lmblmb 17.11.07, 07:56 Polacy kupują mniej nowych samochodów? To dobrze. Czesi (bogatsi od nas o 50%) często jeżdżą starymi skodami, a Polacy muszą mieć lepszy wóż. To nieracjonalne żeby biedniejszy miał lepszy samochód. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teraz_juz_spokojniej Polacy kupują mniej nowych aut niż Rumuni 17.11.07, 08:53 Pan Faryś chce "przepisów, dzięki którym Polacy będą kupować samochody nowsze niż teraz", czyli chce wprowadzić prawo, które spowoduje, że nowe auta będą mogły być jeszcze droższe niż dziś - a może tak troche by obniżyć ceny samochodów, może wtedy nowe będą konkurencją dla używanych, bo w tej chwili są żadną Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Jak będzie Polaków stać na nowe to będą nowe kupow 17.11.07, 13:47 Jak będzie Polaków stać na nowe to będą nowe kupować i tyle. Jeśli chcecie żeby Polacy kupowali nowe auta to za zacznijcie realnie obniżać podatki, a nie blokować obniżki ZUS-u. Co pana Tuska to pan Tusk nie jest wcale żadnym liberałem. Oto opis prawdziwego europejskiego liberała: en.wikipedia.org/wiki/Anders_Fogh_Rasmussen Jest to duński premier, człowiek który zwykł mawiać, że to co mówi to robi, co robi to mówi. Autor kilku książek o podatkach i polityce. Pan Tusk nie ma nic wspólnego z tym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mw1969 HA, ha, ha! Dokładnie tak! 17.11.07, 15:56 Właśnie przetłumaczyłem dla innego portalu artykuł o (mizernym, ale zawsze) sukcesie wyborczym) Rasmussena. Te ZNIENAWIDZONE przez debilnych pseudoliberałów (balcerowiczłow, Tusków i innego aspołecznego tałatajstwa) państwa opiekuńcze funkcjonują znakomicie już od całych dziesięcioleci. Owszem, podatki sa tam wysokie, ale NIE zabójcze dla obywateli ani gospodarki. Państwa skandynawskie DBAJĄ o swoich obywateli i - co najwazniejsze - NIE przeszkadzają im w działaności gosopdarczej ani w zwyczajnym życiu. A debilni polscy pseudoliberałowie dalej będą uprawiać (tj. uprawiać nieróbstwo) antyobywatleską pseudopolitykę, a każdą chamską podwyżkę cen (energia!!!) będą "tłumaczyć dostosowywaniem" do wymogów unijnych! A Polska dalej będzie krajem sku..ałego parlamentu, który gros budżetu właduje we własne kieszenie i w kabzę koscioła katolickiego. Tyle tego. Na rozsądne postanowienia w zakresie ulu czy jakichkolwiek ułatwień w imporcie aut używanych ani pobniżek skandalicznie wyśrubowanych cen za nowe pojazdy w Polsce raczej nie liczmy. Wasze głosy, Panie i Panowie, zostały oddane - zamieniliśmy kiłę na nieco lżejszą rzeżączkę, ale syf polski polskim syfem pozostanie, dopóki "dyplomatołki" po prostu nie powymierają. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.rocco Ej kibelek , to moze mi podarujesz nowego seata ? 17.11.07, 16:07 Bo mnie na nowego nie stac , a w razie jak nie uda mi sie ominac dziury w drodze , to naprawisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Hasło P0,Żeby każdy miał nowy samochód ,teraz ! 17.11.07, 21:52 I głosujcie he he he Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu *****zalew Polski odpadami samochodowymi***** 18.11.07, 09:30 niewyobrazalnym skandalem. Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Znowu te lobby, wiadomo kto kupuje rekamy... 18.11.07, 10:48 Żałosny lobbingowy artykulik... Samochód używany, nawet 10-latek, jest bardzo często tak samo sprawny jak nowy. Wiadomo, trzeba bardziej dbać, ale coś za coś. Dla mnie trzeba na głowę upaść żeby kupić jakieś nowe pudło, zamiast w tej samej cenie (lub niższej) wybrać samochód kilka klas wyższy - tyle tylko, że używany i sprowadzony. Ten argument z graciarnią Europy to totalna bzdura. Jeżeli Polak kupi sprowadzony samochód za 10-15 tys. zł to nie będzie jeździł rozpadającym się maluchem czy polonezem, to są dopiero graty! On nie jest klientem na nowy pojazd. Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch.jeden Re: Znowu te lobby, wiadomo kto kupuje rekamy... 18.11.07, 13:04 Ja uważam, że odwrotnie: kupuję nowe auto i nie martwię się o naprawy przez minimum 5 lat. Pieniądze, które wydałbym na naprawianie starego gruchota wydaję na spłatę rat leasingowych i jeżdżę nowym, bezpiecznym autem (w kwestii bezpieczeństwa 10 lat różnicy w wieku auta to przepaść). Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Jesteś smutnym i biednym następcą moherów 20.11.07, 11:56 mw1969 napisał: > Wasze głosy, Panie i Panowie, zostały oddane - zamieniliśmy kiłę na > nieco lżejszą rzeżączkę, ale syf polski polskim syfem pozostanie, > dopóki "dyplomatołki" po prostu nie powymierają. Nie, dopóki tacy jak ty - moherowe berety młodszej generacji - nie padną na wspomnianą kiłę. Jesteś agresywny, niewykształcony, nielogiczny i biedny, czyli DOKŁADNIE taki jak mohery, tylko wieku ci brakuje. Tacy jak ty reagują z agresją na realia, a do bogatszych nie mogą dołączyć, bo mają albo wykształcenie zawodowe, albo pseudo-wyższe, typu "pedagogika" czy "historia". Do tego boli cię, że nie masz najnowszego wozu... żenujący jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
328i No i dobrze, po co przeplacać za nówki 17.11.07, 09:14 skoro można kupić 2,3,5 latka. Jak Rumunów stać to niech kupują nowe. Jakoś wolę używane 328i od nowej Thalii czy innych nowych szmelców. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Polacy kupują mniej nowych aut niż Rumuni 17.11.07, 09:24 Polacy są po prostu mądrzejsi i kupują lepsze samochody, które nie są wyposażone w wadliwe wynalazki ostatnich lat takie jak: dwumasowe koła zamachowe ( koszt do 3000 zł), elektronika która się zawiesza (szczególnie francuzy), ekologiczne lakiery wodorozcieńczalne (znowu pojawiają się kłopoty z korozją nie mówiąc o droższej naprawie blacharskiej), turbiny które pękają pod wpływem zmian temperatur. Mówiąc oględnie przemysł motoryzacyjny dostarcza coraz gorsze produkty za coraz większe pieniądze, nasycone elektroniką która nie sprawdza się w Polskich warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
jalley Re: Polacy kupują mniej nowych aut niż Rumuni 17.11.07, 13:52 ..auta " nasycone elektronika, która nie sprawdza sie w polskich warunkach" rozumiem , że jeździsz kamazem pod którym podczas tęgiej polskiej zimy moznarozpalić ognisko i zawsze pojedzie lub żukiem którego w razie czego odpalasz korbą - a nie jakąs tam elektronika. to jakies gadanie frustrata lub dementa 126p. powiem cie , że ja tam wole elektronike, mi sie nie zawiesza a ABS z EBD, FPS i poduszka powietrzna uratowała mi prawdopodobnie dwa tygodnie temu życie.....!!! Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Polacy kupują mniej nowych aut niż Rumuni 17.11.07, 16:55 Jeżdżę zwykłym dieslem, którym zrobiłem pół mln km. A tobie życzę skończenia gwarancji. Odpowiedz Link Zgłoś
axermann A Pan Kublik pisał ten artykuł jako "bezstronny" 17.11.07, 09:33 dziennikarz motoryzacyjny Gw czy rezes Iberia Motor Poland-oficjalnego dystrybutora SEAta na RP?. A tak na powaznie to wyrazna kpina że Wyborcza cały czas drukuje koszałki-opałki grafomana Kublika. Odpowiedz Link Zgłoś
cianek03 Re: Polacy kupują mniej nowych aut niż Rumuni 17.11.07, 09:54 Nie dziwię się, że Polacy nie kupują nowych aut skoro mają jedne z najdroższych w Europie :/ A z zarobkami jesteśmy już w samej końcówce. Jak ludzie będą mieli pieniądze to i zaczną kupować nowe, ale kogo na to stać? Tylko te kilka procent. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxyyyyzzzz Polacy, wstyd! GW bije na alarm. 17.11.07, 09:56 Nawet Rumuni kupuja wiecej nowych aut. Odpowiedz Link Zgłoś
cobrra Re: Polacy, wstyd! GW bije na alarm. 17.11.07, 10:02 a gdzieś mam alarmy GW, jak będę wystarczająco dużo zarabiać, to pomyśle o nowym aucie, póki co bujam się eskorciną;) Odpowiedz Link Zgłoś
appfunds Re: Polacy kupują mniej nowych aut niż Rumuni 17.11.07, 10:02 Pan Kublik powtarza swoją mantrę od wielu lat. Szkoda, że Pan nie zauważa różnicy ile zarabia się w Polsce, a ile w Pana Gazecie. Poza tym kupno nowego samochodu jest dużą ekstrawagancją finansową, a zakup na raty kretyństwem ekonomicznym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stasu Polacy kupują mniej nowych aut niż Rumuni 17.11.07, 10:09 nigdy chyba nie kupię nowego bo po prostu szkoda mi pieniędzy nie dość że szybko traci na wartości to dodatkowo trzeba robić obowiązkowe przeglądy gdzie ceny części eksploatacyjnych są kosmiczne a gwarancja w większości przypadków to fikcja zresztą kupując używane częściej można zmieniać auta Odpowiedz Link Zgłoś
jalley Re: Polacy kupują mniej nowych aut niż Rumuni 17.11.07, 14:01 dzieki takiemu rozumowaniu wiekszości polaczków muszę kazdego ranka wdychac w korkach spaliny poniemieckich złomów i uważac na każdym parkingu bo jak sie ma autko za 7 tyś to się nie patrzy jak sie otwiera drzwi. "używane mozna częściej zmieniać"....to przestań zmieniać i OSZCZEDZAJ !!! na nowy i BEZPIECZNY!!!! samochód zamiast narażać innych na drodze swoim szrotowym gratem, który w każdej chwili może sie rozleciec na kawałki i wpaść mi pod koła Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 [...] 17.11.07, 14:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
thorpe Re: Polacy kupują mniej nowych aut niż Rumuni 17.11.07, 21:18 no i żebyś się jalley nie zdziwił, czyje auto okaże się gratem. Odpowiedz Link Zgłoś
lucj Jakoś pan Faryś nie wspomina o łamaniu zasad GVO w 17.11.07, 11:08 Jakoś pan Faryś nie wspomina o łamaniu zasad GVO w Polsce, o totalnym braku konkurencji między salonami i serwisami a co za tym idzie wysokimi cenami samochodów i cenami serwisów. Niską sprzedaż samochodów w polskich salonach spowodowały lokalne przedstawicielstwa producentów aut poprzez stworzenie swoim dealerom konfortowych warunków braku konkurencji co powoduje wysokie ceny sprzedawanych w Polsce samochodów. Nikt normalny nie będzie przepłacał w sytuacji gdy za granicą może kupić taniej. Pan Faryś bardzo dba o lokalnych przedstawicieli producentów aut a gdzieś ma klientów, no to nabywcy aut coraz cześciej mają gdzieś pana Farysia i przedstawicielstwa. Swoją drogą nowy rząd powinien zająć się olewaniem przez producentów aut zasad GVO w Polsce a nie kombinowaniem jak zmusić rodaków do kupowania nowych samochodów kiepskiej jakości, serwisowaniem ich w "marmurowych" nieudolnych serwisach, i na "afrykańskich" warunkach gwaracji. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Ceny aut 17.11.07, 11:08 Czemu Golf w USA (silnik 2.5 litra, świetne wyposażenie) kosztuje mniej, niż Golf 1.4 (golas) w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
spyderr Re: Ceny aut 17.11.07, 12:23 I jeszcze trzeba pamietac ze ten golf jest robiony u Niemcow i exportowany do stanow... a i tak jest tanszy. Jesli chodzi o roznice w cenach pomiedzy USA a Polska to w ogole nie ma o czym mowic. Szczegolnie jesli porownamy auta luksusowe takie np. Audi Q7 ma podobna cene tylko ze tam praktycznie wszystko jest w serii, u nas za wszystko trzeba doplacac dzieki czemu cena rosnie o ok. 200 tys. zl. Nawet po oplatach zwiazanych ze sprowadzeniem - oszczedzamy ok 100 tys zl. (sprawdzalem to kilka miesiecy temu, ale watpie zeby sie teraz cos zmienilo) To samo u niemcow, bogatsze wyposazenie i nizsza cena. Jedyny minus to instrukcja po niemiecku ;) Ogolnie nowych samochodow kompletnie sie nie oplaca kupowac, my to widzimy wiec kupujemy ich coraz mniej. Majac teraz 50 tys. zl - co dla wiekszosci rodzin jest naprawde bardzo duza suma - mozemy sobie kupic jakiegos kupowatego kompakta z kiepskim wyposazeniem (np. KIA Cee'd). Za te same pieniadze mozna kupic chocby Vectre z najmoniejszym dieslem, skorami, w automacie - 4 letnie :) W zwiazku z tym nie ma sie co dziwic ze nowe auta sie nei sprzedaja... Odpowiedz Link Zgłoś
geminix podatki głupcze! 17.11.07, 11:21 Wystarczy wprowadzić pełne odliczenie Vat na każdy śodek transportu dla firm, oraz pełne odliczenie Vat od sprzedawanego paliwa dla firm i sprzedaż skoczy 200%. Ale jakoś barany z MF nie mogą na to wpaść. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: podatki głupcze! 17.11.07, 14:24 Poniechanie VATu od samochodów oznacza de facto dopłatę dla firm. Dlaczego podatnicy mają sponsorować firmy? Nawet gdyby w ogóle nie było VAT to samochody stałyby się tańsze co wcale nie oznacza, że tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: podatki głupcze! 17.11.07, 14:31 Firmy to też podatnicy i to oni sponsorują państwo, a nie odwrotnie. PO zadeklarowała chęć wprowadzenia wreszczie cywilizowanych przepisów VAT od srodków transportu i jeśli to zrobi to sprzedaż nowych aut wzrośnie. Wszsycy będą zadowoleni i wszywscy zarobią. przestań myśleć jak komuch. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: podatki głupcze! 17.11.07, 14:39 Ja też jestem podatnikiem (a zatem sponsoruje państwo) i jakoś nikt nie myśli o tym, żebym mógł odliczyć VAT od samochodu. Zmiana przepisów w sprawie VAT na samochody dla firm nie ma dla mnie żadnego pozytywnego skutku. Odpowiedz Link Zgłoś
driver200 Re: podatki głupcze! 17.11.07, 20:58 cloclo80 napisał: (...) Zmiana przepisów w sprawie VAT na > samochody dla firm nie ma dla mnie żadnego pozytywnego skutku. Ma i to duży tylko ty tego nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Polacy kupują mniej nowych aut niż Rumuni 17.11.07, 11:55 Nowe samochody bardzo podrozaly.Kiedy kupowalem moje mondeo w 2004 to samochod tan kosztowal 70000 czyli po owczesnym kursie ok 15 -16000 euro.Teraz nowe mondeo kosztuje ok 75000 czyli 20000 euro .Kurs sie zmienil a polska cena wrecz zwiekszyla.Oczywiscie jak zlotowka sie oslabi ,beda podwyzki uzasadnione zmiana kursu.OSZUSCI Z SALONOW, nidy nie kupie juz od was auta. Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Re: Polacy kupują mniej nowych aut niż Rumuni 17.11.07, 12:26 lmblmb napisał: > Polacy kupują mniej nowych samochodów? To dobrze. Czesi (bogatsi od nas o 50%) > często jeżdżą starymi skodami, a Polacy muszą mieć lepszy wóż. To > nieracjonalne żeby biedniejszy miał lepszy samochód. Widać Polacy mają aspiracje, a Czesi nie. Dlatego z czasem prześcigniemy Czechów w zamożności. Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta lobbysta Kublik 17.11.07, 12:30 lobbysta Dochnal siedzi w areszcie, choć działał dyskretnie i raczej mniej szkodził. Lobbyści Kublik i Drzewiecki działają jawnie, bezczelnie i bez pardonu próbują wpływać na władzę aby podejmowała korzystne dla nich i ich mocodawców decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
olejowy.bogacz Re:Polak kupowac daczia 17.11.07, 12:49 Akurat na polskie drogi jest ok ten czolg. Unia powinna tylko ten prikaz zatwierdzic. Talony na daczia koniecznie i kolejka obowiazkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Koncerny przekupią rząd? A może i samego Tuska? 17.11.07, 12:47 "Koncerny samochodowe mają jeszcze skromniejsze życzenia. - Przede wszystkim oczekujemy, że nowy rząd będzie z nami rozmawiał. Np. (...) o przepisach, dzięki którym Polacy będą kupować samochody nowsze niż teraz" przepisy zmuszające do kupowania zbyt drogich samochodów od nieuczciwych producentów? ;>>> A nie lepiej uczciwie? Robić lepsze auta i nie widnować cen? Ja nie potrzebuję szklanego pałacu do kupienia samochodu - wystarczy mi, że auto będzie dobre, a cena atrakcyjna. Bez przymuszania przepisami... ;> Odpowiedz Link Zgłoś
smiley4u Re: Polacy kupują mniej nowych aut niż Rumuni 17.11.07, 13:08 Chcecie by ludzie kupowali nowsze auta to zróbcie w tym kraju drogi!!!! Jakbym kupił auto za 50 tysięcy, co dla mnie jest sumą niewyobrażalną to bym się chyba rozpłakał wpadjąc co i rusz w dziury i mysląc ile mnie to będzie kosztować. I specjalnie jeżdżę starym autem z 1993, by się takimi rzeczami nie przejmować, z autem nic się złego nie dzieje, części w razie czego są tanie. Zobaczycie jak ludzie będa płakać, gdy ich nowe auta naszpikowane elektroniką będa się psuć po gwarancji - naprawa najgłupszej pierdoły będzie kosztowac 3000 zł i nie zrobi tego żaden normalny warsztat tylko ASO. Odpowiedz Link Zgłoś
red.ken EUR z 4.50 na 3.50 zł a ceny gratów ani rusz 17.11.07, 13:32 jaki frajer doda za cudo na 4 kółkach 20 % jego wartości w sąsiednich krajach. najtańsza e klasa mercedesa poniżej 100.000 zł w szwajcari. w polsce 170.000 pensje? no comment wejdźcie na stronę szwajcarskiego subaru i zobaczcie ile tak kosztuje impreza sti szok! Odpowiedz Link Zgłoś
red.ken Re: EUR z 4.50 na 3.50 zł a ceny gratów ani rusz 17.11.07, 13:35 ok odpowiadam na zadane pytanie - 118 tys. w polsce za ten sam model diler zapewne zaśpiewa 200. Odpowiedz Link Zgłoś
lucynder to jest odpowiedż 17.11.07, 14:36 motoryzacja.interia.pl/samochody/producenci/news/dlaczego-zonie-kowalskiego-puscily-nerwy,1011890 Odpowiedz Link Zgłoś
pcat Kublik, ile płacą Ci dealerzy za te brednie?! 17.11.07, 14:49 Od zawsze piszesz paszkwile na temat używanych samochodów. Byłeś za wyższą akcyzą na używanego pojazdy, wylewałeś łzy gdy spadała sprzedaż nowych. Odpowiadam więc na twoje lamenty: Polaków nie stać na nowe samochody, ponieważ zarobki w Polsce są za niskie. W latach 90-tych ludzie brali kredyty na nowe i lśniące Lanosy, dobrze schodziły Polonezy i Cinquecento. Wkrótce wszystko wróciło do normy, a samochodami zachłysnęli się obecnie Rumuni - kupują Logany po 4 tys EUR, a nie Accordy po 25 tys. Jeżdżę używanym japońskim samochodem i jego eksploatacja kosztuje grosze, silnik jest oszczędny, a całość jest bezawaryjna - kupiłem go kilkanaście tysięcy złotych i nie mam kompleksów kiedy mijają mnie nowe Mondeo albo Passaty. Polacy widzą co się opłaca i dopóki Donald nie spełni obiecanego cudu gospodarczego będziemy jeździli używanymi. Nie pozdrawiam Cię, bo wiem, że dostajesz pod stołem od lobby dealerskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
axermann JUż Kublikowi zapłacili!!! 17.11.07, 15:04 Jest przecież prezesem IBERIA MOTOR POLAND!!!-SEAT! Za free to on tam przecież nie siedzi,jeszcze u Michnika dostanie wierszówke za koszałki opałki które wypisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
reaver247 impreza WRX w szwajcari - 41k CHF :0 17.11.07, 14:51 i wlasciciel salonu bedzie biadolil ze on ma dodatkowe koszty dlatego drozej.. sory salonowe gamonie wole isc do firmy ktora mi to auto sprowadzi z tej szwajcari, chocbym mial oszczedzic tylko pare tys za swiadomosc ze nie daje x% za nic darmozjadom. Te pseudo auta -lanos, logan - powinny kosztowac jakies 20 pare tysiecy, no nie wmowi mi nikt jakie to sa duze koszty produkcji. Gdzies po necie byla analiza kosztowa logana w opraciu o oficjalna dokumentacje produkcyjna, marze na tym aucie Renault ma taka jak na Megane 1.9dci (wyzsza od sredniej) Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta Re: Polacy kupują mniej nowych aut niż Rumuni 17.11.07, 15:23 wielu Polaków ma jedynie 10-15 tys na samochód, a najtańszy nowy kosztuje 25 tys zł, więc jak może sobie kupić nowy, Kublik?! Trzeba być świnią aby mniej zamożnym Polakom odmawiać kupna auta, bo gdyby przepisy wyglądały tak jak za tym lobbują kubliki, to wielu dzisiejszych zmotoryzowanych musiałby jeździć pekaesem. A wtedy Kublik rozparłby się w swoim lobbysty seacie, i patrzył z pogardą na 'plebs' w autobusach. Odpowiedz Link Zgłoś
thorpe Re: Polacy kupują mniej nowych aut niż Rumuni 17.11.07, 21:25 Oostatnio nawet chciałem gdzieś pojechać pks i dopiero się zdziwiłem, jak się okazało, że na 50 km trasie między dużym miastem, a małym nie jeździ nic w sensownych godzinach. W tym małym mieście wszyscy jeżdżą złomami z zachodu, bo inaczej nikt nie dotarłby nigdzie do pracy. A pensje tam zatrzymały się na minimalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
ligand17 Polacy kupują mniej nowych aut niż Rumuni 17.11.07, 15:34 P. Kublik wysmażył kolejny stronniczy tekst. Jak tylko zobaczyłem tytuł i autora, od razu wiedziałem, o czym będzie - i nie myliłem się. "Samochodów jednak w Polsce nie brakuje, tyle tylko, że są używane" - zupełnie, jakby to była zbrodnia. No więc odpowiadam panu, panie Kublik (celowo z małej litery): dopóki ceny nowych samochód będą stanowiły zaporę (w stosunku do naszych zarobków), dopóty nie pomyślę nawet o kupieniu nowego samochodu. Jeśli za cenę nowego kompakta z niezłym wyposażeniem mogę mieć 3-4 letnią limuzynę klasy premium (np. BMW 5 E-60 czy Mercedesa E) o komforcie, osiągach i wyposażeniu znacznie przewyższających to, co oferuje nowy kompakt, to kupię oczywiście używany samochód. Mało tego, panie Kublik: jak to jest, że roczny samochód sprowadzony zza granicy kosztuje połowę tego, co taki samo samochód z salonu? Przyjmuję do wiadomości, że był rozbity, ale sprowadzam go od dealera w stanie naprawionym i z gwarancją tego dealera. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Polacy kupują mniej nowych aut niż Rumuni 17.11.07, 16:12 Mam wielki żal do Gazety, że kublikuje ten lobbystyczny chłam, no ale widać red. kibelek ma tam mocną pozycję. Co do starych samochodów - przeciętny samochód zarejestrowany w Polsce ma ok. 12 lat, tylke samo co w Szwecji i nieco mniej niż w Norwegii. W Niemczech, gdzie samochody już na pierwsyz rzut oka samochody są młodsze i lepsze, przeciętny wóz ma 8 lat. Szwedzi, Norwegowie, Niemcy jakoś jeżdżą i żyją, a Polacy nie mogą, tylko powinni kupować nowe szajseczenta i Logany na wieloletnie kredyty?? Takiego wała! Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Polak kup nowy ..tylko dlaczego Logana :))) 17.11.07, 17:28 Oczywiscie w cenie w Rumunii ROFL Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Nie kupują nowych, bo te nowe są u nas najdroższe 17.11.07, 18:03 ... w całej Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
heretique Polacy kupują mniej nowych aut niż Rumuni 17.11.07, 21:39 Ktoś zainteresowany średnim wiekem aut jeżdżących po Unii? dataservice.eea.europa.eu/atlas/viewdata/viewpub.asp?id=743 W skrócie: Polska - 10,3 roku Austria - 7,2 Finlandia - 10,0 Hiszpania - 10,1 Niemcy - 6,6 jest ona wysoka, ale nie odstaje dramatycznie od reszty. Najnowsze autka zą w Luksemburgu (4,1 roku). Odpowiedz Link Zgłoś