kubaewa 26.04.07, 14:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ani.a Mnisi demonstrują 26.04.07, 15:25 fajne zdjecia. A i demonstracja jak najbardziej sluszna. Odpowiedz Link Zgłoś
ylemai co mają do tego Chiny? 26.04.07, 15:34 I co jest słusznego w religiach państwowych? Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: Mnisi demonstrują 26.04.07, 17:17 Jak najbardziej ładne zdjęcia, dywagacje polityczne sobie odpuszczę, bo nie będę udawać jak reszta uczestników tego forum, że pozjadałam wszystkie rozumy, jak was czytam, to mam wrażenie, że każdy z was ma receptę na naprawę swiata ... taaa Odpowiedz Link Zgłoś
lol76 ok... 26.04.07, 18:17 Ok, demonstracja sluszna... trudno mi jest jednak to wytlumaczyc ale odkad spedzilem troche czasu w Tajlandii totalnie zmienilem stosunek do tamtejszych mnichow... Powiem krotko - sytuacja jest gorsza niz w przypadku pzrecietnego poslkiego ksiedza. Otoz bycie mnichem w Tajlandii to troche jak zaciagniecie sie do armi. Wiekszosc mezczyzn spedza pewnei czas z wyciu bedac mnichem... Prosze sobie wyobrazic rozmaite patologie ktore tutaj moga miec miejsce. Nie bede tutaj podawal przykladow poniewaz nie chce generalizowac. Czesto (a nawet bardzo czesto) jet to jednak nikczemne zachowanie, spowodowane bieda tamtejszego spoleczenstwa. Chcialbym nakreslic tutaj jednak pewan roznice miedzy romntycznym pojeciem azjatyckiego mnicha do jakiego przywylki europejczycy a realna sytacja zlodziejaszka i nikczemnika jaka ma miejsce w Tajlandii. Podobnie (tyle ze o wiele gorzej) jest w Indiach. To cale gadanie o duchowosci tamtego spoleczenstwa, buddzie itd... ludzie by was tam obdarli ze skory dla paru dolcow. Jest zlodziejstwo, chaos, agresja, syf, brud, kobiuety sa traktowane jak ostatnie szmaty... a caly ta Indyjska - romantyczna - duchowa otoczka? Owszem ale na kartkach pocztowych i zdjeciach. Odpowiedz Link Zgłoś
rainbow.warrior Chyba jesteś ślepy... 26.04.07, 19:54 Też bywałem w Tajlandii i odnoszę całkiem inne wrażenie. Tamtejsi mnisi są pogodni, zrównoważeni i skromni, zresztą materialnie nie mają zbyt wiele. Nie jest to "zaciąg do wojska" bo nie muszą nic obiecywać - mogą zrezygnować kiedy chcą. To co piszesz to jakieś dyrdymały... Odpowiedz Link Zgłoś
kubaewa Pozdrowienia dla Mikołaja 27.04.07, 14:17 ode mnie, czyli od 'Króla głupców'. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 a mogą sobie demonstrować, swiat ma ich w d.. 26.04.07, 15:41 nie mają ropy tybetanczycy też nie mają ropy kraje byłej jugosławii nie miały ropy hutu i tutsi też nie mieli ropy wiec pozwolono sie im nawzajem zabijac i zdychac lub pozwolą, by byli zabijani tak wyglada ten gó..any swiat, czy się to komus podoba czy nie papieże mogą sobie bredzić swoje pierdółki, dalajlamy mogą sobie jezdzić, a swiatem i tak rzadzi tylko kasa załosne, ale prawdziwe ateista Odpowiedz Link Zgłoś
naturelovers Mnisi demonstrują 26.04.07, 16:05 Zamiast demonstrowac powinni medytowac. Uzyskawszy oswiecenie mieliby w dupie, czy buddyzm jest religia panstwowa czy nie. Zreszta w ogole sobie nie wyobrazam buddyjskiego relatywizmu jako doktryny panstwowej. Panstwo, jako instytucja, skoro juz jest, musi sie karmic jedna lub inna ideologia. A ideologia jest przeciwienstwem wolnosci. Pelnej wolnosci, o jaka chodzi w buddyzmie. Odpowiedz Link Zgłoś
fagay Re: Mnisi demonstrują 26.04.07, 19:19 Ech zazdrosc bierze... U nas czerwoni mieli 50 lat na zrobienie porzadku z mnichami, mniszkami itd i nic nie zdzialali. Ot, polska robota... Odpowiedz Link Zgłoś