Dodaj do ulubionych

Katyń: Zbrodnia bez kary

17.09.07, 08:49
No i przypomina się Kaczmarski:

Ciśnie się do światła niby warstwy skóry
Tłok patrzących twarzy spod ruszonej darni.
Spoglądają jedna zza drugiej - do góry -
Ale nie ma ruin. To nie gród wymarły.

Raz odkryte - krzyczą zatęchłymi usty,
Lecą sobie przez ręce wypróchniał w środku
W rów, co nigdy więcej nie będzie już pusty -
Ale nie ma krzyży. To nie groby przodków.

Sprzączki i guziki z orzełkiem ze rdzy,
Po miskach czerepów - robaków gonitwy,
Zgniłe zdjęcia, pamiątki, mapy miast i wsi -
Ale nie ma broni. To nie pole bitwy.

Może wszyscy byli na to samo chorzy?
Te same nad karkiem okrągłe urazy
Przez które do ziemi dar odpłynął boży -
Ale nie ma znaków, że to grób zarazy.

(...)

Całość tutaj: www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/k/katyn.php
Obserwuj wątek
    • meloman21 Katyń: Zbrodnia bez kary 17.09.07, 09:05
      Jestem zszokowany okrucieństwem sowietów na Polskich żołnierzach, które
      były stosowane w tych obozach. Oprawcom nie chodziło o szybką śmierć, lecz aby
      dzielni Polscy żołnierze cierpieli (obcinanie palców, wydłubywanie oczu i inne
      okropności). Niech Bóg czuwa nad ich wiecznym snem, a oprawcy może wreście
      zostną ukarani za tę zbrodnię.
      • lahdaan Pamiętamy! 17.09.07, 10:40
        Nic więcej nie trzeba dodawać.
        • tekameka czy Abraham Vidro mowi.ł prawd.ę o Katyniu ? 17.09.07, 11:58
          oto cytaty z różnych źródeł (do oceny przez forumowiczów):
          Stalin i Beria zdecydowali się, aby egzekucja polskich oficerów została przeprowadzona przez Żydów. W tym czasie wielu fanatycznych Żydów służyło w Armii Czerwonej i NKWD. Niektórzy z polską przeszłością i antychrześcijańskimi poglądami zostali wybrani, jako ideologicznie przygotowani do wykonania mordu na przedstawicielach wiodących warstw we wschodniej Polsce.

Ta informacja została opublikowana 21 lipca 1971 r., a przekazał ją polski Żyd o nazwisku Abraham Vidro, zamieszkały na terenie Izraela w Tel-Avivie, podczas wywiadu, którego udzielił gazecie "Maariv". Podał nazwiska trzech żydowskich oficerów NKWD, którzy brali udział w likwidacji niewinnych Polaków. Abraham Vidro poinformował, że byli to sowieccy oficerowie: major Joszua Sorokin, kapitan Aleksander Susłow i kapitan Samyun Tichonow.

Ta krwawa rzeź - to było jednak za dużo nawet dla tych antychrześcijańskich morderców z komunistycznej tajnej policji. Vidro spotkał tych trzech mężczyzn w obozie wypoczynkowym dla wyczerpanych nerwowo sowieckich oficerów. Ujawnił on, że major Sorokin zaufał mu, mówiąc: "Świat nie uwierzy w to, co widziałem". Niemniej zmusił Vidrę do złożenia przysięgi, że o przebiegu tego zdarzenia nie powie on nikomu przed upływem trzydziestu lat, aby nikt nie mścił się na nim lub na jego rodzinie. Vidro powiedział: "Żydowski major w sowieckiej tajnej policji NKWD i dwaj inni żydowscy oficerowie przyznali mi się, że po wybuchu drugiej wojny światowej zamordowali 12000 polskich oficerów w lasach Katynia".

Kapitan Susłow przekazał Abrahamowi Vidrze: "Chcę panu o moim życiu opowiedzieć. Tylko panu możemy opowiedzieć, ponieważ jest pan Żydem. Polaków zabijałem moimi rękami. Rozstrzeliwałem ich własnoręcznie". Przywódcy komunistycznej partii w Związku Sowieckim wiedzieli, ze tylko niektórzy głęboko nienawidzący Polaków będą zdolni takie obrzydlistwo wykonać. Ponieważ Żydzi od dłuższego czasu obwiniali Polaków, że są najbardziej antysemiccy ze wszystkich narodów, Rosjanie zdecydowali, że można im powierzyć wyniszczenie polskiej warstwy przywódczej.
          ==============================

"The Thunderbolt" (nr 156, grudzień 1972, s. 5):

Izrael ukrywa prawdę

W ostatnim wydaniu "The Thunderbolt" (nr 155) opublikowaliśmy w szczegółach historię o polskim Żydzie Abrahamie Vidrze, który wyjechał do Izraela. Podał on, że w czasie drugiej wojny światowej pracował dla rosyjskiego rządu. W tym czasie spotkał trzech żydowskich oficerów z NKWD. Jednym z nich był major Joszua Sorokin, który poinformował Vidrę, że brał osobiście udział w likwidacji 15 600 Polaków w Katyniu. Ci Polacy byli intelektualną elitą tej części Polski, która zajęta została przez Rosjan w 1939 r. Stalin chciał tę wiodącą warstwę polskiego narodu zlikwidować, żeby zapobiec powstaniu oporu w przyszłym państwie komunistycznym.

Natychmiast jak Abraham Vidra opowiedział tę historię, hrabia Stefan Zamojski - członek polskiego rządu emigracyjnego w Londynie, poleciał do Izraela, żeby sprawdzić jej wiarygodność. Po usłyszeniu szczegółów od Vidry uznał tę historię za prawdziwą. "The Thunderbolt" była gazetą, która opublikowała powody, dla których Stalin wybrał Żydów do wymordowania tysięcy Polaków. Stalin zadecydował, że tylko jedna rasa narodowa, która nienawidzi Polaków - może to wykonać. Historyczna nienawiść powstała między Żydami i Polakami przewyższa tę, która powstała między Niemcami i Żydami.
          ==============================
          Dziennik Izraela „Maariv" ogłosił światu imiona Sowieckich oficerów NKWD uczestniczących w mordzie Katyńskim. Polski Żyd, Abraham Vidro (Wydra), który mieszka teraz w Tel Aviv. 21 lipca 1971 r. poprosił Pismo o wywiad bo chciałby, zanim umrze wyjawić sekret o Katyniu. On opisał spotkanie z trzema Żydami oficerami NKWD w wojskowym obozie wypoczynkowym Rosji. Oni powiedzieli mu, jak uczestniczyli w mordzie Polaków w Katyniu.

Byli to. Sowiecki mjr. Joshua Sorokin, por. Aleksander Susłow, por. Samyun Tichonow. Susław zażądał od Vidro zapewnienia, że nie wyjawi tego sekretu do 30 lat, po jego śmierci, ale Vidro obawiając się, że tak długo nie pożyje, zdecydował się wyjawić wcześniej. Mrj. Sorokin, ufając Vidro powiedział: „świat nie uwierzy czego ja byłem świadkiem". Vidro mówił dziennikowi Maariv:

„Zydowski mjr.w Sowieckiej tajnej służbie (NKWD) i dwóch drugich oficerów bezpieczeństwa przyznali się mi jak okrutnie mordowali tysiące Polskich oficerów w lesie Katyńskim. Susłow mówił do Vidro: „ Chcę ci opowiedzieć o moim życiu. Tylko tobie ponieważ jesteś Żydem, czy możemy mówić o wszystkim? To nie robi żadnej różnicy dla nas... Mordowałem polaczków własnymi rękami! l do nich sam strzelałem ". Część tych opowieści jest reprodukowana na tej samej stronie wraz ze zdjęciem Vidro. Jest również interesujące, że w Katyniu było również mordowanych trochę Żydów. NKWD była ostrożna selektywnie wybierała kogo „aresztować", z pośród 15 tysięcy ofiar. Dziś wiadomo, że 80% Polskich Żydów popierało Żydowski Bund, który stał się komunistyczną partią Polski. 20% tych, którzy nie popierali Bundu byli traktowani jak reszta Polaków. Polityką Stalina było: „śmierć wszystkim, którzy mogliby sprzeciwiać się komunizmowi".
          =============================
          Polacy mieli powody a nawet obowiazek nie dowierzac tej informacji pochodzacej od ludobójców zarówno Zydów jak i Polaków, czyli od hitlerowców. Po dziesiecioleciach milczenia, potwierdzil te informacje Zyd Abraham Vidro. W czasopismie „Bild" z 22 lipca 1971 roku, ukazal sie wywiad z Vidro. Przekazal on opowiesc majora Suslowa, Zyda, który przyznal sie, ze osobiscie rozstrzeliwal wraz z innymi Zydami, , m.in. kpt. Tichonowem, tysiace polskich oficerów w Katyniu. Vidro podal nazwiska:

kpt. Aleksander Susiow, major Joshua Sorokin, kpt. Samyun Tichonow. Sorokin zaufal Vidrze, kiedy przebywali w obozie w Talizie (Ural) i powiedzial: „Swiat nie uwierzy w to, co widzialem". Zmusil Vidro do zlozenia przysiegi, ze bedzie milczal przez 30 lat. Nastepnie rozpoczal:
          Chce panu opowiedziec o moim zyciu. Tylko panu moge to powiedziec, bo jest pan Zydem. Polaków zabijalem moimi rekami. Rozstrzeliwalem ich wlasnorecznie.

Czasopismo „The Thunderbolt" z listopada 1972 pisalo, ze Stalin zlecil nadzór i wykonanie tej masowej rzezi Polaków wylacznie Zydom, wiedzial bowiem, ze jego pobratymcy palaja nienawiscia do Polaków.

Miesiac pózniej ten sam „The Thunderbolt" (grudzien 1972) opublikowal dalsze szczególy zydowskiej zbrodni w Katyniu. Podal, ze major Joshua Sorokin przyznal sie do udzialu w mordzie na 15 600 Polakach, i kiedy Vidro przeslal swój a makabryczna relacje do izraelskiego „Maariv", brytyjski deputowany Geoffrey Stewart-Smith wezwal premier Golde Meir, aby nie wstrzymywala druku tego materialu. Bez rezultatu. Deputowany motywowal swój postulat tym, ze rzez w Katyniu byla najwieksza zbrodnia militarna najnowszej historii, jaka kiedykolwiek zostala dokonana na jencach wojennych innego narodu!
          ========================================
          Rzeczpospolita 21.04.01 Nr 94

ALEKSANDER KLUGMAN Z TEL AWIWU

"Rzeź w Katyniu była największą zbrodnią militarną najnowszej historii, jaka kiedykolwiek została dokonana na jeńcach wojennych innego narodu. Wymordowano ponad 20 tysięcy przedstawicieli polskiej inteligencji. Za te zbrodnie odpowiada naród żydowski. Rozkaz wydało dwu [tak w oryginale!] Żydów: Stalin i Beria.
          O tym, że Stalin był (gruzińskim) Żydem pisał już 30 marca 1950 David Wieseman w piśmie "The Bnai-Brith Message" - jest to więc źródło superwiarygodne i hyperkoszerne. Żydowskość Ławrentija Berii jest ogólnie znana i nie ma co się nad nią zatrzymywać. Komendantami obozów w Kozielsku, Starobielsku i Ostaszkowie byli Żydzi: Raichman (lub Reichman), Mierkułow i Urbanowicz. Urbanowicz był ojcem późniejszego peerelowskiego generała!!! Masowym osobistym rozstrzeliwaniem polskich oficerów w Katyniu trudnili się Żydzi. Po raz pierwszy po
          • tekameka czy Abraham Vidro mowił prawdę o Katyniu ? cd. 17.09.07, 12:02
            Rzeczpospolita 21.04.01 Nr 94

ALEKSANDER KLUGMAN Z TEL AWIWU

"Rzeź w Katyniu była największą zbrodnią militarną najnowszej historii, jaka kiedykolwiek została dokonana na jeńcach wojennych innego narodu. Wymordowano ponad 20 tysięcy przedstawicieli polskiej inteligencji. Za te zbrodnie odpowiada naród żydowski. Rozkaz wydało dwu [tak w oryginale!] Żydów: Stalin i Beria.
            O tym, że Stalin był (gruzińskim) Żydem pisał już 30 marca 1950 David Wieseman w piśmie "The Bnai-Brith Message" - jest to więc źródło superwiarygodne i hyperkoszerne. Żydowskość Ławrentija Berii jest ogólnie znana i nie ma co się nad nią zatrzymywać. Komendantami obozów w Kozielsku, Starobielsku i Ostaszkowie byli Żydzi: Raichman (lub Reichman), Mierkułow i Urbanowicz. Urbanowicz był ojcem późniejszego peerelowskiego generała!!! Masowym osobistym rozstrzeliwaniem polskich oficerów w Katyniu trudnili się Żydzi. Po raz pierwszy poinformowali o tym Niemcy w broszurze-reportażu z ekshumacji części ofiar przez międzynarodową komisję: ÇKierownikami masowych egzekucji byli czterej członkowie mińskiego komisariatu GPU: (...) Lew Rybak, Chaim Finberg i Abraham BorisowiczČ. Polacy oczywiście nie dowierzali tej informacji, gdyż pochodziła od niemieckich ludobójców. Ale po prawie 40 latach potwierdził ją inny Żyd, Abraham Vidro. W czasopiśmie ÇBildČ (22.07.1971) ukazał się z nim wywiad. Vidro przekazał opowieść Żyda, majora Susłowa, który osobiście rozstrzeliwał (wraz z innymi Żydami - majorem Joshuą Sorokinem, kapitanem Samyunem Tichonowem) tysiące polskich oficerów w Katyniu".
            • marius7m Re: czy ty sowieciarzu piszesz prawdę o Katyniu ? 17.09.07, 12:22
              Rzekoma żydowska wina za Katyń to kłamstwo, które miałoby zdjąć
              odpowiedzialność z Sowietów (a pośrednio z Rosji). Wśród ofiar
              katyńskich jest kilkuset oficerów - polskich Żydów.
              Rzekomy cytat z Klugmana to kłamstwo
              • te_rence Re: czy ty sowieciarzu piszesz prawdę o Katyniu 17.09.07, 15:17
                Stalin Żydem? no nie, ja niżej napisałem to z ironią a tu proszę...
                zatrważające jak ludzie zakłumują historie dla różnych interesów

i co jeszcze by tu zwalić na Żydów... hmmm pomyslmy... o! AIDS to wina Żydów...

..............
                "Jedna śmierć to tragedia, milion to statystyka" Iosif Wissarionowicz
                Dżugaszwili pseudonim Stalin
            • vivian.darkbloom pochodzenie Berii 17.09.07, 15:55
              w polskiej Wikipedii znajduje się następująca informacja: "Urodził
              się w megrelskiej rodzinie chłopskiej w miejscowości Merkheuli w
              Abchazji." W angielskiej: "Beria, an ethnic Mingrelian, was born the
              son of Pavel Khukhaevich Beria, a peasant, in Merkheuli, near
              Sukhumi, in the Abkhazian region of Georgia, which was then part of
              Imperial Russia." Wg encyklopedii PWN był Gruzinem.
              • 1410_tenrok Ot jak polscy antysemici robią z Megrela oraz Gruz 17.09.07, 19:57
                ina Zydów.
                Kurna olek, zamiast skłonic się nad grobami niewinne pomordowanych
                ludzi, bydełko rozpoczyna swoje deklinacyjne mantry.
                Jakby kogoś to interesowało, jakies dwadzieścia lat temu widziałem w
                niemieckiej telewizji reportaż o mordzie w wiezieniu charkowskim.
                Zastrzelono strzałem w tył głowy około 3000-4000 Polaków. Brała
                udział wierchuszka NKWD. Do transportu ciał użyto podajnika taśmowego
                (!!!). Opisywał to ostatni żyjący oprawca. Ciekawym jest, że jego
                koledzy popełnili samobójstwa. O ile pamiętam, byli to sami etniczni
                rosjani lub Ukraincy. Ale to można łatwo sprawdzić.
                Wykonawca wyroku był ubrany w skurzany kombinezon z maską. Po
                całodziennej "robocie" ubranie było całe w krwi.
                Opis kojarzył mi sie z opisami mordów słynnego policyjnego batalionu
                policji niemieckiej nr 111 (611?), który w ramach Einsatzkommandos
                zajmował się likwidacją Zydów.
              • pinia1a Re: pochodzenie Berii 18.09.07, 10:13
                Oczywiście że BERIA był Gruzinem tak jak i STALIN.
                Beria dokonywał czystek i zbrodni pod bokiem Stalina.
                To była gorsza bestia niż Stalin.
                Poza tym okropny kobieciarz.
                W końcu Berię wykończyli zanim zmarł Stalin.
                Jak poczytacie i pooglądacie trochę różnych historycznych filmów to
                się dowiecie.
                Żeby kogoś krytykować za wiedzę historyczną - trzeba ja samemu
                posiadać!!!!!
                • yellow_tiger Re: pochodzenie Berii 18.09.07, 10:25
                  > W końcu Berię wykończyli zanim zmarł Stalin.
                  Chcialem niesmialo zwrocic uwage, ze bylo dokladnie na odwrot. Beria wykonczyl
                  Stalina, chcial po nim przejac wladze, ale polegl w starciu z Chruszczowem.
        • akurach1981 Re: Pamiętamy! 18.09.07, 00:01
          > Re: Pamiętamy!
          > Nic więcej nie trzeba dodawać.

nie do konca, podaje za Rzeczypospolita

Słaba pamięć

"Jak wynika z sondażu TNS OBOP dla "Rzeczpospolitej" i programu "Warto
          rozmawiać" z 18 - 19.04.2007 roku tylko 40 proc. Polaków słyszało o tej zbrodni
          "wiele" (54 proc. słyszało "coś") i tylko 61 proc. wie, że odpowiedzialność za
          nią ponosi Związek Radziecki. Znaczący odsetek, bo 11 proc. Polaków, nadal
          przypisuje sprawstwo Niemcom, a kolejne 19 proc. uważa, że nic w tej sprawie nie
          zostało do końca ustalone. "
      • adas313 Re: Katyń: Zbrodnia bez kary 17.09.07, 12:10
        Skąd takie wiadomości?
    • kerk5 Mam nadzieję że dzięki Wajdzie sprawa się upublicz 17.09.07, 09:08
      ni
      • kerrmit20 To wszystko w tym temacie? w sumie to nie Jedwabne 17.09.07, 09:35
        ale mozna się było wysilić
    • pinia1a Katyń: Zbrodnia bez kary 17.09.07, 09:49
      Mój dziadek zginął w Starobielsku a ojca i stryjów z babcią
      wywieźli na Syberię ale moje spojrzenie na te zbrodnie jest takie:

Niemcy dowozili jeńców a Rosjanie z okolicznych wsi wokół Katynia
      zwerbowani przez Niemców do współpracy pod groźbą śmierci -
      wykonywali te wyroki. W myśl paktu o nieagresji mogło tak być.
      A najgorsze co sie stało stało się na konferencji w Teheranie.
      Nikomu z uczestniczących w niej państw nie zależało na losach
      Polski i Polaków po wojnie. Dopóki nie wyjaśnimy do końca tego co
      wydarzyło się w Teheranie nie wyjaśnimy całej reszty.
      Szukacie prawdy to szukajcie jej właśnie tam i podejdźcie do tego
      starannie i obiektywnie.
      Dla mnie o powojennych losach Polski zadecydowały głównie USA i
      Wielka Brytania oraz oczywiście Stalin ale wszystkim przywódcom
      alianckim był na rękę taki podział granic po wojnie.
      Dla mnie najgorszy "gnój" to Churchil, poniewaz zgodził się na
      takie a nie inne działanie Stalina !

Polecam film i książkę Barszczewskiego - "Moja moskiewska saga",
      choć tam nie wszystko jest pokazane z historii ale daje niejedno do
      myślenia. Ostatnio pokazują się różne publikacje Rosjan
      odsłaniające kulisy historii.
      Anders w swoich książkach nie dał mi wyczerpujących informacji o
      tamtym czasie ale niebawem w Rosji znajdą się ci co zaczną mówić
      prawdę o tym co tam zaszło - trochę cierpliwości!
      • koczisss Re: Katyń: Zbrodnia bez kary 17.09.07, 10:15
        > Mój dziadek zginął w Starobielsku a ojca i stryjów z babcią
        > wywieźli na Syberię ale moje spojrzenie na te zbrodnie jest takie:
        >
        > Niemcy dowozili jeńców a Rosjanie z okolicznych wsi wokół Katynia
        > zwerbowani przez Niemców do współpracy pod groźbą śmierci -
        > wykonywali te wyroki. W myśl paktu o nieagresji mogło tak być.

Kobieto, rozum postradałaś?
        To Ci dziadka sowieci zamordowali, rodzinę na tułaczkę po tej piekielnej ziemi
        wygnali, a Ty twierdzisz, ze to Niemcy zrobili?
        Oj, lata komuny niektórym mózg wyprały, a Ty jesteś tego dobitnym przykładem!
        Przecież tych oficerów sowieci aresztowali na terenach przez siebie zajętych po
        17 września, trzymali w głębi Rosji w obozach, to powiedz mi, jakim cudem Niemcy
        mieli by mieć w tym udział?
        Pakt o nie agresji paktem, ale chyba mi nie wmówisz, ze na terenach ZSRR
        swobodnie poruszały się jednostki niemieckie i mogły sobie mordować kogo chcą!
        Przecież to jest nie logiczne i wręcz niemożliwe!
        • marius7m Re: Katyń: ktos pisze, ze to Niemcy.... 17.09.07, 10:55
          Nie warto dyskutować. Przecież Pinia1a próbuje nam wmówić, że za
          Katyń odpowiedzialni są Niemcy, a za całą resztę Churchill...
          • solarv Re: Katyń: ktos pisze, ze to Niemcy.... 17.09.07, 12:20
            marius7m napisał:

> Nie warto dyskutować. Przecież Pinia1a próbuje nam wmówić, że za
            > Katyń odpowiedzialni są Niemcy, a za całą resztę Churchill...
          • pinia1a Re: Katyń: ktos pisze, ze to Niemcy.... 17.09.07, 12:59
            Jak byś poczytał trochę to byś wiedział, że niestety Wielka
            Brytania dla Polski wcale nie była taka przychylna jak myślisz!
            Rozszyfrowanie Enigmy też próbowali sobie przywłaszczyć ale już w
            latzch 70-tych w Polsce chodził film "Tajemnica Enigmy" w którym
            wyraźnie mówiono o Rajewskim i Zygalskim.
            Niestety pokolenia lat 80-90 są wyprane z wiedzy historycznej i
            teraz niektórzy próbują mnie tu obrażać, że gadam bzdury.

• koczisss Re: Katyń: ktos pisze, ze to Niemcy.... 17.09.07, 13:45
              Przede wszystkim straszne bzdury gadasz, twierdząc, ze Katyń to sprawka Niemców,
              a nie sowietów!
              Twój biedny dziadek w niebie, (czy gdzie on tam jest), jeśli ono istnieje
              strasznie musi się wstydzić za swoją wnuczkę!
        • pinia1a Re: Katyń: Zbrodnia bez kary 17.09.07, 12:51
          Przecież na kresach raz wkraczali Niemcy a raz Sowieci, jak nie
          wiessz to nie gadaj!
          TOBIE ROZUM ODEBRAŁO!!!!!
          • koczisss Re: Katyń: Zbrodnia bez kary 17.09.07, 13:50
            Ha, ha ,ha głupia kobieto!
            Kiedy Niemcy wkroczyli na kresy wschodnie, to już dawno było pozamiatane!
            Niemcy zaatakowały ZSRR w 1941 roku, mord w Katyniu był w 1940 roku!
            Tak, Niemcy wkroczyli np. do Białegostoku, ale już w 1939 roku oddali go
            sowietom i ustalili granicę o której była mowa w pakcie Ribbentop-Mołotow,
            dopiero po tym fakcie zaczęły sie wywózki na wschód i aresztowania!

Czy Ty jesteś taka głupia, czy udajesz i specjalnie piszesz takie brednie?
            • pinia1a Re: Katyń: Zbrodnia bez kary 18.09.07, 10:17
              SAM JESTEŚ GŁUPI WIĘC Z TOBĄ NIE BĘDĘ DYSKUTOWAĆ!!!!!!!
    • lookas7 Czy to nie dziwne,że GW w rocznicę napaści ZSRR 17.09.07, 11:18
      na Polskę temat ten jest na marginesie??? w sumie chyba jest to
      zrozumiałe skoro serce ojcieca Nad_redaktora, działacza KPZU
      radowało się na wieść o wkroczeniu bolszewików na tereny RP!

pl.wikipedia.org/wiki/Ozjasz_Szechter
      pl.wikipedia.org/wiki/Komunistyczna_Partia_Zachodniej_Ukrainy
      pl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Michnik
      • precesja nie, nie dziwne 17.09.07, 12:12
        GW to nie Polska gazeta. Tylko Polskojęzyczna.

Oczywiście temat "17 wrzesnia '39" to dla GW temat poboczny, ale tematy
        homoseksualistów i ich blogi ciągle "wiszą" na 1 stronie.
        • te_rence Re: nie, nie dziwne 17.09.07, 12:40
          a co może nie powinno się pisać o Katyniu?
          spieprzaj dziadu jak ci się Wyborcza nie podoba!
          • mika68 Czytaj ze zrozumieniem,a jak nie widzisz różnicy 17.09.07, 14:49
            między godnym uczczeniem rocznicy, a pisaniem na pierwszych stronach
            o Dodach i pijanych ciężarnych to twój problem, pomijając oczywiście
            fakt kto i jak pisze o katyniu, cytując jako reprezentatywne opinie
            M"oskiewskoj Wriemji".
            GW jako opinitwórcze źródło u potomków działaczy Komunistycznej
            Partii Zachodniej Ukrainy jest nadwyraz czytalne!
            • te_rence Re: Czytaj ze zrozumieniem,a jak nie widzisz różn 17.09.07, 15:31
              fakt, to może trochę razić... ale portale internetowe już takie są, wszędzie...
              obok ważnych tematów jakiś duperele i natłok badziewia

parę dni temu w papierowym wydaniu był dodatek o Katyniu obszerniej traktujący
              temat... (ten artykuł był tez tam)
              nie chce bronić Wyborczej ale wieszanie psów dla samego wieszania jest bez sensu...
              • 1410_tenrok Wasza tragedia, petryjoty polega na tym, że 17.09.07, 21:27
                Katyn to nie jest wasza rocznica!!!! Wasza rocznica to dziadek i
                kasztanka oraz i kadrowa - ci, którzy zniszczyli zaczątki polskiej
                demokracji, a ich pogrobowcy we wrześniu 39 spitalali na
                Zaleszczyki, aż się kurzyło!!!
                Katyn to rocznica wykształciuchów. Tam zamordowano elitę naszego
                narodu. Po nich przyszły pokolenia, które dały Polsce takie hybrydy
                jak sld, piss, lpr czy samoobrona: oszustów i kłamców bez honoru
    • gulaga7 Przeciez sa przecieki z tej narady u Stalina 17.09.07, 12:26
      Pierwsze spotkanie na poczatku marca 1940-referuja sprawe
      zblizajacego sie konfliktu z Niemcami i koniecznosci ewakuacji
      polskich oficerow z zachodnich rubiezy ZSRR.Panuje raczej
      zamieszaqnie,dezorientacja-nikt nie wie jak i co konkretnie zrobic z
      oficerami.Wtedy wstaje MECHLIS-oficer NKWD,Zyd-i poddanczo lypiac na
      Stalina wydaje z siebie jeden bluzg na polskich oficerow,"..to
      wrogowie ludu,zapiekla reakcja,nalezy ich rozstrzelac..."itd w ten
      desen.Pelna konsternacja na sali,raczej juz myslano o transporcie na
      Syberie,teraz ten z tym wyskoczyl,ludzie boja sie sami odzywac bo
      nie wiadomo czy Mechlis nie dziala z polecenia Stalina,czy tylko
      chce sie tak pprzypodobac szefowi jako nieprzejednany wrog polskich
      Panow, kapitalistow i wyzyskiwaczy.Stalin przerywa narade.Po kilku
      dniach Biuro zbiera sie znowu.Zupelnie inna atmosfera-od poczatku
      jest juz jasne ze zapadla decyzja o rozstrzelaniu (tak zeznaje
      swiadek dzieki ktoremu mamy te strzepy informacji.Ja pisze to dla
      tego,zeby temu draniowi Mechlisowi robaki zzarly resztki duszy-i
      zeby Zyudzie nie gadali o nas Polakach ze ich nienawidzimy za nic i
      z mlekiem matki wypijamy absurdalna niechec do nich.Jakies powody to
      jednak mamy-nie do Zydow jako takich-ale do ich odlamu,najgorszej
      swoloczy jaka swiat widzial: ZYDOMUNY.
      • te_rence Re: Przeciez sa przecieki z tej narady u Stalina 17.09.07, 12:45
        kolejne zwidy i omamy kogoś kto wszystko jednym tłumaczy...
        niedługo się okaże że Stalin i Hitler to też Żydzi byli...
        twoje marne życie pewnie jest marne też przez Żydów... tak se mów, bo przecież
        tak jest łatwiej...
    • te_rence Re: Katyń: Zbrodnia bez kary 17.09.07, 12:35
      "Ziemio nie kryj krwi mojej aby mój krzyk nie przestawał..."

• divak2 Katyń: przzeterminowana zbrodnia bez kary 17.09.07, 12:38
      Co nam dziś z pamięci o umarłych jak nie umiemy zadbać o żywych:
      www.gazetawyborcza.pl/1,82709,4484842.html
      Ten artykuł pokazuje obłudę mówiących o ochronie życia (nie można oficjalnie
      usuwać ciąży, za to można w świetle prawa zatruwać płód alkoholem) i
      niemożliwość prowadzenia cywilizowanej dyskusji na jakikolwiek istotny temat,
      zwłaszcza mający związek z polityką, co ma istotny wpływ na życie ogółu teraz i
      w przyszłości.
      Dla mnie Katyń wświetle tego, co przytoczyłem jest tematem zastępczym.

Niekonienie natomiast jest to taki temat dla Andrzeja Wajdy, zwłąszcza w świetle
      historii jego rodziny, należy jednak
      pamiętać, że problemy, z którymi ja się zmagam są o 40 lat młodsze niż te, które
      jego dotyczą.
      • leonidas1987 Польша былk 17.09.07, 12:53
        без русских армий Польша была бы уничтожена или низведена до
        рабского положения, а сама польская нация стерта с лица земли. Но
        доблестные русские армии освобождают Польшу и никакие другие силы в
        мире не смогли бы этого сделать.
        Черчилль 1944
        • pinia1a Re: Польша & 17.09.07, 13:18
          TYLKO CZY TE NIEDOUCZONE MŁODE POKOLENIE ZROZUMIE TEN TEKST??!!
          • koczisss Re: Польша & 17.09.07, 13:56
            Przyznaj się, jesteś ruska, temu negujesz Katyń, jako zbrodnię sowiecką?
            Bo normalny Polak tego by nie zrobił, bo oczywistym jest fakt, że to zrobili
            sowieci, przecież sami się nawet do tego przyznali po latach. W archiwach są
            papiery z podpisami Berii, Stalina, Mołotowa, a Ty w zaparte!

Co do tekstu, nie chce mi się tych bredni czytać, kłamstwo, kłamstwem, kłamstwo
            pogania!

Tak, bez ZSRR Polski by nie było?
            Widzą zasługę w pogonieniu szwabów, ale ni widzą tego, ze sami z nimi tą wojnę
            zaczęli i na początku byli takim samym agresorem jak Niemcy!@
            Gdyby nie komitywa Radziecko-Niemiecka, to by tej wojny nie było, Hitler nie
            czuł się na tyle silny, aby w pojedynkę zaczynać te działania!

Kobieto, lecz się, może jeszcze nie jest za późno.
            Rozumiem, ojciec był w UB, starannie wychował swoją córkę, komunistyczna szkoła
            dopełniła dzieła, no i teraz wypisujesz brednie, aż mi wstyd za Ciebie (jeśli
            jesteś Polką), bo jak nie, to wszystko jasne!
          • 1410_tenrok pinia nie wal głupot salwą!!! 17.09.07, 20:05
            śmieszne jest to, że sowieci zastoswali w czasie mordów niemieckiej
            amunicji, którą w latach dwudziestych kupili od Niemców. W lat wojny
            (od 1939-1945) niemcy tego modelu amunicji już dawno nie mieli.....
            A co ma wyzwolenie z 1944/1945 do mordów na bezbronnych oficerach????
            Sowieci wyzwolili Polskę??? To jest pytanie!!! Sowieci przesunęli na
            50 lat granicę imperium od 1000 kilometrów na zachód. Gdyby sowieci
            chcieli wyzwolić Polskę nie dopuściliby do mordu na mieszkancach
            Warszawy i powstancach.
            Sowieci to bydło. Sami Rosjanie to dobrze wiedzą po sowieckich
            mordach na tym narodzie, chocy w okresie wielkich czystek.
            Na szczeście ten bydlak stalin zdechł, zanim zdążył rozpocząc nową
            czystkę na początku lat pięćdziesiątych. Zdechł również beria,
            bandyta. Tylko tovarisc Mołotov (arystokrata rosyjki o zmienionym
            nazwisku) doyśł emerytury.
        • wardog1 Re: Польша & 17.09.07, 13:19
          pomijając tragedię katynia, masz pełną rację leo
          • koczisss Re: Польша & 17.09.07, 14:00
            Następny zkomuszały dziad!

Pamiętaj, że tą wojnę Stalin z Hitlerem na spółę wywołali i na początku ZSRR
            było okupantem i agresorem w stosunku do Polski, na równi z Niemcami!

A później dopiero niby nas wyzwolili, ale czy tak do końca?
            Oni parli na zachód krzewić komunizm, nie wyzwalali nas, żeby tu był wolny kraj,
            oni chcieli nas widzieć w ZSRR.
            Okupant nie może być wyzwolicielem, bo gdyby nie współpraca Stalina i Hitlera,
            do wojny by nie doszło, a przynajmniej nie w tym roku w jakim się zaczęło,
            Hitler był jeszcze za słaby, aby w pojedynkę wojować!
            • wardog1 Re: Польша & 17.09.07, 14:29
              kak by stalina nie było, polszy toże niet
              • te_rence Re: Польша & 17.09.07, 14:51
                Jakby Stalina nie było to może nie było by NKWD, łagrów, milionów ich ofiar,
                milionów ofiar rostrzeliwań nie tylko Polaków ale wszystkich narodowości co
                miały nieprzyjemność znaleźć się w łapach totalitaryzmu Stalina! Przykladów jest
                mnóstwo, ot chociażby pierwszy z brzegu: po pokonaniu Niemiec jeńcy wojenni byli
                deportowani do ZSRR gdzie od razu wszyscy trafiali do łagrów, winą ich było że
                przeżyli...

Zbrodnie Stalina są bezkresne jak sama Rosja... tylko że zwycięzców nikt nie
                sądził. Tylko pamięć ludzka jeszcze pozostała, którą skrzętnie rządzący
                mocarstwem Rosja próbuje u siebie wymazać, pisząc odpowiednie podręczniki do
                historii.

Na co umarł Stalin? Na szczęście!
              • te_rence Re: Польша & 17.09.07, 14:54
                "Iwanie Kuźmiczu, czy pamiętacie Garanina?
                Czy pamiętam? Dobre sobie. Przecież widziałem go z bliska, tak jak ciebie teraz
                oglądam. Obchodził kolumnę więźniów. I był nie sam, ze świtą. Zanim się zjawił,
                przekazywano przez telefon: może tu zajechać, żeby osobiście przeprowadzić
                inspekcję łagru. Był jeszcze w Magadanie, kiedy myśmy już stali na baczność.
                Wszystko wyczyszczone, wymalowane, posypane żółtym piaskiem. Komenda ciska się
                we wszystkie strony, nie mogąc opanować nerwów. Nagle szept: jadą, jadą. Brama
                łagru otwarta szeroko. A on wjeżdża w nią swoją kolumną - kilka samochodów
                osobowych, kilka ciężarówek z ochroną osobistą. Wysiada z pierwszego wozu, a
                świta błyskawicznie ustawia się po bokach. Wszyscy z mauzerami, w półkożuszkach.
                On sam w niedźwiedzim futrze. Mina groźna. Wzrok pijany i ciężki jak ołów.
                Komendant naszego łagru, major, podbiega do niego i składa meldunek drżącym głosem:
                "Towarzyszu komendancie USWITŁagu NKWD. Wydzielony podobóz łagru do przeglądu".
                "Czy są tu więźniowie, którzy wymigują się od pracy?".
                "Są" z lękiem odpowiada major. I wychodzi z szeregu ze dwunastu ludzi.
                "Ach tak, nie chcecie pracować, ku.. wasza mać?". I już ma w ręku pistolet.
                Bach! Bach! Bach! Położył wszystkich. Kto się poruszył, tego dobiła świta.
                "A są tu rekordziści, tacy, co przekraczają normę? Przodownicy pracy?".
                "Są, towarzyszu naczelniku USWITŁagu NKWD". Radosny, wesoły szereg przodowników.
                Oni nie mają się czego lękać. Garanin podchodzi do nich ze swoją świtą, ciągle
                jeszcze trzymając w ręce mauzer z pustym magazynkiem. Nie odwracając się, podaje
                go do tyłu swojej świcie.
                Dostaje od nich nowy, załadowany pistolet, który chowa do drewnianej kabury, ale
                ręki nie spuszcza z kolby.
                "A więc przodownicy pracy? Przekraczacie normy?". "Tak" - odpowiadają. A on
                znowu ich pyta:
                "Wrogowie ludu przekraczają normy? Hm... Wy, przeklęci wrogowie ludu! Takich
                trzeba likwidować...". I znowu: Bach! Bach! Bach! I znowu z dziesięciu ludzi
                leży w kałuży krwi. A on jakby poweselał, oczy zrobiły mu się spokojniejsze.
                Nasycił się krwią. Komendant łagru prowadzi drogich, szanownych gości do
                stołówki na przygotowaną ucztę. I cieszy się, że sam uniknął kuli. Kiedy Garanin
                miał ochotę, strzelał i do komendantów łagrów. Straszna to była samowola, kiedy
                naczelnikiem był Garanin. Ludzie padali jak muchy" (Anatolij Żygulin - "Czarne
                kamienie").
                (R.Kapuściński Imperium)
              • te_rence Re: Польша & 17.09.07, 15:02
                W Księdze Rekordów Guinnessa Józef Stalin zajmuje pierwszą pozycję w kategorii
                "masowy morderca".
                • epapier Dlaczego Stalin wymordował Polaków? 17.09.07, 15:30
                  Ciągle nachodzi nas pytanie, jakie były sowieckie motywy rozstrzelania polskich
                  jeńców w Katyniu? To, że system sowiecki był zdolny do największej podłości i
                  zbrodni wiemy, ale czy od początku swojej niewoli jeńcy byli skazani na zagładę,
                  czy taki los był im pisany już 17 września 1939 roku?
                  Wiele słyszy się o tym, że Zbrodnia Katyńska to zemsta Stalina za rok 1920 lub
                  wynikła z pobudek ideologicznych (programowe likwidowanie inteligencji). Być
                  może tak, ale wydaje się, że obok tych znanych motywów sowieckiej zbrodni są
                  jeszcze inne.
                  Beria w notatce z 5 marca 1940 r. skierowanej do Stalina pisał, że polscy jeńcy
                  wojenni są "zdeklarowanymi i nierokującmi nadziei poprawy wrogami władzy
                  radzieckiej" i, że on uważa za uzasadnione ich rozstrzelanie.
                  Czy było to tylko przypadkowe sformułowanie mające w jakikolwiek sposób
                  "argumentować" potrzebę zbrodni na polskich jeńcach, czy też kryła się za nim
                  jakaś rzeczywista niechęć polskich jeńców do władzy sowieckiej. Innymi słowy,
                  czy polscy oficerowie z obozu w Kozielsku narazili się w jakiś sposób sowietom,
                  zwyczajnie "dali im w kość”. Wydaje się, że tak rzeczywiście było i Polscy
                  oficerowie nieświadomie sprowokowali sowietów do mordu. Być może nie wiedzieli,
                  że są w rękach systemu, który za najmniejszą nawet obrazę Stalina i sowieckiej
                  ideologii karze swoich obywateli-niewolników śmiercią.

Poniżej umieszczam dwie relacje świadków z Kozielska, dość ciekawe i wydaje się,
                  że rzucające nowe światło na sprawę powodów owej straszliwej zbrodni.

„Owszem, wiedzieliśmy, że Niemcy prowadzą wojnę z Polską , że napadli, ale
                  uważaliśmy ich za cywilizowany naród. Na pewno przestrzegają Konwencji
                  Genewskiej w traktowaniu jeńców. Tak wtedy w Kozielsku myśleliśmy.
                  W obozie, więzieni przez „sowiecką swołocz", byliśmy pozbawieni praw, poniżani,
                  upodleni i głodni. Ja osobiście, jak i prawie wszyscy internowani bez wahania
                  podpisywaliśmy petycję do władz Wehrmachtu.
                  Zobowiązaliśmy się w niej, że w przypadku, gdy Niemcy nas wyzwolą to stworzymy
                  przeciw Sowietom doborowe dywizje, ba... armie, które będą walczyły u boku
                  Niemiec przeciwko naszym ciemięzcom.
                  Każdego ranka, na apelu porannym począwszy od 3 kwietnia 1940 r. wyczytywano,
                  konkretne z listy, osoby do wyjazdu z obozu. Wszyscy im zazdrościli, gdyż
                  powszechnie sądzono, że jadą „w rodinu” i nastąpi długo oczekiwany koniec
                  internowania. Niestety, był to tajny wyrok śmierci. Nikt jednak nie mógł ustalić
                  klucza, według którego formowano codzienne grupy wysyłkowe. Żołnierze polscy nie
                  byli ani wyczytywani według alfabetu, ani według miejsca zamieszkania, ani
                  przydziału wojskowego, stopnia wojskowego, miejsca w baraku, czy oddziału
                  obozowego. Żadnych reguł.
                  Jeden ze wspominających te dni opowiadał, że starał się u komendanta obozu, aby
                  go przydzielono do wysyłki z jego kolegą, ale otrzymał odpowiedź – „nie ma cię
                  na liście”. Ostatecznie opuścił Kozielsk w ostatniej grupie, a pociąg nie
                  zatrzymał się na stacji pod Lasem Katyńskim, tylko zawiózł „cudem” (czyt.
                  decyzją NKWD) ocalonych więźniów do różnych łagrów. Wszyscy oni twierdzili, że
                  do dzisiaj nie wiedzą, dlaczego przeżyli, dlaczego nie zostali wyczytani na
                  apelach porannych.
                  Należy sądzić, że lista wyczytywanych, a potem zamordowanych Polaków w Katyniu
                  była zgodna z petycją do władz Wehrmachtu, o której wspominał jej sygnatariusz,
                  więzień Kozielska Franciszek Rudomin.”

Dalsza część artykułu na stronie: www.prawica.net/node/3289

„Jakie dyskusje odbywały się w Kozielsku pomiędzy polskimi oficerami a
                  radzieckimi politrukami.
                  Był jeden polski porucznik, znający bardzo dobrze język rosyjski (nie
                  radziecki), język Lermontowa. Sądzę, że był pracownikiem polskiego kontrwywiadu,
                  który walczył z wywiadem radzieckim penetrującym Polskę. Z jego wypowiedzi
                  zapamiętałem stwierdzenia o komunistycznych zabiegach zniszczenia Polski jako
                  państwa i podporządkowania narodu komunistycznym doktrynom. Mówił, posługując
                  się nazwiskami, o największym zagrożeniu ze strony KPP. Niestety nazwisk nie
                  zapamiętałem. Jego interlokutorzy występowali w charakterze politruków.
                  Przychodzili tam przysyłani przez „naczalstwo”, aby wyjaśnić Polakom na czym
                  polega przewaga ustroju socjalistycznego i komunistycznego nad kapitalistycznym.
                  Nie byłem wówczas wystarczająco wykształcony aby zrozumieć niuanse słownych
                  utarczek. Pamiętam tylko zdenerwowanie politruków, którzy nie umieli znaleźć
                  logicznych sformułowań obalających racje naszych polskich oficerów. Na zarzut
                  porucznika, że jeśliby przyjąć, że socjalne położenie robotników w ZSRR jest
                  najlepsze w świecie - to niestety materialne jest najgorsze i wówczas nie ma to
                  nic wspólnego z marksizmem - politruk odpowiadał „pomieszczyk job jego mać”.

Wspomniałem już o bajcach, którzy nas pilnowali. Ale było również dość liczne
                  obozowe NKWD. Komendantem obozu był major lotnictwa. Miał do dyspozycji rzeszę
                  politruków, którzy odwiedzali cerkwie i inne budynki w celu prowadzenia rozmów
                  politycznych. Politrucy zaczynali od wyjaśnienia polskim oficerom, na czym
                  polega wyższość socjalizmu i potem komunizmu nad kapitalizmem. Narażali się
                  często na śmieszność. Polscy oficerowie przewyższali ich o dwie głowy
                  inteligencją, a pracownicy tzw. DWÓJKI znajomością dzieł Marksa, Engelsa, Lenina
                  i wszystkich filozofów krytykujących socjalizm z pozycji nauki. Był jeden polski
                  porucznik, władający rosyjskim jak Lermontow czy Puszkin, który wygrywał
                  wszystkie pojedynki słowne z politrukami, tak że odchodzili wściekli mrucząc pod
                  nosem: „job jego mać - pomieszczyk”. Znajomość języka rosyjskiego przez polskich
                  oficerów w dużym stopniu decydowała o zatrudnianiu ich w kancelarii i przy
                  innych pracach biurowych."

Dalsza część artykułu na stronie:
                  www.e-books.com.pl/szewczyk-moj-1939-rok.php
                  • te_rence Re: Dlaczego Stalin wymordował Polaków? 17.09.07, 15:38
                    Chciałbym tylko przypomnieć, że naziści także mordowali inteligencje...
                    Polityka systemu totalitarnego jednego i drugiego nie różniła się mocno... no
                    może Stalin był większym zimnym szachistą bo dla niego nie liczyła się zbytnio
                    narodowość i "rasa"...

"jedna śmierć to tragedia, milion to statystyka"
              • strzelec51 Gdyby nie bylo Stalina... 17.09.07, 21:29
                ... bardzo wielu jeszcze innych rzeczy by nie bylo w tym, wedle
                wszelkiego prawdopodobienstwa milionow martwych Rosjan, gulagow...
                Polska natomiast bylaby i mialaby sie raczej lepiej. Pospekulowac
                czemu nie?
    • misza36 Re: Katyń: Zbrodnia bez kary 17.09.07, 16:15
      wplyn zbrodnia bez kary 300 000 wymordowanych polakow przez oun upa
      w nagrode dostali po wojnie azyl w wlk brytanii kanadzie i usa

rosja zbrodnia bez kary 60 mln rosjan wymordowana przez gruzinow
      berie i stalina i ydow z nkwd

serbia zbrodnia bez kary 100 000 serbow zabitych przez albanska
      dzicz szkolona przez cia
      • borrka I pomysl, Miszenka. 17.09.07, 16:58
        Co te zbrodnie maja ze soba wspolnego ?

Ano do wszystkich doszlo na skutek prowokacji, potwornej nieudlnosci w sprawowaniu wladzy panstwowej, badz niespelnionych obietnic Rosjan.
      • 1410_tenrok ty też walisz salwą!!! 17.09.07, 21:18
        poczytaj sobie Adżubeja!
        Rosjan mordowali Gruzini i Zydzi, tylko???? Bo pęknę!!!
        Jaka cudowna legenda. Zupełnia jak w petryjotach - Polaków po wojnie
        mordowali też Zydzi. Ale Wam odwala chłopaki i dziewczynki.
        Co wy bierzeczie, że dostajecie takiej fazy???
        PS. Clou wieczoru byłby tekst, w którym ktoś zarzuciłby Katyn np.
        Balcerowiczowi albo III RP.
    • lucjola Katyń: Zbrodnia bez kary 17.09.07, 16:53
      Jeden mój cioteczny dziadek zginął w Katyniu, drugi u Andersa,
      trzeci zaginął w Rosji. Żaden nie miał dzieci( mieli góra 20 lat jak
      poginęli). I pewnie nikt już oprócz mnie i mojej babci o tym nie
      pamięta
      • syfopis [...] 18.09.07, 03:28
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • syfopis [...] 18.09.07, 03:36
    • pinia1a Katyń: Zbrodnia bez kary 18.09.07, 10:06
      Przestańcie czepiać się historii.
      Dobrze że Stalin umarł ale najlepiej gdyby się HITLER nie narodził!
      Niestety mówcie co chcecie ale Hitler działal razem ze Stalinem!
      Ja pisałam o moim dziadku i ojcu co żyli przed wojną na kresach i
      tam ich najpierw nękali Ukraińcy potem NKWD a potem Niemcy.
      A z Wielkopolski też nagle oficerowie znaleźli się na wschodzie w
      Katyniu. Wiem to z wcześniejszej relacji mojej nieżyjącej już dziś
      ciotki. Jej narzeczony oficer lotnictwa w 1939r miał lecieć do
      Londynu a znalazł się potem wśród zabitych w Katyniu o czym
      doniosła w 1940-41 roku niemiecka gazeta publikująca listy zabitych
      w Katyniu, ukazująca się w czasie okupacji w Poznaniu - "Deutscher
      Beobachter". Moja rodzina z Poznania wówczas się o tym dowiedziała.
      Ci z Wielkopolski co nie czytali gazet niemieckich /bo może nie
      rozumieli języka niemieckiego/mogli o tym nie wiedzieć nawet do
      1990r. Moja rodzina wiedziała o Katyniu już w czasie okupacji
      właśnie z tr\ej niemieckiej gazety.I ja mam szczęście znać historię
      z obu stron.
      Wynika z tego dość jasno,że mój niedoszły wuj nie doleciał do
      Londynu tylko Niemcy go zgaręli wraz z innymi z Ławicy i jako
      jeńców wszystkich dowieźli do Katynia.
      Więc jednych na wschodzie zgarniało NKWD i rodziny wywoziło na
      Syberię a drugich jeńców z innych zachodnich terenów dowozili
      Niemcy. Tak można wnioskować z tego przebiegu wydarzeń np. w mojej
      rodzinie. JA ŻADNYCH BZDUR NIE PISZĘ I WCALE NIE BRONIĘ ANI STALINA
      ANI TYM BARDZIEJ HITLERA!!!
      • praktyczna Re: Katyń: Zbrodnia bez kary 18.09.07, 11:20
        a ja mam pomysl:
        Zacznijmy zyc rzeczywistoscia, martwic sie o tych, ktorzy aktualnie
        walcza o przezycie. Tamtych z Katynia i innych miejsc kazni nie
        wskrzesimy.... a tych, ktorzy teraz chca zyc mozemy uratowac.
        Wyprzedzajac ewentualne ataki dodac pragne, ze nie namawiam Was
        do "zapomnienia", wrecz przeciwnie - powinnismy pamietac o tym w
        nadziei, ze moze drugi raz sie to nie powtorzy.
        Ale na Boga pamietajmy o tym a nie zadajmy wiecznie zadoscuczynienia
        od naszych sasiadow. Bo przepraszam - jakie zadoscuczynienie odda
        dzieciom ojcow, zonom mezow, rodzicom synow?
        Z calym szacunkiem dla tych, ktorzy polegli w Katyniu - czym roznia
        sie oni od kobiety z dziecmi, ktora zginela podczas pacyfikacji
        wioski? Gdzie polozymy dla niej kwiaty? gdzie postawimy tabliczke z
        nazwiskiem by rodzina w trzecim pokoleniu mogla dotknac literek?
        Pamiec o poleglych powinnismy pielegnowac w naszych sercach a nie
        uzywac ich pamieci do przepychanek politycznych
        • pinia1a Re: Katyń: Zbrodnia bez kary 18.09.07, 13:03
          ŚWIĘTA RACJA - TEŻ TAK UWAŻAM!!!!!
          • syfopis [...] 18.09.07, 13:30
        • marysia57 Re: Katyń: Zbrodnia bez kary 19.09.07, 06:27
          Zbrodnia Katynska jest czescia Holocaustu Polakow, tak samo jak
          ofiary pacyfikacji wiosek, obozow koncentracyjnych,
          wiezien ,przesladowan , experymentow medycznych,robotnikow
          przymusowych, zeslancow na Syberie. Powinnismy do niej podchodzic
          tak samo jak Zydzi podchodza do Holokaustu Zydow.Krzyczec glosno i
          nigdy nikomu nie dac zapomniec aby wiecej sie nie
          powtorzylo.
          www.republikasilesia.com/Juretzko/Cold_War/Katyn_Massacre/katyn_massacre.html
    • pinia1a Katyń: Zbrodnia bez kary 19.09.07, 09:12
      NARÓD MUSI ZMĄDRZEĆ ŻEBY ZROZUMIEĆ I OCENIĆ HISTORIĘ!

WAS TEŻ KIEDYŚ PODSUMUJĄ!!!!!!!!
    • virgo_m Katyń: Zbrodnia bez kary 18.12.08, 18:02
      cytując za: www.polonica.net/Zbrodnia_bez_kary3.htm

Ta Polska właśnie dlatego jest znienawidzona przez Adama Michnika -
      syna Ozjasza Szechtera, karanego za zdradziecką działalność
      przeciwko tej samej Polsce, której bronili powstańcy Warszawy.
      Skazywani na śmierć także przez jego brata Stefana Michnika,
      okrutnego stalinowskiego sędziego, który zamieszkuje w Szwecji
      obawiając się o swoje bezpieczeństwo.

Nic więc dziwnego, że Adam Michnik skupia wokół siebie osoby
      podobnie niebywale gorliwe w pomniejszaniu i zohydzaniu dorobku
      ówczesnej Polski Niepodległej i Podziemnego Państwa Polskiego.

Szczególnie haniebnym “donosem na Polskę” wyróżnił się Adam Michnik
      (prawdziwe imie i nazwisko Aaron Szechter /red.polonica.net) w 1993
      r. w rozmowie z niemieckim socjologiem Jurgenem Habermasem. Posunął
      się on w niej do stwierdzenia:”Zanim tu Hitler przyszedł, myśmy
      założyli własny obóz koncentracyjny w Berezie Kartuskiej
      (por. “Polityka”nr 47 z 1993 r.). Skandaliczny jest sam fakt
      porównania hitlerowskich obozów zagłady z miejscem odosobnienia na
      pewien czas dla osobników zagrażających stabilności państwa,
      przeciwników politycznych, ale nie służących do ich fizycznego
      wyniszczenia. Kiedy takie stwierdzenie Michnika ukazało się na
      łamach prasy niemieckiej, a później amerykańskiej (w
      prestiżowym “New York Times Review of the Book”, niewątpliwie
      sprzyjało ono potwierdzeniu najgorszych oszczerstw o “polskich”
      obozach koncentracyjnych.

Pozdrawiam seris gazeta.pl i jej otwarcie na prawdę i uczciwość.
    • jonatantra Re: Katyń: Zbrodnia bez kary 24.12.23, 02:15
      ależ to byli sowieci, żydzi byli nadreprezentowani w komunistycznym aparacie opresji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka