tetlian 29.06.07, 21:59 To tylko takie mydlenie oczu podatnikom. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cheyenne20 Re: Koszyk Religi według ekspertów 29.06.07, 22:56 Jest pretekst aby utworzyć Ministerstwo Zdrowia,Szczęścia i wszelkiej Pomyslnosci. Módlmy się. Odpowiedz Link Zgłoś
lesbi69 One apple a day keeps doctor away 29.06.07, 23:11 One apple a day keeps doctor away Odpowiedz Link Zgłoś
marcowroc Minister nie dodał, że odliczamy niecałą składkę. 29.06.07, 23:48 Odliczać możemy raptem 7 (czy 7,5) procent. Bo już raz zaczęto ją pełzająco podnosić. Ale kwoty do odliczenia nie. Ale minister wciska kit. Typowe PiSowskie gadanie. "podnieść składkę zdrowotną z obecnych 9 procent do 13. Co roku o 0,5 procenta. (...) Składkę będzie można sobie odpisać od podatku, czyli tak naprawdę obciążenie spadnie na budżet." Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Na zabawki dla rządzących oraz fundacje blisko- 30.06.07, 06:47 rządowe jest. Taniego państwa jak nie było tak nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Okręgi jednomandatowe i niech rządzą mający wiele 30.06.07, 06:49 do stracenia czyli ludzie bogaci a nie gołodupcy chcący tylko dorwać się do szmalu. Odpowiedz Link Zgłoś
equilibrysta Re: Koszyk Religi według ekspertów 29.06.07, 23:12 To też kolejny argument za tym aby sprywatyzować służbę zdrowia i przestać płacić nieoznaczone sumy na nieokreślone usługi, które nie wiadomo ile kosztują. Przestańmy trzymać się tej państwowej służby zdrowia- ten dom płonie a tragedią jest, że ci których jesteśmy pracodawcami (rząd, parlament) nie pozwalają nam z niego wyjść. W tym kraju nie ma wolności, nie można zostać ani męczennikiem, ani bohaterem- socjalizm nie pozwala na dobroczynność z ludzką twarzą- potrzebujących jest więcej niż byłoby w innym systemie, po pomoc idą jak po swoje i co jakiś czas pojawia się jakiś święty mikołaj, który z naszych podatków robi prezenty tym, którzy nie potrzebowaliby tej pomocy gdyby nie podatki... ------------ Szukasz dla siebie alternatywy w dzisiejszym społeczeństwie, państwie? Poświęć parę minut aby zajrzeć na www.voyager.go.pl - może zostaniesz na dłużej. Może wspólnie uda się polityczną martyrologię tego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Pora na znachora! Nalezy babki-szeptunki i 29.06.07, 23:10 dziadkow-owczarzy natychmiast zrehabilitowac:) Odpowiedz Link Zgłoś
lesbi69 Bede mial RAKA i nie bede ubezpieczony - Eutanazja 29.06.07, 23:22 bede umieral w piekielnych cierpieniach, bedzie mi krwawic z ust i odbytu, bede majaczyl, nie bede mial na nic sily, piekielny ból będzie mnie przeszywał od stóp do głów. mam nadzieję że jak wprowdza prywatna służbe zdrowia to jednocześnie zezwolą na Eutanazję . Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg jednak kaczyzm-lepperyzm to potęga 29.06.07, 23:20 Jarosław na pewno wystęka że płacić nie można bo to niesprawiedliwe społecznie Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Koszyk Religi według ekspertów 29.06.07, 23:23 Z całym szacunkiem, jednak wolę, żeby 'moje' pieniądze budżetowe były wydawane na opiekę zdrowotną, a nie np. na wojnę w Iraku czy organizację Euro 2012. Byłoby bardzo dobrze, gdyby propozycja Religi przeszła Odpowiedz Link Zgłoś
rysiu_lubicz czerwony kapturek religa przyniosl w zebach 29.06.07, 23:39 pusty koszyczek, pisiorowatemu, spadaj dziadu, Odpowiedz Link Zgłoś
okrutnik1 ten rak to bynajmniej nie rak płuc 29.06.07, 23:42 ludzie, trzeba szybko doktora Odpowiedz Link Zgłoś
arturx2 Współfinansowanie i wszelkie problemy znikają. 29.06.07, 23:47 5 zł za wizytę u lekarza, 10 zł u specjalisty, 2 zł za kazdą receptę, 10 zł za dzień w szpitalu. Natychmiast znikną kolejki hipochondryków, ludzie 10 razy zastanowią się zanim wezmą niepotrzebne lekarstwo, ze szpitali znikną dziadki oddane przez rodzinę na "przechowanie". Jeśliby do tego dodać że rolnicy płacą składki jak wszyscy inni (bo niby dlaczego nie?) to znikają problemy ze służbą zdrowia tak jak zniknęły z meblami, sznurkiem do snopowiązałek i mięsem. Nawet najbiedniejsi mają na piwko i papieroski, wyprawiają komunie, stawiają granitowe nagrobki. To nie mają choć parę groszy na to co najważniejsze czyli zdrowie?! Trzeba odłożyć chociaż te 500 zł na czarną godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
smutny1970 Tia, jeszcze dokładać, przeciętnie zarabiający 30.06.07, 00:36 średnią krajową 2710 brutto oddaje na leczenie ponad 2300 zł rocznie, gdzie to idzie, szczególnie, że wiele osób choruje minimalnie i nie korzysta z tego co wpłaciło. A jak musi to się dowiaduje, że ma czekać Bóg wie ile a w ogóle to niech idzie do prywatnego. Odpowiedz Link Zgłoś
habrama Re: Współfinansowanie i wszelkie problemy znikają 30.06.07, 07:53 Dwa miesiące temu bylam na rozdrożu, oddać mame cieżko chorą do szpitala czy do konca opiekować się Nią w domu. Dobrze, że mam taki zawód, że dużo mogę zrobić w domu, nie muszę siedzieć po 12 godzin w pracy. Dobrze że pomogła mi siostrzenica mamy, dobrze wreszcie, że miałam na tyle pieniędzy, by płacić pielengniarką za zastrzyki, kroplówki, za masarze. W końcu jednak mama dostała silnego krwotoku z przewodu pokarmowego, wezwalam karetke i oddałam mame do szpitala. Chirurg na izbie przyjęć powiedział mi po co ją tu przywiozłam. A pielęgniarki bały sie jej dotykać. A co ja miałam zrobić, nie jestem lekarzem, nie wiem co robić w takich sytuacjach, nie miałam sprzętu do odsysania śliny i krwi z ust. Miałam patrzeć aż się wykrwawi. Wg chrurga i Ciebie oddałam ją na przechowanie(5 godzin się męczyła, zanim umarła). W czasie choroby Mamy często zastanawiałam się, co z chorymi mają zrobić ludzie nie będący w takiej sytuacji jak ja, nie mający pieniędzy,nieposiadający wspaniałej Kuzynki, pracujacy po 12 godzin. Aha, żeby nie bylo wątpliwości, na miejsce w hospicjum czekać można i pół roku. Więc zanim powiesz, że ktoś oddał na przechowanie dziadków do szpitala to pomyśl(to nie boli)i nie żyj mrzonkami o godnym poczęciu i godnym umieraniu w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
janusz6555 Koszyk Religi według ekspertów 29.06.07, 23:54 podnieść składki na płace dla lekarzy, podnieść opłaty OC na ofiary wypadków, podnieść ceny biletów na płace dla kolejarzy,podnieść .....itd - prawda jakie to proste ? Odpowiedz Link Zgłoś
jb777 no to mamy jakiś wwybór ? 30.06.07, 00:01 niestety nie - wyborów dokonują politycy - których wybieramy my. I co? Niech zlikwidują te ekonomiczne nonsensy za które placimy - i żadnych dodatkowych pienięzy nie trzeba będzie płacić. Rolnicy prawie nic nie płacą - przedsiębiorcy za każdą działaność składka zdrowotna obowiązkowa. Masa marnotrawsta i kosztownej głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Koszyk Religi według ekspertów 30.06.07, 00:05 Bzdura bzdure pogania, nie mozna ani okreslic dokladnie ceny za procedure, bo zawsze jest potrzebna troche inna. Finansowanie pracownikow przez zaplate za procedury to tez nie rozwiazanie, przeciez nie chodzi o prace w akordzie. Jezeli na dyzurze nie bedzie akurat naglych operacji to pracownicy maja byc nieoplaceni ? Jedyne rozwiazanie to osobny fundusz plac, ograniczenie doktorskich godzin do 48/tydz. jak chce EU (wtedy zwolni sie masa etatow i etacikow czyli zwolnia sie fundusze plac). Wtedy trzeba od nowa ustalic solidne place w wysokosci co najmniej 3x sr. krajowa dla specjalisty na poczatek. Koszt nie bedzie za wysoki, bo wszystkie dodatkowe pracki znikaja czyli zwalniaja fundusze. Wtedy bedzie wiadomo iloma godzino/doktorami faktycznie dysponujemy i bedzie trzeba zadbac o ich wydajne wykorzystanie. Wspolplacenie pacjentow min. 20 zeta za wizyte, podobnie wspoloplacanie lekow, unormuje przeplyw pacjentow i naciski na wypisywanie lekow bez opamietania. Dla pacjentow chronicznych naturalnie gorne pulapy odplatnosci. Dodatkowy skutkiem bedzie brak lekarzy czyli sporo i tak nie za bardzo potzebnych placowek padnie z powodu braku obsady. Naturalnie, proporcjonalny wzrost zarobkow dla pielegniarek i innych pracownikow pierwszej lini opieki zdrowotnej. Dopiero potem moze sobie Min.Zdr. dokladac na koszty materialowe i organizacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
smutny1970 Niech oni się najpierw rozliczą z tych 2300 zł 30.06.07, 00:40 co każdy średniozarabiający 2700 brutto miesięcznie wpłaca do systemu. Podniesienie nic nie da, bo zaraz dotrudnią nowych urzędasów do liczenia tej nadwyżki i tyle ją będziemy widzieli !!! Odpowiedz Link Zgłoś
vendettav Re: Niech oni się najpierw rozliczą z tych 2300 z 30.06.07, 07:05 Powiedzmy, że musisz mieć przeszczep wątroby. Będziesz musiał pracować na to ok. 435 lat. Chciałbyś? Wychodzi, że musisz mieć 15-osobową nigdy nie chorującą rodzinę, która zrzuci się na Twoje leczenie. W tej chwili część Twoich i moich pieniędzy idzie na takie przypadki z dziedziny transplantologii, hematologii, onkologii itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kon_boxer A miało być tak pieknie... 30.06.07, 00:07 CBA miało nam rozwiązać wszystkie problemy - dalej wyobraźnia nie sięgała. Odpowiedz Link Zgłoś
pierremichel Koszyk Religi według ekspertów 30.06.07, 00:09 Zembala nie zebala poprawcie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Re: Koszyk Religi według ekspertów 30.06.07, 00:18 Różnie oceniałem decyzje pana ministra od czasu jego nominacji, ale teraz mam wobec niego szacunek. Religa, jako pierwszy minister zdrowia ma odwagę powiedzieć, że wszystko kosztuje i trzeba znaleźć pieniądze. I ma cholerną rację! Żaden populista nie wmówi nam że czarne jest białe :-). Pieniędzy musi być więcej, nawet jak część zostanie zmarnowana, tylko po to żeby wszystko wytrzymało do jakiejkolwiek reformy. Jak padniemy, to trzeba będzie płacić nasze długi i jeszcze zapłacić za zbudowanie wszystkiego od nowa. Polskie rządy (każdej opcji!) do tej pory unikały bolesnych tematów i pozwalały pogrążać się opiece zdrowotnej. Medycyna należała się Polakom za składkę pokrywającą 50% jej kosztów, co wywoływało zadłużenie, a to z kolei oszczędności na drogich pacjentach. Ciężko chorzy musieli być leczeni byle jak albo od razu byli skazani na umarcie, bo nas nie stać - jaśniej tego powiedzieć się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
smutny1970 G.. kosztuje, jest marnowane a większość lekarzy 30.06.07, 00:45 się o.p.i.e.r.d.a.l.a ! Chodzę czasem do przychodni, widziałem też różne szpitale w działaniu. Oni potrafią każde pieniądze pochłonąć nie dając nic w zamian. Owszem można dać większą pensję ale w granicach rozsądku io możliwości finansowych a poza tym bez wprowadzania lepszych i gorszych. Masda ludzi z wyższym wykształceniem też ma niskie zarobki w porównaniu do swojej odpowiedzialności w pracy a za to są dużo ostrzej niż lekarze rozliczani z wykonanych zadań i jakości wykonania. Lekarz sobie może eksperymentować na pacjencie a w większości zawodów nie da się robić czegoś na oko, na zasadzie, że może się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: smutny1970 30.06.07, 02:55 smutny1970 napisał: > G.. kosztuje, jest marnowane a wiekszosc lekarzy > się o.p.i.e.r.d.a.l.a ! Chodzę czasem do przychodni, widziałem też różne > szpitale w działaniu. Oni potrafią każde pieniądze pochłonąć nie dając nic w > zamian. Owszem można dać większą pensję ale w granicach rozsądku io możliwości > finansowych a poza tym bez wprowadzania lepszych i gorszych. Masda ludzi z > wyższym wykształceniem też ma niskie zarobki w porównaniu do swojej > odpowiedzialności w pracy a za to są dużo ostrzej niż lekarze rozliczani z > wykonanych zadań i jakości wykonania. Lekarz sobie może eksperymentować na > pacjencie a w większości zawodów nie da się robić czegoś na oko, na zasadzie, > że może się uda. Masz racje!!! A strajk ma charakter czydto polityczny. Odobiscie jestem przeknany, ze strajk ten zorganizowalo SLD z poparcie PO. Zreszta te cztery babki, ktore okupowaly biuro startowaly w wyborach z listy SLD!!! Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Ty to serio? Brzmi jak kpina z propagandy Kaczej:) 30.06.07, 05:13 Odpowiedz Link Zgłoś
kingu78 Re: Koszyk Religi według ekspertów 30.06.07, 01:13 mindflayer prawdziwy komunista z ciebie. to właśnie Stalin upaństwowił szpitale. jak to sie skończyło wszyscy widza...niewydolność systemu. biurokracja pozera większość pieniędzy. po co nam drogi pośrednik w postaci nfz? czemu nie możemy zarządzać własnymi pieniędzmi? wiadomo ze wszystko co prywatne lepiej funkcjonuje. teraz płacimy podwójnie obowiązkowe ubezpieczenie a jak chcemy skorzystać ze specjalisty idziemy do prywatnego gabinetu. prywatne szpitale i prywatne ubezpieczenia rozwiążą problem. tak jest podnośmy podatki a niedługo wszyscy wyjada z kraju! ------------- www.upr.org.pl/main/artykul.php?strid=1&katid=77&aid=5750 Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Koszyk Religi według ekspertów 30.06.07, 02:09 Opozycja tylko potrafi czepiac sie obecnego rzadu, a przez 16 lat w ogole nie dbali o nic tylko kradli! Teraz tlumacza, ze nie bylo pieniedzy. Guzik prawda! Nie bylo dobrej woli i wszystko zlekcewazono!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Re: Koszyk Religi według ekspertów 30.06.07, 14:00 Biurokracja NFZ pożera tyle samo procentowo co na Zachodzie, to nie przez nią wyciekają pieniądze. Problem polega na tym, że przeciętny Polak rocznie płaci 1000 zł na NFZ (w ogóle nie płacą dzieci i rolnicy), ale oczekuje za to cudów. Gdzie poszły te czyjeś 2.500 ze składek? Tu poszły. Mamy bidę nie dlatego, że pieniądze są marnowane, ale dlatego że nakłady są za małe. Pieniądze są marnowane przez administrację szpitali, przez korupcję koncernów farmaceutycznych Odpowiedz Link Zgłoś
jg19411 Wystarczy pieniędzy,jeszcze zostanie 30.06.07, 02:46 A może wystarczy,gdy rolnicy zaczną wreszcie płacić składki na ubezpieczenia zdrowotne,min.Kalata odda 8 mln,a pensja posła z podstawowym wykształceniem nie przekroczy 1 tys zł,a za awantury w Iraku czy Afganistanie będą płacili Amerykańie,albo Izrael.? O dodatkowych pieniądzach ,m.inn. "wcześniejszych" górnikach i kolejarzach nie wspomnę. Dodam tylko,że dziś rolnicy płacą do KRUS-u 240 zł kwartalnie,a nierolnicy prowadzący działalność gospodarczą minimum powyżej 700 zł/miesięcznie tj w skali rocznej 10 -ciokrotnie więcej.Skandaliczna dyskryminacja.Dziwi brak reakcji Rzecznika Praw Obywatelskich. Brakuje 6 mld zł,a budżet /czyli my wszyscy/,dopłaca do rolniczych rent i emerytur ....15 mld zł rocznie.Wystarczy pieniędzy?.Jeszcze zostanie 6 mld zł. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba KRUS to jakas bolszewicka kpina z narodu! 30.06.07, 05:17 Dopieszczanie rolniczych nierobow (bo ten dobry rolnik to i 700 miesiecznie by zaplacil i bolu nie poczul) w imie czego? Ukrywania faktycznego bezrobocia na wsi i niewydolnej gospodarki rolnej? Przy tym iscie AFRYKANSKIM procencie polskiej populacji formalnie zyjacej z ziemi ow KRUS to samobojstwo i zabojstwo wszelkich systemow opieki zdrowotnej. Odpowiedz Link Zgłoś
zoomca Zabrac wczesne emerytury i gornicze prezenty, 30.06.07, 03:53 to pieniadze sie znajda. Zamiast finansowac wszystkie widzimisie socjalistycznego PiS'u trzeba sie zdecydowac na porzadna reforme finansow. Przestac rozdawac na prawo i lewo jak jakas grupa zacznie strajkowac, opodatkowac rolnikow (rowniez niech zaczna placic za KRUS), zabrac bezrobotnym, ktorym sie nie chce isc do pracy za place minimalna i pieniadze sie znajda. Odpowiedz Link Zgłoś
maciunia4 Re: Koszyk Religi według ekspertów 30.06.07, 05:16 Nic kurcze z tego nie rozumiem,dlaczego NFZ nie podaje przejrzystego bilansu wydatkow i wplywow, np ile idzie z budzetu na zdrowie,ile dostaja szpitale? Piekna zawierucha, ale brak konkretnych cyfr. Tylko mowia ile zabraknie. Ile tak naprawde dostali i ile wydali to cisza nawet Ci co strajkuja nie maja o tym pojecia tylko mowia,ze malo. Zaden szpital pewnie tez nie podaje bilansu, ciekawe a przeciez to wszystko niby publiczne. Dziwne tez,ze zadna gazeta nie podaje dokladnych wplywow i wydatkow,kosztow utrzymania NFZ, hm nawet wyborcza... Odpowiedz Link Zgłoś
me2free Nie ufam Relidze, jako minister jest slaby 30.06.07, 06:33 co to za minister, skoro potrafi tylko siegac do kieszeni podatnikow juz placacych. A gdze skladki o obszarnikow? Moze przyjrzeliby sie szalenstwom w KRUS-ie, wydatkom na administracje, kosztom niepotrzebnego referendum w sprawie rospudy. Wspanilomyslnym wydatkom na swiatynie OB. A CBA, IPN, Irak, Awganistan po co sa? Marnuja nasze pieniadze! Odpowiedz Link Zgłoś
knidyjka Re: Brakuje 9 mld 30.06.07, 07:47 więc trzeba sięgnąć do kieszeni podatników. Niewiadomo za co mamy płacić, ale płacić musimy. To druga propozycja dotycząca pieniędzy, wysunięta przez pana ministra. Czyżby tylko do tego miała się sprowadzać reforma służby zdrowia,jak zamanipulować naszą kasą? Odpowiedz Link Zgłoś
zolwin Koszyk Religi według ekspertów 30.06.07, 09:41 No to widzę że Minister Religa i Minister Pinkas szykują się do dymisji i chcą pieknie odejść jako obrońcy służby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
lifpi Koszyk Religi według ekspertów 30.06.07, 11:17 może zamiast podnosić składkę tym, którzy już ją płacą, nakłonić do płacenia tych, którzy nie płacą, a chorują, to znaczy rolników ? W końcu solidarne państwo powinno być solidarne we wszystkie strony... Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Podwyzszyc cene kazdej paczki papierosow o 1 zl 01.07.07, 11:36 i juz bedzie pewnie kilka miliardow zlotych. Odpowiedz Link Zgłoś