Dodaj do ulubionych

Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez leków

30.06.07, 07:56
A nie można na tych książeczkach Rum-owskich drukować peselu?
Obserwuj wątek
    • hania37 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 30.06.07, 08:11
      Oj, naiwniak z Ciebie ;-) To by było zbyt proste.
      • tetlian Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 09:12
        Z przerażeniem patrzę na to, co teraz dzieje się w Polsce.
        • lewar121 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 09:40
          Ja też jestem przerażony, że w tej kadencji pierwszy raz w historii Polski
          opozycja nie przebiera w środkach a ciosy poniżej pasa są na porządku dziennym.
          Szkoda tylko, że pielęgniarki są tak naiwne i dają się podpuszczać. Po decyzji o
          nie wpisywaniu pesel już dobrze widać jaki charakter ma ten protest. Ci ludzie
          zapomnieli o powołaniu (zakładam, że kiedyś je mieli). Sprywatyzujmy wreszcie
          służbę zdrowia. Pacjenci będą płacili za faktycznie wykonane usługi a medycy
          zaczną ze sobą konkurować dzięki czemu poziom ich usług wreszcie wzrośnie.
          Skończą się protesty i wysiadywanie na ulicach. Jak chce protestować to niech
          protestuje....ale wtedy nie zarobi ani grosza. Skończą się też łapówy których
          rocznie dajmy tym darmozjadom zapewne kilk miliardów rocznie. Do roboty państwo
          lekarstwo i pielęgniarstwo. Wy macie nam służyć a nie robicie łaskę!
          • jastszomb Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 09:56
            lewar121 napisał:
            > Szkoda tylko, że pielęgniarki są tak naiwne i dają się podpuszczać.

Sam jesteś naiwny jeśli myślisz, że ktoś będzie chciał pracować za 1000 złotych miesięcznie.
            • moki1 Dość terroru białych kitli 01.07.07, 11:29
              • swistak336 Jakim prawem mój pesel na ogólnodostępnym druczku? 01.07.07, 12:05
                PESEL zawiara dane osobowe pacjenta! To narusza moją prywatność! Ponadto umożliwia zbyt łatwy wyciek danych do grup przestępczych! Tak nie wolno proszę rządu!
                • karl Nie będzie można wydawać leku bez peselu. 01.07.07, 13:12
                  my w aptece zastanawialiśmy się co zrobić i stwierdziliśmy, że będziemy sami
                  dopisywać numer pesel z tyłu recepty, dopóki nikt tego nie zakwestionuje. bo to
                  nastepny skandal, jak z tymi rozmiarami recept, które póżniej NFZ nie
                  refundował.
                  • moki1 Dlaczego tak sie przed tym bronią? 01.07.07, 13:38
                    Każde działanie mające na celu utrudnienie oszustw spotyka sie z protestem
                    lekarzy. Ciekawe dlaczego?
                    • amus007 Re: Dlaczego tak sie przed tym bronią? 01.07.07, 13:45
                      wierz mi że to praktycznie w żaden sposób nie zabezpiecza przed oszustwami.
                      Po prostu ktoś wymyślił że powinno, ale wcale tak nie musi być.
                      Myślenie szczątkowe jest gorsze od głupoty.
                      Pracuję w pogotowiu i wielu pacjentom którym udzielam pomocy lub wypisuje
                      recepty nie ma swojego PESEL'u i dowodu osobistego . i co w takim razie ma on
                      zrobić?
                      • amus007 Do Lewara121 - jestem lekarzem a nie kamerdynerem 01.07.07, 13:46
                        Mogę CI pomoc jak bedziesz w potrzebie ale służyć to nigdy, wybij to sobie z glowy
                        :)
                        • lewar121 Służba....zdrowia 01.07.07, 13:55
                          To po co chcesz pracować w SŁUŻBIE zdrowia ? Jak chcesz tylko leczyć to namawiaj
                          swoje koleżanki żeby chciały prywatyzacji swoich zakładów pracy a nie tylko
                          podwyżek wynagrodzeń z mojej kieszeni :)
                          • amus007 Re: Służba....zdrowia 01.07.07, 14:06
                            boże, człowieku, w jakim Ty świecie żyjesz??? Jeżeli się coś nazywa Służba
                            Zdrowia to nie znaczy że jesteśmy służacymi każdego (mógłbyś tak pisać gdybym
                            pracował w Służbie Lewara ;) )
                            Poza tym wiele rzeczy których nazwy nie można brać dosłownie np. Prawo i
                            Sprawiedliwość (które kiedyś popierałem), bo jeżeli faktycznie popierają prawo i
                            sprawiedliwość to skąd przestępcy w rządzie???

Podsumowując będziesz miał problem zdrowotny - to na miare moich możliwości
                            pomoge, ale na każde Twoje skinienie nie będe...
                            • lewar121 Re: Służba....zdrowia 01.07.07, 14:14
                              Kiedyś lekarze byli wykształconymi osobami a teraz nie rozumieją nawet znaczenia
                              słów "służba" i "powołanie" :)
                              Pozdrawiam.
                              • amus007 Re: Służba....zdrowia 01.07.07, 14:37
                                Kiedyś to znaczy kiedy???
                                całkiem niedawno doszło do upowszechnienia dostępu do służby zdrowia, wcześniej,
                                to znaczy aż od czasów starożytnych za wszystko trzeba było płacić, bez
                                pieniędzy nie było lecenia, nawet jak ktoś był umierający...więc proszę bez
                                podawania takich głodnych kawałków że dawni lekarze to byli ludźmi z powołania,
                                a teraz to sami leniwi, niedouczeni zwyrodnialcy... z pominięciem kilku
                                czarnych owiec znam wielu lekarzy szlachetnych, naprawdę przejmujących sie
                                pacjentami. Wiem też że jeżeli obecny system pozostanie to wielu z nich się
                                tutaj zmarnuje ( o ile nie wyjadą).
                                Bo czy to że sprzątaczka w NFZ'cie nierzadko zarabia więcej od lekarza
                                specjalisty (bez dyzurów) ma wpływać dobrze na naszą motywacje pracy z pacjentem???
                                Uprzedzając pytanie - że my, lekarze możemy dorobić ( na dyżurach czy po
                                południu w przychodni) to odpowiadam ze każdy może, lecz nie każdemu się chce...
                                • 4g63 Re: Służba....zdrowia 01.07.07, 15:31
                                  Amus, każdy normalnie (i w miarę zdrowo) myślący człowiek, popiera lekarzy i
                                  chce żeby zarabiali, nawet kilkanaście razy więcej niż sprzątaczka w NFZ,
                                  dlatego między innymi dziwię się Wam, że pracujecie za te marne grosze. I cieszę
                                  się że wreszcie zaczęliście walczyć o swoje - bo się Wam należy - jak każdemu
                                  innemu pracującemu człowiekowi. Dodam że jestem w prywatnej przychodni i nie mam
                                  zamiaru sponsorować "bezpłatnej służby zdrowia" która jak wiadomo każdemu
                                  zdrowemu psychicznie człowiekowi - musi być płatna a ta płatność musi się
                                  odbywać na typowych zasadach rynkowych (na pewno nie w taki sposób jak teraz).
                                  Jak widać, lekarze w końcu sami przeforsują taki stan rzeczy i prędzej czy
                                  później, obieg pieniądza będzie bezpośredni pacjent - lekarz.
                                  • centrolew PESEL... nadinterpretacja 01.07.07, 17:01
                                    Moim zdaniem z tym, że aptekarz nie może wpisać PESELu to nadinterpretacja.
                                    Niewpisanie numeru PESEL jest tym samym, co jego błędne wpisanie - w mojej
                                    opinii. Chodzi tylko o to, że to teraz aptekarz będzie musiał sprawdzić dowód
                                    osobisty, wpisać PESEL i parafować.

A swoją drogą to trochę bez sensu, taki protest. Popieram w 100% lekarzy, ale
                                    sceptycznie podchodzę do możliwości zwycięstwa... Społeczeństwo choć popiera
                                    strajk, jak będzie miało zacząć wreszcie płacić, to się odwróci w drugą stronę!
                                    • centrolew Re: PESEL... nadinterpretacja 01.07.07, 17:34
                                      Sprawa się wyjaśniła... Znalazłem link do oficjalnego stanowiska NFZ. Pracownik
                                      apteki może uzupełnić PESEL na podstawie dowodu tożsamości. Koniec i kropka!

Droga GW! Poprawcie artykuł, bo piszecie bzdury!
                                      • pigula_agenciara_sld L_u_d_u__Warszawy__P_o_g_o_ń__Bia łą__Z_a_r_a_z_ę ! 02.07.07, 00:45
                                        minister obrony, Aleksander Szczygło:

Dlaczego nie macie pretensji do tych lekarzy,
                                        którzy nie wykonują swoich obowiązków,
                                        którzy odchodzą od łóżek chorych.
                                        To jest moralne postępowanie? To jest hucpa ...

...W miasteczku namiotowym od soboty
                                        trwa także "biały weekend" ...
                                        ...............................................

To zbrodnia !!

Pacjenci umierają z braku opieki
                                        a biała zaraza bawi się na pikniku
                                        piekąc kiełbaski i tańcząc !!!

Najwyższy czas na oddolną reakcję
                                        Obywateli i Rodzin Pacjentów -
                                        rozwalić piknik cynicznego
                                        białego bydła !!!!!!
                                        • onufry.zagloba Buhahaha! Zaiste DUMB Poles. Jakos ciemnocie do 02.07.07, 01:49
                                          komuszych lbow nie przyjdzie, ze wystarczy jedno pociagniecie rzadowego piora,
                                          by sie z obowiazku wpisywania numeru PESEL wycofac. I by chorzy swe leki
                                          dostali:)))
                              • tomograf Re: Służba....zdrowia 01.07.07, 14:51
                                Ja rozumiem doskonale, ale na służbę mnie nie stać. Zarabiam mniej w sumie niż
                                kamerdyner wziąłby za pracę u mnie. A powołania są do zakonu lub do wojska. Za
                                parę tygodni spakuję walizki i będę leczyć w Hiszpanii, piękny kraj, nikt nie
                                będzie pitolił o służbie za 1000 zł tylko będę wykonywać pracę za kilkanaście
                                tysięcy euro miesięcznie. Pa :)
                        • w.groch Re: Do Lewara121 - jestem lekarzem a nie kamerdyn 01.07.07, 13:56
                          lewar rozumie pojęcie "służba zdrowia" w kategoriach PRL-u, kiedy to placówki
                          opieki medycznej były państwowe i służyły.
                          Syndrom homo sovieticus.
              • dawcy_pawulonu ~~Następny krok!Mordowanie pacjentów~~ 01.07.07, 13:32
                Lekarze mordercy?
                Surrealizm czy mroczne fakty!
                W łodzi już o tym się przekonali.
                • obrazoburca Re: ~~Następny krok!Mordowanie pacjentów~~ 01.07.07, 17:42
                  A każdy Polak to pijak, qrva, i złodziej!
                  Surrealizm, czy mroczne fakty?
                  W Niemczech i już o tym sie przekonali.
              • scolopetarius Czerwona hołota w białych kitlach 01.07.07, 13:34
                robią tylko zamęt i politykę wcale nie chodzi im o pacjentów, których wywalają
                ze szpitali
          • vapor1 do lewara 01.07.07, 10:11
            A dajesz bucu te łapówy czy tylko tak se piszesz? Ja nigdy nic nie dałem a
            leczony byłem świetnie przez swietnych lekazry. Najlepiej powtarzac bzdury za
            Ziobro Samo Dobro i Ukochanym Wodzem Jarosławem - też samo dobro, bo przeciez
            widac jak wprost uwielbia on ludzi.
            • obrazoburca Re: do lewara 01.07.07, 17:43
              Spieprzaj dziadu!!!
          • pos3gacz Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 10:13
            Lewar Ty naprawdę jesteś chory,choć rokowania wyzdrowienia są bardzo małe,ale
            warto spróbować się leczyć[proponuję zakład zamknięty psychiatryczny]
          • janusz112 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 11:37
            lewar, co Ci się popie... Lekarz i pielęgniarka mają leczyć, a nie służyć. Jeśli
            mają służyć, to służbie trzeba płacić.
          • ana_35 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 11:38
            Dramatyzujesz. Ja tak jak wszyscy w Trójmieście mam książeczkę RUM czyli taki
            bloczek z receptami do wypisania. Są tam na każdej recepcie wydrukowane moje
            dane osobowe - pesel też tam jest - sprawdziłam. Zatem można nie zmuszać
            lekarzy do wypisywania ciągu cyferek. Wystarszy wprowadzić takie gotowe imienne
            recepty w całym kraju.
          • no_one2 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 11:44

lewar121 napisał:

> Skończą się też łapówy których
            > rocznie dajmy tym darmozjadom zapewne kilk miliardów rocznie. Do roboty państwo
            > lekarstwo i pielęgniarstwo. Wy macie nam służyć a nie robicie łaskę!

Jak chcesz zeby ktos ci sluzyl (ci celowo z malej litery,tak zwyklem mowic do
            forumowych szczurkow) ,to zatrudnij sobie parobka,a geby lekarzami czy
            pielegniarkami nie wycieraj,bo kiedys trafisz do szpitala i bedziesz skakal na
            dwoch lapkach zeby ci pomogli.
            • lewar121 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 13:56
              Biedaku tyle lat żyjesz i jeszcze nie wiesz, że to jest SŁUŻBA zdrowia ???
              :)) Wyrazy współczucia chłopie!
              • w.groch Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 14:00
                lewar121 napisał:

> Biedaku tyle lat żyjesz i jeszcze nie wiesz, że to jest SŁUŻBA zdrowia ???
                > :)) Wyrazy współczucia chłopie!

A ty nie wiesz, że pojęcie SŁUŻBA zdrowia odnosi się do czasów PRLu??
                Dziś nazwę służby zdrowia noszą placówki opieki zdrowotnej MON, MSWiA oraz
                Ministerstwa Sprawiedliwości.
                • lewar121 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 14:15
                  Fajnie by było gdybyś z taką zawziętością głosował za prywatyzacją służby zdrowia :)
                  • tomograf Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 15:11
                    > Fajnie by było gdybyś z taką zawziętością głosował za prywatyzacją służby
                    > zdrowia :)

To jeden z postulatów strajkujących. Nie chciało się sprawdzić? No cóż...
                    Poza tym kolejny raz przypominam, że służba odeszła wraz PRL. W obecnym PRL-bis
                    mamy Ochronę Zdrowia.
                    • lewar121 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 16:05
                      Nie kłam! :)
                      Mieszkam blisko tego pikniku pod kancelarią premiera i jednym z widocznych tam
                      haseł jest - "Nie prywatyzacji! Nie dajmy okraść służby zdrowia!"
                      • tomograf Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 17:45
                        To jest hasło pielęgniarek :) najwyraźniej. Nie wiem, nie widziałem, więc nie
                        skomentuję. OZZL popiera w pełni, a wręcz postuluje prywatyzację (przede
                        wszystkim zasady rynkowe w ochronie zdrowia).
          • polonus3 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 16:56
            Jezeli bym tak przypadkowo znalazl sie w Polsce i zachorowal a lekarz przepisal mi
            jakies lekarstwa to ich nie wykupie bo nie mam PESEL? Mam umrzec? Miedzy innymi
            dlatego nie przyjezdzam do Najjasniejszej. A dlaczego wprowadzili koniecznosc
            wpisywania tego Pesel? A dlatego bo lekarze robili swindle w celu wyludzania
            pieniedzy od panstwa wypisujac "lewe" recepty na refundowane lekarstwa,
            mordowania pacjentow PAVULONEM w celu otrzymywania "wziatek" od zakladow
            pogrzebowych za "skory" itp. przekrety!
      • dr01 POMysł RacjonalizaTORski!!! 01.07.07, 10:13
        Proponuję, aby każdy pacjent drukował sobie w drukarni NALEPKI z imieniem,
        nazwiskiem, adresem, wiekiem, datą urodzenia, PESELem, nr dowodu osobistego, nr
        telefonu, nr ubezpieczenia w NFZ, kasą chorych, nr kołnierzyka i wzrostem oraz
        kodem kreskowym. Takie nalepki będą nalepiali lekarze na wszystkie dokumenty
        począwszy od recept, skończywszy na papierze toaletowym wydawanym pacjentowi w
        czasie hospitalizacji (wymusi to wydawanie papieru toaletowego przez personel
        medyczny, który obecnie skrycie przetrzymuje rolki papieru co powoduje, że w
        szpitalu podetrzeć się można jedynie ligniną)
        • molii Re: POMysł RacjonalizaTORski!!! 01.07.07, 10:38
          "Ci ludzie zapomnieli o powołaniu "

oni maja powolanie ale nie sa siostrami milosierdzia nikt nie kazal lekarzowi
          ani pielegniarce pracowac charytatywnie! sam idz do pracy za 1000 zł

> który obecnie skrycie przetrzymuje rolki papieru co powoduje, że w
          > szpitalu podetrzeć się można jedynie ligniną
          - nawet nie macie pojecia co ludzie wynosza z publcznych toalet - w przychodzni
          rodzinnej ostatnio wyniesli sedes, a powyrywane mydelnicki ze scian to standart
          a o papierze nie wspomne. nuczmy sie kultury i korzystania z "luksusów" do
          tego czasu beda nam wydzielac papier

A zeby wpasc na pomys wpisywania PESELu na recepty ministerstwo wydalo kilka
          milionow zloty bo Pani w NFZ nie moze sprawdzic recepty po nazwisku, a
          okodowanie recept tez nie wystarcza wiec teraz pesel. ciekawe co bedzie
          nastepne. ale nic nie robia zeby nam pacjentom ulatwic zycie.
          • pacjet123 Re: POMysł RacjonalizaTORski!!! 01.07.07, 11:11
            molii napisała:

> "Ci ludzie zapomnieli o powołaniu "
            >
            > oni maja powolanie ale nie sa siostrami milosierdzia nikt nie kazal lekarzowi
            > ani pielegniarce pracowac charytatywnie! sam idz do pracy za 1000 zł

A kto im każe pracować za 1000zł? Mogą zmienić zawód, jednak perspektywa
            zarabiania w przyszłości w prywatnej klinice 25000zł miesięcznie jest zbyt kusząca.

Skoro nie ma popytu na pracę lekarzy za takie pieniądze, jak chcą, to niech
            zmienią zawód. Zadziała prawo rynku.
            • iffa4 Re: POMysł RacjonalizaTORski!!! 01.07.07, 11:26
              Jasne, juz widze zmiany zawodu i koniecznosc ewakuacji pacjentow ze szpitali z
              powodu braku lekarzy. Wczoraj ewakuowano JEDEN oddzial z Barskiej - i jaki
              wrzask byl??? A jaki wrzask jest, jesli w poradni nie ma lekarza i ktos nie
              zostanie przyjety ? Nie liczylabym na prawa rynku, lekarzy jest zdecydowanie za
              malo, wiec jesli sie przekwalifikuja lub wyjada, bedziemy baaardzo plakac.
              • swistak336 A jeśli lekarze wyjadą do normalnych krajów?? 01.07.07, 12:11
                Teraz mamy wolny rynek - pomyśleliście, co się stanie, jeśli nasi lekarze i pielęgniarki masowo wyjadą do normalnych krajów? Obecne pensje mogą być niezbyt kuszące nawet dla lekarzy ze wschodu, nie będzie więc komu nas leczyć (chyba że prywatnie).

A rząd wyjątkowo kretyński - jakby z tymi kobietami pogadał na początku protestu, powyżalałyby się i rozeszły do domów. A tak, rząd sobie sam zrobił protesty.
      • makrama1 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 12:19
        hania37 napisała:

> Oj, naiwniak z Ciebie ;-) To by było zbyt proste.

Nie byłoby. PESEL tam jest.
        Może tylko powrót do korzystania z tych książeczek byłby rozwiązaniem zbyt
        prostym.
        • obrazoburca Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 18:23
          byłoby to rozwiązanie.... absurdalne.

Mam taka książeczke od lat.... sam nie wiem ilu. nie pamiętam. :-(
          w kazdym razie, od... początku ich zaistnienia.

- I co?
          - i nic.
          Ani razu nie przydała mi się do niczego, ani jedna z recept (3szt. każda) nie została wypełniona, zrealizowana...

w Polsce jest ok 38 mln. obywateli, z których przynajmniej połowa nie korzysta z publicznej służby zdrowia i refundowanych leków częściej niz raz na 10 lat...

poza tym, czasem jedna wizyta u lekarza to... kilka recept jednocześnie (RUMowskie ksiązeczki zawierają ich 20), więc żeby dostac kolejne, trzeba poczekać, aż ktoś je wydrukuje, przysle (kolejne koszty). Że o zgłoszeniu zapotrzebowania na takie nie wspomnę (przecież nikt nie zrobi tego 'z urzędu' wtedy, kiedy sie pacjentowi kończą, tym bardziej, że dość opieszale działaja 'nasze' polskie urzedy, systemy informatyczne itd, itp.

system numerowanych imiennie recept jest pomysłem idiotycznym, bo z jednej strony za bardzo technologicznie wymagającym, a z drugiej strony, zbyt dla odpowiednio rozwiniętej technologii przestarzałym.

Poza tym niepodważalną prawda jest, że nie ma systemów idealnych, i jeśli ktoś będzie chciał zarobic na refundowaniu leków czy czymkoliwek innym, to to zrobi.
    • m7i7k7i 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez leków 30.06.07, 08:11
      Tak i teraz wychodzi prawda na wierzch. Pan Bukiel oświadczył publicznie, że
      polscy lekarze nie potrafią przepisać (przerysować) 11 cyfr - muszą się do
      tego specjalnie przygotowywać i pewnie wyjechać na 2-tygodniowy kurs ( płatny
      z funduszy publicznych ). Niezbyt dawno temu Gazeta pisała, że w jakimś
      szpitalu dziennie rozchodowywano kilkadziesiąt igieł na jednego z pacjentów.
      Tak tego na pewno nie zrobiły pielęgniarki, lekarze ani inny personel
      szpitalny - TO MUSIAŁ zrobić PiS a jak nie oni to LPR a w ostateczności
      Samoobrona.
      Szanowni Państwo wszyscy wiemy, że w kontaktach z personelem medycznym liczy
      się tylko nasza prywatna kasa i gdyby personel na tym poprzestał to OK. Ale
      wyłudzanie wręcz okradanie naszych wspólnych publicznych funduszy - to musi
      być przerwane i żadne protesty w tym nie przeszkodzą. Mam taką nadzieję .
      • malpa-z-paryza PESEL, dobra rzecz 30.06.07, 09:56
        po pierwsze jest to krok do opodatkowania lekarzy, w ten sposob jest kontrola ilu przyjmuje pacjentow i
        od tego moze placic podatek.
        jescze powinien wpisywac cene konsultacji..
        • 4krzych1 opodatkować i wziąć za d.. lekarzy i pielęgniarki! 01.07.07, 01:49
        • hydepark1 Re: PESEL, dobra rzecz 01.07.07, 08:57
          i tu jest pies pogrzebany oni sie boja wszelkich reform bo ukróca im faktyczne
          dochody !!!!!Niee będą mogli korzystać w szpitalach z urządzeń medycznych itd...
        • antykomuch11 Re: PESEL, dobra rzecz 01.07.07, 12:50
          Moim zdaniem lekarz, szpital, itp powinien wystawiac normalna fakture
          VAT lub paragon fiskalny (kasa fiskalna) tak jak to sie dzieje
          z wiekszoscia uslug na rynku.

Z ekonomicznego i fiskalnego punktu widzenia nie widze zadnej
          roznicy miedzy usluga medyczna, usluga taksowkarza czy usluga
          naprawy sprzetu komputerowwego.

No Panowie lekarze prawda ze proste ?
          Wystarczy kupic kase fiskalna lub najprostrzy program F-K za
          300zl
          Dlaczego tego nie żądacie ?
          Przeciez to jest cos co wpisuje sie w prawdziwa reforme sluzby zdrowia ?
          • bp69 pomyśl trochę- to nie boli 01.07.07, 13:26
            Kasa fiskalna jest dla vatowców. Usługi medyczne są z niego zwolnione
            (wyobrażasz sobie długi szpitali po wprowadzeniu vat-u?
            W gabinecie zawsze możesz poprosić o rachunek. Ale tego nie zrobisz- bo bez
            rachunku taniej.
            A napisz mi proszę, ile razy wziąłeś fakturę vat od mechanika samochodowego? A
            od fryzjera?
            • hydepark1 ale kosztuje !!!!!!! 01.07.07, 16:15
              bo fryzjerowi i mechanikowi płacę z dochodów opodatkowanych a lekarz nie
              wystawiając rachunku pracuje na czarno mimo ze składkę płacę na ZUS czyli dwa
              razy !!!!!!!Raz nie przyjmie mnie w szpitalu bo zabrakło limitu mimo ze ZUS
              zapłaciłam a ten sam lekarz przyjmie mnie i nie wystawi rachunku !!!!bo wiadomo
              taniej !!!!Nie gra !!!!!!!!
      • olias Re: 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez leków 01.07.07, 08:52
        inne przykłady kradzieży lekarskich? proszę bardzo. słynny przed laty
        kombatant, który potrzebował ok. 1 tyś tabletek viagry w ciagu 1 miesiąca (miał
        za darmo, na kartę kombatanta). jednodniowe dziecko na pomorzu któremu leczono
        zęby. Gość któremu usunięto łącznie 50 zębów, więcejj niż człowiek może mieć.
        Przy okazji - lekarzy żądają nie tylko bajecznych podwyżek. Chca żeby 1 mld
        przeznaczony na komputerowa obsługę pacjentów skierować do ich kieszeni.
        Słowem - żadnej kontroli. przykro mi, ale jesteście najbardziej zdeprawowaną
        grupą społeczną w PL. Jeszcze pamiętam przypadek gdy lekarka musiała odejść z
        pracy w szpitalu, bo naraziła się kolegom. Ona ... nie brała.
    • towarzysz.dyrektor "liczba pacjentów przyjmowanych w ciągu godziny .. 30.06.07, 08:22
      ... zmniejszy się do dwóch, trzech." [z powodu PESEL-i na receptach].

Chmmm ?????? A to ci novum. To wpisanie zakichanej liczby na recepte zajmie ok
      10 minut ? Rzeczywiscie, szacowne gremium w bialych kitlach jest mocno
      przepracowane. Nalezy sie za ten nadobowiazek i odciski od trzymania dlugopisu
      sowita podwyzka i pomostowa emerytura. Nie mowiac o moralnym zadoscuczynieniu.
      • towarzysz.dyrektor ...a zeby szacowne grono odciazyc i zwiekszyc ... 30.06.07, 09:25
        liczbe pacjentow z 2 do 2 i pol /godz proponujemy zniesc niecny obowiazek
        posiadania tych wykletych kas fiskalnych. Przeciez wybijanie paragonow za
        usluge jest moralnie naganne i naraza opuszki lekarskich palcow na urazy i
        przedwczesne zuzycie. Za to propagujmy akcje rozpruwania zaszytych kieszeni, co
        usprawni wentylacje organizmow lekarskiej braci i zdecydowanie poprawi im
        nastroje.
      • obrazoburca Re: "liczba pacjentów przyjmowanych w ciągu godzi 01.07.07, 01:04
        a nie przyszło do pustego łba, że jeden moher z drugim moze strawić wiecej czasu na znalezienie dowodu odsobistego? (o ile wogóle go ze sobą zabierze).
        • akle2 Bzdura 01.07.07, 09:06
          A tobie nie przyszło do głowy, że mohery zwykle są przywiązane do jednego "swojego" lekarza, a lekarze prowadzą coś co się nazywa dokumentacja medyczna - pani w rejestracji wyciąga kartę i zanosi do gabinetu - na tej karcie można przecież raz wpisać PESEL, który jest jeden na całe życie i się nie zmieni, z tej karty w kilka sekund przepisze się za każdym razem do recepty. Też zbyt skomplikowane ??
          • vapor1 do akle 01.07.07, 10:14
            A tobie ciemnioku nie przyszlo do glowy ze lekarze maja leczyc a nie tracic
            czasu na pisanie bzdur?
            • akle2 do vapora1 01.07.07, 10:33
              PESEL jeśli ma się przysłużyć uszczelnieniu systemu nie jest czymś nagannym, wg ciebie pewnie recepta powinna być na okaziciela, bo wpisanie imienia i nazwiska też zamjuje czas, zacznij od siebie i wogóle ich nie bierz, a tak na marginesie to jesteś chamem
            • lkleon do vapora 01.07.07, 11:42
              A tobie debilu nie przyszło do tego zakutego czerwonego ubeckiego łba że lekarze
              maja leczyć a nie nas okradać
        • kitikitik Re: "liczba pacjentów przyjmowanych w ciągu godzi 01.07.07, 09:34
          obrazoburca napisał:
          > a nie przyszło do pustego łba, że jeden moher z drugim moze strawić wiecej
          > czasu na znalezienie dowodu osobistego? (o ile wogóle go ze sobą zabierze).
          Nie przyszło, bo nr PESEL jest podany na kartotece lekarskiej i musi być podany
          przy rejestracji się do danego lekarza rodzinnego.
        • 1o1o1o Re: "liczba pacjentów przyjmowanych w ciągu godzi 01.07.07, 11:48
          qwa w tej polsce to maja problemy :/ na slasku od co najmniej 5 lat kazdy
          pacjent ma karte czipowa, ktora podaje w rejestracji i zanim jeszcze wejdzie do
          gabinetu juz ma wydrukowane zolte kupony na recepty ze wszystkimi danymi
          osobowymi:imieniem, nazwiskiem, adresem, peselem i numerem karty... czyli mozna
          , tylko trzeba chciec
    • gosik_p Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 30.06.07, 08:37
      Gazeta chyba do końca nie rozeznała się w przepisach. W stanowisku prezesa NFZ :
      www.nfz-opole.pl/Swiadczeniodawcy/stanowisko_centrali_PESEL.pdf
      uściślono, że osoba wydająca lek w aptece, w przypadku braku numeru pesel na
      recepcie, ma prawo dopisać go na recepcie, ale tylko i wyłącznie na podstawie
      posiadanego przez pacjenta dokumentu, zaopatrzonego w pesel.
      Dziwi mnie to, że panowie lekarze obudzili się dopiero teraz. Projekt
      rozporządzenia znany był już od dawna, a treść rozporządzenia została
      opublikowana 1 czerwca. Skoro chcą wspomóc reformę służby zdrowia, dlaczego nie
      chcą uszczelnić systemu medycznego kontrolującego leki? Większe prawo do
      protestu mają aptekarze, na których spadnie obowiązek mozolnego wpisywania tego
      numeru pesel do systemu aptecznego (a pesel nie jest jedynym numerem,
      wprowadzanym przez aptekarza), a co więcej - obowiązek poprawiania pomyłek
      lekarzy. Tak, jak do tej pory, gdzie za lekarskie pomyłki i nieznajomość
      przepisów w przypadku kontroli płaci aptekarz.
      Poza tym, gdyby środowisko lekarskie tak sie nie opierało komputeryzacji
      gabinetów i przychodni, problem byłby z głowy.
      • jcc3 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 30.06.07, 09:40
        > Większe prawo do
        > protestu mają aptekarze, na których spadnie obowiązek mozolnego wpisywania tego
        > numeru pesel do systemu aptecznego (a pesel nie jest jedynym numerem,
        > wprowadzanym przez aptekarza), a co więcej - obowiązek poprawiania pomyłek
        > lekarzy. Tak, jak do tej pory, gdzie za lekarskie pomyłki i nieznajomość
        > przepisów w przypadku kontroli płaci aptekarz.
        Nie podpadajmy w paranoję, tak samo "trudno" wpisać pesel lekarzowi jak i
        aptekarzowi. Wpisanie 11 cyfr z klawiatury numerycznej komputera to 2 sekundy
        dla wprawnej osoby, a patrząc na jakość i szybkość obsługi w aptekach nie mam
        wątpliwości, że te osoby wprawę mają. Poza tym NIE MA MOŻLIWOŚCI POMYŁKI przy
        wpisywaniu nr pesel do programu komputerowego - posiada on tzw. liczbę
        kontrolną, która praktycznie wyklucza możliwość złego wprowadzenia nr pesel
        (patrz: chemeng.p.lodz.pl/zylla/ut/pesel.html).
        Cóż, zawsze w tym kraju było tak, że jak ktoś komuś dodał choćby trochę pracy i
        nie poszła za tym złotówka, to było i jest to traktowane jak zamach na prawa
        człowieka. Oj, nygusy, nygusy...

Pozdrawiam
        • gosik_p Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 12:43
          > Nie podpadajmy w paranoję, tak samo "trudno" wpisać pesel lekarzowi jak i
          > aptekarzowi. Wpisanie 11 cyfr z klawiatury numerycznej komputera to 2 sekundy
          > dla wprawnej osoby, a patrząc na jakość i szybkość obsługi w aptekach nie mam
          > wątpliwości, że te osoby wprawę mają.

Nie chodzi o samo wprowadzanie do komputera, ale korowody, które następują w
          przypadku, kiedy coś jest nie tak. Jeżeli się pomyli, to konsekwencje niestety
          ponosi farmaceuta, który taką receptę zrealizował. Finansowe konsekwencje.
          Prawda jest taka, że większości lekarzy nie chce się przeczytać tych 3 kartek
          rozporządzenia, które ich dotyczą.
          • antykomuch11 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 13:02
            > Jeżeli się pomyli, to konsekwencje niestety ponosi farmaceuta,

Nie moze sie pomylic. Suma kontrolna czuwa.

Wpisywanie PESEL nawet zmniejsza negatywny wplyw pomylki np w nazwisku
            czy adresie pacjenta.
            Bedzie sie liczyl glownie PESEL

> Prawda jest taka, że większości lekarzy nie chce się przeczytać
            > tych 3 kartek rozporządzenia, które ich dotyczą.

Swieta prawda.
      • krusnik02 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 30.06.07, 15:26
        gosik_p napisała:

> Gazeta chyba do końca nie rozeznała się w przepisach. W stanowisku prezesa NFZ
        > :
        > <a
        href="www.nfz-opole.pl/Swiadczeniodawcy/stanowisko_centrali_PESEL.pdf"
        target="_blank">www.nfz-opole.pl/Swiadczeniodawcy/stanowisko_centrali_PESEL.pdf</a>
        > uściślono, że osoba wydająca lek w aptece, w przypadku braku numeru pesel na
        > recepcie, ma prawo dopisać go na recepcie, ale tylko i wyłącznie na podstawie
        > posiadanego przez pacjenta dokumentu, zaopatrzonego w pesel.
        > Dziwi mnie to, że panowie lekarze obudzili się dopiero teraz. Projekt
        > rozporządzenia znany był już od dawna, a treść rozporządzenia została
        > opublikowana 1 czerwca. Skoro chcą wspomóc reformę służby zdrowia, dlaczego nie
        > chcą uszczelnić systemu medycznego kontrolującego leki? Większe prawo do
        > protestu mają aptekarze, na których spadnie obowiązek mozolnego wpisywania tego
        > numeru pesel do systemu aptecznego (a pesel nie jest jedynym numerem,
        > wprowadzanym przez aptekarza), a co więcej - obowiązek poprawiania pomyłek
        > lekarzy. Tak, jak do tej pory, gdzie za lekarskie pomyłki i nieznajomość
        > przepisów w przypadku kontroli płaci aptekarz.
        > Poza tym, gdyby środowisko lekarskie tak sie nie opierało komputeryzacji
        > gabinetów i przychodni, problem byłby z głowy.

Wiesz, wypowiadasz sie na forum na którym wypowiadają się ludzie, których
        światopogląd jest budowany jedynie w oparciu o to, co wyczytają w GW. Przyznasz,
        że gdyby informacja prasowa ograniczała się tylko do tego jednego tytułu, to
        szare masy naszego kraju już dawno ruszyłyby z Międzynarodówką na ustach by
        spalić Pałac Prezydencki czy siedzibę premiera. Strajki różnych grup społecznych
        są bardzo na rękę ludziom, którzy w starym systemie ubrudzili sobie rączki w
        różnych przekrętach i są na cenzurowanym. Dzięki odwracaniu uwagi opinii
        społecznej od ważnych dla naszego kraju i mogących się wreszcie urzeczywistnić
        rozliczeń z przeszłością serwuje się nam codziennie apokaliptyczne teksty o
        początku końca służby zdrowia, wyjazdach lekarzy i pielęgniarek, o tym, ze
        Europa nas nie lubi, że będziemy pariasami w cywilizowanym, europejskim
        społeczeństwie etc. Zacznijmy od tego, ze polski biały personel nie wyjedzie, bo
        to nie te lata, kiedy z otwartymi rękami przyjmowano naszych specjalistów na
        Zachodzie. Większość społeczeństw niechętnie widzi naszą emigrację zarobkową i
        to jest fakt. Lekarze zaczęli skandować, że wolą myć okna na Zachodzie niż
        pracować w kraju za upokarzającą pensję - nie przypominam sobie sytuacji, w
        której lekarz zostałby potraktowany przez pacjenta jak jakiś pracownik
        powierzchni płaskich, natomiast po wyjeździe na Zachód mogą się nasi lekarze
        mocno zdziwić, gdy pomimo dyplomów i specjalizacji ktoś ich potraktuje jak
        przysłowiowego "białego Murzyna". To samo tyczy się pielęgniarek.
        • dr01 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 10:55
          >serwuje się nam codziennie apokaliptyczne teksty o
          > początku końca służby zdrowia, wyjazdach lekarzy i pielęgniarek,
          ale to prawda - dzięki temu, że wyjechało 20% anestezjologów, znacznie
          zwiększyła się śmiertelność okołooperacyjna i liczba powikłań - bo nie ma
          lekarzy i pielęgniarek, którzy mogli by doglądać pacjentów we właściwy sposób.
          O tym się nie mówi i takie fakty są skrzętnie ukrywane, ale z tego co mi
          wiadomo, sporo osób już umarło i wielu jeszcze umrze tylko dlatego, że rząd
          rękami i nogami broni się przed PRAWDZIWĄ reformą systemu ochrony zdrowia
          >> to nie te lata, kiedy z otwartymi rękami przyjmowano naszych specjalistów na
          > Zachodzie.
          owszem, przyjmują i są bardzo zadowoleni z naszej pracy. Gdyby tak nie było, to
          większość wracałaby po kilku miesiącach. Jak na liście młodych lekarzy którzy
          wyjechali ktoś zadał pytanie - czy wróciłbyś do kraju gdyby zaczęli ci płacić
          7,5 tys/mc, NIKT nie powiedział TAK. Ludzie wyjeżdżają nie tylko z powodu kasy,
          ale także z powodów warunków pracy oraz m. in. tego, że za granicą nikt nie
          utożsamia lekarza ze złodziejem, łapówkarzem, mordercą itd.
          >po wyjeździe na Zachód mogą się nasi lekarze
          > mocno zdziwić, gdy pomimo dyplomów i specjalizacji ktoś ich potraktuje jak
          > przysłowiowego "białego Murzyna".
          Dziwią się, ale in plus - przeważnie zaskakują ich świetne warunki pracy -
          szczególnie dotyczy to Skandynawii
          >
      • olias Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 08:54
        no ale środowisko lekarskie opiera się właśnie dlatego komputeryzacji że
        skończy to ich oszustwa. Nagle okaże sie że ilość wizyt spadanie do 30%.
        • obrazoburca Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 18:29
          i że zamiast 1500zł NFZ zapłaci Lekarzowi 500zł pensji.
      • jastszomb Kasa, kasa, kasa 01.07.07, 10:07
        gosik_p napisała:
        Poza tym, gdyby środowisko lekarskie tak sie nie opierało komputeryzacji
        > gabinetów i przychodni, problem byłby z głowy.

Chyba sama nie wiesz do końca co piszesz. Jeśli NFZ da pieniądze na pielęgniarkę , która będzie tylko od spraw papierkowych to i owszem. Lekarz rodzinny w Niemczech ma pod opieką 1500 pacjentów i asystentkę do komputera i papierów. W Polsce 2500, kartkę i długopis.A kto da pieniądze na komputery,programy i sewis.
        • gosik_p Re: Kasa, kasa, kasa 01.07.07, 12:47
          A nie pomyślałeś o tym, co funkcjonuje już na Śląsku?
          Wystarczy system, w którym w trakcie rejestracji pielęgniarka odszukuje pacjenta
          w bazie, następnie przesyła te dane do komputera w gabinecie, lekarz do
          komputera wprowadza leki i drukuje receptę.
          Rozumując w taki sposób nigdy nie wyszlibyśmy ze Średniowiecza - bo po co
          komputery, skoro ich obsługa zajmuje więcej czasu?
          • z_i_g Re: Kasa, kasa, kasa 01.07.07, 13:38
            Wątpię żeby ktoś narzekał, gdyby wprowadzono taki system jaki funkcjonuje na Śląsku. Pytanie moje jednak: kto da na to kasę? Że już nie wspomnę o stalym dostępie do internetu(bo innej sytuacji chyba się nie rozpatruje), co w niektórych miejscach w Polsce wciąż nie jest takie dostępne i/lub tanie.
            Chociaż z drugiej strony, znając działanie choćby tzw. Pakietu Świadczeniodawcy, podejrzewam, że przyjęciu jednego pacjenta odpowiadałoby wypełnienie jakichś 5 formularzy czyli dodatkowe kilka, kilkanaście minut z głowy.
    • gosik_p Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 30.06.07, 08:38
      Acha, na kuponach RUM, których kody zawierają już pesel, nie ma potrzeby
      dodatkowego wpisywania peseli.
      • siakry2 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 30.06.07, 09:45
        Nie wiem z czego lekarze robią problem. Wczoraj byłam świadkiem wpisywania
        peselu przez mojego lekarza pierwszego kontaktu. Trwało to kilka sekund, nie
        wywołało zrzędliwych komentarzy, lekarka mimo czerwcowej daty wystawienia
        recepty przewidziała problemy w aptekach. O co ten hałas!?
        • dr01 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 10:20
          nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu - tak mawiał mój dziadek i miał rację.
          Kilka sekund dziennie od 20 pacjentów, to kilka minut, w czasie których przyjmie
          się o jednego pacjenta mniej. Biurokracji lekarz ma i tak dużo, a każde
          dokładanie kolejnych rubryczek nie ułatwia im życia. Poza tym problem polega na
          tym, że zatrudnienie sekretarki, która by to wypełniała jest droższe niż
          zatrudnienie lekarza, więc doktór w czasie wizyty leczy przez 2 minuty, a przez
          8 min wypełnia papiery, za które nie otrzymuje zapłaty. Sytuację rozwiązałaby
          odpłatność od każdej recepty - np. 5 pln od recepty - wówczas można wypisywać na
          nich pesele i nawet rysować kwiatki.
          • news4us zapomniales dodac: 01.07.07, 10:23
            kasy fiskalne i kontrola dochodu z majatkiem wlasnym
            • jastszomb Re: zapomniales dodac: 01.07.07, 10:34
              news4us napisała:
              > kasy fiskalne i kontrola dochodu z majatkiem wlasnym

Nie fiskalne, jak już te rejestrujące, bo opieka zdrowotna nie podlaga VAT. Tylko po co ???? Na każdej recepcie jest juz kod kreskowy z danymi lakarza. Jak ktoś zechce to szybko może dojśc , co komu i kiedy dany lekarz przepisał.
              PESEL ma być batem na pacjentów wyłudzających leki od różnych lekarzy. Np. rodzince w USA, czy w Niemczech, bo tam trzeba płacić trochę wiecej.
          • akle2 Nie tędy droga 01.07.07, 11:43
            Wybacz, ale szukasz oszczędności nie tam gdzie trzeba jest mnóstwo innych elementów "biurokracji" na których moża zaoszczędzić. Opukanie pajcenta, postawienie diagnozy i wypisanie recepty plus wypełnienie karty a nastepnie ewentualna wizyta kontrolna jest integralną częścią leczenia. Miałam kiedyś lekarza, który przy wywiadzie pytał "jak idzie w szkole, czy w domu wszycy zdrowi, czy nie mam jakichś kłopotów" itp. (a jednocześnie pisał swoje rubryczki), może to nie ma nic wspólnego stricte z leczeniem, ale polepszało atmosferę, będąc wysłuchana czułam lepiej nawet gdyby mi przepisał samą witaminę C ; zresztą popytaj np matki na porodówce, powiedzą Ci podobnie. Idąc Twoim tropem myślenia - za dobre słowo też nie otrzymuje się zapłaty bo przecież to zajmuje czas. A wracając do PESEL-a równie dobrze nauczyciel w szkole może odmówić sprawdzania zeszytów bo przecież wystarczy że prowadzi wykład, a sprzedawca w sklepie wydania paragonu bo kolejka czeka itp. Ech.... nie tędy droga!!!
    • dodecahedron Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 30.06.07, 09:41
      Kolejny celny cios wymierzony w tzw. półświatek lekarski.
    • tereska1986 Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez leków 30.06.07, 10:19
      Czegoś nie rozumiem w mojej książeczce na każdej karteczce jest mój pesel, więc co mają go wpisywać jeszcze raz??
      • ssbn-633 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 09:20
        > Czegoś nie rozumiem....
        GazWyb na swoim normalnym poziomie rzetelności i w zgodzie
        z faktami, co tu rozumieć? W to się wierzy lub nie
      • swiat12 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 11:17
        Po pierwsze od końca roku słynne książeczki RUM mają wyjść z użycia i nie będzie
        można ich wykorzystywać jako recept!!!( to też jest w tej nowej ustawie , o czym
        gazeta nie wspomina.)
        Po drugie nie rozumiem nagonki na lekarzy , że nie chcą wpisywać kolejnych
        danych na recepcie - recepty mają już kody kreskowe i łatwo można zidentyfikować
        lekarza,który wypisuje nieprawidłowe recepty , do tego NFZ zatrudnia sztab
        urzędników.Lekarz nie jest urzędnikiem ,ma mieć czas na ,zbadanie pacjenta
        ,postawienie diagnozy , rozmowę z chorym, wpis do dokumentacji,to wszystko
        zajmuje określoną iść czasu,a na przyjęcie choreg jest przeznaczone 10-15
        minut.Czy lekarz ma być urzędnikiem wypisującym w czasie wizyty kolejne papiery
        ? Na recepcie wypisuje się nie tyko pesel , bo gdyby tak byo nikt by nie robił
        problemu , na recepcie wypisuje się leki ilość pakowań , dawkowanie ,nazwisko
        ,adres pacjenta ,wiek adres i do tego pesel. Jednemu pacjentowi często wypisuje
        się kilka recept, a czasem na każdy lek osobną.Czy wizyta u lekarza ma
        przypominać wizytę w urzędzie , kiedy lekarz ma znaleźć czas na rozmowę z
        pacjentem, kiedy do gabinetu stoi kolejka 30-40 osób .Trochę wyobraźni!Jeżeli
        lekarze protestują w tej kwestii to nie dla głupiego uporu, to próba obrony
        przed kolejnym absurdem, który obróci się głównie przeciw pacjentom , bo
        statecznie lekarz i tak wszystko może napisać ,tylko nie zdąży przyjąć dziennie
        kilku osób , bo czas nie jest rozciągliwy a godziny przyjęć w gabinecie
        określone.I o to tylko chodzi
        • gosik_p Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 12:40
          > Po pierwsze od końca roku słynne książeczki RUM mają wyjść z użycia i nie
          będzie można ich wykorzystywać jako recept!!!( to też jest w tej nowej ustawie ,
          o czym gazeta nie wspomina.)
          > Po drugie nie rozumiem nagonki na lekarzy , że nie chcą wpisywać kolejnych
          > danych na recepcie - recepty mają już kody kreskowe i łatwo można
          zidentyfikować lekarza,który wypisuje nieprawidłowe recepty , do tego NFZ
          zatrudnia sztab urzędników

Po pierwsze - książeczki RUM wychodzą z użycia z końcem 2008 roku. będzie je
          można wykorzystywać jako recepty, ale pełnopłatne.
          Po drugie - w chwili obecnej "łatwo" to można zidentyfikować ile leków wypisuje
          lekarz - po kodzie kreskowym, w którym zakodowane są dane lekarza i jednostki.
          Ale gdybyś chciał na podstawie recept zidentyfikować wszystkich pacjentów,
          którym dany lekarz wypisał recepty, musiałbyś wysłać kontrolerów do wszystkich
          aptek w Polsce, żeby w każdej istniejącej aptece szukali recept, na których
          wypisane jest imię i nazwisko danego pacjenta.
          Z punktu widzenia wszystkich odprowadzających składki, konieczność wpisywania
          peseli na recepcie to krok do ściślejszego uporządkowania systemu i kontroli
          ordynacji lekarskich. Nawet ci się nie śniło, jakie przekręty można robić na
          receptach. Chyba że lekarzom chodzi o to, żeby właśnie nie porządkować?
          Dziwi mnie, że protestują lekarze, mimo iż nie ponoszą konsekwencji tego, że
          recepta jest źle lub nieczytelnie wypisana. Za to zawsze płaci farmaceuta, który
          ma do wyboru - upierać się przy przestrzeganiu przepisów czy wydać lek
          potrzebującemu pacjentowi.
          Najgorsze jest to, że większość osób, które na tym forum protestują przeciw
          wpisywaniu peseli na białe recepty (nie rumowskie!)nie wie, jak wygląda system
          medyczny. A może wiedzą. Nie wiem, co gorsze.
    • nerhaa Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez leków 30.06.07, 10:51
      Teraz, to lekarze ściemniają, bo pozbędą się możliwości mataczenia.

Pesel każdy zna, a jak nie zna, to będzie wiedział, aby na karteczce przynieść
      do lekarza.

Poza tym na karcie zdrowia na pierwszej stronie chyba gdzie są nasze dane, jest
      również i pesel, więc zwyczajnie chrzanią głupoty tym razem i ośmieszają się - 2
      pacjentów na 1h?? Pesel będą pisać 10-20 minut, czy co? :P
      • man4one to nie sa 2 sekundy!!! 01.07.07, 16:26
        Jestem lekarzem pierwszego kontaktu pracuje w przychodni.
        przecietnemu starszemu pacjentowi, podczas comiesiecznych kontrolnych wizyt,
        wypisuje kilka a nawet kilkanascie (!) recept na leki które zazywa na stale
        (np leki na cukrzyce musza byc na osbonej, leki na przewlekal chorobe płuc na
        osbonej, leki psychiatryczne na osobnej (kazdy jeden lek na osbonej recepepcie!
        + slownie ilosc tabletek) a przeciez niejednkorotnie pacjent choruje na wiecej
        niz jedna chorobe,
        TO NAPRAWDE MA ZNACZENIE czy musze tam jeszcze dopisac pesel !!
        czas poswiecony na te cyferki to pradopodobnie bedzie ten czas ktory zwykle
        poswiecalam na zmierzenie cisnienia i zapytanie pacjtenta jak sie czuje...
        cos za cos :-(
        czasu rozciagnac sie nie da
    • dabrowna W książeczkach Rumowskich jest drukowany PESEL 30.06.07, 10:55
      Były kiedyś wypisywane leki w tych książeczkach RUM, coś to nie zdało egzaminu.
      Doświadczalne RUMY w latach ubiegłych pochłonęły masę pieniędzy (sprzęt
      komputerowy i papier, kursy personelu) i coś nie wypaliło. Jakiś czas działało
      to w woj. sieradzkim. W tej chwili te komputery to już przeżytek z systemem
      WINDOWS NT. Lepsze są karty elektroniczne od książeczek. Zapis bez wydruku -
      koszty sam sprzęt oprogramowanie bez papieru) Receptę też można na karcie
      zapisać. Pod warunkiem ze lekarz kupi sobie odpowiedni komputer i czytnik. Z
      poważaniem
      • dabrowna Re: W książeczkach Rumowskich jest drukowany PES 30.06.07, 11:04
        Można wprowadzić ogólnopolski program do zapisywania i obsługi recept coś w
        rodzaju "płatnika jak w zusie" dla lekarzy, aptekarzy i NFZ. Teraz prawie każdy
        ma komputer nie będzie z tym problemu. A jak to wszystko połączymy w sieć
        internetową to mamy bezpośrednie przesyłanie gdzie się chce. Eksport do kas
        chorych czy do apteki - normalka. Pacjent wcale nie musi wcale brać recepty.
        • kon_boxer Re: W książeczkach Rumowskich jest drukowany PES 30.06.07, 11:25
          Można, można, można. A kto to wdroży - i zapewni, by działało?
          • tomograf Re: W książeczkach Rumowskich jest drukowany PES 01.07.07, 16:25
            Zobaczcie jak to działa w Ameryce: nationalerx.com/
            Każdy lekarz dostał PDA, gdzie wypisuje swoje e-recepty. No, ale u nich budżet
            opieki zdrowotnej jest wyższy niż 4,2% w PRL-bis...
        • listeczki Re: zamast sprawbnego systemu następna biurokracja 01.07.07, 09:27
          Właściwie na Śląsku program Start rozwiązuje te problemy, ale należy go
          zlikwidować, bo ktoś musi na tym zarobić.W ameryce wystarczy tekefon lekarza do
          apteki z podaniem swojego numeru i pacjemt odbiera lek.Coż inny sposób
          myslenia. Samochód Buick automatycznie włącza światła,gdy widoczność sie
          pogarsza. W polsce trzeba odrębnej ustawy.
          • gosik_p Re: zamast sprawbnego systemu następna biurokracj 01.07.07, 13:05
            > Właściwie na Śląsku program Start rozwiązuje te problemy, ale należy go
            > zlikwidować, bo ktoś musi na tym zarobić.W ameryce wystarczy tekefon lekarza
            do apteki z podaniem swojego numeru i pacjemt odbiera lek

tylko pozostaje pytanie - czy w Stanach istnieje tak rozbudowany system
            refundacji leków ze środków publicznych? Jeżeli nie ma refundacji to po co
            kontrolować?
            A skąd wiesz, co będzie po 2008 roku? Może system start zostanie wprowadzony w
            całej Polsce?
    • kon_boxer Niby prosta sprawa 30.06.07, 11:24
      Wystarczy raz przepisać PESEL z dowodu osobistego na kartę chorego - potem kopiować te cyfry. Jest refundacja - jest i jakieś prawo nadzoru.

Tyle, że nie w kraju rządzonym przez dwóch zakompleksionych chłopaczków i kochanych przez ich fanów, taki remake Harry'ego Pottera dla ubogich duchem. Teraz lekarze się uprą - rząd sie uprze, wojna będzie się toczyła na terenie zastęczym. A Tacy Dwaj znowu beda próbowali ukraść księżyc i schowac u mamusi za szafą. No cóz, zobaczymy czy min. Religa - niezależnie od jego stanu zdrowia - jest takim wałem, jakim się być wydaje: może w końcu wstrzymać rozporzadzenie do czasu rozwiązania konfliktu.

Ale pewnie tego nie zrobi - bo i po co?
      • murza11 Re: Niby prosta sprawa 30.06.07, 13:08
        Po pierwsze Gazeta jest w błedzie .Dla leków pełnopłatnych (nie refundowanych )
        nie jest wymagany pesel!!! Przeczytajcie rozporzadzenie ze zrozumieniem i może
        do tego dojdziecie . wymagane są tylko punkty 1a-c oraz 4-7 danych .rozp z 1 05
        07 dz u 97 poz 646
      • m7i7k7i Re: Niby prosta sprawa 30.06.07, 13:20
        Boxer zdrowo oberwałeś po głowie i bzdury wypisujesz.
        Chyba, że bierzesz kasę za bazgroły to inna sprawa
    • kinga9933 Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez leków 30.06.07, 18:40
      W artykule jest kilka nieprawdziwych informacji. po pierwsze aptekarz będzie mógł wydać lek ale ze pełną odpłatnością. Po drugie farmaceta ma prawo sam wpisac numer PESEL. dokonując na recepcie odpowiedniej adnotacji z własnym podpisem. Takie możliwosci dał sam prezes NFZ. Polecam wewnętrzne pismo prezesa do dyrektorów oddziałów z 21 czerwca tego roku.
    • hydepark1 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 08:55
      W niemczech rejestratorka wypisuje z karty receptę i taki PSL może w Polsce
      robic własnie ta ososba .
    • madtea Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 09:09
      może ja mam jakąś wyjątkową książeczkę rum-owską, ale na mojej jest mój numer
      pesel podobnie jak i numer ubezpieczenia, adres i imie i nazwisko; więc co to za
      bzdura? że lekarz musi to jeszcze raz długopisem przepisać? paranoja
      • jednorazowy3 a ja mam pytanie dlaczego lekarze piszą jak kura p 01.07.07, 09:48
        azurem?? i to wszyscy bez wyjątku
    • arczia Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez leków 01.07.07, 09:24
      DLACZEGO " GAZETA" PISZE BZDURY!!!
      WSZYSTKIE RECEPTY RUMO-OWSKIE MAJA PESEL NANIESIONY KOMPUTEROWO!!! - a więc nie
      wszystkie tecepty nie będą realizowane, bo tam gdzie działa Rum nie będzie
      problemów. A po drugie - MINISTER WYRAZNIE POWIEDZIAł, ze TYLKO recepty na leki
      refundowane muszą mieć PESEL, a więc niech autor artykułu nie sieje paniki i
      dezinformacji!!!
      • myweb Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 09:30
        mnie g.wno obchodzi, czy jest naniesiony PESEL czy trzeba go samemu przepisywac
        - jesli kitle tego nie robia - ŁAMIĄ PRAWO!

• dr01 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 10:24
          > mnie g.wno obchodzi, czy jest naniesiony PESEL czy trzeba go samemu przepisywac
          > - jesli kitle tego nie robia - ŁAMIĄ PRAWO!
          >
          kitle mają twój bełkot w d... poważaniu
          • myweb Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 11:40
            synku - place wiecej natzw ubezp.zdrowotne niz mozesz sobie wyobrazic...
            tylko prywatyzacja tego sektora pozwoli nam otrzymywac swiadczenia na jakie nas
            stac... i na jakie juz dzis placimy
            • dr01 Re: Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez le 01.07.07, 16:55
              > synku - place wiecej natzw ubezp.zdrowotne niz mozesz sobie wyobrazic...
              > tylko prywatyzacja tego sektora pozwoli nam otrzymywac swiadczenia na jakie nas
              > stac... i na jakie juz dzis placimy
              synku, każdy przedstawiciel białego personelu pracujący w pańsatwowym systemie
              dokłada do tego interesu więcej niż płacisz - lekarz od kilku do kilkunastu tys
              pln MIESIĘCZNIE, pielęgniarka kilka tys miesięcznie - nie sądzę, być płacił tak
              wysoką składkę więc nie gadaj. Co do prywatyzacji - zgadzam się.
      • hydepark1 Robienie szumu to rola GW 01.07.07, 10:22
        wiec sie nie należy dziwić to juz nawet dzieci wiedzą !!!!!
    • piwenko stanowisko lekarzy jest jak staanowisko terrorysty 01.07.07, 09:27
      który porwał dziecko
      grozi że je zabije jak nie zapłacą okupu
      i wmawia rodzicom, że jak dziecko zginie
      to będzie ich wina bo nie zapłacili...
      • dr01 Re: stanowisko lekarzy jest jak staanowisko terro 01.07.07, 11:03
        stanowisko rządku i części społeczeństwa jest jak stanowisko terrorysty -
        przystawia się doktorowi lufę pistoletu do głowy i mówi LECZ!. Jak doktór się
        wyłamuje i nie chce leczyć za darmo, to mu się wyjeżdża z przysięgą Hipokratesa,
        powołaniem i takim tam.
        Sranie po ścianie
    • mostek123 Od 1 lipca: recepta bez PESEL-u, chory bez leków 01.07.07, 09:28
      Najlepiej niech każdy pacjent wyrobi sobie pieczątkę z nr PESEL, to przybicie
      jej nie będzie tak czasochłonne. Przyda się każdemu do różnych celów, gdzie
      należy wypełnić PESEL.
    • gov.single START 01.07.07, 09:28
      No i tu widać wyższośc systemu START od lat działającego na ŚLąsku-daę
      rejestratorce moja kartę-ona wkłada ja do czytnika i od ręki drukuje sie kupon
      -recepta na którym sa wszystkie moje dane wraz z PESELEM. No ale Start
      wprowadzony w całej Polsce ograniczyłby przekrety lekarzy wiec Porozumienmie
      Zielonogórskie będzie blokowało wprowadzenie go do ostatniej krwi;;-)
      • amanasunta Re: START 01.07.07, 09:33
        gov.single napisała:
        No ale Start
        > wprowadzony w całej Polsce ograniczyłby przekrety lekarzy wiec Porozumienmie
        > Zielonogórskie będzie blokowało wprowadzenie go do ostatniej krwi;;-)
        ......z żył pacjentów :)))a raczej z ich potfeli.
      • myweb ________pokazcie mi BIEDNEgo lekarza!!!! 01.07.07, 09:33
        nawet na takim zadup.u jak Dęblin lekarze to święte krowy, a ich majątek nie
        odzwierciedla ich deklarowanych zarobków...

POKAZCIE MI BIEDNEGO LEKARZA... bo jak narazie to takiego nie uswiadczylem...
    • tadeusz1965 Najpierw reforma, pozniej pieniadze. 01.07.07, 09:42
      Przeciez to oczywiste, ze lekarze i pielegniarki chca zwyklej, ordynarnej kasy
      oraz zachowania status quo. W d... maja zmiany strukturalne, dobro pacjentow
      i inne takie bzdety. No i pewnie wielu z nich dodatkowo liczy na upadek rzadu i
      dojscie do wladzy ukochanej, oczekiwanej od 2 lat liberalno-postkomuszej
      koalicji. Oto tajemnica tych strajkow.
      Co to znaczy: "7500 zl dla kazdego lekarza"? Tyle samo dla zwyklego urzedasa-
      lapiducha z POZ i swietnego, oddanego pacjentom, doksztalcajacego medyka? To
      rynek, a decyzja rzadu powinien zweryfikowac wysokosc maksymalnych zarobkow
      lekarzy.
      • dr01 problem polega na tym, że rząd nie chce reformy 01.07.07, 10:25
        dlatego takie żądania płacowe - aby wymusić reformę
        • antykomuch11 Re: problem polega na tym, że rząd nie chce refor 01.07.07, 12:39
          > dlatego takie żądania płacowe - aby wymusić reformę

Pierdoly kolego gadacie.
          Aby wymusic reforme lekarze powonni sie domagac
          natychmiastowej prywatyzacji sluzby zdrowia.
          Tyle tylko ze na normalnym rynku nie ma zadnych plac minimalnych
          na poziomie 7500 czy nawet 5000.
          Tak po prostu trzeba _byc dobrym- i trzeba byc _skutecznym_
          czego bardzo boja sie polscy lekarze szczegolnie Ci starsi
          "zasiedziali" w przychodniach zakladowych, gminnych itp
    • pielnia1 Od 1 lipca: ..kolejna wojna o NIC! 01.07.07, 09:49
      Nic nie rozumiem, o co ta wojenka, dlaczego dziennikarze robią sensację,
      dlaczego lekarze nie zgadzają się na PESELe itd. W wojewodztwie Śląskim od
      kilku lat ,gdy rejestruję się w okienku do lekarza, rejestratorka bieże ode
      mnie kartę czipową, wprowadza ją do czytnika celem identyfikacji, następnie
      wyciąga moją kartotekę i drukuje w drukarce komputerowej 3 egz. recept z
      wpisaniem na nich mojego nazwiska, adresu i PESELa(trwa to 2 minuty) Druki te
      służą lekarzowi do wypisywania leków, bądź wpisywania skierowań do spejalistów
      (jeśli zachodzi taka potrzeba). funkcjonuje to dobrze. W czym więc problem?
    • przemadrzaly Strajk mial uderzyc w administarcje - lek. oszuści 01.07.07, 09:50
      Strajk mial uderzyc w administarcje - lekarze oszuści. To juz zakrawa na
      paranoje megocjacje są w trakcie a ci zaostrzają protest uderzając bezpośrednio
      w bogu ducha winnych pacjentów (ewakuacje recepty). To bardzo nie eleganckie
      mimo wszystko.
    • caspper Przedszkolaki z służby zdrowia 01.07.07, 09:51
      Pomysł co prawda nie rewolucyjny, nie wnoszący znaczących zmian, jednakże warto
      zauważyć, że osiągnięcie długofalowego planu tkwi również, a być może nawet
      przede wszystkim w szczegółach, w ustawach "cichszych" i nie zabierających
      pieniędzy z NFZu, a wręcz przeciwnie - ustawa może pomóc w oszczędzaniu - można
      dostrzegać sposób na naprawdę służby zdrowia. Jeden z takich pomysłów, który
      moim zdaniem nie powinien wzbudzać najmniejszego zamieszania, a winien być
      zrozumiany i przestrzegany, by nie chodzi tu przecież o robienie sobie na złość.
      Argumenty jakimi posługują się lekarze wydają mi się być po prostu idiotyczne,
      bo jeżeli ich zdaniem poprzez wpisanie do recepty numeru PESEL wizyta pacjenta
      ma przedłużyć się w stosunku z godziny do dwóch-trzech to jest to kiepski
      dowcip. Być może ma to charakter jedynie przekorny, by zwrócić uwagę na
      stojących nieco w cieniu pielęgniarek lekarzy którzy przecież również strajkują.
      Jeśli tak, to wielka szkoda, bowiem wniosek z tego płynie taki, że nikomu tak
      naprawdę nie zależy na pacjentach i wspólnym dobrze, a jedynie o własnym sobie -
      lekarze jedynie (!) o swoich pensjach, politycy jedynie... również to samo.
      Jednak w momencie podjęcia próby reformowania czegokolwiek przez tych drugich,
      ci piersi nie mogą się buntować i metodami przedszkolaków negować nawet tak
      pozornie mało znaczącego pomysłu, bo tą drogą nie zajdziemy absolutnie nigdzie,
      i tym razem nie będzie to zasługa jedynie rządu, ale również i tych którzy
      rządowi zwyczajnie przeszkadzają.
    • bespowrotnie Artykół Żenada 01.07.07, 09:52
      Czy autor w ogóle czytał rozporządzenie ??????
      www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=m111111&ms=&ml=pl&mi=&mx=0&mt=&my=26&ma=08557
      GW - Co za sianie dezinformacji !!!

"1 lipca wchodzi w życie rozporządzenie ministra zdrowia w sprawie recept.
      Najistotniejsza zmiana polega na tym, że recepta bez PESEL-u pacjenta jest
      nieważna (nie ma znaczenia, czy lek jest refundowany, czy pełnopłatny). Bez
      problemów będzie można jedynie wykupić ważne recepty wystawione do końca czerwca."
      NIEPRAWDA !!!!
      § 5.
      1. Jeżeli na recepcie przepisano tylko leki i wyroby medyczne niepodlegające
      refundacji, osoba wystawiająca receptę może ograniczyć dane niezbędne do
      wystawienia recepty do danych określonych w § 3 ust. 1 pkt 2 lit. a-c oraz pkt 4-7.
      A to są !!!
      2)dane dotyczące pacjenta:
      a)imię i nazwisko,b)adres miejsca zamieszkania lub miejsce pełnienia służby
      wojskowej, jeżeli dotyczy; w przypadku osoby bezdomnej - miejsce zamieszkania
      albo siedzibę świadczeniodawcy, który udzielił świadczenia,c)wiek – w przypadku
      pacjenta do lat 18,
      • jaac-p Re: Artykół Żenada 01.07.07, 10:52
        Ciekawwe jednak co powiesz w kwestii lekarstw refundowanych? Pacjenci mają
        kupować teraz tylko ttev za pełną odpłatnością? Ciekawe też cóż jest takiego
        trudnego (niewykonalnego)? w tym by wpisać PESEL do recepty? Pewnie lekarzyny
        niewiedzą co to jest? Ale tutaj można przeprowadzić stosowne szkolenie. Myślę,
        że kilka dni szkolenia powinno pozwolić nawet lekarzom znależć PESEL w dowodzie
        pacjenta...
        Jeszcze jedno, ciekaw jestem czy gdy przyjdzie do lekarza członekj rodziny,
        lekarz też nie wpisze PESELU...
        • bespowrotnie Re: Artykół Żenada 01.07.07, 16:01
          Ja nie pisze by bronic lekarzy, bronię rozporządzenia (przed wprost fałszywym
          artykułem), bo daje szanse na kontrolę wydatków, refundacji na obywatela. Nawet
          pozwoli wykryć, że pewne leki są podawane mimo swoich bardzo złych kolaboracji.
          Pacjenci czasami nie pamiętają u lekarza jakie leki, inny lekarz im przepisał.

W większości sytuacji w przychodniach powinno znajdować się odpowiednie
          oprogramowanie, które pozwoli bez problemu na automatyczny (przynajmniej nadruk
          danych recepty). Dodatkowo jeśli za rok ruszy wydawanie kart. To już całkiem,
          nie będzie kłopotów z takimi pierdołkami jak PESEL. To nie powinno interesować
          lekarza. Póki ci to lekarze tylko straszą, ale sami wiedzą ze jak nie będą
          wypisywać pesla, to się okaże ze w myk pacjenci pójdą do poradni, gdzie albo to
          lekarz wypisze, albo, gdzie jest system informatyczny pozwalający na
          sprawniejsze działanie. Poza tym rozporządzenie wprowadza możliwość druku w
          kodzie kreskowym, zatem, same rozporządzenie jeśli będzie zastosowany system
          informatyczny nie będzie wpływało na dłuższy czas obsługi w aptekach.
    • lesbi69 Ogłaszam bojkot prywatnej służby zdrowia!!! 01.07.07, 09:54
      Co oni se myślą, że będą się zwalniać z pracy, ewakuować szpitale - utrudniając
      życie chorym (zwłaszcza tym co nie mają pieniędzy na prywatnego lekarza), a
      kaskę i tak będą zbijać w pryw. gabinetach. Dość tego , namawiam do bojkotu
      lekarzy pracujacych w prywatnych gabinetach.
    • bespowrotnie Lekarze na demagogię Rządu, uprawiają Swoja 01.07.07, 09:57
      Demagogię !!!!. W myśl zasady "czym się wojuje, tym się dostaje".

To dobre rozporządzenie, fakt apteki muszą mocno do niego się przystosować, ale
      póki co nie klepią biedę wcale, zatem mają na nowe oprogramowanie itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka