Dodaj do ulubionych

Lekarze: Nie nękajcie nas

05.06.07, 07:06
Jest dokładnie tak jak pisza lekarze. Mimo braku ewidentnych dowodów na
podsłuchy itp. atmosfera stworzona przez "panów z abecadłem na plecach" jest
tragiczna. Powiem , że atmosfera zaczyna sie udzielac reszcie społeczeństwa.
Typowo ubeckie metody przyswojone przez to "przyjazne" i "solidarne" (ciekawe
z kim???) państwo.
Obserwuj wątek
    • fedorczyk4 Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 07:36
      Ciekawe jaki cel przyswieca , na dluzsza mete, tej nagonce? Bo jedyne co na
      moje oko moga osiagnac, to calkowity rozpad systemu opieki zdrowotnej. Ale moze
      ja w moim glupim rozumie nie pojmuje Wielkiego Dziela Kaczynskich.
      • tetlian Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 19:33
        Trzeba lekarzy zostawić w spokoju. Oni ratują nasze życia. Coś im się za to należy.
    • gov.single Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 07:50
      "Wstępnie ocenia się, że straty budżetu państwa z tytułu fałszowania
      dokumentacji medycznej tylko w ciągu trzech miesięcy sięgnęły kilku milionów
      złotych"...a cóz ma do tego budżet państawa??Myślałam , ze budżetowa służba
      zdrowia skończyła się 31,12.1998r.
      ech...specjaliści z CBA....
      • albacor Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 07:56
        Być może Jarek w swej niezmierzonej mądrości po społu z min. zdrowia załozyli
        sobie rozp. tego wszystkiego a nastepnie zwalenie tego na "złych" lekarzy,
        "media" (oczywiście tutaj GW) oraz Platformę Obywatelska i Lewicę.
        • granat21 Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 08:30
          Nic nie zrobicie! Grupa trzymająca władzę musi najpierw zapewnić swoim
          konfratrom warunki egzystencji.A jakie one są, to już wróble na drzewach
          ćwierkają.Przypatrzcie się tylko koalicjantom i ich wydatkom.To naturalne,że
          kasa nie jest z gumy.
    • narwik Są procedury na których szpital zarabia, 05.06.07, 08:32
      i są takie do których musi dokładać. Dyrektor musi tak kombinować by wyjść chociaż na zero. I większość kombinuje. Jak teraz zaczną wytykać im lewe procedury na których szpital zarabia, to po prostu przestaną być wykonywane zabiegi których stawki nie pokrywają kosztów. I po sporą część zabiegów będziemy jeździć na zachód, albo kupować u "prywaciarzy".
    • marian391 Czy to już totalitaryzm?? 05.06.07, 08:48
      Uważam, że lekarze mają w pełni racje. Powołano instytucje o ogromnych
      uprawnieniach, której fachowość jest co najmniej wątpliwa. A stojący na jej
      czele polityk znany jest z radykalnych poglądów. Wyjaśnienia, ze wszystko odbywa
      się za zgoda prokuratury i sądu są co najmniej śmieszne. Prokuratura pokazała
      już jak bardzo jest dyspozycyjna.A wczorajsze zdziwienie min. Kaczmarka odnośnie
      do angażowania w sprawę policji, kompromituje tego pana. Podobnie wystąpił poseł
      Hofman, który w sposób wręcz arogancki atakował prof. Rzeplińskiego. Nie ulega
      wątpliwości, że aparat ścigania i wymiaru sprawiedliwości wprzęgnięty został do
      udowodnienia tez min. Ziobry. PiS szermuje hasłem walki z przestępczością i
      korupcją. Wmawia ludziom, że jest jedynym sprawiedliwym. Przydałoby się aby
      media przypomniały o dokonaniach poprzednich rządów. Kiedy zatrzymywano wiele
      osób - w tym lekarzy - pod zarzutem korupcji. Nie czyniono tego jednak w sposób
      tak widowiskowy, a min sprawiedliwości pracowali, a nie organizowali konferencje
      prasowe, obliczone na poklask gawiedzi. Siłą rzeczy sprawa szpitala MSW
      przypomina sprawę "lekarzy kremlowskich". Premier Kaczyński pochwalił się, że
      dostał na dzień dziecka książkę Lenina z dedykacja mamy. Widać, że okazał sie
      pojętnym uczniem!!!!
      • imie_jaszczomp Re: Czy to już totalitaryzm?? 05.06.07, 19:48
        Chyba to jeszcze nie totalitaryzm tylko schzofrenia rzadzacych.
    • ddyzma5 Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 09:21
      Co za brednie wypisują ci lekarze?

Cytat:

Dramatyczny list lekarzy ze szpitala MSWiA do premiera:
      - Jesteśmy traktowani przez służby państwowe jako
      potencjalni przestępcy. Nosi to znamiona totalitarnego
      państwa policyjnego

Zachowują się tak jakby korupcja w służbie zdrowia nie była nagminnym problemem.
      U nas na zachodzie , gdzie mieszkam 28 lat , tylko raz spotkałem się z
      korupcją służbie zdrowia.
      Niedawno złapano na korupcji szefa kliniki chirurgicznej , który brał w łapę
      łapówki za przesuwanie operacji.
      Udowodniono mu ten proceder, tłumaczył się głupio, iż potrzebował te pieniądze
      na cele charytatywne.
      Stracił automatycznie swoje stanowisko, i siedzi obecnie w więzieniu śledczym w
      którym czeka na rozprawę sądową.
      Wątpię w to czy będzie ktoś potem chciał zatrudnić takiego człowieka bez etyki
      zawodowej.
      Żaden szanujący się szpital czy klinika, nie będzie chciała mieć z nim nic do
      czynienia. To że spędzi jakiś czas we więzieniu , to pewne.
      A co potem ?
      Czyżby została mu tylko emigracja do Polski ??????

Lekarze w Polsce apelują do bardzo wysokiej tolerancji społeczeństwa
      polskiego , na korupcję.
      Pisząc :
      „- Jesteśmy traktowani przez służby państwowe jako
      potencjalni przestępcy.”

Mają oczywiście problem z tym iż są pracownikami publicznej służby zdrowia.
      Niech idą pracować prywatnie, w gospodarce prywatnej jak weźmiesz łapówkę , od
      razu jesteś na bruku. A w ręce masz opinię wystawioną przez pracodawcę.
      Ten list jest niczym innym jak propagandą polityczną mającą przyczynić się do
      wysadzenia obecną koalicję.
      To woda na młyn polityki SLD.

Biedny Kaczyński, nikt nie rozumie potrzeby właśnie takiego działania jak to
      obecny rząd robi.
      Polacy nie chcą mieć korupcję ,a jednocześnie nie są w stanie nic uczynić aby
      jej nie mieć. Każdy ma pretensje , jednocześnie pokazuje dużą tolerancje na
      patologie społeczne.
      Indeks korupcyjny na świecie .

www.prnewswire.co.uk/cgi/news/release?id=185834
      • nether1 Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 14:11
        To co mowisz, jest bardzo sensowne.
        Sa tu dwa 'poziomy': po pierwsze, glebokie przyzwolenie spoleczne na korupcje w
        Polsce, zakorzenione od kilkuset lat. (Warto przeczytac np. najnowsza ksiazke
        Prof.Ludwika Stommy, jest tam rozdzial na ten temat)
        Po drugie, oczywiste 'porwanie' wymiaru sprawiedliwosci na rzecz interesow
        partii rzadzacej, ktore robi farse z procederu ktory, w innym wydaniu, moglby
        moze byc zalazkiem zmian obyczajowych (ie: zmniejszenie przyzwolenia na
        lapowkarstwo, bylejakosc, etc)
        Wynik jest taki, ze jest totalna komedia, cierpia i lekarze i pacjenci, i nic
        nie jest rozwiazane. Jak 'zawsze'..
      • scept89 @ddyzma5 05.06.07, 15:45
        ddyzma5 napisał
        > Niedawno złapano na korupcji szefa kliniki chirurgicznej , który brał w łapę
        > łapówki za przesuwanie operacji.
        > Udowodniono mu ten proceder, tłumaczył się głupio, iż potrzebował te pieniądze
        > na cele charytatywne.
        > Stracił automatycznie swoje stanowisko, i siedzi obecnie w więzieniu śledczym
        >w którym czeka na rozprawę sądową.

Podaj link to tego zdarzenia oraz oczywiscie kraj w ktorym to ponoc zaszlo. Nie
        jestem prawnikiem ale mam watpliwosci co do zapuszkowywania _podejrzanych_ o
        korupcje lekarzy w trakcie sledztwa w krajach cywilizowanych.
        • ddyzma5 Re: @ddyzma5 05.06.07, 20:07
          scept89 napisał:

>
          > Podaj link to tego zdarzenia oraz oczywiscie kraj w ktorym to ponoc zaszlo.
          Nie
          > jestem prawnikiem ale mam watpliwosci co do zapuszkowywania _podejrzanych_ o
          > korupcje lekarzy w trakcie sledztwa w krajach cywilizowanych.
          >
          Możesz mieć wątpliwości , tak jak wielu Polaków nie ma wątpliwości do tego iż
          Gorlickiemu dzieje się krzywda. members.chello.at/auto_glanz/Gorlicki.jpg
          A skoro masz wątpliwości , to je mniej dalej, albo stań się prawnikiem.
          Innego ratunku dla Ciebie nie widzę.
          Ja nie mam zamiaru Ciebie uświadamiać.

• scept89 Re: @ddyzma5 05.06.07, 20:11
            ddyzma5 napisał:
            > Ja nie mam zamiaru Ciebie uświadamiać.

Rozumiem. W przypadku tego coraz bardziej fikcyjnego przypadku za granica nie
            znizysz sie do czegos takiego jak fakty.

Bardzo jestes "wiarygodny" ze swoim 'wiem ale nie powiem'...

• ml2403 Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 10.06.07, 23:31
        Jeżeli to prawda co piszesz to znaczy jak bardzo jesteś oderwany od polskich
        realiów. Lekarz na zachodzie specjalista zarabia co najmniej 10x tyle co
        polski, co przy ok. 2x wyższych kosztach utrzymania, (też nie wszędzie) i
        zupełnie innych warunkach pracy sprawia, że byłoby śmieszne gdyby brał jeszcze
        coś od pacjenta, bo ile ten pacjent musiałby mu dać by to ryzyko się opłacało
        1000 euro czy więcej. W Polsce darowizny są metodą na dofinansowanie żałosnej
        sytuacji w ochronie zdrowia, na co władze po cichu się godziły wiedząc, że tak
        jest taniej. Obecne władze nie są jednak tak mądre jak poprzednie i dopiero
        narobią bigosu. Jeśli chcesz obiektywnej opinii to przyślij tu lekarza ze
        swojego kraju, niech zobaczy jak to wygląda, a potem go zapytaj i gwarantuję
        ci, że nie będziesz miał nic do powiedzenia.
        Jeđli przypadkiem twój nowy kraj to Niemcy to przekaże Ci opinię niemieckiej
        delegacji podczas konsultacji nt. kolejnej reformy ochrony zdrowia "jak wy to
        robicie, my za te pieniądze nie zabezpieczylibyśmy nawet wszystkich szczepień".
        To powinno Ci dać do myślenia.
    • amdrzej11 Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 09:51
      Brawo CBA i policja!!!Najwyzszy czas skonczyc z korupcja w sluzbie zdrowia!!!
      Zostania wtedy sedziowie do weryfikacji!!!Trzymam kciuki!!!
      • leszlong Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 10:26
        A wcześniej koalicja do weryfikacji, coś za dużo tam komuchów z PZPRu.
      • prawdziwek1 Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 13:48
        Brawo PIS czas skończyć z korupcją w służbie zdrowia.Większość tych konowałów
        każdego biednego poślą na śmierć jak nie dostaną w łapę. A skąd emeryt lub
        rencista mający 900 zł emerytury ma dać kilka tyś. w łapę a oni są
        bezwzględni,nie dajesz czekasz stale na końcu kolejki póki nie dasz.Wiem to z
        własnego doświadczenia.
        • wyksztalciuch.jeden Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 15:33
          Skąd to wiesz? Dałeś? To leć do prokuratury i zgłoś, to Twój obywatelski
          obowiązek! Nie dałeś? Słyszałeś, że znajomy świekry szwagra w trzeciej linii
          dał? W maglu usłyszałeś? To się nie ośmieszaj z takimi zarzutami.
          • webaholic Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 16:07
            wykształciuch jesteś żenujacy...
            • iedsupo Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 16:52
              Dla bydła żenujące jest wszystko co obnaża jego bydlęcość.
              • webaholic Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 16:56
                czy nie rozmawiamy czasem o obnazeniu układów w szpitalach? łapownictwie,
                korupcji, molestowaniu seksualnymi i zabijaniu biednych
                pacjentów?:))))))))))))))))czy straciłeś watek?:))))))))))))))))))
                • iedsupo Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 17:08
                  Przeczytaj komentowany artykuł. Jest w nim mowa o esbeckiej nagonce prowadzonej
                  przez policję polityczną partii PiS. Natomiast twoja wypowiedź, którą
                  skomentowałem, dotyczyła zażenowania, jakie odczuwa zielony smark w obliczu
                  argumentów merytorycznych, na które nie potrafi znaleźć odpowiedzi. Rozumiem, że
                  ten temat już zamknęliśmy?
    • kontekst40 Państwo musi sobie poradzić ze zdemoralizowaną 05.06.07, 10:26
      kliką lekarską. W naszym biednym kraju, gdzie miliony ludzi nie stać na wykup
      nawet tanich refundowanych leków jest wąska grupa szpitalnych cwaniaków, którzy
      od dawna lekceważą wszelkie zasady przyzwoitości, wymagane od lekarzy. Każdy
      poważniejszy zabieg czy operacja w większości szpitali w większości pzrypadków
      nie może się odbyć bez grubej łapówki dla ordynatora lub prowadzacego lekarza.
      Są to często sumy rzędu wielu tysięcy złotych. Pacjent zakwalifikowany do
      operacji lecz ubogi jest zawsze na szarym końcu kolejki, z nikłymi szansami na
      jej przeprowadzenie. Wiem coś o tym, bo w rodzinie i wśród znajomych znam kilka
      takich przypadków. Gratyfikacje takie nie byłyby niczym zaskakującym, gdyby
      lekarze ci operowali w szpitalach prywatnych, ale w takim przypadku, gdy
      korzystają z państwowej bazy oraz refundacji NFZ i jednocześnie żądają łapówek
      w wysokości opłat jak w prywatnej klinice (za identyczny zabieg), jest to
      conajmniej przesadne i nie powinno być dopuszczalne. Choć mam obrzydzenie do
      PiS-u, doceniam ich za próbę rozwiązania tego problemu nie tylko liberalnymi
      środkami.
      • mejer-7 Re: Państwo musi sobie poradzić ze zdemoralizowan 05.06.07, 13:28

Walka z korupcją- słuszna sprawa. Ale czy powinna odbywać się w ten sposób???
        Czy upokorzenie wszystkich pracowników placówki, gdzie 98% z nich "bogu ducha
        winni" - jest sposobem na walkę z korupcją w Polsce??? rozpowszechnioną nie
        tylko w świecie medycznym. Paranoja. Politykom nie zależy na dobrach pacjentów,
        a na robieniu sobie reklamy (moim zdaniem wątpliwej).
      • smerfula Re: Państwo musi sobie poradzić ze zdemoralizowan 05.06.07, 18:07
        Taaa.. jak ta historia lubi sie powtarzac. Hitler tez kiedys znalazl winnych
        wszystkich problemow w kraju.

Moze i jest korupcja w sluzbie zdrowia, wcale by mnie to nie zdziwilo zwazywszy
        na system. ale jak to w polsce bywa wszystkie przemiany rzad zaczyna od dupy
        strony. Najpierw to niech oni sie pozbeda wszystkich kryminalistow z rzadu
        (haha no tak.. wtedy to by nie bylo komu rzadzic), niech swieca przykladem a
        dopiero pozniej niech sie zabieraja za reszte spoleczenstwa. Po co ten caly
        cyrk objazdowy?? podsluchy itd. Wystarczy podstawic jakas babcie i jak lekarz
        poprosi o "prezent" to go wtedy przylapac na goracym uczynku. Zwolnienie karne
        z pracy, utrata przywilejow (o ile jakies sa), swiadczen socjalnych (o ile
        jakies sa) itd. A nie odstawiac szopki i gdybac "co by bylo gdyby..". "Gdyby
        babcia miala drucik to by bylo radio." Jedyne co w tym momencie sie dzieje to
        podwazanie zaufania spoleczenstwa zarowno do srodowiska lekarskiego (wczesniej
        sedziowskiego) jak i politycznego. Niedlugo lekarze beda nosili literke "L" na
        pasiastym kubraczku.

Zastanawiam sie jaka bedzie nastepna grupa. Moze ksiegowi? Oni to dopiero maja
        na sumieniu...ufff a ile urzad skarbowy traci rocznie pieniedzy przez tych
        przestepcow. Oszusci podatkowi i jeszcze na dodatek zadaja pieniedzy za swoja
        prace. No cos nieprzyzwoitego.

Az slow brak na cala ta szopke.
    • ezavv Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 10:42
      Witam,
      nacisk na środowisko jest, jednakże trochę dziegciu w tym naczyniu jest także.
      Środowisko, nie całe, a jakaś jego część korumpowała(w latach minionych i
      obecnie). Konieczność wyczyszcenia zbiornika wymaga takich, a nie innych metod.
      By uznać kogoś za winnego trzeba mu winę udowodnić - metody, ne zawsze są
      salonowe, co widać, jednakże ucinając łeb sprawie zostaniemy dalej ze
      skorumpowanym środowiskiem. które poczuje się jeszcze mocniejsze - presja
      mediów, środowiska na "metody" (był kiedyć Cyryl i Metody - nasz Cyryl ma takie
      metody i dajmy mu pracować, nie rzucajmy kłód). Przykład o pewnej
      przejrzystości tego środowiska naświetliła osoba leczona w ośrodku (zmarła po
      jakiś czasie, o ile pamiętam - rak) wspomniała, że po operacji pojawiły osoby
      (l i a) i coś tam (...). Gość raczej nie kadził (...). Może dla tego by
      środowisko oczyścić z jakichkolwiek zarzutów warto odrobinę pocierpieć.
      • rickky Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 18:40
        Może dla tego by
        > środowisko oczyścić z jakichkolwiek zarzutów warto odrobinę pocierpieć.

W tej sprawie, tu na forum, głos może zabrać każdy, więc zabiera nie mając
        często w ogóle pojęcia o czym mówi.

Oczywiście, że z korupcją należy walczyć zawsze i wszędzie i nie tylko lekarską.
        W pierwszym jednak rzędzie należy zapewnić pacjentom racjonalne możliwości
        dostania się na odpowiednie leczenie, tzn zaoferować/umożliwić/zorganizować
        takie terminy, które nie będą od nich wymagały Himalajów cierpliwości i
        samozaparcia i nie będą dla nich zabójcze.

W przeciwnym wypadku, nawet jak za drobną łapówkę lekarzowi (lub również
        pacjentowi) będziemy obcinać głowy, to proceger korupcji i tak będzie kwitł
        nadal, bo przerażeni długim oczekiwaniem na leczenie pacjenci z "narażeniem
        życia będą walczyć o swoje życie".
        Znajdzie się zawsze ktoś, kto się nad takim pacjentem zlituje. Jak nie w jednym
        szpitalu to w drugim. Ceny może tylko nieco wzrosną bo ryzyko będzie większe.

Logicznym byłoby więc, aby słuszny skadinąd proces, rozpocząc od właściwej strony.
    • webaholic Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 10:55
      UBeckie metody to maja twoi idole z PO SLiD ty komunistyczna zgnilizno
      • radio.wiec Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 11:22
        A ja myślę, że Ziobro zwolni wszystkich lekarzy bo to złe środowisko jest całe i
        zatrudni swoich kolegów po szybkim kursie dokształcającym zorganizowanym przez
        Religę. I Będzie Porządek!
        • tyrtyr Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 15:44
          Dobre:))) A niedługo w kioskach ruchu pojawią się zestawy do przeprowadezenia
          operacji na sercu lub innym organie dla każdego chętnego , zawód lekarza upadnie
          całkowicie a PiS będzie mógł odtrąbić kolejną wygraną i wszyscy będą szczęśliwi:))
    • bokassa Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 11:28
      Lekarze to obok adwokatów najbardziej zdemoralizowana grupa zawodowa.
      Tak się boją podsłuchów ,że aż strach brać łapówki.
      Gdyby dostali te podwyżki to i tak będą golić pacjentów.
      • biurs Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 11:40
        Wiesz jako adwokat jakoś nie czuję się zdemoralizowany a czym niby mam być?
        Tym, że przychodza do mnie przestępcy?

A najbardziej zdemoralizowany jest kotlet z PiSiora z przystawkami. Gdy
        przeczytałem, co zrobili z dr. Orliczem to myślałem, że mnie cholera zaleje. Co
        to jest?! Białoruś?!
    • andrze_n GW roni lzy nad najbardziej skorumpowana grupa/NIE 05.06.07, 11:53
      Dziennikarze "Nie" rozmawiali z kilkunastoma lekarzami, jak piszą wybitnymi i przeciętnymi, różnych specjalności, z różnych stron kraju, z małych i dużych miast. Wszyscy medycy ankietowani przez tygodnik strajkują.

Oto jak wyglądają ich zarobki.
      -----------------------------------------------

Kardiolog z Warszawy, 52 lata, dwa mieszkania i dom w Warszawie, volvo s80. Pracuje na etacie w szpitalu i prowadzi prywatny gabinet. W gabinecie wyciąga 6 tysiecy miesięcznie.

Internistka z małego miasta Polski północno-wschodniej, 42 lata, dom, nissan primera. 8 tysięcy brutto miesięcznie (etat w szpitalu - 1700 plus dodatek funkcyjny 35% i 20% za wysługę, 3 tysiące za 5-8 dodatkowych dyżurów, 1700 z pracy w niepublicznym zakładzie opieki paliatywnej i kilkaset złotych z prywatnego gabinetu).

Pediatra z Warszawy bez specjalizacji, 34 lata, dom, mercedes A. Pracuje w prywatnej przychodni LuxMed na 0,4 etatu. Przyjmuje 2 razy w tygodniu po 6 godzin, zarabia 1700 na rękę. Jak sama mówi: To jest moja jedyna praca, bo teraz wychowuję dziecko i mam bogatego męża. 1700 zł miesięcznie wystarcza mi na kosmetyki i drobne wydatki.

Dentysta ze Śląska, 45 lat, 3 prywatne gabinety, dom i mieszkanie w Katowicach. Pracuje tylko u siebie, pieniądze na rozkręcenie interesu zarobił pracując przez dwa lata w USA. Dziś wyciąga 40 tysięcy na rękę.

Ortopeda z Warszawy bez specjalizacji, 48 lat, 120 metrowe mieszkanie, toyota corolla. Pracuje na etacie w NFZ (4,5 tysiąca na rękę). Dodatkowo przez 15 godzin w tygodniu prowadzi prywatną praktykę z czego wyciąga 3-4 tysiące miesięcznie.

W sobotę marszałek Sejmu Ludwik Dorn (PiS) powiedział, że protestującym lekarzom nie chodzi o podwyżki, ale o wymuszenie prywatyzacji służby zdrowia. W jego ocenie, lekarze kierują się skrajnym egoizmem. Kto w tym sporze ma rację?

za:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=63659948
      • webaholic Re: GW roni lzy nad najbardziej skorumpowana grup 05.06.07, 12:21
        to mi powiedz skąd lekarze biorą na wakacje na Kubie?
        • albacor Re: GW roni lzy nad najbardziej skorumpowana grup 05.06.07, 13:07
          Juz w innym miejscu powiedziałem ci durniu: zrób maturę, potem 6 lat ciężkich
          studiów, staże, w tym zagraniczne, kilkuletnie ciężkie specjalizacje I i II
          stopnia a potem zobaczysz.....
          • webaholic Re: GW roni lzy nad najbardziej skorumpowana grup 05.06.07, 13:20
            albacor jeżeli to do mnie:)
            to durniu medycyna to nic innego jak wykuwanie na pamięc. Co w tym trudnego?
            Studenci reprezentują aż tak niski poziom, ze wykuwanie to dla nich męczarnia?:)
            • albacor Re: GW roni lzy nad najbardziej skorumpowana grup 05.06.07, 13:23
              Zatem życzę ci dobrego lekarza i ustępuję przed twoją głupotą. Męcz się sam.
          • boed Re: GW roni lzy nad najbardziej skorumpowana grup 06.06.07, 16:24
            Nie zauwazylem jakos specjalnie aby na lekarskim specjalnie sie uczono
            (pomijajac ciezkawy pierwszy rok i wyjatki faktycznie zainteresowane Medycyna).
            Natomiast codzienne doswiadczenia dydaktyczne z przyszlymi lekmedami utwierdzaja
            mnie, ze Lekarzami zostaje grupka faktycznie zainteresowanych Medycyna
            studentow. Reszta to po prostu lekarze. Jak sobie mysle, ze kiedys, kiedy nie
            bede mogl na sobie polegac trafie na lekarza (nie Lekarza) to troszke robi mi
            sie nieswojo. Ciezka praca w przypadku Lekarzy powinna zostac nagrodzona
            faktycznie dobrymi pieniedzmi, bez dwoch zdan. Natomiast lekarze nie zasluguja
            na takie zarobki, jak wspomniana poprzednia grupa. Podobnie jak nie mozna
            porownac Menadzera, stojacego na czele miedzynarodowej korporacji z menadzerem
            od lat pracujacym na jednym stanowisku w panstowej firmie. Slowem, podwyzki:
            TAK, ale tylko dla Najlepszych. To ma byc motywacja do podnoszenia kwalifikacji
            a nie obowiazek, wynikajacy z nabycia dyplomu i zlozenia przysiegi Hipokratesa.
            Choc po prawdzie wlasnie Lekarze nie narzekaja na swoje zarobki. Najwiecej do
            powiedzenia zwykle maja lekarze :).
          • pal666 Re: GW roni lzy nad najbardziej skorumpowana grup 06.06.07, 18:37
            kolego lekarzu, nie tylko wy macie maturę i te studia. I gdybyś wychylił nosa z
            tego Twojego lekarskiego grajdołka to może zauważyłbyś, że są też trudniejsze
            kierunki studiów niż Wasza pamięciówa.
        • mejer-7 Re: GW roni lzy nad najbardziej skorumpowana grup 05.06.07, 13:33
          webaholic napisał:

> to mi powiedz skąd lekarze biorą na wakacje na Kubie?
          Wszyscy polski lekarze spędzili wakację na Kubie ??? Czy kilku pojechalo na
          Mazury???
          • wyksztalciuch.jeden Re: GW roni lzy nad najbardziej skorumpowana grup 05.06.07, 15:38
            Ja, na przykład, nigdzie nie pojechałem. A Kubę chciałbym kiedyś zobaczyć...
      • mejer-7 Re: GW roni lzy nad najbardziej skorumpowana grup 05.06.07, 13:50
        Fajnie by było gdy by ktoś jeszcze policzył sobie ilość godzin przepracowanych
        za te pieniądzy. A potem trzeba podzielić kwote na ilość gozin .Mądzrejszi mogą
        się zastanowić i napisać wypracowanie na temat : jak można żyć pracując 350
        godzin miesięcznie. Najbardziej zdolni niech doliczą do tego lata na
        studjach,specjalizacji, regularne szkolenia + Odpowiedzialność za Wasze
        bezcenne życie - może wtedy zacznie docierać dla czego lekarze zasługują na
        dobre wynagrodzenie, szacunek, a ,może, nawet czsem kwiaty.
        • tomasso3 Re: GW roni lzy nad najbardziej skorumpowana grup 05.06.07, 14:01
          czytaj uważnie - podano w jakim wymiarze pracuja wymienieni lekarze. Sam
          możesz sobie to podzielić na godziny.

A co do szkoleń to podaj mi zawód (wymagający ukończenia studiów) w którym nie
          trzeba się dokształcać???
      • anka5515 Re: GW roni lzy nad najbardziej skorumpowana grup 05.06.07, 13:59
        Artykuł jest nierzetelny!
        Nie ma pediatrów ani ortopedów bez specjalizacji- pediatria i ortopedia to
        specjalizacja!!
        Internistka pracuje w kilku miejscach i pracuje również prywatnie: podane sumy
        nie są pensją za 8 godzin dziennie, tylko znacznie więcej.
        Luxmed jest placówką PRYWATNĄ, tam pensje są znacznie wyższe.
        Dentysta może zarabiać dowolne pieniądze - on pracuje PRYWATNIE. On NIE STRAJKUJE
        Etat w NFZ to praca we władzach, nie w publicznej służbie zdrowia. NFZ-towcy nie
        strajkują, nie mają zresztą nic wspólnego z leczeniem chorych. I nikomu w NFZ
        nie wolno przyjmować pacjentów!!!
      • scept89 Re: GW roni lzy nad najbardziej skorumpowana grup 05.06.07, 15:55
        1. co to jest 'ortopeda bez specjalizacji'
        2. czy Dorn odpowiada za zarobki w prywatnych gabinetach np LuxMed-ie?
        3. ile godzin tygodniowo winien pracowac lekarz? TIRowiec ma jakies normy...
        • webaholic Re: GW roni lzy nad najbardziej skorumpowana grup 05.06.07, 16:01
          lekarze nie maja norm, bo im ciagle forsy mało. Opowiadają farmazony o tym, ze
          pracuja 350 godzin w tygodniu,a kto im każe? Sami pchają sie na piec etatów bo
          sa psy na forse i tyle. Czy ja bym nie mógł pracować 500 h tygodniowo? Pracy w
          moim zawodzie jest tyle, ze mógłbym więcej zrobić, ale po co???
          • mejer-7 Re: GW roni lzy nad najbardziej skorumpowana grup 05.06.07, 17:04
            niepotrzebnie wyskoczyłeś ze swojim postem. Zadanie było dla mądrzejszych.Nie
            jest możliwe pracować 500 godzin tygodniowo, bo 7X24=168. A nietórzy lekarzy
            muszą pracować po 350 godzin miesięcznie ,bo mają rodziny, spłacają kredyty,
            nigdy nie brali, nie biorą i nie zamierzają brać łapuwek...bo szef po dyrzuże
            nie pozwala wyjść z pracy ( z powodu: niema kim pracować)A na twoje "mógłbym
            więcej zrobić,ale po co???" lekarzy odpowiedzą , bo chodzi o twoje zdrowie i
            życie
    • gracha10 Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 13:05
      Dymisji szefa CBA Mariusza Kamińskiego zażądało kilkudziesięciu pacjentów dr.
      G. w liście do prezydenta, premiera, marszałków Sejmu i Senatu,
      eurodeputowanych, RPO i metropolity warszawskiego abp. To co się dzieje teraz
      jest to nie tylko wyraz zdziczenia obyczajów i praktyk realizowanych przez tę
      instytucję, ale jest to ŚWIADOME zaklasyfikowanie do GRONA LUDOBÓJCÓW" - piszą
      pacjenci.
      • webaholic Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 13:22
        dajcie spokój z ta żenadą, facet brał, odłączał ludzi od aparatury lekarze
        powinni sie odciac od takiego" kolegi" tymczasem go bronią, zastanawia mnie czy
        łamanie prawa w szpitalach jest powszechne w Polsce i stad ta komitywa?
        • mejer-7 Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 13:38
          Gdyby oczywiście" facet brał, odłączał ludzi od aparatury " , to by go nie
          wypuścili. Nie wolno wierzyć wszelkim pie..lom podawanym w "Dzienniku.."
          i "Wiadomościach". Czasem warto użyć własnego rozumku, nie szkodzi ,ze
          mały .Jak będziesz myśleć- ma szanse się troszeczki rozwinąć.
          • webaholic Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 13:56
            o stawkach za przeszczepy wiem bardzo duzo
            zauwazyłem, że lekarze odpowiadający ja moje posty sa delikatnie mówiąc
            grubiańscy. Nic dziwnego , ze sa jednyna grupą społeczną, która uważa lekarzy za
            elity intelektualne:)
            • kzet69 Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 14:13
              jesteś tak głupi że szkoda z tobą gadac co ty Q..a wiesz o przeszczepach...

webaholic napisał:

> o stawkach za przeszczepy wiem bardzo duzo
              wiesz tyle co w fakcie przeczytałeś w POLSCE NIE ISTNIEJE CZARNY RYNEK
              PRZESZCZEPÓW po prostu nie istnieje i wbij to sobie do tej zakutej pały bo
              tylko ciśnienie podnosisz swoją durnotą!!!!
              • webaholic Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 14:16
                ależ istnieje, mogę wpisac nazwiska doktorów , którzy za przeszczep 3 lata temu
                brali po 20 - 25 tysi,generalnie nie schodzili poniżej 10 tysięcy
                • iffa4 wiec podaj te nazwiska, webaholic 07.06.07, 23:25
                  Wiec podaj te nazwiska, webaholic.
                  Nie wstydz sie.
                  Powiedz, kto komu i ile dawal.
                  A ja wydrukuje i pojde z tym do prokuratora. Niech sprawdzi.
                  Bo latwo jest rzucac oskarzenie.

P.S. Mam siostre po przeszczepie szpiku kostnego. Nikomu ani ona, ani nikt z
                  rodziny nie dal ani grosza. Nikt nic nie wymagal. W tym samym czasie lezalo 5
                  innych pacjentow po przeszczepie szpiku. I tez nikt nic nikomu ....
          • tomasso3 Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 05.06.07, 14:15
            ponad 40 zarzutów korupcji, znęcanie się nad podległym personelem, a nawet
            znęcanie się nad własną żoną. To nie wymysł "reżimowej" telewizji ale treść
            zarzutów przedstawionych temu lekarzowi przez organy ścigania.

Oczywiście można założyć, że podległy personel złośliwie, na spółkę z żoną,
            pomówił niewinnego lekarza, a wredna CBA celowo podrzuciła biedaczynie
            pieniadze i hektolitry przednich trunków.

Można też twierdzić, że przyjmowanie łapówek w naszej służbie zdrowia zdarza
            się rzadziej niż urodziny cielęcia z trzema głowami, a wszyscy polscy lekarze
            to wybitni fachowcy, do tego poliogloci, którzy natychmiast uzyskaliby w
            brytyjskich czy norweskich szpitalach posady tamtejszych ordynatorów i
            dyrektorów.
            • ml2403 Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 10.06.07, 23:01
              Czy na jakimś forum można podyskutować bez agresji i wzajemnych inwektyw.
              Sprubuj podać pewne neutralne fakty, a jak ktoś chce się odnieść merytorycznie
              to roszę bardzo, a jak ktoś chce naszczekać to szkoda czasu.
              1. tak się składa, że w większości krajów lekarze są elitą finansową, poza
              byłym demoludem jest to normą czy się komuś podoba czy nie
              2. jest to oczywiście zróżnicowane ze względu na to co robi dany lekarz, ale
              dla zabiegowców, ktorzy są elitą elity, pensje w takim kochanym przez nas USA
              rzędu kilkuset tysięcy dolarów rocznie to absolutna norma.
              3. lekarz ma dobrze zarabiać i być wypoczęty, bo to się każdemu opłaca. Jeśli
              ktoś chciałby być operowany przez męczonego chirurga to niech się zgłosi
              4. Nie chciałbym się podniecać trudnością studiów medycznych, ługością
              kształcenia itp, ele samodzielny lekarz to człowiek ok.40 roku życia, natomiast
              odpowiedzialność jest tu ogromna i swoją działalnością można bardzo wiele
              zaszkodzić, a tu od razu prokurator czuwa.
              5. Ciągle ktoś tu mówi o łapówkach, ale nazwijmy rzecz po imieniu, co to jest
              łapówka. Po raz tysięczny powtarzam w różnych gremiach, jeśli pacjent wręcza
              coś lekarzowi po leczeniu, bez uzależnienia go tylko z własnej potrzeby, nawet
              pieniądze to nie jest to żadna łapówka. Tylko sytuacja przeciwna jest łapówką i
              jest zawsze naganna, ale to sytuacja raz na dziesięć lub 20 przypadków tej
              pierwszej sytuacji. Wartość nie ma tu żadnego znaczenia, bo dla jednego 20000zł
              może mieć mniejszą wartość niż dla innego 20 zł.
              6. Obecny system razem z tzw. łapówkami jest najtańszy dla rządzących. PZPR i
              SLD to doskonale rozumiało i gdy już było bardzo źle to trochę sypnęło groszem
              i tak dalej do następnego kryzysu. Jest to paradoksalne ale obecne władze w
              swoim zacietrzewieniu zrobią dla lekarzy więcej dobrego niż złego. Na pewno
              nikt tak nie zintegrował środowiska jak min.Ziobro. Nalez mu się i Trzbuna
              Stanu i pomnik.
              7. Na zakonczenie ; jesli ktoś mówi że lekarze żądają nie wiadomo czego, to
              niech wyjdzie na ulicę i wykrzyczy, że inne kraje i nie te najbogatsze, bo np.
              Czesi, Słowacy to idioci bo wydają na ochronę zdrowia 2x tyle co my, a mogliby
              tyle co my. O krajach bogatych nie wspominam, ale też nie może być tak, że
              dochód danego kraju na głowę jest 2,5 raza wyższy ale pensje lekarzy 10 razy
              wyższe.
              Mógłbym podać jeszcze szereg innych wskaźników, ale to tylko potwierdzioby
              prawdę oczywistą, na ochronę zdrowia wydajemy żenująco mało zakładając tanią
              siłę roboczą i fakt, że lekarz to skończony zawód, który nic innego nie będzie
              robił. Tu socjalizm trzyma się mocno. Niestety dla rządzących po wejściu do
              Unii pojawiła się nowa alternatywa i każdy nawet nie ci najmłodsi może
              wyjechać. Oczywiście nie wyjadą wszyscy, ale już 20% ubytek może być
              katastrofalny, bo najbardziej poszukiwani są przedstawicie specjalności
              deficytowych.
              Ogólnie wszystkim życzę zdrowia, bo tak dobrze jak było dotychczas razem z
              tymi "łapówkami" to już nie będzie.
        • ml2403 Re: Lekarze: Nie nękajcie nas 10.06.07, 23:17
          webaholic napisał:

> dajcie spokój z ta żenadą, facet brał, odłączał ludzi od aparatury lekarze
          > powinni sie odciac od takiego" kolegi" tymczasem go bronią, zastanawia mnie
          czy
          > łamanie prawa w szpitalach jest powszechne w Polsce i stad ta komitywa?

Możesz wierzyć komu chcesz, ale użyj trochę rozumu. Widziałeś te liczne
          koniaki, jakieś pióra itp. Jak myśłisz czy tak wygląda łapówka, tzw."koniak",
          bo jest to zwykłe brandy za kilkadziesiąt złotych. Gdyby to był łapówkarz to
          wyrzuciłby pacjenta z czymś takim na zbity pysk, że go ktoś obraża. Jak ktoś ma
          taki zapas, a sam wiem coś o tym to zwykle bierze ten wątpliwy dar bo nie chce
          zrobić pacjentowi przykrości. Potem kładzie to gdzieś, bo nie ma tego nawet
          kiedy wypić. CBA nawet nie wiedziała, że pokazując to daje doskonałe alibi dla
          lekarza, tylko trzeba trochę znać realia.
    • jerzy30 a co to tych sukin....... obchodzi - oni buduja IV 05.06.07, 13:16
      erpe - erpe faszystow i bolszewikow - zadne metody nie beda odpuszczone
      • realista100 CBA, to twór na wzór SB !.. znowu bezprawie górą ! 05.06.07, 13:51
        • webaholic tak fajnie dobijało sie pacjentów 05.06.07, 13:58
          a brzydkie CBA chce pozymakac morderców i łapówkarzy. Moze wspomnimy ejszcze o
          licznych przypadkach molestowania seksualnego
          • kabra Re: tak fajnie dobijało sie pacjentów 05.06.07, 14:38
            Najlepiej ciężką sytuację lekarzy przedstawija wywiady z menadżerami prywatnych szpitali czy klinik.

Środki przekazywane nam przez NFZ są takie same jak do placowek państwowych, sa wystarczające i można na nich zarobić.

Dlaczego szpitale państwowe nie moga zarobić i jeszcze robią wielomilionowe długi?
            • wyksztalciuch.jeden Re: tak fajnie dobijało sie pacjentów 05.06.07, 15:44
              To bardzo proste: prywatne kliniki wykonują tylko wysokopłatne zabiegi, z dużym
              zyskiem, do tego wymagają, żeby pacjenci przychodzili zdiagnozowani, z kompletem
              badań (gdzie? w państwowej jednostce wykonanych). Na wybranych procedurach można
              zarobić. Są też procedury źle skalkulowane, do których się dopłaca. Te - z musu
              - są wykonywane przez szpitale publiczne. Dawniej jakoś to się bilansowało -
              procedury "zarabiające" finansowały te niedoszacowane, ale wysokopłatne
              procedury pacjenci wolą przeprowadzać w prywatnych klinikach - odpływają dochody
              szpitala, nakręca się spirala długu. Tak to w skrócie wygląda. No i na koniec -
              na czym może oszczędzić szpital? Najpierw na pensjach pracowników.
              • wnec2005 gornicy... 05.06.07, 16:41
                trzeba jak gornicy barc sztachety i zrobic lomot wtenczas ani policja ani
                jasnie pan prezdent nie beda nekac lekarzy.
              • kabra Re: tak fajnie dobijało sie pacjentów 05.06.07, 16:42
                wyksztalciuch.jeden napisał:

> To bardzo proste: prywatne kliniki wykonują tylko wysokopłatne zabiegi, z dużym
                > zyskiem, do tego wymagają, żeby pacjenci przychodzili zdiagnozowani, z komplete
                > m
                > badań (gdzie? w państwowej jednostce wykonanych). Na wybranych procedurach możn
                > a
                > zarobić. Są też procedury źle skalkulowane, do których się dopłaca. Te - z musu
                > - są wykonywane przez szpitale publiczne. Dawniej jakoś to się bilansowało -
                > procedury "zarabiające" finansowały te niedoszacowane, ale wysokopłatne
                > procedury pacjenci wolą przeprowadzać w prywatnych klinikach - odpływają dochod
                > y
                > szpitala, nakręca się spirala długu. Tak to w skrócie wygląda. No i na koniec -
                > na czym może oszczędzić szpital? Najpierw na pensjach pracowników.

Dobrze.

Czyli tak lekarz rodzinny diagnozuje pacjenta i kieruje do specjalisty.
                Ponieważ nie można się do niego dostać w placówce państwowej, pacjent zgłasza się do gabinetu prywatnego i w tedy bez kolejki kierowany jest na specjalistyczną diagnostykę, na ogół do szpitala, gdzie pracuje specjalista. Bo jeśli nie pracuje w tym szpitalu lub nie ma układów to szpital i tak go nie przyjmie.

Tak cała procedura i tak odbywa się bez udziału szpitala.

Wreszcie, gdy pacjent już kona, szpital wykonuje wysokopłatne zabiegi z dużym zyskiem, a ponadto całkiem niepotrzebne zabiegi, które trzeba wykonać bo się pacjenta do takiego stanu doprowadziło.

Jedynym poszkodowanym w tym przypadku jest pacjent, jeśli w ogóle wytrzymał takie leczenie.

>Dawniej jakoś to się bilansowało -
                >procedury "zarabiające" finansowały te niedoszacowane

Menadżer szpitala powinien walczyć by nie istniały niedoszacowane procedury.

Ale ta walka polega na leczeniu ludzi, którzy już od dawna nie żyją, stosowaniu np. Viagry dla 80 latka lub pobieraniu podwójnych opłat, czyli kradzieży.
                A następnie zwrocie nienależnie pobranych świadczeń i wprowadzanie placówki w długi. No bo pieniążki już się wydało na nowe BMW.

Np. lekarz ginekolog wykonał zabieg, opłacony przez NFZ ale nie omieszkał pobrać opłaty również od pacjentki. W tym przypadku zwrócił pieniążki pacjentce uznając ją przy okazji za pieniacza.

Żaden szpital nie musi oszczędzać na pensjach lekarzy, a już na pewno nie prywatny.

Wystarczy wywalić na zbity ryj oszustów, którzy sami sobie i swoim rodzinkom wypłacają zawyżone pensje, a nie bronić ich do upadłego.

Należało by się zastanowić dlaczego w niektórych grupach społecznych istnieje taka zmowa milczenia i wzajemne popieranie.
                Może wyjaśnić to fakt, że lekarz psychiatra, który został złapany na oszustwie jest dzisiaj prezesem sądu lekarskiego. Lekarz ten nie został nawet oskarżony, bo policjant nawet go nie przesłuchał tylko odbył z nim rozmowę, prokurator też uznał, ze to wystarczy a sędzia to zatwierdził.

Możemy tu zatem mówić o zorganizowanej grupie przestępczej, i podjąć działania by wyłapać wszystkich członków tej grupy.

Przy obecnej konstytucji jest to praktycznie i fizycznie nie możliwe.

Ale przecież trzeba od czegoś zacząć.
                • wyksztalciuch.jeden Re: tak fajnie dobijało sie pacjentów 05.06.07, 18:26
                  > Czyli tak lekarz rodzinny diagnozuje pacjenta i kieruje do specjalisty.
                  > Ponieważ nie można się do niego dostać w placówce państwowej
                  Skąd założenie, że nie można? Można. Inną sprawą jest zapłata 2 zł za poradę z
                  NFZ...

> bez kolejki kierowany jest na specjalistyczną diagnostykę, na ogół do szpitala
                  Specjalistyczna diagnostyka jest współfinansowana, skierowania z prywatnej
                  przychodni są pełnopłatne (płaci pacjent). Tak się nie robi, bo to bez sensu.

> Bo jeśli nie pracuje w tym szpitalu lub nie ma układów to szpital
                  > i tak go nie przyjmie
                  Ej, masz jakieś zła informacje/doświadczenia czy raczej uprzedzenia. We
                  Wrocławiu nie ma z tym problemów. Szpital przyjmuje, mimo, że często dopłaca do
                  takiej procedury

> Menadżer szpitala powinien walczyć by nie istniały niedoszacowane procedury.
                  O masz - walcz z NFZ, który jest monopolistą. Jak powiedzą 2 zł/porada to tak
                  jest albo szpital nie ma kontraktu - w sumie to rodzaj szantażu, tyle że w
                  świetle prawa

> A następnie zwrocie nienależnie pobranych świadczeń i wprowadzanie placówki
                  > w długi. No bo pieniążki już się wydało na nowe BMW.
                  Był gdzieś taki przypadek, bodaj w Lubelskiem, choć o BMW nie słyszałem. Ale
                  znowu - to domena pojedynczych, prywatnych oszustów a nie szpitali

> Może wyjaśnić to fakt, że lekarz psychiatra, który został złapany na oszustwie
                  > jest dzisiaj prezesem sądu lekarskiego.
                  Mnie bardziej ciekawi przypadek, gdy człowiek złapany na przestępstwie, osądzony
                  i skazany piastuje stanowisko wicepremiera. Prawie Sprawiedliwie.
                  Pozdrawiam
                  • kabra Re: tak fajnie dobijało sie pacjentów 05.06.07, 18:54
                    wyksztalciuch.jeden napisał:
                    > > Czyli tak lekarz rodzinny diagnozuje pacjenta i kieruje do specjalisty.
                    > > Ponieważ nie można się do niego dostać w placówce państwowej
                    > Skąd założenie, że nie można? Można. Inną sprawą jest zapłata 2 zł za poradę z
                    > NFZ...
                    Ale akurat Ci lekarze nie strajkują a raczej psioczą na specjalistów, którzy utrudniają im leczenie. Zresztą jak lekarz rodzinny zna swój fach to ma tylu pacjentów, że zarobi.

> > bez kolejki kierowany jest na specjalistyczną diagnostykę, na ogół do szp
                    > itala
                    > Specjalistyczna diagnostyka jest współfinansowana, skierowania z prywatnej
                    > przychodni są pełnopłatne (płaci pacjent). Tak się nie robi, bo to bez sensu.
                    Właśnie tak się robi – pacjent płaci i jest przed innymi.

> > Bo jeśli nie pracuje w tym szpitalu lub nie ma układów to szpital
                    > > i tak go nie przyjmie
                    > Ej, masz jakieś zła informacje/doświadczenia czy raczej uprzedzenia. We
                    > Wrocławiu nie ma z tym problemów. Szpital przyjmuje, mimo, że często dopłaca do
                    > takiej procedury
                    We Wrocławiu ?

> > Menadżer szpitala powinien walczyć by nie istniały niedoszacowane procedu
                    > ry.
                    > O masz - walcz z NFZ, który jest monopolistą. Jak powiedzą 2 zł/porada to tak
                    > jest albo szpital nie ma kontraktu - w sumie to rodzaj szantażu, tyle że w
                    > świetle prawa
                    Więc dlaczego nie strajkujecie z powodu szantażu?

> > A następnie zwrocie nienależnie pobranych świadczeń i wprowadzanie placów
                    > ki
                    > > w długi. No bo pieniążki już się wydało na nowe BMW.
                    > Był gdzieś taki przypadek, bodaj w Lubelskiem, choć o BMW nie słyszałem. Ale
                    > znowu - to domena pojedynczych, prywatnych oszustów a nie szpitali
                    Więc pozwólcie ich ukarać, a nie bronicie za wszelką cenę.

> > Może wyjaśnić to fakt, że lekarz psychiatra, który został złapany na oszu
                    > stwie
                    > > jest dzisiaj prezesem sądu lekarskiego.
                    > Mnie bardziej ciekawi przypadek, gdy człowiek złapany na przestępstwie, osądzon
                    > y
                    > i skazany piastuje stanowisko wicepremiera. Prawie Sprawiedliwie.
                    >Pozdrawiam

Ja myślałem, że artykuł dotyczy lekarzy.
                    Twoje zainteresowania mnie nie interesują ale jak chcesz o tym porozmawiać?

• kabra Re: tak fajnie dobijało sie pacjentów 05.06.07, 19:20
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=16757506
                    • wyksztalciuch.jeden Re: tak fajnie dobijało sie pacjentów 05.06.07, 22:07
                      > Ale akurat Ci lekarze nie strajkują a raczej psioczą na specjalistów, którzy ut
                      > rudniają im leczenie.
                      Ale to właśnie są specjaliści - pisałem oczywiście o przyszpitalnych poradniach
                      specjalistycznych. Przepraszam, jeśli nie podkreśliłem tego dość jasno.

> Właśnie tak się robi – pacjent płaci i jest przed innymi.
                      A to zupełnie oczywiste - aparatura jest wykorzystywana w ok. 50% - tyle
                      kontraktuje NFZ, można oczywiście obłożyć sprzę w 100% ale koło czerwca skończy
                      się kontrakt i pacjenci będą czekać pół roku. Tak działa limitowanie. W
                      pozostałych 50% czasu robi się badania pilne (ratujące życie), odpłatne, czy
                      jakiekolwiek inne poza refundowanymi przez NFZ. A że kolejka do odpłatnych jest
                      krótsza niż do finansowanych przez NFZ to chyba dość zrozumiałe...

> We Wrocławiu ?
                      Owszem, nawet byłem świadkiem w zeszłym tygodniu jak kobieta dostała receptę bez
                      uprawnień - prosiła kilka minut i w końcu wbrew zasadom ktoś na izbie się ugiął.
                      Nazwisk nie podaję, bo jeszcze ktoś napiętnuje doktora, który pomógł... Taki kraj.

> Więc dlaczego nie strajkujecie z powodu szantażu?
                      Moim zdaniem przyczyn strajku jest wiele, a monopol NFZ jest tylko jednym z
                      kamyczków, które wypełniają ten ogródek, bez reszty w dodatku...

> Więc pozwólcie ich ukarać, a nie bronicie za wszelką cenę.
                      Ja oszustów nie bronię i sądzę, że większość kolegów również. Natomiast jestem
                      przeciwny medialnej nagonce, trwającej od kilku ładnych lat z przerwami, bo
                      tworzy to klimat nieufności między pacjentami a lekarzami, a nie jest to dobre
                      ani dla jednych ani dla drugich. Ostatnio dramatycznie wzrosła liczba pacjentów
                      pojawiających się z góry z roszczeniowym nastawieniem, z hasłem "tu mnie chcą
                      oszukać" wchodzą do szpitala. A zwykle tak nie jest.

> Ja myślałem, że artykuł dotyczy lekarzy.
                      Czyli miara jest nierówna? Poseł może być oszustem, ma na to przyzwolenie
                      narodu. Wcale nie bronię nieuczciwych, należy ich stanowczo napiętnować.
                      Sprzeciwiam się tylko sugerowaniu, że jest to powszechne, spotykane na każdym
                      kroku zjawisko, bo tak nie jest.
                • ml2403 Re: tak fajnie dobijało sie pacjentów 10.06.07, 23:44
                  Takich bredni dawno nie czytałem. Ale odpowiem ci poważnie. Odwiedź ambasady i
                  konsulaty innych państw i zwyzywaj ich od idiotów, bo płacą na ochronę zdrowia
                  wielokrotnie więcej. Szczególnie naużywaj sobie w placówkach USA, bo oni dają
                  ok 60 x więcej i także narzekają na ochronę zdrowia i jescze muszą zawsze
                  dopłacać.
              • imie_jaszczomp Re: tak fajnie dobijało sie pacjentów 05.06.07, 22:19
                Ponadto wydaje mi sie, ze dopoki szpital nie jest sprywatyzowany,to przepisy
                nie pozwalaja mu zarabiac.
                • wyksztalciuch.jeden Re: tak fajnie dobijało sie pacjentów 05.06.07, 22:39
                  imie_jaszczomp napisała:

> Ponadto wydaje mi sie, ze dopoki szpital nie jest sprywatyzowany,to przepisy
                  > nie pozwalaja mu zarabiac.
                  Zgadza sie - nie mogą jednocześnie prowadzić działalności komercyjnej. Większość
                  dyrektorów się boi i tego przestrzega, niektórzy kombinują powołując fundacje,
                  które środki mogą zbierać. Tym niemniej przepisy wymagają zmiany, bo jak ma
                  zarabiać jednostka, która:
                  1) nie może zarabiać ;-)
                  2) Ma narzucone stawki za wykonaną usługę, często skalkulowane poniżej kosztów
                  potrzebnych materiałów
                  3) w przypadku wyczerpania limitu i tak musi pewne usługi (głównie ratujące
                  życie) świadczyć, tyle, że nie dostanie za to ani zeta. A NFZ wie najlepiej ile
                  osób na danym terenie zachoruje na konkretną jednostkę chorobową :)
            • ml2403 Re: tak fajnie dobijało sie pacjentów 10.06.07, 23:37
              To takie proste, że aż dziwię się że sam tego nie wymyśliłeś. Jednostki
              niepubliczne mogą leczyć kogo chcą, a te państwowe muszą wszystkich także tych
              ciężko chorych, na których wydadzą o wiele więcej niż dostaną, meneli za
              których nikt nie zwróci itp.
    • romek337 Lekarze: Nie nękajcie przestepców prosimy Was 05.06.07, 16:43

• pal666 Jedno proste pytanie do wszystkich: 06.06.07, 18:45
      Powszechnie wiadomo, że Państwo NIGDY nie płaciło dobrze lekarzom. Dlaczego
      wobec tego NIGDY nie brakowało chętnych na medycynę - w przeciwieństwie do
      innych kierunków studiów, po których były mizerne perspektywy finansowe ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka