princealbert Dobraczynskiego czytala moja babcia dewotka 04.06.07, 16:59 i nie chodzilo o dobra ksiazke a o poglady autora. Gombrowicz jest zjawiskiem w literaturze, no ale niestety posel Wierzejski nic nie skumal. Pewnie dlatego trzeba bylo wprowadzic zmiany w kanonie lektur. Niedlugo dzieciaki w Polsce beda nosic encykliki papieskie jak czerwona ksiazeczke Mao Zedonga. Odpowiedz Link Zgłoś
hendre Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mni 04.06.07, 17:00 Proponuję Panu Ministrowi(lektury obowiązkowe dla uczniów): - usunięcie Mikołaja Reja (za luteranizm) - usunięcie Tuwima i Brzechwy za "brzydkie" pochodzenie - usunięcie Gombrowicza za "znane skłonności" - wprowadzenie: O.Rydzyka "Krótki Kurs Radia Maryja" Odpowiedz Link Zgłoś
rakieter Roman Giertych!!! Musi odejsc!!! 04.06.07, 17:00 ROMAN GIERTYCH!!! Musi odejsc!!! ROMAN GIERTYCH!!! Musi odejsc!!! ROMAN GIERTYCH!!! Musi odejsc!!! ROMAN GIERTYCH!!! Musi odejsc!!! ROMAN GIERTYCH!!! Musi odejsc!!! ROMAN GIERTYCH!!! Musi odejsc!!! ROMAN GIERTYCH!!! Musi odejsc!!! ROMAN GIERTYCH!!! Musi odejsc!!! ROMAN GIERTYCH!!! Musi odejsc!!! ROMAN GIERTYCH!!! Musi odejsc!!! ROMAN GIERTYCH!!! Musi odejsc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
patikubi Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 17:13 kretyn nie rozumie, ze to nie nagonka dziennikarzy, tylko wszystkich dookola, mianowicie uczniow, rodzicow, nauczycieli, bibliotekarzy i znawcow literatury.... i to zreszta nie tylko, bo kazdy przy zdrowych zmyslach ma juzgo dosyc. ale taki balwan zyje sobie w swoim wlasnym swiecie i nie dostrzega, ze to nie dziennikarze sie na niego uparli... szkoda slow, rece sie zalamuja..... Odpowiedz Link Zgłoś
fixmeamartini Kto to jest Dobraczyński?? 04.06.07, 17:30 zawsze sądziłem, że jestem dosyć oczytanym człowiekiem, ale tu to mnie zaskoczyli. no bo jak się nagle okazuje, że nawet nie kojarzę pisarza, którego twórczość stanowi nasze dziedzictwo, to szok... jakoś nie spieszy mi się, żeby takie gnioty czytać, a co dopiero dzieciom dawać. Giertych jak zwykle uczepił się jednego błędu dziennikarskiego i ciągnie. jak to rozmowa jest o niczym?! w sumie ciekaw jestem jakie 4 książki Sienkiewicza... ja tam w szkole kilka książek Sienkiewicza czytałem. po co niby więcej??? Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mni 04.06.07, 17:33 Giertych Giertychem a mchnikowa szmata po prostu klamie Odpowiedz Link Zgłoś
funny5 Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 17:47 tom1003 napisał: > Giertych Giertychem > a > mchnikowa szmata po prostu klamie --- Bo tak twoj guru powiedzial? Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mni 04.06.07, 17:51 A może by pan minister zrobił choć raz coś pożytecznego i zamiast zmieniać listę lektur według własnego widzimisię zgrał ją z określonymi przez CKE wymaganiami maturalnymi, w których zresztą Dostojewski jest. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
meetsue Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mni 04.06.07, 17:52 "twórczość Dobraczyńskiego jest o wiele szerzej znana, niż twórczość Gombrowicza" ciekawe w jakich kręgach? chyba Młodzieży Wszechpolskiej... ja nie słyszałam o tym 'zacnym' autorze, a mimo to wcale nie uważam bym w związku z tym posiadała jakieś braki w edukacji Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy30 apogeum nagonki na tego faszyste to dopiero bedzie 04.06.07, 18:12 jak ten faszysta jeszcze cos nowszego wymysli np. palenie ksiazek i rozstrzeliwanie gejow Odpowiedz Link Zgłoś
kato28 Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 18:23 Przecież sam sobie swoimi chorymi pomysłami na takie traktowanie zapracował. Odpowiedz Link Zgłoś
ir9 Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 18:42 nasz biedny pan minister ma kilka problemow jednoczesnie.myli patriotyzm z ksenofobia, myli wychowanie i edukacje z zasciankowa propaganda i batem.kolejny problem pana ministra polega na tym ze uwaza ze moze z wysokosci stolka ( bo o "wysokosci" ilorazu inteligencji oczywiscie nie mowimy) moze narod traktowac jak bande idiotow.naturalnie to ze chce dzieci wychowywac na swoj obraz i podobienstwo nie jest do zaakceptowania.generalnie ja proponuje obsadzenie pana G w roli np.dyrektora skansenu i tam moze sobie dowoli swoje zasciankowe idee szerzyc.nikogo ani nie zaskoczy ani nie skrzywdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jotgie27 Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 18:43 Pan minister albo mija się z prawdą, albo nie wie, co mówi. Mam przed sobą informator maturalny, a w nim właśnie między innymi "Zbrodnię i karę" Dostojewskiego na liście lektur obowiązujących do egzaminu maturalnego. Zresztą myślę, że on dobrze wie, co robi- manipuluje faktami, raz powołując się na podstawę programową, a innym razem na standardy wymagań, w zależności, co mu akurat pasuje. W podstawie jest faktycznie "wybrana europejska powieść XIX wieku", ale standardy wprowadzają ten konkretny tytuł. Jak to jest, Panie Ministrze, nie zna się dokumentów czy manipuluje faktami? Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Nagonka 04.06.07, 18:48 Pan nadminister Giertych ma racje. To jest nagonka. Kogos kto plecie glupstwa, robi jeszcze wieksze, trzeba GONIC. "A kysz". Idz precz czym predzej. Odpowiedz Link Zgłoś
rain.dog Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 19:00 Panie ministrze, pozwolę sobie pojechać Pana ulubionym Sienkiewiczem: Kończ, Waść, wstydu oszczędź! i sobie i Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mni 04.06.07, 19:12 Sami, wy platfusy, wybraliście taki parlament i takich macie oto "ministrów" (przepraszam za wyrażenie) Odpowiedz Link Zgłoś
rawiak123 Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 19:17 Ten człowiek naprawdę nie wie, co mówi. Uczę polskiego od 15 lat. Dostojewskiego omawiałem od zawsze, nigdy niw wypadła z tzw. kanonu przyzwoicie wykształconego licealisty. Od kilku lat jest w spisie lektur w informatorach maturalnych. Komisja egzaminacyjna wymaga znajomości "Zbrodni i kary". Przecież to organ podległy ministerstwu. Dla przeciętnego ucznia, który czyta informator, znaczy to, że nauczyciel musi z nim na lekcji omówić lekturę, znajdującą się w informatorze. Sienkiewicz nigdy nie został wycofany z lektur szkolnych - to kolejne kłamstwo Giertycha. Od lat w podstawówce jest "W pustyni i w puszczy" , są "Krzyżacy" a w gimnazjum "Quo vadis". w większości liceów omawiany jest Potop lub inna część Trylogii. Ciekawe do jakiej szkoły chodził Wierzejski, że nie omawiano z nim Sienkiewicza, bo to, że Gombrowicz dla niego za trudny i na pewno się z nim męczył, to oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
rain.dog Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 19:21 > Ciekawe do jakiej szkoły chodził Wierzejski, że nie omawiano z nim Sienkiewicza > W szkołach specjalnych Sienkiewicza się chyba nie omawia? Odpowiedz Link Zgłoś
rain.dog Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 19:26 rawiak123 napisał: > Ten człowiek naprawdę nie wie, co mówi. Uczę polskiego od 15 lat. Dostojewskieg > o > omawiałem od zawsze, nigdy niw wypadła z tzw. kanonu przyzwoicie wykształconego > licealisty. Od kilku lat jest w spisie lektur w informatorach maturalnych. > Komisja egzaminacyjna wymaga znajomości "Zbrodni i kary". Przecież to organ > podległy ministerstwu. Dla przeciętnego ucznia, który czyta informator, znaczy > to, że nauczyciel musi z nim na lekcji omówić lekturę, znajdującą się w > informatorze. > Sienkiewicz nigdy nie został wycofany z lektur szkolnych - to kolejne kłamstwo > Giertycha. Od lat w podstawówce jest "W pustyni i w puszczy" , są "Krzyżacy" a > w > gimnazjum "Quo vadis". w większości liceów omawiany jest Potop lub inna część > Trylogii. Otóż właśnie. Najbardzie wk... mnie w tym wszystkim to, że ten baran (bo inaczej nie sposób nazwać JW mieniestra) innym zarzuca rzekome kłamstwa, a sam kłamie, nie - po prostu łże bezczelnie w żywe oczy jak... chciałam napisać "bura suka", ale nie będę tu psów obrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
morszuk Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 19:29 Przecież Giertych pragnie matur dka katolików... A oni tylko wierzą w bajki opowiadane przez księży, Jakiekolwiek nauki sa traktowane przez słuchaczy jak "podszepty szatana". Z tych katoimbecyli nie da sie wykrzesać żadnej nutki patriotyzmu. To bydło bedzie wierzyć w dziewictwo pewnej kobiety, która urodziła dziecko w stajni, oraz inne wymysły watykańskich okupantów. Odpowiedz Link Zgłoś
morszuk Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 19:21 Katoimbecyl nie jest w stanie pojąć, że katokatechizm nie jest jedynym podręcznikiem w szkole.... Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mni 04.06.07, 19:26 - Literatura Sienkiewicza ma pierwszeństwo przed każdą inną, również zagraniczną. Skoro wprowadzamy cztery dzieła Sienkiewicza, to musimy coś wyrzucić, bo kanon nie jest z gumy - wyjaśniał Giertych. I mów do kretyna a on swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
realista100 Widziałem Giertycha!...łaził po drzewie i jadł ban 04.06.07, 19:55 banana! Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mni 04.06.07, 20:19 Jeśli ktoś wierzył w michnikową szmatę, to chyba otrzymał wystarczające dowody. Skoro Dostojewskiego nie ma w kanonie od 1999, to najzabawniejsi są ci wszyscy niedouczeni księgarze, którzy przyłączyli się do akcji przeciw "indeksowi Giertycha". To są po prostu NIEDOKSZTAłCIUCHY Odpowiedz Link Zgłoś
funny5 Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 20:24 tom1003 napisał: > Skoro Dostojewskiego nie ma w kanonie od 1999, ---- Przeciez caly czas byl doopku PiSSdzielski Odpowiedz Link Zgłoś
cozano Jasnie oswiecony ciemniak? 04.06.07, 21:04 Jesli Giertych jest badz niepoinformowany, badz najzwyczajniej klamie, nie znaczy to bynajmniej, coby jak orwelowskie owieczki za nim powtarzac i na dodatek jeszcze innych obrzucac inwektywami. Niestety taki mamy poziom umyslowy elektoratu obecnie nam milujacej koalicji. matura.onet.pl/1251777,poradnik.html Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 20:20 nie można "chylić głowy" gdy rzuca się oszczerstwa i pomówienia Odpowiedz Link Zgłoś
2.0tdci Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 20:27 tak, tak, minister nie rządzi na kolanach, rządzi z podniesioną głową i otwartą przyłbicą .... przynajmniej widać że nie ma twarzy. poglodzio napisał: > nie można "chylić głowy" gdy rzuca się oszczerstwa i pomówienia Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 05.06.07, 14:42 rządzi jak najlepiej potrafi i ma przy tym popracie społeczeństwa dla swych ruchów ( Zero Tolerancji,Mundurki) Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Dobraczyński przecież nalezał do WRONu -paranoja 04.06.07, 20:45 Widać że z R.G. taki historyk , jak z jego tatusia biolog (zaprzeczenie teori Darwina) Odpowiedz Link Zgłoś
2.0tdci jak już to do PRON 04.06.07, 20:52 taka mała WRONa. radiotrwam napisał: > Widać że z R.G. taki historyk , jak z jego tatusia biolog (zaprzeczenie teori > Darwina) Odpowiedz Link Zgłoś
vilya137 Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mni 04.06.07, 21:00 Dostojewskiego w 1999 w kanonie nie bylo? No ze tez moja polonistka o tym nie wiedziela. Jedna z lepszych lektur. A Potop dla jest dobry dla podstawowki - wtedy czytalo mi sie swietnie. W liceum wydal mi sie wyjatkowo infantylny. Odpowiedz Link Zgłoś
euridice Giertych popełnił błąd rzeczowy! 04.06.07, 21:04 vilya137 : no właśnie problem w tym, że Pan Giertych się najwyraźniej mocno rozminął z prawdą! Bo jeśli od 1999 roku Dostojewskiego nie było w kanonie lektur to jak wytłumaczyć fakt, że w informatorze maturalnym od 2005 roku w spisie pozycji, jakie maturzysta powinien znać do egzaminu jak wół widnieje "Zbrodnia i kara"???:D Odpowiedz Link Zgłoś
x_martaa Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mni 04.06.07, 21:06 Dobraczyński bardziej znany od Gombrowicza? ja czy nawet moja mama o takim kimś jak Dobraczyński w życiu nie słyszałyśmy...! Odpowiedz Link Zgłoś
morda11 Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mni 04.06.07, 21:21 Ty chłopie-jełopie: jak przestaniesz wygadywać brednie i wyczyniać głupie numery, to nikt nie będzie na ciebie bluźnił. Daj se lepiej spokój z tym twoim ministrowaniem, bo się do tego nadajesz jak wilk do liczenia gwiazd! Odpowiedz Link Zgłoś
confused.girl Czy ktoś mógłby mnie oświecić?????? 04.06.07, 21:32 Ja już nic nie rozumiem. Zdawałam maturę dwa lata temu i zarówno Dostojewski jak i Sienkiewicz byli obowiązkowi! Czy ja byłam uczona wg jakiegoś fikcyjnego kanonu lektur czy minister Giertych nie ma pojęcia o czym mówi? A o tym pisarzu na D. w życiu nie słyszałam, więc jakim cudem może być popularniejszy od Gombrowicza????? Już absurdu wprowadzenia aż 4 książek jednego autora kosztem kilku innych nie poruszam:| Odpowiedz Link Zgłoś
ir9 Re: Czy ktoś mógłby mnie oświecić?????? 04.06.07, 21:54 droga confused girl. jak sadze spora czesc polakow zadaje sobie dzis podobne pytania co ty. niestety mimo iz nasz milosciwie panujacy minister edukacji jest osoba dosc prosta w swej umyslowosci to i tak nie sposob odgadnac jak jego mozg dokladnie pracuje.poniewaz jak wiesz nie wierzy on w ewolucje wiec moze jest jakims oddzielnym gatunkiem ktorego umysl wlasnie tej ewolucji po prostu nie przeszedl.stad tez cuda - np.dobraczynski o ktorym niewielu slyszalo pisarzem narodowym.pocieszy Cie byc moze fakt ze pan minister prawdopodobnie sam nie wie co robi.no ale nie wymagajmy od niego za duzo....osoby z jego IQ zwykle zajmuja sie przeciez czynnosciami prostszymi,manualnymi a tymczasem Romek zostal ministrem i to go niewatpliwie przerasta. Odpowiedz Link Zgłoś
confused.girl Re: Czy ktoś mógłby mnie oświecić?????? 04.06.07, 23:09 W pełni się z Tobą zgadzam i nie wymagam za dużo od wspaniałego ministra Giertycha. Bardzo podoba mi się ironiczny charakter Twojego postu. Prawda jest taka, że w obecnej sytuacji nie pozostaje nam nic innego jak sarkazm. Ale jako młoda jeszcze osoba ;) nie potrafię zrozumieć jak np. media moga pozwalać na takie przekłamania z jego strony? Ech, no jak już wspomniałam młoda jestem, więc naiwna:P Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.rektalnie O_d_l_e_w_a_c_z_a_n_i_e__Polaczkó w_Jest_Bolesne_:) 04.06.07, 22:03 > Literatura Sienkiewicza ma pierwszeństwo przed każdą inną, > również zagraniczną. Skoro wprowadzamy cztery dzieła Sienkiewicza, > to musimy coś wyrzucić, bo kanon nie jest z gumy .... > > SŁUSZNIE !!!! > DOSYĆ NACHALNEGO LEWACKIEGO > ZAKOMPLEKSIANIA POLAKÓW > OD 50 LAT !!! > John Smith: > pozycja narodowego pisarza w świecie > jest wyłącznie wykładnikiem > propagandowych możliwości kraju > z którego pochodzi :( Roman musi być twardy ! Lewactwu nie wolno popuścić ! W przeciwnym razie Polskie Dzieci będą wkrótce musiały czytać perły światowej literatury Grossa, Urbana, Lenina i Marxa z obiektywnego, otwartego na świat zalecenia ZNP i Mihnika :) Odpowiedz Link Zgłoś
cozano Re: O_d_l_e_w_a_c_z_a_n_i_e__Polaczkó w_Jest_Bole 04.06.07, 22:08 W ramach tego odlewaczania do kanonu lektur ma wejsc stalinowski enedek Dobraczynski? Odpowiedz Link Zgłoś
2.0tdci Re: O_d_l_e_w_a_c_z_a_n_i_e__Polaczkó w_Jest_Bol 04.06.07, 22:11 nie mówiąc już o jego epizodzie w PRON cozano napisał: > W ramach tego odlewaczania do kanonu lektur ma wejsc stalinowski enedek > Dobraczynski? Odpowiedz Link Zgłoś
fury11 Re: O_d_l_e_w_a_c_z_a_n_i_e__Polaczkó w_Jest_Bo 05.06.07, 15:26 a ja bym wywalił komiksowego Sienkiewicza. W pustyni i w puszczy - Arabowie porywają Stasia i Nel Pan Wołodyjowski - Azja porywa Baśkę Ogniem i mieczem - Bohun porywa Helenę Potop - Kmicic porywa Oleńkę Quo Vadis - Neron porywa Ligię Nie miał innych pomysłów? Mnie nie porywa Odpowiedz Link Zgłoś