wuk4 17.07.07, 08:07 Nielegalny minister niszczenia środowiska nie może prowadzić legalnych działań. Spadaj, Szyszko. Jesteś dewastatorem polskiej przyrody i kompromitacją Państwa Polskiego. Lepiej idź na emeryturę na daczy w Wesołej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j_karolak Nad Rospudą buldożery się grzeją 17.07.07, 08:09 Przecież wstrzymywanie budowy tej drogi szkodzi przyrodzie o wiele bardziej niż istnienie tej trasy. Ekolodzy, zlitujcie się nad przyrodą i zaprzestańcie protestów! Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: Nad Rospudą buldożery się grzeją 17.07.07, 08:12 Dobrze wiesz, że nie chodzi o wstrzymanie budowy, tylko o przesunięcie budowy w celu wstrzymania dewastacji Doliny Rospudy. A jak nie rozumiesz, to lepiej opuść ten wątek na zawsze... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 A czemu ma opuszczać??? Bo ma inne zdnaie??? 17.07.07, 08:26 Typowe lewackie spojrzenie na świat! I akurat ma racje, kreska narysowana przez tych jełopków przypinających się do drzew nie jest żadnym projektem, o planie drogi nie wpominając. Ciekawe, że we Włoszech, czy teraz we Francji mogą powstawać nowe drogi z mostami nad unikatową przyrodą, a u nas nie! Kilku zakłamanych baranów na szczęście nie wstrzyma inwestycji. Gdybyś choć trochę sie tym interesował, zamiast czerpac swoją wiedzę z tvn, wiedziałbyś że miejsce które tak często nam pokazywali ze skaczącą łasicą, to "święte miejsce" koło Raczek, gdzie ma iść "obwodnica" ekologów. Ale o tym juz nie wiesz prawda... Pewnie też w ramach poparcia pielęgniarek jeździłeś koło nich trąbiąc... hehehe... Pomyśl czasem sam, a nie gazetką... Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: A czemu ma opuszczać??? Bo ma inne zdnaie??? 17.07.07, 08:52 Tylko że we Włoszech oraz Francji powstają drogi, bo projekty są wykonywane zgodnie z prawem, u nas jakoś dziwnie zawsze coś w pośpiechu lub przez brak kompetencji, musi zostać zignorowane dzięki czemu budowy trwają znacznie dłużej (policz sobie ile jest niby legalnych samowoli budowlanych w kraju). Z resztą początek twojego postu "typowe lewackie spojrzenie na świat" od razu pokazuje że nie chodzi w nim o argumenty, tylko aby podkreślić swoją prawicowość:P Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 Uważasz, że kilkanaście lat to duży pośpiech? 17.07.07, 09:00 Gratuluje, a droga zaczęła powstawać zanim jeszcze ktoś wogóle pomyślał o tym by Plska była w UE. I nie chodzi o moją prawicowość czy nie, tylko o to jak jest przedstawiana ta inwestycja i ile w tym przedstawianiu jest zakłamania. A że środowiska lewackie związane z pseudoekologami w tym przodują to inna sprawa. Szkoda tylko, że większość naszego społeczeństwa tak bezkrytycznie lyka wszystko co im gazetka wmówi... Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Uważasz, że kilkanaście lat to duży pośpiech? 17.07.07, 09:38 @bard: spróbuj osadzić pale pod planowany most/wiadukt/estakadę w torfowisku bez zniszczenia go. A tak ma wyglądać budowa. A co do przecięcia w równoległej trasie obwodnicy ścieżek dużych zwierząt, to jednak można chyba zbudować estakadę celem umożliwienia przejścia, skoro się da tak optymistycznie w wersji rządowej. Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu *******Cała dyskusja bez bezsensowna******* 17.07.07, 10:23 obwodnica dewastująca doline Rospudy nie powstanie bo jest niezgodna z prawem. Koniec kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 Re: *******Cała dyskusja bez bezsensowna******* 17.07.07, 10:26 milet_z_sedesu napisał: > obwodnica dewastująca doline Rospudy nie powstanie bo jest niezgodna z prawem. > Koniec kropka. ### buahahaha, prawnik się znalazł (chyba z Prywatnej Wyższej...) zobacz jak prawo traktuje sprawę Rozpudy: rospudatak.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko teraz rospuda i kolejka na kasprowy nie powstana 17.07.07, 11:43 jak pseudo ekolodzy, oszlomy gorsze od moherow, jeszce bardziej sie rozpanosza, to pewno zamkna nam autostrady... ludzie im nie chodzi o jakis tam kwiatek, oni sa przeciwni drogownictwie jako takiemu!! oni sa przeciwni rozwojowi! otworzcie oczy, poczytajcie komentarze tych pseudo ekologow, co w zycu na studiach nie byli a zachowuja sie jak profesorowie... Odpowiedz Link Zgłoś
rokets_w Re: *******Cała dyskusja bez bezsensowna******* 17.07.07, 13:25 milet_z_sedesu napisał: > obwodnica dewastująca doline Rospudy nie powstanie bo jest niezgodna z prawem. > Koniec kropka. Koleś ty masz naprawdę mózg z sedesu wyciągnięty. Jesteś głupszy niż ustawa przewiduje Odpowiedz Link Zgłoś
rokets_w Re: Uważasz, że kilkanaście lat to duży pośpiech? 17.07.07, 13:05 bard333 napisał: > Gratuluje, a droga zaczęła powstawać zanim jeszcze ktoś wogóle pomyślał o tym b > y Plska była w UE. I nie chodzi o moją prawicowość czy nie, tylko o to jak jest > przedstawiana ta inwestycja i ile w tym przedstawianiu jest zakłamania. > > A że środowiska lewackie związane z pseudoekologami w tym przodują to inna spra > wa. Szkoda tylko, że większość naszego społeczeństwa tak bezkrytycznie lyka wsz > ystko co im gazetka wmówi... A czy któryś z was widział dokumentacje obwodnicy? kreski jak piszecie to nie wszystko jest jeszcze cześć opisowa jak nalezy co zrobic. Ja widziałem dokumentacje i znam ja od podszewki. Jest tam wszystko by ochronic naturę. Szkoda ze głos zabierają ludzie niekometentni a opieraja sie na szczatkowych y fałszywych informacjach Odpowiedz Link Zgłoś
marek.rawluk Re: A czemu ma opuszczać??? Bo ma inne zdnaie??? 17.07.07, 09:52 Przykład Francji czy Włoch ma się do Rospudy nijak. Doliny Rospudy - torfowiskowej nie można porównywać z dolinami górskimi. Torfowisko istnieje dzięki ustalonej przez tysiące lat równowadze wodnej; przebicie choćby jednej z warstw (membrany) spowoduje zmiany nieodwracalne. Nie da się ustawić filarów bez zniszczenia tego unikalnego w skali całej Europy miejsca. Nie wiem dlaczego tak prostej sprawy nie potrafią zrozumieć decydenci; również część wypowiedzi na tym forum i podobnych jest chyba efektem typowej polskiej przekory - atakowanie ekologów dla niektórych staje się modne. Może dlatego, że obronę Rospudy prowadzi aktywnie Gazeta Wyborcza. No i dlaczego kolego bard333 nazywasz ludzi zaangażowanych ideowo "jełopami". Ich projekt to nie tylko "kreska na mapie". A czym jest realizowany z tępym uporem projekt? Nie tylko kreska na mapie, ale kreska niezgodna z obowiązującym prawem unijnym, które zobowiązani jesteśmy respektować. No i kreska niszcząca bezpowrotnie coś, co powstawało tysiące lat. Zapewnienia wykonawcy o odtworzeniu stanu doliny, czy też zrekompensowaniu strat przyrody są dowodem całkowitej ignorancji. Musimy respektować nie tylko prawo (unijne, jako członek Unii), ale i szanować przyrodę. No chyba, że chcemy jak niektórzy z LPR czy LiS zerwania umowy z UE. Na pewno bez Unii będzie nam lepiej.... Byłoby pięknie, gdyby jednak udało się uratować dolinę, cała walka o jej zachowanie mogłaby tworzyć pewnego rodzaju legendę, historię, jak to społeczność potrafi się zorganizować przeciwko arogancji władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 [...] 17.07.07, 09:57 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 Re: wspierana przez Hupke i Czaję 17.07.07, 10:27 ...blisko, ale to nie oni tym razem Odpowiedz Link Zgłoś
rokets_w Re: Nad Rospudą buldożery się grzeją 17.07.07, 13:00 wuk4 napisał: > Dobrze wiesz, że nie chodzi o wstrzymanie budowy, tylko o przesunięcie budowy w celu wstrzymania dewastacji Doliny Rospudy.A jak nie rozumiesz, to lepiej opuść ten wątek na zawsze... :-) Ty naprawdę nic nie rozumiesz gdzie ty masz mózg człowieku chyba go wysrałeś razem z gównem Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Nad Rospudą buldożery się grzeją 17.07.07, 08:16 ja nie zamierzam dokladac sie do kar, ktore polski podatnik zaplaci, bo kilku oblakancow uparlo sie budowac droge przez obszary chronione. niech ci oblakancy placa, mnie na to nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: i co jeszcze gazetka ci wmówiła...?? 17.07.07, 08:29 jesli cie stac na placenie kar, prosze bardzo. co ci jeszcze drogowcy wmowili ? Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 Jakie kary??? O czym ty gadasz, jest juz jakaś 17.07.07, 08:34 przyznana? Bo mieszkam na mazurach i czasem jeżdżę do Augustowa i wiem co tu sie dzieje... Droga już powstaje:)) A zniszczenia ekologiczne powstaną dużo większe, jeśli by zacząć budować tam gdzie chcą ekolodzy. Ich obwodnica idzie też przez Rospude i to w najładniejszym jej biegu, przecina ścieżki migracyjne duzych zwierząt, które po prostu nie będą miały jak się przez nią przedostać. Nie mówiąc o tym, że droga nigdy by w tym wariancie nie powstała, a tego chcą oni najbardziej! I zamydlanie ludziom oczu jakimiś kładkami to nieporozumienie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Misniu - nie piernicz, tylko zloz notarialne... 17.07.07, 08:48 zobowiazania ze pokryjesz wrazie wpadki przed Trybunalem calosc odszkodowania z wlasnej kieszeni. Wowczas twoje zapewnienia zyskaja zdecydowanie na wiarygodnosci ;) A co do lokalizacji - jak nie rozumiesz czym rozni sie "obszar chroniony" od "najladniejszy fragment"... to po co zabierasz glos w dyskusji o przyrodzie? PS. Nazywanie kogos lewakiem to nie argument. Raczej gowniarski skowyt.... Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 nie che mi sie bo dyskusja juz dawno była, 17.07.07, 08:56 I owszem tam gdzie chcą ekolodzy również jest obszar chroniony i pokaż mi gdzie i kiedy dostaliśmy jakieś kary, no i w jakiej wysokości?? Na szczęście mimo skowytu droga i tak powstanie...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Tchorzysz Misiu? :) 17.07.07, 09:05 Zwykly akt cywilnej odwagi - zloz notarialnie potwierdzone zobwowiazanie, ze pokryjesz moja czesc kary. I juz. Tam gdzie chca ekolodzy nie ma obszaru Natura 2000. My jeszcze nie dostalismy - jestesmy zaledwie 2 lata w tej Unii... Ale jak widac - juz podapadamy... Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 Słuchaj, nie che mi-się... 17.07.07, 09:12 a takie odwracanie kota ogonem... droga i tak powstaje, zresztą dzis tez będę w Augustowie i z przyjemnością obejrzę sobie zbudowany kawałek... I jakiej kary? Poza tym wystarczająco duzo płacę podatków, które idą na wiele bzdurnych pomysłów, by ewentualnie zgodzic sie na zapłacenie z nich kary. Jeśli chodzi o tę obwodnicę, to jest moja pełna zgoda. A ty przestań się tak dawać manipulować... i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Tobie sie wielu rzeczy nie chce, jak widac.... 17.07.07, 09:19 Poza pitoleniem andronow o indoktrynacji i lewakach. Ziew. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz A Ty zapłać za nowy wariant i odszkodowania 17.07.07, 09:23 r306 napisał: > Zwykly akt cywilnej odwagi - zloz notarialnie potwierdzone zobwowiazanie, ze > pokryjesz moja czesc kary. I juz. Kary unijne to "pikuś". Zreszta po wyroku negatywnym dla obwodnicy beda wieksze problemy. Trzeba bedzie zplacić masę odszkodowań ( np wykonawcom , właścicielom wywłaszczonych terenów za utracone zyski, koszty procesów sadowych) . No i trzeba bedzie przez kilkanascie lat finansowac nowy wariant(projekt , wykonawstwo , obsługa prawna , wywłaszczenia , ochrona środowiska ). Może Ty złozysz zobowiazanie ,że pokryjwsz to wszystko ze Swojej kieszni? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Z logika na bakier.... 17.07.07, 09:38 > Może Ty złozysz zobowiazanie ,że pokryjwsz to wszystko ze Swojej kieszni? Ciebie popierniczylo? Za indolecje urzednikow i Wasz upor - czyli w konsekwencji kary zasadzone przez ETS, to ja mam zlozyc zobowiazanie, ze bede placil???? Doprawdy.... Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Jak przegramy to i tak zapłacisz 17.07.07, 09:41 r306 napisał: > > Może Ty złozysz zobowiazanie ,że pokryjwsz to wszystko ze Swojej kieszni? > Ciebie popierniczylo? Za indolecje urzednikow i Wasz upor - czyli w > konsekwencji kary zasadzone przez ETS, to ja mam zlozyc zobowiazanie, ze bede > placil???? I tak zapłacisz jak przegramy. Chyba ,że jesteś "unikajacy płacenia podatków" Zapłacisz i kary unijne i odszkodowania za zerwane umowy i za nowy wariant. Ja tez zapłacę. Zapłacimy wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Super - tylko ja wowczas pozwe Szyszke... 17.07.07, 09:51 Pozwe tez Kaczynskiego, ktory mogl uchylic decyzje ministra wydajaca pozwolenie na budowe i pozwe tez Polaczka... A na dyrekcje GDDKiA nasle prokuratora. Tylko co Tobie mam wowczas powiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Super - tylko ja wowczas pozwe Szyszke... 17.07.07, 09:58 r306 napisał: > Pozwe tez Kaczynskiego, ktory mogl uchylic decyzje ministra wydajaca pozwolenie > > na budowe i pozwe tez Polaczka... > A na dyrekcje GDDKiA nasle prokuratora. > Tylko co Tobie mam wowczas powiedziec? Że poniosłeś niepotrzebnie dodatkowe koszty (na pozwy) Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Mylisz sie :) 17.07.07, 10:00 Jest jeszcze Strassburg... Tam mozna dostac odszkodowania za indolecje wladzy wlasnego kraju.... Na szczescie - wiec ja sobie odbije - bede mial do tego moralne prawo.... Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 Re: Mylisz sie :) 17.07.07, 10:10 r306 napisał: > Jest jeszcze Strassburg... Tam mozna dostac odszkodowania za indolecje wladzy > wlasnego kraju.... Na szczescie - wiec ja sobie odbije - bede mial do tego > moralne prawo.... ### buahahaha ...odszkodowanie, ...Strasburg Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 Re: Super - tylko ja wowczas pozwe Szyszke... 17.07.07, 10:08 r306 napisał: > Pozwe tez Kaczynskiego, ktory mogl uchylic decyzje ministra wydajaca pozwolenie > > na budowe i pozwe tez Polaczka... > A na dyrekcje GDDKiA nasle prokuratora. > Tylko co Tobie mam wowczas powiedziec? ### matołku rozpudołku musisz być b. niedoświadczony życiowo, nikt mądry nie walczy z władzą (jakąkolwiek) zanim byś pomyślał, to padłbyś jak mucha na suchoty na przykład...a potem refleksja, o qr..., co ja zrobiłem i to dla kilku pliszek, no ale bywa też inaczej (najczęściej w literaturze) udałoby ci się premiera wsadzić, ministra wsadzić...itd., no a ty wtedy zostałbyś bohaterem (judeopolonii) PRÓBUJ! Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Interesujaco poddanczy stosunek do wladzy... 17.07.07, 10:17 Mam wnioskowac, ze typowy homosovieticus? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
diopsyd1 Re: Super - tylko ja wowczas pozwe Szyszke... 17.07.07, 10:57 Mysle, ze gdyby nie chodzilo o "kilka pliszek" ale o skrzynke browara to walczylbys jak lew przeciw takiemu przebiegowi obwodnicy. Zreszta pewnie nawet 6pack bylby wystarczajaca motywacja. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 jacy to ekolodzy grupka naćpanych ziel. lewaków 17.07.07, 09:23 ekolog to naukowiec, a to w większości lewactwo i zadymiarze; pod płaszczykiem ochrony przyrody robią kasę (taki sobie znaleźli sposób na życie) a matoły wierzą, że tak jest..., świat się przewrócił, ludzie już nie mają swojego zdania, tylko powtarzają slogany np. z GWna "myśląc", że to ich pomysły Odpowiedz Link Zgłoś
r306 To moze zapoznaj sie z opiniami... 17.07.07, 09:35 rady doradzajacej w tych kwestiach ministrowi srodowiska, gdzie zasiadaja autorytety uniwerysteckie i PAN.... zawsze w tej sprawie negatywna.... Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 <a href="http://rospudatak.pl/" target="_blank">rospudatak.pl/ 17.07.07, 09:26 rospudatak.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
gacekemdk Re: Jakie kary??? O czym ty gadasz, jest juz jaka 17.07.07, 11:29 A kogo, ty obszczymurku, interesuje gdzie mieszkasz i jeździsz? Dlaczego mamy płacić i mieć zrujnowaną przyrodę? Bo tobie się spieszy? Odpowiedz Link Zgłoś
forester_marucha Re: Jakie kary??? O czym ty gadasz, jest juz jaka 17.07.07, 11:44 Po pierwsze : nikt nie zbuduje obwodnicy niezgodnie z prawem. Po drugie : obecna trasa obwodnicy jest zgodna z prawem. Po trzecie : jest najmniej szkodliwa dla środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
greg_k Re: Jakie kary??? O czym ty gadasz, jest juz jaka 17.07.07, 13:45 Po czwarte: las przy drodze, to i śmieci będzie gdzie wyrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekmik Nad Rospudą buldożery się grzeją 17.07.07, 08:12 i dobrze Ta obwodnica już dawno powinna być zrobiona Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 grupka zielonych lewaków to nie większość 17.07.07, 09:00 ...zieloni zadymiarze pijaczki i narkomani wszelkiej maści znaleźli sobie sposób na życie, kto im płaci? przecież za darmo tego nie robią Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko taki co przynajmniej ma mozg 17.07.07, 11:46 nie tak jak ty... mama cie oklamala... Odpowiedz Link Zgłoś
diopsyd1 Tak samo jak zelazko ma dusze... 17.07.07, 11:50 Mam takie jedno zabytkowe... I ma najprawdziwsza dusze! Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki Re: grupka zielonych lewaków to nie większość 17.07.07, 11:28 gringo_w66 napisał: > ...zieloni zadymiarze pijaczki i narkomani wszelkiej maści znaleźli sobie sposó > b > na życie, kto im płaci? przecież za darmo tego nie robią szkoda slow... natura po to stworzyla lasy, zeby ludzie o Twoim podejsciu do zycia mieli gdzie wyrucac smieci - tak mi z tego wynika.... a zwierzatka sa po to zebys mial co tepic?! ot podejscie chlopa malorolnego do swiata, ktorego istoty nie ogarnia...... Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 demokracja polega na większości 17.07.07, 08:56 ludzie z tego regionu zadecydowali, że chcą tu obwodnicy, ponieważ są ważniejsi od kilku pliszek i żabek Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: demokracja polega na większości 17.07.07, 09:00 ludzie z tego kraju zdecydowali w referendum akcesyjnym, że trybunał w Luksemburgu będzie bronił kilka żabek i pliszek Odpowiedz Link Zgłoś
diopsyd1 Re: demokracja polega na większości 17.07.07, 09:25 Czy jak Krakusy zadecyduja, ze chca przeznaczyc jedno skrzydlo Wawelu na supermarket, to tez nalezy przyklasnac? Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 Re: demokracja polega na większości 17.07.07, 09:32 diopsyd1 napisał: > Czy jak Krakusy zadecyduja, ze chca przeznaczyc jedno skrzydlo Wawelu na > supermarket, to tez nalezy przyklasnac? ### ...tak Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: demokracja polega na większości 17.07.07, 09:33 a ja myślałem, że to zielone lewactwo ma w pogardzie dziedzictwo narodowe. Bądź konsekwentny, gringo Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 Re: demokracja polega na większości 17.07.07, 09:54 dzikowy napisał: > a ja myślałem, że to zielone lewactwo ma w pogardzie dziedzictwo narodowe. Bądź > konsekwentny, gringo ### matołku, jakie dziedzictwo, kilka pliszek i żabek, a gdzie ludzie?, czasem trzeba wybrać mniejsze zło...(nie widzisz tu przewagi formy nad treścią)PRZYKłAD: bezdomni śpią pod mostem, czy gdzieś na działkach, przychodzą buldożery i kto wtedy staje w ich obronie - na pewno nie Szechter (vel Michnik) ...a jeżeli chodzi o przykład Wawelu, to jest rozważanie teoretyczne, przecież Krakusy i przede wszystkim oni nie zagłosowaliby, żeby Wawel zamienić na market. TO TAK JAKBY: Głupich byłoby więcej w społeczeństwie, TO KTO WTEDY BYłBY MĄDRY? ...pomyśl chwilę, ale własnym nieskrępowanym rozumem odseparowanym przede wszystkim od mediów (wszystkich- bo one tak na prawdę one wszystkie pokazują "swoją prawdę") Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Matole - Wawel = dziedzictwo narodowe 17.07.07, 09:57 Nawet kontekstu i ironii z niego wynikajacej odczytac nie umiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
ale_hale Re: demokracja polega na większości 17.07.07, 11:13 W przeciwienstwie do zwierzat ludzie moga isc do pracy...albo znalezc inne dzialki. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan331 odstrzelić to szyszko z breneki Wajrak daj mu w du 17.07.07, 08:57 rny ryj bo to głupol na miarę jednojajowców psujów zawziętych na wszystko-nawet przyroda im zawadza!A w Wesołej istotnie same chamy. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Uszanujmy polskie prawo 17.07.07, 09:12 Gazeta Wyborcza jak zwykle manipuluje i to z niskich pobudek. Olewa zarówno mieszkańców Augustowa jak i ochrone srodowiska. Chce tylko "dokopać Kaczorom", nieważne jakim kosztem. A budowa obwodnicy w obecnym kształcie musi "iść" , bo takie jest prawo. Polskie prawo , które nas obowiazuje. Inwestor ma całkowicie legalna decyzje "pozwolenie na budowę" . Ta decyzja była piekielnie trudna i rodziła się przez kilkanaście lat. Uwzglednia wszelkie aspekty przedsiewzięcia - nie tylko ochrone srodowiska. Inwestycja jest kompromisem ( trudnym) pomiędzy aspektami : srodowiskowym , prawnym , społecznym , ekonomicznym , finasowym , technicznym. Jest również zgodna z wolą lokalnej społeczności. Sprawa w ETS trwa. Wyrok ETS może być taki ,ze "srodowisko jest ważniejsze od ludzi" i wtedy oczywiście wszyscy poniesiemy tego konsekwencje. Nie tyle kary do Brukseli, co raczej "zwrot kosztów" juz zaangazowanych ( np odszkodowania dla wykonawców czy włascicieli terenów wiele lat temu wywłaszczonych) oraz konieczność finansowania z naszych podatków przez kilkanascie lat ( takie realia- trudno) kolejnego wariantu, ktory na koniec tez bedzie oprotestowany . Ale najbardziej ucierpi samo srodowisko i prestiż UE. Pójdzie w Polske sygnał ,że UE "olewa" ludzi i wolę lokalnej spoleczności. Ciekaw jestem , który samorząd po takim wyroku zgodzi sie na "Naturę" w swojej gminie. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Zapomniales o jednym... 17.07.07, 09:18 Jesli wyrok ETS bedzie "skazujacy", to w sentencji wyroku bedzie nakaz... rozbiorki tego dziela budowlanego.... Gdzie wiec bedziesz mial zwrot kosztow ewentualnych odszkodowan wynikajacych z umow cywilno prawnych z wykonawcami??? I gdzie bedziesz mial te droge???? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Zapomniales o jednym... 17.07.07, 09:35 r306 napisał: > Jesli wyrok ETS bedzie "skazujacy", to w sentencji wyroku bedzie nakaz... > rozbiorki tego dziela budowlanego.... > Gdzie wiec bedziesz mial zwrot kosztow ewentualnych odszkodowan wynikajacych z > umow cywilno prawnych z wykonawcami??? I gdzie bedziesz mial te droge???? Inwestor zawarł jakąś tam umowę z wykonawca. Wykonawca z podwykonawcami. Podwykonawcy z popodwykonawcami itd. W każdej umowie z definicji sa określone kary za jej zerwanie. Jesli kary nie pokryją strat wykonawcy , to sprawa ląduje w sądzie. Pomijam juz taka sprawę ,ze wykonawca i podwykonawcy bedą też ządać rekompensaty za utracone korzyści. I słusznie. Skoro ktos wygrał przetarg , to zaangażował swoje środki do tej konkretnej roboty. A mogł w tym momencie zarabiać gdzie indziej na innej budowie. Z kolei własciciel wywłaszczonej wiele lat temu nieruchomosci nie mógł na niej wybudować np wywórni pustaków. Tez stracił kupe kasy (teoretycznie) i byłby idiota , gdyby się do nas podatników nie zwrócił o zwrot tych utraconych korzyści. Do tego dochądzą koszty rozbiorki (za nasze pieniadze) i koszty nowej inwestycji ( osobny temat) Za to wszystko zaplacimy wspólnie. Takie są realia. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Przez glupi uopor indolecje urzednikow... 17.07.07, 09:40 Zapomniales dodac..... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Przez glupi uopor indolecje urzednikow... 17.07.07, 09:44 r306 napisał: > Zapomniales dodac..... :/ Moim zdaniem przez pieniactwo malutkiej grupki ludzi , którzy nikogo poza soba nie reprezentuja , nikt ich nie upoważnił do występowania w naszym imieniu. Myslę oczywiście o tzw "ekologach". Odpowiedz Link Zgłoś
marek.rawluk to ty coś kręcisz. 17.07.07, 10:00 Cały ten łańcuszek wykonawców może realizować budowę według projektu nie niszczącego doliny. Nikt nie poniesie żadnych strat! Nawet wywłaszczenie niewielkiej liczby mieszkańców gospodarstw leżących na trasie wariantu omijającego najcenniejszy fragment doliny Rospudy jest śmiesznie tanie w porównaniu z kosztami całej obwodnicy. Nie mówiąc o karach ETS. Nie można być w Unii tylko trochę, czerpać korzyści nie respektując umów. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: to ty coś kręcisz. 17.07.07, 10:38 marek.rawluk napisał: > Cały ten łańcuszek wykonawców może realizować budowę według projektu nie > niszczącego doliny. OK tylko ,ze to musi być nowy projekt , nowe przetargi , nowa budowa , inne realia prawne i ekonomiczne. Nikt nie poniesie żadnych strat! Bardzo wielu poniesie -głównie mieszkańcy Augustowa Poniesie też np wykonawca , ktory np zatrudnił ludzi pod te konkretna budowę i teraz nie ma dla nich roboty . > Nawet wywłaszczenie niewielkiej liczby mieszkańców gospodarstw leżących na > trasie wariantu omijającego najcenniejszy fragment doliny Rospudy jest śmieszni > e > tanie w porównaniu z kosztami całej obwodnicy. > Nie mówiąc o karach ETS. Wywłaszczenie jest po cenach wolnorynkowych. Problem w tym ,ze te ceny na Suwalszczyźnie sa niskie. A wywłaszczenie jest przymusowe. Dlatego jest postrzregane jako "krzywda". W aspekcie czysto ekonomicznym może też być związane z utratą potencjalnych korzyści przez właściciela , któremu odebrano ziemie. (Np brak mozliwosci prowadzenia działalności gosp. na tej ziemi) > Nie można być w Unii tylko trochę, czerpać korzyści nie respektując umów. My nie czerpiemy wyłacznie korzyści z UE. Skladki do UE płacimy również, jesteśmy duzym rynkiem konsumenckim dla starej UE. A umowy respektujemy. Gdy sa wątpliwości to właśnie wtedy jest ETS. Przecież poddalismy sie pod jego jurysdykcję , nie "chowamy sie" To tylko GW manipuluje i mąci. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 GWno precz od Polski 17.07.07, 11:37 trzeba więc oczyścić Polskę ze szpiegów, denuncjatorów, komunistycznych bandziorów, masonów i wszelkiego rodzaju POLONOFOBÓW. Zacytuję tu fragment z wykładów Mędrca Syjonu, może to da wam do myślenia jaką ideologią jestescie naszpikowani: § 10. Jak owładnąć opinią społeczną? Aby owładnąć opinią społeczną, należy ją doprowadzić do dezorientacji, głosząc z różnych stron tyle poglądów społecznych i tak długo, dopóki goje nie zbłądzą w tym labiryncie i nie zrozumieją, że najlepiej jest nie mieć żadnych przekonań co do spraw politycznych, których społeczeństwo nie może być świadome, bowiem świadomy jest ich tylko ten, kto kieruje społeczeństwem. Oto tajemnica pierwsza. Druga tajemnica, której posiadanie jest konieczne dla sprawowania z powodzeniem rządów, polega na tym, by o tyle rozplenić wady narodowe, przyzwyczajenia, namiętności, warunki współżycia, aby nikt nie mógł zrozumieć tego chaosu, oraz aby ludzie przestali pojmować się wzajemnie. Środek ten posuży jeszcze do zasiania waśni wśródd wszystkich partii, do rozczłonkowania sił zbiorowych, które nie chcą jeszcze ukorzyć sić przed nami, do wyzucia z odwagi wszelkiej inicjatywy osobistej, zdolnej choć trochę szkodzić sprawie naszej. Odpowiedz Link Zgłoś
barbarakaroluk Re: to ty coś kręcisz. 17.07.07, 11:41 ale co mie to obchodzi ze wykonawcy/podwykonawcy zostali zatrudnieni??? naprawde przykro sluchac takie wypowiedzi. We wsi ktorej mieszkam, zostalo wydane pozwolenie na budowe fabryki zatrudniajacej obecnie 300 sob. Jest to fabryka ktora tam nie powinna byla powstac, ale tak jak w przypadku obwodnicy, urzednicy zadecowali ze taka fabryka w srodku wsi powstac mze i nikomu szkodzic nie bedzie. Przedsiebiorca sporzadzil 'raport o oddzialywaniu na srodowisko'. A teraz ma ogromne problemy, bo lamie prawo - problemow by nie mial jesli takie pozwolenie nie zostaloby wydane bo fabryka taka powstac nie nie powinna bylaby. Argumenty ze daje ludziom zatrudnienie i placi podatki mozna sobie wrzucic do kosza, bo ta sama fabryke mozna bylo wybudowac w odpowiednim do tego miejscu, i ludzie by mieli prace i przedsiebiorca nie mial problemow. i tak samo jest w przypadku Rospudy. A prawo polskie jest podrzedne wobec prawa UE, i albo zmienimy prawo Unii, albo z niej wystapimy, i tylko wtedy argumenty ze 'prawo polskie pozwala' beda wazne. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz obwodnica to inwestycja "publiczna" (Twoja też) 17.07.07, 11:50 barbarakaroluk napisała: > > ale co mie to obchodzi ze wykonawcy/podwykonawcy zostali zatrudnieni??? > > naprawde przykro sluchac takie wypowiedzi. Naprawdę to przykro słuchać ,ze Swoja inwestycja uznajesz za "obcą" Obwodnica Augustowa to inwestycja celu publicznego ( nijak sie ma do prywatnej fabryki opisywanej przez Ciebie). To tak sama inwestycja jak szkoła , most , szpital miejski czy wodociąg. Te inwestycje nie służą do tworzenia zysku dla własciciela ( jak fabryka) tylko służą nam wszystkim . Tobie też. I dlatego są finansowane z naszych podatków. Inwestorem jest "Państwo" , więc również i Ty. Dlatego powinno Cie obchodzić jakich wykonawców wylonionych w przetargu zatrudniłaś , jakie umowy z nimi podpisałąs- przy założeniu ,ze szanujesz porzadek prawny i nie masz mentalności cwaniaka , który chce "wykiwać" druga stronę umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
greg_k Re: obwodnica to inwestycja "publiczna" (Twoja te 17.07.07, 14:59 To jak to możliwe żeby zaczynać tak wielkie przedsięwzięcie bez spełnienia norm ekologicznych??? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: obwodnica to inwestycja "publiczna" (Twoja te 18.07.07, 08:44 greg_k napisał: > To jak to możliwe żeby zaczynać tak wielkie przedsięwzięcie bez spełnienia norm > ekologicznych??? Juz pisałem na początku ,że ta inwestycja jest zgodna z polskim prawem. Inwestycja była "robiona" przez 14 lat. Prawo w tym czasie sie wielokrotnie zmieniało. Ale na moment wydawania decyzji "pozwolenie na budowę" wszelkie uzgodnienia w tym ekologiczne, srodowiskowe były robione . Wszelkie "zgody" wydawane przez oficjalne organy państwowe , samorządowe zajmujace się "środowiskiem" też były wydane. To tylko grupka ludzi (ekologów) , którzy oficjalnie nikogo nie reprezentuja , nie maja zadnego społecznego mandatu zaczęła "mieszać" i kwestionować całkowicie legalna decyzje. W kazdej branży są ci , którzy wszystko wiedzą lepiej od innych. Również w "środowisku". Jedni się zgodzili , drudzy uważają ,ze nie nalezało sie zgadzac. Rzeczywiście w międzyczasie , w ciągu tych 14 lat walki o obwodnicę weszliśmy do UE i zaczęło nas obowiązywać unijne prawo , w tym praktyczny zakaz budowania czegokolwiek w obszarach "Natura 2000" . To prawda , nikt tego nie kwestionuje. Problem w tym ,ze decyzja o budowie zapadła jeszcze na gruncie naszego prawa ,gdy unijne nas nie obowiązywało. I dlatego sprawa jest w ETS. ETS ma rozstrzygnąć ,czy możemy budować , bo obowiązuje nas polskie prawo , czy mamy wszystko zaczynac od nowa i przez kolejne 14 lat "robić" obwodnicę na gruncie prawa unijnego (które też się pewnie bedzie zmieniac). Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Uszanujmy polskie prawo 17.07.07, 09:21 Zważ, że wyrok TE nałoży kary finansowe, zakaże użytkowania drogi i być może nakaże jej rozbiórkę na chronionym terenie. Pikuś, gdyby tylko trzeba było zapłacić karę, ale drogą, które (jeżeli) powstanie nie będzie wolno jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Co ciekawe... 17.07.07, 09:23 Kary sa drakonskie gdy dochodzi do uzytkowania takiej budowli, ustaja DOPIERO po jej zamknieciu/rozebraniu. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Zapłacimy za to wszyscy 17.07.07, 09:39 r306 napisał: > Kary sa drakonskie gdy dochodzi do uzytkowania takiej budowli, ustaja DOPIERO > po jej zamknieciu/rozebraniu. A to tylko fragment kosztów , które wszyscy poniesiemy. Bo przecież oprócz zapłacenia odszkodowań trzeba jeszcze jednak gdzies tam obwodnice Augustowa wybudować. Przy założeniu ,ze zalezy nam na tym , aby nie gineli ludzie. Chociaz mam watpliwości czy ekologom na tym zalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 Re: Zapłacimy za to wszyscy 17.07.07, 09:44 remik.bz napisał: > r306 napisał: > > > Kary sa drakonskie gdy dochodzi do uzytkowania takiej budowli, ustaja DOP > IERO > > po jej zamknieciu/rozebraniu. > > A to tylko fragment kosztów , które wszyscy poniesiemy. > Bo przecież oprócz zapłacenia odszkodowań trzeba jeszcze jednak gdzies tam > obwodnice Augustowa wybudować. Przy założeniu ,ze zalezy nam na tym , aby nie > gineli ludzie. > Chociaz mam watpliwości czy ekologom na tym zalezy. ### człowieku, jacy ekolodzy, to są zieloni lewacy popierani przez GWno Wybiórcze i tą teorię też GWno "stworzyło" a wy myślicie, że to wasze odkrycie..., zobacz jak jest naprawdę: rospudatak.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 jak budowac autostrady i obwodnice z zielonymi 17.07.07, 10:20 ...proste puścić tam Owsiaka - da im hasło: róbta co chceta, nawalą się, naćpają i pójdą w cholerę. Z drugiej strony gdyby było inaczej, GWno krzyczałoby (i krzyczy) nie ma autostrad, nie ma obwodnic, nie zdążymy na Euro, ...itd. itp... byleby w myśl przewodnią GWna "im gorzej (dla Polski) tym lepiej (dla kogo???)" Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: jak budowac autostrady i obwodnice z zielonym 17.07.07, 10:22 gringo_w66 napisał: > byleby w myśl > przewodnią GWna "im gorzej (dla Polski) tym lepiej (dla kogo???)" Idąc za Twoją retoryką, pewnie dla judeopolonii :P Odpowiedz Link Zgłoś
tokida Ekologiczne strachy na lachy. 17.07.07, 09:58 Jesli sądzicie, że wyrok Trybunału mógłby być skazujący już po rozpoczęciu prac na terenie chronionym to rozczulacie swoją naiwnością. Ten cały Trybunał i ewentualny nakaz wstrzymania prac to ostatnia wątła deska ratunku dla ekologicznych pieniaczy, którym dawno zabrakło merytorycznych argumentów. Obwodnica Augustowa powstanie, nie będzie, żadnych naklazów rozbiórki, kar, itd. Eurobiurokraci tak głupi nie są, żeby za kawałek torfu gdzieś na rubieżach Wspólnoty narażać na szwank europejską jedność. Skoro polskie władze, lokalni mieszkańcy są zdeterminowani żeby droga jak najszybciej powstała to byłoby czymś niedorzecznym gdyby jacyś zagraniczni biurokraci decydowali co wolno nam na swoim podwórku budować, a czego nie wolno. Nikt w Europie nie zamierza umierać za podaugustowskie bagna. Nikt nie będzie wszczynał gigantycznej awantury z przyczyn ideologicznych i opóźniał o wiele wiele lat połączenia prezywoitym traktem krajów bałtyckich z resztą Unii. To głupie, że "Gazeta" tak jawnie opowiedziała się po z góry przegranej stronie tego konfliktu i lansuje ekologiczne bzdury miast promować jak najszybszy rozwój naszej zacofanej ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Ekologiczne strachy na lachy. 17.07.07, 10:20 tokida napisał: > Jesli sądzicie, że wyrok Trybunału mógłby być skazujący już po rozpoczęciu prac > na terenie chronionym to rozczulacie swoją naiwnością. Ten cały Trybunał i > ewentualny nakaz wstrzymania prac to ostatnia wątła deska ratunku dla > ekologicznych pieniaczy, którym dawno zabrakło merytorycznych argumentów. > > Obwodnica Augustowa powstanie, nie będzie, żadnych naklazów rozbiórki, kar, itd > . > Eurobiurokraci tak głupi nie są, żeby za kawałek torfu gdzieś na rubieżach > Wspólnoty narażać na szwank europejską jedność. Skoro polskie władze, lokalni > mieszkańcy są zdeterminowani żeby droga jak najszybciej powstała to byłoby czym > ś > niedorzecznym gdyby jacyś zagraniczni biurokraci decydowali co wolno nam na > swoim podwórku budować, a czego nie wolno. > > Nikt w Europie nie zamierza umierać za podaugustowskie bagna. Nikt nie będzie > wszczynał gigantycznej awantury z przyczyn ideologicznych i opóźniał o wiele > wiele lat połączenia prezywoitym traktem krajów bałtyckich z resztą Unii. To > głupie, że "Gazeta" tak jawnie opowiedziała się po z góry przegranej stronie > tego konfliktu i lansuje ekologiczne bzdury miast promować jak najszybszy rozwó > j > naszej zacofanej ojczyzny. Zauważ, że w PE, w przeciwieństwie do polskiego jest frakcja zielonych i to UE ogranicza po raz kolejny emisję spalin, z niewątpliwą szkodą dla naszej gospodarki. A decydowali już o budowaniu różnych dróg, obwodnic i innych autostrad na włoskich, francuskich i portugalskich podwórkach. Teraz też nie omieszkają. Odpowiedz Link Zgłoś
diopsyd1 Jeszcze 150 lat temu... 17.07.07, 09:45 ... rozbierano na potege budowle sredniowieczne w celu pozyskania materialu budowlanego. Zniszczono w ten sposob mnostwo zupelnie dobrze zachowanych obiektow, ktore jednak wtedy nie byly juz potrzebne. "Interes spoleczny" nakazywal jednak budowe nowych budynkow po najnizszym koszcie, no a ruiny z XIV wieku byly doskonalym zrodlem taniego kamienia i cegly. Dzisiaj rece zalamujemy, porownujac ryciny XVIII wieczne z dzisiejszym stanem danego zabytku i zastanawiamy sie, jak nasi prapradziadkowie mogli byc tacy glupi. To samo powiedza o nas nasze praprawnuki jezeli w imie "interesu spolecznego" zabetonujemy najcenniejsze kawalki naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
kociakolyska7 Re: Jeszcze 150 lat temu... 17.07.07, 10:21 Mój tato nie słyszał o ekologii nie czytał gazety wyborczej dlatego że urodził się jeszcze w 19wieku, ale zawsze nas przestrzegał przed dewastowaniem przyrody .Jak przynosiliśmy /wtedy/ nowinki typu płyny detergenty jak zchłystywaliśmy się atybiotykami mowił że kiedyś tego pożałujemy .Każdy kij ma dwa końce i dzisiaj stwierdzam ,że miał racje.Zaznaczam że tato był wg. dzisiejszych kryteriów WKSZTAłCIUCHEM.Człowiek z wiekiem nabiera życiowej mądrości/o ile ją do siebie dopuści/i wiele rzeczy które kiedyś uważał za hamulec postępu traktuje dzisiaj jako niewłaściwe.Wiem że już tego nie zobaczę ale czas pokaże że dzisiejsi obrońcy ,,żabek drzew czy czegoś tam jeszcze,, MAJą RACJę Odpowiedz Link Zgłoś
diopsyd1 Dodajmy jeszcze... 17.07.07, 10:42 ... ze gdyby nie krotkofalowe "interesy spoleczne" naszych prapradziadkow, to ich praprawnuki trzepalyby dzisiaj kase na turystach. A tak nie ma ani kasy ani budynkow, ktore powstaly z "odzyskanego" materialu, bo jak tani material to i wykonanie bylo do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_germanicus_caligula I bardzo dobrze. Budowe czas zaczac. 17.07.07, 09:55 Jak uslysze jeszcze raz o jakims kretynie z Greenpeace to zygne. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinnu Re: Nad Rospudą buldożery się grzeją 17.07.07, 10:18 Zasypmy szyszke mailami rządającymi obrony rospudy! Jan.Szyszko@sejm.pl Odpowiedz Link Zgłoś
drbob20 Re: Nad Rospudą buldożery się grzeją 17.07.07, 10:20 PiS-owe gnojki juz licza te miliardy euro z Unii co to maja byc rozdane- a tu nie bedzie nic poza ciezkim kopem w dupe! spowrotem do kartofli i do kapusty- tak jak zawsze to bylo! Odpowiedz Link Zgłoś
siskom.waw.pl >>> Wariant alternatywny i przyroda 17.07.07, 10:29 Gdzieś wyczytałem, że ktoś pisze, iz wariant alternatywny zaproponowany przez organizacje pozarządowe przechodzi przez cenne przyrodniczo tereny. Twoierdzi się też, że by go zbudowac trzeba zburzyć 10 wsi lub 30 gospodarstw. Prosimy więc, by wszyscy przekonali się jak to na prawdę wygląda: >>>> siskom.waw.pl/rospuda/foto/dokumentacja-fotograficzna.htm Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: >>> Wariant alternatywny i przyro 17.07.07, 12:59 Łąki, laski, pagórki - przebieg alternatywny. Ale nie, trzeba budować dupną estakadę na bagnach, BO TAK! Budowa jeszcze nie ruszyła, a koszty samej tylko estakady wzrosły o 100%. Ostatecznie będzie tak droga, że pewnie za jej cenę możnaby dodać na sporej częsći VB drugą jezdnię. Ale to by było zbyt sensowne i logiczne jak na Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 poczytaj sobie chłopcze... te wasze bzdety 17.07.07, 14:59 możesz sobie schować, a i powiedz czy masz juz certyfikat zezwalający n aprojektowanie dróg??? Śmiechu warte... rospudatak.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
smokolmt "Polski rząd odpowiada, że zrekompensuje straty" 17.07.07, 10:44 "Polski rząd odpowiada, że zrekompensuje straty w przyrodzie" !!! Co za cwoki!!! odbuduja to, co natura tworzyla przez wieki?! Wstyd i hanba!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lidkawozniak Augustów nie potrzebuje obwodnicy 17.07.07, 10:49 Obwodnica dla Augustowa jest w ogóle nie potrzebna, i jest tylko doraźnym, w dodatku kosztownym rozwiązaniem problemu tranzytu TIRów przez miasto. Nie mówiąc o tym, że może zostać wstrzymana, i wycofana. Gdyby już wcześniej, od momentu pierwszych protestów przeciwko obwodnicy odpowiedni ludzie pomyśleli, to nie byłoby całego problemu. A tak, to teraz będą za to płacić wszyscy. Generalnie chodzi o całościową koncepcję Via Baltica, która docelowo ma przejąć cały tranzyt na wschód i do państw bałtyckich. Jeżeli ta trasa byłaby już dawno zaplanowana i przemyślana, to nie byłoby problemu. A przez Augustów odbywałby się jedynie tranzyt do Suwałk i nad Hańczę. Tyle, że lokalni urzędnicy chcą mieć Via Baltica pod nosem, bo tak. A za to widzimisię zapłacimy wszyscy, bo nie da się praktycznie zrobić Via Baltica blisko Augustowa bez przecinania terenów chronionych lub kosztownego wykupu działek i niszczenia zabudowań. A tak, to mieszkańcy Augustowa są mamieni przez urzędasów: że będą mieli fajną obwodnicę (cywilizacja!, dla takiego zadupia jak Augustów to awans), i nikt już nikogo nie rozjedzie. Natomiast nikt w Augustowie nie myśli o rzeczywistej wartości tych terenów, czyli przyrodzie - ci ludzie po prostu nie mają odpowiedniej wyobraźni i systemu wartości. Doraźnie problem TIRów w Augustowie można rozwiązać na wiele sposobów: kolejowy tranzyt na wschód (są możliwości techniczne), w Augustowie systemy świateł, kładki dla pieszych, itp. - są to rozwiązania o wiele tańsze, niż obwodnica przez Rospudę, i takie są wprowadzane w zasadzie we wszystkich większych miastach, gdzie jest problem tranzytu, po czym planowane są sposoby odsunięcia tego tranzytu jak najdalej. W międzyczasie powstałaby Via Baltica, i za kilka lat Augustów by miał święty spokój z TIRami i jakimkolwiek tranzytem. Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Augustów nie potrzebuje obwodnicy 17.07.07, 11:14 > Generalnie chodzi o całościową koncepcję Via Baltica, która docelowo ma przejąć > cały tranzyt na wschód i do państw bałtyckich. Zdaje się, że ta obwodnica jest jej częścią, tej trasy. Odpowiedz Link Zgłoś
barbarakaroluk Re: Augustów nie potrzebuje obwodnicy 17.07.07, 11:23 przeciez tak lidkawozniak napisala, ze ta obwodnica jest czescia tej trasy teraz, a wclae nie musiala by byc. czytaj ze zrozuieniem:) burakpl4 napisał: > > Generalnie chodzi o całościową koncepcję Via Baltica, która docelowo ma > przejąć > > cały tranzyt na wschód i do państw bałtyckich. > > Zdaje się, że ta obwodnica jest jej częścią, tej trasy. Odpowiedz Link Zgłoś
barbarakaroluk Re: Augustów nie potrzebuje obwodnicy 17.07.07, 11:22 to co napisala lidkawozniak jest chyba najdojrzalsza wypowiedzia na tym forum. Zgadzam sie z Toba w 100%. Niestety polskim urzednikom, politykom, jak i polskiemu spoleczenstwu brakuje dojrzalosci, elastycznosci umyslu, dlugoterminowego myslenia, wyobrazni i woli do szukania rozwiazan ktore nie musza byc szkodliwe dla otoczenia. Ale Polscy urzednicy wola sie uniesc honorem, tupnac noga i obrazic jesli ktos pokza im problemy z ich decyzjami. Budowa jest nielegalna- a to nic, my i tak zbudujemy. Ciekawe czy moge sie powolac na ta decyzje, kiedy bede jechac samochodem bez prawa jazdy - jest to nielegalne, tak?? a ja i tak jade.... Przykladow takich jest mnostwo - w mojej wlasnej wsi wojt wydal pozwolenie na budowe fabryki zatrudniajacej 300 osob, szkodliwej dla srodowiska i spolecznosci ( halas, dym) i w bliskim sasiedztwie rezerwatu przyrody. Obok powstaje dom weselny ktory nie jest 'dzialalnoscia uciazliwa dla otoczenia'. Szkoda slow. A przeciez mozna inaczej rozwiazac te sytuacje, trzeba tylko troche checi, otwartosci i wyobrazni. Czego poskim urzednikom zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
lidkawozniak Re: Augustów nie potrzebuje obwodnicy 17.07.07, 12:22 Jeszcze co do szczegółów głupoty urzędasów, to duża jest tu wina samorządu w Białymstoku, który z niezrozumiałych przyczyn chce, żeby Via Baltica przebiegała przez Białystok (Via Baltica ma iść generalnie z Litwy na Zachód, Białystok jest na południe). Wariant drogi przez Łomżę i Grajewo był zawsze uwalany argumentem, że Białystok zostanie odcięty od cywilizacji. Tymczasem rozwiązanie byłoby banalne: zbudować dodatkową drogę z Białegostoku do Grajewa. Ale nie, oni chcą mieć Via Baltica przez Białystok. Nie mówiąc o tym, że wariant przez Białystok jest sporo dłuższy. A drogi powinno się budować jak najbardziej po linii prostej. Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates22 Re: Augustów nie potrzebuje obwodnicy 17.07.07, 11:24 Facet tak fajnie piejesz że nic ino puścić ci autostradę pod oknem,wyłączyć wodę i prąd żeby było bardziej ekologiczni. Można jeszcze by zaślepić kanalizację. I niech żyje ekologia! Pa ciołku. Odpowiedz Link Zgłoś
barbarakaroluk Re: Augustów nie potrzebuje obwodnicy 17.07.07, 11:32 sokrates22, jesli masz cos do powiedzenia to prosze wyraz swoje poglady. ale po co zaraz uciekac sie do obrazliwych slow, takicj jak np 'ciolku'? czy to jest przejaw twojej 'dojrzalosci'? Problemem nie jest sama budowa drogi, ale problemem jest jej budowa z nieodpowiednim miejscu. Ja mysle ze powinienes zbudowac ta obwodnice pod swoim oknem, do tego jeszcze kanalizacje, a na podworku fabryke a za plotem oczyszczalnie sciekow. Niech zyje postep! sokrates22 napisał: > Facet tak fajnie piejesz że nic ino puścić ci autostradę pod oknem,wyłączyć wod > ę > i prąd żeby było bardziej ekologiczni. > Można jeszcze by zaślepić kanalizację. > I niech żyje ekologia! > Pa ciołku. Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 ależ bzdety, pewnie obie jestes z siscomu albo 17.07.07, 15:06 greenpeac, a co ma obwodnica do viabalyici, to dwie równe inwestycje! A kładki i światla... jasne... może sama zamieszkaj w miejscu gdzie w ciagu minuty przejeżdża kilkanaście tirów i poruszaj sie najlepiej na lianch zwisającyh z nieba... Na szczęście mimo skowytu tego obrzydliwego lewactwa potrzebna droga powstanie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: ależ bzdety, pewnie obie jestes z siscomu alb 17.07.07, 15:26 bard333 napisał: > Na szczęście mimo skowytu tego obrzydliwego lewactwa potrzebna droga powstanie: > ))) Na szczęście mimo krzyku szanownych przedmówców droga jednak nie powstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 [...] 17.07.07, 11:38 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
roman337 [...] 17.07.07, 11:45 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasecta Re: gingo_w66...to jest 100% SWIR 17.07.07, 11:50 co do Rozpudy, to za dupe ten parszywy rzad i to szybko Odpowiedz Link Zgłoś
degustimus Re: gingo_w66...to jest 100% SWIR 17.07.07, 16:19 Jak nie masz co robić to RATUJ ROSPUDE TY @ "górny bieg rzeki Nietty." ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 to nie-mohery ortografii nie znają, piszą w idisz 17.07.07, 11:58 roman337 napisał: > idz do swojej sekty, i tam sraj ! ### hmmmm trochę ten idisz jakby do polskiego podobny? nicht wahr? Odpowiedz Link Zgłoś
gajane4 Nad Rospudą buldożery się grzeją 17.07.07, 11:51 Zupełnie nie rozumiem problemu. Skoro po ilus latach prac wstepnych, projektowania i wykupu terenów Unia chce zmiany tarasy, to nich zapłacia ze swojej kasy za wykonanie nowego projektu, wykup nowych terenów i przeprowadzenie budowy w takim tempie zeby inwestycja mogła być zakończona we wczesniej ustalonym terminie. A jak to jest ze zgodą na budowę gazociągu przez Bałtyk? Przecież to także teren Natury 2000! Odpowiedz Link Zgłoś
roman337 gringo_66.. to ty Gosiewski???..to samo świńskie 17.07.07, 11:59 chrum,chrum.... Odpowiedz Link Zgłoś
arturgeo Nad Rospudą buldożery się grzeją 17.07.07, 12:07 ślepo popieram każdą inwestycję, którą oprotestowują ekolodzy!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Nad Rospudą buldożery się grzeją 17.07.07, 12:54 Swego czasu ekolodzy i naukowcy protestowali przeciw puszczeniu autostrady A4 przez Górę Świętej Anny. Urzędnicy, politycy i drogowcy postawili na swoim. Efekt?? Konieczność zbudowania jezdni trzypasmowych, a więc większe koszty. Dodatkowe paliwo spalane na dłuuuuugim podjeździe. Zimą jak fest sypnie to tworzą się korki, bo ciężarówki nie potrafią pod tą górę wjechać. Ze zjechaniem też potrafią mieć problemy. O kosztach ekologicznych i turystycznych nie wspominam. Zdecydowanie warto ślepo popierać takie inwestycje! P.S.: Kontrowersje wokół Rospudy znane są nie od roku, tylko niemal od początku tyczenia Via Baltici, czyli jakieś 15 lat. Mimo to lokalni urzędnicy i politycy konsewentnie forsują feralny wariant, wbrew negatywnym opiniom naukowców m.in. z PAN, którzy robili wymagane oceny oddziaływania przyrodniczego itp. Via Baltica została - czasem z naruszeniem prawa przez lokalny oddział GDDKiA - "naciagnięta" do Białegostoku, choć naturalny dla niej tor biegnie przez Łomżę. Dlaczego?? Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
rokets_w Re: Nad Rospudą buldożery się grzeją 17.07.07, 12:58 wuk4 napisał: Nielegalny minister niszczenia środowiska nie może prowadzić legalnych działań.Spadaj, Szyszko. Jesteś dewastatorem polskiej przyrody i kompromitacją Państwa Polskiego. Lepiej idź na emeryturę na daczy w Wesołej. A ty jesteś durniem i idiotą,szkoda ze twoja dupa nie jest zgłoszona do natury 2000 byś nie mógł bez pozwolenia unii nawet wysr.. się. Niech unia pilnuje u siebie burdelu. U siebie zniszczyli wszystko co sie dało a u nas chcą porządku pilnować. Niech zajmą sie swoimi neohitlerowcami i niech zapłacą godziwe odszkodowania za zniszczenia wojenne za niewolniczą pracę. Precz z łapami od Polski Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w666 paperdzżihad michnika was oswobodzi 17.07.07, 13:10 trzeba więc oczyścić Polskę ze szpiegów, denuncjatorów, komunistycznych bandziorów, masonów i wszelkiego rodzaju POLONOFOBÓW. Zacytuję tu fragment z wykładów Mędrca Syjonu, może to da wam do myślenia jaką ideologią jestescie naszpikowani: § 10. Jak owładnąć opinią społeczną? Aby owładnąć opinią społeczną, należy ją doprowadzić do dezorientacji, głosząc z różnych stron tyle poglądów społecznych i tak długo, dopóki goje nie zbłądzą w tym labiryncie i nie zrozumieją, że najlepiej jest nie mieć żadnych przekonań co do spraw politycznych, których społeczeństwo nie może być świadome, bowiem świadomy jest ich tylko ten, kto kieruje społeczeństwem. Oto tajemnica pierwsza. Druga tajemnica, której posiadanie jest konieczne dla sprawowania z powodzeniem rządów, polega na tym, by o tyle rozplenić wady narodowe, przyzwyczajenia, namiętności, warunki współżycia, aby nikt nie mógł zrozumieć tego chaosu, oraz aby ludzie przestali pojmować się wzajemnie. Środek ten posuży jeszcze do zasiania waśni wśródd wszystkich partii, do rozczłonkowania sił zbiorowych, które nie chcą jeszcze ukorzyć sić przed nami, do wyzucia z odwagi wszelkiej inicjatywy osobistej, zdolnej choć trochę szkodzić sprawie naszej. Cytat jednego z forumowiczów (pewnie mi wybaczy) Byłbym niezmiernie mojej ulubionej gazecie zobowiązany, gdyby jednak dziś, gdy emocje i podniecający zapach juchy zwierzyny tropionej przez kauzperdów w stylu Rokity już wygasły, Gazeta Wyborcza wyjaśniła uczciwie ludziom - nie potrafiącym się rozeznać w tych prawniczych wywijasach, dobrych dla np. nadwornych krętaczy prezydentow ale nie dla czytleników - co następuje; 1. Czy to dobrze, że Jakubowska - czego nigdy zresztą nie kryła i za co ją wówczas podziwialem - wprowadziła zmiany mające uniemożliwić prywatyzację naszej telewizji regionalnej - czy to było niedobre dla Polski i Polaków? (nawet jeśli "GW" bardzo chciała je kupić - jak np. kupiła Radio Clasic i przerobiła na jakieś g... ) Czy dobrze, że telewizja regionalna jest jeszcze telewizją publiczną - czy lepiej żeby już należała do Murdocha czy jakiegoś innego Augsteina? 2. O to samo chodziło - czego tak arcyprofesjonalni żurnaliści nam nie wyjaśniają - przy skreśleniu słów "i czasposima". Trzeba więc znów spytać: Czy to dobrze, że jeszcze niecałe media (choć prawie całe) należą np. do Niemców - czy niedobrze? Ja wprawdzie na to swój pogląd mam, ale wypadałoby to wyjaśnić Czytelnikom "GW", skoro i w niej samej zmienił sie już pogląd na inwestycje kapitału zagranicznego w media polskie, czego świadectwem choćby wojennka z beobachter nazywanym przez "GW" "Der Dziennik"... Słuszna zresztą... Chyba, że uważacie w gruncie rzeczy tak, jak brat Waszego zastępcy naczelnego - Jacek Kurski: że ludziom można wcisnąć każdą ciemnotę... Może nawet,co byłoby logiczne,uważacie, że skoro już wyprzedano cały polski przemysł, o którym, by obniżyć jego cenę, mawiano się, że to skansen i pozbyto się już całej energetyki, to nie powinno być również mediów o polskich korzeniach, żeby nie mogły o tym pisać, jeno media polsko-języczne? Trzeba się w podobnych sprawach jasno wypowiadać, jeśli jesteście uczciwi, żeby nie oddawać pola w dyskusji na te tematy np. red.Michalkiewiczowi czy innym, których tak za to wciąż krytykujecie. Było wiele dobrego w latach, które teraz wspominacie, ale rozbój jaki przy podniesionej kurtynie bez żadnych(procz NIK) protestów odbył się na polskiej gospodarce, to była zwyczajna granda. www.polonica.net/czerwone-zyciorysy_Michnik.htm Odpowiedz Link Zgłoś
albacor Re: paperdzżihad michnika was oswobodzi 17.07.07, 14:03 Byłem tam specjalnie żeby na własne oczy zobaczyc co i jak. Dolina Rospudy robi wrażenie i jak minister- frajer zechce to zniszczyć to będzie idiotą do kwadratu. Ale jednoczesnie zobaczyłeem, że jest miejsce na obwodnice w innym miejscu niż pchanie się w najbardziej urocze miejsca. I jak ktoś to rozgrzebie to Unia słusznie powinna dac po dupie za takie załatwianie sprawy. Obwodnica jest niezbędna bo ruch TIRów w Augustowie jest zajebisty. Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta Gdybysmy mieli akurat rządy UW czy innego LiD-u 17.07.07, 16:49 jestem pewien , ze zachowałyby się identycznie jak rząd obecny. Nie ma innego wyjscia, trzeba budować, droga dawno temu zaprojektowana i wytyczona, "projekt alternatywny" jest nierealny. Wyboracza oczywiście by popierała wtedy rząd, a Wajrak milczał rozwalajac sie swoim smrodliwym terenowcu z ogromnym silnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś