Dodaj do ulubionych

Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczały ...

• create Mafia dystrybutorów i prawa autorskiego 17.05.07, 12:58
      Ludzie trzeba się organizować i przeciwdziałać lobby na poły mafijnemu które
      niedługo zabroni nam samodzielnie oddychać, jeżeli przedtem nie zapłacimy im
      tantiem czy innego haraczu od "praw autorskich"

Partia piratów nie najlepiej działa, moze warto sie bardziej zaangażować w tą
      inicjatywę albo zakładać kolejne.

Ludzie przecież tutaj chodzi o elementarne prawa człowieka do swobodnej
      twórczości.

Dziś zablokowali napisy.org, jutro zakneblują wam usta, pod przykrywką autorszczyzny
      • xioncpb Re: Mafia dystrybutorów i prawa autorskiego 17.05.07, 13:03
        J...ne k...y z prokuratury i policji, proszę zajrzeć do ustawy i poczytać:

USTAWA
        z dnia 4 lutego 1994 r.
        o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 2. 1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka,
        adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do
        utworu pierwotnego.
        • michalw4 Tłumaczenie tłumaczeniu nie równe 17.05.07, 13:51
          > Art. 2. 1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka,
          > adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do
          > utworu pierwotnego.

Tak, ale ustęp 2 mówi:
          "Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu
          pierwotnego (prawo zależne), chyba że autorskie prawa majątkowe do utworu
          pierwotnego wygasły."

Tyle, że przepis ten głównie powinien chronić twórców utworów "pisanych" np.
          książek, gdzie rzeczywiście rozpowszechnienie tłumaczenia powiedzmy Harry'ego
          Pottera naraża twórcę na straty. Ale przy filmach to rozpowszechnianie kopii
          filmów stanowi największe naruszenie praw autorskich, a nie udostępnianie
          tłumaczeń tychże filmów w postaci pliku tekstowego.
          • create Re: Tłumaczenie tłumaczeniu nie równe 17.05.07, 15:35
            udostępniając film w sieci p2p dajesz komuś ściągnąc zazwyczaj tylko parę
            procent utworu a nie cały utwór więc nie łamiesz prawa autorskiego
          • bespowrotnie wniosek musimy bojkotować... 17.05.07, 23:40
            bo przecież wystarczy ze producenci zezwolą na dowolne tłumaczenia,
            by the way - sami czasem robią fuszerki daremne przy tłumaczeniu, że głowa boli..
            nie zależy im na jakości, np powiedźcie mi jak mam czytać biały tekst w kinie w
            czasie gdy sceny mają bardzo białe tło, żenada dosłownie. Piractwo to nic jak
            coś co powstało jako naturalny element przeciw ich korporacyjnym wszech
            podejściu do praw autorskich... niech przedstawią jakość tych tłumaczy, niech
            pokażą sie inicjatywą niech nauczą się wykorzystywać ludzką pasje, chęć do
            swoich celów, a nie do podcinania życia swoim klientom. To ZAŁOSNE..., nie
            kulturalne, a ponoć dobro kulturalne mają roznosić.

Nie ma co od Dziś chodzę tylko czeskich kin:P, bo nie wiem za co tutaj płacę, a
            coś co już od dawna jest pozbawione misji... może płacę na to by odpowiednie
            firmy miały na łapówki dla policjantów by ci mieli motywacje wpadać o 6 nad
            ranem do ludzi, którzy tylko poświecili swój czas i umiejętności dla filmowej
            pasji.. to tak jakby Pogardzić śmietanką najlepszych i najbardziej wiernych fanów.
            "Po co tworzysz sztukę jeśli po przez nią tylko Łgasz"

Zamiast, kupić płytę, iść do kina, (zapłacić pośrednio za prawa autorskie)
            zbierzmy się na prawników dla naszych bohaterów, a nawet jeśli się nie uda to
            musimy o nich pamiętać, choćby wysyłając paczki do naszych więźniów bezkultury
            XXI wieku.
      • nick1111 Re: Mafia dystrybutorów i prawa autorskiego 17.05.07, 13:06
        create napisał:

> Ludzie trzeba się organizować i przeciwdziałać lobby na poły mafijnemu które
        > niedługo zabroni nam samodzielnie oddychać, jeżeli przedtem nie zapłacimy im
        > tantiem czy innego haraczu od "praw autorskich"

Ależ ja bardzo chętnie zapłacę za prawa autorskie, jeśli wytwórnie udostępnią mi
        filmy z tłumaczeniami w swoich serwisach do ściągnięcia po 5 czy nawet po 10
        złotych sztuka. Tylko że utworzenie takich serwisów wymaga wysiłku, od którego
        panowie z wytwórni odwykli. Bo przecież dużo łatwiej produkować mniej i
        sprzedawać po 50 złotych, a od czasu do czasu dać w łapę policji.
        • create trzeba się wyzwolić z myślenia ich kategoriami, 17.05.07, 13:18
          że prawo autorskie to coś naturalnego, kiedyś nie było prawa autorskich, bo nie
          było nagrań, kiedy pojawiły się możliwości nagrywania dźwięku i wizji mafia
          producencko-dystrybutorska wymyśliła prawa autorskie, dziś sytuacja wraca do
          stanu naturalnego, do swobody twórczości
          • nick1111 Re: trzeba się wyzwolić z myślenia ich kategoriam 17.05.07, 13:54
            A z czego ma żyć autor? Przecież coś mu się chyba należy za to, co zrobił. Nie
            mylmy praw autorskich z marżami wytwórni, które - przynajmniej w Polsce -
            stosują politykę "produkować jak najmniej, sprzedawać jak najdrożej, a na
            konkurencję napuścić policję".
            • create nie zabraknie chętnych do tworzenia 17.05.07, 14:06
              to podstawowy błąd myślowy. Gatunek ludzki lubi pokazywać efekty swojej
              twórczości intelektualnej więc nigdy nie zabraknie, wierszy i piosenek, może
              tylko zabraknie wielkich koncernów i dystrybutorów.

• nick1111 Re: nie zabraknie chętnych do tworzenia 17.05.07, 14:26
                Nie ściemniaj. Jeśli ktoś pisze dobre książki lub piosenki, to powinien zarabiać
                - tym więcej, im więcej ludzi chce czytać lub słuchać jego dzieła.
                • create ty tak uważasz 17.05.07, 15:44
                  ja uwazam że "dobre" utwory zawsze będą powstawały niezależnie od motywacji
                  ekonomicznej ich twórców.

Za 10 lat wszyscy będą uważali tak jak ja a przepisy prawa autorskiego beda albo
                  zmienione albo martwe

Np. ta pani nie przejmuje się kasą:
                  www.youtube.com/watch?v=qJVoslo_xdM
                  • voqo Re: ty tak uważasz 17.05.07, 15:57
                    create napisał:
                    > Np. ta pani nie przejmuje się kasą:
                    > www.youtube.com/watch?v=qJVoslo_xdM

Bo widocznie inaczej zarabia na chleb. Ale jakoś na ten chleb zarobić trzeba.
                    Niektórzy to robią tworząc. Chcesz im odebrać źródło zarobku? Zmusić do tego, by
                    tworzyli w ramach hobby?
                    • create Re: ty tak uważasz 17.05.07, 16:17
                      do niczego nikogo nie zmuszam, jeżeli ktoś chce kupować twórczość to niech ją
                      kupuje, tylko niema poco później narzekać na komerchę, skoro z definicji
                      twórczość według ciebie jest nastawiona na zysk ekonomiczny.

Ja po prostu uważam że zasady powinny być inne i ewolucyjnie powinno się dojść
                      do takiego etapu - twórczości dla twórczości a nie dla kasy,

Pierwszy krok w tym kierunku już został zrobiony, ale jak zawsze ci którzy mają
                      w tym intyeres ekonomiczny starają się bezprawnie zatrzymywać pozytywne zmiany
                      społeczne
                      • lucky81 Re: ty tak uważasz 18.05.07, 02:32
                        Przecież masz prawo tworzyć dla twórczości, za darmo. Mi nie zabraniaj sobie
                        zarabiać, a jak nie chcesz, to nie kupuj moich utworów.
                  • nick1111 Re: ty tak uważasz 17.05.07, 16:32
                    create napisał:

> Np. ta pani nie przejmuje się kasą:
                    > www.youtube.com/watch?v=qJVoslo_xdM

Nie znam tej pani, ale domyślam się, że lansuje się ona na YouTube, żeby w
                    przyszłości zarabiać na swojej twórczości, sprzedając płyty, występując w TV czy
                    reklamach. Na razie rozdaje próbki swojego "produktu" za darmo tak samo, jak
                    wytwórca nowego jogurtu. Jeśli nie zacznie zarabiać, to z tej twórczości
                    zrezygnuje, bo będzie musiała się zająć inną pracą, aby zarobić na utrzymanie.
                    • create Re: ty tak uważasz 17.05.07, 16:38
                      Jak sam zauważyłeś są inne sposoby zarabiania przez osoby powszechnie znane (
                      dobrze je wymieniłeś więc nie będę powtarzał) Ludzie będą więc tworzyć aby
                      osiągnąć pewien status rozpoznawalności w społeczeństwie, który będzie się
                      przekładał na wymierne korzyści ekonomiczne dla nich, jak będą tracić
                      popularność , będą tracić źródła utrzymania. Tym samym zrewolucjonizuje się rola
                      producenta i zniknie miejsce dla dystrybutorów.
                      • nick1111 Re: ty tak uważasz 17.05.07, 17:27
                        Osobiście wolałbym jednak płacić autorowi filmu lub muzyki, która mi się podoba,
                        niż producentowi pasty do zębów, który przeznaczy 1/3 ceny na reklamę. Bo on do
                        tej reklamy i tak zaprosi Dodę lub Wiśniewskiego, których akurat finansować nie
                        mam zamiaru.
                        • create Re: ty tak uważasz 17.05.07, 18:57
                          uważam że rynek dobrowolnych wpłat na rzecz artystów też może istnieć
              • adam81w Re: nie zabraknie chętnych do tworzenia 17.05.07, 14:35
                nie zabraknie. bo kazdy kto cos tworzy powie ze tworzy po to by tworzyc -> to
                jest glowny cel i glowna motywacja.
      • critto partiapiratow.org.pl - nasze wyzwolenie z tyranii 17.05.07, 14:04
        > Partia piratów nie najlepiej działa, moze warto sie bardziej zaangażować w tą
        > inicjatywę albo zakładać kolejne.

Zdecydowanie bardziej sie angazowac. Od rozczlonkowania inicjatyw nic dobrego
        sie nie zrobi, vide sklocona i podzielona na frakcje opozycja na Bialorusi. Nie
        zapominaj, ze ta partia niedawno zaczela dzialac , a juz trafila na czolowki
        najwiekszych gazet, pism komputerowych i portali. Wojna sie dopiero zaczyna...
        Chce pojsc na najblizsze spotkanie tej partii.

www.partiapiratow.org.pl
    • kodem_pl Czy jesli tlumacze sobie film w glowie... 17.05.07, 13:07
      Witam! Czy jesli ogladam film w oryginalnej wersji jezykowej i tlumacze go sobie
      w glowie na Polski, czasami pomagam zrozumiec dialog Tacie czy bratu to
      popelniam myslozbrodnie lub inne wykroczenie? Bo zaczynam sie obawiac, ze i mnie
      zamkna...
      • voqo Re: Czy jesli tlumacze sobie film w glowie... 17.05.07, 13:10
        kodem_pl napisał:
        > Witam! Czy jesli ogladam film w oryginalnej wersji jezykowej i tlumacze go sobie
        > w glowie na Polski, czasami pomagam zrozumiec dialog Tacie czy bratu to
        > popelniam myslozbrodnie lub inne wykroczenie?

Nie, ponieważ - wbrew temu, co GW w tym artykule zasugerowała - nielegalne jest
        upublicznianie bez zgody autora, a nie tłumaczenie.
        • kodem_pl Re: Czy jesli tlumacze sobie film w glowie... 17.05.07, 13:14
          Czyli tlumaczyc Tacie moge, ale jesli zachodzi podejrzenie, ze sasiedzi moga to
          slyszec to juz nie?

Oczywiscie wykrzyczenie dialogu z balkonu podpada juz z kilku paragrafow?;-)

Nie, no wiem... twarde prawo, ale prawo. Dobrze jednak, ze mieszkam obecnie w
          nieco normalniejszym kraju.
          • voqo Re: Czy jesli tlumacze sobie film w glowie... 17.05.07, 13:18
            > Nie, no wiem... twarde prawo, ale prawo. Dobrze jednak, ze mieszkam obecnie w
            > nieco normalniejszym kraju.

Obyś się nie zdziwił... Poszukaj sobie odpowiednika tego prawa w tym kraju,
            gdzie jesteś - i praktyki orzecznictwa sądowego w tym zakresie. Może jednak u
            nas jest łagodniej :)
            • create Re: Czy jesli tlumacze sobie film w glowie... 17.05.07, 13:20
              W normalnych (np. Szwecji czy Kanadzie) społeczeństwa zrozumiały że prawdziwemu
              rozwojowi twórczości sprzyja wolność a nie kajdany
            • kodem_pl Re: Czy jesli tlumacze sobie film w glowie... 17.05.07, 13:29
              Mowa w moim wypadku o UK. Owszem, jest tu pewnie dosc restrykcyjne prawo (jak w
              kazdej dziedzinie), ale wszystko ociera sie o jego wcielanie w zycie. I tak
              sciagac mozna co popadnie bezkarnie, udostepniac tez. Mam wielu znajomych Angoli
              i nikt nie slyszal o zadnych aresztowaniach itp. akcjach, ktore ostatnio glosne
              sa w PL. Oczywiscie, to, ze zaden z moich kumpli 'nie slyszal' jest slabym
              dowodem na poparcie mojej tezy, ale mi wystarczy. Nie wprowadza sie po prostu
              psychozy strachu. Podobnie jest np. z przechodzeniem przez jezdnie. Setki razy
              przechodzilem przez ulice na czerwonym swietle PRZY POLICJANTACH i nie ma
              problemu. Oczywiscie jesli robie to bezpiecznie: rozejrze sie i upewnie, ze
              przejde bez powodowania czegokolwiek. A u nas? Sila sie na bycie
              'sywilizowanymi' i tyle...
              • voqo Re: Czy jesli tlumacze sobie film w glowie... 17.05.07, 13:33
                kodem_pl napisał:
                > Mowa w moim wypadku o UK. Owszem, jest tu pewnie dosc restrykcyjne prawo (jak w
                > kazdej dziedzinie), ale wszystko ociera sie o jego wcielanie w zycie.

Dodam tylko, że w Onetowej wersji tego artykułu mowa jest o działaniach policji
                niemieckiej (do której zgłosiła się FOTA), a która poprosiła o pomoc policję polską.
                • critto Re: Czy jesli tlumacze sobie film w glowie... 17.05.07, 14:22
                  no coz, niemiecka policja państwowa (Stapo od Staatspolizei) ma 'swietne'
                  tradycje takiej organizacji o podoobnej nazwie, zaczynajacej sie na Ge.... :)
          • critto Re: Czy jesli tlumacze sobie film w glowie... 17.05.07, 13:19
            trzeba zwalczac takie 'prawo' i tych, ktorzy go bronia!! Trzeba zwalczac
            organizacje typu ZAIKS, ZPAV czy FOTA!!! Trzeba im wypowiedziec WOJNE i walczyc
            wszelkimi legalnymi srodkami. Mamy mozliwosc ZMIENIC te przepisy, te ustawy,
            jest Partia Piratow (www.partiapiratow.org.pl), mozna lobbowac a nawet
            startowac w wyborach. Mysle, ze mnostwo mlodych ludzi poprze taka inicjatyw - NA
            POHYBEL TOTALITARYSTOM!!!
    • wuk4 Popi+rdoliło ich zupełnie 17.05.07, 13:09
      Zajęliby się łapaniem złodziei. A z jakiej racji Polakowi nie wolno rozumieć
      obcojęzycznego filmu, który jest w legalnym obiegu? Ma dwa wyjścia: nauczyć się
      języka obcego lub skorzystać z tłumaczenia. Tłumaczenie jest przestępstwem,
      więc proponuję uczenie się języków obcych uznać też za przestępstwo.

Durny ten świat, nawet policja idiocieje ostatnio...
      • niewinniczarodzieje Re: Popi+rdoliło ich zupełnie 17.05.07, 13:14
        ci którzy podaja tu za argument prawo (ustalone rzeczywiście przez
        poprzedników a nie kaczory) chcę powiedzieć że przechodząc przez jęzdnię na
        czerwonym świetle też łamią przepisy i pewnie nie raz w życiu złamli też prawo.
        chodzi tylko o to że mało kto została za to zatrzymany
        poprzednie ekipy rządzące przymykały na to oko
        i tak powinno zostać
        ale kaczory musiały się wykazać i mamy ten cały klops
        internet to obecnie jedyne wolne media
        ale jak widać polakowi nawet w necie nie wolno być wolnym!
        i pisamie nie zagranicznym serwerze tego nie zmieni

wstydzę się
        • voqo Re: Popi+rdoliło ich zupełnie 17.05.07, 13:25
          > poprzednie ekipy rządzące przymykały na to oko
          > i tak powinno zostać
          > ale kaczory musiały się wykazać i mamy ten cały klops

Zlituj się... Kaczory złożyły donos na policji? Czy może jednak FOTA?
          A co ma zrobić policja gdy dostanie donos - olać? Dopiero byłaby afera (jak z
          nieboszczykiem w parku).
          Policja robi swoje. To rolą prokuratury jest podejmowanie bądź umarzanie
          postępowania. To się mogło zdarzyć za jakichkolwiek rządów - przecież Ziobro nie
          wymienił 100% prokuratorów na "swoich" (dopiero byłby krzyk!)...
    • fartuch4 Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczały .. 17.05.07, 13:17
      a czemu pan Krzysztof J. Szklarski z napisy.info siedzi cicho? tak sie odgrażał ze on wie co zrobić zeby byc legalnym itd, że on im pokaże tylko niech mu dadza szanse, a tu widze że jego serwis tez nie działa ... lol
      • may7 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 13:38
        jestem w szoku. Rzeczywiscie, serwisy z napisami od kilku dni slabo dzialaly, a
        wczoraj wieczorem wcale.

Czasem mam takie momenty, ze chce wrocic do Polski. Zawsze jak rozmawialam ze
        znajomymi, ktorzy mieszkaja w Pl (jeszcze), to narzekali, ale kiedy pytalam czy
        te wszystkie idiotyzmy nowej wladzy dotykaja ich osobiscie i czy maja realny
        wplyw na ich zycie, to wlasciwie nie potrafili znalezc zbyt wielu przykladow.
        Ale ten dzisiejszy news sprawil, ze zrewidowalam swoje poglady na wplyw nowej
        wladzy na moja osobista wolnosc. To, ze zamkneli tych gosci (ktorzy zreszta
        robili zaj...ista robote)jest w moim osobistym odczuciu naruszeniem mojej
        wolnosci. Wladza ma wybierac w jakim jezyku chce ogladac film?

Jezeli ktos wymysli jakis skuteczny sposob pomocy tym gosciom, to chetnie sie
        przylacze.
        A do tego, coraz bardziej chorego kraju, pewnie juz nie wroce.

• niewinniczarodzieje Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 13:44
          zgadzam sie z tym ze w uk mozna łazić do woli na czerwonym przy policjantach.
          powiesz szczerze ze pierwszego dnia mi szczena opdała.naród parł na pasy a
          polce stała i nic. tylko ja czekałam grzecznie na zielone.i to na mnie sie
          dziwnie patrzyli.teraz juz nie przestrzegam hehe
          kupilam tu cala kolekcje dvd z polskimi napisami żaden film nie kosztował
          wiecej niz 3 funty. :))
          teraz chce je wyslac do pl ale chyba trzeba sie śpieszyć bo niebawem tego też
          nie będzie można robić.

a do tych co nadal moją wątpliwości
          to nie wiecie że kultura otwiera człowiekowi oczy i czyni go wrażliwym?
          pomyślcie jakie to zagrożenie dla IV RP

• voqo Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 13:46
          may7 napisała:
          > A do tego, coraz bardziej chorego kraju, pewnie juz nie wroce.

Tyle że to była akcja policji niemieckiej, która zwróciła się o pomoc do policji
          polskiej...
          • may7 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 14:24
            zaczelo sie jednak w Pl - cytat z onetu:

"To właśnie FOTA poinformowała o całej sprawie swoją niemiecką odpowiedniczkę,
            a ta - policję"
            • voqo Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 14:28
              > zaczelo sie jednak w Pl - cytat z onetu:
              > "To właśnie FOTA poinformowała o całej sprawie swoją niemiecką odpowiedniczkę,
              > a ta - policję"

Owszem. Ale czy to powód, by FOTĘ utożsamiać z całym krajem?
              • may7 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 15:08
                nowa wladza chce kontrolowac wiekszosc instytucji w kraju.
                dlatego uwazam, ze mozna traktowac dzialania FOTY jako reprezentatywne dla
                calego kraju, a raczej chorej nowej wladzy.
                • voqo Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 15:22
                  may7 napisała:
                  > nowa wladza chce kontrolowac wiekszosc instytucji w kraju.
                  > dlatego uwazam, ze mozna traktowac dzialania FOTY jako reprezentatywne dla
                  > calego kraju, a raczej chorej nowej wladzy.

Cóż, masz prawo uważać co chcesz. Ja mam prawo się z tym nie zgodzić.
                  Za poprzedniej władzy nie miałem takiego prawa.
    • ikmar 2 lata to za mało ! 17.05.07, 13:23
      2 lata to dla kogoś kto sam w pojedynkę łamie prawo autorskie. Tutaj mamy do
      czynienia ze "zorganizowaną grupą przestępczą" do tego " o zasięgu
      międzynarodowym". Jest to jeden z największych sukcesów policji i prokuratury i
      już oczyma wyobraźni widzę piersi wypinające się do orderów i sowite premie
      czekające w kasie.
      • werderes hmmm 17.05.07, 13:33
        no niech będzie. może to i przestępstwo. ale chyba w tym przypadku powinno się
        chłopakom pomóc te zgody od autorów pozyskać. regres. znów.
    • ashruc Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczały .. 17.05.07, 13:27
      jezu....co za paranoja mam nadzieje ze strona wroci na serwie w innym kraju dla
      mnie to prawie jak koniec swiata jestem w szoku ^-^
    • bronimir Tłumaczyli bez zgody canzury 17.05.07, 13:33
      Żelazna kurtyna, bis.
    • critto zniszczymy FOTĘ bojkotem!!! 17.05.07, 13:34
      jako konsumenci mamy w reku bardzo silną broń: BOJKOT!! Mozemy nie kupowac plyt
      CD i DVD oraz nawolyawc innych, aby robili tak samo. Bojkoty przyczynily sie do
      upadku apartheidu w RPA i zakonczenia lowienia wielorybow w roznych krajach,
      wiec tym bardziej dołożą jakiejś "FOCIE". Piszmy do nich, DLACZEGO nie kupujemy
      produktow firm w nich zrzeszonych oraz ile osob przekonalismy do tego samego.
      PRECZ Z FOTĄ - NA ŚMIETNIK HISTORII!!!
      • adam81w Re: zniszczymy FOTĘ bojkotem!!! 17.05.07, 14:37
        critto podaj nazwy firm zrzeszonych w Focie.
    • storzek Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczały .. 17.05.07, 13:35
      Moim zdanie to jawne !@#$%^&*&two!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • critto <a href="http://partiapiratow.org.pl" target="_blank">partiapi 17.05.07, 13:37
        moim tez ale samym zdaniem niczego nie zmienimy. Natomiast wspierajac Partie
        Piratow - dajac Jej kandydatom swoje podpisy (kazda partia ich potrzebuje), a
        pozniej rowniez glosy, umocnimy jej pozycje na polskiej scenie politycznej.
        www.partiapiratow.org.pl
    • cyklista O co tak naprawdę chodzi? 17.05.07, 13:36
      Producenci audio-video kombinują jak zmusić ludzi do kupowania płytek po cenie
      monopolisty. Zauważyli, że ściąga się często filmy oryginalne. Naród języki zna
      słabo, więc potrzebne są tłumaczenia. Więc jak sobie mafia a-v nie poradziła z
      ptp to zamknęli chłopaczków za tłumaczenia.

A teraz ciąg dalszy, czyli co nas może czekać.
      Wziąłem z półki płytkę, i czytam ostrzeżenia, a tam "... wtórny obieg płyt DVD
      bez zezwolenia jest zabroniony i grozi surowymi sankcjami cywilnymi i karnymi, z
      pozbawieniem wolności do lat 5 więzienia". Czyli wszyscy posiadacze, legalnych
      płytek kupionych na Allegro, macie szanse na odwiedziny policji w towarzystwie
      panów z fundacji FOTA.

A tak przy okazji, czy jakaś inna prywatna fundacja, reprezentująca prywatne
      firmy ma prawo chodzić z policją?
      • xioncpb Re: O co tak naprawdę chodzi? 17.05.07, 13:42
        USTAWA
        z dnia 4 lutego 1994 r.
        o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 2. 1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka,
        adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do
        utworu pierwotnego

Tłumaczenie filmu nie jest złamaniem prawa. Nie jest też naruszeniem prawa
        rozpowszechnienie takiego tłumaczenia, bo powstałe tłumaczenie nie powoduje
        zgodnie z powołanym przepisem uszczerbku dla praw wynikających z utworu
        pierwotnego.

Myślę, że tu chodzi o coś zupełnie innego. O co? O kolekcję divx-ów i mp3,
        które mogą mieć ci biedni tłumacze...
        • create Re: O co tak naprawdę chodzi? 17.05.07, 13:49
          Kolekcje divixow i m3 tez nie sa nie legalne, "nielegalne" w sensie prawnym jest
          ich rozpowszechnianie, tyle że nikt w serwisach p2p nie rozpowszechnia calego
          utworu tylko ich cześć, tak więc nikt nie lamie prawa autorskiego
          • xioncpb Re: O co tak naprawdę chodzi? 17.05.07, 13:52
            I know.
            Ale do tego się mogą bardziej przysr.. niż do niewinnych literek...
        • voqo Re: O co tak naprawdę chodzi? 17.05.07, 13:51
          xioncpb napisał:
          > USTAWA
          > z dnia 4 lutego 1994 r.
          > o prawie autorskim i prawach pokrewnych
          >
          > Art. 2. 1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka,
          > adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do
          > utworu pierwotnego
          >
          > Tłumaczenie filmu nie jest złamaniem prawa. Nie jest też naruszeniem prawa
          > rozpowszechnienie takiego tłumaczenia, bo powstałe tłumaczenie nie powoduje
          > zgodnie z powołanym przepisem uszczerbku dla praw wynikających z utworu
          > pierwotnego.

Fajnie się cytuje wybiórczo, nie?

Tamże, art. 2.2
          Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu
          pierwotnego (prawo zależne), chyba że autorskie prawa majątkowe do utworu
          pierwotnego wygasły. W przypadku baz danych spełniających cechy utworu
          zezwolenie twórcy jest konieczne także na sporządzenie opracowania.

Nie jest więc złamaniem prawa rozpowszechnianie, O ILE MA SIĘ ZGODĘ właścicieli
          praw autorskich.
          • michalw4 Re: O co tak naprawdę chodzi? 17.05.07, 13:57
            > Nie jest więc złamaniem prawa rozpowszechnianie, O ILE MA SIĘ ZGODĘ właścicieli
            > praw autorskich.

Tak, tylko że inną społeczną szkodliwość ma rozpowszechnianie tłumaczenia
            książki, gdzie tłumaczenie pirackie jest spiraceniem całego utworu, a inną
            udostępnianie w internecie jedynie pirackiej ścieżki dialogowej filmu.
            • voqo Re: O co tak naprawdę chodzi? 17.05.07, 13:59
              > Tak, tylko że inną społeczną szkodliwość ma rozpowszechnianie tłumaczenia
              > książki, gdzie tłumaczenie pirackie jest spiraceniem całego utworu, a inną
              > udostępnianie w internecie jedynie pirackiej ścieżki dialogowej filmu.

Zapewne. Ale o tym niech lepiej decyduje sąd (prokuratura?), a nie policja...
              • michalw4 To może być dozwolony użytek 17.05.07, 14:12
                voqo napisała:

> Zapewne. Ale o tym niech lepiej decyduje sąd (prokuratura?), a nie policja...

Prokuratura powinna umorzyć dochodzenie, stwierdzając, iż udostępnienie
                przetłumaczonej listy dialogowej jest dozwolonym użytkiem, bo lista dialogowa
                nie jest całością utworu filmowego, a może być uznana jedynie za jego
                streszczenie, a to już można rozpowszechniać w celach informacyjnych.
              • xioncpb Re: O co tak naprawdę chodzi? 17.05.07, 14:27
                A słyszałeś towarzyszu, że prawa karnego (art. 117 pr.aut. jest przepisem
                karnym) nie wolno interpretować rozszerzająco? Dlaczego więc opracowanie części
                (tłumaczenie) utworu ma być karane jak opracowanie całości utworu?
                • voqo Re: O co tak naprawdę chodzi? 17.05.07, 14:30
                  xioncpb napisał:
                  > A słyszałeś towarzyszu,

To niby do mnie?

> że prawa karnego (art. 117 pr.aut. jest przepisem
                  > karnym) nie wolno interpretować rozszerzająco? Dlaczego więc opracowanie części
                  > (tłumaczenie) utworu ma być karane jak opracowanie całości utworu?

A czy ja pracuję w niemieckiej prokuraturze?
                • pokeo2 Ten towarzysz 17.05.07, 15:15
                  nic nie slyszal. Jak mantre powtarza non stop to samo pod roznymi nickami. Mam wrazenie ze bardziej chce przekonac siebie niz innych do swoich "madrosci". Nie ma sensu dyskutowac.
        • lesbienne Re: O co tak naprawdę chodzi? 17.05.07, 13:52
          No, napisy.org to potrafią zamknąć, ale RedWatcha jakoś nie?
          Żenujące ...
      • bespowrotnie Re: O co tak naprawdę chodzi? 18.05.07, 00:03
        A tak przy okazji, czy jakaś inna prywatna fundacja, reprezentująca prywatne
        firmy ma prawo chodzić z policją?

Być może tak, być może musimy założyć fundację (z funduszami) bo policjanci
        posprzątali zwłoki rozkładające się na ulicy. Być może powinniśmy informować
        policję o wszystkim, czego nie robią, tak by pilnowanie bieżącego bezpieczeństwa
        było i podstawowym przesłaniem. Być może powinniśmy żądać głowy komendanta
        zawsze wtedy gdy zwyczajny niedobór policjantów jest przyczyną tragedii, bo
        równocześnie są etaty policji które zajmują się problemami utrzymania monopolu
        na dobra kultularne, paru firm.
    • ppo To to jest zabronione?!?! 17.05.07, 13:48
      Cholera, człowiek nigdy nie wie, czy czasem nie jest przestępcą. Swoją droga
      ciekawe, z jakiego paragrafu ich ścignęli. Mnie np. kiedyś wlepili mandat za
      przeskakiwanie przez bramkę w metrze z adnotacją "zakłucanie porządku"
      (pisownia oryginalna). Ciekawe, czy policjanci wiedzą, jacy są śmieszni?
      • lucky81 Re: To to jest zabronione?!?! 18.05.07, 02:37
        No ta, z pewnością nikt na napisach.org nie wiedział, że łamią prawo.

Ty pewnie przeskakując przez bramkę w metrze też myślałeś, że te bramki to taki
        test na sprawność.
    • gs-arts.net Policja w Polsce umiera z nudow i wymysla sobie 17.05.07, 13:53
      fikcyjnych przestepcow...zamiast biegac za prawdziwymi...Czyz nie wspaniale ze
      tlumacze chca cos jeszcze tlumaczyc za darmo ! dostepne dla wszystkich...??
    • fixmeamartini Co to ma znaczyć?! 17.05.07, 13:54
      może wikipedię też zamkną, co? jak można "nielegalnie tłumaczyć"? co to za
      bełkot? co to za bzdura?! rozumiem, że byłoby nielegalne umieszczanie na stronie
      napisów z wydań DVD - ale zamykać kogoś, kto za darmo, pro publico bono, z
      własnej chęci tłumaczy teksty? przecież to obłęd!!! to ja nawet nie mogę
      przetłumaczyć tekstu piosenki na polski, żeby ludzie rozumieli o co chodzi, bo
      to łamanie prawa będzie?! to jeszcze gorsze niż cenzura!!! wstyd policjanci,
      wstyd! ja na lekcjach angielskiego tłumaczyłem filmy i książki!
      NIECH ŻYJE PIRACTWO! NIECH ŻYJE WOLNOŚĆ SŁOWA!!! WŁADZA PRECZ!!!
      władza miała być "dla obywateli", a nie dla wielkich korporacji. władza ma nas
      chronić a nie nas więzić. popieracie nietolerancję, ksenofobię i nienawiść.
      zabijacie wszystko co dobre i ludzkie. pluję na was, chciwi maniacy! już
      nadchodzi czas, kiedy wyjdziemy na ulice. bo już DOŚĆ!!! gonicie komunistów -
      oni przynajmniej przyznawali się do swoich totalitarnych metod. wy mówicie, że
      demokracja, a jesteście najbardziej totalitarnym rządem w historii kraju.
      precz z wami już wreszcie!!! woooon!
      • ppo Masz kłopoty z pamięcią? 17.05.07, 13:58
        Ustawa o prawach autorskich powstała w 1994 roku, kiedy jeszcze o Kaczyńskich
        niewielu słyszało. Stuknij się w mózg, leszczu!
        • fixmeamartini nie 17.05.07, 14:36
          w którym momencie mowa w ustawie o tym, że autorskie tłumaczenie dialogów jest
          nielegalne?? tłumaczenia w pięknie zapakowanych oryginalnych filmach są bardzo
          często nic nie warte. nawet ja bym potrafił przetłumaczyć to lepiej. czemu mam
          się męczyć z badziewnymi "legalnymi" tłumaczeniami? kupiłem sobie ostatnio film
          "Okręt" - brakuje 10 minut napisów, a te co są chyba tłumaczone translatorem.
          pytanie o legalność - czy jeśli kupię sobie firmową koszulkę i coś na niej
          namaluje, to też nielegalne, bo zmieniam oryginalny produkt?
          • lucky81 Re: nie 18.05.07, 02:38
            Przeczytaj sobie ustawę, a dowiesz się odpowiedzi na te wszystkie pytania. Ani
            tłumaczenie filmów, ani malowanie koszulek nie jest nielegalne. napisy.org
            natomiast popełniało przestępstwo.
    • apf Strachy na lachy 17.05.07, 13:58
      Strachy na lachy - jak mówi staropolskie przysłowie. Zatrzymanie za uprawianie
      działalności artystycznej, twórczej, rozwijania zdolności językowych, itd. -
      jest i było od początku nielegalne.
    • jasiecki Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczały .. 17.05.07, 13:59
      Kurczę, w tym kraju to tylko księżyc wolno kraść bezkarnie :-P

Co za prawo, co za sprawiedliwość! ;-(((
    • xey Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 14:02
      Taaaaa... mamy tu szalejaca osobe z nickiem Igraszka...która jak rozumiem, uważa
      ze np fakt niemożności odtworzenia ORYGINALNEJ i LEGALNIE plyty DVD kupionej w
      Stanach (np.)na odtwarzaczu DVD kupionym w Polsce (kody regionalne) jest OK..no
      cóż współczuje ( PS. Tak wiem wystarczy zmienić soft w odtywarzaczu i z głowy).
      Innym rozwiązaniem jest DivX i z czaszki..

Igraszka i inne osoby o podbnym mysleniu rozumiem, że zapomniały, ze kupując
      pustą płytę CD / DVD / ryzę papieru / Skaner / Xero.... płaci 3% wartości zakupu
      na podatek na Mandaryne i Wisniewskiego ( oraz paru innych Tfurcuff).

Hmm ciekawe czy nie czuje sie Igraszka umowna z tego powodu jakos pognębiona, że
      ktoś ja okrada.. a może z podobna energią zaprostestuje.

A tak serio : chyba własnie farncuzi wpadli na pomysl abonamentu ( ok 10 Eur /
      mc) który jest przeznaczany na tfuurcuff i Twórców a upoważnia do ciagniecia ( i
      de facto zatem wystawiania) plików Audio Video w sieci.
      Tak dla radykałów MP3, DivX itp sa formatami stratnymi i jednak to nie to samo
      co pełne DVD. ( przynajmniej w niektórych wypadkach... :-) )

pozdrawiam.. i żal d. sciska..
    • ewik2014 Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczały .. 17.05.07, 14:14
      czy to już nie przesada???? zamknięcie wszystkich to nie jest rozwiązanie...
      moze by ktos pomyslał, zeby podnieść pensje, zeby przeciętnego człowieka było
      stać na zakup filmów w sklepach... nikt nie mówi o tym, że może co 20 osobe
      stać na to, żeby kupowac filmy w sklepach. A co z reszta? czy to jest kraj do
      zycia???? pozdrawiam
      • lucky81 Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 18.05.07, 02:40
        Świetny projekt ustawy widzę że masz: "od środy pensje rosną o 37%".
    • slowik.pl Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczały .. 17.05.07, 14:15
      Przecież to jest kur*** skandal! Mam nadzieje że zabraknie im podstaw prawnych
      do postawieniach konkretnych zarzutów. Od kiedy tłumaczenie filmów jest
      zabronione? Powinno się po prostu pogratulować władzom IVRP i wszystkim
      decydentom którzy wybrali ten cyrk jako rząd.
      • voqo Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 14:33
        slowik.pl napisał:
        > Przecież to jest kur*** skandal! Mam nadzieje że zabraknie im podstaw prawnych
        > do postawieniach konkretnych zarzutów. Od kiedy tłumaczenie filmów jest
        > zabronione? Powinno się po prostu pogratulować władzom IVRP i wszystkim
        > decydentom którzy wybrali ten cyrk jako rząd.

Idź sobie na spacer, odetchnij, uspokój się... Potem poczytaj inne serwisy,
        które bardziej rzetelnie poinformowały o co w tej sprawie chodzi... oraz kto i
        kiedy ustanowił prawo, na które się powołują oskarżyciele...
        Artykuł w GW spełnił jak widzę swe zadanie: metodą niedomówień spowodował
        ukierunkowanie złości i gniewu na polską policję i tych, co nad nią stoi. A
        tymczasem rzeczywistość jest zupełnie inna...
    • patthecat No i jak tu nie 'Chaj W Dobie Przepięcia'.... :) 17.05.07, 14:16

• patthecat PS. Jakie to szczęście że klawiatura nie bije.... 17.05.07, 14:16
        patthecat napisał:

>
    • karolp2 <a href="http://www.partiapiratow.org.pl" target="_blank">www. 17.05.07, 14:17
      jw.
      • djpj1 Re: <a href="<a href="http://www.partiapiratow.org.pl"" target 17.05.07, 14:31
        ustawa jest z roku 1994 ok.ale czemu wiec dopiero teraz sie tym smeisznym
        tematem zajeto?czy w tym kraju kilku, kilkunastu policjanow ktorzy na pewno jak
        wracaja do domu ogladaja filmy,seriale na kompie z ltumaczeniam bo nie znaja
        jezyka musi byc oddelegowanych do tej sprawy?czy nie ma wiekszych problemow i
        afer w tym kraju.....to jest chore...i co ja zrobie z nowymi odcinakmi
        Soprano..a jeszcze tylko 4 do konca...
        • voqo teraz jak teraz 17.05.07, 14:46
          > ustawa jest z roku 1994 ok.ale czemu wiec dopiero teraz sie tym smeisznym
          > tematem zajeto?

Teraz jak teraz. Co jakiś czas są takie akcje.
          Teraz FOTA znalazła napisy, zaalarmowała swoją niemiecką odpowiedniczkę, ta
          zawiadomiła niemiecką policję, ta poprosiła o pomoc polską policję i nasi
          musieli zareagować...
          • critto Re: teraz jak teraz 17.05.07, 15:56
            wspolpraca PP z Gestapo - skandal!!
    • leniak Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 14:20
      ciekawe o co bedą oskarżeni może o nielegalna znajomośc jezyków obcych?
      ot wykształciuchy
      • markus.kembi Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 14:44
        No przecież premier, prezydent i szefowa MSZ nie znają żadnego języka obcego i
        trzeba równać do ich poziomu. Mało że obcych języków nie znają, to jeszcze
        polski zazwyczaj kaleczą. Jeśli w napisach do filmów nie było żadnych błędów
        ortograficznych ani stylistycznych, tłumacze powinni zostać ukarani jeszcze
        dotkliwiej - za nielegalną znajomość poprawnej polszczyzny.
    • sluchacz3ki Przecież to ścieżka dialogowa dla niesłyszących... 17.05.07, 14:43
      Tłumaczenie na potrzeby niesłyszących jest przecież dozwolone... cała strona
      jest przecież poświęcona niesłyszącym. Wypuszczą ich, a strona znów zacznie
      działać :)
      To po prostu nękanie - jak to w IV RP. Pewnie wpadli do domu o 6 - w kominiarkach.
      • bespowrotnie Bo tu nie chodzi o działanie zgodne z prawem... 17.05.07, 18:34
        tylko chodzi o zastraszenie ludzi..
        w tym wypadku niesłyszących ....

• peha2 Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczały .. 17.05.07, 14:45
      CHLOPAKI, TRZYMAJCIE SIE!
    • pagong Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczały .. 17.05.07, 14:46
      czy oni zatrzymali grupę HATAK? Barany nie mają co robić
    • e-nonim Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 14:55
      skazani za NAPISY do filmów?? to jest nienormalne
      • kochanek_dorna [...] 17.05.07, 15:05
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • fixmeamartini Re: Zgadzam Sie! 17.05.07, 15:15
          o co chodzi z tym numerem konta?
          • voqo Re: Zgadzam Sie! 17.05.07, 15:25
            fixmeamartini napisał:
            > o co chodzi z tym numerem konta?

Jak to o co? O pieniądze. Cwaniak szuka naiwnych...
            • fixmeamartini ktoś jest taki głupi? 17.05.07, 16:53
              No aż mi do głowy nie przyszło, że ktoś mógłby w taki głupi sposób naciągać. ani
              tym bardziej, że ktoś by się dał na to zrobić. dlatego aż zapytałem :)
      • gregoff Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 15:17
        a ktoś wie z jakiego paragrafu będą ich oskarżać... Bo ja nie mam pojęcia. Nic
        nie ukradli, od nikogo nie dostali za to kasy ani też nie żądali żadnej. Za
        bardzo nie znajduje tu jakiegoś uzasadnienia dla ich aresztowania.
        • critto Re: Policja: Zatrzymano 9 osób, które zamieszczał 17.05.07, 15:20
          ze niemiecka policja wzoruje sie na Gestapo, to dla mnie zadna nowosc. Nawet
          nazwa zostala im podobna (Stapo - Staatspolizei). Ale zeby polska tyranizowala
          ludzi, robila rewizje z powodu rzekomego WYSTEPKU (przstepstwo zagrozone kara 2
          lat wiezienia to wystepek)??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka