szpion007 09.08.07, 17:30 Ciekawe czy car Putin brał udział w uroczystościach ? Gdyby brał to miałby u mnie plus :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czlowiek_ksiazka zagłuszanie rozumu 09.08.07, 18:21 "Rosji, która z reguły woli nie rozpamiętywać lat stalinowskiego terroru" - Odpowiedz Link Zgłoś
szpion007 Re: zagłuszanie rozumu 09.08.07, 19:15 > Ofiary, ofiary i wieczne > posypywanie głowy popiołem - oto recepta na > zbudowanie "zdrowej", "zrównoważonej" świądomości społecznej. Wystarczyłoby się przyznać do błędów swoich poprzedników, a nie udawać świętych. Niemcy to już dawno uczynili. Rosjanie nadal uważają Stalina za niemalże świętego. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: zagłuszanie rozumu 09.08.07, 21:34 Niemcy przegrali II wojnę światową. Chcąc czy nie chcąc, robili to, co zażyczyli sobie alianci. Gorbaczowa, Jelcyn, Putin - przyznawali się do błędów przeszłości. Ty byś chciał, żeby oni z "przynawania" uczynili rytuał. Żeby wiecznie przypominali sobie o grzechach przodków i permanentnie biczowali. To jest nasza specjalność, nie rosyjska. Efekty takiej polytyki społecznej widzisz codziennie. Wyjrzyj przez okno, rzuć okiem na to co się w kraju dzieje. Rosjanie uważają Stalina za świętego? :) W czym się te "uważanie" przejawia? Jakieś pomniki mu budują? Ulicę miasta, miasta jego imieniem nazywają? Ja wiem, że my, Polacy uważamy polskiego papieża niemalże za świętego. To znajduje w czymś konkretnym wyraz: szkoły im JPII, place, etc. Dlaczego partia, której eks-szefem był onegdaj Stalin, nie wygrywa wyborów do Dumy? Dlaczego w tv rosyjskiej głównie antysowieckie programy? Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: zagłuszanie rozumu 09.08.07, 22:34 W sprawie apoteozy Stalina: trzeba wyjątkowo wybiórczego wzroku, by tego nie widzieć. Ale wystarczy spróbować zajrzeć np. tu: forum.msk.ru/stalin/. Proponuję choćby ten tekst, ze wskazanej strony: Сталин - псевдоним Бога Po polsku: Stalin - pseudonim Boga. Nie chcę tego artykułu tłumaczyć, bo budzi wstręt, ale jeśli ktoś będzie chciał się z tym zapoznać, zrobię to. Dla porządku dodam, że tekst oddaje poglądy niecałych 30% internautów. Zrobiono sondę na podobny temat; ok. 30 procent uczestników zadeklarowało, że chętnych do uzunięcia ciała Lenina z mauzoleum trzeba zlikwidować, najlepiej wraz z rodzinami (ok. 26%), żeby się głupie geny nie mnożyły). Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: zagłuszanie rozumu 09.08.07, 23:13 Znam kilka innych sajtów o Stalinie. Tylko co z tego? Czego to dowodzi? Są takie sajty, są inne. A w Gruzji, w miejscowości, w której urodził się Stalin stoi zdaje się wciąż jego pomnik. I co? Gruzja jest stalinowska? "30 procent uczestników zdeklarowało, że chętnych do uzunięcia ciała Lenina z mauzoleum trzeba zlikwidować" - Odpowiedz Link Zgłoś
szpion007 Re: zagłuszanie rozumu 10.08.07, 09:20 czlowiek_ksiazka napisała: > Znam kilka innych sajtów o Stalinie. Tylko co z tego? Czego to > dowodzi? Są takie sajty, są inne. A w Gruzji, w miejscowości, w > której urodził się Stalin stoi zdaje się wciąż jego pomnik. I co? > Gruzja jest stalinowska? Odwracasz kota ogonem jak prawdziwy czekista. Faktem jest, że Stalina u władzy widziałaby znaczna część Rosjan, w tym znaczna część młodzieży. Takie jest obecnie jej wychowanie w Rosji Putina. Panuje zakłamanie w książkach historycznych, których treści nie zmieniono od czasów CCCP. Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Forum MSK 10.08.07, 21:54 Proszę bardz: www.forum.msk.ru/votes/blank.html Na tej stronie jest ostatni sondaż, nota bene również poświęcony komunistom, a cały portal należy do opozycji, a zatem także do komunistów. Tego sondażu trzeba szukac wśród starszych, było to miesiąc-dwa miesiące temu. Tłumasczyłem to znajomym, ale w tym czasie padł mi system i nie mam tego sondażu. Ale jeśli jeszcze ma go któryś z moich znajomych, to Ci przyślę. Uczciwie będzie powiedzieć, że wśród wszystkich odpowiedzi najwięcej (nieco ponad 30%) było "ucałowałbym w oba policzki tych, którzy by Lenina z mauzoleum usunęli" i oni wspólnie z tymi, którzy chcieli wykonawców przeniesienia Lenina na cmentarz, o kilka procent przeważali nad tymi, którzy chcieli pomysłodawców zlikwidować, z rodzinami czy bez rodzin (tych ostatnich - "rodziny niewinne" - było bardzo niewielu, 1 czy 2 procenty). Głosujących - ponad 6000. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxskinxxx Re: Rosja wspomina 70. rocznicę czystek stalinows 09.08.07, 23:55 jakich ludzi? on mordował w większości bolszewickie ścierwo i o to akurat nie mam do niego pretensji. A czy brodate kacapy modlą się też za 20 mln ofiar rewolucji? Odpowiedz Link Zgłoś