s-200 Rosjanka o Estończykach, Estończyk o Rosjanach 03.05.07, 20:52 Poczital tut waszi kommentarii.... I eto est wasza polskaya kultura? Ah kakie my wse russkie plochie :) Wseh my okkupirowali. Nam nawernoe na koleni nado wstat? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Rosjanka o Estończykach, Estończyk o Rosjanach 03.05.07, 22:16 - Mają swoje szkoły. celowo czy przypadkiem zapomnial dodac ze w tym roku te szkoly stana sie z nazw rosyjskie,bo wprowadza sie jako jezyk nauczania j. estonski! A przeciez wedlug praw czlowieka mniejszosci narodowe(dobre sobie 30 %) maja prawo na wyksztalcenie w jezyku rodzimym, to tak jakby w Polsce zaczeli wprowadzac na sile nauczanie w j. angielskim.Ile istot ludzkich nie otrzyma prawidlowego wyksztalcenia po prostu nie rozumiac tego co im wykladaja? Toomas zapomnial tez ze za "okupacji"mial szkoly z j. estonskim,uniwersytety (dzisiaj rosjanie za wyzszym wyksztalceniem jezdza do Rosji,z jednej strony + poziom o niebo wyzszy niz w estoni,z drugiej to bat na estonskie marzenia o estonizacji ruskich)tv,radio teatry i w ogole nikt im nie zabranial szwargotac po swojemu,sklepy,urzedy nazwy ulic ,miast wszystkie napisy byly dublowane na j.rosyjski a nie odwrotnie.Wiec niech nie bajdurzy ze to byla okupacja,bo za Niemca to musieli po niemiecku szwargotac i estonski jako urzedowy byl zabroniony.On to celowo pominal,ja rozumiem. Mogą dostać paszport, kiedy tylko zechcą się nauczyć języka. a na groma im ten paszport?juz moga jezdzic po Unii ze swoim paszportem obcokrajowca(Aliens Passport),a co im da jezyk estonski w Europie?Wola uczyc angielski bo niedlugo kazdy bedzie nim sie poslugiwal. Czego można chcieć więcej? Kultu swojej okupacji? To pojecie zaszczepil im ostatnio premier Ansip i sam publicznie powiedzial ze sprawa honoru jego jest ten pomnik zburzyc!gdyby nie ta zadyma to zrobiliby tak,a zrozumieli ze nie przejdzie wiec szybciutko go postawili(probowali krecic ze tak szybko sie go tam nie da ustawic,ze potrzebne sa tygodnie,a tu w trzy dni postawili jak zobaczyli co sie dzieje,a i sami estonczycy naciskali aby pomnik stal) Mówią, że są zdecydowaną większością np. w przygranicznej Narwie i dlatego rosyjski powinien stać się tam językiem urzędowym. Ale skąd się tam wzięli? Po wojnie Moskwa zakazywała Estończykom powrotu do odbudowywanej Narwy, którą przeznaczono na rosyjską kolonię. Wysyłali ich do Estonii do pracy, w latach 70. kusili wyższymi zarobkami i wyższym standardem życia. Po 1945 r. było nas w Estonii grubo ponad 90 proc., a w chwili rozpadu ZSRR trochę więcej niż 60 proc. Rusyfikacja szła więc pełną parą. No i co teraz?sovieci stosowali metody be,my teraz takimi samymi poslugujemy sie,to jest cacy?Niestety,stalo sie i teraz trzeba z tego wyjsc z twarza a nie ryjem faszysty i nasladowcy stalinowskich metod. tak wlasnie agresywnie zachowywali sie w Tallinie demonstranci!tak wygladal poczatek. wax.planet.ee/album/pronks2/pages/IMGP1432.htm Odpowiedz Link Zgłoś
s-200 polskie kompleksy 03.05.07, 23:21 Mne kazhetsa czto u was kompleks nacionalnoi nepolnotsennosti po otnoszeniu k russkim. Wy nawetnoe dumaete czto u nas do sih por USSR. Mne was iskrenne zhalko Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: polskie kompleksy 03.05.07, 23:47 s-200 napisał: > Mne kazhetsa a jezeli kazetsa ,to trzeba sie przezegnac! czto u was kompleks nacionalnoi nepolnotsennosti po otnoszeniu k > russkim. kompleks to ma estonia,kompleks malego narodu i manie przesladowcza. Lepiej wezcie przyklad z waszego o wile madrzejszego polnocnego sasiada Finlandi jak sobie ukladac stosunki z sasiadami a bedzie wam dobrze. Wy nawetnoe dumaete czto u nas do sih por USSR. to wy macie pamiec zasrana ZSRR,a nazywa sie to prozaicznie ,fobia. > Mne was iskrenne zhalko lepiej pomyslcie o sobie,bo jak tak dalej pojdzie to nie bedzie mial kto zalowac.Faszyzm nie wroci a zyc z sasiadami i wspolobywatelami trzeba w zgodzie a nie wywyzszac sie i uczyc wszystkich waszej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
s-200 Re: polskie kompleksy 04.05.07, 00:22 "kompleks to ma estonia,kompleks malego narodu i manie przesladowcza. > Lepiej wezcie przyklad z waszego o wile madrzejszego polnocnego sasiada > Finlandi jak sobie ukladac stosunki z sasiadami a bedzie wam dobrze." Kompleksy i u was i u Estonii A antikommunist, no mne nepriyatna wsa ta gtaz kotoruu wy zdes wylewaete na moiu stranu. Czto by bylo s Estoniei esli by ne USSR? Nemeckaja assimiljacia. Po waszim soobscheniam ja ponyal czto u Polszi takie zhe kompleksi kak i u estonii Odpowiedz Link Zgłoś
s-200 Re: polskie kompleksy 04.05.07, 00:43 -) Ja o sebe podumju, ne perezhiwai. A wy nawetnoe myslite, czto w Rossii powsudu agenty KGB, czto u nas net swobodnyh SMI, czto u nas awtoritarnyi rezhim i czto wse russkie - eto alkogoliki, kotorye kazhdyi dien piut wodku? Etomu was uczat waszi gazzety, da? :) Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: polskie kompleksy 05.05.07, 00:00 s-200 napisał: > -) > Ja o sebe podumju, ne perezhiwai. > A wy nawetnoe myslite, czto w Rossii powsudu agenty KGB, czto u nas net > swobodnyh SMI, czto u nas awtoritarnyi rezhim i czto wse russkie - eto > alkogoliki, kotorye kazhdyi dien piut wodku? Etomu was uczat waszi gazzety, > da? :) lepiej zakonczmy ta rozmowe,bo idzie nie w tym kierunku,ja po prostu z samego poczatku myslalem ze rozmawiam z estonczykiem i do jako takiego odnosily sie moje posty,sorry! O Rosji mam inne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ruskozerca [...] 03.05.07, 23:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gupek222 UE ma się słuchać Rosji albo siedzieć cicho ! ! 04.05.07, 15:28 UE ma się słuchać Rosji albo siedzieć cicho ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Rosjanka o Estończykach, Estończyk o Rosjanac 07.05.07, 06:08 Estonia i Rosja to bratnie narody i wierze, ze w przyszlosci beda ze soba zgodnie koegzystowac. W tej chwili sa trudnosci ale wszystko jest do przezwyciezenia. Wiecie jak to jest: im blizej siebie tym wiecej emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
talug Rosjanka o Estończykach, Estończyk o Rosjanach 07.05.07, 13:23 Jestem po stronie Estończyka i Estoniii. Odpowiedz Link Zgłoś