Dodaj do ulubionych

Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mnie

• princealbert Dobraczynskiego czytala moja babcia dewotka 04.06.07, 16:59
      i nie chodzilo o dobra ksiazke a o poglady autora.

Gombrowicz jest zjawiskiem w literaturze, no ale niestety posel Wierzejski nic
      nie skumal. Pewnie dlatego trzeba bylo wprowadzic zmiany w kanonie lektur.

Niedlugo dzieciaki w Polsce beda nosic encykliki papieskie jak czerwona
      ksiazeczke Mao Zedonga.
    • hendre Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mni 04.06.07, 17:00
      Proponuję Panu Ministrowi(lektury obowiązkowe dla uczniów):
      - usunięcie Mikołaja Reja (za luteranizm)
      - usunięcie Tuwima i Brzechwy za "brzydkie" pochodzenie
      - usunięcie Gombrowicza za "znane skłonności"
      - wprowadzenie: O.Rydzyka "Krótki Kurs Radia Maryja"
    • rakieter Roman Giertych!!! Musi odejsc!!! 04.06.07, 17:00
      ROMAN GIERTYCH!!! Musi odejsc!!! ROMAN GIERTYCH!!! Musi odejsc!!! ROMAN
      GIERTYCH!!! Musi odejsc!!! ROMAN GIERTYCH!!! Musi odejsc!!! ROMAN GIERTYCH!!!
      Musi odejsc!!! ROMAN GIERTYCH!!! Musi odejsc!!! ROMAN GIERTYCH!!! Musi odejsc!!!
      ROMAN GIERTYCH!!! Musi odejsc!!! ROMAN GIERTYCH!!! Musi odejsc!!! ROMAN
      GIERTYCH!!! Musi odejsc!!! ROMAN GIERTYCH!!! Musi odejsc!!!
    • patikubi Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 17:13
      kretyn nie rozumie, ze to nie nagonka dziennikarzy, tylko wszystkich dookola,
      mianowicie uczniow, rodzicow, nauczycieli, bibliotekarzy i znawcow
      literatury.... i to zreszta nie tylko, bo kazdy przy zdrowych zmyslach ma juzgo
      dosyc. ale taki balwan zyje sobie w swoim wlasnym swiecie i nie dostrzega, ze
      to nie dziennikarze sie na niego uparli... szkoda slow, rece sie zalamuja.....
    • fixmeamartini Kto to jest Dobraczyński?? 04.06.07, 17:30
      zawsze sądziłem, że jestem dosyć oczytanym człowiekiem, ale tu to mnie
      zaskoczyli. no bo jak się nagle okazuje, że nawet nie kojarzę pisarza, którego
      twórczość stanowi nasze dziedzictwo, to szok...
      jakoś nie spieszy mi się, żeby takie gnioty czytać, a co dopiero dzieciom dawać.
      Giertych jak zwykle uczepił się jednego błędu dziennikarskiego i ciągnie. jak to
      rozmowa jest o niczym?! w sumie ciekaw jestem jakie 4 książki Sienkiewicza...
      ja tam w szkole kilka książek Sienkiewicza czytałem. po co niby więcej???
    • tom1003 Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mni 04.06.07, 17:33
      Giertych Giertychem
      a
      mchnikowa szmata po prostu klamie
      • funny5 Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 17:47
        tom1003 napisał:

> Giertych Giertychem
        > a
        > mchnikowa szmata po prostu klamie
        ---
        Bo tak twoj guru powiedzial?
    • gdabski Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mni 04.06.07, 17:51
      A może by pan minister zrobił choć raz coś pożytecznego i zamiast zmieniać listę
      lektur według własnego widzimisię zgrał ją z określonymi przez CKE wymaganiami
      maturalnymi, w których zresztą Dostojewski jest.

/Gdabski
    • meetsue Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mni 04.06.07, 17:52
      "twórczość Dobraczyńskiego jest o wiele szerzej znana, niż twórczość Gombrowicza"

ciekawe w jakich kręgach? chyba Młodzieży Wszechpolskiej...
      ja nie słyszałam o tym 'zacnym' autorze, a mimo to wcale nie uważam bym w
      związku z tym posiadała jakieś braki w edukacji
    • jerzy30 apogeum nagonki na tego faszyste to dopiero bedzie 04.06.07, 18:12
      jak ten faszysta jeszcze cos nowszego wymysli np. palenie ksiazek i
      rozstrzeliwanie gejow
    • kato28 Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 18:23
      Przecież sam sobie swoimi chorymi pomysłami na takie traktowanie zapracował.
      • ir9 Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 18:42
        nasz biedny pan minister ma kilka problemow jednoczesnie.myli patriotyzm z ksenofobia, myli
        wychowanie i edukacje z zasciankowa propaganda i batem.kolejny problem pana ministra polega na tym
        ze uwaza ze moze z wysokosci stolka ( bo o "wysokosci" ilorazu inteligencji oczywiscie nie mowimy) moze
        narod traktowac jak bande idiotow.naturalnie to ze chce dzieci wychowywac na swoj obraz i
        podobienstwo nie jest do zaakceptowania.generalnie ja proponuje obsadzenie pana G w roli np.dyrektora
        skansenu i tam moze sobie dowoli swoje zasciankowe idee szerzyc.nikogo ani nie zaskoczy ani nie
        skrzywdzi.
    • jotgie27 Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 18:43
      Pan minister albo mija się z prawdą, albo nie wie, co mówi. Mam przed sobą
      informator maturalny, a w nim właśnie między innymi "Zbrodnię i karę"
      Dostojewskiego na liście lektur obowiązujących do egzaminu maturalnego. Zresztą
      myślę, że on dobrze wie, co robi- manipuluje faktami, raz powołując się na
      podstawę programową, a innym razem na standardy wymagań, w zależności, co mu
      akurat pasuje. W podstawie jest faktycznie "wybrana europejska powieść XIX
      wieku", ale standardy wprowadzają ten konkretny tytuł. Jak to jest, Panie
      Ministrze, nie zna się dokumentów czy manipuluje faktami?
    • strzelec51 Nagonka 04.06.07, 18:48
      Pan nadminister Giertych ma racje. To jest nagonka. Kogos kto plecie glupstwa,
      robi jeszcze wieksze, trzeba GONIC. "A kysz". Idz precz czym predzej.
    • rain.dog Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 19:00
      Panie ministrze, pozwolę sobie pojechać Pana ulubionym Sienkiewiczem:
      Kończ, Waść, wstydu oszczędź!

i sobie i Polsce
    • dzakarta Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mni 04.06.07, 19:12
      Sami, wy platfusy, wybraliście taki parlament i takich macie oto "ministrów"
      (przepraszam za wyrażenie)
    • rawiak123 Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 19:17
      Ten człowiek naprawdę nie wie, co mówi. Uczę polskiego od 15 lat. Dostojewskiego
      omawiałem od zawsze, nigdy niw wypadła z tzw. kanonu przyzwoicie wykształconego
      licealisty. Od kilku lat jest w spisie lektur w informatorach maturalnych.
      Komisja egzaminacyjna wymaga znajomości "Zbrodni i kary". Przecież to organ
      podległy ministerstwu. Dla przeciętnego ucznia, który czyta informator, znaczy
      to, że nauczyciel musi z nim na lekcji omówić lekturę, znajdującą się w
      informatorze.
      Sienkiewicz nigdy nie został wycofany z lektur szkolnych - to kolejne kłamstwo
      Giertycha. Od lat w podstawówce jest "W pustyni i w puszczy" , są "Krzyżacy" a w
      gimnazjum "Quo vadis". w większości liceów omawiany jest Potop lub inna część
      Trylogii.
      Ciekawe do jakiej szkoły chodził Wierzejski, że nie omawiano z nim Sienkiewicza,
      bo to, że Gombrowicz dla niego za trudny i na pewno się z nim męczył, to oczywiste.
      • rain.dog Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 19:21
        > Ciekawe do jakiej szkoły chodził Wierzejski, że nie omawiano z nim
        Sienkiewicza
        >

W szkołach specjalnych Sienkiewicza się chyba nie omawia?
      • rain.dog Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 19:26
        rawiak123 napisał:

> Ten człowiek naprawdę nie wie, co mówi. Uczę polskiego od 15 lat.
        Dostojewskieg
        > o
        > omawiałem od zawsze, nigdy niw wypadła z tzw. kanonu przyzwoicie
        wykształconego
        > licealisty. Od kilku lat jest w spisie lektur w informatorach maturalnych.
        > Komisja egzaminacyjna wymaga znajomości "Zbrodni i kary". Przecież to organ
        > podległy ministerstwu. Dla przeciętnego ucznia, który czyta informator, znaczy
        > to, że nauczyciel musi z nim na lekcji omówić lekturę, znajdującą się w
        > informatorze.
        > Sienkiewicz nigdy nie został wycofany z lektur szkolnych - to kolejne kłamstwo
        > Giertycha. Od lat w podstawówce jest "W pustyni i w puszczy" , są "Krzyżacy"
        a
        > w
        > gimnazjum "Quo vadis". w większości liceów omawiany jest Potop lub inna część
        > Trylogii.

Otóż właśnie. Najbardzie wk... mnie w tym wszystkim to, że ten baran (bo
        inaczej nie sposób nazwać JW mieniestra) innym zarzuca rzekome kłamstwa, a sam
        kłamie, nie - po prostu łże bezczelnie w żywe oczy jak... chciałam
        napisać "bura suka", ale nie będę tu psów obrażać.
      • morszuk Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 19:29
        Przecież Giertych pragnie matur dka katolików... A oni tylko wierzą w bajki
        opowiadane przez księży, Jakiekolwiek nauki sa traktowane przez słuchaczy
        jak "podszepty szatana". Z tych katoimbecyli nie da sie wykrzesać żadnej nutki
        patriotyzmu. To bydło bedzie wierzyć w dziewictwo pewnej kobiety, która
        urodziła dziecko w stajni, oraz inne wymysły watykańskich okupantów.
    • morszuk Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 19:21
      Katoimbecyl nie jest w stanie pojąć, że katokatechizm nie jest jedynym
      podręcznikiem w szkole....
    • uu1 Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mni 04.06.07, 19:26
      - Literatura Sienkiewicza ma pierwszeństwo przed każdą inną, również
      zagraniczną. Skoro wprowadzamy cztery dzieła Sienkiewicza, to musimy coś
      wyrzucić, bo kanon nie jest z gumy - wyjaśniał Giertych.
      I mów do kretyna a on swoje.
      • realista100 Widziałem Giertycha!...łaził po drzewie i jadł ban 04.06.07, 19:55
        banana!
    • tom1003 Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mni 04.06.07, 20:19
      Jeśli ktoś wierzył w michnikową szmatę, to chyba otrzymał wystarczające dowody.
      Skoro Dostojewskiego nie ma w kanonie od 1999, to najzabawniejsi są ci wszyscy
      niedouczeni księgarze, którzy przyłączyli się do akcji przeciw "indeksowi
      Giertycha".

To są po prostu NIEDOKSZTAłCIUCHY
      • funny5 Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 20:24
        tom1003 napisał:

> Skoro Dostojewskiego nie ma w kanonie od 1999,
        ----
        Przeciez caly czas byl doopku PiSSdzielski
      • cozano Jasnie oswiecony ciemniak? 04.06.07, 21:04
        Jesli Giertych jest badz niepoinformowany, badz najzwyczajniej klamie, nie
        znaczy to bynajmniej, coby jak orwelowskie owieczki za nim powtarzac i na
        dodatek jeszcze innych obrzucac inwektywami. Niestety taki mamy poziom umyslowy
        elektoratu obecnie nam milujacej koalicji.
        matura.onet.pl/1251777,poradnik.html
    • poglodzio Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 20:20
      nie można "chylić głowy" gdy rzuca się oszczerstwa i pomówienia
      • 2.0tdci Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 04.06.07, 20:27
        tak, tak, minister nie rządzi na kolanach, rządzi z podniesioną głową i otwartą
        przyłbicą .... przynajmniej widać że nie ma twarzy.

poglodzio napisał:

> nie można "chylić głowy" gdy rzuca się oszczerstwa i pomówienia
        • poglodzio Re: Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na 05.06.07, 14:42
          rządzi jak najlepiej potrafi i ma przy tym popracie społeczeństwa dla swych
          ruchów ( Zero Tolerancji,Mundurki)
    • radiotrwam Dobraczyński przecież nalezał do WRONu -paranoja 04.06.07, 20:45
      Widać że z R.G. taki historyk , jak z jego tatusia biolog (zaprzeczenie teori
      Darwina)
      • 2.0tdci jak już to do PRON 04.06.07, 20:52
        taka mała WRONa.

radiotrwam napisał:

> Widać że z R.G. taki historyk , jak z jego tatusia biolog (zaprzeczenie
        teori
        > Darwina)
    • vilya137 Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mni 04.06.07, 21:00
      Dostojewskiego w 1999 w kanonie nie bylo? No ze tez moja polonistka o tym nie
      wiedziela. Jedna z lepszych lektur. A Potop dla jest dobry dla podstawowki -
      wtedy czytalo mi sie swietnie. W liceum wydal mi sie wyjatkowo infantylny.
      • euridice Giertych popełnił błąd rzeczowy! 04.06.07, 21:04
        vilya137 : no właśnie problem w tym, że Pan Giertych się najwyraźniej mocno
        rozminął z prawdą! Bo jeśli od 1999 roku Dostojewskiego nie było w kanonie
        lektur to jak wytłumaczyć fakt, że w informatorze maturalnym od 2005 roku w
        spisie pozycji, jakie maturzysta powinien znać do egzaminu jak wół widnieje
        "Zbrodnia i kara"???:D
    • x_martaa Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mni 04.06.07, 21:06
      Dobraczyński bardziej znany od Gombrowicza?
      ja czy nawet moja mama o takim kimś jak Dobraczyński w życiu nie słyszałyśmy...!
    • morda11 Giertych: Komentarze ws. lektur to nagonka na mni 04.06.07, 21:21
      Ty chłopie-jełopie: jak przestaniesz wygadywać brednie i wyczyniać głupie
      numery, to nikt nie będzie na ciebie bluźnił. Daj se lepiej spokój z tym twoim
      ministrowaniem, bo się do tego nadajesz jak wilk do liczenia gwiazd!
    • confused.girl Czy ktoś mógłby mnie oświecić?????? 04.06.07, 21:32
      Ja już nic nie rozumiem. Zdawałam maturę dwa lata temu i zarówno Dostojewski jak
      i Sienkiewicz byli obowiązkowi! Czy ja byłam uczona wg jakiegoś fikcyjnego
      kanonu lektur czy minister Giertych nie ma pojęcia o czym mówi?
      A o tym pisarzu na D. w życiu nie słyszałam, więc jakim cudem może być
      popularniejszy od Gombrowicza?????
      Już absurdu wprowadzenia aż 4 książek jednego autora kosztem kilku innych nie
      poruszam:|
      • ir9 Re: Czy ktoś mógłby mnie oświecić?????? 04.06.07, 21:54
        droga confused girl. jak sadze spora czesc polakow zadaje sobie dzis podobne pytania co ty. niestety
        mimo iz nasz milosciwie panujacy minister edukacji jest osoba dosc prosta w swej umyslowosci to i tak
        nie sposob odgadnac jak jego mozg dokladnie pracuje.poniewaz jak wiesz nie wierzy on w ewolucje wiec
        moze jest jakims oddzielnym gatunkiem ktorego umysl wlasnie tej ewolucji po prostu nie przeszedl.stad
        tez cuda - np.dobraczynski o ktorym niewielu slyszalo pisarzem narodowym.pocieszy Cie byc moze fakt
        ze pan minister prawdopodobnie sam nie wie co robi.no ale nie wymagajmy od niego za duzo....osoby z
        jego IQ zwykle zajmuja sie przeciez czynnosciami prostszymi,manualnymi a tymczasem Romek zostal
        ministrem i to go niewatpliwie przerasta.
        • confused.girl Re: Czy ktoś mógłby mnie oświecić?????? 04.06.07, 23:09
          W pełni się z Tobą zgadzam i nie wymagam za dużo od wspaniałego ministra
          Giertycha. Bardzo podoba mi się ironiczny charakter Twojego postu. Prawda jest
          taka, że w obecnej sytuacji nie pozostaje nam nic innego jak sarkazm.
          Ale jako młoda jeszcze osoba ;) nie potrafię zrozumieć jak np. media moga
          pozwalać na takie przekłamania z jego strony?
          Ech, no jak już wspomniałam młoda jestem, więc naiwna:P
      • koham.mihnika.rektalnie O_d_l_e_w_a_c_z_a_n_i_e__Polaczkó w_Jest_Bolesne_:) 04.06.07, 22:03
        > Literatura Sienkiewicza ma pierwszeństwo przed każdą inną,
        > również zagraniczną. Skoro wprowadzamy cztery dzieła Sienkiewicza,
        > to musimy coś wyrzucić, bo kanon nie jest z gumy ....
        >
        > SŁUSZNIE !!!!
        > DOSYĆ NACHALNEGO LEWACKIEGO
        > ZAKOMPLEKSIANIA POLAKÓW
        > OD 50 LAT !!!

> John Smith:
        > pozycja narodowego pisarza w świecie
        > jest wyłącznie wykładnikiem
        > propagandowych możliwości kraju
        > z którego pochodzi :(

Roman musi być twardy !

Lewactwu nie wolno popuścić !
        W przeciwnym razie Polskie Dzieci
        będą wkrótce musiały czytać

perły światowej literatury
        Grossa, Urbana, Lenina i Marxa
        z obiektywnego, otwartego na świat
        zalecenia ZNP i Mihnika :)
        • cozano Re: O_d_l_e_w_a_c_z_a_n_i_e__Polaczkó w_Jest_Bole 04.06.07, 22:08
          W ramach tego odlewaczania do kanonu lektur ma wejsc stalinowski enedek
          Dobraczynski?
          • 2.0tdci Re: O_d_l_e_w_a_c_z_a_n_i_e__Polaczkó w_Jest_Bol 04.06.07, 22:11
            nie mówiąc już o jego epizodzie w PRON

cozano napisał:

> W ramach tego odlewaczania do kanonu lektur ma wejsc stalinowski enedek
            > Dobraczynski?
            • fury11 Re: O_d_l_e_w_a_c_z_a_n_i_e__Polaczkó w_Jest_Bo 05.06.07, 15:26
              a ja bym wywalił komiksowego Sienkiewicza.
              W pustyni i w puszczy - Arabowie porywają Stasia i Nel
              Pan Wołodyjowski - Azja porywa Baśkę
              Ogniem i mieczem - Bohun porywa Helenę
              Potop - Kmicic porywa Oleńkę
              Quo Vadis - Neron porywa Ligię

Nie miał innych pomysłów? Mnie nie porywa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka