inkaem 27.12.07, 11:20 Na jakim mrozie??? Za oknem jest od 2 do 5 stopni - to ostatnie od strony wschodniej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chmielu3 Będą stać kilka godzin na mrozie 27.12.07, 11:39 A nie lepiej sobie spokojnie w styczniu wymienic? Stary dowod i tak do konca marca wazny Odpowiedz Link Zgłoś
narwik > A nie lepiej sobie spokojnie w styczniu wymienic 27.12.07, 11:54 Przecież wyraźnie było wielokrotnie pisane, że wnioski o wymianę są przyjmowane tylko do końca roku. Odpowiedz Link Zgłoś
chmielu3 Re: > A nie lepiej sobie spokojnie w styczniu 27.12.07, 11:59 Przeciez nie ma takiej mozliwosci aby nie przyjeli Ci wniosku o wymiane w styczniu. Ten termin to jest tylko po to aby ludzie w koncu wymienili dowod. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Re: > A nie lepiej sobie spokojnie w styczniu 27.12.07, 13:06 > Przecież wyraźnie było wielokrotnie pisane, że wnioski o > wymianę są przyjmowane tylko do końca roku. A potem co? Pozbawiają delikwenta obywatelstwa RP? Odpowiedz Link Zgłoś
zpq1 PRL wraca! 27.12.07, 12:15 Znowu głupie przepisy zmuszają ludzi do idiotycznych zachowań. Przecież te plastiki to badziewie. Nie można nawet wpisać grupy krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: PRL wraca! 27.12.07, 13:23 zpq1 napisał: > Przecież te plastiki to badziewie. Nie można nawet wpisać grupy krwi. I co za problem? Lekarz i tak na podstawie wpisu do dowodu nie podejmuje żadnych decyzji. Nie rozumiem podejścia opisanego w artykule. Że nie wymieniała bo dowód potrzebny. No i co z tego? Przecież po złożeniu wniosku nie zabierają starego dowodu. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Hm... 27.12.07, 14:55 > Nie rozumiem podejścia opisanego w artykule. > Że nie wymieniała bo dowód potrzebny. No i co z > tego? Przecież po złożeniu wniosku nie zabierają starego > dowodu. Typowe myślenie niewolnika państwa: "I co jej szkodzi stać 2 razy po nowy dowód? Co ma lepszego do roboty? Poprzewracało się kobicie w głowie." PS. Kobieta wypowiadająca się w tekście zmieniała adres zameldowania i dlatego nie chciała wymieniać dowodu wcześniej bo musiałaby go dziś wymieniać na kolejny. Odpowiedz Link Zgłoś
rilley Re: Hm... 27.12.07, 15:20 Bzdura, mogła w kolejce stać raz i stoi tylko raz - jednocześnie wpisuje nowy meldunek do zielonego dowodu i składa wniosek o nowy dowód już z nowym adresem. A przed świętami, w tym 22.12 jak urząd odrabiał wigilię, to właśnie kolejek nie było praktycznie wcale. No ale to trzeba umieć myśleć, czytać ze zrozumieniem i nie dorabiać do wszystkiego ideologii, galba. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Aha... 28.12.07, 08:56 To ciekawe co piszesz bo: 1. mieszkam w pobliżu Nowego Targu i od pół roku nie widziałem sytuacji by choć raz był tam ogonek mnniejszy niż na cirka 40 minut stania. 2. przemawia przez Ciebie typowy PRLowski stacz kolejkowy: "trzeba było kombinowac, zaglądac codziennie i wyłapać tę chwilę gdy kolejka była na 5 minut"... Wyobraź sobie, że nie wszyscy mają czas sprawdzać codziennie ile osób danego dnia stoi w kolejce. PS. Mnie temat średnio dotyczy bo dowodu nie mam zamiaru wymieniać - państwo chce mnie nim uszczęśliwić to niech mi go przyniesie w zębach. Za darmo. > Bzdura, mogła w kolejce stać raz i stoi tylko raz - jednocześnie > wpisuje nowy meldunek do zielonego dowodu i składa wniosek o nowy > dowód już z nowym adresem. A przed świętami, w tym 22.12 jak urząd > odrabiał wigilię, to właśnie kolejek nie było praktycznie wcale. > > No ale to trzeba umieć myśleć, czytać ze zrozumieniem i nie dorabiać > do wszystkiego ideologii, galba. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik A to ciekawe 02.01.08, 21:08 Ja dowód wymieniłem po prostu w mgnieniu oka. Przyszedłem - była 1 osoba przy okienku i po 5 minutach było po wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
bazie Będą stać kilka godzin na mrozie 27.12.07, 14:35 Nie: "Mimo kilku stopniowego mrozu...", tylko: "Mimo kilkustopniowego mrozu...". Odpowiedz Link Zgłoś
rusis1 Jak się nie chciało 27.12.07, 16:50 Jak się nie chciało kilka miesięcy temu spokojnie wymienić dowodu, to teraz ludzie mają za swoje. Bo nie lepiej podjechać wcześniej i stracić godzinę niż czekać do końca i stracić cały dzień? A poza pojedynczymi przypadkami jak zmiana mieszkania, takie czekanie było kompletnie bezmyślne. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Kolejny niewolnik 28.12.07, 08:52 > Bo nie lepiej podjechać wcześniej i stracić godzinę niż > czekać do końca i stracić cały dzień A dlaczego ktokolwiek z powodu bzdurnego pomysłu urzędników ma tracić choćby 10 minut? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Dlatego, że takie jest prawo. 02.01.08, 21:06 Nie podoba się? To zbieraj podpisy pod obywatelskim projektem ustawy o zniesieniu dowodów osobistych. Odpowiedz Link Zgłoś
platfusywon I dobrze im tak,niech stoją jak głupie.. 27.12.07, 18:05 Ja byłem w czerwcu,w środku tygodnia,w południe,na Nowym Targu..i zajęło mi to 5 min(złożenie).Odbiór miesiąc później wyglądał podobnie,ale POLACTWA się nie nauczy.. Odpowiedz Link Zgłoś
zagle4 Re: I dobrze im tak,niech stoją jak głupie.. 28.12.07, 20:38 platfusywon napisał: >ale POLACTWA się nie nauczy.. Właśnie POLACTWO się uczy.Co to wolność i do czego służy państwo.I że komuna się już skończyła już dawno.Przecież ta cała heca z dowodami,to działanie ustawy z 1974 roku.I patrzcie,dalej to obowiązuje.A miała być IV RP.Ech szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
butcher.vita Re: I dobrze im tak,niech stoją jak głupie.. 29.12.07, 07:01 Wiele jeszcze zostało z totalitarnego państwa PRL-owskiego. Między innymi ustawa o dowodach oraz o przymusie stałego zameldowania. Ale to wcale nie przeszkadza 'magdalenkowym' politykom... Odpowiedz Link Zgłoś