Dodaj do ulubionych

Osłabły moce Radia Maryja

29.03.07, 07:32
osłabły moce? bo za dużo pracy z ludźmi, czynienia dobra, dawania jałmużny i
pomagania biednym. za dużo modlitwy, milczenia i samodyscypliny. zbyt wiele
czasu poświecane jest na budowanie zgody, miłości, jedności i pokoju. a o
prawie i sprawiedliwości nie wspomnę... o.dyrektor zawsze może skorzystać z
pomocy anonimowych portali oferujących rzucanie uroków i złych mocy na
wskazane osoby lub firmy. nie są to co prawda duże timy i są stricte
komercyjne ale w kupie można podkręcić wydajność...
Obserwuj wątek
    • kwas48 Czas na zmiany... 29.03.07, 07:40
      Widać że Polacy zaczynają rozumieć jakie kryteria służą spoleczności
      katolickiej, oraz jakie kryteria, winno spełniać radio takie, jak Radio
      Maryja. Czas duży aby arogancki Rydzyk przestał być autorytetem dla ludzi o
      normalnym poziomie intelektualnym. To tylko pomoże instytucji kościoła, w
      realizacji powinności kościoła katolickiego.
      • skubi6 Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 09:21
        Problem z Radiem Maryja, to jego katolicka etykieta. Bo zła tak w ogóle jest na
        świecie dużo, tu Radio Maryja nie jest niczym wyjątkowym, ale szerzenie zła pod
        katolickim szyldem, to szczególny problem. W Radiu Maryja miesza się różaniec
        i słowo "katolicki" z propagowaniem nienawiści. To wywołuje wrażenie, że
        katolicyzm jest religią nienawiści.

Na forum frondy dałem tekścik antyaborcyjny, ale bez nienawiści do nikogo. W
        odpowiedzi pisano o tym, jak by tu zrobić samosąd sędziom ze Straburga.
        Ci ludzie chcą robić samosąd w imię prawa do życia.

www.skubi.net/macierewicz.html
        www.skubi.net/tysiac.html

• loza_szydercza Re: Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 09:30
          skubi6 napisał:

> Problem z Radiem Maryja, to jego katolicka etykieta. Bo zła tak w ogóle jest na
          > świecie dużo, tu Radio Maryja nie jest niczym wyjątkowym, ale szerzenie zła pod
          > katolickim szyldem, to szczególny problem. W Radiu Maryja miesza się różaniec
          > i słowo "katolicki" z propagowaniem nienawiści. To wywołuje wrażenie, że
          > katolicyzm jest religią nienawiści.

Dokladnie tak jest. RM jest juz od dawna patologia wywodzaca sie z kotolicyzmu,
          a sam Rydzyk nie ma juz nic wspolnego z osoba duchowna.
          W sumie nic to dziwnego, bo od kazdej religii czy grupy spolecznej powstaja
          patologiczne odnogi. Problem jest jedynie w ogromnym poparciu dla tej
          organizacji o charakterze sekty. W tym rzadu polskiego!

Paradoks kompletny, ze Wojtyle udalo sie pogodzic religie na calym swiecie, a w
          jego wlasnym kraju legalnie funkcjonuje sekta zaprzeczajaca elementarnym
          wartosciom katolickim.
          • piwi77 Re: Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 09:42
            Kościół Katolicki powstał ze zła i zawsze trwał w złym. Niszczył wszystko, co
            nie było mu posłuszne. RM nie jest wyjątkiem, ale regułą. Zło w Kosciele
            Katolickim ma trwałe miejsce. Wykorzenienie go doprowadziłoby ten tragiczny dla
            ludzkosci byt do upadku.
            • loza_szydercza O kazdej religii mozna to powiedziec 29.03.07, 09:47
              piwi77 napisał:

> Kościół Katolicki powstał ze zła i zawsze trwał w złym. Niszczył wszystko, co
              > nie było mu posłuszne. RM nie jest wyjątkiem, ale regułą. Zło w Kosciele
              > Katolickim ma trwałe miejsce. Wykorzenienie go doprowadziłoby ten tragiczny dla
              >
              > ludzkosci byt do upadku.

Kazda ma mase przestepstw i zamordyzmu na koncie. Oprocz buddyzmu (chyba), ale
              co do nazywania buddyzmu religia eksperci nie sa zgodni.
              Zreszta niechetnie o tym rozmawiam, bo przewaznie udaje mi sie kogos
              zainteresowanego urazic, wiec sens istnienia religii wole przemilczec.
              • empirio Dlatego każda religia jest zła 29.03.07, 09:54
                loza_szydercza napisał:

> Kazda ma mase przestepstw i zamordyzmu na koncie. Oprocz buddyzmu (chyba), ale
                > co do nazywania buddyzmu religia eksperci nie sa zgodni.
                > Zreszta niechetnie o tym rozmawiam, bo przewaznie udaje mi sie kogos
                > zainteresowanego urazic, wiec sens istnienia religii wole przemilczec.

Ale dlaczego nie chcesz urazić? Czy o zbrodniach nazizmu i komunizmu też nie
                powinniśmy rozmawiać, bo możemy urazić nazistów i komunistów?
                • loza_szydercza Re: Dlatego każda religia jest zła 29.03.07, 10:08
                  empirio napisał:

> Ale dlaczego nie chcesz urazić? Czy o zbrodniach nazizmu i komunizmu też nie
                  > powinniśmy rozmawiać, bo możemy urazić nazistów i komunistów?

Tak w skrocie. Jako ateista, swego czasu zainteresowany tym tematem,
                  przeprowadzilem setki rozmow z wieloma ludzmi. Glownym wnioskiem jaki
                  wyciagnalem jest fakt, iz jest to wyjatkowo drazliwy temat dla wierzacych
                  wszelkich wyznan.
                  Toleruje i akceptuje istnienie kazdego wyznania i traktuje to raczej jako
                  ciekawe zjawisko z pozycji obserwatora. Tak samo zreszta interesuja mnie
                  wszelakie roznice kulturowe i obyczajowo-etniczne.
                  Natomiast kazda z grup takiego podzialu mozna uradzic doglebnie, probujac
                  podwazyc sens jej istnienia.
                  • empirio Re: Dlatego każda religia jest zła 29.03.07, 10:23
                    Opisałeś pewną sytuację, z którą ja, jako ateista również mam do czynienia w
                    kontaktach z wierzącymi.
                    Ale nie odpowiedziałeś mi na moje pytanie: dlaczego powinniśmy mieć na uwadze
                    fakt, że poruszając temat zbrodni religii możemy urazić uczucia osób
                    religijnych, skoro nie zastanawiamy się np. nad uczuciami komunistów i nazistów,
                    gdy mówimy o zbrodniach komunizmu i nazizmu?
                    • piwi77 Re: Dlatego każda religia jest zła 29.03.07, 10:29
                      Wtrącę się z moją uwagą, że fakty muszą zawsze stać przed tymi czy innymi
                      uczuciami, czy się to wierzącym podoba, czy nie. Bezkrytyczna wiara nie może
                      być immunitetem przed bólem prawdy.
                      • login.gazeta1 Nie przemożecie piekielnych bram Radia Mordoru! 29.03.07, 10:59
                        Będziemy mieć swoich wyznawców az do Skonczenia Świata (i dwa dni dłużej, Herr Owsiak! DWA DNI DŁUŻEJ!)
                        • ffamousffatman Re: Nie przemożecie piekielnych bram Radia Mordor 29.03.07, 13:19
                          login.gazeta1 napisała: Będziemy mieć swoich wyznawców az do Skonczenia Świata (i dwa dni dłużej, Herr Owsiak! DWA DNI DŁUŻEJ!)

Zycze powodzenia!!! Lucie F.
                          • kolter Re: Nie przemożecie piekielnych bram Radia Mordor 29.03.07, 13:21
                            a was nic tak nie boli jak dobroczynosc na ktorej kler lapy polozyc nie moze
                            szurniete kato oszolomy!!! u Owsiaka choc wiadomo ze kasa trafi tam na co
                            zbierana byla , a te wasz koscielne zbiorki to w wiekszosci przypadkow
                            pomnazanie kasy dla kurii i innych zlodzieji w spodnicach !!
                            • almagus Re: Katotaliban. 29.03.07, 13:29
                              Katotaliban.

Katotaliban niszczy pomniki,
                              buduje świątynie, pomiot dziki?
                              Naród Polski tylko katolicki?
                              to nieprawda, prawosławny, laicki…
                              Poznikały żydowskie cmentarze,
                              poniemieckie, francuskie. Ołtarze.
                              Znikają pomniki uczciwych ludzi,
                              co za poglądy odrazę w nich budzi.
                              Czy my Polacy historii nie mamy?
                              Nic tylko papież , tylko Watykany?

• terror.ortodoxa It's a beautiful life 29.03.07, 14:51
                                ... jakież życie jest piękne, czyli hymn "marszu życia" giertychowskich
                                bojówek i antysemitów z RM :

ttp://www.youtube.com/watch?v=kwcjE3FJeU0

• terror.ortodoxa Re: It's a beautiful life 29.03.07, 14:52
                                  www.youtube.com/watch?v=kwcjE3FJeU0
                                  • kropka_na_muniu_m.o C_z_e_r_w_o_n_a__S_o_w_a__w_Sutan nie_Pohukuje :))) 29.03.07, 15:08
                                    ...Sowa: - ....nie jestem dobrą osobą do rozmowy na ten
                                    temat. W Radiu Maryja robię za czarną owcę, a ....
                                    mówiąc o tej rozgłośni, leczę swoje frustracje i kompleksy.
                                    .............

NIC DODAĆ NIC UJĄĆ :)))))
                                    ...DO TEGO TEN SOWIECKI
                                    MIKOŁAJ LIZUS :)))
                                    • tw.o.rydzyk [...] 29.03.07, 15:41
                                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                    • koloratura1 Re: C_z_e_r_w_o_n_a__S_o_w_a__w_Sutan nie_Pohukuj 30.03.07, 05:52
                                      kropka_na_muniu_m.o napisał:

> ...Sowa: - ....nie jestem dobrą osobą do rozmowy na ten
                                      > temat. W Radiu Maryja robię za czarną owcę, a ....
                                      > mówiąc o tej rozgłośni, leczę swoje frustracje i kompleksy.
                                      > .............
                                      >
                                      > NIC DODAĆ NIC UJĄĆ :)))))
                                      > ...DO TEGO TEN SOWIECKI
                                      > MIKOŁAJ LIZUS :)))

To się nazywa mieć coś do powiedzenia!
                                    • hatteras Re: C_z_e_r_w_o_n_a__S_o_w_a__w_Sutan nie_Pohukuj 05.04.07, 12:13
                                      ???
                                  • plmlp Należy sie zgodzić z Einsteinem, że buddyzm jest 29.03.07, 21:27
                                    religią przyszłości. Oczywiście w formie zen, bez tej calej mitologii dla maluczkich.
                              • hatteras Re: Katotaliban. 03.04.07, 12:15
                                he he -dobre!
                    • loza_szydercza Re: Dlatego każda religia jest zła 29.03.07, 10:35
                      Chyba nie do konca sie zrozumielismy. Mialem na mysli moje checi/niecheci do
                      rozmowy na temat podstaw religii i jej podwazania.
                      Zbrodni religijnych i popelnionych w imie bogow nie neguje, ani nie uwazam, ze
                      nalezy je przemilczac. Uwazam to jednak za drazliwy temat dla obu stron na lini
                      ateista-wierzacy. Roznie sie konczyly, ale przewaznie okazywalo sie, ze "zdechne
                      jak pies", "ze jestem szatanem", "ze zawisne na krzyzu jak moi europejscy
                      pobratance z zakonu czcicieli krzyza", "ze zaraz wyjebie mi sie w morde"...
                      padly na mnie juz klatwy itp :-)
                      Tak okolo 6 lat poswiecilem na swoje zainteresowanie korzeniami religii i
                      amatorskie badanie wiedzy ich wyznawcow na ten temat :-)

Stad moja niechec :-)
                      • empirio Re: Dlatego każda religia jest zła 29.03.07, 10:47
                        loza_szydercza napisał:

> Chyba nie do konca sie zrozumielismy. Mialem na mysli moje checi/niecheci do
                        > rozmowy na temat podstaw religii i jej podwazania.
                        > Zbrodni religijnych i popelnionych w imie bogow nie neguje, ani nie uwazam, ze
                        > nalezy je przemilczac. Uwazam to jednak za drazliwy temat dla obu stron na lini
                        > ateista-wierzacy. Roznie sie konczyly, ale przewaznie okazywalo sie, ze "zdechn
                        > e
                        > jak pies", "ze jestem szatanem", "ze zawisne na krzyzu jak moi europejscy
                        > pobratance z zakonu czcicieli krzyza", "ze zaraz wyjebie mi sie w morde"...
                        > padly na mnie juz klatwy itp :-)
                        > Tak okolo 6 lat poswiecilem na swoje zainteresowanie korzeniami religii i
                        > amatorskie badanie wiedzy ich wyznawcow na ten temat :-)
                        >
                        > Stad moja niechec :-)

Zachęcałbym Cię więc do pokonania tej niechęci. Bo z tego co napisałeś wynika,
                        że po prostu osoby religijne potrafiły Cię skutecznie zaszantażować. A przecież
                        nawet te cytaty, które podałeś, to kolejny przykład agresji motywowanej
                        religijnie, o której Ty wolisz milczeć.
                        Choć oczywiście jest to kwestia indywidualnego wyboru: przeciwstawiać się złu,
                        czy mu ulegać.
                        Ja dokonałem tego wyboru i przeciwstawiam się złu, bez względu na to, czy urażę
                        uczucia złoczyńców lub osób, które z nimi sympatyzują. I myślę, że w szerszym
                        kontekście społecznym byłoby lepiej, gdybyśmy nie ulegali terrorowi uczuć
                        religijnych, za pomocą których ludzie wierzący próbują wymusić milczenie na
                        temat wszelkich spraw rzucających cień na ich religię.
                        • loza_szydercza Re: Dlatego każda religia jest zła 29.03.07, 11:14
                          Czyli, ze powinienem postrzegac to jako misje, tak? Nie jestem pewiem czy
                          potrafilbym sie w cos takiego zaangazowac. Poza tym nie mam chyba, jako zwykly
                          zjadacz chleba, mozliwosci do rozpowszechniania swoich pogladow na taka skale,
                          zeby mogly dac jakiekolwiek efekty.
                          Moje zainteresowanie religiami bylo tez raczej z podloza amatorskie. Wiedze
                          chcialem zdobywac wylacznie dla siebie. O ile wiedza mozna nazwac chec poznania
                          punktow widzenia na rozne sprawy samych wierzacych.
                          Generalnie temat jest juz raczej wyczerpany. Jedyna interesujaca sprawa moze sie
                          okazac rzekome odnalezienie grobu Jezusa.

Moge jeszcze dodac, ze wiekszosc wierzacych zdaje sobie sprawe ze zbrodni
                          popelnionych w imie ich wyznac, ale w obecnych czasach dazy sie bardziej do
                          pojednania miedzy wszystkim zainteresowanymi. Czy jest sens rozpatrywac te
                          wszystkie dogmaty w 2007 roku?
                          • antymarcin4 Re: Dlatego każda religia jest zła 29.03.07, 11:30
                            Tak sie tylko wtrace,ale nie liczylbym na zbyt wiele jezeli chodzi o tak zwane
                            odkrycie grobu Jezusa. Z tego co pamietam to ci dwaj panowie maja duzy interes
                            w nakrecaniu tej sprawy, wlasnie zrobili o tym film wiec trzeba sie jakos
                            reklamowac.
                            Pozdrawiam
                            • lewar121 Marketing nowej stacji religijnej TV Waltera 29.03.07, 11:33
                              Ksiądz Sowa w bardzo prosty sposób uskutecznia działania marketingowe
                              startującego kanału religijnego TVN, którego został dyrektorem. Szkoda tylko, że
                              nie czyni tego zwracając uwagę potencjalnych widzów na dobre strony swojej
                              stacji a jego działania to wyłącznie oczernianie i rozpowszechnianie
                              nieprawdziwych informacji o konkurencji jaką jest tv trwanm i RM. Wstyd żeby
                              ksiądz dla kilku marnych srebrników zachowywał się w taki sposób. Wstyd księże
                              wielki.
                              Przypomnijmy, ze ksiądz Sowa ma już na swoim koncie rozwalenie radia plus oraz
                              tv puls. W działaniach destrukcyjnych jest bardzo skuteczny :(
                              • lewar121 Re: Marketing nowej stacji religijnej TV Waltera 29.03.07, 11:35
                                I jeszcze jedno. Byłem przez pół godziny na wczorajszej manifestacji. Wg mojego
                                wyczucia uczestniczyło w nim ok 6 tys ludzi co wydaje się realne mając na uwadze
                                fakt, iż GW podaje 2 tys a radio maryja 15 tys.
                                Prawdy księże Sowa a nie marketingu !!!
                                :)
                                • plmlp Tu Radio Maryja, Głos Nienawiści w Twoim domu... 29.03.07, 13:17
                                  .
                                  • almagus Re: Tu Radio Maryja, Głos Nienawiści w Twoim domu 29.03.07, 13:30
                                    Sekta!

Ty sam, rodzice to twój wróg!
                                    My chcemy ciebie oraz Bóg.
                                    Mamy stygmaty papieskie,
                                    U nas zbawienie niebieskie!
                                    Nie chcemy ciebie dla kasy,
                                    lecz on na ofiary łasy.

Omotamy ciebie sektą,
                                    niewielką prawa korektą!
                                    To działanie prorodzinne,
                                    weźmiemy dzieci naiwne.
                                    To katolicka ustawa.
                                    Państwo demokracji prawa.

Czy z ojdyra adoracji,
                                    czy z jałowej kopulacji,
                                    czy jak dzieciom katechetka
                                    w oczy „Niemy Krzyk” wetka,
                                    gdy z rozbłyskiem przerażenia,
                                    pyta czy on od niechcenia?

Jak takie sceny drastyczne,
                                    upychać w umysły plastyczne,
                                    że aż przycicha przybity,
                                    i zaczynają się zgrzyty.
                                    On przypadkowy, niechciany,
                                    niezrozumiały, niekochany.

Aż rodzic dostaje szału,
                                    już nie chce konfesjonału.
                                    Wołanie wracaj na cały kraj,
                                    dziecko my cię kochamy naj.
                                    Szuka, wysyła apele.
                                    Czekamy, zrobimy tak wiele!

Posadzę cię na kolanka,
                                    zdejmę z ciebie ubranka,
                                    pokażę grzechomierza,
                                    tylko niech się nie zwierza.
                                    Potem będzie paciorek
                                    jak tylko zamknę rozporek!

Niech jedna prawda zwycięży,
                                    pozbawmy się kobiet i księży.
                                    To przez ich słabości chwile
                                    aborcja i pedofile.
                                    Niech rodzi niepokalana,
                                    narodzie pad na kolana.

Niechaj zapłoną stosy,
                                    na tych co mają pornosy.
                                    Zamiast iść do apteki,
                                    daj nam pieniądze na leki!
                                    Czy to rozumu abrazja,
                                    przecież to eutanazja!

a.k.traper 27.03.07,
                                    10:07 Co to za katolik skoro mu ustawa potrzebna?
                                    a te panie z towarzystwa adoracji "łojdyradyra", zapewne w wieku prokreacyjnym?
                                    Swego czasu pewna pani katechetka miała ze mna ostre starcie, gdyz bardzo
                                    młodym ludziom starała się pokazac "Niemy krzyk". Jak mozna dziecku pokazywac
                                    tak drastyczne sceny, mój syn przycichł i zaczął zadawac pytanie czy na pewno
                                    on jest nasz, czy go kochamy? w tej chwili jak sobie to przypomnę to mi
                                    cisnienie wzrasta i kazdemu kto, w ten sposób krzywde chce zrobić dziecku
                                    dostanie w mordę, i nie bede zwazał czy to kobieta czy nie, Zboczenia należy
                                    kasować, a to jest zboczenie, podobne do pedofilli tylko psychiczne. A Rydzyk
                                    jak chce to niech powie, dostanie takiego kopa ze go czerwony krzyz nie
                                    znajdzie, zreszta kto go bedzie szukał? Niedawno byłem swiadkiem bierzmowania i
                                    ks. biskup powiedział teraz jestescie świadomymi katolikami i powinniscie sie
                                    zastanawiać nad swymi watpliwosciami, taki jest nasz kosciół. Tak, tam jest
                                    miejsce dla świadomych katolików a nie dewiantów religijnych, od tego sa
                                    psychiatrzy. Takie manifestacje ograniczaja i obrazaja mija wiarę, czekam na
                                    stanowisko episkopatu, bo to nie jest normalny kosciół gdzie rządzi jakiś
                                    cyniczny klecha, innych za mniejsze wybryki karzą.Albo, albo, czas wybrac
                                    • lolop7 Re: Tu Radio Maryja, Głos Nienawiści w Twoim domu 29.03.07, 14:33
                                      mozna jeszcze dodac jadowity glos w Twoim domu
                                    • hatteras Re: Tu Radio Maryja, G?os Nienawis´ci w Twoim domu 04.04.07, 04:05
                                      Dobre!
                                    • hatteras Re: Tu Radio Maryja, G?os Nienawis´ci w Twoim domu 05.04.07, 02:44
                                      Szczekaczka RM to hitlerowski g?os w Twoim domu
                                  • hatteras Re: Tu Radio Maryja, G?os Nienawis´ci w Twoim domu 03.04.07, 20:38
                                    Dok?adnie!
                                  • 18261826www Re: Tu Radio Maryja, G?os Nienawis´ci w Twoim domu 06.04.07, 04:00
                                    Za propagowqanie nienawisci Radio Maryja zostalo umieszczone na swiatowej
                                    liscie HATE RADIO-rozglosni otwarcie propagujacych nienawisc.Gratulacje!!!
                              • ffamousffatman Re: Marketing nowej stacji religijnej TV Waltera 29.03.07, 13:28
                                Ksiadz Sowa slusznie zauwaza, ze to samo co w RM i TRWAM ob. sluchacz RM ma w lepszym wydaniu zawodowym i jakosci tehnicznej w tzw. telewizji "publicznej czyli rzadowej.
                                Nie jest prawda ,ze jezeli tzw. "prawica" straci kontrole, w przyszlosci, to Rydzyk odzyska sluchaczy. Straty nie beda do odrobienia z automatu, tzn, ze sluchacz rydzykowy wroci. The times they are a-changin'...
                            • loza_szydercza Re: Dlatego każda religia jest zła 29.03.07, 15:05
                              antymarcin4 napisał:

> Tak sie tylko wtrace,ale nie liczylbym na zbyt wiele jezeli chodzi o tak zwane
                              > odkrycie grobu Jezusa. Z tego co pamietam to ci dwaj panowie maja duzy interes
                              > w nakrecaniu tej sprawy, wlasnie zrobili o tym film wiec trzeba sie jakos
                              > reklamowac.
                              > Pozdrawiam

Wiesz, Kopernika uwazano za antychrysta :-) Kto wie co za tym stoi.
                          • lewar121 Marketing nowej stacji religijnej TV Waltera 29.03.07, 11:32
                            Ksiądz Sowa w bardzo prosty sposób uskutecznia działania marketingowe
                            startującego kanału religijnego TVN, którego został dyrektorem. Szkoda tylko, że
                            nie czyni tego zwracając uwagę potencjalnych widzów na dobre strony swojej
                            stacji a jego działania to wyłącznie oczernianie i rozpowszechnianie
                            nieprawdziwych informacji o konkurencji jaką jest tv trwanm i RM. Wstyd żeby
                            ksiądz dla kilku marnych srebrników zachowywał się w taki sposób. Wstyd księże
                            wielki.
                            Przypomnijmy, ze ksiądz Sowa ma już na swoim koncie rozwalenie radia plus oraz
                            tv puls. W działaniach destrukcyjnych jest bardzo skuteczny.
                            • antymarcin4 Re: Marketing nowej stacji religijnej TV Waltera 29.03.07, 13:00
                              Jezeli Sowa jest tak skuteczny w rozwalaniu to zycze mu wszystkiego dobrego i
                              oby tak dalej.Moze kiedys i instytucja KK upadnie.Oby wiecej takich Sow.
                              Pozdr
                      • niepoprawny1 Ks. SOWA to nie jest ksiądz katolicki. 29.03.07, 11:55
                        Czy to są słowa księdza czy polityka ? Jak katolik może cieszyć się z faktu, że
                        liczba osób gotowych do Marszu w Obronie Życia maleje ?
                        Oczywiście ktoś taki jak ks. Sowa, który lubi się dobrze ubrać, dobrze zjeść i
                        dobrze wozić zatracił azymut dążenia do świętości.
                        Przy wszystkich zastrzeżeniach dla o. Rydzyka i jego Radia, trzeba powiedzieć,
                        że on coś robi i podnosi temat ochrony życia tak wazny w nauczaniu Jana Pawła
                        II. A co w tej sprawie zrobił ks. Sowa ? Bóg raczy wiedzieć...
                        • lewar121 Re: Ks. SOWA to nie jest ksiądz katolicki. 29.03.07, 12:02
                          Słuszna uwaga. Jeszcze nie słyszałem żeby ks. Sowa podejmował publicznie
                          dyskusję na ważne społecznie tematy wnosząc do niej coś dobrego. Nigdy nie
                          widziałem żeby coś dobrego i wartościowego budował. Natomiast często obserwuję
                          jego komentarze i wypowiedzi mające dyskredytować osoby, które przynajmniej
                          starają się czynić dobro.
                          • login.gazeta1 SOWA to nie jest polskie nazwisko! Brzmi obco..Kto 29.03.07, 22:34
                            stoi za Herrn Sową? Mi sie to jeszcze kojarzy z SO(wietskaja) W(ł)A(st`)...
                        • babaqba Re: Ks. SOWA to nie jest ksiądz katolicki. 30.03.07, 10:33
                          niepoprawny1 napisał:

> Czy to są słowa księdza czy polityka ? Jak katolik może cieszyć się z faktu, ż
                          > e liczba osób gotowych do Marszu w Obronie Życia maleje ?

To proste. Świadzcy to o tym, że to myślący katolik (wiem, wiem - brzmi to nieprawdopodobnie).
                          "Obrona życia" to jedno wielkie kłamstwo i tylko ci, którzy zastąpili rozum wiarą nie potrafią tego pojąć.
                          "Obrona życia" potrafi być zbrodnią, kiedy w imię ideologii nie udziela się pomocy kobietom w ciąży. I
                          ludzie mimo katolickiego wychowania powoli to dostrzegają. Nie ma żadnych "przeciwników życia", nie
                          istnieje żadne "ludobójstwo". To wszystko kłamstwa rozpowszechniane przez kościół w rozpaczliwej
                          próbie ratowania swojego znaczenia. I tyle. Mniej "obrońców życia" to znak przeglądania na oczy przez
                          katolików.

Polacy przez setki lat doprowadzali swój kraj do ruiny i niewoli wodzeni za nos przez księży. A teraz
                          wreszcie przytomnieją! To powód tylko do radości.

> Oczywiście ktoś taki jak ks. Sowa, który lubi się dobrze ubrać, dobrze zjeść i
                          > dobrze wozić zatracił azymut dążenia do świętości.
                          > Przy wszystkich zastrzeżeniach dla o. Rydzyka i jego Radia, trzeba powiedzieć,
                          > że on coś robi i podnosi temat ochrony życia tak wazny w nauczaniu Jana Pawła
                          > II.

O powodach takiego "nauczania" pisałem wyżej. Ten papież cofał kościół do średniowiecza, bo to złoty
                          wiek dla nich był. Ale czy i my chcemy tam się znaleźć?

> A co w tej sprawie zrobił ks. Sowa ? Bóg raczy wiedzieć...

Nieistniejące byty nie posiadają wiedzy. A co do księdza Sowy... jeśli nic nie robił "w obronie życia", to
                          świadczy tylko o tym, że ma resztki przyzwoitości i coś go odpycha od tej hucpy. Może sumienie?
                        • toberson Reniepoprawny1,a co ty dobrego zrobiles dla innych 30.03.07, 22:03
                          Napewno jestes ks. i tylko myslisz o kasie!!!Inni sie nie licza!!!
                      • marinero44 Re: Dlatego każda religia jest zła 29.03.07, 13:23
                        Choc jestem wierzacy, to zgodze sie z Toba, i choc tez przyznam ze temat religi
                        i wiary jest ogolnie tematem drazliwym, to jednak wiele z tych reakcji
                        przypisalbym po prostu naszym rodakom bez religijnych aspektow dyskusji.
                        Ostatnio probowalem grzecznie przedyskutowac z sasiadem kilka drazliwych z
                        mojego punktu widzenia spraw, jak palenie smieci wlacznie z plastikami w piecu
                        i jego zbyt niskim kominie, co powoduje sciaganie calego dymu w dol prosto na
                        moj dom i pare takich kwiatkow. W odpowiedzi tez uslyszalem ty mlody gnoju bo
                        Ci lopata przyp... i tak dalej. Taki jest poziom swaidomosci i kultury naszej
                        nacji, ktorej to wydaje sie ze jest nacja szczegolna.
                      • zawisza60 Re: Dlatego każda religia jest zła 29.03.07, 14:29
                        loza_szydercza napisał:

> Chyba nie do konca sie zrozumielismy. Mialem na mysli moje checi/niecheci do
                        > rozmowy na temat podstaw religii i jej podwazania.
                        > Zbrodni religijnych i popelnionych w imie bogow nie neguje, ani nie uwazam, ze
                        > nalezy je przemilczac. Uwazam to jednak za drazliwy temat dla obu stron na
                        lini
                        > ateista-wierzacy. Roznie sie konczyly, ale przewaznie okazywalo sie,
                        ze "zdechn
                        > e
                        > jak pies", "ze jestem szatanem", "ze zawisne na krzyzu jak moi europejscy
                        > pobratance z zakonu czcicieli krzyza", "ze zaraz wyjebie mi sie w morde"...
                        > padly na mnie juz klatwy itp :-)
                        > Tak okolo 6 lat poswiecilem na swoje zainteresowanie korzeniami religii i
                        > amatorskie badanie wiedzy ich wyznawcow na ten temat :-)
                        >
                        > Stad moja niechec :-)

To bardzo przykre co piszesz i swiadczy tylko jak najgorzej o o poziomie Twoich
                        rozmowcow. Jako katoliczka niemoherowa uwazam ze trzeba oddac co boskie bogu a
                        co cesarskie cesarzowi. Nic nie jest calkiem czarne ani calkiem biale. To
                        dotyczy Kosciola rowniez. Problem polega na niskim stopniu tolerancji zarowno
                        fanatykow religijnych jak i wojujacych ateistow. Dla tych ostatnich mam jednak
                        nieco wiecej zrozumienia biorac pod uwage obecna sytuacje Polski.
                    • zawisza60 Re: Dlatego każda religia jest zła 29.03.07, 14:24
                      Osobiscie uwazam ze mozna dyskutowac na kazdy temat i nie ma nic zlego w
                      rozpatrywaniu zbrodni popelnionych przez Kosciol. Zreszta nawet JPII sie do
                      tych zbrodni przyznal i przepraszal.
                      • gulcia77 Re: Dlatego każda religia jest zła 29.03.07, 14:51
                        Witam Zawisza! Dobrze, ze jako jedna z nielicznych (NIESTETY!!!!) prezentujesz w
                        miarę zrównoważony pogląd ze strony osób wierzących. Jestem za tym, żeby
                        dyskurs, choć poważny i ostry prowadzić w dobrym stylu. Niestety, jest to w tym
                        kraju trudne, jeśli nie niemożliwe! Z jednej strony charakterystyka polskiego
                        KK to ciągłe zacietrzewienie i ujadanie, a z drugiej strony kompletne
                        ignorowanie 10 przykazań. Niestety, w tak katolickim kraju na porządku dziennym
                        jest przemoc w rodzinie, ukrywana głęboko i wstydliwie pedofilia, brak szacunku
                        dla kobiet i... długo by wymieniać. Niestety również osoby niereligijne nie
                        wykazują się zazwyczaj w tej dyskusji odpowiednią klasą. Dlatego - szacuneczek
                        • zawisza60 Re: Dlatego każda religia jest zła 29.03.07, 14:53
                          Dziekuje, wzajemnie! zawsze lubie czytac Twoje posty, bo nie popadasz w
                          przesade! Bylas moze wczoraj na pl. Konstytucji. Bo ja mialam troche za
                          daleko...:)
                          • gulcia77 Re: Dlatego każda religia jest zła 29.03.07, 14:56
                            niestety! Z Mikołowa do Wa-wy w dzień roboczy to nie za bardzo dało radę jechać
                            :)) No cóż, ja jestem z gruntu taką debilną patriotką, która pracuje i płaci
                            podatki. A swoją drogą manifa w środę w południe to majstersztyk ojdyra. Ci
                            którzy są zainteresowani tematem to są akurat w pracy
                            • zawisza60 Re: Dlatego każda religia jest zła 29.03.07, 15:05
                              Aha, Gulciu, nie wiedzialam ze nie mieszkasz w Warszawie. Przepraszam za typowo
                              warszawska arogancje!
                • almagus Re: Dlatego każda religia jest zła 29.03.07, 12:33

Sekta!

Ty sam, rodzice to twój wróg!
                  My chcemy ciebie oraz Bóg.
                  Mamy stygmaty papieskie,
                  U nas zbawienie niebieskie!
                  Nie chcemy ciebie dla kasy,
                  lecz on na ofiary łasy.

Omotamy ciebie sektą,
                  niewielką prawa korektą!
                  To działanie prorodzinne,
                  weźmiemy dzieci naiwne.
                  To katolicka ustawa.
                  Państwo demokracji prawa.

Czy z ojdyra adoracji,
                  czy z jałowej kopulacji,
                  czy jak dzieciom katechetka
                  w oczy „Niemy Krzyk” wetka,
                  gdy z rozbłyskiem przerażenia,
                  pyta czy on od niechcenia?

Jak takie sceny drastyczne,
                  upychać w umysły plastyczne,
                  że aż przycicha przybity,
                  i zaczynają się zgrzyty.
                  On przypadkowy, niechciany,
                  niezrozumiały, niekochany.

Aż rodzic dostaje szału,
                  już nie chce konfesjonału.
                  Wołanie wracaj na cały kraj,
                  dziecko my cię kochamy naj.
                  Szuka, wysyła apele.
                  Czekamy, zrobimy tak wiele!

Posadzę cię na kolanka,
                  zdejmę z ciebie ubranka,
                  pokażę grzechomierza,
                  tylko niech się nie zwierza.
                  Potem będzie paciorek
                  jak tylko zamknę rozporek!

Niech jedna prawda zwycięży,
                  pozbawmy się kobiet i księży.
                  To przez ich słabości chwile
                  aborcja i pedofile.
                  Niech rodzi niepokalana,
                  narodzie pad na kolana.

Niechaj zapłoną stosy,
                  na tych co mają pornosy.
                  Zamiast iść do apteki,
                  daj nam pieniądze na leki!
                  Czy to rozumu abrazja,
                  przecież to eutanazja!

a.k.traper napisał: 27.03.07 10:07 Co to za katolik skoro mu ustawa
                  potrzebna? a te panie z towarzystwa adoracji "łojdyradyra", zapewne w wieku
                  prokreacyjnym?
                  Swego czasu pewna pani katechetka miała ze mna ostre starcie, gdyz bardzo
                  młodym ludziom starała się pokazac "Niemy krzyk". Jak mozna dziecku pokazywac
                  tak drastyczne sceny, mój syn przycichł i zaczął zadawac pytanie czy na pewno
                  on jest nasz, czy go kochamy? w tej chwili jak sobie to przypomnę to mi
                  cisnienie wzrasta i kazdemu kto, w ten sposób krzywde chce zrobić dziecku
                  dostanie w mordę, i nie bede zwazał czy to kobieta czy nie, Zboczenia należy
                  kasować, a to jest zboczenie, podobne do pedofilli tylko psychiczne. A Rydzyk
                  jak chce to niech powie, dostanie takiego kopa ze go czerwony krzyz nie
                  znajdzie, zreszta kto go bedzie szukał? Niedawno byłem swiadkiem bierzmowania i
                  ks. biskup powiedział teraz jestescie świadomymi katolikami i powinniscie sie
                  zastanawiać nad swymi watpliwosciami, taki jest nasz kosciół. Tak, tam jest
                  miejsce dla świadomych katolików a nie dewiantów religijnych, od tego sa
                  psychiatrzy. Takie manifestacje ograniczaja i obrazaja mija wiarę, czekam na
                  stanowisko episkopatu, bo to nie jest normalny kosciół gdzie rządzi jakiś
                  cyniczny klecha, innych za mniejsze wybryki karzą.Albo, albo, czas wybrac

• hatteras Re: Dlatego kaz˙da religia jest z?a 03.04.07, 05:15
                  Radio Maryja nie ma nic wspolnego z zadna religia,To jest sekta!
              • zawisza60 Re: O kazdej religii mozna to powiedziec 29.03.07, 14:22
                Niektorym religia jest naprawde potrzebna. Nie ma nic zlego w religii jzeli sie
                jej nikomu nie narzuca!
            • zawisza60 Re: Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 14:20
              A z tym bym sie nie zgodzila. Nie ma zlych religii, sa tylko zli ich wyznawcy.
              To chyba Gandhi powiedzial o ile sie nie myle. Zawsze znajda sie ludzie co cos
              wypacza.
              • piwi77 Re: Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 14:41
                O religiach dyskutuje się podobnie jak o gustach i najlepiej niech każdy sobie
                ma co lubi. Kosciół Katolicki jednak nie jest religią, lecz instytucją, w
                którym, wbrew temu co powszechnie twierdzi, religia odgrywa raczej drugorzędną
                rolę. I on sam, jak i jego niezliczone przestępstwa, również te dzisiejsze, nie
                mogą być traktowane ulgowo, że niby religia, wiara, uczucia, itd. Zbrodnia musi
                być nazwana zbrodnią. Nie widzę tu marginesu na żaden kompromis.
              • klusujacy.hipopotam Re: Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 14:45
                Gandhi był ogólnie dobrym szlachetnym i niegłupim człekiem, ale nawet takim
                zdarza się czasem przydzwonić jak dzik o sosnę, co widać z tego cytatu - jeśli
                to faktycznie jego. Ponieważ to ludzie tworzą religie, a wiadomo, że ludzie są
                jacy są, wiadomo też, że na dłuższą metę w skali makro religia musi ulec
                wynaturzeniu, chociażby nie wiadomo jak szlachetne przesłanie leżało u jej podstaw.

Oglądałem kiedyś "Pasję" Gibsona (swoją drogą kicha wyjątkowa) w towarzystwie
                niezbyt głęboko wierzącej katoliczki, która jednak w scenie sądu przed
                arcykapłanami poruszona niesprawiedliwym potraktowaniem swojego bóstwa i losem
                go czekającym wyjechała z komentarzem, który miał sens mniej więcej taki: "ach
                te paskudne Żydy i ich paskudna religia, dzicz, która domaga się krwi i chce
                zamordować najlepszego z ludzi etc.". Ja na to: "ale przecież katolicy zachowują
                się w praktyce dokładnie tak samo". Już nie odezwała się do końca filmu, a ja
                mogłem bez przeszkód zlewać z kiepskiego fantasy na ekranie.
                • zawisza60 Re: Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 15:00
                  Nie wiem co mial dowodzic przyklad Twoje znajomej "niezbyt wierzacej
                  katoliczki"? Ze niby wszyscy katolicy to antysemici, ze wczesniej czy pozniej
                  wyjdzie szydlo z worka, a sloma z butow. Zgadza sie to w przypadku wielu ludzi,
                  ale musza byc wyjatki. Sama sie do nich zaliczam. NIENAWIDZE moheryzmu, klapek
                  na oczach, nietolerancji, antysemitow, homofobow i rasistow.
                  Czy jeszcze mam napluc na Jezusa zebys byl zadowolony, czy wystarczy Ci moja
                  deklaracja i uwierzysz ze nie wszystko jest czarne albo biale?
                  • klusujacy.hipopotam Re: Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 16:04
                    Przykład miał dowodzić, że to nie źli wyznawcy wypaczają dobre religie, tylko że
                    zło tkwiące w religiach jest ich immanentną cechą i zawsze kończy się
                    fanatyzmem, zamordyzmem i ofiarami w ludziach. Niestety to samo dotyczy również
                    ateizmu, z którym się identyfikuję, a który przybierał przecież tak aberracyjne
                    formy (poniekąd też parareligijne) jak komunizm sowiecki. Zauważyłem jednak, że
                    katolikom dużo łatwiej dostrzec wynaturzenia u innych, podczas o sobie samych
                    wolą myśleć, że to oni mają jedynie słuszne zasady moralne i ogólnie są good
                    guys, no bo przecież wyznają najpiękniejszą i najlepszą religię świata, jeśli
                    zaś ktoś postępuje "źle" to nie jest prawdziwym katolikiem. Gdy się jednak
                    bliżej przyjrzeć ta "religia miłości" okazuje się takim samym religijnym szambem
                    jak wszystkie inne, a ponure indywidua pokroju Rydzyka są częścią religijnego
                    mainstreamu, normą, a nie odstępstwem od niej.

Cieszę się bardzo, że nie masz moherowego odchyłu i szczerze Ci życzę wytrwania
                    w takiej postawie. Obawiam się jednak, że to nie ja sprowadziłem dyskusję do
                    poziomu białe zwane czarnym versus czarne zwane białym, a Twoi bracia w wierze.
                    Ot przykład: moja młodość licealna przypadła na początek lat '90, gdy mogłem bez
                    przeszkód wypisać się z religii i nikt mi nawet żadnych pytań nie zadawał, a
                    teraz religia ma być liczona na świadectwie jako normalny przedmiot i jak znam
                    rządzących katopojebów, jest to przedostatni krok przed uczynieniem jej
                    obowiązkową. W tej sytuacji trudno pozostać neutralnym, bo przecież odcieni
                    szarości nie ma, jak nie jestem biały, to automatycznie staję się czarny i stoję
                    tam gdzie stało ZOMO. Bardzo mi przykro, ale te katopojeby to niestety Twoi
                    współwyznawcy i chociaż rozumiem, że się od nich odcinasz, to niestety bazują
                    oni na tych samych założeniach ideologicznych co Ty.

A na Jezusa pluć nie musisz, sam se splunę jak będę miał taką potrzebę.
                    • zawisza60 Re: Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 19:29
                      klusujacy.hipopotam napisał:

Bardzo mi przykro, ale te katopojeby to niestety Twoi
                      > współwyznawcy i chociaż rozumiem, że się od nich odcinasz, to niestety bazują
                      > oni na tych samych założeniach ideologicznych co Ty.

a mnie jest przykro, ze jestes tak nieprzejednany w swoich pogladach. Na jakich
                      strasznych wg Ciebie zalozeniach ideologicznych bazuje katolicyzm?o wydawalo mi
                      sie ze na przykazaniu Jezusa " KOchaj blizniego swego jak siebie samego" a
                      jeszcze na " Kto jest bez grzechu niech rzuci piewrwszy kamien" i Po tym niech
                      poznaja zescie uczniami moimi bo sie bedziecie wzajemnie milowali". I to jest
                      dla mnie prawdziwe chrzescijanstwo.

Rozumiem ze nalezymy do roznych pokolen, stad rozne spojrzenie na Kosciol. Nie
                      dziwie Ci sie. Za moich czasow Kosciol byl opozycja wobec Komuny, azylem
                      duchowym... Wiem, ze teraz jest inaczej i nie akceptuje tego. Jestem za
                      tolerancja. Nie zycze sobie krzyzy w szkolach i szpitalach, ani religii w
                      szkole. Nienawidze jak ktos innym narzuca swoja wiare. Jestem za rozdzialem
                      koscola od panstwa. Nie nawidze teokratow. Natomiast interesuje mnie religia
                      jako zjawisko. Moj katolicyzm to raczej mile wspomnienie z dziecinstwa: piesni
                      ktore sie spiewalo o Matce Boskiej ktora sercem otoczy kazdego z nas,
                      obrzadkow, zapachu kadzidla itd.

A Jezus jezeli nie byl Bogiem to na pewno byl bardzo radykalnym, fantastycznym
                      czlowiekiem i opluwac go naprawde nie ma za co. Skoncentruj sie lepiej na jego
                      moherowo-rydzykowych wyznawcach.

W ogole odczuwam mimo Twojego radykalizmu ze jestesmy po jednej stronie
                      barykady i lepiej ramie w ramie zwalczjmy Ciemnogrod a nie siebie nawzajem.
                      Pozdrawiam serdecznie!
                      Antymoherowa katoliczka
          • leonard3 Re: Problemem jest katolicka etykieta 09.04.07, 14:45
            Oj lozea, bede cie musial przepytac z Katolickiego Katechizmu.
            Jak mozesz tak dlugo mowic o czyms o czym nie masz pojecia. to rekord swiata.
        • zorro_zx Re: Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 09:56
          Kościół dawno powinien wyciąć ten parszywy nowotwór, jakim jest Rydzyk. Ale kasa
          nigdy nie cuchnie... A Ojciec Deprawator skutecznie niszczy wizerunek kościoła
          (i tak ostatnio mocno nadszarpnięty).
          • almagus Re: Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 12:41
            zorro_zx napisał:

> Kościół dawno powinien wyciąć ten parszywy nowotwór, jakim jest Rydzyk. Ale
            kas
            > a
            > nigdy nie cuchnie... A Ojciec Deprawator skutecznie niszczy wizerunek kościoła
            > (i tak ostatnio mocno nadszarpnięty).

Nam czekanie im szczekanie, to dla sfory rewolucji danie!

Pełen wiary, nadziei na dobrobyt czekam,
            wypatruję z okna i pod drzwiami szczekam.
            Prawo, Sprawiedliwość dodaje nadziei,
            że przestanę szczekać na swoich złodziei.
            Trop układu wydłuża oczekiwanie,
            oprócz czekania dodaje szczekanie.
            Szukam dla mnie prawa i sprawiedliwości,
            bo zbyt małą rentę zżera rosół z kości.
            Poprzez wybór zgrai strzeliłem sobie bramkę,
            teraz z tej wściekłości często gryzę klamkę.
            Im czarne jest białe, a białe jest czarne,
            chyba się zapłaczę na me życie marne.
            Leków nie kupuję, tylko waleriana,
            aby to wytrzymać biorę czasem z rana.

Jak już nasłucham się ojca dobrodzieja
            ze stacji, w której zbawienia jest nadzieja.
            Za datki dla niego mam trafić do nieba,
            pomimo braku grosza i w domu chleba.
            Ja już nie rzucam się na byle ruch klamki,
            warczę i otwieram cicho u drzwi zamki.
            Szczekam, na Żyda, lewusa, liberała,
            a smak w nim jest taki jak maślana chała.
            Wbijam zęby w chałę i odgryzam kęsa,
            trzeźwieję, bo czuję smak ludzkiego mięsa.
            Tak wysokie Prawo i Sprawiedliwości
            proszę dla obłędu wiele łagodności!
            Mało, ja uważam od góry do spodu,
            obłęd, tylko obłęd przyszłością narodu!

Tylko modlitwa i czuwanie to obłudy proste danie! W Unii siedzą już przy torcie,
            oni dyszą przy aorcie!
            Gryź w aortę, szkaluj wroga,
            wykorzystuj nawet Boga!
            Nie uszanuj ducha w grobie,
            na ikonę siknij sobie!
            To są specjaliści smrodu,
            do ogłupiania narodu.
            Kombinują w PiSsu główce,
            jak utopić cię w gnojówce!

www.youtube.com/watch?v=nDHbimDHNB4

„Spadaj dziadu, gryzł cię pies”,
            głosuj na mnie „yes, yes, yes”!

• hatteras Re: Problemem jest katolicka etykieta 06.04.07, 13:17
            Koscio? powinien g?osic prawde i tylko prawde,a prawda jest ,ze Radio Maryja
            g?oszac i propagujac nienawisc odcie?o sie zupe?nie od koscio?a i sta?o sie
            sekta.RM to sekta religijna!Taka jest prawda.
        • klusujacy.hipopotam Re: Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 12:28
          Jak niemal każda religia, katolicyzm JEST religią nienawiści, ciemniactwa i
          najbardziej prymitywnych instynktów, czego dowiódł wielokrotnie na przestrzeni
          1700 lat swojego istnienia. Współcześnie podejmowane są próby zamaskowania tego
          przez podlewanie go pseudointelektualnym bełkotem (katolicka nowomowa) i
          pseudonaukowym bredzeniem (teologia), ale jeden fakt pozostaje niezmienny - daj
          katolikom palec, to wezmą całą rękę i jeszcze dobiorą się do dupy. Tak się jakoś
          dziwnie składa, że najlepiej ludziom żyje się w tych krajach, gdzie religii jest
          najmniej. Ciekawe, że mało kogo w naszym katopo*ebanym kraju to zastanawia.
          • agata789 Re: Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 13:11

> Tak się jako śdziwnie składa, że najlepiej ludziom żyje się w tych krajach,
            > gdzie religii jest najmniej. Ciekawe, że mało kogo w naszym katopo*ebanym
            kraju to zastanawia.

Katole mają gotową odpowiedź: kraje zlaicyzywane się degenerują, bo zabijają
            dzieci nienarodzone i przechodzą na homoseksualizm, a przez swoją tolerancję
            doprowadziły do inwazji Arabów, którzy opanują Europę i zniszczą
            chrześcijaństwo, ponieważ rozmnażają się jak króliki i żyją według prawa
            religijnego. Dlatego chrześcijanie powinni też się rozmnażać jak króliki, a
            prawo państwowe zastąpić prawem religijnym.
          • ffamousffatman Re: Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 13:45
            koncepcja ze chrzescijanstwo czyli katolicyzm(kosciol powszechny) to Rzym po przewodnictwem Ptryjarchy zachodu zwanego papiezem powstala miedzy V a VIII wiekiem ( od Leona wielkiego do Grzegorza Wielkiego) ale uprawnione jest tez uwazanie, ze ostatecznym poczatkiem kosciola zachodniego (zwanego jak zwanego) jest wielka schizma.
            • klusujacy.hipopotam Re: Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 14:26
              Whatever. Ja liczyłem od momentu oficjalnego sformułowania podstaw doktryny
              (Nicea 325r). Co ciekawe już wtedy na soborze jedni chrześcijanie szczuli
              przeciwko drugim (protoplaści m.in. późniejszych katolików rzymskich vs.
              arianie). Jak widać od zarania swych dziejów katolicyzm w ogóle ale to w ogóle
              nie jest religią nienawiści, skądże znowu...
          • zawisza60 Re: Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 14:41

> Jak niemal każda religia, katolicyzm JEST religią nienawiści, ciemniactwa i
            > najbardziej prymitywnych instynktów, czego dowiódł wielokrotnie na przestrzeni
            > 1700 lat swojego istnienia
            Bylo roznie. Mnostwo zbrodni w imie religii, to prawda (krucjaty, inkwizycja),
            ale tez postep (klasztory w sredniowieczu, gdzie powstawaly tak iluminaly
            cudenka, rozwijala sie medycyna itd). Kosciol odegral w Polsce b. pozytywna
            role za komuny, nie wolno o tym zapomniec.

Ale zgodze sie z dalszym stwierdzeniem, ze ludziom w krajach malo religijnych
            zyje sie lepej, bo ludzie o letniej temperaturze wiary sa zawsze bardziej
            tolerancyjni dla innosci niz fanatycy. Ale wsrod ateistow tez niestety jest
            sporo fanatykow.
            • gulcia77 Re: Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 15:05
              To prawda. Ateizm łatwo może stać się religią, tak samo jak miłość do pieniędzy,
              seks i praę innych rzeczy. Problem polega na tym, ze żyć w sposób umiarkowany
              jest wbrew pozorom dużo trudniej niż żyć w świetle ideologii. Głównie dlatego,
              że w umiarkowaniu trzeba podejmować własne decyzje, za które bierze się 100 %
              odpowiedzialności. Religia czy też wybrana ideologia tworzą protezy, które
              bardzo łatwo tłumaczą wszelkie draństwa. Ale cóż w Biblii jest jasno napisane,
              że "Szatan potrafi przybierać postać anioła światłości"
              • zawisza60 Re: Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 15:09
                Masz racje, Gulcia, jak zwykle! Czasami mam wrazenie ze marnotrawimy nasza
                energie. Zamiaast tepic oszolomow ludzie normalni zaczynaja polemizowac ze
                soba. Moze to nie zaszkodzi, ale w obecnej sytuacji lepiej zmobilizowac wysilki
                i kupa mosci panowie na Ciemnogrod!
            • klusujacy.hipopotam Re: Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 15:15
              Jaki, motyla noga, postęp?! Wskaż choć jeden przełomowy wynalazek bądź odkrycie
              (przełomowy, więc receptury mnisich serków odpadają), którego w owych czasach
              dokonał człowiek kościoła, i żeby było to coś, co nie spotkało się z
              natychmiastowym ostrym potępieniem przez kościelną wierchuszkę (więc odpada np.
              Kopernik), a najlepiej by odkrycie to było dokonane w oparciu o tzw. "prawdy
              wiary" (to już zupełny hardkor, bo odpada wszystko). Całość, jak go nazywasz,
              "postępu" ograniczała się do przechowywania - bo nawet nie robienia praktycznego
              użytku z - strzępków odkryć Starożytności i kiszeniu się w oparach bezsensownych
              dyskusji z cyklu "ile diabłów zmieści się na główce od szpilki" oraz
              konserwowaniu coraz bardziej kostniejącej struktury społecznej.

Większość, jeśli nie wszystkie odkrycia dokonywane były wbrew naukom kościoła,
              często przy jego zdecydowanym sprzeciwie. Mówisz o iluminowanych rękopisach?
              Ciekawe, że jak tylko w tej dziedzinie dokonał się przełom w postaci
              wynalezienia druku, wkrótce potem zaowocowało to tym, że Rzym dostał ostro po
              czapce na skutek wystąpień reformacyjnych rozłamowców, wcale zresztą nielepszych
              od pierwowzoru. Ciekawe też, że zamordystyczne ideologie są dobre głównie w tym
              co odtwórcze i/lub wymaga morderczej tresury oraz absurdalnej cierpliwości. ZSRR
              też słynął z baletu, opery, defilad wojskowych i łyżwiarzy figurowych, a postęp
              dokonywał się tam głównie w dziedzinie wynalazków do zabijania ludzi...
              • zawisza60 Re: Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 15:17
                Masz duzo racji w tym co mowisz. A ja jednak upieralabym sie przy swoim, ze
                swiat nie jest czarno-bialy. Pozwolisz mi na to?
        • paskudek1 Re: Problemem jest katolicka etykieta 29.03.07, 13:18
          "
          > Na forum frondy dałem tekścik antyaborcyjny, ale bez nienawiści do nikogo. W
          > odpowiedzi pisano o tym, jak by tu zrobić samosąd sędziom ze Straburga.
          > Ci ludzie chcą robić samosąd w imię prawa do życia."
          Niestety tak wielkiej nienawici trudno znaleźć gdziekolwiek indziej poza "obroncami życia". Dal mnie szczytem hipokryzji irozdwojenia jaźni jest jednoczesny sprzeciw wobec aborcji i zbieranie podpisów pod projektem wprowadzenia kary śmierci. Albo sytuacje znene z USA, kiedy przeciwnik aborcji zamordował lekarza pracującego w klinice wykonującej takie zabiegi. Ot... prawdziwy "obrońca życia" nieprawdaż?
        • leonard3 Re: Problemem jest katolicka etykieta 09.04.07, 14:47
          skubi, sadze ze mial to byc samosad bez pozbawiania zycia - tylko
          obciecie fiuta.
      • lol76 Jest 2007... taki posluch wsrod wiernych jest i ta 29.03.07, 10:39
        Jest 2007... taki posluch wsrod wiernych jest i tak absurdalny, w srodkowo
        europejskim kraju. Swiat (ten normalny) poszedl do przodu (i wbrew obiegowej
        opinni w konserwatywnej Polsce nie jest zdegenerewoany i ma sie nadzwyczaj
        dobrze) a Polska nie. Zastanawia mnie ile jeszcze lat zajmie ludziom
        zrozumienie ze kosciol, a szczegolnie takie kretynstwo jak rydzyk czy
        jankowski, zwyczajnie nie powinno sie wpieprzac w sprawy polityki i jest to
        sprawa osobista kazdego z osobna.
        Sa o wiele lepsze, moralne, autorytety na swiecie, nie koniecznie o podlozu
        religijnym. Piperzenie ze ksiadz jest swiety i zawsze ma racje bylo dobre w
        sredniowieczu, w roku 2007 wydaje sie wyjatkowo absurdalne! Ja tego nie kupuje,
        poniewaz z reguly badam 'fakty' w nieco inny, raczej empiryczny sposob. Z
        drugiej strony szanuje religie, jako osobisty wybor kazdej jednostki.

Oczywiscie ludzie kosciola maja prawo do wolnej wypowiedzi (czy zgromadzen) w
        demokratycznym kraju i ja to szanuje. Natomiast jakiekolwiek wplywy ze strony
        rzadu, ktore moglyby spowodopwac ze ten posluch bedzie wiekszy czy mniejszy,
        nie powinny juz tutaj wchodzic w gre
        [ciekawe czy katolikom podobalyby sie wypowiedzi np czlownkow SLD typu -
        chrzanic kosciol, przeciez kazdy ma prawo do swojej osobistej opinii. Odpowiem
        na to - NIE, nie podobaloby sie - tak wiec jedyna racjonalna sytuacja jest
        skonczenie tego dzwinego ukladu - kosciol-rzad].
        Sytuajca w ktorej premier jedzie udzielic pierwszego wywiadu to
        telewizji 'trwam', nie powinno miec miejsca - poniewaz wysyla to pewien
        wypaczony sygnal dla spoleczenstwa. Podobnych momentow mozna by tutaj wskazac
        dziesiatki - szczegolnie podczas ostatnie kadencji.
        Nie chcialbym byc tutaj zle zrozumiany, osobiscie uwazam ze obecny rzad jest
        beznadziejny. Uwazam rowniez ze poprzedni rzad byl jeszcze gorszy. Nie widze w
        tym momencie zadnej sily politycznej w tym kraju, ktora bym poparl. Cala ta
        wypowiedz ma jedynie na celu wysmianie obecnego, absurdalnego ukladu w kraju
        miedzy rzadem i kosciolem.
        Takiego ukladu byc nie powinno, no chyba ze mowimy o przeszlosci...
    • ggosc Czas sie przesiasc na krowe 29.03.07, 07:46
      bo do Maybaha droga daleka. Chyba dobrze sie dzieje bo to raczej nie wrozylo
      nic dobrego. Konkurencja jest potrzebna wszedzie a rynek sam sie ureguluje.
    • piotr_frackowiak Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 07:51
      Właśnie, właśnie, w Poznaniu - tylko Radio Emaus!!!
      • a.k.traper Raczej słuchaczy ubywa w sposób naturalny 29.03.07, 10:11
        Kazdy kto ma odrobine szacunku dla siebie, posłucha i przełączy na inna stację.
    • loza_szydercza Moce chyba nie, bo nadajnik podkrecony 29.03.07, 08:04
      ...dziala nawet w samym srodku puszczy Kampinowskiej :-)

To moze zabrzmi jak makabryczny zart, ale chyba zwyczajnie umieraja sluchacze
      R.M. Czesc z nich byc moze nawet z glodu, z braku lekow i opieki. Cale renty i
      oszczednosci poszly na konto zlodzieja i wyzyskiwacza Rydzyka i wiadomo, ze
      jedyne co za to dostali, to rozaniec live.
      • wejsunek Panie Ziobro? a kiedy aresztujecie Rydzyka? 29.03.07, 09:29
        za szmal co niby szedł na stocznię ..za sianie nienawiści do innych ras i do
        ludzi o innych przekonaniach..Panie Ziobro? gdzie równośc wobec prawa?
        • hatteras Re: Panie Ziobro? a kiedy aresztujecie Rydzyka? 06.04.07, 18:12
          No w?asnie! Gdzie jest prawo i sprawiedliwosc?
      • lol76 Re: Moce chyba nie, bo nadajnik podkrecony 29.03.07, 10:53
        hahahaha,

"To moze zabrzmi jak makabryczny zart, ale chyba zwyczajnie umieraja sluchacze
        R.M. Czesc z nich byc moze nawet z glodu, z braku lekow i opieki".

loza_szdercza, prawie sie posikalem ze smiechu. Mialem zawrzec to w swojej
        wypowiedzi powyzej ale sie powstrzymalem. Najgorsze jest to ze te osoby poprzez
        to ze skaldaja sie na merca dla tego idioty, do nieba nie pojda!!!
        Przeczytalem kilka twoich postow i popdoba mi sie twoje podejscie. Najgorsze
        jest to ze takich ludzi jak ty, rozwinietych intelktualnie, w tym kraju jest
        mniejszosc.
        Serdecznie pozdrawiam i zycze uporu w romantycznej walce z chamstwem i
        ciemnota. Widze u ciebie cos z Don Quichotte...
        Pozdrowienia.
        • loza_szydercza To nie z checi dokopania Rydzykowi... 29.03.07, 11:03
          Przyklad z mojej rodziny, sprzed 3 lat.
          Siostra matki mojego szwagra nagle laduje w szpitalu. Ciezka choroba, potrzebna
          operacja, ktora ma kosztowac okolo 3.000 zl.
          Cala rodzina (bo nie majetna) sie sklada. Sam dorzucilem troche, bo to w koncu
          szwagier... jego matka cierpi i placze po nocach ze strachu o siostre, modli sie
          godzinami...
          Po kilku dniach przychodzi renta matki szwagra, a ona postanawia zainwestowac w
          zdrowie siostry 500 zl. 500 zl z 900zl renty! Wiecej nie moze, bo nie bedzie za
          co jesc.
          I co robi ta kobiecina??? No ku.. co? Wplaca to na konto Radia Maryja z prosba
          o modlitwe o cud do ojaca Rydzyka!
          I to jest autentyczne wydarzenie z mojego najbliszego otoczenia.

Ps. Jej siostra oczywiscie umarla.
          • juknier Re: To nie z checi dokopania Rydzykowi... 29.03.07, 12:07
            Ja mam podobny przykład. Ciotka idzie do szpitala na kilka tygodni. W tym czasie
            przychodzi z Providenta wezwanie do zapłacenia raty kredytu (20000 zł). Po co
            starej babce kredyt? Okazało się, że całość poszła na Radyjo.
          • klusujacy.hipopotam Re: To nie z checi dokopania Rydzykowi... 29.03.07, 12:41
            > Ps. Jej siostra oczywiscie umarla.

To co powiem, może być dla Ciebie bolesne, ale całe *nasze* zasrane szczęście,
            że umarła. Śmierć każdego mochera to mały kroczek w stronę normalności w naszym
            katolandzie. Niestety wyprostować skrzywionej psyche "sióstr matek szwagra" już
            się nie da, więc im szybciej wymrą, tym lepiej,
          • agata789 Re: To nie z checi dokopania Rydzykowi... 29.03.07, 13:23
            loza_szydercza napisał:

> I co robi ta kobiecina??? No ku.. co? Wplaca to na konto Radia Maryja z prosba
            > o modlitwe o cud do ojaca Rydzyka!
            > I to jest autentyczne wydarzenie z mojego najbliszego otoczenia.

Przecież to klasyczny mechanizm działania sekt: manipulowanie psychiką ludzi,
            często zagubionych i słabych, w celu osiągnięcia korzyści materialnych. Czy to
            przypadkiem nie podpada pod jakiś paragraf?
            • klusujacy.hipopotam Re: To nie z checi dokopania Rydzykowi... 29.03.07, 14:01
              > Czy to przypadkiem nie podpada pod jakiś paragraf?

W dotkniętej nieuleczalną katosraczką Bolandzie? Zwariowałaś? ;)
            • loza_szydercza Re: To nie z checi dokopania Rydzykowi... 29.03.07, 15:09
              agata789 napisała:
              Czy to
              > przypadkiem nie podpada pod jakiś paragraf?

Podpada pod takie jak kazda inna sekta. Rzecz w tym, ze w Polsce za malo ludzi
              zauwazylo jeszcze, ze RM nie jest rozglosnia katolicka. Poza tym sa obozem
              politycznym i w tym celu sa tez wykorzystywani. Stad ich nietykalnosc.
          • hatteras Re: To nie z checi dokopania Rydzykowi... 08.04.07, 03:36
            Wspo?czuje i rozumiem co czujesz.
          • hornet111 Re: Pedofilia i wyludzanie pieniedzy od starcow 09.04.07, 14:40
            Wyludzanie pieniedzy od schorowanych staruszkow jest jak PEDOFILIA,ktora
            wykorzystuje przewage umyslowa nad dziecmi.
            Wyludzenia te powinny byc scigane przez ministra ZIOBRO i nasze Prawo z tego
            samego paragrafu.
            • leonard3 Re: Pedofilia i wyludzanie pieniedzy od starcow 09.04.07, 14:59
              Hornet, to dlaczego nie przyjdziesz do kosciola i ukradniesz moje pieniadze
              z tacy? Ja sam daje 500 dolarow na RM miesiecznie jak prawie cala Polonia.
              To tez mi chcesz ukrasc? A czy wiesz , ze kolcika ciagle nosze i dziureczke
              moge zrobic w gloweczce? Bo nowe przepisunio prawka pozwala na zastrzelonko
              zlodziejunka hornetka bez zadnej karenki w pierdlu?
              • prezydent_10rp Re: Pedofilia i wyludzanie pieniedzy od starcow 09.04.07, 15:06
                leonard3 napisał:

> Hornet, to dlaczego nie przyjdziesz do kosciola i ukradniesz moje pieniadze
                > z tacy? Ja sam daje 500 dolarow na RM miesiecznie jak prawie cala Polonia.
                > To tez mi chcesz ukrasc? A czy wiesz , ze kolcika ciagle nosze i dziureczke
                > moge zrobic w gloweczce? Bo nowe przepisunio prawka pozwala na zastrzelonko
                > zlodziejunka hornetka bez zadnej karenki w pierdlu?

Nie on tylko Rydzeyk zabira staruszkom ostatni grosz. Mówiąc Bóg wam stokroć
                zapłaci, zostawiając bezbronne osoby bez środków do życia. Po co Bóg ma
                staruszkom zapłacić niech on sam wysyła rachunki do Bogo aby je opłacił!!!!!!!
        • zawisza60 Re: Moce chyba nie, bo nadajnik podkrecony 29.03.07, 14:47
          lol76 napisał
          To moze zabrzmi jak makabryczny zart, ale chyba zwyczajnie umieraja sluchacze
          > R.M. Czesc z nich byc moze nawet z glodu, z braku lekow i opieki".
          >
          > loza_szdercza, prawie sie posikalem ze smiechu. Mialem zawrzec to w swojej
          > wypowiedzi powyzej ale sie powstrzymalem. Najgorsze jest to ze te osoby
          poprzez
          >
          > to ze skaldaja sie na merca dla tego idioty, do nieba nie pojda!!!
          > Przeczytalem kilka twoich postow i popdoba mi sie twoje podejscie. Najgorsze
          > jest to ze takich ludzi jak ty, rozwinietych intelktualnie, w tym kraju jest
          > mniejszosc.

Nie musimy wierzyc ze tak nie jest!!!! Jestem pewna ze w Polsce jest b. duzo
          madrych ludzi, szczegolnie wsrod mlodych! Prosze tylko rozejrzec sie po forum
          GW! Mnostwo madrych, tolerancyjnych ludzi! Wydaje mi sie ze oszolomy niedlugo
          beda w mniejszosci! Pozdrawiam Was obu (obie, oboje?) i wszystkich innych
          normalnych na tym forum!
        • gulcia77 Re: Moce chyba nie, bo nadajnik podkrecony 29.03.07, 15:13
          oj niestety, macie powyżej rację!!! Za równowagę w życiu wznieśmy toast. I niech
          wszyscy pozwolą wszystkim żyć tak, żeby nigdy nie mieć cudzego życia zdrowia
          nieszczęścia na własnym sumieniu!!! Niestety, fanatycznie wierzący w cokolwiek
          tego toastu wznieść nie mogą....
          • zawisza60 No to zdrowie... 29.03.07, 15:15
            gulciu wszyscy nni ktorzy walcza na tym forum z Ciemnogrodem! Niec zyje
            tolerancja!
    • rm429 Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 08:11
      Nie tylko oslabły moce ale i wydolnośc słuchania tej demagogii sianej pod
      hasłem Maryji. Jacy to są słuchacze i fani wystarczyło popatrzec na uczestników
      ostatniej manifestacji. Toż to nie mohery ale zaślepiona ciemnota. Całe
      szczęscie, że jest ich coraz to mniej. Zresztą każda na siłę wciskana doktryna
      w końcu się znudzi i ludzie zmądrzeją.
      • loza_szydercza Re: Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 08:16
        rm429 napisał:

Zresztą każda na siłę wciskana doktryna
        > w końcu się znudzi i ludzie zmądrzeją.

Z teza akurat sie zgadzam, ale R.M chyba ona nie dotyczy. Nie sadze, zeby ktos z
        dzidzy manifestujacej zmienil poglady.
        Ku.., Polska chyba naprawde sie zmieni, dopiero jak Ci ludzie powymieraja :-/
        • mg2005 ks. Sowa... 29.03.07, 08:49
          Rzeczywiście wątpliwy autorytet, skoro "udało" mu się rozwalić katolickie Radio
          Plus, przy okazji uwłaszczając się na jego majątku...
          • loza_szydercza Re: ks. Sowa... 29.03.07, 09:31
            mg2005 napisał:

> Rzeczywiście wątpliwy autorytet, skoro "udało" mu się rozwalić katolickie Radio
            >
            > Plus, przy okazji uwłaszczając się na jego majątku...

Pewnie dlatego jest w RM. Takich ludzi im trzeba wlasnie :-)
        • zigzaur Hi, hi, Pucio nie ma kasy! 29.03.07, 09:07
          Pada główna propagandowa ekspozytura Moskwy w Polsce! Najwyraźniej z braku kasy.

Słuchacze radia Rydzyk to nie tylko staruszkowie. Ale dobrze, że tych słuchaczy
          ubywa. Ludzie się uczą, poznają świat.
        • hatteras Re: Os?ab?y moce Radia Maryja 08.04.07, 23:04
          ????
    • jama314 Lekarzu nieudaczniku lecz się sam... 29.03.07, 09:23
      • jama314 Brak mi też kilku słów w obronie nienarodzonych... 29.03.07, 09:44
        Tak dla przyzwoitości katolickiej i minimalnej wiarygodności choćby księże.
        Pogratulować też wyboru redaktora do udzielenia wywiadu. Trudno o lepszego.
    • tetradrachma Osłabły moce ZŁA ! 29.03.07, 09:27
      • hatteras Re: Os?ab?y moce Z?A ! 06.04.07, 13:41
        swieta prawda!
    • jak-szymon Czas Apokalipsy trwa! 29.03.07, 09:31
      Ubrał się diabeł w ornat i na mszę dzwoni... - to stare ludowe przysłowie
      Zresztą teraz jest czas fałszywego chrystusa i fałszywego kościoła, dlatego nie
      dziwi mnie taki sposób uobecniania się sił Odwiecznego Kłamcy. To czas
      Antychrysta już nie tylko jako zjawiska społecznego
      Poczytajcie sobie ludziska orędzia z Akita (zatwierdzone przez Kościół) i
      dodajcie Fatimę!!! a obraz wyłania się sam
      praktyczni ateiści będą ewangelizowac - oto ciąg dalszy Apokalipsy!!!
      • ffamousffatman Re: Czas Apokalipsy trwa! 29.03.07, 13:39
        jak-szymon napisał: ... Poczytajcie sobie ludziska orędzia z Akita (zatwierdzone przez Kościół) i dodajcie Fatimę!!! a obraz wyłania się sam praktyczni ateiści będą ewangelizowac - oto ciąg dalszy Apokalipsy...

Jezeli ktow wierzy, a wiara ma jego forme chrzescijanska (a chociazby i wylacznie rzymska, nieslusznie zwana powszechna czyli katolicka, bo katolicki nie jest jakis kosciol a caly kosciol) niech czyta BIBLIE a nie teksty stad i owad. I niech owych tekstow nie zarzywa po heretycku.
        Do wierzenia od wiekow osiemnastu jest Stary i Nowy Testament i nic ponad to.
        Wiem, ze istnieje instytucja w Rzymie tzw objawien prywatnych dopuszczonych
        ALE
        ZADNA RZYMSKA TRADYCJA ANI PRZEPIS nie moze zmusic chrzescijanina (choc tylko katolika) do uwierzenia w nie. Nie ma nawet wymogu takiej wiary nigdzie.
        • gulcia77 Re: Czas Apokalipsy trwa! 29.03.07, 15:32
          Bardzo przykre jest to, że niestety wyznawcy kościoła najczęściej w ogóle sami
          nie czytają Biblii. Znam to niestety z autopsji. Sama, choć jestem niewierząca
          czytałam Biblię wielokrotnie. Choćby po to, zeby udokumentować swoje
          przekonania. I w rozmowach z najgorliwszymi wyznawcami stwierdzam z przykrością
          że znajomość Biblii jest zenująco niska. Za to znajomość pseudo proroctw,
          objawień i modlitewników - ogromna!!!
          • zawisza60 Re: Czas Apokalipsy trwa! 29.03.07, 15:36
            Widzisz Gulciu czytanie Biblii nigdy nie bylo tradycja katolicka, tylko
            porotestancka. Dlastego nie ma takiego obowiazku. Ale ja czytalam z ciekawosci.
            ksiegi mojzeszowe i Nowy Testament. I nawet jezeli sie jest niewierzacym to nie
            sposobb sie nie zgodzic ze Chrystus byl fascynujacym czlowiekiem. Niestety malo
            kto z katolikow podaza w jego slady...
      • hatteras Re: Czas Apokalipsy trwa! 04.04.07, 12:24
        swietnie napisane.100% racji!
    • wejsunek Rydzyk to przestępca 29.03.07, 09:31
      i to z wielu paragrafów ciekawe dlaczego Ziobro go chroni...?
      a
      • loza_szydercza A ciekawe czy daloby sie zaskarzyc Rydza 29.03.07, 09:34
        ...w europejskim trybunale konstytucyjnym?
        Musialby Ziobro tez dupe ruszyc w tej sprawie- to fakt.
        • hatteras Re: A ciekawe czy daloby sie zaskarzyc Rydza 07.04.07, 00:57
          Gdybysmy zyli w kraju prawa i sprawiedliwosci,Rydzyk napewno gni?by w
          kryminale.
      • prezydent_10rp Re: Rydzyk to przestępca 09.04.07, 13:44
        wejsunek napisał:

> i to z wielu paragrafów ciekawe dlaczego Ziobro go chroni...?
        > a

To proste gdzie zdobyć głosy do następnych wyborów. Pod płaszczykiem
        sprawiedliwości chroni się przestępców, ale przestępców którzy są potrzebni.
        I to ma się nazywać sprawiedliwością!
        • leonard3 Re: Rydzyk to przestępca 09.04.07, 13:49
          Prezydent, masz obywatelskie prawo zlozyc doniesienie o popelnieniu przez
          kogokolwiek przestepstwa. A tak to tylko smieszne plotku i bzdury o maybachach,
          prywatnej plazy nad Wisla czy tez inne bzdety
    • palestina1 Czyli jeszcze kilka tysiecy 29.03.07, 09:31
      daje sie nabierać Rydzykowi.Tak na marginesie: Rydzyk ma taki "skład" w którym
      to tworzy paczki,ładuje do nich ksiązeczkę do modlitwy,radiomagnetofon
      nejgorszej jakosci jaki może być i zawodzenie na kasetach,oczywiście wysyła to
      do starszych ludzi za zaliczeniem pocztowym,czyli delikwent ma zapłacic 300
      zł.Ale ponoć jest coraz więcej zwrotów.Widać mają ludzie czasami swój rozum.
      • koloratura1 Re: Czyli jeszcze kilka tysiecy 30.03.07, 08:07
        palestina1 napisał:

> daje sie nabierać Rydzykowi.Tak na marginesie: Rydzyk ma taki "skład" w którym
        > to tworzy paczki,ładuje do nich ksiązeczkę do modlitwy,radiomagnetofon
        > nejgorszej jakosci jaki może być i zawodzenie na kasetach,oczywiście wysyła to
        > do starszych ludzi za zaliczeniem pocztowym,czyli delikwent ma zapłacic 300
        > zł.Ale ponoć jest coraz więcej zwrotów.Widać mają ludzie czasami swój rozum.

Albo nie mają pieniędzy.
    • piwi77 No ale jak tu mobilizować do ochrony życia, kiedy 29.03.07, 09:34
      wszyscy słuchacze Radia Marysia, stoją już tylko przed alternatywą śmierci
      naturalnej lub nie całkiem naturalnej.
      • tetradrachma Re: No ale jak tu mobilizować ..Piwi, wstydz się ! 29.03.07, 10:01
        • piwi77 Wstydzić, to się można, jak się zrobiło coś złego, 29.03.07, 10:22
          katolikom trzeba ciągle to przypominać. A jeżeli uważasz, że nie mam racji
          popraw mnie, a nie każ sie wstydzić.
          • tetradrachma Re: Wstydzić, to się można, jak się zrobiło coś z 29.03.07, 12:33
            a jak się powiedziało, to już nie ? Dobrze wiesz o co mi "biega", prawda ?
            • piwi77 Re: Wstydzić, to się można, jak się zrobiło coś z 29.03.07, 14:06
              Nie wiem o co biega. Jak Ci coś leży na wątrobie to się wyraź. Nie jestem
              zwolennikeim dyskusji pełnych domysłów, niedomówień i skrótów myślowych.
              • tetradrachma piwi77 29.03.07, 17:29
                "wszyscy słuchacze Radia Marysia, stoją już tylko przed alternatywą śmierci
                naturalnej lub nie całkiem naturalnej" - co to miałoby znaczyć "nie całkiem
                naturalnej" ? Dlaczego jesteś tak okrutny ?! Strazenie tych biedaków eutanazją
                zostaw Rydzykowi ! Popełniłeś nietakt i już. Więc po co "duraka walajesz" ? !
                • piwi77 Re: piwi77 29.03.07, 19:24
                  tetradrachma napisał:

> "wszyscy słuchacze Radia Marysia, stoją już tylko przed alternatywą śmierci
                  > naturalnej lub nie całkiem naturalnej" - co to miałoby znaczyć "nie całkiem
                  > naturalnej" ? Dlaczego jesteś tak okrutny ?! Strazenie tych biedaków
                  eutanazją
                  > zostaw Rydzykowi ! Popełniłeś nietakt i już. Więc po co "duraka walajesz" ? !

Nie całkiem naturalnej znaczy np. wypadek samochodowy. No ale jak sie ma
                  obsesje na jednym punkcie, to niczego poza eutanazja, wyobrazic sobie nie
                  sposób. Dodam jeszcze, że przyszłośc słuchaczy RM, dotyczy także nas
                  wszystkich, mnie również. I świadomość tego jakos wcale mi nie uwłacza. To
                  przecież fakt tak pewny, jak to, że płacimy podatki. Przepraszam jednak
                  wszystkich, kogo stwierdzenie faktów oczywistych, obraża.
    • aisug Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 09:42
      czy można mieć zaufanie do księdza publikującego i trzymającego z GW ???? Jeśli
      RM słucha obecnie tylko ok.1,7% to dlaczego taki strach przed tą rozgłośnią ????
      Po co jej bezustanna propaganda i przytaczanie rydzykowych wynurzeń na łamach GW
      i innych mediów ??? Kto nabija słuchaczy i czytelników Rydzykowi i po co ????
      • piwi77 Re: Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 09:44
        Pomyliłes fora. Twój tekst chciałeś chyba wysłac na forum ND.
        • aisug Re: Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 10:17
          piwi77 napisał:

> Pomyliłes fora. Twój tekst chciałeś chyba wysłac na forum ND.
          =======================================================
          1. trzeba czytać ze zrozumieniem a nie tylko składać literki,
          2. proszę o merytoryczną odpowiedź - głupio paplać każdy poptrafi, w tym i Giertych
          • piwi77 Re: Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 10:26
            OK. Napisałeś -
            czy można mieć zaufanie do księdza publikującego i trzymającego z GW.

Korzystanie z forum GW, aby wytykać jej zakłamanie to albo obłuda, albo
            omyłkowe wcisniecie klawisza, wyślij. Więc jezeli nie to drugie, to widocznie
            to pierwsze. Nie mogłem tego, za pierwszym razem, wiedzieć.
            • aisug Re: Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 17:42
              iwi77 napisał:
              > OK. Napisałeś -
              > czy można mieć zaufanie do księdza publikującego i trzymającego z GW.
              > Korzystanie z forum GW, aby wytykać jej zakłamanie to albo obłuda, albo
              > .........
              ===================================================
              poszukaj dziecino co znaczy słowo obłuda a potem dyskutuj. I zastanów się na
              jakiej podstawie napisałem o zaufaniu do księdza. Dla ułatwienia podaję, że
              takich Czajkowskich związanych z Wybiórczą jest ociupinkęe więcej niż jeden
              • piwi77 Re: Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 19:27
                Po takim naprowadzeniu, Twoje zdanie rzeczywiscie brzmi inaczej i cos w nim
                jest. Przyznaję.
          • filc1957 Re: Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 10:31
            Merytorycznie? Proszę:
            Pytasz, dlaczego tak się GW zajmuje padre Rydzykiem i RM? To jest oczywiste! Bo
            od tego radia oraz jego dyrektora uzależniony jest niestety rząd, prezydent i
            partie rządzące! Dlatego takie ważne jest, aby wiedzieć co i jak to radio
            podaje. Proste?
            • aisug Re: Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 17:59
              filc1957 napisał:

> Merytorycznie? Proszę:
              > Pytasz, dlaczego tak się GW zajmuje padre Rydzykiem i RM? To jest oczywiste! Bo
              >
              > od tego radia oraz jego dyrektora uzależniony jest niestety rząd, prezydent i
              > partie rządzące! Dlatego takie ważne jest, aby wiedzieć co i jak to radio
              > podaje. Proste?
              ==========================================================
              nie aż tak jak się wydaje, bardzo upraszczasz, bo
              1.już w czasie gdy się jeszcze Kaczorom nie śniło podwójne zwycięstwo, to
              Wybiórcza w każdym swoim numerze popularyzowała Rydzyjko, ostatnio było troche
              przerwy a teraz serial powrócił .
              2. twoja uwaga, że rząd, prezydent itd uzależnieni są od RM którego słuchalność
              nie przekracza 1,7-2,0 % wskazuje albo na głębokie zindokrynowanie albo po
              prostu głupotę
              3. zastanów się proszę po co Wybiórcza prowadzi to forum, oczywiście poza
              korzyścią meterialną
    • kolargolo dawania jałmużny ;-) 29.03.07, 09:50
      Rydzyk jalmuzne bierze a nie daje, a to co wezmie - znika na zawsze w sieci
      jego lewych interesow.
    • algieba Re: Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 09:59
      spieszmy sie kochac rydzyka ...
    • presentation1 Ks Sowa-nastepny nawiedzony.............. 29.03.07, 10:06
      tylko ze tym razem poswiecilo TVN.
      • popelina2005 [...] 29.03.07, 10:23
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • genyo Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 10:20
      oby spadly do zera, bo to wstyd i hanba!
      • presentation1 Re: Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 10:44
        Teraz forumowicze z Gazety beda sluchac ksiedza Sowy.Jestescie smieszni w swojej glupocie...................
        • filc1957 Re: Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 10:57
          Słowa "teraz" i "będą" sugerują, że forumowicze do tej pory słuchali RM?
          Chyba tylko po to, aby sie pośmiać...
          Wybacz, ale śmiesznie i głupio zagadujesz...
          Rozumiem jednak Twoje zaniepokojenie, be jako słuchacze zostaną moherowe
          babcie, presetation1, galba, junkier... Aaa, jeszcze Giertych, któren widząc,
          że Rydzykowi spada przerzucił się na Jankowskiego.

• presentation1 Re: Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 11:10
            Ja jestem niewierzacy wiec sie nie wysilaj.
            • filc1957 Re: Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 11:14
              Poważnie?! No to nic, tylko komuch z Ciebie, albo ubek, albo esbek...
              Przecież reszta, tzn. circa 98% to katolicy!!!
              • mojo.risin Re: Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 12:33
                na ubeka za młody ...;)))))

filc1957 napisał:
                > Poważnie?! No to nic, tylko komuch z Ciebie, albo ubek, albo esbek...
    • thehard Hi, hi, Giertych odebrał słuchaczy Rydzykowi. 29.03.07, 10:21
      Jeżeli jeden oszołom z drugim nasłucha się i naogląda w tv Oszołoma Giertycha to
      już ma mniejszą ochotę słuchać oszołoma Rydzyka w radiu. Zresztą chyba suma
      oszołomstwa tych dwóch jest większa od możliwości przyswajania oszołomstwa przez
      oglądajacych i słuchających oszołomów.
    • ozyrys4 Niech dalej wali głupoty swoim prostackim ... 29.03.07, 10:21
      językiem,a stacja zamilknie i wreszcie będzie prawdziwie święty spokój.
    • altspringe Kto wpuścił do kościoła tego propagandystę? 29.03.07, 10:21
      Miejsce tego Sowy (rzeczywiście frustrata, bo nie dorasta Rydzykowi do pięt - a
      chciałby) w dziale marketingu GW
    • qszyho Re: Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 10:23
      „czy można mieć zaufanie do księdza publikującego i trzymającego z GW ????”
      Czy można mieć zaufanie do aisuga, który czyta i pisze na forum
      wyborczej ? :)))))))))))))
      • popelina2005 Szatan z Torunia... nowa rozgłośnia Rydzyka ! 29.03.07, 10:27
      • jama314 Takie, jak do ks. Czajkowskiego czy Bonieckiego 29.03.07, 10:28
        Był jeszcze jeden, ale już niestety nie żyje.
      • jama314 Zaufanie do GW też kiepskie... 29.03.07, 14:20
        Od manipulowanie postami aż skwierczy... Tak to na ogół w życiu bywa że cholera
        i dżuma łatwo do siebie drogi znajdzie.
      • aisug Re: Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 20:30
        qszyho napisał:

> „czy można mieć zaufanie do księdza publikującego i trzymającego z GW ???
        > ?”
        > Czy można mieć zaufanie do aisuga, który czyta i pisze na forum
        > wyborcze
        ========================================================
        wydaje się, że można albowiem nie jest księdzem, zwłaszcza Czajkowskim ani też
        nie pochodzi z Torunia chociaż nosi moherowy berecik, jest kurduplowaty, ma
        krzywe nogi i garba, jednegio z oprzodu, drugiego z tyłu chociaż nie dromader
    • vanilla.dream toruńskie dewoty wyciągają kopyta 29.03.07, 10:26
      a pozostali mają ważniejsze sprawy codzienne, niż czczenie tego sekciarza
      pseudoksiężulka, co ślubował ubóstwo a dupsko wozi maybachem i układa się z
      konfidentem i zdrajcą Kobylańskim
      • presentation1 Re: toruńskie dewoty wyciągają kopyta 29.03.07, 10:40
        twoja matka i ojciec tez wyciagna kopyta a i dzieci takze.
        • piwi77 Re: toruńskie dewoty wyciągają kopyta 29.03.07, 10:43
          presentation1 napisał:

> twoja matka i ojciec tez wyciagna kopyta a i dzieci takze.

I to ma być argument na korzyść katolickiej rozgłośni? No i optymizmu też nie
          można Wam odmówić, drodzy wierzący w Bozię.
        • vanilla.dream Re: toruńskie dewoty wyciągają kopyta 29.03.07, 10:53
          presentation1 napisał:

ja też je wyciągnę. ale nim to zrobię, nikomu nie będę wpieprzał się w życie i
          nie będę mówił innym co mają robić
        • jasiek.pl Re: toruńskie dewoty wyciągają kopyta 29.03.07, 10:55
          presentation1 napisał:

Opinia "vanilii" jest bardzo trafna a dla niektórych bardzo brutalna. Po prostu
          pokolenie Wielkiego Moheru także odchodzi, nie mają zgody na długotrwałe
          służenie Ojcu Dyrektorowi. Następców nie widać, więc na wiece Ojciec będzie
          musiał brać z łapanki. A młodzi będą przystępować do katolickiej odmiany TVN. I
          wówczas nawet Romek nie pomoże, bo on liczy bardziej na wydojenie Ojca. Amen!
          • presentation1 Re: toruńskie dewoty wyciągają kopyta 29.03.07, 11:06
            Nie trafne.Bo jest min.tv Puls ktora z latwoscia ogra cale tvn.Chyba ze tvn chce walki z Rupert Murdoch?
            • presentation1 Re: toruńskie dewoty wyciągają kopyta 29.03.07, 11:08
              Co roku po kilkuset z Rydzyka szkol medialnych bedzie zasilac panstwo w mediach.Tego juz nikt nie zatrzyma.Co do Sowy?Nastepny ksiezulo na uslugach...........
            • vanilla.dream może tak może nie, nie mniej jednak 29.03.07, 11:11
              presentation1 napisał:

> Nie trafne.Bo jest min.tv Puls ktora z latwoscia ogra cale tvn.Chyba ze tvn chc
              > e walki z Rupert Murdoch?

z każdym rokiem ubywa tych, którzy tak bardzo się interesują moim życiem
              osobistym. i całe szczęście. tylko kto zrzutę zrobi dla klechy na paliwo i
              ubezpieczenie tej limuzyny? m15, wiesz że maybach "bierze" około 50 l na setkę?
              trząchać trza będzie mocniej sakiewką biedaku, hahahahahahaha !!!!!!!!
              • presentation1 Re: może tak może nie, nie mniej jednak 29.03.07, 11:16
                Mnie w sumie nie interesuje czyjas kasa jezeli przy okazji nie mowimy o mojej.Co do wymieralnosci.Historia ludzkosci uczy nas pewnych stalosci.Jedna z nich jest to ze czlowiek mlody to podpalacz a starszy to strazak.I tego nikt nie zmieni.Dzisiaj ci co glosno krzycza w chwili gdy beda czuli ze to koniec jak nie dzis to jutro po prostu sa tacy jak twoi rodzice czy dziadkowie.A dzieje sie to takze i z tego powodu ze nie idzie juz korzystac z przywilejow mlodosci.Zostaje czas na refleksje.Dotyczy to niewierzacych(jak ja) oraz wierzacych.
    • rakieter Darthrydzyk loosing its powers!!! 29.03.07, 10:36
      Time for conuterattack...
    • wlodek.piekut Re: Sojusz z władzą mocom wyraźnie nie służy. 29.03.07, 10:46
      Ks. Sowa nie rozumie jednej podstawowej rzeczy. Ze ITI posluzy sie nim do
      wlasnych celow, bowiem ITI chodzi o to aby za sprawa swego kanalu mialo po
      pierwsze wlasna trabe i ambone do gloszenia wlasnej wizji katolicyzmu i
      ksztaltowania opinii Bogu ducha winnych rodzin katolickich. W ten sposob bedzie
      moglo wplywac nie tylko poprzez TVN24 na kreowanie i opiniowanie rzeczywistosci
      laickiej wg swojego zamyslu ale teraz bedzie moglo tworzyc opozycyjna wersje
      chrzescijanstwa, urobiona na potrzeby generowania zysku i manpulowania opinia
      spoleczna. Wkrotce czarne bedzie biale a biale czarne. Przykladem manipulacji
      moze byc cos takiego - kiedy serwuje sie raz po raz programy o tym jakie to
      wspaniale moze byc dla dziewczyniki malzenstwo dwoch homoseksualistow i to
      wszystko jest podawane w programie chrzescijanskim, czujnosc spoleczenstwa
      wskutek nalozenia na tego typu wypowiedz latki "katolicka" maleje i po pewnym
      czasie, ludzie naprawde beda myslec, ze to wspanialy zamysl, ze dwoch doroslych
      mezczyzn moze opiekowac sie mala dziewczynka. I moze nawet taka para znalazlaby
      sie ale legalizacja tego typu rodzin doprowadzilaby do razacych wykorzystan
      takiego zapisu w prawie dla wszelkiego rodzaju naduzyc seksualnych. Nie
      syskutuje juz nawet na temat czy taka rodzina jest w stanie zapewnic wlasciy
      rozwoj psychiczny dziecka. Pole do popisu dla wszelkich patologii gotowe.
      Pytanie tymczasem czy ktos z czytajacych ten tekst szanownych rodzicow oddalby
      swoja corke pod opieke dwoch mezczyzn, ktorzy spia sobie razem codziennie...
      Uwazam, ze ITI chce otworzyc w ten sposob droge do gloszenia wszelkich
      liberalizujacych zycie spoleczne idei, co bedzie prowadzic do dalszego psucia
      sie spoleczenstwa. Typowe zas programy religijne, np. o swietych, jakies
      transmisje mszy beda tylko miec marginalne znaczenie, dla niepoznaki, aby robic
      wrazenie, ze ogladamy kanala religijny. Ciekawe czy TVN bedzie wiernie oddawac
      slowo episkopatu polskiego np. w sprawie calkowitego zakazu aborcji. Czy bedzie
      w duchu chrzescijanskim propagowac te idee. Watpie bo na lamach swoich inych
      kanalow mowi co innego, i gdyby tu poszlo faktycznie w duchu episkopatu
      doporowadziloby w swoim eterze do swoistej schizofrenii moralnej.

Po drugie aby w razie czego móc odpierac ataki, ze jest przeciwko kosciolowi.
      Zawsze bedzie TVN wtedy mogl powiedziec. O co Wam chodzi, jestesmy pierwsza
      komercyjna stacja TV, ktora ma wlasny kanal religijny, i to chrzescijanski,
      katolicki!!!

Ksieze Sowa, to bardzo niebezpieczna gra, w ktora ks. wszedl. Przeslanki do
      stworzenia tego kanalu przez ITI nie byly takie aby nawracac ludzi ale zeby
      miec z takiej tv zysk, na przykladzie zachodnich kanalow religijnych typu God
      tv i inne...

Pozdrawiam
      Włodek
      • popelina2005 "Wybitne" jednostki..Giertych ,Rydzyk i Jankowski. 29.03.07, 10:49
        w drugim szeregu; Leper,Kryże,Wasserman,Kaczyńscy,...
      • loza_szydercza Re: Sojusz z władzą mocom wyraźnie nie służy. 29.03.07, 10:51
        Przeslanki do
        > stworzenia tego kanalu przez ITI nie byly takie aby nawracac ludzi ale zeby
        > miec z takiej tv zysk, na przykladzie zachodnich kanalow religijnych typu God
        > tv i inne...

Panie Wlodku ... :)))))))))) A numer konta wlasciciela stacji tam podaja? Bo
        jesli tak, to moze rzeczywiscie chodzic o finanse :)))))
      • halfliner Każda wizja katolicyzmu jest lepsza od moherowej, 29.03.07, 10:57
        narodowo-katolickiej (czyt. antychrześcijańskiej, antysemickej (czyt.
        schizofrenicznej bo Chrystus i jego Matka to Żydzi)faszerującej ludzi
        nienawiścią do wszytkiego co nie jest nią samą.
    • johnykavangah Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 10:47
      Moce Radia Maryja nie tylko nie osłabły, ale systematycznie rosną. Dzięki niemu
      można się dowiedzieć o rzeczach, które w "politycznie poprawnej" prasie będzie
      można zobaczyć pół roku później jako rewelacje. Ksiądz Sowa chyba nie wie komu
      udziela wywiadów. Wystarczy spojrzeć Grupa ITI (pochodzenie właścicieli !!!).
      Ponadto jako ksiądz powinien raczej się wypowiedzieć na temat obrony życia i ją
      gorąco popierać. Uczył nas tego Jan Paweł II. On nie miał żadnych wątpliwości,
      że życie należy chronić od poczęcia do naturalnej śmierci. Gazeta cytująca jego
      słowa jakoś o tym dziwnie zapomina. Nie przeszkadza jej to robić interesu na
      publikacjach Wielkiego Rodaka. Hipokryzja.
      • sceptyk40 Re: Osłabły moce Radia Maryja 29.03.07, 13:51
        Nie wytrzymam i zadam Ci pytanie : czy JPII nawoływał do ochrony życia
        polityków czy ludzi wierzących lub tylko chcących słuchać ? czy żądał tak jak
        wy konkretnych zapisów konstytucji czy też wrażliwości sumień ? A drogą do tej
        wrażliwości nie są nakazy, zakazy i zamykanie w więzieniach, lecz szacunek
        wzajemny i miłość między ludźmi.Radio M niestety nie jest wyrazicielem tych
        uczuć, bo budowałoby mieszkania dla somotnych matek a nie uniwersytety szkolące
        w zakresie propagandy i mediów.Raczej nie radzę wypowiadać się o hipokryzji.
        • loza_szydercza Lepiej nie moznaby tego ujac. 29.03.07, 14:59
          sceptyk40 napisała:

> Nie wytrzymam i zadam Ci pytanie : czy JPII nawoływał do ochrony życia
          > polityków czy ludzi wierzących lub tylko chcących słuchać ? czy żądał tak jak
          > wy konkretnych zapisów konstytucji czy też wrażliwości sumień ? A drogą do tej
          > wrażliwości nie są nakazy, zakazy i zamykanie w więzieniach, lecz szacunek
          > wzajemny i miłość między ludźmi.Radio M niestety nie jest wyrazicielem tych
          > uczuć, bo budowałoby mieszkania dla somotnych matek a nie uniwersytety szkolące
          >
          > w zakresie propagandy i mediów.Raczej nie radzę wypowiadać się o hipokryzji.

Hipokryzja jest wyslugiwanie sie naukami JPII w konkretnych bojkach politycznych.
          Szacunek do Wojtyly maja nie tylko katolicy. Wedlug mnie rowniez byl wielkim
          czlowiekiem. Znalazl sie na pozycji z ktorej mogl dokonac wielu dobrych i
          waznych rzeczy i zrobil to.
          Sam Rydzyk zas, tak daleko odbiegl juz ideologicznie od JPII, ze musialby
          kompletnie przemeblowac sumienie, zeby choc zawrocic w odpowiednim kierunku.

Odnosnie zakazow- zostalo wielokrotnie udowodnione, ze wszelkie zakazy tego typu
          prowadza prosta droga to powstania jeszcze wiekszych odchylow w przeciwnym
          kierunku. Wiec i efekt jest zazwyczaj przeciwny. To cecha natury homosapiens.

Najlepszym przykladem tego jest Holandia (dla jasnosci nie zgadzam sie do konca
          z panujaca tam wszechsamowola). Wszystko to, co jest tam ustawowo zezwolone w
          liczbach utrzymuje sie na najnizszym poziomie. W tym oczywiscie aborcja.

Ten sam mechanizm dotyczy szybkiej jazdy na niemieckich autostradach, gdzie jest
          duzo mniej wypadkow niz w krajach, gdzie sa bardziej rygorystyczne przepisy co
          do ograniczenia predkosci na takich samych autostradach.

Czlowiekowi zwyczajnie trudniej jest przekroczyc bariere niewidoczna. Nie zakaz,
          ale sytuacje, w ktorej granicy musi szukac wewnatrz siebie, na poziomie wlasnego
          zdrowego rozsadku i sumienia.
          Ustawowy zakaz najczesciej zwalnia od takich rozwazan.
          • gulcia77 Re: Lepiej nie moznaby tego ujac. 29.03.07, 15:44
            I tu poparłeś moją tezę dotyczącą tego, ze wszelkie ideologie skrajne powodują
            przystawianie sobie protez moralnych, co pozwala zwolnić samych siebie z
            odpowiedzialności. Porażki systemów totalitarnych są głównie spowodowane
            regulacjami wszelkich dziedzin życia i narzucaniu jedynie słusznych poglądów.
            Homo Sapiens lubi robić na złość, a kiedy musi sam wybierać, dopiero wtedy
            zaczyna się kierować zdrowym rozsądkiem
            • loza_szydercza Exactly! 29.03.07, 17:55
              Ta teza jest juz chyba bardzo stara. Samo sumienie nie jest nawet zadna
              mistyczna sprawa, ale obecnie naukowo juz udowodniono, ze osrodek jego
              sterowania ma swoje stale miejsce w mozgu!
              ... tak jeszcze tylko chcialem dorzucic ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka