Dodaj do ulubionych

Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 200...

29.04.07, 10:11
A Parlament Europejski zajmuje się "prześladowanym" Geremkiem i gejami w
Polsce. Volodya to przecież przyjaciel Europy i demokracji, dlaczego mieliby
go krytykować?
Obserwuj wątek
    • gekon1979 powinni ich wylapac i deportowac 29.04.07, 10:11

• bolo22 Re: powinni ich wylapac i deportowac 29.04.07, 10:30
        To ,że rozwalili pomnik następnych po hitlerowcach okupantów, to zrobili bardzo
        dobrze !!! Powinni wszystkim Estończykom rosyjskiego pochodzenia dać bilet w
        jedną stronę , czyli do Rosji . Przecież mają tyle przestrzeni życiowej na
        Syberii, tyle wolnych kwater po dawnych gułagach , że zmieścili by tam wszystkich
        ruskich z dawnego Imperium Zła. A swoją drogą czego te ruskie barany chcą -
        przecież stopa życiowa ludzi w Estonii jest z 5 razy wyższa od Rosji. Rosjanin
        posiadający obywatelstwo estońskie, jako obywatel UE może bez przeszkód jeżdzic
        po Europie Zachodniej. A Rusek w Rosji nawet o tym pomarzyć nie może !
        • wielkl_srul [...] 29.04.07, 10:52
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • twzamar Zamieszki w Estoni...zasłużyli na to!!!! 29.04.07, 18:53
            Chciałem napisać wam wszystkim o całej sytuacji tutaj. Akurat tak się w moim
            życiu złożyło, że od października zeszłego roku pracuję właśnie w Tallinie i
            udało mi się poznać sytację tutaj, ze względu że zawsze mnie interesowały
            stosunki międzyludzkie w innych krajach.

Otóż sytuacja jest o wiele bardziej skomplikowana i nie chodzi tutaj o
            przeniesienie pomnika, który był tylko pretekstem do powstałych zamieszek. Ten
            ruch ze strony estońskiego rządu był jawną prowokacją przeciw Rosjanom żyjącym
            w Estonii jak i samej Rosji. Podkreślam - rządu!!! Otóż większości Estończyków
            ten pomnik w niczym nie przeszkadzał. Nagle po 16 latach od odzyskania
            niepodległości estońskiemu rządowi przypomniało się, że w centrum miasta stoi
            pomnik rosyjskiego żołnierza. Po 16 latach!!!!! Po odzyskaniu niepodległości w
            1991 roku rząd estoński wprowadził ustawę, która mówiła w skrócie o
            przyzwoleniu na niszczenie "pomników rosyjskości". Więc dlaczego nie zrobili
            tego wcześniej???!!!!
            W marcu z centrum Tallina zniknął budynek, który należał bodajrze do
            Politechniki. Powód - w czasie ZSRR odbywały się w nim zjady partii centralnej.
            Ot, też tak nagle po 16 latach im się przypomnialo....
            Do tego wspomniany już wcześniej nacjonalizm Estończyków...z takim czymś się
            jeszcze nie spotkałem!!! Mówisz do Estończyków po angielsku (wiem, że nie
            przepadają za Rosjanami wiec staram się używać angielskiego a nie rosyjskiego w
            kontaktach z nimi) a on (ona) mimo że doskonale zna angielski odpowiada do
            Ciebie po estońsku!!! Jak dla mnie skandal! Ich duma narodowa urosła do takiej
            rangi, że mają wszystko w...
            Jeszcze jeden przykład. Budynki instytucji rządowych, kulturalnych, itp. mają
            tablicę z nazwą instytucji tylko w języku estońskim. Przychodzisz więc i nawet
            nie wiesz gdzie. Ot, taki miły akcent europejskości tego kraju, który niedługo
            wprowadzi Euro jako swoją walutę:)
            Dlatego rozumiem Etończyków rosyjskiego pochodzenia i ich flustrację.
            Napotykają w tym kraju na niespotykane szykany tylko dlatego, że mają rosyjskie
            pochodzenie. A tak na prawdę 99% jest pełnoprawnymi obywatelami Estoni, bo
            tutaj się rodzili!!

P.s. Tak na koniec chciałem dodać do tego co napisałem, że na szczęście nie
            wszyscy estończycy "łapią" się w reguły, o których napisałem. To cieszy.
            I jeszcze jedno, bo nie wiem czy o tym wspominano w Polsce - JEDNA CZWARTA, A
            NIEKTÓRE ŹRÓDŁA PODAJĄ, ŻE JEDNA TRZECIA OSÓB BIORĄCYCH UDZIAŁ W ZAMIESZKACH
            TO "CZYŚCI" ESTOŃCZYCY!!!!!!

Pozdrawiam, szczególnie tych co piszą o "kacapach", którzy niczym się nie
            różnią od nich samych!!!!

PEACE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • mangusta3 Odkrycie że 1/3 to demonstrantów to Estończycy 29.04.07, 19:00
              może wywołać szok porównywalny do trzęsienia ziemii, forumowe zjeby
              rusofobiczne dostaną przewlekłej sraczki... znowu się nie udało
              • mlasskacz masz rzadka kupke zamiast mózgu, mangusta. 29.04.07, 23:55
                Wiesz co to był Pakt Ribbentrop-Mołotow? Zagarniecie Estonii, Łotwy i Litwy przez sowieckich smierdzieli? Myśl, posrańcu z rzadką kupką w głowie.
                • mirmat1 On wie ale mial dziadka w UB 30.04.07, 05:26
                  mlasskacz napisał:
                  > Wiesz co to był Pakt Ribbentrop-Mołotow? Zagarniecie Estonii, Łotwy i Litwy
                  przez sowieckich smierdzieli? Myśl, posrańcu z rzadką kupką w głowie.
                  M: jestem pewien, ze wielu polsko-jezycznych czerwonych doskonale wiedza o
                  zbrodniach komunistycznych. Ale dla nich PRL byl systemem przywilejow i
                  dostatku. Wiec narzekaja dzis na lustracje i na to, ze nie spalono wszystkich
                  archiwow bezpieki.
                  • poszeklu Konieczny etap dekolonizacji Estonii 30.04.07, 15:21
                    Estonia probuje oczyscic sie z kolonialnych wplywow Rosji.
                    Niestety napotyka silny opor ze strony rosyjskiej mniejszosci,
                    ktora do niedawna zajmowala kluczowe pozycje decydentow w tej
                    republice. Jest to wiec obraz "odcinania ryja od koryta" ruskim.

mlasskacz napisał:
                    > Wiesz co to był Pakt Ribbentrop-Mołotow? Zagarniecie Estonii, Łotwy i Litwy
                    przez sowieckich smierdzieli? Myśl, posrańcu z rzadką kupką w głowie.
                    M: jestem pewien, ze wielu polsko-jezycznych czerwonych doskonale wiedza o
                    zbrodniach komunistycznych. Ale dla nich PRL byl systemem przywilejow i
                    dostatku. Wiec narzekaja dzis na lustracje i na to, ze nie spalono wszystkich
                    archiwow bezpieki.
                • mangusta3 wiem co to za pakt a wiesz gnido co stoi w Luhula? 30.04.07, 16:43
                  no zgadnij znawco Estonii od siedmiu boleści ! kolejny szamaciarz zasłaniający
                  się krótkotrwałym sojuszem hitlerowsko-stalinowskim (sierpień 1939-czerwiec
                  1941)
                • mangusta3 Re: masz rzadka kupke zamiast mózgu, mangusta. 01.05.07, 13:57
                  żebyś ty kundlu parszywy znał choć trochę dokładniej historię to wiedziałbyś,
                  że estońscy esesmani mordowali masowo Rosjan i Żydów i to wcale nie żadnych
                  komunistów odpowiedzialnych za zbrodnie przeciwko Estończykom z okresu 1940-1941
            • bucniebuc To prawda, na Łotwie nie ma takiej podłości 29.04.07, 19:28
              Łotysze są o wiele bardziej spoko.
            • tallinn Re: Zamieszki w Estoni 29.04.07, 22:19
              udało mi się poznać sytację tutaj

T: Myślę, że się nie udało.

Otóż większości Estończyków ten pomnik w niczym nie przeszkadzał.

T: Przeszkadzał. Tak jak przeszkadza osobie siarczysty policzek wymierzany jej
              codziennie. Trudno to zrozumieć, prawda?

Ten ruch ze strony estońskiego rządu był jawną prowokacją przeciw Rosjanom

T: (pobłażliwy uśmiech)

Nagle po 16 latach od odzyskania niepodległości estońskiemu rządowi przypomniało
              się, że w centrum miasta stoi pomnik rosyjskiego żołnierza. Po 16 latach!!!!!

T: Pierwszy rząd Marta Laara zamierzał rozwiązać problem pomnika okupantów już
              przed kilkunastu laty. Za sprawą partii na literę K, która skutecznie blokowała
              jakiekolwiek działania w tym kierunku (przez te wszystkie lata) nic z tego nie
              wyszło.

Po odzyskaniu niepodległości w 1991 roku rząd estoński wprowadził ustawę, która
              mówiła w skrócie o przyzwoleniu na niszczenie "pomników rosyjskości".

T: Poproszę o odsyłacz do źródła. Źródło może być w języku estońskim.

W marcu z centrum Tallina zniknął budynek, który należał bodajrze do
              Politechniki. Powód - w czasie ZSRR odbywały się w nim zjady partii centralnej.

T: Bzdura. (Mówimy o budynku Sakala Keskus, architekt Raine Karp, 1978. Ten sam
              architekt zaprojektował budynki Bilioteki Narodowej i Hali Miejskiej).
              Budynek został rozwalony z inicjatywy partii na K pomimo licznych prostestów
              mieszkańców Tallinna (co najmniej kilka tysięcy podpisów zebranych, sam się
              podpisałem), która w radzie miasta dysponuje absolutną większością. Chodzi o
              przekazanie terenu do dyspozycji świeżo upieczonemu członkowi tejże partii,
              doskonale sytuowanemu biznesmenowi, który ma wybudować tam centrum handlowe
              (oficjalnie "kulturalne"). Dochód do podziału, ma się rozumieć.
              Zaś Sakala Keskus ostatnio pełniło funkcję centrum kulturalne. Tu grał niedawno
              Tomasz Stańko na Jazzkaar, tu pokazywano też filmy Wajdy na PÖFF.
              Dodam jeszcze, co ważne, iż partia na K jest w a b s o l u t n e j opozycji do
              poczynań obecnego rządu estońskiego.

Mówisz do Estończyków po angielsku (wiem, że nie przepadają za Rosjanami wiec
              staram się używać angielskiego a nie rosyjskiego w kontaktach z nimi) a on (ona)
              mimo że doskonale zna angielski odpowiada do Ciebie po estońsku!!!

T: Od kilku lat mam zupełnie odmienne doświadczenia. Nie przytrafiło mi się to
              ani razu! Co ciekawe, Estończycy słysząc obcy język lub wyraźnie obcy akcent
              często przechodzą na rosyjski, zwłaszcza ci, dla których jest to jedyny znany
              język obcy.

Napotykają w tym kraju na niespotykane szykany tylko dlatego, że mają rosyjskie
              pochodzenie.

T: (pobłażliwy uśmiech)

A tak na prawdę 99% jest pełnoprawnymi obywatelami Estoni, bo tutaj się rodzili!!

T: O obywatelstwie napisał już wyjątkowo klarownie mufti.ibrahim
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=61558731&a=61572787
              " Obywatelstwo dziedziczy się albo według prawa
              ziemi, albo wg. prawa krwi, czyli po rodzicach, jak w większości krajów świata,
              w tym w Poslce i w Estonii. Osiedleńcy sowieccy nie mogli odziedziczyć
              obywatelstwa estońskiego na podstawie prawa krwi, podobnie jak Rosjanin urodzony
              w Polsce z rodziców Rosjan nie będzie miał automatycznie obywatelstwa polskiego
              nawet jeśli nie mówi słowa po rosyjsku. To normalne normy prawne obowiązujące w
              większości krajów świata. "

I na zakończenie dwa zdania komentarza.
              Mamy znowu niepodległą Estonię. Czasy Związku Radzieckiego minęły bezpowrotnie.

Pozdrawiam.
              • benooo Re: Zamieszki w Estoni 30.04.07, 00:50
                Dodalbym do tego:
                "Budynki instytucji rządowych, kulturalnych, itp. mają
                tablicę z nazwą instytucji tylko w języku estońskim. Przychodzisz więc i nawet
                nie wiesz gdzie. Ot, taki miły akcent europejskości tego kraju"
                Z podobnymi szykanami wobec obcokrajowców możemy się spotkać w wielu krajach.
                Proszę sobie wyobrazić, że budynki instytucji rządowych, kulturalnych itp. w
                Niemczech mają tablice po niemiecku a w Szwecji po szwedzku. We Francji
                natomiast (o zgrozo) po francusku. Ale to i tak jest nic w porównaniu z Węgrami.
                • tallinn Re: Zamieszki w Estonii 30.04.07, 01:24
                  Przeoczyłem ten fragment.
                  To prawda - tu "Kino", "Teater", "Muuseum", "Galerii", "Ooper", "Filharmoonia",
                  "Kontserdisaal" lub co gorsza "Kontserdihall";
                  ówdzie "Ministeerium", "Büroo", "Post", "Pank", "Politsei" -
                  ni w ząb nie da się w tym wszystkim połapać.
        • polop13 jhklk 29.04.07, 12:16
          tu nie chodzi o pomnik parti ani stalina tylko o pomnik żołnierzy kturzy
          walczyli o wolność to nie oni zasiadali w partii większość nie umiała nawet
          czytać ale mimo to pokazli swą odwage i waleczność.
          • loza_szydercza Re: jhklk 29.04.07, 12:21
            To oczywiste, ale pomniki stoja jako symbole rzekomego wyzwolenia.
            Zreszta jakby nie bylo- Rosyjscy zolnierze gwalcili i rabowali gdzie popadlo.
            Niektorzy nie znali nawet toalety i - za przeproszeniem- srali do szuflad i na
            podlogi.
            Oni nie kojarza sie dobrze nikomu. No i pomnik, wraz ze zwlokami, ma byc tylko
            przestawiony!
            • wujek_extrema Re: jhklk 29.04.07, 15:07
              Nie zwazajaz na poglady ideologiczne, ta decyzja jest niewatpliwie poltycznym i
              dyplomatycznym koszmarem. Czasami chce sie cos zrobic ale czas nie jest na to
              dobry. Wtedy najlepiej odlozyc to na pozniej jak sytuacja bedzie stabilniejsz.
              Od glupich i pochopnych decyzji wiele ludzi zginelo w wojnach i innych
              konfliktach. To nie moze byc madre...
              • mirmat1 Najlepszy czas jest teraz 30.04.07, 05:12
                wujek_extrema napisała:

> Nie zwazajaz na poglady ideologiczne, ta decyzja jest niewatpliwie poltycznym
                i dyplomatycznym koszmarem. Czasami chce sie cos zrobic ale czas nie jest na to
                > dobry. Wtedy najlepiej odlozyc to na pozniej jak sytuacja bedzie
                stabilniejsz.
                M: Jak poczytasz na tym watku bolszewiskich debili to okazuje sie, ze
                Estonczycy powinni to zrobic 16 lat temu !!!!
                > Od glupich i pochopnych decyzji wiele ludzi zginelo w wojnach i innych
                > konfliktach. To nie moze byc madre...
                M: najwiecej ludzi zginelo dzieki kretynskim pacyfistom, ktorzy zorganizowali w
                1938 Monachium a potem sie darli, ze nie chca umierac za "Danzing".
          • mockturtle Re: jhklk 29.04.07, 12:25
            tu chodzi o zolnierzy panstwa, ktore przez kolejnych 50 lat okupowalo Estonie.
            Estonczykow naprawde nie interesuje to, ze zolnierze ci bronili Rosji przed
            Niemcami - dla nich to wojna miedzy dwoma obcymi narodami, z ktorych jeden
            odebral im niepodleglosc na kolejne 50 lat. Jestem cala dusza po stronie
            Estonczykow w tym sporze.
          • mufti.ibrahim Buchachaaaaa!!! O wolność???? 29.04.07, 12:45
            Masz na myśli brutalną aneksję maleńkiego kraju przez sowieckie imperium i
            deportację kilkunastu procent jego mieszkańców.
          • zmuzbi Re: jhklk 29.04.07, 13:47
            Nawet nie umieli pisać tak jak Ty obrońco " KTÓRZY "
          • vaclavnewyork Re: jhklk 29.04.07, 16:08
            Miejsce zwlok czyje by nie byly jest na cmentarzach tam tez pomniki.Czy
            azjatyckiemu kacapowi tak trudno to zrozumiec?Gdzie sa pomniki pomordowanych
            przez bandytow z pod znaku sierpa i mlata?
            • borrka1 Re: jhklk 29.04.07, 20:21
              vaclavnewyork napisał:

> Miejsce zwlok czyje by nie byly jest na cmentarzach tam tez pomniki.Czy
              > azjatyckiemu kacapowi tak trudno to zrozumiec?Gdzie sa pomniki pomordowanych
              > przez bandytow z pod znaku sierpa i mlata?

no to przenies debilu pomnik Nieznanego Zolnierza w Warszawie czy innym miescie
              Europy na cmentarz,wraz ze zwlokami.Ten pomnik w Tallinie pelnil role omnika
              Nieznanego Zolnierza i plonal tam caly czas wieczny ogien,do momentu
              odzyskania niepodleglosci Estonii oczywiscie,potem okazalo sie ze nie ma
              pieniedzy na gaz ktory tam plonal w zniczu.

A pomniki pomordowanych przez bandytow spod znaku sierpa i mlota?a kto ich
              powinien postawic?co ,tez ruski?
          • patman Żołnierze Hitlera też pokazali odwagę i waleczność 29.04.07, 18:38
            Ciekawie rozumiesz pojęcie wolności, ale chyba szkoda czasu na dyskusję z osobnikiem, który "kturzy" pisze jak na załączonym obrazku, nie stawiając znaków interpunkcyjnych. Pozostaje pytanie: czy ultra-lewackość odbiera rozum, czy ludzie bez rozumu zostają ultra-lewakami (To samo tyczy się ultra-prawicowców, zwłaszcza katolibanu, ale to już inna bajka).
        • roztoka Rosjanie w Estonii jak Niemcy sudeccy za Hitlera 30.04.07, 00:14
          Rolę estońskich Rosjan powinno się nazwac po imieniu - TO JEST V KOLUMNA. TO
          JEST ZARZEWIE PRZYSZłEJ WOJNY I ATAKU ROSYJSKIEGO IMPERIUM. Dla Rosjan w Estonii
          punktem odniesienia jest wyłącznie Rosja, a nie jakiś tam karzeł, państwo
          sezonowe typu Estonia, czy Łotwa. Pycha Rosjan i zarazem ich prymitywne
          kompleksy, które podgrzewa czekistowski rosyjski rząd są bardzo niebezpieczne
          dla Europy i dla świata.
    • gupek222 Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 10:12
      A tam leją Europejczyków ci rosjanie protestujący to Europejczycy
      • adato moja żona jest Łotyszką. Byłem w Estonii... 29.04.07, 11:18
        ... na Litwie wielokrotnie. Mieszkałem na Łotwie 2 lata.

Jedyne co mogę rzec to 100% poparcia dla Estonii!!!
        Rosjanie są w tych krajach jak zaraza. Wysyłają listy do Strassburga oskarżając
        Republiki Bałtyckie o rasizm i dyskryminację. Np. domagają się pisania nazw
        ulic, dokumentów, informacji itp. w dwóch językach.

Ruscy mieszkają w tych krajach często po dwadzieścia lat i więcej i... wciąż nie
        rozumieją lokalnego języka!!! ZERO!!! chcą, żeby wszystko było po rusku ale
        sami nie dają od siebie nic!!

Oczywiście jest to dla nich problem. To nie ich wina, że urodzili się (część z
        nich) nie w swoim kraju. Ale jeżeli mieszkasz w obcym kraju ucz się języka i
        miej respekt dla tego co tam zastałeś: historii, tradycji, kultury etc. i tu
        pojawia się główny problem:

Stosunek ruskich do Estonii, Łotwy jest taki:
        NADEJDZIE CZAS, ZE TO WSZYSTKO ZNOWU BEDZIE NASZE!!!!
        Uwierzcie - NAWET KILKULETNIE DZIECI TAK MÓWIĄ bo starzy kładą im to kretyńskie
        imperialistyczne myślenie do łbów...

A teraz wyobraźcie sobie podobną sytuację u nas!
        W blisko 40-milionowym państwie ok. 30% sytuacji stanowią ruscy. Przez ostatnie
        kilkadziesiąt lat grabili, rabowali, zrujnowali ekonomię. A teraz my chcemy
        usunąć pomnik okupanta ze stolicy napotykając olbrzymie ruskie oburzenie.
        Nie możemy dostać pracy np. w banku bo nie znamy ruskiego języka. a Ruscy mimo,
        że mieszkają w Polsce 20,30,40 lat nie zdążyli się nauczyć nawet podstaw, są
        oburzeni i (często) agresywni gdy mówimy do nich po polsku...
        fajnie co?...

• borrka Dokladnie tak jest. 29.04.07, 11:30
          Stadne, wredne reakcje.
          Pretensje do innych, ze samemu nie nauczylo sie jezyka.
          Duzy udzial w podziemiu gospodarczym i praniu pieniedzy.
          • baby1 Re: Dokladnie tak jest. 29.04.07, 11:55
            Dlaczego mają się uczyć języka estońskiego jak nie jest im potrzebny?
            Emigranci z Kuby i Meksyku często też ani me ani be po angielsku i ich nikt za
            to wyrzuca z USA.

borrka napisał:

> Stadne, wredne reakcje.
            > Pretensje do innych, ze samemu nie nauczylo sie jezyka.
            > Duzy udzial w podziemiu gospodarczym i praniu pieniedzy.
            • mufti.ibrahim Ich też nikt nie wyrzuca. To oni robą dym. 29.04.07, 12:29

• fnoll i Rosja też robi dym... 29.04.07, 12:55
                broni swej zakłamanej historii

dopóki jej nie odkłamią będą wszędzie się bić za cześć Stalina, Łubianki,
                kolektywizacji i tego wszystkiego, co sercu każdego kagiebisty, w tym Putina,
                miłe...

państwo hiastorycznie zbójeckie, ot co
                • wielkl_srul [...] 29.04.07, 13:20
                  • romano33 w Estonii żyją chorzy rusofobowie 29.04.07, 15:05
                    A nie zauważają zbrodni wojennych w Iraku i Afganistanie wykonywanych przez USA
                    i Izraela

Dziwny jest ten świat.
                    • mufti.ibrahim A kiedy to USA anektowało Estonię? 29.04.07, 15:10

• nikola_piterski2 Re: w Estonii żyją chorzy rusofobowie 29.04.07, 15:12
                      romano33 napisała:

> A nie zauważają zbrodni wojennych w Iraku i Afganistanie wykonywanych przez
                      USA i Izraela

> Dziwny jest ten świat.

-----------------------------

Nawet jesli nie jesres Prodi, to myslie, ze moglby im zostac. A kazdym razie,
                      jestem pewien, ze nie jestes z PiSu albo LPR.

• pagyo Re: w Estonii żyją chorzy rusofobowie 29.04.07, 18:12
                        LPR i PiS ? Wojska do iraku wysłał rząd i prazydent z SLD, PO zdaje się też
                        nie protestowało.
                      • tbernard Re: w Estonii żyją chorzy rusofobowie 30.04.07, 09:13
                        nikola_piterski2 napisał:

> romano33 napisała:
                        >
                        > > A nie zauważają zbrodni wojennych w Iraku i Afganistanie wykonywanych prz
                        > ez
                        > USA i Izraela
                        >
                        > > Dziwny jest ten świat.
                        >

Jeszcze dziwniejszy wydaje się gdy w tej wyliczance pomija się sprawę Tybetu
                        oraz masakrę w Czeczenii.

> Nawet jesli nie jesres Prodi, to myslie, ze moglby im zostac. A kazdym razie,
                        > jestem pewien, ze nie jestes z PiSu albo LPR.

Do Iraku wojska wysłało SLD i Kwaśniewski, czyli w skrócie PZPR.
                        Nie znam w Polsce ugrupowania bardziej przychylnego Rosji. Tak się
                        składa, że to ugrupowanie ma przy okazji znacznie silniejszy instynkt wasala.
                    • eptesicus jakie to niby zbrodnie Izrael popełnia w Iraku... 29.04.07, 16:06
                      ...i Afganistanie? Możesz naświetlić tę sprawę? ;-)))))
                    • vaclavnewyork Re: w Estonii żyją chorzy rusofobowie 29.04.07, 16:15
                      Dziwny to jestes Ty.Co ma piernik do wiatraka>Chyba ze jestes mysxlaxcy inaczej?
                  • el_bigos Re: Dodaj jeszcze zydow, ktorych Polsce poslal st 29.04.07, 16:08
                    ciekawe gdzieś takie brednie wyczytał, może w publikacjach M.Giertycha albo może
                    w audycjach RM lub TV Trwam?
            • wielkl_srul Maja znac Estonski jesli chca zyc w Estonii 29.04.07, 13:17
              A jak sie nie podoba to droga wolna - won do rosji.
              • bucniebuc Dlaczego irlandzkie pastuchy nie znają irlandzki? 29.04.07, 13:37
                Mało tego - wysyła się ludzi na kursy angielskiego do Irlandii.
                • mufti.ibrahim Bo widzisz, misiu, te pastuchy to Irlandczycy, 29.04.07, 14:12
                  którzy miekszają w swoim kraju od 3 tysięcy lat. Rosjanie w Estonii to
                  imigranci, których okupant zwiózł w okresie okupacji. Estonia uznając ciągłość
                  państwowości od 1940 roku automatycznie uznała za obywateli wszystkich obywateli
                  tego państwa z 1940 oraz ich potomków, również Rosjan. I oni NIE MUSZĄ uczyć się
                  estońskiego.

Natomiast osadnicy z lat okupacji otrzymali prawo do stałego pobytu, ale
                  obywatelstwo muszą dopiero uzyskać. I w tym celu muszą udowodnić znajomość
                  języka urzędowego. Tak jak to się dzieje w większości cywilizowanych krajów.
                  • mangusta3 Irlandczycy naród mówiący językiem ex-okupanta 29.04.07, 14:17
                    fenomen, Irlandczycy potrafili zachować tradycję, obyczaje, tożsamość narodową,
                    przywiązanie do katolicyzmu ale zapomnieli własnego języka

Baskowie pod tym względem sa lepsi gdyż zachowali swój język, podobnie
                    Katalończycy i Korsykanie
                    • mufti.ibrahim Ale to ICH sprawa jakim językiem mówią. 29.04.07, 14:21
                      Nie Anglii.
                      • mangusta3 a co z pomnikami sławiącymi Waffen SS w Estonii? 29.04.07, 14:41
                        jak choćby ten w Luhula...
                        • fullsphere Re: a co z pomnikami sławiącymi Waffen SS w Eston 29.04.07, 15:18
                          Tutaj sprawa wygląda inaczej.
                          Estonia znajdowała się pod okupacją radziecką. Kiedy Niemcy rozpoczęły wojnę z
                          ZSRR Estończycy znaleźli w tym okazje do uwolnienia się od komunistów. Dlatego
                          przyłączyli się do Niemców. Do Wehrmachtu nie przyjmowano obcokrajowców.
                          Wcielano ich do Waffen SS, (paradoksalnie ponieważ SS miało być elitą aryjskich
                          wojowników więc dziwne może się wydawać wcielanie do niego np. Rosjan czyli wg.
                          nazistów "podludzi") i tworzono oddzielne jednostki. Oddziałów estońskich było
                          kilka, w roku 1944 połączono je i utworzono z nich 20 Dywizje Grenadierów.
                          Liczyła około 20000 ludzi. Walczyła ona na froncie wschodnim, na terenie Polski.
                          Pod koniec wojny znalazła się na terenie Czech gdzie została rozbita przez Armie
                          Czerwoną. Niedobitkom udało się przedostać na zachód. Co ciekawe rząd USA
                          stwierdził że żołnierze tej jednostki nie byli wrogami Ameryki i przyznał im
                          prawo do ubiegania się o azyl.
                          Na koncie tej jednostki nie ma żadnych zbrodni wojennych.
                          Wniosek prosty - Estończycy nie byli w stanie walczyć z Rosjanami samodzielnie
                          więc przyłączyli się do Niemców. Nie po to żeby podbijać, zakładać obozy
                          koncentracyjne ale by pozbyć się komunistów.
                          Wobec powyższego nie widzę powodu dlaczego Estończycy mieliby burzyć pomnik
                          Waffen SS.
                          Pozdrawiam. :)
                          • kacap_z_moskwy Re: a co z pomnikami sławiącymi Waffen SS w Eston 29.04.07, 16:01
                            Nie bylo zbrodni? To dlaczego wszystkich dowodcow powieszono? A Estonczycy
                            mieli nie jedna dywizje. I po Lotwie, to drugi kraj, ktory procentowo od swojej
                            ludnosczi wystawil naiwiecej zolnierzy dla faszystow. Zolnierzy nawet za zsrr
                            nie sczigano. Bo to zolnierze. I zyli tacy w zsrr. TAk dla informacji.
                            • fullsphere Re: a co z pomnikami sławiącymi Waffen SS w Eston 29.04.07, 16:47
                              Było kilka mniejszych jednostek z których utworzono tą jedną dywizje. Więcej nie
                              było. Procentowo na pewno bo Estonia za duża nie jest. Ale była to kropla w morzu.
                              A dlaczego powieszono dowódców ? Nie wiem. Ale to nie jest żaden dowód bo
                              rosyjscy wyzwoliciele wieszali wielu ludzi. Przypomnę tylko że własnych
                              żołnierzy uwolnionych z obozów jenieckich zesłano później na Syberię. 20-tej
                              Dywizji Grenadierów nie udowodniono żadnych zbrodni. Domniemanie niewinności.
                              • turtlezzz Re: a co z pomnikami sławiącymi Waffen SS w Eston 29.04.07, 17:04
                                Dość powiedzieć, że sowieci mordowali także przywódców polskiego państwa podziemnego, oskarżając ich o współpracę z okupantem. Dlaczego mordowali ? Bo tak traktowali wrogów politycznych.
                                • critto chwala estonskim powstancom!!! 30.04.07, 01:11
                                  otoz to. Atakowanie Estonczykow za to, ze popierali Niemcow to wyjatkowa
                                  podlosc. Po pierwsze, sami od tych Niemcow ucierpieli
                                  • turtlezzz Re: chwala estonskim powstancom!!! 30.04.07, 04:23
                                    Wedle szacunków w roku 1949 w polskim "podziemiu" pozostawało jeszcze ok. 100 tysięcy ludzi. Także u nas z tym hartem ducha nie było najgorzej ;) Szkoda tylko, że to było lekkie szaleństwo..
                            • patman Największym sojusznikiem III Rzeszy był ZSRR 29.04.07, 18:43
                              Dlaczego tego Rosjanom nie wypominasz, a robisz z tego zarzut Estonii. Moralność Kalego?
                              • mangusta3 największym przez chwilę od 1939 do 1941, a jeśli 29.04.07, 18:55
                                tak to Estończycy współpracujący z Hitlerem to dopiero kanalie nienawidzący
                                swojego kraju, przecież poszli w objęcia człowieka, który zgodził się na
                                aneksję ich ojczyzny przez Stalina...
                                • patman O, to bardzo dużo zmienia 29.04.07, 19:20
                                  Tylko dwa lata, wg ciebie, III Rzesza i ZSRR były sojusznikami - niesamowity argument, który radykalnie zmienia zapatrywania na dzisiejszą sytuację. Podsumowaująć go - buahahahahah.
                                  Tak dla twojej informacji, Hitler i Stalin współpracowali dużo wcześniej nim zawarto Pakt Ribbentrop-Mołotow. Myślisz, że gdzie testowane nowe typy niemieckich czołgów, samolotów i innego uzbrojenia, jak nie na sowieckich poligonach?
                                  Co do Estonii, to wybacz, że użyję porównania, ale jeśli ktoś silniejszy powali cię na ziemię i zaczyna kopać, a ktoś inny nadbiega z pomocą bądź "pomocą", to nie będziesz się go pytał, czy też ci potem nie dowali, tylko przyłączasz się do niego. Jeśli po wszystkim postawiłbyś pomnik pierwszemu kopiącemu, to oznaczałoby, że za dużo trafień przyjąłeś na głowę.
                                  • naf-naf Re: O, to bardzo dużo zmienia 29.04.07, 19:25
                                    Zrobie wyjatek i skomentuje ta bzdure. ZSRR wspolpracowal z republika Wejmarska
                                    bodajze z 1924 po 1932 rok. Hitler ta wspolprace przerwal.Traktat R.-M. jest w
                                    strukturze i tresci ANALOGICZNY polskim traktatom z Rumunia od 26r., Niemcami
                                    od 34 a traktatu Halifax-Raczynski od 39r..Wiec Polsce mozna rzucic zarzut
                                    analogiczny do tego ktory Suworow wysywa wb.ZSRR : chcieliscie lecz nie
                                    potrafiliscie.
                                    • patman Analogia? 29.04.07, 19:44
                                      Bardzo fajna analogia - w którym punkcie polsko-rumuńskiego paktu jest mowa o podziale ziem sąsiadów? Zacytujesz mi może fragment tajnego załącznika?
                                    • piotrvs Re: O, to bardzo dużo zmienia 29.04.07, 23:10
                                      a tymczasem stalin wysyłał do niemiec aż do ostatniego dnia przed wejściem
                                      nazistów do rosji wszystkie surowce jakie był w stanie wysłać, pewnie z dobrego
                                      serca tak zaopatrywał swojego wroga
                          • wlodzimierz.ilicz Estończycy kochają SS bo Hitler pozowlił im mordo- 29.04.07, 17:49
                            wać w latach 1941-45 Rosjan i Żydów. Nieważne winien, niewinien.
                            Tacy z nadbałtyckich dywizji SS mordowali również Polaków z AK.
                            Ale głupi są na potęgę bo Hitler zamierzał wcielić Estonię do Wielkiej Rzeszy -
                            bez żadnych tam estońskich władz.
                            I tyle by było z estońskich aspiracji.
                            Dziś żadnej Estonii (tak jak Polski) by już nie było.
                            Tylko Grossdeutschland Dritte Reich.
                            • wlodzimierz.ilicz I za to, że Rosjanie uratowali ich przed III Rzesz 29.04.07, 17:54
                              ą w 1945 Estończycy powinni do dziś Rosjan po dupach z wdzięczności całować.
                              A że tego nie robią - to dlatego, że są wrednymi łobuzami.
                              • 1410_tenrok A niby za co? Ze im 35% ludnosci na sybir wywiezli 29.04.07, 18:05
                                sciemniac to my, ale nie nas!!!!

W 1940 roku stalin zajął trzy kwitnąc panstwa bałtyckie, ktore stały
                                gospodarczo nawet lepiej od Polski. PKB był w nich bez porownia wyższy niz w
                                sowietach. I co swoietyim zostawiły?? Bryndze!!!

Z to te wredne łobuzy mają ich całować. Jestes chory na umysle!!!
                                • wlodzimierz.ilicz Tak powinni stawiać Rosjanom pomniki i kłaść tam 29.04.07, 18:16
                                  co dzień kwiaty.
                                  Bo Hitler żadnej Estonii w swoich planach nie miał.
                                  Wcieliłby ten kraj raz na zawsze do III Rzeszy a komu to by się nie spodobało
                                  nie wyjechałby na Syberię tylko do Oświecimia. Na krótki pobyt z wyjściem przez
                                  komin.
                                  • patman Rozbrajają mnie tacy goście jak ty 29.04.07, 18:49
                                    Od kogo chciał byś dostać z pięści - od Andrzeja Gołoty czy Mike'a Tysona? Bardzo przyjemny wybór, miej tylko nadzieję, że nie będziesz postawiony przed taką kwestią, bo chyba nie chcesz stawiać pomnika Gołocie za to, że trochę słabiej bije?
                                  • piotrvs Re: Tak powinni stawiać Rosjanom pomniki i kłaść 29.04.07, 23:18
                                    naziści mówili kogo lubią a kogo nie i wszystko było jasne, rosjanie opowiadali
                                    jacy to z nich przyjaciele a nóż w plecy wsadzali, taka to różnica, ja wolałbym
                                    dokładnie wiedzieć gdzie przyjaciel a gdzie wróg
                                    • x1x1x1 Re: Tak powinni stawiać Rosjanom pomniki i kłaść 29.04.07, 23:24
                                      Masz bardzo nieścisłe informacje - w okupowanej Polsce istniała propaganda
                                      niemiecka. Oni nie mówili, że polacy są be, be byli polscy bandyci - czyli
                                      partyzanci, ludzie podziemia. Polacy mogli być cacy - wykonywać wszystkie
                                      polecenia nazistów, donosić na partyzantów itp., itd.
                              • critto wstydu nie masz stalinowski komunisto 30.04.07, 01:15
                                rozumiem, wlodzimierzu iliczu, ze to durna prowokacja, podobnie jak twoj
                                pseudonim. Estonczycy moga "podziekowac" ZSRR
                            • 1410_tenrok A jakies dowody na te banialuki???? 29.04.07, 18:02
                              • wlodzimierz.ilicz Zapoznaj się z niemieckim Generalplan Ost. 29.04.07, 18:17
                          • 1410_tenrok Po pierwsze koleżko, to do Waffen ss nikogo nie 29.04.07, 18:01
                            wcielano! W wiekszosc panstw europejskich znajowały sie punkty werbunkowe. Była
                            to formacja czysto ochotnicza. Oprócz Waffen SS Etsonczycy służyli również w
                            Wehrmachcie, jako tzw. HIWI. Wiele regimentów plot obsadzone były Estończykami
                            i Łotystzami. Po drugie Niemcy, jakby na to nie spojrzec, wyzwolili panstwa
                            bałtyckie od straszliwej gehenny. A wiec, Bałtowie stanęli po ich stronie.
                            Zwłaszcza, że sowiety zredukowały liczbe Bałtów od 25 do 45%. Niepokornych
                            wysyłano masowo na Sybir, skąd mało kto wrócił. W czasie ofensywy kurlandzkiej
                            (1944-1945) - Niemcy bronili Pribałtki. Takie są wspomnienia osób z tamtych
                            czasów. Wkraczającą armie sowiecką witały tylko łzy wściekłości i radości
                            komunistów. Ostatni partyzanci na Łotwie oraz w Estonii przestali walczyć z
                            Sowietami na początku lat 60.
                            Za komuny Pribałtika to był ulubiony obszar dla emerytowanych wojskowych i
                            kagebistów. Wiekszosc obywateli Estonii oraz Łotwy, tak na prawde powinna
                            zostac wyrzucona z tych krajów z jednego powodu - są wrogami tych panstwa.
                            Przed przystąpieniem tych panstw, tzn. Estonii i Łotwey do EU, był z tym
                            poważny problem.
                            • wlodzimierz.ilicz Estończycy mieli szczęście, że nie doczekali zwy- 29.04.07, 18:23
                              ciestwa Hitlera.
                              Wtedy ich kraj jako pradawne ziemie niemieckiego zakonu Kawalerów Mieczowych
                              zostałby po prostu zlikwidowany a administrację objęliby Niemcy, których tam
                              zresztą było pełno.
                              • piotrvs Re: Estończycy mieli szczęście, że nie doczekali 29.04.07, 23:22
                                bardzo ciekawie ktoś kiedyś napisał, ze na mazurach polskojęzyczna ludność
                                przetrwała krzyżaków, hitlerowców i dopiero za polski socjalistycznej prawie w
                                całości znikneła :P
                          • borrka1 Re: a co z pomnikami sławiącymi Waffen SS w Eston 29.04.07, 20:38
                            fullsphere napisał:

> Tutaj sprawa wygląda inaczej.
                            > Estonia znajdowała się pod okupacją radziecką. Kiedy Niemcy rozpoczęły wojnę z
                            > ZSRR Estończycy znaleźli w tym okazje do uwolnienia się od komunistów. Dlatego
                            > przyłączyli się do Niemców.

ale estonczycy nie wystapili przeciw ZSRR do wstapienia Niemcow,wiec zadnej
                            walki nie bylo,potem tylko przylaczyli sie do hitlerowcow do walki z reszta
                            swiata,bo ruskich juz u nich nie bylo i ZSRR byl prawie pokonany,wiec te twoje
                            tlumaczenia(vczy tez estonczykow)nie maja nic zgodnego z prawda,ot takie proby
                            wytlumaczenia przez winnego.

Do Wehrmachtu nie przyjmowano obcokrajowców.
                            > Wcielano ich do Waffen SS, (paradoksalnie ponieważ SS miało być elitą
                            aryjskich
                            > wojowników więc dziwne może się wydawać wcielanie do niego np. Rosjan czyli
                            wg.
                            > nazistów "podludzi") i tworzono oddzielne jednostki.

nie wcielano na poczatku ,tylko tyle bylo chetnych ze postanowiono utworzyc
                            oddzielne dywizje,po Stalingradzie Hitler zaczal brac kazdego chetnego czy nie
                            do armii,dziwnym trafem Polakom tebo nie proponowali,po prostu wiedzieli kto
                            jest zdolny sie zeszmacic.

Oddziałów estońskich było
                            > kilka, w roku 1944 połączono je i utworzono z nich 20 Dywizje Grenadierów.
                            > Liczyła około 20000 ludzi. Walczyła ona na froncie wschodnim, na terenie
                            Polski
                            > .
                            > Pod koniec wojny znalazła się na terenie Czech gdzie została rozbita przez
                            Armi
                            > e
                            > Czerwoną. Niedobitkom udało się przedostać na zachód. Co ciekawe rząd USA
                            > stwierdził że żołnierze tej jednostki nie byli wrogami Ameryki i przyznał im
                            > prawo do ubiegania się o azyl.
                            > Na koncie tej jednostki nie ma żadnych zbrodni wojennych.

kwestia chcenia udowodnienia przestepstw,a sytuacja püolityczna sprzyjala
                            nieznajdowaniu winy.

> Wniosek prosty - Estończycy nie byli w stanie walczyć z Rosjanami samodzielnie
                            > więc przyłączyli się do Niemców. Nie po to żeby podbijać, zakładać obozy
                            > koncentracyjne ale by pozbyć się komunistów.

tu akurat sie mylisz,uczestniczyli w akcjach przeciwko ludnosci cywilnej na
                            Bialorusi,Ukrainie,Polsce ,Rosji ,Czechoslowacji.

> Wobec powyższego nie widzę powodu dlaczego Estończycy mieliby burzyć pomnik
                            > Waffen SS.
                            > Pozdrawiam. :)

Sadze ze po zbudowaniu takiego dlugo wolnoscia by sie nie cieszyli,powod zawsze
                            by sie znalazl,chociazby obrona obywateli Rosjii ktorych jest tam ze 150
                            tys.Ameryka to potrafi wykorzystac,Rosja sadze tez sie tego moze nauczyc i nikt
                            nie skoczy,bo dobro wlasnych obywateli ponad wszystko.
                    • 1410_tenrok od kiedy to zapomnieli??? 29.04.07, 17:51
                      zostali wynarodowieni. Do czasu wielkiego głodu lat 40 XIX w. 95% ludzi mowiło
                      w Gaellic. Po wielkim głodzie robiono wszystko, aby jezyk sie skonczył. Obecnie
                      w Gaellic mowi wie na wyspach Arram oraz w okolicach Galway.

A Baskowie???
                      Do czasów Republiki mówili po baskijsku. Po upadku republiki Franco zakazał
                      mówienia po baskijsku oraz takich rzeczy np. jak pelotta. Baskowie stanęli po
                      stronie republiki i to była kara. Oficjalnie mowic po baskijsku mozna dopiero
                      od śmierci franco.

• pagyo Re: Irlandczycy naród mówiący językiem ex-okupant 29.04.07, 18:14
                      Podobnie jak Szkoci i Walijczycy.

Słuchałeś kiedyś Clannad'u?
                      • mangusta3 no i Kornwalijczycy oraz Bretończycy i mieszkańcy 29.04.07, 18:26
                        wyspy Man pasuje ćwoku, słuchałem Clannad jeszcze wtedy kiedy ty na gó.. papu
                        mówiłeś...
                        • pagyo Re: no i Kornwalijczycy oraz Bretończycy i mieszk 29.04.07, 19:49
                          Wąptię chamie. Ile masz lat?
                          • mangusta3 na pewno więcej chłopcze od ciebie spływaj spać ! 29.04.07, 20:54
                            • pagyo Re: na pewno więcej chłopcze od ciebie spływaj sp 29.04.07, 21:33
                              Cieszę się, że masz mnie za chłopca. Niestety już nim nie jestem. Byłem nim,
                              kiedy w TV leciał Gucio i Cezar i Jacek i Agatka, a rarytasami były takie
                              seriale jak "Bonanza", "Koń który mówi", "Święty", "Doktor Kildare", "Randall i
                              duch Hopkirka" a potem "Saga rodu Forsythów" i "6 żon Henryka 8".

Przydałoby ci się trochę więcej kultury i mniej agresji.
                              • mangusta3 Re: na pewno więcej chłopcze od ciebie spływaj sp 30.04.07, 16:48
                                na forum nie można stosować kultury mając doczynienia zazwyczaj z chamskim,
                                małym, podłym, parszywym, prawicowym polaczkiem, nie wiem czy nim jesteś jesli
                                nie to sorki za obrazę, w każdym razie współczesność uczy agresji więc i tutaj
                                się ona czasem u mnie zaszczepia
                                • pagyo Re: na pewno więcej chłopcze od ciebie spływaj sp 30.04.07, 18:49
                                  Pisżąc o Clannad chciałem tylko zwrócić uwagę, że mimo "odjęzykowienia" w
                                  Irlandii jednak widać w tym dume i próby wskrzeszania tych celtyckich korzeni.
                                  Ta muzyka i ten język mnie własnie wtedy w latach 80-tych zafascynowały. Teza o
                                  wynarodowieniu wydała mi się więc przesadna. Zaznaczam, że nie jestem znawcą
                                  Irlandii. Zauważyłem też, ze przy okazji meczu Polska Walia - Walijczycy
                                  śpiewali hymn w swoim starym języku. Wszedłem na forum kibiców walijskich i
                                  zauwazyłem, że chętnie pozdrawiają sie te używając "starowalijskiego". Nie
                                  miałem zamiaru się wymądrzać.
                                  • mangusta3 Re: na pewno więcej chłopcze od ciebie spływaj sp 01.05.07, 14:02
                                    okey zwracam honor, kwestia używania języka angielskiego przez Irlandczyków ma
                                    bardziej uzasadnienie praktyczne niż emocjonalne, poza tym angielski jest o
                                    wiele łatwiejszy, jednak Irlandczycy nauczają swojego języka narodowego czyli
                                    gaelickiego (celtyckiego) w szkołach, niewielka liczba ludzi w małych wioskach
                                    na południowym zachodzie kraju mówi nim na codzień
            • jataddy Re: Dokladnie tak jest. 29.04.07, 14:12
              Zapomniales dodac przybyszy z Polski wiekszosc tez ani me ani be po
              amerykansku.
              • ojojoj1 Re: Dokladnie tak jest. 29.04.07, 16:05
                Po jakiemu?
        • loza_szydercza Cos okropnego 29.04.07, 11:59
          Nawet o tym nie wiedzialem. Przeciez normalnie to powod, zeby ich wszystkich na
          zbity pysk stamtad wywalic.
          • mangusta3 Finowie usuńcie szwedzki jak j. urz. ex-okupanta 29.04.07, 14:13
            • mufti.ibrahim 1. Finlandia nie należy do Szwecji od 300 lat. 29.04.07, 14:20
              2. Ludność szwedzkojęzyczna mieszka w Finlandii od ośmiuset lat, jest częśćią
              jej historii ma więc do Finlandii takie samo prawo jak ludność finskojęzyczna.
              Rosjanie w Estonii to w 90 procentach osadnicy z okresu okupacji sowieckiej.
              Zgodnie z zasadą ciągłości państwowości Estonii nie mogli uzyskać obywatelstwa a
              jedynie prawo pobytu.
              3. Jaki sobie wybiorą język urzędowy Finowie i Estończycy to ich sprawa.
              4. Szwedzki jest językiem urzędowym tylko na terenach zamieszkanych przez
              ludność szwedzkojęzyczną.
              • mangusta3 1. Szwedzi znaleźli się tam w wyniku okupacji 29.04.07, 14:47
                szwedzkiej i zawsze mieszali się bezczelnie w sprawy Finlandii

2.Finlandia była przez Szwecję pozbawiona niepodległości i dlatego specjlanie
                uzyłem tego przykładu, co z tego że Szwedzi tam mieszkają, skoro Rosjanie nie
                mają prawa do uznania własnego języka za urzędowy na obszarach przez siebie
                zamieszkanych tak samo Szwedzi powinni go zostać pozbawieni, po za tym bardzo
                ważne w Finlandii są dwa języki urzędowe na szczeblu centralnym: fiński i
                szwedzki
                • mufti.ibrahim I znowu bredzisz. Kiedy to Szwedzi mieszali 29.04.07, 15:00
                  się w wewnętrzne sprawy Finalndii, jeśli Finalndia stanowiła część Szwecji od
                  XIII wieku a wcześniej żadnej Finlandii nie było (jak wiesz coś o państwie
                  Fińskim przed XX wiekiemj to daj znać)? Daj też znać jesli wiesz coś o inwazji
                  Szwecji na państwo fińskie, o masowych deportacjach Finów przez Szwedów.

Jak już wspomniałem, misiu, Szwedzi są w Finlandii ludnością rdzenna. Mieszkają
                  tam od setek lat. Z Rosjanami w Estonii sprawa jest inna. Nikt nie każe się
                  uczyć estońskiego Rosjanom, którzy byli obywatelami Estonii przed 1940. Oni
                  AUTOMATYCZNIE uzyskali uznanie obywatelstwa. Problem dotyczy jedynie osadników z
                  okresu okupacji sowieckiej i wynika z doktryny ciągłości państwowości
                  estońskiej. I to sprawa Estończyków jak ten problem rozwiążą, nie twoja. I tak
                  wykazali się wielkodusznością, że przyznali nielegalnym, z punktu widzenia prawa
                  międzynarodowego, osadnikom prawo pobytu.

No i kto ci powiedział, że Rosjanie nie mają prawa do rosyjskiego w rejonach
                  przeaz siebie zamieszkanych? Na przykład w rejonie Narwy w większości szkół
                  rosyjski jest językiem wykładowym.
                  • mangusta3 Re: I znowu bredzisz. Kiedy to Szwedzi mieszali 29.04.07, 17:54
                    >>się w wewnętrzne sprawy Finalndii, jeśli Finalndia stanowiła część Szwecji od
                    XIII wieku a wcześniej żadnej Finlandii nie było (jak wiesz coś o państwie
                    Fińskim przed XX wiekiemj to daj znać)? Daj też znać jesli wiesz coś o inwazji
                    Szwecji na państwo fińskie, o masowych deportacjach Finów przez Szwedów.<<

czy to że nie było Finlandii oznacza iż Szwedzi nie dokonali podboju oczywiście
                    pod hasłem chrystianizacji ludów fińskich zresztą przytoczę fragment z
                    wikipedii:

"...Zarówno Księstwo Nowogrodzkie, jak i Szwecja chciały uczynić Finlandię
                    swoją sferą wpływów. W 1154 Eryk IX, król Szwecji podjął wyprawę w celu
                    schrystianizowania Finlandii. Wyprawa zakończyła się niepowodzeniem. W
                    następnych latach Szwedzi stopniowo chrystianizowali kraj. Z tego okresu
                    pochodzą pierwsze wzmianki o mieście Turku (Åbo), które od początku
                    średniowiecza było stolicą. Lokalnym arystokratom nadano prawa szlacheckie. W
                    XII i XIII wieku dochodziło do wielu wojen ze Szwecją, Finlandia ostatecznie
                    utraciła niepodległość w 1249 roku. W 1284 roku kraj został nazwany Księstwem
                    Finlandii.

Na wschodzie Finlandię próbowało podbić Księstwo Nowogrodu. Ostatecznie granice
                    wyznaczono w 1323 roku traktatem w Pahkinasaari, na mocy którego większość
                    kraju znalazła pod panowaniem Szwecji. W 1362 roku król Haakon nadał Finom
                    prawo udziału w wyborze szwedzkiego króla. Dwa lata później na tronie Szwecji
                    zasiadł Albrecht Meklemburski, który ograniczył prawa Finów narzucając m.in.
                    pańszczyznę. Po 10 latach zamieszek i powstań Albrecht został zdetronizowany, a
                    nowy król Grip był zmuszony przywrócić Finom dawne prawa..."

"...W 1617 roku Karjala (Karelia) została przyłączona do Szwecji. Na początku
                    XVII wieku w kraju nadal panowała stagnacja gospodarcza, a szlachta emigrowała
                    do Szwecji. Następował spadek znaczenia fińskich miast, z wyjątkiem stołecznego
                    Turku..."

"...W 1696 roku wybuchła zaraza. Fakt, że Szwecja nie udzieliła Finlandii
                    żadnej pomocy, obudził w Finach poczucie odrębności..."

"...W XVIII wieku niezadowolenie potęgowało usunięcie języka fińskiego z
                    administracji i szkolnictwa..."

ludność szwedzka była typowymi kolonistami idącymi za mieczem zmuszającym do
                    przyjmowania chrześcijaństwa (nie oszukujmy się tak wtedy nawracano terrorem
                    bardziej niż pokojowymi metodami)

po wybuchu wojny domowej w Finlandii, w której konserwatywna prawica
                    wymordowała 23 tysiące lewicowców (głownie socjademokratów i związkowców, tylko
                    niewielka część to byli fińscy bolszewicy) Szwedzi w Finlandii stanowili główny
                    trzon sił białogwardyjskich (bo to oni stanowili arystokrację) przeciwnych
                    rządowi czerwonych (Fińska Socjalistyczna Republika Robotnicza), sam dowódca
                    białych gwardii Carl Emil Mannerheim to zrusyfikowany szwedzki szlachcic, takie
                    zdanie miał o nim Piłsudski, który z sympatią odnosił się do rewolucji fińskiej
                    organizowanej nie przez komunistów (bo ich wtedy jeszcze nie było) tylko
                    socjaldemokratów...to tak na marginesie

warto też pamiętać, że biały terror w Finlandii znacznie przewyższył czerwony
                    terror a biali utworzyli nawet obozy koncentracyjne gdzie zmarły tysiące ich
                    przeciwników politycznych...

>>Jak już wspomniałem, misiu, Szwedzi są w Finlandii ludnością rdzenna.
                    Mieszkają tam od setek lat. Z Rosjanami w Estonii sprawa jest inna. Nikt nie
                    każe się uczyć estońskiego Rosjanom, którzy byli obywatelami Estonii przed
                    1940. Oni AUTOMATYCZNIE uzyskali uznanie obywatelstwa. Problem dotyczy jedynie
                    osadników z okresu okupacji sowieckiej i wynika z doktryny ciągłości
                    państwowości estońskiej. I to sprawa Estończyków jak ten problem rozwiążą, nie
                    twoja. I tak wykazali się wielkodusznością, że przyznali nielegalnym, z punktu
                    widzenia prawa międzynarodowego, osadnikom prawo pobytu.<<

formalne wygląda to może ładnie ale od strony funkcjonowania miejscowych Rosjan
                    już nie jest różowo - dyskryminacja istnieje i dotyczy Rosjan w ogóle to są
                    fakty, sprawa nie musi być moją ale dotyczy obywateli Unii więc po częsci jest
                    nasza wspólną,

>>No i kto ci powiedział, że Rosjanie nie mają prawa do rosyjskiego w rejonach
                    przeaz siebie zamieszkanych? Na przykład w rejonie Narwy w większości szkół
                    rosyjski jest językiem wykładowym.<<

No i dobrze, że chociaz tam respektuje się w pełni prawa mniejszości narodowej
                    a to dlatego że Rosjanie stanowią tam większość
                    • bucniebuc Szwedzi to idioci 29.04.07, 19:20
                      A Dzieci z Bullerbyn to szwedzka szmira i tandeta jak Ikea!
                  • borrka1 Re: I znowu bredzisz. Kiedy to Szwedzi mieszali 29.04.07, 21:10
                    mufti.ibrahim napisała:

> się w wewnętrzne sprawy Finalndii, jeśli Finalndia stanowiła część Szwecji od
                    > XIII wieku a wcześniej żadnej Finlandii nie było (jak wiesz coś o państwie
                    > Fińskim przed XX wiekiemj to daj znać)? Daj też znać jesli wiesz coś o inwazji
                    > Szwecji na państwo fińskie, o masowych deportacjach Finów przez Szwedów.
                    >
                    > Jak już wspomniałem, misiu, Szwedzi są w Finlandii ludnością rdzenna.
                    Mieszkają
                    > tam od setek lat.

a wiesz ile tych szwedow mieszka w Finlandi?ok 5% ogolu ludnosci finskiej,a w
                    Estoni ponad 30%!

Z Rosjanami w Estonii sprawa jest inna. Nikt nie każe się
                    > uczyć estońskiego Rosjanom, którzy byli obywatelami Estonii przed 1940. Oni
                    > AUTOMATYCZNIE uzyskali uznanie obywatelstwa.

takich tam malo a ich potomkowie tez nie znaja estonskiego co nie przeszkodzilo
                    im stac sie obywatelami co brzmi sprzecznie z twierdzeniem ze kazdy obywatel
                    powinien znac jezyk panstwa ktorego jest obywatelem.

Problem dotyczy jedynie osadników
                    > z
                    > okresu okupacji sowieckiej i wynika z doktryny ciągłości państwowości
                    > estońskiej. I to sprawa Estończyków jak ten problem rozwiążą, nie twoja.

nie jego ale tez nie czysto estonska,w Europie sa standarty ktore
                    zobowiazuja ,dotyczy wszystkich w Europie.

I tak
                    > wykazali się wielkodusznością, że przyznali nielegalnym, z punktu widzenia
                    praw
                    > a
                    > międzynarodowego, osadnikom prawo pobytu.

z punktu widzenia jakiego prawa?ZSRR przyznawal caly swiat jak i terytorium
                    gdzie zyli ci ludzie,czyli przybyli tam legalnie i umowy po rozpadzie ZSRR
                    miedzy Rosja i Estonia gwarantowaly tym ludziom normalne wedlug swiatowych
                    zasad przebywanie i prawa.

>
                    > No i kto ci powiedział, że Rosjanie nie mają prawa do rosyjskiego w rejonach
                    > przeaz siebie zamieszkanych? Na przykład w rejonie Narwy w większości szkół
                    > rosyjski jest językiem wykładowym.

nie tylko Narwy,ale od wrzesnia maja wszyscy przechodzic na jezyk wykladowy
                    estonski,zastanawia m,nie tylko co chca tym osiagnac,setki tysiecy
                    niewyksztalconych ludzi?
                    A co sie tyczy j rosyjskiego w miejscach z przewazajaca iloscia ruskojezycznych
                    to tu Estonia odstaje od praw miedzynarodowych gdzie stosuje sie jezyk
                    ludnosci ktory jest dla nich codziennym(wez Belgie,flamandzki i walonski przy
                    czym nie wszyscy znaja oba razem)
        • nil739 Re: moja żona jest Łotyszką. Byłem w Estonii... 29.04.07, 12:59
          Chyba jedyny ratunek dla biednych i uciskanych Rosjan, to spakować się i
          wyjechać do wielkiej ojczyzny, demokratycznej, szanującej prawa człowieka i
          płynącej mlekiem i miodem. Ciekaw, co ich powstrzymuje?
          • kraq Re: moja żona jest Łotyszką. Byłem w Estonii... 29.04.07, 14:04
            sowieci to glupi narod ale nie na tyle, zeby sie doprowolnie z unii europejskiej
            wyprowadzic hehe. szczerze mowiac wspolczuje estonczykom
            • mil1231 Dokładnie, nie wiadomo co z tym sowieckim 29.04.07, 14:27
              gómnem zrobić..ani nie mozna ich juz pomordować, jak to kacapy robiły z
              Estonczykami (i innymi nacjami) po wojnie, wywieźć tez nie za bardzo...no chyba
              że totalnie ich olewać, odciąć od kasy tak żeby sami musząc żebrać wrócili do
              macierzy...
          • tmigw Re: moja żona jest Łotyszką. Byłem w Estonii... 29.04.07, 14:45
            wiekszosc tam sie urodzila ,majä domy ,mieszkania. moze släzaköw wygonimy do
            niemiec,kaszubom damy niepodleglosc i postawimy kilka pomniköw hitlerowi.tu nie
            idzie o sam pomnik ,ci ludzie bli ponizani wiele lat,ludzie nie
            politycy.estoncy zawsze byli faszystami ,750tsieczne plemie chce byc mocarstwem
            z 5000 tys.armiä
            • mil1231 idioto, porównujesz sympatyczne grupy etniczne 29.04.07, 14:47
              do zbrodniczego, atomowego rezimu???
            • nikola_piterski2 Re: moja żona jest Łotyszką. Byłem w Estonii... 29.04.07, 14:54
              tmigw napisał:

> wiekszosc tam sie urodzila ,majä domy ,mieszkania. moze släzaköw wygonimy do
              > niemiec,kaszubom damy niepodleglosc i postawimy kilka pomniköw hitlerowi.tu
              nie
              >
              > idzie o sam pomnik ,ci ludzie bli ponizani wiele lat,ludzie nie
              > politycy.estoncy zawsze byli faszystami ,750tsieczne plemie chce byc
              mocarstwem
              >
              > z 5000 tys.armiä

---------------------------------

To chyba na ten temat jedyny madry i istotny post. Jesli, to mowi Polak, ma
              olej w glowie. W wiekszosci z ostatnich tu zbior "historikow" z giertychowskimi
              maturami, wytresowany antyrosyjskiej propaganda.
              • mil1231 to taki sam kacap jak ty.. 29.04.07, 14:58
                takimi postami wzmagacie naszą niechęć i przekonanie że jesteście podludxmi, z
                którymi sie nie dydkutuje, taka dzicz do pałowania...
                • naf-naf Nikola 29.04.07, 17:00
                  > takimi postami wzmagacie naszą niechęć i przekonanie że jesteście podludxmi,
                  z
                  > którymi sie nie dydkutuje, taka dzicz do
                  pałowania...
                  Nikola, podziwiam twa wytrwalosc, lecz czy warto tracic czas i nerwy na to
                  to rzucanie perel pod- no, nie uragajmy swiniom.Wiekszy sens zdaje sie mialaby
                  archiwacja a ew. tlumaczenie na ros.forach ciekawostek typu powyzej
                  skopiowanej.Przeciez,jak admin wytnie, nikomu nie udowodnisz ze takie
                  sw../jeszcze raz przepraszam swinie/ bylo mozliwe!Niestety, w RP coraz wiecej
                  polaczkow...z Polakami- problem.
                  • mil1231 posty tego kacapa to perły? 29.04.07, 17:11
                    ciekawe to co mówisz rusofilu...a raczej świnio...
                    • eptesicus panowie, dajcie spokój 29.04.07, 17:19
                      nie obrażajmy Rosjan, ale zwalczajmy bolszewików i sowietofilów. A ty <mil1231>
                      nie nazywaj Rosjan podludźmi których trzeba pałować, bo zniżasz się do poziomu
                      agentów FSB, jakich pełno na tym forum. To większy prezent dla Kacapów niż moje
                      wycieczki do Kaczorów i prawicy :-))

a sowietofile na tym forum rzeczywiście osiągają szczyty nieobiektywizmu
                      • mil1231 ale ja tez mogę ich kretyńskie posty zarchiwizować 29.04.07, 17:23
                        oni nas lekceważą, poniżają, gardzą nami i niech wiedzą że czasy CCCP się
                        skończyły! dzisiaj to my we własnym kraju decydujemy co nam sie podoba a co
                        nie. Chcemy z nimi współpracować, ale odkad ten kretyn rządzi na kremlu, jest
                        to niemożliwe. staliśmy się dla niego chłopcem do bicia.
                      • mil1231 ale za podludzi przepraszam, nie wszystko co piszę 29.04.07, 17:28
                        wyraża moje poglądy, czasem bywam zbyt impulsywny.
              • matrek Re: moja żona jest Łotyszką. Byłem w Estonii... 29.04.07, 15:40

>
                > To chyba na ten temat jedyny madry i istotny post. Jesli, to mowi Polak, ma
                > olej w glowie.

W Polsce jest taka jedna powiesc, trylogia narodowa, w ktorej pewien uczciwy
                czlowiek podaje sie za zastanawiajacego sie nad zdrada, w rozmowie z prawdziwym
                zdrajca. Ten prawdziwy zdrajca, nie wiedzac ze jest podpuszczany, ze to tylko
                pic na wode, mowi do tego pierwszego: "masz rozum, masz".
              • tbernard Re: moja żona jest Łotyszką. Byłem w Estonii... 30.04.07, 10:45

> tmigw napisał:
                >
                > > wiekszosc tam sie urodzila ,majä domy ,mieszkania. moze släzaköw wygonimy
                > do
                > > niemiec,kaszubom damy niepodleglosc i postawimy kilka pomniköw hitlerowi.
                > tu
                > nie
                > >
                > > idzie o sam pomnik ,ci ludzie bli ponizani wiele lat,ludzie nie
                > > politycy.estoncy zawsze byli faszystami ,750tsieczne plemie chce byc
                > mocarstwem
                > >
                > > z 5000 tys.armiä
                >
                > ---------------------------------
                >
                > To chyba na ten temat jedyny madry i istotny post. Jesli, to mowi Polak, ma
                > olej w glowie. W wiekszosci z ostatnich tu zbior "historikow" z
                giertychowskimi
                >
                > maturami, wytresowany antyrosyjskiej propaganda.

Nie do końca mądry ten post. Nie daje bowiem odpowiedzi na bardzo nurtujące
                pytanie: Skoro tak bardzo Rosjanie czują się poniżani, to dlaczego
                nie przeprowadzą się do Rosji? Czyżby w Rosji brakowało ziemi i nie było
                dla nich miejsca?
                "...zawsze byli faszystami ,750tsieczne plemie chce byc mocarstwem
                z 5000 tys.armiä " Jeśli w tym duchu tamtejsi ruskojęzyczni nadają,
                to bardziej oni są bliscy do faszyzmu:
                - pogardliwe redukowanie do roli plemienia, co ma niby sugerować, że
                narodowość Estońska to niby jakieś wyolbrzymienie
                - w tle pobrzmiewająca pogróżka: my was jeszcze kiedyś znowu połkniemy
                jak tylko przyjdzie czas sprzyjający
            • eptesicus poniżani to byli Estończycy przez sowietów 29.04.07, 14:56
              > nie idzie o sam pomnik ,ci ludzie bli ponizani wiele lat

nie rozumiem, przecież to ZSRS najechał na Estonię i ją anektował
            • antepavelic1 A fajna rura jest twoja baba? 30.04.07, 21:13
              Raz bzykałem fajną Łotyszkę między cycki i w cipę.
          • popieluszko Re: twoja zenszczyne dmuchali krasnoarmiency?! 29.04.07, 14:55
        • nether1 Re: moja żona jest Łotyszką. Byłem w Estonii... 30.04.07, 00:18
          Podpisuje sie obiema rekami pod Twoim postem !! Dobrze ze porownujesz z Polska,
          moze niektorym dyskutantom to pomoze zrozumiec.
        • nether1 Re: moja żona jest Łotyszką. Byłem w Estonii... 30.04.07, 00:20
          Podpisuje sie obiema rekami pod Twoim postem, adato. Dobre porownanie z Polska,
          moze pomoze to niektorym w zrozumieniu.
    • rusek11 [...] 29.04.07, 10:16
      • stary.komuch81 Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 12:11
        A teraz poważnie, odpowiedz KONKRETNIE I BEZ EMOCJI na proste pytanie.
        Dlaczego Estończycy mają za wami tęsknić i być za cokolwiek wdzięczni? W jaki
        sposób Estonii poprawiło się po wejściu sowietów. Co zyskała, oprócz terroru i
        jeszcze większego syfu. CO Z TEGO MIELI, za co mają wam dziękować. Odpowiesz,
        czy za trudne dla ciebie?
        • loza_szydercza Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 12:17
          Nie odpowie, ale czasami mam zrozumienie. W Rosji do tej pory w szkolach tak sie
          przedstawia aktywnosc sowiecka. Od malego wpajaja ludziom, ze uwolnili Europe,
          ze nas karmili i praktycznie przygarneli z dobroci serca niczym sierotki.
          Wedlug nich, w chwili obecnej wszyscy jestesmy niewdzieczni.
          Przecietny Rosjanin nie ma pojecia o tym, ze byl wyjatkowo parszywym okupantem i
          kazdy z okupowanych krajow cofnal o 100 lat narzucajac przede wszystkim swoja
          prostacka prostolinijnosc.
        • wlodzimierz.ilicz Estończycy nie muszą tęsknić za Rosjanami 29.04.07, 18:13
          Ale każdego dnia delegacja estońska powinna ceremonialnie całować w dupę Putina
          (jako głowę państwa rosyjskiego) jako wyraz wdzięcznosci za to, że Estonia nie
          została wcielona do III Rzeszy i zlikwidowana.
          • stary.komuch81 Re: Estończycy nie muszą tęsknić za Rosjanami 29.04.07, 18:33
            A tak została wcielona do ZSRR, więc dla nich jeden ch... Co z tego, że była
            niby republiką, decyzyjność i tak była w Moskwie. A w ramach III Rzeszy też na
            pewno by jakoś ten obszar wyróżniono. A przynajmniej było by tam czysto i nie
            byłoby 20% tępego, roszczeniowego rozpitego ścierwa ze wschodu, które ci tak
            imponuje :)))
            A skąd takie twoje zapędy do całowania wszystkich w dupę? Może dlatego, że masz
            duszę sowieckiego pachołka, niewolnika, który musi cały czas kogoś podziwiać...
            padło na rusków akurat :)))
            A wiesz kto moim zdaniem w tych czasach najbardziej pogardzał Rosjanami? Właśnie
            "Chorąży Pokoju", przy całym swoim cynizmie sądził, nie bez słuszności, że tymi
            milionami prostego sowieckiego bydła nie da się inaczej rządzić jak tylko
            poprzez GUŁAGi, rozstrzeliwania i terror, bo ta dzicz sama bez bata nad łbem by
            się zapiła i zasrała na śmierć :))) To tak pod rozwagę.
        • rusek11 Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 19:20
          komuch, do mnie gadasz?
          nie lubie komuchow(patrz sygnaturke)

he...he...
    • 123i321 to prowokacja bushmenow 29.04.07, 10:17
    • earlyyears Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 200.. 29.04.07, 10:23
      wyrzucic kacapow z estoni. to jedyny sposob.
    • profsowa 100% poparcia dla Estonii 29.04.07, 10:34
      Symbole okupacji należy usuwać, a nawet piętnować
      • bolo22 Re: 100% poparcia dla Estonii 29.04.07, 10:38
        Kto jest za tym, żeby kacapów wyrzucić do Rosji, niech się podpisuje !!!!!!!
        • mockturtle Re: 100% poparcia dla Estonii 29.04.07, 12:32
          oczywiscie ze tak! Deportowac cale barachlo, co sie jezyka nie nauczylo. Dac 3
          miesiace na zdanie egzaminu z estonskiego i kazdy kto nie zda - won!
    • galan12 nałóżmy embargo na mięso do Rosji-damy im w doopę 29.04.07, 10:36
      nałóżmy embargo na mięso do Rosji-damy im w doopę
      • golota20 [...] 29.04.07, 11:05
        • golota20 Re: nałóżmy embargo na mięso do Rosji-damy im w d 29.04.07, 11:08
          Bravo Romciu!!!!!
          Romek nasz geniusz.. Wiwat Romku!!!!

Nasz idolu...
      • krystyna_zgazowni ciekawe czy tak samo ruska tv relacjonowala 29.04.07, 11:14
        zamieszki podczas niedawnych opozycyjnych marszow w moskwie
    • galan12 może"misja stabilizacyjna"wspólnie z yankee-jaja? 29.04.07, 10:38
      może"misja stabilizacyjna"wspólnie z yankee-jaja?
      • krystyna_zgazowni W czeczenii ?? 29.04.07, 11:13
    • michnikowszczyzna_out No i proszę, taka mała Estonia się... 29.04.07, 10:40
      ... Rosji nie boi, a cała UE Ruskim w tyłek włazi.
      Gratujacje dla Estończyków - tak trzymać!
      • turtlezzz Re: No i proszę, taka mała Estonia się... 29.04.07, 17:10
        Mała Estonia się nie boi dzięki temu, że ta "włazidupska" Unia istnieje. Inaczej nie byłoby małej Estonii. Nie byłoby żadnej Estonii.
    • borrka Czyzby budowa rury baltyckiej sie odsuwala ? 29.04.07, 10:41
      To ciekawe.
      Estonczycy okazali sie niezwykle twardzi.
    • kodem_pl Dawajcie tylko zdjecia z rosyjskiej TV. 29.04.07, 10:48
      Obiektywizm cwicza na Czeczeni.
    • jogibaboo Rosjanie reagują bardzo histerycznie. 29.04.07, 10:51
      Jak chcą pomnika, to niech go od Estonii Zabiorą. Byłym republikom poradzieckim
      nie są potrzebne symbole niechcianych wyzwolicieli i wcześniejszych oraz
      późniejszych okupantów. Dla Rosjan jest Rosja. Ciekawe, ile kasy wywalają, aby
      destabilizować sytuację na swoich pograniczach.
    • giuseppe53 okupanci won skoro wam się nie podoba w Estonii 29.04.07, 10:55
      prawie 70 lat wystarczy. Wracajcie tam, skąd wasi rodzie na rozkaz Stalina
      przyszli by zniewolic wolnych ludzi.
      • mil1231 tak jak na starych kronikach filmowych kacapy 29.04.07, 14:30
        mówili do USA "go home" tak teraz mówi im już cała Europa Środkowa!chichot
        historii..
    • tom1003 Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 200.. 29.04.07, 10:55
      zamiast bredni o gejach i Gieremkach Unia powinna bezwarunkowo stanąć w obronie
      Estonii w przypadku jakichkolwiek gróź kacapskich
      • golota20 Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 11:13
        tom1003 napisał:

> zamiast bredni o gejach i Gieremkach Unia powinna bezwarunkowo stanąć w
        obronie
        > Estonii w przypadku jakichkolwiek gróź kacapskich

Smarkaty i do tego glupi.nie osmieszaj polskiego NARODU....
        • stary.komuch81 Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 12:07
          Chciałbym zobaczyć zestaw operacji na twoim koncie, ciekawe, skąd przychodzi
          kasa... :)))
    • wypasior wojna o pietruszkę 29.04.07, 10:55
      konflikt który estonii nic nie daje oprócz rozwałki
      • presentation1 Re: wojna o pietruszkę 29.04.07, 11:01
        Przeciez Rosjanie moga zazadac nie tylko autonomii ale i niepodleglosci w pewnych czesciach Estonii.Przyklad?Kosowo.
    • tom1003 Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 200.. 29.04.07, 10:58
      Polska apeluje: Niech Unia wesprze Estonię

Unia Europejska powinna stanąć w obronie Estonii - taki apel znalazł się w
      specjalnym oświadczeniu polskiego MSZ, wydanym po rosyjskich zamieszkach w
      Tallinie.

TYLKO DLACZEGO TEN TEKST MOżNA PRZECZYTAć W DZIENNIKU A NIE W WYBIóRCZEJ
      www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=42314
      • wilkaczka Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 11:20
        A czy nie powinno być tak, że skoro Rosja chce zerwać stosunki gospodarcze i
        polityczne z Estonią to tym samym zerwie je z całą UE?
        Polskie weto w sprawie Rosji powinno być tym samym jeszce mocniej widoczne
    • presentation1 ...Tak sobie mysle................ 29.04.07, 11:07
      Polacy sa na Bialorusi mniejszoscia .Tak samo Rosjanie w Estonii.Nasz rzad zwrocil sie do UE o wsparcie dla Estonii.Jezeli taka ma byc logika polskiej polityki zagranicznej nie bede zdziwiony ze na Bialorusi paluja mniejszosc.Jak w Estonii.
      • tom1003 Re: ...Tak sobie mysle................ 29.04.07, 11:12
        tylko że Polacy na Białorusi nie domagają się postawienia w środku Mińska
        pomnika polskiego żołnierza z napisem "Polska od morza do morza"
        • presentation1 Re: ...Tak sobie mysle................ 29.04.07, 11:14
          Znalazles glupie wytlumaczenie.Polacy zmuszaja wladze Bialoruskie zeby stawiano krzyze, koscioly i dzielnie w tym pomaga katolicka Polska.Z malym ale...Wiekszosc na Bialorusi to Prawoslawie.A wiec mniejszosc itd....
          • tom1003 Re: ...Tak sobie mysle................ 29.04.07, 11:22
            A byłeś chłopie na Białorusi?
            skąd te brednie o zmuszaniu kogoś do stawiania kościołów?
            na Białorusi akurat jest sporo katolików, nie tylko Polaków
            mają prawo mieć swoje świątynie, tak samo, jak chociażby prawosławni Białorusini
            mają cerkwie w Białymstoku
            • presentation1 Re: ...Tak sobie mysle................ 29.04.07, 11:28
              Akurat nie bylem.Ale ogladalem kilka reportazy z Bialorusi.A takze o skloconych Polakach.Jedni popieraja Lukaszenke,inni nie a jeszcze inni chca polaczenia z Rosja.Polak nie wie co chce i zawsze sie myli.Tak mozna ocenic dzisiejsza Polske i Polakow.Pisze to bez zlosci ale dla opamietania.
              • borrka A kim ty jestes... 29.04.07, 11:32
                By nas pouczac ?
              • surykatka333 Jeżeli Rosja będzie dalej żądała rewitalizacj hist 29.04.07, 11:46
                Jeżeli Rosja będzie dalej żądała rewitalizacj historycznej
                To napewno Armia czerwona zostanie zrównana z armią faszystowską.
                Napewno dla krajów bałtyckich gorszym okupantem jak niemcy był
                okupant radziecki
                Niemcy nie chcieli zrobić z bałtów niewolników lecz germanizowac ich.
                dla Finlandi też lepiej by było by hitler wygrał
                to co się stało z finlandią w roku 44-tym to był koszmar nikt nie był
                jasnowidzem wtedy i nie sądzono że Estonia powstanie z umarłych
                głoszono wtedy że związek radziecki będzie istniał na wieczne czasy
                czyli podobnie jak hitler 1000 lat.
              • kralik111 Re: ...Tak sobie mysle................ 29.04.07, 12:49
                I wychodzi z ciebie komunistyczne scierwo presentation, twoje posty w tym
                temacie sa dowodem na to, jak bardzo prokomunistyczny i antypolski jestes
                smieciarzu...;))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
              • kraq Re: ...Tak sobie mysle................ 29.04.07, 14:09
                co do mniejszosci polskiej na bialorusi, to akurat caly wspanialy bialoruski
                narod chcialby byc polska mniejszoscia, moc dostac albo ubiegac sie o polski
                paszport i wiac z tego cudownego skansensu sowieckiego jak najdalej. co za gosc:))))
          • adato do presentatio1 29.04.07, 11:40
            przeczytaj post: moja żona jest Łotyszką... Pozdrawiam:)
      • eptesicus jak widzę, PiSofile są również kacapofilami 29.04.07, 12:00
        • mil1231 podaj przykład, bo z moich obserwacji wynika 29.04.07, 12:39
          że każdy jeden nienawidzi kacapobolszewii. to właśnie lewactwo i sqrwyekolodzy
          lecą na rassije jak muchy do gómna...
          • eptesicus <presentation1> broni Kacapii, będąc wielkim 29.04.07, 14:41
            PiSowcem na tym forum.

> że każdy jeden nienawidzi kacapobolszewii. to właśnie lewactwo i
            sqrwyekolodzy

właśnie Kacapia, w przeciwieństwie do Zachodu, gardzi dziedzictwem
            przyrodniczym świata, dziedzictwem kulturowym podbitych narodów zresztą też.
            Dla nich taką Rospudę zalać betonem to jak zamieść podłogę. To właśnie pod
            panowaniem Kacapii wyschło Morze Aralskie, stepy zaorano, zaś ekologa (dla
            Ciebie "sqrwyekologa") który pisał jawnie do gazety o wyrzucaniu przez flotę
            rosyjską odpadów nuklearnych do Morza Ochockiego, zamknięto nie tak dawno do
            łagru za "szpiegowstwo"
            • mil1231 dobra, tutaj nie kłóćmy się o sprawy krajowe... 29.04.07, 15:02
              te popwinnismy probować rozwiązywać między sobą, ale nie na tym forum. to tylko
              prezent dla kacapa,hm?
              • eptesicus OK, Pax, Pax, razem na pohybel sowietom! ;-)) 29.04.07, 15:07
                • mil1231 dokładnie, sowietom, bo zniewolili nas, zniszczyli 29.04.07, 15:09
                  a teraz jeszcze mają czelność żądać wdzięczności...to nawet bezczelnością
                  nazwać nie można, to coś znacznie gorszego...
            • eptesicus do tego PiSowiec <presentation1> jest wielkim... 29.04.07, 15:03
              ...sympatykiem obecnych władz Rosji i Białorusi, w tym Łukaszenki (czytajcie
              jego posty), co jest dostatecznym dowodem na jego prosowieckość i antyzachodnią
              postawę. Tę samą, która dominuje w Radyju, tę samą, którą wyznawał onegdaj
              Jędruś Giertych i latorośl jego Maciuś od Smoka. Prosowietyzm, rusofilia,
              antydemokratyzm, antyliberalizm - to łączy wielu endeków.
              • mil1231 on nie jest PIS-owcem- to jest kacap 29.04.07, 15:07
                ale to i tak bez znaczenia. dajmy z tym spokój.
                • nikola_piterski2 Re: on nie jest PIS-owcem- to jest kacap 29.04.07, 15:23
                  mil1231 napisał:

> ale to i tak bez znaczenia. dajmy z tym spokój.

Co cie tak pokrecilo z tym slowem "kacap"? Jesli chcesz w taki sposob kogos
                  obrazic w Rosji, to to jest czcze gadanie. Slowo "kacap" nie jest aktualne i
                  obrazliwe. O nim w Rosji prawie nikt i nic nie wie. Wiecej to slowo obraza cie,
                  jak kazda glupota. Natomiast w Rosji wiedza, co to znaczy, np., slowo "polisz
                  joke", ktorym posluguja wasze niniejsze panowi lenne (suzereni).
                  • mufti.ibrahim A ty znowu z tą swoją niewolniczą mentalnością. 29.04.07, 15:29
                    Czy wy naprawdę nie dopuszczacie myśli, że można nie mieć pana i robić to co
                    jest zgodne z własnym interesem?

Wiem, wiem, to pytanie retoryczne. Czego można oczekiwać od nacji, która za
                    swoich największych bohaterów uważa rzeźników, którzy doprowadzili swój naród do
                    największego upodlenia i zniewolenia.
                    • nikola_piterski2 Re: A ty znowu z tą swoją niewolniczą mentalności 29.04.07, 15:54
                      mufti.ibrahim napisała:

> Czy wy naprawdę nie dopuszczacie myśli, że można nie mieć pana i robić to co
                      > jest zgodne z własnym interesem?

Nie mamy pana i robimy wlasne interesy. Mocna wladza w panstwie, ktore jest
                      FEDERACJEJ 100 narodow, zajmuje 1/6 czesc swiata, 9 godzinnych pasow, w ktorym
                      jeden obwod wiecej Polski, w ktorym mieszka 140 mln. clowiek i tak dalej - jest
                      zyciowa potrzeba. W kazdy period, kiedy Rosja miela slaba albo zdradliwa wladze
                      w kraju zaczynala sie SMUTA, jedna z ktorych na poczatku 17 wieku wykorzystaly
                      Polska z Litwa z udzialem zdradriwych bojar, ostatnia - USA z udzialem Jelcyna
                      i rosyjskich (w wiekszosci innego pochodenia) zlodziejow.
                      Demokracja nie przeczy mocnej wladze, slaba wladza to nie jest demokracja, to
                      jest anarchia.
                      Zyj dalej i nie kaszlej, czlowieku...

> Wiem, wiem, to pytanie retoryczne. Czego można oczekiwać od nacji, która za
                      > swoich największych bohaterów uważa rzeźników, którzy doprowadzili swój naród
                      d
                      > o
                      > największego upodlenia i zniewolenia.
                      >
                      • mufti.ibrahim Jesteś komiczny. Nic nie jarzysz. 29.04.07, 15:57
                        Ale śmiesznie jest poczytać twoje wypociny.
                      • ashruc Re: A ty znowu z tą swoją niewolniczą mentalności 29.04.07, 16:01
                        towarzyszu nikola ile ci twoj idol towarzysz oficer putin placi za wypisywanie
                        tutaj takich bredni...takimi postami osmieszasz siebie i swoj narod juz chyba
                        wystarczajaco osmieszony ..a moze nie hahahahahhah
                      • eptesicus do nikoli piterskiego 29.04.07, 16:30
                        > Nie mamy pana i robimy wlasne interesy. Mocna wladza w panstwie, ktore jest
                        > FEDERACJEJ 100 narodow,

ale służy interesom tylko JEDNEGO NARODU - ROSYJSKIEGO. Inne narody gnietliście
                        butem i jeszcze dziś odmawiacie im prawa do samodzielności, co gorsza domagacie
                        się od nich bezwzględnego posłuchu i uważacie do za święte prawo. Tatarzy,
                        Baszkirzy czy Czeczeni mają grzecznie słuchać, albo wdepczecie ich butem w
                        ziemię, zas ich nagrobkami wybrukujecie drogi, jak było to w Czeczenii właśnie.
                        W wewnętrzych sporach tych narodów które wyzwoliły się spod waszej dominacji
                        popieracie zawsze siły pro-autorytarne, nigdy liberalne i demokratyczne. A że
                        ludzie chcą wolności, zwracają się ku Zachodowi, nie ku Rosji. Więc dąsacie się
                        i oskarżacie Zachód o ekspansję. Miejcie ludziom do zaoferowania to co Zachód,
                        inne narody będą chciały z Wami wchodzić w sojusze.

zajmuje 1/6 czesc swiata, 9 godzinnych pasow, w ktorym
                        > jeden obwod wiecej Polski, w ktorym mieszka 140 mln. clowiek i tak dalej -
                        jest

i to Was kłuje? Kraj który zajmuje 1/6 świata ale boi się Smuty, bo obywatele
                        nie czują się odpowiedzialni za państwo. Dlatego, zamiast własnej obywatelskiej
                        odpowiedzialności, szukacie ratunku dla swojego kraju w silnej władzy. Kraj
                        który ma gigantyczną armię ale w którego miastach na północy brakuje prądu i
                        ogrzewania, a poziom życia jest daleko niższy niż na Zachodzie. Kraj który
                        wygrał wielką wojnę ojczyźnianą, ale świat nie jest mu dozgonnie wdzięczny, bo
                        wielu niewinnych ludzi zapamiętało wasze przybycie jako coś równie strasznego
                        jak faszyzm. Kompleksy, kompleksy... Do tego SCHIZOFRENIA historyczna. Kraj
                        który wielbi carów, jest dumny (i słusznie) ze swojej wspaniałej kultury,
                        Ermitaż, Kreml, monastyry, ikony, latopisy, ale gloryfikuje też bolszewickich
                        morderców, którzy cara rozstrzelali, monastyry zamieniali na magazyny, ikonami
                        palili w piecu, na miejscu pięknych pałaców stawiali wstrętne bloki, wreszcie
                        MASOWO MORDOWALI ROSJAN. Ilu Rosjan zabili Polacy w czasie Wielkiej Smuty, a
                        ilu Rosjan (i tych 100 innych narodów którymi tak się szczycisz?) zamordował
                        Lenin, Stalin i inni bandyci. To nasi wspólni wrogowie i mordercy, moglibyśmy
                        razem ich potępić, ale wy wolicie ich bronić. Dlaczego?

> Polska z Litwa z udzialem zdradriwych bojar, ostatnia - USA z udzialem Jelcyna

Jelcyn uwolnił Was od sowieckiej tyranii

> Demokracja nie przeczy mocnej wladze, slaba wladza to nie jest demokracja, to
                        > jest anarchia.

mocna wladza - O.K., pod warunkiem że to naród ją kontroluje i zmienia jak
                        rękawiczki, nie zaś władza kontroluje naród. Popatrz na USA, wielką potęgę
                        militarną i gospodarczą. W tym kraju można bezkarnie lżyć i ośmieszać
                        prezydenta, zaś Bush nie ma żadnego wpływu na to, kim zostanie jego następca
                        (to znaczy ma - kogo on namaści, ma na pewno przesr*** i nikt go nie wybierze).
                        I co, brak autorytaryzmu osłabia państwo? Sami obywatele dbają tam o państwo,
                        ale też o własną wolność, której państwu nie pozwalają tknąć. Kraje gdzie za
                        krytykę władzy spotykają szykany, są zwykle znacznie słabsze, zaś standard
                        życia znacznie niższy. Właśnie autorytaryzm rosyjski jest przyczyną słabości
                        Rosji i PERMANENTNEJ SMUTY, która istnieje bez polskich knowań.
                        • mil1231 bardzo trafny post, eptesicus.brawo 29.04.07, 16:35
                  • pagyo Re: on nie jest PIS-owcem- to jest kacap 29.04.07, 18:26
                    "Natomiast w Rosji wiedza, co to znaczy, np., slowo "polisz
                    > joke", ktorym posluguja wasze niniejsze panowi lenne (suzereni). "

Myślisz, że po takim poście o polish joke strasznie się wszyscy na tym forum
                    zagotują ze złości? To nikogo nie rusza. Nie mamy kompleksów.
      • mufti.ibrahim Jakoś nie słyszałem o zamiekach urządzonych 29.04.07, 12:32
        przez Polaków w Mińsku.
    • surykatka333 Po ekskumacji rosja powinna zapłacić placowe 29.04.07, 11:09
      Po ekskumacji rosja powinna zapłacić placowe nba nowym cmentarzu a co to rosjanie mają za darmo lezeć na cmentarzu
    • krystyna_zgazowni budujemy stadion narodowy -wiec sami sie deportuja 29.04.07, 11:15
      • baby1 Burzenie pomników to fałszowanie historii. Czy 29.04.07, 11:53
        bylibyście zadowoleni jakby Białorusini albo Ukraińcy niszczyli ślady polskiej
        historii na ich ziemiach tylko dlatego że uważają nas za byłych okupantów?
        • loza_szydercza Rosja byla okupantem 29.04.07, 11:56
          Terroryzowala pol Europy i mordowala. Poza tym, wazny szczegol- Estonia nie
          burzy pomnika, tylko go przestawia, a zwloki okupanta, mimo wszystko, ekshumuje.
          • kacap_z_moskwy Re: Rosja byla okupantem 29.04.07, 12:15
            Moze trzeba jednak napisacz zsrr i w innym tonie? I tez sczegol, jak zechcemy
            pomnik Katynski przesunacz co bedzie? A mozemy wspomniecz o kupowaniu naszych
            ziem polakami, kiedy mordowali wszystkich i palili cerkwe, gwalczili, a potem
            tez jadli z glodu ludzi.
            • mockturtle Re: Rosja byla okupantem 29.04.07, 12:23
              Po pierwsze, kacapie, naucz się naszego języka, jeśli chcesz publikować na
              polskim forum, albo przynajmniej grzeczniej się odnoś do naszych wartości. Po
              drugie, to wy mordowaliście nas, nie odwracaj tu kota ogonem - to Stalin
              mordował na skalę taką prawie, jak Lenin. Po trzecie - wara wam od pomnika
              katyńskiego, bo to pomnik ludzi, których to wy bestialsko wymordowaliście, jak
              hitlerowcy. Po trzecie, Rosjanie dominowali w zwiazku sowieckim, wiec teraz
              deklarowanie, ze powinnismy mowic o zsrr a nie o rosji to mydlenie oczu -
              • mockturtle Re: Rosja byla okupantem 29.04.07, 12:40
                Mial byc Hitler tam gdzie mi sie wpisal Lenin. Oni wszyscy dokaldnie po jednych
                pieniadzach.
              • kacap_z_moskwy Re: Rosja byla okupantem 29.04.07, 16:11
                Moge pisacz po-estonsku. Zacznemy?
            • loza_szydercza Re: Rosja byla okupantem 29.04.07, 12:24
              Zrobcie to. Pomnik Katynski musi byc wstydliwa sprawa dla was, bo przypomina o
              tym jak mordowaliscie.
              Reszta Twojego postu to bzdury.
            • kralik111 Re: Rosja byla okupantem 29.04.07, 13:57
              kacap_z_moskwy napisał:

> Moze trzeba jednak napisacz zsrr i w innym tonie? I tez sczegol, jak zechcemy
              > pomnik Katynski przesunacz co bedzie? A mozemy wspomniecz o kupowaniu naszych
              > ziem polakami, kiedy mordowali wszystkich i palili cerkwe, gwalczili, a potem
              > tez jadli z glodu ludzi.

Uwazaj kacapie bo polaki znowu najada na moskwe , zgwalca cie a pozniej
              zjedza...;DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
            • kraq Re: Rosja byla okupantem 29.04.07, 14:14
              ty ruski bandyto, moze jestes po szkolach radzieckich i nie zdajesz sobie sprawy
              z pewnych faktow historycznych, to najpierw zapoznaj sie czym jest katyn dla was
              albo poczytaj ilu obywateli twojego kraju wymordowal stalin, zanim tu z jakimis
              glupi przykladami wypalisz
            • eptesicus kacap, trochę obiektywizmu, na Boga 29.04.07, 14:34
              > mozemy wspomniecz o kupowaniu naszych
              > ziem polakami, kiedy mordowali wszystkich i palili cerkwe, gwalczili, a potem
              > tez jadli z glodu ludzi.

O.K., wspominajcie, nikt Wam nie zabrania, raz się zdarzyło, a jak widać każdy
              woli być męczennikiem niż katem. JEDEN RAZ w historii Polacy najechali Rosję,
              kilkaset lat temu. A Stalin mordował Polaków i ROSJAN całkiem niedawno. Czemu
              bronicie tyranii która także WAS mordowała i niszczyła Waszą kulturę?
              • kraq kursk, biesłan, dubrowka 29.04.07, 14:45
                moze dlatego, ze mordowanie, niszczenie i to wlasnie ich KULTURA. pieknymi
                przykladami ich szacunku do zycia to byl kursk, bieslan, dubrowka itd. ciekawe
                czy ci wszyscy rusofile w sytuacji kryzysowej chcieliby byc wyzwalani przez
                oddzialy ruskiego wojska hehe
                • kacap_z_moskwy Re: kursk, biesłan, dubrowka 29.04.07, 16:13
                  A niech mi taki madry, przypomni co bylo na temat mordowania w wyminionych
                  mejscach? Przyszlismy i co robilismy tam? Rozumiem ze w glowie sama woda, ale
                  nie na tyle...
                  • eptesicus Re: kursk, biesłan, dubrowka 29.04.07, 17:11
                    > A niech mi taki madry, przypomni co bylo na temat mordowania w wyminionych
                    > mejscach? Przyszlismy i co robilismy tam?

chodzi o to, ze nie liczycie się z ludzkim życiem. Prestiż władzy jest
                    ważniejszy w Rosji od życia Rosjan. Wybić terrorystów razem z zakładnikami i
                    nie informować lekarzy o składzie gazu bojowego, bo tajemnice armii ważniejsze
                    od życia własnych obywateli. Udawać, że żaden okręt nie zatonął, robić jakieś
                    niepojęte podchody i odmawiać przyjęcia pomocy lepiej wyposażonych służb z
                    innych krajów, a potem wmawiać ludziom że zatonął bo zderzył się z okrętem
                    amerykańskim.

Do tego Dubrawkę i Biesłan zrobili obywatele jednego z tych 100 narodów
                    Federacji, którymi tak szczycił się na tym Forum <nikola_piterski>. Nie żadne
                    obce siły. Członkowie jednego z tych narodów, którym odmawiacie prawa do
                    secesji (nie twierdzę wcale że muszą być niepodlegli) ale też domagacie się
                    usunięcia ich z Waszej (a więc i ich) stolicy. Jeśli mają sobie pójść, to chyba
                    razem ze swoją ziemią? A jeśli domagacie się, aby zostali z Wami, to chyba na
                    równych z Wami prawach?

P.S. Wiem, że postulat usunięcia "obcych" i "czarnych" z Moskwy to postulat
                    nacjonalistów a nie Rządu Federacji czy Prezydenta. Ale takie postulaty zgłasza
                    też wielu Rosjan, w tym polityków mainstreamu - odmawiają podbitym narodom
                    prawa do niepodległości, ale odmawiają też im równych praw z etnicznymi
                    Rosjanami. Trzeba się zdecydować na coś, inaczej to schizofrenia.
              • kacap_z_moskwy Re: kacap, trochę obiektywizmu, na Boga 29.04.07, 16:09
                Ja wlasnie nie bronie stalina. Tylko pisze ze nie Rosjanie to robili. Znaczy
                nie tylko oni. A rozkazy - gruzina. Jak ich wszystkich nazwacz? Rosja? Watpie.

A o polakach co napisalem - to tak zart. U nas nie lubia przegrywacz. To hanba.
                Dlatego nie czczimy przegranego. Znow nie chce obrazicz.
                • eptesicus Re: kacap, trochę obiektywizmu, na Boga 29.04.07, 16:48
                  > A o polakach co napisalem - to tak zart. U nas nie lubia przegrywacz. To
                  hanba.
                  > Dlatego nie czczimy przegranego. Znow nie chce obrazicz.

lepiej być męczennikiem niż katem. A już na pewno nie jest dobrze być
                  gnębicielem innych. Rosja to wielki kraj, mocarstwo, więc to ona najczęściej
                  napadała i podbijała inne narody. Dlaczego więc teraz dąsa się, że ci podbici
                  podnoszą głowy i wypominają Rosji jej czyny? Zachowanie Rosjan w sporach
                  historycznych nie przypomina narodu który "nie lubi przegrywać i nie szanuje
                  przegranych". To zachowanie narodu który sam uważa się za ofiarę innych, za
                  napadniętych i pognębionych przez "polskich panów", "szwedzkich
                  feudałów", "japońskich szogunów" itp. Zewnętrzny obserwator odnosi wrażenie, że
                  nawet malutcy Estończycy i Czeczeni to jakieś potężne, groźne siły, które
                  napadły i podbiły ogromną, zupełnie niewinną Rosję, stąd tak wielki gniew
                  broniącego się narodu rosyjskiego. Dbałość o swoje interesy to jedno, a
                  zakłamywanie faktów to drugie.

> Ja wlasnie nie bronie stalina. Tylko pisze ze nie Rosjanie to robili. Znaczy
                  > nie tylko oni. A rozkazy - gruzina. Jak ich wszystkich nazwacz? Rosja? Watpie

Po pierwsze Gruzin nie robił tego w interesie ani imieniu Gruzji. Gruzja to
                  stary kraj, o prastarej kulturze, starszy ze dwa razy od Polski i Rosji razem
                  wziętych. Po drugie, skoro zbrodnie Stalina nie są rosyjskie, bo rozkazy były
                  Gruzina, to również i zwycięstwo w Wielkiej Wojnie Ojczyźnianej nie jest
                  rosyjskie - bo najwyższym dowódcą był Gruzin. A więc i ten pomnik w Tallinie
                  nie ma nic wspólnego z Rosją i nie ma się o co złościć. Zapewne nie chciałbyś
                  patrzeć na tę wojnę z takiej perspektywy.

Wreszcie wielu Rosjan (w tym polityków, nawet rządzących) traktuje atak na
                  pamięć o Związku Sowieckim jako atak na Rosję i przejaw rusofobii. I pamięci
                  Stalina też broni. Publicznie. Wcale nie odcinają się od niego, mówiąc że to
                  Gruzin (jakiś oszołom-faszysta na tym Forum twierdził kiedyś zresztą że Stalin
                  to Żyd ;-)). A tego już pojąć nie możemy - jak można wychwalać własnego kata i
                  oprawcę?
                  • pagyo Re: kacap, trochę obiektywizmu, na Boga 29.04.07, 18:37
                    eptesicus - pojawiaj się na tym forum częściej, podnosisz zdecydowanie poziom
                    dyskusji.
                    • rusek11 Re: kacap, trochę obiektywizmu, na Boga 29.04.07, 19:30
                      pagio nie bij zaby, nawet zigi z boryska maja wiecej do powiedzenia niz ta
                      kreatura razem z toba

he...he...
                      • pagyo Re: kacap, trochę obiektywizmu, na Boga 29.04.07, 20:11
                        He...he..
                        • rusek11 Re: kacap, trochę obiektywizmu, na Boga 29.04.07, 20:16
                          pagio nie obrazaj sie
                          moze i chcesz dobrze ale zle ci to wychodzi bo jestes rusobobem
                          i to z tych najgorszych, niby masz olej w glowie ale nie chcesz go uzyc

he...he...
                          • pagyo Re: kacap, trochę obiektywizmu, na Boga 29.04.07, 20:52
                            No i co ja mam ci odpisać? Że jesteś polonofobem i to z tych najgorszych? Z
                            tego co piszesz wynika, że rusofobami nie są tylko ci, których poglądy w 100%
                            zgadzaja się z rosyjskimi. A gdzie tolerancja i miejsce na dyskusję?

He... he..
                            • rusek11 Re: kacap, trochę obiektywizmu, na Boga 29.04.07, 23:09
                              nie jestem polonofilem i dobrze o tym wiesz
                              tolerancja musi byc, ale nie moge tolerowac gdy ktos porownuje bicie dzieci z
                              bojka facetow lub zniewazenie zwlok z prawem do niepodleglosci
                              dobrze wiesz stawac w obronie faszystowskich wladz w estonii tylko dlatego zeby
                              dokopac ruskim jest hypokryzja lub glupota
                              wiekszosc obecnych tu rusofobow sa glupcy ale najbardziej obrzydliwe jest miec
                              podwojne standarty
                              nie przywolywaj tu swego kolege bo on nie pisze nic oprocz hasiel
                              propagandowych i w swojej wypowiedzi nie zawera nic czekawego nad czym mozno by
                              bylo zastanowic
                              sproboj pagio oddzilic emocji i sprawy rosji rozpatrzyc na trzezwo
                              bez bolaczek historycznych i poczucia wlasnej krzywdy

p.s. za plagiat trza placzyc!

he...he...
                              • pagyo Re: kacap, trochę obiektywizmu, na Boga 30.04.07, 01:10
                                Ja tu chyba tym razem nic o histoii ani historycznych krzywdach nie pisałem.
                                Dla mnie przeniesienie na cmentarz nie musi być znieważeniem, ale oczywiście
                                wiem, że dla Rosjan polegli żołnierze to świętość. Ale chcę ci powiedzieć, że
                                post Mariny na tym forum zrobił wiecej dla zrozumienia rosyjskich racji niż
                                wszystkie prowadzące donikąd kontrataki w stylu Gekona.

Nie zgadzam się, że wszyscy na tym forum stają w obronie wladz w estonii tylko
                                dlatego zeby dokopac ruskim. To nieprawda. I dobrze o tym wiesz bo - że
                                strzelę ci komplement w twoim stylu - masz "olej w głowie".

Dobra - już nie będę plagiatować.
                                • rusek11 Re: kacap, trochę obiektywizmu, na Boga 30.04.07, 08:21
                                  nie jestem polonofobem, oczywiscie,he

z wypowiedzia mariny jestem nawet sie zgodzic, tyle ze ona pokazuje tylko jedna
                                  strone t.z. umiarkowanych rosyjskojezycznych
                                  sa inni bardziej radykalni
                                  i sa estonczycy ktorzy marza o tym zeby w ich kraju nie bylo zadnych
                                  mniejszosci
                                  moge sie z tym zgodzic pod warunkiem ze estonia nie bedzie nalezala do UE i
                                  wtedy nie ma obowiazku pielegnowac uniwersalne wartosci europiejskie
                                  z perspektywy Polski jest dla niezrozumiale poparcze msz dla dzialan ewidentnie
                                  sprzecznych z zasadami kazdego panstwa europieskiego
                                  i tu wlasnie dopatruje sie checi dowalenia ruskim
                                  jesli Polacy zdecyduja sie na konfrantacje, jak to proponuja oszolomy z
                                  komitetu katynskiego, przeciwko rosji to moze to miec niegatywne skutki dla
                                  calej europy i wtedy panstwa na garnuszku ktorych jest polska beda zmuszeni do
                                  glebokiej refleksji
                                  jeden bog wie co wtedy moze stracic polska
                                  napewno nic nie zyska
                              • pagyo Re: kacap, trochę obiektywizmu, na Boga 30.04.07, 01:18
                                Z tym biciem dzieci to też nie tak. Zrobiono z nich w Rosji ofiary polskiej
                                rusofobii, a to była sprawa chuligańska. Ofiarami takich napaści padają często
                                także polskie dzieci (to byli całkiem wyrośnięci nastolatkowie). Był taki czas
                                w Warszawie, że "krojenie" czyli zabieranie komórek i drobnych przez niewiele
                                starszych wyrostków zdarzało się nagminnie. Pisała o tym szeroko prasa.

Obawiam się, ze efekcie takich nieproporcjonalnych reakcji jak z tym pobiciem
                                produkuje sie właśnie rzeczywistych rusofobów.
                              • pagyo Re: kacap, trochę obiektywizmu, na Boga 30.04.07, 01:39
                                Z tymi podwójnymi standardami to masz pewnie trochę racji w tym sensie, że
                                gdyby tam byli pochowani żołnierze polscy, to wielu disiejszych dyskutantów
                                najprawdopodobniej z miejsca zmieniłoby front. Ale to dość typowa reakcja
                                niezależna od narodowości. Pisałem już wczesniej, po poście Mariny, że sprawa
                                nie jest czarno-biała.
                          • pagyo Re: kacap, trochę obiektywizmu, na Boga 29.04.07, 20:57
                            Wolisz poziom dyskusji Gekona od poziomu dyskusji Eptesicusa? To ja
                            rzeczywiście wychodzę na idiotę. Zdaje się, że Gekon ma rację lubicie się bawić
                            tak samo jak on.
                          • pagyo Re: kacap, trochę obiektywizmu, na Boga 29.04.07, 21:09
                            rusobobem

He... he...
            • edek47 Rosja to Rosja, 29.04.07, 15:23
              zawsze taka sama, NIE MA ZADNEJ roznicy MIEDZY ROSJA CARSKA,CCCP I ROSJA
              PUTINA.Zmiana opakowania produktu nie ma wplywu na jego jakosc .
              • rusek11 Re: Rosja to Rosja, 29.04.07, 20:19
                Pedek47 zglos sie do jaszczurki zeby cie rusofobizmu nauczyl

he...he...
        • mil1231 HALT dziecinki, a więc wytłumaczę ci kilka 29.04.07, 11:58
          podstawowych rzeczy.....Polska nigdy nie napadła na Białorus i Ukrainę mordując
          jej klasę inteligencką, grabiąc, okradając i okupując przez calą epokę. Polska,
          wraz z Ukrainą pojednały się niedawno -oba państwa wyznały wspólne winy i
          przebaczyły sobie. w żadnym z nich nie ma obecnie antyukraińskiej czy
          antypolskiej propagandy. Białoruś to inny temat, bo to państwo wczęsniej nie
          było praktycznie nigdy suwerenne, zawsze pod nami lub rusami.
        • zmuzbi Re: Burzenie pomników to fałszowanie historii. Cz 29.04.07, 14:45
          Ty "baby1" Ty się nie podpieraj tym że Ukraincy n i e niszczą ślady polskości
          na "ich"ziemi.To fałsz i obłuda.Polacy co mogli to wywieźli ,a co pozostało to
          jest systematycznie niszczone,w imię ukraińskości tych ziem.
          • eptesicus to mity, rozpowszechniane przez Ziemkiewiczofili 29.04.07, 14:49
            , kacapofili, radiomaryjców i innych agentów FSB. Na Ukrainie nikt nie niszczy
            polskiego dziedzictwa kulturalnego.

zmuzbi napisał:

> Ty "baby1" Ty się nie podpieraj tym że Ukraincy n i e niszczą ślady polskości
            > na "ich"ziemi.To fałsz i obłuda.Polacy co mogli to wywieźli ,a co pozostało
            to
            > jest systematycznie niszczone,w imię ukraińskości tych ziem.
            • mil1231 może rzeczywiście w sytucaji zagrożenia zewnętrz.. 29.04.07, 15:00
              powinniśmy bardziej trzymać się razem bo kacap wykorzysta różnice między nami
              aby nas skłócić i osiagnąć swe cele,hm?
    • surykatka333 Jeżeli ci rosjanie mają obywatelstwo estonskie to 29.04.07, 11:16
      Jeżeli ci rosjanie mają obywatelstwo estonskie to UE powinna
      reagować a nie zajmować się jakimś geremkiem dopiero jak ktoś z ginie
      TO UE się obudzi
      • surykatka333 ... 29.04.07, 11:57
        Nazywanie Rosjan Armią wyzwoleńczą nie jest kłamstwem.
        Jednak można się dopatrzywać u Stalina nawiązań do czasów caratu gdy to car
        budował kontynetalne imperium kolonialne.
        ZSRR to był uczciwy związek w miare i kazda republika miał prawo wystąpić
        Ale nie poeinna Rosja w cielać krajów bałtyckich do ZSRR bo one już istniały
        takie kraje jak białoruś lub Ukraina czy kazachstan to jeszcze się nie narodziły.
        Ale jeżeli chodzi o Estonie ,litwe łotwe to było jak wkładanie z powrotem do brzucha to musiało być potworne dla tych panstw a dla ukrainy lub białorusi
        nie stanowiło bólu.
        Chyba Estonia z Rosją bedzie się żarła dalej to jest nieuniknione.
    • tom1003 Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 200.. 29.04.07, 11:26
      Niemcy też byli "wyzwolicielami" wschodnich terenów RP w 1941 r. Mnóstwo osób,
      którzy nie zostali zamordowani przez NKWD wyszło wtedy z sowieckich więzień.
      Ale czy to powód by stawiać pomniki żołnierza Wehrmahtu?
      • critto Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 21:49

tom1003 napisał:

> Niemcy też byli "wyzwolicielami" wschodnich terenów RP w 1941 r. Mnóstwo osób,
        > którzy nie zostali zamordowani przez NKWD wyszło wtedy z sowieckich więzień.
        > Ale czy to powód by stawiać pomniki żołnierza Wehrmahtu?

no wlasnie; nalezaloby tez przypomniec o tym, ze to Niemcy naglosnili na swiecie
        sprawe sowieckiej zbrodni w Katyniu... Ale to mimo wszystko NIE powod, aby
        stawiac pomniki ich zolnierzom... Ktorzy tez w koncu gineli i nie wszyscy byli
        zbrodniarzami hitlerowskimi... Czym zwyczajny, mlody Hans roznil sie od mlodego
        Wani? Mlody chlopak poszedl na wojne, bo tak kazal mu totalitarny rzad i tyle -
        koniec kropka. W Wehrmachcie byli nawet pozniejsi dzialacze Towarzystwa Bialej
        Rozy, protestujacego przeciw nazizmowi...
    • borrka Oni chcieliby wszystkim ... 29.04.07, 11:35
      Zafundowac takie standardy.
      Kartofli do syta.
    • poglodzio Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 11:48
      precz z rosyjskimi kolonistami i ze znakami okupacji
    • bwka Re: Trzecia noc zamieszek w Estonii, zatrzymano 2 29.04.07, 11:48
      Dlaczego wasser nie posłał tam jeszcze abw.
      już dawno zrobiliby porządek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka