pierot6 02.04.07, 19:56 Jedyny, Niepowtarzalny,Dobry.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krasnov Re: Jedyny, Niepowtarzalny… 03.04.07, 06:34 …showman. __________ Ogród Jane Austen - łagodniejszy, kobiecy świat. iKatalog.org - katalog stron. Odpowiedz Link Zgłoś
ulla2004 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 20:12 Wracam myślami do dnia 2 kwietnia 2005 ....... Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 20:16 ulla2004 napisała: > Wracam myślami do dnia 2 kwietnia 2005 ....... Szkoda że tylko myślami wracasz do niego, a pracę nad sobą to zostawiasz innym. sorry, ale Polacy ciągle gadają, jaki ten papież wielki. Pokaż mi kogoś, kto rzeczywiście go słuchał i zachowywał się tak, jak on by sobie tego życzył. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Giertych, Orzechowski, Rydzyk, Sobecka 02.04.07, 21:34 Lepper, oj, wielu sie powoluje i twierdzi ze dziala jak on kazal. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Giertych, Orzechowski, Rydzyk, Sobecka 02.04.07, 21:37 Taaak... a okazuje sie, ze ok 30% Polakow nie zna w ogole dekalogu , wiekszosc nie potrafi wymienic wszystkich 10 punktow... jak to sie ma na 95% katolikow w naszym kraju? I jak mozna oczekiwac, ze jakakolwiek znaczaca liczba rodakow bedzie wiedziala co przekazywal JPII (poza tym, ze chodzil na kremowki)?? Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Re: Giertych, Orzechowski, Rydzyk, Sobecka 02.04.07, 21:39 Znajoma byla raz, jak to sie mowi "na papiezu". Jak wrocila powiedziala, ze wiekszego chamstwa, buty, zlosliwosci i zwyklego sk...nstwa w zyciu nie widziala. Ledwo jej sie udalo na przystanku wysiasc z pociagu powrotnego, a itak zostala zbluzgana od roznych takich pracujacych i innych, od pielgrzymow uduchowionych. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Giertych, Orzechowski, Rydzyk, Sobecka 02.04.07, 21:40 Ale to jest przeciez calkiem zwyczajne... Pani Dulska byla KATOLICZKA :) Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Przygládam sié tej ziemi,kropié lzami swojemi!!!!! 02.04.07, 22:46 Przygládam sié tej ziemi, kropié lzami swojemi!!!!! Bez zbédnych wywodów Unia wolnych narodów. Skrzy szabla, skrzá na wojow zbrojach luski. Ty sie nie zrywasz Donaldzie Skrzy Tuski? Ty sie nie zrywasz kiedy Kraj w nieladzie, czekamy na owoce, zgnile jablka w sadzie? Katotaliban hanbi bialoglowy, Ty sie nie zrywasz, jeszcze nie gotowy? Skrzy szabla, skrzá na woja zbroi luski. Ty sie nie zrywasz Donaldzie Skrzy Tuski? Gdy nie ma pracy, nie ma tez zlomu, nie wylecza, niepotrzebny nikomu? W Twojej kompanii serce swe pokrzepie, choc skromnie przyszlosc swa ulepie? Skrzy szabla, skrzá na woja zbroi luski. Ty sie nie zrywasz Donaldzie Skrzy Tuski? Trwam na zmywaku tutaj na obczyznie, choc duchem mloda, to blizna na bliznie. Piasek Zandvortu dzis moje poslanie, kiedy sie zerwiesz, na co to czekanie? Skrza szable, skrzá wojow zbroi luski, wreszcie poprowadz Donaldzie Skrzy Tuski! Ty sie nie zrywasz, gdy dziela nas szuje, Katotaliban garnie i rujnuje? Ty sié nie zrywasz kiedy przy parafii, Katotaliban zyje wzorem mafii? Skrzy szabla, skrzá na woja zbroi luski. Ty sie nie zrywasz Donaldzie Skrzy Tuski? Dzwoni dzwon larum przy ksiézym palacu. Pedzi z falami Rydz Maybachem na kacu. Katotaliban eksterytorialny? Wykorzystuje Kraj przyparafialny? Skrzy szabla, skrzá na woja zbroi luski. Ty sie nie zrywasz Donaldzie Skrzy Tuski? Gdy z dzieci, z cudu bozych darow chca dla talibow, porobic janczarow? Ty sie nie zrywasz, gdy gina reformy, poziom techniki nie osiaga normy? Tnie szabla, z kopytem dzwonia luski. Ty sie nie zrywasz Donaldzie Skrzy Tuski? Katotaliban juz na Jasnej Gorze, nazwa woja gejem, zatanczy przy rurze? Jeno religia, koniec filozofii, uzalezni nas urodzaj kartofli? Tnie szabla, z kopytem dzwonia luski. Ty sie nie zrywasz Donaldzie Skrzy Tuski? Woju doswiadczony waz czy sie oplaca, sposrod oszolomow brac znowu pajaca? Dolaczy do nas pospolite ruszenie, z tego fermentu pozytywne wrzenie? Gdy po zgielku szabel, po nabojach luski, juz nie ukradniesz Dochnaldzie Lewuski! Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov Re: Polacy uczcili 2. rocznicę śmierci Jana Pawła 03.04.07, 08:14 Uczcijmy zatem, skoro się z tego cieszymy. Zdrówko! __________ Ogród Jane Austen - łagodniejszy, kobiecy świat. iKatalog.org - katalog stron. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Giertych, Orzechowski, Rydzyk, Sobecka 02.04.07, 21:42 Jak to dobrze, ze ja sie zaliczam do tych 5% i g...no mnie to obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ojciecswiety Re: Giertych, Orzechowski, Rydzyk, Sobecka 03.04.07, 06:19 Taaa..?!To zobaczysz!Bezbożniku!Na kolana! Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Giertych, Orzechowski, Rydzyk, Sobecka 03.04.07, 07:53 ojciecswiety napisała: > Taaa..?!To zobaczysz!Bezbożniku!Na kolana! ociec!!! do gnoju a nie do kompa! Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Polacy to straszni hipokryci 02.04.07, 20:15 Polacy to straszni hipokryci, i to bardzo dobrze dla takich osób jak ja. Gdyby Polacy na codzień "wielbili" papieża, to nie wytrzymałbym tego w ogóle. A tak to raz do roku przypominają sobie jego słowa, a wcielanie ich w życie zostawiają innym. Ale poważnie, przecież tłuszcza w ogóle papieża nie słucha[ła]. On tylko wypełnia lukę między gwiazdami rocka a gwiazdami telewizji. Fajnie jest mieć takiego idola, nie? A że mówi coś, czego nie robicie, to co z tego, przecież to Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Re: Polacy to straszni hipokryci 02.04.07, 21:35 Tluszcza nie zna dziesieciu przykazan, a ma znac nauki JP2? Pomachanie flaga i nagly, darmowy wzrost emocji niewiele koszuje. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Polacy to straszni hipokryci 02.04.07, 21:45 emigrancik napisał: > Tluszcza nie zna dziesieciu przykazan, a ma znac nauki JP2? > > Pomachanie flaga i nagly, darmowy wzrost emocji niewiele koszuje. > ...krzyzami tez uwielbiaja machac...komus przed nosem. Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Człowiek, który utracił Europę Zachodnią 02.04.07, 20:18 dla chrześcijanstwa. Oby nigdy więcej takich papieży. Odpowiedz Link Zgłoś
balrog008 Re: Człowiek, który utracił Europę Zachodnią 02.04.07, 22:40 Europa Zachodnia i jej lewactwo odcięło się już wcześniej od kościoła. A ś.p JP2 zawsze był przeciw wszelkiej liberalizacji obyczajów co się lewakom nie spodobało. A że socjaliści mają duże wpływy w Europie Zachodniej to nie muszę mówić. Dobrze że w Polsce tak nie jest, a przynajmniej na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Re: Człowiek, który utracił Europę Zachodnią 02.04.07, 22:42 trzeba sie bylo kiedys odciac. Jak nie to dalej sprzedawaliby dewocjonalia leczace grype i odpust na tysiac lat mniej ogni wiekuistych. Ktos w koncu musial wziasc sie za nauke. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_othem Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 20:24 ja już nie mogę się doczekać mięsnej wyżerki w piątek. Planuję: goloneczkę, sznycelki, schaboszczaka, cielęcinkę, a na koniec pyszną wołowinkę. Ale będzie wyżerka, nie ma co Odpowiedz Link Zgłoś
bodozec Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 20:33 mięsko w piatek nie jest zle ! Ja planuje wizytę w hamburgerowni, a w domu pyszna kiełbasa z grilla mniam ! Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Jak jestes zmeczony patosem i achami i ochami 02.04.07, 21:38 zajrzyj tu: emigrancik.blox.pl/html No chyba ze jestes nieletni, albo obawiasz sie ze moglyby zostac urazone twoje uczucia. Wtedy nie wchodz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krzynia.c To już zaczyna być chore,ludzie opamiętajcie się 02.04.07, 20:34 Ileż można słuchać oklepanych frazesów i ogladać fanatyków prześcigających się w uwielbieniach.Jest 21 wiek,świat idzie naprzód,a u nas nadal średniowiecze.Kościół,wiara,OK,ale nie na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
lady281 Re: To już zaczyna być chore,ludzie opamiętajcie 02.04.07, 22:24 jak ci to przeszkadza to nie oglądaj.Chyba większość ludzi to rusza.Niekoniecznie katolików.Ja nie chodze do kościoła a jednak mnie wzrusza.I to nie ma nic wspólnego ze średniowieczem.Sredniowiecze to robi sie w naszym kraju przez tych co nami próbują rządzic.Napewno gdyby żył JP to nie dopuściłby do takich herezji.A poza tym nie wiem czy widzisz ze cały świat o tym mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: To już zaczyna być chore,ludzie opamiętajcie 02.04.07, 22:35 Mieszkam w Anglii i nie slyszalem dzisiaj jednego slowa na ten temat chocby na BBC. Polskie zadupie to moze caly swiat ale tylko dla ciebie. Umarl krol, niech zyje krol. To se ne wrati pane Havranek. I gwarantuje,ze przez nastepne tysiaclecia zaden Polak papierzem juz nie zostanie(oczywiscie jesli ciemnota przetrwa tak dlugo). Odpowiedz Link Zgłoś
vbill Re: To już zaczyna być chore,ludzie opamiętajcie 03.04.07, 00:38 papiezem. Naucz sie ortografii, bo sie osmieszasz. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: To już zaczyna być chore,ludzie opamiętajcie 03.04.07, 07:54 vbill napisał: > papiezem. Naucz sie ortografii, bo sie osmieszasz. Jak go zwal tak go zwal: I don't care!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
feronique Re: To już zaczyna być chore,ludzie opamiętajcie 02.04.07, 22:38 no zgadzam sie. jest takie madre powiedzenie, ze co za duzo to i swinia nie zje. dzisiaj przyszlam do domu, zaczelam skakac po programach i zrobilo mi sie autentycznie mdlo. Odpowiedz Link Zgłoś
tango9 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 03.04.07, 03:00 > ja już nie mogę się doczekać mięsnej wyżerki w piątek. Planuję: goloneczkę, > sznycelki, schaboszczaka, cielęcinkę, a na koniec pyszną wołowinkę. Ale będzie > wyżerka, nie ma co Co tam w piątek. Dzień jak codzień. Ale napisz to i zrób w Jom Kippur, a co nie daj Boże w Ramadan. To dopiero by było. Przyjdzie czas, że będziesz zlizywał kleik dla dzieci, a nawet tego Ci nie dadzą, bo lekarz zabroni. Tak się składa, że każdy umiera. Ty też umrzesz. Odpowiedz Link Zgłoś
viscaelbarsa Koncz Wasc - wstydu sobie oszczedz 03.04.07, 06:36 Od razu widac, że nie masz pojecia co to jest POST... Chciałeś "błysnąc" a tu taka wtopa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix Liczę na moderatorów tego forum!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.04.07, 20:30 I na to że będą reagowali na chamstwo i bezczelność niektórych zakompleksionych krytykantów. Którzy akurat dziś dają upust swoim frustracjom. Śmieszni ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
tk-w Ależ o jakim chamstwie mówisz? 02.04.07, 20:36 Faktem jest, że niektórzy być może przesadzają, ale śmiech pusty człowieka ogarnia, widząc fałszywą rozpacz na twarzach większości przedstawicieli tego narodu. Dzisiaj człowieczek, z różańcem podwieszonym pod lusterko, omało mnie nie przejechał na pasach, a następnie zwyzywał od chu... i skur... To jest Wasz katolicyzm? Wasza wiara? Tego nauczał Jezus? Nie słowa się liczą lecz czyny. To nie chodzenie do Kościoła czyni człowieka lepszym, tylko postępowanie wg nauki Bożej. Wreszcie, to nie krokodyle łzy po papieżu wyrażają miłość do niego, tylko postępowanie według jego nauk. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Ależ o jakim chamstwie mówisz? 02.04.07, 20:58 Kogo Ty pouczasz i jakim prawem? Wy, Wasze, Jesteście? Kogo tu znasz? Mów za siebie i nie generalizuj. Ja nie byłem tym człowiekiem w samochodzie. Nie nazywaj go też człowieczkiem, sam jesteś taki sam. Też mogę nazwać Cię jakkolwiek? To fair? Jeśli to robisz zdradzasz kompleksy, nikt może nie słucha twoich rad i wynaturzeń na codzień i dlatego korzystasz łapczywie z forum. Nie obrażaj. Każdy przeżywa inaczej. Także śmierć Papieża. Żałosne są uwagi też tych, któzy piszą o jedzeniu mięsa w Wielki Piątek. Co z tego? Kogo to obchodzi? Udowadniacie, jak to mówią, że Bóg nie istnieje jedzeniem kotleta w piątek. Brawo! Dowód niepodważalny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: Ależ o jakim chamstwie mówisz? 02.04.07, 21:25 Jak widać, fideizm może dotyczyć również ateistów, a może lepiej powiedzieć antyklerykałów. A najbardziej radykalne głosy, to pewnie dzieciaki w wieku przekory, które muszą być anty - piszę to na podstawie własnych doświadczeń :- ). Daję głowę, że 99% tych piszących o golonce i kiełbasie z grilla w Wielki Piątek pójdzie grzecznie z rodzicami na nabożeństwo :-). Odpowiedz Link Zgłoś
resu Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katolickim 02.04.07, 21:35 wszelka odmienność poglądów jest pod silną presją. Trzeba odwagi, by otwarcie głosić poglądy odmienne od "poprawnych". Zachęcam więc do manifestacji przeciwko mitologii, która opanowała Polskę w takim stopniu - choćby podczas spisu powszechnego przez deklarację "nie jestem katolikiem". Księża z urzędu mają zapisanych wszystkich ochrzczonych - trzeba się wypisać, bo inaczej będą trąbić o 90%! Co do fideizmu - to nie ma części wspólnej z ateizmem więc nie może "dotyczyć" ateistów - chyba, że są byłymi ateistami. Rozumiem, że fideizm, ateista i antyklerykał, to obelgi w ustach szanownego kolegi. Ja w tym widzę własny, przemyslany wybór, a nie bezwolny pęd z nurtem w dół rzeki. Odpowiedz Link Zgłoś
szuwarek75 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 21:40 Dziś raczej trzeba mieć odwagę aby zadeklarować przywiązanie do katolickich wartości. Bo od razu napadną żeś moher, beton, wyznawca ojca dyrektora. Że średniowiecze, że zygota, że homofob. Że nie trendi, nie dżazi. Że konsumpcja ważniejsza a hedonizm ponad wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 21:42 I kto ponosi za to odpowiedzialnosc? Skoro nie potraficie poskromic swoich fanatykow to macie to co macie... Odpowiedz Link Zgłoś
szuwarek75 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 21:46 I znowu "Wy". Fanatyków to ja widzę w tym wątku po przeciwnej stronie - byle znieważyć, byle obrazić. Jakieś golonki, orgazmy, śmiechy ze śmierci wielkiego człowieka. Jak to nazwiesz ? Dla mnie jest to przerażające, urągające człowieczeństwu. Nawet nie mieszając do tego religii. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 21:48 To jest proste odreagowanie... wszedzie kosciol, na kazdej scianie krzyz, swieckie panstwo to tylko puste slowo.. wiec co, mamy schylic czolo i miec nadzieje, ze nikt nie zapyta`c sie kiedy bylismy w kosciele? Odpowiedz Link Zgłoś
szuwarek75 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 21:51 To jest PROSTACKIE odreagowanie. Znieważanie ma być drogą ? Do czego ? Nie chodzę do kościoła, ale nie mam manii prześladujących mnie krzyży czy świętej inkwizycji pytającej mnie co robiłem podczas mszy. Jeśli ktoś tego doświadcza to radzę raczej wizytę u psychiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 21:53 maz moze dziecko w szkole, ktore w sumie MUSI chodzic na lekcje religii? Odpowiedz Link Zgłoś
szuwarek75 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 21:55 Jeszcze za małe - dopiero ma 7 miesięcy ;-) Ale dlaczego MUSI ? Jeśli rodzic nie chce - ma wybór Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 21:57 Wybor jest TEORETYCZNY... dzieko, ktore nie chodzi na te zajecia jest napietnowane, a do tego bedzie mialo na pismie (swiadectwie) ze nie chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
szuwarek75 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 21:59 Napiętnowane? - przez kogo ? Przez inne dzieci ? Te zawsze znajdą pretekst żeby komuś dogryźć - to nos krzywy, to rude włosy, to okulary, to ojciec - dozorca a nie biznesmen. Chodzenie na religię to dla nich tylko kolejny pretekst a nie konkretny zarzut Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 22:01 Dziecmi moznaby sie nie przejmowac.. napietnowane przez doroslych... i nie mowie tu o szkole w jakiejs wsi, mowie o szkole w duzym, nawet bardzo duzym miescie.... Odpowiedz Link Zgłoś
szuwarek75 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 22:03 Nie no, nie żartuj :-) O wsi jeszcze moglibyśmy podyskutować, ale miasto, czy nawet duże miasto ? Nie przeginajmy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 22:05 Nie zartuje.. niestety Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 03.04.07, 00:35 a byles kiedys jedynym dzieckiem, ktore nie chodzi na religie? bo jesli nie byles, to badz laskaw nie klapac paszczeka w sprawach, o ktorych nie masz bladego pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 22:05 Tu masz racje. Dzieci zawsze cos znajda. Zreszta, nie slyszalem zeby ktos kogos pietnowal za niechodzenie na religie, ale ja najmlodsze lata spedzilem w salce katechetycznej. Wtedy nie bylo wiadomo w szkole, kto chodzi a kto nie. Problem mimo wszystko istnieje: Co maja robic dzieci, kiedy nie ida na religie? Siedziec na korytazu? Niestety czesto religia nie jest ostatnia lekcja. Nie mam nic przeciwko religii, jezeli alternatywnie bedzie mozna wybrac dla dzieci filozofie, albo etyke. Pod jednym warunkiem: ze nie bedzie jej prowadzil katolik fanatyk. Mialem takie zajecia kilka razy w "zastepstwie". jedyne co uslyszelismy, to ze w prezerwatywach sa dziury, przez ktore AIDS sie przecisnie. Dlatego lepiej ich nie uzywac. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 21:58 szuwarek75 napisał: > Jeszcze za małe - dopiero ma 7 miesięcy ;-) > Ale dlaczego MUSI ? Jeśli rodzic nie chce - ma wybór A czy wiesz w jakim kraju zyjesz??? Wlasnie w ultrakatolickim, nie za wiele rozniacym sie od Iranu. I tu ciemnota i tam ciemnota Odpowiedz Link Zgłoś
r.maszkowski Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 22:32 szuwarek75 napisał: > Jeszcze za małe - dopiero ma 7 miesięcy ;-) > Ale dlaczego MUSI ? Jeśli rodzic nie chce - ma wybór No to już niedługo będzie indoktrynowane w przedszkolu. Moj dziecko nie chodzi na zajęcia z religii (zresztą ich nie było, ale do dyrekcji przyszli wysłannicy proboszcza powiedzieć, że rodzice chcą), ale dzisiaj okazało się, że było w przedszkolu na filmie o papieżach. Nikt się nie pytał czy chcę dziecko częstować propagandą. Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio93 Re: Coś w tym jest. W społeczeństwie silnie katol 02.04.07, 22:27 "Wielki" Stalin tez zmarl, zemze "Wielki" Fidel...a ja sie bede smial! Bo mam gdzies waszych ludzi-bogow... Odpowiedz Link Zgłoś
bodozec Re: Ależ o jakim chamstwie mówisz? 02.04.07, 22:12 hehe pilnuj głowki bo ją stracisz na takich zakładach :p W piątek griluję, na zadne msze sie nie wybieram, bo zasadniczo nie popieram zabobonów Odpowiedz Link Zgłoś
tk-w Powiem Ci tak Jerzy... 02.04.07, 22:36 Podałem pewien przykład. Nie mówię, że to byłeś Ty, czy nie Ty. Masz prawo przeżywać rocznicę śmierci papieża, jak tylko Ci się żywnie podoba. Nie będzie mi przeszkadzało nawet, jak się ukrzyżujesz. Ale znam wielu ludzi, także tych, którzy na co dzień zachowują się jak zwierzęta, ale co tydzień w niedzielę pokornie stają w kościele i manifestują swoją fałszywą wiarę. Na ulicy spotkać kogoś, kto żyje wg nauk papieża, nie sposób - chamstwo, agresja. Tyle z blisko 30-letniego pontyfikatu zostało. Dlatego mówię - mniej hipokryzji. Jan Paweł II był dobrym człowiekiem, swoją działalnością zasłużył na tytuł "Święty", ale nie zmuszajcie się - kto nie chce, niech nie płacze. Przed obiektywem kamery w szczególności. Bo to nic nie warty płacz. Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio93 Re: Ależ o jakim chamstwie mówisz? 02.04.07, 22:23 "Nie plakalem po papiezu" - wrecz przeciwnie... Odpowiedz Link Zgłoś
mitreades Re: Ależ o jakim chamstwie mówisz? 02.04.07, 23:07 tk-w napisał: >Dzisiaj człowieczek, z różańcem podwieszonym pod lusterko, omało mnie > nie przejechał na pasach, a następnie zwyzywał od chu... i skur... Ten człowieczek i jemu podobni obwieszają się różańcami, medalikami itp. nie po to, by zamanifestować swoją miłość Boga i bliźniego, tylko by się Bozi przypodobać i uzyskać od niej jak najwięcej rozmaitych gratyfikacji i bonusów. Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: Byl swietnym aktorem 03.04.07, 03:14 Tak byl swietnym aktorem.Panowal na ogromnymi tlumami a to wielka sztuka.Nie mowcie , ze to tlumy staly by czerpac wiedze, natchnienie,etc. Posluchajcie nagran Jego przemowien. Przekonacie sie jak sa swietnie przygotowane aktorsko.A reszta wg uznania. Dla mnie byl przecietnym pisarzem ale umial sprzedac to co napisal. Spedzil cwierc wieku na podrozach i spotkaniach a zapomnial o instytucji ktora ma kierowac czego owoce zbieramy dzisiaj.Nie zalatwil nawet jednej waznej sprawy. Oglosil sie tradycjonalista i mial klopot z glowy. Jestem pelen wspolczucia dla Jego cierpien ale uwazam za publiczne obnoszenie sie z tym bylo zbyteczne. wspolczulem Mu jako czlowiekowi, jak kazdemu innemu czlowiekowi ale uwazalem , ze skoro fizycznie nie mogl wypelniac obowiazkow przewodzenia kosciolowi powinien byl oddac ster.Moze mozna bylo cos uratowac, dzisiaj kosciol sie rozpada.To nalezy wpisac na Jego konto. Nie oglupiajmy sie . Nie mamy innych autorytetow to tworzymy legendy. Te umra szybko. Powinnismy Go zachowac w pamieci jako Naszego Papieza i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
carwszechrusi Re: Liczę na moderatorów tego forum!!!!!!!!!!!!!! 02.04.07, 20:41 Gęba u ciebie pełna frazesów o papieżu ale za mordę to byś wziął każdego kto myśli inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Ludzie mają już tego dosyć! Tak trudno zrozumieć ? 02.04.07, 20:45 Ludzie mają już tego dosyć ! Tak trudno zrozumieć ? Odpowiedz Link Zgłoś
szuwarek75 Re: Liczę na moderatorów tego forum!!!!!!!!!!!!!! 02.04.07, 20:46 Ja na to nie liczę. Redaktorom GW śmierć Papieża potrzebna była tylko i jedynie dla większenia nakładu gazetki w pierwszych tygodniach żałoby. Teraz siedzą i dopingują frustratów prześcigających się w próbach znieważenia Wojtyły. Wyciągają armaty o "katolickim betonie" "moherach" "ciemnogrodzie". Oskarżycielsko wyciągają palec o brak spełniania nauk Jana Pawła, przy okazji podkopując oponentów i plując na cokolwiek wspólnego z aktualnie rządzącymi Smutne to tym bardziej, że pewnie wielu z nich jednak 2 lata temu uroniło łzę i być może obiecało sobie jakąś poprawę choćby w rzeczach nikłych. Odpowiedz Link Zgłoś
araya Licz na siebie i czytaj co do Ciebie 03.04.07, 00:32 Napiszę po polsku: odejdź z tego wątku i przestań pisać, bo nie masz nic do powiedzenia. A jeśli nie rozumiesz po polsku, to napiszę: wyp...aj! Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Festiwal ciemnoty narodu 02.04.07, 22:02 Po prostu przerazenie ogarnia. Zamiast wkraczac w trzecie Millenium wracaja do Sredniowiecza. Odpowiedz Link Zgłoś
liztooney Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 20:41 To był wspaniały,ukochany człowiek! Jego mądrość,czułość do blizniego ujmowała wszystkich! Dzięki niemu stałam sie lepsza,dojrzalsza i myślę często o Bogu,opowiadam też o Nim mojemu synowi i bliskim. Czuwaj nad nami ukochany Ojcze Świety! Odpowiedz Link Zgłoś
carwszechrusi Tytuł artykułu jest błędny. WIERNI wspominają... 02.04.07, 20:44 WIERNI wspominają... albo ja nie jestm polakiem Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Nie da sie inaczej 02.04.07, 21:45 Az strach otworzyc lodowke. Chcac nie chcac musisz wspominac. Nie dziwi mnie to. Jest w kraju masa osob, ktore czuja sie przez to lepiej, a wydawcy gazet i telewizji bogaciej. Co z tego? Tylko te wszystkie achy i ochy. Jak w brazylisjkim filmie. Odpowiedz Link Zgłoś
r.maszkowski Re: Nie da sie inaczej 02.04.07, 22:34 Lodówkę!? Ufff... W mojej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
stan.ivo Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:11 Tak to był wielki człowiek,gen.Pinocheta nazywał swoim przyjacielem a arcy-łotra ,Stepanica ,zbrodniarza Chorwackiego beatyfikował .Prawdziwy ŚWIĘTY Odpowiedz Link Zgłoś
palestina1 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 20:48 To mi przypomina coroczny wypad katolików na cmentarze robic porzadki.Przez 364 dni w roku nie pamietają. Odpowiedz Link Zgłoś
szuwarek75 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 20:50 Dobrze że pamiętają choć raz do roku. A czy ktoś będzie pamiętał o Tobie ? Odpowiedz Link Zgłoś
palestina1 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:11 nie uznaje kleru jako zbawców a wręcz przeciwnie,nie sieja nie orzą a zbierają.Co do mnie to z pewnością spłonę na stosie w krematorium i to będzie adekwatne do tego co kler by ze mną chętnie zrobił.Czy ktoś będzie o mnie pamiętał? czy to takie ważne? ile nieznanych grobów,ilu zostało pochowanych w miejscach o których nikt już dawno nie pamięta.Wiara na pokaz,na dzień dzisiejszy.Pamiętasz gadanie o pojednaniu po śmierci papieża? trzy dni później kibole już sie tłukli o politrukach nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
mitreades Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 23:21 palestina1 napisał: > To mi przypomina coroczny wypad katolików na cmentarze robic porzadki.Przez 364 > dni w roku nie pamietają. Porządki na grobach są OK. Gorzej że podkradają sobie wzajemnie znicze i kwiaty, a śmiecie podrzucają leżącym po sąsiedzku. Odpowiedz Link Zgłoś
999s Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:38 Umarłoo Słońce Ludzkości, Ojciec Narodów ! ;))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:39 Kij Dzong Il umarl???? Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_grzyb Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:39 Ja czuwam ze starą. A wy? Odpowiedz Link Zgłoś
slayer33 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:42 zobaczmy jak łamią zasady Dekalogu I. Bóg- mamona. II. Co drugie słowo, wołanie o Boga bez sęsu. III. No. To zawsze. Musi być. Jak ksiądz kazał. IV. Ale na brata\siostrę to już nie? V. HA VI. BUHAHAHAHA VII. Bez komentarza. VIII. Jakby ktoś nie wiedział chodzi o kłamstwo drogie panie w berecie. IX. Tego nie wiem. X. BUHAAAAAAAAAAAAAAAAHAAAAAAAAAAAAAAAHAAAAAAAAAAAAAAHAAAAAAAAAAAA 7 grzechów głównych pycha chciwość nieczystość zazdrość nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu gniew lenistwo pójście do kościółka, danie na tacę raz w tygodniu nie załatwi wam nieba BEZBOŻNICY, zaprwde powiadam wam błądzicie boście oślepieni światłem mamony Odpowiedz Link Zgłoś
szuwarek75 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:48 Gadasz bez sĘsu - czcza paplanina. Lepiej sięgnij po słownik wyjdzie na zdrowie, a i piany nie będziesz miał kiedy produkować Odpowiedz Link Zgłoś
slayer33 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:52 jako katolik winnyś odpowiedzieć coś w stylu "Masz prawo do swoich poglądów, lecz nie zauważasz..." lub cos podobnego- popełniłeś grzech PYCHY Odpowiedz Link Zgłoś
szuwarek75 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:54 Ojej - szczerze mnie zmartwiłeś, zaraz poleciałbym do konfesionału, gdyby nie fakt że nie uczestniczę w życiu kościoła. Ale pewnie nie możesz tego przejść swoim małym mózgiem, no bo jak - nie chodzić do kościoła ale na niego nie pluć ? - niemożliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
slayer33 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:00 Znajdź uwagę w mojej wypowiedzi, która nie jest prawdziwa, a przyznam Ci rację i przyznam się do błędu. Pamiętaj- nie jestem nieomylny. Jeśli możesz, pomóż mi zrozumięć błąd jeśli go popełniłem. Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna_z_gazowni Ludzie CUD dostałam okres o 21-37 02.04.07, 21:40 Myślałam o Jaśku II. I nici z orgazmu niebiańskiego. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Ludzie CUD dostałam okres o 21-37 02.04.07, 21:42 No i nastepne jajeczko zmarnowane :( A mogla byc owieczka...hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
lady281 Re: Ludzie CUD dostałam okres o 21-37 02.04.07, 22:28 lepiej nie siedź na forum tylko idź zmienić podpaske bo cie krew zaleje!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lady281 Re: Ludzie CUD dostałam okres o 21-37 02.04.07, 22:30 Jasiek to z ciebie jest downie Odpowiedz Link Zgłoś
sowa888 Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:45 Ciekawym jest fakt, iż zarówno ojciec Rydzyk i jego otoczenie jak i wszyscy ci, którzy "jadą" ostro po katolikach (zarówno w tym temacie jak i w tym dotyczącym Chrystusa z czekolady) mają identyczną wizję "prawdziwego" katolika. Ja się na taką wizję nie łapię i z przykrością zauważam, że zarówno jedna jak i druga strona ma fanatyzm wypisany na twarzach. Szkoda, brakuje mi tych dyskusji bez obrzucania się błotem i kałem. Ojciec Rydzyk już dawno stwierdził, że tacy jak ja nie są katolikami a nawet chrześcijanami. Czekam kiedy i Wy, drodzy ateiści (???) stwierdzicie to samo bo nie będziemy pasować do Waszego stereotypu Polaka- katolika, którego tak łatwo osądzić. Pokój i dobro wszystkim. Serio. WSZYSTKIM:) Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:49 Sowo... kazdy ma prawo wierzyc w co chce.. i nie o tym mowimy.. mowily o indoktrynacji o narzucaniu nam "katolickich" zasad.. o tym jest mowa, nie o Twojej osobistej rzeczy jaka jest wiara Odpowiedz Link Zgłoś
sowa888 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:56 No i pięknie ale po kiego grzyba to szyderstwo, złośliwość i wrzucanie wszystkich do jednego gara? Właśnie tak robi krąg Radia Maryja i ciężko jest zauważyć różnicę miedzy ekipą o. Rydzyka a dyskutantami na tym forum. Chyba tylko w poglądach. Smutne Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:59 Czasami pozostaja juz tylko takie metody... bo dyskusja i tak nie ma wiekszego sensu.. my ateisci jestesmy przeciez zli, takie bekarty szatana... zkoda, ze nie widzialas co sie dzialo gdy sie wypisywalem z kosciola, nie slyszalas tego krzyku, ktorym uraczyl mnie proboszcz, nie slyszalas epitetow, jakie musialem wysluchac... Odpowiedz Link Zgłoś
sowa888 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:33 bracie, rozumiem, że zostałeś skrzywdzony przez proboszcza. Ja przez swojego też ale znam całe mnóstwo duchownych, których poglądy i stosunek do ateistów czy wyznawców innych religii są zgoła odmienne i choćby dlatego,że są to moi przyjaciele nie mogę się pogodzić z tym,żw wrzuca się ich do jednego wora z tymi, którym "coś się poprzestawiało". Trochę boli... Wiem, że was też ale czy warto nakręcać tą spiralę nienawiści skoro są ludzie po jednej i po drugiej stronie, którzy pragną żyć w zgodzie a swoje poglądy wymieniąć w cywilizowany sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:39 Jak najbardziej warto zyc w zgodzie. Niestety, strona koscielna ta zgode bez przerwy burzy, wykorzystujac do tego tlumy fanatykow. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa888 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:44 znowu generalizujesz mówiąc o "stronie kościelnej". Teoretycznie reprezentuję tę stronę a czyż nie wyciągam ręki. A jest nas wielu... Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:47 Przepraszam, nie mowilem o owieczkach. Masz zapewne taki wplyw na inicjatywy kosciola jak ... wyborca SLD na decyzje jego partii. Pisalem o organizacji kosciola: episkopacie, biskupach, ksiezach itd. Chociaz zadazaja sie i owieczki pomagajace przy tym. jak ostatnio ta pani dyrektor, ktora zabronila kursow AIKIDO w jej szkole, bo to sekta. Oczywiscie po rozmowie z proboszczem. Tak wiec, czasem i owieczkie pomagaja zachwiac rownowage, jezeli aktywnie wywiaraja wplyw na swieckie rejony zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa888 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:58 Wybacz bracie ale to równierz generalizacją. Biskupów jest kilkudziesięciu. Na jednym biegunie jest Leszek Sławoj-Głódź, który nie jest najlepszym świadectwem dla "owieczek" jak nas sympatycznie nazwałeś ale jest i druga strona czyli bp Pieronek czy radykalny w karani ks. Jankowskiego abp. Gocłowski. Jeśli chodzi o księży i zakonników...tych jest legion. Każdy inny. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 23:07 Jak w kazdej organizacji. Jezeli jednak przyjac twoje rozumowanie, nie wolno by bylo juz wogole zadnej krytykowac. Zapomnijmy nawet o debacie politycznej. Niezaleznie od tego ilu by ich nie bylo. Za ich dzialania odpowiada kosciol. Podobnie jak za dzialania poslow odpowiadaja ich partie. tylko, ze partie maja obowiazek od czasu do czasu stawic sie do wyborow, wiec czasem zdaza im sie wykluczyc "niepokornych" czlonkow. Kosciol zas podzielil sobie biskupow na poszczegolne grupy spoleczne. Jankowski jest dla jednych, Glodz dla innych, Nycz jeszcze dla innych. I kazdy sobie rzepke skrobie. A przy okazji krytyki zawsze moze powiedziec: przeciez sa tez inni. Wybacz, ale kosciol jest organizacja ktora odpowiada za dzialania swoich czlonkow. Tym bardziej tych o najwyzszych rangach. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa888 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 23:50 Zgoda, jak najbardziej zgoda. Chodzi jednak o jedno małe słowo typu "częśc", "niektórzy" , "większość". Może się czepiam ale to tak gwoli sprawiedliwości dla tych, którzy są wporządku a do powiedzenia mają tyle samo co ja. Krytyka jak najbardziej, sam od niej nie stronię ale zwyczajnie nie lubię generalizacji. takie mije zboczenie:) Aczkolwiek nie ukrywam, że i mi się zdarza za co przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
netizen Krytyka niewywazona 03.04.07, 00:05 Mozna uprawiac krytyke, ktora ma na celu wytkniecie bledow, ale i taka, ktora ma gnoic. Wiekszosc glosow krytycznych na tym forum wobec JP2 ma druga postac. Nie sluzy to ani dyskusji, ani dobru komukolwiek. Nawet wobec przeciwnikow politycznych, dziennikarzy, ktorzy w mojej opinii przekrecaja fakty, nie uzylbym inwektyw, uogolniania i nie bylbym tak uprzedzony, jak te osoby, ktore wypowiadaja sie na tym forum przeciw wierzacym. > Wybacz, ale kosciol jest organizacja ktora odpowiada za dzialania swoich > czlonkow. Tym bardziej tych o najwyzszych rangach. Widac sa inne punkty widzenia, niz tylko Twoj. Dopoki nie popelnil przestepstwa bedziesz mogl stawiac subiektywne zarzuty. Do czego jak najbardziej masz prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:43 Ja ciebie nie zmuszam abys przestal wierzyc. Mnie twoja wiara zwisa-chcesz to sobie wierz. Ale...ty usilujesz mnie zmusic abym uwierzyl w twojego boga i mu sie podporzadkowal tak jak nakazuje twoj kosciol. To jest wlasnie roznica, ktorej wy nigdy nie zrozumiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa888 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:50 A w którym to miejscu zmuszam Cię do przejścia na katolicyzm? To jest właśnie ta obsesja, która nie pozwala na normalna rozmowę. Bądź kim chcesz, wierz w co chcesz ale nie generalizuj kiedy wyrażasz swój pogląd na temat mojej wiary bo to trochę boli i jest niesprawiedliwe. to tylko prośba. bardzo pokorna. Pokój i dobro. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 23:28 sowa888 napisał: > A w którym to miejscu zmuszam Cię do przejścia na katolicyzm? To jest właśnie > ta obsesja, która nie pozwala na normalna rozmowę. Bądź kim chcesz, wierz w co > chcesz ale nie generalizuj kiedy wyrażasz swój pogląd na temat mojej wiary bo > to trochę boli i jest niesprawiedliwe. to tylko prośba. bardzo pokorna. Pokój i > > dobro. Chociazby przez to, ze przez takich jak ty i twoje ultrackie poglady Polska stacza sie w kierunku krajow takich jak Iran. Gdzie rzadza ajatollachy i biale jest czarne a czarne jest biale. Twojemu pokojowi i twojemu dobru z moimi nie po drodze. Ja ide a ty niestety stoisz albo nawet sie cofasz. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa888 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 23:43 konkrety przyjacielu, konkrety. jakież to są moje "ultrackie" poglądy? Zadłeś sobie choć trochę trudu żeby przeczytać moje poprzednie wpisy? Stoję w miejscu? Kolejny raz proszę o konkrety. Odpowiedz Link Zgłoś
guru_ji Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 03.04.07, 11:51 sowa888 odpowiada niejakiemu "shithead": > ... przyjacielu... Sowa888, gdy ktoś podpisuje się "shithead" (gó..ana głowa), to swoich rozmówców prymitywnie obraża i lekceważy. W takim wypadku nie ma co dyskutować--należy ignorować. Odpowiedz Link Zgłoś
netizen Nabuzowales sie 03.04.07, 00:14 Nabuzowales sie za bardzo negatywnymi odczuciami w stosunku do wierzacych. W Polsce podsyca sie od pewnego czasu negatywny stosunek do Kosciola. Jaki to on zly, jakie to wypaczenia. Zza granicy to wcale tak nie wyglada. W Polsce nigdy nie widzialem tylu ludzi czytajacych Biblie co w UK. Zona Blaira jest katoliczka. Czy bedziesz ja obrazal, albo jej meza? Powiesz mi, ze w UK nie zmusza sie do wiary. A jak Cie zmuszaja w PL? Olej presje sasiadow. Podejdz na luzie, ale nie wyladowuj agresji przez klawiature, bo dyskusja robi sie mocno niekonkretna. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:53 Sowo, rozumiem, ze masz problem z Rydzykiem. Wszystcy go mamy. nawet jako ateista slysze za granica o tym "moim radiu". Jako katolik jestes odpowiedzialna za to, zeby rydzyka nie bylo. Jezeli kosciol katolicki toleruje to zjawsko, najwyrazniej nie ma nic przeciwko temu i traktuje go raczej jak "goscia od czarnej roboty". Odpowiedz Link Zgłoś
sowa888 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:05 Wiesz to tak jakbym Ci powiedział, że jesteś odpowiedzialny, jako Polak, za to żeby politycy byli kompetentni. Utopia. Rydzyk nigdy nie został ogłoszony głosem Kościoła, jest i był krytykowany Przez wybitnych polski duchownych (bp Pieronek, ks.Tischner, ks. Boniecki), niedawno dostało mu się nawet od felietonisty Gościa Niedzielnego. Jego "nietykalność" jest dla mnie tajemnicą ale jego działalność nie jest wizytówką Kościoła! Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:13 Poki co jest koscielnym zakonnikiem. Kosciol moze go wyrzucic, zreszta, nie za takie rzeczy juz pozbywano sie ksiezy. W tym przypadku kosciol jednak go toleruje. Albo nie ma na niego sily. Wierz mi, zdaje sobie sprawe z roznic jakie istnieja miedzy czytelnikiem, czy autorem, badz redaktorem tygodnika powszechnego (wspanialy pan Bratoszewski), a radia maryja. Dopuki jednak kosciol bedzie tolerowal Rydzyka i go nie wyrzuci, bedzie musial znosic krytyke. A co do mojej odpowiedzialnosci. Troche w tym racji, w absurdalny sposob. To moje decyzje na wyborach decyduja o tym jacy politycy sa wybierani. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:02 sowa888 napisał: Ja się na > taką wizję nie łapię i z przykrością zauważam, że zarówno jedna jak i druga > strona ma fanatyzm wypisany na twarzach. Szkoda, brakuje mi tych dyskusji bez > obrzucania się błotem i kałem. Ojciec Rydzyk już dawno stwierdził, że tacy jak > ja nie są katolikami a nawet chrześcijanami. Czekam kiedy i Wy, drodzy ateiści > (???) stwierdzicie to samo bo nie będziemy pasować do Waszego stereotypu Polaka > - > katolika, którego tak łatwo osądzić. **************************************** Nie ma jednej i drugiej strony konfliktu fanatyków. Jest po prostu olbrzymie zniesmaczenie ćwiczeniem tematu JPII na wszelkie możliwe sposoby. Ile jeszcze pomników postawimy? Ile razy będziemy gasić światła o 21.37? Ile jeszcze ulic nazwiemy i wydamy książek oraz filmów? To poczucie zniesmaczenia jest obecne wśród katolików. Tych normalnych. Ludzie dają temu wyraz. I będą dawać temu wyraz coraz głośniej. Sam wpadasz w sidła kultu JPII zaliczając krytyków JPII do ateistów. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:17 Jezeli o mnie chodzi to jestem ateista, i nie mam nic przeciwko temu by mnie tak nazywac. Poczucie zniesmaczenia, poczuciem zniesmaczenia, jednak Rydzyk odwala kawal czarnej roboty dla kosciola. Miesza sie w Polityke, naciska na partie polityczne, grozi im katafalkami, wyborami, by tylko przepchnac ustawy wygodne dla ksociola. Te 40 milionow z ZUSu nie poszlo przeciez na radiostacje! Ten sam kosciol umywa jednak rece i kiedy chodzi o lustracje zaslania sie konkordatem. Wiec prosze, miejcie pretensje do kosciola, ze zrownuje sie was ze sluchaczami Rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
netizen Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 03.04.07, 00:21 Miejcie pretensje do Kosciola? Jestes na pewno na tyle swiadomym, aby nie prowokowac uogolnieniami, a jednoczesnie krytyka trafiac w miejsca, ktore na to zasluguja. Argument nietrafiony, moim zdaniem, zupelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa888 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:23 bracie, tam jest potrójny znak zapytania. ale mniejsza o szczegóły, JPII wielokrotnie prosił o niestawianie mu pomników, o nienazywanie jego imieniem ulic. proosił jedynie o modlitwę. A ta szopka w mediach? To chyba raczej pretensję w inną stronę. To nie katolicy są odpowiedzialni za fakt, że handluje się wszystkim. A co do gaszenia świateł to równie dobrze możesz zapytać ile jeszcze petard wystzelimy w Sylwestra, ile defilad obejrzymy ma rocznicę przegranych powstań, ile razy... Naprawdę tak cię to zniesmacza? Bardziej niż to,że człowieka, którgo większość zapamiętała jako schorowanego i cierpiącego i od którgo wiekszość jest cztery razy młodsza porównuje się do zbrodniarzy i opluwa? To tylko moje zdsanie. Malutki jestem i ostatni wśród równych. Pokój i dobro Odpowiedz Link Zgłoś
r.maszkowski poświęcił swój pomnik 02.04.07, 22:44 sowa888 napisał: > bracie, tam jest potrójny znak zapytania. ale mniejsza o szczegóły, JPII > wielokrotnie prosił o niestawianie mu pomników, o nienazywanie jego imieniem > ulic. proosił jedynie o modlitwę. A ta szopka w mediach? To chyba raczej > pretensję w inną stronę. To nie katolicy są odpowiedzialni za fakt, że handluje Kiedy prosił? Może prosił, ale sam poświęcił w Krakowie szpital w związku ze zmianą jego imienia na Jana Pawła II. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa888 Re: poświęcił swój pomnik 02.04.07, 23:07 Jeden szpital..hm faktycznie jest powód do linczu. Przepraszam, nie chcę być ironiczny. A prosił wiele razy. Zwłaszcza pod koniec życia. Zresztą jakie to ma znaczenie. Tu chodzi o JPII tylko o waszą bezsesowną kłótnie i wzajemne opluwanie. To jest przykre... Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:12 Odplacamy pieknym za nadobne- a tlumaczac na katolickie- jak bog Kubie tak Kuba bogu. Odpowiedz Link Zgłoś
r.maszkowski konformiści 02.04.07, 22:39 Czasem bardzo ostro krytykuję katolików, nie tylko tych radiomaryjowych. Ale wiem (bo znam ich troche osobiście), że większość ma ambiwalentny stosunek do Kościoła (==hierarchii), nie uczęszcza, nie należy, ale na wszelki wypadek chrzci, bierze śluby i zapisuje dzieci na religię. Często w ostatnich jeszcze obrzędach uczestniczą żeby nie zrobić przykrości mamie (bo mama boi się co ludzie powiedzą), ale pewnie nie będą już takimi bojącymi się na zapas mamami dla następnego pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Re: konformiści 02.04.07, 22:41 To nie katolicy tylko oportunisci i konformisci. A potem sie mowi, ze 90% to katolicy. fe, tak klamac. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa888 Re: konformiści 02.04.07, 23:16 No właśnie. kolejny stereotyp. A ja nie wziąłem ślubu pro forma tylko z potzreby serca, spowiadam się bo czuję taką potzebę, podobnie rzecz ma się z uczestniczeniem w Eucharystii. Ale stereotyp jest taki, że jak katolik to albo od Rydzyka albo "szemrany". To wypisz wymaluj równie idiotyczne jak stwierdzenie Wierzejskiego, że każdy homoseksualista to pedofil. Na prawdę wśród antyklerykałów często widać tą samą argumentacje i tok rozumawania co u "radiomaryjnych". Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Re: konformiści 02.04.07, 23:33 Pisalem o ludziach, ktorych opisal moj poprzednik. przeczytaj jego wpis, zanim oskarzysz mnie o stosowanie stereotypow. Okreslilem jasno wymienione zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa888 Re: konformiści 02.04.07, 23:37 o nic Cię nie oskarżam. To moja refleksja na temat poprzednich wpisów. Twój posłużył mi jedynie do jej sformułowania. przepraszam jeśli poczułeś się urażony. Nie to było moim zamiarem. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa888 Re: konformiści 02.04.07, 23:53 Cieszę się, że są przynajmniej dwie takie osoby w tym kraju ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 21:46 Skro juz tak wspominamy to pomyslymy tez o tych, ktorym zabrania sie uzywac prezerwatyw i przez to umieraja na AIDS przy okazji zarazajac inne osoby... Pomyslmyo dzieciach gwalconych przez ksiezy, ksiezy ktorych przenosi sie w inne miejsce aby zatuszowac sprawe... itd, itp..... Odpowiedz Link Zgłoś
krzynia.c Brakuje obważanków ,waty cukrowej i piszczałek 02.04.07, 21:55 z prezerwatyw.Fanatyzm religijny w marnym wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Bardzo ciekawy watek 02.04.07, 21:57 Wiecej na ten temat tu: lysakowski.wordpress.com/2007/01/29/swiadectwo/ a i tu cos ciekawego: lysakowski.wordpress.com/2007/01/12/dylematy-wierzacych/ Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Moge sobie wyobrazic jak bedzie wygladala setna... 02.04.07, 21:53 .....rocznica smierci JPII....tylko wyobrazic, bo na szczescie nie dozyje tego....dzieki Bogu..... ...I tak sie narodzil katolicki Taliban............ Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Moge sobie wyobrazic jak bedzie wygladala set 02.04.07, 21:55 Najpewniej doczekasz 10 rocznicy... :) Ja sobie na wszelki wypadek nadram duuuzo filmow aby miec co ogladac przez 2-3 tygodnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
paula266 JP II był wspaniałym, wyjątkowym człowiekiem 02.04.07, 22:04 chyba wiekszość ludzi się z tym zgadza, nawet wśród tych, którzy wyznają inne przekonania i wartości Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: JP II był wspaniałym, wyjątkowym człowiekiem 02.04.07, 22:05 To powiedz nam coz takiego wspanialego zrobil.. prosze pare przykladow... Odpowiedz Link Zgłoś
krzynia.c Każdy jest inny, każdy jest wyjątkowy 02.04.07, 22:14 Każdy sposób jest dobry ,byle zatrzymać owieczki w stadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: JP II był wspaniałym, wyjątkowym człowiekiem 02.04.07, 22:26 Co zrobił takiego i to jest dobre pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: JP II był wspaniałym, wyjątkowym człowiekiem 02.04.07, 22:53 paula266 napisała: > chyba wiekszość ludzi się z tym zgadza, nawet wśród tych, którzy wyznają inne > przekonania i wartości Ja zgadzam sie tylko z tym,ze dolozyl swoja cegielke do rozwalenia komunizmu. Poza tym to byl wyjatkowym konserwatysta i to mu wielu jego przeciwnikow w swiatowym klerze katolickim zarzucalo (nowy papierz tez zreszta nie za wiele sie od niego rozni). Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Czas najwyższy już zapomnieć ... 02.04.07, 22:22 ... mam już dosyć słuchania tych "och i ach" o papieżu. Odpowiedz Link Zgłoś
lady281 Re: Czas najwyższy już zapomnieć ... 02.04.07, 22:37 a kto ci każe słuchać????????????Nie masz żadnego odtwarzacza muzyki>? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Ja nie wspominam 02.04.07, 22:22 I męczy mnie ten cały papocyrk. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkiegowno Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 22:41 Szybko gazeto, szybko umieszczaj tiszerta dla wolności "nie płakałem po Papieżu" przecie taka okazja do pokazania jaka jestes trendi może się długo nie powtórzyć! Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 23:05 wielkiegowno napisał: > Szybko gazeto, szybko umieszczaj tiszerta dla wolności "nie płakałem po Papieżu > " > przecie taka okazja do pokazania jaka jestes trendi może się długo nie powtórzy > ć! Płaczą tylko niewierzący lub słabowierzący.Wejście do królestwa bożego,to chwila radości,przecież na każdym pogrzebie radośnie się śpiewa "SALWE REGINA..,". Odpowiedz Link Zgłoś
wielkiegowno Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 23:18 a ja na pogrzebach nie dość że śpiewam to jeszcze tańcze! Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: Polacy wspominają Jana Pawła II 02.04.07, 23:22 I to pochwalam.Tak jest w wielu wyznaniach ,więc kto nie płakał jest na topie nie tylko gazety,ale i kościoła przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Nie oto chodzi byzłapać zajączka,ale żeby gonić g 02.04.07, 23:10 Nie oto chodzi by złapać zajączka, ale żeby gonić go. W ten oto piękny sposób przy każdej wypowiedzi jakiegoś zniecierpliwionego notabla będzie dyskusja i wychwalanie ponad niebiosa zalet naszego Papieża. A za tym pójdzie reklama jedynie słusznej religii. I oto chodzi !!!! Tak więc zwolennicy Santo subito nie mają racji. Chociaż rozumie intencję. Jaśko II jako jeden z nielicznych, a współcześnie jedyny święty używający rozumu za życia w sposób racjonalny. Bo większość wypowiedzi innych świętych łącznie z myślami Doktorów Kościoła Powszechnego nadają się do kabaretów. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa888 Re: Nie oto chodzi byzłapać zajączka,ale żeby gon 02.04.07, 23:35 a przykłady jakieś? bo to pustosłowiem zalatuje. Patrz katolikiem jestem a nie obłożę Cię anatemą:)coś się tu nie zgadza z waszymi tezami... nawet na piwo bym się z tobą umówił coby podyskutować o tych satyrykach z panteonu świętych:D Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Re: Nie oto chodzi byzłapać zajączka,ale żeby gon 03.04.07, 09:39 a przykłady jakieś? bo to pustosłowiem zalatuje. Patrz katolikiem jestem a nie obłożę Cię anatemą:)coś się tu nie zgadza z waszymi tezami... nawet na piwo bym się z tobą umówił coby podyskutować o tych satyrykach z panteonu świętych:D Proszę bardzo przykład: "Wartość kobiety polega na jej zdolnościach rozrodczych i możliwości wykorzystania do prac domowych." Św. Tomasz z Akwinu (1225-1274) D Kościoła rzymskokatolickiego Odpowiedz Link Zgłoś