katolik_polski1 25.12.07, 12:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kileryk Watykan - szkoła łgarstwa! 25.12.07, 13:20 "Następnie Benedykt XVI modlił się: - Niechaj Dzieciątko Jezus przyniesie ulgę tym..." Jakie dzieciątko? Czy katolicyzm jest naprawdę religią tak prymitywną? Jak można popaść w taką dewocję? Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Polska prawica bierze lekcje w kościołach 25.12.07, 13:24 dlatego czarne jest białe itd. Kaczyński się wtedy pomylił ale jak tym zobrazował cały przekaz płynący z PiS Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Co to jest zlamanie regulaminu zydowskiego ??? 25.12.07, 19:08 Moze by tak dokladnie okreslic ten regulamin , a nie na dziko ograniczac wolnosc slowa !!! Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Watykan - szkoła łgarstwa! 25.12.07, 14:28 z czym masz problem? primo: nie wierzysz - to nie wypowiadaj sie na temat wiary w sposob tak autoratywny. szanuje twoje zdanie ale tez prosze o wnikliwsze zbadanie tematu Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Watykan - szkoła łgarstwa! 25.12.07, 15:07 Nie wierzysz, to się nie wypowiadaj? Fakt! W to nie wierzę. Wszystko jest dla was symbolem i alegorią i nie sięgniecie dalej ponad zrozumienie tego, co widzicie. O ile zrozumieć można drewno:) Chyba że alegorycznie. Albo alegorycznie modlić się do Boga. Kim jest Bóg twoim zdaniem, że robisz z niego takie bagno alegorycznych i niedorozwiniętych spostrzeżeń? Bełkoczesz broniąc swoich bluźnierstw i w nich pozostań Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk smutasku 25.12.07, 15:20 jak będziesz bardzo chciał, to zaczniesz szukać. Zrozumiesz :-) Przeżyjesz wielkie rozczarowanie i zrozumiesz prawdziwą nadzieję. Wtedy twoje kolano nie ugnie się przed niczym i przed żadną, jak to nazywasz "alegorią". Zrozumiesz bluźnierstwo. Nie ma w tym krzty ignorancji. Zacznij czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: smutasku 25.12.07, 15:46 mam uraz do wszelkich przejawów bałwochwalczego kultu gdziekolwiek tkwi. Ty nawet nie wiesz, że KK zmienił przykazanie o czynieniu podobizn, które miały "alegorią". Twój dekalog jest tam gdzie dzwoni złoto watykańskiej pychy. Piszesz mi "czytaj"? Będę czytać! A Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 16:08 Nie ma żadnej teorii spisku! Tak było. Jedno z przykazań usunięto a inne rozdzielono na pół, żeby była "dycha" :-) Spisku? Co kult obrazów ma wspólnego ze sztuką??? Co podziwianie sztuki ma wspólnego z kultem? Zmiana miała na celu przyciągnięcie pogan i napełnienie kasy. Takie jest też pochodzenie "Bożego Narodzenia". Piszesz coś o burkach i różnych sprawach a takie sytuacje zdarzają się wtedy, kiedy kościół "religia" ma władzę polityczną. Wtedy zaczyna się ubieranie wszystkich w to samo ubranko pozbawiając wolnego wyboru. Przykazanie o unikaniu bałwochwalstwa nie ma nic z tym wspólnego. Ale widzę, że podziw Matki Boskiej Jasnogórskiej karze ci zgiąć swoje kolano. Zostań w tym, co jest najbliższe Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 16:25 przeciez o tym pisze! Swiat ateistow/gnostykow robi z tych dziesieciorga przykazan wielkie HALO a to jest prawda szeroko znana i napewno nie trzymana w sejfach Vatykanu. A co to wspolnego ze sztuka? wybacz ale oczywistych rzeczy to chyba nie trzeba ci tlumaczyc. Nawiazalem do burki gdzyz taka droga poszedl Isam a wyniki tego wyboru widac az nadto i dzisiaj... Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 16:39 Z całym szacunkiem. Czegoś tu nie rozumiem, bo katolicyzm jest dla mnie taką samą skrajnością jak islam. Zauważ, że w katolicyzmie sztuka jest ale wyłącznie sakralna. Sięgnij nieco w historię. Przeciwieństwem jest Islam. Obie religie to skrajność. Dopiero oświeceniu zawdzięczasz wolność i rozwój sztuk i nauk. Katolicyzm rzymski zepchnął nas w taką samą ciemność jak islam? Katolicyzmowi nic nie zawdzięczam - prędzej reformacji, która była silnym impulsem do zmian, oświecenia, wolności... Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 17:11 z calym szacunkiem Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 17:43 Nie chcę Ci nic udowodnić na siłę. Daty i alternatywny świat. A cóż znaczy "Epoka Oświecenia"? Chyba tylko to, że tak zwykliśmy, ten okres nazywać i datować. Uczysz mnie historii? :-) Ja cały czas się uczę, dziękuję pokornie i za tę lekcję. Może źle się gdzieś wyraziłem lub ty nie zrozumiałeś sedna. Nie chcę już tego rozważać. Natura rzeczy jest taka jaką ją sobie stwarzamy. Wiem tylko, że gdyby nie potrzeba Watykanu, to Davinci, Michał Anioł pięknie by dymili ciesząc oczy i grzejąc członki. Chciałem Ci tylko powiedzieć, że pomiędzy tym wszystkim jest wolność i nie da Ci jej żaden mułła ani ksiądz choćby był samym papieżem, bo wszyscy chcą władzy. Jak do tego dochodzą to inna rzecz. Co do "reformacji i jej inkwizycji" jak to fajnie nazwałeś, to zgadzam się z całą stanowczością ale pod warunkiem, że usuniesz z tego stwierdzenia słowo "inkwizycji", bo nie ma to nic wspólnego z wolnością. Odpowiedz Link Zgłoś
heglund Re: Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 17:56 To się nazywa zmiękczenie stanowiska: papież przeprosił, a kileryk "pokornie podziękował za lekcję", gdzieś się źle wyraził, ktoś czegoś nie zrozumiał. A z początku kileryk brzmiał w tym tonie: >"Następnie Benedykt XVI modlił się: - Niechaj Dzieciątko Jezus >przyniesie ulgę >tym..." Jakie dzieciątko? Czy katolicyzm jest naprawdę religią tak >prymitywną? >Jak można popaść w taką dewocję? >Nikt jednak tego nie chce, bo to jest mizeria katolicyzmu. To >są te stajenki i Jezuski, to lulajże i świątynia opatrzności, to >zdarte kolana i >tłuści biskupi. Reszta jest w ukryciu. Szanuję przeciwnika, który mądrze broni swoich poglądów szanując rozmówców. A tu masz - na koniec brak kręgosłupa. Znów trzeba będzie zmienić nick... I do tego te wstrętne personalne ataki... Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 18:04 W niczym mojego stanowiska nie zmieniam :-) Nadal uważam, że tak jest. Nadal uważam katolicyzm za prymitywne narzędzie władzy nad pospólstwem. A klęczenie przed obrazami za dewocję i bluźnierstwo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 18:30 Kileryk czy ty masz jakies rozdwojenie jazni? Pytam z troska bo jestem chrzescijaninem nie cynicznie. Obraz twojego swiatopogladu jest niespojny. 1.Rzucasz sie, ze niezmieniasz zdania bo nie masz wlasnego. 2. Obarczanie Vatykanu za sterowanie "pospolstwem" ma sie tak jak osad, ze Berlin wciaz jest stolica III Rzeszy. Od Soboru Watykanskiego II wiele sie zmienilo. Nadmienie tylko na marginesie, ze to KK zniknal mur berlinski, Meksyk cieszy sie wieksza demoracja, Swiat zwrocil uwage na kraje Afryki i Poludniowej Azji na sposob czlowieczy a nie jak do tej pory przedmiotowy. 3. Twoje niezrozumienie "balwochwalstwa" Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 18:46 1. Mam własne zdanie i cały czas w nim trwam. Gdzie i w jakiej sprawie zmieniłem zdanie? 2. Czy stolica nie kieruje podległym regionem? Czy w sprawach wiary, to nie Watykan decyduje, co jest prawdą? Od soboru watykańskiego II znów zmieniło się tyle, że nie ma prawdy i zbawienia poza katolicyzmem. :-) Czyli wracamy do punktu wyjścia. 3. W sposób prymitywny upraszczasz bałwochwalstwo. Czy poganin klęczący przed rzeźbą oddaje hołd drewnu, czy temu co ona symbolizuje? Czy Żydzi, którzy zrobili sobie cielca, zrobili sobie symbol Boga, który ich wyprowadził z ziemi egipskiej czy innego? Pamiętaj, czego doświadczyli idąc do tego miejsca. Czy Bóg obraziłby się na to, że to był cielec? To był symbol wielkiej siły ich boga? Wszystko, co jest symbolem odwraca Cię od Boga a Ty stajesz się sługą tego "bałwana". Pielgrzymka zdąża do obrazu i co z tego wynika? Oglądaj ten telewizor sobie sam, mów, że to Bóg za tym gdzieś cię słucha. Pokłoń się nisko i na kolanach depcz - to twój telewizor i twój bóg Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 19:14 punk 2 odpowiadam cytujac wiki Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 19:29 Cóż! Jak wiesz niedawno B16 ogłosił, że nie ma zbawienia poza kościołem? Jak to się ma do tego co napisałeś? Cały świat zauważył, że to, co się stało jest cofnięciem się w rozmowach przed II sobór? Napewno nie uszło to twojej uwadze :-) Ale nie chcę, żebyś mi to za bardzo starał sie wytłumaczyć, bo znam odpowiedź. Bardzo się tym interesowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 19:32 Tylko, że Torra, Arka przymierza miały zupełnie inne pochodzenie. Jezus Również czytał proroków i zachowywał się wobec pism z szacunkiem. Porównujesz obraz matki jasnogórskiej z Arką Przymierza? Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 19:49 Oczywiszcie, ze obraz z Jasnegory, Guadelupe, zrodlo Maryji w Nazaret to te same materialne znaki co Arka Przymierza. Jaka dostrzegasz roznice? Odpowiedz Link Zgłoś
heglund Re: Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 18:34 kileryk napisał: > W niczym mojego stanowiska nie zmieniam :-) Nadal uważam, że tak jest. Nadal > uważam katolicyzm za prymitywne narzędzie władzy nad pospólstwem. Dlaczego prymitywne? Niektórzy uważają, że bardzo skuteczne i wyrafinowane. >A klęczenie > przed obrazami za dewocję i bluźnierstwo :-) Naprawdę jesteś tak naiwny by myśleć, że ludzie modlą się do konkretnego płótna czy drewna? To są rekwizyty. Cały problem w tym, że wypowiadacie się o tym co widać w mediach. Jak naprawdę sprawa wygląda nie macie pojęcia. W wielu przypadkach ta władza to raczej służba (jakie korzyści ma misjonarz, który zasuwa cały tydzień objeżdżając wioski, a raz na 3 lata zbiera datki na studnie albo kościoły w swoim kraju - inwestycja, PR? Tylko że tam nie ma kamer). Zamiast prowadzić jałowe spory o "lepszości" Ochojskiej, a "gorszości" Owsiaka albo księdza (lub na odwrót)może lepiej samemu coś zrobić? Wybór między dobrym lub złym uczynkiem w danej sytuacji - nieważne kto i dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 18:56 Ludzie klęczą przed rekwizytami? Czy Ci mało mniejsi od aniołów klęczą i kłaniają się rekwizytom? Czy człowiek stworzony na obraz Boga klęczy pod rekwizytem? Czy nie jest napisane, że tylko Bogu kłaniać się będziesz? Nie tylko jestem tak naiwny ale mam pewność. Możesz się okłamywać jak chcesz ale odpowiedz sobie na pytanie, czy tysiące, które chodzą do świętych obrazów idą do Boga czy do obrazów? Pamiętaj, że Bóg jest Panem Świata i jest wszędzie. Życzę byś wyprostował swoje kolana i oddawał chwałę Bogu w duchu i w prawdzie. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk heglund! 25.12.07, 18:23 Po to żyjesz, żeby walczyć? Zacznij żyć, żeby żyć. Po tej wiadomości widzę, że masz misję. To piękne! :-) ale nie rozumiesz, bo jesteś żołnierzem swojej wiary. Dlaczego nie rozumiesz? Bo jesteś bardziej żołnierzem niż rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
heglund Re: heglund! 25.12.07, 18:51 kileryk napisał: > Po to żyjesz, żeby walczyć? Zacznij żyć, żeby żyć. Po tej wiadomości widzę, że > masz misję. To piękne! :-) ale nie rozumiesz, bo jesteś żołnierzem swojej wiary > . > Dlaczego nie rozumiesz? Bo jesteś bardziej żołnierzem niż rozumiesz. Twoja argumentacja w sytuacjach trudnych sprowadza się do mielenia językiem: mowa-trawa. Gdybyś czytał uważniej, zrozumiałbyś mój dystans, czasem cynizm. Nie jestem tak dobrym chrześcijaninem, żeby wierzyć, że sam mogę Ci pomóc w czymkolwiek oprócz zrozumienia Twojego błędu odnośnie ikonografii. Więcej, jestem na tyle zły, żeby nabijać się z nieudolnych wysiłków Twoich i niejakiego te_rence'a. Miotacie się próbując wcisnąć komuś protezę światopoglądu. Ale nikt w ten sposób - zwłaszcza w mediach - się nie zachowuje: od nie przymierzając Kwaśniewskiego, Borowskiego, Millera na Glempie czy Pieronku kończąc. Nawet Lepper się nauczył - i dobrze na tym wychodził. Więcej nauki i pracy nad sobą, mniej samozadowolenia i odwiedzania głupawych portali. Wtedy pogadamy. Wybacz - żołnierski obowiązek wzywa, tresura daje efekt - pędzę do kościoła, dziś Boże Narodzenie. Dobrze, że mam niedaleko... Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 18:56 Jeszcze raz o tym samym. NIe jestem twoim belfrem by cie uczyc historii. I tez nie o to chodzilo ci w porzednim poscie. Imputujesz iz w kuturze katolickiej nie moze zaistniec sztuka laicka. Pokazalem ci czarno na bilym, ze sie mylisz. Czy wspomieni ploneliby na stosach? NIe wiem, wiem za to jak sie sprawa miala podczas Wielkiej Rewolucji Francuskiej gdy zamieniano koscioly w Swiatynie Rozumu mordujac przy tym ksiezy i wiernych. I na koniec Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 19:04 I tu masz rację! Za pewnym drobnym wyjątkiem: Rewolucja przyniosła ludziom wolność decydowania o sobie samych, swojej religii itd. Tego nie było wcześniej a jeżeli dochodziło do takich rzeczy to palono całe wsie. A to, że kościoły zamieniono na świątynie czegokolwiek? Co to ma za znaczenie skoro tam i tak nie ma Boga? Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 19:21 nie chodzi mi o budynek kosciola a o ludzi mordowanych w imie Rozumu za ich wiare. Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 19:33 zawsze tam gdzie jest gonitwa po sztandar władzy leje się krew. Nie zapominaj, że kler był stroną w tej walce Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 19:45 Cel uswieca srodki Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Teoria spisku? Kpiny sobie urządzasz!!! 25.12.07, 20:08 Watykan nie idzie na kompromisy? :-)Nie pamiętam, kto powiedział ale chyba Lincoln: "Jak daleko potrafisz sięgnąć wstecz tak daleko sięgniesz w przyszłość" lub coś takiego. To, co piszesz nie ma żadnego odniesienia do prawdy ani nawet koło niej nie leżało. Watykan już nie wzbudza moich emocji. Gardzę nim jako instytucją. I nie czuj urazy - mam do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Dlaczego zydzi nie zniosa niewolnictwa w Gazie ??? 25.12.07, 15:57 I zwalczaja wyzwolencza walke Palestynczykow ? Ghetto juz bylo ,Warszawskie !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
heglund Re: Watykan - szkoła łgarstwa! 25.12.07, 14:40 kileryk napisał: > "Następnie Benedykt XVI modlił się: - Niechaj Dzieciątko Jezus przyniesie ulgę > tym..." Jakie dzieciątko? Czy katolicyzm jest naprawdę religią tak prymitywną? > Jak można popaść w taką dewocję? Nic nie przebije twoich prymitywnych postów. Znasz słowa "metafora" i "alegoria"? Ty znasz tylko "kopytko". Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Watykan - szkoła łgarstwa! 25.12.07, 15:09 znam tez słowo "metaidiota" i "metabaran" i są aegorią heglunda :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Watykan - szkoła łgarstwa! 25.12.07, 15:24 Pewnie się zdenerwujesz :-) A od swojego Boga chcesz, żeby kawałek drewna był jego alegorią? Zacznij czytać! Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Watykan - szkoła łgarstwa! 25.12.07, 15:47 a co proponujesz do czytania: Nietzsche, Darwin, Marx, Ulianow?? ze swej strony polecam na poczatek: Kant, Wolff, Tetens, Hutcheson, Empiricus, Montaigne, Hume, Descartes, Malebranche, Leibniz, Spinoza, Locke, Berkeley, Rousseau, Newton, Emanuel Swedenborg Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Watykan - szkoła łgarstwa! 25.12.07, 15:52 No taki Newton twierdził, że Rzym (Watykan)to Bestia z apokalipsy? wiesz o tym? :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Watykan - szkoła łgarstwa! 25.12.07, 15:59 A jak myslisz po co zapodalem te przypisy? Wielu z wymienionch tu myslicieli nie zgadzalo sie z Kosciolem Odpowiedz Link Zgłoś
heglund Re: Watykan - szkoła łgarstwa! 25.12.07, 17:23 kileryk napisał: No taki Newton twierdził, że Rzym (Watykan)to Bestia z apokalipsy? wiesz o tym? :-)))) Z biblioteczki kileryka: "100 złotych myśli na zakutego katola". Nie sądzisz chyba, że kileryk cokolwiek oprócz kompilacji przeczytał. Niedługo mu się skończą cytaty i z kileryka zmieni się w histeryka - a Ty dowiesz się, żeś "metabaran" i "metaidiota". Proponuję punktować gościa, sam się wykłada. Odpowiedz Link Zgłoś
heglund Re: Watykan - szkoła łgarstwa! 25.12.07, 15:56 Nie, nie. Nawet się uśmiecham. Przyjmij taką alegorię: stoję na balkonie, ty próbujesz mnie opluć. Oczywiście splujesz się sam. Czasem ulegam pokusie by do argumentów dołączyć inwektywy - jak ty. Ale wtedy nie stoję już na balkonie. W ogóle, to nie jestem dobrym chrześcijaninem, bo jakoś nie bardzo jestem w stanie wykrzesać z siebie tyle miłości bliźniego by Ci współczuć lub nawracać. W zasadzie mi to zwisa. Ale wierzę, że kiedyś dostaniesz szansą - jakieś zdarzenie każe ci zastanowić się głębiej skąd się tu wziąłeś i co będzie później. Zgadzam się - po obu stronach nie ma DOWODÓW, powiesz, że się oszukuję. Uproszczę, żebyś zrozumiał: być może jest w tym ziarno prawdy - ale jaki spokój i pewność mi to daje. A twoje ujadanie dowodzi strachu i niepewności. Poza tym robisz w to w brzydkim stylu, więc przegrywasz także na polu estetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod kochaj bliźniego swego... 25.12.07, 16:04 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=73666976&a=73669320 Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Watykan - szkoła łgarstwa! 25.12.07, 16:16 To jest Twój "bunkier bezpieczeństwa". Tam chcesz zostać. To zostań. Każdy decyduje sam. Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Watykan - szkoła łgarstwa! 25.12.07, 16:23 Jednak to zabolało :-) Obraziłeś się? Miałeś! Kiedy zaczniesz czytać zastanów się tylko nad kwestią czy twój Bóg nie czuje się tak samo, gdy klęczysz przed drewnem. Żadnych inwektyw. Szanuję Cię bardziej niż myślisz. Tyle do Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Watykan - szkoła łgarstwa! 25.12.07, 16:34 a ja go nie szanuję, typowy "morderca zza biurka", z takich jak on składała się III Rzesza, wydłubał by komuś oko łyżeczką, za to że pomógł zgwałconej kobiecie usunąć owoc tego tego aktu, za same takie myśli powinno się odsiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Watykan - szkoła łgarstwa! 25.12.07, 16:52 he! I sam jesteś o krok :-) Ja często też :-)) Ale niedawno doszedłem do tego, że istotą człowieczeństwa jest to, że wszyscy jesteśmy jednym. Wiem, że to nawiedzona gadka i tak bym jeszcze niedawno to skomentował. Lepiej zachować w sobie miłość, nie złość. Wtedy słyszy się, co śpiewają ptaki - chore co nie? Tylko, że tak jest :-) Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Watykan - szkoła łgarstwa! 25.12.07, 16:55 niedaleko jesteś od królestwa bożego (czyżbyś miał zamiar dać się ukrzyżować)? Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: Watykan - szkoła łgarstwa! 25.12.07, 17:22 :-) Spodziewałem się, że coś takiego napiszesz. Ty też jesteś niedaleko - jak każdy! Chcesz więc umrzeć? Jednak zaczynam rozumieć tych, którzy ginęli błogosławiąc swoich oprawców. Tego nie można osiągnąć, bo gdzieś się przeczytało, że tak trzeba. Trzeba przejść samemu. To jest jak adrenalina i jednocześnie hamulec bezpieczeństwa. Kiedyś słyszałem na religii takie zdanie: Jak ktoś Cię uderzy w policzek, to nadstaw mu drugi - ale tylko w sprawach wiary :-) Że i ja kiedyś tak myślałem. To błąd! W każdej sprawie! :-) Chce płaszcz - daj mu też koszulę. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Watykan - szkoła łgarstwa! 25.12.07, 17:28 uważam religię jako etap w rozwoju ludzkości, królestwo boże jest już we mnie :)tu i teraz Odpowiedz Link Zgłoś
heglund Re: Watykan - szkoła łgarstwa! 25.12.07, 17:44 abhaod napisał: > a ja go nie szanuję, typowy "morderca zza biurka", z takich jak on składała się > III Rzesza, wydłubał by komuś oko łyżeczką, za to że pomógł zgwałconej kobiecie > usunąć owoc tego tego aktu, za same takie myśli powinno się odsiedzieć Udało ci się zmieścić tu co najmniej 3 stereotypy, nie wiem także po co mieszasz III Rzeszę, ale najwyraźniej nie chwytasz. Łyżeczką nawiązuję do rozszarpywania ciała dziecka - choć po jego odessaniu łatwiej ci zapomnieć, że to przed chwilą był żyjący CZŁOWIEK, MAŁE DZIECKO. Masz dzieci - pewnie nie, ale zastanów się co wypisujesz. Aspekt aborcji w kontekście dokonanego gwałtu - to najtrudniejszy problem - choć dla ciebie wszystko jest proste, nieprawdaż? Jasne sprecyzowane poglądy i bezrefleksyjność - kto cię tak wytresował, że jednym procentem przypadków chcesz usprawiedliwiać ZABIJANIE DZIECI, skoro nawet któryś z przedmówców chyłkiem wycofuje się z tej opcji: błazenadą z gumkami próbuje zmienić temat? Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Watykan - szkoła łgarstwa! 25.12.07, 20:00 szkoda czasu na dyskusje z toba Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Mundury jak kapłani w Babilonie 25.12.07, 13:54 "Mijały kwadranse, potem godziny, a on,... PRZEPRASZAŁ ludzkość za błędy i wypaczenia swojego Kościoła, który tak daleko odszedł od chrześcijaństwa, iż teraz stanowił jego karykaturę jedynie, będącą całkowitym ZAPRZECZENIEM nauk chrystusowych. I to nie były przeprosiny takie enigmatyczne jakie składał on na przełomie tysiącleci; za winy wyrządzone przez katolików. Nie! Teraz papież dokładnie i ze znajomością rzeczy, wyjawiał przed światem WINY KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO, a w szczególności swoich poprzedników na „stolcu Piotrowym", które wyliczał chronologicznie od początku katolicyzmu aż po dzień dzisiejszy. Przepraszał więc za tzw. SUKCESJĘ APOSTOLSKĄ wymyśloną przez biskupa Lyonu Ireneusza pod koniec II wieku, która posłużyła Kościołowi do UZURPACJI władzy nad resztą chrześcijaństwa,... za sporządzenie SFAŁSZOWANYCH dokumentów, tzw. „Darowizny Konstantyna" /albo „Donacji Konstantyna"/ na mocy których cesarz rzymski ofiarował rzekomo papieżowi Sylwestrowi i jego następcom WŁADZĘ cesarską nad Rzymem, Italią i całym zachodem, oraz posiadłości w Italii,... za tych wszystkich, którzy doprowadzili do WYRUGOWANIA z Dekalogu II przykazania, po to by można było malować "święte" obrazy i handlować nimi na szeroką skalę, a potem ciągnąć olbrzymie zyski z adorowania ich,... za sporządzenie jednego z większych FAŁSZERSTW kościelnego ustawodawstwa, tzw. „Dekretów Pseudo-Izydora"; kompilacja prawdziwych i fałszywych dokumentów papieskich, soborowych i synodalnych, które miały świadczyć o PRZYWILEJACH należnych hierarchii kościelnej,... za „Dyktat papieski", zawierający między innymi takie punkty: 8. Tylko papież może używać insygniów cesarskich. 9. Tylko papieża stopy całować mają wszystkie książęta. 12. Jemu wolno władcami rozporządzać, a więc i cesarzy z tronu składać, itd., itd., według to którego także władza świecka PODPORZĄDKOWANA jest temu, który nazwał się „Namiestnikiem Boga na ziemi",... za miliony zabitych innowierców podczas 9-ciu krucjat /w tym tzw. „krucjaty dziecięce", podczas których zginęło 50 tys. niewinnych dzieci/,...za papieża Innocentego IV, który bullą „Ad exstirpanda" z 1252 r. usankcjonował tortury w sądownictwie kościelnym /za które notabene płacić musiały rodziny katowanych ofiar/,...za miliony ofiar Św.Inkwizycji torturowanych w bestialski sposób i palonych żywcem na stosach,... za papieża Innocentego VIII, który ogłaszając słynną bullę przeciwko czarownicom, zapoczątkował falę krwawych procesów w krajach chrześcijańskich, w efekcie których poniosło śmierć w męczarniach tysiące niewinnych kobiet,... za papieża Klemensa V, który wraz z królem Francji Filipem IV przyczynił się do zagłady zakonu Templariuszy, nakazując ich więzić, torturować a potem po parodii „sprawiedliwego" procesu - spalić na stosach jako heretyków, nie oszczędzając im największych męczarni. Podczas gdy prawdziwą przyczyną tych niecnych działań była chęć zagrabienia ich wielkiego majątku,... za miliony ofiar „ewangelizacji" obu Ameryk, przeprowadzanych z Pismem św. w ręku przez „pobożnych i prawych" chrześcijan,... za spalenie na stosach wielkich myślicieli, którzy mieli odwagę myśleć samodzielnie i inaczej niż nakazywał to wszystkim ich „Święta Matka Kościół". Przeprosił więc ludność wszystkich krajów w których jego Kościół pełnił „misję ewangelizacyjną",... za wytępienie katarów, albigensów, waldensów, husytów, hugonotów i wielu, wielu innych odłamów chrześcijaństwa, uznanych przez „nieomylny" Kościół za heretyckie,... za wojny, rzezie i pogromy religijne, będące dziełem fanatyków - ludzi głęboko wierzących w potrzebę czynienia zła innym, które w ich zniewolonych i ograniczonych umysłach wydawało się dobrem,... za wpajanie i szerzenie nienawiści do „starszych braci w wierze", co objawiało się w historii nieustannymi prześladowaniami i eksterminacjami narodu żydowskiego,... za papieża Grzegorza XVI, który bronił ustroju monarchistycznego jako idealnego modelu rządów, zapewniających Kościołowi panowanie nad CAŁĄ LUDZKOŚCIĄ, oraz za jego encyklikę „Mirari Vos" potępiającą doktrynę liberalizmu; „Z tego to najbrudniejszego źródła indyferentyzmu, wypłynęło owo błędne i niedorzeczne mniemanie, albo raczej szalone głupstwo, jakoby każdemu należało zapewnić i zaręczyć wolność sumienia" itd.. w podobnym stylu „zaplutych karłów reakcji",... za papieża Piusa IX, który w encyklice „Quanta cura" z 1864 r. Napisał: „Przekleństwo nich spadnie na tych, którzy uważają że papież może i powinien pogodzić się z postępem, liberalizmem i cywilizacją współczesną",... za papieża Piusa XI, który potępił ideę walki klasowej i krytykował komunizm — ale nie za to, że jest nieludzki, ale przede wszystkim za to, że jest BEZBOŻNY. Oraz potępił hitleryzm, ale nie za to, że to system zbrodniczy, lecz głównie za naruszenie pewnych norm religijnych, zwłaszcza zobowiązań konkordatowych Rzeszy względem Watykanu,... za papieża Piusa XII, który nigdy otwarcie i jednoznacznie nie potępił hitleryzmu, który pobłogosławił żołnierzy niemieckich idących na front, przyrównując ich wojnę do „wzniosłego heroizmu w obronie kultury chrześcijańskiej, wyprawy krzyżowej, która pozwoli Europie swobodnie oddychać, obiecującej narodom nową przyszłość" itd.,... który potępił wygnanie milionów Niemców z obszarów za Odrą i Nysą, a nawet życzył sobie „cofnięcia tego co się stało, o ile da się to jeszcze cofnąć",... za nienasycone apetyty papiestwa i hierarchii kościelnej w dążeniu do WŁADZY I PRZYWILEJÓW, do gromadzenia dóbr materialnych, doczesnych i nie stosowania się nigdy do zasady głoszonej przez Chrystusa: „Darmo dostaliście, darmo dawajcie", I na koniec swoje przemówienie podsumował papież cytatem zapożyczonym od Bertranda Russela: "W tak zwanych wiekach wiary, gdy ludzie rzeczywiście wierzyli we wszystkie twierdzenia religii chrześcijańskiej, mieliśmy tortury inkwizycji, miliony nieszczęśliwych kobiet spalono jako czarownice i nie było okrucieństwa, którego by się nie dopuszczono na wszelkiego rodzaju ludziach w imię religii. Rozglądając się po świecie, wprędce spostrzegamy, że każdy, choćby najmniejszy wzrost uczuć humanitarnych, każda reforma kodeksu karnego, każdy krok w kierunku zmniejszenia niebezpieczeństwa wojny, każda próba poprawy położenia ras kolorowych lub złagodzenia niewolnictwa, każdy postęp moralny, który się udało osiągnąć, był stale zwalczany przez zorganizowane Kościoły całego świata. Oświadczam po dojrzałym namyśle, że religia chrześcijańska w postaci, jaką jej nadały Kościoły, była i jest jeszcze głównym nieprzyjacielem moralnego postępu świata". Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Amen 25.12.07, 14:07 tylko, że to niektóre i nieliczne przykłady tego za co trzeba by ich rozpędzić na cztery wiatry. Nikt jednak tego nie chce, bo to jest mizeria katolicyzmu. To są te stajenki i Jezuski, to lulajże i świątynia opatrzności, to zdarte kolana i tłuści biskupi. Reszta jest w ukryciu. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Tylko miecz i Nowy Testament zaprowadza pokoj ! 25.12.07, 14:11 Taka prawde glosil Chrystus ! Walka z szatanem i jego poplecznikami antychrystami to obowiazek kazdego katolika ! Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Tylko miecz i Nowy Testament zaprowadza pokoj 25.12.07, 14:13 "Zabijmy wszystkich! Bóg rozpozna swoich!" Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Tylko miecz i Nowy Testament zaprowadza pokoj 25.12.07, 14:17 Twoi obrzezani bracia w Izraelu biora to doslownie . Dlatego tak przebiegaja rozmowy pokojowe z Palestyna ! Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk I takim własnie sposobem 25.12.07, 14:25 lub podobnymi metodami kościół umył ręce za inkwizycję :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Tylko miecz i Nowy Testament zaprowadza pokoj 25.12.07, 14:34 katolik_polski1 napisał: > Taka prawde glosil Chrystus ! > Walka z szatanem i jego poplecznikami > antychrystami to obowiazek kazdego katolika ! Prawdziwy katol! A ty walczysz? Nowy Testament to ty trzymałes w ręku pewnie raz... bo o przeczytaniu w wypadku katola mowy być nie może... „Nasz polski katolicyzm nie jest podbudowany głębszą refleksją etyczną. Jest płytki i płaski jak naleśnik." "Prócz plucia i stania w rozkroku o NICZYM nie mają pojęcia lecz mimo to wierzą głęboko że czeka ich cud wniebowzięcia gdy tylko zatłuką się w mroku" Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Tylko miecz i Nowy Testament zaprowadza pokoj 25.12.07, 14:45 Skad u ciebie takie autorytatywne opinie o polskich katolikach ? Wychowales sie na macy :) Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Tylko miecz i Nowy Testament zaprowadza pokoj 25.12.07, 14:53 Nie, wychowałem się na obłudzie i pustych gestach naszego katolicyzmu... a ty katolu jak nie zasugerujesz u kogoś że jest z pochodzenia Żydem to byłbyś chory? idź się pomódl do Żyda Chrystusa i Żydówki Maryi lepiej... "A oni dalej modlą się do barwnych napisów nic nie rozumieją w swoim krótkim życiu a ja bardzo dobrze rozumiem ten stan ja przecież kiedyś byłem taki sam..." Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Tylko miecz i Nowy Testament zaprowadza pokoj 25.12.07, 15:06 Biedny jestes czlowieku ,ktory nie poznajesz milosci Bozej ! Ale ciebie Chrystus nie bedzie sadzil . A Mojzesz nie ma takiej mocy ,zeby cie zbawic ! Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Tylko miecz i Nowy Testament zaprowadza pokoj 25.12.07, 15:14 Na szczęście nie tobie o tym decydować betonie czy będzie mnie Chrystus sądził i czy poznałem już miłość Bożą! "Ja w dniu kiedy w Boga uwierzyłem członkiem tej instytucji przestać być musiałem..." a ty wierzysz nie w Boga tylko w instytucje kościoła katolickiego "Polscy katolicy głęboko wierzą, ze jeżeli odstąpią na krok, to świat pochłonie piekło. Nie wiedzą tylko na krok od czego? Dlatego potrzebują księży. Boga już mniej..." Odpowiedz Link Zgłoś
heglund Re: Mundury jak kapłani w Babilonie 25.12.07, 15:06 Twoja wypowiedź jest pod względem logiki podwójnie sprzeczna: wewnętrznie oraz z treścią notki prasowej, do której ten wątek się odnosi. te_rence napisał: > Rozglądając się po świecie, wprędce spostrzegamy, że każdy, choćby najmniejszy > wzrost uczuć humanitarnych, każda reforma kodeksu karnego, każdy krok w kierunk > u > zmniejszenia niebezpieczeństwa wojny, każda próba poprawy położenia ras > kolorowych lub złagodzenia niewolnictwa, każdy postęp moralny, który się udało > osiągnąć, był stale zwalczany przez zorganizowane Kościoły całego świata. > > Oświadczam po dojrzałym namyśle, że religia chrześcijańska w postaci, jaką jej > nadały Kościoły, była i jest jeszcze głównym nieprzyjacielem moralnego postępu > świata". Czym jest wspomniany 2-krotnie postęp moralny? Czy moralność podlega rozwojowi, ewolucji? Sądzę, że z powyższej OBSZERNEJ wypowiedzi do Ciebie należy jakieś 5% - ta z niejasnym przesłaniem i powtórzeniami leksykalnymi. Lepiej byś podał link do wykorzystanego materiału (chętnie zajrzę, bo to ciekawe - jeśli logiczne i prawdziwe). I przeprosił, bo nie podając źródła łamiesz czyjeś prawa autorskie. Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Mundury jak kapłani w Babilonie 25.12.07, 15:19 Grzesznikiem jestem, mea culpa! to nie jest moja wypowiedź tylko fragment opowiadania www.racjonalista.pl/kk.php/s,3571 Odpowiedz Link Zgłoś
heglund Re: Mundury jak kapłani w Babilonie 25.12.07, 15:35 te_rence napisał: > Grzesznikiem jestem, mea culpa! > to nie jest moja wypowiedź tylko fragment opowiadania Nie grzesznikiem, tylko pozerem, w dodatku nieudolnym. Naucz się nazywać rzeczy po imieniu RACJONALISTO (buhaha...). To sprawa bardziej uczciwości - bo Kodeksem Karnym w tak śmiesznej sprawie cię nie straszę - a pod Dekalog się nie kwalifikujesz, bo ten przyjmuje się dobrowolnie. Jak sam udowadniasz - nawet etyka jest ci ideowo obca. A wystarczyło wstawić cudzysłów, żeby oddzielić - co? Ziarno od plew w tym przypadku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Mundury jak kapłani w Babilonie 25.12.07, 15:46 pfffff weź się odplugaw lepiej od mej osoby skromnej i popatrz na siebie dziwne bo ja cudzysłów widzę Ułomność u kogoś widzisz a u siebie ślepoty już nie dostrzegasz... to tak po katolicku... Odpowiedz Link Zgłoś
heglund Re: Mundury jak kapłani w Babilonie 25.12.07, 16:57 te_rence napisał: > pfffff weź się odplugaw lepiej od mej osoby skromnej i popatrz na siebie > dziwne bo ja cudzysłów widzę > Ułomność u kogoś widzisz a u siebie ślepoty już nie dostrzegasz... to tak po > katolicku... W rzeczy samej - od cudzysłowów się roi, nie zaznaczyłeś, który jest kończący i kogo/skąd cytujesz. Ale to detal. Nadal zamierzasz udawać głupiego? ...> dziwne bo ja cudzysłów widzę Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Mundury jak kapłani w Babilonie 25.12.07, 15:35 moralność ludzka podlega ewolucji! a raczej sposób myślenia o różnych rzeczach! czemu niewolnictwo zostało zniesione dopiero w XIX wieku i bynajmniej kościół katolicki się do tego nie przyczynił... takich przykładów można by setki! "Nauka Chrystusa nigdzie nie była bardziej tłumiona niż w chrześcijańskim Kościele" Goethe Odpowiedz Link Zgłoś
heglund Re: Mundury jak kapłani w Babilonie 25.12.07, 17:11 te_rence napisał: > moralność ludzka podlega ewolucji! a raczej sposób myślenia o różnych rzeczach! to pisz precyzyjnie - moralność - czy sposób myślenia. Fakt, czepiam się, bo po obcięciu zrzynek wyraźnie nie wiesz, co chcesz powiedzieć (syndrom Ctrl C, Ctrl V) > czemu niewolnictwo zostało zniesione dopiero w XIX wieku i bynajmniej kościół > katolicki się do tego nie przyczynił... To uproszczenie, nie możesz tego wiedzieć. Poza tym trafniej byłoby powiedzieć religia chrześcijańska - jeśli dodasz protestantów, sens twojej wypowiedzi się sypie. > "Nauka Chrystusa nigdzie nie była bardziej > tłumiona niż w chrześcijańskim Kościele" > Goethe Czemu w instrumentalny sposób wykorzystujesz takie wypowiedzi, skoro sam w naukę Chrystusa nie wierzysz (syndrom Ctrl C, Ctrl V?) Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod jestem za, a nawet przeciw 25.12.07, 14:04 antykoncepcja i aborcja też przyczyniają się do wojen i biedy? Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat Re: jestem za, a nawet przeciw 25.12.07, 14:28 jakby pozwolili na antykoncepcje i aborcje to by było mniej biedaków, mniej wojen, mniej nieszczęśliwych ludzi - czyli mniej wierzących... Smutne, ale prawdziwe, najwięcej wierzacych jest w krajach bardzo biednych i w rodzinach wielodzietnych. Dlaczego kościołowi miałoby zależeć na zmianie? W krajach bogatych ludzie odchodza od kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
heglund Re: jestem za, a nawet przeciw 25.12.07, 15:22 hollowcat napisał: > jakby pozwolili na antykoncepcje i aborcje to by było mniej biedaków, mniej woj > en, mniej nieszczęśliwych ludzi - czyli mniej wierzących... Hollowcat - lepiej by było HOLLOWMIND - jak ten śmieszny pogląd ma się do rzeczywistości: jeśli rozwiązły mieszkaniec Afryki nie przestrzega VI przykazania, to myślisz, że przejmuje się zakazem używania skafanderków? Może po prostu o nich nie wie albo go na nie nie stać. Jedź sam z misją, rozdaj parę milionów gumek - to ci da prawo wypowiedzi. W kwestii AIDS Kościół proponuje wierność. To chyba coś lepszego, niż skrobanka - widziałeś kiedyś szczątki zabitego w ten sposób dziecka? Wy się wypowiadacie o moralności? Jak bym ci oko łyżeczką wyskrobał, to byś zmienił zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: jestem za, a nawet przeciw 25.12.07, 15:37 uwielbiam takie katolickie wyznania wiary....a już w Boże Narodzenie szczególnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: jestem za, a nawet przeciw 25.12.07, 15:40 Bardzoś zawinięty w ten swój skafanderek. w kwestii aids wierność jest ok. Wszyscy o tym wiedzą i nie trzeba do tego kościoła. Tylko co aids ma do skrobanki, to nie wiem. Rozumiem w związku z powyższym, że dla ciebie prezerwatywa = skrobanka. Piszesz o tym, że kogoś nie stać na skafanderki? Tam gdzie są rozdawane za darmo klechy rozgłaszają, że właśnie wirusy są w prezerwatywach. Co skrobanka ma wspólnego z prezerwatywą? Odpowiedz Link Zgłoś
heglund Re: jestem za, a nawet przeciw 25.12.07, 18:15 kileryk napisał: >Tam > gdzie są rozdawane za darmo klechy rozgłaszają, że właśnie wirusy >są w prezerwatywach. Byłeś tam? Może Tony Halik, Fiedler albo Kapuściński o tym pisali? Ups, przepraszam, tego na www.racjonalista.pl nie cytują. Jeszcze raz przepraszam. >Tylko co aids ma do > skrobanki, to nie wiem. Rozumiem w związku z powyższym, że dla ciebie > prezerwatywa = skrobanka. Odnoszę się do innej wypowiedzi, ale pewnie reszty nie czytasz: nie tylko ty zbyt zajęty jesteś cytowaniem cudzych przetrawionych poglądów - syndrom Ctrl C, Ctrl V. A wątek traktujesz WYBIóRCZO, że się tak wyrażę. hollowcat napisał: >jakby pozwolili na antykoncepcje i aborcje to by było mniej >biedaków, mniej wojen, mniej nieszczęśliwych ludzi - czyli mniej wierzących... Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk heglund pisz za siebie 25.12.07, 18:31 twoje oceny innych są mylne. Może ty masz jakiś syndrom kopiowania czyichś słów ale mnie do tego nie mieszaj. Nie masz nic do powiedzenia to zluzuj Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat ale Dalaj Lamy nie przyjął... 25.12.07, 14:23 Nie żebym był jakimś przeciwnikiem Watykanu, ale ta piękna mowa to tylko do gazet i TV. Mówią jedno, robią drugie. Kościół do dzisiaj zakazuje uzywać prezerwatyw co posłusznie czynią czarnoskórzy mieszkańcy Afryki (chorzy na AIDS). Pozwolenie na używanie kondomów pewnie by niewiele zmieniło, ale może uratowało by kilka istnień ludzkich... Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 A kto to jest Dalaj Lama ??? 25.12.07, 14:43 Smieszna postac z tysiaca i jednej bajki ? Co to ma wspolnego z rzeczywistoscia ??? Odpowiedz Link Zgłoś
morte_macabre Re: A kto to jest Dalaj Lama ??? 25.12.07, 14:54 Choćby tyle że Dalaj Lama istnieje i jest człowiekiem z krwi i kości w przeciwieństwie do mitycznych bogów. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: A kto to jest Dalaj Lama ??? 25.12.07, 15:00 morte_macabre napisał: > Choćby tyle że Dalaj Lama istnieje i jest człowiekiem z krwi i kości w przeciwi > eństwie do mitycznych bogów ------------------------------------------ To idz i sie mu poklon ,temu bozkowi z krwi i kosci :))) Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: A kto to jest Dalaj Lama ??? 25.12.07, 15:04 Wystarczy że ty kłaniasz się przed papieżem... Jak czytam twoje posty to mi przychodzi jedno słowo na myśl: BETON Idź poczytaj Nowy Testament w te święta, chociaż raz w życiu swoim... Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: A kto to jest Dalaj Lama ??? 25.12.07, 15:12 Betonem to mozna nazwac typow ,ktorzy po 2tysiacach lat nie poznali Chrystusa jako Mesjasza . Sam fakt ,ze Kosciol jego jest najwiekszym Kosciolem na ziemii powinien ci dac do myslenia ! Nie obylo sie to bez Bozej pomocy ! Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: A kto to jest Dalaj Lama ??? 25.12.07, 15:24 taaaa a setki odłamów chrześcijaństwa to heretycy Bóg jest TYLKO z instytucją kościoła katolickiego beton! nie ma większej obłudy i zakłamania niż kościół katolicki Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: A kto to jest Dalaj Lama ??? 25.12.07, 15:33 Slowo heretyk wyjales mi teraz z moich mysli . Ale powiem ci jedno heretyku ! Boga sobie ubzdurales w swoich nieczystych myslach , takiego jaki ci pasuje . Rzeczywistosc jest inna . Chrystus jest naszym Bogiem !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: A kto to jest Dalaj Lama ??? 25.12.07, 15:41 Chrystus jest też moim Bogiem a nie jestem już katolem! Czy sądzisz że masz monopol na Niego? Przez takich jak ty katolicyzm jest płytki i po prostu niesmaczny... a jak się poczyta Biblię i porówna to ma więcej wspólnego z pogaństwem niż z chrześcijaństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: A kto to jest Dalaj Lama ??? 25.12.07, 15:46 Alez oczywiscie Kosciol Katolicki jest spadkobierca Chrystusa ! Przekazal wladze Piotrowi ,pierwszemu Papiezowi. teraz kazdy Papiez jest nastepca Piotra ! Ty mulawo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: A kto to jest Dalaj Lama ??? 25.12.07, 16:05 katolik_polski1 napisał: > Alez oczywiscie Kosciol Katolicki jest spadkobierca > Chrystusa ! > Przekazal wladze Piotrowi ,pierwszemu Papiezowi. > teraz kazdy Papiez jest nastepca Piotra ! A wygląda jakby był spadkobiercą diabła! Tylko trzeba umieć to dostrzec! Jesteś narzędziem w rękach instytucji, ładnie zindoktrynowanym! "A oni dalej modlą się do barwnych napisów nic nie rozumieją w swoim krótkim życiu a ja bardzo dobrze rozumiem ten stan ja przeciez kiedyś byłem taki sam..." "Mundury jak kapłani w Babilonie Władzę polityczną wzmacniają nieustannie Są bronić jej gotowi wieczorem i rankiem Twoją ręką ale swoim pistoletem Palec wskazujący podniesiony do góry To wzmacnia powagę postury I teraz ci powiem mój miły kolego To wszystko z Bogiem nie ma nic wspólnego! Apostołowie Słowo Boże spisali Ludzie je zmienili, celom swym poddali Podają sobie ręce, ze świata zbrodniarzami Naradzają się i knują ponad ludu głowami Ja w dniu, kiedy w Boga uwierzyłem Członkiem tej instytucji przestać być musiałem I teraz ci powiem mój miły kolego To wszystko z Bogiem nie ma nic wspólnego! Na świecie głód, świątyń w brud Podróże po całym świecie Czy zboże dla głodnych dzieci? Politycznie wzrasta, oczy na prawdę zamyka Czy ty potrzebujesz takiego pośrednika? Bo ja nie potrzebuję takiego pośrednika!" (Kazimierz S.) Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: A kto to jest Dalaj Lama ??? 25.12.07, 16:57 czyli wychodzi na to że jednak nic nie rozumiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: A kto to jest Dalaj Lama ??? 25.12.07, 15:54 Żyjemy w społeczeństwie deklarującym, że jest katolickie. Truizmem jednak jest stwierdzenie, że katolicyzm sprowadza się tylko do zewnętrzno-publicznej obrzędowości - udziału w mszach niedzielnych i świątecznych, pielgrzymkach, chrzcinach, komuniach, weselach i pogrzebach. I tyle z całego katolicyzmu. Poza tym religia ta, przedstawiająca się jako niezwykle etyczna, nie ma większego, moralnego wpływu na życie codzienne katolików - na etykę społeczną na co dzień. (Vide przedmałżeńskie pożycie, stosowanie antykoncepcji, rozkwit podziemia aborcyjnego - pełno ogłoszen w gazetach) Społeczeństwa katolickie wcale nie są bardziej moralne od zsekularyzowanych społeczeństw Zachodu. Czyżby ta religia była wewnętrznie obumarła? Może dlatego jej oddziaływanie etyczne jest takie znikome. „Nasz polski katolicyzm nie jest podbudowany głębszą refleksją etyczną. Jest płytki i płaski jak naleśnik." Antoni Pawlak Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: A kto to jest Dalaj Lama ??? 25.12.07, 16:03 Jestes kompletnie niedoinformowany ! Narod Polski postrzega Kosciol Katolicki jako ostoje panstwowosci ! Trzeba byc katolikiem ,azeby to zrozumiec , gadzie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: A kto to jest Dalaj Lama ??? 25.12.07, 16:14 A ty jesteś nieźle zindoktrynowany i masz sprany mózg! Poza tym wiesz niewiele... "Polsko twa zguba w Watykanie" pisał Słowacki... gdy papież potępiał zrywy nasze narodowe zakodowali ci Polak - katolik dla korzyści i wpływu tej instytucji w naszym kraju co to ma wspólnego z Bogiem i moralnością? katolicyzm nie ma monopolu na Chrystusa! „Polski katolicyzm przeszedł w okresie komunizmu przez trudną próbę wiary. Wiara oparła się prześladowaniom. Ale polski katolicyzm nigdy nie musiał walczyć bezpośrednio z wielką racjonalistyczną krytyką religii... Próba odwagi nie oznaczała zarazem próby rozumu." J. Tischner, Nieszczęsny dar wolności Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: A kto to jest Dalaj Lama ??? 25.12.07, 18:51 Takich "myslicieli" lud Warszawy po prostu powywieszal na latarniach w czasie Powstania Styczniowego . Jestes dobrym materialem na wywieszke ! Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: A kto to jest Dalaj Lama ??? 25.12.07, 16:08 Nie wiem o co ci chodzi z tym truizmem Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat Re: A kto to jest Dalaj Lama ??? 25.12.07, 15:14 tu chodzi o pewnien symbol - walczącego Tybetu na który napadły Chiny. Jeśli papież nie przyjmuje kogoś takiego tylko dlatego bo "co Chiny powiedzą" to niech sobie wsadzi te wszystkie ładne słowa na temat pokoju na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Re: A kto to jest Dalaj Lama ??? 25.12.07, 22:12 -Jest to facet,ktory nie jest katolikiem....,ale jest 100%-wym CHRZESCIJANINEM !!!(nie jest to przypadkiem benia,ktory jest zwyklym pajacem i sku..elem). Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Benedykt XVI: Czy mamy czas dla bliźniego? 25.12.07, 16:40 Panie Benedykcie ! Jest Pan hipokrytą! Rozumiem, że dba Pan o swoje przedsiębiorstwo, bo z czego utrzymywała by się ta armia darmozjadów. No i żeby Pan był dożywotnim dyrektorem tego interesu. Ale czemu krzywd ą ludzką. Przecież Pan jest świadomym tego jak dużo od Pan zależy. A trzyma się Pan nie racjonalnych doktryn aby ten interes w sposób nie p rzyzwioty kręcił się dalsze tysiąc lat. Ma Pan przecież świadomość, że instytucja Pańska stoi krzywdą ludzką. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Benedykt XVI: Czy mamy czas dla bliźniego? 25.12.07, 17:45 kruk51 zmien choc nika, prosze!!! te glupoty co wypisujesz to tu to tam az gryza w oczy --> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=73610841&a=73638307 pomoge ci, o Heraklicie znalazem ci po polsku, zebys sie mie musial pocic wnikajac w zagadnienia jezykow zagranicznych. Poczytaj: pl.wikipedia.org/wiki/Heraklit Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Ew.Mateusza 23 rozdział w kazdej Biblii 25.12.07, 17:01 "Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie. Nie chciejcie również, żeby was nazywano mistrzami, bo jeden jest tylko wasz Mistrz, Chrystus. Największy z was niech będzie waszym sługą. Kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie wywyższony. Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, bo zamykacie królestwo niebieskie przed ludźmi. Wy sami nie wchodzicie i nie pozwalacie wejść tym, którzy do niego idą Biada wam nauczyciele Pisma i faryzeusze obłudnicy, bo objadacie domy wdów pod pozorem długich modlitw. Dlatego otrzymacie surowszy wyrok. Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, bo obchodzicie morze i ziemię, żeby pozyskać jednego współwyznawcę. A gdy się nim stanie, czynicie go dwakroć bardziej winnym piekła niż wy sami. Biada wam, przewodnicy ślepi, którzy mówicie: Kto by przysiągł na przybytek, to nic nie znaczy; lecz kto by przysiągł na złoto przybytku, ten jest związany przysięgą. Głupi i ślepi! Cóż bowiem jest ważniejsze, złoto czy przybytek, który uświęca złoto? Dalej: Kto by przysiągł na ołtarz, to nic nie znaczy; lecz kto by przysiągł na ofiarę, która jest na nim, ten jest związany przysięgą. Ślepi! Cóż bowiem jest ważniejsze, ofiara czy ołtarz, który uświęca ofiarę? Kto więc przysięga na ołtarz, przysięga na niego i na wszystko, co na nim leży. A kto przysięga na przybytek, przysięga na niego i na Tego, który w nim mieszka. A kto przysięga na niebo, przysięga na tron Boży i na Tego, który na nim zasiada. Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo dajecie dziesięcinę z mięty, kopru i kminku, lecz pomijacie to, co ważniejsze jest w Prawie: sprawiedliwość, miłosierdzie i wiarę. To zaś należało czynić, a tamtego nie opuszczać. Przewodnicy ślepi, którzy przecedzacie komara, a połykacie wielbłąda! Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo dbacie o czystość zewnętrznej strony kubka i misy, a wewnątrz pełne są one zdzierstwa i niepowściągliwości. Faryzeuszu ślepy! Oczyść wpierw wnętrze kubka, żeby i zewnętrzna jego strona stała się czysta. Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo podobni jesteście do grobów pobielanych, które z zewnątrz wyglądają pięknie, lecz wewnątrz pełne są kości trupich i wszelkiego plugastwa. Tak i wy z zewnątrz wydajecie się ludziom sprawiedliwi, lecz wewnątrz pełni jesteście obłudy i nieprawości. Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo budujecie groby prorokom i zdobicie grobowce sprawiedliwych, i mówicie: "Gdybyśmy żyli za czasów naszych przodków, nie byliśmy ich wspólnikami w zabójstwie proroków". Przez to sami przyznajecie, że jesteście potomkami tych, którzy mordowali proroków! Dopełnijcie i wy miary waszych przodków! Węże, plemię żmijowe, jak wy możecie ujść potępienia w piekle?" Czy widziałeś katolika który przeczytał Nowy Testament? Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Ew.Mateusza 23 rozdział w kazdej Biblii 25.12.07, 17:17 jak patrze w lustro to widze Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006a Drogie blogoslawienstwo rocznie 5 mld zl kosztuje 25.12.07, 17:25 nas Papcio i jego urzedasy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas A ile kosztuja transmisje ze szytow G8 25.12.07, 17:35 relacje meczow, wybory Miss-czegostam, pokazy Putinow/ Bushow, Czyrakow..... do tego dochodza placowki dyplomatyczne krajow o ktorych nawet na lekcjach geografii nieslyszalas... argument podajesz zaiste smieszny.. Odpowiedz Link Zgłoś
kremldown Papiez sie modli,Swiat swietuje,a kacapomyje.... 25.12.07, 18:49 A KACAPSTWO WALI Z RAKIET BALISTYCZNYCH W BOZE NARODZENIE.CO ZA GNOJ,CO ZA CHLEW... Odpowiedz Link Zgłoś
icek20 [...] 25.12.07, 19:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
shadowmen_net Re: a tak sobie powklejałem 25.12.07, 20:10 120 r. - Pierwsze wzmianki o używaniu wody święconej do "wypędzania duchów" nieczystych 157 r. - Po raz pierwszy zastosowano formy pokuty II wiek - Święty Klemens z Aleksandrii pisał, "Każda kobieta powinna być przepełniona wstydem przez samo tylko myślenie, że jest kobietą". III wiek. - Aż do III wieku wyznawcy chrystianizmu nie słyszeli o wieczystym dziewictwie Maryi. Ewangelia Mateusza informuje, iż Józef "nie zbliżał się do Maryi, aż porodziła Syna". ("Zbliżenie się" oznacza w Biblii małżeńskie współżycie.) 200 r. - Ustanowiono "stan duchowny" przez wprowadzenie ordynacji. Chrześcijanie zostali podzieleni na duchownych i laikow - przedtem wszyscy byli na równi , jednocześnie będąc braćmi i kapłanami przed Bogiem. 220 r. - Przyjęto dogmat o konieczności pewnych czynności kościelnych, niezbędnych do zbawienia. 250 r. - Wprowadzono naukę o wiecznych mękach. 312 - Bitwa pod mostem mulwijskim - Chrześcijaństwo staje się jedna z religii państwowych pogańskiego Rzymu. Powstanie Instytucji Kościoła Katolickiego. Początek prześladowania i mordowania niechrześcijan.) 321 r. - Cesarz Konstantyn nakazuje święcić niedziele zamiast dotychczasowej soboty. (na pamiątkę zmartwychwstałego rzymskiego boga Mitry) 325 r. - Cesarz Konstantyn na soborze nicejskim ustanawia kanon pisma "świętego" i "dwójcę świętą" awansując Jezusa do miana Boga. Jezus z Betlejem ma zastąpić dotychczas czczonego Mitrę. 330 r. - Wprowadzenie czczenia zmarłych "świętych" i ich relikwii 360 r. - Wprowadzenie zwyczaju czczenia aniołów 381r. - Do obowiązującej dotychczas konstantynskiej "Dwójcy Świętej" cesarz Teodozjusz dołączył trzecią osobę tzw." Ducha Świętego". Działo się to na soborze w Konstantynopolu 431 r. - Wyrażenie Xristo Tokos - Matka Chrystusa - zostało zastąpione na Teo Tokos - Boga Rodzica. 449 r. - Papież Leon I wprowadza prymat biskupa Rzymu. 539 r. - Ustanowiono władzę papieży oraz ofiarę mszy świętej VI wiek. - Chrześcijański filozof Boethius, pisał "Kobieta jest świątynią zbudowaną na bagnie". W VI wieku na soborze w Macon biskupi głosowali nad problemem, czy kobiety mają dusze, a w X wieku Odo z Cluny głosił, że "Obejmować kobietę to tak jak obejmować wór gnoju..." 593 r. - Papież Grzegorz I wprowadził wiarę w czyściec, dla uzdrowienia finansów kurii rzymskiej poprzez sprzedaż odpustów od kar czyśćcowych. 600 r. - Wprowadzenie "godzinki" do M.B. oraz łacinę do liturgii. 715 r. - Wprowadzono modlitwy do Marii Panny oraz świętych. 726 r. - W Rzymie zaczęto czcić obrazy. 783 r. - Nastał zwyczaj całowania nóg papieża. 813 r. - Ustanowiono Święto Wniebowzięcia N.M.P. 993. r. - Papież Leon III zaczął kanonizować zmarłych. 1000 r. - Ustanowiono Uroczystość Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny. 1015 r. - Wprowadzono przymusowy celibat dla duchownych aby rozwiazac problem przejmowania spadkow przez ich rodziny .(Przedtem duchowni mieli zony i dzieci) 1077 r. - Papież Grzegorz VII ustanowił "klątwę" 1095 r. - Papież Urban II wezwał rycerzy Europy do zjednoczenia i marszu na Jerozolimę. Zainicjował w ten sposób pierwsza wyprawę krzyżową. 1099 r. - Masakra Muzułmanów i Żydów w Jerozolimie. Kronikarz Rajmund pisał: "Na ulicach leżały sterty głów, rąk i stóp. Jedni zginęli od strzał lub zrzucono ich z wież; inni torturowani przez kilka dni zostali w końcu żywcem spaleni. To był prawdziwy, zdumiewający wyrok Boga nakazujący, aby miejsce to wypełnione było krwią niewiernych." XII wiek. Uczony i filozof, święty Tomasz z Akwinu głosił, ze zwierzęta nie mają życia po śmierci ani wrodzonych praw, oraz że "przez nieodwołalny nakaz Stwórcy ich życie i śmierć należą do nas". 1116 r. - Sobór Laterański ustanowił spowiedź "na ucho" 1140 r. - Ułożono i przyjęto 7 sakramentów świętych. 1204 r. - Zaczęła działać Święta Inkwizycja. Słudzy kościoła zamęczyli lub spalili żywcem setki tysięcy ludzi. Piece służące do palenia ludzi, takie jakie były budowane w XX wieku przez nazistowskich Niemców, po raz pierwszy stosowane były przez chrześcijańską inkwizycję 1204 r. Papież Innocenty III wysłał armię krzyżowców do Konstantynopola: Żołnierze Chrystusa zdobyli Konstantynopol, z zaciekłością grabiąc i mordując mieszkańców. Następnie plądrują i palą miasto. Według relacji kronikarza Geoffrey'a Villehardeuin'a, nigdy przedtem, od stworzenia świata, nie wywieziono z miasta tylu bogactw. 1208 r. Innocenty III zaoferował każdemu, kto chwyci za broń, oprócz prolongaty spłat i boskiego zbawienia, również ziemie i majątek heretyków i ich sprzymierzeńców, rozpoczęła się Krucjata Albigeńska, której celem było wymordowanie Katarów. Szacuje się, że Krucjata Albigezjańska pochłonęła milion istnień ludzkich, nie tylko katarów, ale dotknęła większą część populacji południowej Francji. 1229 r. - Papież Grzegorz IX zakazał czytania Biblii pod sankcja kar inkwizycyjnych. 1231 r. - Nakaz papieski zalecał palenie heretyków na stosie. Pod względem technicznym pozwalało to uniknąć rozpryskiwania się krwi. 1244 r. - Na soborze w Narbonne zdecydowano, aby przy skazywaniu heretyków nie oszczędzano mężów ze względu na ich żony, ani żon ze względu na męża, ani też rodziców ze względu na dzieci. "Wyrok nie powinien być łagodzony ze względu na chorobę czy podeszły wiek . Każdy wyrok powinien obejmować biczowanie." 1263 r. - Zatwierdzono przyjmowanie komunii pod jedna postacią. 1264 r. - Ustanowiono uroczystość Bożego Ciała 1275 r. - Pojawiły się dyskusje na temat płacenia daniny. W odpowiedzi papież ekskomunikował całe miasto, Florencję. XIV wiek - Wybucha epidemia czarnej śmierci, Kościół wyjaśniał, że winę za ten stan rzeczy ponoszą Żydzi, zachęcając przy tym do napaści na nich 1311 r. - Papież Klemens V jako pierwszy ukoronował się potrójna korona władcy 1377 r. - Robert z Genewy wynajął bandę najemników, którzy po zdobyciu Bolonii ruszyli na Cessnę. Przez trzy dni i noce, począwszy od 3 lutego 1377 roku, przy zamkniętych bramach miasta, żołnierze dokonali rzezi jego mieszkańców. W 1378 roku, Robert z Genewy został papieżem i przyjął imię Klemensa VII 1450-1750 r. - Okres polowania na czarownice. Straszliwymi torturami zamęczono setki tysięcy kobiet posądzanych o czary. 1484 r. - Papież Innocenty VIII oficjalnie nakazał palenie na stosach kotów domowych razem z czarownicami. Zwyczaj ten był praktykowany przez trwający setki lat okres polowań na czarownice 1492 r. - Kolumb odkrył Amerykę. Inkwizycja szybko postępuje śladami odkrywców. Tubylców, którzy nie chcieli nawrócić się na wiarę chrześcijańską, palono na stosach. 1493 r. - Bulla papieska uprawomocniła deklarację wojny przeciwko wszystkim narodom w Ameryce Południowej, które odmówiły przyjęcia chrześcijaństwa. 1563 r. - Ustalono, ze tradycja Kościoła jest ważniejszym źródłem objawienia od Słowa Bożego. 1572 r. - We Francji 24 sierpnia w masakrze znanej pod nazwą Dnia Świętego Bartłomieja zamordowano 10 000 protestantów. Papież Grzegorz XIII napisał potem do króla Francji Karola IX: "Cieszymy się razem z tobą, że z Boską pomocą uwolniłeś świat od tych podłych heretyków" 1650 r. - W Nowej Anglii prawnie zakazano noszenia ubrań z "krótkimi rękawami, gdyż mogłyby zostać odsłonięte nagie ramiona". Chrześcijanie zaczęli uważać, że wszystko, co zwraca uwagę na świat fizyczny jest bezbożne. 1852 r. - Wprowadzono nabożeństwo majowe do N. M. P. 1854 r. - Wprowadzono dogmat o tzw. Niepokalanym Poczęciu N.M.P. 1855 r. - Sprzeciw Kościoła wobec Konstytucji Stanów Zjednoczonych. Kościół głosił iż "wolność to bluźnierstwo, wolność to odwodzenie innych od prawdziwego Boga. Wolność to mówienie kłamstw w imię Boga". Wcześniej ,do Kongresu Stanów Zjednoczonych kościół wniósł projekt ustawy zabraniającej wydobywania z łona ziemi ropy naftowej, którą Bóg tam umieścił, aby czarci w piekle mieli czym pod kotłami palić 1870 r. - Wprowadzono dogm Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk zobacz co zrobiłeś! 25.12.07, 20:21 prawdę wkleiłeś? zaraz Cię oskarżą, że nic sam nie wymyślisz tylko cudze wklejasz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
heglund Re: zobacz co zrobiłeś! 25.12.07, 20:33 wróciłem z kościoła zindoktrynowany jak nigdy, dobrze, że jest mróz, to mnie trochę otrzeźwiło ;) Widzę, że wciąż nie możesz pojąć, że Twój domniemany ateizm nikomu nie przeszkadza, natomiast agresywna postawa może. Skoro nadal chcesz się odgrywać za inkwizycję, wyprowadź z "wyklejanek" kolegi-poprzednika jakiś logiczny wniosek. Chyba coś Ci się ciśnie na usta? Swoją drogą - ten wątek zaczyna mieć znaczenie edukacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
shadowmen_net Re: zobacz co zrobiłeś! 25.12.07, 20:33 Niech sobie oskarżają, mają w tym duże doświadczenie Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: zobacz co zrobiłeś! 25.12.07, 20:39 :-) mnie już oskarżyli o pseudoateizm, wklejanie, głoszenie cudzych poglądów :-) itd. Odpowiedz Link Zgłoś
shadowmen_net Re: zobacz co zrobiłeś! 25.12.07, 20:48 Taki świat. Osoby, które cię o to oskarżają same robią to samo, nie będę podawał przykładów wystarczy poczytać. Prawie wszystko, co mówimy lub piszemy już kiedyś zostało powiedziane lub napisane :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: zobacz co zrobiłeś! 25.12.07, 20:52 Głosisz wolność od praw autorskich? Nawet Watykan zaczął brać od tego tantiemy. No ciekawe! Rewolucjonista :-) Odpowiedz Link Zgłoś
shadowmen_net Re: zobacz co zrobiłeś! 25.12.07, 21:05 Raczej obserwator. Na rewolucję w tym kraju to na razie nie ma, co liczyć :-) Miło było poznać pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś