Dodaj do ulubionych

Na co godzą się Polacy

01.12.07, 07:51
ale za to najlepsi wyjada stad. Jesli nic nie zmieni sie nie chce placic tutaj
podatkow i utrwalac badziewia. Zawsze moge wybrac inne spoleczenstwo, a a
prawdziwi polacy niech zyja w skansenie.
Obserwuj wątek
    • me2free Polacy moga sie nie godzic na radykalne zmiany 01.12.07, 07:51
      ale za to najlepsi wyjada stad. Jesli nic nie zmieni sie nie chce placic tutaj
      podatkow i utrwalac badziewia. Zawsze moge wybrac inne spoleczenstwo, a
      prawdziwi polacy niech zyja w skansenie.
      • mike-great Wybraliście Tuska-Cudaka to teraz macie CUDA !!! 01.12.07, 08:30
        Wybraliście Tuska-Cudaka to teraz macie CUDA !!!
        Fircyk, dyletant, lizodupca Rosji i Niemiec.
        Wstyd, wstyd, PO trzykroć wstyd!
        • shithead [...] 01.12.07, 08:36
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • milet_z_sedesu ****to jest program zmian nieuniknionych**** 01.12.07, 08:43
            - musimy dluzej pracowac, uzasadnienie tego uwazam za zbedne,
            - albo prywatyzacja opieki zdrowotnej, dodatkowe ubezpieczenia albo
            totalny krach jest to oczywiste i nie wymaga uzasadnienia
            - powyzki w sferze budzetowej, tak oczywiscie w polaczeniu z
            likwidacja przywilejow emerytalnych, reforma szkolnictwa itp, itd,
            - prywatyzacja oczywista oczywistosc
            • indianski Re: ****to jest program zmian nieuniknionych**** 01.12.07, 08:45
              Tylko czy mu starczy ikry ?
              • doris9914 Re: to jest program emigracjiz kraju, :) 01.12.07, 09:01
                ... ci co glosowali na Po wyjada na zmywaki, :)
                • indianski Re: to jest program emigracjiz kraju, :) 01.12.07, 09:07
                  Bidulka . A ty bedziesz dalej w kraju zmywac gary (
                  • mukroko Re: to jest program emigracjiz kraju, :) 01.12.07, 09:08
                    dawno już szpitale zostały sprywatyzowane, to czego nie sprywatyzowano teraz
                    ledwo zipie... redaktorzy idioci...
                    • cyberdemokracja ======PO przekona Polaków do naprawy państwa====== 01.12.07, 09:30
                      rzecz bowiem nie tylko w naprawie i wprowadzaniu korzystnych dla nas
                      wszystkich reform. Trzeba przekonać ogłupione przez PiS
                      społeczeństwo i oprzeć się propagandzie...
                      • mukroko ludzie nic nie jest za darmo! 01.12.07, 09:40
                        jak macie "darmowe studia" to one są za pieniądze wszstkich Polaków! tych
                        bogatych Polaków, ale również od tych biednych jak mysz kościelna!
                        • dionea Typowe roszczeniowe podejście, typowi Polacy 01.12.07, 10:42
                          No Tusk musiał mówić, że cuda zrobi, bo kto by go wybrał. Wszyscy chcą tylko
                          brać nic dawać, a bez solidnych reform i przy takim rozdawnictwie gospodarka w
                          końcu upadnie. Dziwi mnie wiek emerytalny kobiet, niby czemu one mają krócej
                          pracować jeśli średnio żyją 10-15 lat dłużej? Parodia to kobiety powinny dłużej
                          pracować - w końcu mamy równo uprawnienie. Czemu faceci mają umierać średnio od
                          razu po przejściu na emeryturę, a kobiety żyć jeszcze ze 20 lat? Gdzie tu
                          równouprawnienie ?!
                          • a.k.traper Raczej typowy PRL 01.12.07, 11:10
                            Wtedy było ok, wszyscy mieli równo i wzdychali do zachodu że tam to
                            sie zarabia, że w szpitalach ładnie, ze emerytury wysokie, teraz
                            maja skleroze i wmawiaja dzieciom i wnukom ze to był raj. To nie
                            cuda to lata cięzkiej pracy, czyżby ludzie znowu usłyszeli cos
                            innego? w 2005 usłyszeli ze będzie socjalizm, dziwne bo z rydzykiem,
                            teraz usłyszeli że beda cuda, o dziwo bez pośrednika. Ja wyraźnie
                            słyszałem o mozliwosci zrealizowania podobnego "cudu" jak w
                            Irlandii, tylko była dalsza część, o wytężonej pracy. Zresztą, Tusk
                            i PO od zawsze to mówią, to jakiś cud?Kaczyński wygrał poprzednio bo
                            pokazał że rządy PO to prywatyzacja , puste półki, on tez obiecał
                            cuda i poazał jak sie je robi, to znaczy gospodarka sie rozwija a
                            rząd nic nie robi, prawdziwy cud, jest jeszcze sfera społeczna gdzie
                            bez zmian sie nie da, tak emerytury to prawdziwy wyzysk, zreszta
                            system ZUS takze i pare iunnych instytucji, chociazby abonament RTV
                            dlaczego mam płecic za użytkowanie odbiornika skoro zapłaciłem
                            podatek przy kupnie i płace za energię?Reklamy sa takie same we
                            wsztstkich stacjach.Jest jeden sposób, kazdy niech się weźmie za
                            robotę, niedouczonych polityków jest stanowczo za dużo
                            • aplus Raczej sygnal ze UBekistan wytrzezwial i 01.12.07, 12:15
                              zdal sobie sprawe ze na klamstwach wyborczych i propagandzie
                              GWTVNWSI24 daleko nie zajedzie. Ubekistan zatem zezwala laskawie na
                              publikacje niekorzystnego dla siebie sondazu bo swoje interesy juz
                              odzyskal i zabezpieczyl w ciagu rekordowo krotkiego czasu, tzn.
                              zaledwie miesiaca po wygranych wyborach!! Nieudacznik nie ma pomyslu
                              na 4 lata rzadow poza paplaniem o redukcji wydatkow socjalnych i
                              likwidacji abonamentu RTV. W tej sytuacji lepiej zezwolic na
                              przyspieszone wybory tym bardziej ze wskutek destrukcyjnej
                              dzialalnosci UBekistanu rozwoj gospodarczy juz zaczal spadac wiec
                              lepiej niech PiS poniesie konsekwencje.
                              • kot9999 ja wole rozsadnych, inteligentnych liberalow niz z 01.12.07, 12:35
                                ja wole rozsadnych, inteligentnych liberalow niz zakompleksionych
                                pisowskich oszolomow
                                • aplus wolisz tych ktorych podsunie ci gwTVNWSI24, 01.12.07, 13:08
                                  sam nie umiesz myslec bo nawet nie zauwazyles ze POpaprance w
                                  garniturach po PiSowcach wydymali cie w sondazu, mordo ty moja.
                                  • kotwkaloszach [...] 01.12.07, 13:15
                                  • kzet69 Re: wolisz tych ktorych podsunie ci gwTVNWSI24, 02.12.07, 11:49
                                    chłopie ty udajesz prawda? niemożliwe że można byc takim kretynem...
                                    ty masz kaczą jatkę w głowie....
                              • starod Re: Raczej sygnal ze UBekistan wytrzezwial i 01.12.07, 12:54
                                A ja zawsze myślałem ze ubekistan - czyli pisuar nie pije napoi
                                wyskokowych!!! Czego to można dowiedzieć się na forum???? I to od
                                pisiorka bezmózgiego czyli aplus.
                              • a.k.traper Chłopie, weź sie za cos lzejszego niż myslenie 01.12.07, 12:58
                                Nieudaczność ekipy Kaczyńskiego jest nie do przebicia, po dwóch
                                latach zaczynaja trybic ze mozna było inaczej, co do wzrostu
                                gospodarczego, to wpływ obecnej ekipy po miesiącu jest podobny jak
                                wpływ orderu Lenina na rozwój kolarstwa na Grenlandii.Abonament RTV
                                jest haraczem i tyle, podatek za odbiornik płace przy zakupie a
                                potem przy poborze prądu, i nie interesuje mnie że maja jakąs misję,
                                nie widzę tego,więcej dowiaduję sie z innych programów, chociaz w
                                radio jeszcze tak. Moze chcesz wiedziec o wysokosci zarobków w TV
                                publicznej, z abonamentów w porównaniu do emerytury lub zarobków
                                nauczyciela czy pielegniarki? Na słuzbe zdrowia tez płacimy, na
                                oświate także, dlaczego taka przepaść istnieje? Jest propozycja bonu
                                oświatowego, jest koszyk usług medycznych i nad tym nalezy działać,
                                rząd J.Kaczyńskiego troszke zaczął, ale jakby z niewiarą, dlaczego,
                                wazniejsi byli jacyś wydumani "agenci"i rzekomy ubekistan, to juz
                                historia. Co do kłamstw mediów, wystarczy nie ogladac i nie czytać,
                                ja tak robie przed wyborami. Prawde mówiąc Pis miał wygrana w
                                cuglach gdyby zmienił retoryke zaraz po wyborach w 2005 i zaczał
                                działac a nie straszyć, do kogo masz pretensje o nieudaczność?
                                • aplus chcialbys, najlepiej zeby wszyscy mieli odbiorniki 01.12.07, 13:16
                                  GWTVNWSI24 za 0 zl abonamentu, po co samodzielnie myslec w
                                  UBekistanie, nieudacznik Thuske nie znosi konkurencji.
                                  • a.k.traper Przeczytałes co napisałem ale nie zrozumiałeś 01.12.07, 13:55
                                    Jestem daleki od narzucania komukolwiek, jakichkolwiek mediów,
                                    słyszałeś o bojkocie DTV w 1982r? ja tez to robiłem i brałem udział
                                    w spacerach i bojkotach prasy i wyborów, i jestem dumny że tę walke
                                    wygraliśmy mimo wielu nieprzyjemnosci i dopiero po kilkunastu
                                    latach, mimo że i tak nie spodziewaliśmy się ze to będzie tak
                                    szybko.Powiem ci czego chcę, chcę by TV publiczna miała swoja forme
                                    i nie pakowała mi propagandy rządzącej partii tylko wiadomosci z
                                    działania rządu oraz programy szeroko rozumiane jako edukacyjne i
                                    kulturalne. Poza tym pytałem o róznice w zarobkach, nie zauważyłeś?
                                    Ja nie wzywam do zmniejszenia i ujednolicenia tylko do zdrowego
                                    rozsądku, ten abonament płaci równiez pielęgniarka i nauczycielka,
                                    zróbmy referendum czy chcemy by większość programów zapełniały
                                    seriale i telenowele, ja nie chcę, wole tematy które zostaja we
                                    mnie. Dla mnie TVN jet kanałem miałkim dosyć, czasem maja dobre
                                    filmy, TVN24 zaprasza wszystkich polityków i zadaje im dosyc
                                    niewygodne pytania, GW od pocvzątku istnienia pisała z sympatia o
                                    rządach obozu "S" ale też i krytykowała. Teraz trudno mówić o
                                    rządach tego etosu, to juz rozdział zamknięty, Teraz licza sie
                                    realia, mamy inne wyzwania i społeczne i za granicami. ani Tusk ani
                                    Kaczyński nie moga sie obrażać na wole wyborców, Tusk sie podniósł
                                    po ciosie zza rogu w 2005 i wygrał, Kaczyński jak na razie próbuje
                                    wstać. Jestes zapewne ideowym sympatykiem PiS z niewielka wiedza o
                                    przeszłości, bez doswiadczenia w latach 80-tych, wrzuc na luz,
                                    popytaj tu i ówdzie jakto wygladało, o co walczono, przemyśl i
                                    dopiero dyskutuj, wycinasz pewne wersy i próbujesz kierowac dyskusję
                                    na ulubione przez ciebie wątki, Ubekistan tez to stosował i jakos
                                    przeżylismy wybierając to co wazne i godne. Po co ta nienawiść,
                                    skoro zyjemy w tym samym kraju, czy ja sie mam z Tobą licytować kto
                                    więcej zrobił dla ojczyzny, ja niczego nie załuje ani nie mam
                                    pretensji do zadnego kombatanctwa, w przeciwieństwie do niektórych
                                    moich dawnych znajomych. W nienawisci długo się nie podziała,
                                    przyjaźnić sie nie trzeba ale wspóldziałać tak. Tak ogólnie to co
                                    piszesz łatwo obalić, wystarczy miec wiedze i orientację w tym co
                                    się dzieje, ty nie masz działasz metoda Macajewa i Macierewicza,
                                    może coś sie przyczepi , moze nie ale zawsze jest aferka. Za takie
                                    cos w zyciu codziennym mozna dostac w pysk, prawda? Pozdrawiam
                                    • aplus Ty za to jak katarynka grochem o sciane 01.12.07, 15:12
                                      Piszesz duzo ale niewiele z tego wynika - tak jak z gadek twoich
                                      idoli Geremka, Bartoszewskiego czy Pawlaka. Ot takie paplanie
                                      Pospolitych Oszustow ... zeby byla zgoda, zeby razem budowac Front
                                      Jednosci Narodu a wszystko bedzie dobrze. Otoz nie bedzie. W obecnym
                                      rzadzie zasiadaja ludzie skompromitowani, bez wiedzy i umiejetnosci
                                      sluzenia krajowi. Nie wyszedl im komunizm wiec zabrali sie za
                                      kapitalizm bo przeciez zycie musi toczyc sie dalej, z czegos trzeba
                                      zyc. Jestes naiwny albo glupi jesli myslisz ze te miernoty odbuduja
                                      kraj. No albo trzecia mozliwosc ze pozostajesz w ukladzie i rzucaja
                                      ci ochlapy z koryta za pisanie bzdur. Nie nie przemawia przeze mnie
                                      nienawisc lecz pragmatyzm. Pieniadze z UE skoncza sie tak jak kiedys
                                      skonczyly sie kredyty Gierkowskie. W Polsce pozostana dziurawe
                                      drogi, rozpadajace sie budynki i wtedy co ? Odnowa towarzyszu ?
                                      • a.k.traper Towarzyszy poszukaj w rodzinie 02.12.07, 08:14
                                        Dużo pisze bo duzo przezyłem i duzo wiem.Ja nie muszę miec idoli,
                                        słucham ludzi którzy maja cos do powiedzenia, a życie jest szare i
                                        monotonne. powtarzające sie czynności i gesty.To raczej Ty piszesz
                                        bzdury, uwazasz Geremka za człowieka skompromitowanego a koalicję z
                                        Samoobrona nie? Ciekawa logika a przykładów jest bardzo duzo, jedni
                                        sa cacy a drudzy be.Prawda jest taka że trzeba cięzko orac by cos
                                        wyszło, ja nie dostaję pieniędzy z UE ani za pisanie, zarabiam
                                        uczciwie sam. a pisze bo śmiesza mnie tacy "naprawiacze"
                                        ideologiczni, w stanie wojennym takie same miernoty naprawiały z
                                        wystarczyło sie wziąc za robote i myslenie normalne. Co do Gierka to
                                        polecam analize jego epoki, wmoze znajdziesz pewne wspólne punkty z
                                        rządem Kaczyńskiego, chociaz on bliższy Gomułce. Otóz prosze pana,
                                        za Gierka, każdy ciagnął w swoja stronę, aby zdobyc kase z centrali
                                        fałszowano wszystkie wyniki imn plus, rząd opierając sie na tym
                                        planował eksport i zarabianie dolarów, dlatego zaczęło brakować
                                        towaru w kraju. Inwestowano w przemysł cięzki i zbrojeniowy, by
                                        odciązyc ZSRR, wzieto takze pieniadze z ZUS by zainwestowac i
                                        powiększyc niby emerytury, ani pieniędzy ani odsetek. Myslenie było
                                        proste tylko wykonanie kiepskie, chmara cwaniaczków i klakierów, nie
                                        przypomina ci to niczego? Prawda jest taka że pieniądze zostały
                                        przejedzone i źle zainwestowane. Pieniądze z UE sie skończą to
                                        przeciez wiadomo kazdemu. Zapytam jak sobie wyobrażasz nasza
                                        egzystencję poza UE, wyjazd na paszport, bez prawa pracy, przepływ
                                        towarów przy większym cle a niektóre produkty wcale by nie wjechały
                                        do UE, niektóre technologie i inwestycje by nas omijały. Pojeździj
                                        po kraju zobacz ile się modernizuje dróg, co się zmieniło na wsiach
                                        ile inwestycji zagranicznych jest w Polsce, to nie jest zasługa
                                        Pawlaka, Tuska czy Kaczyńskiego, To zasługa nas wszystkich, a do
                                        kraju gdzie sa waśnie mało kto przyjeżdża.Swoimi słowami podważasz
                                        cały ruch społeczny "Solidarność:, hasłem było socjalizm tak
                                        wypaczenia nie, gdyz inaczej byłaby działalność antypaństwowa,
                                        zapytaj o to pana, chociazby Romaszewskiego czy wtedy mozna było
                                        inaczej? Czy J.Kaczyński mógł wejść do historii jako twórca nowej
                                        rzeczywistosci, oczywiście że mógł, jako zwycięzca poowinen podac
                                        ręke Tuskowi i nie otaczać sie "Dyzmami" w stylu Gosiewskiego czy
                                        Kamińskiego. Mysl, to nie boli, tylko najpierw poznaj fakty i
                                        podejdź do nich obiektywnie. Dodam że dla mnie autorytetem i wzorem
                                        jest Leszek Balcerowicz, człowiek wielkiego formatu, bardzo
                                        pracowity i odpowiedzialny, który wział na siebie brzemię dla wielu
                                        z nas zbyt olbrzymie, a jednak prace wykonał, i efekty sa widoczne
                                        dzisiaj, gospodarka jest na własnych torach.Szkoda że inni robia
                                        kariere na jego krytyce samemu nic nie robiąc, ewentualnie grając na
                                        sentymencie do PRL-u który mi zarzucasz, przeciez na tym zagrywał i
                                        PiS i LiD i samoobrona o LPR nie wspomne bo to typowe komuchy
                                        • luksusowy_yacht Re: Towarzyszy poszukaj w rodzinie 02.12.07, 09:34
                                          wreszcie przeczytalem cos madrego na forum gazety.
                                          szacunek dla a.k.traper
                                        • aplus Pan Macierewicz ci poszuka ;-) Widze ze dobrze sie 02.12.07, 13:27
                                          orientujesz jak przebiegala defraudacja za Gierka, jak komuchy
                                          podszywaly sie pod Solidarnosc, itd, itp. Masz pelna wiedze by
                                          teraz "budowac" druga Irlandie ;-)
                                          • a.k.traper To głównie członkowie PZPR tworzyli "Solidarność" 02.12.07, 15:34
                                            Jestes cienki "Bolek", a Macierewicz niech zajmie sie pieleniem
                                            ogródka bo tak głupiego człowieka w kontrwywiadzie trudno spotkać.
                                            Jego zaleta jest tylko upartość w dażeniu do celu, reszta to
                                            amatorszczyzna nawet ponizej ksiązek szpiegowskich, bo tam więcej
                                            wiedzy fachowej niz w jego działaniu. Ja buduję to co uwazam za
                                            słuszne a nie dla ideologii, nie po to byłem kiedyś "wrogiem ustroju
                                            socjalistycznego" by teraz zabiegac o stołek czy popierać
                                            beznadziejnych dupków, a o swoja rodzine potrafiłem zadbać. Powiem
                                            ci jeszcze coś, za nazwanie takich jak ja zomowcami to Kaczyński ma
                                            u mnie w mordę, niezaleznie czy będzie ich dwóch czy więcej. Jeśli
                                            zas chodzi o wiedzę, to i ty mógłbyś ja posiadac gdybys chciał ja
                                            zgłębiac a nie życ sensacyjkami z ulicy czy bazaru. Miałem kiedys
                                            taki przedmiot jak gospodarka przedsiębiorstw, wiedza o Polsce i
                                            świecie oraz miałem cudownych nnauczycieli i w szkołach i w życiu, w
                                            przeciwieństwie do ciebie chodziłem tam by się czegoś dowiedziec a
                                            nie tylko mieć papierek. Zauwazyłem pewną prawidłowośc u sympatyków
                                            PiS-u, dość pobieżną znajomośc tematów.Sam przyznajesz że jestes
                                            matołkiem i wiedzy ci zwyczajnie brakuje. PiS to nie mój poziom, za
                                            duza amatorszczyzna co przyznał nmnawet prezydent, tak działa kazdy
                                            kto nie ma przygotowania, niektórym sie udaje, gorzej jak
                                            inwestujesz własny pieniądz, zwykle bywa klapa.Powinienes nad soba
                                            zapłakać i wziąć się do pracy, skoro chcesz innych pouczać.
                              • a.k.traper Dlaczego nie czytasz tylko powtarzasz? 01.12.07, 14:20
                                Gospodarka według specjalistów nie zwalnia i ma się dobrze. Taka
                                jest oficjalna linia PiS-u? Pomijam ze Pis niczego w tej sferze nie
                                robił a PO jeszcze nie. To dzieki reformom Balcerowicza tak jest i
                                oby trwało.
                      • wan4 Tusk, rób swoje i badź konsekwentny 01.12.07, 09:42

• wrojoz Brawo Tusk. Rób swoje. Polacy popierają. 01.12.07, 09:54
                          Polacy widzą, że Kaczyński to frustrat, niszczyciel Polski.
                        • wrojoz Kaczyński niszczy Polskę. 01.12.07, 09:54
                          To szkodnik.
                          • po_strach ale ktory? Boguslaw? 01.12.07, 10:35
                            precycyzjniej...
                      • leszek993 Re: ======PO przekona Polaków do naprawy państwa= 01.12.07, 10:25
                        Czy dziś rano nakopał ci ktoś do dupy posrany małolacie????
                        • tmmmy Re: ======PO przekona Polaków do naprawy państwa= 01.12.07, 11:00
                          Rodzice Cię nie kochali, biedna istoto...
                        • cyberdemokracja Re: ======PO przekona Polaków do naprawy państwa= 01.12.07, 11:17
                          leszek993 napisał:

> Czy dziś rano nakopał ci ktoś do dupy posrany małolacie????

- prawie jak argument w dyskusji, oto retoryka PiSu. prawie robi
                          wielką różnicę. totalitaryzm - też jest "prawie" jak demokracja
                      • po_strach Re: == to PIS nadzieja polakow == 01.12.07, 15:52
                        Zajdzie raczej proces odwrotny: nalezy ogluoialych pzez obietnice i
                        propagande Tuska polakow przekonac, ze wybor PO byl bledny.
                        Najblizszy rok pokaze co pozostalo z propagandy PO i ludzie wroca do
                        programu PIS.
                    • olias Re: to jest program emigracjiz kraju, :) 01.12.07, 09:31
                      jeśli nie odpowiada Ci rzeczywistośc .. nazwij ją idiotką
                • 01boryna Re: to jest program emigracjiz kraju, :) 01.12.07, 09:08
                  doris9914 napisała:

> ... ci co glosowali na Po wyjada na zmywaki, :)

Dlaczego na zaraz zmywaki? A co ty proponujesz w zamian?
                • a.k.traper Az takie masz kwalifikacje? to wyjeżdżaj. 01.12.07, 10:46
                  Ja skończyłem muzyczne, zaoczne OHP uliczne sieję budyń ozimy i mam
                  plantację żarówek. płace spore podatki i ZUS a "pracusiów" z PiS-u
                  nie zatrudniam, podobnie jak ich koalicjantów. Masz racje
                  wyjeżdżaj.Dodam, ze tylko sprywatyzowane firmy radzą sobie. popatrz
                  po sklepach, "państwowe" dopiero niedawno sie ocknęły, ze u nich
                  drożej.Mój kolega robi zmywaki. drugi montuje, moze się załapiesz po
                  studiach?Dlaczego mam płacic składki a i tak korzystam razem zze
                  współpracownikami z prywatnej opieki zdrowotnej, czy przez to że
                  wielu z nas tam nie chodzi poprawiła sie opieka, zrobiono porządek
                  chociazby z rejestracją i przychodzenie na czas personelu? O
                  informatyzacji nie wspomnę.Szpitale maja złą strukturę zarządzania,
                  dlaczego mamy płacic nadal na utrzymywanie "bylejakości" w słuzbie
                  zdrowia i oświacie? Tam sa ludzie rozumni a wykorzystywanie hasła
                  prywatyzacja funkcjonuje w wielu dzidzinach jako straszak związków
                  zawodowych. którym pasuje taka sytuacja.Ja jestem za tym by ludzie
                  zarabiali godnie a póki jest wyszarpywanie kasy nie będzie płac
                  konkretnych. Wielu rzeczy nie rozumiesz, powtarzasz opinie z ulicy,
                  prywatyzacja w tych latach to nie ta sama co na początku, teraz
                  wiadomo jak to robić. O ludzi co głosowali na PO się nie martw, od
                  dawna pracuja na własny rachunek, tylko pisiorki ciągle łapia sie
                  ciepłych posadek lub kombinuja uwłaszczenie w różnych spółeczkach.
                • grzes1966 Re: to jest program emigracjiz kraju, :) 01.12.07, 11:53
                  ... ci co glosowali na Po wyjada na zmywaki, :)
            • koham.mihnika statystyka pokazujaca stopien indokrynacji 01.12.07, 10:53
              spoleczenstwa. 18 lat i nadal homo sovieticus.
              To smutne, ze Polacy niczego sie nie nauczyli i nadal chca zyc w komunie.
              • kolargolo i tak sie sporo zmienilo 01.12.07, 11:00
                w latach 90. wiekszosc ludzi uwazalo ze to panstwo powinno im dac
                prace a prawie kazda prywatyzacja jest zlodziejstwem, wiekszosc
                ludzi uwazalo ze mozna dodrukowac pieniedzy. Przeciez PSL, PC, SLD i
                prawie wszystkie pozostale partie uparcie dazyly do zwiekszenia
                deficytu budzetowego zgodnie z kretynska teoria ze jak sie ludziom
                da pieniadze to wiecej wydadza i gospodarka bedzie sie krecic. Mimo
                wszystko sporo sie nauczylismy chociaz bardzo wiele zostalo do
                zrobienia.
        • ochziuta1 [...] 01.12.07, 17:49
    • chudymisio Na co godzą się Polacy 01.12.07, 07:56
      Ciekawe, że tak mało osób dostrzega zalety płatnej edukacji z jednoczesnym
      systemem stypendialnym i odpowiednim kredytowaniem.
      • baby1 Problem w tym, że płatna edukacja ma być po to 01.12.07, 08:32
        aby państwo pozbyło się problemu z finasowaniem szkół wyższych, a
        jednocześnie nie ma zamiaru płacić sensownych stypendiów. Jak sobie
        wyobrażasz kredytowe sfinansowanie nauki na akademii medycznej?
        Masz świadomość kosztów pełnego wykształcenia lekarza?
        • shithead Re: Problem w tym, że płatna edukacja ma być po t 01.12.07, 08:37
          Ci lekarze i tak wyjada i beda mieli racje!
        • olias Re: Problem w tym, że płatna edukacja ma być po t 01.12.07, 09:34
          znam lepszy dowcip. w świecie gdzie coraz mniej jest chętnych na
          bezpłatne studia politechniczne (na AGH jeszcze w październiku
          szukali chętnych; coś niesamowitego!!), propozycja płatnych studiów
          może być rozsądna pod warunkiem że państwo będzie płacic studentowi.
          Odwrotnie wersja jest zabawna.
          • wrojoz Szkodnik Kaczyński. 01.12.07, 09:55
            Usunąć go i to szybko.
          • mariuszdd Re: Problem w tym, że płatna edukacja ma być po t 01.12.07, 09:59
            olias napisał:

> znam lepszy dowcip. w świecie gdzie coraz mniej jest chętnych na
            > bezpłatne studia politechniczne (na AGH jeszcze w październiku
            > szukali chętnych; coś niesamowitego!!), propozycja płatnych studiów
            > może być rozsądna pod warunkiem że państwo będzie płacic studentowi.
            > Odwrotnie wersja jest zabawna.
            Płatne studia na dobrych uczelniach :sprzęt ,wykładowcy ,praktyki itp. i
            wtedy studenci będą płacić. Bo za takie g... jak teraz na uczelniach to nigdy
            w życiu,nikt nie zapłaci .
            Uczelnie słabe nie mają co liczyć na kasę,już bardziej to na szybką plajtę.
            • kolargolo Re: Problem w tym, że płatna edukacja ma być po t 01.12.07, 11:04
              tez tak myslalem ale mimo wszystko jest sporo marnych uczelni
              prywatnych ktore maja studentow ktorzy za to placa. Tylko ze placa
              za dyplom (sam kwitek) a nie za to zeby ktos ich czegos dobrze
              nauczyl.
          • grzes1966 Re: Problem w tym, że płatna edukacja ma być po t 01.12.07, 12:02
            znam lepszy dowcip. w świecie gdzie coraz mniej jest chętnych na
            bezpłatne studia politechniczne

ten świat składa sie chyba wyłacznie z twojego Piekutkowa Górnego,
            bo w świecie realnym zapotrzebowanie na specjalist ów z
            wykształceniem politechnicznym rośnie non stop.
            • swoboda_t Re: Problem w tym, że płatna edukacja ma być po t 01.12.07, 13:22
              Mylisz zapotrzebowanie na specjalistów z ilością chętnych na udbycie
              specjalistycznych studiów.
        • bzychnur Re: Problem w tym, że płatna edukacja ma być po t 01.12.07, 17:34
          Ja proponuje finansowanie kazdej nauki w taki sam sposob.
          Platne studia, finansowane przez niskooprocentowane panstwowe
          pozyczki dla kazdego studenta niezalezne od zarobkow rodzicow,
          splacane po zakonczeniu edukacji. Takie rozwiazanie ma pare zalet.
          1. Biednego kraju jakim jest Polska nie stac chyba na ksztalcenie
          studiujacych dla przyjemnosci pieknoduchow. Jak ktos chce studiowac
          archeologie srodziemnomorska, albo politologie, to niech to robi za
          wlasne pieniadze.
          2. Student uniezaleznia sie od rodzicow. Jesli rodzice chca
          finansowac studia prawnicze, a student woli ukonczyc AWF, to jego
          prywatna sprawa, bierze pozyczke i studiuje na wlasny rachunek.
          3.Nikt nie musi wysluchiwac wyrzutow, ze waksztalcilo go
          spoleczenstwo a on w Angli na zmywaku... Sam placisz za edukacje i
          mikomu nic do tego. A ze wyksztalcenie lekarza duzo kosztuje? To
          zaden argument, jesli kazdy placi za siebie. Jest wiele krajow,
          gdzie lekarze wiele zarabiaja i sa w stanie splacac wysokie
          porzyczki. A dlaczego nie mielibysmy eksportowac lekarzy dla calej
          Europy? Nasi pacjenci tez powinni sie dowiedziec, ze wyksztalcenie
          kardiochirurga kosztuje wiecej niz hydraulika i dlatego
          kardiochirurg musi zarabiac wiecje niz hydraulik, a pacjent wiecej
          placic.
      • grzes1966 Re: Na co godzą się Polacy 01.12.07, 12:00
        chudymisio napisał:

> Ciekawe, że tak mało osób dostrzega zalety płatnej edukacji z
        jednoczesnym
        > systemem stypendialnym i odpowiednim kredytowaniem.

bo większośc ( jak zawsze i wszędzie ) nie rozumie,że państwo nie ma
        innych piędzy oprócz naszych i, żeby politykierzy mogli rozdawać
        muszą najpierw te pieniądze skądś zagrabić. a kogo grabić
        najłatwiej? Oczywiście biednych pracowników etatowych, którzy nie
        maja jak uciec przed ową kradzieżą rozbójniczą.
        I naprawde nie martw się sytem stypendialny same stworzą ( wymusi to
        na nich rynek ) firmy prywatne, pragnące pozyskać kwalifikowanych
        pracowników.
    • hans564 PO zostało wybrane dla REFORM w RP !!! 01.12.07, 07:57
      Ta ekipa ma "robić" głębokie reformy, ma naprawić zaniechania i błędy poprzedników, ma zrobić cywilizacyjny i gospodarczy SKOK do przodu, abyśmy za 10 - 20 lat nie byli przystawką UE ! Jeśli ktoś głosował na nich z jakichś innych powodów, to najprawdopodobniej nie rozumiał przekazywanych mu treści lub tak najadł się wstydu za rząd pisduaru, że było mu wszystko jedno. I apel do PO, czy Wam panie & panowie nie zaczyna JUŻ ODBIJAĆ woda sodowa do głowy [myślę o ZUS], bo za 4 lat lub szybciej, albo wygracie następną kadencję albo pójdziecie w ślad AWSu.
      • spod.celi Re: PO zostało wybrane dla REFORM w RP !!! 01.12.07, 08:02
        frajerzy zamknąć się...

suweren wybrał PO i kwita...

a ważny temat to:

kiedy amnestia papugo Ćwiąkalski ???
        • shithead Re: PO zostało wybrane dla REFORM w RP !!! 01.12.07, 08:39
          Zreformowac to dziadowskie panstwo. Inaczej bedzie niedlugo 1000 lat
          za Afryka!!!
          • doris9914 dla zreformowania ludzi od PO, to znamy :) 01.12.07, 09:04

• wrojoz Precz z Kaczyńskimi.! 01.12.07, 09:56
              Nie chcemy Kaczyńskich.
            • stedo Re: dla zreformowania ludzi od PO, to znamy :) 01.12.07, 11:40
              A moim nie jest prezydent Kaczor.A prezydent powinien być
              ponad....Premier nie musi.
            • starod Re: dla zreformowania ludzi od PO, 01.12.07, 13:11
              Przestań kretynko powielać tekst 0 tym kim jest twój premier, bo i
              tak każdy forumowicz wie, że twoim premierem jest mlaskający,
              schizofreniczny przydupas ojdyra.
        • olias Re: PO zostało wybrane dla REFORM w RP !!! 01.12.07, 09:36
          suweren wybrał PO. masz rację. A wcześniej wybrał Kaczyńskiego na
          swojego Prezydenta. Plujmy dalej.
      • swoboda_t Re: PO zostało wybrane dla REFORM w RP !!! 01.12.07, 13:30
        W pełni się zgadzam. Od PO oczekuję głębokich, choćby niepopularnych
        reform, bo bez nich już zawsze pzostaniemy pariasem Europy, a nasze
        wnuki będą wzdychać na myśl o pracy u bogatego sąsiada o nazwie
        Republika Czeska. Poza PO nikt inny ich nie zrobi - PiS i SLD to
        partie trwania i stagnacji. A reformy są konieczne, bo bez tego
        pańśtwo zbankrutuje i wszystkim się pogorszy. ZUS, służba zdrowia i
        finanse publiczne to sprawy kluczowe. Że społeczeństwo w swej masie
        jest przeciwne radykalnym posunięciom i wszelakim "prywatyzacjom"
        wiadomo nie od dziś, wciąż jesteśmy homo sovieticus. O wiele
        cieakwszy i bardziej miarodajny byłby taki saondaż wśród faktycznych
        i potencjalnych wyborców PO - tu wyniki byłyby znacznie bardziej
        prowolnorynkowe. Po raz wtóry deklaruję, że będę bezpwględnie
        rozliczał PO z działań reformatorskich i sanacyjnych, a jeśli się
        nie sprawdzą, jeśli bedą kontynuować politykę trwania po
        poprzednikach, jeśli będą ulegać naciskom związkowców i rozmaitych
        grup klientów, to bez wahania przeniosę swój głos na kogoś innego,
        choćby miał nie wejść do sejmu.
    • prawdziwek1 Na co godzą się Polacy 01.12.07, 08:00
      A co z emerytami odbudowujących Polskę ze zgliszcz wojennych?Czy należy Im
      zostawić głodowe emerytury aby szybciej kopnęli w kalendarz,czy też dać Im
      godne emerytury na które zasłużyli swoją pracą.Będzie jak zwykle obniżenie
      emerytur bo oni nie zastrajkują i nie obrzucą budynki rządowe
      śrubami.Pamiętajcie rządzący oszołomy emerytami w tej chwili jesteśmy MY a Wy
      nimi też będziecie jak dożyjecie czego przy takim waszym stosunku do obecnych
      emerytów Wam nie życzę.
      • mike-great Kto liczy na emeryturę ten przegrał życie... 01.12.07, 08:33
        Kto liczy na emeryturę ten przegrał życie...
        Niestety PO przydusi emerytów jeszcze bardziej.
        Wy wybraliście go - ja nie!

prawdziwek1 napisał:

> A co z emerytami odbudowujących Polskę ze zgliszcz wojennych?Czy należy Im
        > zostawić głodowe emerytury aby szybciej kopnęli w kalendarz,czy też dać Im
        > godne emerytury na które zasłużyli swoją pracą.Będzie jak zwykle obniżenie
        > emerytur bo oni nie zastrajkują i nie obrzucą budynki rządowe
        > śrubami.Pamiętajcie rządzący oszołomy emerytami w tej chwili jesteśmy MY a Wy
        > nimi też będziecie jak dożyjecie czego przy takim waszym stosunku do obecnych
        > emerytów Wam nie życzę.
        • kropkacom Re: Kto liczy na emeryturę ten przegrał życie... 01.12.07, 09:01
          > Kto liczy na emeryturę ten przegrał życie...
          > Niestety PO przydusi emerytów jeszcze bardziej.
          > Wy wybraliście go - ja nie!

Za PIS byłoby lepiej Tobie z emeryturką? Skąd pewność że PIS po wygranych
          wyborach nie zachowywał by sie w tej kwestii jak PO?
          • wrojoz PiS do lamusa. 01.12.07, 09:57
            W lamusie miejsce PiSu.
        • starod Re: Kto liczy na emeryturę ten przegrał życie... 01.12.07, 13:18
          Wyobraź sobie cymbale pisuarowy, że pierwszą rzeczą którą zrobił
          pisuar w 2005 roku była obnizka (kradzież) naszych emerytur, podobno
          na poprawę służby zdrowia, co jest kłamstwem i bzdurą jak widać z
          obecnej kondycji tej słuzby.
      • 2107x Re: Na co godzą się Polacy 01.12.07, 09:31
        Żabko prawdziwku pieniążki na wasze emerytury przeżarli czerwoni teraz młode
        pokolenie pracuje na was i na siebie pomyśl!!
        • giuseppe53 mylisz się, te środki rozkradli koledzy Tuska ;-) 01.12.07, 10:48
          dzika polska "prywatyzacja" to było nic innego jak rozkradanie zgromadzonego
          przez czerwonych majątku albo co gorsza UKRADZIONEGO przez czerwonych! (głównie
          nieruchomości ale i banki się trafiły).
          Polscy złodzieje okradli Polaków i tyle.
          Alternatywą było przekazanie CAŁEGO majątku w tym PZPR i organizacji satelickich
          jak PSL (budynek centrali tej przybudówki PZPR sprzedano ostatnio za ładną kasę)
          do Narodowego Funduszu Powierniczego podobnie jak w Niemczech.
          By tego nie zrobić zamordowano prof.Pańko szef NIKu albo zaszczuto zmarłego
          wczoraj marszałka Andrzeja Kerna.
        • grzes1966 Re: Na co godzą się Polacy 01.12.07, 12:08
          2107x napisał:

> Żabko prawdziwku pieniążki na wasze emerytury przeżarli czerwoni
          teraz młode
          > pokolenie pracuje na was i na siebie pomyśl!!

To prawda ale nie cała,weź pod uwagę ile owi czerwoni, okupujący
          zrujnowany wojną kraj musi wypłatolic na renty inwalidów wojennych i
          emerytury osób, które nigdy w PRL nie pracowały?
    • przeglad_prasy Liberalizm? Złodziejstwo nazywacie liberalizmem??? 01.12.07, 08:11
      Po jakiego grzyba płacić podatki???
      podatki.onet.pl/1648141,1,0,wiadomosci.html
      Po jakiego grzyba przez całe życie odkładać na obowiązkową, "państwową"
      emeryturę??? gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4717468.html
      • indianski Re: Liberalizm? Złodziejstwo nazywacie liberalizm 01.12.07, 08:40
        Ty nie odkladasz na swoja emeryture tylko utrzymujesz obecnych emerytow. Chcesz
        czy nie tak bedzie .
    • grajag Na co godzą się Polacy 01.12.07, 08:14
      Najpierw trzeba zadbać o młodych, dzięki którym w ogóle beędą
      pieniądze na wypłatę emerytur.Emeryci lekko nie mają,ale
      przynajmniej mają dach nad głową i urządzone mieszkania.Młodzi nie
      mają nic!i peryspektywy też marne.
      • prawdziwek1 Re: Na co godzą się Polacy 01.12.07, 08:26
        grajag-co Ty myślisz,że obecni emeryci nie byli kiedyś młodymi i że odrazu
        dostali mieszkania i to umeblowane.Ta samo musieli dochodzić do obecnego dachu
        nad głową.Jak byli młodymi to nie mieli nic.Omieszkanie było gorzej niz obecnie
        a na meble trzeba było polować.grajak jak będziesz miał 65 lat to też będziesz
        miał mieszkanie i meble.Nie od razu Kraków zbudowano.A obecni emeryci w młodości
        też pracowali na poprzednich emerytów i co w tym widzisz dziwnego.Teraz Ty byś
        odrazu chciał wszystko a emeryci niech zdychają bo już mają mieszkania i swoje
        zrobili.
      • mike-great Demografia jest nieubłagana i emigracja trwa!!! 01.12.07, 08:37
        Demografia jest nieubłagana i emigracja trwa!!!
        Nie ma szans aby w kwestii emerytur więcej wpływało do salomonowego dzbana niż
        jest potrzebne na wypłaty. Przyrost naturalny spada, Tusk wygania resztki
        Polaków z kraju - więc co zostanie???
        Nie widziałem NIKOGO kto by z GB lub IRL wrócił po wyborach do Tuska-Cudaka,
        jego obietnic cudów - cudacznych jak cholera, do wizji państwa-wasala Rosji i
        Niemiec.

grajag napisała:

> Najpierw trzeba zadbać o młodych, dzięki którym w ogóle beędą
        > pieniądze na wypłatę emerytur.Emeryci lekko nie mają,ale
        > przynajmniej mają dach nad głową i urządzone mieszkania.Młodzi nie
        > mają nic!i peryspektywy też marne.
        • kropkacom Re: Demografia jest nieubłagana i emigracja trwa! 01.12.07, 08:58
          > Nie widziałem NIKOGO kto by z GB lub IRL wrócił po wyborach

Koczujesz na lotnisku?

Odnośnie cudów. Naród woli stagnacje niż cuda. I to widać.
          • wrojoz Polska nie chce Kaczyńskich.! 01.12.07, 09:58
            Kaczyńscy szkodzą.
    • o90 przepraszam jaki program ? liberalny ? kpiny 01.12.07, 08:18
      przeciez to nie jest program liberalny
      tylko program PiS-bis w nowym opakowaniu
      ale najwazniesze ze przy korycie ZNOWU sa koledzy michnika
      to juz obojetnie co beda robic
      i tak bedzie to wina Kaczynskiego
      a na koncu i tak beknie za wszystkich Pawlak

--------------------------------------------------------------
      podatek liniowy, wybory wiekszosciowe, bon edukacyjny
      TRZY KLAMSTWA dla FRAJEROW-WYBORCOW Platformy Obywatelskiej
      • 2107x Re: przepraszam jaki program ? liberalny ? kpiny 01.12.07, 09:36
        jak widać 0 to 0 nawet 090
      • mariuszdd Re: przepraszam jaki program ? liberalny ? kpiny 01.12.07, 10:08
        o90 napisał:

> przeciez to nie jest program liberalny
        > tylko program PiS-bis w nowym opakowaniu
        > ale najwazniesze ze przy korycie ZNOWU sa koledzy michnika
        > to juz obojetnie co beda robic
        > i tak bedzie to wina Kaczynskiego
        > a na koncu i tak beknie za wszystkich Pawlak
        >

Liberalizm w stylu P0
        Lekarz zarabiający 50 zł na godzinę w państwowym szpitalu ;)
    • the_rest Ministerstwo Zdrowia - CUD nr 1 01.12.07, 08:29
      Proponuję tym się zająć, a nie badaniami poparcia. Od jakiegoś czasu było
      wiadomo, że nowe ceny leków wchodzą w życie od 1 grudnia - z punktu widzenia
      aptek jest to olbrzymia operacja do której trzeba się przygotować - umówić z
      pracownikami na dodatkową pracę, zapewnić odpowiednie wsparcie ze strony
      informatyków.
      Co robi nowa minister zdrowia ?
      29 Listopada ogłasza na stronie www.mz.gov.pl, że trwają prace nad tym aby ceny
      leków nie zmieniły się 1 Grudnia, a w późniejszym terminie.
      30 Listopada na stronie pojawia się konkretna data - 16 Grudnia.
      1 Grudnia na stronie MZ można znaleźć informacje, że zmiana cen leków nastąpi
      jednak 1 GRUDNIA.
      W tym momencie aptekarze nie mają nawet spisu nowych cen, bo wydawnictwo
      przygotowujące taki spis wstrzymało dystrybucję ze względu na komunikat o
      zmianie daty. Wszyscy obudzili się z ręką w nocniku.

Brawo k..wa, zaj....bisty CUD.

• mike-great Kopacz do wykopania - do dymisji znaczy się! CUD ! 01.12.07, 08:41
        Kopacz do wykopania - do dymisji znaczy się! CUD !
        Jedyne co może ona i Tusk powiedzieć, to że nie mają pieniędzy, nie wiedzą jak
        zreformować służbę zdrowia (i nie tylko to), i chcieliby wszystko przesuwać -
        najlepiej na następną kadencję INNEGO premiera, rządu, i myślenia. Lekarze - nie
        dajcie się! Albo kasa od 1 stycznia 2008r., albo kopa w d... Kopaczowej !!!

the_rest napisał:

> Proponuję tym się zająć, a nie badaniami poparcia. Od jakiegoś czasu było
        > wiadomo, że nowe ceny leków wchodzą w życie od 1 grudnia - z punktu widzenia
        > aptek jest to olbrzymia operacja do której trzeba się przygotować - umówić z
        > pracownikami na dodatkową pracę, zapewnić odpowiednie wsparcie ze strony
        > informatyków.
        > Co robi nowa minister zdrowia ?
        > 29 Listopada ogłasza na stronie www.mz.gov.pl, że trwają prace nad tym aby ceny
        > leków nie zmieniły się 1 Grudnia, a w późniejszym terminie.
        > 30 Listopada na stronie pojawia się konkretna data - 16 Grudnia.
        > 1 Grudnia na stronie MZ można znaleźć informacje, że zmiana cen leków nastąpi
        > jednak 1 GRUDNIA.
        > W tym momencie aptekarze nie mają nawet spisu nowych cen, bo wydawnictwo
        > przygotowujące taki spis wstrzymało dystrybucję ze względu na komunikat o
        > zmianie daty. Wszyscy obudzili się z ręką w nocniku.
        >
        >
        > Brawo k..wa, zaj....bisty CUD.
        >
      • the_rest i przy okazji piętno dla dziennkarzy Gazeta.pl 01.12.07, 08:49
        przez idiotyczne działania Ministerstwa Zdrowia dzisiaj może być zamknięte
        tysiące aptek, a wy o czym piszecie ? O tym, że gdzieś tam zabito gwiazdkę
        porno i kamerze z czajnika, o zmianach cen leków ani słowa - gratuluję
        profesjonalizmu baranie głowy.
        • wrojoz Tusk i rząd PO dobrze słuzy Polsce. 01.12.07, 09:59
          Kaczyńscy odchodzą. Szybko.
        • kzet69 Re: i przy okazji piętno dla dziennkarzy Gazeta.p 02.12.07, 12:26
          > przez idiotyczne działania Ministerstwa Zdrowia dzisiaj może być
          zamknięte
          > tysiące aptek,

jakoś apteki działają... weź lekarstwo biedaku
    • indianski Nie daj sie Donald 01.12.07, 08:44
      Angole tez narzekali na swoja Margarete a gdyby nie ona to by teraz jezdzili na
      saksy do Polski.
      • kropkacom Re: Nie daj sie Donald 01.12.07, 08:54
        My Polacy nie zgadzamy sie na nic:)) W sąsiednich Czechach od nowego roku
        wprowadza się opłaty za wypisanie recepty, dzienny pobyt w szpitalu itd.
        Przecież u nas to by w życiu nie przeszło. My naród przeciwko każdej zmianie.
      • grzes1966 Re: Nie daj sie Donald 01.12.07, 12:15
        indianski napisał:

> Angole tez narzekali na swoja Margarete a gdyby nie ona to by
        teraz jezdzili na > saksy do Polski.

Tylko,że donek to Megi, on być może nawet chciałby dobrze tylko się
        boi. Baronessa Thatcherowa to był " chłop z jajami" a Donek to
        kapłon, a szkoda. Co nie zmienia faktu, iz jest mniej szkodliwy od
        bolszewików w kaczych barwach.
    • ulisse Na co godzą się Polacy - nikogo nie obchodzi 01.12.07, 08:48
      Za co zaplaca jest bardziej interesujace.
      Jesli jest rynek na okreslona dzialalnosc (szpitale, szkoly etc) to
      pozostaja dwie drogi:
      Lagodna- czesciowo sprywatyzowac istniejace i przejac ich zasoby.
      Ostra-otworzyc instytucje prywatne (w kraju lub poza krajem) i
      spowodowac pewna smierc panstwowych.
      Kapilal zawsze sobie znajdzie mozliwosc obrony; kapital zawsze jest
      przy dluzszej stronie dzwigni- po stronie rozsadku. Wszelkie
      sztuczne podtrzymywanie przy zyciu "trupa" kosztuje podatnika
      najwiecej.
      • doris9914 a nie wiedza,ze PO nie ma programu :) 01.12.07, 08:59
        ... populistyczne hasla starych weteranow to przeszlosc, na razie
        maja program PiS i wysmienity budzet, jakos przezyja do nastepnego,
        mysleli ze walesowskie zaufanie wynagrodzi i nakarmi polakow, oj ,
        naiwny ten narod :)
        • grzes1966 Re: a nie wiedza,ze PO nie ma programu :) 01.12.07, 12:17
          wymień go sobie na inny, twój ideowy poprzednik parteigennossse
          Thalman już tak próbował w NRD w 1953
    • leew1 płaćmy na rodziny pracujących za granicą 01.12.07, 09:00
      za naukę, leczenie, obronę itp. a oni będą mieli większe dochody z tytułu pracy
      w innych krajach i mogą śmiać się z głupoty tych, którzy pracują i płacą podatki
      w Polsce.
      • kropkacom Re: płaćmy na rodziny pracujących za granicą 01.12.07, 09:02
        Zazdrosny?
    • xorock Jeszcze powinna być obok ankieta... 01.12.07, 09:03
      w stylu: "cza masz pojęcie o co w ogóle chodzi w tej całej prywatyzacji
      szpitali?". Już była kiedyś drobna ankieta telewizyjna i ludzie zielonego
      pojęcia nie mają ale i tak można się sprzeciwić.
      • kropkacom Re: Jeszcze powinna być obok ankieta... 01.12.07, 09:08
        > pojęcia nie mają ale i tak można się sprzeciwić.

Nie bo nie. Takie dla nas typowe. Gorzej że drastyczne zmiany i tak ktoś kiedyś
        będzie musiał wprowadzić.
      • lucky81 Re: Jeszcze powinna być obok ankieta... 01.12.07, 09:39
        Bo ludzie sobie myślą w następujących kategoriach (wiem choćby po niegłupich w
        innych kategoriach rodzicach): "mamy w Polsce darmową opiekę medyczną (edukację,
        itd), a za darmo oczywiście jest lepiej niż płacić". Teoria państwa jako
        instytucji Świętego Mikołaja. Ot, lata prania mózgu robią swoje.

Dobrze wiem nawet po sobie - niby teoretycznie, rozumowo, rozumiem wiele
        prostych rzeczy, ale podświadomie, emocjonalnie wydaje się wszystko na opak.
        Właśnie z powodu wieloletniego prania mózgu. Nawet jak parę dni z rzędu polską
        telewizję (wiadomości, fakty) pooglądam, to czuję, że zaczynam się z powrotem
        wciągać w ten wirtualny świat.
        • wrojoz Referendum odwołanie Prezydenta. 01.12.07, 10:00
          Kiedy.? Kiedy w końcu.?
        • viking2 Re: Jeszcze powinna być obok ankieta... 02.12.07, 06:03
          lucky81 napisał:
          > innych kategoriach rodzicach): "mamy w Polsce darmową opiekę medyczną (edukację
          > ,
          > itd), a za darmo oczywiście jest lepiej niż płacić". Teoria państwa jako

Nie tylko w Polsce, ale NIGDZIE na swiecie nie ma "darmowej" opieki medycznej
          (czy edukacji). Nawet jesli system jest panstwowy i rzad jest pracodawca i
          platnikiem, to zaden rzad na swiecie nie ma wlasnych pieniedzy. Pieniadze
          przychodza od podatnika - i to jest lwia czesc budzetu. Oczywiscie istnieja
          formy dodatkowej mobilizacji srodkow finansowych, takie jak chociazby edycja
          obligacji skarbu panstwa, ale one tez rzadza sie swoimi, dosc nawet
          szczegolnymi, prawami i nie sa "rogiem obfitosci" albo "beczka bez dna".
          Prywatyzacja sluzby zdrowia jest przedsiewzieciem zlozonym, bo w slad za
          koniecznoscia placenia za wizyte u lekarza pojawia sie rowniez i wymog placenia
          za pobyt w szpitalu, operacje, przewlekla opieke, proteze, przeszczep itd.
          Wiekszosc tych kosztow, po pierwsze musi byc traktowana jako odpis z podatku (bo
          wlasnie m.in. na sluzbe zdrowia te podatki placisz), po drugie zas przekracza
          mozliwosci finansowe przecietnego Kowalskiego. Pojawia sie zatem koncept
          ubezpieczenia, ktore takie koszty w razie potrzeby pokrywa - w zamian za jakas
          tam ustalona miesieczna skladke. Uzbezpieczenie zdrowotne, tak jak kazde inne,
          dziala na prostej zasadzie "rozdrobnienia ryzyka" (na 1000 uzbezpieczonych ilus
          tam nie zachoruje wcale, jeszcze ilus tam zachoruje na rzeczy blahe typu katar
          czy przeziebienie, jeszcze ilus zlamie noge, a 5 czy 6 bedzie poddanych bardzo
          kosztownemu leczeniu raka czy bialaczki).
          Niewatpliwa zaleta prywatyzacji jest natomiast prosty fakt, ze kazdy - szpital,
          lekarz, ubezpieczyciel - "robi na swoim" i we wlasnym dobrze pojetym interesie
          stara sie zminimalizowac niepotrzebna biurokracje, marnotrawstwo, strate czasu,
          struktury administracyjne i zle praktyki zawodowe. Kazdy z tych czynnikow
          przeklada sie na koszt (ktorego minimalizacja ma gleboki sens w biznesie), a nic
          nigdy i nigdzie nie dziala w tym kierunku tak skutecznie, jak wolny rynek.
    • 01boryna Tylko brac a nic nie dawac w zamian... 01.12.07, 09:06
      Polacy godza sie na ciplutki socjalizm. Zadnych wyrzeczen, wysilku z wlasnej
      strony. Polacy godza sie tylko na takie reformy ktore nie zmieniaja "stanu
      posiadania". Podwyzki zarobkow - tak, daleko idace reformy juz nie. Bez daleko
      idacych reform gospodarczych i zmian w ludzkiej mentalnosci nic w tym kraju sie
      nie zmieni.

PO zeby zmierzyc sie z tym zadaniem musi liczyc sie radykalna utrata poparcie
      spolecznego dla swych poczynan. Bedzie przyjete to oczywiscie z zachwytem przez
      PIS-owcow....
      • indianski Czego chca polacy ? 01.12.07, 09:13
        Obnizenia , a najlepiej zlikwidowania podatkow , emerytury zaraz po darmowych
        studiach , zawodowej armi .... I najlepiej zeby to wszystko bylo oplacane przez
        unie , ktora nie powinna sie wp" w nasze sprawy.
        Z tym nawet lenin by sobie nie poradzil . No moze jarek dalby rade
        • pogromca_gamonia Jeszcze jednego by chcieli: 01.12.07, 09:17
          darmowych pielgrzymek do Rzymu na koszt panstwa. Jest to bowiem narod
          zarliwie kochajacy JP2, i panstwo to pownno uszanowac.
          • wrojoz Kaczyński musi odejść. 01.12.07, 10:01
            Musi.!!
      • pogromca_gamonia zgadza sie. Ale Pishołota sie nie doczeka! 01.12.07, 09:15
    • zezun Na co godzą się Polacy 01.12.07, 09:14
      czyta i czytam i widzę, że lepiej nie będzie, jak można cokolwiek
      zrobić kiedy naród tylko stoi z wyciągniętymi rękami i czeka, ale
      dać coś od siebie to już nie
      • babaqba Re: Na co godzą się Polacy 01.12.07, 09:45
        Taka postawa dotyczy tylko Polaków "katolicko-narodowych". Normalna
        większość pracuje aż furczy i utrzymuje ten bajzel. Podzielmy Polskę
        wg granicy zaborów. Wschód niech utopi się w martyrologii i
        pielgrzymkowaniu. My zaś będziemy mieli wtedy szansę na zbudowanie
        nowoczesnego państwa. Ojczyzny.
        • wrojoz Polacy w większości nie chcą Kaczyńskich. 01.12.07, 10:02
          Bo to frustraci.
        • cadyk_z_sedesu Re: Na co godzą się Polacy 01.12.07, 10:37
          @babaqba:
          Wracaj bucu do kibucu, a od Polaków sie odwal parchu
          • babaqba Re: Na co godzą się Polacy 01.12.07, 10:56
            cadyk_z_sedesu napisał: (...)

A co TY możesz widzieć o nas, Polakach? Siedź cicho, kiedy rozmawiamy.
            Oczywiście twoich żydowskich tekstów nikt nie bierze na poważnie. To
            tylko obskurancki katolicyzm wyłazi z takich jak ty. Wyłazi i szkodzi,
            że trudno więcej. Taki rzecznik najgorszych cech drzemiących nad
            Bugiem.
            • sokolasty Re: Na co godzą się Polacy 01.12.07, 19:45
              Jak to było w czyjejś sygnaturze? Ze najwięcej geniuszy to ma procentowo naród
              żydowski, bo jak ktoś coś mądrego powie, to od razu go żydem okrzykują?

Żeby nie było - to jest ironia do postu sedesu, nie babaqby, co do którego
              wypowiedzi stosunek mam, eee, taki humorystyczny :)
        • bydlo_prof_wb Nowoczesne czy nie... 01.12.07, 10:55
          byleby pogańskie. Miej odwagę to napisać, a ja już się biorę do roboty...

Cóż to, zamordowaliście w swoich sumieniach Boga i myślicie że ujdzie to wam
          bezkarnie? (F.W. Nietzsche)
          • babaqba Re: Nowoczesne czy nie... 01.12.07, 11:00
            bydlo_prof_wb napisał:

> byleby pogańskie. Miej odwagę to napisać, a ja już się biorę do
            roboty...

"Pogańskie"? Skąd ta średniowieczna terminologia? Z zakrystii?
            Przyjmij do wiadomości, że czas zerwać z prymitywizmem, z religijną
            wizją świata. Ona przeszkadza, upośledza, ogłupia. Zwalczanie
            religii jest konieczne ale nie jest celem. Kto poważnie bierze
            średniowieczne bajędy o "niepokalanym poczęciu", aniołkach i
            diabełkach? NIKT normlany.

Ale wroga Polsce działalność kleru katolickiego to już konkret i
            trzeba się nim zająć. Dla przyszłości Polski i Polaków. Prześledź
            historię i nieprzerwane pasmo klęsk Polski od czasu zwycięstwa
            katolicyzmu na tych ziemiach, to może przejrzysz na oczy.
            • bydlo_prof_wb Śledzę, śledzę... 01.12.07, 11:49
              Gdzieś już taką retorykę słyszałem. Już wiem, Gomułka! Tego i on by się nie
              powstydził. No ale w zmartwychwstanie przecież nie wierzymy. Może to
              reinkarnacja albo atawizmy? Choinki na Boże Narodzenie chyba nie kupujesz, bo
              byś mnie zmartwił bardzo przyjacielu. No i zamiast na Pasterkę proponuję do baru
              na piwo. Można też odwiedzić zamiennie jakąś placówkę dotowaną przez NFZ. Byłoby
              nawet Ci wskazane, może coś po linii specjalności naszego dzielnego szefa MON-u?
              Pozdrawiam serdecznie.

• masuma Wdrażać! Nie oglądać się na sondaże! 01.12.07, 09:16
      Po owocach społeczeństwo pozna,
      jak korzystne dla niego będą efekty tych zmian!
    • gdkj Obraz jak zwykle,ludzie nie wiedzą na kogo głosują 01.12.07, 09:16
      Oczekiwania rozdymane a plany zupełnie inne. Jest takie powiedzenie : im wyżej
      wleziesz tym bardziej spadniesz i mocniej będzie bolało. PO na oportunizmie do
      PIS wspięło się bardzo wysoko ale co z tego. Zupełnie nie pojmuję czemu Donald
      wciąż tyle obiecuje, czyżby sam liczył na CUD.
      Chyba ten zza zachodniej granicy. To by było faktycznie coś.
      • 2107x Re: Obraz jak zwykle,ludzie nie wiedzą na kogo gł 01.12.07, 09:39
        oczekujesz cudów po tygodniu? pisiaczki pracowali 2 lata i co?
        • gdkj Pisiaczki obiecywali różne rzeczy ale nie cuda 01.12.07, 11:44
          natomiast Donald bardzo wyraźnie w debacie telewizyjnej powiedział ,że Polska
          zasługuje na cud i ,że taki cud pod jego rządami nastąpi w co mocnoi sam wierzy.
          powiedział to świeżo po powrocie z wysp brytyjskich.
          nikt go nioe przymuszał, sam strzelił i pomogło mu to być może wygrać (choć ja
          myślę ,że najbardziej pomógł mu sam Jarek,Edgar i reszta spółki pieprząc różne
          bzdety na prawo i lewo,aby tylko gadać)
          więc jak teraz cudu nie będzie to każdy wyborca Tuska niech się wstydzi albo
          lepiej, niech zrobi tak jak ja z Kaczorami, rozliczy to dziadostwo i oleje przy
          następnej okazji.
      • grzes1966 Re: Obraz jak zwykle,ludzie nie wiedzą na kogo gł 01.12.07, 12:22

Wujek, sprawdx w słowniku co oznacza termin "oportunizm" i nie rób z
        siebie więcej analfabety.
        • gdkj Re: Obraz jak zwykle,ludzie nie wiedzą na kogo gł 01.12.07, 12:44
          grzes1966 napisał:

>
          > Wujek, sprawdx w słowniku co oznacza termin "oportunizm" i nie rób z
          > siebie więcej analfabety.

wujek , masz tu cytat z wikipedii:

"Pojęcie oportunizmu wywodzi sie z języka łacińskiego i pochodzi od słowa
          opportunus, które oznacza korzystny, wygodny. Z proweniencji tegoż pojęcia można
          wywnioskować jego współczesne znaczenie opisujące postawę polegającą na
          postępowaniu adekwatnym do zaistniałej sytuacji, warunków (często politycznych
          lub społecznych), mające na celu odniesienie pewnych korzyści. Wiąże się to
          jednoznacznie z brakiem pewnych niezmiennych zasad, wg których postępowałoby się
          w życiu. Wiele wspólnego z oportunizmem ma konformizm."

a następnie głąbie przeczytaj jeszcze kilka razy bo szkoda mojego czasu na
          tłumaczenie. albo poproś kogoś starszego. tylko nie zapomnij mu dokłądnie
          zacytować tego co napisałem.
          • swoboda_t Re: Obraz jak zwykle,ludzie nie wiedzą na kogo gł 01.12.07, 13:43
            Ośmeiszasz się w dalszym ciągu. Użyłeś słowa "oportunizm" w sposób
            nielocziczny, dodatkowo dowiodłeś tego podając definicję, z której
            wynika właściwe znaczenie słowa, a jeszcze masz pretensje. Nie
            dziwię się, że przy takim poziomie wiedzy i zdolności logicnzych
            głosowałeś na PiS.

Mała podpowiedź: gdybyś zmaiast "oportuniźmie do PiS"
            napisał "oportuniźmie (atakowanie PiS)" to by przeszło, a tak dupka
            blada kolego.
            • gdkj Re: Obraz jak zwykle,ludzie nie wiedzą na kogo gł 01.12.07, 14:49
              swoboda_t napisał:

> Ośmeiszasz się w dalszym ciągu. Użyłeś słowa "oportunizm" w sposób
              > nielocziczny, dodatkowo dowiodłeś tego podając definicję, z której
              > wynika właściwe znaczenie słowa, a jeszcze masz pretensje. Nie
              > dziwię się, że przy takim poziomie wiedzy i zdolności logicnzych
              > głosowałeś na PiS.
              >
              >
              > Mała podpowiedź: gdybyś zmaiast "oportuniźmie do PiS"
              > napisał "oportuniźmie (atakowanie PiS)" to by przeszło, a tak dupka
              > blada kolego.
              >

cały program PO polega (wg. skromnej mojej osoby) na odpowiednim reagowaniu, w
              trakcie kampani ale i wcześniejszych rządów PIS PO w sposób konformistyczny
              (czyli wygodny, jak pasuje) ustawiało się do PIS (nie idzie mi o ataki bo tak
              robią wszystkie partie i to jest standard) i na tym biło punkty (PIS to buraki,
              buce, zakompleksieni etc.)i o tym napisałem.
              cały problem z Waszymi uwagami polega na pewnym nastawieniu i związanym z tym
              spojrzeniem. do głowy wam nie przychodzi inny punkt widzenia. z komentaży można
              by wywnioskować ,że jesteście tylko o krok od postawienia kogoś za albo przeciw.
              PIS kontra PO czy na odwrót to całkiem normalna postawa. oportunizm PO wobec PIS
              (jako problemu polskiego - niestety żeby Wam pomóc muszę pozbawić się podmiotu
              domyślnego)był metodą skuteczną nie mniej koledzy się pogubili i wpadli w
              jeszcze większą (wg. mnie) demagogię obiecując obniżenie podatków i wydatków.
    • krakus24a To po co głosowali na PO? 01.12.07, 09:39
      jak sa przeciw?
      • pjanu Re: To po co głosowali na PO? 01.12.07, 09:45
        Był/Jest taki jeden co mówił ciemny lud wszystko kupi;)
        • gdkj Re: To po co głosowali na PO? 01.12.07, 12:05
          pjanu napisał:

> Był/Jest taki jeden co mówił ciemny lud wszystko kupi;)

a zamiast wymyśleć coś nowego i lepszego postanowili być "lepsi" od Kaczystów.
          śmiać mi się chce z zachwyconych wyborców PO którzy nie rozumieją co ich
          czeka.(a raczej że nic ich nie czeka tylko dalej to samo)
      • swoboda_t Re: To po co głosowali na PO? 01.12.07, 13:47
        krakus24a napisał:

> jak sa przeciw?

Sondaż nie pokazuje nastrojów wśród wyborców PO, tylko wśród cąłego
        społeczeństwa, a więc również wyborców PiS, SLD, PSL, planktonu,
        wśród tych co nie chodzą na wybory bo coś tam itp. Jeśli PO zlęknie
        się takich sondaży, to straci wielu z tych, którzy dotąd na nią
        głosowali (m.in. mnie) więc niech lepiej rozważy co dla niej
        korzystne i robi to co korzystne dla Polski, olewając roszczeniową i
        prostagnacyjną postawę znacznej części społeczeństwa.
        • gdkj Re: To po co głosowali na PO? 01.12.07, 15:17
          swoboda_t napisał:

"Jeśli PO zlęknie
          > się takich sondaży, to straci wielu z tych, którzy dotąd na nią
          > głosowali (m.in. mnie) więc niech lepiej rozważy co dla niej
          > korzystne"

reszte pozwolę sobie pominąć. to co dobre dla partii nie zawsze dobre dla kraju.

po za tym zapewniam ciebie kolego. pan TUSK ma i ciebie w dupie i to bardzo
          głęboko. ale twoje wolne prawo uważać ,że tam jest przyjemnie i na to czekałem.
    • stara_twojej_starej Re: Na co godzą się Polacy 01.12.07, 09:40
      typowy polak to idiota, więc trudno się dziwić, że nie rozumieją idei
      prywatyzacji szpitali...
      ot, ciemnogród.
      ---
      www.nieglosujenapis.pl/
      • remez2 Re: Na co godzą się Polacy 01.12.07, 10:09
        stara_twojej_starej napisał:

> typowy polak to idiota, więc trudno się dziwić, że nie rozumieją idei
        > prywatyzacji szpitali...
        Sądzisz, że j e s t e ś nietypowy?
      • boguslaw_siemiatkowski a to ciekawe ? 01.12.07, 12:21

mozesz mi cwaniaczku napisac, w ktorym to zachodnio europesjkim
        kraju sprywatyzowano szpitale ???

tam tez ciemnogrod ???

proponowalbym prawicowcu, abys nie uzywal slow ktorych nie
        rozumiesz !
        • remez2 Re: a to ciekawe ? 01.12.07, 12:28
          boguslaw_siemiatkowski napisał:

> proponowalbym prawicowcu, abys nie uzywal slow ktorych nie
          > rozumiesz !
          No, to zostaną mu jedynie przekleństwa.
        • swoboda_t Re: a to ciekawe ? 01.12.07, 13:52
          W każdym zachodnioeuropejskim szpitalu są prywatne szpitale. W
          Polsce również, znacnza część szpital, a przede wysztskim przychodni
          i gabinetów lekarskich, w których leczysz się "za darmo" też jest
          prywatna. Już tu kiedyś był taki magik, co to pluł na prywatyzację
          szpitali i przekonywał, że Polska powinna iść śladami Kanady, gdzie
          opieka zdrowotna jest na znakomitym poziomie i powszechnie dostępna.
          Jakoś dziwnie zamilkł gdy mu napisaliśmy, że w tej wspaniałej
          Kanadzie prawie cała służba zdrowia jest prywatna. Jak przystało na
          typowego wyborcę lewactwa spod znaku SLD-PiS nie miał pojęcia o
          rzeczywistości i nie rozróżniał prywatyzacji usług od prywatyzacji
          ich finansowania. Pocieszcie się, że nie jesteście w tej ułomności
          osamotnieni, takich jak Wy jest większość.
          • boguslaw_siemiatkowski kolejny prawicowy gamon ? 01.12.07, 14:15

Ja nie pisalem o prywatnych szpitalach, lecz o sprywatyzowanych
            szpitalach panstwowych.
            Widzisz roznice prawicowy gamoniu ???

Nigdzie sie nie PRYWATYZUJE szpitali, a to, ze obok panstwowych
            istnieja takze prywatne to jest zupelnie co innego, dlatego
            nastepnym razem zanim bedziesz chcial udawac fachowca, sprobuj
            zrozumiec slowa do ktorych sie odnosisz.
            no ale dla was, prawicowe oszolomy to dosyc typowe...

ps

nie pytalem tez o Kanade, lecz o Europe zachodnia
            • prawdziwek1 Re: kolejny prawicowy gamon ? 01.12.07, 14:32
              Brawo Bogusław_Siemiatkowski,ale dosoliłeś temu prawicowemu oszołomowi.
          • boguslaw_siemiatkowski Re: a to ciekawe ? 01.12.07, 14:37
            swoboda_t napisał:

> W Polsce również, znacnza część szpital, a przede wysztskim
            przychodni i gabinetów lekarskich, w których leczysz się "za darmo"
            też jest prywatna.

Moze wlasnie dlatego sytuacja polskiej sluzby zdrowia jest tak zla.
            Skoro "znaczna czesc" - jak sam piszesz - jest sprywatyzowana, to
            raczej nie mozna za obecna fatalna sytuacje winic panstwa, ani tym
            bardziej tego "mitycznego" socjalizmu.

Widzisz gamoniu, logika jest przeciwko tobie i twoim neoliberalnym
            fantazmagoriom. Fajnie pamietac , ze nie mozna porownywac
            prywatyzacji stomatologii, czy tez przychodni z prywatyzacja
            szpitalu. To zupelnie rozne sprawy, no ale po co myslec. Lepiej
            oddac cala wladze w rece rynku i czary-mary "akos to bedzie"
      • gdkj Re: Na co godzą się Polacy 01.12.07, 13:03
        stara_twojej_starej napisał:

> typowy polak to idiota, więc trudno się dziwić, że nie rozumieją idei
        > prywatyzacji szpitali...
        > ot, ciemnogród.

tylko ,że typowy polski szpital został zbudowany za pieniądze ludzi pracujących
        w PRL-u. ludzie całkiem świadomie buntują się przeciw wyprzedaży czegoś na co
        całe lata harowali. ale przeciętny młokos czy kombinator tego nie rozumie. też
        jestem za prywatyzacją (choć nie zawsze to wychodzi a takie przypadki znam).
        tylko ,że musi to być zrobione na prawdę uczciwie i z gwarancjami dla starszego
        pokolenia (głównych użytkowników). cały sprzeciw jest powodowany GŁÓWNIE BRAKIM
        ZAUFANIA do polityków niż jakimś tam ciemnogrodem. polityk całkiem racjonalnie
        broni się przed tym co zrobił obrażając ludzi słowami moherowy albo ciemnogród.
        całkowicie zrozumiała reakcja.
    • atorma a więc Polacy chca kapitalizmu socjalnego 01.12.07, 09:47
      lub wręcz socjalizmu. Zrozumcie to wreszcie POwcy, jesli nie
      zrozumiecie, wasz rzad bedzie trwal krocej niz rzad J.
      Kaczynskiego.
    • herrdocent Jak ktos mial bliska osobe w szpitalu 01.12.07, 09:47
      to wie ze darmowa służba zdrowia jest fikcją.
      • cor-tex Re: Jak ktos mial bliska osobe w szpitalu 01.12.07, 10:15
        nie ma darmowej słuzby zdrowia, Polacy za nia placa ze skladek ZUS.
        • tmmmy utopia 01.12.07, 11:47
          Polacy płacą składkę na ubezpieczenie zdrowotne, a jak potrzebują pomocy
          medycznej, to mają do wyboru: zdychać z bólu w trzymiesięcznej kolejce na
          audiencję u specjalisty, albo zapłacić gotówką i uzyskać pomoc od razu.
          Wynik sondażu pokazuje, jak skuteczna jest socjalistyczna propaganda i jak
          wiecznie żywy w umysłach lenin..
    • niewygodny Re: Na co godzą się Polacy 01.12.07, 09:48
      Jak to na co ?
      Każdy z osobna godzi się na na kupę kasy za nic, zeroztero podatków,
      darmowe prestiżowe uniwersytety, darmowe luksusowe szpitale,
      (niektórzy na sponsorowane pielgrzymki do Rzymu)
      cztero-godzinny dzień pracy, wysoką emeryturę w wieku 40-lat
      i żeby nikt się nie wtrącał w "nasze" sprawy a sąsiada żeby szlag
      trafił i wszsytkich kierowców na drodze też ;)

Na całe szczęście - mam wrażenie - pokolenie urodzone po tym jak
      szlag trafił - ale nie sąsiada tylko tzw komunizm - myśli nieco
      inaczej - bo już za obecnych 40-sto latków głowy bym nie dał.
    • bydlo_prof_wb Skąd to poparcie? 01.12.07, 09:53
      Czyżby było tylu Polaków żyjących z rozdwojeniem jaźni? A może to media wywołały
      w społeczeństwie fobię antypisowską i niezadowolenie ze zbyt słabych wyników
      gospodarczych skutkujących exodusem milionów na północ. Zrozumiałe jest też dla
      mnie niezadowolenie pielęgniarek z 40% podwyżek pensji. Poprzednie rządy dbały
      przecież o nie z dużo większą gorliwością. Zatem ktokolwiek byle nie oni? Coś mi
      się wydaje że społeczeństwo szybko przekona się o swoim błędzie i długo go
      będzie pamiętać. "Nowe" w postaci starych fachowców wraca też do ministerstw i
      urzędów tak szybko że ledwie można za nim nadążyć, co ujawnił nasz skarb
      narodowy, specjalista od kolekcjonowania niemieckich, antypolskich medali no i
      od dyplomatołków i dyplomatacji. Tak więc wracają gdzie się da, także do MSZ, co
      pewnie zaowocuje w niedługim czasie polepszeniem stosunków ze starozakonnymi a
      szczególnie zaś z tymi mieszkającymi w Los Angeles. Patrzmy uważnie w tamtą
      stronę...

• wrojoz Tusk działa dobrze i spokojnie. 01.12.07, 10:03
        Kaczyńscy to wieczna agresja.
        • bydlo_prof_wb Oczywiście masz rację 01.12.07, 10:40
          Te jawne pogróżki pod adresem WSKSiM w Toruniu to przecież nie jego pomysł,
          zresztą cóż tu dużo mówić zresztą pomysł słuszny "aby się klechom w głowach nie
          poprzewracało" i wiedzieli o swoim miejscu w kolejce. Jakkolwiek Herr Tusk ubrał
          się w togę cenzora i zobowiązał nie dopuścić do publikacji naukowej o
          przeszłości naszego skarbu narodowego dr. Wałęsy, ale to zrozumiałe i też
          słuszne. "Ja znam prawdę", hołota już nie musi. Konsultacje z Rosją w sprawie
          tarczy też oczywiście to spokój i rozwaga. Oni nas w końcu dokładnie informują o
          ilości głowic wymierzonych w nasz kraj. Największy zaś spokój i rozwaga to będą
          mu potrzebne 13 grudnia do podpisania Anschlussu Polski. Ciekawe w jakim też
          trybie jest przewidziana ratyfikacja tego dokumentu, no chyba nie w trybie
          art.90 konstytucji? To byłoby zupełnie zbędne i nazbyt kosztowne. Koszty
          przecież tniemy, oszczędzamy tysiące i miliony, a miliardy "pal sześć". Zaś
          przede wszystkim cenimy sobie wysoce to, że kłamstwo nigdy nie gości na ustach
          Herr Tuska, a manipulacja jest mu całkowicie ideologicznie obca. Powodzenia Herr
          Tusk. Trzymamy kciuki.

• swoboda_t Re: Skąd to poparcie? 01.12.07, 13:56
        "Zrozumiałe jest też dla
        mnie niezadowolenie pielęgniarek z 40% podwyżek pensji"
        Noo, i kolejny zindoktrynowany pisuar plecie trzy po trzy. Znasz
        jakąś pielęgniarkę?? Bo ja znam wiele, z jedna żyję pod jednym
        dachem i zapewniam Cię, że z 40% podwyzek cieszyłyby się skakajac
        pod niebiosa. Gów.o dostały a nie podwyżki, te podyżki to były na
        ekranie TV podczas konferencji pisuaru.
        • bydlo_prof_wb Twoja wiedza raczej ma ten zapach... 01.12.07, 14:28

• wrojoz Polska bez Kaczyńskich. 01.12.07, 09:59
      To jest dążenie Narodu.
    • remez2 Rozpoczął się czas realizacji obietnic. n/t 01.12.07, 10:08

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka