Dodaj do ulubionych

Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym

• halfliner Mydlenie oczu surowością kary zamiast 24.04.07, 17:34
      pozdr
      • halfliner skutecznego łapania przestępców. Czysta propoganda 24.04.07, 17:36
        Nic nie odstraszy przestępcy któryma więcej niż 50% szans na uniknięcie kary.
        • krwawy.zenek "Czysta"??? Brudna i cuchnąca. 25.04.07, 15:33
    • fioletdykta No dobra , zastrzelę intruza z samopału i co ? 24.04.07, 17:37
      Na samopał nie mam pozwolenia. Też będę niewinny ? Mówta wyraźniej...
      • michalng Re: No dobra , zastrzelę intruza z samopału i co 25.04.07, 07:21
        W Polsce mozna posiadac bron palna bez pozwolenia. (konkretnie bron
        czarnoprochową pochodzaca z przed 1850 bądz jej repliki ) Włosi robia bardzo
        fajne repliki coltów takze tych z przed 1850 roku :) mozesz sobie w domu
        trzymac legede dzikiego zachodu i z niej zastrzelic napastnika :) (pisze całkiem
        powaznie)
    • palestrina2005 I to mi się podoba, wreszcie idziemy w dobrym kier 24.04.07, 17:44
      I to mi się podoba, wreszcie idziemy w dobrym kierunku....
      • palestrina2005 Brawo Ziobro - to prawdziwy szeryf... 24.04.07, 17:45
        który robi porządek w miasteczku bezprawia jakim są pozostałosci po III RP...
        • halfliner Jaki tam szeryf, zwykły śmieszny bobas, nawet 24.04.07, 17:47
          bobasek.
        • realista100 palestrina2005.. szeryfowie, to na ogól bandyci... 24.04.07, 17:55
          • krwawy.zenek ten jest wyjątkiem 24.04.07, 17:56
            On bardzo by chciał być szeryfem, ale życie to nie zabawa z kolegami w
            krynickiej piaskownicy.
          • pierot9 może ty w więzieniu szeryfowałeś? 24.04.07, 18:51
        • swoboda_t Re: Brawo Ziobro - to prawdziwy szeryf... 24.04.07, 18:23
          Taki z ziobry szeryf, jak z jego dawnego przełożonego a dzisiejszego rezydenta
          Belwederu - jako minister sprawiedliwości IIIRP gadał i gadał co to on nie
          zaostrzy, jak to on porządku nie zrobi i z kim to się nie rozprawi. Jedynym
          efektem tego gadania był wzrost popularności. Tani chwyt, ale skuteczny. A z
          kaczyńskiego taki szeryf, że się w gacie zesrał przed szczytem trójkąta, a
          stolica za jego rządów pogrążyła się w maraźmie.
    • ppo Po prostu nie włamujcie się do domów! 24.04.07, 17:45
      Gdyby ktoś włamał mi się do chałupy, to zabiłbym go z przyjemnością i poczuciem
      zrobienia dobrego uczynku. Głupi tylko ten przepis z nożem. Uważam, że powinno
      się raczej liberalizować dostęp do broni. Przed wojną strzelba (na wsi) lub
      pistolet (w mieście) były normalnym wyposażeniem domu. To komuna wprowadziła
      pozwolenia i ograniczanie dostępu do broni, po to aby ludzie nie mieli jak się
      buntować przeciw władzy.
      • krwawy.zenek Re: Po prostu nie włamujcie się do domów! 24.04.07, 17:55
        Papier jest cierpliwy i można w k.k. zapisać rózne rzeczy. Tyle tylko, że
        zabicie włamywacza "za karę" nie jest obroną konieczną, lecz odwetem. Jeżeli
        napadnięty broniąc się zabije w obronie koniecznej napastnika, to jest to
        bezkarne i już teraz nie budzi to żadnej wątpliwości. Zabijanie włamywacza,
        żeby mu "wymierzyc sprawiedliwość" po prostu obroną konieczną nie jest.
        • palestrina2005 Ten przepis ma inny cel...ma ośmielić do obrony 24.04.07, 18:04
          i zniechęcić włamywacza...

Teraz jak bym miał włamywacza w domu i np. tłuczek w ręku będę się zastanawiał
          walnąć go czy może lepiej zostać samemu walniętym w głowę. To dylemat - bo może
          lepiej dostać w głowę i zostac okradzionym (szczególnie jak mieszkanie
          ubezpieczone) niż narażać się na tłumaczenie prokuraturze, proces itd. i może
          nawet więzienie (bo może go zabiję i jak udowodnię że nie przekroczylem granic
          obrony koniecznej ???)

Po wejściu w życie nowego przepisu nie będę się musiał zastanawiać - walnę
          goscia w łeb i nie będe ryzykował że on mnie walnie.
          A włamywacz - jego prawo jest chronione - ma wybór - nikt nie każe mu się
          włamywać. Będzie znał prawo i będzie znał ryzyko jakie się z tym wiąże...

W USA to funkcjonuje...
          • chateau Re: Ten przepis ma inny cel...ma ośmielić do obro 24.04.07, 18:15
            I jak to zwykle u PiSiorów intencje rozminą się z rzeczywistością.

Normalny włamywacz czyli złodziej poświęci może nieco więcej uwagi
            na sprawdzenie, czy dom jest pusty. Czyli będzie robił to samo, co
            do tej pory.

Włamywacz-bandyta lepiej się przygotuje - weźmie jeszcze jednego kompana,
            lepiej się uzbroi. I najpierw zabije, tak na wszelki wypadek.
            • palestrina2005 Re: Ten przepis ma inny cel...ma ośmielić do obro 24.04.07, 18:24
              Eeee tam... część spanikuje... ryzyko się zwiększy... będa okradac tylko
              naprawde bogate domy... liczba włamań raczej spadnie... co z tego że weźmie
              kompana ???? Będą wiedzieli że osoba w domu nie będzie się wahała... różnie
              można trafić... ryzyko wzrośnie liczba włamań spadnie... a tępi włamywacze i
              tak zabijali i będą zabijać niezaleznie od ustawt... ci inteligentniejsi
              zrezygnuja z fachu lub ograniczą się do naprawdę dochodowych skoków...
      • palestrina2005 Popieram - bandyci mogą prosto uniknąć kary 24.04.07, 17:59
        Po prostu niech się nie włamują...
        • realista100 palestrina2005.. pierwszy to odczujesz... 24.04.07, 18:01
        • krwawy.zenek Re: Popieram - bandyci mogą prosto uniknąć kary 24.04.07, 18:01
          Mylenie obrony z karą nie wystawia ci dobrego świadectwa.
          • palestrina2005 To nie ma nic wspólnego z karą... 24.04.07, 18:08
            Po prostu będę miał swobode w bronieniu się nie będę musiał się zastanawiac
            jakich srodków użyć użyję tego czego mi będzie najwygodniej i co aktualnie będe
            miał pod reką i nie będę musiał się martwić o rezultaty mojego działania - że
            będe miał proces itd... to ułatwienie które daje możeliwości prawdziwej obrony
            swojej własności...

A włamywacze - czy to niezgodne z prawami cżłowieka - nie. Przecież ustawa
            będzie opublikowana. Będą znali ryzyko...
            • krwawy.zenek a z obroną konieczną ma? 24.04.07, 18:11
              palestrina2005 napisał:

> Po prostu będę miał swobode w bronieniu się

Teraz też masz swoboidę w bronieniu się. Propozycja polega natomiast na
              daniu "prawa" do "wymierzenia sprawiedliwości" włamywaczowi.

> nie będę musiał się zastanawiac

Teraz też nikt tego nie wymaga

> - że
              > będe miał proces itd...

W swojej naiwności wyobrażasz sobie, że nie trzeba będzie w ogóle się
              tłumaczyć???

Przyjedzie policjant, ty mu powiesz, że zastałeś włamywacza i go zabiłeś, on
              zasalutuje... Tak to sobie wyobrażasz?

• palestrina2005 Re: a z obroną konieczną ma? 24.04.07, 18:29
                Ja nie chcę nikomu wymierzać sprawiedliwości...
                Ale też nie chcę się zastanawiać jak zobaczę włamywacza w domu czy walnąc go w
                głowę czy nie.... z nowa ustawą uznam że dla mojego bezpieczeństwa dam mu np.
                tłuczkiem do mięsa w łeb. Ochronie własność i zdrowie... a czy włamywacz
                przeżyje ??? To jego problem.
                Chodzi o to aby życie i własność ofiary w chwili włamania było objęte dużo
                większa ochroną niz życie włamywacza.
                To sprawiedliwe bo włamywaczowi nikt nie kazał się włamywać
                • krwawy.zenek Re: a z obroną konieczną ma? 24.04.07, 18:37
                  palestrina2005 napisał:

> Ja nie chcę nikomu wymierzać sprawiedliwości...

Chcesz. Może sobie co najwyżej nie zdajesz z tego sprawy.

> Ale też nie chcę się zastanawiać jak zobaczę włamywacza w domu czy walnąc go
                  w
                  > głowę czy nie....

A ktoś Ci każe? No to po co taki bałamutny argument?

z nowa ustawą uznam że dla mojego bezpieczeństwa dam mu np.
                  > tłuczkiem do mięsa w łeb. Ochronie własność i zdrowie... a czy włamywacz
                  > przeżyje ??? To jego problem.

W czym upatrujesz róznicy?

> Chodzi o to aby życie i własność ofiary w chwili włamania było objęte dużo
                  > większa ochroną niz życie włamywacza.

Bez cienia wątpliwości jest.

• palestrina2005 Re: a z obroną konieczną ma? 24.04.07, 18:45
                    Cóż - niestety nie jest teraz tak wspaniale jak piszesz...
                    gdybym teraz walnął włamywacza tłuczkiem zamkneliby mnie pewnie profilaktycznie
                    (przynajmniej za SLD, teraz może już jest btrochę inaczej) i musiałbym sie
                    tłumaczyć - czy moze włamywacz się wycofywał, może uciekał, czy na pewno
                    musiałem walnąć go tym tluczkiem. Jakby rodzina włamywacza miała dobrago
                    adwokata to kto wie ??? Może wziąłby mnie w ogień pytań i wyprowadził w kozi
                    róg (mnie może nie bo jestem Czołowym Myślicielem, ale przeciętnego
                    smiertelnika ????)...
                    Przy nowej ustawie sytuacja jest czysta - walę goscia tłuczkiem i jadę na
                    policję wyjasniam sprawę i po sprawie...
                    Cóż być może będą jakies nadużycia w stylu zabicie uciekającego włamywacza -
                    ale żadne prawo nie jest doskonałe - a per saldo wyjdziemy na tym dobrze.
                    Zreszta włamywacze będą znali ryzyko przecież rozniesie się że jest taki
                    przepis... a więc będą wiedzieli w co się pakują...
                    • krwawy.zenek Re: a z obroną konieczną ma? 24.04.07, 19:06
                      palestrina2005 napisał:

> Cóż - niestety nie jest teraz tak wspaniale jak piszesz...

Nie piszę, ze jest wsp[aniale. W odróznieniu jednak od Ciebie wiem, jak jest.

> gdybym teraz walnął włamywacza tłuczkiem zamkneliby mnie pewnie
                      profilaktycznie

Profilaktyka przed czym by to była?

> Przy nowej ustawie sytuacja jest czysta - walę goscia tłuczkiem i jadę na
                      > policję wyjasniam sprawę i po sprawie...

Naprawdę tak myślisz?? :))

• realista100 Łatwo bedzie sprzątnąc przeciwnika politycznego 24.04.07, 17:59
        czy też kogoś, kto wie za dużo...
        Wystarczy go dowieżć do domu, zastrzelic....i opowiedziec z płaczem Ziobrze czy
        Kryżemu jak bardzo sie wystraszyłem tego bandyty i...go zastrzeliłem!
        Sam mam kilku na oku....
        • amanasunta53 Re: Łatwo bedzie sprzątnąc przeciwnika polityczn 24.04.07, 18:06
          realista100 napisał:

> czy też kogoś, kto wie za dużo...
          > Wystarczy go dowieżć do domu, zastrzelic....i opowiedziec z płaczem Ziobrze czy
          > Kryżemu jak bardzo sie wystraszyłem tego bandyty i...go zastrzeliłem!
          > Sam mam kilku na oku....
          Dowieść do domu?W bagażniku?Nawet mafia sycylijska na to nie wpadła.Ale te
          PiS-ory zakłamane!
          Bandytę trzeba przeprosic za to,że w domu mamy tak niewiele.Dać wódki i pozwolić
          sie zabić w imie ,,demokracji i wolności''.
          Bo III Najjasniejszej bandyta i złodziej ma wiecej praw niż ofiara zbrodni i
          okradziony.Jako rzekli Kwas i Geremkiem...w najlepszej w świecie Konstytucji RP.
          • realista100 To już wymyslili kumple Kryzego i Kornatowskiego 24.04.07, 18:11
            Pamiętasz zabójstwo Ksiedza Popiełuszki?
            W czym wieżli bandyći ksiedza?
        • betsaida Re: Łatwo bedzie sprzątnąc przeciwnika polityczn 24.04.07, 18:06
          NIE NIE NIE i jeszcze raz NIE dal zaostrzania KK!
          Argumenty były podane powyzej, powtarzać nie będę
          Już niedługo debata o legalizacji broni palnej?
        • palestrina2005 Ja bym Twojego "zaproszenia" nie przyjął 24.04.07, 18:09
          Nie zadaję się z takimi jak Ty...
          • realista100 A kto cię bedzie,baranie,prosił? 24.04.07, 18:12
    • suhar3 Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 18:12
      Myślę, że akurat tutaj zmiany są potrzebne. Czy takie, jakich dokonuje obwecy
      rząd? To już chyba kwestia indywidualnej oceny
      • krwawy.zenek Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 18:15
        Zmiany dla samych zmian, czy masz jakieś konkretne propozycje?
    • yot23 Będzie kolejny bubel prawny 24.04.07, 18:15
      na podstwie dotychczasowej legislacji: WSI, lustracja, to można w ciemno
      obstawiać, że powstanie bubel prawny...Już to widać na przykładzie "zabierania
      samochodów", jak ktoś jeździ rzęchem za 1000 zł to może chlać do woli?
    • dudala76 Dziwna teoria jak na obrońców życia 24.04.07, 18:15
      A co na to roman wielka głowa ?
      • radca wreszcie bedzie cos porzadnie zrobione z KK 24.04.07, 18:17
        i jestem za tym,aby jak najszybciej to wprowadzic w zycie

radca
    • zalozylam_nowe kaczynski jest chory psychicznie, walesa ma racje 24.04.07, 18:21
      ile osob kojarzy 'przede wszystkim' zolla z obecnym kodeksem? skoro 1 promil,
      to po co sie go wymienia w kontekscie zmian, poza daniem wyrazu paranoicznej
      nienawisci?

ten facet kwalifikuje sie do psychiatry
      bez najmniejszych watpliwosci
      • megasceptyk Zauważyłem to samo. Kaczkyński ma kompleks. 24.04.07, 19:21
        Widać teraz jasno, że słusznie się z niego śmiali. On jest uszkodzony mentalnie.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Kilka kwiatków z projektów zmian 24.04.07, 18:22
      Art. 157a. § 1. Kto powoduje uszkodzenie ciała dziecka poczętego lub rozstrój
      zdrowia zagrażający jego życiu,
      podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
      § 2. Jeżeli sprawca działa nieumyślnie,
      podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
      § 3. Jeżeli w następstwie czynu określonego w § 1 lub 2 dziecko nie urodziło się
      żywe, sprawca
      podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Czyli mogę pobić matkę, zabić dziecko w jej łonie a i tak będzie mi groziło
      mniej niż za kradzież kieszonkową - ładni mi obrońcy życia poczętego.

Art. 254b. § 1. Kto wnosi lub posiada na imprezie masowej materiały wybuchowe
      lub inny przedmiot lub substancję niebezpieczną ze względu na ich właściwości,
      § 2. Tej samej karze podlega, kto wbrew przepisom ustawy wnosi lub posiada na
      imprezie masowej broń.
      Art. 254c. Kto bierze udział w zgromadzeniu posiadając przy sobie materiały
      wybuchowe, broń lub inny przedmiot lub substancję niebezpieczną ze względu na
      ich właściwości,
      Art. 254d. Kto w miejscu publicznym posiada nóż lub inny przedmiot lub
      substancję szczególnie niebezpieczne ze względu na ich właściwości
      w okolicznościach wskazujących na zamiar ich użycia do popełnienia czynu
      zabronionego,

Czyli nie tylko wystarcza zamiar użycia, ale nawet przyniesienie noża na dowolne
      zgromadzenie jest przestępstwem

• charybdis Marek Jurek się ucieszy? 24.04.07, 20:12
        Jak widać z przedstawionego wyżej fragmentu projektu nowego art. 157 a kk (o ile
        jest on dokładny) - LEX KRYŻE wprowadza karalność aborcji dla kobiet ciężarnych,
        które aktualnie karze nie podlegają (par. 3 ww. artykułu).

To jest clou nowego projektu?
        • charybdis Marek Jurek się nie ucieszy. 24.04.07, 21:05
          Odwołuję, gdyż - jak się okazuje - przytoczony wyżej fragment projektu nie jest
          pełny. Dotychczasowy par. 3 art. 157 a ma być pozostać jako paragraf 5.
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Marek Jurek się nie ucieszy. 24.04.07, 21:58
            charybdis napisał:

> Odwołuję, gdyż - jak się okazuje - przytoczony wyżej fragment projektu nie jest
            > pełny. Dotychczasowy par. 3 art. 157 a ma być pozostać jako paragraf 5.

Zgadza się, nie było moim cele ukrywanie tego paragrafu, po prostu przypadkowo
            nie wkleiłem całości.
    • mith-us Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 18:23
      A kiedy będzie można kupować jeszcze broń bez zezwolenia?
    • zibi1010 Wot Kacze Debile-zamiast 3mln mieszkan trzeba 24.04.07, 18:25
      wybudowac 3 mln cel! Wszedzie w cywilizowanym swiecie stosuje sie coraz szerzej
      kary tzw. polwolnosciowe, a te kretyny nawet za drobne wykroczenia chca karac
      wiezieniem!!! cyt. "przewiduje sie rowniez kary ponizej 1 MIESIACA POZBAWIENIA
      WOLNOSCI - co tez glupek Ziober robil na zajeciach i kto mu dal dyplom???
      Proponuje powolac komisje sledcza do wyjasnienia jak Zero moglo skonczyc studia
      prawnicze z taakim poziomem wiedzy??? - CZYZBY KORUPCJA??? Coz CBA na to??? :D
    • niknik Wszystko pięknie, ale... 24.04.07, 18:28
      Rząd: zabicie włamywacza nie będzie karane
      Czy to oznacza, że jeśli np. funkcjonafisz ABW włamie się do domu przestępcy,
      żeby założyć posłuch, to można go legalnie odstrzelić?
      Kryże: pijany kierowca ma obligatoryjnie tracić auto
      Czy stracę samochód jeśli ukradnie mi go pijany złodziej i da się w nim złapać?
      • realista100 Rząd zbudował 3mln mieszkań, teraz czas na nowy 24.04.07, 18:39
        kodeks karny...
        • pierot9 teraz przyłożą przestępcom i dobrze 24.04.07, 18:52
          ty malutki komuszku znerwicowany
        • porwanyobledem Do krwawego zdenka 24.04.07, 18:55
          Jawisz sie jako oswiecony znawca prawa karnego nie tylko polskiego ale rowniez
          ze tak powiem unijnego(zeby nie powiedziec "swiatowego").Wiec powiem ci ze np.
          we Francji posiadanie przy sobie noza o dlugosci klingi powyzej 5 cm jest
          karalne-masz trybunal z miejsca(taka forma sadow 24-H).Choc z drugiej strony
          raczej ci nie wolno zastrzelic kogos na swojej wlasnej posesji, ale i tu uwaga
          nie wolno ci rowniez nawet wejsc na posesje ktora jest prywatna wlasnoscia bo to
          jest karalne.Jest w niektorych miastach bardzo szybko egzekwowane(nawet bez
          wiedzy wlasciciela).I tutaj prawo francuskie przewiduje areszt do 72h do
          wyjasnienia i nie daj boze zeby cos sie zdarzylo podczas twej obecnosci na tym
          terenie-jestes ugotowany.
          Ba, ale co kraj to obyczaj!
          • krwawy.zenek do porwanego błędem 24.04.07, 19:07
            porwanyobledem napisał:

> Jawisz sie jako oswiecony znawca prawa karnego nie tylko polskiego ale rowniez
            > ze tak powiem unijnego(zeby nie powiedziec "swiatowego").Wiec powiem ci ze np.
            > we Francji posiadanie przy sobie noza o dlugosci klingi powyzej 5 cm jest
            > karalne-masz trybunal z miejsca(taka forma sadow 24-H).

Gdzieś pisałem coś o nożach?
            Jako znawca informuję cię, że w Anglii jest podobnie.

> Choc z drugiej strony
            > raczej ci nie wolno zastrzelic kogos na swojej wlasnej posesji,

Raczej?

> ale i tu uwaga
            > nie wolno ci rowniez nawet wejsc na posesje ktora jest prywatna wlasnoscia bo
            to
            > jest karalne.

W Polsce nie jest?

• porwanyobledem Re: do porwanego błędem 24.04.07, 21:32

--Alez Zeniu! Bedzie dobrze , np: jakis tam gnojek bedzie ci cial roze w
              ogrodzie na ten przyklad mowie...A ty flinte w dlon ...I juz po sprawie!
              A propos ostatniego mojego postu : We Francji po wejsciu na cudza posesje
              policja przyjezdza blyskawicznie i goscia sprawdza przez 72h.Natomiast u Nas
              "policja" nie przyjezdza najczesciej wogole, co daje ci niewiele czasu do
              namyslu- albo ty albo on!
              A nawet jak zlapia kogos takiego,to i tak nie maja dowodu ze cos zlego chcial
              zrobic np. tobie.
              Co dla mnie jest absurdem bo np:Gdy ktos wejdzie do mojego domu ,oznacza to ze
              zrobil to z premedytacja-przeciez wiedzial czym to grozi!
              Ja na takich milych gosci mam twarda odpowiedz!
              I nie bede sie pytal jak sie nazywa albo czy przypadkiem nie zbladzil. Leje az
              przestanie sie ruszac!
              Zrozumiales?
              I tyle na ten temat.
              • krwawy.zenek Re: do porwanego błędem 24.04.07, 22:01
                porwanyobledem napisał:

>
                > --Alez Zeniu! Bedzie dobrze , np: jakis tam gnojek bedzie ci cial roze w
                > ogrodzie na ten przyklad mowie...A ty flinte w dlon ...I juz po sprawie!

Czy stosowny przepis EKPC też zostanie uchylony? Nie bardzo.

> A nawet jak zlapia kogos takiego,to i tak nie maja dowodu ze cos zlego chcial
                > zrobic np. tobie.

Przestępstwem jest samo naruszenie miru domowego.

> I nie bede sie pytal jak sie nazywa albo czy przypadkiem nie zbladzil. Leje az
                > przestanie sie ruszac!

Aha. Zakaz zabijania wtedy przestaje na chwilę obowiązywać?

• maupa13 Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 18:44
      leniuch30 napisała:

> co czeka mnie za posiadanie w miejscu publicznym noża i czynienie przygotowań
      > do jego użycia
      > > w celu posmarowania chleba masłem?

To zależy..

Jak będziesz z SLD - 10 lat więzienia.
      Z SAmoobrony - amnestia.

Z PIS... nagroda za gotowość bojową!

Brawo, nareszcie mamy państwo policyjne..

coraz więcej przepisów pachnie mi przygotowaniem do prowokacji przeciw
      opozycji... ciekawe czemu?...
    • realny.esteta Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 18:44
      Trybunał Konstytucyjny nie zostawi na tym kodeksie suchej nitki.

"Według niego, karalne ma też być publiczne propagowanie pedofilii, m.in. w
      internecie oraz już samo podjęcie przygotowań do pedofilii (np. przez
      podszywanie się pod dziecko w internecie). Ponadto przestępstwem ma być
      posiadanie w miejscu publicznym noża lub innego przedmiotu - w okolicznościach
      wskazujących na zamiar ich użycia."

To jak karanie za coś czego się nie zrobiło.
      "Raport mniejszości" ?

Zbiór bzdur.
    • bergman1 czy imunitetety będą dalej ? 24.04.07, 18:50
      bo to jest parodia.
    • darthmaciek Brawo Panie Premierze !! 24.04.07, 18:54
      My, uczciwi ludzie, czekalismy na te zmiany tak dlugo. Teraz jeszcze trzeba
      znalezc rozwiazanie problemu sedziow sympatyzujacych z bandytami i szczujacych
      przestepcow na spoleczenstwo. Moze orzekanie o winie i o wyroku przez lawy
      przysieglych?
      • mekagojira Juz widze kolejny Tshirt dla wolnosci:] 24.04.07, 19:00
        'Jestem wlamywaczem'. I listy otwarte intelektualistow w obronie wlamywaczy:)
    • takajednaania Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 18:56
      Czy Gilowską et consortes nieustannie włamującą się do mego portfela też będę
      mógł unicestwić dowolnym narzędziem? W ramach obrony koniecznej?
      • krwawy.zenek Możesz 24.04.07, 19:10
        Nie, nie dowolnym. Kartką wyborczą.
        • fly8171 Re: Możesz 24.04.07, 19:45
          Koło mnie w Poznaniu taksówkarz ranił z legalnie posiadanej broni włamywacza .
          Poszedł siedzieć. Jest więcej takich przykładów. To prawo chroni ludzi
          uczciwych. Przestępcy jak będą chcieli nawet obecne prawo wykorzystają. Wasze
          argumenty nie są przekonywujące.
          • krwawy.zenek Re: Możesz 24.04.07, 20:34
            fly8171 napisał:

> Koło mnie w Poznaniu taksówkarz ranił z legalnie posiadanej broni włamywacza .
            > Poszedł siedzieć.

Jak widać - nie działał w obronie koniecznej.

• fly8171 Re: Możesz 24.04.07, 22:02
              To może taki przykład. Kraków. Dziadek 80 lat. Prawie ślepy. Atakuje go trzech
              nastolatków. Dziadek macha nożem na oślep. Rani jednego i go zabija. prokurator
              oskarża dziadka.
              • krwawy.zenek Re: Możesz 24.04.07, 22:05
                Nie kłam. W sprawie tej w ogóle nie przedstawiono broniącemu się zarzutów
                (zresztą miał ok. 60 lat, był rencistą).
                • fly8171 Re: Możesz 24.04.07, 22:27
                  Skoro znasz to tak dokładnie to może przypomnisz??? Wydaje mi się że sie mylisz.
                  • krwawy.zenek Re: Możesz 25.04.07, 09:49
                    To było w Krakowie. Do mieszkania lekarza -rencisty na Dietla wdarły się jakieś
                    nastoletnie gnojki z sąsiedztwa. Cofnął się do kuchni, jedyne co miał pod ręką
                    to nóż, więc zaczął machać na oślep i jednego zranił. Ten wybiegł na ulicę,
                    upadł i się wykrwawił. Broniący się nawet zarzutów nie miał przedstawonych. I
                    słusznie.
    • niknik Obywatelu pamiętaj!!! 24.04.07, 19:00
      Zamawiając w restauracji kotlet schabowy proś o pokrojony. Posługiwanie się
      nożem w miejscu publicznym będzie surowo karane. Obywatelu pamiętejcie też aby
      sprawdzić czy kucharz posiada wydaną przez MSWiA aktualną konsesję na krojenie
      potraw, gdyż namiawianie do przestępstwa rownież będzie surowo karane. Jeśli
      kucharz nie wylegitymuje się stosownym zezwoleniem, dla własnego bezpieczeństwa
      należy zamówić kotlem mielony / stosownie w piątek mielony sojowy.
    • sandwich1 Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 19:00
      No to trzeba zainwestować we flotę zdezelowanych maluchów. Wrośnie popyt,
      wzrosną ceny.
      Każdy będziew chciał mieć dwa samochody. Jeden na co dzień i jeden od imprezy.
      Gratuluję logicznego myślenia.

A pijanemu kierowcy tira też go skonfiskują. Co na to firma będąca właścicielem.
      Albo, czy władza będzie konfiskować własne służbowe.
      A co zrobić z autobusem MPK i tak dalej ...
      Populizm charakteryzuje się zatraceniem zdolności logicznego myślenia.
      • sandwich1 Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 19:02
        A areszty zapełnią się w wakacje grupami harcerzy , którym skonfiskowano finki.
      • sandwich1 Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 19:04
        No i koniecznie jak się kogoś dziabnie to trzeba go zataszczyć do własnego domu
        a potem zadwonić gdzie trzeba.
        Strach się bać
        • zieeew Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 19:05
          Panie Ziobro,
          dajcie nam jeszcze prawo posiadania broni, a będę na was głosował w następnych
          wyborach! Słowo honoru!
    • ksks3 Następny prawny bubel 24.04.07, 19:16
      "noża lub innego przedmiotu" - grzebyk też wchodzi w rachubę. Warto przypomnieć
      prawodawcy, że solidny parasol(!) z metalową końcówką jest narzędziem znacznie
      niebezpieczniejszym od noża, to co moknąć żeby nie dawać okazji aparatowi
      ścigania do poprawienia sobie statystyki ?
      A odbieranie samochodów? Pijany kierowca PKS i Ziobro ma autobus. Ciekawe czy
      motorniczemu na fleku zabiorą tramwaj. Porwą furę oddadzą samolot - to taka
      tradycja - ekstradycja. Czasy MISIA nie przeminęły. Bareja wiecznie żywy.
    • wampirius Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 19:21
      przynajmniej coś w końcu zrobili, i to mam nadzieję dobrze, polskie prawo od
      dawna było zbyt łagodne, teraz będzie podobne do tego w Stanach. Zwłaszcza
      zwiększenie możliwości samoobrony, do tej pory za zabicie kogoś kto wtargnął do
      twojego domu, nawet z bronią, groziło ci więzienie. POPIERAM PIERWSZĄ RZECZ JAKĄ
      ZROBIŁY KACZORY
    • abhaod zabity, bo byl glodny i wlamal sie do lodowki... 24.04.07, 19:26

-zabity, bo zona z nim zdradzala
      -zabity, bo po pijaku pomylil drzwi
      kartoflandia gora...
      • ppo We wszystkich tych przypadkach zabity słusznie. 25.04.07, 14:18
        Głód nie jest usprawiedliwieniem do włamywania się. To MOJA lodówka i MOJE
        żarcie i nie mam obowiązku z nikim się nim dzielić (choć może gdyby poprosił,
        tobym się zlitował i podzielił). Analogicznie jest z żoną. Ślubowała MI
        wierność, więc NIE MA PRAWA się puszczać (tu żadne prośby nie pomogą- jeść
        musisz, ale dupczyć nie!). Z drzwiami podobnie- jeśli jesteś tak pijany, ze nie
        możesz trafić do domu, to musisz liczyć się z konsekwencjami. Pić też trzeba
        umieć!
        • abhaod Re: We wszystkich tych przypadkach zabity słuszni 25.04.07, 18:15
          wyglada na to, ze bedziesz siedzial po prawicy ojca :) z przyjemnoscia bym
          wbijal gwozdzie :)))
          • ppo Re: We wszystkich tych przypadkach zabity słuszni 27.04.07, 19:14
            Za miękki jesteś. Zrzygałbyś się od samego patrzenia na coś takiego :) A po
            czyjej prawicy kto będzie siedział (i czy w ogóle) to się okaże...
            • abhaod Re: We wszystkich tych przypadkach zabity słuszni 27.04.07, 20:52
              zglos sie na ochotnika, na Filipinach szukaja takich jak ty, mesjaszu za jointa
    • chirlider wybory. 24.04.07, 19:29
      1. jarek gada głupoty o zabijaniu włamywaczy
      2. gilowska zapowiada obniżenie składki rentowej - płace netto wzrosną
      3. zamieszanie z kandydatem na marszałka

idą wybory, jak nic.
    • curious2003 z tego przybedzie 3 mln mieszkan ? 24.04.07, 19:29
      .
    • poglodzio Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 19:33
      zabicie włamywacza nie powinno byc karane bo mój dom, moją twierdzą
      • chirlider Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 19:38
        stawiasz naruszenie mienia wyżej od życia człowieka ?
        mylisz obronę konieczną z naruszeniem własności.

pomyśl 2 sekundy przed napisaniem posta, polecam.

poglodzio napisał:

> zabicie włamywacza nie powinno byc karane bo mój dom, moją twierdzą
        • abyss Pewnie, zapytaj włamywacza jakie są jego zamiary. 24.04.07, 20:48
          Może przyszedł przekazać znak pokoju?
          • chirlider Re: Pewnie, zapytaj włamywacza jakie są jego zami 24.04.07, 20:58
            strzelisz w plecy komuś kto wynosi ci wideo i zestaw sztućców z domu ?

zabór mienia chcesz karać śmiercią?

wiecej myśl, mniej pisz.

abyss napisał:

> Może przyszedł przekazać znak pokoju?
            • abyss Nie strzelę, poczekam aż poznam jego zamiary. 24.04.07, 21:14
              Bo może tylko przyszedł mnie okraść i wytrzaskać po buzi.
              Ja będzie chciał mnie zabić, to trudno.
              Pewnie miał ciężkie dzieciństwo, np tatę w SLD.
            • krwawy.zenek Re: Pewnie, zapytaj włamywacza jakie są jego zami 25.04.07, 15:27
              chirlider napisał:

> strzelisz w plecy komuś kto wynosi ci wideo i zestaw sztućców z domu ?

Strzeli. Całe życie na taką okazję czekał.

• poglodzio Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 25.04.07, 09:24
          strzelę dopiero jak nie bedzie chciał się cofnąć, zresztą czy życie oje czy
          innego porządnego obywatela jest droższe od życia gangstera który chce mnie
          zabić i okraść??
      • yah_42 Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 25.04.07, 03:12
        ale pogrzeb na twoj koszt ....
        • poglodzio Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 26.04.07, 14:37
          no z tym mógłbym się zgodzić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka