augustus_germanicus_caligula 06.07.07, 14:04 Po co wydawac na to kase. Wystarczy w Sejmie zamowic msze w intencji bezpiecznego strzelanie do muzulmanow. Jak wroca calo bedzie to kolejny dowod na cuda Jana Pawla II Watykanskiego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
genoniusz Noo... to oczywiste... 06.07.07, 14:51 "Kosztem redukcji opancerzenia zmniejszono jego masę i wymiary, zwiększając jednocześnie prędkość pływania." Bo oczywiście w Afganistanie najbardziej liczy się prędkość pływania, reszta jest jakby mniej istotna. Odpowiedz Link Zgłoś
miguel1977 Re: Afganistan: 14 lipca dotrą dodatkowe pancerze 06.07.07, 14:51 > Po co wydawac na to kase. Wystarczy w Sejmie zamowic msze w intencji > bezpiecznego strzelanie do muzulmanow. Jak wroca calo bedzie to kolejny dowod > na cuda Jana Pawla II Watykanskiego Albo napisać na pancerzu kilka wersów z Koranu. Do "świętych słów" strzelać nie będą :-p Odpowiedz Link Zgłoś
el_triste Re: Afganistan: 14 lipca dotrą dodatkowe pancerze 06.07.07, 16:27 "[...] pancerza reaktywnego (z granatami unieszkodliwiającymi nadlatujące przeciwpancerne pociski kierowane) [...]" heeeeeee? za dużo filmów SF się naoglądaliście chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
uriel.blog.pl Re: Afganistan: 14 lipca dotrą dodatkowe pancerze 06.07.07, 17:05 Bynajmniej. Pancerz reaktywny, jak nazwa wskazuje, reaguje. Konkretnie eksplozją, niwelującą efekt kumulacyjny. --- milion idiotów nie może się mylić Odpowiedz Link Zgłoś
el_triste Re: Afganistan: 14 lipca dotrą dodatkowe pancerze 06.07.07, 18:56 A gdzież w tym pancerzu granaty? Nawet przy ogromnej dozie dobrej woli nie jestem w stanie uznać solidnie przymocowanych ładunków płytowych z pancerza reaktywnego za "granaty", które z definicji są POCISKAMI. Przypuszczam, że chodziło tutaj o dodatkowe wyrzutnie granatów dymnych uniemożliwiających oświetlenie pojazdu laserem a przez to wycelowanie w niego sterowanych pocisków rakietowych. Dziennikarzyna sobie połączył pancerz reaktywny i granaty dymne w jedno i wyszło nieistniejące cudo militarnej myśli technicznej... Odpowiedz Link Zgłoś
lugner.bakayaro Re: Afganistan: 14 lipca dotrą dodatkowe pancerze 06.07.07, 19:16 swoja droga to po cp komu wieksza predkosc plywania dla KTO ??? ja rozumiem ze w polsce sa jeziora ale lepiej chyba kupic sobie motorowki ?? jak sama nazwa wskazuje to jest OPANCERZONY transporter kolowy a nie plywajacy transporter kolowy taki trasporter przebywa moze 2 procent sluzby ( oby chociaz tyle) na wodzie a reszte na londzie wiec ?? zapewne modernizacja i przebudowa kosztowala i teraz kosztuje kilkadziesiat milionow zlotych ciekaw jestem kto na tym zarobil Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Afganistan: 14 lipca dotrą dodatkowe pancerze 06.07.07, 19:46 Ale w Polsce są rzeki. Nasze KTO są na tyle opancerzone, żeby wytrzymać trafienie z białoruskiego KTO, które mają tylko WKM (a nie działka). Natomiast jak dojdzie do starcia z Rosjanami, to wtedy się montuje dodatkowy pancerz i co prawda Rosomak nie pływa, ale może z powodzeniem stawić czoła przeciwnikowi uzbrojonemu w działko 30 mm. Odpowiedz Link Zgłoś
marchewky ochrona Level 4 06.07.07, 20:50 z tego co wiem , to dodatkowe opancerzenie ma chronić własnie przed kalibrem 14,5 mm, a nie 30 mm. Patrz "Nowa Technika Wojskowa" z czerwca 2007. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Możliwe 06.07.07, 21:39 Ale Rosomak ma możliwość zamontowania pancerza chroniącego przed pociskami do 30 mm i takie chyba są fińskie wersje tego pojazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Afganistan: 14 lipca dotrą dodatkowe pancerze 07.07.07, 08:55 wielki_czarownik napisał: > Ale w Polsce są rzeki. Nasze KTO są na tyle opancerzone, żeby wytrzymać trafien > ie z białoruskiego KTO, które mają tylko WKM (a nie działka). Natomiast jak doj > dzie do starcia z Rosjanami, to wtedy się montuje dodatkowy pancerz Czekaj, czekaj, bo już się jakoś pogubiłam... To tam w tym Afganistanie będą do nas strzelać Rosjanie i Białorusini?! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Afganistan: 14 lipca dotrą dodatkowe pancerze 07.07.07, 11:48 A czy Rosomaki kupowano z myślą o Afganistanie czy o obronie naszego kraju? Kupowano je z zamierzeniem, że mają być używane tutaj. Ale zachciało nam się wojny kolonialnej, więc wysyłamy tam co mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Akurat 06.07.07, 19:44 Akurat pancerz reaktywny nie ma w sobie granatów, ale składa się z pudełek wypełnionych materiałem wybuchowym i eksplodujących przy trafieniu. Zaś Rosjanie opracowali systemy ochrony aktywnej DROZD i ARENA, które działają na zasadzie wystrzeliwywania przeciwpocisków i niszczenia wrogiej amunicji w locie. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrwit55 Afganistan: 14 lipca dotrą dodatkowe pancerze d.. 06.07.07, 20:32 A do tego czasu dupy powinny nastawiac w Afganistanie kaczory i ta ich cala banda. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Zaden pojazd nie wytrzyma wybuchu poltonowej ... 06.07.07, 23:31 .. miny (dziennikarze opisuja ja pieknie jako przydrozna). Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Afganistan: 14 lipca dotrą dodatkowe pancerze d.. 07.07.07, 09:01 Jak ich wcześniej nie ukradną, podobnie jak to było z tą cudowną maszyną do niszczenia min (Bożena ileś się nazywała, czy jakoś tak...). Odpowiedz Link Zgłoś
valetudo76 Lepiej rozrzucić z naszego F-16 ulotki z podobizną 07.07.07, 09:43 jego matki chrzestnej i po kłopocie! Żaden kraj nie ma takiej broni masowego rażenia! Odpowiedz Link Zgłoś