Dodaj do ulubionych

Książki o bibliotece

IP: *.ryb.us.edu.pl 14.07.03, 08:02
W paru przeczytanych przeze mnie książkach pojawia się motyw biblioteki,
bibliotekarza, bibliofilstwa, antykwariatów (np. "Imię róży" Umberto
Eco, "Klub Dumas" Arturo Pereza Reverte). Czy możecie mi polecić książki tego
typu, które zrobiły na was wrażenie?
Obserwuj wątek
    • Gość: monika_kot Re: Książki o bibliotece IP: 195.216.116.* 14.07.03, 09:08
      Witaj! Cóż w pewien sposób do Twojego wątku pasuja dwie ksiązki:
      Salamandea Thomasa Whartona (Rebis, seria z Salamandrą) i Gniazdo światów -
      Marka S.Huberatha (Niezależna Oficyna Wydawnicza NOWA)
      Pozdrawiam!
    • Gość: Druss Re: Książki o bibliotece IP: 81.210.23.* 14.07.03, 09:22
      Witam,
      Nie sposób pominąć chyba "Biblioteki Babel" Jorge Luisa Borgesa (ale ze mnei
      czasami powtarzający się nudziarz...;-) To wprawdzie opowiadanie, ale tym
      samym brama do kolejnych światów...
      Ukłony,
      Druss
    • bukowski27 elias canetti - "auto da fe" 14.07.03, 14:00
      o bibliotece w duzej mierze...
    • Gość: Andre Re: Książki o bibliotece IP: *.wsp.czest.pl 14.07.03, 14:18
      Na stronie polskiego pisarza Jacka Dukaja (dukaj.fantastyka.art.pl)
      znajduje się dostępne w całosci opowiadanie "W bibliotece".To,co
      prawda,fantastyka,ale czyż Borges nią nie jest?
      • oko_jeza Re: Książki o bibliotece 14.07.03, 14:20
        "biblioteka bibbi bokken" josteina gaardera i klausa hagerupa :)
        dla dzicie/ młodzieży, ale bardzo sympatyczne!
      • magdusia8 Re: Książki o bibliotece 15.07.03, 13:15
        Gość portalu: Andre napisał(a):

> Na stronie polskiego pisarza Jacka Dukaja (dukaj.fantastyka.art.pl)
        > znajduje się dostępne w całosci opowiadanie "W bibliotece".To,co
        > prawda,fantastyka,ale czyż Borges nią nie jest?
        Fakt, Borges to fantastyka.
        A propos, skąd to zastrzeżenia co do fantastyki? Czy to jest gorsza literatura?
        Czy na przykład Stanisław Lem czy bracia Strugaccy gorsi są od np. Fleszarowej-
        Muskat? Ja uważam, że nawet lepsi ...
        Albo Sheckley, Bułyczow, Sapkowski, Ziemkiewicz, Orwell i wielu innych ...
        Dlaczego literaturę sf traktuje się jako coś gorszego?
        Bodajże chyba Onet literaturę sf lokuje nie przy literaturze, tylko przy
        rozrywce ... Ratunku!
        Uwielbiam Prousta, ale uwielbiam również wyż wzmiankowanych autorów. Mam
        nadzieję, że inni również? I że z twojej strony to była tylko niezręczność (jak
        i ze strony Onetu!)
        Pozdrawiam
        • Gość: Andre Re: Książki o bibliotece IP: *.wsp.czest.pl 15.07.03, 13:22
          Na Boga!!!Kocham fantastykę,do książek Dukaja wręcz się modlę...Nie było moim
          zamiarem w żaden sposób postponować tego gatunku literatury.To wielkie
          nieporozumienie.Pozdrawiam serdecznie.
    • Gość: ewanna Re: Książki o bibliotece IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.03, 14:33
      "Twierdzenie Papugi" Denis Guedj
    • baloo1 Re: Książki o bibliotece 14.07.03, 16:38
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=6633937
      • Gość: Kawka do BALOO1 Re: Książki o bibliotece IP: *.avamex.krakow.pl 14.07.03, 18:56
        Witam.Zajrzałam na stronę,którą poleciłeś i znalazłam tam Twoje pytanie
        o "kryminał z akcją w BUW-ie , o szalonej bibliotekarce i pożarze w finale'".
        Myślę,że chodzi Ci o "Cień dłuższego ramienia" Haliny Popławskiej.Wprawdzie
        akcja ksiązki rozgrywa się nie w BUW-ie ,ale w Bibliotece Narodowej (bodajże w
        Dziale Rekopisow i Starodruków ) ,ale reszta się zgadza : jest piękna i młoda
        (aczkolwiek szalona ,ogarnięta obsesją odnalezienia skarbu) bibliotekarka
        Klara (chyba tak miała na imię),jest zakochany w niej główny bohater ,niejaki
        Broniś (występuje także w książce "Renesansowa przygoda " ,rownież z wątkiem
        sensacyjnym),jest i pożar ,w którym,niestety,...I tu zamilknę,aby nie zdradzać
        pointy.
        Czy o tę powieśc ci chodziło ? Pozdrawiam.
        • Gość: Kawka Re: Książki o bibliotece IP: *.avamex.krakow.pl 14.07.03, 19:09
          Witam.Polecam ksiązkę "Arlekin i dama" Marii Starzyńskiej.Akcja powieści
          (napisanej w formie pamietnika )rozgrywa się w okupowanej Warszawie . Cytat z
          obwoluty ; "...ratowanie Zamku , zbiorów muzealnych i bibliotecznych łączy się
          integralnie z niezwykle dramatyczną historią pewnego portretu z czasów
          saskich ,stanowiącego niejako ogniskową losów głównych bohaterów,więcej nawet-
          symbolizującego tragizm ludzkich przeznaczeń. "
          Także książka o miłości wielkiej i niespełnionej.Pozdr.
          • Gość: specjalista Re: Książki o bibliotece IP: *.ds.uj.edu.pl / 192.168.16.* 14.07.03, 19:19
            "Biblioteka i książka w literaturze" Red. nauk. Krystyna Bednarska-Ruszajowa,
            kraków 1998

zbiór kilkunastu prac na interesujący Cię temat :-) a oprócz tego obfita
            bibliografia :-)
        • baloo1 do BALOO1 Re: Książki o bibliotece 15.07.03, 02:35
          Niezastapiona jestes, Kawko, o te wlasnie ksiazke mi chodzilo. Szczegoly juz
          dawno ulecialy z pamieci, bo czytalem to ze sto lat temu, jako pachole.

Dziekuje

B.
    • Gość: bruno Re: Książki o bibliotece IP: 217.11.133.* 15.07.03, 11:42
      "Encyklopedia umarłych" Danilo Kisa
      "Słownik chazarski"
    • yuna Re: Książki o bibliotece 15.07.03, 11:47
      "Auto da fe" Eliasa Canei. ale miałam potwornego doła po tej ksiązce. brr!
    • Gość: agata_edziecko Re: Książki o bibliotece IP: 62.29.248.* 15.07.03, 16:31
      No i "O bibliotece" Umberto Eco.
    • agata_edziecko Re: Książki o bibliotece 15.07.03, 16:36
      Polecam także coś obok, wspaniałą książkę Pawła Dunina-Wąsowicza pt "Widmowa
      biblioteka". Jest to leksykon pisarzy i dzieł literackich, które zaistniały
      jedynie na kartach innych książek. Jak na przykład France Marschall w Krainie
      Chichów Carolla. Przepyszne dziełko, pięknie wydane, choć zapewne niekompletne.
      Pozdrawiam
    • Gość: Druss Re: Książki o bibliotece IP: 81.210.22.* 16.07.03, 11:05
      I wspaniałe opowiadanie Kinga z tomu "Czwarta o północy" o policji
      bibliotecznej... :-))) Nie pomnę tytułu, ale chodzi o trzecie w kolejności...
      Ukłony,
      Druss
      PS. Także i horror bywa literaturą ;-)
      • Gość: monika_kot Re: Książki o bibliotece IP: 195.216.116.* 16.07.03, 11:18
        Witaj Druss! Wspaniałe choć brutalne i mroczne opowiadanie o wykorzystywaniu
        seksualnym w którym biblioteka odgywa znaczącą rolę... Opowiadanie nazywa
        się "Policjant biblioteczny" i jest - jak piszesz -trzecie w wymienionym przez
        Ciebie zbiorze.
        Pozdrawiam!!!:)
        • Gość: Druss 4 po północy IP: 81.210.22.* 16.07.03, 11:25
          Witaj również!!!!
          Bardzo dobry zbiór - bardziej krótkich powieści niż opowiadań. Ale okładka
          pewnie niejedną osobę odstraszyła... :-)))
          Ukłony,
          Druss
          • Gość: monika_kot Re: 4 po północy IP: 195.216.116.* 16.07.03, 11:38
            Masz na myśli wydanie Zyska w kameleonie czy to wczesniejsze - chyba Amberu???
            Pozdrawiam!!!
            • Gość: Druss OT Okładki IP: 81.210.22.* 16.07.03, 11:49
              Gość portalu: monika_kot napisał(a):

> Masz na myśli wydanie Zyska w kameleonie czy to wczesniejsze - chyba
              Amberu???
              > Pozdrawiam!!!

Nawet nie wiedziałem, że Zysk to później wydał... Oczywiście chodziło mi o
              Amber. Ale w kwestii koszmarnych okładek NIC nie przebije książki Jacka
              Higginsa pt. Dotknij diabła, którą wydało bodaj SVARO-Books. Naprawdę nic...

Ukłony,
              Druss
              PS. Własnie zamówiłem Widmopis z ciężkim sercem, ale cena rzeczywiście
              zachęcała. A jak tam "tanie czytanie"?
              • Gość: monika_kot okładki i nie tylko IP: 195.216.116.* 16.07.03, 11:55
                Gość portalu: Druss napisał(a):

> Nawet nie wiedziałem, że Zysk to później wydał...
                Wydał - w jednym tomie - pokaźne i rozlatujące się przy uzyciu tomisko. Okładki
                pani Talejko-Kwiatkowskiej są OK więc stawiałam raczej na Ambera.

Ale w kwestii koszmarnych okładek NIC nie przebije książki Jacka
                > Higginsa pt. Dotknij diabła, którą wydało bodaj SVARO-Books. Naprawdę nic...
                Śmieszne ale mam tą ksiązkę i zgadzam się w 100%.:))))
                >
                Własnie zamówiłem Widmopis z ciężkim sercem, ale cena rzeczywiście
                > zachęcała.
                Cena naprawdę wyjątkowa. Wiedziałam że się skusisz:-)

A jak tam "tanie czytanie"?
                szczegóły spadna z nieba. Wypatruj odpowiedzi:))))
                • Gość: bobak Re: okładki i nie tylko IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.03, 12:03
                  he he,a o ignasiu krasickim nikt juz nie pamieta?:)
                  Monachomachia i Antymonachomachia - tam biblioteki nie mogli znalezc...:)

I "Malwina" Wirtenberskiej tez moze sie wpisywac odrobine w klimat bibliofilski
                • Gość: Druss Re: okładki i nie tylko IP: 81.210.22.* 17.07.03, 12:05
                  Witaj Moniko!
                  Napisałaś: . Okładki
                  >
                  > pani Talejko-Kwiatkowskiej są OK

Własciwie to nic nie ma do zarzucenia żadnej z okładek ZYSK-a i Rebisu... A
                  kojarzysz może pierwsze okładki wydawnictwa MAG (np. "Póżne lato" czy
                  Wskrzesiciel")? To były cudeńka... Ale prawa rynku zmusiły ich do obniżenia
                  poprzeczki...

Ukłony,
                  Druss
                  PS. Przepraszam za ciężar kuferka. Zanim pomyslałem, by wysłać Ci link na
                  stronę, zadziałałem automatycznie...

• Gość: monika_kot Re: okładki i nie tylko IP: 195.216.116.* 17.07.03, 12:07
                    Gość portalu: Druss napisał(a):

>
                    > Własciwie to nic nie ma do zarzucenia żadnej z okładek ZYSK-a i Rebisu... A
                    > kojarzysz może pierwsze okładki wydawnictwa MAG (np. "Póżne lato" czy
                    > Wskrzesiciel")? To były cudeńka... Ale prawa rynku zmusiły ich do obniżenia
                    > poprzeczki...
                    Niestety nie kojarzę tych okładek. Ale może spróbuje poszperać w temacie aby
                    zobaczyc te cudeńka...
                    >
                    > PS. Przepraszam za ciężar kuferka. Zanim pomyslałem, by wysłać Ci link na
                    > stronę, zadziałałem automatycznie...
                    Im cięzszy kuferek tym większa radośc i niespodzianka. Wkrótce u źródeł cos
                    więcej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka