jerzy.zywiecki 11.01.08, 07:39 A na Słowacji właśnie zlikwidowali odpłatność pacjętów,którą wprowadził poprzedni rząd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dr01 Dlaczego w Polsce nie będzie współpłacenia? 11.01.08, 07:39 - bynajmniej nie z troski o biednych ludzi... Po prostu pacjent, który współpłaci fizycznie za leczenie może zacząć WYMAGAĆ i ma prawo kontrolować, na co idą jego pieniądze. Nie można już wpisać na siłę do karty "przełomu nadciśnieniowego", bo pacjent powie "zaraz, nie miałem żadnych objawów itd..." będzie trudniej zlecać bezsensowne badania - najlepsza kontrola systemu to kontrola ODDOLNA - pacjent kontroluje na co wydał pieniądze a szpital (prywatny - bo prywatny właściciel sam siebie nie będzie okradał) decyduje ile co kosztuje bo on to wie najlepiej. Jak pacjent uzna, że szpital wyliczył sobie za wysoką cenę, to idzie gdzie indziej i już - działa wolna konkurencja. W tej chwili, jak pacjent mówi "płacę składki i wymagam" - to lekarz, który zarabia 1200 pln/rękę go po prostu WYŚMIEJE (i trudno mu się dziwić, bo on tych pieniędzy nie widzi). Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Wprowadzenie współpłacenia pozwoli na uniknięcie 30% wizyt u lekarza POZ, zawracanie lekarzowi głowy na izbie przyjęć w szpitalach błahymi sprawami - będzie można się skupić na ratowaniu życia. W tej chwili 80% wyjazdów pogotowia jest do błahych spraw, którymi powinien zająć się lekarz rodzinny w godzinach pracy. W tym samym czasie z powodu braku wolnych zespołów umierają w domach ludzie na zawały serca. Poza tym w wyniku współpłacenia można zlikwidować limity do specjalistów - bo ludzie przestaną wreszcie chodzić do nich gdzy nie jest to potrzebe i skończy się zapisywanie się na wizyty, na które się nie przychodzi (a termin ucieka). Jak nie ma współpłacenia - to wszystkiego musi pilnować armia urzędników. Prywatyzacja szpitali, prywatne ubezpieczalnie i współpłacenie oraz takie same traktowanie wszystkich obywateli (chodzi tu o rolników z ich KRUSem) pozwoli na rezygnację z armii urzędasów, którzy pochłaniają sporą część naszych składek. Odpowiedz Link Zgłoś
meg303 Re: Dlaczego w Polsce nie będzie współpłacenia? 11.01.08, 08:49 Rolników nikt nie odważy się ruszyć. To wielki, zdyscyplinowany i pamiętliwy elektorat. Odpowiedz Link Zgłoś
folksdojcz_z_bufetu_hwg wspolplacenia za co ? Ze konowal G. zostawil gazik 11.01.08, 14:47 znowu ? W Czechach jest gospodarka rynkowa - lekarz ma placone od _WYLECZONEGO_ pacjenta a nie od kazdego jak chcialyby konowaly Bukiele i inne Underdogi Odpowiedz Link Zgłoś
piotrsawr Re: wspolplacenia za co ? Ze konowal G. zostawil 11.01.08, 17:15 Ha, ha, ha. Nigdzie na świecie lekarz nie "ma płacone" od wyleczonego pacjenta. Jedyne, co można ocenić /bo wycena to inna kwestia/, to zgodność sposobu leczenia z aktualnie obowiązującymi standardami. I jeszcze jedno. Oczywiście ocenę zgodności mozna podjąć tylko wtedy, kiedy pacjent zrealizował skrupulatnie wszystkie zalecenia. Jeżeli nie - no cóż, lekarz nie może odpowiadać za efekt takiego leczenia, gdyż zostało ono w sposób przez niego niezawiniony zmodyfikowane, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
thehard Re: Dlaczego w Polsce nie będzie współpłacenia? 11.01.08, 10:02 Coś w tym jest co piszesz. Obecnie nasza służba zdrowia to jest dziura bez dna, w której zginą każde, dosłownie każde pieniądze. Bo jak nie pójdą na leczenie to zostaną zdefraudowane. Chyba najlepszy byłby model podobny do francuskiego, że każdy z nas za obecną składkę zdrowotną wykupywałby indywidualne ubezpieczenie w ramach którego w oparciu o rachunek wystawiany przez szpital, poradnię czy lekarza koszt porady czy zabiegu byłby zwracany z uwzględnieniem jakiegoś udziału własnego. Trzeba znaleźć jakiś sposób aby móc kontrolować koszta funkcjonowania opieki zdrowotnej i aby wszyscy ponosili koszta jej funkcjonowania. Odpowiedz Link Zgłoś
atorma to zredukuje ilosc lekow kupowanych 11.01.08, 08:53 przez pacjentow. Moze wyjdzie im na zdrowie, a moze na odwrot. Odpowiedz Link Zgłoś
efka_2 bierzmy przykład z Czechów..!! 11.01.08, 09:03 kilka złotych za receptę, badanie laboratoryjne czy wizytę u lekarza zapłacić może praktycznie każdy - jesli nie może, najprawdopodobniej kwalifikuje się pod opieke MOPS... Kilka tysięcy złotych za badanie PET czy kilkadziesiąt a nawet kilkaset tysięcy za wysokospecjalistyczne procedury onkologiczne, kardiologiczne czy mikrochirurgiczne - naprawdę mało kto. Czy nie rozsądniej płacic ze wspólnej kasy za to co ratuje życie a nikt za to sam nie zapłaci, niż fundować wszystkim prawo do latania do lekarza z każdym katarkiem i poświąteczną 'cięzką wątrobą'? Współpłacenie nie powinno być wysokie - kwoty jakie zaproponowali Czesi wydają się rozsądne. A jeśli kogoś naprawdę nie stać..? Fakt, sa tacy, i tu - w sposób celowy - powinna pomagać opieka spoleczna. Najważniejsze, żeby każdy z nas wychodząc od lekarza dostawał fakturę do ręki - czy zapłaci ją w Kasie, przesle do dodatkowego ubezpieczyciela czy zaniesie do MOPS, który ją zweryfikuje i opłaci - najważniejsze, że namacalnie poczujemy, że praca lekarza to usługa, która kosztuje - i którą trzeba szanować. Bierzmy przykład z Czechów..!! Odpowiedz Link Zgłoś
marsiuu Re: bierzmy przykład z Czechów..!! 11.01.08, 10:13 Efka, ty to chyba jesteś lekarzem? co nie? i pewnie dlatego nie czujesz, że płacisz za lekarza. Ja jestem pracownikiem najemnym, który doskonale wie, że na tą bandę darmozjadów nasze kochane Państwo ograbia mnie co miesiąc 1000pln. Jeszcze raz napisze - co miesiąc jakieś sk.. zabierają mi TYSIĄC ZŁOTYCH z mojej pensji na darmozjadów w białych fartuchach!!, z których w ogóle nie korzystam, bo w ogóle nie choruję odkąd przestałem do nich chodzić 5 lat temu, a przez ten czas ograbiono mnie z 60 000 złotych. Fajnie by było, żeby te darmozjady w białych faruchach w końcu zaczęły czuć, że to ja jestem KLIENTEM jak kiedyś się do nich wybiorę. Ale nigdy tak nie będzie jak to NFZ będzie im płacił, to zawsze będą WYSŁUGIWAĆ się pieprz... NFZowi. Odpowiedz Link Zgłoś
dr01 Re: bierzmy przykład z Czechów..!! 11.01.08, 11:09 > Fajnie by było, żeby te darmozjady w białych faruchach w końcu zaczęły czuć, że > to ja jestem KLIENTEM jak kiedyś się do nich wybiorę. dla nas też byłoby fajnie, tylko powiedz mi jak my to mamy czuć, jeżeli za godzinę pracy do niedawna płacili nam 7 pln? (teraz specjalistom płacą jakieś kilkanaście pln) Płacisz fizycznie - do ręki, dostajesz fakturę i wszyscy wiedzą, że płacisz. A teraz jest tak, że płacisz komuś tam, a ktoś inny leczy cię za darmo... Lekarze nie odpowiadają za to, że jesteś okradany. Sami są w tej chwili okradani przez te same osoby. >Ale nigdy tak nie będzie > jak to NFZ będzie im płacił, to zawsze będą WYSŁUGIWAĆ się pieprz... NFZow Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: koszty 11.01.08, 14:48 W ostatnich kilku latach 2x po tydzień byłem ZIMĄ w szpitalu. NIE MOGŁEM WYTRZYMAĆ W PRZEGRZANYCH warunkach w pokoju WIECZNIE WIETRZONYM z powodu tego przegrzania. Prosiłem schłodźcie! - nie zgadzałał się ORDYNATOR... . Tu sąte GIGA-koszty!!! . Tak PRZEGRZEWAJĄC swe mieszkanie po jednej zimie ZBANKRUTOWAŁBYM szybko. Dziś -klient szpitala DOPŁACI? A jak mu sie nie chce? . Jakbym wziął energetyczny AUDYT - to znalazłbym więcej nonsensów w funkcjonowaniu tak NIEOSZCZĘDNEJ służby zdrowia. I to nie tylko w szpitalach. **************** W znanym mi 13-tysięcznym miasteczku powstała już chyba z dziesiąta apteka. Sami farmaceuci domagają się koncesjonowania tej dziedziny. Nikt z nich nie myśli o opuszczeniu cen. A afer producenckich w farmacji już nie zliczę. . . Przypomina mi to wybuch prywatnego handlu (i krach potem) na pocz. lat 90. Z tysięcy sklepików odpadło z 90 %. Same się wygryzały z rynku handlu. Każdy handlarz w rok chciał mieć zysk taki, by dom sobie z niego zbudować. A tego nie wytrzymali KLIENCI. . Pacjenci MAJĄ WYTRZYMAĆ??? Odpowiedz Link Zgłoś
arturs69 Marsiuu 12.01.08, 01:38 twoje składki idą do NFZ, nie dla lekarzy. Miej pretensje do tych, którzy tworzą prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
penible4 Re: brzmi rozsądnie, proponowałabym ponadto- 11.01.08, 11:45 - abysmy pokrywali koszty wyzywienia w szpitalu. No i koniecznie, nalegam na wprowadzenie obowiazku wystawiania faktur w gabinetach prywatnych. Zwiekszyloby to wplywy z podatkow, a te mozna przeznaczyc na podwyzki dla lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gazaj Sośnierz pieprzy 11.01.08, 09:53 W chwili obecnej polskie placówki służby zdrowia mają problem z nadmiarem pacjentów - stąd kolejki. Jeżeli zatem spadnie liczba chętnych do odwiedzenia lekarza lub szpitala, to ulegną skróceniu kolejki, a nie wystąpi brak chętnych do leczenia pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Sośnierz pieprzy 11.01.08, 23:40 > Jeżeli zatem spadnie liczba chętnych do odwiedzenia lekarza lub > szpitala, to ulegną skróceniu kolejki, a nie wystąpi brak chętnych > do leczenia pacjentów. To prawda, Sośnierz bredzi jak potłuczony. Ludzie przestaną chorować po wprowadzeniu dopłat? Bo jeśli nie, to jakim cudem szpitale miałyby dostawać mniej pieniędzy? Przecież mają leczyć chorych, a nie zdrowych! Ludzie z nudów do tych szpitali się pchają? Jakoś nie sądzę. Bezwarunkowo bez dopłat powinne być leczone kobiety w ciąży i dzieci do któregoś tam roku życia Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Płacić za receptę? 11.01.08, 10:05 Kilkuzłotowa odpłatność za wizytę to konieczność, podobnie jak np.1-2 zł za dzień pobytu w szpitalu. W mojej przychodni graniczy z cudem dostanie sie lekarza, poczekalnia pełna jest staruszek, dla których taka wizyta, czasami 2 razy w tygodniu to sposób na nudę i wydarzenie towarzyskie. Szpitale są nadal przechowalnia starych ludzi, którymi rodzina nie chce sie zająć. Takie procedery byłyby chociaż ograniczone. Natomiast realne pieniądze mogą pojawić się w służbie zdrowia dopiero po reformie KRUS. Dlaczego rolnik, właściciel potężnego gospodarstwa, który samych dopłat unijnych dostaje w żywej gotówce kilkadziesiąt tysięcy płaci ubezpieczenie zdrowotne takie samo jak ten, który wegetuje na 2 ha? Albo pielęgniarka, która przez rok nie zarobi tyle, ile tenże rolnik dostaje do ręki niezależnie od dochodowości gospodarstwa (często wysokiej)? Wydaje mi się, że coś tu z równością obywateli nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates22 Re: Płacić za receptę? 11.01.08, 10:19 Natomiast realne pieniądze mogą pojawić się w > służbie zdrowia dopiero po reformie KRUS. Dlaczego rolnik, właściciel potężnego > gospodarstwa, który samych dopłat unijnych dostaje w żywej gotówce kilkadziesią > t claratrueba napisała: > tysięcy płaci ubezpieczenie zdrowotne takie samo jak ten, który wegetuje na 2 > ha? Albo pielęgniarka, która przez rok nie zarobi tyle, ile tenże rolnik dostaj > e > do ręki niezależnie od dochodowości gospodarstwa (często wysokiej)? Wydaje mi > się, że coś tu z równością obywateli nie tak. Ciekawe jak można utrzymać się z 2 ha? ,po prostu płaci się ~900 zł/rocznie na KRUS-u a pracuje na czarno np. w W-wie na budowach. Natomiast pracujący normalnie tzn. płacący ZUS odprowadza rocznie ~9000 zł/rocznie. A potem płaczą że nie ma w służbie zdrowia pieniędzy. Gdzie tu jest sprawiedliwość dla pracowników i firm płacących normalnie? KRUS powinien zostać zaorany,darmo utrzymuje się drugi system ubezpieczeniowy,ileż dyrektorów i kierowników . PO -cy zróbcie w końcu te tanie państwo pokażcie burakom z PIS-u że można.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Płacić za receptę? 11.01.08, 10:16 Wole zapłacić za receptę aniżeli dawać conieco konowałowi:) Odpowiedz Link Zgłoś
dr01 Re: Płacić za receptę? 11.01.08, 11:16 konował też woli dostać pieniądze niż flaszkę, której zawartość nadaje się głównie do spryskiwaczy w samochodzie Odpowiedz Link Zgłoś
opiniapollpressagency Spoleczna Sluzba Zdrowia blogoslawienstwem chrych 11.01.08, 10:31 Przemysl i Handel Sluzba Zdrowia to przeklenstwo i plaga cywilizacji. Najgorszy system Sluzby Zdrowia na swiecie to Przemysl Zdrowia (Health & Medical Industry) w Stanach , ktory zatrudnia 424,000 lekarzy, 160,000 dentystow ma 12,000 szpitali, 12,000 Klubow Zdrowia i inne przedsiewziecia. W rzaczywistosci jest to niehumanitarny system dla chorego, ktory ciagle bankrutuje. Spoleczna SZ pracuje efektywnie a najgorsza Spoleczna Sluzba Zdrowia jest lepsza od "najwspanialszego" Prywatnego Przemyslu Zdrowia. Zasada Spolecznej SZ jest, ze na terenie szpitali nie mozna zakladac spolek handlu i pokrywac kosztow Prywatnych Klinic z oplat panstwowych czyli z pieniedzy od platnika podatkow. Prywatni bardzo szybko mimo lukrowania Brudnego Przemyslu i Handlu Mediami doprowadzaja do istnienia firm fakturowych, Brudnego Handlu Lekami, Brudnego Przymyslu Ubezpieczan i zagnidzenia Medycyny Hipokratesowskiej przez konowalow od "Hebrew voodoo, since 1955 "pseudopsychiatrii", gdzie "lecza nieleganymi metodami" przez trzepaniem jezykiem. Rzad Polski z Docentem Premierem i Profesorem Religa dobrowadzil w duzej czesci do kasacji Brudnego Handlu Lekami i innych patologii a obecny infantylny Rudy Rzad majsterkuje przy Panstwie ze smiesznymi rezultatami. Odpowiedz Link Zgłoś
szoszan Niech NFZ łopatologicznie ujawni podatnikom na co 11.01.08, 11:32 idą pieniądze ze składki zdrowotnej, tak procentowo pkt po pkt np. 10% na ogrzewanie w placówkach służby zdrowia, 20% na wyposazenie(sprzęt) placówek służby zdrowia 60% płace personelu medycznego 5% pensje nadzoru placówek słuzby zdrowia 5% wynagrodzenie administracji placówek służby zdrowia %?- leki, działania zdrowotne(np. rehabilitacja,leczenie sanatoryjne) itd. >>- Czeski przykład powinien pozbawić złudzeń polskich lekarzy, którzy tak chętnie mówią o dopłatach. W naszych warunkach mogłoby się nawet zdarzyć, że dostalibyśmy mniej pieniędzy. Bo mielibyśmy mniej pacjentów, a od ich liczby uzależnione są wpływy szpitali - komentuje Andrzej Sośnierz, były szef NFZ.<< To nie jest tak, że funkcjonowanie i wpływy szpitali w Polsce są uzaleznione od liczby pacjentów, bo przecież kazda placówka słuzby zdrowia kontraktuje liczbę chorób i liczbę chorujących na nie pacjentów.I pan Sosnierz i pan Religa wiedzą ,że w Polsce są nadmiary szpitalnych łóżek, zwłaszcza w niektórych oddziałach szpitalnych, a mimo to szpital podpisuje zwiększony kontrakt i ma się calkiem dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
tkjelenin Płacić za receptę? 11.01.08, 11:25 Dlaczego Czesi i Niemcy (mimo niepopularności tego rozwiązania) zdecydowali się wprowadzenie od 2008 roku współfinansowania ???????????????????? Czy dlatego że ich politycy są IDIOTAMI ???? Nie dlatego, że ich politycy są bardziej odpowiedzialni za los pacjenta niż politycy w Polsce. !!!!! Poniżej trzy bardzo WAŻNE i KONIECZNE rozwiązania które trzeba wdrożyć w naszym systemie, aby poprawił się LOS POLSKIEGO PACJENTA. A. Wprowadzenie współfinansowania – przy jednoczesnym obniżeniu (choćby symbolicznym) składki na ubezpieczenie zdrowotne. Opłaty rzędu; - 10 zł – porada POZ (płatna tylko raz na kwartał o ile pacjent korzysta), - 10 złotych – porada specjalisty (każdorazowo), - 20 złotych – dzień hospitalizacji. Zwolnione ze współfinansowania powinny być osoby biedne, których prawo do zwolnienia ze współfinansowania potwierdzać będą ośrodki pomocy społecznej. B. zniesienie limitów przyjęć na studia medyczne (obecnie limity te opiniuje Naczelna Izba Lekarska) – dlatego choć praktycznie we wszystkich zawodach w Polsce obowiązuje normalny rynek pracy – to wśród lekarzy nie ma konkurencji zawodowej. C. Wprowadzenie 2-3 instytucji ubezpieczeniowych typu kasy chorych oraz dopuszczenie do powszechnego ubezpieczenia (na precyzyjnie określonych zasadach) takich ubezpieczycieli jak PZU –Życie, Alianz, CU i inni jeśli będą mieli na to ochotę i znajdą chętnych. (wzory w Holandii i Niemczech) Odpowiedz Link Zgłoś
tkjelenin Płacić za receptę? 11.01.08, 11:44 Przepraszam za błąd - powyżej miało być "Dlaczego Czesi i Węgrzy zdecydowali się na współfinansowanie .................... Niemcy mają współfinansowanie rzędu 10 euro raz na kwartał do każdego lekarza (od 4 lata) i za dzień pobytu szpitalu - od zawsze. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Płacić za receptę? 11.01.08, 11:47 "W naszych warunkach mogłoby się nawet zdarzyć, że dostalibyśmy mniej pieniędzy. Bo mielibyśmy mniej pacjentów, a od ich liczby uzależnione są wpływy szpitali - komentuje Andrzej Sośnierz, były szef NFZ." Ta wypowiedz wreszcie odslania glebokosc upadku i nieefektywnosci systemu. System stawia na ilosc kosztem jakosci. Drobne oplaty, np. 20 zl za wizyte, z gornym rocznym limitem kosztow, nie mozna nazwac "wspolplaceniem". Bilet do kina kosztuje wiecej. To tylko odciazenie systemu od niepotrzebnych "gosci" co podkreslaja Czesi. Swoim lekarzom podniesli pensje, bo jako mniejszy i bardziej uporzadkowany kraj latwiej zauwazyli ilu lekarzy tracili rocznie na emigracje zarobkowa. Teraz szereg z nich wraca. Dodatkowo w Polsce podlozono systemowi mine z opoznionym zapalnikiem pt. KRUS. Sam znam ludzi, ktorzy kupili plachetek ziemi dla KRUSU a firme prowadza na czlonka rodziny. Zobaczymy, czy juz obecna ekipa rzadzaca dojrzala do swojej pracy czy jeszcze trzeba bedzie czekac. Bo jak na razie zdecydowanie odcinaja sie od wszelkich dzialan mogacych cos porawic. Odpowiedz Link Zgłoś
strangeday Re: Płacić za receptę? 11.01.08, 12:22 Załamujące, ze ten facet był w ogóle szefem NFZ! Przecież cała koncepcja tych symbolicznych opłat polega na tym, żeby wyeliminować te naprawdę zbędne wizyty - czyli globalnie urealnić i zmniejszyć koszty ponoszone na służbę zdrowia. A wtedy ta ka pójdzie na np. zabiegi rzeczywiście potrzebne, które teraz są w różny sposób limitowane. W tej wypoiedzi wychodzi co innego - że szpitale wolą działać fikcyjnie wykazując "zapełnienie" łóżek przez chorych, którzy nie powinni tam być, byle dostać za nich pieniądze. A takie idiotyzmy właśnie należy rozwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
olpc Re: Płacić za receptę? 11.01.08, 23:05 Mylisz sie. Cała koncepcja tych symbolicznych oplat polega na tym, na czym polega kazda koncepcja oplat. Zawsze, gdy chce sie je wprowadzic, sa na poczatku symboliczne, taka prymitywna psychologia. Potem niepostrzezenie zaczynaja rosnac i ani sie uzytkownik nie obejrzy, a juz placi nie 5 zl, lecz 25 zl, przy czym inflacja w tym czasie bynajmniej nie wyniesie kilkaset procent. Tylko po co tak mamic i oklamywac ludzi? To bardzo mendowate postepowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek9991 Nie płacić ! Ja płacę składkę zdrowotną 11.01.08, 13:03 I nie choruję. Więc albo moja forsa z powrotem i dobrowolnie ubezpieczam się. Albo płacę dalje i mam prawo do bezpłatnej opieki w nagłych wypadkach. Hołota a w białych kitlach pracuje na państwowym, a potem zarabia krocie w prywatnych gabinetach. Na Zachodzie coś takiego nie przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Solidarność społeczna zdycha... 11.01.08, 15:02 ...po takich wypowiedziach. . Nie zestarzej się za szybko {Tomek'u 9991}, bo potem Ci jakiś Tomuś po 9991-kroć wypomni, że jego forsa do WSPÓLNEJ kasy trafiła, a on siedotąd nie musiał leczyć. . Nawet EMERYTURY opieraję się na idei WSPÓŁFINANSOWANIA ich w przyszłości z PRZYSZŁYCH przychodów PRZYSZŁYCH pokoleń. . Nie zestarzej się za szybko... . . tomek9991 napisał: [... I nie choruję. Więc albo moja forsa z powrotem...] Odpowiedz Link Zgłoś
falen Re: Nie płacić ! Ja płacę składkę zdrowotną 11.01.08, 17:58 W wiekszosci krajow na zachodzie jest czesciowa odplatnosc za swiadczenia medyczne. Nawet w socjalnej Szwecji sie placi. Czesciowa odplatnosc zmniejszylaby kolejki, do lekarza rzadziej chodziliby starsi ludzie, ktorzy w duzej czesci wybieraja sie tam tylko po to by z kims pogadac. Odpowiedz Link Zgłoś
repertoar Płacić za receptę? 11.01.08, 14:25 no Tomáš Julínek,1,5 roku to na pewno ministrem nie jest. rzadowi Topolanka niedawno "stuknal" roczek... zpravy.idnes.cz/topolankova-vlada-slavi-rok-oznamkujte-ministry-fbw-/domaci.asp?c=A080108_082212_domaci_adb Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszko045 płać i zaciskaj zęby 11.01.08, 16:03 Projekt moze i właściwy tylko jest jedna zasidnicza różnica.Leki tam sa znacznie tansze niż w Polsce.Wystarczy przekroczyc granice i wykupić jakiekolwiek lakarstwi i przeliczyć.Te same leki wydawane bez recepty sa równiez tańsze.Mieszkańci przygranicznych miejscowości wykupuja własnie z tego powodu leki w Czechach zamiast w Polsce nawet bez doplaty z NFZ.Wtedy też zostaje pieniądze na te oplaty w przychodniach.Inny tez jest poziom emerytur i rent.Szukając pieniedzy do budzetu mozna ich poszukać w postaci prawidlowo oplacanych podatkach.Lekarze,dentyści,prawnicy należądo szerokiej grupu zawodowej ktorzy nie legitymuja sie otrzymywanymi dochodami.Najlepszym rozwiazaniem tego problemu byloby wprowadzenie kas fiskalnych równiez dla tych pominietych a badzo dochodowych zawodow.Starczyloby wtedy i na służbę zdrowia i na podwyzki. Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Re: płać i zaciskaj zęby 12.01.08, 01:39 "Leki tam sa znacznie tansze niż w Polsce." Ciekawe, czy to producenci tam sprzedaja taniej czy raczej w Polsce ktos dodatkowo zarabia ? Koszty lekow, wypisywanych bez kontroli w znacznych ilosciach "na wszelki wypadek" sa jedna z poteznych dziur paralizujacych opieke zdrowotna w Polsce. Zamkniecie tej dziury jest latwe, pytanie dlaczego nie zostala zamknieta ???? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: płać i zaciskaj zęby 12.01.08, 02:15 > Ciekawe, czy to producenci tam sprzedaja taniej czy raczej w Polsce Tak. U nas lobby producentów ma po prostu raj. Leki w Polsce są bardzo drogie, te refundowane i te nierefundowane też. Do tego stopnia, że przy niektórych schorzeniach opłaca się zrealizować receptę w Czechach czy na Słowacji, nawet bez refundacji, bo w Polsce - za drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
grab31 jaka bezpłatna?? a co płacimy co miesiąć? to nie 11.01.08, 16:17 pieniądze?? brońmy sie przed wmawianiem nam, że to bezpłatna!!!! płacimy i to słono.. ale w komórkach prepaid działa lepiej.. Odpowiedz Link Zgłoś
mim288 Re: Płacić za receptę? 11.01.08, 17:34 Jakie "współfinansowanie", jakie "za darmo". Za darmo to można mieć co najwyżej zmarszczki. Słuzba zdrowia nie jest za darmo, a za składke i to są bardzo konkretne pieniądze wyjmowane z mojej (i innych kieszeni), gdy nikt sie płacących nie pyta, czy chcą opłacać za taki poziom "usług". Jesli ktoś twierdzi, że mam coś "za darmo", to powiem, że niech mi zostawi to moje "nic" czyli skłdkę zdrowotną, a ja sobie zorganizuję leczenie we własnym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
and-j1 Wszedzie leki są tańsze, a Religa wprowadził 11.01.08, 22:04 droższe niż były. Ciekawe komu to było potrzebne ?????? Itak nas roluja ............... Odpowiedz Link Zgłoś
adam_143 jaki dochód na głowę jest w Czechach czy Australi? 11.01.08, 18:01 Moim zdaniem odpłatności mozna wprowadzać, ale nie w kraju gdzie płaca minimalna to 1126 zł brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright srednia placa w Australii to obecnie 55000 na rok. 12.01.08, 02:30 oficjalna cena wizyty u lekarza jakies 33 dolary (zwracane przez Medicare). Czyszczenie zebow to jakies 80 dolcow, rtg zeba 28. Moj prywatny fundusz to zwraca. Lekarstwa refundowane 31.30 a emeryci 5 dolarow od sztuki. Przy rocznym wyfatku ponad 1100 nastepne leki sa juz po 5. Jesli wydam rocznie na opieke medyczna wiecej niz bodaj 1500 to nadwyzana odpisuje sie od podatkow (20%). Aha, mamy powszechna sluzbe zdrowia w ramach Medicare, ponadto placimy prywatnie. Jeszcze raz powtorze, placcie lekarzom po 7000 miesiecznie i wymagajcie za 8000. Dotychczasowa praktyka <10 pln za godzine to hanba. Odpowiedz Link Zgłoś
jurwal Płacić za receptę? 11.01.08, 22:57 Jak to wygląda w Czechach jeszcze nie wiadomo. Do tego trzeba czasu. Pomysł z dopłatami nie jest nowy. Ja, gdybym był niedorozwojem zaproponowałbym 100% opłaty i co miesięczny przymusowy podatek jak to jest teraz. Służba zdrowia stanie bardzo szybko na nogi. Zwłaszcza lekarze, którzy stracili w moich oczach ogromnie dużo. Jakieś przysięgi , jakieś powołanie! To dobre dla maluczkich i biedoty. Najważniejszy jest szmal a nie życie ludzkie. Jeśli ktoś nie wierzy niech zobaczy jak zmienił się stosunek lekarzy do swych pacjentów. Tylko forsa. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Płacić za receptę? 11.01.08, 23:22 Tak naprawdę wprowadzenie współpłacenia to JEDYNA metoda zmuszenia rolników, żeby wnieśli jakiś wkład w finansowanie służby zdrowia, zamiast okradać resztę podatników... :( Odpowiedz Link Zgłoś
johannes.vermeer Może WOŚP powinna wszystko finansować ? 12.01.08, 06:51 Taka organizacja jak fundacja Jerzego Kilera, dzięki której cały system będzie trzymał się kupy :). Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24a Niech płacą tylko wyborcy PO podobno jest ich 60% 12.01.08, 07:48 ja nie mam zamiaru. Odpowiedz Link Zgłoś