Dodaj do ulubionych

Będą stać kilka godzin na mrozie

27.12.07, 11:20
Na jakim mrozie??? Za oknem jest od 2 do 5 stopni - to ostatnie od
strony wschodniej.
Obserwuj wątek
    • chmielu3 Będą stać kilka godzin na mrozie 27.12.07, 11:39
      A nie lepiej sobie spokojnie w styczniu wymienic?
      Stary dowod i tak do konca marca wazny
      • narwik > A nie lepiej sobie spokojnie w styczniu wymienic 27.12.07, 11:54
        Przecież wyraźnie było wielokrotnie pisane, że wnioski o wymianę są przyjmowane tylko do końca roku.
        • chmielu3 Re: > A nie lepiej sobie spokojnie w styczniu 27.12.07, 11:59
          Przeciez nie ma takiej mozliwosci aby nie przyjeli Ci wniosku o wymiane w
          styczniu. Ten termin to jest tylko po to aby ludzie w koncu wymienili dowod.
        • galba Re: > A nie lepiej sobie spokojnie w styczniu 27.12.07, 13:06
          > Przecież wyraźnie było wielokrotnie pisane, że wnioski o
          > wymianę są przyjmowane tylko do końca roku.

A potem co? Pozbawiają delikwenta obywatelstwa RP?
    • zpq1 PRL wraca! 27.12.07, 12:15
      Znowu głupie przepisy zmuszają ludzi do idiotycznych zachowań.
      Przecież te plastiki to badziewie. Nie można nawet wpisać grupy krwi.
      • piast9 Re: PRL wraca! 27.12.07, 13:23
        zpq1 napisał:

> Przecież te plastiki to badziewie. Nie można nawet wpisać grupy krwi.
        I co za problem? Lekarz i tak na podstawie wpisu do dowodu nie podejmuje żadnych
        decyzji.
        Nie rozumiem podejścia opisanego w artykule. Że nie wymieniała bo dowód
        potrzebny. No i co z tego? Przecież po złożeniu wniosku nie zabierają starego
        dowodu.
        • galba Hm... 27.12.07, 14:55
          > Nie rozumiem podejścia opisanego w artykule.
          > Że nie wymieniała bo dowód potrzebny. No i co z
          > tego? Przecież po złożeniu wniosku nie zabierają starego
          > dowodu.

Typowe myślenie niewolnika państwa: "I co jej szkodzi stać 2 razy po nowy dowód? Co ma lepszego do roboty? Poprzewracało się kobicie w głowie."

PS. Kobieta wypowiadająca się w tekście zmieniała adres zameldowania i dlatego nie chciała wymieniać dowodu wcześniej bo musiałaby go dziś wymieniać na kolejny.
          • rilley Re: Hm... 27.12.07, 15:20
            Bzdura, mogła w kolejce stać raz i stoi tylko raz - jednocześnie
            wpisuje nowy meldunek do zielonego dowodu i składa wniosek o nowy
            dowód już z nowym adresem. A przed świętami, w tym 22.12 jak urząd
            odrabiał wigilię, to właśnie kolejek nie było praktycznie wcale.

No ale to trzeba umieć myśleć, czytać ze zrozumieniem i nie dorabiać
            do wszystkiego ideologii, galba.
            • galba Aha... 28.12.07, 08:56
              To ciekawe co piszesz bo:

1. mieszkam w pobliżu Nowego Targu i od pół roku nie widziałem sytuacji by choć raz był tam ogonek mnniejszy niż na cirka 40 minut stania.

2. przemawia przez Ciebie typowy PRLowski stacz kolejkowy: "trzeba było kombinowac, zaglądac codziennie i wyłapać tę chwilę gdy kolejka była na 5 minut"... Wyobraź sobie, że nie wszyscy mają czas sprawdzać codziennie ile osób danego dnia stoi w kolejce.

PS. Mnie temat średnio dotyczy bo dowodu nie mam zamiaru wymieniać - państwo chce mnie nim uszczęśliwić to niech mi go przyniesie w zębach. Za darmo.

> Bzdura, mogła w kolejce stać raz i stoi tylko raz - jednocześnie
              > wpisuje nowy meldunek do zielonego dowodu i składa wniosek o nowy
              > dowód już z nowym adresem. A przed świętami, w tym 22.12 jak urząd
              > odrabiał wigilię, to właśnie kolejek nie było praktycznie wcale.
              >
              > No ale to trzeba umieć myśleć, czytać ze zrozumieniem i nie dorabiać
              > do wszystkiego ideologii, galba.
              • wielki_czarownik A to ciekawe 02.01.08, 21:08
                Ja dowód wymieniłem po prostu w mgnieniu oka. Przyszedłem - była 1 osoba przy okienku i po 5 minutach było po wszystkim.
    • bazie Będą stać kilka godzin na mrozie 27.12.07, 14:35
      Nie: "Mimo kilku stopniowego mrozu...", tylko: "Mimo kilkustopniowego mrozu...".
    • rusis1 Jak się nie chciało 27.12.07, 16:50
      Jak się nie chciało kilka miesięcy temu spokojnie wymienić dowodu, to teraz
      ludzie mają za swoje. Bo nie lepiej podjechać wcześniej i stracić godzinę niż
      czekać do końca i stracić cały dzień?
      A poza pojedynczymi przypadkami jak zmiana mieszkania, takie czekanie było
      kompletnie bezmyślne.
      • galba Kolejny niewolnik 28.12.07, 08:52
        > Bo nie lepiej podjechać wcześniej i stracić godzinę niż
        > czekać do końca i stracić cały dzień

A dlaczego ktokolwiek z powodu bzdurnego pomysłu urzędników ma tracić choćby 10 minut?
        • wielki_czarownik Dlatego, że takie jest prawo. 02.01.08, 21:06
          Nie podoba się? To zbieraj podpisy pod obywatelskim projektem ustawy o zniesieniu dowodów osobistych.
    • platfusywon I dobrze im tak,niech stoją jak głupie.. 27.12.07, 18:05
      Ja byłem w czerwcu,w środku tygodnia,w południe,na Nowym Targu..i zajęło mi to 5
      min(złożenie).Odbiór miesiąc później wyglądał podobnie,ale POLACTWA się nie nauczy..
      • zagle4 Re: I dobrze im tak,niech stoją jak głupie.. 28.12.07, 20:38
        platfusywon napisał:

>ale POLACTWA się nie nauczy..

Właśnie POLACTWO się uczy.Co to wolność i do czego służy państwo.I że komuna się
        już skończyła już dawno.Przecież ta cała heca z dowodami,to działanie ustawy z
        1974 roku.I patrzcie,dalej to obowiązuje.A miała być IV RP.Ech szkoda gadać.
        • butcher.vita Re: I dobrze im tak,niech stoją jak głupie.. 29.12.07, 07:01
          Wiele jeszcze zostało z totalitarnego państwa PRL-owskiego. Między
          innymi ustawa o dowodach oraz o przymusie stałego zameldowania. Ale
          to wcale nie przeszkadza 'magdalenkowym' politykom...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka