Dodaj do ulubionych

Rodzice żądają etyki

12.09.07, 07:11
nauczanie jakiejkolwiek religi powinno być finansowane z budżetu czy
przez samych zainteresowanych ?.
Obserwuj wątek
    • rydzyk_fizyk Rodzice żądają etyki 12.09.07, 07:12
      No proszę, i w ten sposób decyzja o wliczaniu oceny z religii do średniej pomoże skończyć z fikcją etyki.

Ba, może z etyki będzie łatwiej dostać szóstkę. Szykuje się ciekawa konkurencja a jak widać rodzice dla zwiększenia szans swoich dzieci nie cofną się przed niczym.
      • aplus baran to baran - zmiana nazwy przedmiotu nic tu 12.09.07, 07:48
        nie zmienia
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Jestem mile zaskoczona postawą obywatelską 12.09.07, 09:37
          Jestem pozytywnie zaskoczona, że polscy rodzice wykazali wreszcie postawę
          obywatelską. Tym pozytywniej, że są wśród nich praktykujący katolicy - to
          naprawdę duże zaskoczenie.

Od dawna zastanawiam się, czy kiedyś będę posyłać dziecko na religię. Z jednej
          strony w mnóstwie spraw nie zgadzam się z Kościołem, wręcz mam z nim na pieńku.
          Z drugiej - doceniam "skarby stare i nowe", które kryje chrześcijaństwo. Nie
          mówiąc już o wpływie chrześcijaństwa na kulturę europejską. Tylko że problem
          polega na jakości lekcji religii. One nie odkrywają skarbów. Skarby leżą gdzieś
          głęboko zakopane pod pokładami legalizmu i nerwicowej dewocji. Lekcje religii
          zniechęcają i wpędzają w patologiczną religijność. I nikt tego nie kontroluje.
          Dlatego raczej stanęłabym po stronie tych religijnych rodziców, którzy wolą
          wysłać dzieci na etykę. Jeśli chodzi o wychowanie religijne, to i tak
          odpowiadają za nie rodzice. Jestem dziwnie pewna, że ja z moją wiedzą
          teologiczną lepiej wykształciłabym dziecko niż przeciętny ksiądz.
          • tomeeeek Po prostu nie należy wliczać religii do średniej 12.09.07, 09:55
            Kryteria oceny w tym przedmiocie są tak płynne i nieobiektywne, że nie powinien
            być brany do średniej. Jeśli do tego dodać fakt, że to w sposób oczywisty
            krzywdzi dzieci nie uczęszczające na religię, to dziwię się, że w ogóle jest
            jakakolwiek dyskusja na ten temat.
            • aplus Katolik ma modlic sie i chodzic na religie ! Skoro 12.09.07, 10:52
              jest 99% katolikow to zadna etyka tylko religia ! Koniec kropka !
              • maruda.r Re: Katolik ma modlic sie i chodzic na religie ! 12.09.07, 12:32
                aplus napisał:

> jest 99% katolikow to zadna etyka tylko religia ! Koniec kropka !

Widocznie nie ma 99% katolików, a co najwyżej 30%, skoro jest problem.

• fuutott Re: Katolik ma modlic sie i chodzic na religie ! 12.09.07, 12:39
                  60% statystyk jest wymyslane na poczekaniu.
                  • solveik Re: Katolik ma modlic sie i chodzic na religie ! 12.09.07, 22:19
                    Wróćmy do tzw. salek katechetycznych kto będzie czuł potrzebę zgłębiania swojej
                    wiary to z tego skorzysta.
                    • aron2004 Re: Katolik ma modlic sie i chodzic na religie ! 12.09.07, 22:21
                      solveik napisała:

> Wróćmy do tzw. salek katechetycznych kto będzie czuł potrzebę
                      zgłębiania swojej wiary to z tego skorzysta.

dlaczego chcesz narzucać katolom gdzie mają uczyć się religii?
                      • aplus moze po prostu niech hipokryci skoryguja koscielne 12.09.07, 22:53
                        statystyki: www.apostazja.pl
                        I problemm sam sie rozwiaze ?
                        • irenuk1 Re: moze po prostu niech hipokryci skoryguja kosc 14.09.07, 07:49
                          Do Aplusa w kwestii apostazji.
                          Trudna sprawa z tym samorozwiązaniem.
                          Po pierwsze większość z nas ma głęboko wpojone przeświadczenie, że apostazja jest czymś strasznym, o najgorszych konsekwencjach (zaparcie się wiary przodków, grzech przeciwko Duchowi Świętemu - jedyny, przy którym nie ma szans na zmiłujsię).
                          Po drugie zaś całkiem zwyczajnie boimy się o pracę. Też dobrze utrwalony lęk. Sam się boję... Nie bezpodstawnie zresztą. Dwa razy już mnie usunięto z pracy. Za pierwszym razem doszły mnie słuchy, że nieoficjalnym powodem była moja nielojalność wobec dyrekcji (całkowicie fałszywe posądzenie - chyba że do lojalności należy też prowadzenie młodzieży na rekolekcje, odmawianie na głos modlitw podczas szkolnych uroczystości itp., do czego faktycznie nie dałem się przymusić). Za drugim razem zaś usłyszałem (w kontekście rozmowy o etyce), że trudno się pracuje z kimś, kto ma uczulenie na religię. Tuż przed rozwiązaniem umowy o pracę (na czas określony).
                          A żyć z czegoś trzeba. Pisząc to też się trzęsę ze strachu, że mnie namierzą i stracę ostatnie źródło utrzymania. Alternatywę - jako niewierzący - mam. Lecz mimo wszystko... Jest jeszcze tyle - poza tym - piękna na świecie... że mi żal.
                          • aron2004 Re: moze po prostu niech hipokryci skoryguja kosc 14.09.07, 11:01
                            irenuk1 napisał:

> Po drugie zaś całkiem zwyczajnie boimy się o pracę.

Niepotrzebnie.

>Też dobrze utrwalony lęk. S am się boję... Nie bezpodstawnie
                            >zresztą. Dwa razy już mnie usunięto z pracy. Z
                            > a pierwszym razem doszły mnie słuchy, że nieoficjalnym powodem
                            >była moja nieloj alność wobec dyrekcji (całkowicie fałszywe
                            >posądzenie - chyba że do lojalności
                            > należy też prowadzenie młodzieży na rekolekcje, odmawianie na głos
                            modlitw podc zas szkolnych uroczystości itp., do czego faktycznie
                            nie dałem się przymusić).
                            > Za drugim razem zaś usłyszałem (w kontekście rozmowy o etyce), że
                            trudno się pr acuje z kimś, kto ma uczulenie na religię. Tuż przed
                            rozwiązaniem umowy o pracę (na czas określony).
                            > A żyć z czegoś trzeba.

Można pracę zmienić.

>Pisząc to też się trzęsę ze strachu, że mnie namierzą i
                            > stracę ostatnie źródło utrzymania.

Jak Cię zwolnią to załatwię Ci pracę jako kierowcy busa. Pogadam ze
                            znajomym, dopłaci Ci nawet do podwyższenia kategorii prawa jazdy,
                            zwrócisz potem w ratach.
              • starod Re: Katolik ma modlic sie i chodzic na religie ! 12.09.07, 14:27
                aplus napisał:

Szanowny matołku, może i miałbyś rację, gdyby nie fakt, że w Polsce
                zamiast Kościoła Katolickiego religii naucza przedewszystkim
                faszystowska sekta ojdyra rydzola.
              • california07 Re: Katolik ma modlic sie i chodzic na religie ! 12.09.07, 16:04
                skad wziales te 99% katolikow w Polsce??to chyba "numerki"KK???
                Polska poza tym nie jest jeszcze panstwem wyznaniowym-chyba,ze
                podlaczylismy sie juz do Watykanu????I nikt nie ma prawa by zmuszac
                rodzicow o wysylania dzieci na lekcje religii tak samo dzieci by na
                takie lekcje uczeszczaly!!Od kiedy istnieje w Polsce przymus
                religijny??Jak mozna stawiac stopnie z wiary???kompletny
                CIEMNOGROD!!!Zobaczycie-doczekacie sie przez swoja "polityke
                religijna"pustych kosciolow!!Juz i tak seminaria swieca pustkami!!!
              • caius1 Re: Katolik ma modlic sie i chodzic na religie ! 12.09.07, 21:43
                aplus napisał:

Po pierwsze: 99% to jest ochrzczonych a że praktykujących jest znacznie mniej
                można się przekonać wysłuchując żalów księży na kazaniach że tak mało ludzi
                chodzi do kościoła.

Sakrament chrztu w Polsce otrzymuje się z nielicznymi wyjątkami w takim wieku,
                że człowiek ledwo mówi aaaa i eeee o świadomym pojmowaniu wiary w ogóle nie
                wspominając. Tak więc do statystyki brałbym już raczej procent bierzmowanych
                Polaków.

Po drugie: dekretowanie jednej religii jako obowiązującej nawet jeżeli wyznaje
                ją 99% społeczeństwa jest stawianie tego 1% pozostałych poza nawiasem tegoż
                społeczeństwa jako ludzi gorszych. Pomijając sprzeczność z konstytucją RP oraz
                umowami międzynarodowymi które podpisała Polska jest tak samo obrzydliwe jak
                przymuszanie abstynentów na imprezie do picia.

NiePis
                • aplus Re: Katolik ma modlic sie i chodzic na religie ! 12.09.07, 22:55
                  www.apostazja.pl
          • bo1ko Neurobiologicznie, dzieci jeszcze nie pojmuja praw 12.09.07, 10:14
            natury, bowiem zrozumienie ich logiki dopiero powoli sie rozwijaja - w tym
            okresie, poprzez pranie mozgu mozna w nim sporo spieprzyc, tak, ze pozniej
            dorosly czlowiek swa infantylna wiare w rzekome sily ktorych jako dziecko nie
            mogl sobie logicznie wytlumaczyc, po prostu zachowuje.

Nauczanie tresci religijnych zwiazane z modlitwa, w przeciwienstwie do
            rzeczowego uczenia faktow religioznawczych, w stadium dziecka dlatego jest
            ewidentnym praniem mozgu.
            • aeromonas Re: Neurobiologicznie, dzieci jeszcze nie pojmuja 12.09.07, 15:02
              Masz 100% racji!
          • aleydis Re: Jestem mile zaskoczona postawą obywatelską 12.09.07, 11:07
            A w ogóle dlaczego to szkoła ma uczyć religii? Przecież to, czego
            uczy religia, jest sprzeczne z wiedzą naukową. Nie można na jednej
            lekcji uczyć, że kobieta pochodzi z żebra Adama, a na drugiej - że
            człowiek zaczyna się od istoty żeńskiej, a dopiero potem ewentualnie
            staje się mężczyzną. To jest schizofrenia! Należałoby tu zachować
            jakąś konsekwencję. Poza tym skoro brak pieniedzy na etyków, to
            niech się katecheta podzieli. I w sumie każdy Kościół powinien
            nauczać religii we własnym zakresie, a to, czy ktoś w coś wierzy,
            powinno być prywatną sprawą ucznia i obywatela. Wkurza mnie w tym
            kraju, jak się a priori zakłada, że każdy Polak kocha JP II i wierzy
            w Boga.
          • maruda.r Re: Jestem mile zaskoczona postawą obywatelską 12.09.07, 14:06
            anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

Z jednej
            > strony w mnóstwie spraw nie zgadzam się z Kościołem, wręcz mam z nim na pieńku.
            > Z drugiej - doceniam "skarby stare i nowe", które kryje chrześcijaństwo.

Nie oceniałbym przydatności religii w szkole z takiego punktu widzenia. Po
            prostu nie ma takiej potrzeby.

Państwo jest świeckie, a zatem uniwersalne. Nie powinno więc w jakikolwiek
            sposób wpływać na decyzje w kwestiach wiary. Absurdalność polityki MEN jest poza
            dyskusją.

Nauka Chrystusa jest oparta na świadomym i wolnym wyborze. Narzucanie wiary jest
            w oczywisty sposób sprzeczne z tą nauką.

Ergo, obowiązkowa religia w szkołach powszechnych to symptom totalitaryzmu -
            państwo poszukuje ideologii, za pomocą której może indoktrynować społeczeństwo.
            A to z kolei oznacza, że politycy nie wyrośli z mentalności komuny, skoro
            uważają, że obywatel musi być sterowany.

• aleydis Re: Jestem mile zaskoczona postawą obywatelską 12.09.07, 15:17
              Zgadzam się z tobą, z jednym wyjątkiem. O jakim świadomym i wolnym
              wyborze można mówić w przypadku małych dzieci, którym wpaja się,
              czasami nachalnie, nauki religijne zanim jeszcze są zdolne cokolwiek
              rozumieć? One nie mają jeszcze tyle świadomości i wiedzy, aby mogły
              wybierać. A w wielu przypadkach ludzie są tak zindoktrynowani
              religijnie przez babcie i mamusie oraz katechetów, że wręcz boją się
              ateizmu jak zarazy. Miałam kolege po studiach, któremu chciałam dać
              do przeczytania książęczkę "Religia i ja" z wypowiedziami filozofów
              ateistów. On się bał to wziąć do ręki! Bał się mimo wyższego
              wykształcenia. Bo im dłużej się ryje w mózgach, tym głębsze koleiny
              i trudniej z nich wyjść. To dlatego dzieci uczy się religii już w
              przedszkolach. Paradoksem jest, że religię wprowadziła do szkół
              lewica. I za to ma u mnie głęboką krechę.
              • maruda.r Początek ewolucja etycznej? 12.09.07, 16:45
                aleydis napisała:

> Zgadzam się z tobą, z jednym wyjątkiem. O jakim świadomym i wolnym
                > wyborze można mówić w przypadku małych dzieci, którym wpaja się,
                > czasami nachalnie, nauki religijne zanim jeszcze są zdolne cokolwiek
                > rozumieć? One nie mają jeszcze tyle świadomości i wiedzy, aby mogły
                > wybierać. A w wielu przypadkach ludzie są tak zindoktrynowani
                > religijnie przez babcie i mamusie oraz katechetów, że wręcz boją się
                > ateizmu jak zarazy. Miałam kolege po studiach, któremu chciałam dać
                > do przeczytania książęczkę "Religia i ja" z wypowiedziami filozofów
                > ateistów. On się bał to wziąć do ręki! Bał się mimo wyższego
                > wykształcenia. Bo im dłużej się ryje w mózgach, tym głębsze koleiny
                > i trudniej z nich wyjść. To dlatego dzieci uczy się religii już w
                > przedszkolach. Paradoksem jest, że religię wprowadziła do szkół
                > lewica. I za to ma u mnie głęboką krechę.

Świadomie odpuściłem sobie dywagacje na temat decyzji światopoglądowej dzieci.

Zgadzam się, że przyczyną jest inercja poglądów, czyli konserwatyzm.

Zauważ, do jakiego absurdu nas to doprowadziło: rodzice mają prawo wyboru, pod
                warunkiem, że wybiorą religię. Jeżeli chcą etyki, to prawo ich wyboru w
                zastępstwie dzieci jest kwestionowane (nieoficjalnie). Stąd działania kościoła w
                kierunku wytworzenia takiej presji społecznej, by wybór religii miał pozór
                wolnego wyboru. Ale taki wolny wybór jest wymuszony, bo w przypadku
                ostentacyjnej rezygnacji z religii (a może być inny, niż ostentacyjny, skoro
                stopień z religii widnieje na państwowym druczku?) następstwem jest spotkanie
                się z ukrytym, ale w niektórych środowiskach silnym, ostracyzmem.

PS.
                Wielokrotnie na forum padał postulat wyrzucenia religii ze szkół powszechnych.
                Łatwo powiedzieć, ale która partia zechce się zmierzyć z tym problemem? Właśnie
                znaleźliśmy rozwiązanie: przez stopniowe i bez melodramatycznych scen wypieranie
                religii etyką, której obecność na świadectwie nie budzi chyba większych zastrzeżeń.

Przy okazji złośliwie zapytam: jeżeli teraz jest problem z nauczycielami etyki,
                to czy będzie problem z księżmi, gdy proporcje uczęszczających na etykę i
                religię zostaną odwrócone?

• 1europejczyk "religię wprowadziła do szkół lewica." 12.09.07, 22:42
                << Paradoksem jest, że religię wprowadziła do szkół lewica.>>

Chciala byc bardziej papieska niz sam papiez.
                Stategia polityczna lewicy polegala glownie na utrzymaniu wladzy i popularnosci
                za wszelka cene: za cene zaprzedania sie spragnionej balwochwalczych i
                sprzedajnych gestow polskiej hierarchi kk, upatrujacej w indoktrynacji
                religijnej w szkolach wlasnych korzysci w przyszlosci. Zarowno jedni jak i
                drudzy mieli na uwadze przede wszystkim swoje wlasne korzysci nie majace nic
                wspolnego ani z kosciolem ani z panstwem.
                Wladza za czasow "lewicy" kierowala sie oportunistyczna zasada, nie tylko
                zreszta w odniesieniu do polskiej hierarchi kk, ktora wtedy duzo bardziej niz
                obecnie reprezentowala wiernych, ale rowniez na przyklad polskiej bandy
                prawniczej: zostawiamy wam wolna reke oczekujac tego samego od was.
                To sie nazywalo wtedy "lagodzeniem konfliktow" a bylo niczym innym jak haniebnym
                handlem na ktory chetnie zgodzila sie polska hierarchia kk w obawie przed, na
                przyklad, ujawnienie swoich wszystkich tajnych sprzedajnych donosicieli
                prl-owskich sluzb bezpieczenstwa.
                Re: Jestem mile zaskoczona postawą obywatelską
                • aron2004 Re: "religię wprowadziła do szkół lewica." 12.09.07, 22:43
                  1europejczyk napisał:

> << Paradoksem jest, że religię wprowadziła do szkół lewica.>>
                  >
                  > Chciala byc bardziej papieska niz sam papiez.

a może chciała przeprosić za kapitana Piotrowskiego?
            • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Jestem mile zaskoczona postawą obywatelską 12.09.07, 23:00
              maruda.r napisał:

> anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:
              >
              > Z jednej
              > > strony w mnóstwie spraw nie zgadzam się z Kościołem, wręcz mam z nim na p
              > ieńku.
              > > Z drugiej - doceniam "skarby stare i nowe", które kryje chrześcijaństwo.
              >
              > **********************************
              >
              > Nie oceniałbym przydatności religii w szkole z takiego punktu widzenia. Po
              > prostu nie ma takiej potrzeby.

A właściwie dlaczego nie? (Zakładając, że religia byłaby przedmiotem
              nieobowiązkowym.) Jak by nie patrzeć, historia i kultura Europy jest ściśle
              związana z historią Kościoła/Kościołów chrześcijańskich. Ich wpływ nasze
              kulturowe dziedzictwo jest i dobry i zły, ale nie mydlmy sobie oczu, że nie jest
              gigantyczny. Może nam się on nie podobać, ale nie możemy udawać, że go nie ma.
              Bo przestaniemy rozumieć własną, europejską kulturę.
          • pm.las Re: Jestem mile zaskoczona postawą obywatelską 12.09.07, 21:10
            Też jestem zaskoczony. Tyle, że tym jak wiele rodziców "owczym pędem" posyła
            dzieci na religię. Nie usiłując nawet zrewidować swojego światopoglądu. Cieszę
            się, że teraz zaczyna się to zmieniać. Od dawna twierdziłem, że wprowadzenie
            przymusu religii, będzie końcem KK w Polsce.
            Chciałbym się jednak zapytać anuszki co uznaje za "skarby stare i nowe"?
            Jaki wpływ miało chrześcijaństwo zwłaszcza w epokach średniowiecza i
            kotrreformacji na kulturę Europy? (Pytanie o krucjaty uważam za banalne).
            Jakość lekcji religii jest żenująca, ale księdzu, bez przygotowania
            pedagogicznego i _jakiegokolwiek_ powołania, czy katechetce z ledwo zdaną maturą
            (przykład autentyczny) i półrocznym kursie płaci sie tyle co nauczycielowi z
            wyższym wykształceniem. Po co się doskonalić? Kuratorium, wydział oświaty,
            dyrektor może sobie nagwizdać bo do nauki religii typuje kto? Dyrektor? Wydział?
            Kuratorium? Gucio. KK!
            Wiedza o Religii (wielka litera celowa) powinna wypływać z domu i Kościoła
            (wielka litera celowa). Wspólnoty. To co dzieje się w Polsce woła o pomstę do
            nieba, a właściwie do wszystkich "nieb" - Rajów opisanych we wszystkich księgach
            nie tylko chrześcijańskich
            Pozdrawiam
            PM. Las
            • aron2004 Re: Jestem mile zaskoczona postawą obywatelską 12.09.07, 21:24
              pm.las napisał:

> Chciałbym się jednak zapytać anuszki co uznaje za "skarby stare i
              nowe"? Jaki wpływ miało chrześcijaństwo zwłaszcza w epokach
              średniowiecza i kotrreformacji na kulturę Europy? (Pytanie o
              krucjaty uważam za banalne).

Krucjaty były odpowiedzią na atak islamistów. No chyba że twierdzisz
              że Jerozolima i Kordoba były od zawsze muzułumańskie.

> Jakość lekcji religii jest żenująca, ale księdzu, bez przygotowania
              > pedagogicznego i _jakiegokolwiek_ powołania, czy katechetce z
              ledwo zdaną matur ą (przykład autentyczny) i półrocznym kursie płaci
              sie tyle co nauczycielowi z wyższym wykształceniem. Po co się
              doskonalić?

Kuratorium, wydział oświaty,
              > dyrektor może sobie nagwizdać bo do nauki religii typuje kto?
              Dyrektor? Wydział
              > ?
              > Kuratorium? Gucio. KK!
              > Wiedza o Religii (wielka litera celowa) powinna wypływać z domu i
              Kościoła
              > (wielka litera celowa). Wspólnoty. To co dzieje się w Polsce woła
              o pomstę do
              > nieba, a właściwie do wszystkich "nieb" - Rajów opisanych we
              wszystkich księgac
              > h
              > nie tylko chrześcijańskich

Jak ci się nie podoba w Polsce, to nie musisz tu mieszkać.
              • 1europejczyk Jak ci się nie podoba (.), to nie musisz tu mieszk 12.09.07, 22:16
                "Jak ci się nie podoba w Polsce, to nie musisz tu mieszkać."

Oto rezultat "nieobowiazkowej chrzescijanskiej edukacji".
                Oto przyklad tolerancji jakiej ucza na lekcjach religi, na niedzielnych
                kazaniach, na corocznych rekolekcjach Wielkanocnych.
                Zadne mnozenie chabitow wsrod szkolnej mlodziezy nic nie pomoze wobec arogancji
                i glupoty tych, ktorym sie wydaje, ze sa obroncami wiary.
                Pozostaja glownie obroncami wlasnych sprzecznosci, ktore gwarantuja im przede
                wszystkim dobre samopoczucie, swiadczac o niedostatkach zarowno religijnej
                edukacji jak i rozumnego wschluchania sie w nauki chrystusowe tolerancji i
                milosci blizniego swego (niekoniecznie wierzacego).

• aron2004 Re: Jak ci się nie podoba (.), to nie musisz tu m 12.09.07, 22:20
                  1europejczyk napisał:

> Oto rezultat "nieobowiazkowej chrzescijanskiej edukacji".
                  > Oto przyklad tolerancji jakiej ucza na lekcjach religi, na
                  >niedzielnych kazaniach, na corocznych rekolekcjach Wielkanocnych.

No bo to jest tolerancja. Przecież ja nie wyrzucam z Polski
                  ateistów, tylko grzecznie im przypominam, że jeżeli nie podoba im
                  się Katolickie Państwo Narodu Polskiego, to nikt ich tu na siłę nie
                  trzyma.

> Zadne mnozenie chabitow wsrod szkolnej mlodziezy nic nie pomoze
                  >wobec arogancji
                  > i glupoty tych, ktorym sie wydaje, ze sa obroncami wiary.
                  > Pozostaja glownie obroncami wlasnych sprzecznosci, ktore
                  gwarantuja im przede wszystkim dobre samopoczucie, swiadczac o
                  niedostatkach zarowno religijnej edukacji jak i rozumnego
                  wschluchania sie w nauki chrystusowe tolerancji i milosci blizniego
                  swego (niekoniecznie wierzacego).

To właśnie jest miłość bliźniego. Ateiści wyjeżdżając na Białoruś
                  będą mogli cieszyć się pełnią praw. Ja chcę dla ateistów jak
                  najlepiej i wydaje mi się że mieszkając na Białorusi będą się czuć
                  lepiej niż w Katolickim Państwie Narodu Polskiego. Na tej samej
                  zasadzie krowę przybijam na łące a nie na kartoflisku.
                  • aron2004 Re: Jak ci się nie podoba (.), to nie musisz tu m 12.09.07, 22:21
                    prawdziwy ateista bardziej ceni sobie wolnosć wyznania niż paszport
                    schengenski
                    • 1europejczyk Skad katolik wie co ceni sobie ateista ? 12.09.07, 22:55
                      Nie pisze "prawdziwy" bo o nieprawdziwych nie mam zwyczaju w ogole pisac.
                      Ci co "wszystko wiedza" sa najgorsza zakala rzeczywistosci.
                      Nie tylko Ewangelia ale rowniez czestokroc Chrystus przestrzegal swoich uczniow
                      przed tymi co "wszystko najlepiej wiedza".
                      Widac, ze pomimo ponad 2000 lat, nauki Jego pozostaly bezowocne.

Katolicy rowniez w ciagu XX wiekow niejednokrotnie cenili sobie podobnie jak
                      ateisci wolnosc wyznania!
                      Tyle, ze niewiele juz dzisiaj zostalo z tamtych tolerancyjnych katolikow: swoim
                      wstecznictwem glownie szkodza naukom chrystusowym.
                      Efekty sa widoczne nie tylko w Europie.
                      Przyjdzie czas i na Polske: usilnie nad tym od blisko 20 lat pracuja.

Re: Jak ci się nie podoba (.), to nie musisz tu m
                      • pm.las Re: Skad katolik wie co ceni sobie ateista ? 12.09.07, 23:09
                        1europejczyk daj se na wstrzymanie. Facet nie ma _żadnych_ argumentów. Nie zna
                        Pisma Świętego (coby nie było, nie jestem świadkiem, ale zdołałem je przeczytać
                        ze zrozumieniem), ale rydzykową argumentacje na perfect.
                        Jak z tobą się nie zgadza każe Ci wy....ć z tego kraju, nie pytając czy tego
                        chcesz. Dla niego tutaj powinni zostać tylko rydzykowi katolicy. Nic nie
                        czytali, wiedza tylko to co im rozgłośnia powie.
                        Z pozdrowieniami smutnymi...
                        PM. Las
                        • aron2004 Re: Skad katolik wie co ceni sobie ateista ? 13.09.07, 07:44
                          co ty człowieku za bzdury piszesz. Nikomu nie kazałem wy...ć z tego
                          kraju. Przypomniałem tylko ateistom , że mają możliwość uwolnienia
                          się spod katolskiego dyktatu, który tak strasznie im przeszkadza.
                  • 1europejczyk "Przecież ja nie wyrzucam z Polski ateistów" 12.09.07, 23:08
                    Tego by brakowalo: maja takie samo prawo jak Ty byc tutaj.
                    "to nikt ich tu na siłę nie" podobnie jak i Ciebie.Nie dosc ze maja prawo byc
                    tutaj jako, ze czuja sie Polakami to maja prawo walczyc z
                    "Katolickim Państwem ......" ktore jest, jak pokazala to juz raz historia,
                    poczatkiem upadku Polski.
                    Przyklad z krowa jest kolejnym dowodem jak obce sa ci nauki chrystusowe, ktorym
                    zaprzeczasz w swoich postach: stosowanie tych samych zasad w odniesieniu do
                    zwierzat i do ludzi uraga czlowieczenstwu "stworzonemu na wzor i podobienstwo boze"!

Re: Jak ci się nie podoba (.), to nie musisz tu m
              • pm.las Re: Jestem mile zaskoczona postawą obywatelską 12.09.07, 23:01
                aron2004 napisał:
                > Krucjaty były odpowiedzią na atak islamistów. No chyba że twierdzisz
                > że Jerozolima i Kordoba były od zawsze muzułumańskie.
                Nie kurde. Jerozolima była od wiek wieków .... żydowska?
                Rycerze "chrystusa" mieli takie samo (albo mniejsze, zważywszy na pochodzenie)
                zajmować Jerozolimę. Krucjaty przyniosły "miecz i ogień" podczas gdy muzułmanie
                przynieśli parę zdobyczy cywilizacji, które dopiero paręset lat później
                "odkryli" europejczycy.

> Jak ci się nie podoba w Polsce, to nie musisz tu mieszkać.

Wiesz jestem patryjotą, (GW podkreśla mi to jakbym tego nie pisał - przepraszam
                polonistów - tak samo napisałbym na maturze) jak rozumiem Ty też. Różnimy się
                poglądami. Tak jest w każdym narodzie. Choć Twoje poglądy są odmienne od moich,
                będę walczył , abyś mógł je wygłaszać.
                Ale proszę: nie wyganiaj z Polski wszystkich "innowierców", inaczej niż Ty
                myślących.
                W mojej Polsce jest miejsce na dyskusję, różnicę poglądów. Możemy je omówić,
                posprzeczać się, nawet pogniewać. Ale z mojej Polski nikt nikogo nie wygania.
                Pozdrawiam smutno
                PM. Las
                • aron2004 Re: Jestem mile zaskoczona postawą obywatelską 13.09.07, 07:50
                  pm.las napisał:

> Nie kurde. Jerozolima była od wiek wieków .... żydowska?

a potem chrześcijańska

> Rycerze "chrystusa" mieli takie samo (albo mniejsze, zważywszy na
                  pochodzenie) zajmować Jerozolimę.

Dlaczego twierdisz, że rycerze chrześcijańscy pochodzący z Europy
                  Zachodniej mieli mniejsze prawo do zajmowania Jerozolimy niż Turcy
                  pochodzący gdzieś ze środkowej Azji?

>Krucjaty przyniosły "miecz i ogień" podczas gdy muzułmanie
                  > przynieśli parę zdobyczy cywilizacji, które dopiero paręset lat
                  później
                  > "odkryli" europejczycy.

Tak oczywiscie. Np. w bitwie pod Manzikertem to chrześcijanie
                  napadli na pokojowych muzułumanów. Ty chyba w życiu nie miałeś w
                  ręku książki do historii.
                  Albo na połwyspie Iberyjskim to pokojowi muzułumanie napadli na
                  chrześcijańskich Wizygotów i zniszczyli ich państtwo.

CO do tych zdobyczy cywilizacji przyniesionych przez muzułumanow to
                  zapewne był to szariat?

> Wiesz jestem patryjotą, (GW podkreśla mi to jakbym tego nie pisał -
                  przepraszam polonistów - tak samo napisałbym na maturze) jak
                  rozumiem Ty też. Różnimy się poglądami. Tak jest w każdym narodzie.
                  Choć Twoje poglądy są odmienne od moich, będę walczył , abyś mógł je
                  wygłaszać.

NO chyba nie myślisz, że ktoś będzie zabraniał mi wygłaszania moich
                  poglądów?

> Ale proszę: nie wyganiaj z Polski wszystkich "innowierców",
                  inaczej niż Ty myślących.

Ja nikogo nie wyganiam. NIgdzie nie napisałem "ateiści won z
                  POlski". Napisałem że ateiści mogą w każdej chwili uwolnić się od
                  katolickiej dyktatury, ale decyzja nalezy do nich nie do mnie.
                  A jeżeli ateiści nie wyjeżdżaja z Polski gdzie są prześladowani to
                  widocznie aż tak im katolicka dyktatura nie przeszkadza.

> W mojej Polsce jest miejsce na dyskusję, różnicę poglądów. Możemy
                  je omówić, posprzeczać się, nawet pogniewać. Ale z mojej Polski nikt
                  nikogo nie wygania.

No i ja nikogo nie wyganiam. A tak swoją drogą to nie raz widziałem
                  wpisy na forach pt. Katole won do Watykanu
            • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Jestem mile zaskoczona postawą obywatelską 12.09.07, 23:03
              > Chciałbym się jednak zapytać anuszki co uznaje za "skarby stare i nowe"?
              > Jaki wpływ miało chrześcijaństwo zwłaszcza w epokach średniowiecza i
              > kotrreformacji na kulturę Europy?

Jakbyś miał choćby mizerne pojęcie o historii powszechnej, to nie zadawałbyś
              takich głupich pytań.
              Już pisałam wyżej: Jak by nie patrzeć, historia i kultura Europy jest ściśle
              związana z historią Kościoła/Kościołów chrześcijańskich. Ich wpływ nasze
              kulturowe dziedzictwo jest i dobry i zły, ale nie mydlmy sobie oczu, że nie jest
              gigantyczny. Może nam się on nie podobać, ale nie możemy udawać, że go nie ma.
              Bo przestaniemy rozumieć własną, europejską kulturę.

Postawa "jak mi się coś nie podoba, to zamykam oczy i udaję, że tego nie ma"
              jest na poziomie 3-letniego dziecka. A tak zachowują się ostatnio ludzie gdy
              mowa o wpływie chrześcijaństwa na kulturę europejską.
              • pm.las Re: Jestem mile zaskoczona postawą obywatelską 12.09.07, 23:29
                anuszko:
                Przerobiłem kurs historii na "cywilnym" uniwerku, przy okazji na seminarium
                (domyślasz się jakim). Więc nie odsyłaj mnie do trzy latków. Historia i kultura
                Europy jest tak samo związana z Turkami, którzy panowali nad półwyspem (wiesz
                jakim) niemało lat. Jest związana z cesarstwem Rzymu. Jest pod wpływem kultury
                Greckiej. Gdy rano obudzisz się, napij się kawy. To do Europy przywiózł kto?
                I gdzie toto znalazł?
                A więc mam "mizerne pojęcie". Podaj mi te "skarby stare czy nowe".
                Zadaję głupie pytania. OK.
                Ale nie flekuj mnie, gdy w zasadzie się z Tobą zgadzam.
                Odsyłanie do młodszej grupy przedszkolnej chyba nie jest na poziomie AGH.
                Pozdrawiam zawiedziony
                PM.Las
          • 1europejczyk Musi, ze nie bardzo wiesz co oznacza obywatelska 12.09.07, 21:37
            postawa. Nie TY jedna: miedzy innymi taki mamy kraj bo takich jest wiekszosc.
            Nie polega ona na tym by protestowac jak zagrozone sa "interesy" protestujacego
            czy jego dzieci ale wtedy gdy zagrozone sa elementarne zasady rownosci wobec
            prawa wierzacych i niewierzacych.
            Postawa obywatelska polegalaby na protestowaniu w chwili uchwalania Konstytucji,
            w chwili podpisywania Konkordatu, statutu Warszawskiej Rady Narodowej, nie
            mowiac juz o "nieobowiazkowym", jak sie okazuje dzisiaj praktycznie
            obowiazkowym, nauczaniu religi (na ktorej "i tak sie modla") w panstwowych
            szkolach, o zatrudnianiu oplacanych przez swieckie panstwo kapelanow w WP itd
            itd itd......
            Postawa rodzicow jest raczej swiadectwem "tumiwisizmu", ktory reaguje tylko
            wtedy gdy dotyczy bezposrednio najwspanialszych i jedynych wlasnych "pociech" i
            niewiele rozni sie od tych jakie zademostrowali rodzice chlopakow, ktorzy
            zaszczuli dziewczyne w gimnazjum czy liceum do tego stopnia, ze popelnila
            samobojstwo. Tlumaczyli swoje "pociechy", ze to nic nie bylo tylko takie
            "konskie zaloty".
      • zdzisiek66 A czemu etyki nie miałby uczyć ksiądz katecheta? 12.09.07, 08:31
        Po lekcji religii zdejmie koloratkę i będzie gotowy do nauczania
        etyki. Katolickiej oczywiście, bo tylko taka jest słuszna.
        • wrojoz Kaczyńscy to antypody etyki. 12.09.07, 09:31
          Kaczyńscy i PiS to wzór kłamstw. To przeciwienstwo etyki.
          • purcman1 Re: Kaczyńscy to antypody etyki. 12.09.07, 09:38
            ocena z etyki nie będzie niestety wliczana do średniej :)
            taka ciekawostka zasłyszana wczoraj wieczorem w radiu
            (powodem jest właśnie to, że nie mają kadr :)))) zarąbiste
        • cigi A czemu etyki nie miałby uczyć ksiądz? 12.09.07, 12:29
          zdzisiek66 napisał:

> Po lekcji religii zdejmie koloratkę i będzie gotowy do nauczania
          > etyki.
          czy istnieje taki przedmiot jak etyka na uniwersytetach katolickich, czy jest taki przedmiot wykładany? jeżeli tak, to zgadzam się z przedmówcą, żeby księża nauczali też etyki. wykształcenie w tym kierunku księża już powinni mieć.
    • emigrancik A moze by tk usunac religie ze swiadectwa? 12.09.07, 07:17
      Jak zwykle kupa kasy zostanie wydana, bo klechy sobie tak zycza. A szieci zamiast dodatkowej matematyki, beda sie uczyc o duchach.
      • shroeder1970 Re: A moze by tk usunac religie ze swiadectwa? 12.09.07, 07:58
        O! Bardzo ładne podsumowanie.
        • wrojoz PiS to brak etyki. 12.09.07, 09:32
          PiS uczy manipulanctwa i matactwa.
    • emigrancik Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 07:19
      Takie byly ustalenia na pocz. lat 90tych, kiedy wprowadzano religie do szkol. Czarni obiecywali wtedy: "tak, tak, zaplacimy swoim ksiezom pensje, panstwo niebedzie musialo doplacac." Teraz Kosciol sie wypina, a panstwo buli.

A na szpitale nie ma.

Widac w Polsce wazniejsze jest zycie pozagrobowe, niz zycie tu i teraz.
      • aron2004 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 07:25
        jeżeli komuś się nie podoba że Polska jest krajem katolickim to
        przecież nikt w Polsce na siłę nie trzyma. Rydzyk nie pozabierał
        ateistom paszportów. Można wyemigrować np. na Białoruś, gdzie nie ma
        religii w szkołach i gdzie pańśtwo nie narzuca nikomu religii
        katolickiej. Tam ateiści będą się wreszcie czuć wolni bez
        prześladowań ze strony katolików.

Na Białoruś najłatwiej dojechać przez przejścia graniczne w
        Terespolu, Sławatyczach, Polowcach, Kuźnicy i Bobrownikach.
        Najlepiej by było gdyby ci którym nie podoba się że Polska jest
        państwem wyznaniowym spakowali walizki już dziś.
        • emigrancik Oto przyklad katolicyzmu: 12.09.07, 07:30
          "Jak ci sie nie podoba - to wyp..."

Tak mozna strescic twoja wypowiedz.
          • aron2004 Re: Oto przyklad katolicyzmu: 12.09.07, 07:32
            emigrancik napisał:

> "Jak ci sie nie podoba - to wyp..."
            >
            > Tak mozna strescic twoja wypowiedz.

Nie. Ja tylko chcę pomóc ateistom - skoro denerwuje was państwo
            wyznaniowe to wyjedźcie tam gdzie tego państwa wyznaniowego nie ma.
            A macie blisko - z Warszawy do granicy białoruskiej jest raptem 200
            km.

Co nie znaczy że chcę wam zabronić przyjeżdżania do Polski np. na
            wakacje. Jak wykupicie wizę schengeńśką to nie ma problemu.
            • fedorczyk4 Polska=Katoland 12.09.07, 07:36
              aron2004 napisał:
              .
              >
              > Nie. Ja tylko chcę pomóc ateistom - skoro denerwuje was państwo
              > wyznaniowe to wyjedźcie tam gdzie tego państwa wyznaniowego nie
              ma.
              > A macie blisko - z Warszawy do granicy białoruskiej jest raptem
              200
              > km.
              >
              > Co nie znaczy że chcę wam zabronić przyjeżdżania do Polski np. na
              > wakacje. Jak wykupicie wizę schengeńśką to nie ma problemu.

Hmmm, czyli wzorem panstw muzulmanskich Polska jest wedlug Ciebie
              panstwem wyznaniowym?
              A jaka metoda pozbawisz niekatolikow obywatelstwa? I co zrobisz z
              religiamii niekatolickimi ale chrzescijanskimi typy protestantyzm
              czy prawoslawie; Tez zaproponujesz Bialorus?
              • aron2004 Re: Polska=Katoland 12.09.07, 07:38
                fedorczyk4 napisała:

> Hmmm, czyli wzorem panstw muzulmanskich Polska jest wedlug Ciebie
                > panstwem wyznaniowym?

No przecież codziennie 100 osób na forum pisze że jest.

> A jaka metoda pozbawisz niekatolikow obywatelstwa?

Aby dostać obywatelstwo białoruskie będą musieli się zrzec polskiego.

>I co zrobisz z
                > religiamii niekatolickimi ale chrzescijanskimi typy protestantyzm
                > czy prawoslawie; Tez zaproponujesz Bialorus?

Nie sądzę, żeby protestanci i prawosławni chcieli masowo z POlski
                uciekać, bo Polska jako państwo wyznaniowe spełnia np. postulat
                protestantów i prawosławnych o zakazie aborcji. Ale jeżeli im się w
                Polsce nie podoba to nie będę wyganiał, ale na siłę też nie będę
                trzymał.
                • krzych.korab Uważasz siebie za katolika a z Chrystusem i Jego 12.09.07, 07:52
                  naukami nie masz nic wspólnego.
                  • lucusia3 Re: Uważasz siebie za katolika a z Chrystusem i J 12.09.07, 09:04
                    No i nie zauwazył, pisząc o wizie schengeńskiej. Nie wydaje mi sie by Unia popierała jakiekolwiek państwo wyznaniowe, czy miała takowe w swum składzie. To specjalnośc Trzeciego Świata, nie Unii.
                    To, że Rydzyk chce kase z Brukseli, absolutnie nie znaczy, że stał się Europejczykiem, a jego sekta nalezy do kultury rzymsko-katolickiej zachodniego świata. Raczej prezentuje układ carsko- cerkiewny.
                    • wrojoz Etyka-dopiero po Kaczyńskich.! 12.09.07, 09:34
                      Etyka będzie mogła sie rozwijac po odejściu kaczyńskich, którzy
                      szkodzą.
              • pyosalpinx Re: Polska=Katoland 12.09.07, 08:06
                nie mialby jeszcze nic przeciwko aby to byl katoland ...czyli system
                oparty na 10 przykazaniach...ale to juz jest taliban pod
                plaszczykiem wiary chrzescijanskiej
            • wejsunek katolicy wyp.... do Jerozolimy.. 12.09.07, 07:43
              pomóżcie braciom w wierze ( Żydom) w walce o grób Chrystusa...
            • maura4 Re: Oto przyklad katolicyzmu: 12.09.07, 08:25
              Facet,czy ty sie za duzo makaronu najadłes czy co tobie ? Dookola
              Polski jest masa Państw swieckich, ze splecznosciami
              areligijnymi.Nie zdazyles w tym swoim zaslepieniu zauważyc,ze ze
              3mln.Polaków juz wyjechało i nie tam,gdzie ty bys chciał ich
              wysłać?.Co sie tak uparłeś z ta Białorusią,kiedy jest masa państw
              niewyznaniowych,bogatych i tam Polacy się wybieraja.
            • dubiduu Re: Oto przyklad katolicyzmu: 12.09.07, 09:07
              Dobrze, więc odpiszę w Twojej estetyce- jak jesteś taki katolik to
              wyemigruj do Watykanu bo to jedyne państwo wyznaniowe katolickie
              jakie jestem w stanie wymienić.
              Do widzenia!
              • wrojoz Kaczyńscy szkodzą. 12.09.07, 09:36
                Szkodzą w etycznym pojmowaniu świata. Kaczyńscy to bolszewiccy
                populiści, walczący tylko o władzę.
            • snoopy_81 Re: Oto przyklad katolicyzmu: 12.09.07, 09:52
              A od kiedy to Polska jest państwem wyznaniowym??!! W praktyce owszem
              tak to wygląda, ale oficjalnie jestśmy laickim!!! I może tego się
              trzymajmy?
            • kabub Re: Oto przyklad katolicyzmu: 12.09.07, 10:19
              Może ewangelików, prawosławnych, polskokatolików i wyznawców innych wiar też
              wyślesz na Białoruś ? A może do innego kraju ? Coś bardzo mi przypominasz nie
              katolika a wyznawcę islamskiej sekty Bin Ladena. A może się mylę ?
            • mazoorex Polska NIE nie jest państwem wyznaniowym! 12.09.07, 10:23
              POLSKA NIE JEST PAŃSTWEM WYZNANIOWYM! gwarantuje to konstytucja, więc nie można narzucać komuś religii, ani religijnego światopoglądu. I skończmy z fikcją że Polska jest krajem katolickim.

Wg. badań (chyba CBOS'u)z przed ok.trzech lat wynika że tylko nieco ponad 50% Polaków chodzi do kościoła (katolickiego rzecz jasna), ale tylko nieco ponad połowa z nich co niedziele, więc jest to ok 1/4 narodu. ale za katolików podaje się ponad 90%, przy czym ponad 70% jest za karą śmierci, pomimo przykazania - nie zabijaj. ciekawy kraj

jak kogos to interesuje to jestem chrześcijaninem, nie katolikiem i jestem przeciwny karze śmierci.
            • saniba Re: Oto przyklad katolicyzmu: 12.09.07, 10:55
              A mogę wiedzieć, co pozwala ci uzurpować sobie prawo do wypędzania
              Polaków, którym nie podoba się kk i lekcje religii np. na Białoruś?
              Nie przypominam sobie, aby w Konstytucji tego kraju zostało
              napisane, że jesteśmy państwem samych katolików i miłośników lekcji
              religii. A to, że w kraju tak wiele osób oficjalnie deklaruje
              przynależnść do kk (choć nieoficjalnie z kk mają niewiele
              wspolnego), nie upoważnia nikogo do dyskryminowania tych, którzy z
              kk nie mają, bądź nie chcą mieć nic do czynienia.
              • aron2004 Re: Oto przyklad katolicyzmu: 12.09.07, 11:05
                saniba napisała:

> A mogę wiedzieć, co pozwala ci uzurpować sobie prawo do wypędzania
                > Polaków, którym nie podoba się kk i lekcje religii np. na
                Białoruś?

Ja nikogo nie wypędzam. Podpowiadam tylko ateistom że jest taka
                możliwość uwolnienia się od katolickiej indoktrynacji.

> Nie przypominam sobie, aby w Konstytucji tego kraju zostało
                > napisane, że jesteśmy państwem samych katolików i miłośników
                lekcji
                > religii.

Nie przypominam sobie żeby w KOnstytucji tego kraju istniał zapis
                zakazujący nauczania religii katolickiej w szkołach.

> A to, że w kraju tak wiele osób oficjalnie deklaruje
                > przynależnść do kk (choć nieoficjalnie z kk mają niewiele
                > wspolnego), nie upoważnia nikogo do dyskryminowania tych, którzy z
                > kk nie mają, bądź nie chcą mieć nic do czynienia.

Jeżeli czujesz się dyskryminowana, to nikt CIę na siłę w katolandzie
                nie trzyma.
                • saniba Re: Oto przyklad katolicyzmu: 12.09.07, 12:16
                  No i zapędziłeś się sam w tzw. kozi róg.
                  "> > Nie przypominam sobie, aby w Konstytucji tego kraju zostało
                  > > napisane, że jesteśmy państwem samych katolików i miłośników
                  > lekcji
                  > > religii.
                  >
                  > Nie przypominam sobie żeby w KOnstytucji tego kraju istniał zapis
                  > zakazujący nauczania religii katolickiej w szkołach."

"KONSTYTUCJA
                  RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
                  z dnia 2 kwietnia 1997 r.
                  PREAMBUŁA

W trosce o byt i przyszłość naszej Ojczyzny,
                  odzyskawszy w 1989 roku możliwość suwerennego i demokratycznego
                  stanowienia o Jej losie,
                  my, Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej,
                  zarówno wierzący w Boga
                  będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna,
                  jak i nie podzielający tej wiary,
                  a te uniwersalne wartości wywodzący z innych źródeł,
                  równi w prawach i w powinnościach wobec dobra wspólnego - Polski,
                  wdzięczni naszym przodkom za ich pracę, za walkę o niepodległość
                  okupioną ogromnymi ofiarami, za kulturę zakorzenioną w
                  chrześcijańskim dziedzictwie Narodu i ogólnoludzkich wartościach,
                  nawiązując do najlepszych tradycji Pierwszej i Drugiej
                  Rzeczypospolitej,
                  zobowiązani, by przekazać przyszłym pokoleniom wszystko, co cenne z
                  ponad tysiącletniego dorobku,
                  złączeni więzami wspólnoty z naszymi rodakami rozsianymi po świecie,
                  świadomi potrzeby współpracy ze wszystkimi krajami dla dobra Rodziny
                  Ludzkiej,
                  pomni gorzkich doświadczeń z czasów, gdy podstawowe wolności i prawa
                  człowieka były w naszej Ojczyźnie łamane,
                  pragnąc na zawsze zagwarantować prawa obywatelskie, a działaniu
                  instytucji publicznych zapewnić rzetelność i sprawność,
                  w poczuciu odpowiedzialności przed Bogiem lub przed własnym
                  sumieniem,
                  ustanawiamy Konstytucję Rzeczypospolitej Polskiej
                  jako prawa podstawowe dla państwa
                  oparte na poszanowaniu wolności i sprawiedliwości, współdziałaniu
                  władz, dialogu społecznym oraz na zasadzie pomocniczości
                  umacniającej uprawnienia obywateli i ich wspólnot.
                  Wszystkich, którzy dla dobra Trzeciej Rzeczypospolitej tę
                  Konstytucję będą stosowali,
                  wzywamy, aby czynili to, dbając o zachowanie przyrodzonej godności
                  człowieka,
                  jego prawa do wolności i obowiązku solidarności z innymi,
                  a poszanowanie tych zasad mieli za niewzruszoną podstawę
                  Rzeczypospolitej Polskiej."

Jeżeli jesteś inteligentnym człowiekiem, to chyba nie muszę Ci nic
                  więcej tłumaczyć. W tym kraju powino być miejsce dla wszystkich,
                  którzy chcą tu mieszkać, żyć, uczyć się itd., a Konstytucja
                  gwarantuje poszanowanie wolności wyboru, w tym także religii.
            • tw_wielgus Re: Oto przyklad katolicyzmu: 12.09.07, 11:46
              aron2004 napisał:

> emigrancik napisał:
              >
              > > "Jak ci sie nie podoba - to wyp..."
              > >
              > > Tak mozna strescic twoja wypowiedz.
              >
              > Nie. Ja tylko chcę pomóc ateistom - skoro denerwuje was państwo
              ma.
              200
              > km.
              >

Mam obrońcom Wielgusa i słuchaczom Radia Maryja inspirowanego przez
              SBeckiego agenta wydaje się że w tym kraju jest 99% katolików.
              Otórz oczywistą prawdą jest to że jest to porażające kłamstwo.
            • starod Re: Oto przyklad katolicyzmu: 12.09.07, 14:38
              aron2004 napisał:

skoro denerwuje was państwo
              ma.
              200
              > km.
              >
              > Co nie znaczy że chcę wam zabronić przyjeżdżania do Polski np. na
              > wakacje. Jak wykupicie wizę schengeńśką to nie ma problemu.
              Czy ty dupku nie rozumiesz, że Polska nie jest państwem wyznaniowym
              typu Iran czy Izrael, a konkordat jest po to by oddzielić kościół od
              państwa????? Najprawdopodobniej jesteś jednym z działaczy sekty
              ojdyra pod nazwą Ryja Ma Radio.
              • aron2004 Re: Oto przyklad katolicyzmu: 12.09.07, 14:41
                starod napisał:

> Czy ty dupku nie rozumiesz, że Polska nie jest państwem wyznaniowym

No ja czytałem na forum że POlska jest państwem wyznaniowym.

>a konkordat jest po to by oddzielić kościół od państwa?????

to dlaczego skrajna lewizna protestowała przeciwko konkordatowi?

> Najprawdopodobniej jesteś jednym z działaczy sekty
                > ojdyra pod nazwą Ryja Ma Radio.

a ty jesteś teletubiś
            • lehoo Re: Oto przyklad katolicyzmu: 13.09.07, 06:04
              To jeszcze może na Madagaskar będziesz wysyłać ?
              Jeszcze raz powtarzam - szkoła powinna być świecka, a miejsce religii jest w przykościelnych salach katechetycznych
              • aron2004 Re: Oto przyklad katolicyzmu: 13.09.07, 07:34
                lehoo napisała:

> To jeszcze może na Madagaskar będziesz wysyłać ?

Ja nikogo nie wysyłam. Ja tylko przypominam, że jest alternatywa dla
                katolandu a decyzja o wyjeździe należy do samych zainteresowanych

> Jeszcze raz powtarzam - szkoła powinna być świecka, a miejsce
                religii jest w pr zykościelnych salach katechetycznych

dlaczego chcesz dyktować katolom gdzie się mają uczyć religii?
                Dlaczego szkoła ma być świecka? Bo była świecka w ZSRR?
        • maruda.r Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 07:40
          aron2004 napisał:

> jeżeli komuś się nie podoba że Polska jest krajem katolickim to
          > przecież nikt w Polsce na siłę nie trzyma. Rydzyk nie pozabierał
          > ateistom paszportów.

To ciekawe, bo menda Rydzyk twierdzi, że Polska opanowana jest przez Żydów.

• aron2004 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 07:42
            maruda.r napisał:

> To ciekawe, bo menda Rydzyk twierdzi, że Polska opanowana jest
            przez Żydów.

Czyli widocznie Żydzi dogadali się z katolami i razem sprawują
            władzę w Polsce.
            • krzych.korab Żydzi to zasłona dla katoli którzy lepiej od żydów 12.09.07, 07:56
              cyckają moją ojczyznę i współobywateli z kasy za pomocą
              rządzących.Naród nigdy nie zgadzał się na takie traktowanie dobra
              wspólnego.
              • wrojoz Żadający etyki-głosujcie przeciw PiS. 12.09.07, 09:37
                Wtedy będzie mogła być etyka.
          • fedorczyk4 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 07:43
            Jak czlowiek czyta takie bzdury jak te plodzone przez Arona, to sie
            zastanawia jakim cudem mozna jeszcze byc katolikiem. Toz to zywa
            antyreklama religii w szkolach. A moze ja nie zrozumialam jego
            przebieglosci i to jest ateista ktory stara sie w tak genialny
            sposob osmieszac katolikow?
            • aron2004 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 07:44
              fedorczyk4 napisała:

> Jak czlowiek czyta takie bzdury jak te plodzone przez Arona, to
              sie
              > zastanawia jakim cudem mozna jeszcze byc katolikiem. Toz to zywa
              > antyreklama religii w szkolach. A moze ja nie zrozumialam jego
              > przebieglosci i to jest ateista ktory stara sie w tak genialny
              > sposob osmieszac katolikow?

Jaka znowu antyreklama. Ja piszę to co jest oczywiste - każdy
              człowiek może wybrać sobie kraj w którym chce żyć. Nikt nikogo na
              silę w katolandzie nie trzyma.
              • fedorczyk4 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 07:46
                Aron, wielkie brawa. No poprostu nikt takiej pieknej karykatury
                katoidioty dotad nie stworzyl. Brawo!!!
                • aron2004 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 07:47
                  fedorczyk4 napisała:

> Aron, wielkie brawa. No poprostu nikt takiej pieknej karykatury
                  > katoidioty dotad nie stworzyl. Brawo!!!

idiotami to są właśnie ci ateiści, którzy mimo tego że są
                  prześladowani przez katoli nadal mieszkają w POlsce. To tak jakbym
                  ja mieszkał na Białorusi :-)
                  • dgr Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 08:09
                    Chyba nawet nie zauważyłeś jak blisko ci do komunistów z byłego NRD ( Honecker i
                    spółka ). Oni tez mówili: nie podoba się wam w waszej ojczyźnie - to wyp....
                    • wrojoz Etyka tak-Kaczyńscy-nie.!! 12.09.07, 09:37
                  • lukoza Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 09:53
                    > idiotami to są właśnie ci ateiści, którzy mimo tego że są
                    > prześladowani przez katoli nadal mieszkają w POlsce. To tak jakbym
                    > ja mieszkał na Białorusi :-)
                    Mylisz się! Oni są PEłNOPRAWNYMI OBYWATELAMI tego kraju. Wolno im i wierzyć w co
                    chcą i oczekiwać szacunku wobec ich wiary/biewiary. To gwarantuje konstytucja i
                    kodeks karny. Kto prześladuje z powodu religii ten łamie prawo i powinien iść do
                    więzienia. Znasz konstytucję i kodeks karny? Jak nie to poznaj. Katolicy nie
                    żyją w Polsce ponad prawem - ty też nie. Wyjdź z tramwaju i udaj się do biblioteki.
                    • pyzz Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 15:44
                      Otóż właśnie żyją. Jakby nie żyli, to za dyskryminację niekatolików byliby
                      karani. A słyszałeś o jednym choć wyroku?
                      Powiedziałeś coś w stylu "mężczyzna i kobieta, gdy się rozwodzą mają przed sądem
                      równe prawa" - prawo rzeczywiście mówi, że tak MA BYĆ, ale niestety tak NIE JEST.
                  • subcomm Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 10:39
                    Czyli, skoro mieszkasz w Polsce a nie w Watykanie to kiepski z
                    Ciebie katolik ?
              • maura4 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 08:41
                Prawdą jest,że kazdy może sobie wybrać,wiec dlaczego ty za "tego
                kazdego" wybierasz ?
              • malgorzata0111 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 08:45
                aronowi pomyliły się pojęcia, przynależność narodowa nie zależy od
                wiary, dlaczego czując się Polką mam wyjechać za granicę - bo nie
                chodzę do kościoła? Mam polskie obywatelstwo i czuję się Polką,
                natomiast nie jestem pewna czy czuję się katoliczką, co wcale jednak
                nie oznacza,że nie mam prawa tu żyć.A poza tym drogi Katoliku więcej
                tolerancji i miłości bliźniego
        • wejsunek co to znaczy kraj katolicki? 12.09.07, 07:41

Twoja wypowiedź właśnie pachnie "katolicyzmem" w wydaniu Polaków
          katolików..Katolików ze wszelkiego tego słowa następastwami to jest
          może z jeden procent w tym zakłamanym ciemnogrodzie zwanym Polską.
          A u Ciebie
          zero tolerancji....nasz pośrednik do Boga ( czymkolwiek on -to
          jest) jest jedynym słusznym....zabić tych co myślą inaczej.... a
          może poprostu nie pouczać innych jak mają żyć i myśleć? ?
          • aron2004 Re: co to znaczy kraj katolicki? 12.09.07, 07:43
            wejsunek napisał:

>
            > Twoja wypowiedź właśnie pachnie "katolicyzmem" w wydaniu Polaków
            > katolików..Katolików ze wszelkiego tego słowa następastwami to
            jest
            > może z jeden procent w tym zakłamanym ciemnogrodzie zwanym Polską.

A ty najlepiej wiesz kto jest prawdziwym katolikiem a kto nie.
            Rozumy pozjadałeś jak każdy ateista.

> A u Ciebie
            > zero tolerancji....nasz pośrednik do Boga ( czymkolwiek on -to
            > jest) jest jedynym słusznym....zabić tych co myślą inaczej.... a
            > może poprostu nie pouczać innych jak mają żyć i myśleć? ?

Jakie zero tolerancji? Zero tolerancji to byloby gdybym zabrał
            ateistom paszporty i kazałbym im życ w katolandzie. A ja uznaję
            prawo ateistów do wybrania sobie kraju, który im bardziej odpowiada
            do życia niż katoland.
            • maruda.r Re: co to znaczy kraj katolicki? 12.09.07, 08:32
              aron2004 napisał:

> Jakie zero tolerancji? Zero tolerancji to byloby gdybym zabrał
              > ateistom paszporty i kazałbym im życ w katolandzie. A ja uznaję
              > prawo ateistów do wybrania sobie kraju, który im bardziej odpowiada
              > do życia niż katoland.

Twój nick sugeruje, że powinieneś pierwszy opuścić terytorium RP. Droga wolna.

• wrojoz Kaczyńaski to nie premier. To dno. 12.09.07, 09:38
                Kaczyńscy to brak etyki.
            • sokko-nokke Re: co to znaczy kraj katolicki? 12.09.07, 23:41
              Polska=Katolistan, aron2004=katolib, Katoliban=zerotolerancji,
              Kto cie jeszcze katolibie drażni? Matka Teresa? Podobno była
              wątpiąca. Fajnie że żyła w Kalkucie a nie w Katolistanie, no nie?
              • aron2004 Re: co to znaczy kraj katolicki? 13.09.07, 07:41
                sokko-nokke napisał:

> Polska=Katolistan, aron2004=katolib, Katoliban=zerotolerancji,
                > Kto cie jeszcze katolibie drażni? Matka Teresa? Podobno była
                > wątpiąca. Fajnie że żyła w Kalkucie a nie w Katolistanie, no nie?

Pierwsze słyszę, żęby Matka Teresa opowiadała się przeciwko religii
                w szkołach.
        • mieczsilver Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 07:50
          Zbyt szybko umarł Papież-Polak JPII,bo nie zdążył jeszcze do końca
          zewangelizować dla zblizenia wiary do rozumu.Z pewnością byś powiedział,że ta
          śmierć to dar Boga,który jest Miłością.
          • mieczsilver Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 07:57
            mieczsilver napisał:

> Zbyt szybko umarł Papież-Polak JPII,bo nie zdążył jeszcze do końca
            > zewangelizować dla zblizenia wiary do rozumu.Z pewnością byś powiedział,że ta
            > śmierć to dar Boga,który jest Miłością.
            To dotyczy wypowiedzi miłościwie nam się objawionego Arona.
        • shroeder1970 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 08:02
          Polska nie jest krajem katolickim, tylko krajem udawaczy katolików, co widać po
          "tolerancji" arona 2004. Taka to właśnie katolicka tolerancja i miłosierdzie ma
          uczyć religii.
        • thyson Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 08:03
          Polska nie jest Państwem wyznaniowym osle - a jeśli komus się to nie podoba to niech wyjedzie do Iranu. Wtedy będzie w Państwie wyznaniowym. Rydzyk chyba wam paszporty odda hehe i smycz odepnie jak sadze. W koncu wierza w tego samego Boga tylko Proroka jednego wiecej maja i kolejny tom Biblii. Ale co tam Wy i tak nie interesujecie sie Słowem Bożym tylko "mówionym" przez Rydzyka. Radyjko swoje ulubione tez odbierzesz wiec zapowiada sie pieknie.
        • ukos A nie dociera do zakutego łba, ... 12.09.07, 08:14
          aron2004 napisał:

> przecież nikt w Polsce na siłę nie trzyma(...)

... że bardzo wielu katolikom państwo wyznaniowe też nie odpowiada?
        • szatan33 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 08:14
          Pisowska gnido. Polska powinna być krajem demokratycznym.
          Słowo "Polak" powinno być powodem do dumy. Tymczasem tysiące naszych
          obywateli wstydzi się, że są Polakami. Jest to ewidentna wina
          polityki prowadzonej przez pis i sposób zachowania się takich debili
          jak ty.
        • maura4 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 08:18
          Nigdzie nie spotkałam sie z opisem Polski jako kraju
          katolickiego.Konstytucja stanowi ,ze Polska jest krajem
          świeckim.Wszystkie źrodła tak podaja,a religia dominujaca jest
          katolicyzm.
        • mirgrab Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 08:30
          Polska nie jest krajem katolickim.Jest państwem świeckim.Obywatele są w dużej cześci katolikami a to jest zasadnicza różnica.
        • rkcb Klejnocie ciemnogrodu!!! 12.09.07, 08:34
          Fanatyczny gnoju!!!
          Jestem ateistą, a Polska to moja ojczyzna.
          Mam PRAWO mieszkać tu tak samo jak ty! I mam prawo do tego, żeby żaden kretyn,
          wierzący w jakieś popieprzone bajki nie narzucał mi i moim dzieciom swojej
          popapranej i chorej wizji świata.
          To, że wierzycie w jakieś urojenia, na które nie ma żadnego dowodu to wasz
          problem - powinni się tym zajmować psychiatrzy, a nie uczyć o tym w szkole -
          chyba, że w formie ostrzeżenia tak jak przed narkotykami.
          Jesteś zwykłym kato-bolszewikiem, który uważa, że jak ktoś się nie zgadza z
          twoimi popapranymi ideami to należy go wygnać lub zastrzelić. Ja - ateista -
          jestem tolerancyjny, każdy ma prawo do głoszenia dowolnych bzdur i odprawiania
          swoich guseł. Ale WYMAGAM takiej samej tolerancji od innych. NIE nawołuje, żeby
          wierzący wyjechali do Watykanu lub gdzie indziej. Ale kato-talibom takie
          nawoływanie przychodzi bez trudności.
          I pewnie dlatego tak boją sie lekcji etyki w szkołach. Zakończenie indoktrynacji
          dzieci skaże ich na niechybne wymarcie - nie będzie nowych wyznawców. Czego
          sobie i wszystkim życzę.
        • kintaro1 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 08:48
          A Ty sie cieszysz że Polska JEST krajem wyznaniowym? To może się przeprowadz od razu do Watykanu albo do Iranu, będziesz jeszcze szczęśliwszy, chociaż pewnie niedługo bo za pare lat i u nas prawo cywilne zostanie zastąpione tzw. prawem naturalnym a księża już dziś są bliscy uzyskania statusu urzędników państwowych. To jest maksymalnie chore!
        • lucusia3 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 08:58
          > przecież nikt w Polsce na siłę nie trzyma.
          Otóz drogi aronie2004 Polska NIE jest krajem katolickim. Polska ma wpisany w konstytucję rozdział kościołów od państwa. Katolikami moga być obywatele, ale bez przymusu. Nie wolno narzucać komukolwiek jakiejkolwiek religii, ani w pracy, ani w szkole, to jest dyskryminacja, prawnie karalna.
          Jeżeli podobaja Ci się państwa wyznaniowe proponuję Emiraty Arabskie albo Arabię Saudyjską czy Afganistan. Tam religia jest podstawą państwa.
        • fiona135 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 09:09
          Człowieku, popatrz na większość komentarzy, czy Ty myślisz , że jak
          sam zostaniesz z Rydzykiem to bedziecie tworzyć Państwo
          Polskie :o)), nikogo stad nie wyganiaj bo każdy ma prawo do
          głoszenia swoich poglądów. Za mało już wyjechało młodzieży ? chcesz
          z mojego kraju zrobić Dom Starców.
        • komorka25 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 09:34
          aron2004 napisał:

> ateistom paszportów. Można wyemigrować np. na Białoruś, gdzie nie
          ma religii w szkołach i gdzie pańśtwo nie narzuca nikomu religii
          > katolickiej. Tam ateiści będą się wreszcie czuć wolni bez
          > prześladowań ze strony katolików.

Idź, debilu, się leczyć. Do psychiatry można bez skierowania. To, że
          ktoś nie jest katolikiem, nie znaczy, że jest ateistą. Natomiast
          faktem jest, że smród kadzidła szkodzi na umysł.
        • wdakra Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 09:39
          Coś ci sie porąbało katolu. Polska jest ojczyzną wszystkich Polaków i nie masz
          prawa się nią rządzić jakby należała wyłącznie do katolików. Ateiści i
          innowiercy maja do niej takie samo prawo, jak katolicy. A jesli koniecznie
          chcesz żyć w państwie wyznaniowym, to wolna droga do Watykanu lub Iranu.
          • lukask73 Idź debilu, coś ci się porąbało, fanatyczny gnoju. 12.09.07, 10:48
            Te wypowiedzi forumowiczów "komorka25", "wdakra", "rkcb" i innych
            dobitnie świadczą o tym, w jakich proporcjach tolerancja dla inności
            rozkłada się między katolikami i ateistami.
            • wdakra Re: Idź debilu, coś ci się porąbało, fanatyczny g 12.09.07, 19:13
              Rozumiem, o krynico mądrości, że wg ciebie tolerancja dla inności polega na
              wciskaniu dzieciom na siłę jedynie słusznej ideologii?
        • vaterlandnl Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 09:42
          Typowe sku..synstwo ze strony katoli (nie mam na mysli katolikow). Jakim prawem
          uwazasz, ze Polska nalezy do ciebie i kazdy kto mysli inaczej ma z niej
          wyjechac? Kazdy Polak ma takie samo prawo decydowac jak ten kraj ma wygladac.
          Ateista nie zmusza cie do porzucenia wiary, tak jak ciebie nie powinno
          obchodzic, w co kto wierzy.
        • satelitka1 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 09:45
          Polska jest krajem laickim nie katolickim. A jak ci sie nie podoba to spadaj do
          Watykanu.
        • atibalo Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 09:48
          aron2004 napisał:

ma
          > religii w szkołach i gdzie pańśtwo nie narzuca nikomu religii
          >
          >
          > Na Białoruś najłatwiej dojechać przez przejścia graniczne w
          > Terespolu, Sławatyczach, Polowcach, Kuźnicy i Bobrownikach.
          > Najlepiej by było gdyby ci którym nie podoba się że Polska jest
          > państwem wyznaniowym spakowali walizki już dziś.

Tak tłumaczył Hitler Żydom - potem było mu za mało i stworzył
          AUSCHWITZ .
        • winela Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 09:49
          Polska nie jest krajem katolickim!!! CZy to się komuś podoba czy nie
          w konstytucji jest zapis o niedyskryminiowaniu ze względu za m.in.
          wyznanie. I parafrazując twoją wypowiedź jak sie nie podoba to
          wyp....
        • atibalo Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 09:57
          aron2004 napisał:

ma
          >
          >
          > Na Białoruś najłatwiej dojechać przez przejścia graniczne w
          > Terespolu, Sławatyczach, Polowcach, Kuźnicy i Bobrownikach.
          > Najlepiej by było gdyby ci którym nie podoba się że Polska jest
          > państwem wyznaniowym spakowali walizki już dziś.

Tak tłumaczył Hitler Żydom - potem było mu za mało i zbudował
          AUSHWITZ - BIRKENAU .
        • salma75 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 11:05
          aron2004 napisał:

> jeżeli komuś się nie podoba że Polska jest krajem katolickim...

Bredzisz człowieku, żal mi Ciebie....Polska nie jest krajem katolickim, państwem
          wyznaniowym. Nie jest i nie będzie choćbyście tysiące modłów z ojdyrem o to
          zanosili i na kolanach na Jasna Górę szli. Nie jest i nie będzie!

Wypisałam przedwczoraj moją, uwaga - 4-LETNIĄ córkę z religii. To się w pale nie
          mieści, już takie maluszki próbują indoktrynować :/. Co ma w zamian dziecko?
          Pani bierze dzieciaczki, które na religię nie chodzą i idzie do innej sali gdzie
          bawi się z nimi, czyta im, bardzo indywidualnie może podejść do każdego malucha.
          Godzina na religii byłaby godziną straconą, a tak przynajmniej dziecko
          zadowolone opowiadało mi dzisiaj jak cyferki w kolejności uczyła się z Panią
          układać.
          Niestety, nie ma tak różowo mój 8-letni syn.
          Po długich rozmowach, burzliwych dyskusjach zdecydowaliśmy z mężem, że ze
          względu na trzy bardzo sędziwe babcie na skraju życia i śmierci i teściową,
          której serce pewnie nie wytrzymałoby, że jej pierworodny wnuk do komunii nie
          idzie, dziecko na religię w tym roku pójdzie. Pójdzie też do komunii. To tyle co
          mogę dla nich zrobić. Za rok wypiszę syna z religii ( a może zdarzy się cud i
          nie będzie z czego wypisywać :D?). Dodam, że dziecko doczekać się nie może.
          Nijak nie potrafi zrozumieć, dlaczego całe popołudnia musi marnować na rycie
          pamięciowe katechizmu :/ ( a młodsza córa uparcie twierdzi, że w kościelnej
          wiezy Shrek mieszka, a ci jej chcą o zmartwychwstaniu nawijać ;) ). Aaaa...W
          piątek idę podyskutować z panią katechetką na temat kryteriów oceny religii.
          Sczególnie zainteresował mnie punkt "Zaangażowanie i postawa przy modlitwie".
          Będą k... oceniać kto z jaką żarliwością się modli?????????
        • tw_wielgus Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 11:43
          aron2004 napisał:

> ateistom paszportów.

Może Ci się to nie podoba ale Polska nie jest krajem katolickim.
          Wystarczy żebyś przeczytał konstytucję RP.
          I żaden pederasta w czarnej kiecce nie będzie mi mówił w co mam
          wierzyć.
        • critic Do arona: poczytaj konstytucję,a nie wypisuj bzdu 12.09.07, 12:43
          > przecież nikt w Polsce na siłę nie trzyma.

Jestem obywatelem RP i nikt nie ma prawa mnie z tego państwa wyganiać. Co
          więcej, wg Konstytucji nie jesteśmy państwem wyznaniowym, więc mam prawo żądać,
          aby niekatolicy nie byli dyskryminowani.
          • aron2004 Re: Do arona: poczytaj konstytucję,a nie wypisuj 12.09.07, 14:36
            critic napisał:

> Jestem obywatelem RP i nikt nie ma prawa mnie z tego państwa
            wyganiać.

Ja cię nie wyganiam. Pokazuję ci tylko, w jak prosty sposób możesz
            się uwolnić od katolickiej indoktrynacji.

<Co więcej, wg Konstytucji nie jesteśmy państwem wyznaniowym, więc
            mam prawo żądać,
            > aby niekatolicy nie byli dyskryminowani.

Religia w szkole i zakaz aborcji są zgodne z Konstytucją RP co było
            potwierdzone przez wyrok TK.
            • wdakra Re: Do arona: poczytaj konstytucję,a nie wypisuj 12.09.07, 21:43
              aron2004 napisał:
              >
              > Ja cię nie wyganiam. Pokazuję ci tylko, w jak prosty sposób możesz
              > się uwolnić od katolickiej indoktrynacji.
              >
              Łżesz i demonstrujesz arogancję w stosunku do niekatolików. Konstytucja
              gwarantuje wszystkim obywatelom równe prawa niezależnie od ich światopoglądu.
              >
              >
              > Religia w szkole i zakaz aborcji są zgodne z Konstytucją RP co było
              > potwierdzone przez wyrok TK.

Wygodnie nie dostrzegłeś, że zasada równości praw i ustawa wymaga umożliwienia
              uczenia się etyki dzieciom osób, które nie życzą sobie, żeby uczyły się one
              religii.

• aron2004 Re: Do arona: poczytaj konstytucję,a nie wypisuj 12.09.07, 22:14
                wdakra napisała:

> Łżesz i demonstrujesz arogancję w stosunku do niekatolików.
                >Konstytucja gwarantuje wszystkim obywatelom równe prawa niezależnie
                >od ich światopoglądu.

Nieprawda. Na przykład sekty w Polsce ( i w innych krajach) są
                ścigane.

> Wygodnie nie dostrzegłeś, że zasada równości praw i ustawa wymaga
                umożliwienia uczenia się etyki dzieciom osób, które nie życzą sobie,
                żeby uczyły się one religii.

No i umożliwia. Jeżeli rodzice dziecka nie chcą żeby ich dziecko
                uczylo się religii to w każdej chwili mogą wyemigrować na Białoruś,
                gdzie nie ma religii w szkołach.
                • wdakra Re: Do arona: poczytaj konstytucję,a nie wypisuj 13.09.07, 01:15
                  aron2004 napisał:

>
                  > No i umożliwia. Jeżeli rodzice dziecka nie chcą żeby ich dziecko
                  > uczylo się religii to w każdej chwili mogą wyemigrować na Białoruś,
                  > gdzie nie ma religii w szkołach.

To prawo dotyczy polskich szkół.Ale to pewnie dla ciebie zza trudne do
                  zrozumienia. Trudno cos na to poradzic, bo iloraz inteligencji podobno jest w
                  przeważającej mierze uwarunkowany genetycznie. Ale o pare punktów mozna go
                  podnieść, więc pracuj nad tym.
        • pompompom Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 13:51
          O nie wiedziałam, że Polska to państwo wyznaniowe. Przespałam coś?
          Kiedyś religia była w kościele i jakoś źle nie było. Większość
          dzieci chodziła. U mnie prawie cała 30 osobowa klasa. I wcale źle
          nie wspominam tych lekcji. Maturę z religii też mam. I moi koledzy
          też. Czy było w tym coś nieodpowiedniego?
          Dodatkowo jeszcze ponieważ lekcje odbywały się w kościele to
          przychodziły na nie dzieci z różnych szkół z terenu parafii, dzięki
          czemu mogliśmy poznać się z innymi dziećmi, nie tylko z własnej
          klasy.
          Chodziłam też przez 2 lata do szkoły, w której była religia, ale to
          była szkoła katolicka, prowadzona przez siostry, i ja i moi rodzice
          doskonale wiedzieliśmy na co się decydujemy. Taki był nasz wybór.
          Lepsze często jest wrogiem dobrego.
          W szkole świeckiej, państwowej postawiłabym raczej na mądre lekcje
          etyki i religioznawstwa i prowadzone na wysokim poziomie
          (dostosowanym do wieku) lekcje seksuologii, w końcu nasze dzieci i
          tak nie wierzą już w bociany.
        • pompompom Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 13:51
          O nie wiedziałam, że Polska to państwo wyznaniowe. Przespałam coś?
          Kiedyś religia była w kościele i jakoś źle nie było. Większość
          dzieci chodziła. U mnie prawie cała 30 osobowa klasa. I wcale źle
          nie wspominam tych lekcji. Maturę z religii też mam. I moi koledzy
          też. Czy było w tym coś nieodpowiedniego?
          Dodatkowo jeszcze ponieważ lekcje odbywały się w kościele to
          przychodziły na nie dzieci z różnych szkół z terenu parafii, dzięki
          czemu mogliśmy poznać się z innymi dziećmi, nie tylko z własnej
          klasy.
          Chodziłam też przez 2 lata do szkoły, w której była religia, ale to
          była szkoła katolicka, prowadzona przez siostry, i ja i moi rodzice
          doskonale wiedzieliśmy na co się decydujemy. Taki był nasz wybór.
          Lepsze często jest wrogiem dobrego.
          W szkole świeckiej, państwowej postawiłabym raczej na mądre lekcje
          etyki i religioznawstwa i prowadzone na wysokim poziomie
          (dostosowanym do wieku) lekcje seksuologii, w końcu nasze dzieci i
          tak nie wierzą już w bociany.
        • caius1 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 19:44
          aron2004 napisał:

> ateistom paszportów. Można wyemigrować np. na Białoruś, gdzie nie ma

Nie podoba mi się nie to że Polska jest krajem katolickim ale.

1. To, że polski katolicyzm stał się religią szamańsko-totemiczną niemającą
          wiele wspólnego z uniwersalistycznym przesłaniem chrześcijaństwa i naukami
          Chrystusa.

2. Nie podoba mi się, że ten prymitywny katolicyzm stał się wbrew efektywnie
          Konstytucji RP religią państwową.

3. To, że tacy jak ty pokazują drzwi ludziom o poglądach innych niż te z podane
          w punkcie 1. Wyobraź sobie, że dokładnie to samo głosił w latach 60-tych Fidel
          Castro: komu socjalizm się nie podoba może opuścić Kubę.

4. DLACZEGO mi się to co wymieniłem w punktach 1-3 nie podoba powinno być
          oczywiste dla każdego absolwenta podstawówki który może niechętnie ale
          dowiedział się czym była starożytna Grecja a na religii poznał podstawy
          filozofii chrześcijańskiej.

NiePis
          • aron2004 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 19:58
            caius1 napisał:

> 1. To, że polski katolicyzm stał się religią szamańsko-totemiczną
            niemającą wiele wspólnego z uniwersalistycznym przesłaniem
            chrześcijaństwa i naukami Chrystusa.

jeżeli nie podoba ci się polski katolicyzm to możesz przejść na
            prawosławie, luteranizm, islam czy co tam ci się bardziej podoba.

> 2. Nie podoba mi się, że ten prymitywny katolicyzm stał się wbrew
            efektywnie Konstytucji RP religią państwową.

No to jak ci się nie podoba że w Polsce katolicyzm jest religią
            pańśtwową to przecież nikt cię w Polsce na siłę nie trzyma. Możesz
            wyjechać tam gdzie katolicyzm nie jest religią pańśtwową.

> 3. To, że tacy jak ty pokazują drzwi ludziom o poglądach innych
            niż te z podane w punkcie 1.

Ja nie pokazuję nikomu drzwi. Ja tylko pokazuję biednym
            prześladowanym ateistom, że nie muszą tu żyć pod katolickim butem.

> Wyobraź sobie, że dokładnie to samo głosił w latach 60-tych Fidel
            > Castro: komu socjalizm się nie podoba może opuścić Kubę.

I każdy na Kubie mógł wtedy dostać paszport i wyjechać tak jak dziś
            z Polski?

> 4. DLACZEGO mi się to co wymieniłem w punktach 1-3 nie podoba
            powinno być oczywiste dla każdego absolwenta podstawówki który może
            niechętnie ale dowiedział się czym była starożytna Grecja a na
            religii poznał podstawy filozofii chrześcijańskiej.

Czyli twierdzisz że starożytna Grecja z ustrojem dopuszczającym
            niewolnictwo była lepsza niż dzisiejszy katoland?
            • caius1 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 20:19
              aron2004 napisał:

> caius1 napisał:
              >
              >
              > jeżeli nie podoba ci się polski katolicyzm to możesz przejść na
              > prawosławie, luteranizm, islam czy co tam ci się bardziej podoba.

Nie zrozumiałeś. Prymitywizm polskiego katolicyzmu jest właśnie tym co odstrasza
              od niego ludzi myślących. Poza tym o ile mi wiadomo papież który jest naczelnym
              szefem katolików rezyduje w Rzymie a nie w Warszawie więc narzucanie polskiego
              katolicyzmu jako modelu katolicyzmu w ogóle jest co najmniej dziwne. Zgodnie z
              twoją retoryką mógłbym powiedzieć, że jeżeli część polskiego kleru wraz z
              Rydzykiem uważają, że właśnie oni są prawowierni a papierz zbłądził to niech
              założą własny kościól rydzykokatolicki a nie psują ten rzymskokatolicki. Tylko
              że ja tak nie zrobię, bo pokazywanie drzwi ludziom o odmiennych poglądach uważam
              za chamstwo.

> No to jak ci się nie podoba że w Polsce katolicyzm jest religią
              > pańśtwową to przecież nikt cię w Polsce na siłę nie trzyma. Możesz
              > wyjechać tam gdzie katolicyzm nie jest religią pańśtwową.

Przemyśl jeszcze raz co napisałem bo ze zrozumieniem kiepsko.

> Ja nie pokazuję nikomu drzwi. Ja tylko pokazuję biednym
              > prześladowanym ateistom, że nie muszą tu żyć pod katolickim butem.

Robisz gorzej bo zachowujesz się tak jakby Polska była własnością katolików a
              tak nie jest. Mam prawo wyprosić ze SWOJEGO domu kogoś czyje poglądy mi się nie
              podobają ale nie będę kogoś takiego wyrzucał np. z lokalu albo z tramwaju.

> I każdy na Kubie mógł wtedy dostać paszport i wyjechać tak jak dziś
              > z Polski?

Wtedy tak, potem Fidel przykręcił śrubę bo zrozumiał, że trudno być właścicielem
              niewolników bez niewolników.

> Czyli twierdzisz że starożytna Grecja z ustrojem dopuszczającym
              > niewolnictwo była lepsza niż dzisiejszy katoland?

Znowu kiepsko ze zrozumieniem: chodziło mi o greckie idee poszanowania dla
              człowieka i samodzielnego myślenia. W porównaniu z imperium medyjskim czy
              później perskim Grecja była oazą tolerancji i poszanowania praw człowieka. W
              tamtych czasach posiadanie niewolników i niewolnic również seksualnych było
              czymś tak naturalnym jak obecnie posiadanie laptopa. Nie wspomnę już o
              ludobójczych wojnach Izraelitów gloryfikowanych w Starym Testamencie (wyrżnięcie
              całej ludności Jerycha łącznie z kobietami i dziećmi czego nawet nie dopuszczali
              się później Mongołowie). Pewnie za kilkaset lat ludzie będą z odrazą się wyrażać
              o barbarzyńcach, którzy zabijali zwierzęta żeby jeść ich mięso. Natomiast idee
              zawarte w pracach Newtona, Kanta, Kartezjusza, Leibnitza i Einsteina nie będą
              wiązane z tym niegodnym zachowaniem chyba że znowu trafi się na kogoś takiego
              jak ty.

NiePis
              • aron2004 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 20:28
                caius1 napisał:

> Nie zrozumiałeś. Prymitywizm polskiego katolicyzmu jest właśnie
                tym co odstrasz a od niego ludzi myślących.

Niech przejdą na islam.

>Poza tym o ile mi wiadomo papież który jest naczelnym
                > szefem katolików rezyduje w Rzymie a nie w Warszawie więc
                narzucanie polskiego katolicyzmu jako modelu katolicyzmu w ogóle
                jest co najmniej dziwne.

A kto narzuca polski model katolicyzmu za granicą?

> Zgodnie z
                > twoją retoryką mógłbym powiedzieć, że jeżeli część polskiego kleru
                wraz z Rydzykiem uważają, że właśnie oni są prawowierni a papierz
                zbłądził to niech założą własny kościól rydzykokatolicki a nie psują
                ten rzymskokatolicki.

Gdyby papież uważał że Rydzyk psuje kościół to by dowalił mu
                ekskomunikę.

> Tylko
                > że ja tak nie zrobię, bo pokazywanie drzwi ludziom o odmiennych
                poglądach uważa m za chamstwo.

Jakie znowu chamstwo? Ateiści płaczą że źle im w katolandzie i
                Rydzyk ich prześladuje. Ja im tylko chcę pomóc.
                Przecież nie napisałem że ateiści muszą wyjechać z Polski, tylko że
                _m_o_g_ą_ wyjechać z Polski.

> Robisz gorzej bo zachowujesz się tak jakby Polska była własnością
                >katolików a tak nie jest.

No to niech ateiści wykupią sobie kawał Polski np. z 30 PGRów na
                Pomorzu, ogrodzą się drutem kolczastym i założą sobie tam "Polskę
                ateistyczną".

>Mam prawo wyprosić ze SWOJEGO domu kogoś czyje poglądy mi się nie
                > podobają ale nie będę kogoś takiego wyrzucał np. z lokalu albo z
                tramwaju.

Ale ja ateistów nie wypraszam, tylko pokazuję im że nie muszą męczyć
                się w katolandzie, skoro im tu tak źle.
                Nie napisałem "spadajcie z Polski" tylko "możecie wyjechać z
                Polski". To jest różnica.

> Znowu kiepsko ze zrozumieniem: chodziło mi o greckie idee
                poszanowania dla
                > człowieka i samodzielnego myślenia.

No ale te idee chyba nie byly takie wspaniałe skoro dopuszczaly
                niewolnictwo?

> Pewnie za kilkaset lat ludzie będą z odrazą się wyraża
                > ć o barbarzyńcach, którzy zabijali zwierzęta żeby jeść ich mięso.

Albo o barbarzyńcach którzy zabijali komary bo ich gryzły.

>Natomiast idee
                > zawarte w pracach Newtona, Kanta, Kartezjusza, Leibnitza i
                >Einsteina nie będą
                > wiązane z tym niegodnym zachowaniem chyba że znowu trafi się na
                >kogoś takiego jak ty.

a czy ja chcę zakazać wydawania ksiażek Kanta w Polsce?
                • caius1 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 21:25
                  aron2004 napisał:

> > Nie zrozumiałeś. Prymitywizm polskiego katolicyzmu jest właśnie
                  > tym co odstrasz a od niego ludzi myślących.
                  >
                  > Niech przejdą na islam.

Dobra, czyli zgadzasz się że polski katolicyzm wyznają tylko ludzie bezmyślni.
                  Nie chciałem być aż tak ostry.

> >Poza tym o ile mi wiadomo papież który jest naczelnym
                  > > szefem katolików rezyduje w Rzymie a nie w Warszawie więc
                  > narzucanie polskiego katolicyzmu jako modelu katolicyzmu w ogóle
                  > jest co najmniej dziwne.
                  >
                  > A kto narzuca polski model katolicyzmu za granicą?

Nie rozumiesz albo udajesz: religia katolicka jest uniwersalna a tworzenie
                  specyficznego kościoła narodowego czy regionalnego jest zawsze schizmą.

> > twoją retoryką mógłbym powiedzieć, że jeżeli część polskiego kleru
                  > wraz z Rydzykiem uważają, że właśnie oni są prawowierni a papierz
                  > zbłądził to niech założą własny kościól rydzykokatolicki a nie psują
                  > ten rzymskokatolicki.
                  >
                  > Gdyby papież uważał że Rydzyk psuje kościół to by dowalił mu
                  > ekskomunikę.

To mogą być prorocze słowa. Młyny sprawiedliwości kościelnej mielą wolno ale
                  skutecznie.

> > Tylko
                  > > że ja tak nie zrobię, bo pokazywanie drzwi ludziom o odmiennych
                  > poglądach uważa m za chamstwo.
                  >
                  > Jakie znowu chamstwo? Ateiści płaczą że źle im w katolandzie i
                  > Rydzyk ich prześladuje. Ja im tylko chcę pomóc.
                  > Przecież nie napisałem że ateiści muszą wyjechać z Polski, tylko że
                  > _m_o_g_ą_ wyjechać z Polski.

A jeżeli chcą zostać w Polsce ale nie trawią bicia czołem przez Rydzykiem albo
                  boli ich że premier oznajmia, że tylko ten kto słucha
                  szczekaczki Rydzyka jest prawdziwym Polakiem?

> > Robisz gorzej bo zachowujesz się tak jakby Polska była własnością
                  > >katolików a tak nie jest.
                  >
                  > No to niech ateiści wykupią sobie kawał Polski np. z 30 PGRów na
                  > Pomorzu, ogrodzą się drutem kolczastym i założą sobie tam "Polskę
                  > ateistyczną".

Znowu nie rozumiesz. Polska jest nie tylko dla katolików.

NiePis
                  • aron2004 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 21:30
                    caius1 napisał:

> Dobra, czyli zgadzasz się że polski katolicyzm wyznają tylko
                    >ludzie bezmyślni.

Byc może. Dla ateistów kazdy kto nie jest ateistą jest bezmyślny.

> Nie chciałem być aż tak ostry.

Jaki ostry?

> Nie rozumiesz albo udajesz: religia katolicka jest uniwersalna a
                    >tworzenie specyficznego kościoła narodowego czy regionalnego jest
                    >zawsze schizmą.

Czy kościoł uniwersalny zabrania stawiania stopni z religii w szkole?

>
                    > To mogą być prorocze słowa. Młyny sprawiedliwości kościelnej mielą
                    >wolno ale skutecznie.

ale póki co Rydzyk nie został ekskomunikowany.

> A jeżeli chcą zostać w Polsce ale nie trawią bicia czołem przez
                    >Rydzykiem albo
                    > boli ich że premier oznajmia, że tylko ten kto słucha
                    > szczekaczki Rydzyka jest prawdziwym Polakiem?

No to ja ich nie rozumiem dlaczego chcą zostać w Polsce gdzie są
                    prześladowani przez katoli i premiera. To się chyba nazywa masochizm
                    i są leki na to.

> Znowu nie rozumiesz. Polska jest nie tylko dla katolików.

Oczywiśćie. Natomiast jeżeli ateiście jest źle w Polsce, to niech
                    nie próbuje narzucać katolikom swoich obsesji, tylko rozważy wyjazd
                    za granicę.
                    • satelitka1 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 13.09.07, 12:48
                      > Oczywiśćie. Natomiast jeżeli ateiście jest źle w Polsce, to niech
                      > nie próbuje narzucać katolikom swoich obsesji, tylko rozważy wyjazd
                      > za granicę.

A może - skoro to katolicy czują sie nekani ateistyczna wizja swiata - wyjada
                      do Watykanu i oczyszcza tu powietrze? albo zamkna sie w klasztorach? nie musza
                      sie odgradzac drutem kolczastym - gett nie potrzebujemy. My - niekatole - nie
                      boimy sie zarazic "obcymi ideologiami", a zagrozic nam moga tylko inteligenti
                      ludzie - nie warczacy, ziejacy nienawiscia i plujacy na wszystko co inne
                      -"katomotłoch".
                      • aron2004 Słowo "katomotłoch" dowodem na tolerancję ateistów 13.09.07, 12:50
                        satelitka1 napisała:

> A może - skoro to katolicy czują sie nekani ateistyczna wizja
                        >swiata - wyjada do Watykanu i oczyszcza tu powietrze?

A dlaczego mamy wyjeżdżać do Watykanu skoro mamy państwo wyznaniowe
                        w Polsce?

<albo zamkna sie w klasztorach? nie musza
                        > sie odgradzac drutem kolczastym - gett nie potrzebujemy. My -
                        >niekatole - nie boimy sie zarazic "obcymi ideologiami", a zagrozic
                        nam moga tylko inteligenti ludzie - nie warczacy, ziejacy
                        nienawiscia i plujacy na wszystko co inne -"katomotłoch".

Dobrze że napisałeś słowo "katomotłoch". Udowodniłeś tym słowem , że
                        w przeciwienstwie do mnie katola nie ziejesz nienawiścią i nie
                        plujesz na inaczej myślacych.

• 2560a Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 20:38
                caius1 napisał: Wtedy tak, potem Fidel przykręcił śrubę bo
                zrozumiał, że trudno być właścicielem
                niewolników bez niewolników.
                Ile razy byles na Kubie? Gdyby Kubanczycy chcieli Fidela obalic to
                by go obalili. Wystarczylo poprosic o pomoc sasiada z Florydy.
                Jednak sasiad wiedzial , ze ludzie stana po stronie Fidela i na
                kolejny Wietnam nikt nie mial ochoty.
                A przy okazji ci ,wg ciebie niewolnicy, zyja znacznie lepiej niz
                wolni ludzie wiekszosci krajow regionu.
                • aron2004 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 20:44
                  2560a napisał:

> A przy okazji ci ,wg ciebie niewolnicy, zyja znacznie lepiej niz
                  > wolni ludzie wiekszosci krajow regionu.

To czemu uciekają na tratwach do kraju gdzie żyje się gorzej?
                  • 2560a Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 21:34
                    aron2004 napisał:

> 2560a napisał:
                    >
                    > > A przy okazji ci ,wg ciebie niewolnicy, zyja znacznie lepiej niz
                    > > wolni ludzie wiekszosci krajow regionu.
                    >
                    > To czemu uciekają na tratwach do kraju gdzie żyje się gorzej?
                    ------------
                    1.Ilu plynie na tych tratwach? Jak juz doplynie to takiego pokazuja
                    jak Monike z Clintonem - to samo ujecie 300 tysiecy razy.
                    2.Zawsze znajdzie sie ktos kto ma ochote na przygode. Pojedz na
                    Floryde i zobacz ilu sie polepszylo zycie. Ilu sie udalo? Po
                    odliczeniu tych co robia w narkotykach , rozbojach, prostytucji,..,
                    zostaje garstka. Z tej garstki wiekszosc sprzata,pracuje w
                    knajpach,... Nie samym uzywanym samochodem czlowiek zyje.
                    3.Porownywanie zycie na Kubie z USA gdzie od pokolen miliony zyja na
                    zasilkach jest pomylka.
                    4. Pojedz na Haiti, do Meksyku, Jamajke,...to zrozumiesz o czym
                    mowie.
                • caius1 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 21:12
                  > Ile razy byles na Kubie? Gdyby Kubanczycy chcieli Fidela obalic to

Nie byłem ale nie potrzebuję bo mieszkałem przez kawał życia w PRLu.

> by go obalili. Wystarczylo poprosic o pomoc sasiada z Florydy.

A sąsiad z Florydy trząsł tyłkiem żeby tylko ruski niedźwiedż nie piardnął
                  atomowym grzybem. Nie takie to proste.

> Jednak sasiad wiedzial , ze ludzie stana po stronie Fidela i na

Pytałeś tych ludzi czy rzeczywiście chcieli "socialismo o muerte?"

> kolejny Wietnam nikt nie mial ochoty.

Ten argument jest już bardziej logiczny.

> A przy okazji ci ,wg ciebie niewolnicy, zyja znacznie lepiej niz
                  > wolni ludzie wiekszosci krajow regionu.

Szczególnie niż nieludzko wyzyskiwanie mieszkańcy Florydy jęczący w okowach
                  reżymu Busha młodszego. Po prostu okropne. Tylko coś tu nie pasuje: to nie
                  kubańska straż graniczna zawraca Amerykanów usiłujących się dostać na
                  motorówkach do raju robotników i chłopów i to nie z Kuby płynie kasa do biednych
                  kubańskich emigrantów na Florydzie a jest dokładnie na odwrót.

NiePis
                  • 2560a Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 21:48
                    caius1 napisał: > Szczególnie niż nieludzko wyzyskiwanie mieszkańcy
                    Florydy jęczący w okowach Tylko coś tu nie pasuje: to nie kubańska
                    straż graniczna zawraca Amerykanów usiłujących się dostać na
                    motorówkach do raju robotników i chłopów i to nie z Kuby płynie
                    kasa do biednyc h
                    > kubańskich emigrantów na Florydzie a jest dokładnie na odwrót.
                    --------------
                    Gdybysmy brali pod uwage procent obywateli ktory spier... z wlasnego
                    kraju to , obawiam sie, ze 4RP zostala by mistrzem swiata.

A co do Kubanczykow to juz ostatni raz napisze , ze obowiazuje tu
                    prawo popytu i podazy.jak w handlu tak i w tym wypadku malo jest
                    uczciwosci.Jest oczywiste , ze wladze amerykanskie zachecaja
                    Kubanczykow do wskakiwania na tratwy. Ryzyko po stronie Kubanczykow,
                    koszt finansowy dla Amerykanow znikomy a media maja co pokazywac
                    przez kilka dni.No i propagandowo Amerykanie czuja sie dobrze.
                    Ilu doswiadczylo american dream ? Za odwage dostali prawo do
                    posiadania uzywanego auta, nory do mieszkania, prawo do podrzednej
                    pracy,...Moze w przyszlosci ,nowe pokolenia dojda do czegos.
                    A przy okazji, uwazasz ze to jedynie wina Castro ze gospodarczo na
                    Kubie jest jak jest?
                    Embargo przez tyle lat i nikt tam nie widzial glodu.To sukces!
                    Wyobraz sobie jakis inny kraj ktory zostaje izolowany.........
                    Nieodzalowany Kaziu Gorski mawial , ze gra si tak jak pszyciwnik
                    pozwala.
                    Kubanczycy zyja tak , a nawet lepiej, niz jak przeciwnik pozwala.
                    • aron2004 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 22:09
                      a ja to nie rozumiem dlaczego Fidel domaga się zniesienia embargo.
                      Przecież dzięki embargo Kuba jest chroniona przed globalizacją.
                    • 2560a Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 13.09.07, 03:45
                      caius1 napisał: > Szczególnie niż nieludzko wyzyskiwanie mieszkańcy
                      Florydy jęczący w okowach Tylko coś tu nie pasuje: to nie kubańska
                      straż graniczna zawraca Amerykanów usiłujących się dostać na
                      motorówkach do raju robotników i chłopów i to nie z Kuby płynie
                      kasa do biednyc h
                      > kubańskich emigrantów na Florydzie a jest dokładnie na odwrót.
                      Cos tu nie pasuje? Chyba tobie. Otoz powinienes wiedziec, ze chamskie ,
                      komunistyczne i totalitarne prawo kubanskie NIE zakazuje obywatelom Kuby udawac
                      sie do USA. Natomiast "demokratyczne" prawo amerykanskie ZAKAZUJE wolnym
                      obywatelom przodujacej demokracji czyli Stanow Zjednoczonych podrozowania na
                      Kube. Tak, Kuba jest wymieniona z nazwy! Kubanczyk nie ma gdzie dostac papierow
                      na wyjazd do USA to wsiada na tratwe i plynie.Nikt mu w plecy nie strzela.
                      Amerykanin z kolei tez nie ma gdzie zalatwic legalnie papierow a na tratwe nie
                      wsiadzie bo go wlasna , demokratyczna straz graniczna odstrzeli.
                      Pomimo zakazu na Kubie mozna spotkac amerykanskich turystow, ktorzy przylatuja
                      tam glownie przez Kanade a wredni komunisci Fidela nie stawiaja im pieczatek w
                      paszportach by nie musieli ,po powrocie do ojczyzny,kiblowac w pierdlu.
                      To tak na marginesie by swiat nie wydal ci sie czarno-bialy, czy
                      czerwono-bialy-jak wolisz.
            • wdakra Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 21:46
              A czemuz to ty nie wyjedziesz do jakiegos państwa wyznaniowego zamiast dążyć do
              zrobienia takim państwem Polski?
              • aron2004 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 22:13
                wdakra napisała:

> A czemuz to ty nie wyjedziesz do jakiegos państwa wyznaniowego
                zamiast dążyć do zrobienia takim państwem Polski?

Bo Polska jest już panstwem wyznaniowym - przynajmniej tak twierdzą
                niektórzy na tym forum.
                • wdakra Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 13.09.07, 01:26
                  W Polsce wbrew obowiązujacemu prawu wprowadzono w praktyce pewne elementy
                  państwa wyznaniowego. Zamiast wyjeżdżać do Białorusi ci, których prawa są przez
                  to naruszane mogą wnosić skargi do Trybunału Sprawiedliwości i jeśli
                  odszkodowania będą płacone przez państwo a nie przez sprawców, to doprowadza
                  państwo do ruiny i będzie to ewidentna zasługa takich jak ty katoli, którzy
                  bardziej dbają o interes obcego państwa, niż własnego.
                  • aron2004 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 13.09.07, 07:40
                    wdakra napisała:

> W Polsce wbrew obowiązujacemu prawu wprowadzono w praktyce pewne
                    >elementy państwa wyznaniowego. Zamiast wyjeżdżać do Białorusi ci,
                    >których prawa są przez to naruszane mogą wnosić skargi do Trybunału
                    >Sprawiedliwości i jeśli odszkodowania będą płacone przez państwo a
                    >nie przez sprawców, to doprowadza państwo do ruiny i będzie to
                    >ewidentna zasługa takich jak ty katoli, którzy bardziej dbają o
                    >interes obcego państwa, niż własnego.

Dbanie o interesy tylko swojego państwa to nacjonalizm. A przy
                    okazji - składaj skargi do Trybunalów żebyś od IV RP złotówki
                    przypadkiem nie dostała.
          • 2560a Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 20:02
            A mnie sie nie podoba to ze paru tepych sluchaczy Radia
            Rydzyk ,uznajacych sie za wlascicieli RP.
            , nie rozumie , ze wiara jest sprawa PRYWATNA.Deklamowanie regulek
            wymyslonych przez klechow, nawet tych z tytulami naukowymi,nie
            powinno byc zajeciem DUSZPARZY .Sluchacze ojca dyrektora nie
            potrafia zrozumiec ze swiat nie jest podzielony na katolikow i
            ateistow.Swiat jest bardzie skomplikowany! A ateisci bywaja , tak
            jak katolicy BAWAJA, bardzo dobrymi ludzmi!
            Stawianie sprawy albo z nami albo precz/jeżeli komuś się nie podoba
            że Polska jest krajem katolickim to przecież nikt w Polsce na siłę
            nie trzyma/ osmiesza nasz kraj. To jest nietolerancja to jest
            czarnogrod.
            P.S.porownanie pomyslu caiusa1 z pomyslem Fidela nie jest zbyt
            szczesliwe. W tamtym wypadku chodzilo o unikniecie walki a moze i
            rozlewu krwi z opozycja. Zreszta malo ludzi zdecydowalo sie na
            emigracje.
            • aron2004 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 20:09
              2560a napisał:

> Stawianie sprawy albo z nami albo precz/jeżeli komuś się nie
              >podoba
              > że Polska jest krajem katolickim to przecież nikt w Polsce na siłę
              > nie trzyma/ osmiesza nasz kraj. To jest nietolerancja to jest
              > czarnogrod.

Ty jesteś jakiś chory. To że w Polsce istnieje możliwość wyjazdu za
              granicę i osiedlenia się tam to jest nietolerancja i czarnogród?

Moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie. Nietolerancja to by była
              gdyby Rydzyk pozabierał ateistom paszporty i nie pozwalał im
              wyjechać z Polski do jakiegoś kraju laickiego.
              • 2560a Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 20:30
                aron2004 napisał:
                > Moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie. Nietolerancja to by była
                > gdyby Rydzyk pozabierał ateistom paszporty i nie pozwalał im
                > wyjechać z Polski do jakiegoś kraju laickiego.
                A ja przepraszam, dlaczego ateisci maja wyjechac a nie
                twoi/Rydzykowi katolicy np do Ziemi Swietej.A gdzie maja sie udac
                wyznawcy innego niz oficjalny katolicyzm. Chyba nie na Bialorus?
                • aron2004 Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 20:36
                  2560a napisał:

> A ja przepraszam, dlaczego ateisci maja wyjechac a nie
                  > twoi/Rydzykowi katolicy np do Ziemi Swietej.

No bo to ateistom się nie podoba w katolandzie. Mi się IV
                  Rzeczpospolita czyli Katolickie Państwo Narodu Polskiego podoba, tak
                  że nie wyjeżdżąm.

>A gdzie maja sie udac
                  > wyznawcy innego niz oficjalny katolicyzm.

tzn. kto?

> Chyba nie na Bialorus?

tam gdzie będą sie czuli najlepiej.
      • nabram Re: Panstwo placi za religie - a mial placic KK 12.09.07, 08:07
        Po co Ci szpitale i ogólnie służba zdrowia, różaniec w łapkę i do
        przodu. A dla tych "przecinek,zero,koma" 9, wystarczy po jednym
        szpitalu na województwo.
        Po co oni chcą się leczyć? powinni się spieszyć po nagrodę do
        "pana" !
        • wrojoz Zgraja kłamców-PiSowców. Brak tu etyki. 12.09.07, 09:40
          Kto kłamie i manipuluje jak PiS, działa nieetycznie.
    • ewa12321 Nie tylko etyka, przede wszystkim kultura osobista 12.09.07, 07:23
      powinna byc przedmiotem nauczania. Z tym jest tragicznie.

Wiekszosci polskich kierowcow przydaloby sie wpajanie zasad
      kulturalnego zachowania sie na drogach.

Ogromnej czesci spoleczenstwa warto wpoic nauke wyslawiania sie bez
      wulgarnych dodatkow. To jest najbardziej widoczne za granica kraju.
      Rozmowy rodakow praktycznie sprowadzaja sie do chamskich odzywek.
      Ku mojemu zdziwieniu dotyczy to takze kobiet. Czesto widze dosyc
      zadbane panie, ktore po pierwszym zdaniu popisuja sie brakiem
      jakichkolwiek wartosci osobistych. Plugawym jezykiem opisuja swoich
      pracodawcow, nauczycieli i znajomych.

Ale coz, wiekszosc naszych politykow nie jest w stanie poprawnie
      zbudowac zdania, jak wykazaly podsluchane rozmowy telefoniczne, nie
      stronia tez od wulgaryzmow. Wiec skad mozna brac przyklady?
      • emigrancik A moze by ta kase wydac na matematyke? 12.09.07, 07:24
        Albo informatyke, czy chemie?

Ile nam da religia? Bedziemy lepiej sie modlic?

Co za bzdura!!
      • aron2004 Re: Nie tylko etyka, przede wszystkim kultura oso 12.09.07, 07:26
        niektóre wulgaryzmy z biegiem czasu zatracają znaczenie wulgarne.
        Np. w średniowieczu słowem wulgarnym była "kobieta".
        • mieczsilver Re: Nie tylko etyka, przede wszystkim kultura oso 12.09.07, 07:34
          Czystość języka jest jednak częścią składową higieny tej najogólniej
          rozumianej.To tak jak z paleniem papierosów,od których puchną płuca,tak od
          wulgaryzmów puchną uszy.
        • krzych.korab Dla katolików i to pokroju Rydzyka i Twojego. 12.09.07, 07:57
          • wrojoz Kaczyńscy to dranie. Tanie dranie. 12.09.07, 09:40
            Kaczyńscy są nieetyczni.
        • tw_wielgus Re: Nie tylko etyka, przede wszystkim kultura oso 12.09.07, 12:00
          aron2004 napisał:

> niektóre wulgaryzmy z biegiem czasu zatracają znaczenie wulgarne.
          > Np. w średniowieczu słowem wulgarnym była "kobieta".

Tak z biegiem czasu również zmienia się znaczenie słów i tak na
          przykłąd "Katol" jest synonimem głupka.
    • mieczsilver Nauka religii oparta na pobożnych kłamstwach 12.09.07, 07:26
      jest sprzeczna z filozoficzną uświęconą myślą KK "Bóg jest Prawdą,kto szuka
      prawdy szuka Boga,choćby sam o tym nie wiedział.Mieści się to w kanonie procesu
      zbliżania do siebie wiary i rozumu.Religia nie może odrzucać osiągnięć ewolucji
      ludzkiego muślenia i tu nauczanie jest niezwykłą sztuką.Kto ją posiadł dla nauki
      wiary,która czyni cuda?!Trzeba też pamiętać o wierze która generalnie jest
      podzielona u ludzi na tych co wierzą,że Bóg jest i tych co wierzą,że Boga nie
      ma.Nauka religii w wydaniu części kościoła hierarchicznego przygotowuje młodych
      ludzi do cywilizacyjnego konfliktu.
      • aron2004 Re: Nauka religii oparta na pobożnych kłamstwach 12.09.07, 07:30
        mieczsilver napisał:

>Nauka religii w wydaniu części kościoła hierarchicznego
        >przygotowuje młodych
        > ludzi do cywilizacyjnego konfliktu.

Pewnie. Lepiej uczyć młodych ludzi w ten deseń "Jak muzułumanie
        zażądają od was noszenia turbanów, to się poddajcie, żeby nie było
        cywilizacyjnego konfliktu".
        • mieczsilver Re: Nauka religii oparta na pobożnych kłamstwach 12.09.07, 07:39
          Zbyt duże uproszczenie.W globalnej wiosce z różnymi tradycjami wiary na
          znaczeniu będzie nabierać pojęcie Boga,który jest Prawdą.To fundament dla
          uznania świata postulatów etycznych jako tego prawdziwie najważniejszego ze
          wszystkich stworzonych przez człowieka.Wniosek oczywisty.
        • tw_wielgus Re: Nauka religii oparta na pobożnych kłamstwach 12.09.07, 12:02
          aron2004 napisał:

> mieczsilver napisał:
          >
          > >Nauka religii w wydaniu części kościoła hierarchicznego
          > >przygotowuje młodych
          > > ludzi do cywilizacyjnego konfliktu.
          >
          > Pewnie. Lepiej uczyć młodych ludzi w ten deseń "Jak muzułumanie
          > zażądają od was noszenia turbanów, to się poddajcie, żeby nie było
          > cywilizacyjnego konfliktu".

Muzułmanie nie ządają odemnie noszenia turbana.
          Katole natomiast żądają dla siebie coraz to nowych przywilejów.
          Toteż zgodnie z twoim tokiem myślenie Źiobro tolerancji dla katoli.
          • aron2004 Re: Nauka religii oparta na pobożnych kłamstwach 12.09.07, 14:46
            tw_wielgus napisał:

> Muzułmanie nie ządają odemnie noszenia turbana.

No jak nie. Toż niedawno w TV Osama mówił, żeby cały świat się
            nawrócił na islam.

> Katole natomiast żądają dla siebie coraz to nowych przywilejów.

jeżeli nie podobają ci się przywileje dla katoli w POlsce, to nikt
            cię tu na siłę nie trzyma.

> Toteż zgodnie z twoim tokiem myślenie Źiobro tolerancji dla katoli.

Czyżbyś zamierzał naśladować kapitana Piotrowskiego?
    • monster1972 możecie sobie żądać;) póki kler daje głosy, puty 12.09.07, 07:30
      bedzie tak jak chce kler i wszyscy będziemy za to płacili

:)

bo przeciez "wszyscy" chcą religii w szkołach

Polak-ateista

ps.. ja też chce, ale pewnie nie wiem o tym, bo nie mam "światła"
      wiary
      • maura4 Re: możecie sobie żądać;) póki kler daje głosy, p 12.09.07, 08:48
        No ,nie ci ktorzy już szczęśliwie wyjechali i jeszcze wyjadą, nie
        zaplacą.
      • bo1ko Instytucjonalne zmuszanie do religii 12.09.07, 09:36
        jest zgodne z prawem czlowieka? Od kiedy?

Chora bolszewia.

• wejsunek żałosny kraj.. 12.09.07, 07:35
      jasne i będą dzieci uczyć o dzieworództwie i tym podobnych
      bzdetach..religia to sprawa duchowa indywidualna a nie sprawa wagi
      państwowej... może jeszcze palić czarownice....?
      • aron2004 Re: żałosny kraj.. 12.09.07, 07:36
        jeżeli ten kraj jest dla ciebie żałosny to nikt cię nie zmusza do
        mieszkania tutaj. Wyemigruj do jakiegoś kraju laickiego - np na
        Białoruś gdzie nie ma religii w szkołach i aborrcja jest dozwolona.
        • monster1972 niestety bredzisz, katolicki czubku...:) 12.09.07, 07:38
          nie chodzi o to, zeby wyjeżdzac

chodzi o to, zeby życ razem mogli ludzie o roznych przekonaniach

wy byscie chcieli wszystkich na jedną modłę przerobić

a ja mam gdzies kler i nie zamierzam na tę mafię i sektę płacić

i co mi zrobisz?

:)

Polak-ateista
          • aron2004 Re: niestety bredzisz, katolicki czubku...:) 12.09.07, 07:41
            monster1972 napisał:

> nie chodzi o to, zeby wyjeżdzac
            >
            > chodzi o to, zeby życ razem mogli ludzie o roznych przekonaniach

Ale czy ateiści mogą żyć razem z katolami, skoro ateistom
            przeszkadzają krzyże, pielgrzymki, religia w szkole itp?
            Myślę, że dla ateistów to jednak zbyt duża męka.

> wy byscie chcieli wszystkich na jedną modłę przerobić

nikogo nie chcemy na siłę przerabiać. Rydzyk nikomu nie zabrał
            paszportu, jeżeli ktoś nie chce być indoktrynowany przez państwo
            wyznaniowe to nikt w POlsce na silę nie trzyma.

> a ja mam gdzies kler i nie zamierzam na tę mafię i sektę płacić
            > i co mi zrobisz?

Wyjedź na Białoruś.
          • mieczsilver Re: niestety bredzisz, katolicki czubku...:) 12.09.07, 07:41
            Przepraszam może nie ateista,lecz człowiek wiary,że Boga nie ma.Tak będzie mniej
            konfliktowo.
            • 12x1 Re: niestety bredzisz, katolicki czubku...:) 12.09.07, 07:49
              aron
              właśnie takie wypowiedzi jak twoje odrzuca od rydzyka
              wiele wierzących K bo to co tu głosisz nie ma nic wspólnego z wiarą
              tylko z nienawiścią
              • wrojoz Zmiany po przegranej PiS. 12.09.07, 09:42
                Po odejściu Kaczyńskich będzie można mysleć o rozwoju naszego
                pięknego a zawłaszczonego nieetycznie kraju.
          • wejsunek toż to szatan przemawia 12.09.07, 07:44
            przez tego katolika od wysyłania na Białoruś
          • zabijlisa Re: niestety bredzisz, katolicki czubku...:) 12.09.07, 07:47
            najgorsze jest to, że ci ludzie (większość katolików) nie mają wyboru. od małego
            są wychowywani jako ludzie z zamkniętymi umysłami: jedna wiara i jedna prawda. w
            dzieciństwie pytałam rodziców: czy jest bóg i na to słyszałam : nie wiemy!
            dlatego też sama przeszłam przez wszystkie religię świata, szukając czegoś dla
            siebie, czytając itd. gdybym wiedziała, że na religii moje dziecko dowie się o
            historii wszystkich religii, byłabym spokojna. metodyka mówienia o bogu w RP
            jest zabarwiona ideologicznie, katolik - to dobry, heteroseksualny, biały,
            uczciwy człowiek... to jest przerażające, bo stare, dobre, pełne miłości
            chrześcijaństwo w polskim wydaniu wychowuje nacjonalistów, ksenofobów,
            paradoksalnie! - ludzi z zabobonami. zobaczcie sobie artykuł, jak para udusiła
            dziewczynkę, bo im się wydało, że jest opętana! średniowiecze......
            • aron2004 Re: niestety bredzisz, katolicki czubku...:) 12.09.07, 07:48
              za to ateiści to ludzie wspaniali i nikogo nie zabili - np. Hitler,
              Stalin, Lenin, Pol Pot, Mao. Wszyscy byli ateistami i ile szczęścia
              światu przynieśli.
              • gulcia77 Re: niestety bredzisz, katolicki czubku...:) 12.09.07, 08:17
                No drogi Aronku - mieli się na kim wzorować: wojny krzyżowe, zakony rycerskie, święta Inkwizycja, palenie czarownic, wymordowanie paru milionów Indian obu Ameryk, odmawianie prawa do człowieczeństwa ludziom o innym niż biały kolorze skóry - to są epokowe dokonania własnie Kościoła Katolickiego
              • szatan33 Re: niestety bredzisz, katolicki czubku...:) 12.09.07, 08:22
                A stosy to kto robił i podpalał? A próby wiary kto robił? A
                chrzczenie mieczem i ogniem to kto robił? Sięgasz do historii,
                proszę bardzo. Z rąk kleru zginęło więcej ludzi niż z rąk tych
                wymienionych przez ciebie morderców.
                Kto mieczem wojuje, ten od pochwy ginie.
                • porterneon Re: niestety bredzisz, katolicki czubku...:) 12.09.07, 08:54
                  Drodzy forumowicze dyskusja z aronem2004 nie ma najmniejszego sensu.
                  Nic do niego nei dociera. Jedyna odpowiedz na wszystkie argumenty
                  to: "Wyjedz na Bialorus". Inne argumenty ,do ktorych ta odpowiedz
                  nie pasuje, podwazajace dokonania kosciola katolickiego i wytykajaca
                  jego zbrodnie pozostaje bez odpowiedzi.
                  Ten czlowiek ma wyprany mozg. W swojej nienawisci i nietolerancji
                  osmiesza nie tylko siebie ale i religie ktora stara sie
                  reprezentowac.
                  • wrojoz Polsko.! Odsuń od władzy nieetycznych. 12.09.07, 09:44
                    Polska to piękny i mądry kraj. Niszczony przez PiSowską hucpę.!!
              • rkcb Re: niestety bredzisz, katolicki czubku...:) 12.09.07, 08:44
                Hitler - wierzący i praktykujący katolik, który podpisał konkordat z Watykanem i
                wspierał kościół w Niemczech
                Stalin - uczeń seminarium duchownego.
                Zaiste wspaniałe przykłady - może może jeszcze parę równie dobrych?
                Dawno się tak nie ubawiłem!
              • tw_wielgus Re: niestety bredzisz, katolicki czubku...:) 12.09.07, 12:06
                aron2004 napisał:

> za to ateiści to ludzie wspaniali i nikogo nie zabili - np.
                Hitler,
                > Stalin, Lenin, Pol Pot, Mao. Wszyscy byli ateistami i ile
                szczęścia
                > światu przynieśli

Hitler był wierzący, Lenien i Stalin też mieli swojego boga, co do
                pozostałych nie wiem.
                • aron2004 Re: niestety bredzisz, katolicki czubku...:) 12.09.07, 14:44
                  tw_wielgus napisał:

> Hitler był wierzący,

Hitler był wierzący a żył z kobitą bez ślubu, nie ochrzcił dzieci,
                  kazał zabijać księży katolickich. Chyba jednak wierzył ale w szatana.

> Lenien i Stalin też mieli swojego boga, co do
                  > pozostałych nie wiem.

Lenin i Stalin to byli ateiści, wyznawali materializm dialektyczny
                  czy jak to się tam nazywało.
                  • tw_wielgus Re: niestety bredzisz, katolicki czubku...:) 13.09.07, 10:46
                    aron2004 napisał:

> tw_wielgus napisał:
                    >
                    >
                    > > Hitler był wierzący,
                    >
                    > Hitler był wierzący a żył z kobitą bez ślubu, nie ochrzcił dzieci,
                    > kazał zabijać księży katolickich. Chyba jednak wierzył ale w
                    szatana.
                    >
                    > > Lenien i Stalin też mieli swojego boga, co do
                    > > pozostałych nie wiem.
                    >
                    > Lenin i Stalin to byli ateiści, wyznawali materializm dialektyczny
                    > czy jak to się tam nazywało.

Znaczy się w coś tam wierzyli, prawda.
                    Natomiast bezsprzecznie Hitler był wyznawcą tego samego boga co Ty.
                    • aron2004 Re: niestety bredzisz, katolicki czubku...:) 13.09.07, 11:50
                      tw_wielgus napisał:

> Znaczy się w coś tam wierzyli, prawda.

W konieczność dziejową i dyktaturę proletariatu.

> Natomiast bezsprzecznie Hitler był wyznawcą tego samego boga co Ty.

Dziwne że ten sam Bóg kazał mu żyć bez ślubu i mordować księży
                      katolickich.
                      • rkcb Re: niestety bredzisz, katolicki czubku...:) 14.09.07, 16:04
                        A co? Zamordował ich więcej (procentowo w ogólnym udziale w populacji) niż np.
                        kupców, inżynierów lub lekarzy? Masz takie dane czy tak sobie piszesz?
          • wejsunek żałosna "wiara" 12.09.07, 07:48
            co administracyjnie narzucać swoje bzdurne nauki musi..
            • aron2004 Re: żałosna "wiara" 12.09.07, 07:49
              wejsunek napisał:

> co administracyjnie narzucać swoje bzdurne nauki musi..

żałośni ateiści którzy muszą administracyjnie zakazywać nauki
              religii w szkołach, jakby się jej bali.
              • krzych.korab Żałosne są Twoje wypowiedzi bo świadczą o nieznajo 12.09.07, 08:00
                -ści nauk Chrystusa.
              • maura4 Re: żałosna "wiara" 12.09.07, 09:09
                Ateisci nie boja sie religii straszacej piekłem,ale obawiaja sie
                fanatyczntch ,zespolonych z władza religiantow,bo tacy juz wiele zla
                ludzkosci wyrzadzili.
              • hapet Re: żałosna "wiara" 12.09.07, 10:50
                aron2004 napisał:

> wejsunek napisał:
                >
                > > co administracyjnie narzucać swoje bzdurne nauki musi..
                >
                > żałośni ateiści którzy muszą administracyjnie zakazywać nauki
                > religii w szkołach, jakby się jej bali.

Różnica jest zasadnicza! Ateiści nie chcą w państwowych szkołach żadnych symboli
                poza państwowymi, katolicy nie chcą w tychże szkołach żadnych symboli poza
                katolickimi. Szkoła jest państwowa, płacą za nią wszyscy Polacy i mają tam
                wisieć biało-czerwone flagi i biały orzeł na czerwonym tle, a nie krzyże,
                gwiazdy, czy półksiężyce. Ciekawe jak by się zachowali katolicy, gdyby ktoś w
                szkole powiesił gwiazdę dawida, myślę, że to jak protestują ateiści przeciw
                krzyżom było by niczym wobec ich wzburzenia (i kto tu się bardziej boi?).
                Ponadto wiara jest domeną duchową i każdy winien sam w swoim sumieniu decydować,
                czy postępuje zgodnie z naukami swojego Boga, a nie być publicznie ocenianym za
                wyklepanie wierszyka sławiącego kolejną postać matki boskiej.
              • soma115 Re: żałosna "wiara" 12.09.07, 10:57
                > żałośni ateiści którzy muszą administracyjnie zakazywać nauki
                > religii w szkołach, jakby się jej bali.

A jak Ty byś się czuł jak byś musiał posyłać swoje dzieci na lekcje muzułmanizmu
                czy judaizmu?
                • aron2004 Re: żałosna "wiara" 12.09.07, 11:03
                  soma115 napisał:

> A jak Ty byś się czuł jak byś musiał posyłać swoje dzieci na
                  lekcje muzułmanizm u czy judaizmu?

Co do judaizmu to nie miałbym nic przeciwko, a co do muzułumanizmu
                  to po prostu wyemigrowałbym z takiego kraju który chciałby z moich
                  dzieci zrobić islamistów.

Ale w Polsce nie ma póki co obowiązku chodzenia na religię tak że
                  nie widzę związku.
                  • maura4 Re: żałosna "wiara" 12.09.07, 12:05
                    Najwyraźniej aron okularki gdzieś przetracił,a i szara substancja
                    uległa chyba znacznemu rozproszeniu,bo nie pojmuje rzeczywistosci
                    taką,jak jest.Juz samo wprowadzenie religii do szkół ,zamiast
                    religiznawstwa jest narzucaniem katolicyzmu.Trzy dni wolnego na
                    rekolekcje w świeckiej szkole -tudzież.Wpychanie kapelanów do
                    instytucji państwowych,wypłacanie im pensji z podatkow - co to
                    jest ,jak nie narzucanie jedynie słusznej wiary.
            • saniba Re: żałosna "wiara" 12.09.07, 11:00
              Uważam, że na miano "żałosny" bardziej zasługują ludzie, którzy za
              wszelką cenę próbują narzucić publicznie coś, co powinno być
              prywatną sprawą każdego człowieka.
              • aron2004 Re: żałosna "wiara" 12.09.07, 11:02
                saniba napisała:

> Uważam, że na miano "żałosny" bardziej zasługują ludzie, którzy za
                > wszelką cenę próbują narzucić publicznie coś, co powinno być
                > prywatną sprawą każdego człowieka.

Nikt ci w Polsce na siłę nie narzuca katolicyzmu. Jeżeli nie podoba
                ci się katolicyzm to nie musisz w Polsce mieszkać. Możesz w każdej
                chwili wyjechać stąd do jakiegoś kraju laickiego, jeszcze parę ich
                na świecie jest.
          • chirlider Re: niestety bredzisz, katolicki czubku...:) 12.09.07, 07:55
            aron - kolejny faszyzujący katolik na forum.
            na wszystkie problemy ma jedną , uniwersalną odpowiedź: "jak ci sie
            nie podoba - wypierd...j stąd".
            jakby Polska należała wyłącznie do ultrakatolików.

nie zauważa biedaczysko że pomimo obecnie prowadzonej polityki, w
            warstwie faktycznej społeczeństwo laicyzuje się, kościoły
            pustoszeją, a dzieci po lekcjach religii śmieją się z bajek o
            jezusie i niepokalanym poczęciu i innych zabawnych i krwawych
            opowiastek z biblii.

wystarczy jened porządny rząd, który wyczyści tą stajnie, wyprowadzi
            religie ze szkół, ucywilizuje sprawe aborcji w Polsce, zerwie z
            wpływami kościoła na władzę.
            Polacy już są zmęczeni katolicko-narodowym brzęczeniem, w
            najbliższych wyborach oddadzą głos na przyszłość, nie będą chcieli
            zgnić na gumnie fobii, uprzedzeń i ciemnoty kato-nazów.
            monster1972 napisał:

> nie chodzi o to, zeby wyjeżdzac
            >
            > chodzi o to, zeby życ razem mogli ludzie o roznych przekonaniach
        • wejsunek a dlaczego ja mam jechać? 12.09.07, 07:46
          niech katolicy wyjadą do Jerozolimy wesprzeć braci w wierze w walce
          o grób Chrystusa....jak są tacy cwani i wierzący..na szczęście
          ciemnogród w Polsce wymiera....
        • maura4 Re: żałosny kraj.. 12.09.07, 08:50
          Ty weź w końcu jakąś tabletkę i skończ z ta Białorusia.
        • kintaro1 Re: żałosny kraj.. 12.09.07, 09:02
          Wiesz, są dużo lepsze przykłady krajów laickich niż Białoruś- np. Czech, które 15 lat temu startowały z tego samego poziomu co Polska, a dziś mają kilkaset kilometrów świetnych autostrad, nowoczesne lotniska (w Pradze jest ponad 2 razy większe od tego, które u nas dopiero MA BYĆ otwarte i to nie wiadomo kiedy)i nowoczesny, mądry, aspirujący do lepszego życia naród, który nie dał sobie narzucić okupacji Watykanu. A my za to mamy największe na świecie kościoły i tysiące pomników pewnego starszego pana, świadczących o chorym kulcie jednostki oraz syf, biede i dzieci w beczkach. Ale za to jesteśmy dumni z tego że się tu panoszy czarne i wyciąga pazerne łapska po wszystko co jeszcze ma jakąś wartość i po umysły dzieci, żeby je unieszczęśliwiać straszeniem piekłem... Fajnie, nie?
      • caius1 Re: żałosny kraj.. 12.09.07, 21:15
        wejsunek napisał:

Prawda, żałosny. Powinien zmienić nazwę na polaczkowo-katoliczkowo.

NiePis
    • 123rbr Rodzice żądają etyki 12.09.07, 07:44
      Religia w szkołach to anachronizm, a to stało się ostatnio ( wliczanie do
      średniej oceny z religii to skandal ). Na lekcjach religii księża ( poza jednym
      wyjątkiem ) uczyli nas nietolerancji dla wyznawców innych religii ( ewangelików
      ), w większości byli antysemitami, "autorytet" zdobywali krzykiem i
      zastraszaniem młodych ludzi ( na całe szczęście mieliśmy mądrych nauczycieli,
      którzy nie dali się terroryzować przedstawicielom przewodniej siły )
      • aron2004 Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 07:45
        123rbr napisał:

> Religia w szkołach to anachronizm, a to stało się ostatnio (
        >wliczanie do
        > średniej oceny z religii to skandal ).

Wyemigruj więc na BIałoruś, tam nie ma religii w szkołach. Taki
        postępowy kraj powinien być mekką ateistów.
        • fedorczyk4 Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 07:49
          aron2004 napisał:

> Wyemigruj więc na BIałoruś, tam nie ma religii w szkołach. Taki
          > postępowy kraj powinien być mekką ateistów.

Jest jeszcze kilka innych panstw w ktorych nie ma w szkolach
          religii. Czemu tak sie uparles przy Bialorusi. Np.we Francji
          szkolnictwo panstwowe jest laickie i aborcja legagalna. Moze nie
          zupelnie na zyczenie, ale prawie.
          • aron2004 Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 07:51
            fedorczyk4 napisała:

> Jest jeszcze kilka innych panstw w ktorych nie ma w szkolach
            > religii. Czemu tak sie uparles przy Bialorusi. Np.we Francji
            > szkolnictwo panstwowe jest laickie i aborcja legagalna. Moze nie
            > zupelnie na zyczenie, ale prawie.

We Francji a dokładnie w Paryżu powstał ostanio pomnik Jana Pawła
            II. Dodatkowo jak zmarł katolicki arcybiskup Paryża to cały rząd
            wraz z prezydentem byl na mszy w katedrze podobnie jak u nas na
            pielgrzymce Radia Maryja. Tak zze nie wiem czy to państwo by ci
            odpowiadało. Chyba jednak lepsza będzie Białoruś, Łukaszenki i
            Sidorskiego nikt w kościele katolickim nie widział.
            • fedorczyk4 Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 07:56
              Aronku, ja tam mieszkam przez duza czesc roku:-)Lustiger, czyli
              wymieniony przez Ciebie biskup Paryza, byl odwrotnoscia tego co Ty
              soba prezentujesz. Obecnosc oficjeli na mszy jest normalna sprawa.
              Byli tez calkiem niewierzacy. Z szacunku dla tego niezwyklego
              czlowieka. Z pochodzenia polskiego zyda. Radio Maryja nie ma swojego
              odpowiednika w tym cywilizowanym kraju, no chyba ze po arabsku.
              Strasznie malo wiesz o swiecie
            • mietowe_loczki aron nie przeczytał artykułu 12.09.07, 11:32
              W przeciwnym razie wiedziałby, że w tym konkretnym przypadku
              wprowadzenia lekcji etyki w szkołach domagają się ... wierzący
              katolicy.
        • zabijlisa Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 07:51
          co Ty z tą Białorusią? religii nie ma w 99% krajów na świecie!!!
          i jak śmiesz w ogóle próbować odzywać sie na temat wyjazdów ateistów?
          to jest Twoje dobro katolickie, Twoja miłość do bliźnich, ksenofobie?
        • borus6 Ocena na świadectwie 12.09.07, 07:51
          Jeżeli jesteś chrześcijaninem, to zapewne znasz "pokaż mi swoje
          czyny a powiem Ci jaka masz wiarę". Więc czyny świadczą o naszej
          wierze. Co wynoszą uczniowie ze szkoły skoro czynia tyle zła.Napewno
          winni są za to rodzice - to Oni wychowują a nie szkoły, ale lekcje
          religii powinny wpływać na wychowanie wiernych.Ich oceną są czyny a
          nie stopień na świadectwie.
          Co o tym sądzicie???
        • 123rbr Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 07:53
          Sianie nienawiści do ewangelików ( i nie tylko )do draństwo które powinno być
          tępione z urzędu. Religia powinna być prywatną sprawą ludzi. A do Białorusi
          powoli się zbliżamy, choćażby przez brak tolerancji.
          • aron2004 Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 07:54
            123rbr napisał:

> Sianie nienawiści do ewangelików ( i nie tylko )do draństwo które
            powinno być tępione z urzędu.

A sianie nienawiści do katoli?

>Religia powinna być prywatną sprawą ludzi. A do Białorusi
            > powoli się zbliżamy, choćażby przez brak tolerancji.

ale na BIałorusi właśnie jest tolerancja - nie ma religii w szkołach
            i aborcja dozwolona.
            • wrojoz Polcse potrzebna etyka. 12.09.07, 09:45
              Dlatego odsunąć od władzy nieetyczny PiS.!
    • katmoso Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 07:49
      Giertych wyświadczył niechcący społeczeństwu przysługę. wprowadzenie
      stopnia z religii do średniej okazało się przesadą, bo narusza
      szanse dzieci na lepszy start. a rodzice zrobia wszystko, żeby im
      ten lepszy start umożliwić. do tej pory posyłali dzieciaki na
      religie z przyzwyczajenia albo wyrachowania, żeby mieć święty spokój
      i papierek do ślubu kościelnego. obudzili się, gdy okazało się, że
      stopnie z indoktrynacji będą tak samo ważne jak z matematyki i jeśli
      dziecko nie pojedzie na wspomnianą pielgrzymke do Lednicy czy
      CZęstochowy to może obniżyć sobie średnią. niech państwo wprowadzi
      opodadtkowanie na rzecz kościoła, to okaze sie że tych katolików
      zostanie ledwo połowa. wierchuszka KK o tym wie i trzyma się
      kurczowo władzy, popierajac wsteczne partie, które zamaist interesów
      kraju bronia interesów kościoła. i tak to sie kreci. ale może
      wreszcie ludzie zrozumieją ile tracimy będąc państwem prawie
      wyznaniowym.
      • katmoso Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 07:52
        i jeszcze: niech ministerstwo zorganizuje i sfinansuje kursy
        pedagogiczne dla absolwentów filozofii, aby mogli uczyc etyki w
        szkołach. problem z kadrą mozna szybko rozwiązać. kto sie jednak
        odważy uszczuplić pensję ksiedza katechety?
        • aron2004 Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 07:53
          katmoso napisała:

> i jeszcze: niech ministerstwo zorganizuje i sfinansuje kursy
          > pedagogiczne dla absolwentów filozofii, aby mogli uczyc etyki w
          > szkołach. problem z kadrą mozna szybko rozwiązać.

a może napiszcie wniosek do UE o te kursy
          • katmoso Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 13:22
            to nie "my" mamy problem tylko ministerstwo edukacji z realizowaniem
            konstytucji i ustaw regulujących funkcjonowanie szkół.
        • energeia Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 09:20
          Problemem nie jest brak nauczycieli etyki.
          To tylko kwestia braku dobrej organizacji.
    • anarcho-emeryt Rodzice żądają etyki 12.09.07, 07:51
      Ludzie! po jaka cholere sie wdajecie w dyskusje z tym aronem czy jak mu tam.
      Przeciez juz po pierwszym jego wpisie widac, ze to moher-oszolom i do
      usr...smierci bedzie wam grozil deportacja do Bialorusi....jak katarynka.
      Radze natomiast sie zastanowic na kogo glosowac w najblizszyc wyborach.
      Ktorra z opcji politycznych naprawde bedzie dazyla do PRAWDZIWEGO podzialu
      panstwa i kosciola. Kto wreszcie wprowadzi podatki od wiary tak jak to ma np.
      miejsce w Niemczech. Wtedy zobaczymy ilu jest tych katolikow...99%? czy troche
      mniej....
      • aron2004 Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 07:52
        anarcho-emeryt napisał:

> Ludzie! po jaka cholere sie wdajecie w dyskusje z tym aronem czy
        jak mu tam.
        > Przeciez juz po pierwszym jego wpisie widac, ze to moher-oszolom i
        do usr...smierci bedzie wam grozil deportacja do Bialorusi....jak
        katarynka.

Ja nikogo nie chcę deportować na Białoruś. Ja tylko poddaję ateistom
        pod uwagę możliwość natychmiastowego uwolnienia się od trosk, które
        ich dręczą w katolandzie.

> Radze natomiast sie zastanowic na kogo glosowac w najblizszyc
        wyborach.
        > Ktorra z opcji politycznych naprawde bedzie dazyla do PRAWDZIWEGO
        podzialu
        > panstwa i kosciola. Kto wreszcie wprowadzi podatki od wiary tak
        jak to ma np.
        > miejsce w Niemczech.

Katolicyzm nie uzależnia wiary od płacenia podatków.

• krzych.korab Państwo nie jest własnością takich jak ty katoli- 12.09.07, 08:05
          -ków a całego społeczeństwa i nie proponuj nikomu wyjazdu z
          ojczyzny.Prawdziwi katolicy wstydzą się Twego braku kultury oraz
          bzdur które piszesz.
      • wdakra Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 09:58
        Chyba tylko Racja Polskiej Lewicy lub Polska Partia Pracy. Ale to nie są
        ulubieńcy mediów więc się o nich nie mówi.
    • alpepe Rodzice żądają etyki 12.09.07, 07:51
      ministerstwo zawsze coś pierdnie, a o bąka muszą się martwić szkoły.
      Jak religia, to i etyka powinna być, proste, nie?
    • wejsunek królowie brytyjscy mieli nosa 12.09.07, 07:57
      że pościnali łby biskupom i podporządkowali sobie kościół....
    • wejsunek teraz będzie badanie dziewictwa w szkołach 12.09.07, 07:59
      i będą to robić oczywiście katecheci...oraz czynnik społeczny z PIS
      lub z LPR
      • anarcho-emeryt Re: teraz będzie badanie dziewictwa w szkołach 12.09.07, 08:04
        no przeciez nie od parady maja pod sutannami "grzechomierze"
        • wrojoz Państwo bezprawia.!! 12.09.07, 09:46
          I braku etyki, przy Kaczyńskich.
    • wejsunek podatek od wiary wprowadzić...popieram 12.09.07, 08:02
      a kasjerem zrobić rydzyka ( mała litera "r" celowo... to człowiek
      małej miary więc i literka mała
    • wejsunek Białorusini to lepsi chrześcijanie 12.09.07, 08:04
      niż zakłamani polscy katolicy..
    • wejsunek Rozbiorom winny jest kościół 12.09.07, 08:06
      przez ich upór odpadła od Polski po ugodzie Pieriejsławskiej
      Ukraina... i zaczęło się staczanie w dół
    • wejsunek Bolesław Śmiały wiedział co robi 12.09.07, 08:07
      żeby mu klechy na łeb nie wlazły
      • nabram Re: Bolesław Śmiały wiedział co robi 12.09.07, 08:30
        Oj,nie wiedział jak skończy i dodatkowo wyprodukował świętego
        na pokolenia. Jak to Słowianin był za mało przebiegły do starcia
        z watykańską mafią.
        • wrojoz Państwo gnije przy PiS. 12.09.07, 09:47
          I jak tu mówić o wprowadzaniu etyki przy Kaczyńskich.? Kaczyńscy
          muszą odejść.
      • monster1972 ale zobacz jak sie to dla niego skonczyło... 12.09.07, 10:15
        klecha, z ktorym Bolesław zrobił porządek został swiętym i ma
        sarkofag w najważniejszym miejscu w najwazniejszym polskim
        kosciele...

gdy 20 lat temu pierwszy raz bylem na Wawelu myslalem, ze ta krypta
        to Jagiełło albo Zygmunt Stary, no powiedzmy Kazimierz Wielki... ale
        nie!!!

najważniejsze miejsce i najbardziej okazały grób ma klecha, ktory
        dostał "czapę", bo fikał władzy świeckiej:)

ehhh

nigdy nie bedzie dobrze w kraju, w którym klecha jest wazniejszy od
        króla

Polak-ateista
    • wejsunek jestem muzułmaninem 12.09.07, 08:11
      i żądam ..zgodnie z zasadą równości i niedyskryminacji zapisaną w
      Polskiej Konstytucji..lekcji koranu w szkołach publicznych dla
      mojego dziecka , oceny na świadectwie ze znajomości zasad naszej
      wiary oraz na ścianie obok krzyża zielonej choragwi Proroka jako
      symbolu jedynej prawdziwej wiary i jedynego prawdziwego Boga
      Allacha..
      • monster1972 naprawdę jesteś muzułmaninem, czy sobie żartujesz? 12.09.07, 10:10
    • wejsunek Allach wybaczy katolikom... 12.09.07, 08:12
      bo jest litościwy
    • kemer2 Rodzice żądają etyki 12.09.07, 08:20
      Brakuje etyków? Bo muszą mieć ukończone prawdziwe studia, natomiast
      katecheci to często bieżnikowane na kursach księgowe z licencjatem
      nauk ekonomicznych itp.
      Żądajcie etyki do skutku!
      Żądajcie nauczania innych religii!
      Macie do tego prawo.
      • wrojoz Szatan rządzi Kaczyńskimi. 12.09.07, 09:50
        I jak tu mówić o etycznym działaniu kaczyńskich.? To nieetyczni
        ludzie.
    • spieprzac_dziady Zaraz, zaraz ilu tych rodziców? 12.09.07, 08:34
      20, 30?
      Mamy demokrację, a demokracja to większość. Mała grupa rodziców może
      sobie co najwyżej pokrzyczeć i dać wywiad do GW. Bez realnej siły
      nie mają prawa nic żądać!
      • wdakra Re: Zaraz, zaraz ilu tych rodziców? 12.09.07, 19:16
        Demokracja, to również poszanowanie praw mniejszości. A prawo mówi wyraźnie, że
        można wybrać sobie etykę zamiast religii.
        • aron2004 Re: Zaraz, zaraz ilu tych rodziców? 12.09.07, 20:00
          wdakra napisała:

> Demokracja, to również poszanowanie praw mniejszości.

No bez przesady. Jeżeli mamy w POlsce np. mniejszość antysemitów
          albo pedofilów to też trzeba ich prawa szanować? Nie sądzę.

>A prawo mówi wyraźnie, że
          > można wybrać sobie etykę zamiast religii.

Można też wyjechać.
    • rozalka81 Rodzice żądają etyki 12.09.07, 08:42
      Aron nie proponuj niekatolikom Białorusi, ty chyba nie zdajesz sobie sprawy z
      powagi sytuacji. Czytałeś konstytucje? Tam na początku są słowa zarówno do
      wierzących jak i nie wierzących na równi co oznacza że nie tylko wierzący mogą
      się czuć jak Polacy ale WSZYSCY. Jak ktoś wcześniej napisał, kraj nie należy
      tylko do ultrakatolików (czy katolików po prostu). I fragment innej wypowiedzi:
      chodzi o to, żeby ludzie o różnych poglądach mogli żyć ze sobą w zgodzie. Twoja
      rada o wyjeździe to tak jakbyś radził dziecku wychowywanemu w rodzinie która go
      lekceważy, prześladuje i nie respektuje jego potrzeb itp żeby uciekało z domu.
      Nie w tym rzecz. Niewierzący też kochaja ojczyznę nie mniej niż wierzący i nie
      zamierzają jej opuszczać tylko odrobinę naprawić.
    • princealbert jedyne wyjscie - prywatne szkoly 12.09.07, 08:51
      w normalnych krajach, jesli ktos koniecznie chce wyslac dziecko do
      szkoly wyznaniowej to idzie do prywatnej. W Polsce, to wlasnie
      szkoly prywatne gwarantuja neutralnosc swiatopogladowa, podczas gdy
      publiczne sa religijne.

cudowne...
    • dubiduu To jest dyskryminacja- skandal! 12.09.07, 08:52
      Moje dwie siostry nie chodzą na religię, również w ich szkołach
      powiedziano rodzicom, żem ogą się w de pocałować a etyki nie będzie.
      W europejskim kraju taka dysryminacja. Nie mówiąc już o tych, którzy
      wysyłają dzieci na religię dla tzw hehe świętego spokoju............
      • wrojoz Sprzeciw kaczyzmowi.!! 12.09.07, 09:49
        Nieetycznemu kaczyzmowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka