Dodaj do ulubionych

Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 200...

• konrad9955 Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 200.. 29.04.07, 18:04
      Jak się tak bardzo będzie solidaryzował, to Rosja szybciej zniesie embargo na
      polskie mięso i wędliny. Nic tylko życzyć powodzenia panom Kaczyńskim w tej ich
      mądrej polityce.
      • turtlezzz Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 18:21
        Obawiam się, że do zniesienia rosyjskiego embarga może dojść tylko pod naciskiem Zachodu..
        • kacap_z_moskwy Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 18:33
          A wschodu?
    • pies_na_lewizne Polska i Estonia powinny zaciesnic wspoprace gosp. 29.04.07, 18:30
      • pies_na_lewizne mialo byc: "zaciesnic wspolprace gospodarcza" 29.04.07, 18:31
        • mangusta3 Niech v-ce premier wyśle chłopców z MW do pomocy 29.04.07, 18:45
          estońskiej policji, taki antykomunistyczny aktyw młodzieżowy w geście
          solidarności
      • qc Pisowski moron 29.04.07, 18:43
        jak kazdy pisowski moron przesiakniety bolszewicka ideologia nie wie ze to nie
        panstwa ze soba handluja tylko ludzie.
        • deskowy Re: Pisowski moron 29.04.07, 18:47
          wymienienie Francji jako czlonka koalicji antyhitlerowskiej to niesmaczny zart
          i obraza wszystkich krajow ,ktore walczyly z hitlerowskimi Niemcami.
          • mangusta3 Francja była członkiem koalicji czy chcesz tego cz 29.04.07, 18:52
            y nie, w przeciwieństwie do Estonii której obywatele ochotniczo poparli Hitlera
            i namiętnością mordowali Rosjan i Żydów
            • mufti.ibrahim Członkiem koalicji była organizacja 29.04.07, 19:24
              "Wolnych Francuzów". Republika Francji pozostawała aż do zajęcia reszty jej
              terytorium przez Niemców pod koniec 1942 pozostawała faktycznym sojusznikiem III
              Rzeszy.
              • turtlezzz Re: Członkiem koalicji była organizacja 29.04.07, 19:29
                Ale druga wojna światowa zaczęła się, jak sądzimy, w 1939 :) I od 3 września Republika Francji znajdowała się w stanie wojny z Niemcami.
                • mufti.ibrahim Od 3 września 1939 do 22 czerwca 1940. 29.04.07, 19:33
                  A więc mniej niż rok. Potem przez ponad dwa lata wiernie wywiązywała się ze
                  zobowiązań wobec III Rzeszy i prowadziła działania wojenne przeciw aliantom.
                  • mangusta3 Re: Od 3 września 1939 do 22 czerwca 1940. 29.04.07, 21:20
                    >>A więc mniej niż rok. Potem przez ponad dwa lata wiernie wywiązywała się ze
                    zobowiązań wobec III Rzeszy i prowadziła działania wojenne przeciw aliantom<<

nie przez dwa tylko cztery od 1940 do 1944 tj do lądowania aliantów we Francji
                    i nie prowadziła praktycznie żadnych działań wojennych z własnej inicjatywy,
                    pilnując tylko kolonii i floty, to Anglicy zaatkowali pierwsi w Mers el-Kebir
                    (bo obawaiali się przejęcia okrętów przez Niemcy) i Dakarze, potem w Syrii i w
                    Afryce Płn.(Maroko i Algier), reżim Vichy nie był "republiką" tylko nosił nazwę
                    Państwo Francuskie (Etat Francaise) odrzucając ideały, motto i symbolikę
                    Republiki Francuskiej
              • mangusta3 Re: Członkiem koalicji była organizacja 29.04.07, 21:15
                "Wolnych Francuzów". Republika Francji pozostawała aż do zajęcia reszty jej
                terytorium przez Niemców pod koniec 1942 pozostawała faktycznym sojusznikiem III
                Rzeszy.

oczywiście mówi się o dwóch Francjach ale ta Francja tzw Wolnych Francuzów
                wykreowana przez De Gaulle była sojusznikiem Anglii, członkiem koalicji

Wolna Francja po opanowaniu przez Amerykanów i Anglików podległych wcześniej
                rządowi Vichy Maroka i Algieru ukonstytuowała na podstawie porozumienia
                generałów De Gaulla (pupil Churchilla) i Henri Giraud (pupil Roosevelta)
                Francuski Komitet Wyzwolenia Narodowego będący quasi-rządem Francji członka
                koalicji antyhitlerowskiej

no i była od 1940 do 1944 Francja Vichy tzw rząd Vichy albo formalnie Państwo
                Francuskie i nie było ono nazywane "republiką" , Vichy odrzuciło republikanskie
                ideały, motto, symbolikę i samą nazwę

• flyhalf Re: Pisowski moron 29.04.07, 20:40
            deskowy napisał:

> wymienienie Francji jako czlonka koalicji antyhitlerowskiej to niesmaczny zart
            > i obraza wszystkich krajow ,ktore walczyly z hitlerowskimi Niemcami.
            no skoro jesteś taki bezkompromisowy, to także ZSSR--koalicjant Niemiec
            w latach 39--41 także chyba na to nie zasługuje?
        • mangusta3 Estonia tylko traci handlowo na tej awanturze nie 29.04.07, 18:48
          wiadomo po co rozbuchanej, można było próbowac jakiegoś kompromisu, bo trzeba
          być wybitnym debilem (politycy estońscy chyba są takimi) żeby nie wiedzieć iż
          usunięcie tego pomnika wywoła gwałtowne reakcje dyskryminowanych Rosjan
    • j243 czy Estończycy to durnie? 29.04.07, 18:45
      raczej nie... to dlaczego nie przewidzieli konsekwencji bezczeszczenia cmentarza?
      • mangusta3 Re: czy Estończycy to durnie? okazuje się że tak 29.04.07, 18:50
        ciekawe co by było gdyby roz.. pomnik estońskiego Waffen SS w Luhula...?
    • isa.stern Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 200.. 29.04.07, 18:51
      nas Rosja też szykanuje, obraża i ośmiesza.... trudno nie wspierać Estonię...;P
    • tomekkarasiewicz Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 200.. 29.04.07, 19:00
      a ja bym pocial ten pomnik i deportowal do rosji tych demonstrantow- jak im sie
      nie podoba w Estonii niech najlepiej sami wyjada. Swoja droga to niesamowita
      bezczelnosc z ich strony - dziwia sie,ze Estonczycy usuwaja symbole systemu,
      ktory zniewolil ich na 50 lat i jeszcze jako mniejszosc w nie swoim kraju maja
      czelnosc protestowac
    • gekon1979 Estonczycy powinni skazac na banicje wszystkich 29.04.07, 19:02
      kacapow, niech wynosza sie do swojej matuszki :D
      cieszy, ze Polska wsparla Estonie, a pomniki tych ktorzy nas uciskali zostana zmiecione z Polskiej ziemi
      brawo Estonia, jestesmy z wami, precz z kacapami
      • isa.stern Re: Estonczycy powinni skazac na banicje wszystki 29.04.07, 19:24
        cze gekon...:))
        myślałam, ze cię Abwehra zwerbowała...;)
        :P
        • gekon1979 Re: Estonczycy powinni skazac na banicje wszystki 29.04.07, 19:25
          cze :)
          navy mnie zwerbowala :D
          • isa.stern Re: Estonczycy powinni skazac na banicje wszystki 29.04.07, 19:28
            i odcięła Ci dostęp do netu...;))
            • gekon1979 Re: Estonczycy powinni skazac na banicje wszystki 29.04.07, 19:31
              tak, bo tam nawet nam radia czy komorki nie pozwalali miec :P ale i tak mielismy :D
      • joushua Czesc Marcin. Uklony dla mamusi Sybiriaczki :-) 29.04.07, 21:00
        :-)
        • gekon1979 o nie tylko nie ten debil, domorosly psycholog 29.04.07, 21:02
          z kozich piczek
          • joushua Marcinie, debilem jestes niestety ty...I to nie do 29.04.07, 21:09
            moroslym, tylko klinicznym...:-)

Pozdrow mamusie.
    • twzamar Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 200.. 29.04.07, 19:02
      Chciałem napisać wam wszystkim o całej sytuacji tutaj. Akurat tak się w moim
      życiu złożyło, że od października zeszłego roku pracuję właśnie w Tallinie i
      udało mi się poznać sytację tutaj, ze względu że zawsze mnie interesowały
      stosunki międzyludzkie w innych krajach.

Otóż sytuacja jest o wiele bardziej skomplikowana i nie chodzi tutaj o
      przeniesienie pomnika, który był tylko pretekstem do powstałych zamieszek. Ten
      ruch ze strony estońskiego rządu był jawną prowokacją przeciw Rosjanom żyjącym
      w Estonii jak i samej Rosji. Podkreślam - rządu!!! Otóż większości Estończyków
      ten pomnik w niczym nie przeszkadzał. Nagle po 16 latach od odzyskania
      niepodległości estońskiemu rządowi przypomniało się, że w centrum miasta stoi
      pomnik rosyjskiego żołnierza. Po 16 latach!!!!! Po odzyskaniu niepodległości w
      1991 roku rząd estoński wprowadził ustawę, która mówiła w skrócie o
      przyzwoleniu na niszczenie "pomników rosyjskości". Więc dlaczego nie zrobili
      tego wcześniej???!!!!
      W marcu z centrum Tallina zniknął budynek, który należał bodajrze do
      Politechniki. Powód - w czasie ZSRR odbywały się w nim zjady partii centralnej.
      Ot, też tak nagle po 16 latach im się przypomnialo....
      Do tego wspomniany już wcześniej nacjonalizm Estończyków...z takim czymś się
      jeszcze nie spotkałem!!! Mówisz do Estończyków po angielsku (wiem, że nie
      przepadają za Rosjanami wiec staram się używać angielskiego a nie rosyjskiego w
      kontaktach z nimi) a on (ona) mimo że doskonale zna angielski odpowiada do
      Ciebie po estońsku!!! Jak dla mnie skandal! Ich duma narodowa urosła do takiej
      rangi, że mają wszystko w...
      Jeszcze jeden przykład. Budynki instytucji rządowych, kulturalnych, itp. mają
      tablicę z nazwą instytucji tylko w języku estońskim. Przychodzisz więc i nawet
      nie wiesz gdzie. Ot, taki miły akcent europejskości tego kraju, który niedługo
      wprowadzi Euro jako swoją walutę:)
      Dlatego rozumiem Etończyków rosyjskiego pochodzenia i ich flustrację.
      Napotykają w tym kraju na niespotykane szykany tylko dlatego, że mają rosyjskie
      pochodzenie. A tak na prawdę 99% jest pełnoprawnymi obywatelami Estoni, bo
      tutaj się rodzili!!

P.s. Tak na koniec chciałem dodać do tego co napisałem, że na szczęście nie
      wszyscy estończycy "łapią" się w reguły, o których napisałem. To cieszy.
      I jeszcze jedno, bo nie wiem czy o tym wspominano w Polsce - JEDNA CZWARTA, A
      NIEKTÓRE ŹRÓDŁA PODAJĄ, ŻE JEDNA TRZECIA OSÓB BIORĄCYCH UDZIAŁ W ZAMIESZKACH
      TO "CZYŚCI" ESTOŃCZYCY!!!!!!

Pozdrawiam, szczególnie tych co piszą o "kacapach", którzy niczym się nie
      różnią od nich samych!!!!

PEACE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • halfilner Wyslac tam Kwacha !!!!!! moze nie wroci !!!!! 29.04.07, 19:09
        wyslac tam Kwasniewskiego !!

Nic tam i tak nie wskora, ale narod Polski przynajmniej na chwile odpocznie od
        jego upierdliwej obecnosci w kraju.

Żadnemu nie wierzę z lewicy. Wszyscy są upaprani w różne kombinacje, interesy.
        Przekręty szły. Moja sitwa miała Polskę w dupie.
        Józef O., wrzesień 2006
        • halfliner Ty dupku HALFIL potrafisz tylko jedno! 29.04.07, 19:20
          nie kompromituj PiS-u jeszcze bardziej.
      • turtlezzz Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 19:26
        "Ten ruch ze strony estońskiego rządu był jawną prowokacją przeciw Rosjanom żyjącym w Estonii jak i samej Rosji."

Jeśli tak sądzisz - czy potrafisz wytłumaczyć sens tej prowokacji ?
      • tallinn Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii 29.04.07, 21:59
        udało mi się poznać sytację tutaj

T: Myślę, że się nie udało.

Otóż większości Estończyków ten pomnik w niczym nie przeszkadzał.

T: Przeszkadzał. Tak jak przeszkadza osobie siarczysty policzek wymierzany jej
        codziennie. Trudno to zrozumieć, prawda?

Ten ruch ze strony estońskiego rządu był jawną prowokacją przeciw Rosjanom

T: (pobłażliwy uśmiech)

Nagle po 16 latach od odzyskania niepodległości estońskiemu rządowi przypomniało
        się, że w centrum miasta stoi pomnik rosyjskiego żołnierza. Po 16 latach!!!!!

T: Pierwszy rząd Marta Laara zamierzał rozwiązać problem pomnika okupantów już
        przed kilkunastu laty. Za sprawą partii na literę K, która skutecznie blokowała
        jakiekolwiek działania w tym kierunku (przez te wszystkie lata) nic z tego nie
        wyszło.

Po odzyskaniu niepodległości w 1991 roku rząd estoński wprowadził ustawę, która
        mówiła w skrócie o przyzwoleniu na niszczenie "pomników rosyjskości".

T: Poproszę o odsyłacz do źródła. Źródło może być w języku estońskim.

T: Bzdura. (Mówimy o budynku Sakala Keskus, architekt Raine Karp, 1978. Ten sam
        architekt zaprojektował budynki Bilioteki Narodowej i Hali Miejskiej).
        Budynek został rozwalony z inicjatywy partii na K pomimo licznych prostestów
        mieszkańców Tallinna (co najmniej kilka tysięcy podpisów zebranych, sam się
        podpisałem), która w radzie miasta dysponuje absolutną większością. Chodzi o
        przekazanie terenu do dyspozycji świeżo upieczonemu członkowi tejże partii,
        doskonale sytuowanemu biznesmenowi, który ma wybudować tam centrum handlowe
        (oficjalnie "kulturalne"). Dochód do podziału, ma się rozumieć.
        Zaś Sakala Keskus ostatnio pełniło funkcję centrum kulturalne. Tu grał niedawno
        Tomasz Stańko na Jazzkaar, tu pokazywano też filmy Wajdy na PÖFF.
        Dodam jeszcze, co ważne, iż partia na K jest w a b s o l u t n e j opozycji do
        poczynań obecnego rządu estońskiego.

Mówisz do Estończyków po angielsku (wiem, że nie przepadają za Rosjanami wiec
        staram się używać angielskiego a nie rosyjskiego w kontaktach z nimi) a on (ona)
        mimo że doskonale zna angielski odpowiada do Ciebie po estońsku!!!

T: Od kilku lat mam zupełnie odmienne doświadczenia. Nie przytrafiło mi się to
        ani razu! Co ciekawe, Estończycy słysząc obcy język lub wyraźnie obcy akcent
        często przechodzą na rosyjski, zwłaszcza ci, dla których jest to jedyny znany
        język obcy.

pochodzenie.

A tak na prawdę 99% jest pełnoprawnymi obywatelami Estoni, bo tutaj się rodzili!!

T: O obywatelstwie napisał już wyjątkowo klarownie mufti.ibrahim
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=61558731&a=61572787
        " Obywatelstwo dziedziczy się albo według prawa
        ziemi, albo wg. prawa krwi, czyli po rodzicach, jak w większości krajów świata,
        w tym w Poslce i w Estonii. Osiedleńcy sowieccy nie mogli odziedziczyć
        obywatelstwa estońskiego na podstawie prawa krwi, podobnie jak Rosjanin urodzony
        w Polsce z rodziców Rosjan nie będzie miał automatycznie obywatelstwa polskiego
        nawet jeśli nie mówi słowa po rosyjsku. To normalne normy prawne obowiązujące w
        większości krajów świata. "

I na zakończenie dwa zdania komentarza.
        Mamy znowu niepodległą Estonię. Czasy Związku Radzieckiego minęły bezpowrotnie.

Pozdrawiam.
        • naf-naf Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii 29.04.07, 23:11
          Naprawde,Tallinie? Udalo sie? Nam wq Moskwie-tez! Komorki z video a funkcja
          netu- istny cud! w TV kreca bardzo ciekawe filmy z terminali /jeden z nich- "20-
          6"/portu Tallina- tego samego , co kosztowal ZSRR 20 mld $! Jak sledzie w
          puszce siedza na kleczkach tam skute nastolatki,w tym dziewczyny.Bez wody i
          jedzenia i toalety przez cala noc, bez pozwolenia sie ruszac. Sa bici. Ofiar
          smiertelnych NAEWNO wiecej niz podawano: jedny zmarly na zawal-inny zabity na
          smierc. Kto ma "Wiesti-24"-bardzo polecam! Niech kwitnie Przyjazn Ludow!
          • gekon1979 Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii 29.04.07, 23:20
            i co z tego, ze dziewczyny?? prawo jest dla wszystkich takie same
            zabity na smierc, hahahaha perelka wrecz :D
            budujcie domki dla przybyszow z Estoni, niedlugo z Estoni zostanie wypedzone cale ten kacapski element(dziewczyny tez :D)
          • tallinn Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii 29.04.07, 23:26
            Proponuję ponownie bardzo powoli tudzież ze zrozumieniem przeczytać ze post
            'twzamar' i moją nań odpowiedź, a dopiero potem brać się za pisanie.

O ile nawet z bierną znajomością języka polskiego nie jest krucho.
      • tallinn Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii 29.04.07, 22:04
        udało mi się poznać sytację tutaj

T: Myślę, że się nie udało.

Otóż większości Estończyków ten pomnik w niczym nie przeszkadzał.

T: Przeszkadzał. Tak jak przeszkadza osobie siarczysty policzek wymierzany jej
        codziennie. Trudno to zrozumieć, prawda?

Ten ruch ze strony estońskiego rządu był jawną prowokacją przeciw Rosjanom

Nagle po 16 latach od odzyskania niepodległości estońskiemu rządowi przypomniało
        się, że w centrum miasta stoi pomnik rosyjskiego żołnierza. Po 16 latach!!!!!

T: Pierwszy rząd Marta Laara zamierzał rozwiązać problem pomnika okupantów już
        przed kilkunastu laty. Za sprawą partii na literę K, która skutecznie blokowała
        jakiekolwiek działania w tym kierunku (przez te wszystkie lata) nic z tego nie
        wyszło.

Po odzyskaniu niepodległości w 1991 roku rząd estoński wprowadził ustawę, która
        mówiła w skrócie o przyzwoleniu na niszczenie "pomników rosyjskości".

T: Poproszę o odsyłacz do źródła. Źródło może być w języku estońskim.

T: Bzdura. (Mówimy o budynku Sakala Keskus, architekt Raine Karp, 1978. Ten sam
        architekt zaprojektował budynki Bilioteki Narodowej i Hali Miejskiej).
        Budynek został rozwalony z inicjatywy partii na K pomimo licznych prostestów
        mieszkańców Tallinna (co najmniej kilka tysięcy podpisów zebranych, sam się
        podpisałem), która w radzie miasta dysponuje absolutną większością. Chodzi o
        przekazanie terenu do dyspozycji świeżo upieczonemu członkowi tejże partii,
        doskonale sytuowanemu biznesmenowi, który ma wybudować tam centrum handlowe
        (oficjalnie "kulturalne"). Dochód do podziału, ma się rozumieć.
        Zaś Sakala Keskus ostatnio pełniło funkcję centrum kulturalne. Tu grał niedawno
        Tomasz Stańko na Jazzkaar, tu pokazywano też filmy Wajdy na PÖFF.
        Dodam jeszcze, co ważne, iż partia na K jest w a b s o l u t n e j opozycji do
        poczynań obecnego rządu estońskiego.

Mówisz do Estończyków po angielsku (wiem, że nie przepadają za Rosjanami wiec
        staram się używać angielskiego a nie rosyjskiego w kontaktach z nimi) a on (ona)
        mimo że doskonale zna angielski odpowiada do Ciebie po estońsku!!!

T: Od kilku lat mam zupełnie odmienne doświadczenia. Nie przytrafiło mi się to
        ani razu! Co ciekawe, Estończycy słysząc obcy język lub wyraźnie obcy akcent
        często przechodzą na rosyjski, zwłaszcza ci, dla których jest to jedyny znany
        język obcy.

pochodzenie.

A tak na prawdę 99% jest pełnoprawnymi obywatelami Estoni, bo tutaj się rodzili!!

T: O obywatelstwie napisał już wyjątkowo klarownie mufti.ibrahim
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=61558731&a=61572787
        " Obywatelstwo dziedziczy się albo według prawa
        ziemi, albo wg. prawa krwi, czyli po rodzicach, jak w większości krajów świata,
        w tym w Poslce i w Estonii. Osiedleńcy sowieccy nie mogli odziedziczyć
        obywatelstwa estońskiego na podstawie prawa krwi, podobnie jak Rosjanin urodzony
        w Polsce z rodziców Rosjan nie będzie miał automatycznie obywatelstwa polskiego
        nawet jeśli nie mówi słowa po rosyjsku. To normalne normy prawne obowiązujące w
        większości krajów świata. "

I na zakończenie dwa zdania komentarza.
        Mamy (znowu) niepodległą Estonię. Czasy Związku Radzieckiego minęły bezpowrotnie.

Pozdrawiam.
    • halfliner Brawo! Solidaryzuję się z prezydentem. 29.04.07, 19:16
      pozdrowiebnia
    • bucniebuc Kaczki proszą się o interwencję rosyjską w PL 29.04.07, 19:18
      Stanę po stronie Armii Rosyjskiej. Tak nienawidze piep-rzo-nej Polski.
      • mufti.ibrahim Droga wolna, łajzo. Rassija czeka. Bye... 29.04.07, 19:30

• mil1231 bucniebuc, tyy radziecki ch$uj$u! 29.04.07, 22:45
    • flyb52 Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 200.. 29.04.07, 19:20
      Powstanie warszawskie. estonczycy, litwini, lotysze ale tez ruscy i niemcy
      pacyfikowali miasto , gwalcili robili "rozwalki". A warszawiak K. wstawia sie
      za kraj, ktory dal tyle zolnierzy dla ss. Rosyjscy zolnierze, ktorzy polegli
      walczac przeciw faszyzmowi adolfa. h. nie sa odpowiedzialni za to co sie dzialo
      po ich smierci. Panowie i Panie bez jaj, bez ruskich hitlera nie daloby sie
      zalatwic. Dla zmarlych, jesli ktos nie ma dla nich szacunku, to niech ich
      przynajmniej zostawi w spokoju. Wieczny odpoczynek racz im dac Panie.
      • isa.stern Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 19:27
        z Twojego postu jasno wynika, ze masz duże braki w wiedzy historycznej...
        zapewne opiera się ona na tym, co usłyszałeś w szkole, kiedy Polska była
        pachołkiem ZSRR...
        • kacap_z_moskwy Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 19:41
          Rozumiem, rozumiem, to hamerykanie wyzwolili swiat, wraz z samowyzwalajacymi
          polakami...
          • isa.stern Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 19:56
            kształtujemy europejskie trendy, nie tylko my stawiamy na USA, a mamy w nosie
            Rosję...;P
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4099072.html
            • kacap_z_moskwy Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 21:11
              No to super ze macze. Tylko dobrze zrozumialem ze sami wyzwoliliscze?
              • gekon1979 Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 21:14
                czemu ty ciagle tam gdzie trzeba napisac "ci" piszesz "cz"
                nie macze, tylko macie, nie poczagi, tylko pociagi, nie wyzwoliliscze, tylko wyzwoliliscie
                • kacap_z_moskwy Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 21:19
                  Bo sie uczylem sam pisac.
        • flyb52 Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 19:44
          isa.stern napisała:

> z Twojego postu jasno wynika, ze masz duże braki w wiedzy historycznej...
          > zapewne opiera się ona na tym, co usłyszałeś w szkole, kiedy Polska była
          > pachołkiem ZSRR...
          >
          Nie w polskiej ani nie w sowieckiej anie w rosyjskiej przyjacielu.
          Braki to ty masz. Widac komunistyczna indoktrynacje.
          • isa.stern Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 19:52
            z czytaniem ze zrozumieniem też masz problemy...?!
            • flyb52 Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 20:08
              isa.stern napisała:

> z czytaniem ze zrozumieniem też masz problemy...?!
              >
              Czasem trzeba byc niekulturalnym.piss off you pig-headed narrow minded jerk
              I nie pisz mi odpowiedzi..
    • jewropejczyk Estończycy już dawno powinni wysiedlić ze 29.04.07, 19:21
      swojego pięknego kraju wszystkich potomków sowieckich okupantów ! A szczególnie
      należy wyrzucić z Estonii tych wszystkich zadymiarzy na smyczy KGBowskiego reżimu !
      • kacap_z_moskwy Re: Estończycy już dawno powinni wysiedlić ze 29.04.07, 19:45
        A my mozemy tak zrobicz z tymi nie Rosjanami, ktore nie sa nam przychylne?
    • adam_143 Dzieje się coś złego, skoro pomnik zwykłych żołnie 29.04.07, 19:26
      rzy Armii Czerwonej jest gorzej odbierany niż pomniki żołnierzy estońskiej SS. I nie mówcie o bohaterskich żołnierzach walczących z bloszewizmem. Z tego co kolaboranci prohitlerowscy robili na Litwie w czasie wojny wnioskować można że "walka z bolszwizmem" polegała na pogromach i ściganiu Żydów oraz ludobójstwie Polaków (Ponary).
      • isa.stern Re: Dzieje się coś złego, skoro pomnik zwykłych ż 29.04.07, 19:32
        trudno porównywać, który z potworów był gorszy czy Hitler czy Stalin, i które
        zbrodnie były dotkliwsze - stalinizmu czy hitleryzmu... dla mnie należałoby
        postawić znak równości...
        • kacap_z_moskwy Re: Dzieje się coś złego, skoro pomnik zwykłych ż 29.04.07, 19:44
          Idz porownaj to zydam, romam i innym wszystkim ...
          • isa.stern Re: Dzieje się coś złego, skoro pomnik zwykłych ż 29.04.07, 19:53
            cz mógłbyś używać jęz. polskiego, bo trudno zrozumieć, o co Ci chodzi...
            • gekon1979 Re: Dzieje się coś złego, skoro pomnik zwykłych ż 29.04.07, 19:55
              hahahahahahaha dobre :D
              • isa.stern Re: Dzieje się coś złego, skoro pomnik zwykłych ż 29.04.07, 19:57
                gekon, nie smiej się tylko mi pomóż w walce z "kacapem"...;)
                • gekon1979 Re: Dzieje się coś złego, skoro pomnik zwykłych ż 29.04.07, 20:00
                  wczoraj popsulem mu troche temat o "poczagach" na jego blogu :D
                  kacap.blox.pl/html
                  • isa.stern Re: Dzieje się coś złego, skoro pomnik zwykłych ż 29.04.07, 20:04
                    :)))
                    to on ma blog... i co pa ruski....ciągnie...;)
                    • gekon1979 Re: Dzieje się coś złego, skoro pomnik zwykłych ż 29.04.07, 20:06
                      nie nie, po polsku, zreszta sama zobacz :D teraz zaczal temat o Estonii i calej tej sytuacji, ale rozmowa sie uciela, bo wolal przybiec tu, i sie szarpac, bo rozmowa chyba zaczela na blogu isc zbyt konkretnie :D
                      • isa.stern Re: Dzieje się coś złego, skoro pomnik zwykłych ż 29.04.07, 20:27
                        a jak się nazywa ten jego blog...?
                        • gekon1979 Re: Dzieje się coś złego, skoro pomnik zwykłych ż 29.04.07, 20:37
                          kacap.blox.pl/html no masz link :)
                          • joushua Marcin. Jest niedziela. Dajze sobie na wsztrzymani 29.04.07, 21:02
                            e...
                      • kacap_z_moskwy Re: Dzieje się coś złego, skoro pomnik zwykłych ż 29.04.07, 20:33
                        A miales przeczez gracz na komputerze, czy nie? Jednak nadurzycza czegos tam,
                        daja czi w glowe.
                        • gekon1979 Re: Dzieje się coś złego, skoro pomnik zwykłych ż 29.04.07, 20:39
                          gralem ale po 5 minutach wylaczylem, bo juz w te gre daleko zaszedlem kiedys, ale mi wszystkie save jeblo, i teraz na nowo to samo, a to nudne ;/
                          nie ja nie biore halunow zeby miec wizje o warszawie jak ty ;D
                          • kacap_z_moskwy Re: Dzieje się coś złego, skoro pomnik zwykłych ż 29.04.07, 20:41
                            Jescze raz, bo nie zrozumialem?
                            • gekon1979 Re: Dzieje się coś złego, skoro pomnik zwykłych ż 29.04.07, 20:45
                              jak napisalem ze bede grac, to gralem, tylko ze cos kolo 5 minut
                              gre mam od dawna, ale save mi sie pokasowaly, i teraz musze gre od poczatku przechodzic, a jest to nudne! dlatego ja wylaczylem po 5 minutach i wrocilem grac
                              zrozumiales, czy mam ci to namalowac??
                              • kacap_z_moskwy Re: Dzieje się coś złego, skoro pomnik zwykłych ż 29.04.07, 21:09
                                A jak to namalowacz?
                                • gekon1979 Re: Dzieje się coś złego, skoro pomnik zwykłych ż 29.04.07, 21:12
                                  no tobie czasami trzeba obraskami tlumaczyc pewne rzeczy
                                  • joushua Marcin. Juz pozno. Idz juz spac. Jutro rano znowu 29.04.07, 21:21
                                    poranna zmiana na widlaku w Tesco...
                      • rusek11 Re: Dzieje się coś złego, skoro pomnik zwykłych ż 29.04.07, 20:55
                        jaszczurka ta izia to twoj dupodajca czy duporuhca?

he...he...
                        • gekon1979 Re: Dzieje się coś złego, skoro pomnik zwykłych ż 29.04.07, 20:58
                          zamknij sie durniu www.youtube.com/watch?v=LrrmFhg9U0k
                          • joushua Marcinie-gekonie. Masz 29 lat a siedzisz sam przy 29.04.07, 21:19
                            kompie. Dajze juz spokoj. Moze poznasz jakas laske? Czy moze boisz sie
                            dziewczyn i szczekac umiesz tylko w internecie, gdzie nikt nie moze cie
                            zobaczyc???
                            • gekon1979 Re: Marcinie-gekonie. Masz 29 lat a siedzisz sam 29.04.07, 21:28
                              tak sie sklada ze nie mam nog i nie moge nigdzie isc
                              • joushua Rosjanie cie ich pozbawili? 29.04.07, 21:35
                                ???
                                • gekon1979 Re: Rosjanie cie ich pozbawili? 29.04.07, 21:42
                                  nie, haubica, skoro ciebie to interesuje
                                  • joushua Gekonie. Jaka haubica. Co ty bredisz??? 29.04.07, 21:52
                                    ...
                                    • gekon1979 Re: Gekonie. Jaka haubica. Co ty bredisz??? 29.04.07, 21:56
                                      haubica na poligonie, kumpla popazylo na ryju i klacie, mnie polamalo nogi, byla uszkodzona, jakis idiota dopuscil ja do cwiczen
                                      • joushua Nie wierze ci. Wybacz, ale to jest malo wiarygodne 29.04.07, 22:01
                                        .
                                        • gekon1979 Re: Nie wierze ci. Wybacz, ale to jest malo wiary 29.04.07, 22:08
                                          to jest bardzo wiarygodne, jak spieprzona haubica po strzale, wypie.. twojemu kumplowi zarem w twarz, a tobie jej metalowe czesci lamia nogi
                                          • joushua Rozumiem. Bedziesz chodzic? 29.04.07, 22:20
                                          • joushua Gekon. Wnerwiasz mnie na maksa, ale jesli to prawd 29.04.07, 22:21
                                            a, to jest mi przykro!!!
                                            • gekon1979 Re: Gekon. Wnerwiasz mnie na maksa, ale jesli to 29.04.07, 22:28
                                              ale ty jestes miekki :D nie no wkrecam cie, ale takie zdarzenie mialo faktycznie miejsce kilka miesiecy temu na poligonie, idioci dopuscili uszkodzona haubice na cwiczenia na poligonie, gdzie wczesniej byl przeglad, i wiadomo bylo ze jest trefna, chlopakowi popazylo twarz, klatke piersiowo i polamalo nogi...
                                              ja zostalem wywalony z woja na B6 z innego powodu zdrowotnego
                                              • joushua A ty z jakiego powodu??? 29.04.07, 23:13
                                                • gekon1979 Re: A ty z jakiego powodu??? 29.04.07, 23:21
                                                  ksiazke piszesz czy co?? hahahaha img234.imageshack.us/my.php?image=pic0196ks3.jpg
                  • mirek2875 No to ruskie nasze mieso napewno teraz wezma !!! 29.04.07, 20:09
                    Ten Kaczor jest glupszy od Wielblada. Jego Solidarnosc bedzie napewno zajebista
                    dla Poski. Kraje Uni Europejskiej probuja zalagodzic spur a jeb...ty Kaczynski
                    wpier....la sie jak swinia w koryto szkodzonc wszystkim polakom. Kto tego
                    durnia wybieral?
                  • joushua Marcinie-gekonie. Ciiii...Juz dobrze....Spij.... 29.04.07, 21:17
                    ....
    • premier_hiacynt_wielki Czy my sie musimy wszedzie pchac! Jeszcze nam 29.04.07, 19:40
      malo od Rosji upokorzen...
      • mufti.ibrahim Najlepiej rozpłacz się. 29.04.07, 19:41
        No i gdzie się niby pchamy?
      • mil1231 jak na razie to my upokarzamy ruskich cały czas... 29.04.07, 22:51
    • krusnik02 Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 200.. 29.04.07, 19:44
      Nie mogę się doczekać kiedy u nas w końcu jakiś rząd weźmie się za pamiątki po
      Wielkim Bracie - PKiN w pierwszej kolejności powinien zniknąć z Warszawy.
      • kacap_z_moskwy Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 19:46
        Pora. U nas tez zaczna uberacz pomiatki po polakach...
        • halfilner Tam gdzie Ruscy postwili noge, tam syf i rozruchy 29.04.07, 19:48
          a "yntelygentny" narod polski broni Jaruzelskiego - najwierniejszego sluge
          Ruskow.
          • kacap_z_moskwy Re: Tam gdzie Ruscy postwili noge, tam syf i rozr 29.04.07, 19:52
            Podienkuj mu najperw. Co by nie bylo, wlasnie on PIERWSZY odwarzyl sie na
            podroz do Katynia, on pierwszy gadal o tym w Moskwie, on jako jedyny znal co
            jest grane i pomogl nie przelacz sie duzej krwi. Wlasnie General walczyl o
            Polske zawsze, kochal ja i sluzyl jej jak mogl. Nie zdradzal Ojczyzne za
            granica w czeplych warunkach. Narazil sebe i kolegow na powszechne bluzganie,
            ale zrobil to dla kraju. Ja tak to widze, chocz nie polak. Trzeba mu
            dzienkowacz, a nie plucz. Bo plucze, jak zrozumialem, to narodowy sport
            polski...
            • pagyo Re: Tam gdzie Ruscy postwili noge, tam syf i rozr 29.04.07, 19:59
              Kacapie, trochę zmienię temat. Zastanawia mnie dlaczego ty i inni Rosjanie
              uczestniczący w tym forum w ogóle nie ustosunkowaliście się do bardzo ciekawych
              postów eptesicusa wpisanych trochę wczesniej dzisiaj?

Czy dlatego, że jest to troche trudniejsze niż polemika z gekonem i spółką i
              szermowanie argumentem rusofobii ?
              • gekon1979 Re: Tam gdzie Ruscy postwili noge, tam syf i rozr 29.04.07, 20:02
                > Czy dlatego, że jest to troche trudniejsze niż polemika z gekonem i spółką i
                > szermowanie argumentem rusofobii ?

a moze bo my to poptostu lubimy?? :D
                zapewniam ciebie, ze logiczne tlumaczenie denisowi sytuacji w Estoni mija sie z celem, ja probowalem ale to tylko walenie grochem w sciane
                • joushua Marcin, co tam u mamuni Sibiriaczki? 29.04.07, 21:01
                  Cala i zdrowa?
                • joushua Szkoda Marcina-gekona. Jest niedziela wieczor, on 29.04.07, 21:16
                  siedzi sam w pustym mieszkaniu, zieje nienawiscia. Internet to jedyne miejsce,
                  gdzie moze wyladowac swoja frustracje. Smutny i zalosny maly czlowieczek...
                  • gekon1979 Re: Szkoda Marcina-gekona. Jest niedziela wieczor 29.04.07, 21:17
                    ...jaszczurka idioto ;)
                    w niedziele nigdy nigdzie nie chodze
                    • joushua Marcin, ty NIGDY nigdzie nie chodzisz... 29.04.07, 21:26
                      Smutne...
                    • joushua Siedzisz Marcinie przy tym kompie, a zycie przecie 29.04.07, 21:29
                      ka ci miedzy palcami. Ziejesz tylko nienawiscia i od czasu do czasu dreczysz
                      malego spogladajac na zdjecia golych lasek i wyobrazajac sobie, ze sa twoje...
                      Cale twoje zalosne zycie...
              • isa.stern Re: Tam gdzie Ruscy postwili noge, tam syf i rozr 29.04.07, 20:06
                to nie jest tak że gekon jest rusofobem... on po prostu kocha tylko swój
                gatunek....;)))
                • gekon1979 Re: Tam gdzie Ruscy postwili noge, tam syf i rozr 29.04.07, 20:07
                  zielony, marmurkowy, lazacy po scianach :D
              • kacap_z_moskwy Re: Tam gdzie Ruscy postwili noge, tam syf i rozr 29.04.07, 20:35
                pagyo napisał:
                > Kacapie, trochę zmienię temat. Zastanawia mnie dlaczego ty i inni Rosjanie
                > uczestniczący w tym forum w ogóle nie ustosunkowaliście się do bardzo
                ciekawych
                >
                > postów eptesicusa wpisanych trochę wczesniej dzisiaj?

Przegapilem. Poczytam teraz.
    • ablaszczuk6 Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 200.. 29.04.07, 20:06
      "nasz" Prezydent solidaryzuje się z Estończykami i będziemy u nas wykopywać
      zabitych żołnierzy radzieckich z licznych cmentarzy rozsianych na terenie Polski
      i kości ich rozrzucać po ,,,najlepiej wyrzucac z F-16. Wstyd -jeśli Pan
      Kaczyński mieni sie być KATOLIKIEM to jeszcze większy wstydi dla niego i całego
      Narodu. A mnie jest wstyd żyć w takim kraju który bezcześci zwłoki zabitych
      żołnierzy radzieckich ! Oni ginęli bo " gnano" ich do Berlina, część z nich
      wróciła, reszta oddała swe młode życie za wolność, za nas ! A ich matki ( czyżby
      tam wszyscy byli komunistami) w Polsce też kilka osób nie było komunistami ( ja
      też) czekali na swe dzieci i nie doczekały się, a my im dziękujemy - wstyd !!!!
      • mufti.ibrahim Co ty bredzisz? W ogóle nie na temat. 29.04.07, 20:10

• surykatka333 NKWD zastrzeliło polskich żołnierzy jak w Berlinie 29.04.07, 20:22
        Czerwonoarmiści strzelali do polskich żołnierzy....

NKWD zastrzeliło polskich żołnierzy jak w Berlinie wieszali polską flage.

Oto ten fragment artykułu : Rosjanie zastrzelili pierwszego Polaka, który zawiesił biało-czerwoną flagę na berlińskiej Siegesoile, ale zaraz weszli następni. Trzeba wyjaśnić, że powodem tego tragicznego incydentu nie była nienawiść do Polaków, lecz swoista rywalizacja ? za zawieszenie flagi na ważnym obiekcie w Berlinie dostawało się tytuł bohatera Związku Radzieckiego.

W google trzeba wpisać hasło kapitan jabłoński
    • nikola_piterski2 Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 200.. 29.04.07, 20:17
      Kontynuowac i dalej cierpiec oskarzenia od wspolczesnych nacjnal-faszystow
      wschodnich pacholkow USA - oznacza tylko rozpalac ich. To jak spotkanie ze
      szpana w ciemnym zaulku - jesli nie odpowiesz karygodnie na ich bezczelne
      wymaganie dac zapalic, pozostaniesz bez zegarka albo potrtfelu? tak jeszcze i
      dostaniesz w pysk.
      Rosja ma srodki postawic na miejsce polityczna szpane parlamentskomi,
      dyplomatycznymi, ekonomicznymi srodkami, w tym sankcjami.
      SAmi USA od tej szpany by podobnych krokow nie cierpiely. Co woecej w
      odroznienou od Rosji ich nie interesuje zadna ich opinia - od wiezien na ich
      terytorium, tarcz i radarow do zwrocenia samolotu glowy rzadu w tyl do domu...
      • gekon1979 twoj polski ci sie popsul z nerwow :D 29.04.07, 20:19

• halfilner za 20 lat |Ruskow bedzie mniej 29.04.07, 20:33
          Ruski narod wymiera,
          syf, aids, narkotyki, alkoholizm i ogolnie obumieranie mozgu.

Rosjan za 20 lat bedzie mniej o jakies 30%.

Chinczyki ich podbija.
          • kacap_z_moskwy Re: za 20 lat |Ruskow bedzie mniej 29.04.07, 20:36
            Opowiec o tym gekonowi.
          • gekon1979 Chinczycy juz to robia :) zreszta nie ma czego 29.04.07, 20:41
            zalowac, gdy Chinczycy zajma kacapie po Ural, to bedziemy graniczyc na wschodzi w koncu z jakas kulturalna nacja :D
            • kacap_z_moskwy Re: Chinczycy juz to robia :) zreszta nie ma czeg 29.04.07, 20:42
              Co paliles, ze teraz masz takie fantastyczne wizje?
              • gekon1979 Re: Chinczycy juz to robia :) zreszta nie ma czeg 29.04.07, 20:47
                www.youtube.com/watch?v=LrrmFhg9U0k
                ja jeszcze nie pale, bo nie wiem czy moge, ale jak sie dowiem czy moge, to zostane zielarzem
            • gupek222 Re: Chinczycy juz to robia :) zreszta nie ma czeg 29.04.07, 20:48
              >zalowac, gdy Chinczycy zajma kacapie po Ural, to bedziemy graniczyc na >wschodzi w koncu z jakas kulturalna nacja :D

Chinczycy gdyby mogli to by w doope Rosje wyru....al..i
            • joushua Marcinku gekonie. Juz dobrze. Juz cichutko..... 29.04.07, 21:17
              ...
        • joushua Marcinie-gekonie. Dajze juz spokoj, bo wstyd... 29.04.07, 21:03
          ...
      • kosa44 Re: Trzecia noc.. 29.04.07, 21:20
        A ja idu szagaju pa Maskwie,
        a ja idu szagaju...

Li Syn Tung..
    • chwd.pis51 Lepiej niech się nie wtrąca 29.04.07, 20:37
      Niech się nie wtrąca w sprawy innych Narodów. Pomnik Kaczyńskiego też runie tak, jak mury dzielące Polaków, które postawił. Mury runą panie Lechu Kaczyński i już niedługo. Niech pan zostawi w spokoju Estończyków. Oni nie potrzebują pańskiego poparcia.
      • flyhalf Re: mówił dziad do obrazu... 29.04.07, 20:48
        chwd.pis51 napisał:

> Niech się nie wtrąca w sprawy innych Narodów. Pomnik Kaczyńskiego też runie tak
        > , jak mury dzielące Polaków, które postawił. Mury runą panie Lechu Kaczyński i
        > już niedługo. Niech pan zostawi w spokoju Estończyków. Oni nie potrzebują pańs
        > kiego poparcia.
        odpowiedział ci kiedyś p. Prezydent na twoje forumianie apele?
        • chwd.pis51 Re: mówił dziad do obrazu... 29.04.07, 20:54
          Masz racje. Się zagalopowałem. Stał się cud pewnego razu Łoj. Przemówił dzid do obrazu łoj. A obraz do niego ani słowa łoj. Taka była ich rozmowa Łojojojoj!
          • kosa44 Re: mówił dziad...... 29.04.07, 21:06
            Mury to stawia obłąkany Tusek..i wujek Bronek...z piasku...tyle im zostało....
          • borrka1 Re: mówił dziad do obrazu... 29.04.07, 21:54
            chwd.pis51 napisał:

> Masz racje. Się zagalopowałem. Stał się cud pewnego razu Łoj. Przemówił dzid
            do
            > obrazu łoj. A obraz do niego ani słowa łoj. Taka była ich rozmowa Łojojojoj!

eh,przypomnial mi sie kawal z obrazem;

w jednym postsowieckim kraju po poczu.
            I sekretarz patrz na swoj obraz na scianie i mowi do niego;eh,kiepski nasz los
            niedlugo nas zdejma!
            Na to obraz protestuje -nie moj drogi ,zdejmowac to beda mnie,a ciebie powiesza!
    • ax4 Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 21:09
      zdjecia sa zapewne "przypadkowo" wyselekcjonowane przez redaktorow gazety:
      biedna rosyjka dziewczynka, faszystowski policjant z karabinem...
      • kosa44 Re: Trzecia noc....... 29.04.07, 21:14
        Paszła won kacapia z Estonii...za Ural..
    • legnicki Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 200.. 29.04.07, 21:20
      Premier solidarny z Estonią. Nic jej nie ujmując - z kim on może być solidarny?
      • joushua Z kotem??? 29.04.07, 21:35
        Z mama?
    • legnicki Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 200.. 29.04.07, 21:22
      Prezydent i premier solidarni z Estonią. Nic jej nie ujmując - z kim oni mogą
      być solidarni?
      • kosa44 Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 21:34
        legnicki napisał:

> Prezydent i premier solidarni z Estonią. Nic jej nie ujmując - z kim oni mogą
        > być solidarni?

A ty o czym mędrcu...?
      • chwd.pis51 Panowie Kaczyńscy zapomnieli 29.04.07, 21:34
        Zapomnieli po której stronie stała Estonia przed pzekazaniem Polski przez aliantów (USA, Francja i Wielka Brytania) Stalinowi. Tragiczne tacy męzowie stanu!!
    • adam_143 Lech Kaczyński solidarny z Estonią, a czy władze 29.04.07, 21:49
      estońskie były solidarne z Polską gdy polska delegacja zablokowała negocjacie Rosji z UE (sprawa mięsa)? Nie, nie były. Krytykowały polski rząd. Zresztą z całej UE (na początku) tylko Litwa wyrażała wtedy pewne zrozumienie.

• jankowski1960 Re: Lech Kaczyński solidarny z Estonią, a czy wła 29.04.07, 23:25
        w Estoni faszysci bija Slowian, w tym estonskich Polakow, zamordowali jednego
        Rosjanina, a wy tu ciagle o Katyniu. i ten fatalny polski prezio popiera
        faszystow... fatalne to kino. Ten zamordowany chlopak mial 20 lat.
    • pimpek102 tata Kaczyńskiego służył Moskwie bo wtedy była pot 30.04.07, 00:14
      ężna synek służy USA bo jest teraz potężne pewnie jak córcia czy wnusia pójdzie
      kiedyś w politykę też będzie służyć najsilniejszemu - ot cała filozofia
      • halfilner Co Rusek dotknie, zamienia sie w syf i rozpierdulk 30.04.07, 00:36
        gdzie Rusek pojdzie, tam zostawia po sobie syf, zlodziejstwo, korupcje i ogolna
        rozpierdulke.

A Jaruzelski i Kwasniewski , wierni druhowie Ruska,
        najlepszym tego przykladem.
        • kacap_z_moskwy Re: Co Rusek dotknie, zamienia sie w syf i rozpie 30.04.07, 15:32
          Super! Tak trzymac!
    • mark.parker Prawactwo lubi bawić się trupami i bezcześcić je 30.04.07, 01:16
      Słowo daję, to sponsorowana przez państwo nekrofilia. Zeby nie potrafić
      uszanować prochów ludzi dawno poległych... Polskie niby-władze zrobiłyby dobrze
      pamiętając prohitlerowski reżim Estonii zanim zabiorą się do mędzenia o poparciu
      amoralnych działań. Podobno Polacy jako katolicy dawno odeszli od
      starotestamentowej zasady "oko za oko", a może mi się tak tylko zdawało, bo dużo
      mówią o tym, jacy to z nich dobrzy chrześcijanie i przedmurze. Owszem,
      przedmurze barbarzyństwa. Ech, smutno człowiekowi, że Polska wróciła do punktu
      wyjścia z 45 roku, a obecni "utrwalacze" utrwalają brunatny ustrój. Hańba!
      • elly666 Re: Prawactwo lubi bawić się trupami i bezcześcić 30.04.07, 03:50
        nie rozumiem czlowieku o niepolskim nicku,
        czemu odmawiasz Polakom prawa do decydowania jakie pomniki maja stac w naszym
        wlasnym panstwie.

nie wiem z jakiego kraju jestes mark parkerze,
        ale ja na pewno nie bede ci mowila jakie pomniki masz sobie stawiac lub burzyc
        w twym kraju,
        wiec prosze cie abys ty tez nie mieszal sie w sprawy ktore cie nie dotycza.

mark.parker napisał:

> Słowo daję, to sponsorowana przez państwo nekrofilia. Zeby nie potrafić
        > uszanować prochów ludzi dawno poległych... Polskie niby-władze zrobiłyby
        dobrze
        > pamiętając prohitlerowski reżim Estonii zanim zabiorą się do mędzenia o
        poparci
        > u
        > amoralnych działań. Podobno Polacy jako katolicy dawno odeszli od
        > starotestamentowej zasady "oko za oko", a może mi się tak tylko zdawało, bo
        duż
        > o
        > mówią o tym, jacy to z nich dobrzy chrześcijanie i przedmurze. Owszem,
        > przedmurze barbarzyństwa. Ech, smutno człowiekowi, że Polska wróciła do punktu
        > wyjścia z 45 roku, a obecni "utrwalacze" utrwalają brunatny ustrój. Hańba!
        • mark.parker Re: Prawactwo lubi bawić się trupami i bezcześcić 30.04.07, 04:15
          elly666 napisała:

> nie rozumiem czlowieku o niepolskim nicku,

Posługuję się własnym imieniem i nazwiskiem, bo nie lubię się ukrywać za
          nieodgadnionymi ksywami.
          > czemu odmawiasz Polakom prawa do decydowania jakie pomniki maja stac w naszym
          > wlasnym panstwie.

Jestem jak najbardziej Polakiem i mam prawo wypowiadać się o tym, jakie pomniki
          moim zdaniem powinny, a jakie nie w Polsce. Obawiam się, że popełniasz ten sam
          błąd, co wielu Polaków - mianowicie widząc niepolskie nazwisko błędnie,
          zakładasz, że jego posiadacz nie jest Polakiem. Powiem więcej - jako obywatel
          Unii Europejskiej mam prawo się wypowiadać o tym, jaki pomnik widziałbym chętnie
          w Hiszpanii, a jakiego nie (np. Franco).
          > nie wiem z jakiego kraju jestes mark parkerze,

Moje imię też się odmienia. W polskiej wersji brzmi: Marek, a więc w wołaczu:
          Marku. Co do kraju, to wystarcza kliknąć na mój nick i zobaczysz profil, czyli
          dowiesz się, w jakim kraju mieszkam :)
          > ale ja na pewno nie bede ci mowila jakie pomniki masz sobie stawiac lub burzyc
          > w twym kraju,
          > wiec prosze cie abys ty tez nie mieszal sie w sprawy ktore cie nie dotycza.

Mam nadzieję, że zrozumiałaś z powyższego, że mnie jednak dotyczą :) Może
          zrozumiesz mnie lepiej, jeśli wkleję tu swój post spod innej, zbliżonej
          tematycznie depeszy:

Jak wyglądałaby dziś Polska,
          gdyby wojska sowieckie nie popędziły hitlerowców aż do Berlina? Czy armia
          amerykańska przegnałaby hitlerowców z Polski? Wątpię - Amerykanie podzielili się
          Europą ze Związkiem Sowieckim, a nie śpieszyli się wygnać Niemców z Polski, tak
          jak nikt nie przyszedł Polsce na pomoc w '39 poza pustymi deklaracjami.
          Natomiast Anglicy chętnie brali Polaków do wojska, gdy Anglia była zagrożona.
          Owszem, sowieckie wojska były forpocztą sowieckiej okupacji, ale zważywszy
          tempo, w jakim hitlerowcy mordowali Polaków - 6 mln w ciągu pięciu lat - dziś
          nie pozostałby prawdopodobnie ani jeden Polak. Sowieci też swoje zrobili na
          Kresach, lecz po '56 sowiecka okupacja realizowana rękami samych Polaków była,
          sami przyznacie, ciut łagodniejsza niż niemiecka i była raczej dominacją.
          Pamiętam jako dziecko sowieckich żołnierzy w Poznaniu opodal bazy wojskowej, ale
          z pewnością były to raczej rodzynki wśród polskiej ludności i żaden na moich
          oczach nie sięgnął po broń, żeby do kogoś strzelić, tak jak to było za okupacji
          niemieckiej. Nie było też łapanek i Polacy nie byli po 56 masowo zsyłani do
          obozów koncentracyjnych i obozóww śmierci. Trzeba koniecznie odróżnić wywalenie
          z Polski hitlerowców i patologię, która potem nastąpiła, zwłaszcza dopóki żył
          Stalin. Jako ktoś, kto należy do pokolenia urodzonego niedługo po wojnie, jestem
          sowieckiej armii wdzięczny, że wygnała z Polski Niemców i nie urodziłem się pod
          okupacją hitlerowską. Czy ktokolwiek wolałby, żeby trwała jeszcze parę lat i
          żeby hitlerowcy zgładzili kolejne 6 milionów Polaków? Nie sądzę, żeby tego
          chcieli nawet ci, którym w smak było mordowanie przez hitlerowców polskich
          Zydów.Zamiast burzyć pomniki sowieckich żołnierzy sugerowałbym zbudowanie
          takich, które upamiętniają sowiecką dominację. Historia nigdy nie jest
          czarno-biała. Pamiętajmy, jak haniebnie zachowała się Polska zajmując Zaolzie.
          Czy oni też mają postawić pomniki upamiętniające polską okupację? Czy Ukraińcy
          też? Białorusini? Wyobraźmy sobie, że sowieckie wojska nie wchodzą do Polski w
          '45. Kto walczyłby z Niemcami? Niedobitki Armii Krajowej ocalałe z klęski
          Powstania Warszawskiego? Zastanówcie się!
          > mark.parker napisał:
          >
          > > Słowo daję, to sponsorowana przez państwo nekrofilia. Zeby nie potrafić
          > > uszanować prochów ludzi dawno poległych... Polskie niby-władze zrobiłyby
          > dobrze
          > > pamiętając prohitlerowski reżim Estonii zanim zabiorą się do mędzenia o
          > poparci
          > > u
          > > amoralnych działań. Podobno Polacy jako katolicy dawno odeszli od
          > > starotestamentowej zasady "oko za oko", a może mi się tak tylko zdawało,
          > bo
          > duż
          > > o
          > > mówią o tym, jacy to z nich dobrzy chrześcijanie i przedmurze. Owszem,
          > > przedmurze barbarzyństwa. Ech, smutno człowiekowi, że Polska wróciła do p
          > unktu
          > > wyjścia z 45 roku, a obecni "utrwalacze" utrwalają brunatny ustrój. Hańba
          > !
          • chwd.pis51 Polacy upomną się o prawdę 30.04.07, 05:31
            Kto młodym ludziom wytłumaczy, że podziału Europy po wojnie dokonali alianci: USA, Wielka Brytania, Francja (sic!) i ZSRR. Wbrew woli Polaków wepchano nas w łapy Stalina. Kto im wytłumaczy, że Kraków miał podzielić ten sam los co Warszawa i Wrocław, czyli calkowitą zagładę a miasto to ocaliły wojska sowieckie. Wczoraj słyszałem informację ze spotkania księży, którzy przeżyli obóz zagłady. Przez gardło im nie przeszło, że wyzwoliły ich wosjka sowieckie..ba..zwyczajni młodzi sowieccy żołnierze - żadni komsomolcy. Wyzwolenie zawdzięczali wg nich opatrzności. Pewnie po takim newsie popłynie kolejna struga na pomnik pychy a w tym czasie zniszczy się kolejne pomniki - świadectwa dla potomnych. Kaczyńscy zachowują się tak, jakby Polska zaczęła istnieć od ich panowania. Czy to nie dyktatura?
            • mark.parker Re: Polacy upomną się o prawdę 30.04.07, 08:34
              chwd.pis51 napisał:

> Kto młodym ludziom wytłumaczy, że podziału Europy po wojnie dokonali alianci: U
              > SA, Wielka Brytania, Francja (sic!) i ZSRR. Wbrew woli Polaków wepchano nas w ł
              > apy Stalina. Kto im wytłumaczy, że Kraków miał podzielić ten sam los co Warszaw
              > a i Wrocław, czyli calkowitą zagładę a miasto to ocaliły wojska sowieckie. Wc
              > zoraj słyszałem informację ze spotkania księży, którzy przeżyli obóz zagłady. P
              > rzez gardło im nie przeszło, że wyzwoliły ich wosjka sowieckie..ba..zwyczajni m
              > łodzi sowieccy żołnierze - żadni komsomolcy. Wyzwolenie zawdzięczali wg nich op
              > atrzności.

Opatrzność nasłała im komunistów? A fe! Jak tak można?

Pewnie po takim newsie popłynie kolejna struga na pomnik pychy a w t
              > ym czasie zniszczy się kolejne pomniki - świadectwa dla potomnych. Kaczyńscy za
              > chowują się tak, jakby Polska zaczęła istnieć od ich panowania. Czy to nie dykt
              > atura?

To dyktatura podszyta farsą, jak każda dyktatura. Kaczenko Mędrcem Polskich
              Tatr! Z powodu nikczemnego wzrostu, charakteru i ilorazu inteligencji można go
              nazywać operetkowym mędrkiem :)))) Byłaby to zaiste świetna operetka: okaz buty
              i pychy wzostu metr 20 paradujący po scenie w złotych epoletach, obwieszony
              Orłami Białymi i z piórkiem w d., śpiewający dyszkancikiem, ale za to bełkotliwie:
              Wódz: Jam wódz, jam wódz, jam wódz!
              Chór: On buc, on buc, ach, buuuuuuuc!
              Wódz: Marszałek, marszałek, marszałek!
              Chór: Pyszałek, koszałek opałek!
              Wódz: Trzeba odzyskać chór!
              Chór: Miałeś, chamie, złoty sznur, miałeś chamie złoty sznur
              Teraz ci się ostał, teraz ci się ostał, oastał ci się jeno wór, ostał ci się
              jeno wór!
              Wódz: Najwyższa, najwyższa już pooooooora!!!
              Chór: Wrzucić ten wór do jeziooooora!
              Plusk plusk, plim plim,
              Skończyliśmy wreszcie z nim!

Rozlega się dźwięk dzwonów, na scenę wbiega obrzydliwa starucha i miota się po
              deskach

Starucha: Co ja sobie wychowałam?
              Nic nie jadłam i nie spałam
              Kiedy mały był, kiedy mały był...
              Chór: Bóg nagrodzi ci sowicie
              Zmarnowane przy nim życie!
              Urodę zabrał ci całą
              I jeszcze mu było mało!
              Starucha: Nawet księżyc podwędził,
              Hulaszczo życie spędził,
              Knując i plując dokoła
              Z przykrótkiego cokoła.
              Teraz ma epitafium:
              "Idźcie, tu nikt nie woła.
              Martwy tu leży duch,
              Choć kiedyś było ich dwóch"

Orkiestra gra finał oparty na elementach z "Carmen"

Chór: Odpłynął kaczor,
              Przepadł po nim ślad.
              Cieszy się kraj i cały świat!
              Nie ma kaczora, nie ma nie ma nie!
              Tańczyć się znowu chce!
              To naród zabrał głos
              Powiedział "dość"!
              Na co ten jegomość?

Starucha: Zegnaj, synu
              Odszedłeś w dal
              Nie został tu po tobie nawet żal
              Zegnaj kaczko, to chyba znak
              Ze poznam znow radości słodki smak!
              Chór ze Staruchą: Zegnaaaj, żegnaaaj, żegnaaaj, żegnaj!
              itd. w ten deseń :))))
              Na zakończenie bufon puchnie w oczach i pęka z hukiem. Na scenę sypią się
              trociny, Starucha tańczy kankana, a wraz z nią tłum tancerek i tancerzy w
              strojach ludowych, niekoniecznie hiszpańskich. Dopełnia się absurd zmarnowanych lat.
              • por1 Re: Polacy upomną się o prawdę 30.04.07, 09:02
                Sowieci nas nie wyzwalali,oni zdobywali i przywłaszczali, a że przy okazji ktos
                odzyskał wolność,to nie z dobrego serca się to stało,ale "mimowolnie".My jak
                ci niewolnicy przechodziliśmy tylko z rąk do rąk.I ci i tamci chcieli nam
                odebrac tożsamość, z tą tylko różnicą,że szkopy robiły to jawnie, a sowieci
                zdradziecko i podstępnie. Dodatkowo sowieci odebrali sobie ten "niby dług
                wdzięczności" z nawiązką .A ci drudzy do tej pory starają sie bezczelnie
                odzyskac to co tu zostawili. Ale mimo tego nie jestem za rozwalaniem ich
                grobów,a raczej z wyodrębnieniem i ukazaniem tragicznego losu naszych przodków
                innym pokoleniom, aby im uświadomic i dac lekcje historii....
                A co do ruskich zamieszek w Estoni, powiem krótko i sucho, są nieadekwatne
                do zaistniałego wydarzenia, i najprawdopodobnie inspirowane przez służby
                rosyjskie, w poczuciu krzywdy dla wspaniałego i wielkiego narodu(radziecko-
                rosyjskiego). Estonczykom zaś radziłbym zostawic pomnik jako wyzwoliciela-
                okupanta,dla przestrogi dla innych pokolen
    • zorbathegreek A co z polskimi bezrobotnymi? 30.04.07, 08:08
      Wolabym aby prezydent Kaczynski zamiast solidarnosci z neofaszystami estonskimi
      byl solidarny z polskimi bezrobotnymi (wciaz sa ich miliony), bezdomnymi i tymi
      Polakami, co za chlebem musieli, "dzieki" Solidarnosci, wyjechac za granice...
      :(
      • jankowski1960 Re: A co z polskimi bezrobotnymi? 30.04.07, 13:26
        zorbathegreek napisał:

> Wolabym aby prezydent Kaczynski zamiast solidarnosci z neofaszystami
        estonskimi
        >
        > byl solidarny z polskimi bezrobotnymi (wciaz sa ich miliony), bezdomnymi i
        tymi
        >
        > Polakami, co za chlebem musieli, "dzieki" Solidarnosci, wyjechac za granice...
        > :(

ESTONSCY FASZYSCI ZAMORDOWALI ROSJANINA
        POND 1000 OSOB BEZPRAWNIE ZATRZYMANYCH

PRECZ Z UE Z TYM FASZYSTROWSKIM BAGNEM

• borrka1 Re: A co z polskimi bezrobotnymi? 30.04.07, 21:52
          jankowski1960 napisał:

> zorbathegreek napisał:
          >
          > > Wolabym aby prezydent Kaczynski zamiast solidarnosci z neofaszystami
          > estonskimi
          > >
          > > byl solidarny z polskimi bezrobotnymi (wciaz sa ich miliony), bezdomnymi
          > i
          > tymi
          > >
          > > Polakami, co za chlebem musieli, "dzieki" Solidarnosci, wyjechac za grani
          > ce...
          > > :(
          >
          >
          > ESTONSCY FASZYSCI ZAMORDOWALI ROSJANINA
          > POND 1000 OSOB BEZPRAWNIE ZATRZYMANYCH
          >
          > PRECZ Z UE Z TYM FASZYSTROWSKIM BAGNEM

zatrzymanych,(nie aresztowanych z sankcji sadu)trzymali w terminalu portowym ze
          skutymi rekoma cala noc!policja zmuszala wszystkich do klekania przed nimi na
          kolanach,jak nie to pala,wsrod zatrzymanych sporo obcokrajowcow,finow,szwedow.
          Na ulicach lapali wszystko co sie rusza,stad taka ilosc zatrzymanych.

Jest wiele zapisow na komorki ale w internecie nie mozna znalezc,cenzura!
          Popularny portal Delfi nie puszcza zadnych komentarzy i zsylek wiec trzeba
          poczekac troche kiedy cenzure zniosa.
          10-12 letnie dzieci przyniosly kwiaty pod pomnik czy raczej puste miejsce po nim
          (w piatek)nie zostali przepuszczeni przez kordon policji,poszli je zlozyc pod
          dom rzadu,tam zostali brutalnie rozegnani,na slowa protestu starszego mezczyzny-
          co wy robicie!przeciez to dzieci!dostal pala.
          To niektore relacje swiadkow i uczestnikow protestu.
    • vidi12 Kaczyński to kanalia, Estończycy mają go w dupie 30.04.07, 18:02
      • surykatka333 Re: Kaczyński to kanalia, Estończycy mają go w du 01.05.07, 16:46
        Nieprawda gdybyś pojechał do Estoni to byś się czuł normalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka