igor_wrw 05.09.07, 07:20 Może nie wszystkich, ale mnie "zachęcają" do poważnego zastanowienia... Brrr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariogex Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie ods.. 05.09.07, 07:33 zdjecia sa kapitalne - na podświadomość na pewno zadziałają - na moją dziłają :) co prawda nie zapaliłem w życiu ani jednej fajki (lat 27) i nie zamierzam jej zapalić - a przy tych zdjęciach nawet nie dotknałbym opakowania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie o 05.09.07, 07:42 NIedawno rzuciłam palenie i teraz wiem, że wspomnienie tych zdjęć bedzie mnie umacniać. Odpowiedz Link Zgłoś
flash3r Re: Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie o 06.09.07, 00:08 Już widzę jak te zdjęcia sprawiają, że miliony Brytyjczyków rzucają palenie Odpowiedz Link Zgłoś
palantunio2 te zdjecia opracowano juz ponad 3 lata temu!!! 06.09.07, 02:16 refleks gazety, chyba jkais zmywakowy z jukeju im dal cynka o zdjeciach a one zostaly opracowane prze unie juz lata temu: ec.europa.eu/avservices/photo/photo_thematic_en.cfm?id=010904 Odpowiedz Link Zgłoś
miastomakow bzdura 07.09.07, 12:46 czy są naukowe dowody na to ze palenie szkodzi czy to tylko kampania producentów preparatów zastępczych? Odpowiedz Link Zgłoś
negaichan Re: bzdura 08.09.07, 22:33 Załamałeś mnie... Naprawdę. Wystarczy raptem spojrzec na napis na papierosach "palenie zabija". To nie dowód? To poczytaj sobie o tym w Internecie, w książkach, nawet w podręcznikach od biologi... Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie o 05.09.07, 08:49 Tak - na podświadomośc to działa. Palący będa chorować CZĘŚCIEJ gdy codziennie naczytają się (podswiadomość) Palenie Zabija i napatrzą (podświadomość) na te zdjęcia. Skandal!!! owszem dla odstraszania - dla niepalących to działa dobrze, ale jak mówię - kompletnie zignorowano jak zadziała sugestia na podswiadomośc palących Odpowiedz Link Zgłoś
nudny_jest_ten_swiat Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie ods.. 05.09.07, 08:00 na poczatku zdjecie daje do myslenia, ale pozniej palacz je ignoruje. mnie jedna rzecz zaczyna odstraszac od palenia. codzienny widok mojej cery w lustrze Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie o 05.09.07, 10:09 codzienny widok mojej cery w lu > strze ----------- Ja już po miesiącu niepalenia mam cerę bardzo ładną! Warto !! Odpowiedz Link Zgłoś
aa47 Re: Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie o 05.09.07, 08:14 Zdjęcia płuc mnie przeraziły, od razu pomyślałam "nie chce mieć takich płuc" chce rzucić palenie, chce odżywiać się zdrowo. Oj trzeba będzie rzucić cholerstwo, .... tylko nie chce przytyć:/ Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie o 05.09.07, 08:26 To rzuc palenie w najbardziej "zapracowanym" okresie roku. Żeby nie było czasu mysleć, że czegoś się chce. Dla wyrównania nastroju jakies gumy czy plastry i pilnowac, by po jakimś miesiącu nie wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
yumyum Re: Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie o 05.09.07, 09:12 aa47 napisała: > Zdjęcia płuc mnie przeraziły, od razu pomyślałam "nie chce mieć takich płuc" > chce rzucić palenie, chce odżywiać się zdrowo. Oj trzeba będzie rzucić > cholerstwo, .... tylko nie chce przytyć:/ Gdy rzucałam palenie przytyłam raptem dwa kilo. Przez dwa miesiące wprawdzie jadłam mniej, nie spożywałam fast foodów, jedynie lekkie potrawy. Przemęczyłam się trochę, jeden kilogram zrzuciłam dość szybko. Rzucanie palenia nie jest takie trudne :) Odpowiedz Link Zgłoś
el_quatro Re: Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie o 05.09.07, 08:56 Lepsze to niz napis 'Palenie zabija'. Smierc jest abstrakcja, a np. biale pudelko z zielona galazka jak z nagrobnego wienca i napisem pasuje do dekadenckiej pozy Sa inne napisy do wyboru a prawie na wszystkich paczkach jest ten. Dlaczego nie 'Palenie smierdzi' na przyklad? Zdjecia pokazuja ze smierc nie bedzie szybka i ladna. To bedzie powolne umieranie z robieniem pod siebie Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie o 05.09.07, 09:55 A kiedy na wódce będą fotki obumarłej wątroby? Albo obowiązkowe fotki meneli na puszkach z piwem? No i nie wolno zapomnieć o fotkach pawia na winie! Odpowiedz Link Zgłoś
mattiah Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie ods.. 05.09.07, 09:33 e tam. napisy nic nie daly, zdjecia raczej tez nie pomoga trzecia doba bez nikotyny...KROLESTWO ZA PAPIEROSA ODDAM!! Odpowiedz Link Zgłoś
killarney5 Re: Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie o 05.09.07, 10:12 > e tam. napisy nic nie daly, zdjecia raczej tez nie pomoga > trzecia doba bez nikotyny...KROLESTWO ZA PAPIEROSA ODDAM!! Wytrzymaj - moja przyjaciółka, która nie umiała rzucić palenia, zmarła trzy lata temu na raka. A rok przed śmiercią straciła wzrok w wyniku komplikacji przy chemoterapii. Odpowiedz Link Zgłoś
goethek No nieprzyjemne... 05.09.07, 09:45 Działają takie obrazy i od jakiegoś czasu zbieram sie do rzucenia (jak wiekszość palaczy pewnie) ale bardziej chyba zmotywowało mnie zdjęcie moich włanych płuc i rozmowa ze specjalistą, ktory by mi opowiedzial o stanie moich organów. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: No nieprzyjemne... 05.09.07, 09:53 Niech jeszcze dorzucą zdjęcia wątroby na opakowaniach artykułów monopolowych itd itp Odpowiedz Link Zgłoś
dereklu Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie ods.. 05.09.07, 09:55 paliłem 8 lat, rzuciłem pięć miesięcy temu i wiem, że to była ze wszech miar dobra decyzja. jakiekolwiek metody pokazywania szkodliwości palenia są słuszne. nawet jeśli nie odstraszą obecnych palaczy, to może powstrzymają od siuęgnięcia po paczkę nowych. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1kotek Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie ods.. 05.09.07, 10:23 to zdjęcie faceta z wąsami najbardziej do mnie przemawia. dzisiaj jest 15 dzień mojego nie palenia a paliłam 12 lat i ostatnimy czasy wypalałam paczkę dziennie. najgorszy był pierwszy tydzień, gdzie miałam poczucie straty i w zamian obżerałam się jak świnka, czyli jadłam raz dziennie, od 8 do 20. po tygodniu postanowiłam że nie dam się i nie będe sobie papierosa zastępować jedzeniem, dlatego też zaczełam biegać. mowie wam to niewiarygodne. biegam od półtora tygodnia co drugi dzień (5 treningów już albo dopiero, miałam) i z treningu na trening widze małe ale zawsze postępy. coś rewelacyjnego. zobaczymy na jak długo starczy mi sił i zapału aby nie palić. podobno jak przez rok nie zapalisz to juz jest mniejsze prawdopodobieństwo wrocenia do nałogu, ale to się okaże. narazie nie poddaje się. trzymam kciuki za rzucających palenie :D Odpowiedz Link Zgłoś
saturnin Re: Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie o 05.09.07, 10:40 kurczę, jak was czytam to zaczynam się pocieszać że i mi się uda.. tyle że cholera ja cały czas odkładam ten moment rozstania.. zdaję sobie sprawę że nic to nie da i nigdy nie będzie właściwego czasu ale łatwe to nie jest. co do tych zdjęć.. widziałem bardziej drastyczne. i doskonale zdaję sobie sprawę z tego czym to może grozić.. decyzja o rzuceniu palenia przyszła u mnie po stwierdzeniu że cera, kondycja i stan koło 11 rano nie nastrajają optymistycznie i coś należy z tym zrobić. pozdrawiam i zycze wytrwałości tym którzy rzucają.. Odpowiedz Link Zgłoś
zezowaty_cyklop Re: Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie o 05.09.07, 11:07 Nigdy nie paliłem regularnie, ale raz w roku przy większej imprezce zdarza mi się zaciągnąć raz czy dwa dla zabawy (jak się rzadko pali to jeden mach potrafi nieźle w głowie zakręcić :). Takie zdjęcia i kampanie skutecznie zniechęcają mnie do częstszego sięgania po papierosa. Czasami mijam na ulicy kolesia z dziurą w szyi wielkości monety 5zł - to chyba pamiątka po raku krtani. On też będzie miał policzoną w niebie zasługę za powstrzymanie mnie przed częstszym sięganiem po papierosa. Odpowiedz Link Zgłoś
citizen017 Re: Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie o 05.09.07, 12:14 Spróbowałam dawno temu z ciekawości i z chęci dostosowania się do nowego otoczenia. Skończyło się na jednej paczce, bo przeszkadzał mi zapach i dym drażnił oczy. Tylko co z tego, kiedy w domu mam mega- palacza,dla którego powodem do wstania z łóżka jest ten cholerny dym przy porannej kawie, bo trzymanie papierosa w ręce jest chwilą błogiego relaksu. Mój mega-palacz jest po pięćdziesiątce, pali 2 paczki dziennie (jeden za drugim) i jest głuchy na sugestie dot. rzucenia tego cholerstwa. Nie pomógł rak płuc w rodzinie - wręcz przeciwnie, stres zwiekszył potrzebę kopcenia; nie pomagają nowotwory u znajomych, nie pomaga historia o tym jak człowiek żyje (?) bez jednego płuca i z rakiem na drugim. Nie pomagają protesty, że nie kupię mu kolejnej dziennej dawki nikotyny- pójdzie sam nawet w środku nocy; nie pomogła jakas tam terapia z akupunkturą. Nie trafia do niego widok cery w lustrze. Nie trafia nic i nikt. Czy taki człowiek nie boi sie śmierci? Tego powolnego umierania z papierosem w ręce? Jak przemówić mu do rozsądku (o ile jeszcze go ma), jak przekonać, kiedy w połowie zdania wychodzi z pokoju i nie odzywa się przez resztę dnia? jak?? Cholera jak? Jak na to patrzeć? Jak mu pomóc, kiedy on nie chce rezygnować z przyjemności?! Odpowiedz Link Zgłoś
urdu Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie ods.. 05.09.07, 12:01 dla mnie papieros to niesamowita przyjemnosc, w knajpie, kiedy chce sobie zrobic przerwe albo wieczorem przy filmie i drinku. dla mojej dziewczyny chyba jeszcze wieksza. tego typu "reklama" nie dziala na mnie. mam swiadomosc, ze palenie jest szkodliwe, ale skad wiem, ile jeszcze pozyje - nie chce odmawiac sobie takich drobnych przyjemnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
banzai123 Re: Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie o 05.09.07, 20:10 Wiesz, oprócz długości jest jeszcze coś takiego jak "jakość życia". Mój ojciec też tak gadał, że na coś trzeba umrzeć. Tylko teraz jest po głębokim udarze mózgu i emeryturę zamiast na wojażach po egzotycznych miejscach (jak planował) spędzi w szpitalach i ośrodkach na rehabilitacji, na odzyskiwaniu mowy i władzy w kończynach, z ciągłym ryzykiem ponowienia się ataku. Oczywiście to akurat jest głównie Twoje ryzyko. Gorsze jest to, że papierosy wpływają na życie innych. Mam nadzieję, że szybko dożyjemy zakazu palenia we wszystkich miejscach publicznych, z lokalami włącznie. Podział tych miejsc to fikcja nie mająca racji bytu choćby dlatego, że palacze nie mają tylko znajomych palaczy. A bezsensem jest to, że osoby które na własne życzenie się uzależniły (przecież wiedziały, że wchodzą w nałóg) narzucają swoje uzależnienie innym i w ten sposób przenoszą na nich odpowiedzialność za swoją decyzję. Kolejną sprawą jest to, jak wiele dziewczyn teraz pali. Wśród moich znajomych częściej palą właśnie dziewczyny, faceci coraz rzadziej. Tylko że to dziewczyny zachodzą w ciążę, a palenie to nałóg i mało osób ma siłę zerwać z tym na życzenie. Popytajcie ginekologów - tu już chyba nikt nie doradza rzucenia, a tylko ograniczanie, żeby było realnie. "Mogę przestać kiedy chcę", "palę bo lubię" itp. bzdury niestety z reguły są brutalnie weryfikowane, kiedy pojawiają się poważne przesłanki do rzucenia. A to oznacza, że potencjalnie dziewczyna która wprowadza się w nałóg rozpoczynając studia, rozpoczyna nieświadomie właśnie robić krzywdę swojemu przyszłemu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba O ile znam Brytow, to...wzrosnie sprzedaz 05.09.07, 12:23 PAPIEROSNIC:) A poza tym i tak znaczna czesc spoleczenstwa pali skrety, to ich toto nie bedzie bolalo:) Odpowiedz Link Zgłoś
tomek693 nakładki reklamowe na papierosy 05.09.07, 13:30 W Niemczech fortunę zarabiają producenci kolorowych nakładek zakrywających trefne napisy na paczkach papierosów.Drukuja na nich reklamy i i nne wesołe napisy-palacze natychmiast ruszyli i kupują je , a paierosy są w nich jeszcze bardziej apetyczne! Odpowiedz Link Zgłoś
binio.bill Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie ods.. 05.09.07, 14:26 Paliłem 13 lat i nic mnie nic nie odstraszało od palenia. Uwielbiałem palić. Paliłem prawie dwie paczki dziennie i to Sobieskich czerwonych. (mój rekord to 6 paczek w dobę). W 2002 roku kolega z pracy powiedział mi, że jest coś takiego, co się nazywa BRT (biorezonans magnetyczny) i podobno to pomaga rzucić palenia. Wcale się nie paliłem do niepalenia, ale pomyślałem, że sprobuję z ciekawości. Pół roku wcześniej na takim zabiegu był mój brat, przy którym, w ilości wypalonych papierosów byłem mały miki. Wiec kolega nas zapisał. Sam zabieg polega na tym, że przed wypala się papierosa do polowy, wrzuca do takiego małego naczynka przy urządzeni, siada się i pani zakłada na głowę opaskę z różnymi przewodami. Zabieg był bezbolesny i trwał 15 minut. Nie wiem co wtedy podziałało, czy urządzenie, czy moja podświadomość, ale od tamtej pory nie wypaliłem ani jednego papierosa. Co więcej, nigdy mi się nie chciało juz po niego sięgnąć. Kosztowało mnie to w 2002 roku 50 złotych. Mimo, że kiedyś paliłbym całą dobę, to teraz jestem baaardzo zadowolony, że rzuciłem ten syf, jakim jest palenie. Trzymam kciuki za rzucaczy palenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
dariiia Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie ods.. 05.09.07, 15:14 poogladalam zdjecia, poczytalam opienie i az mi sie zchcialo zapalic.... to wszystko lipa... jak czlowiek sam nie dojrzeje do tej decyzji to nic go nie przestraszy... wlasnie sie zaciagam mocno i gleboko...lubie to... i w zyciu bedzie dla mnie jedna jedyna motywacja-dziecko, tak go pragne, ze bede w stanie nie tylko rzucic dla niego ale zrobic wiele wiele wiecej...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
poposzlafrok Re: Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie o 05.09.07, 15:50 Ja byłam w Stanach, to wszystkie paczki miały takie zdjęcia, ja naklejałam na nie naklejki z gum do żucia i paliłam dalej. Absolutnie nie działa taka kampania Odpowiedz Link Zgłoś
ludgal Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie o 05.09.07, 15:55 ostatni papieros: przedwczoraj o godz. 10.30, brak zapasów w domu, nigdzie nie wychodzę, by nie kusiło... Ciekawe jak długo wytrzymam... Czytając forum mam jeszcze większą ochotę zapalić, ale się powstrzymam... Kumpela zaprasza na papieroska... Nie dam się! A wszystkim rzucającym życzę równie silnej woli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sirseb foto nr 6 zdaj sie... :))) 05.09.07, 16:25 Palenie zatyka aorty i powoduje ataki sera oraz zawały hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
f-stfo Pytanie za 100 punktów: ile człowiek ma aort? :P 05.09.07, 23:08 Hehe no mnie tez sie podobalo :D Aorty! Całe mnóstwo aort :P Ehh nie mozna bylo przetlumaczyc doslownie- tętnice?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mnietowisi Paliłem. 05.09.07, 16:27 Miałem szczęście. Przeżyłem. Nie było przerzutów. Miałem szczęście. Usunięto pęcherz moczowy, ale można było zrobić sztuczny pęcherz z jelita cienkiego. Bez wentyla na brzuchu. Miałem szczęście. Nie potrzebuję pieluszki w ciągu dnia. Tylko na noc. Mam pecha. I moja żona też. Mnie TO wisi. Połowa wypadków zachorowań na raka pęcherza moczowego spowodowana jest paleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
jhassa reklama 05.09.07, 17:04 Ha.. podpisy pod zdjęciami skutecznie kojarzą mi się z kampanią Żywca... ciekawe czemu Odpowiedz Link Zgłoś
lonelygirl31 Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie ods.. 05.09.07, 18:08 tak... moze przynajmniej niektorzy palacze sie w koncu zastanowia nad tym co robia:/... Odpowiedz Link Zgłoś
firmland Re: Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie o 05.09.07, 18:12 palenie zabija nie to co małe piwo przed śniadaniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
rangheros A dlaczego tylko papierosy? 05.09.07, 21:48 U dealerow samochodow powinny byc zdjecia z wypadkow, koniecznie... Motocykle - np. zdjecia na wozkach inwalidzkich. W sklepach z alkoholem, jak pijany tatus napieprza rodzinke kijem po wypiciu winka, koniaku etc. Na zdjeciach prezewatyw mozna by bylo ukazac pieklo i palacych sie ludzi... na zdjeciach budynkow firm, osoby, ktore przeszly na emeryture sterane praca. W urzedach stanu cywilnego moglyby byc zdjecia przed rozwodem jak sie malzonkowie kloca, w trakcie z Audio jak wrzeszcza na siebie. Na biletach do Anglii , czy Irlandii, powieszonych emigrantow z tesknoty za Krajem...oj wiele jest jescze "wspanialych " pomyslow, ach mozna by na cukierkach i czekoladzie robic zdjecia uzebienia za pare lat i postepu prochnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
elf46 Re: A dlaczego tylko papierosy? 05.09.07, 22:25 Na mnie zrobiło wrażenie 8-me zdjęcie. Jest okropne. Gdyby na każdej paczce papierosów było takie zdjęcie, z pewnością część palących rzuciłaby ten nałóg, a dopiero co sięgający po papierosa, zniechęci. Apeluję do Ministerstwa Zdrowia o zobowiązanie producentów do zamieszczania drastycznych zdjęć na opakowaniach papierosów zamiast dotychczasowych napisów, bo te nie spełniają zamierzonego efektu.. Odpowiedz Link Zgłoś
marriuu Bój się palić! Zobaczymy 05.09.07, 22:28 Wszystko co może spowodować ograniczenie palenia będzie przeze mnie popierane. Ten śmierdzący nałóg zmusza również tych, którzy nie są w stanie uciec od zasmrodzonego powietrza, do wdychania tego gó.... Widziałem wiele młodych matek, które palą przy niemowlakach tłumacząc, że przecież jeden papieros (co kilka godzin!!) nie zaszkodzi nikomu! Idioci ci, którzy palą. Takie zdjęcia mogą skłonić niektórych do refleksji, lecz ma wrażenie, że ci co palą są ograniczeni umysłowo w zakresie odbioru tych bodźców, które mówią o głupocie palenia. Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
rangheros Re: Bój się palić! Zobaczymy 05.09.07, 23:34 Takie zdjęcia mogą skłonić niektórych do refleksji, lecz ma wrażenie, że ci co > palą są ograniczeni umysłowo w zakresie odbioru tych bodźców, które mówią o > głupocie palenia. > Mariusz Poloz sie spac dziecino i unikaj bodzcow, bo moglyby Cie sklonic do refleksji (jak gornolotnie sie wyraziles), ze jestes ograniczonym umyslowo chamem obrazajacym innych..do tej poruy bylem b. grzecznym palaczem, palilem nawet na deszczu kilkanscie m. od wiaty np. tramwjowej i z daleka od ludzi, Twoje "madre " wypociny zachecaja , zebym przestal byc grzeczny, wiec sie sie dzieki Tobie inni nawachaja... Milego ataku na palaczy, wciaz ich duzo...Po co ich draznic? Odpowiedz Link Zgłoś
pio765 Re: Bój się palić! Zobaczymy 06.09.07, 00:39 Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie odstraszają od palenia - Tak jak zdjęcia wypadków drogowych odstraszają kierowców od szybkiej jazdy, na chwilę, zanim paczkę z papierosami schowa się do kieszeni. Traktuję te zdjęcia jako ciekawostkę, od kiedy zrezygnowałem całkowicie z kupowania papierosów w handlu. - palę skręty. A paczuszkę na papierosy mam piękną ... Odpowiedz Link Zgłoś
daribal Bój się palić! Czy takie zdjęcia skutecznie ods.. 06.09.07, 12:23 Jak publicznie pokazywano zdjęcia dzieci po aborcji to był wrzask. A te drastyczne zdjęcia jakoś nikogo nie skłaniają do protestu. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś