Dodaj do ulubionych

Polacy wspominają Jana Pawła II

02.04.07, 19:56
Jedyny, Niepowtarzalny,Dobry....
Obserwuj wątek
    • radiomaryja1 och...i ach.... 02.04.07, 20:10
      pk....przy pomocy młotka....
      • krasnov Re: Jedyny, Niepowtarzalny… 03.04.07, 06:34
        …showman.
    • ulla2004 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 20:12
      Wracam myślami do dnia 2 kwietnia 2005 .......
      • lmblmb Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 20:16
        ulla2004 napisała:

> Wracam myślami do dnia 2 kwietnia 2005 .......

Szkoda że tylko myślami wracasz do niego, a pracę nad sobą to zostawiasz innym.
        sorry, ale Polacy ciągle gadają, jaki ten papież wielki. Pokaż mi kogoś, kto
        rzeczywiście go słuchał i zachowywał się tak, jak on by sobie tego życzył.
        • emigrancik Giertych, Orzechowski, Rydzyk, Sobecka 02.04.07, 21:34
          Lepper, oj, wielu sie powoluje i twierdzi ze dziala jak on kazal.
          • kontik_71 Re: Giertych, Orzechowski, Rydzyk, Sobecka 02.04.07, 21:37
            Taaak... a okazuje sie, ze ok 30% Polakow nie zna w ogole dekalogu , wiekszosc
            nie potrafi wymienic wszystkich 10 punktow... jak to sie ma na 95% katolikow w
            naszym kraju? I jak mozna oczekiwac, ze jakakolwiek znaczaca liczba rodakow
            bedzie wiedziala co przekazywal JPII (poza tym, ze chodzil na kremowki)??
            • emigrancik Re: Giertych, Orzechowski, Rydzyk, Sobecka 02.04.07, 21:39
              Znajoma byla raz, jak to sie mowi "na papiezu". Jak wrocila powiedziala, ze
              wiekszego chamstwa, buty, zlosliwosci i zwyklego sk...nstwa w zyciu nie
              widziala. Ledwo jej sie udalo na przystanku wysiasc z pociagu powrotnego, a itak
              zostala zbluzgana od roznych takich pracujacych i innych, od pielgrzymow
              uduchowionych.
              • kontik_71 Re: Giertych, Orzechowski, Rydzyk, Sobecka 02.04.07, 21:40
                Ale to jest przeciez calkiem zwyczajne... Pani Dulska byla KATOLICZKA :)
                • emigrancik Re: Giertych, Orzechowski, Rydzyk, Sobecka 02.04.07, 21:42
                  I Polka.
                  • almagus Przygládam sié tej ziemi,kropié lzami swojemi!!!!! 02.04.07, 22:46
                    Przygládam sié tej ziemi, kropié lzami swojemi!!!!!

Bez zbédnych wywodów Unia wolnych narodów.

Skrzy szabla, skrzá na wojow zbrojach luski.
                    Ty sie nie zrywasz Donaldzie Skrzy Tuski?
                    Ty sie nie zrywasz kiedy Kraj w nieladzie,
                    czekamy na owoce, zgnile jablka w sadzie?
                    Katotaliban hanbi bialoglowy,
                    Ty sie nie zrywasz, jeszcze nie gotowy?

Skrzy szabla, skrzá na woja zbroi luski.
                    Gdy nie ma pracy, nie ma tez zlomu,
                    nie wylecza, niepotrzebny nikomu?
                    W Twojej kompanii serce swe pokrzepie,
                    choc skromnie przyszlosc swa ulepie?

Trwam na zmywaku tutaj na obczyznie,
                    choc duchem mloda, to blizna na bliznie.
                    Piasek Zandvortu dzis moje poslanie,
                    kiedy sie zerwiesz, na co to czekanie?

Skrza szable, skrzá wojow zbroi luski,
                    wreszcie poprowadz Donaldzie Skrzy Tuski!
                    Ty sie nie zrywasz, gdy dziela nas szuje,
                    Katotaliban garnie i rujnuje?
                    Ty sié nie zrywasz kiedy przy parafii,
                    Katotaliban zyje wzorem mafii?

Dzwoni dzwon larum przy ksiézym palacu.
                    Pedzi z falami Rydz Maybachem na kacu.
                    Katotaliban eksterytorialny?
                    Wykorzystuje Kraj przyparafialny?

Gdy z dzieci, z cudu bozych darow
                    chca dla talibow, porobic janczarow?
                    Ty sie nie zrywasz, gdy gina reformy,
                    poziom techniki nie osiaga normy?

Tnie szabla, z kopytem dzwonia luski.
                    Katotaliban juz na Jasnej Gorze,
                    nazwa woja gejem, zatanczy przy rurze?
                    Jeno religia, koniec filozofii,
                    uzalezni nas urodzaj kartofli?

Tnie szabla, z kopytem dzwonia luski.
                    Woju doswiadczony waz czy sie oplaca,
                    sposrod oszolomow brac znowu pajaca?
                    Dolaczy do nas pospolite ruszenie,
                    z tego fermentu pozytywne wrzenie?

Gdy po zgielku szabel, po nabojach luski,
                    juz nie ukradniesz Dochnaldzie Lewuski!
                    • krasnov Re: Polacy uczcili 2. rocznicę śmierci Jana Pawła 03.04.07, 08:14
                      Uczcijmy zatem, skoro się z tego cieszymy. Zdrówko!
            • shithead Re: Giertych, Orzechowski, Rydzyk, Sobecka 02.04.07, 21:42
              Jak to dobrze, ze ja sie zaliczam do tych 5% i g...no mnie to obchodzi.
              • ojciecswiety Re: Giertych, Orzechowski, Rydzyk, Sobecka 03.04.07, 06:19
                Taaa..?!To zobaczysz!Bezbożniku!Na kolana!
                • shithead Re: Giertych, Orzechowski, Rydzyk, Sobecka 03.04.07, 07:53
                  ojciecswiety napisała:

> Taaa..?!To zobaczysz!Bezbożniku!Na kolana!
                  ociec!!! do gnoju a nie do kompa!
      • slayer33 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:43
        sie i ma
    • lmblmb Polacy to straszni hipokryci 02.04.07, 20:15
      Polacy to straszni hipokryci, i to bardzo dobrze dla takich osób jak ja. Gdyby
      Polacy na codzień "wielbili" papieża, to nie wytrzymałbym tego w ogóle. A tak to
      raz do roku przypominają sobie jego słowa, a wcielanie ich w życie zostawiają
      innym.

Ale poważnie, przecież tłuszcza w ogóle papieża nie słucha[ła]. On tylko
      wypełnia lukę między gwiazdami rocka a gwiazdami telewizji. Fajnie jest mieć
      takiego idola, nie? A że mówi coś, czego nie robicie, to co z tego, przecież to
      Polska.
      • emigrancik Re: Polacy to straszni hipokryci 02.04.07, 21:35
        Tluszcza nie zna dziesieciu przykazan, a ma znac nauki JP2?

Pomachanie flaga i nagly, darmowy wzrost emocji niewiele koszuje.
        • shithead Re: Polacy to straszni hipokryci 02.04.07, 21:45
          emigrancik napisał:

> Tluszcza nie zna dziesieciu przykazan, a ma znac nauki JP2?
          >
          > Pomachanie flaga i nagly, darmowy wzrost emocji niewiele koszuje.
          >
          ...krzyzami tez uwielbiaja machac...komus przed nosem.
    • r_mol Człowiek, który utracił Europę Zachodnią 02.04.07, 20:18
      dla chrześcijanstwa. Oby nigdy więcej takich papieży.
      • balrog008 Re: Człowiek, który utracił Europę Zachodnią 02.04.07, 22:40
        Europa Zachodnia i jej lewactwo odcięło się już wcześniej od kościoła. A ś.p JP2
        zawsze był przeciw wszelkiej liberalizacji obyczajów co się lewakom nie
        spodobało. A że socjaliści mają duże wpływy w Europie Zachodniej to nie muszę
        mówić. Dobrze że w Polsce tak nie jest, a przynajmniej na razie.
        • emigrancik Re: Człowiek, który utracił Europę Zachodnią 02.04.07, 22:42
          trzeba sie bylo kiedys odciac. Jak nie to dalej sprzedawaliby dewocjonalia
          leczace grype i odpust na tysiac lat mniej ogni wiekuistych. Ktos w koncu musial
          wziasc sie za nauke.
    • nick_othem Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 20:24
      ja już nie mogę się doczekać mięsnej wyżerki w piątek. Planuję: goloneczkę,
      sznycelki, schaboszczaka, cielęcinkę, a na koniec pyszną wołowinkę. Ale będzie
      wyżerka, nie ma co
      • bodozec Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 20:33
        mięsko w piatek nie jest zle ! Ja planuje wizytę w hamburgerowni, a w domu
        pyszna kiełbasa z grilla mniam !
        • emigrancik Jak jestes zmeczony patosem i achami i ochami 02.04.07, 21:38
          zajrzyj tu:

emigrancik.blox.pl/html

No chyba ze jestes nieletni, albo obawiasz sie ze moglyby zostac urazone twoje
          uczucia. Wtedy nie wchodz!!!
      • krzynia.c To już zaczyna być chore,ludzie opamiętajcie się 02.04.07, 20:34
        Ileż można słuchać oklepanych frazesów i ogladać fanatyków prześcigających się
        w uwielbieniach.Jest 21 wiek,świat idzie naprzód,a u nas nadal
        średniowiecze.Kościół,wiara,OK,ale nie na siłę.
        • lady281 Re: To już zaczyna być chore,ludzie opamiętajcie 02.04.07, 22:24
          jak ci to przeszkadza to nie oglądaj.Chyba większość ludzi to
          rusza.Niekoniecznie katolików.Ja nie chodze do kościoła a jednak mnie wzrusza.I
          to nie ma nic wspólnego ze średniowieczem.Sredniowiecze to robi sie w naszym
          kraju przez tych co nami próbują rządzic.Napewno gdyby żył JP to nie dopuściłby
          do takich herezji.A poza tym nie wiem czy widzisz ze cały świat o tym mówi.
          • shithead Re: To już zaczyna być chore,ludzie opamiętajcie 02.04.07, 22:35
            Mieszkam w Anglii i nie slyszalem dzisiaj jednego slowa na ten temat chocby na
            BBC. Polskie zadupie to moze caly swiat ale tylko dla ciebie.
            Umarl krol, niech zyje krol. To se ne wrati pane Havranek.
            I gwarantuje,ze przez nastepne tysiaclecia zaden Polak papierzem juz nie
            zostanie(oczywiscie jesli ciemnota przetrwa tak dlugo).
            • vbill Re: To już zaczyna być chore,ludzie opamiętajcie 03.04.07, 00:38
              papiezem. Naucz sie ortografii, bo sie osmieszasz.
              • shithead Re: To już zaczyna być chore,ludzie opamiętajcie 03.04.07, 07:54
                vbill napisał:

> papiezem. Naucz sie ortografii, bo sie osmieszasz.
                Jak go zwal tak go zwal: I don't care!!!!!!!!!!
        • feronique Re: To już zaczyna być chore,ludzie opamiętajcie 02.04.07, 22:38
          no zgadzam sie. jest takie madre powiedzenie, ze co za duzo to i swinia nie
          zje. dzisiaj przyszlam do domu, zaczelam skakac po programach i zrobilo mi sie
          autentycznie mdlo.
      • tango9 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 03.04.07, 03:00
        > ja już nie mogę się doczekać mięsnej wyżerki w piątek. Planuję: goloneczkę,
        > sznycelki, schaboszczaka, cielęcinkę, a na koniec pyszną wołowinkę. Ale będzie
        > wyżerka, nie ma co

Co tam w piątek. Dzień jak codzień. Ale napisz to i zrób w Jom Kippur, a co nie
        daj Boże w Ramadan. To dopiero by było. Przyjdzie czas, że będziesz zlizywał
        kleik dla dzieci, a nawet tego Ci nie dadzą, bo lekarz zabroni. Tak się składa,
        że każdy umiera. Ty też umrzesz.
      • viscaelbarsa Koncz Wasc - wstydu sobie oszczedz 03.04.07, 06:36
        Od razu widac, że nie masz pojecia co to jest POST... Chciałeś "błysnąc" a tu
        taka wtopa :-)
    • emenefix Liczę na moderatorów tego forum!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.04.07, 20:30
      I na to że będą reagowali na chamstwo i bezczelność niektórych zakompleksionych
      krytykantów. Którzy akurat dziś dają upust swoim frustracjom. Śmieszni ludzie
      • tk-w Ależ o jakim chamstwie mówisz? 02.04.07, 20:36
        Faktem jest, że niektórzy być może przesadzają, ale śmiech pusty człowieka
        ogarnia, widząc fałszywą rozpacz na twarzach większości przedstawicieli tego
        narodu. Dzisiaj człowieczek, z różańcem podwieszonym pod lusterko, omało mnie
        nie przejechał na pasach, a następnie zwyzywał od chu... i skur... To jest Wasz
        katolicyzm? Wasza wiara? Tego nauczał Jezus? Nie słowa się liczą lecz czyny. To
        nie chodzenie do Kościoła czyni człowieka lepszym, tylko postępowanie wg nauki
        Bożej. Wreszcie, to nie krokodyle łzy po papieżu wyrażają miłość do niego, tylko
        postępowanie według jego nauk.
        • jerzy_gw Re: Ależ o jakim chamstwie mówisz? 02.04.07, 20:58
          Kogo Ty pouczasz i jakim prawem? Wy, Wasze, Jesteście? Kogo tu znasz? Mów za
          siebie i nie generalizuj. Ja nie byłem tym człowiekiem w samochodzie. Nie
          nazywaj go też człowieczkiem, sam jesteś taki sam. Też mogę nazwać Cię
          jakkolwiek? To fair? Jeśli to robisz zdradzasz kompleksy, nikt może nie słucha
          twoich rad i wynaturzeń na codzień i dlatego korzystasz łapczywie z forum. Nie
          obrażaj. Każdy przeżywa inaczej. Także śmierć Papieża. Żałosne są uwagi też
          tych, któzy piszą o jedzeniu mięsa w Wielki Piątek. Co z tego? Kogo to
          obchodzi? Udowadniacie, jak to mówią, że Bóg nie istnieje jedzeniem kotleta w
          piątek. Brawo! Dowód niepodważalny :-)
          • ned_pap Re: Ależ o jakim chamstwie mówisz? 02.04.07, 21:25
            Jak widać, fideizm może dotyczyć również ateistów, a może lepiej powiedzieć
            antyklerykałów. A najbardziej radykalne głosy, to pewnie dzieciaki w wieku
            przekory, które muszą być anty - piszę to na podstawie własnych doświadczeń :-
            ). Daję głowę, że 99% tych piszących o golonce i kiełbasie z grilla w Wielki
            Piątek pójdzie grzecznie z rodzicami na nabożeństwo :-).
            • resu Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katolickim 02.04.07, 21:35
              wszelka odmienność poglądów jest pod silną presją. Trzeba odwagi, by otwarcie
              głosić poglądy odmienne od "poprawnych". Zachęcam więc do manifestacji
              przeciwko mitologii, która opanowała Polskę w takim stopniu - choćby podczas
              spisu powszechnego przez deklarację "nie jestem katolikiem". Księża z urzędu
              mają zapisanych wszystkich ochrzczonych - trzeba się wypisać, bo inaczej będą
              trąbić o 90%! Co do fideizmu - to nie ma części wspólnej z ateizmem więc nie
              może "dotyczyć" ateistów - chyba, że są byłymi ateistami. Rozumiem, że fideizm,
              ateista i antyklerykał, to obelgi w ustach szanownego kolegi. Ja w tym widzę
              własny, przemyslany wybór, a nie bezwolny pęd z nurtem w dół rzeki.
              • szuwarek75 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 21:40
                Dziś raczej trzeba mieć odwagę aby zadeklarować przywiązanie do katolickich wartości. Bo od razu napadną żeś moher, beton, wyznawca ojca dyrektora. Że średniowiecze, że zygota, że homofob. Że nie trendi, nie dżazi. Że konsumpcja ważniejsza a hedonizm ponad wszystko.
                • kontik_71 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 21:42
                  I kto ponosi za to odpowiedzialnosc? Skoro nie potraficie poskromic swoich
                  fanatykow to macie to co macie...
                  • szuwarek75 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 21:46
                    I znowu "Wy". Fanatyków to ja widzę w tym wątku po przeciwnej stronie - byle znieważyć, byle obrazić. Jakieś golonki, orgazmy, śmiechy ze śmierci wielkiego człowieka. Jak to nazwiesz ?
                    Dla mnie jest to przerażające, urągające człowieczeństwu. Nawet nie mieszając do tego religii.
                    • kontik_71 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 21:48
                      To jest proste odreagowanie... wszedzie kosciol, na kazdej scianie krzyz,
                      swieckie panstwo to tylko puste slowo.. wiec co, mamy schylic czolo i miec
                      nadzieje, ze nikt nie zapyta`c sie kiedy bylismy w kosciele?
                      • szuwarek75 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 21:51
                        To jest PROSTACKIE odreagowanie. Znieważanie ma być drogą ? Do czego ?

Nie chodzę do kościoła, ale nie mam manii prześladujących mnie krzyży czy świętej inkwizycji pytającej mnie co robiłem podczas mszy. Jeśli ktoś tego doświadcza to radzę raczej wizytę u psychiatry.
                        • kontik_71 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 21:53
                          maz moze dziecko w szkole, ktore w sumie MUSI chodzic na lekcje religii?
                          • szuwarek75 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 21:55
                            Jeszcze za małe - dopiero ma 7 miesięcy ;-)
                            Ale dlaczego MUSI ? Jeśli rodzic nie chce - ma wybór
                            • kontik_71 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 21:57
                              Wybor jest TEORETYCZNY... dzieko, ktore nie chodzi na te zajecia jest
                              napietnowane, a do tego bedzie mialo na pismie (swiadectwie) ze nie chodzi...
                              • szuwarek75 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 21:59
                                Napiętnowane? - przez kogo ? Przez inne dzieci ? Te zawsze znajdą pretekst żeby komuś dogryźć - to nos krzywy, to rude włosy, to okulary, to ojciec - dozorca a nie biznesmen. Chodzenie na religię to dla nich tylko kolejny pretekst a nie konkretny zarzut
                                • kontik_71 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 22:01
                                  Dziecmi moznaby sie nie przejmowac.. napietnowane przez doroslych... i nie
                                  mowie tu o szkole w jakiejs wsi, mowie o szkole w duzym, nawet bardzo duzym
                                  miescie....
                                  • szuwarek75 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 22:03
                                    Nie no, nie żartuj :-) O wsi jeszcze moglibyśmy podyskutować, ale miasto, czy nawet duże miasto ? Nie przeginajmy :-)
                                    • kontik_71 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 22:05
                                      Nie zartuje.. niestety
                                    • ready4freddy Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 03.04.07, 00:35
                                      a byles kiedys jedynym dzieckiem, ktore nie chodzi na religie? bo jesli nie byles, to badz laskaw nie klapac paszczeka w sprawach, o ktorych nie masz bladego pojecia.
                                • emigrancik Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 22:05
                                  Tu masz racje. Dzieci zawsze cos znajda. Zreszta, nie slyszalem zeby ktos kogos
                                  pietnowal za niechodzenie na religie, ale ja najmlodsze lata spedzilem w salce
                                  katechetycznej. Wtedy nie bylo wiadomo w szkole, kto chodzi a kto nie.

Problem mimo wszystko istnieje:
                                  Co maja robic dzieci, kiedy nie ida na religie? Siedziec na korytazu?
                                  Niestety czesto religia nie jest ostatnia lekcja.

Nie mam nic przeciwko religii, jezeli alternatywnie bedzie mozna wybrac dla
                                  dzieci filozofie, albo etyke. Pod jednym warunkiem: ze nie bedzie jej prowadzil
                                  katolik fanatyk. Mialem takie zajecia kilka razy w "zastepstwie". jedyne co
                                  uslyszelismy, to ze w prezerwatywach sa dziury, przez ktore AIDS sie przecisnie.
                                  Dlatego lepiej ich nie uzywac.
                            • shithead Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 21:58
                              szuwarek75 napisał:

> Jeszcze za małe - dopiero ma 7 miesięcy ;-)
                              > Ale dlaczego MUSI ? Jeśli rodzic nie chce - ma wybór
                              A czy wiesz w jakim kraju zyjesz???
                              Wlasnie w ultrakatolickim, nie za wiele rozniacym sie od Iranu. I tu ciemnota i
                              tam ciemnota
                            • r.maszkowski Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 22:32
                              szuwarek75 napisał:
                              > Jeszcze za małe - dopiero ma 7 miesięcy ;-)
                              > Ale dlaczego MUSI ? Jeśli rodzic nie chce - ma wybór

No to już niedługo będzie indoktrynowane w przedszkolu. Moj dziecko nie chodzi
                              na zajęcia z religii (zresztą ich nie było, ale do dyrekcji przyszli wysłannicy
                              proboszcza powiedzieć, że rodzice chcą), ale dzisiaj okazało się, że było w
                              przedszkolu na filmie o papieżach. Nikt się nie pytał czy chcę dziecko częstować
                              propagandą.
                    • scorpio93 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 22:27
                      "Wielki" Stalin tez zmarl, zemze "Wielki" Fidel...a ja sie bede smial! Bo mam
                      gdzies waszych ludzi-bogow...
            • bodozec Re: Ależ o jakim chamstwie mówisz? 02.04.07, 22:12
              hehe pilnuj głowki bo ją stracisz na takich zakładach :p
              W piątek griluję, na zadne msze sie nie wybieram, bo zasadniczo nie popieram
              zabobonów
          • tk-w Powiem Ci tak Jerzy... 02.04.07, 22:36
            Podałem pewien przykład. Nie mówię, że to byłeś Ty, czy nie Ty. Masz prawo
            przeżywać rocznicę śmierci papieża, jak tylko Ci się żywnie podoba. Nie będzie
            mi przeszkadzało nawet, jak się ukrzyżujesz. Ale znam wielu ludzi, także tych,
            którzy na co dzień zachowują się jak zwierzęta, ale co tydzień w niedzielę
            pokornie stają w kościele i manifestują swoją fałszywą wiarę. Na ulicy spotkać
            kogoś, kto żyje wg nauk papieża, nie sposób - chamstwo, agresja. Tyle z blisko
            30-letniego pontyfikatu zostało. Dlatego mówię - mniej hipokryzji. Jan Paweł II
            był dobrym człowiekiem, swoją działalnością zasłużył na tytuł "Święty", ale nie
            zmuszajcie się - kto nie chce, niech nie płacze. Przed obiektywem kamery w
            szczególności. Bo to nic nie warty płacz.
        • scorpio93 Re: Ależ o jakim chamstwie mówisz? 02.04.07, 22:23
          "Nie plakalem po papiezu" - wrecz przeciwnie...
        • mitreades Re: Ależ o jakim chamstwie mówisz? 02.04.07, 23:07
          tk-w napisał:
          >Dzisiaj człowieczek, z różańcem podwieszonym pod lusterko, omało mnie
          > nie przejechał na pasach, a następnie zwyzywał od chu... i skur...

Ten człowieczek i jemu podobni obwieszają się różańcami, medalikami itp. nie po
          to, by zamanifestować swoją miłość Boga i bliźniego, tylko by się Bozi
          przypodobać i uzyskać od niej jak najwięcej rozmaitych gratyfikacji i bonusów.
          • 2560a Re: Byl swietnym aktorem 03.04.07, 03:14
            Tak byl swietnym aktorem.Panowal na ogromnymi tlumami a to wielka sztuka.Nie
            mowcie , ze to tlumy staly by czerpac wiedze, natchnienie,etc. Posluchajcie
            nagran Jego przemowien. Przekonacie sie jak sa swietnie przygotowane
            aktorsko.A reszta wg uznania. Dla mnie byl przecietnym pisarzem ale umial
            sprzedac to co napisal. Spedzil cwierc wieku na podrozach i spotkaniach a
            zapomnial o instytucji ktora ma kierowac czego owoce zbieramy dzisiaj.Nie
            zalatwil nawet jednej waznej sprawy. Oglosil sie tradycjonalista i mial klopot
            z glowy. Jestem pelen wspolczucia dla Jego cierpien ale uwazam za publiczne
            obnoszenie sie z tym bylo zbyteczne. wspolczulem Mu jako czlowiekowi, jak
            kazdemu innemu czlowiekowi ale uwazalem , ze skoro fizycznie nie mogl wypelniac
            obowiazkow przewodzenia kosciolowi powinien byl oddac ster.Moze mozna bylo cos
            uratowac, dzisiaj kosciol sie rozpada.To nalezy wpisac na Jego konto.
            Nie oglupiajmy sie . Nie mamy innych autorytetow to tworzymy legendy. Te umra
            szybko. Powinnismy Go zachowac w pamieci jako Naszego Papieza i koniec.
      • carwszechrusi Re: Liczę na moderatorów tego forum!!!!!!!!!!!!!! 02.04.07, 20:41
        Gęba u ciebie pełna frazesów o papieżu ale za mordę to byś wziął każdego kto
        myśli inaczej
      • katrina_bush Ludzie mają już tego dosyć! Tak trudno zrozumieć ? 02.04.07, 20:45
        Ludzie mają już tego dosyć !

Tak trudno zrozumieć ?
      • szuwarek75 Re: Liczę na moderatorów tego forum!!!!!!!!!!!!!! 02.04.07, 20:46
        Ja na to nie liczę. Redaktorom GW śmierć Papieża potrzebna była tylko i jedynie dla większenia nakładu gazetki w pierwszych tygodniach żałoby.
        Teraz siedzą i dopingują frustratów prześcigających się w próbach znieważenia Wojtyły. Wyciągają armaty o "katolickim betonie" "moherach" "ciemnogrodzie". Oskarżycielsko wyciągają palec o brak spełniania nauk Jana Pawła, przy okazji podkopując oponentów i plując na cokolwiek wspólnego z aktualnie rządzącymi

Smutne to tym bardziej, że pewnie wielu z nich jednak 2 lata temu uroniło łzę i być może obiecało sobie jakąś poprawę choćby w rzeczach nikłych.
      • araya Licz na siebie i czytaj co do Ciebie 03.04.07, 00:32
        Napiszę po polsku: odejdź z tego wątku i przestań pisać, bo nie masz nic do
        powiedzenia.
        A jeśli nie rozumiesz po polsku, to napiszę: wyp...aj!
    • carwszechrusi Festiwal ciemnoty narodu 02.04.07, 20:31
      TRWAm
      • shithead Re: Festiwal ciemnoty narodu 02.04.07, 22:02
        Po prostu przerazenie ogarnia. Zamiast wkraczac w trzecie Millenium wracaja do
        Sredniowiecza.
    • ksg06 poprawcie literowki w tekscie 02.04.07, 20:40
      to brak szacunku
    • liztooney Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 20:41
      To był wspaniały,ukochany człowiek!
      Jego mądrość,czułość do blizniego ujmowała wszystkich!
      Dzięki niemu stałam sie lepsza,dojrzalsza i myślę często o Bogu,opowiadam też o
      Nim mojemu synowi i bliskim.
      Czuwaj nad nami ukochany Ojcze Świety!
      • carwszechrusi Tytuł artykułu jest błędny. WIERNI wspominają... 02.04.07, 20:44

WIERNI wspominają... albo ja nie jestm polakiem
        • emigrancik Nie da sie inaczej 02.04.07, 21:45
          Az strach otworzyc lodowke. Chcac nie chcac musisz wspominac.

Nie dziwi mnie to. Jest w kraju masa osob, ktore czuja sie przez to lepiej, a
          wydawcy gazet i telewizji bogaciej. Co z tego?

Tylko te wszystkie achy i ochy. Jak w brazylisjkim filmie.
          • r.maszkowski Re: Nie da sie inaczej 02.04.07, 22:34
            Lodówkę!? Ufff... W mojej nie ma.
      • stan.ivo Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:11
        Tak to był wielki człowiek,gen.Pinocheta nazywał swoim przyjacielem a arcy-łotra
        ,Stepanica ,zbrodniarza Chorwackiego beatyfikował .Prawdziwy ŚWIĘTY
    • palestina1 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 20:48
      To mi przypomina coroczny wypad katolików na cmentarze robic porzadki.Przez 364
      dni w roku nie pamietają.
      • szuwarek75 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 20:50
        Dobrze że pamiętają choć raz do roku. A czy ktoś będzie pamiętał o Tobie ?
        • palestina1 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:11
          nie uznaje kleru jako zbawców a wręcz przeciwnie,nie sieja nie orzą a
          zbierają.Co do mnie to z pewnością spłonę na stosie w krematorium i to będzie
          adekwatne do tego co kler by ze mną chętnie zrobił.Czy ktoś będzie o mnie
          pamiętał? czy to takie ważne? ile nieznanych grobów,ilu zostało pochowanych w
          miejscach o których nikt już dawno nie pamięta.Wiara na pokaz,na dzień
          dzisiejszy.Pamiętasz gadanie o pojednaniu po śmierci papieża? trzy dni później
          kibole już sie tłukli o politrukach nie wspomnę.
      • mitreades Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 23:21
        palestina1 napisał:

> To mi przypomina coroczny wypad katolików na cmentarze robic porzadki.Przez 364
        > dni w roku nie pamietają.

Porządki na grobach są OK. Gorzej że podkradają sobie wzajemnie znicze i kwiaty,
        a śmiecie podrzucają leżącym po sąsiedzku.
    • carwszechrusi Artykuł pisany językiem kroniki filmowej 02.04.07, 21:02

• carwszechrusi Artykuł pisany językiem kroniki filmowej z 02.04.07, 21:02

• 999s Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:38
      Umarłoo Słońce Ludzkości, Ojciec Narodów ! ;)))))))))))))))))))))))))
      • kontik_71 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:39
        Kij Dzong Il umarl????
        • kontik_71 Mialo byc Kim a nie Kij :) 02.04.07, 21:39
    • waclaw_grzyb Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:39
      Ja czuwam ze starą. A wy?
      • slayer33 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:42
        zobaczmy jak łamią zasady Dekalogu
        I. Bóg- mamona.
        II. Co drugie słowo, wołanie o Boga bez sęsu.
        III. No. To zawsze. Musi być. Jak ksiądz kazał.
        IV. Ale na brata\siostrę to już nie?
        V. HA
        VI. BUHAHAHAHA
        VII. Bez komentarza.
        VIII. Jakby ktoś nie wiedział chodzi o kłamstwo drogie panie w berecie.
        IX. Tego nie wiem.
        X. BUHAAAAAAAAAAAAAAAAHAAAAAAAAAAAAAAAHAAAAAAAAAAAAAAHAAAAAAAAAAAA

7 grzechów głównych
        pycha
        chciwość
        nieczystość
        zazdrość
        nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu
        gniew
        lenistwo

pójście do kościółka, danie na tacę raz w tygodniu nie załatwi wam nieba
        BEZBOŻNICY, zaprwde powiadam wam błądzicie boście oślepieni światłem mamony
        • slayer33 no zmienili mi tytuł no 02.04.07, 21:43
        • szuwarek75 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:48
          Gadasz bez sĘsu - czcza paplanina. Lepiej sięgnij po słownik wyjdzie na zdrowie, a i piany nie będziesz miał kiedy produkować
          • slayer33 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:52
            jako katolik winnyś odpowiedzieć coś w stylu "Masz prawo do swoich poglądów,
            lecz nie zauważasz..." lub cos podobnego- popełniłeś grzech PYCHY
            • szuwarek75 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:54
              Ojej - szczerze mnie zmartwiłeś, zaraz poleciałbym do konfesionału, gdyby nie fakt że nie uczestniczę w życiu kościoła. Ale pewnie nie możesz tego przejść swoim małym mózgiem, no bo jak - nie chodzić do kościoła ale na niego nie pluć ? - niemożliwe...
              • slayer33 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:00
                Znajdź uwagę w mojej wypowiedzi, która nie jest prawdziwa, a przyznam Ci rację
                i przyznam się do błędu. Pamiętaj- nie jestem nieomylny. Jeśli możesz, pomóż mi
                zrozumięć błąd jeśli go popełniłem.
    • krystyna_z_gazowni Ludzie CUD dostałam okres o 21-37 02.04.07, 21:40
      Myślałam o Jaśku II.
      I nici z orgazmu niebiańskiego.
      Amen.
      • kontik_71 Re: Ludzie CUD dostałam okres o 21-37 02.04.07, 21:42
        No i nastepne jajeczko zmarnowane :( A mogla byc owieczka...hmmm
        • lady281 Re: Ludzie CUD dostałam okres o 21-37 02.04.07, 22:28
          lepiej nie siedź na forum tylko idź zmienić podpaske bo cie krew zaleje!!!!!!!!!!!!
      • lady281 Re: Ludzie CUD dostałam okres o 21-37 02.04.07, 22:30
        Jasiek to z ciebie jest downie
    • sowa888 Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:45
      Ciekawym jest fakt, iż zarówno ojciec Rydzyk i jego otoczenie jak i wszyscy ci,
      którzy "jadą" ostro po katolikach (zarówno w tym temacie jak i w tym dotyczącym
      Chrystusa z czekolady) mają identyczną wizję "prawdziwego" katolika. Ja się na
      taką wizję nie łapię i z przykrością zauważam, że zarówno jedna jak i druga
      strona ma fanatyzm wypisany na twarzach. Szkoda, brakuje mi tych dyskusji bez
      obrzucania się błotem i kałem. Ojciec Rydzyk już dawno stwierdził, że tacy jak
      ja nie są katolikami a nawet chrześcijanami. Czekam kiedy i Wy, drodzy ateiści
      (???) stwierdzicie to samo bo nie będziemy pasować do Waszego stereotypu Polaka-
      katolika, którego tak łatwo osądzić. Pokój i dobro wszystkim. Serio. WSZYSTKIM:)
      • kontik_71 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:49
        Sowo... kazdy ma prawo wierzyc w co chce.. i nie o tym mowimy.. mowily o
        indoktrynacji o narzucaniu nam "katolickich" zasad.. o tym jest mowa, nie o
        Twojej osobistej rzeczy jaka jest wiara
        • sowa888 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:56
          No i pięknie ale po kiego grzyba to szyderstwo, złośliwość i wrzucanie
          wszystkich do jednego gara? Właśnie tak robi krąg Radia Maryja i ciężko jest
          zauważyć różnicę miedzy ekipą o. Rydzyka a dyskutantami na tym forum. Chyba
          tylko w poglądach. Smutne
          • kontik_71 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:59
            Czasami pozostaja juz tylko takie metody... bo dyskusja i tak nie ma wiekszego
            sensu.. my ateisci jestesmy przeciez zli, takie bekarty szatana... zkoda, ze
            nie widzialas co sie dzialo gdy sie wypisywalem z kosciola, nie slyszalas tego
            krzyku, ktorym uraczyl mnie proboszcz, nie slyszalas epitetow, jakie musialem
            wysluchac...
            • sowa888 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:33
              bracie, rozumiem, że zostałeś skrzywdzony przez proboszcza. Ja przez swojego
              też ale znam całe mnóstwo duchownych, których poglądy i stosunek do ateistów
              czy wyznawców innych religii są zgoła odmienne i choćby dlatego,że są to moi
              przyjaciele nie mogę się pogodzić z tym,żw wrzuca się ich do jednego wora z
              tymi, którym "coś się poprzestawiało". Trochę boli... Wiem, że was też ale czy
              warto nakręcać tą spiralę nienawiści skoro są ludzie po jednej i po drugiej
              stronie, którzy pragną żyć w zgodzie a swoje poglądy wymieniąć w cywilizowany
              sposób?
              • emigrancik Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:39
                Jak najbardziej warto zyc w zgodzie. Niestety, strona koscielna ta zgode bez
                przerwy burzy, wykorzystujac do tego tlumy fanatykow.
                • sowa888 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:44
                  znowu generalizujesz mówiąc o "stronie kościelnej". Teoretycznie reprezentuję
                  tę stronę a czyż nie wyciągam ręki. A jest nas wielu...
                  • emigrancik Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:47
                    Przepraszam, nie mowilem o owieczkach. Masz zapewne taki wplyw na inicjatywy
                    kosciola jak ... wyborca SLD na decyzje jego partii.

Pisalem o organizacji kosciola: episkopacie, biskupach, ksiezach itd.

Chociaz zadazaja sie i owieczki pomagajace przy tym. jak ostatnio ta pani
                    dyrektor, ktora zabronila kursow AIKIDO w jej szkole, bo to sekta. Oczywiscie po
                    rozmowie z proboszczem. Tak wiec, czasem i owieczkie pomagaja zachwiac
                    rownowage, jezeli aktywnie wywiaraja wplyw na swieckie rejony zycia.
                    • sowa888 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:58
                      Wybacz bracie ale to równierz generalizacją. Biskupów jest kilkudziesięciu. Na
                      jednym biegunie jest Leszek Sławoj-Głódź, który nie jest najlepszym świadectwem
                      dla "owieczek" jak nas sympatycznie nazwałeś ale jest i druga strona czyli bp
                      Pieronek czy radykalny w karani ks. Jankowskiego abp. Gocłowski. Jeśli chodzi o
                      księży i zakonników...tych jest legion. Każdy inny.
                      • emigrancik Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 23:07
                        Jak w kazdej organizacji. Jezeli jednak przyjac twoje rozumowanie, nie wolno by
                        bylo juz wogole zadnej krytykowac. Zapomnijmy nawet o debacie politycznej.

Niezaleznie od tego ilu by ich nie bylo. Za ich dzialania odpowiada kosciol.
                        Podobnie jak za dzialania poslow odpowiadaja ich partie. tylko, ze partie maja
                        obowiazek od czasu do czasu stawic sie do wyborow, wiec czasem zdaza im sie
                        wykluczyc "niepokornych" czlonkow.

Kosciol zas podzielil sobie biskupow na poszczegolne grupy spoleczne. Jankowski
                        jest dla jednych, Glodz dla innych, Nycz jeszcze dla innych. I kazdy sobie
                        rzepke skrobie. A przy okazji krytyki zawsze moze powiedziec: przeciez sa tez inni.

Wybacz, ale kosciol jest organizacja ktora odpowiada za dzialania swoich
                        czlonkow. Tym bardziej tych o najwyzszych rangach.
                        • sowa888 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 23:50
                          Zgoda, jak najbardziej zgoda. Chodzi jednak o jedno małe słowo
                          typu "częśc", "niektórzy" , "większość". Może się czepiam ale to tak gwoli
                          sprawiedliwości dla tych, którzy są wporządku a do powiedzenia mają tyle samo
                          co ja. Krytyka jak najbardziej, sam od niej nie stronię ale zwyczajnie nie
                          lubię generalizacji. takie mije zboczenie:) Aczkolwiek nie ukrywam, że i mi się
                          zdarza za co przepraszam.
                        • netizen Krytyka niewywazona 03.04.07, 00:05
                          Mozna uprawiac krytyke, ktora ma na celu wytkniecie bledow, ale i taka, ktora ma
                          gnoic. Wiekszosc glosow krytycznych na tym forum wobec JP2 ma druga postac. Nie
                          sluzy to ani dyskusji, ani dobru komukolwiek.
                          Nawet wobec przeciwnikow politycznych, dziennikarzy, ktorzy w mojej opinii
                          przekrecaja fakty, nie uzylbym inwektyw, uogolniania i nie bylbym tak
                          uprzedzony, jak te osoby, ktore wypowiadaja sie na tym forum przeciw wierzacym.

> Wybacz, ale kosciol jest organizacja ktora odpowiada za dzialania swoich
                          > czlonkow. Tym bardziej tych o najwyzszych rangach.

Widac sa inne punkty widzenia, niz tylko Twoj. Dopoki nie popelnil przestepstwa
                          bedziesz mogl stawiac subiektywne zarzuty. Do czego jak najbardziej masz prawo.
              • shithead Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:43
                Ja ciebie nie zmuszam abys przestal wierzyc. Mnie twoja wiara zwisa-chcesz to
                sobie wierz. Ale...ty usilujesz mnie zmusic abym uwierzyl w twojego boga i mu
                sie podporzadkowal tak jak nakazuje twoj kosciol.
                To jest wlasnie roznica, ktorej wy nigdy nie zrozumiecie.
                • sowa888 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:50
                  A w którym to miejscu zmuszam Cię do przejścia na katolicyzm? To jest właśnie
                  ta obsesja, która nie pozwala na normalna rozmowę. Bądź kim chcesz, wierz w co
                  chcesz ale nie generalizuj kiedy wyrażasz swój pogląd na temat mojej wiary bo
                  to trochę boli i jest niesprawiedliwe. to tylko prośba. bardzo pokorna. Pokój i
                  dobro.
                  • shithead Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 23:28
                    sowa888 napisał:

> A w którym to miejscu zmuszam Cię do przejścia na katolicyzm? To jest właśnie
                    > ta obsesja, która nie pozwala na normalna rozmowę. Bądź kim chcesz, wierz w
                    co
                    > chcesz ale nie generalizuj kiedy wyrażasz swój pogląd na temat mojej wiary bo
                    > to trochę boli i jest niesprawiedliwe. to tylko prośba. bardzo pokorna. Pokój
                    i
                    >
                    > dobro.
                    Chociazby przez to, ze przez takich jak ty i twoje ultrackie poglady Polska
                    stacza sie w kierunku krajow takich jak Iran. Gdzie rzadza ajatollachy i biale
                    jest czarne a czarne jest biale.
                    Twojemu pokojowi i twojemu dobru z moimi nie po drodze. Ja ide a ty niestety
                    stoisz albo nawet sie cofasz.
                    • sowa888 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 23:43
                      konkrety przyjacielu, konkrety. jakież to są moje "ultrackie" poglądy? Zadłeś
                      sobie choć trochę trudu żeby przeczytać moje poprzednie wpisy? Stoję w miejscu?
                      Kolejny raz proszę o konkrety.
                      • guru_ji Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 03.04.07, 11:51
                        sowa888 odpowiada niejakiemu "shithead":

> ... przyjacielu...

Sowa888, gdy ktoś podpisuje się "shithead" (gó..ana głowa), to swoich rozmówców
                        prymitywnie obraża i lekceważy. W takim wypadku nie ma co dyskutować--należy
                        ignorować.
                    • netizen Nabuzowales sie 03.04.07, 00:14
                      Nabuzowales sie za bardzo negatywnymi odczuciami w stosunku do wierzacych. W
                      Polsce podsyca sie od pewnego czasu negatywny stosunek do Kosciola. Jaki to on
                      zly, jakie to wypaczenia. Zza granicy to wcale tak nie wyglada. W Polsce nigdy
                      nie widzialem tylu ludzi czytajacych Biblie co w UK. Zona Blaira jest
                      katoliczka. Czy bedziesz ja obrazal, albo jej meza? Powiesz mi, ze w UK nie
                      zmusza sie do wiary. A jak Cie zmuszaja w PL? Olej presje sasiadow. Podejdz na
                      luzie, ale nie wyladowuj agresji przez klawiature, bo dyskusja robi sie mocno
                      niekonkretna.
      • emigrancik Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:53
        Sowo, rozumiem, ze masz problem z Rydzykiem. Wszystcy go mamy. nawet jako
        ateista slysze za granica o tym "moim radiu".

Jako katolik jestes odpowiedzialna za to, zeby rydzyka nie bylo. Jezeli kosciol
        katolicki toleruje to zjawsko, najwyrazniej nie ma nic przeciwko temu i traktuje
        go raczej jak "goscia od czarnej roboty".
        • sowa888 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:05
          Wiesz to tak jakbym Ci powiedział, że jesteś odpowiedzialny, jako Polak, za to
          żeby politycy byli kompetentni. Utopia. Rydzyk nigdy nie został ogłoszony
          głosem Kościoła, jest i był krytykowany Przez wybitnych polski duchownych (bp
          Pieronek, ks.Tischner, ks. Boniecki), niedawno dostało mu się nawet od
          felietonisty Gościa Niedzielnego. Jego "nietykalność" jest dla mnie tajemnicą
          ale jego działalność nie jest wizytówką Kościoła!
          • emigrancik Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:13
            Poki co jest koscielnym zakonnikiem. Kosciol moze go wyrzucic, zreszta, nie za
            takie rzeczy juz pozbywano sie ksiezy. W tym przypadku kosciol jednak go
            toleruje. Albo nie ma na niego sily.

Wierz mi, zdaje sobie sprawe z roznic jakie istnieja miedzy czytelnikiem, czy
            autorem, badz redaktorem tygodnika powszechnego (wspanialy pan Bratoszewski), a
            radia maryja.

Dopuki jednak kosciol bedzie tolerowal Rydzyka i go nie wyrzuci, bedzie musial
            znosic krytyke.

A co do mojej odpowiedzialnosci. Troche w tym racji, w absurdalny sposob. To
            moje decyzje na wyborach decyduja o tym jacy politycy sa wybierani.
      • maruda.r Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:02
        sowa888 napisał:

Ja się na
        > taką wizję nie łapię i z przykrością zauważam, że zarówno jedna jak i druga
        > strona ma fanatyzm wypisany na twarzach. Szkoda, brakuje mi tych dyskusji bez
        > obrzucania się błotem i kałem. Ojciec Rydzyk już dawno stwierdził, że tacy jak
        > ja nie są katolikami a nawet chrześcijanami. Czekam kiedy i Wy, drodzy ateiści
        > (???) stwierdzicie to samo bo nie będziemy pasować do Waszego stereotypu Polaka
        > -
        > katolika, którego tak łatwo osądzić.

Nie ma jednej i drugiej strony konfliktu fanatyków. Jest po prostu olbrzymie
        zniesmaczenie ćwiczeniem tematu JPII na wszelkie możliwe sposoby. Ile jeszcze
        pomników postawimy? Ile razy będziemy gasić światła o 21.37? Ile jeszcze ulic
        nazwiemy i wydamy książek oraz filmów?

To poczucie zniesmaczenia jest obecne wśród katolików. Tych normalnych. Ludzie
        dają temu wyraz. I będą dawać temu wyraz coraz głośniej. Sam wpadasz w sidła
        kultu JPII zaliczając krytyków JPII do ateistów.

• emigrancik Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:17
          Jezeli o mnie chodzi to jestem ateista, i nie mam nic przeciwko temu by mnie tak
          nazywac.

Poczucie zniesmaczenia, poczuciem zniesmaczenia, jednak Rydzyk odwala kawal
          czarnej roboty dla kosciola. Miesza sie w Polityke, naciska na partie
          polityczne, grozi im katafalkami, wyborami, by tylko przepchnac ustawy wygodne
          dla ksociola. Te 40 milionow z ZUSu nie poszlo przeciez na radiostacje!

Ten sam kosciol umywa jednak rece i kiedy chodzi o lustracje zaslania sie
          konkordatem. Wiec prosze, miejcie pretensje do kosciola, ze zrownuje sie was ze
          sluchaczami Rydzyka.
          • netizen Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 03.04.07, 00:21
            Miejcie pretensje do Kosciola? Jestes na pewno na tyle swiadomym, aby nie
            prowokowac uogolnieniami, a jednoczesnie krytyka trafiac w miejsca, ktore na to
            zasluguja. Argument nietrafiony, moim zdaniem, zupelnie.
        • sowa888 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:23
          bracie, tam jest potrójny znak zapytania. ale mniejsza o szczegóły, JPII
          wielokrotnie prosił o niestawianie mu pomników, o nienazywanie jego imieniem
          ulic. proosił jedynie o modlitwę. A ta szopka w mediach? To chyba raczej
          pretensję w inną stronę. To nie katolicy są odpowiedzialni za fakt, że handluje
          się wszystkim. A co do gaszenia świateł to równie dobrze możesz zapytać ile
          jeszcze petard wystzelimy w Sylwestra, ile defilad obejrzymy ma rocznicę
          przegranych powstań, ile razy... Naprawdę tak cię to zniesmacza? Bardziej niż
          to,że człowieka, którgo większość zapamiętała jako schorowanego i cierpiącego i
          od którgo wiekszość jest cztery razy młodsza porównuje się do zbrodniarzy i
          opluwa? To tylko moje zdsanie. Malutki jestem i ostatni wśród równych. Pokój i
          dobro
          • r.maszkowski poświęcił swój pomnik 02.04.07, 22:44
            sowa888 napisał:

> bracie, tam jest potrójny znak zapytania. ale mniejsza o szczegóły, JPII
            > wielokrotnie prosił o niestawianie mu pomników, o nienazywanie jego imieniem
            > ulic. proosił jedynie o modlitwę. A ta szopka w mediach? To chyba raczej
            > pretensję w inną stronę. To nie katolicy są odpowiedzialni za fakt, że handluje

Kiedy prosił? Może prosił, ale sam poświęcił w Krakowie szpital w związku ze
            zmianą jego imienia na Jana Pawła II. Żałosne.
            • sowa888 Re: poświęcił swój pomnik 02.04.07, 23:07
              Jeden szpital..hm faktycznie jest powód do linczu. Przepraszam, nie chcę być
              ironiczny. A prosił wiele razy. Zwłaszcza pod koniec życia. Zresztą jakie to ma
              znaczenie. Tu chodzi o JPII tylko o waszą bezsesowną kłótnie i wzajemne
              opluwanie. To jest przykre...
      • shithead Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:12
        Odplacamy pieknym za nadobne- a tlumaczac na katolickie- jak bog Kubie tak Kuba
        bogu.
      • r.maszkowski konformiści 02.04.07, 22:39
        Czasem bardzo ostro krytykuję katolików, nie tylko tych radiomaryjowych. Ale
        wiem (bo znam ich troche osobiście), że większość ma ambiwalentny stosunek do
        Kościoła (==hierarchii), nie uczęszcza, nie należy, ale na wszelki wypadek
        chrzci, bierze śluby i zapisuje dzieci na religię. Często w ostatnich jeszcze
        obrzędach uczestniczą żeby nie zrobić przykrości mamie (bo mama boi się co
        ludzie powiedzą), ale pewnie nie będą już takimi bojącymi się na zapas mamami
        dla następnego pokolenia.
        • emigrancik Re: konformiści 02.04.07, 22:41
          To nie katolicy tylko oportunisci i konformisci. A potem sie mowi, ze 90% to
          katolicy. fe, tak klamac.
          • sowa888 Re: konformiści 02.04.07, 23:16
            No właśnie. kolejny stereotyp. A ja nie wziąłem ślubu pro forma tylko z
            potzreby serca, spowiadam się bo czuję taką potzebę, podobnie rzecz ma się z
            uczestniczeniem w Eucharystii. Ale stereotyp jest taki, że jak katolik to albo
            od Rydzyka albo "szemrany". To wypisz wymaluj równie idiotyczne jak
            stwierdzenie Wierzejskiego, że każdy homoseksualista to pedofil. Na prawdę
            wśród antyklerykałów często widać tą samą argumentacje i tok rozumawania co
            u "radiomaryjnych".
            • emigrancik Re: konformiści 02.04.07, 23:33
              Pisalem o ludziach, ktorych opisal moj poprzednik. przeczytaj jego wpis, zanim
              oskarzysz mnie o stosowanie stereotypow. Okreslilem jasno wymienione zachowania.
              • sowa888 Re: konformiści 02.04.07, 23:37
                o nic Cię nie oskarżam. To moja refleksja na temat poprzednich wpisów. Twój
                posłużył mi jedynie do jej sformułowania. przepraszam jeśli poczułeś się
                urażony. Nie to było moim zamiarem.
                • emigrancik Re: konformiści 02.04.07, 23:45
                  ;) Nie tak latwo mnie urazic.
                  • sowa888 Re: konformiści 02.04.07, 23:53
                    Cieszę się, że są przynajmniej dwie takie osoby w tym kraju ;)
    • kontik_71 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:46
      Skro juz tak wspominamy to pomyslymy tez o tych, ktorym zabrania sie uzywac
      prezerwatyw i przez to umieraja na AIDS przy okazji zarazajac inne osoby...
      Pomyslmyo dzieciach gwalconych przez ksiezy, ksiezy ktorych przenosi sie w inne
      miejsce aby zatuszowac sprawe... itd, itp.....
      • krzynia.c Brakuje obważanków ,waty cukrowej i piszczałek 02.04.07, 21:55
        z prezerwatyw.Fanatyzm religijny w marnym wydaniu.
      • emigrancik Bardzo ciekawy watek 02.04.07, 21:57
        Wiecej na ten temat tu:
        lysakowski.wordpress.com/2007/01/29/swiadectwo/
        a i tu cos ciekawego:

lysakowski.wordpress.com/2007/01/12/dylematy-wierzacych/
    • heraldek Moge sobie wyobrazic jak bedzie wygladala setna... 02.04.07, 21:53
      .....rocznica smierci JPII....tylko wyobrazic, bo na szczescie
      nie dozyje tego....dzieki Bogu.....
      ...I tak sie narodzil katolicki Taliban............
      • kontik_71 Re: Moge sobie wyobrazic jak bedzie wygladala set 02.04.07, 21:55
        Najpewniej doczekasz 10 rocznicy... :) Ja sobie na wszelki wypadek nadram
        duuuzo filmow aby miec co ogladac przez 2-3 tygodnie :)
    • paula266 JP II był wspaniałym, wyjątkowym człowiekiem 02.04.07, 22:04
      chyba wiekszość ludzi się z tym zgadza, nawet wśród tych, którzy wyznają inne
      przekonania i wartości
      • kontik_71 Re: JP II był wspaniałym, wyjątkowym człowiekiem 02.04.07, 22:05
        To powiedz nam coz takiego wspanialego zrobil.. prosze pare przykladow...
        • krzynia.c Każdy jest inny, każdy jest wyjątkowy 02.04.07, 22:14
          Każdy sposób jest dobry ,byle zatrzymać owieczki w stadzie.
        • opt Re: JP II był wspaniałym, wyjątkowym człowiekiem 02.04.07, 22:26
          Co zrobił takiego i to jest dobre pytanie?
      • shithead Re: JP II był wspaniałym, wyjątkowym człowiekiem 02.04.07, 22:53
        paula266 napisała:

> chyba wiekszość ludzi się z tym zgadza, nawet wśród tych, którzy wyznają inne
        > przekonania i wartości
        Ja zgadzam sie tylko z tym,ze dolozyl swoja cegielke do rozwalenia komunizmu.
        Poza tym to byl wyjatkowym konserwatysta i to mu wielu jego przeciwnikow w
        swiatowym klerze katolickim zarzucalo (nowy papierz tez zreszta nie za wiele
        sie od niego rozni).
    • kain_brat_abla Czas najwyższy już zapomnieć ... 02.04.07, 22:22
      ... mam już dosyć słuchania tych "och i ach" o papieżu.
      • lady281 Re: Czas najwyższy już zapomnieć ... 02.04.07, 22:37
        a kto ci każe słuchać????????????Nie masz żadnego odtwarzacza muzyki>?
    • wielki_czarownik Ja nie wspominam 02.04.07, 22:22
      I męczy mnie ten cały papocyrk.
    • wielkiegowno Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:41
      Szybko gazeto, szybko umieszczaj tiszerta dla wolności "nie płakałem po Papieżu"
      przecie taka okazja do pokazania jaka jestes trendi może się długo nie powtórzyć!
      • opt Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 23:05
        wielkiegowno napisał:

> Szybko gazeto, szybko umieszczaj tiszerta dla wolności "nie płakałem po
        Papieżu
        > "
        > przecie taka okazja do pokazania jaka jestes trendi może się długo nie
        powtórzy
        > ć!
        Płaczą tylko niewierzący lub słabowierzący.Wejście do królestwa bożego,to
        chwila radości,przecież na każdym pogrzebie radośnie się śpiewa "SALWE
        REGINA..,".
        • wielkiegowno Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 23:18
          a ja na pogrzebach nie dość że śpiewam to jeszcze tańcze!
          • opt Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 23:22
            I to pochwalam.Tak jest w wielu wyznaniach ,więc kto nie płakał jest na topie
            nie tylko gazety,ale i kościoła przede wszystkim.
    • kozaczek3 Nie oto chodzi byzłapać zajączka,ale żeby gonić g 02.04.07, 23:10
      Nie oto chodzi by złapać zajączka, ale żeby gonić go.
      W ten oto piękny sposób przy każdej wypowiedzi jakiegoś zniecierpliwionego
      notabla będzie dyskusja i wychwalanie ponad niebiosa zalet naszego Papieża.
      A za tym pójdzie reklama jedynie słusznej religii.
      I oto chodzi !!!!
      Tak więc zwolennicy Santo subito nie mają racji.
      Chociaż rozumie intencję.
      Jaśko II jako jeden z nielicznych, a współcześnie jedyny
      święty używający rozumu za życia w sposób racjonalny.
      Bo większość wypowiedzi innych świętych łącznie z myślami Doktorów Kościoła
      Powszechnego nadają się do kabaretów.
      Amen.
      • sowa888 Re: Nie oto chodzi byzłapać zajączka,ale żeby gon 02.04.07, 23:35
        a przykłady jakieś? bo to pustosłowiem zalatuje. Patrz katolikiem jestem a nie
        obłożę Cię anatemą:)coś się tu nie zgadza z waszymi tezami... nawet na piwo bym
        się z tobą umówił coby podyskutować o tych satyrykach z panteonu świętych:D
        • kozaczek3 Re: Nie oto chodzi byzłapać zajączka,ale żeby gon 03.04.07, 09:39
          a przykłady jakieś? bo to pustosłowiem zalatuje. Patrz katolikiem jestem a nie
          obłożę Cię anatemą:)coś się tu nie zgadza z waszymi tezami... nawet na piwo bym
          się z tobą umówił coby podyskutować o tych satyrykach z panteonu świętych:D

Proszę bardzo przykład:

"Wartość kobiety polega na jej zdolnościach rozrodczych i możliwości
          wykorzystania do prac domowych."

Św. Tomasz z Akwinu (1225-1274)

D Kościoła rzymskokatolickiego
    • bronimir Bóg z nim 02.04.07, 23:31
      i tak był w Watykanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka