bjkor Skarb rzuca sport 18.12.07, 10:52 i wreszcie może będzie normalnie nie wiem dlaczego ja mam płacić z te zabawy Odpowiedz Link Zgłoś
janusz36 zgadzam się 18.12.07, 10:56 duże kombinaty państwowe mogą wspierać reprezentacje, bo to dobro ogólnonarodowe, a nie wybrany klub z konkretnego miasta - skarb państwa jest właścicielem a nie samorząd lokalny; są ważniejsze cele, które można realizować z zysków tych firm: budowa szkół i obiektów sportowych, płace dla nauczycieli, pielęgniarek, lekarzy, policjantów; a nie na astronomiczne pensje dla piłkarzy i kupowanie meczów Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: zgadzam się 18.12.07, 18:19 reprezentacje trzeba z czegoś poskładać. Mniej klubów - mniej zawodników wyszkolonych. No, ale może i masz rację - zawsze można do Nigerii POjechać z paszportami i nałapać trochę piłkarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: zgadzam się 19.12.07, 19:49 > Mniej klubów - mniej zawodników wyszkolonych. Nie ilość się liczy a jakość. Wolałbyś mieć 150 tysięcy sportowców z których 10 prezentuje międzynarodową formę czy 100 sportowców z których 50 liczy się na świecie? Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Skarb rzuca sport 18.12.07, 10:58 o kurcze ale będzie afera zobaczycie teraz jaki będzie festiwal. Czekam teraz żeby nie finansować filmów itp tych cholernych darmozjadów po róźnymi hasłami. Oby Tusk tylko to przeprowadził myślę że to kilka mld zł w kasie by zostało. Te wszystkie sztywne wydatki itp Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Skarb rzuca sport 18.12.07, 11:05 przepraszam że jeszcze raz ale jak to zrobić żeby GW zrobiła sondę w tej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
w-marko Skarb rzuca sport 18.12.07, 11:34 Dwie twarze Schetyny. Jeszcze dwa miesiące temu obiecywał w Zgorzelcu że załatwi 20 milionów na budowę nowej hali sportowej, głównie na potrzeby klubu Turów Zgorzelec, a teraz wbija nóż w plecy zawodnikom i kibicom. Totalną bzdurą jest twierdzić, że tylko spółki skarbu państwa wydają publiczne pieniądze na sport. Podobnie jest przecież z firmami prywatnymi, które swoje wydatki na promocje rozliczają w kosztach działalności, co w konsekwencji daje mniejsza podstawę do opodatkowania czyli mniejsze wpływy do budżetu państwa. To też są nasze pieniądze. Autor artykułu potraktował sprawę bardzo pobieżnie i bez zrozumienia. Pewnie najlepiej wszystko zostawić w Warszawie, teren niech siedzi cicho i na kolanach czeka na lepsze. Pięknie PO zaczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
ania1023 Skarb rzuca sport 18.12.07, 11:37 Bardzo dobrze. GKS Belchatow za panstwowe pieniadze kupil np mecz z Widzewem. Nikt jakos o tym nie pisze. Gdyby Prezesem Belchatowa bylby Pan Boniek miedia by chyba go rozszarpaly!!!!!! Ogolnie kary beda ustalane wedlug sympatii. Legia kupila mistrzostwo: ekstraklasa.wp.pl/title,Szczesny-Legia-kupila-mistrzostwo-,wid,9193317,wiadomosc.html ale, Pan Tomczak: www.money.pl/archiwum/felieton/artykul/jakimczyk;interesy;uzdrowiciela;pzpn;pod;lupa;abw,254,0,229630.html kibicuje Legii, wiec nic im nie bedzie. Pan Tomaszewski kibicuje LKS -owi, a ze jest kumplem Tomczyka tez LKS -owi nic nie bedzie: ...Gdyby byla jakas sprawiedliwosc w tym kraju to za kupione mecze w drugiej lidze milibyscie - 5, a za kupione mistrzostwo spadek o dwie klasy nizej: ...Sprawa Szczakowianki i ostatnie afery w polskiej piłce to małe piwo, przy tym co zdarzyło się przed pięcioma laty - pisze "Fakt". Tomasz Cebula, były zawodnik ŁKS Łódź, zdradza jak działacze tego klubu kupowali mistrzostwo Polski w 1998 roku! "- Na początku sezonu powiedziano nam, że część premii za wygrane mecze będzie przeznaczana na sędziów. Mieli oni przychylnym okiem spoglądać na nasz zespół. Prawie cały sezon plan był realizowany i nic dziwnego, że zamiast 1,2 mln złotych dostaliśmy po wywalczeniu mistrzostwa 860 tysięcy - opowiada Cebula". - To jednak nie wystarczyło? - Oczywiście. Nie obyło się bez kupowania meczów. Sam brałem udział w jednym takim zdarzeniu. Zostałem wytypowany do załatwienia spotkania z KSZO Ostrowieć Świętokrzyski.(...) - Udało się kupić spotkanie? - Mieliśmy kasę, więc się szybko dogadaliśmy. Zadzwoniliśmy do jednego z piłkarzy KSZO i uzgodniliśmy sumę, za którą pozwolą nam wygrać. - Dużo to kosztowało? - Na ówczesne czasy był to niezły majątek, ale ranga meczu kosztowała ekstra. Za zwycięstwo 1:0 zapłaciliśmy 100 tysięcy złotych. Okazało się, że był to decydujący mecz o mistrzostwie.(...) - Dlaczego zdecydował się Pan o tym opowiedzieć? - Bo mam wielkie wyrzuty sumienia. To nie jedyny raz kiedy doszło do przekrętów. Człowiek nie może z tym żyć. Po aferze Szczakowianki zdecydowałem się powiedzieć, jak było... Odpowiedz Link Zgłoś
turysta86 Zero rzetelności! 18.12.07, 13:44 >ania1023 napisała: > Bardzo dobrze. GKS Belchatow za panstwowe pieniadze kupil np mecz z > Widzewem. Nikt jakos o tym nie pisze. Gdyby Prezesem Belchatowa > bylby Pan Boniek miedia by chyba go rozszarpaly!!!!!! Buhahaha, nieźle się uśmiałem :))) Może konkrety jakieś? Buahaha :) Gazeta Wyborcza napisała: "Zagłębie Lubin, podobnie jak Bełchatów i Górnik Łęczna (kopalnia Bogdanka), jest po uszy zamieszane w aferę korupcyjną w polskim futbolu." Za to zdanie dot. Bełchatowa, na miejscu włodarzy GKS-u Bełchatów, natychmiast podałbym Wyborczą do sądu! Śmiem zauważyć, że GKS Bełchatów jako jedna z nielicznych drużyn w ostatnim czasie, nie została oskarżona o udział w żadnej aferze korupcyjnej!!! Jak można pisać takie kłamstwa?!! Bełchatów wiele lat gnił w 2 lidze, bo wszyscy kupowali mecze i ciągle nie mógł awansować do ekstraklasy, a tu Wyborcza sadzi takie kwiatki. Skandal!! Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Zero rzetelności! 19.12.07, 19:52 > Za to zdanie dot. Bełchatowa, na miejscu włodarzy GKS-u Bełchatów, > natychmiast podałbym Wyborczą do sądu! Jakoś natychmiast nie podają. Nie przejmują się utratą wiarygodności? > Bełchatów wiele lat gnił w 2 lidze, A jednak awansował i to nie w zeszłym roku a kilka lat temu, gdy wciąż wszyscy kupowali. Dało się bez ustawiania zawodów czy jednak coś jest na rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
bp69 Wreszcie! 18.12.07, 11:51 Tak przypomniała mi się sytuacja, sprzed chyba pół roku, jak to poseł Kurski Jacek chciał zmusić Lotos do sponsorowania Lechii Gdańsk. Bo przecież niedopuszczalnym jest, aby bogata firma, w której większość udziałów ma Skarb Państwa nie sponsorowała lokalnej drużyny... Rozumiem, że firma kupuje czy sponsoruje zespół piłkarski, koszykarski czy siatkarski traktując to jako reklamę. Ale czy fan Zagłębia Lubin dzięki tej reklamie kupi wiecej miedzi? Czy będę całymi nocami świecił światło w domu, aby BOT wiecej zarobił? Odpowiedz Link Zgłoś
dreszczu Re: Wreszcie! 18.12.07, 19:13 Swiatla nie musisz swiecic cala noc. Ale mozesz wybrac komu placisz za nie, pomiedzy PGE, RWE, Vattenfallem i jeszcze kilkoma innymi. Wlasnie po to jest ta reklama. Zrozumial? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Wreszcie! 19.12.07, 19:51 I jak rozumiem gdyby nie sponsoring PGE to bełchatowianie korzystaliby z usług RWE? A teraz dzięki sponsoringowi z usług PGE skorzysta nie tylko Bełchatów, ale także Olsztyn i Częstochowa? Odpowiedz Link Zgłoś
cixem Skarb rzuca sport 18.12.07, 12:01 Z jednej strony to nie do końca uczciwe, że np. taki monopolista jak PGE ładuje pieniądze tylko w jeden klub, zamiast dajmy na to zostać sponsorem rozgrywek np. Pucharu Polski. Z drugiej strony to dzięki takim firmom wiele klubów może w spokoju przygotowywać się do kolejnych meczów. Najwyższy czas, aby wprowadzić ulgi podatkowe dla firm wspierających kluby sportowe, tak jak to jest np. w Anglii. Wtedy część przedsiębiorców, zamiast wpłacać kasę do budżetu, przekazywałaby ją do klubu. Inna sprawa to taka, że Schetynie solą w oku jest KGHM, które zainwestowało nie w jego Śląsk Wrocław ale w znienawidzone Zagłębie Lubin. Odpowiedz Link Zgłoś
albano999 Skarb rzuca sport 18.12.07, 12:15 Artykuł typowy dla tej strony z brakiem obiektywizmu. Kluby nie odnoszą sukcesów. buhaha !!! Przez kilka lat z tych pieniędzy zbudowano bardzo silne kluby siatkarskie i podniesiono poziom siatkówki w lidze. Pretensje o modernizacje stadionu w Lubinie. Pytam z czego mają być modernizowane stadiony w Polsce ??? Czy ślepy Schetyna nie widzi,że nikt na piłke nozną nie chce dawac własnych pieniędzy tym bardziej na modernizacje stadionu bo kluby ledwie koniec z końcem wiążą. Stadion w Lubinie jest remontowany między innymi po to aby był dla drużyn boiskiem treningowym. a może lepiej niech sobie reprezentacja jakiegoś kraju potrenuje na boisku w Głogowie. Ogólnie PO robi nagonke na Pietraszyna i trzeba było taki artykuł napisać. Muszą się gościa jakoś pozbyć ale jak to zrobić skoro został wybrany Manegerem Roku według piłki i całkiem dobrze mu w klubie idzie. Widać PO ma ochote wsadzić kogoś swojego na jego miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Skarb rzuca sport 18.12.07, 14:14 Właśnie o to chodzi że chcą inwestować swoje pieniądze. ITI, Groclin, Amica, ComArch, TeleFonika, Prokom, JW Construction, Koloporter, teraz Allianz czy Cacek w Widzewie. Wszyscy wkładają ile mogą, a i tak później pojawia się KGHM z którym prywatni inwestorzy choćby najbogatsi nie mają szans rywalizować. A skor nie to zniechęca to do inwestowania, a chętnych nie brakuje. Bo coś takiego jak "ledwo wiążą koniec z końcem" w naszej lidze praktycznie przestaje istnieć, kluby zyskują właścicieli zaczynają działać na normalnych zasadach, ale do czasu działania takiego KGHM który zawsze będzie mógł więcej normalności nie będzie. PGE czy Orlen jeszcze ujdą bo gdyby nie były właścicielami klubów to można by to traktować jako zwykłą reklamę. Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Skarb rzuca sport 18.12.07, 18:27 chcesz przez to POwiedzieć, ze należy równać w dół? Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Skarb rzuca sport 18.12.07, 20:38 To zależy jak to rozumieć, ale w pewnym sensie tak. Ale nie uważam aby w ostatecznym rozrachunku było to równanie w dół. Nie ma żadnego na pewno nie ekonomicznego powodu aby sprzedawca miedzi w ogóle się reklamował. Odpowiedz Link Zgłoś
albano999 Skarb rzuca sport 18.12.07, 12:20 Jeszcze jedno typowo Polskie : Jak ja nie mam to niech nikt nie ma. Najlepiej niech wszystkie stadiony będą jak te w Łodzi czy Bytomiu. Po co remontować za państwowe pieniądze najlepiej niech na nich trawa rośnie to takie ekologiczne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
topek2000 Tako rzecze Belchatowianin :) 18.12.07, 12:29 Tez uwazam, ze panstwowych pieniedzy w takiej formie nie powinno byc w sporcie. Jesli ten przepis zostanie wprowadzony w zycie, skonczy sie GKS i supremacja SKIERKI. Jesli to jednak ma uzdrowic caly polski sport to jestem ZA. Chocbym mial ogladac 3 czy 4 lige. Musimy przyjac standardy z cywilizowanego swiata a nie z Rosji czy Ukrainy. A jeszcze zdrowsze by bylo sprywatyzowanie kompletne spolek z udzialem skarbu panstwa. Wtedy co wybory nie bylo by upychania swoich swin przy korycie. Sprzedac akcje na gieldzie i bedzie luz. Wtedy prezesi prywatnej elektrowni belchatow zadecyduja czy chca wspierac SKRE i czy ich na to stac. Odpowiedz Link Zgłoś
dreszczu Re: Tako rzecze Belchatowianin :) 18.12.07, 19:03 Topek co wypowiedz to masz inne zdanie na ten temat. Cywilizowany swiat? A Skandynawia nim jest? A Vattenfall jest panstwowy?! A sponsoruje sportowe druzyny? TAK! Odpowiedz Link Zgłoś
topek2000 Re: Tako rzecze Belchatowianin :) 18.12.07, 19:26 > Topek co wypowiedz to masz inne zdanie na ten temat. Cywilizowany swiat? A > Skandynawia nim jest? A Vattenfall jest panstwowy?! A sponsoruje sportowe > druzyny? TAK! To nie znaczy ze to jest dobre. Moge Ci podac 300 przykladow przeciwnych. Ot chocby cala liga angielska. Moze znajdziesz jakis wyjatek ale przytlaczajaca wiekszosc jest za prywatne pieniadze. To samo NBA itd... Odpowiedz Link Zgłoś
dreszczu Re: Tako rzecze Belchatowianin :) 18.12.07, 19:43 Dlaczego nie jest dobre? Chyba nie uwazasz, ze PGE nie ma potrzeby reklamy? Wolalbys zeby wykupili bilboardy w calej Warszawie np. niz sponsorowali klub sportowy? Dlaczego cala konkurencja to robi? Wyrzuca kase w bloto, czy dobrze inwestuje w reklame? Reklama poprzez sport chyba jest bardziej efektywna, ekonomiczna i z wiekszym pozytkiem dla spoleczenstwa. Nie zapominaj ze taki PGE dolozyl sie do budowy hali, w ktorej nie tylko gra Skra ale dzieciaki maja zajecia wf. GKS jest w czolowce jesli chodzi o liczbe druzyn, w ktorej cwicza dzieciaki itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
qweta0 Popieram! 18.12.07, 12:34 w szczególności nie powinny sponsorować sportu te spółki skarbu państwa, które nie walczą o klienta na polskim rynku, jak kghm Odpowiedz Link Zgłoś
plotczak Re: 18.12.07, 15:22 1. Na całym świecie wielkie koncerny częst z jakimś tam udziałem państwa, staraja się wspierać lokalne społeczeństwo. Wszędzie jest normalnym, że uczestniczą w życiu lokalnym i inwestują w kulturę, sport, wypoczynek mieszkańców i jednoczesnie w dużej mierze w pracowników. Czemu KGHM ma nie wspierać lokalnego klubu sportowego? Uważam, że zgodnie z przyjętymi na całym świecie standardami jest to ich obowiązek. Firma państwowa? To już chyba nie te czasy i niewiele jest w Polsce firm rzeczywiście państwowych. Jest to normalna spółka prawa handlowego nastawiona na swój własny zysk i odprowadzająca jak każdy inny podatki. Czemu np. Lotos nie może sie reklamować poprzez sport? Inną sprawą jest to, że jeżeli rada nadzorcza firmy, jeżeli jest w jakiejś firmie rzeczywiście kontrolowana przez państwo, trwoni pieniądze spółki przez zbędne wydatki to ktoś powienien być rozliczony za działanie na szkodę spółki tak jak ma to miejsce w każdej normalnej spółce prawa handlowego. Znam przykład Orlenu. Tutaj państwo ma tylko około 20% akcji. Pieniądze jakie daje Orlen na Wisłę Płock sa niewielkie, adekwatne do miejsca w którym obecnie znajduje sie klub. Akcjonariusze nie życzą sobie aby to były większe pieniądze. Lepszą reklamę daje im ORLEN TEAM z Hołowczycem w roli głownej i tam lokują swoje finanse, reklamując się nie tylko w Polsce ale i na całym świecie. Jest to normalne postępowanie zarządu firmy który dba o jej interesy. Jeżeli gdzieś jest inaczej to ktoś powinien to rozliczać, niezależnie czy to jest spólka w pełni prywatna czy ma w niej udziały skarb państwa. Jeżeli kiedyś polska piłka będzie stała na wyższym poziomie, bedzie lepszym nośnikiem reklamy, bez korupcji może takiemu Orlenowi będzie się to opłacało, przecież działa na wolnym rynku i musi walczyć o klienta.... Czemu ma mieć ograniczone prawa w stosunku do innych przedsiębiorców? Za chwilę w Orange Ekstraklasie jakiś klub będzie chciał sponsorować Shell. Zabronimy mu? Nie wiem jak rozkłada się tam własność, kto jest właścicielem. Jeżeli jest to firma prywatna to czemu ma mieć większe prawa niż jego konkurent Orlen. Sama nazwa ORANGE EKSTRAKLASA już mnie zastanawia. Przecież Orange jest związane z Telekomunikacja Polską. Ja jako kibic drugoligowej drużyny mogę poczuć się w tym momencie oszukany, że "państwowa" firma daje kasę na pierwszoligowe kluby a nie na mój..... itd, itd.... To są wszystko normalne spółki prawa handlowego rozliczane przez swoich właścicieli i działające na wolnym rynku. Jeżeli KGHM nie ma się po co reklamować bo nie działa na wolnym rynku to zarząd powinien zostać rozliczony za swoje działania przez właścicieli spółki. Powinni uzasadnić przed właścicielami sens każdej wydanej złotówki. Czasami będzie to reklama, czasami związanie z lokalną społecznością czego najlepszym przykładem jest Leverkussen i ich fabryka farmaceutyczna. Sponsorują miasto, sport, parki, baseny, kina itd. Są to duuuużo większe pieniądze niż w Polsce i im się to opłaca.... 2. Czy to, że klub jest sposorowany przez "państwową" firmę to znaczy że klub jest bardziej zamieszany w afery korupcyjne? Kogoś chyba ostro pogieło.... 3. Wyobrażacie sobie straty dla polskiego sportu związane z wycofaniem się dużych firm w których swoje udziały ma państwo? Okazuje się że np PTK Centertel sp. z o.o. właściciel marki ORANGE w Polsce jest spółką z udziałem skrabu państwa. Jako kibic piłki ręcznej nie życzę sobie żeby kluby piłki nożnej były finansowane z moich pieniędzy... Takich przypadków jest dużo więcej wic nie popadajmy w paranoję a panowie ministrowie niech się wezmą za rzetelne kontrolowanie i umieszczanie w radach nadzorczych rzetelnych ludzi bo z tego wynika że nie mają nad tym kontroli... Tutaj mogą wprowadzać jakies ograniczenia i kontrolę. Niech przymyślą, czy jakieś bezsensowne zakazy nie będą działaly na szkodę skarbu państwa, polskiego sportu i nas kibiców. Podsumowując ta przydługą wypowiedź wyrażę zdanie że niektórzy poprostu powinni pomyśleć zanim się skompromituja swoimi wypowiedziami i głupimi pomysłami.... Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: 19.12.07, 20:11 > 1. Na całym świecie wielkie koncerny często z jakimś tam udziałem > państwa, staraja się wspierać lokalne społeczeństwo. Dla PGE lokalnym społeczeństwem jest społeczeństwo lubelskie a nie bełchatowskie, opolskie czy zgorzeleckie. > Lepszą reklamę daje im ORLEN TEAM z Hołowczycem w roli głownej i > tam lokują swoje finanse, reklamując się nie tylko w Polsce ale i > na całym świecie. Owszem, dla potentata w branży paliwowej całkowicie racjonalne jest reklamowanie się w trakcie wydarzeń związanych z paliwem:) A piłka nożna? Piłka ręczna? Siatkówka? Koszykówka? > Sponsorują miasto, sport, parki, baseny, kina itd. Są to duuuużo > większe pieniądze niż w Polsce i im się to opłaca.... Nikt nie kwestionuje tego, że reklama przez sport jest efektywna, zwłaszcza jeśli sponsorowany klub odnosi sukcesy. Kwestia jest zupełnie inna: czy spółka Skarbu Państwa, obracająca kapitałem własnym (w sensie prawnym) ale także publicznym (w znaczeniu kolokwialnym) powinna angażować się w finansowanie jednego klubu z jednego miasta? Wierz mi, że abstrahując od poglądów politycznych na państwowe firmy, to uważam, że sponsorowanie reprezentacji narodowej jest całkiem sensowne. Natomiast sponsorowanie lokalnego klubu już niekoniecznie. Gdyby to faktycznie miało odnosić jakiś konkretny skutek reklamowy. A tak? Ile osób pozytywniej kojarzy KGHM dzięki sponsorowaniu Zagłębia? Zwłaszcza teraz gdy ten klub przewija się przez wątek korupcyjny a jego prezes związany jest z tak niepopularną partią? W przypadku PGE jest już lepiej, siatkówka jednak wciąż pozostaje mniej popularna niż piłka nożna a i tak oglądalność wyrabia głównie reprezentacja. Orlen o którym wspomniałem to dobry przykład. Firma wycofała się z większościowego sponsorowania nieudolnych piłkarzy, w dodatku z klubu, który nie jest zbyt popularny poza Płockiem. > 3. Wyobrażacie sobie straty dla polskiego sportu związane z > wycofaniem się dużych firm w których swoje udziały ma państwo? A wyobrażasz sobie efekty jakie odniosłoby wykładanie pieniędzy na kluby sportowe przez państwo, z budżetu centralnego? Zamiast takiego molocha z udziałem SP po prostu odpowiednie pozycje znalazłyby się w budżecie. I na przykład milion dla Legii jako dobra narodowego, drugi dla Wisły Kraków jako kolejnego dobra narodowego, ale już dla, na przykład, Zagłębia Lubin tylko 100 tysięcy? Nie wiem jak Ty, ale nie sądzę by wówczas Pietryszyn wspominałby coś o wyrównywaniu szans za komuny. > Okazuje się że np PTK Centertel sp. z o.o. właściciel marki ORANGE Właścicielem marki Orange jest France Telecom, nie PTK Centertel:) > Podsumowując ta przydługą wypowiedź wyrażę zdanie że niektórzy > poprostu powinni pomyśleć zanim się skompromituja swoimi > wypowiedziami i głupimi pomysłami.... O tym powinny pomyśleć obie strony, nie tylko ministrowie. Nazywanie klubu piłkarskiego funkcjonującego we wciąż niszowej w Polsce dyscyplinie narodowej dobrem narodowym to trochę zbyt patetyczne. Podobnież prezes klubu piłkarskiego nawijający o wyrównywaniu szans inaczej by śpiewał gdyby nagle jego sponsor postanowił odciąć się od jego klubu i zasponsorować inny. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ihateschool Skarb państwa odrzuca sponsorów! 18.12.07, 14:04 Wszyscy wiedzą, że w klubach z kapitałem państwowym rządzą partyjne aparatczyki i zmieniają się oni co wybory. Jak sponsor ma dogadać się na wieloletnią umowę? Odpowiedz Link Zgłoś
azulek Skarb rzuca sport 18.12.07, 14:25 No i stało się. Pan Schetyna już dawno temu obiecywał, że wykończy KS Turów i teraz swoją obietnicę wciela w życie. A jeszcze parę tygodni temu będąc w Zgorzelcu publicznie deklarował swoje wsparcie dla KS Turów i idei budowania hali sportowej na potrzeby m.in. zgorzeleckiej koszykówki i jej kibiców. Czy już mam żałować głosu oddanego w ostatnich wyborach na PO? Odpowiedz Link Zgłoś
black.scholes Wreszcie, wreszcie, wreszcie !!! 18.12.07, 14:43 Wreszcie zauwazono, ze zamiast sowitej dywidendy dla MSP ktora moze isc na przedszkola, zlobki, itp. wydaje sie ja na prywatne ambicje pseudo-prezesow i marnuje pieniadze (nasze - bo jak inaczej nazwac wyzsze ceny monopolistycznej energii, a utrzymanie druzyny przeciez kosztuje) !!! Brawo PO !!! Pseudo potegi z Belchatowa (rozwiazac KDTy !!!) w pilce noznej, siatkowce, koszykowce - skandal, miliony zlotych na mistrzz z zapyzialej wsi jaka jest Lubin (to brutalna prawda, bez obrazy). Jak Drzymala ma kaprys to OK, jego pieniadze, ale dlaczego MY mielibysmy placic za te fanaberie ???!!! Jak najbardziej popieram !!! Odpowiedz Link Zgłoś
yot23 Sprywatyzować państwowe firmy i wtedy 18.12.07, 15:16 niech prywatnie sponsorują kogo chcą. Jak się weźmie bilans tych sposorowanych klubów sportowych to wychodzi, że więcej szkody te pieniądze przynisły niż pożytku. Odpowiedz Link Zgłoś
dreszczu Re: Sprywatyzować państwowe firmy i wtedy 18.12.07, 19:00 Co za kretynizm. Wypowiem sie nt GKS Bełchatów i SKRY - ich sponsora PGE. Jak wiecie rynek energii w Polsce jest wolny i kazdy moze decydowac od kogo kupi prad. A wiec reklama jest bardzo wazna, na kazdym kroku ja widac np Vattenfall wykupuje setki reklam w gazecie, sponsoruje oswietlenie Nowego Swiatu, dawal podgrzewane przystanki, sponsoruje tez druzyny sportowe. Nie przyszlo Wam do glowy ze poprzez sport bardzo latwo i efektywnie, za stosunkowo male pieniadze mozna wypromowac marke? Zauwazcie ile razy w poprzednim sezonie byla wymieniana nazwa sponsora GKS, praktycznie kazde wiadomosci po kolejce meczowej na kazdej stacji, relacje z meczow w prasie, radiu itp. Zeby wykupic ten czas antenowy, miejsce w prasie trzeba by bylo zaplacic nieporownywanie wieksze pieniadze. Chcecie zabronic reklamy z spolce z udzialem Skarbu Państwa tylko dlatego ze jest w czesci panstwowa? Ma sie stac niekonkurencyjna? Ma miec zakaz reklamy poprzez sport? Jest mnostwo konkurentow z branzy panstwowych i tych prywatnych, ktore w ten wlasnie sposob sie reklamuja. Marnotrawia pieniadze? Czy maja jakis cel w tym i sa efekty? Chyba jedynym powodem braku takiego sponsoringu jest zawisc innych, ze to akurat nie ich klub jest sponsorowany. Na calym swiecie panstwowe spolki sponsoruja kluby sportowe i tamtejszym kibicom to jakos nie przeszkadza. Przyklady? A prosze bardzo! Szwedzki PAŃSTWOWY Vattenfall, rywal PGE wszechobecny na rynku sponsorskim. Niemiecki RWE, to prawda niepanstwowy ale kolejny konkurent na rynku energetycznym - sponsoruje 3 druzyny w niemieckiej lidze. Prywatny i moze i chce i sie oplaca! Dalej - francuski RTE itp itd, kiedys panstwowy Deutsche Telekom. Odpowiedz Link Zgłoś
slaynes Skarb rzuca sport 18.12.07, 16:47 Powiem krotko Schetyna jestes klamca, w Lubinie sie nie pokazuj. Odpowiedz Link Zgłoś
dreszczu Re: I bardzo dobrze!!! 18.12.07, 19:00 Monopolisty? A kogo masz na mysli? Bo chyba nie PGE glupcze! Odpowiedz Link Zgłoś
marek.k72 jeżeli sponieweranie mnie dało ulgę to się cieszę 19.12.07, 16:22 są jednak inne metody odreagowania - spacer, sport... Odpowiedz Link Zgłoś
dreszczu Re: jeżeli sponieweranie mnie dało ulgę to się ci 25.12.07, 15:01 Drogi Marku, bardzo przepraszam jesli Cie to urazilo. Nazwalem po prostu rzeczy po imieniu - nazwales PGE monopolista, co jest bzdura totalna. To, ze tego nie wiedziales juz jest sporym ignoranctwem, a to ze nie raczyles sprawdzic i napisales na forum jest glupota i Twoja kompromitacja, na ktora to bede reagowal zawsze. Wyciagnij z tego nauke i na przyszlosc zanim sie wypowiesz na jakis temat to dwa razy pomysl a zaoszczedzisz sobie "sponiewierania" (jesli mozna tak nazwac okreslenie kogos glupcem). Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: I bardzo dobrze!!! 19.12.07, 20:13 Jesteś bełchatowianinem jak sądzę? W takim razie wyobraź sobie sytuację, że PGE zacznie sponsorować piłkarski Motor Lublin (gdzie ma siedzibę) zamiast Skry a Skra straci sponsora. Czy, bez używania prostackich wyrazów, potrafisz opisać swoją reakcję? Dalej z równym zapałem będziesz bronić wydawania pieniędzy na sport? Czy może trochę się zastanowisz? Odpowiedz Link Zgłoś
dreszczu Re: I bardzo dobrze!!! 25.12.07, 15:06 A moze troche rzeczowych argumentow? Bo jak na razie to strasznie sie oburzacie, ze ktos wasze wypociny odpowiednio skomentowal a merytorycznie nie podejmujecie dyskusji - bo wasze argumenty nie maja szans. PGE jest stosunkowo mlodym tworem, Belchatow raczej byl przeciwny wejsciu najpierw do BOTu a potem do PGE, bo to wlasnie belchatowska kopalnia i elektrownia ciagnely cala firme w gore, przy innych ubozszych Turowach, Opolach itp. Tak, jestem belchatowianinem, a co to zmienia? Moje zdanie sie nie liczy? ;-) Co do sponsorowania Motoru Lublin - to prosze bardzo - powiedz mi tylko jaki wklad do PGE ma Lublin? Bo Belchatow ma ogromny, bez niego spolka by nie istniala po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
harbour5 Skarb rzuca sport-:)) 18.12.07, 17:33 I bardzo dobrze. Może nareszcie bedziemy mieli sport, a nie przekręty. Odpowiedz Link Zgłoś
anula25 Skarb rzuca sport 18.12.07, 19:00 tak zgadzam sie trzeba skonczyc z nierównością .W sporcie sa jaskarwe przykałdy na to ze jak kasa panstwowa trafia do klubu to i za jakis czas sa wyniki ale jak długo ? odpowiedz jest prosta : jak się zmienia zarzad społki i ma inne zainteresowania niz dana dyscyplina to lub w ciagu dwoch lat nie istnieje lub jest gs w jakes 2lub 3 lidze. mam pytanie co sie stanie z skra bełchatów jak pieniązki sie skonczą od sposora ? ha a inny przykład kiedy sie zabawił sposor panstwowy w sponsora i zwiał to unia tarnow w zuzlu. Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Skarb rzuca sport 18.12.07, 19:15 no jak to co się stanie - zniknie ten klub. Zniknie też Jastrzębski Węgiel. Znikną, albo polecą do niższej ligi. W efekcie mniej silnych klubów w lidze będzie, liga straci na atrakcyjności, najlepsi polscy gracze wyjadą, mniej szkółek sportowych będzie, a młodzi nie będą mieli się od kogo uczyć, media być moze przestaną się interesować w tej sytuacji ligą, wtedy wycofają się także sponsorzy prywatni - i tak ich zbyt wielu nie ma itp itd. Ucierpi na końcu reprezentacja. Kluby juz raz - pisałem o tym - były potraktowane jak normalne podmioty gospodarcze - na pocz. lat 90. - mnóstwo splajtowało. Zapewne wiele talentó nie zostało odkrytych i doszlifowanych. Próbowano to zastąpić finansowanymi centralnie Szkołami Mistrzostwa Sportowego, ale bez efektów. Odpowiedz Link Zgłoś
snake.plissken Re: Skarb rzuca sport 18.12.07, 20:37 Panie Leniarski pan jest dziennikarzem sportowym? 1. Piłkarze ręczni Zagłębia zdobyli mistrzostwo Polski a nie piłkarki, które zdobyły brąz 2. Stadion w Lubine nie zmodernizowano tylko zaczęto budować nowy. Takie drobne niescisłości, prawda? Równajmy w dół, wszystkim budżet 1 mln i stadion najlepiej jak Arena auf Bytom, na pewno poziom ligi się podniesie, będzie więcej utalentowanej młodzieży i lepsze zaplecze. Ale,co tam będzie po równo. Inni mają biedę, to niech wszędzie będzie bieda, bo takie jest myślenie większości z was I to podsumowanie pana Leniarskiego, poparte wypowiedziami w komentarzach, o umoczonym "po uszy" Zagłębiu A co to ma do rzeczy?! Od zapobiegania korupcji jest państwo, poprzez profilaktykę: opd. ustawy, jasne , przejrzyste przepisy, konkursy na kierownicze stanowiska, a nie: prezesi z nadania, czy też z "konkursów". A gdy to nie pomoże jest prokuratura i CBA. I to jest zadanie państwa. Jak to dobrze funkcjonuje to nie ma korupcji i bez znaczenie tu będzie czy sponsorem jest firma A czy B. Chyba, że wy wszyscy naprawdę wierzycie, że w "niepaństwowych" klubach nie było korupcji ,a Filipiak, Drzymała czy Szymański nigdy meczu nie kupili. Bo wtedy nie mamy o czym rozmawiać. I gadanie niektórych, że te kluby nic nie osiągnęly, a jak np. Zagłębie miało wejść do LM, skoro Steaua z biednej Rumunii ma 10 razy większy budżet, nie mówiąc już o klubach ukraińskich choćby. Tak, moi drodzy, Dynamo ma pod Kijowem ośrodek treningowy , który kosztował 20 mln dolców i to z 10 lat temu. Ale my zabierzmy tym, co mają cały budżet kilka milionów dolarów bo inne kluby u nas mają budżet 1 mln, więc niech bedzie równość, równość na dnie. Czemu "wielkie" kluby z "wielkich" miast nie mogą znaleźć jakiejś lokalnej firmy, z którą się zwiażą na lata?! Czemu mają rozpizdziel organizacyjny, problemy z bieżąca wodą? Kto im broni mieć bogatych sponsorów, właścicieli? Im więcej bogatych klubów tym lepiej. W Lubinie bogata firma KGHM, notowana na giełdzie(ok. 60 % akcji w rękach prywatnych), podlagająca zasadom prawa rynkowego jak każda inna wydaje promil swoich dochodów(takie są liczby) na region: na sport, na koncerty, festyny, czy nowoczesny szpital. Coś w tym złego? Nie zmienia to oczywiście faktu, że finanse muszą być przejrzyste, podlegać kontroli. Ale tak jest w każdej normalnej lidze zachodniej. PS Skoro już tak się plujucie, też mógłbym napisać czemu niektóre miasta budują stadiony za nasze pieniadze prywatnym klubom? Niech prywaciarz buduje , jak chce mieć stadion. Ale to oczywiście żart, bo cieszę się z każdego nowego stadionu w PL czy z każdego boiska treningowego na którym może trenować młodzież. I z każdego stabilnego finansowo, poukładanego klubu, bo wszyscy z tego korzystamy. Oczywiście poprawiać przepisy, kluby kontrolować, karać korupcję, ale to już osobny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
rychusa Re: Skarb rzuca sport 22.12.07, 16:32 racja...i jeszcze dodam,ze teraz gwiazda pierwszej wielkosci w polskim sporcie bedzie Janek Tomaszewski.burak...zaczynam byc Twoim fanem...madrze prawisz...tylko kurna moglbys wybrac jakis lepszy nick. Odpowiedz Link Zgłoś
apietras72 Skarb rzuca sport 18.12.07, 21:27 Ciekaw jestem czy babcia czy dziadek majacy 5oo zlotych renty chetnie zaplaca wiecej za prad tylko dla tego ze kilku cwaniakow chce kilkadziesiat milionow zlotych wyciagnac ze spolki skarbu panstwa na sport w Belchatowie Odpowiedz Link Zgłoś
dreszczu Re: Skarb rzuca sport 18.12.07, 22:01 Hahahahahahahahahah!!! Dobre! Spodziewalem sie argumentow z biednymi rencistami / emerytami. Akurat PGE ma w tej chwili najtansza energie w kraju. Ale nie ma problemu, jesli dziadek i babcia z 500 pln emerytury sa ZAWISTNI i zle im, ze Belchatow odnosi sukcesy i nie ma problemow finansowych - to moga placic wiecej np. szwedzkiemu Vattenfallowi i nie przyczyniac sie do sukcesu polskiej spolki. Wolny wybor :) Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Skarb rzuca sport 19.12.07, 20:14 Jeśli PGE ma tak niskie ceny energii to nie musi reklamować się poprzez sport. Niech reklamuje się poprzez ceny oferowanych towarów i usług. Odniesie to lepszy skutek. Odpowiedz Link Zgłoś
dreszczu Re: Skarb rzuca sport 25.12.07, 16:59 Sluchaj a moze bys sie tam zatrudnil i tak zarzadzil? Takie madre tezy tutaj piszesz, ze sam jeden zastapilbys sztab darmozjadow myslacych niepotrzebnie o reklamie. Przy okazji sprzedaj swoj patent innym spolkom typu Vattenfall, RWE itp bo one biedne nieswiadomie i calkiem niepotrzebnie pakuja pieniadze w reklame zamiast obnizyc cene energii ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rychusa Re: Skarb rzuca sport 22.12.07, 16:44 Widzisz pietras...babcia czy dziadek majaca 500 zl renty nie ma watpliwosci...z tej kwoty 300 zeta daja na radio i to jest ICH WYBOR.A prad jakby mniej ich obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
genoniusz Ojciec dyrektor pomoże! 19.12.07, 21:37 Zagłębie Radio Maryja Lubin :D Odpowiedz Link Zgłoś
rychusa Re: Ojciec dyrektor pomoże! 22.12.07, 16:54 ani z Ciebie geniusz...ani onanizator...Pomocy nie potrzebujemy to my pomagamy. Odpowiedz Link Zgłoś