Dodaj do ulubionych

Ukraińskie science fiction Ziemkiewicza

24.04.07, 07:13
to jakie działania powinniśmy wg miernego redaktora Z. powziąć? Kupą na
Ukrainę i zemsta za Wołyń?
Mam już po dziurki w nosie grzebania się w przeszłości. Zamiast p... lepiej
weźmy się ostro do roboty.
Obserwuj wątek
    • yanuss Ukraińskie science fiction Ziemkiewicza 24.04.07, 07:41
      Pisanie tekscikow po to by jedynie przypiac cos Ziemkiewiczowi to ostatnio w
      Wybioreczej norma. Dotyczy to szczegolnie miernych dziennikarzyn, ktorzy
      Ziemkiewiczowi moga "buty czyscic". Trzeba znac swoje miejsce w szyku, nawet
      kiedy sie chce tylko opluc.
      • realista1000 Święta prawda, święta prawda 24.04.07, 08:25
        redaktorzy GW leczą w ten sposób swoje kompleksy
      • uniaeuropejska1 Re: Ukraińskie science fiction Ziemkiewicza 27.04.07, 16:00
        Buty czyścić to winien Ziemkiewicz Michnikowi.Ten grafoman jeszce długo będzie
        lansowany przez prawicę.Bałamutna książyna będąca paszkwilem na Michnika jak to
        zazdrości popularności redaktorowi niewiele zaszkodziła GW.
        • antykomuch11 Re: Ukraińskie science fiction Ziemkiewicza 29.05.07, 22:57
          Hm.. Dziwne bo Lysiak slowo w slowo w swych ksiazkach
          potwierdza wszystko to co pisze RAZ.
          Czyzby 'spiskowa teoria dziejow' ? :)
    • marian.kaluski Science fiction "Gazety Wyborczej" 24.04.07, 08:26
      Oczywiście „Gazeta Wyborcza” w sprawach polskiej polityki wschodniej trzyma się
      wytycznych paryskiej „Kultury”, która według miesięcznika Radia Wolna
      Europa „Na Antenie” była finansowana przez Amerykę. Czyli tzw. polska polityka
      wschodnia „Kultury” była i jest de facto narzuconą Polakom polityką amerykańską
      na odcinku Polska-Ukraina.
      Czytałem paryską "Kulturę" od 1964 roku, a nawet byłem jej współpracownikiem
      (np. artykuł "O wielkości Hruszewskiego" Nr 6-7 1968) dopóki Giedroyć z
      Mieroszewskim nie weszli na antypolską drogę, nie zaczęli twierdzić, że nie
      będzie wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i że musimy iść na ustępstwa Ukraińcom
      w każdej dziedzinie.
      Dla mnie to była jawna zdrada polskich interesów narodowych.
      Ta zdrada siedzi w wielu "inteligentach" polskich po dziś
      dzień. "Inteligentach", gdyż są tak zaślepieni swym doktrynerstwem, że ciągle
      nie widzą, że Juszczenko jest takim przyjacielem Polski i Polaków jak Stalin
      czy Hitler. Niczego innego w głowie nie ma jak tylko dążenie do wybielenia OUN
      i UPA, czyli tych, którzy masowo mordowali Polaków w latach 1943-47. Z
      morderców 100 000 Polaków chce zrobić bohaterów narodowych!!!
      Wczoraj na Forum „GW” przeczytałem takie oto mądrości: "Nie wiem ilu Polaków
      wie, ze polski bohater narodowy, Stefan Czarniecki, kazał wyrzucić z grobu
      zwłoki Bohdana Chmielnickiego. O pacyfikacjach wsi ukraińskich w II RP tez się
      nie za wiele wspomina".
      Rzekome wyrzucenie z grobu zwłok Chmielnickiego przez Stefana Czarnieckiego to
      jakaś czarna bajka ukraińska. W każdym bądź razie nie pisze nic o tym Janusz
      Kaczmarczyk w swej książce "Bohdan Chmielnicki" (Ossolineum, Wrocław 1988).
      Natomiast pacyfikację wsi ukraińskich sprowokowali sami Ukraińcy niszcząc
      masowo zbiory Polaków na polu i w stodołach. Ukraińcy poskarżyli się na Polskę
      do Ligi Narodów, ale ona ich skargę odrzuciła (W. Pobóg-Malinowski). W żadnym
      państwie prawa taki terror nie byłby tolerowany!
      Dzisiaj w samej „Gazecie Wyborczej” czytamy: „Zbrodnie ukraińskie na Polakach
      na Wołyniu i w Galicji są faktem. Zbyt jednak często przywołuje się je, by
      usprawiedliwić polskie winy: fatalną politykę II RP wobec mniejszości,
      przymusowe odbieranie prawosławnych cerkwi Ukraińcom na Wołyniu, niszczenie
      ukraińskich bibliotek i szkół, dyskryminację Kościoła grekotolickiego w Galicji
      czy powojenną akcję "Wisła"”.
      Gazeta, która uważa się za opiniotwórczą nie powinna pisać nieprawdy!
      Konkretnie kiedy Polacy odbierali prawosławne cerkwie na Wołyniu? Spór był o
      cerkwie na Chełmszczyćnie w 1938-9 roku.
      Gdzie i kiedy niszczono w Polsce biblioteki i szkoły ukraińskie? Ewentualne
      sporadyczne wyjątki potwierdzą, że to nieprawda.
      Jakie są dowody na dyskryminację Cerkwi grekokatolickiej w Polsce? Wszak
      chronił ją konkordat z Watykanem z 1925 roku.
      Tzw. akcja „Wisła” to dzieło nie Polski i Polaków, a tylko Związku Sowieckiego
      i jego pachołków w tzw. Polsce Ludowej; wśród tych pachołków byli rodowici
      Rosjanie w rogatywkach, sami Ukraińcy-zdrajcy i wielu Zydów (zobacz: Eugeniusz
      Misiło „Akcja „Wisła”” Warszawa 1993).
      Polacy zgrzeszyli nieraz wobec Ukraińców. Jednak grzechy Ukraińców wobec
      Polaków są wielokrotnie większe. Mam w rodzinie Ukraińców i wiem ile w nich
      siedzi nienawiści do Polski i Polaków. I nie przez rzekomo doznane krzywdy, ale
      przez ich nacjonalizm. Polskę widzą jako przeszkodę do ich supremacji w Europie
      Wschodniej. I taka jest prawda, której nie zmieni nacjonalistyczna i do szpiku
      kości antypolska ukraińska propaganda i jej polscy pachołkowie z grona
      paryskiej "Kultury".
      A oto najświeższa informacja o ukraińskim polakożerstwie: W niedzielę
      antypolskie napisy pojawiły się w pobliżu lwowskiego Cmentarza Orląt: „Tu nie
      ma miejsca dla Polaków! Ponieśli rękę na ZURL i muszą się pokajać”
      („Rzeczpospolita” 24.4.2007).
      Rafał Ziemkiewicz napisał prawdę!!! Science fiction w tych sprawach
      uprawia "Gazeta Wyborcza".

Marian Kałuski, Australia
      • loza_szydercza Re: Science fiction "Gazety Wyborczej" 24.04.07, 08:40
        Faktem jest, ze Ukraicy nie lubia Polakow, ale ze obecnie rowniez eskaluje
        nienawisc, to tez lekka przesada.
        Nie lubia i w wiekszosci nie wiedza nawet za co. Kiedys pytalem kilku Ukraicow
        czy to prawda, ze sa antypolscy i dlaczego. Zona kolegi (Ukrainka) odpowiedziala
        cos w tym stylu:
        -No jak to czemu? Bo chcecie zeby Was przepraszac za Polakow zamordowanych przez
        UPA!
        - No ale tylu Polakow Upa zamordowalo?
        - Nie wiem. Jakis tam powod musieli miec. Juz Wy Polaczki swieci nie jestescie!
        • beatrix17 Re: Science fiction "Gazety Wyborczej" 24.04.07, 10:35
          nie lubic nie wiadomo za co to czesta przypadlosc rowniez w Polsce :-))
          Nie wiem jak jest na Ukrainie, ale cala moja rodzina ze strony ojca i cala
          rodzina mojego meza to Ukraincy,czesc z nich pomieszana z Polakami zyjacymi na
          Ukrainie przed II ws. Ludzie nie chca rozdrapywac ran. Dlatego teksty takie jak
          ten Ziemkiewicz uwazam za wyjatkowo szkodliwe. Zadnej merytorycznej oceny
          tamtych wyjatkowo skomplikowanych czasów nie niesie ze soba, a jedynie
          odgrzebuje jakis kolejny stereotyp, przepelniony nienawiscia.
          Marzy sie Panu Ziemkiewiczowi Polska od morza do morza ? - nic z tego - uklad
          i michnikowszczyzna na pewno do tego nie dopuszcza ;-)))
          • bosman_plama Re: Science fiction "Gazety Wyborczej" 24.04.07, 22:46
            beatrix17, czy Pani czytała tekst Ziemkiewicza, czy tylko komentarz do niego w
            GW? Zresztą, nawet z komentarza nie da się wyczytać ciekawostek, które pojawiły
            się w Pani wpisie. Jaka Polska od morza do morza? Gdzie? RAZ pisze, żeby nie
            pakować wszystkiego, co mamy w Juszczenkę, bo nie wiadomo, czy to najlepszy
            wybór i lepiej grać ostrożniej. O uczuciach Ukraińców na temat Polaków się nie
            wypowiem, bo bladego pojęcia o nich nie mam. Ale, żeby wysmażyć taki komentarz,
            jak Pani, trzeba czytać RAZa z kurczowo zaciśniętymi zębami i...oczami.
      • leonard3 Re: Science fiction "Gazety Wyborczej" 24.04.07, 10:40
        Patriotyzm jest swietym obowiazkiem Polaka.
        Ale jestesmy chrzescijanskim narodem i naszych stosunkach z sasiadami
        powinnismy kierowac sie prosta zasada "Co bylo a nie jest nie pisze sie w
        rejestr". Nie mozemy miec na naszych granicach samych wrogow.
        Musimy robic wszystko zeby nikogo bez powodu nie antagonizowac jednoczesnie
        broniac naszych narodowych interesow.
        Najlatwiej byc pryncypialnym z Australijskiej perspektywy.
        Jak sie mieszka nad Wisla to takze trzeba byc pragmatycznym.
      • leonard3 Re: Science fiction "Gazety Wyborczej" 24.04.07, 16:08
        Panie Kaluski, cenie pana publicystyke bo ma pewna range wlasciwa
        doswiadczonej generacji, ktora niestety powoli opuszcza teatr zycia.
        Co do Ukrainy, prowokacji typu napisow na murze kolo cmentarza orlat nie mozna
        brac powaznie. Jeden rosyjski prowokator moze wypodukowac kilkadziesiat takich
        napisow w ciagu jednej nocy.
        W Polskim interesie jest nie miec wrogow na granicach.
        Hstoria jest niestety narzedziem w reku antypolakow i bez umiaru szermowano
        Katyniem , ktory jest tylko epizodem w porownaniu do oceanu Niemieckich zbrodni.
        W resultacie mamy nikomu niepotrzebny konflikt z Rosja.
        Co do Ukrainy to powinnismy rzeczywiscie nie wkladac palca miedzy drzwi i
        sie nie wtracac - bo tak naprawde nie wiele mozemy.
        Ale z drugiej strony jatrzenie anty-ukrainskie , ktore Pan uprawia - nie sluzy
        dobrze Polsce i mam podejrzenia czy panskie intencje sa patriotyczne.
        Poza tem podpisujac sie: Kaluski - Australia , degraduje sie Pan do jeszcze
        jednego madrali zza Oceanu. Ja , w odroznieniu od Pana chociaz jestem
        Obywatelem Amerykanskim od 40 lat, mialem uczciwosc , zeby do Polski wrocic,
        miec w Polsce dom, zone i dzieci i zdobylem prawo , zeby mowic o Polskich
        Sprawach. Zas Pan , to tylko jeszcze jeden emigrancik o podejrzanych
        intencjach.
    • indris trochę racji może mieć i Ziemkiewicz 24.04.07, 09:39
      A te trochę racji ma, gdy wzywa do większej bezstronności Polski w
      zaangażowaniu w sprawy ukraińskie. Bo obawiam się, że POlska jest postrzegana
      jako sojusznik Juszczeni i amerykański agent. A jedno w czym prawie wszyscy
      Ukraińcy są zgodni to niechęć do roli amerykańskiego pachołka, którą odgrywa
      ostatnio Polska.
      Z JAnukowyczem powino się mieć równie dobre stosunki jak z Juszczenką - tu
      Ziemkiewicz ma rację.
      A szczucie na Ukraińców to już inna sprawa, która szkodzi tekstowi. Ale może
      Ziemkiewicz chce sobie wyrobić miejsce u o. Rydzyka ?
    • basia06 Ukraińskie science fiction Ziemkiewicza 24.04.07, 10:01
      Nie wiedziałam, że Rafał Ziemkiewicz jest cenionym autorem science fiction.
      Kiedyś prowadził poranki w TOK FM. Nie zawsze zgadzałam się z jego sposobem
      myślenia, ale jego komentarze wydawały mi się interesujące i na pewno zmuszały
      do zastanowinia. Pod koniec swjej obecności w TOK FM gadał już takie głupoty,
      że nawet zastanawiać się nad nimi nie było warto. Nawet pomyślałam sobie, że
      ręki to bym mu nie podała.... A tu proszę autor science fiction......... Może
      mu się wszystko pomieszało??
    • borrka Wspolne EURO 2121... 24.04.07, 10:17
      I juz zaczyna sie szczucie na Ukraicow !
      Ci sami, ktorzy latwo ichetnie opowiadaja o "patrzeniu do przodu" w wypadku stosunkow z Rosja, nagle przypominaja sobie hajdamakow i UPA.

Sam czytalem artykul POLSKI, bodajze z 1930 roku, w ktorym autor negowal samo istnienie Narodu Ukrainskiego.
      To przynioslo tragiczne skutki.

Dzis, nie ma takiego napiecia w naszych stosunkach z Ukraina, jest pewna zbieznosc interesow.
      Trzeba z tego korzystac.
      Co do prob pogorszenia tych stosunkow...zalecam pytanie: Qui bono ?
      • borrka Wspolne EURO 2012... 24.04.07, 10:18

• loza_szydercza Re: Wspolne EURO 2121... 24.04.07, 10:23
        Masz racje. Jatrzyc nie ma co. Mimo wszelakich spiec na lini Polska-Ukraina i ze
        wzgledu na te spiecia trzeba zdecydowanie polepszyc stosunki.
      • fiodor56 Re: Wspolne EURO 2121... 24.04.07, 14:03
        borrka napisał:

> I juz zaczyna sie szczucie na Ukraicow !

To jest szczucie? Ziemkiewicz ma racje! Prasa ukrainska i opinia WIEKSZOSCI
        (przytlaczajacej) w zachodniej czesci Ukrainy do dzis zyje mitem
        Polaka-zbrodniarza. Akt wzajemnego "wybaczenia" byl na Ukrainie aktem czysto
        oficjalnym. Co innego dzieje sie w zyciu codziennym - i tu zgadzam sie z Rafalem.
        Dlaczego hymn OFICJALNY ukrainski spiewa sie na uroczystosciach poza Ukraina
        tylko w wersji 1-zwrotkowej? Na Ukrainie spiewany jest w calosci! W slowach
        oficjalnego hymnu w zwrotce 2 Ukraina siega od SANU do Donu. To ma byc szczerosc
        i przyjazne stanowisko Ukraincow?

P.S. Nieustajace pozdrowienia dla moderatora. I caluski.
        • rydzyk_fizyk Re: Wspolne EURO 2121... 24.04.07, 23:24
          My w zamian im (i nie tylko im) obiecujemy że "szablą odbierzemy" :)
        • borrka GdyPolacy byli zjednoczeni z Ukraina.. 27.04.07, 16:29
          Moskiewski car spacerowal na sznurku po Warszawie.
          Granica polska przebiegala 30 km od Moskwy, a 60% wojsk Rzeczpospolitej w Moskwie, stanowili Kozacy.

Obowiazkiem polskiego polityka i Polaka, jest dbalosc o inters Kraju.
          I wcale nie oznacza to, ze nie chcemy poprawnych stosunkow z Kremlem.
      • jakosnieg Re: Wspolne EURO 2121... 24.04.07, 14:04
        шановний borrka, цикаво а що ви маєте на увазі коли пишите „w naszych stosunkach z Ukraina, jest pewna zbieznosc interesow”?

ponieważ widzę, że temat Ukrainy jest nie jest wam obcy, chciało by się w tym sensie zapytać, czy nie przypomina wam działania polskiego (zgodnie rozkazom USA) zarówno jak i rosyjskiego rządu bajkę o tej „matce”, która zgodna była rozerwać dziecko na 2 kawałki, oby nie trafiło do innej kobiety?
        I czy w danym aspekcie nie lepej było by ze strony wszystkich dać Ukrainie, która dopiero otrzymała niezależność i znajduję się obecnie w naprawdę ciężkiej sytuacji, święty spokój oraz możliwość iść swoim szlachem? (rozumiem, że jest to nie realne a jednak)

„Większość Ukraińców z zachodniej Ukrainy jest jak najbardziej propolska” - брехав пес щоб господар чув
        • loza_szydercza Re: Wspolne EURO 2121... 24.04.07, 14:09
          Czy Polska sie Ukrainie narzuca? Takie jest odczucie Ukraincow?
      • sectral szczucie 24.04.07, 15:10
        Racja, szczucie to rzecz wstretna i podła. Tak na Ukraińców, jak na Rosjan.
        Niezależnie od "pewnej zbieżności interesów".
    • vit811 Wołyn to nie pierdoły 24.04.07, 10:41
      od 200- 300tyś zamordowanych Polaków to dla was pierdoły bo wy przecisz
      "wybraliscie przyszłość" . Od lat psujemy nasze stosunki z Rosja przez Katyń
      dobrze to czy żle nie mi oceniać ale dlaczego nikt nie mówi o Wołyniu, UPA
      stawia swoim zbirom w Polsce pomniki przepraszamy za jakośc Powłokome za akcje
      wisła a czy ktos z naszych wyrzszych władz uczcił choć raz pamiec pomordowanych
      na Wołyniu i innych obszarach dawnych kresów. A dz..ki z koszernej widza tylko
      spacerujacych łotyszy w mundurach ss inni na przykład ci we Lwowoie już im nie
      przeszkadzaja UPA to armia zbrodnicze dokonywała i za taka powinna być w Polsce
      uznana
      • loza_szydercza Re: Wołyn to nie pierdoły 24.04.07, 11:00
        Stosunki z Rosja "psujemy" nie ze wzgledu na Katyn. Z Rosja nie zgadzamy sie
        dlatego, ze ich obecne dzialania sa szkodliwe dla terazniejszej i przyszlej
        Polski. Katyn i Zsrr wypominamy im z rozpedu, zeby wskazac, ze naszym zdaniem,
        nic sie u nich nie zmienilo.
        Zmienilo sie za to w Niemczech i na Ukrainie, dlatego poprawiaja sie nasze z
        nimi stosunki.
        Patriotyzm nie tylko oplakiwanie ofiar, ale ich dzialania dla dobra przyszlosci
        ojczyzny.
      • eryk2 Re: Wołyn to nie pierdoły 24.04.07, 14:31
        vit811 napisał:

> od 200- 300tyś zamordowanych Polaków to dla was pier

Mylisz sie, słonko - rezuny wyrżnęły 2 mln. Polaków, a obecnie zatruwają
        studnie. Mój sąsiad to rezun - włącza Mózg Elektronowy wieczorami, żeby bolała
        mnie głowa... Wszyscy lekarze są na ich usługach - to mordercy i rezuny.
    • jazg1 Ziemkiewicz ma rację 24.04.07, 11:24
      Po 1990 roku elity UD wchodziły Ukraińcom w zadki. Potępili akcję Wisła jako
      zbrodnię komunistyczną, a naprawdę była to jedyna słuszna akcja komunistów po
      1944 roku w Polsce. Gdyby nie akcja Wisła, to Ukraińcy mordowaliby Polaków w
      Bieszczadach do teraz. Polacy kulturalnie przesiedlili Ukraińców w różne
      regiony Polski, a nie mordowali ich tak, jak to czynili Ukraińcy z Polakami.

Obecnie łatwo zauważyć wrogość większości Ukraińców z zachodniej części tego
      kraju, wobec Polaków. Wystarczy pojechać na wycieczkę do Lwowa i Kijowa.
      Ukraińcy przez wiele lat blokowali odbudowę cmentarza Orląt we Lwowie, a i
      teraz są tam stale kłopoty a to z polskimi kościołami, a to w wielu ważnych dle
      miejscowych Polaków sprawach.

Nie ma powodu wspomagać zachodnich Ukraińców, bo oni odwdzięczą się nam tak jak
      Białorusini, gdy nie rządził Łukaszenka. Suszkiewicz stale działał przeciwko
      Polakom w Białorusi. Nauczmy się wreszcie dbać najpierw o nasze, polskie,
      interesy, a dopiero potem martwić się o obcych.
      • eryk2 Porównać liczby, wyciągnąć wnioski 24.04.07, 14:34
        Gdyby nie akcja Wisła, to Ukraińcy mordowaliby Polaków w
        > Bieszczadach do teraz.

Mówi historyk: wiosną 1947 UPA liczyła sobie ok. 2000 ludzi, rozproszonych na
        terenie od Południowego Podlasia do Bieszczad. Do przeprowadzenia akcji "Wisła"
        skierowano 20.000 żołnierzy polskich, milicjantów i członków KBW.

A co mówi lekarz?
    • junkier Polskojezyczne gazetki ośmielają się pouczać RAZa? 24.04.07, 11:40
      Polskojezyczne gazetki ośmielają się pouczać RAZ-a? To skandal, ci którzy od
      lat wybielają i przedstawiają w jak najlepszym świetle różnej maści wrogów
      Polaki, od Niemców, Żydów, Litwinów, teraz oczywiście a jakże też Ukraińcow, w
      przeciwieństwei do Polaków, ktorym wybiórczo wyciągają wszystko co najgordsze,
      ośmielają się zwracać uwagę Rafałowi A. Ziemkiewiczowi, który zwraca uwagę na
      problem jaki podniósł w swej słynnej mowie ejmowej z czasów debaty o
      ludobójstwie na Wołyniu (nie żadnej 'zbrodni''), tzn. asymetrii w polityce
      historycznej!

Ale czego wymagać od ludzi, których łączność z polskością zaczyna się nierzadko
      i kończy na znajomości języka…
      • eryk2 Re: Polskojezyczne gazetki ośmielają się pouczać 24.04.07, 14:36
        To skandal, ci którzy od
        lat wybielają i przedstawiają w jak najlepszym świetle różnej maści wrogów
        Polaki, od Niemców, Żydów, Litwinów, teraz oczywiście a jakże też Ukraińcow, w
        przeciwieństwei do Polaków, ktorym wybiórczo wyciągają wszystko co najgordsze,
        ośmielają się zwracać uwagę Rafałowi A. Ziemkiewiczowi

RAZ to śmierdzący tchórz, który w czasie komuny właził w tyłek czerwonym.
        Cytuję jego wypowiedź: "Nie włączałem się w działania opozycji
        antykomunistycznej, bo ludzie z tych kręgów byli... tacy... dziwni".
        • bosman_plama Re: Polskojezyczne gazetki ośmielają się pouczać 24.04.07, 22:56
          eryk2 napisał:

>
          > RAZ to śmierdzący tchórz, który w czasie komuny właził w tyłek czerwonym.
          > Cytuję jego wypowiedź: "Nie włączałem się w działania opozycji
          > antykomunistycznej, bo ludzie z tych kręgów byli... tacy... dziwni".
          >
          Hm, no tak, rzeczywiście ostateczny to dowód na współpracę z cenzurą, SB, KGB i
          ogólne lizusostwo. Komu RAZ "chodził w tyłek" za czasów komuny? Dyrektorowi
          liceum?:)
          • eryk2 Czerwony RAZ 25.04.07, 01:20
            >Komu RAZ "chodził w tyłek" za czasów komuny?

Czerwonej kadrze na uczelni, POP, ZSP i reszcie tej bolszewickiej hołoty na
            uczelniach... Jego koledzy z roku drukowali i roznosili ulotki, a on balangował
            w towarzystwie złotych bażantów - syneczków sekretarzy... "Rycerz antykomunizmu
            ostatniej godziny", tfu...
    • zdr1 Wojciechowski, daj sobie spokoj! 24.04.07, 12:39
      bo do Ziemkiewicza i tak sie nie umywasz. Jeszcze RAZ zwroci na ciebie uwage,
      zrobi z ciebie wiatrak i po co ci to?
    • jakosnieg Re: Ukraińskie science fiction Ziemkiewicza 24.04.07, 14:07

Totalna tragedia polskich mieszkańców Wołyniu, katastrofa, absolutne zło, przestępstwo przeciwko bezbronnej ludności cywilnej, moim zdaniem ludzie powinni pamiętać o wszystkim, choć by dla tego, by więcej nic podobnego się nie zdarzyło nigdy, z nikim więcej.
      • adiwraca Re: Ukraińskie science 24.04.07, 16:30
        O pamięć nie ma się co martwić, przetrwa, to przecież nie była zwykła "wojna"
        gdzie Preziowie obu stron mogę sobie po latach misia zrobić. Obie strony
        konfliktu bardzo dobrze się znały, sąsiedzi o wielu pokoleń, całe rodziny a
        skończyło się tym, że ojciec musiał własne dziecie pozabijać. To nie jest
        historia to jest życie.
    • antoniw2 Re: Ukraińskie science fiction Ziemkiewicza 24.04.07, 18:36
      w "tych sprawach" polecam: www.abcnet.com.pl

• surykatka333 Ukraincy nie będą chcieli zbierać w Polsce truskaw 24.04.07, 22:47
      Ukraincy nie będą chcieli zbierać w Polsce truskawek ani jabłek gdyby w przyszłości ukraina lub turcja weszła do UE to polakowi bedzie trudniej znajść prace na zachodzie w tak bogatej szwecji ne jest łatwo znajść prace dla niewykfalifikowanych pracowników a dużo takich pracownikó to Polacy.
    • surykatka333 Dużo polaków nadal to niewykfalifikowana siła robo 24.04.07, 22:49
      Dużo polaków nadal to niewykfalifikowana siła robocza dopóki nie zdobędą zawodu chronić należy od zachodu i południa Polske.
      Ukraina i Turcja nie wejdzie do UE!
    • amanasunta53 Wybaczamy i prosimy o wybaczenie.... 25.04.07, 01:29
      I nie zapominamy o rzeziach UPA.
      A,że można razem to np. film ,,Ogniem i mieczem''z udziałem znakomitych
      ukraińskich aktorów w rolach Bohuna i Chmielnickiego.
      Wiele nas dzieli ale i wiele łaczy.Ukraińcem był Chmielnicki a pół-Uraińcem
      Ks.Jeremi.W tworzeniu podziałów i wrogości Polaków i Ukraińców ma bardzo duży
      udział imperialna Rosja.I my i Ukraińcy mówimy o niej ,,Moskale''.
    • kibic_radomski Re: Ukraińskie science fiction Ziemkiewicza 25.04.07, 01:36
      pan Ziemkiewicz jest poprostu glupi i wszyscy, ktorzy sie z nim zgadzaja, nie
      bedzie wolnej Polski bez Wolnej Ukrainy i odwrotnie, dlatego nalezy jechac na
      Ukraine i zenic sie z Ukrainkami, bardzo ladne kobiety, a nie pisac od nowa
      stare polsko-ukrainskie glupoty

a ten z Australii to dopiero "kangur" jak sie w Polsce pojawi to napewno zacznie
      od nowa wojne polsko-ukrainska, a tego nam teraz bardzo potrzeba
    • surykatka333 Ukraincy wymordowali 50 tysięcy Polaków a mówią 25.04.07, 01:53
      Ukraincy wymordowali 50 tysięcy Polaków a mówią że nie wymordowali jak się mozna z nimi bratać niech przeproszą najpierw postawią pomniki dopiero potem moga wchodzić do UE.
    • marian.kaluski Mam pełne prawo!!! 25.04.07, 09:27
      „leonard3” pisze: „...podpisujac sie: Kaluski - Australia , degraduje sie
      Pan do jeszcze
      jednego madrali zza Oceanu. Ja , w odroznieniu od Pana chociaz jestem
      Obywatelem Amerykanskim od 40 lat, mialem uczciwosc , zeby do Polski wrocic,
      miec w Polsce dom, zone i dzieci i zdobylem prawo , zeby mowic o Polskich
      Sprawach. Zas Pan , to tylko jeszcze jeden emigrancik o podejrzanych
      intencjach”.

Żadena inteligentna osoba i znająca chociażby jako tako historię Polski w
      okresie rozbiorów (Wielka Emigracja) i po 1939-45 roku (emigracja polityczna)
      nie napisała by takich głupstw. To po prostu kretynizm.

„Gazeta Wyborcza” tylko co wydrukowała krytyczną pod adresem obecnego rządu
      polskiego wypowiedź Niemca – pisarza Guentera Grassa i wszystko jest w
      porządku, a Polakowi mieszkającemu na obczyźnie nie wolno wypowiadać się na
      polskie tematy krajowe, bo ponoć mają w tym „podejrzane intencje”.

Tadeusz Kościuszko, Adam Czartoryski, Adam Mickiewicz, gen. Władysław Anders
      mieli prawo wypowiadać się na tematy krajowe (polskie) i ja mam to samo prawo.
      Ono nazywa się „wolnością słowa” – wolnością opinii. Widać, że „leonard3” o tym
      nie wie, chociaż żył ponoć 40 lat w demokratycznej Ameryce.

„leonard3” odbiera mi należne mi prawa, a tymczasem rząd polski chce aby
      emigracja polska partycypowała w życiu politycznym kraju i wybierała dwóch
      posłów do Sejmu i 1 senatora.

Są Polacy na obczyźnie, którzy łatwo mogą wrócić do kraju, a są i tacy, którzy
      spośród masy różnych powodów nie mogą powrócić na ojczyzny łono. Takie jest
      życie. I o tym również wie każda inteligentna osoba.

• leonard3 Re: Mam pełne prawo!!! 25.04.07, 10:37
        Panie Kaluski,
        1)Niajaki Kaluski wykazuje groteskowe megalomanstwo porownujac siebie do
        Kosciuszki,Mickiewicza, Andersa.
        2) Niejaki Kaluski jako samozwanczy historyk zapomina, ze wymienieni powyzej
        bohaterowie pozostawali na emigracji poniewaz POLSKI NIE BYLO
        3) Nikt nie odbiera niejakiemu emigrantowi Kaluskiemu prawa wolnosci slowa.
        Ale mamy prawo dac niska range radom dobrowolnego emigrancika.
        My Polacy mieszkajacy w naszej Polskiej Ojczyznie ryzykujemy wlasna skore
        i naszych rodzin jako konsekwencje naszych decyzji politycznych.
        Emigrancik Kaluski bedzie zawsze tylko kibicem z tarasu swojego australijskiego
        domu starcow.
        Dlatego niech emigrancik Kaluski nie jatrzy Polakow przeciw Ukrainie.
        Moj dom jest 300 km od Kijowa. Dom emigrancika Kaluskiego jest 20 000 km od
        Kijowa.

• marian.kaluski Banialuki Ukraińca? 25.04.07, 11:12
          "leonard3" ośmieszyłeś się tylko swoimi głupimi, podłymi i złośliwymi uwagami.
          Z czymś takim nie myślę polemizować.
          A jak mieszkasz - jak piszesz - 300 km od Kijowa (miasto to leży dużo, dużo
          dalej od granicy polskiej), to znaczy że mieszkasz na Ukrainie i jesteś zapewne
          Ukraińcem. A jeśli tak, to inaczej trzeba odebrać twoje uwagi.

• leonard3 Re: Banialuki Ukraińca? 25.04.07, 11:47
            Panie Kaluski, mieszkam w granicach Rzeczypospolitej Polskiej i jestem rodowitym
            Polakiem herbu Odrowaz. Kolego Klauski, nie dorastacie mi intelektualnie do
            piet. Mam dwa Amerykanskie doktoraty jeden z medycyny (MD) drugie PhD (doctor
            of philosophy). Moje IQ wynosi 168. Wiec sie ponizam dyskutujac z miernota
            intelektualna jak Kaluski. Bylem na emigracji w USA od 1969 roku.
            Wrocilem na stale do Polski , mojej OJCZYZNY, gdzie w Warszwie jest grob
            mojego ojca i wielu pokolen moich przodkow. gdzie mam takze swoj drugi dom,
            polska zone i polskie dzieci.
            Nie bede dyskutowal ze sklerotycznym zerem intelektualnym niejakim Kaluskim.
            Bede za to demaskowal i osmieszal jego antypolskie poglady.
            • marian.kaluski Do czytelników 25.04.07, 12:34
              Moje IQ wynosi 169. Mam wydanych 16 książek po polsku i angielsku w Australii,
              USA, Wielkiej Brytanii i Polsce (m.in. w takich wydawnictwach jak PAX, Oficyna
              Wydawnicza Kucharski, Verbinum, Bernardinum); jestem autorem m.in. książek o
              Polakach w Chinach (pierwsza w literaturze polskiej!), Australii i Nowej
              Zelandii (również pierwsza w literaturze polskiej) oraz dwóch książek o papieżu
              Janie Pawle II i dwóch o Pawle Edmundzie Strzelecim (po angielsku), o Monte
              Cassino i trzech książek na tematy polsko-żydowskie. Osoby zainteresowane tym
              mogą to łatwo sprawdzić. Poza tym jestem autorem szeregu prac drukowanych w
              wydawnictwach naukowych Australii i Polski.

• leonard3 Re: Do czytelników 25.04.07, 12:41
                Kaluski, czytalem twoja bezwartosciowa makulature. Papier jest cierpliwy
                a twoja makulatura skonczyla jako przemial papierowy.
                Naprawde magalomanie nie jestes wieszczem w randze Mickiewicza ale
                zalosnym grafomanskim ignorantem. Twoje IQ to 95 miernoto intelektualna.
              • borrka Mnie troche wstyd. 27.04.07, 16:52
                Panie Kaluski.
                Moje IQ, to cos okolo 80.
                Jak mam dobry dzien.

Mimo wszystko, nie uprawiam antypolskich dywagacji.
                Bo Polska to MOJ Kraj.
                Panski, to Down Under.
                • antykomuch11 Re: Mnie troche wstyd. 29.05.07, 23:21
                  Czy Was wszytskich doszczetnie pogielo ?
                  _W ktorym miejscu_ Pan Zaluski uprawia jakas
                  antypolska propagande ?
                  Apeluje o _inteligencje_.
                  Inteligencja to nie IQ.
                  To madrosc i doswiadczenie.

Do Pana leonard??: niech Pan laskawie wezmie mape
                  odlozy swoje IQ na chwile i powie _jakim cudem_
                  mieszka Pan w Polsce mieszkajac jednoczesnie 300km od Kijowa ?
            • antykomuch11 Re: Banialuki Ukraińca? 29.05.07, 23:16
              > Moje IQ wynosi 168.

To IQ nie uchronilo pana od bycia zwyklym pospolitym chamem.
              Niestety jest pan polskim chamem.
              Tego juz sie nie da zmienic :(.
            • herr7 IQ=168? 29.05.07, 23:58
              To co tutaj wypisujesz świadczy jedynie o tym, że można mieć wysokie IQ
              (zakładam że nie kłamiesz) i być kompletnym kretynem. W każdym razie stosujesz
              zapewne nieświadomie tę swoją erystykę z powodu braku lepszych argumentów, co
              jednak nieco przeczy Twojemu IQ. Czytałem trochę Twoich postów w dziale "nauka"
              gdzie dyskutowałeś nt. ewolucji, o której nie masz zielonego pojęcia. Być może
              posiadasz jakiś PhD, ale musi to byc raczej nauka ezoteryczna. Uważam że jesteś
              raczej emerytem-rencistą, a że nie stać Cię na granie w totka- zona zabroniła,
              to pisujesz z nudów te swoje farmazony.
        • antykomuch11 Re: Mam pełne prawo!!! 29.05.07, 23:12
          Rozumiem ze nie ma juz Pan obywatelstwa i paszportu
          USA ale wylacznie Polskie ?
          Po 40 letniej neiobecnosci w Polsce ma Pan takei samo prawo
          mowic o sprawach Polski jak Pan Kaluski czyli:
          1. pelne
          2. zadne
          Niech Pan sobie sam wybierze - innych opcji nie ma i nie bedzie.
      • qpa-qpa Re: Mam pełne prawo!!! 30.05.07, 02:55
        No i co panowie Kaluski i leonard, juz skonczyliscie ?
        A tak ladnie wymiana pogladow pomiedzy wami kontynuowala sie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka