plorg 24.09.07, 07:13 Po Iranie nastepna w planie jest Syria. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa12321 Kiedy zmombarduja podobne obiekty w USA? 24.09.07, 07:25 Nie jestem zachwycona takimi pracami w krajach arabskich, ale jakim prawem inni decyduja co ma byc bombardowane? Co w takim przypadku ze skazeniem otoczenia? Ja sie obawiam np. USA: nie jest to dla mnie kraj w pelni opanowany. Takze tam zyczylabym sobie, aby wszystkie takie obiekty zostaly w ten sam sposob "zutylizowane". Te przyniosloby pozytek swiatu i nieco ochlodzilo nastroje. A juz najwiekszy pozytek przynioslaby podobna akcja wobec identycznych zakladow izraelskich. Nawet niedaleko trzeba ja organizowac. Kazdy powinien miec te same prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
nonieee Re: Kiedy zmombarduja podobne obiekty w USA? 24.09.07, 07:32 ewa12321 napisała: > Ja sie obawiam np. USA: nie jest to dla mnie kraj w pelni > opanowany. Takze tam zyczylabym sobie, aby wszystkie takie obiekty > zostaly w ten sam sposob "zutylizowane". A co ze skazeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Kiedy zmombarduja podobne obiekty w USA? 24.09.07, 07:44 > Ja sie obawiam np. USA: nie jest to dla mnie kraj w pelni > opanowany. ----------------------------- Zapewniam Cie ten kraj jest 'opanowany' w pelni. W USA musi dojsc do jakiejs rewolucji, bo inaczej ten kraj zle skonczy. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Atomowa tajemnica izraelskiego nalotu na Syrię? 24.09.07, 08:00 Co by nie mowic, Zydzi sa najinteligentniejszymi ludzmi na swiecie. Panstwo zas jest doskonale zorganizowane i sprawne. Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Atomowa tajemnica izraelskiego nalotu na Syri 24.09.07, 08:17 alex-alexander napisał: > Co by nie mowic, Zydzi sa najinteligentniejszymi ludzmi na swiecie. > Panstwo zas jest doskonale zorganizowane i sprawne. Tego z pewnością odmówić nie mozna,ale problem inteligencji ma bardzo ścisły związek z wartościami.Zadania dla sztuki to rozwój intelektualny,woli i uczuć.Sztuką wschodu jest perfekcjonizm,ludzkość doświadczyła np.japońskiego.W Europie też mieliśmy nazistowskie Niemcy.Do perfekcji można zmilitaryzować świat,aż ktoś nie wytrzyma nerwowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: Atomowa tajemnica izraelskiego nalotu na Syri 25.09.07, 07:25 alex-alexander napisał: > Co by nie mowic, Zydzi sa najinteligentniejszymi ludzmi na swiecie. > Panstwo zas jest doskonale zorganizowane i sprawne. To dlatego maja prawo decydowac za innych? Panstwo maja, dzieki pomocy innych, dobrze zorganizowane, ale pelne wewnetrznych sporow. Poza tym sa dornem w oku dla calej okolicy. Gdyby kraje oscienne choc raz zorganizowaly sie, prawdopodobnie Izrael skonczylby swoj byt. I to mimo faktu, ze chodzi wszedzie o ludy semickie. Zaden inny narod nie polaryzuje az tak, jak wlasnie ten. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Atomowa tajemnica izraelskiego nalotu na Syri 25.09.07, 08:54 ewus zlotko... you miss the point... israel nie decyduje za innych... israel decyduje co dla niego jest najlepsze, i jesli usa mu nie przeszkadzaja, to robi to... :))) mylisz sie rowniez co do dalszego twojego twierdzenia: panstwo mamy zorganizowane nie dzieki pomocy innych, ale wlasnej inicjatywie... tak je organizowalismy od pierwszego momentu.... no i kraje oscienne to sie organizuja od chwili powstania mojego mocarstwa i probuja tak plus minus co 10 lat skonczyc nasz byt.... ty farsztejst.... od tysiecy lat zawsze ktos probuje skonczyc nasz byt, ale co ja ci powiem, ewus zlotko.... przezylismy inkwizycje, przezylismy hitlera, przezylismy arafata, to daje ci slowo, przezyjemy jeszcze paru, ktorzy chca zakonczyc nasz byt.... jestesmy narodem wycwiczonym do perfekcji, jesli chodzi o sprawy przezycia. milego dnia, ewus, i niech ci zydzi nie zatruwaja zycia.... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Atomowa tajemnica izraelskiego nalotu na Syri 25.09.07, 13:19 Może ci z Izraela /a szczególnie kolejne pokolenia/,doświadczeni kierowaniem się instynktem samozachowawczego to nie,ale amerykańscy z ich manipulacyjnym kapitałem to wielki znak zapytani wobec przyzwyczajenia do antypolonizmu.To się tak mówi o skłonnościach wyssanych z krwią matki.Na wszystko najlepszym lekarzem jest czas. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Atomowa tajemnica izraelskiego nalotu na Syri 25.09.07, 13:54 nic nie moge z tego zrozumiec, jak babcie kocham..... nawet jak probowalam to bardziej gramatycznie ulozyc, bo wg mnie poprawnie powinno byc: "Może ci z Izraela /a szczególnie kolejne pokolenia/,doświadczeni kierowaniem się instynktem samozachowawczym to nie,ale amerykańscy z ich manipulacyjnym kapitałem to wielki znak zapytania wobec przyzwyczajenia do antypolonizmu.To się tak mówi o skłonnościach wyssanych z krwią matki.Na wszystko najlepszym lekarzem jest czas" to nikak nie moge zrozumiec, o co ci chodzi.... to ma byc komentarz do tego co napisalam do ewy? co to ma wogole byc? i przestan z tym antypolonizmem.... popatrz sobie, co znalazlam dzisiaj na innym forum: polskawalczaca.blogspot.com popatrz troche na wpisy w rodzaju: Columbia to wylegarnia zydowskiego establiszmentu i propagandy.... Banda szesciu pod wezwaniem ciemnej gwiazdy dawidkowej.... pelno tego na kazdym forum gw, antysemityzm tolerowany i popierany milczeniem.... i zastanow sie nastepnym razem, jak bredzisz cos o antypolonizmie... ci pierwsi, ktorzy sa antypolonistami to polonia amerykanska.... Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Atomowa tajemnica izraelskiego nalotu na Syri 25.09.07, 19:15 Dziękuję za korektę,zrobiona zgodnie z moim pierwotnym zamysłem.Prezentowane fakty dotyczące PW nie są mi znane.Wszystkie zamierzenia muszą mięć swoją siłę argumentów ocenianą przez pryzmat wartości dobra i zła.Ty jednak od takiego myślenia jak się okazuje jesteś daleko,bardziej przemawiający jest dla ciebie argument siły,co też rozumiem w zapętlonym konflikcie izraelsko-arabskim,ale nie powinno to być wzorcem do rozwiązywania konfliktów w skali globalnej.Nie powinno się tworzyć precedensów do powstawania konfliktu na tle cywilizacyjnym,taki grozi,a szkoła bandytyzmu nie pójdzie w las.Trzeba też sobie wyobrazić,że skorupa Ziemi relatywnie jest cieńsza od skorupy jajka,stąd potrzeba i specjalnej troski aby się zastanowić o jaki rozwój chodzi?!Z pewnością nie o nakręcanie spirali działań czyniących z planety beczkę z coraz większą ilością prochu.Żyd Karl R.Popper w swoich rozprawach na temat nowożytnych zasad demokracji dlatego stawiał na jednostkę i znaczenie racjonalnej krytyki.Jak do tego przekonać i Żydów,a przede wszystkim Arabów to cały proces wynikający z chęci sięgnięcia po osiągnięcia ewolucji myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Piekny high speech kolego, 25.09.07, 22:07 a teraz zejdzmy na ziemie: www.terrorismawareness.org/islamic-mein-kampf/ Odpowiedz Link Zgłoś
pytajniak Re: Piekny high speech kolego, 25.09.07, 22:41 absztyfikant napisał: > a teraz zejdzmy na ziemie: > www.terrorismawareness.org/islamic-mein-kampf/ Czy wiesz co to za muzyka? Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Piekny high speech kolego, 25.09.07, 22:56 Nie mam pojecia. Wariacja na temat Wagnera? Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Piekny high speech kolego, 25.09.07, 23:37 absztyfikant napisał: > a teraz zejdzmy na ziemie: > www.terrorismawareness.org/islamic-mein-kampf/ Dziękuję za możliwość oglądnięcia filmu potwierdzającego moje wyobrażenia o sposobie sprawowania władzy.Jedyną pozytywną stroną jest jednak jasność celu,który ma jednak historyczne uwarunkowania.Cele stawiane przez nadużywanie bezwzględnego prawa silniejszego są natomiast kłamliwe stąd odruch oburzenia w tej kulturze,która szuka prawdy.Jeżeli taka kultura ma swój początek to nie można jej zadawać gwałt.Chcę przypomnieć,że spadkobiercy wojennego komunizmu pod wodzą A.Kwaśniewskiego zawarli braterstwo broni z demokratami wojennymi dla realizacji ukrytych celów.Był sprzeciw opinii publicznej,bo Polakom okupacja żle się kojarzy i niech tak zostanie..Dobrze wiemy,że zmiana systemu na drodze militarnej wstrzymuje naturalne procesy ewolucyjne.W historycznej ocenie dramatów ludzkości zawsze się ucieka od wykazania żródeł ich finansowania,nieetyczne fundusze stanowią początek zła.Są dziedziny,które wymagają kontroli na bazie międzynarodowych zobowiązań a to wymaga współmyślenia i wspóldziałania,dużego wysiłku intelektualnego i odwagi aby to zainicjować.Trudno przyjąć do wiadomości,że stosowanie bezwzględnego prawa silniejszego nie ma alternatywy.Taka z pewnością jest ale przy innym obiegu pieniądza i ktoś na tym musiałby stracić. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Piekny high speech kolego, 26.09.07, 01:34 Komunizm wojenny i Kwasniewski? Take me to your dealer! Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Piekny high speech kolego, 26.09.07, 09:02 Historycyzm Marksa odcisnął piętno na posiadanie patentu za mądrość za pomocą argumentu siły,stąd koniunkturalnie łatwo było przejść A.Kwaśniewskiemu prezydentowi "Oszustowi" na pozycję demokraty wojennego.Tym samym wsadził kij w tryby budowy innego porządku,który mógł promieniować z Europy.Samo słowo OKUPACJA szczęśliwie żle się już kojarzy,choć przyzwyczajanie do atmosfery wojennej może obudzić upiory.Mam takie wyobrażenie,że jest alternatywa dla budowy demokracji bez rozpętywania wojen. Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Syjonistyczna propaganda załamuje się 24.09.07, 08:11 może dzięki temu zacznie być odwrót od możliwości nadużywania bezwzględnego prawa silniejszego.Trzeba zdać sobie sprawę,że możliwość posiadania broni masowego rażenia to tylko kwestia czasu.Pozostaje jednak problem rozwiązywania konfliktów.Polityczny bandytyzm generują polityczni szulerzy posposłu z pobożnymi kłamcami.Wszystko to razem sprawia,że świat postulatów etycznych jest jeszcze bardzo odległy od uznania,że jest prawdziwie najważniejszy ze wszystkich stworzonych.Myślę,że nowe polskie otwarcie będzie za sprawą prezydenta L.Kaczyńskiego,który bierze udział w konferencji na temat klimatu.Rodzi to nadzieję od odejścia od wasalnej polityki wobec nadużywania bezwzględnego prawa silniejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
tryglawson na razie to są mętne pogłoski gdyby mieli te... 24.09.07, 08:21 radiaktywne materiały to by trąbi na cały świat jedyna sprawdzona informacja to kiepski zasięg Izraelskich samolotów, bo zbiorniki z paliwem musiały zrzucić w Turcji by zaatakować coś w północnej Syrii, co znaczy, że Iran leży całkowicie poza ich zasięgiem;) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: na razie to są mętne pogłoski gdyby mieli te. 24.09.07, 08:50 tryglawsen.... ty tez cusik zapomniales.... a moze po prostu nie slyszales o israelskim ataku na osirak w iraku, jakies 26 lat temu? dolecielismy wtedy ladnie i wrocilismy tez. troche dalej niz do syrii jesli sie nie myle, chociaz przyznaje, ze nie liczylam co do ostatniego kilometra.... jak ty myslisz? to co zrobilismy 26 lat temu, to nie mozemy, i to lepiej, zrobic dzisiaj? Odpowiedz Link Zgłoś
tryglawson Re: na razie to są mętne pogłoski gdyby mieli te. 24.09.07, 15:09 dana33 napisała: > tryglawsen.... ty tez cusik zapomniales.... a moze po prostu nie > slyszales o israelskim ataku na osirak w iraku, jakies 26 lat temu? > dolecielismy wtedy ladnie i wrocilismy tez. troche dalej niz do syrii > jesli sie nie myle, chociaz przyznaje, ze nie liczylam co do > ostatniego kilometra.... Masz tu mapkę;) upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/5/58/OsirakLocation.gif/300px-OsirakLocation.gif Od dawna wiadomo, że Iran jest poza zasięgiem izraelskich samolotów to znaczy mogą dolecieć ale w jedną stronę;) Istnieją jakieś plany tankowania w powietrzu czy lądowania w jakichś bazach amerykanskich np. w Kuweicie, tylko gdyby tak było to mogą one być zaatakowane nawet przy pomocy rakiet średniego zasięgu 200-400km których Iran ma tysiące. > jak ty myslisz? to co zrobilismy 26 lat temu, to nie mozemy, i to > lepiej, zrobic dzisiaj? Samoloty odrzutowe to nie samochody i cudów w ograniczanu spalania paliwa nie można się spodziewać. Persowie też mają dużo większe możliwości odwetu niż Irak Husejna i cicho siedzieć nie będzie Sahaby to nie Katiusze hezbolachów, A Izrael to w zasadzie trzy miasta;) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: na razie to są mętne pogłoski gdyby mieli te. 24.09.07, 19:17 swieta prawda, tryglawson..... israel to 3 miasta, iran ma mozliwosci jakich nikt na swiecie nie ma, israel moze doleciec tylko w jedna strone i wogole to masz oczywiscie racje... Odpowiedz Link Zgłoś
tryglawson Re: na razie to są mętne pogłoski gdyby mieli te. 26.09.07, 08:42 dana33 napisała: > swieta prawda, tryglawson..... israel to 3 miasta, iran ma mozliwosci > jakich nikt na swiecie nie ma, israel moze doleciec tylko w jedna > strone i wogole to masz oczywiscie racje... ...za 26 lat Iran będzie miał 150 milionów mieszkańców jak przyłączy Irak czy Afganistan grubo ponad 200 milionów;) Ale pomyśl ilu będzie Arabów w Palestynie, Jordanii, Syrii, Egipcie Libanie i jak kochają oni Izrael jak nie przejdziecie na islam to lepiej już dziś wyjedzcie do jednego prządnego miasta żydowskiego czyli NY;) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: na razie to są mętne pogłoski gdyby mieli te. 26.09.07, 11:58 hmmmm, cus w tym jest, tryglawson, cus w tym jest.... a do jakiego miasta ty wyjedziesz? bo wiesz..... najpierw to oni zaprowadza "porzadek" w europie, zanim ja wyjade to new yorku... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk _____Pożyteczni idioci już protestują. 24.09.07, 08:24 Przeciez Arabowie też powinni mieć prawo do bomby atomowej skoro mają ja Izrael i USA? Tak naprawdę myślą całe rzesze idiotów w Europie. No cóż tow. Lenin miał rację: idioci są na potrzebni, sa pożyteczni. Potem i tak ich wszystkich zabijemy. ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: _____Pożyteczni idioci już protestują. 24.09.07, 08:37 kapitan_stopczyk napisał: > Przeciez Arabowie też powinni mieć prawo do bomby atomowej skoro > mają ja Izrael i USA? > Powiedz to mieszkańcom Neapolu i Rzymu, ktore to miasta juz niedlugo beda w zasiegu iranskich rakiet. > Tak naprawdę myślą całe rzesze idiotów w Europie. > No cóż tow. Lenin miał rację: idioci są na potrzebni, sa pożyteczni. > Potem i tak ich wszystkich zabijemy. > > oczywiscie. W latach 80-tych XX w. Ci sami idioci demostrowali przeciwko amerykanskim Pershingom 2 w Europie, a nie widzieli wycelowanych w ich wlasne miasta rosyjskich rakiet z Ukrainy... > ------------------------------------------------------- > - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, > demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? > - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Pożytecznych idiotów nigdy w Europie nie brakowało 24.09.07, 08:43 Idioci popierali radziecki kmunizm, idioci protestują przeciwko Izraelowi, który jako jeden z niewielu krajów na świecie ma jeszcze jaja. ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Pożytecznych idiotów nigdy w Europie nie brak 24.09.07, 08:53 kapitan_stopczyk napisał: > Idioci popierali radziecki kmunizm, idioci protestują przeciwko > Izraelowi, który jako jeden z niewielu krajów na świecie ma jeszcze > jaja. > To prawda, choc nie ze wszystkiemu co robi Izrael mozna przyklasnac. > > ------------------------------------------------------- > - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, > demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? > - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Pożytecznych idiotów nigdy w Europie nie brak 24.09.07, 09:00 nobody is perfect, matrek... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Dokladnie tak Panie Kapitanie, dokladnie tak 25.09.07, 22:10 youtube.com/watch?v=RN_LxmkTSX4 Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 ujjjj, jak ja lubie czytac takie komentarzyki..... 24.09.07, 08:44 jakos ewa nie zauwazyla jeszcze, ze to nie israel grozi innym krajom "wymazaniem z mapy swiata".... jakos nikt nie widzi tego, ze to israel jest ciagle atakowany przez arabow, jakos nikt nie slyszy starego i ciagle powtarzanego zdania "wrzucimy zydow do morza".... jakos nikt nie widzi, ze israel tylko i wylacznie broni swojego prawa do istnienia..... nu, ale nicha.... ja sie spokojnie, ze moj kraj robi wszystko, zeby dalej istniec i zeby nie tylko moje dzieci, ale i moje wnuki mogly zyc tutaj dalej. a naszym chlopakom, jakakolwiek prawda nie stalaby za ta tajemnicza historia, chapeau..... Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: ujjjj, jak ja lubie czytac takie komentarzyki 24.09.07, 08:49 dana33 napisała: > jakos ewa nie zauwazyla jeszcze, ze to nie israel grozi innym krajom > "wymazaniem z mapy swiata".... jakos nikt nie widzi tego, ze to > israel jest ciagle atakowany przez arabow, jakos nikt nie slyszy > starego i ciagle powtarzanego zdania "wrzucimy zydow do morza".... > jakos nikt nie widzi, ze israel tylko i wylacznie broni swojego > prawa do istnienia..... Mi tez to sie nie podoba, ale podobnie jak eva czegos nie zauwazyla, Ty takze nie zauwazasz, ze Izrael bezprawnie osiedla osadnikow na terytoriach okupowanych i ruguje stamtad ludnosc palestynska. Ze po prostu przyjezdza buldozer, kilka godzin i palestynskiego domu nie ma. Jakie prawa ma Izrael do Stefy Gazy czy West Bank? Jakie ma prawo prowadzic tam akcje osiedlenczą? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: ujjjj, jak ja lubie czytac takie komentarzyki 24.09.07, 08:55 nu, matrek...... zwykle prawo zwyciezcy..... wiesz, zaczeli z nami wojne, przegrali ja, przegrali tereny... takie rzeczy zdarzaja sie w kazdej wojnie na calym swiecie... pomysl tylko o terenach straconych i wygranych przez polske, przez francje, przez rosje, jesli tylko bierzemy w rachunek europe.... ale znajdziesz to wszedzie... jak sie zaczyna wojny, to trzeba wziac pod uwage rowniez i ewentualnosc przegranej, nie myslisz? a co do buldozerow, to one nie niszcza ot tak sobie jakiegos domu, tylko i wylacznie dom terrorysty... prawde mowiac, ta metoda odstraszenia nie dala spodziewanych wynikow, ale przeciez nie oczekujesz, ze taki sqrwiel, ktory wysadzil sie w autobusie pelnym cywilow dostanie jakas nagrode, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: ujjjj, jak ja lubie czytac takie komentarzyki 24.09.07, 09:06 dana33 napisała: > nu, matrek...... zwykle prawo zwyciezcy..... wiesz, zaczeli z nami > wojne, przegrali ja, przegrali tereny... takie rzeczy zdarzaja sie > w kazdej wojnie na calym swiecie... pomysl tylko o terenach > straconych i wygranych przez polske, przez francje, przez rosje, > jesli tylko bierzemy w rachunek europe.... ale znajdziesz to > wszedzie... jak sie zaczyna wojny, to trzeba wziac pod uwage rowniez > i ewentualnosc przegranej, nie myslisz? Byc moze, tylko ze o ile wiem, Izrael nie inkorporowal Strefy Gazy ani Zachodniego Brzegu, lecz formalnie sa ziemiami okupowanymi. Czyli nawet izrael nie uznaje ich oficjalnie za cześć własnego panstwa. > a co do buldozerow, to one nie niszcza ot tak sobie jakiegos domu, > tylko i wylacznie dom terrorysty... No, jakbym czytał wypowiedzi Putina na temat Czeczenii... Po jednym z zamachow Palestynskich na restauracje w Jerozlolimie, CNN podalo ze mloda palestynka wysadzila sie w powietrze, dokunjac w ten sposob zamachu. Zgnienlo tyle a tyle niewiennych ludzi. Kilkanascie godzin pozniej, na temat tego samego zamachu BBC podaje, ze dokonala go Palestynka po tym, jak na Zachodnim Brzegu przyjechaly buldozery i rozwalily dom jej matki, a jej mladszego brata ktory protestowal przeciw temu, ochraniajacy cala akcje zolnierze skatowali kolbami. prawde mowiac, ta metoda > odstraszenia nie dala spodziewanych wynikow, ale przeciez nie > oczekujesz, ze taki sqrwiel, ktory wysadzil sie w autobusie pelnym > cywilow dostanie jakas nagrode, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: ujjjj, jak ja lubie czytac takie komentarzyki 24.09.07, 09:20 ach matrek.... to sprawa bardzo skomplikowana.... jedni uwazaja te tereny za okupowane (israelska lewica), inni uwazaja je za tereny od tysiecy lat nalezace do zydow, jeszcze inni uwazaja je za tereny zdobyte, co chyba jest najblizsze prawdy. zgadzam sie absolutnie, ze w 67 israel popelnil blad strategiczno-polityczny i nie wcielil tych terenow do israela. trzymal te tereny jako "zakladnika" w przyszlych rozmowach z arabami. ale nie ma tez watpliwosci, ze zostaly zdobyte w wojnie wywolanej przez arabow i jak dlugo sa pod kontrola israela, to israel moze tam robic, co mu sie zywnie podoba.... jakos nie bylo tam arabom tak strasznie zle, zdaje mi sie, jak widze i czytam dzisiaj ich zale, ze opuscilismy gaze, bo bylo im lepiej tam za okupacji israelskiej, niz dzisiaj pod rzadami hamasu.... taaaaaaak, zgadza sie.... zawsze, ale to bez wyjatku, usprawiedliwiaja te zamachy wlasnie wyburzeniem domu... dowodow nie daja... czasem to nawet prawda... brat tej palestynki byl tez terrorysta.... nie burzy sie tak sobie domow arabskich... burzy sie je jako kare... i zeby bylo sprawiedliwie, to rowniez niszczy sie domy zydowskie, ktore sa postawione bez zgody rzadu, na tzw terenach zajetych.... jest ich oczywiscie mniej, niz tych arabskich, ale sa.. nikt nie wygrywa wojen w bialych rekawiczkach, matrek.... nie mam zamiaru wybielac dzialan israelskich, ktore wg mnie nie powinny miec miejsca. ale jak mowi jedno ladne powiedzonko: nie ma dymu bez ognia. nie israel rozpoczynal wojny i intyfady, nie israel rozpoczynal terror i jak dotychczas ani jedna arabska restauracja, kawiarnia, autobus czy dyskoteka nie zostala wysadzona w powietrze przez israel. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: ujjjj, jak ja lubie czytac takie komentarzyki 24.09.07, 09:21 aaaa, jeszcze jedno, matrek.... ty nie widzisz, ze putin w czeczeni walczy przeciwko muzulmanskiemu terrorze? Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: ujjjj, jak ja lubie czytac takie komentarzyki 24.09.07, 09:35 dana33 napisała: > aaaa, jeszcze jedno, matrek.... ty nie widzisz, ze putin w czeczeni > walczy przeciwko muzulmanskiemu terrorze? Nie, widze tam walke narodu, ktoremu juz raz Zwiazek Radziecki urzadzil jego wlasny holocaust, a to co z niego zostalo, rozpedzil na 4 wiatry. narodu, ktory z braku innych mozliwosci chwyta sie takich mozliwosci jakie ma do dyspozycji. Co nie znaczy, ze popieram terroryzm czeczenski. Raczej widze w tym krzyk rozpaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Z nieco innej beczki 24.09.07, 09:31 Spor izraelsko-arabski o Jerozolime. W jednej ze swoich ksiazek, w zwiazku z faktem ze zarowno zydzi jak i arabowie roszcza sobie pretensje do tego miast, w zwiazku z czym tak trudno rozwiazac ten konflikt, Tom Clancy wysnul ide uczynienia z Jerozolimy czegos na ksztalt "wolnego miasta". Protestant Clancy opisuje objecie Jerozolimy protektoratem administracyjnym trzech religi - chrzescijanskiej, islamskiej i judaizmu, ktorych przedstawiciele mieliby wspolnie zarzadzac miastem. Pomijajac fikcje literacka, na ile taka koncepcja bylaby do przyjecia dla spoleczenstwa izraelskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Z nieco innej beczki 24.09.07, 09:50 mysle, ze taka koncepcja wywolalaby straszna burze w israelu, bo czesc bylaby za, a czesc oczywiscie przeciw. doswiadczenia z "wladza" arabska w jerozolimie sa bardzo niedobre. przed zjednoczeniem miasta w 1967 zydzi nie mieli dojscia do zadnych swoich swietych miejsc, a po zjednoczeniu miasta okazalo sie, ze wiekszosc tych miejsc zostala kompletnie zniszczona. po 67 roku kazdy mogl wejsc wszedzie, dojscie do swietych miejsc zydowskich, muzulmanskich i chjrzescijanskich bylo oczywiste i dozwolone kazdemu bez wyjatku. po pierwszej intyfadzie, wywolanej przez arabow, po setkach zamieszek w starym miescie, wlacznie z rzucaniem z gory kamieni na modlacych sie pod sciana placzu, zydzi (decyzja rzadu israelskiego) znow nie maja pozwolenia na poruszanie sie swobodne na wzgorzu swiatynnym (nie mam pojecia, czy to wlasciwa polska nazwa, har ha-bait po hebrajsku). nawet jak jest to powodowane bezpieczenstwem, to jednak jest to wynik zachowania sie arabow w stosunku do zydow. bardzo zle doswiadczenie mamy rowniez w dotrzymywaniu przez arabow ukladow, porozumien i umow wszelkiego rodzaju. nikt nie da nam zadnej 100%-ej pewnosci, ze dotrzymaja umowy w sprawie "wolnego miasta jerozolimy". nie mowie juz o tym, ze muzulmanie maja mekke i medine, jerozolima nigdy nie byla ich najwazniejszym i najswietszym miastem, nigdy nie mowiono o niej jako o stolicy przyszlego panstwa palestynskiego. ta idee wprowadzil arafat. facet lubil podrzegac, nie uwazasz? dla zydow jerozolima byla, jest i bedzie tym jedynym, swietym miastem, stolica israela. nic tutaj nie jest proste, matrek, nic nie mozna zalatwic pstryknieciem palca. najpierw trzeba zmienic wychowanie dzieci, podejscie do czlowieka, szacunek dla zycia ludzkiego. bez tych podstawowych zmian pokoju tu nie bedzie nigdy. dzieci arabskie ucza sie juz w przedszkolu nienawisci do zydow, a dzieci israelskie musza zdawac mature z arabskiego. rozumiesz roznice? Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Z nieco innej beczki 24.09.07, 09:59 dana33 napisała: > mysle, ze taka koncepcja wywolalaby straszna burze w israelu, bo > czesc bylaby za, a czesc oczywiscie przeciw. > doswiadczenia z "wladza" arabska w jerozolimie sa bardzo niedobre. > przed zjednoczeniem miasta w 1967 zydzi nie mieli dojscia do zadnych > swoich swietych miejsc, a po zjednoczeniu miasta okazalo sie, ze > wiekszosc tych miejsc zostala kompletnie zniszczona. po 67 roku kazdy > mogl wejsc wszedzie, dojscie do swietych miejsc zydowskich, > muzulmanskich i chjrzescijanskich bylo oczywiste i dozwolone kazdemu > bez wyjatku. po pierwszej intyfadzie, wywolanej przez arabow, po > setkach zamieszek w starym miescie, wlacznie z rzucaniem z gory > kamieni na modlacych sie pod sciana placzu, zydzi (decyzja rzadu > israelskiego) znow nie maja pozwolenia na poruszanie sie swobodne na > wzgorzu swiatynnym (nie mam pojecia, czy to wlasciwa polska nazwa, > har ha-bait po hebrajsku). nawet jak jest to powodowane > bezpieczenstwem, to jednak jest to wynik zachowania sie arabow w > stosunku do zydow. bardzo zle doswiadczenie mamy rowniez w > dotrzymywaniu przez arabow ukladow, porozumien i umow wszelkiego > rodzaju. nikt nie da nam zadnej 100%-ej pewnosci, ze dotrzymaja umowy > w sprawie "wolnego miasta jerozolimy". Zapomnialem napisac, ze porzadku i przestrzegania "ukladu" mialaby pilnowac Gwardia Szwajcarska, ta sama ktora pilnuje watykanu, gdyz ona bylaby do zaakceptowania przez wszystkie strony. Oczywiscie uzbrojona w normalna bron, a nie symboliczna. > nie mowie juz o tym, ze muzulmanie maja mekke i medine, jerozolima > nigdy nie byla ich najwazniejszym i najswietszym miastem, nigdy nie > mowiono o niej jako o stolicy przyszlego panstwa palestynskiego. ta > idee wprowadzil arafat. facet lubil podrzegac, nie uwazasz? > dla zydow jerozolima byla, jest i bedzie tym jedynym, swietym > miastem, stolica israela. > nic tutaj nie jest proste, matrek, nic nie mozna zalatwic > pstryknieciem palca. najpierw trzeba zmienic wychowanie dzieci, > podejscie do czlowieka, szacunek dla zycia ludzkiego. bez tych > podstawowych zmian pokoju tu nie bedzie nigdy. > dzieci arabskie ucza sie juz w przedszkolu nienawisci do zydow, a > dzieci israelskie musza zdawac mature z arabskiego. rozumiesz > roznice? A czy ja gdziekolwiek twierdzilem ze to Wasze sprawy z Arabami sa proste? Wrecz przeciwnie, caly tragizm tej sytuacji polega na tym, ze nie widac na horyzoncie jakiego kolwiek roziwzania, a ten konflikt pali sie od dziesiecioleci, i brak widokow na jego rozwiazanie przez kolejne dziesieciolecia. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Z nieco innej beczki 24.09.07, 10:16 zas malo wiem o gwardii szwajcarskiej, zeby moc zgodzic sie lub nie z pilnowaniem przez nich porzadkow... prawde mowiac, to nie mam zaufania do tych wszystkich "miedzynarodowych" sil, ktore maja tutaj cokolwiek pilnowac.... jak zawsze, doswiadczenia mamy z tym bardzo zle... masz racje, ze brak widokow. bo zle to wszystko robia, wg mojego zdania oczywiscie... trzeba zaczac od wychowywania dzieci, matrek... te pokolenie doroslych jest skazone nienawiscia. tam sie uczy matematyki nie na jablkach, jak ja sie uczylam w polskiej szkole, ale na ilosci zabitych zydow... tam przedstawienia w przedszkolach polegaja na pokazywaniu, jak sie zabija israelskiego zolnierza.... tam z kazdego meczetu rozlegaja sie modlitwy o smierc zydow i likwidacji israela. jak mozna na takiej bazie budowac dobre stosunki miedzy krajami? najpierw trzeba przestac nienawidziec, przestac zajmowac sie fabrykowaniem ladunkow wybuchowych, przestac omamiac narod caly. potem dopiero mozna zaczac rozmawiac o poprawnych stosunkach miedzy obu narodami. chyba najgorsze, co zrobil tutaj arafat, to bylo zniszczenie zaufania miedzy arabami i zydami, ktore budowalo sie przez dziesiatki lat. i nie tylko zaufania miedzy arabami palestynskimi i zydami, ale i miedzy arabami israelskimi i zydami. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Z nieco innej beczki 24.09.07, 10:30 dana33 napisała: > zas malo wiem o gwardii szwajcarskiej, zeby moc zgodzic sie lub nie > z pilnowaniem przez nich porzadkow... Gwardia Szwajcarska to specjalna jednostka szwajcarskiej piechoty, ktora od kilku wiekow chroni Watykan. Zostala wybrana przez jednego z Papiezy, jako ze byla owczesnie najlepsza piechota świata. Dzis wciaz chodza ubrani w stroje z epoki i halabardy, a ich funkcja jest czysto porzqadkowa. W tej koncepcji jednaka, mieliby uzywac normalnej broni piechoty zmotoryzowanej. Szwajcarzy mieliby byc do zaakceptowania przez wszystkie strony, jako ze nikt nie podwarza neutralności Szwajcarii. prawde mowiac, to nie mam > zaufania do tych wszystkich "miedzynarodowych" sil, ktore maja tutaj > cokolwiek pilnowac.... jak zawsze, doswiadczenia mamy z tym bardzo > zle... > > masz racje, ze brak widokow. bo zle to wszystko robia, wg mojego > zdania oczywiscie... trzeba zaczac od wychowywania dzieci, matrek... > te pokolenie doroslych jest skazone nienawiscia. tam sie uczy > matematyki nie na jablkach, jak ja sie uczylam w polskiej szkole, ale > na ilosci zabitych zydow... tam przedstawienia w przedszkolach > polegaja na pokazywaniu, jak sie zabija israelskiego zolnierza.... > tam z kazdego meczetu rozlegaja sie modlitwy o smierc zydow i > likwidacji israela. Wiem, widzialem na YouTube jak mozna na takiej bazie budowac dobre stosunki > miedzy krajami? najpierw trzeba przestac nienawidziec, przestac > zajmowac sie fabrykowaniem ladunkow wybuchowych, przestac omamiac > narod caly. potem dopiero mozna zaczac rozmawiac o poprawnych > stosunkach miedzy obu narodami. chyba najgorsze, co zrobil tutaj > arafat, to bylo zniszczenie zaufania miedzy arabami i zydami, ktore > budowalo sie przez dziesiatki lat. i nie tylko zaufania miedzy > arabami palestynskimi i zydami, ale i miedzy arabami israelskimi i > zydami. rzecz w tym, ze problem nie tylko w mentalnosci, ale i w konkretnych sprawach spronych, a wiec zadna zmiana mentalnosci nie pomoze, jesli nie rozwiaze sie tych spornyh spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Z nieco innej beczki 24.09.07, 10:52 hahahaha, te ich stroje i halabardy to widzialam oczywiscie, ale duzo to im nie pomoze w utrzymaniu porzadku, nawet jak beda mieli normalna bron.... :))) nu, sam zobacz matrek, wyniki utrzymywania porzadku w libanie dzisiaj: narzucono nam jakas tam kolejna rezolucje, sily onz mialy uwazac, zeby hizballah nie przyblizyli sie do granic israela i co? i nic. przyblizyli sie i to jak, robia tam co chca, buduja swoje arsenaly podziemne i to sie nazywa przestrzeganie rezolucji przez onz i arabow. a jak israel w koncu sie wscieknie i zbombarduje tam co nie co, to oczywiscie wina za nie dotrzymywanie tej rezolucji spadnie na israel.... ktos dzisiaj protestuje przeciwko obecnosci terrorystow hizballah na granicach israela i lamaniu w ten sposob umowy? nie, nie masz racji. sprawy sporne mozna rozwiazac mowiac albo zabijajac. zalezy od mentalnosci. miedzy niemcami a polska sa dzisiaj sprawy sporne, nie? widzisz dzisaj polske albo niemcy rozpoczynajace jakas intyfade lub wojne? Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Z nieco innej beczki 24.09.07, 11:03 dana33 napisała: > hahahaha, te ich stroje i halabardy to widzialam oczywiscie, ale > duzo to im nie pomoze w utrzymaniu porzadku, nawet jak beda mieli > normalna bron.... :))) Piszac o broni, mialem na mysli normalna bron jednostki zmechanizowanej, a wiec czolgi i bojowe wozy piechoty > nu, sam zobacz matrek, wyniki utrzymywania porzadku w libanie > dzisiaj: narzucono nam jakas tam kolejna rezolucje, sily onz mialy > uwazac, zeby hizballah nie przyblizyli sie do granic israela i co? Kurde, a co ty bys chcial zrobic?! jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma! W sumie mozecie zrzucic na arabow pare bomb atomowych , odparowac ich i wtedy faktyczie nie bedzie problemu z Arabami, ani dla Was, ani dla swiata.... tyle ze nie wiem, kto jeszcze chcialby w tym swiecie zyc. i > nic. przyblizyli sie i to jak, robia tam co chca, buduja swoje > arsenaly podziemne i to sie nazywa przestrzeganie rezolucji przez onz > i arabow. a jak israel w koncu sie wscieknie i zbombarduje tam co > nie co, to oczywiscie wina za nie dotrzymywanie tej rezolucji > spadnie na israel.... ktos dzisiaj protestuje przeciwko obecnosci > terrorystow hizballah na granicach israela i lamaniu w ten sposob > umowy? > > nie, nie masz racji. sprawy sporne mozna rozwiazac mowiac albo > zabijajac. zalezy od mentalnosci. miedzy niemcami a polska sa dzisiaj > sprawy sporne, nie? widzisz dzisaj polske albo niemcy rozpoczynajace > jakas intyfade lub wojne? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Z nieco innej beczki 24.09.07, 11:21 nuuuuuu, co sie denerwujesz? zrozumialam, jaka bron miales na mysli, ale nie rzecz w posiadaniu takiej czy innej broni, tylko w tym, czy beda ja uzywac w razie potrzeby, czy tylko stac i filmowac, jak beda jakies rozroby... co ja bym chciala zeby zrobili? zeby dotrzymali zobowiazan.... zeby nie tylko wymagali od israela dotrzymywania, ale i sami to robili. oczywiscie, ze mozemy.... juz dawno mozemy... ale jak widac, nie bardzo chcemy i nie uwazamy tego za rozwiazanie, bo inaczej to juz bysmy to zrobili, nie? nie, nie musimy lubiec tego, co mamy, ale musimy z tym zyc, co robimy zdaje sie zupelnie niezle.... zyjemy normalnie w nie normalnych warunkach. na tym tez polega posiadanie lub nie, zgoda na posiadanie lub nie, broni atomowej: posiadanie takiej to tez odpowiedzialnosc, ze sie jej nie uzyje przy byle jakiej okazji.... tak samo, jak sie nie bombarduje calej ludnosci przy byle jakiej okazji, nawet jak taka "okazja" jest bombardowanie miast israelskich.... dlatego israel moze miec bron atomowa, a iran i syria nie moga. israel lezy wprawdzie na bliskim wschodzie, ale mentalnosc mieszkancow tego kraju jest mentalnoscia europejska, a nie arabska. to tez jest problem.... ale zapewniam cie, matrek, ze zycie tutaj jest interesujace.... never a dull moment... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Z nieco innej beczki 24.09.07, 11:25 jezuuuuuu matrek..... ty zmieniasz te sygnaturki, jak francuska dama rekawiczki... :)))) ta rosyjska to a propos tego sporu miedzy krajami europy???? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Z nieco innej beczki 24.09.07, 12:00 dana33 napisała: > jezuuuuuu matrek..... ty zmieniasz te sygnaturki, jak francuska dama > rekawiczki... :)))) > ta rosyjska to a propos tego sporu miedzy krajami europy???? :)))) Same automatycznie sie zmieniaja :) No, mniej wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Z nieco innej beczki 24.09.07, 11:58 dana33 napisała: ie, nie jestem antyfeminista, al musze przyznac, ze sposob dyskusji na tematy militarno-strategiczne, masz meski ;))) Nie tam, zadne kwiatki, jedwabne husteczeki, koraliki... ;) > jakiej okazji.... tak samo, jak sie nie bombarduje calej ludnosci > przy byle jakiej okazji, nawet jak taka "okazja" jest bombardowanie > miast israelskich.... dlatego israel moze miec bron atomowa, a iran > i syria nie moga. No to akurat prawda. Chociaz, jak pamietam dyskusje na jednym z Waszych anglojezycznych forow, pod artykulem na temat bojkotu Izraela przez jednego z belgijskich przedsiebiorcow - wlasciciela firmy technologicznej, w protescie przeciwko polityce Waszego panstwa - to mialem wrazenie, ze dobrze ze Wasz guzik atomowy nie jest w rekach dyskutantow, bo juz by Belgii nie bylo :) > israel lezy wprawdzie na bliskim wschodzie, ale mentalnosc > mieszkancow tego kraju jest mentalnoscia europejska, a nie arabska. > to tez jest problem.... No w koncu przez wieki mieszkaliscie wsrod nas :) > ale zapewniam cie, matrek, ze zycie tutaj jest interesujace.... > never a dull moment... :)))) ja akurat mieszkam w Stanach i znam ludzi, ktorzy mimo amerykanskiego obywatelstwa, wyjezdzali stad z izraelskim paszportem na 3 lata, czy tam ile, aby odbyc sluzbe w Waszym wojsku. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Z nieco innej beczki 24.09.07, 12:43 naprawde? nigdy o tym nie pomyslalam.... ale ten kraj to jest zmilitaryzowany bardzo, sila rzeczy.... praktycznie biorac kazdy tutaj byl, jest albo bedzie w wojsku.... :)))) tak to sie zgadza.... przyjezdzaja tez bez israelskiego paszportu, z amerykanskim akurat, tez tylko po to, zeby odsluzyc te 3 lata w wojsku.... no i jak jest wojna, to wracaja i to tak, ze el al musi podstawiac dodatkowe samoloty.... ciagle jeszcze jest tu patriotyzm, ktorego wg mnie brakuje tak bardzo w europie... Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Z nieco innej beczki 24.09.07, 12:47 dana33 napisała: > ciagle jeszcze jest tu patriotyzm, ktorego wg mnie brakuje tak > bardzo w europie... To prawda. Chyba jedyne dzis jeszcze tak patriotyczne kraje, to USA i - jak widac - Izrael. A Europa pod tym wzgledem... lepiej nie wspominac. Ale obawiam, ze kiedys ta Europa bolesnie za to zaplaci. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Z nieco innej beczki 24.09.07, 12:55 europa juz za to placi. wlasnie.... w usa tez mnie to od razu uderzylo, ten patriotyzm... i to taki spokojny i samozrozumialy.... podobaly mi sie te flagi przed kazdym prawie domem, wiszace tam bez wzgledu na to, czy bylo jakies narodowe swieto czy nie.... nu, nie wiem czy wszedzie, ale na florydzie to widzialam i podobalo mi sie. klimat tam podobal mi sie juz duzo mniej... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Z nieco innej beczki 24.09.07, 13:05 dana33 napisała: > europa juz za to placi. > wlasnie.... w usa tez mnie to od razu uderzylo, ten patriotyzm... i > to taki spokojny i samozrozumialy.... podobaly mi sie te flagi przed > kazdym prawie domem, wiszace tam bez wzgledu na to, czy bylo jakies > narodowe swieto czy nie.... nu, nie wiem czy wszedzie, ale na > florydzie to widzialam i podobalo mi sie. > klimat tam podobal mi sie juz duzo mniej... :)))) A mi wlasnie klimat tu podoba sie najbardziej! :) Ale, ale, czy Wy przypadkiem nie macie gorszego? Czytaj, bardziej pustynnych upalow? Z tymi flagami, to nie calkiem tak, Zasadniczo flagi nie wisza powszechnie na budynkach przez caly rok. Pojawiaja sie w swieta, czy z okazji jakich emocjonalnych dla Amerykanow rocznic. Ale i tak sa bardzo patriotyczni. Znam np. ilus ludzi, ktorych september 11 tak bardzo uderzyl, ze wytatuowali sobie te date. To taka glupota troche mom zdaniem, ale trzeba bylo widziec USA gdy wybuchla pierwsza wojna w zatoce - cala Ameryka w zoltych wstazeczkach, na znak solidarnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Z nieco innej beczki 24.09.07, 13:16 nu, nie myslalam o budynkach panstwowych czy urzedach jakichs, tylko wlasnie prywatnych domach florydzkich... widzialam to w punta gorda i charlotte i w calej reszcie tych malych miescinek, ktore byly po prostu sliczne... tez myslalam, ze u nas straszny klimat, ale po florydzie to to pestka.... w tel avivie wilgoc ogromna, ale nie ma porownania z floryda... nu, to sie mieszka zaraz obok tel avivu, w jerozolimie, i ma sie swietny klimat... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Z nieco innej beczki 24.09.07, 14:19 dana33 napisała: > nu, nie myslalam o budynkach panstwowych czy urzedach jakichs, tylko > wlasnie prywatnych domach florydzkich... widzialam to w punta gorda > i charlotte i w calej reszcie tych malych miescinek, ktore byly po > prostu sliczne... > tez myslalam, ze u nas straszny klimat, ale po florydzie to to > pestka.... w tel avivie wilgoc ogromna, ale nie ma porownania z > floryda... > nu, to sie mieszka zaraz obok tel avivu, w jerozolimie, i ma sie > swietny klimat... :)))) Szczerze mowiac, to chcetnie pojechalbym zobaczyc izrael, te wszystkie miejsca, tylko... nie zebym byl strachliwy... ale jakos tak niebezpiecznie tam u Was :) I pomyslec ze to Wasi licealisci przyjezdzaja do Polski w obstawie jak do akcji bojowej :)) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Z nieco innej beczki 24.09.07, 19:12 tu bezpieczniej niz w new yorku na ulicy w nocy.... :))) nu, nasi licealisci przyjezdzaja nie tylko do polski z obstawa, ale rowniez i dorosli wszedzie i zawsze.... jak nam zapowiedzieli ci popierani przez swiat: zyd nie bedzie pewny ni dnia, ni godziny, ni miejsca... no i jak zawsze: przykladow jest dosyc.... nie udawaj strachliwego, nie wierze ci... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Z nieco innej beczki 26.09.07, 04:00 dana33 napisała: > tu bezpieczniej niz w new yorku na ulicy w nocy.... :))) No, powiedzmy ze ... 'nie sadze" ;) Od czasow Gulianiego, NYC jest najbezpieczniejszym wielkim miastem swiata. > nu, nasi licealisci przyjezdzaja nie tylko do polski z obstawa, ale > rowniez i dorosli wszedzie i zawsze.... jak nam zapowiedzieli ci > popierani przez swiat: zyd nie bedzie pewny ni dnia, ni godziny, ni > miejsca... no i jak zawsze: przykladow jest dosyc.... > > nie udawaj strachliwego, nie wierze ci... :)))) Oh, wystarczylo kilka postow, aby polubila mnie kobieta :) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Z nieco innej beczki 26.09.07, 08:17 zgadza sie, giuliani zaprowadzil lad i spokoj, ale mimo to, w jerozolimie w nocy nie jest niebezpiecznie. w dzien tez nie.. :))) nu, i z najbezpieczniejszym na swiecie, to tez powiedzmy, nie sadze.. :))) rega, chwilkie...... ja lubie wszystkich a priori.... a potem podejmuje ostateczne decyzje... :)))) a tak na serio, to lubie ludzi. wszystkich. z malymi wyjatkami.. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
honecker32 Od kilku lat nastapil odwrot 24.09.07, 09:03 jezeli brac zdarzenia z ciagu kilku ostatnich lat to Izrael jest w defensywie. Jesli siegac glebiej do historii bywalo odwrotnie. Moglbys podac jakis przyklad zniszczenia domow palestynczykow i osiedlenia sie tam zydow na przestrzeni ostatnich 7 lat. Niszczenie domow terorystow-samobojcow to inna sprawa. Powtarzasz jakas mantre ktora zaslyszales dawno temu i nie skaples sie ze stracila ona swa aktualnosc Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Od kilku lat nastapil odwrot 24.09.07, 09:09 to do mnie? jesli tak, to ja baba.... mowisz ze israel w ostatnich latach jest w defensywie? to zalezy, co uwazasz za defensywe.... polityczna? tak, zgadzam sie, za duzo pozwala sie wmieszywac usa i eu w jego wlasne sprawy, a to sprawa przezycia i istnienia israela, a nie usa czy eu. tylko wczorajsza wiadomosc, ze znow israel zwalnia 90 terrorystow, nie otrzymujac za to nic wzamian, nawet nie wiadomosci o porwanych israelskich zolnierzach, doprowadzila mnie do wscieklosci wprost niesamowitej. defensywa militarna? nuuuuu, nie przesadzaj... israel sie po prostu cacka z tymi terrorystami... masz jakies watpliwosci co do przewagi militarnej israela? ja nie mam. mieszkam tutaj. i spie spokojnie, uwierz mi. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Od kilku lat nastapil odwrot 24.09.07, 09:09 honecker32 napisał: > Powtarzasz jakas mantre ktora zaslyszales dawno temu i nie skaples > sie ze stracila ona swa aktualnosc Powtarzma jak mantre? Przypominam sobie tylko jeden przypadek, kiedy o tym pisalem wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Nie Arabowie, lecz Persowie niedługo wejdą 24.09.07, 19:40 w posiadanie broni jądrowej! I żadne bajeczki o izraelskich komandosach którzy podobno się wdzierają w głąb Syrii/Iranu nie pomogą! Qrde co za brednie, te izraelskie ćwoki nawet z obdartusami z Hamasu nie dali sobie rady! ;o> A gdy Iran wejdzie w posiadanie broni jądrowej będzie to takie pokerowe "sprawdzam" wobec Izraela. Izraelskie dupki będą wtedy musieli albo oficjalnie przyznać się do posiadania nuków i wycelować je w Iran, albo okarze się że tylko blefowali i obudzili się z ręką w nocniku! ;o> Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Nie Arabowie, lecz Persowie niedługo wejdą 24.09.07, 20:10 slowo okaze, tornson, pisze sie przez z z kropka, a nie przez rz... lubie, jak jestes w dobrym humorze.... a jeszcze bardziej lubie, jak wprowadzasz mnie w dobry humor.... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
miliarder izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 08:50 po co nam taki izrael? inicjuje wojny, zabija i niszczy to co sprzyja równowadze światowej Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 08:52 miliarder napisał: > po co nam taki izrael? > > inicjuje wojny, zabija i niszczy to co sprzyja równowadze światowej poczytaj troche ksiazek, zamiast sledzic jednie Portal Lewicowej Alternatywy Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 08:57 halloooooo miliarder..... ty moze nie potrzebujesz takiego israela, ale ja go potrzebuje i jeszcze jakies 16 milionow innych ludzi... dasz jakis przyklad na zainicjowanie wojny przez israel, czy tylko tak rzucasz jakies puste slowa? zainteresowales mnie tez tym niszczeniem czegos, co sprzyja rownowadze swiatowej.... co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 09:03 dana33 napisała: > halloooooo miliarder..... > ty moze nie potrzebujesz takiego israela, ale ja go potrzebuje i > jeszcze jakies 16 milionow innych ludzi... > > dasz jakis przyklad na zainicjowanie wojny przez israel, czy tylko > tak rzucasz jakies puste slowa? zainteresowales mnie tez tym > niszczeniem czegos, co sprzyja rownowadze swiatowej.... co to jest? W jakim celu spadkobiercy wojennego komunizmu zawierali braterstwo broni z demokratami wojennymi,jakie były ukryte cele? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 09:24 ???????? mozesz jasniej? Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 18:35 mieczsilver napisał: > dana33 napisała: > > > halloooooo miliarder..... > > ty moze nie potrzebujesz takiego israela, ale ja go potrzebuje i > > jeszcze jakies 16 milionow innych ludzi... > > > > dasz jakis przyklad na zainicjowanie wojny przez israel, czy tylko > > tak rzucasz jakies puste slowa? zainteresowales mnie tez tym > > niszczeniem czegos, co sprzyja rownowadze swiatowej.... co to jest? > W jakim celu spadkobiercy wojennego komunizmu zawierali braterstwo broni z > demokratami wojennymi,jakie były ukryte cele? Trzeba sięgnąć do idei syjnizmu/korzenie rasizmu/ oraz wpływu żydowskiego lobby na politykę zagraniczą USA w zakresie nadużywania bezwzględnego prawa silniejszego.Egoistyczny cel chce się załatwić nawet światową porzogą.Dobrze tu wkomponowuje się transformacja pobożnych kłamstw w polityczne szulerstwo.Jestem pod świerzym wrażeniem wykładu na festiwalu nauki "FRAJERZY,PAMIĘTLIWI I KŁAMCY.KŁAMSTWO W PARADYKMACIE EWOLUCYJNYM".Na tym opiera się wyższość szkoły biznesu nad szkołą ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 19:32 mam nadzieje, ze nie oczekujesz ode mnie odpowiedzi na te bzdury, srebrny mieczu.... Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 20:07 dana33 napisała: > mam nadzieje, ze nie oczekujesz ode mnie odpowiedzi na te bzdury, > srebrny mieczu.... Ciekaw jestem je przeczytać.Proszę na adres msk-twso@o2.pl żeby nie zanudzać dyskutantów.Z tymi bzdurami to jest duże ryzyko biorąc pod uwagę teorię względności,pochodzącą zresztą z wybitnego umysłu którym Żydzi mogą się autentycznie pochwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajniak Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 20:40 mieczsilver napisał: > Z tymi bzdurami to jest duże ryzyko biorąc pod uwagę teorię > względności,pochodzącą zresztą z wybitnego umysłu którym > Żydzi mogą się autentycznie pochwalić. mieczsilwer, czy ty znasz teorię względności? Dlaczego Żydzi mogą pochwalić się teorią względności? Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 21:30 pytajniak napisała: > mieczsilver napisał: > > Z tymi bzdurami to jest duże ryzyko biorąc pod uwagę teorię > > względności,pochodzącą zresztą z wybitnego umysłu którym > > Żydzi mogą się autentycznie pochwalić. > > mieczsilwer, czy ty znasz teorię względności? > Dlaczego Żydzi mogą pochwalić się teorią względności? Przekładając to na użytek dana33 odbijam piłeczkę z bzdurami na jej stronę wykorzystując myślenie A.Einsteina odnoszące się do czasoprzestrzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajniak Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 21:38 mieczsilver, zadałam ci dwa pytania. Nie odpowiedziałeś na żadne. Nie potrafisz? W jaki sposób wykorzystujesz "myślenie A.Einsteina odnoszące się do czasoprzestrzeni"? Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 21:47 Jest problem umiejetności odczytania tego co napisałem.Myślenie dany33 uważam za bzdurne dlatego zaproponowałem dialog bezpośredni. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajniak Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 21:58 mieczsilver, przykro mi, że masz problem z umiejętnością odczytania tego co piszesz. Wygląda na to, że masz również problem z odpowiedziami na moje pytania. Ja nie mieszam się do twojej dyskusji z dana33. Pytania bazują wyłącznie na twoich tezach. Potrafisz odpowiedzieć *konkretnie*, czy też wolisz trzymać się zasady, że milczenie jest cenniejsze od srebra? Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 23:44 pytajniak napisała: > mieczsilver, przykro mi, że masz problem z umiejętnością > odczytania tego co piszesz. Wygląda na to, że masz również > problem z odpowiedziami na moje pytania. Ja nie mieszam się > do twojej dyskusji z dana33. Pytania bazują wyłącznie na > twoich tezach. Potrafisz odpowiedzieć *konkretnie*, czy też > wolisz trzymać się zasady, że milczenie jest cenniejsze > od srebra? Mamy rozpocząć nowy wątek z festiwalu nauki o cząstkach i planetach w ruchu i przestrzeni?W przenośni do dana33 myśl jest taką cząstką między naszymi jednostkami jako planetami. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 21:33 przeczytaj jeszcze raz twoj post, srebrny mieczu.... tam wszystkie bzdury sa wymienione.... Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 21:49 dana33 napisała: > przeczytaj jeszcze raz twoj post, srebrny mieczu.... tam wszystkie > bzdury sa wymienione.... Odpowiadam teorią wzgledności. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 09:12 dana33 napisała: > halloooooo miliarder..... > ty moze nie potrzebujesz takiego israela, ale ja go potrzebuje i > jeszcze jakies 16 milionow innych ludzi... > > dasz jakis przyklad na zainicjowanie wojny przez israel, czy tylko > tak rzucasz jakies puste slowa? zainteresowales mnie tez tym > niszczeniem czegos, co sprzyja rownowadze swiatowej.... co to jest? Daj spokoj, to jakis pozyteczny idiota, ktory nie ma pojecia o swiecie, tylko plecie bez odrobiny refleksji to co aktualna moda nakazuje plesc. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 09:25 hmmmm, moge dac spokoj, ale jak on inaczej zauwazy, ze plecie brednie??? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 09:37 dana33 napisała: > hmmmm, moge dac spokoj, ale jak on inaczej zauwazy, ze plecie > brednie??? :)))) Nie zauwazy. Na tym polega m.in. choroba alkoholowa, ze alkoholik jest swiecie przekonany o swoim pelnym zdrowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
j_pietrzak Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 10:47 A najazd na Liban w 81 roku i masakry w Szabri i Szatili ? Może powiesz że to Arabowie sprowokowali israel? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 11:12 ujjjjjj, ale atak..... przede wszystkim nie w 81 tylko w 82. ta pierwsza wojna libanska byla spowodowana ciaglym ostrzeliwaniem israelskich granic, ciaglymi atakami na graniczne osiedla israelskie. wejscie do libanu bylo tylko konsekwencja wieloletniej dzialalnosci terrorystow z terenow libanu. co do sabry i szatili to give me a break, pietrzak.... to byla masakra arabow przez arabow. blad sharona polegal na tym, ze nie przewidzial czegos takiego i nie przeszkodzil w tym. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 12:04 dana33 napisała: > co do sabry i szatili to give me a break, Chyba tym razem powtorze za Toba - give me a break to byla > masakra arabow przez arabow. blad sharona polegal na tym, ze nie > przewidzial czegos takiego i nie przeszkodzil w tym. caly swiat wie ze to robota Waszej armii. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 12:50 caly swiat? jestes pewien? nie bylo w tym obozie ani jednego zolnierza israelskiego. stali obok i niestety, nie ruszyli palcem, zeby zapobiec lub pomoc tym mordowanym. poczytaj to..... ten reportaz nie robi z nas aniolkow, ale napewno to nie byla nasza robota: www.mideastweb.org/Kahan_report.htm Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 13:07 dana33 napisała: > caly swiat? jestes pewien? > nie bylo w tym obozie ani jednego zolnierza israelskiego. > stali obok i niestety, nie ruszyli palcem, zeby zapobiec lub pomoc > tym mordowanym. poczytaj to..... ten reportaz nie robi z nas > aniolkow, ale napewno to nie byla nasza robota: > www.mideastweb.org/Kahan_report.htm To musicie zadbac o jeszcze lepszy marketing polityczny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 13:23 wojne propagandowa, matrek, przegralismy juz dawno... :((( Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 14:22 dana33 napisała: > wojne propagandowa, matrek, przegralismy juz dawno... :((( gwarantuje Co ze kazde panstwo na swicie i kazdy narod chcialby tak "przegrywac" wojny propagandowe jak wy je przegrywacie.... Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 24.09.07, 19:15 nuuuuuuuu, matrek...... zobacz jak ta sabra i shatila goni za nami do dnia dzisiejszego.... tak samo ta slynna "masakra" w jeninie, tak samo to "zamordowanie" mohammeda al dury..... co ty..... w propagandzie arabowie sa duzo, duzo lepsi.... Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 26.09.07, 04:02 dana33 napisała: > nuuuuuuuu, matrek...... zobacz jak ta sabra i shatila goni za nami > do dnia dzisiejszego.... tak samo ta slynna "masakra" w jeninie, tak > samo to "zamordowanie" mohammeda al dury..... co ty..... w > propagandzie arabowie sa duzo, duzo lepsi.... To jakies wpadki propagandowe; tak naprawde to bardzo skutecznie udalo sie Wam zalatwic kilka waznych spraw Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: izrael jak zwykle napada i niszczy 26.09.07, 08:20 hmmmmm..... wypadki propagandowe, mowisz? moze to tak wyglada z twojego konca.... z mojego to troche inaczej.... netanyahu, zamiast pchac sie na stolek premiera, powinien zostac ministrem od "wyjasniania pozycji israelskiej"... moze wtedy nasz "obraz" na swiecie wygladalby troche lepiej.... Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 W pustyni i w puszczy... 24.09.07, 09:04 Nasz pisarz lata temu dał idealną interpretację tego co jest złe (gdy Kalemu ukraść krowa) i dobre (jak Kali ukraść krowa). Dobre jest, jak Izrael troche kradnąc, trochę dostając w prezencie amerykańskie technologie buduje bomby atomowe, latami więzi swojego naukowca, który część o tej hostorii wydagał. Złe - gdy sąsiedni kraj, zagrożony że zrobią mu Sodomę i Gomorę podejrzany jest, iż próbuje podobnie uzbroić się... No i ciągle nie ma pewności, co się naprawdę działo. Czy był nalot na kraj, nie będący w stanie wojny z Izraelem? Czy broń tam projektowano, szarą maść na mendy? Może się okazać, iż tyle tam prawdy, co z magazynami pełnymi broni masowego rażenia w Iraku. Jak mawiał ksiądz profesor Tischner - jest prawda, sama prawda i g..o prawda... Ale jak Łotwa lub republika Moldowy zrobi nalot na reaktor nuklearny w Świerku pod Warszawą, to chyba się zdenerwuję... Albo po "brawurowej akcji" będę razem z innymi Warszawiakami świecić w nocy, po dawce "promili z plutonu" Proponuje wprowadzić zakaz bombardowania cudzych instalacji podejrzewanych o radioaktywność, bo szlak trafi ten świat. W imię Boga Jedynego, Jawhwe, Jezusa i proroka Mahometa. Szalom Salam Aleikum Bóg z wami... Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: W pustyni i w puszczy... 24.09.07, 09:32 sekwano szanowny..... mam pare pytan w zwiazku z twoim postem: 1. co israel ukradl? 2. jaki kraj nie wiezi ludzi, zdradzajacych tajemnice panstwowe? 3. jaki sasiedni kraj jest zagrozony sodoma i gomora przez israel? gdzies slyszales, ze israel grozil komus wymazaniem z mapy swiata i wrzuceniem do morza? 4. oczywiscie, ze moze sie okazac.... czy to znaczy, ze mamy poczekac i przekonac sie, ze mielismy racje? 5. lotwa i moldowa nie sa w stanie wojny z polska. kraje arabskie sa w stanie wojny z israelem. lotwa i moldowa jeszcze nie zaatakowaly nigdy polski. arabowie wywoluja wojny z israelam srednio co 10 lat. nie widzisz roznicy? 6. szlak swiata nie trafi, najwyzej szlag. 7. nie mam watpliwosci, ze bog jest z nami. ty masz? Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: W pustyni i w puszczy... 24.09.07, 10:40 dana33 napisała: > sekwano szanowny..... mam pare pytan w zwiazku z twoim postem: > > 1. co israel ukradl? Sa bardzo powazne przeslanki, to twierdzen ze izrael ukradl z USA materialy do produkcji swojej bomby atomowej. Choc moze trudno nazwac to kradzieżą, bo istnieja tez powazne podstawy do twierdzen, ze amerykanie tak nie bardzo przeszkadzali Wam w tej kradziezy.... No, ukradliscie takze plany francuskiego samolotu Mirage, na ktorych podstawie opracowaliscie wlasnego Kfira, pewno znalazloby sie jeszcze kilka innych rzeczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: W pustyni i w puszczy... 24.09.07, 11:02 co do kradziezy planow mirage to oczywiscie masz racje, rzeczywiscie je ukradlismy i to byl majstersztyk nie? :)))) ale widzisz, znow nie ma dymu bez ognia.... israelskie lotnictwo bylo calkowicie oparte na francuskich mirage'ach. francuzi ladnie, jako kare za to, ze israel nie dal sie zepchnac do morza w 67 zrobili nam embargo. znaczy sie nie ma czesci zamiennych do mirage'ow i to znaczy, ze israel nie moze sie bronic. zeby zmienic cale lotnictwo wojenne to potrzeba troche czasu, a israel nie moze sobie pozwolic nawet na jeden dzien bycia bez obrony. tak ze nie bylo rady innej, tylko wykrasc te plany i robic czesci zamienne samemu, az do zmiany kompletnej samolotow bojowych. kfir jest o niebo lepszy od mirage... :))) natomiast co do kradziezy broni czy planow w usa, to lepiej nie uzywac tego slowa.... jest doskonala wspolpraca miedzy oba krajami w tej sprawie i lepiej uzywac slowa wymiana... wymiana, wspolpraca i ulepszanie.. :)))) zdobyte w 67 roku czolgi rosyjskie zostaly przez israel poprawione, ulepszone, dostosowane do tutejszych warunkow i dlugo uzywane... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: W pustyni i w puszczy... 24.09.07, 21:39 dana33 napisała: > co do kradziezy planow mirage to oczywiscie masz racje, rzeczywiscie > je ukradlismy i to byl majstersztyk nie? :)))) > ale widzisz, znow nie ma dymu bez ognia.... israelskie lotnictwo > bylo calkowicie oparte na francuskich mirage'ach. francuzi ladnie, > jako kare za to, ze israel nie dal sie zepchnac do morza w 67 > zrobili nam embargo. znaczy sie nie ma czesci zamiennych do mirage'ow > i to znaczy, ze israel nie moze sie bronic. zeby zmienic cale > lotnictwo wojenne to potrzeba troche czasu, a israel nie moze sobie > pozwolic nawet na jeden dzien bycia bez obrony. tak ze nie bylo rady > innej, tylko wykrasc te plany i robic czesci zamienne samemu, az do > zmiany kompletnej samolotow bojowych. kfir jest o niebo lepszy od > mirage... :))) > natomiast co do kradziezy broni czy planow w usa, to lepiej nie > uzywac tego slowa.... jest doskonala wspolpraca miedzy oba krajami w > tej sprawie i lepiej uzywac slowa wymiana... wymiana, wspolpraca i > ulepszanie.. :)))) Czy to nie mądrość Kalego.Do tego jeszcze ze wsparciem Boga. > zdobyte w 67 roku czolgi rosyjskie zostaly przez israel poprawione, > ulepszone, dostosowane do tutejszych warunkow i dlugo uzywane... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ylemai Jednego Izraelowi wciąż brak: 24.09.07, 09:08 zdolności do przetrwania ataku. Polska po ataku atomowym, bez Warszawy, Łodzi, Poznania czy Krakowa wciąż będzie istnieć. Pierwszy atak nuklearny na Izrael będzie zaś ostatnim. 100kt eksplozje w TelAvivie, Hajfie, Beerszebie i Peta Tikva eliminują to państwo raz na zawsze. Dlatego nikogo nie powinno dziwić, że kraj ten musi prowadzić politykę wyprzedzających uderzeń. Sąsiedzi z bronią nuklearną to dla Izraela koniec świata. A że wcześniej czy później każdy atomówkę uzyska, Izrael odwleka jedynie swój nieuchronny koniec - chyba że wcześniej wbije niebezpiecznych sąsiadów do poziomu kamienia łupanego. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 24.09.07, 09:17 ylemai napisał: > istnieć. Pierwszy atak nuklearny na Izrael będzie zaś ostatnim. 100kt eksplozje > w TelAvivie, Hajfie, Beerszebie i Peta Tikva eliminują to państwo raz na zawsze > . Jeszcze dlugo iran, czy Syria nie beda w stanie wyprodukowac bomby 100 KT. W przewidywalnym okresie czasu, 5 - 20 KT, to wszystko na co te panstwa moga liczyc. > Odpowiedz Link Zgłoś
ylemai Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 24.09.07, 09:33 łatwiej zrobić bombę 100kT niż 5kT. Miniaturyzacja ładunków nuklearnych do poziomu taktycznego to jest prawdziwy problem. Poczytaj sobie o problemach jakie przodujące nuklearnie państwa - USA i Związek Radziecki miały z wdrażaniem artylerii jądrowej. Rusznica Davy Crockett dla kogoś? :) Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 24.09.07, 09:39 ylemai napisał: > łatwiej zrobić bombę 100kT niż 5kT. Miniaturyzacja ładunków nuklearnych do > poziomu taktycznego to jest prawdziwy problem. Poczytaj sobie o problemach jaki > e > przodujące nuklearnie państwa - USA i Związek Radziecki miały z wdrażaniem > artylerii jądrowej. Rusznica Davy Crockett dla kogoś? :) ja wiem o czym piszesz, ale jak sam napisales "mialy". W tym wypoadku rzecz nie w technologi, lecz w odpiedniej ilosci materialu to produkcji broni atomowej. Zauwaz, ze ameryknaie tez nie uzyli w roku 45 bomby 100 KT. Odpowiedz Link Zgłoś
ylemai Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 24.09.07, 10:42 A czy jest tak, że siła ładunku nuklearnego rośnie liniowo do ilości materiału rozszczepialnego? Ładunek spod Nagasaki miał moc ~20kT, bomba ważyła kilka ton. Dziś banalna bomba plutonowa, jak np amerykańska B61 ma moc do 350kT a jest dziesięć razy lżejsza. Fizyka nuklearna poczyniła duże postępy przez ostatnie 60 lat i dziś 100kT to ładunek banalny do wyprodukowania. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 24.09.07, 10:48 To co jest banalne w tym zakresie dla amerykanow, jest technologicznym kosmosem dla Iranu. Podobnie jak pociski balistyczne, ktore w USA potrafi w ciagu kilku miesiecy wyprodukowac kazda sredniej wielkosci firma, a iranowi cale lata zajmuje opracowanie kiepskiego prototypu. Odpowiedz Link Zgłoś
ylemai Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 24.09.07, 11:32 technika Iranu '07 = technika USA '70 Iran nie jest krajem trzeciego świata, tylko drugiego. Iran =/= Irak. Nie jest tak źle, sprzęt irański przedstawia niezły poziom, i ten kraj ma wszelki potencjał do tego by lokalnym mocarstwem zostać. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 24.09.07, 12:09 ylemai napisał: > technika Iranu '07 = technika USA '70 > Iran nie jest krajem trzeciego świata, tylko drugiego. Iran =/= Irak. > Nie jest tak źle, sprzęt irański przedstawia niezły poziom, i ten kraj ma > wszelki potencjał do tego by lokalnym mocarstwem zostać. Tak czy inaczej, gdy amerykanie mieli klopoty z rakietami nosnymi Lockheeda Martina i Boeinga do pocisku GBI, ktory ma byc zainstalowany w Polsce, niezbyt znana na swiecie firma OSC w ciagu kilku miesiecy opracowala rakiete, ktora ktora wygrala rywalizacje z rakietami Lockheeda i Boeinga na nosiciela glowicy kinetycznej EKV. To jest roznica technologii i wiedzy, pomiedzy USA, a krajami bliskiego wschodu. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 24.09.07, 09:36 hmmm, nie masz ylemai zadnych nadzieji na to, ze arabowie w koncu zrozumieja, ze lepiej zyc w spokoju obok siebie, niz probowac zlikwidowac israel? ja mam. ja mysle, ze w koncu zrozumieja, ze maja o wiele wiecej korzysci z israela, niz z jakiegokolwiek innego kraju arabskiego. juz teraz placza nad opuszczeniem gazy przez israel... jeszcze jakies 3-4 pokolenia i bedzie git... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 24.09.07, 09:41 dana33 napisała: > hmmm, nie masz ylemai zadnych nadzieji na to, ze arabowie w koncu > zrozumieja, ze lepiej zyc w spokoju obok siebie, niz probowac > zlikwidowac israel? ja mam. ja mysle, ze w koncu zrozumieja, ze maja > o wiele wiecej korzysci z israela, niz z jakiegokolwiek innego kraju > arabskiego. juz teraz placza nad opuszczeniem gazy przez israel... > jeszcze jakies 3-4 pokolenia i bedzie git... :)))) Korzysci z Izreaela? A jaka korzysc ma Syrja, czy Iran z istnienia Waszego panstwa? Zdaje sie ze macie raczej niewielka wymiane handlowa ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 24.09.07, 10:01 hmmmmm, za czasow szacha iranu wymiana handlowa z israelem byla niezla... :)))) tak prawde mowiac, to o jakiej wymianie handlowej z syria, iranem czy innym krajem arabskim mozna miec? polska ma? bo naprawde nie wiem, ale tez wiem, ze nie produkuja bog wie czego, co warte jest jakiejs wymiany.... owoce cytrusowe polska ma z hiszpanii tez, nie? arabowie palestynscy oczywiscie mieli i moga miec korzysci z israela i to ogromne, matrek. mieli je juz przed era generalissimo... wymiana handlowa kwitla, gospodarczo bylo im duzo, duzo lepiej.... powinienes widziec te korki samochodowe z jerozolimy do bethlehem co sobote: jerozolimczanie regularnie odwiedzali rynek bethlehemski, robili zakupy w sklepach arabskich, a potem wszyscy szli na obiad do arabskich restauracji.... moze nie bylo miedzy nami szalonej milosci, ale stosunki byly calkiem, calkiem.... arabowie palestynscy otrzymaja pomoc w rozwoju swojego kraju tylko i wylacznie od israela, zadne arabskie panstwo nie ruszy palcem, jak w koncu ta ich niezalezna palestyna powstanie. arabskie panstwa za zainteresowane w arabach palestynskich tylko tak dlugo, jak moga ich wykorzystac do walki z israelem. pomoc lekarska, elektrycznosc, gaz i wode dostaja arabowie palestynscy od israela od zawsze i do dnia dzisiejszego. za darmo. ucza sia na naszych uniwersytetach. handel dalej istnieje, chociaz nie w takiej skali, jak dawniej. malo korzysci? Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 24.09.07, 10:35 No wiem, wiem - o ile sie nie mysle, Izrael lozy tez chyba finansowo na Autonomie. I tylko dzieki tej pomocy Autonomia zyje. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 24.09.07, 11:09 nu, swiat caly lozy na ich utrzymanie, nie tylko my. ale my zapewniamy im prace, przynajmniej w jakiejs czesci, bo oni sami nie umieja zapewnic pracy swoim obywatelom, a pieniadze przeznaczone na rozwoj tego ich panstwa in spe ida na terror i garnitury armani tej wierchuszki, co je kupuje w tel avivie... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ws_us Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 24.09.07, 16:26 dana33,czytajac twoje posty nie sposob oprzec sie wrazeniu ze NIE MA ZECZY ktora Izrael by zrobil ZLE. Masz jednak na tyle intelektualnej finezji ze nie nazywasz swoich oponentow antysemitami (95% tego typu dyskusji tak sie wlasnie konczy). Wymigiwanie sie Izraela od jakiejkowiek odpowiedzialnosci za dzisiejszy stan zeczy jest nie do zaakceptowania. Samokrytycyzm….nie licze na to. Jest prawie niemozliwe z toba dyskutowac gdyz dyskusja to nie jest a relatywnie dobrze wyekzekwowana manipulacja faktow. Jestem tylko ciekaw czy piszesz to z piwnicy Adama czy z “kraju”. Shalom. PS. Nalezy Ci sie kredyt za znajomosc jezykow obcych. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 24.09.07, 19:27 hmmmmm, przede wszystkim to nalezy mi sie kredyt za to, ze nawet po 40 latach nie mieszkania w polsce ciagle jeszcze wiem, ze rzecz pisze sie przez rz... a z pozostalymi 5 jezykami tez daje sobie jakos rade... :)))) dlaczego nie jest mozliwe dyskutowac ze mna? moze nie masz dostatecznie silnych argumentow? alez moj drogi, nie mam absolutnie zadnych oporow nazwac kogos antysemita, jesli nim jest. inne zdanie w dyskusji nie robi z czlowieka antysemity..... jakos innych oponentow oprocz matreka nie zauwazylam, a i matreka nie moge nazwac znow wrogiem zydow.... zwyczajnie mial swoje zdanie, i do tego dyskusja byla bardzo mila... tryglawson, plog i pietrzak przeciez nie sa powaznymi dyskutantami, bo jakos nie mieli argumentow specjalnych.... a ty? nu, jak widac nie rozumiesz tego, co ja pisze, jesli odpowiadasz mi, ze wg mnie nie ma rzeczy, ktora israel by zrobil zle..... gdzies to napisalam? bo jak dobrze pamietam, to wlasnie pisalam i o bledach israela i o nie zawsze odpowiednich reakcjach mojego mocarstwa..... naucz sie moze rozumiec to, co pisze? Odpowiedz Link Zgłoś
ws_us Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 25.09.07, 01:26 Nie oczekiwalem niczego innego, TY masz racje...nic sie nie zmienilo. Mimo wszystko powodzenia zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 25.09.07, 01:37 uwazasz, ze mam racje? to ladnie.... wprawdzie nic takiego nie napisalam, ale jesli nie masz argumentow, zeby obalic moje, to znaczy ze mam racje... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ws_us Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 25.09.07, 13:35 Zachowujesz sie jak uciekinier z zakladu psychiatrycznego(bardzo prawdopodobne). Widac ze nie lapiesz nuansow jezykowych i traktujesz tekst w sposob prostacki.Sprubuje inaczej: Shut up, either you're mental case or a total moron. Please do not respond ...for God's sake. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 25.09.07, 14:06 hahahahaha...... nu, ja to zamykam buzie, kiedy ja decyduje, nie kto inny.... :)))) ciagle jeszcze nie masz argumentow, zeby moje obalic... ucieczka do pisania bredni o zakladach psychiatrycznych tez nie zmieni tego faktu, ze argumentow ci brak. rzucanie inwektyw w rodzaju moron rowniez nie zmieni faktu braku argumentow z twojej strony, ale dodatkowo pokazuje brak wychowania. nu, co zrobic.... to twoje zle wychowanie, nie moje... lepiej bedzie, jak bedziesz probowal przez o z kreska, a nie przez u.... Odpowiedz Link Zgłoś
ws_us Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 25.09.07, 16:43 I didn't attempt to discuss with you anything in first place. You remind me of a Jewish merchant from New York City, pushy and obnoxious. By the way “obalanie argumentow” is not my specialty, it’s yours, doesn’t matter what type of argument it is. I simply don’t like you…period. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 25.09.07, 21:15 jewish merchant from new york city? nu, tego jeszcze nie bylo, przynajmniej oryginalnie... :))) you don't like me? nu, i will survive, wsus... jak by nie bylo, jakies uczucie masz, nawet jak jest to nie lubienie.... w przeciwienstwie do mnie: jestes mi kompletnie obojetny... Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant You are not Shakespeare buddy! 25.09.07, 22:26 A Twoj post nie jest zalazkiem nowego "Kupca weneckiego"... Dana, you're losing your precious time to this idiot. Odpowiedz Link Zgłoś
task2 Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 24.09.07, 18:36 > pomoc lekarska, elektrycznosc, gaz > i wode dostaja arabowie palestynscy od israela od zawsze i do dnia > dzisiejszego. za darmo. Pomoc lekarska? A co znaczą te karetki z palestynskimi pacjentami zatrzymywane przez wojska izraelskie na różnych barierach, szlabanach i zaporach; tak długo przetrzymywanych że pacjent umiera? Elektryczność? Właśnie widzimy jak to jest obecnie w strefie Gazy. Gaz? Tak, łzawiący. Woda? Jest kradziona przez Izrael gdzie się da. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 24.09.07, 19:34 hahahaha, ales mnie rozbawil tasku...... nawet nie bede ci tu wyjasniac, bo przeciez znasz prawde, a ja nie z tych co traca czas na gadanie do sciany.... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant A propos tzw. Palestynczykow w karetkach 25.09.07, 22:28 youtube.com/watch?v=Avm-9IglHTg Odpowiedz Link Zgłoś
ylemai Re: Jednego Izraelowi wciąż brak: 24.09.07, 10:48 Nie, bo większość Arabów ma specyficzną mentalność, płynącą z obyczajowości plemiennej. Oni nie myślą racjonalnie, co się opłaca. Liczy się to co honorowe, w dość prymitywnym rozumieniu honoru. Izrael jest plamą na arabskim honorze, i dlatego problem z nim będzie coraz częściej powracał... A do tego są szyici z Iranu, którzy marzą o nadejściu Mahdiego i gotowi są je przyśpieszyć... Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Już chyba tylko syjonizm jest ostatnią nadzieją 24.09.07, 09:18 wobec islamizacji Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Już chyba tylko syjonizm jest ostatnią nadzie 24.09.07, 18:52 profanum_vulgus napisał: > wobec islamizacji Europy. > Nadzieją jest rosnące znaczenie pojęcia "Bóg jest Prawdą,kto szuka prawdy szuka Boga,choćby sam o tym nie wiedział"Tradycje wiary mogą oglosić ranking na ilość pobożnych kłamstw,a te w historii sprawowania władzy były transferowane na polityczne szulerstwo.Wyrafinowane szulerstwo prowadzi do politycznego bandytyzmu.Tak spadkobiercy wojennego komunizmu pod wodzą A.Kwaśniewskiego prezydenta "Oszusta" zawarli braterstwo broni z demokratami wojennymi aby realizować ukryte cele. Odpowiedz Link Zgłoś
kwakwarakwa Aj waj, co za szum, co za gewalt 24.09.07, 09:19 u nas w Kwaczystanie kradną niemal wszyscy, nie tylko komandosi. I co? I nic. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Aj waj, co za szum, co za gewalt 24.09.07, 10:05 hahahahaha..... kradna wszedzie na calym swiecie.... tak wyglada rzadza pieniadza... :))))) niektorzy tylko nie widza dalej, niz israel... nu, tak juz maja... :) Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Aj waj, co za szum, co za gewalt 24.09.07, 18:57 kwakwarakwa napisał: > u nas w Kwaczystanie kradną niemal wszyscy, nie tylko komandosi. I co? I nic. > Amen. To antyobywatelska ustawa zasadnicza stworzyła pogodę dla politycznych szulerów i korupcji.Obywatelom odebrano możliwość ukazywania powiązań personalnych układów,gdzie brak praworządności przyjmowano jako cnotę.Było to efektem kontraktu okrągłostołowego,który roztoczył parasol ochronny nad tajnym państwem,które reżyserowało nie tylko ludzkie życiorysy,ale przestępstwa,a nawet i zbrodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Aj waj, co za szum, co za gewalt 24.09.07, 19:35 widze, srebrny mieczu, ze u ciebie zasob slow polskich zaczyna sie i konczy na slowie szuler.... tez dobrze, moglo byc wogole bez zadnego slowa nie? Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Aj waj, co za szum, co za gewalt 24.09.07, 19:53 Pisałem wyżej o kłamstwie w paradygmacie ewolucyjnym,które było m.innymi podstawą do wyższości szkły biznesu nad szkołą ekonomii.Samego twórcę gospodarki rynkowej przygniotły refleksje związane z pytaniem JAKI ROZWÓJ?Jak dotąd jest realizowany pod dyktando włąśnie politycznych szulerów.Jest na dzieja w "Bogu,który jest Prawdą" i od niego płynącej sztuki rozwijającej intelktualnie,kształtującej siłę woli i uczucia.Nadużywanie bezwzględnego prawa silniejszego nie służy temu i boskiemu i ludzkiemu celowi. Odpowiedz Link Zgłoś
ws_us Atomowa tajemnica izraelskiego nalotu na Syrię? 24.09.07, 14:14 Cala ta konwersacja o "naszych chlopakach" i "naszym kraju" w jezyku Polskim w polskojezycznej gazecie(?) jest surrealistyczna...weird, very weird. Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Atomowa tajemnica izraelskiego nalotu na Syri 24.09.07, 19:03 ws_us napisał: > Cala ta konwersacja o "naszych chlopakach" i "naszym kraju" w > jezyku Polskim w polskojezycznej gazecie(?) jest > surrealistyczna...weird, very weird. Karl R.Popper,Żyd zresztą,przestrzegał swoich pobratymców przed nadmiernym angażowaniem się w budowę systemów,które do perfekcji opanowały stosowanie bezwzględnego prawa silniejszego,oby sytuacja się nie powtórzyła. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Atomowa tajemnica izraelskiego nalotu na Syri 24.09.07, 19:13 tak uwazasz? nu, ja tak nie uwazam.... polska jest tez moim krajem... Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Atomowa tajemnica izraelskiego nalotu na Syri 24.09.07, 20:00 dana33 napisała: > tak uwazasz? nu, ja tak nie uwazam.... polska jest tez moim krajem... który ma swój literacki język. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Atomowa tajemnica izraelskiego nalotu na Syri 24.09.07, 20:13 zgadza sie..... polska ma tez literacki jezyk..... cos w moim polskim nie jest w porzadku? mozliwe, ze nie jest. jakby nie bylo, nie uzywam tego jezyka na codzien od 40 lat.... Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Atomowa tajemnica izraelskiego nalotu na Syri 24.09.07, 20:19 dana33 napisała: > zgadza sie..... polska ma tez literacki jezyk..... cos w moim polskim > nie jest w porzadku? > mozliwe, ze nie jest. jakby nie bylo, nie uzywam tego jezyka na > codzien od 40 lat.... Również trudności w argumentowaniu,bo epitety wychodzą spod lekkiej ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Atomowa tajemnica izraelskiego nalotu na Syri 24.09.07, 21:29 hmmm, widze, ze moj polski jest rzeczywiscie bardzo slaby.... gdzie zauwazyles epitety, srebrny mieczu? Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Atomowa tajemnica izraelskiego nalotu na Syri 24.09.07, 22:37 dana33 napisała: > hmmm, widze, ze moj polski jest rzeczywiscie bardzo slaby.... gdzie > zauwazyles epitety, srebrny mieczu? W bzdurach Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Atomowa tajemnica izraelskiego nalotu na Syri 25.09.07, 00:48 aaaaaaaa, rozumiem..... napisac komus, ze pisze bzdury to epitet... strasznie cie przepraszam, nie mialam zamiaru... a jak napisac komus, ze pisze bzdury, zeby to nie byl epitet? Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Atomowa tajemnica izraelskiego nalotu na Syri 25.09.07, 07:30 dana33 napisała: > aaaaaaaa, rozumiem..... napisac komus, ze pisze bzdury to epitet... > strasznie cie przepraszam, nie mialam zamiaru... > a jak napisac komus, ze pisze bzdury, zeby to nie byl epitet? Argument za argument.W skrócie przedstawiłem swój punkt widzenia na historię,której jestem świadkiem.Inaczej widzę budowę nowego porządku w Świecie to jest odejście od starostestamentowej barbażyńskiej szkoły i korzystanie z osiągnięć ewolucji myślenia.Chodzi o ten pion rozwoju intelektualnego,który ma początek w odkrywaniu praw stworzenia i natury i o sztukę życia kształtującą wolę i uczucia.Takie impulsy płyną ze starej Europy,która tak wiele doświadczyła i w której niestety jeszcze sporo pozostało aby gloryfikować bezwzględne prawo silniejszego w spadku po wojennym komuniżmie /vide A.Kwaśniewski prezydent "Oszust"/.Jak wspomniałem sprawy potoczyły się na zasadzie śnieżnej kuli. Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Atomowa tajemnica izraelskiego nalotu na Syri 24.09.07, 20:15 mieczsilver napisał: > dana33 napisała: > > > tak uwazasz? nu, ja tak nie uwazam.... polska jest tez moim krajem... > który ma swój literacki język. I historyczne doświadczenie,żeby nie wspomagać egoizmy sposobu sprawowania władzy prowadzące do zbrodni i masowych mordów. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson HAHAHA! Co za brednie! "Izraelscy komandosi"? ;oD 24.09.07, 19:36 Ci izraelscy komandosi obskoczyli tęgie baty od obdartusów z Hamasu, a teraz niby mieliby wedrzeć się w głąb Syrii?? ;o) Skączcie z tą rasistowską megalomanią!! Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: HAHAHA! Co za brednie! "Izraelscy komandosi"? 24.09.07, 19:57 tornson napisał: > Ci izraelscy komandosi obskoczyli tęgie baty od obdartusów z Hamasu, a teraz > niby mieliby wedrzeć się w głąb Syrii?? ;o) > Skączcie z tą rasistowską megalomanią!! Proszę bliżej kto tu jest rasistą?!W moim mniemaniu rasizm ma początki wybranego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Chodzi mi o media które robią jakiś herosów 24.09.07, 22:28 i nadludzi z komandosów USA i Izraela "biała chrześcijańska rasa", "cywilizacja zachodu", że niby ich komandosi robią co chcą i z kim chcą gdzie tylko chcą!! To są brednie! Już widzę komandosów amerykańskich w Iranie czy Izraelskich w Syrii, to byłaby dla nich masakra. Inaczej, precyzyjne uderzenia sił specjalnych w Palestynie i Iraku, niby wspaniałe akcje komandosów wymierzone w terrorystów, w rzeczywistości masakry ludności cywilnej. O te kłamstwa mi chodziło! Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Chodzi mi o media które robią jakiś herosów 24.09.07, 22:45 tornson napisał: > i nadludzi z komandosów USA i Izraela "biała chrześcijańska rasa", "cywilizacja > zachodu", że niby ich komandosi robią co chcą i z kim chcą gdzie tylko chcą!! > To są brednie! Już widzę komandosów amerykańskich w Iranie czy Izraelskich w > Syrii, to byłaby dla nich masakra. Inaczej, precyzyjne uderzenia sił specjalnyc > h > w Palestynie i Iraku, niby wspaniałe akcje komandosów wymierzone w terrorystów, > w rzeczywistości masakry ludności cywilnej. > O te kłamstwa mi chodziło! Dziękuję za wyjaśnienie jak tak dalej sprawy się potoczą i taki będzie sposób myślenia to konflikt cywilizacyjny stanie się ciałem jak grzmiał Papież-Polak.Ze swojej strony dodam,że rasizm ma biblijne korzenie.Zauważył to Żyd Karl.R.Popper autor dwutomowego dzieła "Społeczeństwo otwarte i jego wrogowie",który oceniając faszyzm i komunizm miał problemy z wydaniem swojej książki. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: HAHAHA! Co za brednie! "Izraelscy komandosi"? 24.09.07, 20:12 slowo skonczcie pisze sie, tornson, przez on, a nie przez a z kreska.. :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
tornson No i co z tego??? 24.09.07, 22:22 dana33 napisała: > slowo skonczcie pisze sie, tornson, przez on, a nie przez a z > kreska.. :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: No i co z tego??? 24.09.07, 22:55 pytajniak napisała: > szczego? Sprawy są zbyt poważne aby je olewać.Ważne w tym wszystkim jest aby pięść jednego człowieka była w odpowiedniej odległości od nosa drugiego.Cała wiedza jest zawarta w tajnych państwach,które są żródłami intryg i hipokryzji. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: No i co z tego??? 25.09.07, 00:55 jezuuuuuuuuuuuuu...... dobrze, ze sie krzesla przytrzymalam, bo jak nic rozwalilabym sufit u sasiada, srebrny mieczu..... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek drogi tornsonie - dwa slowa - Entebbe 1976 25.09.07, 15:55 i wszystko jasne.... Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Atomowa tajemnica izraelskiego nalotu na Syrię? 24.09.07, 20:32 Szczęść Boże. Kogo może nie cieszyć tak harmonijna współpraca wyznawców Niebiańskiej Drogi i Islamu. Prawdziwe porozumienia ponad podziałami. Odpowiedz Link Zgłoś
rakunica Tajemnica - kto podrzucil probki? 24.09.07, 21:56 Czy to oznacza poczatek wojny przeciwko Iranowi? Pretekst zostal odnaleziony (podrzucony?)- z naruszeniem prawa miedzynarodowego. Bombardowanie cudzego terytorium to agresja. Znamy to z 1 wrzesnia 1939. Anna Kozlowska Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Tajemnica - kto podrzucil probki? 24.09.07, 22:59 rakunica napisała: > Czy to oznacza poczatek wojny przeciwko Iranowi? Pretekst zostal odnaleziony > (podrzucony?)- z naruszeniem prawa miedzynarodowego. > Bombardowanie cudzego terytorium to agresja. Znamy to z 1 wrzesnia 1939. >Warto sobie przypomnieć kto finansował rozwój machiny do niszczenia i zabijania i przeciwko komu to się obróciło.Problem odżył z racji filmu KATYŃ Andrzeja Wajdy. > Anna Kozlowska Odpowiedz Link Zgłoś
rakunica Re: Tajemnica - kto podrzucil probki? 24.09.07, 23:02 Artykul sprzed dwoch lat z BBC - juz wtedy Syria i Iran czuly wspolne zagrozenia ze strony "policjantow swiata". Iranowi grozi sie od dawna. Mysle, ze atak na Iran jest bardziej prawdopodobny niz na Syrie - ze wzgledu na polozenie. Jeszcze tylko dzielni komandosi znajda cos w Iranie i - droga do walki o pokoj i demokracje otwarta. Bronie masowego razenia byly pretekstem do rozpoczecia inwazji na Irak. Anna Kozlowska ------------------ www.bbc.co.uk/polish/worldnews/story/2005/02/printable/050216_iran_syria.shtml środa 16. lutego 2005, 19:26 (CET) Sojusz syryjsko-irański? Rządy Iranu i Syrii zapowiadają, że wspólnie stawią czoła obecnym i przyszłym wyzwaniom i zagrożeniom. Taki komunikat pojawił się po wizycie syryjskiego premiera Mohammada Naji Otri'ego w Teheranie. Premier Otri wyjaśniał, że do rozmów doszło w czasie ważnym dla obu państw. Irański wiceprezydent Mohammad Reza Aref twierdzi, że jego rząd jest gotów pomóc Syrii. Waszyngton oskarża Iran i Syrię Obserwatorzy podkreślają, że oba kraje znajdują się w głębokim sporze dyplomatycznym ze Stanami Zjednoczonymi. Waszyngton twierdzi, że Iran próbuje zbudować bombę nuklearną. W ostatnich miesiącach Syria znajduje się pod dużą presją, przede wszystkim Stanów Zjednoczonych i Izraela, które oskarżają jej władze o wspieranie ekstremistycznych grup zbrojnych, działających na Bliskim Wschodzie. Głos w sprawie zabrała również szefowa amerykańskiej dyplomacji Condoleezza Rice: “Podjęliśmy działania, które uważamy za konieczne w obecnej chwili. Niestety, lista rozbieżności pomiędzy nami a Syrią wydłuża się. Wcześniej jasno wyrażaliśmy nasze obawy w związku z poparciem tego kraju dla terroryzmu. Syryjski rząd znajduje się na ścieżce, na której wzajemne stosunki nie tylko się nie polepszają, a wręcz ulegają dalszemu pogorszeniu.” Waszyngton wezwał do kraju na konsultacje amerykańską ambasador w Damaszku Margaret Scobie po tym jak w Libanie zginął w zamachu bomobowym były premier tego kraju Rafik Hariri. Dziś w Bejrucie odbył się pogrzeb. Wybuch w pobliżu irańskiej elektrowni Tymczasem irańska państwowa telewizja podała, że doszło do eksplozji w pobliżu powstającej elektrowni atomowej na południu kraju. Irańska państwowa telewizja nadała wypowiedź wyższego oficera tamtejszej armii, który stwierdził, że wybuch w pobliżu budowanego zakładu nuklearnego na południu kraju, był częścią prac konstrukcyjnych przy wznoszonej w tamtym rejonie tamie. Według różnych wcześniejszych doniesień przyczyną wybuchu mógł być dodatkowy zbiornik z paliwem, zgubiony przez irański samolot ewentualnie rakieta wystrzelona z niezidentyfikowanej maszyny. Wcześniej rząd w Teheranie oskarżył Amerykanów o wysyłanie nad irańskie elektrownie i reaktory, bezzałogowych maszyn rozpoznawczych. Twierdzi również, że cały program atomowy ma charakter cywilny. Zakład nuklearny w Deilam powstaje przy wsparciu Rosjan. Ambasada rosyjska w Teheranie twierdzi również, po skontaktowaniu się z rodakami pracującymi na miejscu, że wybuch nie był wynikiem ataku. Także dziś rosyjski minister obrony potwierdził, że trwają rozmowy z Syrią o dostawach do tego kraju przeciwlotniczego systemu krótkiego zasięgu Strzelec. Nie podał jednak bliższych szczegółów. Zaprzeczył jedynie by w grę wchodziła sprzedaż do Syrii przenośnych systemów Igła, albo systemu rakietowego dalekiego zasięgu Iskander. Zdaniem moskiewskiego korespondenta BBC, te wypowiedzi można traktować jako próbę uspokojenia Izraela. Izraelski premier Ariel Szaron wyraził niedawno zaniepokojenie militarnymi kontaktami syryjsko-rosyjskimi. Obserwatorzy podkreślają natomiast, że Syria, podobnie jak wiele innych krajów arabskich, od lat jest stałym odbiorcą wcześniej sowieckiego, a dziś rosyjskiego uzbrojenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Tajemnica - kto podrzucil probki? 24.09.07, 23:37 Takie są konsekwencje spirali zbrojeń za sprawą politycznych bandziorów.Rzeka produktów intelektualnego perfekcjonizmu na rzecz niszczenia i zabijania musi znależć swoje ujście.Europa zmądrzała i niemieccy żołnierze wykpiwani są przez Amerykanów jako dekownicy a nie wojownicy.Mają za zadanie rozwiązywać problemy bytowe,co ułatwia im teren na którym znajdują się w Afganistanie.Daje to jednak do myślenia,że można inaczej nie koniecznie oko za oko. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Tajemnica - kto podrzucil probki? 25.09.07, 00:58 ty, srebrny mieczychu, jestes dyplomata z zawodu? bo duzo gadasz, ale nic nie mowisz.... dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
el.es Dana33 25.09.07, 01:15 Wyjechalas 40 lat temu z Polski do Izraela? Sama, z rodzina? Jakie roznice i jak je odczulas? Dlugo sie przyzwyczajalas? Bylas od tamtej pory w Polsce? Tesknisz za Polska? Co robisz w Izraelu (w sensie czy pracujesz w uczyczonym zawodzie)? Zawsze chcialem zadac te pytania komus kto wyjechal do Izraela. Odpowiesz? Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dana33 25.09.07, 01:33 a po co ci to wszystko wiedziec el.es? zmieni to cos? ------------- "To lepiej juz wpuszczac uchodzcow Palestynskich, ktorzy od lat sa faszyzowani przez Izrael- najwiekszego agresora w najnowszej historii swiata." Odpowiedz Link Zgłoś
el.es Re: Dana33 25.09.07, 10:27 Cytujesz mnie, bo chcesz dac mi do zrozumienia, ze masz problem z moja krytyka wobec polityki Izraela, czy po to, zeby rozpoczac dyskusje na ten temat? Pytania zadalem z ciekawosci. Napisalem przeciez, ze zawsze chcialem je zadac komus takiemu ja Ty, a do tej pory nigdy nie mialem okazji. Zydzi ktorych znam, nie zdecydowali sie na ten krok. Zostali w Polsce, lub w Niemczech. Mam duzo wiecej pytan, ale z pewnoscia od Ciebie odpowiedzi nie otrzymam, nieprawdaz? Wietrzysz podstep lub podtekst w tak niewinnych pytaniach? Odpowiedz Link Zgłoś
el.es Re: Dana33 25.09.07, 10:29 Cytujesz mnie, bo chcesz dac mi do zrozumienia, ze masz problem z moja krytyka wobec polityki Izraela, czy po to, zeby rozpoczac dyskusje na ten temat? Pytania zadalem z ciekawosci. Napisalem przeciez, ze zawsze chcialem je zadac komus takiemu ja Ty, a do tej pory nigdy nie mialem okazji. Zydzi ktorych znam, nie zdecydowali sie na ten krok. Zostali w Polsce, lub w Niemczech. Mam duzo wiecej pytan, ale z pewnoscia od Ciebie odpowiedzi nie otrzymam, nieprawdaz? Wietrzysz podstep lub podtekst w tak niewinnych pytaniach? Wrzucam to drugi raz, bo nie wyswietlaja sie moje posty. Hm. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dana33 25.09.07, 11:22 cytuje cie, bo nie widze zadnego sensu w jakiejkolwiek dyskusji z toba, jako ze masz juz wyrobione zdanie o israelu. rozumiem, ze byles tutaj i dokladnie zbadales sytuacje. nie, nie mam zadnego problemu z twoja krytyka. tak prawde mowiac, to nie zauwazylam wogole zadnej krytyki, natomiast zauwazylam potepienie. nie mam zadnego problemu ci odpowiedziec, nie bardzo tylko rozumiem, co ci to da, chyba ze bedziesz sie tymi moimi odpowiedziami poslugiwal do dalszej, objektywnej oczywiscie, "oceny" israela i zydow. ale prosze, zaspakajam twoja ciekawosc: 1. nie wyjechalam z polski do israela 40 lat temu, tylko do austrii do israela przyjechalam w 67 z austrii wlasnie. sama. 2. oprocz samozrozumialych roznic, jak inny klimat, jezyk i krajobraz, duzych roznic nie widzialam... a moze jednak widzialam: ze wszyscy byli zydami, ze wszyscy interesuja sie wszystkimi i biora udzial w radosciach i smutkach swoich nie tylko przyjaciol, ale i sasiadow i spotkanych na ulicy, ze panuje tutaj solidarnosc i uczucie przynaleznosci, jakich nie widzialam nigdzie w zadnym innym kraju, ktory znam. i milosc do tego kraju. 3. nie przyzwyczajalam sie wogole, oprocz oczywiscie okresu nauki hebrajskiego. bylam tutaj od pierwszego momentu w domu. 4. od chwili upadku komunizmu w polsce, odwiedzam polske co roku. 5. co robie w israelu? zyje. wyszlam za maz, urodzilam i wychowalam troje dzieci, pracuje w interesujacym miejscu. nazywam sie dzisiaj dana, zhebraizowalam moje polskie imie danka.mam jedna siostre, ktora mieszka w haifie. ja mieszkam w jerozolimie. imiona rodzicow: wanda i wladyslaw, oryginalne izolda i jeshajahu, imiona dziadkow: lejzor i rivka, daniel i hinda. pradziadek i prababka, dov berl i ruchla pochowani sa w israelu, w jerozolimie. jeszcze cos chcialbys wiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dana33 25.09.07, 11:35 pomylilam troche daty, es.el. w 67 wyjechalam z polski do austrii, do israela przyjechalam w 74... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
el.es Re: Dana33 25.09.07, 12:10 Widzisz, a jednak dopatrzylas sie podstepu w moich pytaniach :-) Nie chcialem, zebys mnie do czegokolwiek przekonywana, ani przyjela pozycje defensywna. W moich pytaniach nie bylo nic, poza proba zaspokojenia ciekawosci. Nie mam zamiaru tez dyskutowac z tym. Przyjmuje do wiadomosci ciekawe, dla mnie informacje. Nigdy nie bylem w Izraelu i o Izraelu, jakim Ty go znasz nie wiem absoltnie nic. Historie jak Twoja uwazam za fascynujace i mialbym jeszcze setki zwyczajnych pytan, takich jak powyzej i ciut innych, majacych na cemu TYLKO poznac Twoja opinie na zupelnie trywialne sprawy. Myslalem, na przyklad, ze regula dla Zydow jest znajomosc jezyka hebrajskiego. Nie znalas go wcale jadac do Izraela? Czy zyjac w Polsce zaznalas kiedys przykrosci ze wzgledu na swoja narodowosc? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dana33 25.09.07, 12:27 el.es..... ja pisze na forum gw od 5 lat... zaczelam z naiwna pewnoscia, ze to co pisza tutaj o israelu i zydach wynika z nieznajomosci faktow. bylam pelna ochoty odpowiadac, prostowac, tlumaczyc, wyjasniac. potem zrozumialam, ze wszystko wiedza, czasem nawet lepiej niz ja, i wszystko co pisze sluzy tylko i wylacznie do przekrecenia i dokopania. oczywiscie, ze dzisiaj podejrzewam, szczegolnie jak widze takie wpisy jak twoje. nie, nie znalam hebrajskiego wogole. i dzisiaj tez nie znam, bo tylko gadam i czytam, a pisze juz z bledami, czyli nie znam. to nie jest najlatwiejszy z jezykow, nie pisze sie a e o u i, na a masz 2 rozne znaki, tak samo na m, n, w, h, p, czasem ten sam znak moze oznaczac w i o.... jak nie znasz slowa, to nie mozesz praktycznie czytac... :)))) ale fakt, ze ten jezyk nie zmienil sie od paru tysiecy lat, i ze hieroglify na scianach grot, liczace 3 tysiace lat, moze przeczytac dzisiaj 8-letnie israelskie dziecko. ale poniewaz wszyscy tutaj przyjechali kiedys i wszyscy musieli sie uczyc tego jezyka, to wszyscy tez maja takie same problemy w poprawnym pisaniu, wiec jest git. nie mowie tutaj o pokoleniu israelczykow urodzonych juz w israelu: ci znaja hebrajski perfekt. nie, nigdy nie odczulam w polsce zadnych przykrosci w zwiazku z moim pochodzeniem, ale tak prawde mowiac, nikt nie wiedzial o moim pochodzeniu, nawet ja nie wiedzialam.... narodowosc to ja mialam polska. Odpowiedz Link Zgłoś
el.es Re: Dana33 25.09.07, 15:49 Pierwszy raz Cie tu widze. Sam bywam tu nieregularnie od okolo roku. Czy czujesz sie niezrecznie odpowiadajac na moje pytania? Wydaje mi sie, ze sa raczej neutralne i podobne do tych, jakie zadaja mi znajomi w Niemczech, ktorzy nigdy nie byli w Polsce. Staram sie sobie wyobrazic jak wyglada zycie Zyda, ktory pojechal do nowozaistnialego wlasnego kraju, aby go budowac/rozwijac. Jak to mozliwe, ze nie znalas swojego pochodzenia? (o ile dobrze zrozumialem). Ile mialas lat wyjezdzajac z Polski i co bylo bodzcem do podjecia takiej decyzji? Rodzice zostali w Polsce? Meza poznalas w Izraelu i czy byl urodzonym Izraelczykiem, czy tez przybylym (skad?)? Znasz w Izraelu jakichs chrzescijan? Jestem Ci oczywiscie wdzieczny, ze odpowiadasz na pytania. Jesli chcesz, to mozemy kontynuowac droga mailowa. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dana33 25.09.07, 21:10 dlaczego mam sie czuc niezrecznie? czuje sie zupelnie normalnie. nie pojechalam do nowozaistnialego kraju, bo w 74 israel istnial juz 26 lat i byl niezle zbudowany/rozwiniety, wiec raczej przyjechalam juz na gotowe, jesli moge ie tak wyrazic. jak to jest mozliwe? zupelnie zwyczajnie: nie powiedziano mi. takich dzieci, ktorym zydowscy rodzice nie powiedzieli o ich prawdziwym pochodzeniu, przezywszy wojne, jest dosc duzo, nie jestem zadnym odosobnionym przypadkiem. chyba nie czytales za duzo o tym okresie i jego nastepstwach.... decyzje o wyjezdzie podjeli rodzice, ja bylam jeszcze niepelnoletnia.... i jak wiem, decyzja wynikala z tego, ze nie wierzyli w przyszlosc w komunistycznym kraju. rodzice nie zostali w polsce, wyjechala cala rodzina, znaczy sie 4 osoby. neza poznalam w israelu. nie, nie jest urodzonym israelczykiem. przyjechal ze szwajcarii, a urodzil sie w argentynie. imie tez podac? tomas. znam w israelu chrzescijan. nawet polskich. podoba im sie tutaj. kontynowac bedzie trudno, bo w czwartek wyjezdzam na 3 tygodnie. rowniez do polski. Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Dana33 25.09.07, 08:44 Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć,że są tacy którzy bardzo tęsknią,nawet i z tym schorowanym ciałem i świadomością,że to jest już ostatnia podróż.Ale jest i problem znaku nierówności:Antysemityzm w Polsce i antypolonizm w Izraelu /nie mówiąc już o Żydach amerykańskich/.Oczywiście antysemityzmu nie można mulić z antysyjonizmem,bo manipulatorzy w ten sposób stwarzają parasol ochronny nad korzeniami rasizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dana33 25.09.07, 09:01 nu, nie bardzo widze ten antypolonizm w israelu, a to troche, co widze, to nalezy do tych, ktorzy przezyli w polsce wojne no i juz powoli ich coraz mniej, tak ze i tego "antypolonizmu" bedzie coraz mniej, az w ciagu nastepnych 5 lat zniknie zupelnie.... tak prawde mowiac to w israelu polska nie jest w centrum zainteresowania, ze zrozumialych powodow.... raczej bardziej interesuje nas achmadcustam. a co do tesknoty, to wiesz, sprawa jest dosc prosta.... wszyscy polscy zydzi, ktorych znam, wiec najprawdopodobniej i ci, ktorych nie znam, po prostu raz w roku spedzaja w polsce conajmniej pare dni, spotykajac sie ze swoimi przyjaciolmi i zaspakajajac swoja tesknote za krajem. a z tym parasolem, to zgadzam sie z toba absolutnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Dana33 25.09.07, 13:09 Bardzo się cieszę,że w historycznie kluczowym momencie jesteśmy zgodni.Kolejne pokolenia na całym Świecie to nieustająca praca dziejów,aby świat postulatów etycznych został prawdziwie uznany jako ten najważniejszy ze wszystkich stworzonych.Odwołam się do myśli Żydówki Edyty Stein,siostry Teresy Benedykty od Krzyża,której słowa stanowią dziś uświęconą filozoficzną myśl KK "Bóg jest Prawdą,kto szuka prawdy szuka Boga,choćby sam o tym nie wiedział."Z Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dana33 25.09.07, 13:35 sluchaj..... ja sie staram.... ale nie moge nic zrozumiec... "świat postulatów etycznych".... co to jest? "Bóg jest Prawdą,kto szuka prawdy szuka Boga,choćby sam o tym nie wiedział." - gadasz z jedna, co nie wierzy w boga i cos takiego nie przemawia do mnie zupelnie... Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Dana33 25.09.07, 13:58 dana33 napisała: > sluchaj..... ja sie staram.... ale nie moge nic zrozumiec... > "świat postulatów etycznych".... co to jest? > "Bóg jest Prawdą,kto szuka prawdy szuka Boga,choćby sam o tym nie > wiedział." - gadasz z jedna, co nie wierzy w boga i cos takiego nie > przemawia do mnie zupelnie... I tu dochodzimy już do sedna problemu,może nawet i genetycznego wynikającego z przetrawania w diasporze.To jak częsta potrzeba stosowania sztuki kłamstwa.Na tej bazie ma wyższość szkoła biznesu nad szkołą ekonomii.Ale jest jeszcze coś bardziej grożnego gdy pobożne kłamstwa/może dlatego wierzysz,że Boga nie ma/przechodziły w polityczne szulerstwo i na tej bazie rodziły się systemy ze sposobem sprawowania władzy sprowadzającym się do zbrodni i masowych mordów.Czy nie rodzi się u ciebie pytanie kto finansował te systemy?Wracając do tradycji wiary ta uświęcona filozoficzna myśl KK jest nadzieją,że znaczenie tego Boga będzie nabierać na znaczeniu aby i nie zabijać.Co mogę jeszcze dodać aby przekonać?Nie wiem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dana33 25.09.07, 14:12 napisales wczesniej srebrny mieczu, ze zdajesz sobie sprawe, ze piszesz skrotowo i nie zawsze jasno.... z tego twojego postu zaczynam rozumiec, ze chciales mnie do czegos przekonac.... ciagle nie wiem do czego... mozesz wiec sie wysilic i napisac troche jasniej, w prostych slowach, wiesz, jak do morona, ktorym mnie nazwal wlasnie wu us, czy jak tam jego nick... wiesz, zebym zrozumiala o co ci chodzi, bo jesli nie mozesz, to cala ta rozmowa po prostu nie ma sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
ws_us Re: Dana33 25.09.07, 17:01 Danna33, my nick is ws_us. You are what you are. There is no argument on the face of earth that you wouldn’t disintegrate into pieces just for the sake of divergence. The "institution" insinuation was pretty good one though...:-) PS. Stop using the “nu”, Polish it is not. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dana33 25.09.07, 21:22 zgadza sie.... nu nie jest po polsku, jest po zydowsku. a ty dlaczego uzywasz angielskiego? idzie ci lepiej niz polski... :)) juz ci powiedzialam, ze rozkazywac to nie mnie..... Odpowiedz Link Zgłoś
pytajniak Re: Dana33 25.09.07, 15:48 mieczsilver napisał: > I tu dochodzimy już do sedna problemu,może nawet i genetycznego > wynikającego z przetrawania w diasporze mieczsilver, mamy coś wspólnego: kłopoty ze zrozumieniem tego co ty piszesz. Dlatego cieszę się bardzo z tego, że dotarliśmy wreszcie do sedna sprawy. Może teraz będzie łatwiej. Czy twoja znajomość genetyki jest tej samej miary co znajomość teorii względności? Czy Żydzi mieli jakiś wkład w rozwój genetyki? Jeżeli tak, to czy mogą być z tego dumni? I mieczsilver, jakie to są te tajne państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
pytajniak Re: Dana33 25.09.07, 16:13 Dana33, czy ty to ty, czy ty to mój mąż? Sądząc po twoich poglądach to raczej to drugie. Trzymaj się, mój mąż ma zawsze moje poparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dana33 25.09.07, 21:13 hahahaha..... ja to ja, pytajniak.... :))))) pozdrowienia dla meza... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Dana33 25.09.07, 21:56 Udział Żydów w rozwoju nauki jest bezdyskusyjny,w tym i genetyce.Jeżeli chodzi o teorię względności to Pytajniakowi wyjaśniłem,że nie jest to czas i miejsce na festiwal nauki,użyłem formuły,żeby przez analogię wykazać,że pojęcie bzdura może być względne i zależne od naszych punktów widzenia. Tajne państwo to struktura specjalna,która może realizować ukryte cele w tym również i marne metodami wg sztuki podstępu i kłamstwa,które nabierało pozytywnych wartości w paradygmacie ewolucyjnym.Ta szkoła może mieć wpływ na kształtowanie politycznych szulerów prowadzących do politycznego bandytyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dana33 25.09.07, 22:06 nu, to juz troche jasniej.... nie stawiasz przecinkow, to czasem wogole wychodzi z tego balagan straszny.... zeby postawic kropke na i: ty to wszystko piszesz pijac do israela? Odpowiedz Link Zgłoś
pytajniak Re: Dana33 25.09.07, 22:24 mieczsilver, czy ty jesteś potomkiem Jehudy Rozenbauma, sławnego rabina z Berdyczowa? Zawiłość twoich myśli i zdolność unikania udzielania odpowiedzi na proste pytania musi świadczyć o waszej genetycznej więzi i to z punktu widzenia obu, tak dobrze ci znanych, teorii względności. Czy ideę tajnego państwa odziedziczyłeś po JR, czy też może jest to twoje własne dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dana33 25.09.07, 23:08 jezuuuuuuu, pytajnik.... poszedl ekranik... :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pytajniak Re: Dana33 25.09.07, 23:24 A więc to prawda: "Kto mieczem wojuje ten od miecza zginie". Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Dana33 26.09.07, 00:14 pytajniak napisała: > A więc to prawda: "Kto mieczem wojuje ten od miecza zginie". Czasem porażka jest zwycięstwem,bo rozwija inaczej,doświadczyłem tego i nie żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Dana33 26.09.07, 00:11 pytajniak napisała: > mieczsilver, czy ty jesteś potomkiem Jehudy Rozenbauma, > sławnego rabina z Berdyczowa? Zawiłość twoich myśli i > zdolność unikania udzielania odpowiedzi na proste pytania > musi świadczyć o waszej genetycznej więzi i to z punktu > widzenia obu, tak dobrze ci znanych, teorii względności. > Czy ideę tajnego państwa odziedziczyłeś po JR, czy też > może jest to twoje własne dziecko? Nic mi nie wiadomo o takich korzeniach.Idea po tytule "Tajne państwo"Jana Karskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Tajne panstwa? 25.09.07, 23:26 Najmniejsze i najbrzydsze panstwo na swiecie to panstwo Kaczynscy. A tajne panstwa? Moze chodzi o konkubinaty, czyli innymi slowy zwiazki na kocia lape? Odpowiedz Link Zgłoś
pytajniak Re: Tajne panstwa? 25.09.07, 23:49 Być może. Niczego nie moźna wykluczyć. To trudniejsze niż Protokoły Mędrców Syjonu: Re: Dana33 Autor: mieczsilver 25.09.07, 21:56 Tajne państwo to struktura specjalna,która może realizować ukryte cele w tym również i marne metodami wg sztuki podstępu i kłamstwa,które nabierało pozytywnych wartości w paradygmacie ewolucyjnym.Ta szkoła może mieć wpływ na kształtowanie politycznych szulerów prowadzących do politycznego bandytyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Tajne panstwa? 26.09.07, 00:26 pytajniak napisała: > Być może. Niczego nie moźna wykluczyć. To trudniejsze niż > Protokoły Mędrców Syjonu: >Nie miałem możliwości ich poznać i nad nimi się zastanawiać,żałuję z pewnością ciekawa lektura. > Re: Dana33 > Autor: mieczsilver 25.09.07, 21:56 > > Tajne państwo to struktura specjalna,która może realizować > ukryte cele w tym również i marne metodami wg sztuki podstępu > i kłamstwa,które nabierało pozytywnych wartości w paradygmacie > ewolucyjnym.Ta szkoła może mieć wpływ na kształtowanie politycznych > szulerów prowadzących do politycznego bandytyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Tajne panstwa? 26.09.07, 00:19 absztyfikant napisał: > Najmniejsze i najbrzydsze panstwo na swiecie to panstwo Kaczynscy. A > tajne panstwa? Moze chodzi o konkubinaty, czyli innymi slowy zwiazki > na kocia lape? >Polecam książkę,wzrośnie świadomość gdzie mogą być korzenie zła.W tajnych państwach też takie związki bywają,choć mogą być chronione tajemnicami służbowymi a nawet państwowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Tajemnica - kto podrzucil probki? 25.09.07, 08:49 dana33 napisała: > ty, srebrny mieczychu, jestes dyplomata z zawodu? > bo duzo gadasz, ale nic nie mowisz.... > dobranoc Ja piszę,może niezbyt zrozumiale dla odczytania przepraszam.Tzeba być w Polsce aby to zrozumieć.Mam przyjaciół Żydów,z którymi się zupełnie inaczej rozmawia,bo jest wzajemne zrozumienie problemów i historii pełnej nacyjnych dramatów za sprawą nieetycznych funduszy /czytaj banki USA/ Odpowiedz Link Zgłoś