Dodaj do ulubionych

Coraz więcej polskich wyznawców judaizmu

07.08.07, 09:20
wiadomosci.onet.pl/1584751,11,item.html
-a więc nie dość że judaizm to jeszce reformowany czyli dostosowany
do lewackich reguł politycznej poprawności w której zboczenia
seksualne są uważane za normę... i niech mi teraz powie że nie ma
zjawiska przygotowywania gruntu pod żydowskie osadnictwo na ziemiach
polskich..oto konkretny dowód na tę teze że jednak taki proces się
odbywa. Zatrważajace jest też to ze są Polacy którzy chcą się
zjudaizować no ale z drugiej strony to nawet nie ma sie czemu dziwić.
któż by chciał nalezeć do narodu polskiegonarodu który non stop jest
opluwany wyszydzany i pogardzany w większosci mediów naświecie..a
tyczasem Żydzi w mediach mają dobrą publicity a ich interesy sa
strzeżone jak oka w głowie wystarczy ze ktoś gdzies powie złego na
Zyda i od razu przetacza się przez świat fala oburzenia a kto się
ujmie za oplutym Polakem? konformizm.. każdy człowiek cche nalezec
do grupy kóra ma wpływy i rządzi no nie?
Obserwuj wątek
    • elan13 koniec z kamuflażem 07.08.07, 10:40
      No wreszcie się zdecydowali. Skończą się bajeczki o tym, że w
      Polsce nie ma Żydów. Niech wrócą do swoich nazwisk, niech nie
      ukrywają swojej tożsamości, korzeni. Niech kultywują swoją kulturę,
      tradycje i zwyczaje otwarcie, jak np. Cyganie.

Skoro przewodzi im rabin Burt Schuman, aktywny rzecznik wyświęcania
      gejów i lesbijek na rabinów, to możemy się zapewne spodziewać
      wykorzystania sprawdzonych metod środowiska biedroniowego. A więc
      Dzień Dumy Żydowskiej i kampania medialna - "Niech nas zobaczą".
      • moon5 Re: koniec z kamuflażem 07.08.07, 18:46
        A ja myślę, że to nic dobrego. Od XVIII wieku asymilowali się, przechodzili na
        katolicyzm i protestantyzm. Wtapiali się w kraje w których żyli. Był to wtedy
        bardzo postępowy trend. Teraz znowu maja być jak enklawa. Przecież środowiska
        żydowskie na zachodzie izolują się. W Polsce będzie podobnie. Znowu może się to
        źle skończyć.
        • onufry.zagloba A na ktorym to "Zachodzie", moon? Moze mnie 07.08.07, 19:34
          laskawie zechcesz geograficznie oswiecic. I KTORZY to Zydzi sie tak
          niby izoluja? Lord Goldshmid? Byly szef Konserwatystow? Barbara
          Streisand?
          Wybacz, ale nie lubie pustoslowia:)))
          • moon5 Re: A na ktorym to "Zachodzie", moon? Moze mnie 07.08.07, 19:38
            Ortodoksyjni w Europie Zach. i Stanach Zjednoczonych.
            • rmstemero BArdzo interesujace 07.08.07, 19:43
              To bardzo ciekawe. Przeczytalas w gazecie? Bo ja bedac na zachodzie nie
              spotkalem sie z tym fenomenem. Napisz prosze dokladniej gdzie bo cos mi
              najwidoczniej umyka.
              • moon5 Re: BArdzo interesujace 07.08.07, 20:01
                Widać Panu umyka.
                Poza tym inaczej może Pan pojmować izolację. Na pewno nie miałam na myśli życia
                w gettach.
                • onufry.zagloba Moon, nie myl pojec! Niechec Zydow do 07.08.07, 20:24
                  gadania z ANTYSEMITKA to nie jest "izolacja", ale "samoobrona" :)))
                  • moon5 Re: Moon, nie myl pojec! Niechec Zydow do 07.08.07, 20:26
                    Nie trolluj.
                    • onufry.zagloba To nie jest trollowanie: ZNOW mylisz 07.08.07, 20:55
                      pojecia:)))
              • onufry.zagloba Dla mnie tez: ja na tym Zachodzie pt.UK 07.08.07, 20:21
                (z paroletnimi przerwami na USA i Niemcy) mieszkam od urodzenia, tj.
                jakies pol wieku lekko liczac, a popatrz: Polka, co nosa poza Polske
                tak naprawde nie wychylila, nieustannie czegos nowego o tymze
                Zachodzie mnie uczy:)))
                • moon5 Re: Dla mnie tez: ja na tym Zachodzie pt.UK 07.08.07, 20:28
                  Już się nie popisuj, światowcu.
                  • onufry.zagloba Popisujesz to sie TY - ignorancja 07.08.07, 20:54
                    I rowna jej arogancja...niewyksztalciucha:)
            • wiktoriaka Re: A na ktorym to "Zachodzie", moon? Moze mnie 07.08.07, 20:09
              moon5 napisała:

> Ortodoksyjni w Europie Zach. i Stanach Zjednoczonych.

Cóż, niektórzy katolicy też izolują sie od społeczeństwa, np. w klasztorach
              klauzurowych.
              • moon5 Re: A na ktorym to "Zachodzie", moon? Moze mnie 07.08.07, 20:24
                To też chore, jak również taki rodzaj katolicyzmu czy judaizmu, który powoduje,
                że człowiek staje się niewolnikiem religii i jej kapłanów.
                • wiktoriaka Re: A na ktorym to "Zachodzie", moon? Moze mnie 07.08.07, 20:34
                  moon5 napisała:

> To też chore, jak również taki rodzaj katolicyzmu czy judaizmu

To dlaczgo Pani generalizuje i pisze, że Żydzi się izolują. Jedni się izolują, a
                  inni nie. Podobnie jedni katolicy się izolują, a inni nie.
                  • moon5 Re: A na ktorym to "Zachodzie", moon? Moze mnie 07.08.07, 20:51
                    Nawet jeśli katolicyzm czasem powoduje zamknięcie się kogos na świat czy
                    ograniczenie jego pogladów, katolicy nie noszą takich strojów, naktyć głowy i
                    fryzur jak ortodoksyjni Żydzi, nie posyłają tak często dzieci do odrębnych
                    szkół, nie jedzą koszenej zywności ze specjalnych sklepów i restauracji.
                    Katolicy i protestanci nie różnią się wyraźnie od niewierzących.
                    To wszystko sprawia, że ortodoksyjni żydzi i chasydzi przypominają swą
                    odmiennością mahometan, którzy również wyraźnie wyróżniają się ze społeczeństwa.
                    Te wszystkie zewnętrzne cechy religii i tradycji judaistycznej przyczyniły się
                    do streotypowego postrzegania Żyda i były pożywką dla antysemitów.
                    Ci Żydzi którzy sie zasymilowali stanowią teraz wartościową część społeczeństwa,
                    tym bardziej że czuja sie już teraz głownie Polakami, nie Żydami. Uważam że
                    multi-kulturowość to mit, który wcale nie przysłuży się trwałości i spójności
                    społeczeństw w danym kraju.
                    • onufry.zagloba Multikulturalizm to wlasnie miala byc akulturacja. 07.08.07, 20:58
                      Jak zawsze pomylilas pojecia, moon.
                      Niestety w jednym masz racje: zamiast multikulturalizmu mamy w UK
                      rozne etniczne getta: ortodoksyjne zydowskie,
                      muzulmanskie,karaibskie, POLSKIE:)))
                      • moon5 Re: Multikulturalizm to wlasnie miala byc akultur 07.08.07, 21:11
                        Nie rozmawiam z Tobą. Na kilku watkach wtrącasz swoje 3 grosze w moje rozmowy z
                        innymi ludźmi. Wszędzie na tym forum przeszkadzasz ludziom w rozmowach swoimi
                        mądrościami.
                        • onufry.zagloba Prtzeszkadzam madrosciami? A moze to moja wina, ze 07.08.07, 21:15
                          TAK DUZO TUTAJ GLUPCOW? Zarozumialych glupcow, ktorych strasznie
                          boli wykazanie, ze glosza puste komunaly i zwykle nie maja racji?
                          • beatrix17 Re: Prtzeszkadzam madrosciami? A moze to moja win 07.08.07, 21:22
                            mnie nie przeszkadzasz. Dobry wieczor onufry ;-)))))
                            • onufry.zagloba Biednej moon sie dzis dostaje, a wiec robi sie 07.08.07, 21:24
                              wredna. Niemniej kiedys powinna pojac, ze moje i innych ataki na jej
                              puste ogolniki tylko dobrze jej zrobia:)
                              • moon5 Re: Biednej moon sie dzis dostaje, a wiec robi si 07.08.07, 21:52
                                Biedna Moon nigdy nie będzie tak wredna jak Ty.
                          • rockawy Re: Prtzeszkadzam madrosciami? A moze to moja win 08.08.07, 03:07
                            Zwsykle masz fracje ,co nie znaczhy ze w tym temacie chyba ,ze masz
                            korzenie starszych braci w wierze i udawadniasz nam slusznos Waszych
                            przekonan i wyzszosc jaka reprezentuja nad innymi
                            narodami/wyznaniami/.
                            • onufry.zagloba Nie mam korzeni. Ale moon bredzi. Jak zawsze:) 08.08.07, 15:20
                              Wkurza mnie jej pustoslowie i bezmyslne powtarzanie sadow potocznych
                              i obiegowych. Dlatego cisne dziewczyne, by - jesli w cos wierzy -
                              powiedziala to wlasnymi slowy i po swojemu probowala uzasadnic.
                              Tylko i tyle, ale AZ tyle - niektorych myslenie widac boli i
                              najpewniej czuja sie jako przynalzeni do okreslonej grupy bezmyslnie
                              skrzeczacych w jednym chorze papug:)))
                          • rockawy Re: Prtzeszkadzam madrosciami? A moze to moja win 08.08.07, 04:49
                            No prZesada .Ty biedaku masz wrazenie ,ze zawsze masz racje.
                    • wiktoriaka Re: A na ktorym to "Zachodzie", moon? Moze mnie 07.08.07, 21:11
                      moon5 napisała:

katolicy nie noszą takich strojów, naktyć głowy i
                      > fryzur jak ortodoksyjni Żydzi, nie posyłają tak często dzieci do odrębnych
                      > szkół, nie jedzą koszenej zywności ze specjalnych sklepów i restauracji.
                      > Katolicy i protestanci nie różnią się wyraźnie od niewierzących.

Takich jak ortodoksyjni Żydzi nie noszą, ale niektórzy też strojem podkreslają
                      swoją religijnosć, np. księża, zakonnice, są szkoły katolickie, katolicy poszczą
                      w piątki.
                      • onufry.zagloba Optyka moon to klasyczny przyklad ksenofobii 07.08.07, 21:21
                        Ludzie ksonofobiczni nie sa w stanie dostrzec belki we wlasnym oku,
                        ale widza kazde zdzblo w oku blizniego. Ksenofoba nie dziwia
                        rozne "nasze" dziwnosci i przywary, bo sa one "nasze", a wiec z gory
                        sa one pojmowane jako JEDYNA WLASCIWA NORMA. Za to ksenofoba dziwi
                        wszystko, co obce, cudze, "onych". Nb. przejawia sie w tym nie tylko
                        niechec do obcych, ale - i to glownie - PANICZNY STRACH PRZED INNYM
                        I NOWYM, bo nowe czy inne wymaga procesu uczenia sie. A ksenofoba
                        jakos nauka bardzo boli:)
                        • boston911 Re: Optyka moon to klasyczny przyklad ksenofobii 08.08.07, 04:45
                          Panie Zagloba, madrze zes Pan to ujal. A mi jednak nadal sie wydaje,
                          ze moon jest pie..ieta i nie dotrze to do niej.
                          • rockawy Re: Optyka moon to klasyczny przyklad ksenofobii 08.08.07, 04:53
                            podejrzewaqm ,ze mon ma to gdxzies ,ze jestes zydem pedalem.Jestes
                            tylko zydowskiim pedalem ale pedalem a ja tacy nie interesujaWiec
                            spadaj chlopcZyku.
                            • boston911 Re: Optyka moon to klasyczny przyklad ksenofobii 08.08.07, 18:04
                              rockawy napisała:

> podejrzewaqm ,ze mon ma to gdxzies ,ze jestes zydem pedalem.Jestes
                              > tylko zydowskiim pedalem ale pedalem a ja tacy nie interesujaWiec
                              > spadaj chlopcZyku.

Z pisaniem to kiepsko u ciebie, a z czytaniem to chyba jeszcze
                              gorzej.
                          • moon5 Re: Optyka moon to klasyczny przyklad ksenofobii 08.08.07, 15:11
                            Chamstwo. Jednak masz tę zaletę, że jesteś przynajmniej szczerym Żydem.
                            • boston911 Re: Optyka moon to klasyczny przyklad ksenofobii 08.08.07, 18:02
                              moon5 napisała:

> Chamstwo. Jednak masz tę zaletę, że jesteś przynajmniej szczerym
                              Żydem.

Szczery Zyd? To to samo co ten Zyd z niebieskimi oczami, nie?
                      • moon5 Re: A na ktorym to "Zachodzie", moon? Moze mnie 07.08.07, 21:46
                        Nie pisałam o rabinach, ale o zwykłych żydach.
                    • beatrix17 Re: A na ktorym to "Zachodzie", moon? Moze mnie 07.08.07, 21:19
                      a bardzo przepraszam, czy mozesz powiedziec wczym ci to przeszkadza
                      jak kto sie ubiera, co je i do jakiej szkoly posyla swoje dzieci? bo
                      to ciekawe.
                      • onufry.zagloba Faktycznie, ciekawe. Mnie bardzo interesuje 07.08.07, 21:22
                        czy moon potwierdzi ma teorie o NIECHECI POZNAWCZEJ ksenofoba?
                      • moon5 Re: A na ktorym to "Zachodzie", moon? Moze mnie 07.08.07, 21:35
                        Mnie nie przeszkadza. Ale ludzie nie powinni wyglądać dziwacznie, bo ściągają na
                        siebie niechęć mniej tolerancyjnych i powoduje niepotrzebne konflikty.
                        Tak jest wszędzie, dlatego ludzie zazwyczaj starają się nie wyróżniać
                        nadmiernie. Nie chodzą z długimi brodami, itp.
                        • onufry.zagloba Moon, boj sie Boga! Twoj zascianek to nie jest 07.08.07, 21:45
                          "wszedzie":))) Widac zes w Londynie nigdy nie byla - tam kazda
                          dziewczyna i kazdy chlopak oddalby pol zycia, oby tylko sie z tlumu
                          wyroznic i zostac zauwazonym przez otoczenie. Niestety, poki nago po
                          ulicy nie biegasz (a i to nie zawsze, bo zwykle reaguje sluzbowo
                          wylacznie policja), ludzie maja generalnie w nosie w cos sie odzial
                          czy odziala. I to wlasnie, droga moon, nazywa sie "Zachodem":))))
                          • rockawy Re: Moon, boj sie Boga! Twoj zascianek to nie jes 08.08.07, 04:02
                            dziwisz sie ale jakos gdy mieszkalem w Polsce innosc zydow mnie nie
                            draznila W USA tak ,poniewaz jest to nachalne wiec drazni i nie
                            tylko mnie polaka.Zauwazam ,ze rowniez wlochow,grekow,irlandczykowi
                            amerykanow /wiem bo rozmawialem na ten temat/.Drazni ta chec
                            wyrozniania sie.,ze chca dominowac w kazdej dziedzinie a to sie nie
                            da.Malo staje sie zenujace i to powoduje niechec wrecz
                            wrogosc. .Moze warto byloby uderzyc sie w piersi i poszukac
                            problemu w sobie ,nie sadzisz?Przynaleznosc religijna nie daje
                            nikomu prawa do wywyzszania sie .
                            • onufry.zagloba Jestem anglikaninem. I co? W USA zapewne 08.08.07, 22:24
                              tzw. WASPs jeszcze bardziej cie bola, nizli Zydzi:)))
                        • beatrix17 Re: A na ktorym to "Zachodzie", moon? Moze mnie 07.08.07, 21:51
                          ludzie nie powinni sie wyrozniac? bo mniej tolerancyjni tego nie
                          lubia? moon5, przeszlas sama siebie.

ludzie moga robic co chca , nikt nikomu dluga broda nie szkodzi.

wiesz, czasem czlowiek sie zapedza. wtedy lepiej zamilknac i
                          pomyslec. jesli nie wiesz co powiedziec - nie mow nic. taka prosba,
                          bo oczywiscie mozesz. mnie to w zasadzie nie przeszkadza. nawet
                          smiesznie bywa.
                          • moon5 Re: A na ktorym to "Zachodzie", moon? Moze mnie 07.08.07, 21:55
                            Odpowiedziałam Elanowi13 i czekałam na jego odpowiedź. Nigdzie się nie zapędzam.
                            Zamilknąć nie zamierzam.
                          • moon5 Re: A na ktorym to "Zachodzie", moon? Moze mnie 07.08.07, 23:28
                            Ja napisałam, że ludzie nie powinni wyglądać dziwacznie (czyli jak pisałam wyżej
                            nosić się dziwacznie), A Pani że napisałam "ludzie nie powinni się wyrózniać",
                            co jest czymś zupełnie innym.
                            I jak tu rozmawiać?

Manipulacja i agresja. Nie pierwszy raz.

Na tym watku też. Ale tu inni "pouczacze". Tylko Onufry się powtarza.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=67124946
                            • onufry.zagloba Gdy wszyscy ci mowia, zes pijana, to kladz sie 07.08.07, 23:51
                              spac, moon, zamiast sie glupio stawiac. I KLAMLIWIE IMPUTOWAC
                              ludziom nieistniejaca w ich wypowiedziach agresje. Bo agresja, moja
                              droga, NIE JEST posiadanie odmiennego do ciebie zdania czy tez
                              udawadnianie ci, ze za diabla nie masz racji.
                              • moon5 Re: Gdy wszyscy ci mowia, zes pijana, to kladz si 07.08.07, 23:55
                                Twoje chamstwo jest wyższe niż Himalaje.
                              • rockawy Re: Gdy wszyscy ci mowia, zes pijana, to kladz si 08.08.07, 04:26
                                Popelniasz nietakak Onufry.Skad u Ciebie taka agresja w stosunkun do
                                bialoglowy.To nie tak.O w tv wlasnie Twoj ziomek,mer miasta NY.Maly
                                cwanaik zydowski.A wiesz byl moim idolem ale okazalo sie ,ze to
                                tylko maly zydek.daje dobre pieniadze niby dla rodzin
                                wielodzietnych ,ktorych w ny duzo ale tak naprawde daje te duze
                                poieniadze dla swoich bo to w rodzinach zydowskich jest mnogo dzieci
                                13 ,10 no bo narod wybrany musi sie rozpleniac.Fakt ,ze dbaja o to
                                swoje 'wybrane' potomstwo korzystajac z wszystkich dobrodziejstw
                                amerk.systemu opieki ale jak zwykle zydom malo wiec wymyslili
                                dodatkowa pomoc rodzinom wielodzietnym a w usa dotyczy to niestety
                                tylko zydow bo nikt normalny nie chce miec w tych czsacjh 13
                                dzieci.W mojej ocenie zydzi to pasozyt AMeryki . Tak na marginesie
                                Twoja opiniaq mi wisi.
                                • onufry.zagloba Jestem Brytem, nie Jankesem - i TOBIE tez 08.08.07, 15:21
                                  sie wszystko pieprzy:)))
                          • rockawy Re: A na ktorym to "Zachodzie", moon? Moze mnie 08.08.07, 04:47
                            To ty jestes smieszna ale nikomu normalnemu to nie pszeszkadza
                            zydoweczko.
                          • rockawy Re: A na ktorym to "Zachodzie", moon? Moze mnie 08.08.07, 04:58
                            Moze broda nie szkodzi ale jest taka nieestetyczna ,wrecz
                            odpychajaca.Wiadomo ,ze zydzi nie grzesza higiena .Ci wlasnie zydzi .
                      • rockawy Re: A na ktorym to "Zachodzie", moon? Moze mnie 08.08.07, 04:40
                        Fakt mam to w czterech literach dopuki mi taki ktos nie patrzy z
                        wyzszoscia i dopuki taki ktos nie oczekuje ,ze zostanie przyjety
                        poza kolejnoscia bo za pol godziny ma szabat wiec wszyscy inni
                        chorzy moga zgychac zeby zyd zostal zbadany i mogl swietowac.
                    • beatrix17 Re: A na ktorym to "Zachodzie", moon? Moze mnie 08.08.07, 00:12
                      a jaka wartosc widzisz w spojnosci spoleczenstwa, czyli jak rozumiem
                      czemus co jest przeciwne jego wielorakosci i roznorodnosci?
                      I w jaki sposob wielosc kultur zagraza trwalosci spoleczenstwa,
                      cokolwiek to dla ciebie oznacza?
                      • onufry.zagloba Dla bolszewii spojnosc to urawnilowka. 08.08.07, 00:15
                        Dla ksonofoba - spojnosc to UNIFIKACJA. I dlatego dla moon "inni"
                        i "dziwni" powinni pojsc won!
                        • moon5 Re: Dla bolszewii spojnosc to urawnilowka. 08.08.07, 00:18
                          Już jesteś moim adwokatem? Ciągle odpowiadasz za mnie.

Później odpowiem Beatrix.
          • rockawy Re: A na ktorym to "Zachodzie", moon? Moze mnie 08.08.07, 03:01
            Alez on ma racje .Zydzi izoluja sie np.w USA zamieszkujac tylko i
            wsylacznie miejsca /dzielnice,czesc dzielnic./Mowia to dobre
            miejsce bo mieszkaja zydzi.To onisie izoluja z wlasnej nie
            przymusowej woli/moze geny ale, moze bliskosc synagogi, cos w tym
            jest./Nie spotykaja sie z wyznawczmi innych religii/tez moze
            wchocic w rachube jedzenie koszerne ,badz nie .Fakt jest faktem ,ze
            sie izoluja.Malo sa typowymi rasistami i wiem co mowie .Malo wcale
            sie tego nie wstydza bo uwaqzaja ,ze sa od wszystkich nacji lepsi/ja
            mam watpliwosci/Toleruja bialych/Polakow/ ale trudno im przelknac
            czarnych.Bardzo dlugo i zawile tlumaczyli mi temat/problem/ czarnych
            zydow/a takich sie spotyka w usa.fajne jest ,ze niczym sie od nas n
            kie roznia .Sa tacy sami cwaniacy/zenada/ jak polscy katolicy,
            • boston911 Re: A na ktorym to "Zachodzie", moon? Moze mnie 08.08.07, 04:58
              Ty rocakwy, czegos sie napalil?
        • wiktoriaka Re: koniec z kamuflażem 07.08.07, 20:53
          moon5 napisała:

Od XVIII wieku asymilowali się, przechodzili na
          > katolicyzm i protestantyzm. Wtapiali się w kraje w których żyli. Był to wtedy
          > bardzo postępowy trend.

Dlaczego zmiana religii miałaby być miarą postepu?

>Znowu może się to źle skończyć.

Można wiedzieć dlaczego? Czyzby nie mieli prawa żyć tak jak chcą, wierzyc w to
          co chcą?

• moon5 Re: koniec z kamuflażem 07.08.07, 21:29
            Napisałam że wtedy było to uznawane w Polsce za postęp. Wielu wykształconych i
            bogatszych Żydów odchodziło od judaizmu (katolicyzm, protestantyzm), również z
            tego względu, aby zdystansować się od coraz liczniejszej żydowskiej biedoty, aby
            wyjść z gett,
            Teraz nie ma gett, nie ma biedoty żydowskiej. Wszystko się zmieniło.

Ja uważam że nie ma sensu wracać do religii przodków, z wielu względów. Jestem
            osoba wierzącą, ale katolicyzm mi nie odpowiada. Jednak szanuję do pewnego
            stopnia różne wyznania religijne.
            Nie przejdę nigdy na judaizm. Nie wrócę do tego od czego uciekli moi
            pradziadowie. Gdyby tego nie zrobili, nie byłoby mnie na świecie. Ich dzieci i
            wnuków pewnie też.
            Taka jest moja opinia. Kto chce może sobie przechodzić. Ma do tego prawo. Ja ich
            prawa nie podważam, co nie znaczy ze oceniam to pozytywnie.
            • beatrix17 Re: koniec z kamuflażem 07.08.07, 21:38
              moon5 napisała:

> Ja uważam że nie ma sensu wracać do religii przodków, z wielu
              względów. Jestem
              > osoba wierzącą, ale katolicyzm mi nie odpowiada. Jednak szanuję do
              pewnego
              > stopnia różne wyznania religijne.

do jakiego stopnia?
              Twoje wypowiedzi budza we mnie nieodparta ciekawosc zrozumienia o co
              ci chodzi. ALe ciezko mi idzie.
              • moon5 Re: koniec z kamuflażem 07.08.07, 21:50
                Więc nie będę wyjaśniała.
                Zwykle ludzie rozumieją. Pani zawsze bardzo mnie nie rozumie.
                • beatrix17 Re: koniec z kamuflażem 07.08.07, 21:53
                  dziekuje za odpowiedz. wbrew twym intencjom wiele wyjasnia. to sie
                  nazywa efekt odwrotny od zamierzonego.

Szacunek do pewnego stopnia? to chyba cos jak troche byc w ciazy.
                  • moon5 Re: koniec z kamuflażem 07.08.07, 22:00
                    Wcale nie. Można szanować i rozumieć pewne formy wyrażania swej religijności, a
                    inne uważać za naruszanie dobrych zwyczajów czy prawa do prywatności osób
                    postronnych.
    • kongreszydowski Re: Coraz więcej polskich wyznawców judaizmu 07.08.07, 19:08
      skin.polskii napisał:
      > któż by chciał nalezeć do narodu polskiegonarodu który
      > non stop jest opluwany wyszydzany i pogardzany w większosci
      > mediów na świecie
      > każdy człowiek cche nalezec do grupy kóra ma wpływy i rządzi
      > no nie?

skin.polskii,
      Doskonale rozumiemy to, że nie chcesz należeć do narodu polskiego
      i że wolałbyś należeć do grupy, która ma wpływy i rządzi. No nie?
      Musimy cię jednak rozczarować, nie przyjmujemy zapisów Polaków.
      Chcemy cię również poinformować o tym, że jesteśmy zdecydowanie
      przeciwko przechodzeniu Polaków na judaizm, a to z tego prostego
      względu, że nasze żadanie wypłącenia nam 65 765 345 231 dolarów i
      99 centów nie jest skierowane do Żydów.

PS. Niejaki R.Tydzyk zgłosił swój akces do naszej organizacji,
      ale otrzymał odmowę.

kongreszydowski
    • onufry.zagloba Skinie polski,nie badz - pliiiiz - dumb jak a Pole 07.08.07, 19:26
      W mojej dzielnicy od lat jest synagoga reformowana, ktora od dawna
      bardzo mnie intrygowala, pytalem nawet o to 'zreformowanie'
      forumowych Zydow i nie Zydow. Niemniej jak dotad ani
      homoseksualistow od tego w dzielnicy nie przybylo, ani nie udalo mi
      sie spotkac Anglika, ktory by owa synagoge reformowana uwazal za
      pierwszy krok do skolonizowania przez Zydow Wielkiej Brytanii.
      Innymi slowy, wyglada na to, ze to tylko "prawdziwi Polacy" twego
      pokroju maja z glowkami cos nie tak:)))
      NB. Tu masz zreszta odpowiedz na "wyszydzanie" Polakow. Niestety,
      wiekszosci co "prawdziwszych" Polakow wyszydzac - podobnie jak i
      ciebie - NIE POTRZEBA, bo sami robicie z siebie POSMIEWISKO.
    • rejtan.ka raczej judaizuja sie ateisci zydzi 07.08.07, 20:18
      • onufry.zagloba Lub pol-Zydzi i Zydzi honoris causa. Jak znany na 07.08.07, 21:26
        tym forum Kostek Gebert, co tylko ojca mial Zyda (w dodatku chyba
        ateiste, ale potomka Polakow wyznania mojzeszowego), a wiec zgodnie
        z judaizmem Zydem nie byl.
        • glemp1 Chrześcijaństwo jest żydowską religią 07.08.07, 21:50
          Chrześcijaństwo jest żydowską religią, gdyż jego założycielem był
          Żyd. Pierwszymi chrześcijanami też byli Żydzi. Z
          • onufry.zagloba Zmien ksywke na ' himmler1', bo takie same 07.08.07, 22:01
            "prawdy" glosisz. A tak naprawde to chrzescijanstwo jest zydowska
            HEREZJA:)))
          • dixxi Chrześcijaństwo jest religią grecka 07.08.07, 23:46
            Jezus byl mitem, jego prototyp istnial w religii starozytnej Grecji.
            Najwazniejsze, ze chrzescijanstwo jest politeizmem (trojca + swieci)
            i zasadniczo rozni sie od judaizmu. Judaizm to religia nienawisci do
            innych (czyli gojow), a chrzescijanstwo to religia milosci.
            • moon5 [...] 07.08.07, 23:53
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • onufry.zagloba Racja: sadzac po Rydzyku to chrzescijanstwo 07.08.07, 23:54
                istotnie JEST religia nienawisci:) Ty o nim czy tez o Grekach?
                • moon5 Re: Racja: sadzac po Rydzyku to chrzescijanstwo 07.08.07, 23:57
                  Mówisz od rzeczy.
                  • onufry.zagloba Sorki, ale to ty bredzisz: jaka religia nienawisci 08.08.07, 00:00
                    I dlaczego ma byc religia nienawisci?
                    Sama sie ZNOW glupio swymi pustymi komunalami podkladasz. Gdzie
                    takie jak ty kurki hoduja?
                    • dixxi Re: Sorki, ale to ty bredzisz: jaka religia niena 08.08.07, 00:04
                      Poczytajcie talmud i zrozumiecie, dlaczego judaizm jest religia
                      nienawisci do gojow, ktora promuje ich okradanie, oszukiwanie i
                      mordowanie przez zydow.

www.revisionisthistory.org/talmudtruth.html
                      • moon5 Re: Sorki, ale to ty bredzisz: jaka religia niena 08.08.07, 00:10
                        Ja o tym wiem. Moi pradziadkowie to przerobili, i przeszli na katolicyzm.
                        • dixxi Chrzescijantwo jest religia wysublimowana, piekna 08.08.07, 00:20
                          szlachetna, a judaizm prymitywna, plemienna odwolujaca sie do
                          najnizszych instynktow. Oczywiscie mowimy o ideach, a nie o ludzkiej
                          praktyce, z ktora jak wiemy roznie bywalo.
                          • onufry.zagloba Coz, przez pare tysiecy lat cos sie musialo w 08.08.07, 00:22
                            rozwoju tej plemiennej religii zmienic. I dlatego wl;asnie pojawil
                            sie zydowski heretyk-reformator, ktoremu legenda nadala imie JEZUS
                            • dixxi Re: Coz, przez pare tysiecy lat cos sie musialo w 08.08.07, 00:30
                              Jezus to mit, nie ma zadnych dowodow, ze prawdziwty istnial.
                              Dlaczego tak niewielu zydow stalo sie chrzescijanami? Bo idee
                              rownosci, sprawiedliwosci sa im obce, gdyz zydzi zostali wychowani
                              na talmudycznej nienawisci do gojow. judazim jest antyteza
                              chrzescijanstwa.
                              • onufry.zagloba KAZDA religia stara sie zwalczac i potepiac 08.08.07, 00:36
                                innowiercow. Wyznawcy judaizmu przynajmniej nie palili chrzescijan
                                na stosach, ale chrzescijanie judaistow - to i owszem:)
                                • dixxi Re: KAZDA religia stara sie zwalczac i potepiac 08.08.07, 23:31
                                  Tu sie zgadzam, ale mysle, ze zydzi nie palili chrzescijan dlatego,
                                  bo nie mieli nad nimi wladzy. Teraz natomiast morduja chrzescijan i
                                  Arabow w sposob ludobojczy, czesto by proxy. Mysle, ze najwazniejsze
                                  w naszych rozwazaniach sa jednak idee religijne, a nie praktyka,
                                  ktora jak wiemy w przeszlosci czesto byla dramatycznym odchyleniem
                                  od idei religijnych. Chrzescijanstwo glosi idee braterstwa
                                  wszystkich ludow i nacji, a judazim glosi idee apartheidu. To cala
                                  roznica.:)
                                  • onufry.zagloba Wybacz: po tym jak widzialem ofiary zamachow 08.08.07, 23:36
                                    w londynskim metrze (na zywo, nie w TV) nie jestem w stanie
                                    wspolczuc zabijanym terrorystom islamskim. Bez wzgledu na to, kto to
                                    robi.
                                  • onufry.zagloba PS: A jesli o meritum chodzi, to 08.08.07, 23:44
                                    mowisz tylko o JEDNYM nurcie czy tendencji chrzescijanstwa:
                                    EKUMENIZMIE. Niestety, sa w nim i inne tendencje, jak chocby
                                    dokladnie przeciwny do ekumenizmu (i przez prawie 20 wiekow w
                                    chrzescijanstwie obowiazujacy)PROZELITYZM.
                      • onufry.zagloba A tys Talmud czytal? To podaj odnosniki:) 08.08.07, 00:16
                        • dixxi Re: A tys Talmud czytal? To podaj odnosniki:) 08.08.07, 00:21
                          www.revisionisthistory.org/talmudtruth.html
                          • onufry.zagloba Jako historyka mnie nie interesuja opracowania:) 08.08.07, 00:24
                            Powroc do zrodel. I daj ich wlasna interpretacje, zamiast za jakimis
                            glupkami powtarzac:)))
                            • dixxi Re: Jako historyka mnie nie interesuja opracowani 08.08.07, 00:33
                              W linku sa oryginalne cytaty z talmudu z podaniem wersow, tomow,
                              dzialow etc. Wez sobie do reki oryginal i sprawdz czy sie zgadza.
                              Dlaczego oczekujesz, ze ja ci go dam?
                              • onufry.zagloba Jestem TEZ ze sfery kultury anglo-saskiej i 08.08.07, 00:38
                                niestety wiem, na opracowania jakiej organizacji sie powolujesz - to
                                naziole, by nazwac rzecz po imieniu. I dlatego bym wolal, gdybys
                                zamiast im slepo 'heilowac' SAM oryginalne kawalki Talmudu
                                przemyslal:)
                                • dixxi Re: Jestem TEZ ze sfery kultury anglo-saskiej i 08.08.07, 23:23
                                  Musze dorwac oryginalny Talmud, wtedy sie podziele wlasnymi
                                  przemysleniami na temat. Nie mniej, fakt ze religia zydowska
                                  zabrania zydom malzenstw z gojami wskazuje, ze ma ona pogarde do
                                  gojow. Zachowanie wielu zydow (choc nie wszystkich) i izraelczykow
                                  wobec innych nacji tez potwierdza, ze byli oni wychowani w religii
                                  rasistowskiej. I to wlasnie jest przyczyna antysemityzmu. Zydzi
                                  gardza i wyrazaja nienawisc do gojow, a goje odpowiadaja im tym
                                  samym. akcja rodzi reakcje.
                                  • onufry.zagloba Islam tez zabrania malzenstw z innowiercami 08.08.07, 23:49
                                    A do dzisiaj i chrzescijanstwo - mimo ekumenizmu - sakramentu slubu
                                    z innowiercem nie udziela: chyba ze to innowierca innego
                                    CHRZESCIJANSKIEGO wyznania. Innymi slowy: wszelkie religie pod tym
                                    wzgledem sa tak samo "rasistowskie" jak judaizm. Coz, jesli chcesz
                                    mi tu cokolwiek udowodnic, to wez slub koscielny z jakas urocza
                                    muzulmanka:)
                                    • rejtan.ka Re: Islam tez zabrania malzenstw z innowiercami 08.08.07, 23:57
                                      ja jestem kobieta i w dodatku nie lesbijka, wiec to wykluczone.
                                      islam przypomina judaizm pod wzgledem fanatyzmu. Obydwie religie sa
                                      czystymi monoteizmami, czyli sa totalitaryzmem religijnym. preferuje
                                      chrzescijanski demokratyczny politeizm oraz religie wielkich duchow
                                      amerykanskich Indian.:)
                                      • onufry.zagloba Co sie wscisnelas? Ja mowie do dixxi:) 09.08.07, 00:20
                                        NB. Wielki Duch to takze jakby MONOTEIZM. A do tego PATRIARCHAT jak
                                        jasna cholera - poczytaj sobie o kulturze Indian Wielkich Prerii, a
                                        dopiero potem sie wymadrzaj;)
                                        pl.wikipedia.org/wiki/Manitou
                    • moon5 Re: Onufry 08.08.07, 00:13
                      Za obrażanie ludzi na tym forum dawno powinieneś być zabanowany, ale klepiesz te
                      swoje antypolskie mantry i dlatego nikt Cię nie usuwa.
                      • onufry.zagloba KOGO i w jaki sposob obrazam? Argumentami, ktore 08.08.07, 00:18
                        twoje rasistowskie i ksenofobiczne brednie rozkladaja na obie
                        lopatki? Nie szczuj, dura, bo ci samej psy tylek pogryza!
                        I jeszcze jedno: powinnas dostac bana za tekst o judaizmie jako
                        RELIGII NIENAWISCI. Bo zadna religia taka nie jest. Klikam na
                        czerwony kosz i wysylam list do admina:)
                        • moon5 Re: KOGO i w jaki sposob obrazam? Argumentami, kt 08.08.07, 00:58
                          A klikaj i wysyłaj listy do admina, Donosicielu. Tak jakbym JA JEDNA na tym
                          wątku stwierdziła, że to religia nienawiści.
                          Boże, jak niewyobrażalna jest podłość ludzka! Im większe kompleksy, tym większa
                          podłość.

Mój brak agresji i spokój bierzesz jako przyzwolenie na chamstwo i agresję.
                          Typowy wykształciuch w najgorszym wydaniu. Wiedza wyuczona, zero jakiejkolwiek
                          mądrości i kultury.
                          • onufry.zagloba Jakie 'chamstwo' i jaka 'agresja'? ZNOW 08.08.07, 01:02
                            typowe dla ciebie PUSTOSLOWIE i przyklejanie etykietek. Dowody, moja
                            pani, dowody:)))
                            • moon5 Re: Jakie 'chamstwo' i jaka 'agresja'? ZNOW 08.08.07, 01:10
                              Dowodami są Twoje posty do mnie na tym wątku i na wątku "Owszem Jezus był Żydem".
                              Czy Ty jesteś pod wpływem narkotyku, że nie widzisz tych wyzwisk, obraźliwych
                              sformułowań, bezczelnego spoufalania się.
                              Ja jestem ponad to, ale Ty o sobie wydajesz złe świadectwo.
                              • onufry.zagloba Takie "dowody" kazdy sad wywali do wody. 08.08.07, 01:14
                                Jestes naburmuszona panna-niedotykalska. Staropanienstwo czy
                                prowincja?
                                • moon5 Re: Takie "dowody" kazdy sad wywali do wody. 08.08.07, 03:35
                                  Masz 50 lat a rozumu niewiele.
                                  Ani stan cywilny, ani miejsce zamieszkania nie mówią wiele o człowieku. Nie
                                  żyjemy przed II Wojną Światową.
                                  Jeszcze zapytaj czy mieszkam w bloku czy w willi, czy jestem bogata czy biedna,
                                  czy mam studia czy nie.
                                  Socjologowie tworzą jakieś teorie, które potem są zmieniane, bo ktoś zrobi nowe
                                  badania i eksperymenty.
                                  • onufry.zagloba Wybacz, moon, ale ja NIGDY nie zylem w komunie 08.08.07, 15:23
                                    I dlatego twoj bolszewicki "egalitaryzm" jest mi bardzo obcy:))))
                                    • moon5 Re: Wybacz, moon, ale ja NIGDY nie zylem w komuni 08.08.07, 15:37
                                      To nie żaden egalitaryzm, ale postrzeganie człowieka jako istoty ludzkiej, a nie
                                      owocu systemu społeczno-politycznego.
                                      Takie spojrzenie jest możliwe również w kapitalizmie, ale chyba nie tym w
                                      polskim i amerykańskim wydaniu. Zresztą, co ja będę Ci tłumaczyć. Ty myślisz
                                      schematami, często michnikowszczyzną.
                        • wet3 Re: lze.elita vel onufry.zagloba 10.08.07, 15:31
                          onufry.zagloba napisał:

> twoje rasistowskie i ksenofobiczne brednie rozkladaja na obie
                          > lopatki? Nie szczuj, dura, bo ci samej psy tylek pogryza!
                          > I jeszcze jedno: powinnas dostac bana za tekst o judaizmie jako
                          > RELIGII NIENAWISCI. Bo zadna religia taka nie jest. Klikam na
                          > czerwony kosz i wysylam list do admina:)

Kazde forum musisz zasmrodzic swoimi beznadziejnie glupimi i
                          obrazliwymi wypowiedziami. Chyba musza ci za to placic!
                          PS - W USA ortodoksi izoluja sie na potege. Maja wlasne dzielnice
                          lub osiedla. Nie pitol glupot ze tak nie jest!!!
                          Religia mojzeszowa jest religia nie tylko rasistowska, ale jest
                          wrecz super-rasistowska! Pod tym, wzgledem nie ma najmniejszych
                          watpliwosci! Poczytaj sobie dra Shahaka "Zydzi i goje". Moze cie
                          przejdzie, choziaz watpie, czy dla ciebie jest jeszcze jakis ratunek.
                      • boston911 Re: Onufry 08.08.07, 05:12
                        moon5 napisała:

> Za obrażanie ludzi na tym forum dawno powinieneś być zabanowany,
                        ale klepiesz t
                        > e
                        > swoje antypolskie mantry i dlatego nikt Cię nie usuwa.

A ja uwazam, ze to wlasnie ty moonie jest antypolska i zachowujesz
                        sie jak wiejska idiotka.
                        • moon5 Re: Onufry 08.08.07, 15:14
                          Chamstwo i jednocześnie otwartość, rzadka u Żydów.
                          • moon5 Re: Onufry 08.08.07, 15:42
                            A ta "wiejska idiotka" to zgodnie z naukami Michnika - kto nie jest filosemitą
                            należy do "Ciemnogrodu" i jest wieśniakiem.
                            • beatrix17 Re: Onufry 08.08.07, 15:50
                              a czego sie spodziewalas? powinnas przewidziec reakcje w momencie, w
                              ktorym zaczelas uzywac slowa chamstwo. dorabianie do tego ideologii
                              nie zmieni obrazu sytuacji.
                              • moon5 Re: Onufry 08.08.07, 16:12
                                ??? O co Ci chodzi? I czemu mnie pouczasz?
                                Spotkałam się tu i na sąsiednim wątku (o tym ze Jezus był Żydem) ze strasznym
                                chamstwem, prostactwem, agresja...
                          • boston911 Re: Onufry 08.08.07, 18:08
                            moon5 napisała:

> Chamstwo i jednocześnie otwartość, rzadka u Żydów.

Tobie juz nic nie pomoze. Wszystkich sobie poszufladkowalas i przez
                            zycie przejdziesz wierzac, ze tak musi byc a nie inaczej, a jak jest
                            inaczej to jest zle, bo nie pasuje do schematu. No coz, przynajmniej
                            nie udajesz kogos innego. Jestes sama soba i bezdennie ograniczona.
                            • moon5 Re: Onufry 08.08.07, 18:28
                              Nigdy nie ma z Twojej strony merytorycznych argumentów, a wyłącznie epitety i
                              wyzwiska pod moim adresem. Tak jest zawsze.
                              IQ mam ponadprzeciętne i nie wiem dlaczego miałabym być bezdennie ograniczona.
                              • boston911 Re: Onufry 08.08.07, 18:44
                                moon5 napisała:

> Nigdy nie ma z Twojej strony merytorycznych argumentów, a
                                wyłącznie epitety i
                                > wyzwiska pod moim adresem. Tak jest zawsze.

Zawsze? A zaloze sie, ze nie zawsze. Ty jednak pojmujesz swiat w
                                dwoch kolorach: bialym i czarnym. Dlatego dla ciebie rzeczy sa
                                albo "zawsze", albo "nigdy". A to jest podstawa wiejskiej filozofii.

> IQ mam ponadprzeciętne i nie wiem dlaczego miałabym być bezdennie
                                ograniczona.

IQ znaczy tyle co nic. Niektorzy ludzie o nieprzecietnie wysokim IQ
                                pracuja przy myciu toalet. IQ nie jest wyznacznikiem ani zadnego
                                sukcesu, ani prognoza na geniusza. Wiec wybacz, ale nie robi na mnie
                                wrazenia twoje samochwalstwo.
                                Ograniczona jestes dlatego, ze nie pozwalasz sobie na mozliwosc
                                bycia w bledzie. Zaakceptowalas sztywne rozumienie swiata i ludzi.
                                Odpychasz wshystko co ci obce, lub niezrozumiale. Onufry ujal to
                                wczesniej duzo lepiej niz ja wiec odsylam do jego postow.
                                • moon5 Re: Onufry 08.08.07, 19:10
                                  Onufry nie jest dla mnie autorytetem, tak jak wielu innych mędrków na tym
                                  forum. Często przyznaje komuś częściową rację, jeśli widzę ze się myliłam.
                                  Toalet nigdy nie myłam poza własnym domem. W ogóle nie pracowałam fizycznie,
                                  ani w Polsce, ani za granicą. Brak lewicowej mentalności nie jest
                                  dyskwalifikacja intelektualną danego człowieka. Nie szufladkuję ludzi.
                                  Uprzedzona jestem tylko do głupich, z którymi dyskusja jest utrudniona i
                                  często mnie męczy. Nie rzucam wyzwiskami w ludzi.
              • wiktoriaka Re: Chrześcijaństwo jest religią grecka 08.08.07, 18:47
                moon5 napisała:

> I na tę religię nienawiści przechodzi w Polsce coraz więcej osób.

Dlaczego religia nienawiści? Jakoś nie słyszałam, żeby Żydzi masowo mordowali
                innowierców, a chrzescijanie owszem i to często.
                • moon5 Re: Chrześcijaństwo jest religią grecka 08.08.07, 19:25
                  A ja jakiś czas temu na blogu Geralta dowiedziałam się, ze potwierdzono
                  nielicznie incydenty zabijania dzieci na macę we Włoszech pod koniec
                  średniowiecza. Podobno dowiódł tego izraelski badacz. Jest tam gdzieś na jego
                  blogu moja z nim rozmowa, w której mi to powiedział.
                  • wiktoriaka Re: Chrześcijaństwo jest religią grecka 08.08.07, 20:50
                    moon5 napisała:

> A ja jakiś czas temu na blogu Geralta dowiedziałam się, ze potwierdzono
                    > nielicznie incydenty zabijania dzieci na macę we Włoszech pod koniec
                    > średniowiecza. Podobno dowiódł tego izraelski badacz.

Pani Moon, w ten własnie sposób rozpowszechnia się tę wstrętną plotkę.
                    Dowiedziała się Pani, że ktoś tam czegoś dowiódł i opublikował na swoim blogu. A
                    prawdą jest jedynie to, że od setek lat używa się tej plotki jako pretekstu do
                    przedstawiania Żydów jako morderców dzieci, a judaizm jako religię nienawiści.
                    I to ma być odpowiedź na moją uwagę, że Żydzi nie mordowali masowo innowierców,
                    a chrześcijanie tak.
                    Pani Moon, to nie jest merytoryczna dyskusja.
                    • moon5 Re: Chrześcijaństwo jest religią grecka 08.08.07, 22:18
                      Dla mnie ta historia też była dużym szokiem. Sprawa wzbudza kontrowersje, ale
                      nie musi być kłamstwem. Oto linki:

www.ekumenizm.pl/content/article/20070211210539164.htm
                      www.polskiejutro.com/art.php?p=10158
                      • moon5 Re: Chrześcijaństwo jest religią grecka 08.08.07, 22:25
                        Ten tez jest ciekawy:
                        www.forum-znak.org.pl/index.php?t=przeglad&id=3078
                        Sprawa nie jest rozstrzygnięta ponad wszelka wątpliwość, ale nie można zakładać,
                        że wszyscy Żydzi w przeszłości byli pokojowo nastawionymi ludźmi. Ja też
                        wolałabym, aby była to nieprawda.
                        • naserio Re: Chrześcijaństwo jest religią grecka 08.08.07, 22:32
                          Chrześcijaństwo jest religią, w ramach której palono
                          na stosach czarownice. Dobrze byłoby gdyby proceder
                          ten był kontynuowany. Na serio.
                          • boston911 Re: Chrześcijaństwo jest religią grecka 08.08.07, 22:36
                            naserio napisał:

> Chrześcijaństwo jest religią, w ramach której palono
                            > na stosach czarownice.

Sprawa nie jest rozstrzygnięta ponad wszelka wątpliwość, ale nie
                            można zakładać,że wszyscy Chrzescijanie w przeszłości byli pokojowo
                            nastawionymi ludźmi. Ja też wolałbym, aby była to nieprawda.
                            • moon5 Re: Chrześcijaństwo jest religią grecka 08.08.07, 23:04
                              Czarownice to akurat na pewno palili.
                              Głownie protestanci, nie katolicy. Polska była krajem, gdzie nieomal czy też w
                              ogóle nie było stosów z czarownicami. A Żydów palono w Hiszpanii, w Polsce
                              dopiero w czasie Holocoustu, i to naziści.
                              • boston911 Re: Chrześcijaństwo jest religią grecka 09.08.07, 00:30
                                moon5 napisała:

> Czarownice to akurat na pewno palili.
                                > Głownie protestanci, nie katolicy. Polska była krajem, gdzie
                                nieomal czy też w
                                > ogóle nie było stosów z czarownicami. A Żydów palono w Hiszpanii,
                                w Polsce
                                > dopiero w czasie Holocoustu, i to naziści.

Takzes sobie to dopasowala, ze ci, ktorzy w przeszlosci byli
                                niepokojowo nastawieni to bron Boze katolicy, a Polacy to juz
                                zupelnie nie. Czyli Zydzi, ktorzy z dzieci robili mace maja wiecej
                                wspolnego z protestantami, nie? No bo z pokojowymi katolikami to
                                absolutnie nie.
                                Czy ty widzisz swoja hipokryzje? Dlatego twoje wysokie IQ jest guzik
                                warte, bo nie potrafisz podejsc do rzeczy krytycznie i bez
                                uprzedzen.
                                • moon5 Re: Chrześcijaństwo jest religią grecka 09.08.07, 00:41
                                  Jaka hipokryzja? Pamietam dość dobrze fakty historyczne. Mam w domu dwie
                                  "Historie Polski". Polska była krajem wolnym od procesów czarownic, bardzo
                                  licznych na Zachodzie. Pamiętam, że był zdaje się tylko jeden proces o czary lub
                                  w ogóle. Polska też stała się rajem dla Żydów, gdyż tu ich nie prześladowano,
                                  jak na Zachodzie.
                                  Nie mam żadnych uprzedzeń.
                                  • onufry.zagloba W Polsce bylo WIELE procesow o czary 09.08.07, 00:46
                                    A mniejsza ilosc akt sadowych swiadczy wylacznie o tym, ze w
                                    przeciwienstwie do wowczas bardziej cywilizowanych "ustrojowo"
                                    panstw protestanckich w Polsce wladza sadownicza byla w reku pana,
                                    wlasciciela wlosci, oraz law wojtowskich vel gminnych (znam nazwy
                                    anglojezyczne i nie wiem, czy dobrze tlumacze). Inna rzecz, ze
                                    zwykle stojacy na jakims poziomie oglady pan na wykanczanie
                                    domniemanej czarownicy czy czarownic nie pozwalal - bylby to, jakby
                                    nie bylo, uszczerbek w jego zywym majatku:)))
                                    • onufry.zagloba Tu masz jeden choc "ogorkowy" przyklad, ktory ZNOW 09.08.07, 23:01
                                      twoim wyobrazeniom o swiecie przeczy: zemsta 30 spalonych czarownic
                                      z Wegrowca:
                                      www.se.com.pl/se/index.jsp?place=mainLead&news_cat_id=40&news_id=160778&scroll_article_id=160778
                                      &layout=1&page=text&list_position=1
                                      • onufry.zagloba Poprawiam link: 09.08.07, 23:04
                                        www.se.com.pl/se/index.jsp?place=subMenu&news_cat_id=40&layout=1

Tak wejsc latwiej - pierwszy tekst "Zemsta czarownic"
                                        • moon5 Re: Poprawiam link: 09.08.07, 23:15
                                          Widzę, ze za wszelka cenę starasz sie zdyskredytować moja wiedzę. Nawet przy
                                          pomocy historii o czarownicach latających na Łysą Górę, zamieszczonej w
                                          "SuperEkpresie". Każdy polski historyk powie Ci, że w Polsce prawie nie było
                                          procesów o czary i płonących stosów.
                                          Jutro poszukam w "Historii Polski", napisanej przez wybitnych polskich
                                          naukowców. Był tam wspomniany zdaje się jeden proces, i przeciwstawiony dużej
                                          ilości takich na Zachodzie.
                                          • moon5 Re: Poprawiam link: 09.08.07, 23:20
                                            Przyznawały się, że latały na Najświętszym Sakramencie. Albo ktoś je zmusił do
                                            opowiadania takich głupot, albo były chore psychicznie. A może historia jest
                                            nieautentyczna.
                                            • onufry.zagloba Autentyczna. Sa ksiegi sadowe. 09.08.07, 23:34
                                              A zeznaly to na torturach - ty tez bys tak zeznala:)
                                          • onufry.zagloba KAZDY? Kazdy ci powie, ze 20-40.000 Polek 09.08.07, 23:33
                                            poszlo wowczas na stos!!! Przynajmniej ci z UJ i UW (bo
                                            o "uczelniach" wsiowych i rydzykowych nie mowmy), i ZADEN historyk
                                            chocby z mgr tej bredni za toba nie powtorzy:)

Tu masz to samo z website Wagrowca:
                                            www.wagrowiec.um.gov.pl/historia/miasto/
                                            I czytaj dalej:
                                            Polski przekład "Młota na czarownice" ukazał się w roku 1614, w
                                            tłumaczeniu cenionego prawnika, Stanisława Ząbkowica /.../
                                            Na ziemiach polskich pierwszy udokumentowany przypadek kary śmierci
                                            za uprawianie magii miał miejsce w 1511 roku w Waliszewie koło
                                            Poznania. Domniemanej czarownicy zarzucono wtedy, że swoimi niecnymi
                                            praktykami zniszczyła kilka browarów i naraziła na straty materialne
                                            ich właścicieli. Sąd miejski skazał ją na śmierć na stosie. Nikt nie
                                            jest w stanie oszacować, ile kobiet mogło zginąć w ten sposób w
                                            naszej części Europy, ale historycy szacują tę liczbę na 20 do 40
                                            tysięcy w ówczesnej Polsce. Wiadomo na przykład, że na całym Śląsku
                                            w latach 1450 – 1680 spalono na stosach 593 osoby (w większości
                                            kobiety). W Zielonej Górze od 1663 do 1666 roku zgładzono 23
                                            kobiety, w Zbąszyniu w roku 1654 – 5 kobiet, w Głuchołazach od
                                            sierpnia do listopada 1651 roku - 19 kobiet i 2 mężczyzn. Procesy
                                            odbywały się dosłownie wszędzie. Źródła wymieniają Poznań, Wiśnicz,
                                            Morąg, Wągrowiec, Skarszewy, Gdańsk, Jastrowie, Jarnołtówek, Kalisz,
                                            Słupsk, Nysę... i dziesiątki innych miast, nie mówiąc już o wioskach.
                                            Dwie z miejscowości leżących na ziemiach polskich przypisują
                                            sobie wątpliwy zaszczyt bycia miejscami, w których odbyły się
                                            ostatnie w Polsce i w Europie procesy czarownic – Doruchów (woj.
                                            Wielkopolskie) oraz Reszel (woj. Warmińsko-Mazurskie). W sierpniu
                                            1775 roku w Doruchowie stracono 14 kobiet; w Reszlu, również w
                                            sierpniu, w 1811 roku spalono na stosie jedną domniemaną czarownicę.
                                            lysagora.republika.pl/historia.htm
                                            • moon5 Re: KAZDY? Kazdy ci powie, ze 20-40.000 Polek 09.08.07, 23:51
                                              Przejrzałam Internet. Są różne głosy. Jedni twierdzą to, co Ty podajesz, inni
                                              wręcz przeciwnie mówią, że dane te są przesadzone. Zwróć uwagę, że Reszel był
                                              wtedy w Prusach, nazwisko kobiety spalonej też niemieckie, ale niestety
                                              powtarzasz jak wielu innych, że to polska ofiara.
                                              Zajrzałam do "Historii Polski" pod red. Tazbira, do rozdziału akurat przez niego
                                              napisanego. Pisze, że procesy miały miesce głównie w zachodnio-północnych
                                              rejonach Polski (pod wpływem sasiednich Niemiec). Ilość ofiar szcuje na kilka
                                              tysięcy, a nie na 20-40 tys.
                                              Zwróć uwagę, że to Zachód wsławił się procesami o czary:
                                              pl.wikipedia.org/wiki/Procesy_o_czary
                                              • onufry.zagloba Nie, moon - podalem ilustracje z Netu. 09.08.07, 23:56
                                                Opieram sie na powaznych opracowaniach historycznych, poczawszy od
                                                XIX w (z niesmiertelnym Lozinskim, Kolbergiem i Glogerem na czele)
                                                Ilosc dosc tu trudno oszacowac (bo, jak wspominam gdzie indziej,
                                                chodzi o poddannych chlopow i wladze nad nimi dziedzica, ktory
                                                powazniejszych ksiag sadowych nie musial prowadzic). Ale z ksiag
                                                grodzkich (te sa niezle zachowane) wynika, ze ofiary szly w
                                                dziesiatki tysiecy. A niech bedzie i 20,000. Malo?
                                                Inna rzecz, ze nie dorownuje to skali rzezi w innych krajach Europy,
                                                z Niemcami na czele.
                                              • moon5 Re: KAZDY? Kazdy ci powie, ze 20-40.000 Polek 09.08.07, 23:57
                                                Niejednokrotnie słyszałam w mediach wypowiedzi, że w Polsce prawie nie było
                                                procesów o czary i że nie był to kraj płonących stosów. Dlaczego takie
                                                nieprawdziwe informacje?
                                                No i jak widzisz liczba ofiar bardzo się różni w zależności od historyka
                                                badającego ten okres.
                                                • onufry.zagloba MIT narodowy. Kazdy lubi czuc sie lepszym 10.08.07, 00:08
                                                  nizli jest w istocie. A media? Media niestety coraz rzadziej sluza
                                                  przekazowi informacji, za to bawi je manipulacja. Nie slyszalas o IV
                                                  wladzy?
                                                  Niemniej jedno jest prawdziwe w tej calej historii: w porownaniu z
                                                  reszta rzeznikow opluskwionych lub psychicznie chorych kobiet Polska
                                                  i tak moze robic za Siostre Terese. Ale tylko w porownaniu...To bylo
                                                  zbiorowe, krwawe szalenstwo, moon.
                                                  • moon5 Re: MIT narodowy. Kazdy lubi czuc sie lepszym 10.08.07, 00:17
                                                    Tak, słyszałam o IV-tej władzy. Była niestety nadużywana, również w okresie, gdy
                                                    Michnik był określany "wiceprezydentem", i to bardzo. "Michnikowszczyzna"
                                                    Ziemkiewicza to bardzo pouczająca lektura. Autor opiera się na źródłach i wie,
                                                    co pisze.

Co do procesów, masz rację to było zbiorowe, krwawe szaleństwo. Dziękuję za
                                                    poprawienie mojej wiedzy historycznej.
                                                  • onufry.zagloba Jestes madra dziewczyna, moon. Ale musisz 10.08.07, 00:23
                                                    byc ostrozniejsza z pochopnymi uogolnieniami.
                                                  • moon5 Re: Jestes madra dziewczyna, moon. Ale musisz 10.08.07, 00:31
                                                    Aż dziwne, ze mówisz o mnie cos miłego...
                                                    U Ciebie również czasem zauważam uogólnienia, choćby "polaczki", "plebs", i to,
                                                    że wszystko co złe, to głównie katolickie, a nie talmudyczno-judaistyczne.
                                                  • onufry.zagloba Katolicyzm bardzo rzadko krytykuje. 10.08.07, 00:56
                                                    Sprowadzam tylko do parteru - tj. jego istoty - ludowosc vel
                                                    plebejskosc powszechnego rytualu, uznawanego falszywie za
                                                    chrzescijanski czy katolicki (a to poganstwo straszliwe, choc
                                                    zakamuflowane). I nie znaczy, ze tym poganstwem gardze: jest
                                                    barwniejsze od dogmatu, ciekawe, niemniej lubie, gdy rzeczy nazywa
                                                    sie po imieniu i nie wyskakuje mi sie z "sacrum" tam, gdzie jest
                                                    wylacznie magia (jak kult sw. obrazow, a szczegolnie, jak to one
                                                    wedruja i nawiedzaja - to nie jest kanon liturgiczny KK).
                                                    O Talmudzie bladego pojecia nie mam; talmudycznych tylko w Londynie
                                                    przez przypadek widzialem (bo trudno ortodoksa nie zauwazyc).
                                                    Mowilem juz, ze w mojej dzielnicy jest tylko synagoga reformowana
                                                    (tez nie wiem, co to), ale tych reformowanych judaistow od reszty
                                                    ludu miejscowego za diabla nie odroznisz:) Nb. Przysrywam niby-
                                                    katolickim rytualom wylacznie w odpowiedzi na wasze uogolnienia nt.
                                                    talmudystow - postaraj sie zauwazyc, ze to dokladna zwierciadlana
                                                    kopia waszych wypowiedzi pod adresem Zydow: chce, byscie na wlasnej
                                                    skorze poczuli, ze pewne sformulowania ludzi moga bolec. I ze ow "
                                                    polski antysemityzm werbalny" jest niepotrzebna, ba...samobojcza,
                                                    GLUPOTA.
                                                    W innym watku wspominan o zbrodniarzach z Koniuchow i Nalibokow,
                                                    sowieckich partyzantach zydowskich, braciach Bielskich, bo to
                                                    klasyczny przyklad glupiego dawania przez Polakow tylka, a potem
                                                    gorzkiego placzu nad rozlanym mlekiem. Pierwsza glorifikowala tych
                                                    drani ksiazka Duffy'ego (zaden Zyd: "hamerykan" z irlandzkimi
                                                    korzonkami), bo de facto gosc spisal ich wlasne przechwalki,
                                                    kreowanie sie na gierojow. Praca miala pare wydan, mimo niby
                                                    naukowosci ma dobra akcje, postacie sa barwne...szkoda tylko, ze
                                                    jest to gawno prawda. Gdy ta ksiazka ze 2 lata temu miala kolejne
                                                    wydanie z dystrybucja na wszystkie kraje anglosaskie, jezyka
                                                    angielskiego, uderzylem nawet na tym forum na alarm (bo ani Bielscy,
                                                    z ktorych najwieksza kariera zrobil..taksowkarz; ani tez jakis
                                                    zurnalista Duffy nie byli nie do przebicia), ale zostalo to
                                                    zignorowane, a sam wszelkich bredni historycznych swiata zwalczac
                                                    nie moge. Pomocy zadnej, zadnego odzewu ze strony Polonusow. A
                                                    teraz, gdy jakis rezyser wpadl na pomysl, by Duffy'ego zekranizowac
                                                    (bo to istotnie niezla fabula przygodowo-wojenna), to Polonusy
                                                    zaczynaja szczekac glupio nie tylko na braci Bielskich, ale i na
                                                    wszelkich Zydow. I sami tym potwierdzaja teze braci Bielskich: ze ci
                                                    Polacy z Koniuchow i Nalibokow to byli straszni antysemici i w ogole
                                                    kolaboranci Gestapo. I tyle - glupoty, samobojczej glupoty, BARDZO
                                                    nie lubie.
                                                  • moon5 Re: Katolicyzm bardzo rzadko krytykuje. 10.08.07, 01:24
                                                    Nie wiedziałam,ze ci Polacy byli kolaborantami Gestapo. Niewiele wiem o tych
                                                    zbrodniach, będę musiała poczytać. Żydzi miedzy sobą w Polsce tez sie żarli i
                                                    donosili na siebie. Choćby to, że nie wszyscy wyjechali do Izraela w 1968 roku
                                                    jest dla mnie znamienne. Czasem myślę,ze są bardziej skłóceni miedzy sobą niż
                                                    Polacy.
                                                    Katolicyzm to dla mnie polska tradycja, a poza tym dzięki niemu pojawiłam sie na
                                                    tym świecie.
                                                    Ty nie lubisz plebejuszy, dlatego rozmowa z Tobą jest często utrudniona.
                                                  • onufry.zagloba Rzecz w tym, ze nie byli: to bracia Bielscy ich 10.08.07, 01:55
                                                    tymi kolaborantami zrobili. By swa zbrodnie wybielic. Choc nie
                                                    wykluczam paru szmalcownikow. Jak wszedzie.
                                                  • moon5 Re: Rzecz w tym, ze nie byli: to bracia Bielscy i 10.08.07, 02:01
                                                    Źle zrozumiałam Twój post. Muszę zacząć wcześniej chodzić spać.
                                                  • onufry.zagloba Dobranoc, moon.:))) 10.08.07, 02:08
                                                  • moon5 Re: Dobranoc, moon.:))) 10.08.07, 02:11
                                                    Dobranoc :)
                                                • onufry.zagloba PS: Nie chce sie wypowiadac na temat zrodel 10.08.07, 00:21
                                                  prof.Tazbira, ale to on osobiscie w 1967 posial tenze mit medialny z
                                                  Polska-panstwem bez stosow. I zapomnial, biedak, ze to co u niego
                                                  relatywne (w porownaniu do panstw osciennych, brak wyraznego
                                                  poparcia ze strony Sejmu i Korony etc)moze byc przez publike
                                                  odebrane bardzo doslownie, bo kto z szerokiej publiki wie o
                                                  prawnej "wolnej amerykance" w majatkach obszarniczych i prywatnych
                                                  miasteczkach?
                                                  Pozniejsze prace Profesora wydaja sie bardziej ...szczere i
                                                  mniej "ku pokrzepieniu serc". I sa ciekawsze, np. praca o
                                                  okrucienstwie w Europie.
                                                  Niemniej osobiscie Profesora cenie. I lubie ten jego zachwyt Zlotym
                                                  Wiekiem w dziejach polski (sarmatyzm).
                          • moon5 Re: Chrześcijaństwo jest religią grecka 08.08.07, 23:18
                            aserio napisał:

> Chrześcijaństwo jest religią, w ramach której palono
                            > na stosach czarownice. Dobrze byłoby gdyby proceder
                            > ten był kontynuowany. Na serio.

Sam się podpal i zobacz jakie to dobre.
                        • wiktoriaka Re: Chrześcijaństwo jest religią grecka 09.08.07, 15:30
                          moon5 napisała:

...ale nie można zakładać,
                          > że wszyscy Żydzi w przeszłości byli pokojowo nastawionymi ludźmi.

Oczywiscie, że nie mozna tego zakładać. Wystarczy przypomnieć sobie ile
                          okrucieństwa jest w Bibli. W każdym narodzie są ludzie dobrzy i źli, i to mniej
                          wiecej tyle samo.
                          Ja jestem niewierząca, ale uważam, że każdy ma prawo wierzyc w co chce.
                          Problemem nie jest religia, ale ludzie. Niestety wielu ludzi chce swój
                          światopogląd narzucic innim siłą, albo przynajmniej pogardza inaczej myslącymi i
                          ja właśnie przeciwko temu protestuję. Może dodam jeszcze, że to nie dziwne
                          stroje czy obyczaje powodują najwięcej niechęci i wrogości, ale
                          rozpowszechnianie takich plotek, jak to o macy z krwi niewiniątek. Pewnie jacyś
                          Żydzi popełnili kiedyś jakieś zbrodnie w imię boże, nie wiem. Ale obarczanie
                          współcześnie całego narodu tymi winami, to nieprzyzwoitość. Podobnie zresztą
                          uważam za nieprzyzwoite obarczanie wina współczesnych katolików, albo
                          protestantów za wojny religijne. Każdy odpowiada sam za siebie. Poznawajmy
                          historię, ale za niecne uczynki obwiniajmy bezpośrednich wykonawców i tych,
                          którzy podżegali do zbrodni, a nie całe narody.
                          • boston911 Re: Chrześcijaństwo jest religią grecka 09.08.07, 15:38
                            wiktoriaka napisała:

> Ale obarczanie współcześnie całego narodu tymi winami, to
                            nieprzyzwoitość. [..] obwiniajmy bezpośrednich wykonawców i tych,
                            > którzy podżegali do zbrodni, a nie całe narody.

I cala podstawa filozofii moon5 zniklaby. Wiec nie mozna tak, bo nie
                            moglaby spojrzec sie w lustro.
                          • moon5 Re: Chrześcijaństwo jest religią grecka 09.08.07, 15:54
                            Nigdy nie twierdziłam, że rozsądne, sensowne i moralne jest obarczanie
                            współczesnych żydów i chrześcijan grzechami z przeszłości ich wyznań. Niemniej
                            jednak należy analizować fakty historyczne i brać pod uwagę ich ewentualny wpływ
                            na obecnego ducha przenikającego te religie.
                            Na pewno anachronizmem jest dzielenie świata na "ludzi właściwych" i gojów.
                            • wiktoriaka Re: Chrześcijaństwo jest religią grecka 09.08.07, 16:50
                              moon5 napisała:

> Niemniej
                              > jednak należy analizować fakty historyczne i brać pod uwagę ich ewentualny wpływ
                              > na obecnego ducha przenikającego te religie.

Prawdę mówiąc, nie wiem, co to jest "duch przenikajacy te religie". Ale zgadzam
                              się, że należy poznawać historię i zastanawiać się dlaczego ludzie (konkretni
                              ludzie, a nie jakiś "duch religii") tak często popełniaja okrutne zbrodnie w
                              imię jakiś ideologii.

> Na pewno anachronizmem jest dzielenie świata na "ludzi właściwych" i gojów.

Dla mnie nie jest to żaden anachronizm, ale lekceważenie i pogarda dla wyznawców
                              innych religii, albo niewierzących. Wśród Żydów, tak samo jak wśród Czechów,
                              Polaków, Hiszpanów, Eskimosów,....i innych narodów, są ludzie szanujący
                              wszystkich, niezależnie od światopoglądu, a są też i tacy, którzy szanuja tylko
                              swoich. Jako że sama jestem Polką, to najbardziej boli mnie niechęć do Innego
                              wśród Polaków.
                              • moon5 Re: Chrześcijaństwo jest religią grecka 09.08.07, 17:19
                                "Duch religii" czyli ogólna filozofia ją przenikająca. "Duch miłości" w
                                chrześcijaństwie, i "duch nienawiści" w judaizmie talmudycznym, gdzie według
                                zapisów Talmudu tylko religijni żydzi to ludzie wysokiej jakości, a reszta to
                                goje, istoty niższe. Być może nie ma tej filozofii w judaizmie reformowanym,
                                który również rozwija się w Polsce, ale nadal wielu jest wyznawców judaizmu
                                ortodoksyjnego. Mówiąc "anachronizm" miałam na myśli tę właśnie niezreformowaną
                                religię. Chrześcijaństwo przecież też zmieniało się przez wieki, tak jak
                                wykształciły się nowe nurty judaizmu.

Lekceważenie i pogarda dla wyznawców innych religii bądź niewierzących to inna
                                sprawa. Wszelkie religie, jeśli już muszą być, są wtedy dobre, gdy mają w swych
                                założeniach ideę miłości do każdego człowieka. Każda religia powinna być
                                oceniana i analizowana pod katem korzyści jakie niesie dla świata. Pewne religie
                                przyniosły w swoim czasie wiele zła, zwłaszcza te które tchnęły pogardą dla
                                innych, "gojów" lub "niewiernych" (islam). Mnie nie odpowiada żadne wyznanie,
                                ale są ludzie, którym potrzebny jest jakiś kult religijny.
                                Zauważam też wielka pogardę wojujących ateistów do ludzi wierzących, zwłaszcza
                                katolików. To takie typowe dla tego kraju.
                                • wiktoriaka Re: Chrześcijaństwo jest religią grecka 09.08.07, 17:51
                                  moon5 napisała:

"Duch miłości" w chrześcijaństwie,

Czy widzisz tego "ducha miłości" u Rydzyka i jego owieczek?

> Pewne religie
                                  > przyniosły w swoim czasie wiele zła, zwłaszcza te które tchnęły pogardą dla
                                  > innych, "gojów" lub "niewiernych" (islam).

Zapomniałaś o chrześcijaństwie i jego nawracaniu "ogniem i mieczem" - w swoim
                                  czasie.

> Zauważam też wielka pogardę wojujących ateistów do ludzi wierzących, zwłaszcza
                                  > katolików. To takie typowe dla tego kraju.

Jak juz pisałam, ludzie są różni, dobrzy i źli, w każdym kraju.
                                  • moon5 Re: Chrześcijaństwo jest religią grecka 09.08.07, 18:06
                                    Rydzyk zrobił dla tego kraju, i dobre, i złe rzeczy. Swego czasu główną jego
                                    zaletą było posiadanie jedynego wolnego od postkomunistycznej propagandy medium
                                    (RM). Mnie też drażnił czasami jego antysemityzm, ale z kolei "Wyborcza" to
                                    demonizowała, bo niejednokrotnie omawiano w tym radiu obłudę "michnikowszczyzny".
                                    Nie utożsamiam Rydzyka z jego radiem, a i to radio mówi głosami różnych ludzi,
                                    różne poglądy są tam prezentowane.

Nawracanie "ogniem i mieczem" to jeden z powodów dla których katolicyzm mi nie
                                    odpowiada jako całość.
            • onufry.zagloba Powiem wiecej: ow "prototyp" istnial nawet u... 07.08.07, 23:53
              Olmekow - nie utozsamiaj z Chrystusem tzw. uniwersaliow kulturowych,
              do ktorych naleza wzzelkie mity solarne.
              • dixxi Re: Powiem wiecej: ow "prototyp" istnial nawet u. 08.08.07, 00:00
                to prawda. Jezus jest zyklym mitem.
                • onufry.zagloba Chyba istnial historycznie taki zydowski rebeliant 08.08.07, 00:21
                  Ale kult Chrystusa, a zwlaszcza jego wersje ludowe (jak w tzw.
                  polskim katolicyzmie) jest najwyrazniej chrzescijanska realizacja
                  starszego (czy tez moze uniwersalnego) solarnego mitu.
                  • dixxi Re: Chyba istnial historycznie taki zydowski rebe 08.08.07, 00:26
                    zawsze istnieli na swiecie jacys rebelianci. Mit Chrystusa jest
                    antycznym mitem boga solarnego, zgadza sie. Najwazniejsze, ze
                    chrzescijanstwo WSZYSTKIM rozni sie od judaizmu i jest wysublimowana
                    antyczna religia europejska. Chrystus to kasyczny grecki heros, syn
                    kobiety i boga, ktory czyni cuda i zmartwycwstal po smierci. Pelna
                    klasyka.
                    • onufry.zagloba Watki hellenistyczne sa tu oczywiste: 08.08.07, 00:40
                      vide - droga chrzescijanstwa do Europy via Bizancjum:))) Ciekawy
                      synkretyzm religijny, nie sadzisz?
                      A ow rebeliant istnial - sporo sie zgadza; sam kiedys powaznie
                      sledzilem argumenty KK za historycznoscia Chrystusa.
    • rockawy Re: Coraz więcej polskich wyznawców judaizmu 08.08.07, 02:06
      Polacy sa opluwani na wlasne zyczenie.Patrz:rzad,politycy i hanba
      polskosci kaczaynscy/wiem,z malej litery ale inacze sie nie
      da,wyjatkowe kanalie/
    • amanasunta Re: Coraz więcej polskich wyznawców judaizmu 08.08.07, 20:56
      Schizo....czy powrót do korzeni?Tylko...czy emigracja do Izraela to taki
      ,,cymes''? :)
    • rejtan.ka jesli tak, to moralny regres tych ludzi 08.08.07, 23:50
      albo geszeft:)
      • onufry.zagloba A moze, jak u wspomnianego przeze mnie 08.08.07, 23:52
        Geberta szukanie korzeni? Samoidentyfikacji? Choc, skad inad, to
        znajac tego pana geszeftu bym jednak nie wykluczal;)
        • rejtan.ka Re: A moze, jak u wspomnianego przeze mnie 09.08.07, 00:02
          uwazam, ze religie powinny ewoluowac razem z ludzmi. Judaizm wydaje
          mi sie zbyt archaiczny i brutalny jak na dzisiejsze czasy. On ma zly
          wplyw na ludzi, dlatego uwazam, ze powrot do tak pierwotnej religii
          to mentalny regres. :)
          • moon5 Re: A moze, jak u wspomnianego przeze mnie 09.08.07, 00:34
            rejtan.ka napisał:

> uwazam, ze religie powinny ewoluowac razem z ludzmi. Judaizm wydaje
            > mi sie zbyt archaiczny i brutalny jak na dzisiejsze czasy. On ma zly
            > wplyw na ludzi, dlatego uwazam, ze powrot do tak pierwotnej religii
            > to mentalny regres. :)

Zgadzam sie z tym. Ta religia dawno powinna wygasnąć.
            • boston911 Re: A moze, jak u wspomnianego przeze mnie 09.08.07, 00:37
              moon5 napisała:

> rejtan.ka napisał:
              >
              > Judaizm wydaje mi sie zbyt archaiczny i brutalny jak na dzisiejsze
              czasy. On ma zly wplyw na ludzi,

> Zgadzam sie z tym. Ta religia dawno powinna wygasnąć.

No i jak z toba gadac? Jakbys sie poczula gdyby Zyd ci powiedzial,
              ze katolicyzm powinien wygasnac? A do tego polski katolicyzm
              wlacznie z Rydzykiem?
              • moon5 Re: A moze, jak u wspomnianego przeze mnie 09.08.07, 00:52
                Na praktykuję żadnej religii, mimo iż jestem osobą wierząca.
                Katolicyzm też powinien wygasnąć zaraz po judaizmie :) Wszelkie
                zinstytucjonalizowane formy religii w obecnym świecie mogą przynieść więcej
                złego niż dobrego.
                Mimo to drażnią mnie wojujący ateiści kpiący z wierzących. Nie dostrzegam w ich
                zachowaniu najlepszych intencji, bo pewnie niejednokrotnie ich nie mają.
              • rejtan.ka Re: A moze, jak u wspomnianego przeze mnie 09.08.07, 23:14
                mam korzenie chrzescijanskie, ale teraz jestem niereligijna. Tzn.
                celebruje pewne tradycje religijne, bo one sa moje. Oceniam rozne
                religie w miare obiektywnie. Judaizm i islam wydaja mi sie bardzo
                podobne do siebie i anachroniczne w swoim monoteizmie, we wierze w
                jedynego totalitarnego Boga. To IMO wypacza psychike.
                Chrzescijanstwo natomiast jest religia optymistyczna,
                pluralistyczna, demokratyczna i jest de facto politeizmem. I to mi
                sie podoba. Dzieki temu chrzescijanstwo ma wielka sile przyciagania
                inowiercow. Miliony Chinczykow dobrowolnie przyjelo te religie. To
                dobrze o niej swiadczy. Mowie o samej teoretycznej religii, a nie o
                jej ludzkich wypaczeniach, ktore zdarzaja sie wszedzie.
                • onufry.zagloba To NIE chrzescijanstwo jest "politeizmem". Podoba 09.08.07, 23:47
                  ci sie RYTUALIZM LUDOWY, ktory jest synkretyzmem religijnym na
                  zasadzie: postacie poganskie, z przedchrzescijanskiego panteonu
                  ale "ochrzczone":)))
                  Mylisz doktryne z kultem praktykowanym.
          • boston911 Re: A moze, jak u wspomnianego przeze mnie 09.08.07, 00:34
            rejtan.ka napisał:

> Judaizm wydaje mi sie zbyt archaiczny i brutalny jak na dzisiejsze
            czasy. On ma zly wplyw na ludzi...

To bardzo obiektywne spojrzenie. Tylko czegos ty sie napila?
            • onufry.zagloba Nie napila, ale naczytala: Engelsa:) 09.08.07, 00:38
              Ciagle wali kawalkami z "O pochodzeniu rodziny..." czy jak sie toto
              po polsku nazywa.
            • rejtan.ka Re: A moze, jak u wspomnianego przeze mnie 09.08.07, 23:22
              Takie jest moje odczucie i mam do niego prawo, podobnie jak ty masz
              prawo do swojego. Napilam sie wody mineralnej z sokiem, nie
              swieconej;). Moje opinie na temat judaizmu dotycza przede wszystkim
              tekstow talmudycznych, ktore sa szkola rasizmu i nienawisci do
              gojow. Dla zydow byloby lepiej, gdyby przyjeli chrzescijanstwo albo
              islam. moze wyzbyliby sie wtedy rasizmu i zaczeli zyc w zgodzie i
              przyjazni z innymi nacjami. Moze zrozumieliby co to znaczy ludzkie
              braterstwo.
              • onufry.zagloba Jak dla katolicyzmu likwidacja paru bulli 09.08.07, 23:37
                papieskich - tu sie moge z toba zgodzic, choc Zydem nie jestem i
                Talmudu nie znam:)))
                • wet3 Re: Jak dla katolicyzmu likwidacja paru bulli 10.08.07, 15:40
                  onufry.zagloba napisał: > Jak dla katokucyzmu likwidacja paru bulli

> papieskich - tu sie moge z toba zgodzic, choc Zydem nie jestem i
                  > Talmudu nie znam:)))

A niby jakie to bulle trzebaby zlikwidowac, abysmy mieli spokoj z
                  Zydami, tumanie? Piszesz, ze nie znasz talmudu. - To czemu wobec
                  tego zabierasz glos i rozsiewasz smrod w sprawach o ktorych nie masz
                  zielonego pojecia, balwanie skonczony???!
    • perk Re: Coraz więcej polskich wyznawców judaizmu 09.08.07, 02:22
      I swietnie.
      To jest ten sam "narod" ktorego krytyka bedzie zwana antysemityzmem.
      To ten sam "narod" zydowski jak i indianie z Peru przywiezieni na tereny
      Palestyny przez niebieskookiego rabina.
      • rejtan.ka Najgorsza relkigia jest mamonizm :)) 09.08.07, 23:27
        od mamony oczywiscie. Zdaje sie, ze judazim jest jej najblizszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka