europejczyk1947 Re: Michnik: Odzyskać Polskę 15.10.07, 19:25 Dzisiaj prof Gieremek jest we Francji. Promuje swoja ksiazke. Sprzedaje sie w ogromnych ilosciach. Robia z nim wywiady w programach radiowych i telewizji. Mowi bardzo pieknie o Polsce. Na szczescie mamy jeszcze takich ambasadorow - o Kaczynskich i Fotydze na szczescie nikt tu nie wspomina i mam nadzieje, ze za kilka dni, to bedzie koniec ich kariery politycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
adrem63 Panie Michnik ! 15.10.07, 19:32 Jest Pan obludnikiem jesli udaje, ze oburza Pana ta kupa wyborczego gnoju do ktorej sam sie Pan walnie przyczynil. Bezpardonowa walka o koryto to przeciez czesc ogolnego wyscigu szczurow narzuconego przez liberalow. Nalezy do niej tak jezyk jak i obyczaje. Do tego bagna dokladaja dziennikarze, bo tych niezaleznych mozna na palcach jednej reki policzyc, a reszta nie pozostawia watpliwosci kto i za co im placi. Szczegolnie panska Wyborcza, stala sie obok TVN glownym organem do walki o koryto dla opozycji. Prosze nie szczuc ludzi na PIS, bo dla wiekszosci spoleczenstwa nie ma obecnie dobrej alternatywy, ale zapewne i Pan o tym dobrze wie. Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Panie Michnik ! 16.10.07, 09:04 To PiS szczuje ludzi na ludzi. Wzrasta,jak przed laty,wzajemna nieufność,wrogość i brak elementarnej przyzwoitości w stosunkach miedzyludzkich. Daleko nam stale do otwartych,przyjaznych relacji społecznych jakie są w społeczeństwach zachodnich. Stajemy sie dzięki PiS-owi społeczeństwem zamkniętym,zasciankowym i prowincjonalnym. Ma rację red.Michnik,że trzeba odzyskac Polskę a potem zrobic porządek. Łatwiej pisze się inwektywy 'adrem63' aniżeli sensowne argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
adrem63 Re: Panie Michnik ! 16.10.07, 11:43 Dziękuję za wyjaśnienie, chociaż się z nim nie zgadzam. Społeczeństwem zamkniętym, zaściankowym i prowincjonalnym bylismy, jesteśmy i jeszcze jakiś czas będziemy, a PIS nie ma tutaj istotnego wpływu. Teza jakoby za przyczyną PISu stajemy się takim społeczeństwem jest kłamstwem i służy manipulacji ludźmi którzy nie potrafią samodzielnie myśleć. Przyjazne relacje społeczne w społeczeństwach zachodnich o jakich marzymy, wynikają z innych bardzo różnorodnych czynników społecznych historycznych i geopolitycznych i nie staje się to natychmiast, bo tak chcemy. Te procesy wymagają wiele czasu. Nieufność i wrogość różnych grup społecznych wynika najczęściej z niesprawiedliwego systemu społecznego w którym powstają i narastają nierówności do granic wytrzymałości. Wtedy skutkują nawet wybuchem. Pytaniem podstawowym jest zatem, dla kogo red. Michnik chce odzyskać Polskę, bo mnie wygląda na to, że dla tych którzy te nierówności chcą powiększać. Słowo „szczują” pochodzi z tekstu pana redaktora, użyłem go również, aby wykazać, że taki słownik nie ma sensu, bo pasuje do każdej strony w czasie walki wyborczej i przyczynia się tylko do wzrostu wrogości. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalf70 To ta czerwona szmata jeszcze żyje...??? 15.10.07, 21:17 Do Michola nawet nie warto strzelać. Tylko splunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: To ta czerwona szmata jeszcze żyje...??? 15.10.07, 21:50 Trudno polemizować z językiem kibola-'gandalfa70'. Odpowiedz Link Zgłoś
boado Odrażający i niegodziwy - kto taki? 15.10.07, 23:23 Powiew relatywizmu moralnego z Zachodu ad 2007.05.27 17:57 na WP Salon różowy działa. Myśli ,że damy się nabrać , jak cały plebs zachodni na gładkie słówka dobrane ze słownictwa "poprawności politycznej" i "tolerancji". Do kołchozu nie damy się zagonić, złodziei rozliczymy , zdrajców tez. Gurru Salonu- M.chnik ,G.remek ,M.zowiecki, Kwa.niewski, czas na was osąd i ukaranie. Nie pomoże wam k.szerna fundacja Bat.rego - nie wszystko pieniądz załatwia- nabytej świadomości Polaków już nie da się cofnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
boado Poparłem PiS 15.10.07, 23:32 Odp. dla ady ad 2006.04.18 13:10 W sytuacji ekonomicznej ( 150 mld $ długu zewn. , prawie tyle samo długu wewn.), gospodarczej ( wytwórczość zniszczona lub rozkradziona i wyprzedana za bezcen obcym), gdy istnieje fatalne prawo i skorumpowana administracja państwowa, gdy banki są w obcych rękach, a naród w planach UE skazany na skansen cywilizacyjny z tanią, prawie niewolniczą siłą roboczą - co w takiej sytuacji można zrobić? Trzeba robić dokładnie to, co ma w zamiarach zrealizować PiS- należy przede wszystkim przywrócić morale w każdej dziedzinie życia narodu i państwa. Bez odnowy w tej sferze nie ma mowy o wejściu na drogę rozwoju . Trzeba szybko, ujawnić, osądzić i surowo ukarać sprawców zapaści ekonomicznej i gospodarczej kraju. Należy raz na zawsze odsunąć tzw. bezpaństwowców od sprawowania wszelkiej władzy w Polsce. Zadbać należy również o czystość etniczną narodu - skarb niebywały jaki jeszcze posiadamy. Nigdy Polska nie kolonizowała inne narody. Zatem nie mamy żadnych zobowiązań by przyjmować obcokrajowców, szczególnie kolorowych i obcych nam kulturowo. Nie autostrady pilnie nam są potrzebne, ani też baraki pod supermarkety.Trzeba odbudować i tworzyć wytwórczość - niezbędny czynnik przyśpieszenia rozwoju cywilizacyjnego kraju. Autostrady, których budowanie daje chwilowe zatrudnienie przy poniesieniu olbrzymich kosztów, zaasfaltowaniu ( pozbyciu się zagranicy odpłatnie smoły jako groźnego odpadu), a później zanieczyszczaniu znacznych połaci ziemi, korzyści przyniosą tylko kapitałowi zachodniemu. Po nich przemieszczać będą się pojazdy samochodowe całej UE rozwożąc towary na tereny nowych rynku zbytu na Wschodzie. Ropa będzie stale drożeć, bo jej zasoby szybko kurczą się. Polaków nie stać będzie na samochód, gdyż jego eksploatacja stanie się droga w porównaniu do ich zarobków. Nam jest potrzebny rozwój komunikacji masowej - pasażerskiej i towarowej ( tiry na platformy), opartych głównie na kolejnictwie. To jest przyszłość i trwałe miejsca pracy związane z obsługą i wytwarzaniem taboru, urządzeń, sprzętu. Istniejące drogi trzeba modernizować, ale stopniowo. Budowę autostrad trzeba na razie zaniechać, bo nie dla naszego pożytku będą one przeznaczone, bo również nie umiemy je dobrze wykonać. Odpowiedz Link Zgłoś
z1234567 Szechter Mordo! - kooperancie Rywina & Company 15.10.07, 23:56 Szechter Mordo! - kooperancie Rywina & Company odzyskajmy Polske! by zylo sie lepiej i kolorowo (pod warunkiem ze bedzie to kolor czerwony, parafrazujac Mr. Forda...) Odpowiedz Link Zgłoś
kzbrudnik Michnik: Odzyskać Polskę 16.10.07, 00:00 PIS czyli Jarosław Kaczyński to najbardziej niepraworządna władza, jaką wybrano po '89 roku. Nie znają prawa, a jesli znają - to go nie rozumieją, a co jest dla nich zrozumiałe, to chcą zniszczyć. To jest dla mnie największe zagrożenie ze strony obecnej władzy, bo praworządność (która nie wyklucza modernizowania prawa) to opoka demokracji. Bez praworzadności nie ma obiektywnej telewizji publicznej (obecnie dominującej w dostępie do obywateli), zatem większość społeczeństwa nie ma dostępu do rzetelnej wiedzy o sprawujących władzę i - w efekcie - społeczeństwo dokonuje wolego ale nieświadomego wyboru podczas głosowania. Znaleźliśmy się ponownie w komunizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
danz5 Rzygowisko Michnika 16.10.07, 00:22 przestalo sie czuc wlascicielami Polski !!! To najwyzsze uznanie dla suwerennego rzadu PIS i powod dla ktorego warto ponownie glosowac na Kaczynskich. Odpowiedz Link Zgłoś
danz5 Michnik: Odzyskać Polskę 16.10.07, 00:26 A przecież nawet w najgorszych chwilach polskiej historii nasi dziadowie i ojcowie powtarzali: - Nil desperandum! Nie rozpaczać! Panie Michnik,WASI ojcowie to mordercy nalepszch synow tego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
marianwas Michnik: Odzyskać Polskę 16.10.07, 04:20 W tych wyborach najistotniejsza jest frekwencja, może nawet bez względu jak się zagłosuje. Byle nie na PiS. Podaję link mojej obszerniejszej wypowiedzi: www.przebudzenie.pl/WYBORY-W-POLSCE-t4119.html . Odpowiedz Link Zgłoś
brzoza36 odzyskać monopol 16.10.07, 05:40 na wadzę,na dusze , na emocje , na rozumy ? Już się nie da , Polacy jak i cała Europa budzą się powoli ... w konserwatyźmie... Odpowiedz Link Zgłoś
adrem63 Re: Michnik: Odzyskać Polskę 16.10.07, 14:58 Panie Marianie, przeczytałem ten tekst. Uderzająca jest ta pewność siebie z jaką wyraża Pan swoje poglądy. Zazdroszczę Panu, bo wygląda na to, że dostąpił Pan Absolutu Wiedzy, a ja sam mam zawsze więcej wątpliwości niż pewności. Chyba zdaje Pan sobie sprawę, że głosowanie nie na PIS to głosowanie na POLID, a ja naprawdę mam spore wątpliwości czy mieszanka (neo)liberałów, która już w większości u władzy była, byłaby dobra dla Polski, raczej wręcz przeciwnie. Nie wiem również dlaczego to frekwencja miałaby być najważniejszą. Co do przyczyn nie powstania POPISU, ja widziałem to odwrotnie, widocznie mamy odmienną percepcję. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Michnik: Odzyskać Polskę 16.10.07, 16:35 Michnik, jak zwykle, kreci! Robi wszystko, aby komuna z lewactwem dostala sie z powrotem do koryta. Dla osiagniecia swego celu posluguje sie klamstwami jakoby Kaczory dlawily demokracje w Polsce. Pamietacie jego przeslawna "Modlitwe o deszcz"? Trzeba byc skonczonym durniem aby w tego rodzaju bajeczki uwierzyc! Odpowiedz Link Zgłoś
jsb44 Strzelcu skomentuj ten tekst 16.10.07, 19:57 Karaluchy o postawie kaczorow i gosiewskich,pokraczne nazi kreatury z pianą na ryjach,Hitler pomylił narody do krematoriów,jak widać wcale niemały odsetek polactwa to bydło o mózgach rydzykoscierwa! Ku.. ,gdzie ja żyję! Hitler faktycznie sie pomylił. Pewno to napisał ktoś nie mieszkający w Polsce, może w Kanadzie, może w Izraelu, może gdiekolwiek. Mozolnie na tym forum tłumaczysz "polactwu- robactwu" aby wyzbyło się ono uprzedzeń do Żydów. Sam spokojnie pomieszkujesz w szczęśliwej Kanadzie. Co czuje owo robactwo zaatakowane takimi tekstami ? Nie odpowiadaj mi standardowo, przemyśl to !!! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: strzelec51 16.10.07, 20:46 strzelec51 napisał: > Goloslowny wet3 > Pokaz gdzie klamstwo. Nie pisz glupot. Kaczki sa oskarzane o likwidowanie demokracji tylko dlatego ze szulerom dobieraja sie do tylkow! Ty, pewnie razem z Michnikiem, tez odmawiasz moslitwe o (czerwono-lewacki) deszcz! Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Re: strzelec51 16.10.07, 21:01 Gwarancja demokracji sa wolne wybory i podzial wladz. Kaczynscy usiluja zlikwidowac podzial wladz i nawet nie robia z tego wielkiej tajemnicy (zmienimy Konstytucje...). Podzial wladz wymyslil Monteskiusz jeszcze w czasach Oswiecenia i od tamtej pory nikt nic lepszego nie zaproponowal. Podzial wladz to wzajemna niezaleznosc wladzy ustawodawczej, wykonawczej i sadowniczej. Podzial wladz to rowniez niezaleznosc mediow i niewtracanie sie wyzszych ranga urzednikow w bezposrednie czynnosci procesowe urzednikow nizszego szczebla. Kaczynscy zajmuja sie juz od dwu lat TYLKO I WYLACZNIE kumulowaniem wladzy we wlasnych rekach POD POZOREM dobierania sie szulerom do tylkow. *** Czy udalo sie choc jednego szulera skazac prawomocnym wyrokiem? O ile sie nie myle ekipa ministra Ziobro nie wniosla do sadu nawet jednego aktu oskarzenia. *** To teraz podwaz twierdzenia o likwidowaniu demokracji i pokaz tych szulerow - skazanych! Odpowiedz Link Zgłoś
jsb44 Re: Wy parszywe nazi swinie ! 16.10.07, 19:46 Dobrze sie określasz, jestes jakimś piszącym syfilitykiem. Muszę cię jednak poinformować syfilityku, że swoją wypowiedzią złamałeś kilka praw obowiązujących w Polsce. To nie Hitler się pomylił, to ty jesteś w amoku nienawiści, w kleszczach niedopuszczalnych wypowiedzi i w obszarze łamania prawa. Po co tu żyjesz skoro tak polskiego robactwa nienawidzisz !! Jedź do swoich !!! A prochami krematoryjnymi nie frymarcz !! Bo tam są i moich przodków prochy i twoich !!! Odpowiedz Link Zgłoś
st-crispin Z okazji .... 16.10.07, 20:21 ... urodzinek z góry składam najlepsze życzenia à travers les barricades. :O) Bo jutro nie mam czasu na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan-50 odzyskać Polskę 16.10.07, 20:43 Trudno czytać te wpisy na forum. Roi się od inwektyw, przymiotników, z rzadka pojawiaja sie fakty i wpisy mogące być podstawą do jakiejkolwiek dyskusji. Wszyscy ci którzy pluja na Adama Michnika niech sie dowiedzą że w czasach kiedy może chodzili do przedszkola, siedzieli cicho jak mysz pod miotłą lub wogóle ich jeszcze na świecie nie było Adam Michnik siedział w więzieniu za to że ośmielił się miec swoje zdanie i głośno je wypowiedział nie kryjąc się pod pseudonimem. Stefan Ziemiański Odpowiedz Link Zgłoś
st-crispin Re: odzyskać Polskę 16.10.07, 21:18 Czyli argument więzienny. Mnie to niewiele obchodzi, czy ktoś za komuny siedział w więzieniu za opozycyjność, czy nie. Z mojej rodziny też kilku wujków siedziało, mnie to ani ziębi ani grzeje. W dodatku Michnik stał się opozycyjny w związku z 1968 r., to wszystko. Ja oceniam polityków i publicystów na podstawie tego, czy służą wzmacnianiu pozycji Polski w Europie i na świecie. Nawet byłym członkom PZPR-u daję pod tym względem szansę, o ile szczerze odżegnają się od socjalizmu. Generalnie jednak JAKIEKOLWIEK życiorysy PRL-owskie stanowią pewne upośledzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 "Wy parszywe nazi swinie" 16.10.07, 20:31 Tymi metodami osiagasz cel odwrotny od zamierzonego i nie moge "jsb44" nie przyznac racji, ze jest to pyskowanie na poziomie 'skinheada' i jemu podobnych. Odpowiedz Link Zgłoś
andrejs Michnik: Odzyskać Polskę 19.10.07, 21:56 stracił pan rozum, panie redaktorze. kiedy jan olszewski pytał czyja ta polska, pan to wykpił. teraz chce pan odzyskac polskę. dla kogo? sam pan brał udział w politycznej korupcji, chodząc do millera, by dostać większy wpływ na rynek medialny. oczywiście dla wszystkich uczestników rynku. pamietam pana oburzenie na tezy zawarte w raporcie jana rokity, który ośmielił się poddać w wątpliwośc czystość i szlachetność pana intencji i nazwał pana uczestnikiem nieczystej gry. pana gazeta stała się niestrawna, i kapie w niej od ideologicznej nienawiści. tolerancja i wolnośc to w pana ustach puste słowa. tolerancja, tak, ale od j. kaczyńskiego. wolność, tak ale dla swoich. pańska gazeta jaki i inne media straciły prawo, które sobie same przyznały do nazywania siebie czwartą władzą. nie macie państwo kwalifikacji. pański dziennikarz mówi o oficerze, ktory rozpracowywał p. sawicką, szuja. pewno dostanie premię. p. wroński uwierzył przestępcy na słowo. proponuję panu przeczytanie ewangelii św. łukasza na czwartek. tusk jest infantylny i jest hipokrytą. nie ma klasy. nawet nie wie, jak zmarszczyć brew, by wyglądać poważnie. pan, opowiadając się po stronie takich bohaterów jak kiszczak, jaruzelski sam wyłącza się z debaty. pana teksty stają się bepłodne. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Pogratulowac... 19.10.07, 22:10 ...ladnego przemowienia! Ale, czy to aby nie bylo na odwrot - Rywin przyszedl do Michnika, a nie Michnik poszedl do Millera? andrejs napisał: > sam pan brał udział w politycznej korupcji, chodząc do millera, by > dostać większy wpływ na rynek medialny Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Michnik: Odzyskać Polskę 20.10.07, 09:30 Odzyskujemy i zaczynamy robić porządek:). To jest to! Odpowiedz Link Zgłoś
nacap Michnik: Odzyskać Polskę 20.10.07, 12:59 Proces łucki – proces sądowy w Łucku w 1934, w wyniku którego działacze Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy (m.in. Ozjasz Szechter, ojciec Adama Michnika) zostali skazani za szpiegostwo na rzecz ZSRR. chce pan odzyskac Polske dla kogo?..... co pan moze wiedziec na temat normalnego panstwa?.. zyl pan kiedykolwiek w takim panstwie?.., gdzie jako pacjet nie przekupi pan lekarza, czy sprawca wykroczenia nie przekupi pan policjanta???..., przy przetargach nie skorumpuje pan urzednika lub posla???.., chyba nie.. i wielu, ktorzy zwa sie obroncami demokracji z panem Tuskiem na czele nie wiedza,.. pan tusk zna sie na ekonomi jak wilk na gwazdach tak mowi pewien zacny jegomosc z Kanady z pochodzenia Kaszub, pan tusk chce by w Polsce byla druga Irlandia po wprowadzeniu liberalnych niskich liniowych podatkow (chyba 15%),tylko zapomnial sie dowiedziec jak wyglada system podatkowy w Irlandi- biedaczek, i dlatego, ze nie mial zielonego pojecia to wygral debate... , zreszta niektorzy jeszcze pamietaja, jak ludzie z jego formacji obiecywali druga Japonie cuda gospodarcze, ( Walesa itd...), i faktycznie oni maja II Japonie i zamiast komunistow puscic w skarpetkach to puscili wiekszosc spoleczenstwanp. moja matka po 30 latach pracy jako pielegniarka ma ok. 526pln mieasiecznej emerytury gdzie J.K.Bielecki ma kilkaset zlotych miesiecznej pensji... i tak dalej,.. duzo by mozna bylo na ten temat pisac, panie Michnik nie pisz pan bzdur, zajmij sie pan najpierw soba i swoja rodzina i innym prosze zycia nie ukladac,...... Odpowiedz Link Zgłoś
nacap Re: Michnik: Odzyskać Polskę 21.10.07, 13:42 powinno byc - J.K.Bielecki ma kilkaset tysiecy zlotych miesiecznego wynagrodzenia, Odpowiedz Link Zgłoś
scolopetarius Odzyskać Polskę od nacjonalistycznych zachcianek 20.10.07, 14:19 każdej mniejszości narodowej, tak to jest dobry pomysł. Jak ma być demokracja to nie może krzykliwa mniejszość domagać sie przywilejów i tak jak np. mnniejszośc niemiecka miec 2 posłów, gdy inne narodowości tego nie mają, nie wspominając że Polacy w ich parlamencie takich przywilejów nie otrzymali. Stosunki układa się na zasadzie wzajemności. Skoro mniejszość żydowska oburza sie o wszystko co tylko krytyczne ukazuje sie w mediach to tak samo powinno sie reagować w Izraelu i każdym kraju. To dopiero byłby absurd? co? Własnie przeginanie 'pały ' nie służy niczemu dobrze, dlatego szukanie na siłę antysemitów ośmiesza środowisko mniejszości narodowej w Polsce- ale oni tego nie czują, że kolejny raz sie wygłupili. Fobie sie leczy nie ppublikuje panie Michnik Odpowiedz Link Zgłoś
5wlodek Michnik: Odzyskać Polskę 20.10.07, 21:30 Brawo Adam. Nic dodaó nic ująó. Odpowiedz Link Zgłoś
0662j Michnik: Odzyskać Polskę 21.10.07, 03:37 Wygrywa. Michnik do klozetu, Kaczynscy do knesetu. Niech naucza tamtych demokracji. Niech zyje klozet z michnikiem! Odpowiedz Link Zgłoś
amoor Michnik: Odzyskać Polskę 21.10.07, 17:23 Z pełnym szacunkiem, z zachowaniem kultury, dobrego wychowania i zasad regulaminu, ale w ustach pana redaktora Adama Michnika tytuł ten nie brzmi najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara444 Re: Michnik: mentalnosc NKWD 21.10.07, 17:39 DO iZRAELA NIE WYJEZDZA BO TAKIEGO OSZUSTA STAMTAD WYGONILI. Odpowiedz Link Zgłoś
hydepark1 Re: Michnik: Odzyskać Polskę od żydokomuny 21.10.07, 17:59 Pokazał ja odzyskać prze dwa lata i wcześniej ,obrzydliwość mam nadzieję ze dostanie po ,łapach Odpowiedz Link Zgłoś
amoor Michnik: Odzyskać Polskę 21.10.07, 21:38 Nie chcę aby Pan Adam Michnik odzyskał Polskę! I nie chcę żyć w Polsce według Pana Adama Michnika! Odpowiedz Link Zgłoś
gregory701 Michnik: Odzyskać Polskę 21.10.07, 21:45 Skandalem należy nawać sp......lenie pracy PKW. Chamstwo i kpienie z ludzi -wyborców oczekujących na wyniki ,zwłaszcza tych ,którzy GŁOSOWALI (!!!) . Czy nie jest to jednak jakaś sztuczka PIS-u .A może wolą być grzebani nie przy tak licznej publiczności ?.Sa liczne , prywatnymi telefonami międzynarodowymi przekazywane wieści od naszych Rodzin o KOPLETNEJ DEZORGANIZACji organizacji głosowania dla Polonii zagranicznej .To następny skandal . Odpowiedz Link Zgłoś
unijny Michnik: Odzyskać Polskę - fly - r a s i s t a 21.10.07, 23:25 No i co, dostaliscie PiSaczki w dupke. Bye,Bye. Odpowiedz Link Zgłoś