Dodaj do ulubionych

Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko...

15.01.08, 13:55
Z korzeniami trzeba wyrwać wrogość wobec Polaków i Polski, na całym
świecie.

en.wikipedia.org/wiki/Anti-Polish_sentiment
Gross sieje nienawiść między Polakami i Żydami, zatruwa
dotychczasowe pojednanie, oskarżaniem Polakó o wszystko, i odmową
jakiejkolwiek dyskusji o bardzo brzydkich zachowaniach Żydów.
Obserwuj wątek
    • pochopin Brawo dla Zdrojewskiego i Dziwisza że potępili tę 15.01.08, 13:57
      antypolską brednię.

Ten szmatławiec tylko zatruwa stosunki polsko-żydowskie, zamiast
      cokolwiek leczyć.
      • j.an Re: Brawo dla Zdrojewskiego i Dziwisza że potępil 15.01.08, 14:30
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=74359507https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=74354445
        • poszeklu Re: Brawo dla Zdrojewskiego i Dziwisza że potępil 15.01.08, 17:14
          Dziwisz nazwal antypolonizm i antsemityzm truciznami.
          Teraz trzeba wyraznie powiedziec kto jest trucicielem!
          Tym czarnym typem jest J.T. Gross, do tej pory nazywany
          oszustem. Od dzis mozna nazywac go trucicielem.

j.an napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=74359507https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=74354445
          • babaqba Re: Brawo dla Zdrojewskiego i Dziwisza że potępil 15.01.08, 17:30
            poszeklu napisał:

> Dziwisz nazwal antypolonizm i antsemityzm truciznami.
            > Teraz trzeba wyraznie powiedziec kto jest trucicielem!

Zgadzam się, co prawda "antypolonizmu" nie sposób nigdzie się
            doszukać, ale antysemityzm jest codziennością. Jest zjawiskiem,
            które ma swojego autora, demiurga z siedzibą w Watykanie. To stamtąd
            sączy się na świat trucizna. Dziwisz jest ostatnią osobą, która
            powinna otwierać buzię, gdy mowa o owocach wychowania kościelnego na
            ziemiach polskich.
            • olias Re: Brawo dla Zdrojewskiego i Dziwisza że potępil 15.01.08, 17:38
              trochę zgłupiałem to książka Grossa szerzy antysemityzm? ... sie
              zastanowic to masz rację.
              • roger45 Slyszałem o Polakach ratujacych Zydów, ale nie 15.01.08, 17:46
                slyszalem o Zydach ratujacych Polaków. Mozliwe ze Zydzi nie moga sie z taka
                wiadomoscia przebic do mediow.
                • indeed4 Gross - historyk czy__ t_e_r_a_p_e_u_t_a __? 15.01.08, 20:01
                  " Jan Tomasz Gross całą swoją książkę "Strach" oparł na takich
                  stereotypach właśnie. Dobierał fakty historyczne potwierdzające tę
                  tezę, pomijał inne, które mogłyby sugerować inną interpretację
                  wydarzeń. Sam Gross otwarcie mówi, że celem jego pracy była "terapia
                  szokowa" polskiego społeczeństwa. Cóż. Historyk stawia sobie raczej
                  inne cele, jak na przykład zrekonstruowanie prawdy na temat
                  opisywanych wydarzeń - powiedział autor "Po Zagładzie"."

wiadomosci.onet.pl/1671921,11,chodakiewicz_medialny_strach_i_niemedialna_prawda,item.html

Nie minął się pan czasem z powołaniem, szanowny panie Gross ... ?
                  Może zamiast pisać książki trzeba było założyć gabinet
                  psychoterapii ?
                  • indeed4 Nauka vs publicystyka __p_s_e_u_d_o_n_a_u_k_o_w_a_ 15.01.08, 20:25
                    " Autor "Po zagładzie" zarzuca prof. Grossowi, że ten nie podszedł
                    do swojej pracy w sposób poważny.
                    - Profesor Gross lubi historię jako wycinankę. Bierze z niej to, co
                    mu pasuje do wcześniej ustalonej tezy - tłumaczył. Chodakiewicz
                    dodał, iż jego zdaniem autor "Strachu" lubi wyciągać konkluzje przed
                    przeprowadzeniem badań."

www.tvn24.pl/0,1534976,wiadomosc.html

Antysemityzm w Polsce był ( i jest ) ale nie większy ani mniejszy
                    niż w innych krajach swiata.
                    Problem w tym, że od zawsze był to antysemityzm ludowy ( w typie
                    uprzedzenia ) a nie antysemityzm eksterminacyjny charakterystyczny
                    dla narodowych socjalistów - o tej różnicy Gross nie wie ( lub woli
                    nie wiedzieć ) robiąc z nas w oczach innych narodów morderców.
                    • mirmat1 Bubel i Gro$$ - dwie strony medalu nienawisci 16.01.08, 04:10
                      indeed4 napisał:
                      > Antysemityzm w Polsce był ( i jest ) ale nie większy ani mniejszy
                      > niż w innych krajach swiata.
                      > Problem w tym, że od zawsze był to antysemityzm ludowy ( w typie
                      > uprzedzenia ) a nie antysemityzm eksterminacyjny charakterystyczny
                      > dla narodowych socjalistów - o tej różnicy Gross nie wie ( lub
                      woli nie wiedzieć ) robiąc z nas w oczach innych narodów morderców.
                      M: Wlasnie ogladalem wypowiedz wspanialego Polskiego Patrioty Bronka
                      Wildsteina. W sprawie "Strachu" antysemityzm nie jest problemem -
                      problemem jest Polakozerstwo.
                      Juz dawno ekstrema w stylu Bubla i Gro$$a robia wszytko by jatrzyc
                      stosunki Polsko-Zydowskie. Polsko jezyczni antysemici i polakozercy
                      nie mogliby istniec bez siebie. A wrogowie Poalakow i zydow
                      zacieraja rece.
                      Tak a propo. Gdzie mozna znalesc wiekszych wrogow Izraela niz w
                      polakozerczym NYTimesie? Kto przebije w nienawisci do Izraela Sorosa
                      Chomsky'ego czy Spielberga ?
              • tarura potępił, tj. czytał, tj. kupił, a autor zarobił 15.01.08, 17:53
                i o to tu chodzi

im więcej dyskusji, tym więcej promocji
                in więcej promocji, tym większa kasa

som tacy co umiom to potrafić
            • teraz.k.wy Re: Brawo dla Zdrojewskiego i Dziwisza że potępil 15.01.08, 18:03
              przerzuciłam książkę Grossa,ale wcześniej przeczytałam naukową
              publikację MJana Chodakiewicza.Krótko...Gross
              koloryzuje,dramatyzuje,ale nie posłużył sie badaniami.Chodakiewicz
              napisał na podstawie dokumentów,które przytacza.I to jest
              wiarygodna "prawda".a co do antysemityzmu,to ono istnieje także w
              innych krajach europejskich.A dlaczego? Niech Gross odpowie na to w
              kolejnej swojej książce.Prawda boli?
              • grossdogrossa Re: Brawo dla Zdrojewskiego i Dziwisza że potępil 15.01.08, 18:20
                teraz.k.wy napisała:
                > a co do antysemityzmu,to ono istnieje także w
                > innych krajach europejskich.A dlaczego?

Zawiść.
                • grossdogrossa Re: Brawo dla Zdrojewskiego i Dziwisza że potępil 15.01.08, 18:45
                  > "w imię większej odpowiedzialności za dobro, któremu na imię
                  > Polska".

W ustach kapłana kościoła uniwersalnego lepiej brzmiałoby

"w imię większej odpowiedzialności za dobro, któremu na imię
                  Prawda".
      • resu Wszystko fajnie - tylko jest coś na rzeczy... 15.01.08, 14:55
        Wystarczy posłuchać co i jak się mówi w wielu domach o Żydach, żeby
        przyjąć fakty. Zjawisko było i jest bez względu, że książka jest
        mniej lub bardziej jednostronna.
        • zdr1 Re: Wszystko fajnie - tylko jest coś na rzeczy... 15.01.08, 15:14
          resu napisał:

> Wystarczy posłuchać co i jak się mówi w wielu domach o Żydach, żeby
          > przyjąć fakty.

Jakie fakty?! A co to, jest obowiazek lubienia Zydow?! Ja nie lubie Zydow i co z
          tego?
          • peterliberty Re: Wszystko fajnie - tylko jest coś na rzeczy... 15.01.08, 15:18
            Hm, a moży by tak wypróbować stanowisko neutralne? Polecam.
            Ciśnienie krwi niższe, mniej wrzodów, szansa na dłuższe życie...

liberalnydemokrata.blox.pl/
            ---------------
            Reality has a well-known liberal bias.
          • vice_versa Re: Wszystko fajnie - tylko jest coś na rzeczy... 15.01.08, 15:21
            Obowiązku lubienia nie ma. A co z tego że nie lubisz? Nic. Poza tym
            że przy takim założeniu Grossowi wolno nie lubić Polaków. Masz rację
            że z tego nic nie wynika. To Twoje życie, sobie dajesz świadectwo.
          • rikol Re: Wszystko fajnie - tylko jest coś na rzeczy... 15.01.08, 16:35
            A czy ty znasz choc jednego Zyda, ktory zrobil ci cos zlego? Watpie, bo w Polsce
            Zydow wybito podczas wojny, a reszte potem wygnano w 1968 r. Jesli nie poznales
            nigdy Zyda, to naturalnym stosunkiem do nich jako narodu bylaby obojetnosc.

Jesli nie lubisz kogos, kogo kompletnie nie znasz, bez powodu, to jest to
            uprzedzenie, uleganie wplywom stereotypow (zaslyszanych w domu czy od znajomych,
            rownie kompetentnych). Czyli antysemityzm wlasnie.

Czy ksiazka oskarza Polakow o cos, czego nie zrobili? Czy nie bylo pogromow?
            Byly. Czy Polacy nie przejmowali majatku po Zydach? Przejmowali. Pogromow
            dokonywano po wojnie, wiec nie mozna juz sie tlumaczyc wplywem Niemcow. To jest
            najbardziej bolesne dla Polakow - ze ten narod to nie Mesjasz Narodow, ze w tym
            narodzie sa tez zbrodniarze. Swoja droga, jaka narodowosc przewaza w polskich
            wiezieniach? To najlepiej swiadczy o tym, do czego Polacy sa zdolni, jak rowniez
            jest to nauka, zeby nie osadzac czlowieka na podstawie narodowosci.
            • vitabravo Re: ... jest coś na rzeczy... 15.01.08, 16:48
              "...A czy ty znasz choc jednego Zyda, ktory zrobil ci cos zlego?
              Watpie, bo w Polsce Zydow wybito podczas wojny, a reszte potem
              wygnano w 1968 r. ...."
              Taka prawda jak u fałszerza Grossa.
              Mazowiecki zaszkodził grubą kreską.
              Grossa też nie wybito, a szkoda.
              Geremek szkodzi antypolskimi wystąpieniami w EU.
              A w ogóle co oni tu robią, skoro ich nie ma.
            • norbert22m Re: Wszystko fajnie - tylko jest coś na rzeczy... 15.01.08, 17:10
              Nie wolno zapominać o Żydach którzy w strukturach stalinowskich
              mordowali Polaków.
              Ps.> A czy ty znasz choc jednego Zyda, ktory zrobil ci cos zlego?
              Watpie, bo w Polsc
              > e... , odp.Żydzi pozmieniali nazwiska (czyzby sie wstydzili swego
              pochodzenia?) albo uciekli przed sprawiedliwośćią , tak jak
              np.Wolinska.
              twoja wypowiedz dla mnie to bezpodstawna nagonka na Polaków.Być moze
              jest to jeden z elementow kampanii aby rzadać od Polski odszkodowań
              za wyimaginowane szkody .
              • teraz.k.wy Re: Wszystko fajnie - tylko jest coś na rzeczy... 15.01.08, 18:25
                cyt."jak pisała wroga komunizmowi Polka,pochodzenia
                Zydowskiego...nie mogłam nie dostrzegać w szeregach UB.administracji
                państwowej i wojsku Zydów..nie mogłam niewidzieć,tak samo jak nie
                mogłam zrozumieć.M.J.Chodakiewicz " Po zagładzie".
            • adacwa Re: Wszystko fajnie - tylko jest coś na rzeczy... 15.01.08, 17:15
              Ja znam Żydów, bardzo ich lubię, młoda lekarka, jej ojciec lekarz.
              Znam prezesa banku, nic do nich nie mam...Znam też młodego
              Izraelitę, taki trochę wariat, ale to raczej z racji wieku,
              normalka... Ale nie o to chodzi...Chodzi o to, że zarówno wśród
              Polaków jak i Żydów są ludzie którzy przyczyniali się do śmierci,
              czy nieszczęścia innych. W czasie wojny było wypaczone
              człowieczeństwo, a to wielu ludzi doprowadziło na skraj przepaści.
              Zarówno Żydów jak i Polaków....To nagłaśnianie, piętnowanie, jednej
              tylko strony naprawdę powoduje, że ludzie się zastanawiają, czy
              przypadkiem coś za tym nie stoi...W obliczu takich nagonek, ja
              osobiście zastanawiam się, czy Protokoły nie są prawdziwe, albo czy
              przypadkiem nie chodzi tu o robienie pieniędzy na cudzym
              nieszczęściu, albo czy Żydzi nie są przypadkiem niepoprawnymi
              antypolakami...Pomyśl o tym
            • patriot1 Re: Wszystko fajnie - tylko jest coś na rzeczy... 15.01.08, 18:07
              albo jestes tak glupia,albo tak zaklamana,ze takie nibyprawdy
              wypisujesz-a z tymi wiezniami w Polsce to juz totalna szarża glupoty!
              napisz od razu wychowanko Michnika i Grossa,ze wszyscy Polacy twoim
              zdaniem byli,sa i beda winni wszelkiego zla jakiego Zydzi
              kiedykolwiek doswiadczyli lub doswiadcza.typowe.dla ludzi chorych.z
              nienawisci do Polakow.trawestujac to co napisal ten klamca,ta
              nienawisc bierze sie stad,iz Zydzi nie moga zniesc mysli,ze oto
              biedne katolickie polaczki ratowali ich w czasie wojny z narazeniem
              zycia.i tylko jedno pytanie -co oni,Zydzi, zrobili kiedykolwiek dla
              innch ludzi-oprocz nalotow na Palestyne czy Liban.i gdzie bylo
              Zydostwo z Manhattanu ze swoja kasa i wplywami,kiedy ich bracia szli
              do gazu.
            • mokradlo5 Re: Wszystko fajnie - tylko jest coś na rzeczy... 17.01.08, 03:12
              a ja znam tysiace ,a wlasciwie setki tysiecy Zydow, ktorych mozna
              obciazyc. Przeciez ten wspolczesny Izrael, to czysto nazistowski
              twor. Kto byl glownym ideologiem komunizmu, kto budowal socjalizm,
              czy komunizm? miliony Zydow, tu i tam mozna obwinic. Znam wielu
              Zydow, obserwuje ich reakcje, komentarze itd. Znam ich wplyw na
              wydarzenia w Polsce, czy na swiecie. Dzieli nas Polakow od nich
              morze innej moralnosci i kultury. Zyd byl i bedzie zawsze wrogiem
              Polski i Polakow,glownie dlatego ze nikt tak jak Polacy nie
              przeniknal nature zydowska i rozpoznaje Zydow. Przeciez cala GW to
              zydowskie pismo, gdzie nie ma nawet jednego glownego redaktora nie-
              Zyda, gdzie dobiera sie wspolpracownikow wedlug norymberskich zasad.
              Zyd to synonim zdrady,dyskryminacji i tworzenia panstwa w panstwie.

Leslaw Dobrzanski

ps. komunizm byl zydowska ideologia i praktyka, gdzie zydowscy
              siepacze wymordowali miliony ludzi, ba dziesiatki milionow,
              najwiecej w ZSRR, kraju zydowskiego bolszewizmu. O czym my mowimy o
              jakis naciaganych 1500 ofiarach zydowskich, kiedy Zydzi
              wlasnorecznie wymordowali miliony. Ma typet Gross, maja go Zydzi,
              ale caly swiat powoli ma dosyc zydowskiej chucpy.
            • mirawayne Re: Wszystko fajnie - tylko jest coś na rzeczy... 29.01.08, 01:53
              BRAWO ricol!!! Brawo dla tej pani co pisze prawdę co do odnoszeniu
              się do tej prawdy o której pisze Gross.Tylko prawda w oczy kole
              szczególnie kościołowi bo to wszystko od nich się zaczelo. Sama
              jestem Polka Żydowskiego wyznania mieszkająca za granica dlatego bo
              przez ciągłe napiętnowany co do mnie antysemityzm już po wojnie
              którego jako dziecko nie rozumiałam a z którym się spotykałam i w
              Polsce i za granica przez mieszkających tam Polaków( dzięki Bogu w
              pojedynczych wypadkach.)Kiedy się pytałam dlaczego mnie wyzywasz i
              czy ty wogole znasz zydow? i jaka krzywdę ci zrobili to odpowiedz
              byla za każdym razem ze tak mnie babcia czy dziadek czy mama czy
              tata tak uczyli no i o tym wlasnie pisze Gross. Księdza w Polsce i
              niektórym polakom to by najlepiej puscic Stalinowskie prawa co do
              tego,komunizm kiedy to im pasuje. Najlepiej dla tych Polaków co nie
              przyjmują prawdę to puszczać bąbelki mydlane przed oczami i wszystko
              wygląda cacy.
              • marysia57 Re: Wszystko fajnie - tylko jest coś na rzeczy... 29.01.08, 04:59
                "Stalinowskie prawa wpusciliscie" juz raz Polakom i dobrze sie
                wyslugiwaliscie w ich wykonaniu w '45 roku.Ksiezom tez zescie sie
                dobrze "przysluzyli" we wschodniej Polsce,wlacznie z przypadkami
                oblewania ciala benzyna i podpalania na zywca. Zdejmij Polska-
                Zydowko rozowe okulary z oczu, i przestan puszczac babelki
                mydlane ,bo jeszcze wielu zyje co wasze haniebne zachowanie w
                stosunku do Polakow pamieta. Twoje stwierdzenie ze "babcia,
                dziadek,mama czy tata uczyli nas antysemityzmu" jest bardzo
                ironiczne, zwykle klamstwo. W miejscowosci w ktorej mieszkalam jako
                dziecko zylo 5 rodzin Zydowskich.Byly tam 3 sklepy, wszystkie trzy
                operowaly jako Gminne sklepy ale miescily sie w domach Zydow i byly
                przez nich prowadzone.Czwarta rodzina miala warsztat
                zegarmistrzowski.Piata rodzina to byl kierownik Szkoly uczacy Jezyka
                Rosyjskiego i jego zona matematyczka z dwojgiem dzieci. Nikt ich
                nie wyzywal,nikt nie zmuszal chodzic do Kosciola,zaden z czlonkow
                rodzin nie uprawial ziemi nie pracowal w pobliskiej fabryce
                papieru.Mieli swoj wlasny swiat. Mieszkalam tam 18 lat, nigdy nikt
                z Polakow nie zrobil krzywdy lub klocil sie z rodzinami
                Zydowskimi.To co od mojej matki slyszalam to byly opowiadania jak w
                czasie wojny Zydzi musieli ukrywac sie w piwnicy i jedli tylko
                cebule i ziemniaki palone na blasze pieca ,bo czego innego nie
                bylo.Nie mogli nawet swieczek palic.Kilka razy tez kiedy uradowana
                tym ze Zyd w sklepie dal mi za darmo lizaka po powrocie do domu
                slyszalam jak matka mowila kladac kielbase na wage " O Boze, Zyd
                zawsze Zydem bedzie, dziecku dal lizaka a mnie 10 deka kilelbasy nie
                dowazyl" Mimo ze ja oszukal nie byla na niego zla,nie
                wykrzykiwala ,nie przezywala go.Wszyscy ludzie wiedzieli ze ich w
                sklepach oszukuja ale kazdy patrzyl na to przez palce.Bylo to takie
                ciche przyzwolenie.Uznanie i pogodzenie sie z faktem ze tak zawsze
                bylo i bedzie. To byl caly "ANTYSEMITYZM" mojej matki
                , taki sam jak i 99% wszystkich Polakow. Mieszkancy wsi
                wiedzieli co Zydzi komunisci robili w Polsce po wojnie,zdawali sobie
                jednak sprawe ze mowienie o tym bylo niebezpieczenstwem. Zydzi
                ktorzy mieszkali w srod nas poza malymi machlojkami krzywdy nikomu
                nie robili,a o zbrodnie Bermana czy UB-ekow nikt ich obwinac nie
                myslal czy chcial.O torturach ojca zadanych mu przez zydowskich UB-
                ekow nigdy nie slyszelismy od ojca, ktory zmarl czesciowo na skutek
                obrazen narzadow w czasie przesluchan.
                Kiedy bylismy dorosli ojca brat powiedzial mam " teraz mozna o tym
                mowic" i opowiedzial nam o uwiezieniu, torturach ojca. Nie wypisuj
                wiec bzdur na temat Polakow bo ani nas znasz ani rozumiesz. To co
                widzisz i czujesz to tylko zwyrodnialcza nienawisc do Polakow i
                amnezja, zanik pamieci na temat wszystkiego co zlego ze strony
                Zydow.
        • kazik.k Re: Wszystko fajnie - tylko jest coś na rzeczy... 15.01.08, 18:33
          tzn nasza polska mentalnosc mowi tak "moze i cos tam bylo ale zydzi sa sobie
          sami winni a najlepiej o tym nie mowic"!!!niektorzy z nas pelni pychy i pogardy
          dla innych uwazaja sie za qwyjatkowych rycerzy moralnosci i wiary a na piersiach
          najchetniej by nosili ryngrafy z matka boska oczywiscie i dzieciatkiem
          jezus!!tacy sami "rycerze"z pod takich samych ryngrafow strzelali dzieciom w
          kolyskach na podlasiu a byli bardzo pobozni wywodzili sie z tej przestepczej
          organizacji NSZ!!!to co pisze Gross to prawda!moze kiedys ktos napisze cala
          prawde i poda wszystkie fakty barbarzynskiego zezwierzecenia POLAKOW!!!nie
          pomoze tu chowanie glowy w piasek i pelne aroganckiej hipokryzji czytanie tej
          ksiazki przez jakiegos zaklamanego durnia w sedziowskiej czy prokuratorskiej
          todze!ja znam ta ziemie-ten koltunski ciemnogrod tego Podlasia!!rozmawialem z
          wieloma ludzmi-jeszcze zyjacymi swiadkami/wydarzenia z 1941 r/.nie ma dla mnie
          zadnego usprawiedliwienia ogrom tych zbrodni!/jak moze niby wierzacy katolik
          -ten od dzieciatka jezus-zabic lopata male dziecko ktorego wina bylo to ze jego
          matka byla zydowka?!ktos kto belkocze o "potepieniu" tej ksiazki o "szkalowaniu
          narodu polskiego"niewiele odbiega w mentalnosci od tych oprawcow ze Szczuczyna
          Jedwabnego Radzilowa Wasoszy Kolna Rajgrodu i innych miejscowosci tego
          przekletego Podlasia!!!!
      • jankowski1960 Nienawidze antysemityzmu. Jednak fatalne jest to 15.01.08, 16:23
        podkeslanie roli Polakow w zabijaniu Zydow... 1500 ofiar to zbyt
        duzo,jednak statystycznie rzecz ujmujac stanowia one 0,025% ofiar
        ludnosci zydowskiej, ktora zginela w tym okropnym czasie.
        Szmalcownicy i inne lotry winne poniesc kare..Tu nie ma
        przedawnienia. A mowienie o ogole Polakow to naduzycie.
        • resu Wystarczy poczytać większość nakręconych na tym fo 15.01.08, 17:29
          rum, żeby pomysleć, ile jest na rzeczy. A 1500 ofiar to wg Grossa w
          latach 1944-1947 czyli m.in. 2,5 po skończeniu wojny. I to szokuje...
          • tarura Dobra, dobra, nie tak ostro 15.01.08, 18:09
            nawet jak 1500 Żydów zostało zabitych, to w najgorszym przypadku
            przez 1500 łotrów

nie powód żeby zaraz potępiać w czambuł 30-paro milionowy naród

panie gross, Żydzi zawsze byli zabijani, poczynając od
            Kaina który zabił Abla

inne nacje też były, są i będą zabijane
    • microb66 Wiele rzeczy trzeba wyrwać z korzeniami 15.01.08, 14:19
      Np. antypolonizm, antysemityzm, komunizm, dewocje, syjonizm,
      fundamentalizmy różnej maści. Gros, rabin Weis tak samo jak Bubel i
      towarzycho spod znaku Radia M. i Ligi Polskich Trocin - jeden
      karabin.
      • polarbeer Najlepszy komentarz! 15.01.08, 17:18
        microb66 napisał:

> Np. antypolonizm, antysemityzm, komunizm, dewocje, syjonizm,
        > fundamentalizmy różnej maści. Gros, rabin Weis tak samo jak Bubel
        i
        > towarzycho spod znaku Radia M. i Ligi Polskich Trocin - jeden
        > karabin.

Brawo! Najlepszy komentarz jak na razie. Na szczescie wiekszosc nie
        podnieca juz sie tymi tematami. Czyli wyrwali sobie wszystkie te
        histerie z korzeniami. Ale rynek na takie ksiazki ciagle jest, wiec
        ktos jeszcze sie czegos tam doszukuje.

Polski antysemityzm byl tym samym zjawiskiem co nienawisc do
        libanczykow w zachodniej afryce, niechec do hindusow we wschodniej,
        zawic do chinczykow w poludniowo-wchodniej Azji, bialych w krajach
        latynowskich... itd. Lista jest bardzo dluga. Wywodzil sie z prostej
        psychologi gdzie mala grupa etniczna dominowala ekonomicznie
        wiekszosc. (Zrodlo: Amy Chua "World on Fire")

Powod dla ktorego "anty-semityzm" jest takim goracym tematem (w
        porownaniu z innymi "anty") jest dominacja mediow przez Zydow.
        (Nawet za takie stwierzenie prostej obserwacji mozna sie narazic).
        Skoro Zydzi maja wiekszy megafon, latwiej ich sie slyszy, do momentu
        nawet gdy zagluszaja "rozmowy" na inne tematy...
      • resu Oczywiście symboliczny "karabin"? :-) 15.01.08, 17:34
        • teraz.k.wy Re: Oczywiście symboliczny "karabin"? :-) 15.01.08, 18:51
          Wydawnictwo "Znak",ktore wyd.te prowakacyjną ksiązkę,nie należy z
          pewnością do lobby zydowskiego.
        • drojb Re: Ilu z dyskutantów przeczytało? 15.01.08, 21:50
          Uroczy jest ten ludowy obyczaj oceniania czegoś, czego się nie zna.
          Przeczytajcie, a dopiero potem wydawajcie okrzyki oburzenia/zachwytu.
          Biskupowi też to zalecam.
          PS. w badaniach 2004 41% Polaków wyznawało poglądy antysemickie -
          zob. I. Krzemiński, Antysemityzm w Polsce i na Ukrainie.
          Od 1989 r. WSZYSTKIE istniejące w Polsce zabytki żydowskie
          ucierpiały od aktów wandalizmu o podłożu antysemickim. Niektóre
          cmentarze żydowskie były dewastowane wielokrotnie.
          • mokradlo5 Re: Ilu z dyskutantów przeczytało? 17.01.08, 03:18
            za to w Izraelu Zydzi kochaja wszystkich i w zadnym wypadku nie sa
            zadnym nazistowskim krajem, jak niektorzy antysemici sugeruja
    • peterliberty Atysemityzm trzeba wszędzie wyrwać z korzeniami 15.01.08, 14:22
      Podobnie jak jakąkolwiek nienawiść wobec jakiegokolwiek narodu ze
      strony kogokolwiek.

• cloclo80 Re: Atysemityzm trzeba wszędzie wyrwać z korzenia 15.01.08, 14:56
        Ale brednie.
    • wj_2000 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 14:26
      pochopin napisała:

> Z korzeniami trzeba wyrwać wrogość wobec Polaków i Polski,
      > na całym świecie.

A skąd ta wrogość się bierze? Zastanowiłeś się?

"Nie ma dymu bez ognia". Jestesmy (niezależnie od chlubnych
      wyjątków) sumarycznie, czy jak kto woli statystycznie, wyjątkowo
      wrednym i nieudanym narodem. Naszymi wadami obdzielić by można z
      dziesięć przecietnych, cywilizowanych narodów.

Zamiast próbować się doskonalić, podciagać, to my brniemy w
      awantury, "godnościowe wzdęcia", a co najgorsze próbujemy zaprzeczać
      oczywistym faktom.
      Żyd po aryjskiej stronie w Warszawie był jak ścigana zwierzyna.
      Wystarczy zapoznać się z autentycznymi pamietnikami Mankiewiczowej,
      Szpilmana, Rosensteinówny i wielu wielu innych. Garstce udało się
      przeżyć.
      Znane wypadek, gdy po buncie w Treblince, na parę godzin powstała
      możliwość ucieczki z obozu około 100 Żydów chwilowo przy życiu,
      przeznaczonych do grzebania ciał pobratymców.
      Nie skorzystali, bo szanse przeżycia wśród okolicznych wsioków mieli
      zerowe. Woleli szybka śmierć w obozie.
      Itd, itp.
      • peterliberty Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 14:32
        Ale czy to powód do generalizowania i negatywnych ocen narodu w
        całej historycznej rozciągłości? Co powiedzieć należałoby przy
        Twojej logice o Niemcach? Zresztą, każdy człowiek jest
        odpowiedzialny za swoje czyny, nie ma znaczenia do jakiego narodu
        należy. Złe czyny pana X nie obciążają konta jego narodu, tylko
        konto pana X!

• leszlong Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 14:48
          Zgadzam się, ale dlaczego działania przykładowego Żyda-komunisty Mojsze Ch.
          obciążają konto narodu żydowskiego, a działania antysemity Jana Z. nie mogą
          obciążać narodu polskiego. Tu jest problem. Polacy uogólniają czyny innych
          narodów tj. obciążają dane narody za czyny poszczególnych jednostek czy nawet
          większych zbiorowości, ale tej samej zasady wobec Polaków nie wolno używać, bo
          to jest nadużycie. Dlaczego??? Twierdzenia o żydokomunie to jest brutalne
          uogólnienie takie samo jak stereotyp Ukraińca-rezuna, Polaka-katolika,
          Polaka-antysemity, Niemca-hitlerowca itd.
          • peterliberty Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 15:00
            Niczyje działania nie obciążają konta jego narodu, tak jak niczyje
            zasługi nie idą na konto narodu. Kto widzi to inaczej, jest w
            błędzie.

---------------
          • mokradlo5 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 17.01.08, 03:21
            bredzisz, komunizm byl budowany wylacznie przez Zydow i to wszedzie
            gdzie zaistnial w Europie,nawet na Kubie Fidel Castro to Zyd
      • sharn1 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 14:56
        Szanse na przeżycie zerowe? A nie przyszło ci matołku do głowy, że
        mieszkańcy stref przyobozowych byli pod specjalnym nadzorem? Że za
        przechowywanie uciekinierów z obozu (Żydów czy nie Żydów) groziło
        całej takiej rodzinie roztrzelanie? Rozumiem że ty byś wszystkich
        takich uciekinierów przechowywał, karmił i wyprawiał na drogę
        niezależnie od tego co ci grozi?
        Pozatym sprawdź sobie który naród ma najwięcej odznaczeń i medali
        nadawanych przez Żydów za pomoc w czasie wojny np. tytuły
        Sprawiedliwych wśród narodów Swiata a później krytykuj.
        Nie mówię że w Polsce nie istniał problem antysemityzmu bo INCYDENTY
        się zdarzały, ale robienie z Polaków jakiś wielkich antysemitów to
        czysta kpina i zakłamanie historii.
        • wj_2000 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 17:20
          sharn1 napisał:

> Szanse na przeżycie zerowe? A nie przyszło ci matołku do głowy

Mimo, żem matołek, wiele rzeczy przychodzi mi do głowy!
          Nadzór w strefie przyobozowej to sam chyba wymyśliłeś.

A powiedz mi, czemu Pani Wyrzykowska, która uratowała kilkoro Żydów
          z Jedwabnego, kryła się z tym przez wiele lat po wojnie, a w końcu,
          gdy sie wydało, musiała wyemigrować, bo tak jej dokuczli sąsiedzi.
          Po wojnie! Gdy Niemców już wieszano w Norymberdze.

Poczytaj pamiętniki doktora Wilkanowskiego ( o ile nie przekręciłem
          nazwiska) ze Szczebrzeszyna, patrioty, prześladowanego przez UB,
          mozna rzec wzorowego antykomunisty i działacza ruchu oporu z lat
          okupacji. Pisze on bez ogródek. Tylko partyzanci radzieccy
          przyjmowali i dawali szanse przeżyć żydowskim uciekinierom z
          miasteczka w czasach Zagłady. Partyzantka AK ( i jakieś tam inne jej
          odłamy) mordowała Żydów trafiających do lasu bez pardonu.
          I nie chodziło o strach przed NIemcami! W końcu partyzant jak wpadał
          w ich łapy, to z kretesem! Niezależnie od tego czy miał kolegę Zyda
          w pododdziale!

Mój, niezyjący już profesor, mawiał z zadumą: "cóż się dziwic
          prostym ludziom! Moja, wykształcona siostra, mawia do dzisiaj. Jaki
          ten Hitler był, to był, ale jedna rzecz zrobił dobrze. Że Żydów
          wymordował".
          Sam słyszałem tę opinię od wielu ludzi "przedwojennych" wielokrotnie.

I wreszcie Sprawiedliwi wśród.... Polska, z powodów niebywałych
          zresztą (szlachta którą interesowała tylko szabla i szklanka i
          chłopi, przez tę szlachtę ciemiężeni gorzej od murzyńskich
          niewolników w Ameryce), miała najwięcej Żydów na Świecie. Byli,
          mozna rzec zaproszeni do pełnienia funkcji "miastowych"
          czy "inteligenckich", bo mówiącym po polsku katolikom sie tego nie
          chciało. Prawie cały Holokaust to tereny Polski. Więc nic dziwnego,
          że nawet przyt procentowo najniższym udziale w ratowaniu Żydów, w
          liczbach bezwzględnych mamy ich dużo.
      • vice_versa Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 15:34
        Sprawa Treblinki...

Byliśmy przerażeni, poddani, upodleni... Niektórym zabrakło woli
        walki. Poddali się strasznej rzeczywistości. To jeszcze nie świadczy
        o winie Polaków. To pewien żydowski fatalizm. I strach... On nie ma
        barw narodowych.
      • ddyzma5 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 16.01.08, 14:03
        wj_2000 napisał:

>
        > Jestesmy (niezależnie od chlubnych wyjątków) sumarycznie, czy jak
        kto woli
        > statystycznie, wyjątkowo wrednym i nieudanym narodem. Naszymi
        wadami
        > obdzielić by można z dziesięć przecietnych, cywilizowanych narodów.
        >
        Większych bredni jeszcze nie czytałem.
        Mam wątpliwości o jaki naród Tobie chodzi.
        Nie wiem bowiem , czy jesteś z narodu żydowskiego czy polskiego.
        Tu na tym forum jest towarzystwo mieszane.
        A te cechy które opisałeś, nie pasują mi do polskiej nacji.

Ja jestem Polakiem mieszkającym już 28 lat poza Ojczyzną.
        Mieszkałem w wielu krajach, i poznałem wiele kultur.
        My Polacy, nie różnimy się od innych nacji niczym.
        Mamy pozytywne i negatywne cechy , jak każda inna nacja.
        Jednak, moim zdaniem, mamy więcej pozytywnych od innych nacji.
        Zawsze byłem dumny , i jestem, z tego, że jestem Polakiem.
        Im bardziej poznawałem inne nacje, i ich cechy , tym bardziej byłem
        świadomym Polakiem.
    • hong2 Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 15.01.08, 14:28
      Gosciu idzie na latwizne, rzuca lajno na swoj byly kraj zeby zbudowac kariere na amerykanskim uniwersytecie, przypodobac sie bogatym srodowiskom zydowskim. Recepta prosta, ale ta ksiazka to niewypal: nieiwelka objetosciowo jak na prace "naukowa" majaca temat traktowac wyczerpujaco, papier gazetowy, miekka okladka, cena $15. Wydawca bardzo sie stara trzymac niskie koszty bo wie ze to sie nie sprzeda. Nawet w zydowskiej dzielnicy wsrod ksiazek o wojnie wyglada to niepozornie.
      • barbara444 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 14:43
        a tem saks to kto i na jakim uniwersytecie
        sorosa lizydoopa
    • dyngos Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 14:30
      Trudno nie być antysemitą, jeśli stale ktoś ciebie tak nazywa. Mnie
      Żydzi obchodzili mniej więcej tyle co i inne nacje. Teraz czuję do
      nich niechęć.
      • peterliberty Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 14:34
        Proponuję - jeśli w ogóle - czuć niechęć tylko do Grossa. Bo tak to
        się zaczyna. Jakiś młody Żyd kiedyś kopnął młodego Adolfa w dupę i
        wyszedł z tego Holokaust i II wojna...

• barbara444 stalinizm w mediach znowi wraca 15.01.08, 14:42
          www.radiomaryja.pl/pdf/pdf.php?r=ar&id=930
          mihniki grosy go na sile wpychaja nad wisle
        • czarek1 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 14:43
          Moge sie zalozyc, ze wiekszosc krzykaczy na tym forum ksiazki Grossa
          nawet nie miala w reku. Srodowiska zblizone do Rydzyka wola
          wszytsko, co niewygodne zmiatac pod dywan, nie dopuscic do otwartej,
          uczciwej debaty. Ja te ksiazke czytalem. Zawiera opis aktow
          strasznych, niestety, wszystkie sa dokladnie udomukmentowane. Z
          faktami dyskutowac nie mozna. Gross nie oskarza wszystkich Polakow,
          mowi tylko,ze postawy antysemickie i przemoc byly dosc szeroko
          rozpoowszechnione.Mozna, natomiast, dyskutowac z jego interpretacja
          faktow, z ktora ja sie tez nie zgadzam. Ale wszytsko w atmosferze
          spokoju i kultury. Polska sie kompromituje na oczach cywilizowanego
          swiata, kiedy prokuratura zaczyna badac ksiazke. Przypomina to
          palenei na stosie ksiazek niewygodnych dla Hitlera. Ktos chec
          wprowadzac dyktature?
          • toojaam Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 14:51
            Najpierw myślałem, ze lepiej olać tą książkę, jak każdy produkt oszołoma. I sie
            dziwiłem, ze ktokolwiek chce to komentować.
            Ale teraz już przestałem sie dziwić, zawsze znajdzie sie ktoś kto nie przeczyta
            innych książek i bedzie wierzył w każdą tendencyjna intepretacje faktów.
            Mi szkoda czasu na czytanie bzdur i polemik, wystarczy jak autorytery, ktore
            znają sie na swojej dziedzinie, to skomentują.
          • leszlong Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 14:53
            wreszcie rozsądny głos. Gross tylko nam Polakom uświadamia, że były jednostki,
            które w czasie powojennym postawy antysemickie dalej propagowały i w praktyce
            stosowały, mimo działań hitlerowców. Pokazuje zniszczenie moralne spowodowane
            wojną, codzienną agresją. Zawsze łatwiej wyładować swoją frustrację na słabszym
            niż na silniejszym. Po wojnie to Żydzi byli tą słabszą stroną. To cierpieli - za
            wprowadzany komunizm, za zbrodnie hitlerowców, za zbrodnie armii radzieckiej i
            służb bezpieczeństwa ZSRR. Oni nie mieli na kim się wyżyć w Polsce. Uczynili to
            dopiero na Arabach, którzy dopiero w latach 70-tych nazwani zostali
            Palestyńczykami jako odrębny naród.
            • grendelek Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 16:57
              Pamietajmy, że antysemityzm w POlsce to nie efekt okupacji hitlerowskiej i
              planowego wyniszczenia Żydów (także Cyganów, etc.). Polski antysemityzm ma
              głębsze korzenie - niby dlaczego carska Ochrana sfabrykowała "Protokoły mędrców
              Syjonu"? Aby podsycyć nastroje antyżydowskie (carat był szczególnie "cięty" na
              "starozakonnych". Póxnien (z reszta po dziś dzień prawicowy beton paszkwil ten
              wykorzystuje). Pamietajmy też przesądy o zabijaniu dzieci na macę, profanowaniu
              hostii, etc. Co było przyczyna wielu pogromów juz w średniowieczu (niestety,
              choćby i w Poznaniu). Pamietajmy tez o falangisytch z (prawicowych) korporacji
              studenckich wybijajacych okna w żydowskich sklepikach. A getta ławkowe w pod
              koniec II RP?

Antysemityzm dziś, to nie tylko głupie do wcipy o Żydach w obozie, ale głęboko
              zakorzenione w świadomości pewnych środowisk określenia. Dlaczego kibole
              obrzucają się wyzwiskami związanymi z Żydami (RTS jude, jude jude...), dlaczego
              malują gwiazdę Dawida na szubienicy, jeśli chcą kogoś obrazić. To też jest
              antysemityzm.

Książek Grossa nie czytałem, ale uważam, że powinna odbyć sie rzeczowa dyskusja
              z tezami (bo z faktami nie mozna dyskutować, tylko pochylić głowę i przyjąć je
              z pokorą) jego książek. Wykorzystywanie do tego prokuratury jest największym
              błędem a wręcz głupotą.
      • praktyczna Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 15:44
        Coz za wrazliwosc ....
        ale jak my ciagle wyzywamy Niemcow od nazistow i hitlerowcow-
        mordercow.. to oni nie maja prawa sie oburzac i czuc do nas
        niecheci ...
        dyngos napisał:

> Trudno nie być antysemitą, jeśli stale ktoś ciebie tak nazywa.
        Mnie
        > Żydzi obchodzili mniej więcej tyle co i inne nacje. Teraz czuję do
        > nich niechęć.
        • dyngos Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 16:31
          Rzucasz się jak przewrażliwone, zakompleksione zwierzę (ratler?).
          Co to wogóle za porównanie? Akurat Niemcy nas bardziej szmacą niż my
          ich. Cała ta policyjna akcja przeciwbandycka na MŚ 2006
          przygotowywana na najazd polskich chuliganów - wiesz jaki to był
          poważny problem w Niemczech? "Ci polscy bandyci... ". I co się
          okazało? Okazało się dokładnie na opak! Weź kobito podnieś trochę
          głowę i spójrz kto cię bije. Warto, bo anonimowość dodaje kurażu
          oprawcom.
    • woytolo Słowa Kard.Dziwisza miażdżące. 15.01.08, 14:43
      Gross robi to dla pieniędzy, bo Polakiem nie jest...
      • sw.patryk Re: Słowa Kard.Dziwisza miażdżące. 15.01.08, 14:51
        CO wY DYSKUTANCI, o prostych twarzach i umyslach , myslacy jasno ,
        logicznie , patriotycznie i bogobojnie wiecie o antysemiryzmie w
        Polsce? Doswiadczyliscie tego kiedys? Wiekszosc z Was leczy swoje
        kompleksy , opluwajac inne nacje , bojac sie wysciubic nosa poza
        wlasny ciasny horyzont umyslowy.
        TAK POLSKA JEST WCIAZ KRAJEM ANTYSEMICKIM 1
        i wie o tym kazdy , kto tego doswiadczyl . Nacodzien.
        Obarczanie " innych" swymi niepowodzeniami , brakiem talentow i
        sukcesow jest tak naturalne , jak " oczywista oczywistosc" . Kogo w
        normalnym , cywilizowanym swiecie obchodzie , kto , jakich mial
        przodkow ? Oczywiscie Polakow . Krytykujacych ksiazki bez ich
        czytania. Dla Was , najlepiej byloby , gdyby wyniki wnikliwych badan
        wykazaly , ze Zydzi zabili sie sami , przedtem rozdajac hojnie
        swoje majatkli wsrod wspolmieszkancow miasta , czy wsi , gdzie
        mieszkali.
        • misza1000 Wspolmieszkancy? 15.01.08, 16:04
          sw.patryk napisał: "CO wY DYSKUTANCI, o prostych twarzach i
          umyslach"

Tak, mam leb konski zamiast twarzy i jestem dumny z tego! A gardze
          takim, ktory maske aktora nosi na twarzy i laszac sie planuje jak mi
          noz w plecy wbic.

"myslacy jasno, logicznie, patriotycznie i bogobojnie wiecie o
          antysemiryzmie w Polsce? Doswiadczyliscie tego kiedys?"

Z pewnoscia nie. Takze nie doswiadczylem rasizmu z powodu tego, ze
          jestem Murzynem. Mea culpa.

"Wiekszosc z Was leczy swoje kompleksy, opluwajac inne nacje, bojac
          sie wysciubic nosa poza wlasny ciasny horyzont umyslowy. TAK POLSKA
          JEST WCIAZ KRAJEM ANTYSEMICKIM 1 i wie o tym kazdy , kto tego
          doswiadczyl . Nacodzien."

I co z tego? Arabowie czy Zydzi, wsio rawno. Niespecjalnie za tymi
          semickimi plemionami przedpadam. Czyzbysmy mieli tutaj znowu do
          czynienia z przypadkiem kradziezy znaczenia slow? Tak samo jak ze
          slowem holokaust?

"Obarczanie " innych" swymi niepowodzeniami, brakiem talentow i
          sukcesow jest tak naturalne , jak "oczywista oczywistosc".

Przepraszam, ale mnie twoje kompleksy nie interesuja.

"Kogo w normalnym, cywilizowanym swiecie obchodzie, kto, jakich mial
          przodkow? Oczywiscie Polakow."

www.jdate.com/
          www.jqs.com/
          www.jsingles.com/
          nicejewish.com/
          www.frumster.com/
          itp., itd.

"Krytykujacych ksiazki bez ich czytania. Dla Was, najlepiej byloby,
          gdyby wyniki wnikliwych badan wykazaly, ze Zydzi zabili sie sami,"

Slyszales o Trzeciej Rzeszy?

"przedtem rozdajac hojnie swoje majatkli wsrod wspolmieszkancow
          miasta, czy wsi, gdzie mieszkali."

Wspolmieszkancow? Sami woleli zycie w gettach. Tak samo jak teraz w
          swoim rasistowskim entity.
          • sw.patryk Re: Wspolmieszkancy? 15.01.08, 17:26
            Ja tez nie jestem Murzynem , ale od wielu lat pracuje rowniez z
            Murzynami i nie czulem nigdy zadnej wyzszosci swojej nad Nimi.
            Tak , jak nie czulem tego wobec muzulmanow, Japonczyko czy
            Chinczykow . Kto Ci , probuje wbic noz w plecy ? Twoja chora
            imaginacja " misz 1000" , kaze chyba wbijac sobie samemu cos , ale
            nei w plecy , tylko w brzuch ( sepuku ?). Na szczescie te semickie
            plemiona za toba tez nie przepadaja i obawiam sie , ze zadne inne
            rowniez. Czy w ogole rozumiesz znaczenia slowa " Holocaust " ? To
            twoje kompleksy , nie moje . Radzilem sobie doskonale w Polsce i
            radze sobie w swiecie , bo nie ma we mnie nienawisci do " innych " .
            nIkt mi nigdzie noza w plecy nie wbijal , chociaz byli to ludzie
            innych ras , czy wyznan. Czy slyszalem ? Na szczescie urodzilem sie
            o wiele lat pozniej , ale i tak narazony jestem na czytanie ,
            sluchanie tak nacjonalistycznych , ksenofobicznych , niestety
            prostackich wynurzen , jak twoje . Najtwojsze, bo polskie, tak ?
            Tuwim, Wieniawski, Rubinstein, Hirszfeld zrobili dla Polski o wiele
            wiecej niz ludzie Twojego pokroju . W 1968 Polacy o Twojej
            mentalnosci wygonili tysiace madrych ludzi , doskonale
            wyksztalconych , kochajacych kraj w ktorym mieszkali w imie czystek
            etnicznych . I czy to ruszalo takich , jak ty ? Z cala pewnoscia
            nie. Problem rozwiazywal sie sam . Tak , jak i podczas wojny. O
            jakich ty gettach piszesz? Jak mieszkaja Polacy pracujacy w UK,
            Holandii , czy Niemczech. Zwlaszcza ci malo wyksztalceni.
            Greenpoint , Jackow , Milwauke , to jest dopiero ghetto. A czy
            slyszales o Zydach oswieconych , tzw. " Haskali " , czesto
            katolikow ? Jakie w ogole ma znaczenie dzisiaj , w czasch
            globalizacji to chorobliwe, chwilami prostacki podkreslanie
            przynaleznosci do swojej nacji ? Nikt nikomu nie zabrania byc
            Polakiem, Niemcem ,Rosjaniniem . Podlych , prymitywnych ludzi
            znajdziesz w kazdym narodzie. Dlatego przyzwoitosc tak jest
            dzisiaj wcenie. Dla ciebie zbyt wysokiej
            • misza1000 Politura zlazi przy pierwszym dotknieciu 16.01.08, 20:24
              sw.patryk napisał: "Ja tez nie jestem Murzynem, ale od wielu lat
              pracuje rowniez z Murzynami i nie czulem nigdy zadnej wyzszosci
              swojej nad Nimi. Tak, jak nie czulem tego wobec muzulmanow,
              Japonczyko czy Chinczykow."

Zupelnie nie na temat. Za duzo nerwow i emocji a za malo
              racjonalnego myslenia. Przypominam, ze chodzilo o to, ze nie mialem
              zamiaru czuc sie winnym za czyjes subiektywne poczucie nizszosci. W
              USA rosnie kolejna generacja ludzi na welfare, ktorym "cos sie
              nalezy" wlasnie z tutuly koloru skory i niewolnictwa, ktore mialo
              miejsce w XIX wieku. Nie mam zamiaru wczuwac sie w ich nieracjonalne
              leki i fobie tak jak nie mam zamiaru czuc sie winnym jakiemus
              wyimaginowanemu "starchowi przed antysemityzmem" w obecnej Polsce.

"Kto Ci, probuje wbic noz w plecy? Twoja chora imaginacja " misz
              1000", kaze chyba wbijac sobie samemu cos, ale nei w plecy, tylko w
              brzuch (sepuku ?).

Co za ytelygencyja! Co za weeeedza! A teraz do rzeczy: We
              wspolczesnym swiecie istnieje caly przemysl oparty na wydzieraniu
              sobie okruchow z panskiego, tzn. amerykanskiego stolu. Poniewaz
              podatnik amerykanski zgodzi sie, aby mu ukrasc ze stolu tylko pewna
              okreslona kwote, nalezy tak obrzydzic wszystkich innych zebrakow,
              aby Amerykanie nie chcieli im dawac swojej pomocy. Wewnatrz USA jest
              to walka toczaca sie pomiedzy Murzynami, Latynosami a wlasnie pro-
              Izraelskimi obywatelami USA pochodzenia zydowskiego. Na zewnatrz USA
              jest to walka o pieniadze dla Izraela lub na cele zapewniajace
              bezpieczenstwo Iraela. (np. lapowki dla Egiptu)

Pieniadze dla Izreala to mogly by byc pieniadze dla Polski. Zamiast
              dla Technionu - dla Politechniki Warszawskiej. Zamiast aby
              izraelskie firmy kradly technologie amerykanskie i sprzedawaly je
              potajemnie Chinom chcialbym, aby to robily polskie firmy. Chcialbym,
              aby polscy studenci wyksztalceni za pieniadze amerykanskiego
              podatnika zakladali nowe firmy high-tech i konkurowali z
              amerykanskimi firmami wygryzajac je z rynku.

"Na szczescie te semickie plemiona za toba tez nie przepadaja"

Do czasu udzialu Polski w bandyckiej napasci USraela na Irak nie
              bylo to prawda.

"i obawiam sie, ze zadne inne rowniez. Czy w ogole rozumiesz
              znaczenia slowa " Holocaust"?"

Ukradzione znaczenie, czy pierwotne, pochodzace z
              greki/laciny/francuskiego? Wychodzi niedouczenie czlonka plemienia
              wybranego, tak? A przeciez macie byc "narodem ksiazki"...

"To twoje kompleksy, nie moje. Radzilem sobie doskonale w Polsce i
              radze sobie w swiecie, bo nie ma we mnie nienawisci do "innych". Ikt
              mi nigdzie noza w plecy nie wbijal, chociaz byli to ludzie
              innych ras, czy wyznan. Czy slyszalem? Na szczescie urodzilem sie
              o wiele lat pozniej, ale i tak narazony jestem na czytanie,
              sluchanie tak nacjonalistycznych, ksenofobicznych , niestety
              prostackich wynurzen, jak twoje."

Ale oczywiscie zadnego odniesienia sie do przytoczonych stron
              internetowych "tylko dla plemienia wybranego". Jakiez to
              charakterystyczne. same inwektywy i zero faktow. I nie posiadajace
              zadnego znaczenia subiektywne "oceny". Jakiez to symtomatyczne dla
              tych, dla ktorych ksenofobem jest ten, komu nie podoba sie
              niemilosiernie falszujacy skrzypek pochodzenia zydowskiego.

"Najtwojsze, bo polskie, tak ? Tuwim, Wieniawski, Rubinstein,
              Hirszfeld zrobili dla Polski o wiele wiecej niz ludzie Twojego
              pokroju."

Ciekaw jestem jaka jest zasluga sw.patryka w sukcesach w/w? Ale
              znowu, logika nie jest jego mocna strona.

"W 1968 Polacy o Twojej mentalnosci wygonili tysiace madrych ludzi ,
              doskonale wyksztalconych, kochajacych kraj w ktorym mieszkali w imie
              czystek etnicznych. I czy to ruszalo takich, jak ty? Z cala
              pewnoscia nie. Problem rozwiazywal sie sam. Tak , jak i podczas
              wojny."

Ja nie obwiniam sw.patryka za historie, wiec dlaczego ja mam
              odpowiadac za moczarowcow?

"O jakich ty gettach piszesz?"

O zjawisku celowego braku asymilacji w spoleczenstwach, w ktorych
              zyli i zyja wspolczesnie Zydzi."

"Jak mieszkaja Polacy pracujacy w UK, w Holandii, czy Niemczech.
              Zwlaszcza ci malo wyksztalceni. Greenpoint, Jackow, Milwauke , to
              jest dopiero ghetto. A czy slyszales o Zydach oswieconych, tzw. "
              Haskali , czesto katolikow ? Jakie w ogole ma znaczenie dzisiaj , w
              czasch globalizacji to chorobliwe, chwilami prostacki podkreslanie
              przynaleznosci do swojej nacji?"

Znowu nie na temat.

Nikt nikomu nie zabrania byc Polakiem, Niemcem ,Rosjaniniem.
              Podlych, prymitywnych ludzi znajdziesz w kazdym narodzie. Dlatego
              przyzwoitosc tak jest dzisiaj wcenie. Dla ciebie zbyt wysokiej"

Inwektywy, sama zolc i brak tresci.
    • old.european oj oj.. taaakie rzeczy sie dzialy u was?. nono.. 15.01.08, 14:47
      Musze polecic znajomym... Staraja sie miec dobre zdanie, ciekawe jak
      sobie z tym oradza...
    • marek123481 a korzenie to Zydzi Gross ,Morel,Wolinska,Urban.. 15.01.08, 14:50
      itd.

Oni samemu prowokuja antysemityzm swoim skrajnym antypolonizmem.
    • j.an Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 15.01.08, 14:51
      Przeczytałem tą książkę i mimo wielkiej promocji uczucia mam mieszane,akurat
      jestem z tej rodziny gdzie moja babcia w latach wojny ukrywała dziecko
      żydowskie.Wcale nie jest tak, że Polacy to antysemici, taką nam przypadłosć
      się przypisuje od lat a walka z tym zjawiskiem jest bardzo trudna.Problem tkwi
      gdzie indziej chodzi prawdopodobnie o stworzenie atmosfery zagrożenia dla
      ludności Zydowskiej pochodzenia Polskiego zamieszkałego w Izraelu,którzy coraz
      częściej chcą opuścić Izrael ze względu na zagrożenie dla swoich rodzin i w
      trosce o przyszłość swoich dzieci i starają sie o obywatelstwo Polskie z
      zamiarem zamieszkania w demokratycznym kraju z którym ich wiele łączy.Po
      kilku pobytach i odwiedzeniu rodzin które jeszcze żyją ich pogląd na
      propagandę jaką mają u siebie się zmienia.Co ciekawe,że propagandę tą sieją
      wśród nich ludzie którym powodzi się bardzo dobrze i nigdy nie mają zamiaru
      wrócić do Izraela ani ich dzieci,tylko na siłę zatrzymać tam tubylców już
      mieszkających a spędzonych z całej europy wschodniej i ZSRR,dlatego takie
      publikacje piszą.A swoją drogą KK w Polsce po wojnie nie zajął stanowczego
      stanowiska.
      • cloclo80 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 15:00
        Żydzi podobnie jak żadne inne mniejszości nie są nam w kraju potrzebne. Ich
        pobyt tutaj będzie automatycznie rodzić konflikty których dzięki ich
        nieobecności nie mamy.
        • dalatata Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 15:05
          no prosze, sadzilem ze propozycje czystek etnicznych to troceh za za
          duzo. ael jednak zawsze sie znajdzie kretyn, ktory chce czesc
          obywateli usunac, bo mu cos nie pasuje.

coclo80 - jetes kretynem. zwyklym rasistowskim kretynem.
        • peterliberty Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 15:05
          Zobaczymy jak demografia spowoduje, że nie będzie komu sfinansować
          Twojej emerytury. Od razy rura zmięknie ;-)

---------------
    • organmaster Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 15.01.08, 14:51
      wyrwać polski antysemityzm z korzeniami - ciekawa fraza
      dendrologiczno-dentystyczna; bikonty wy nasze, gross-egzegeci -
      pióra w dłoń, szukajcież tej mandragory polskiego antysemityzmu,
      semityzmu, itp. itd.; tylko nie zapominajcie o cyganach, błagam -
      bom miłośnik horrorów
      • pies_na_prawizne Dlaczego Polakow nie lubi sie coraz bardziej?? 15.01.08, 15:00
        po wojnie nie bylo dnia zeby nie uslyszec w sklepie, na ulicy czy w
        sali do religii, a nawet w domach zwroty: brudne Zydki, chytry i
        chciwy jak Zyd, wstretne Zydzisko itp. i tak pozostalo i sie nasila
        i nikt niec nie mowi, i wszystkim z tym dobrze.
        Nie widzialem na zadnym forum zeby sobie ktos postawil pytanie:

dlaczego nas Polakow coraz bardziej w Europie nie lubia?????? a to
        obleja benzyna i podpala, a to zamkna w ghettcie jak niewolnikow, a
        to zgwalca, a to patrza jak na zlodziei, ba!!! w Sztokholmie
        personel sklepow ma nauke intensywnego polskiego, zeby "wylawiac
        zlodziei w tlumie, a to biora nas za kombinatorow i cwaniaczkow itp
        Dlaczego tak nas nie lubia coraz bardziej?????odpowiedzcie sobie sami
        • cloclo80 Re: Dlaczego Polakow nie lubi sie coraz bardziej? 15.01.08, 15:03
          To nie ma żadnego związku z antysemityzmem, ponieważ nie leją nas za tłuczenie
          Żydów, tylko za pospolite draństwo.
          • pies_na_prawizne Re: Dlaczego Polakow nie lubi sie coraz bardziej? 15.01.08, 15:10
            cloclo80 napisał:

> To nie ma żadnego związku z antysemityzmem, ponieważ nie leją nas
            za tłuczenie
            > Żydów, tylko za pospolite draństwo.
            ------------------------------

do tych wszystkich poczynan doloz jeszcze antysemityzm i rasizm, ja
            nie rzucam klod pod nogi Polakow, bo nigdy w Polsce ZADNA TOLERANCJA
            (nawet dla slabych czy starych, ktorzy tak ogolnie nie sa szanowani
            nawet we wlasnych rodzinach ), nie byla wpajana do moralnosci i
            kultury narodowej (nie mow mi ze nieprawda) wiec do narodu, ktory
            nie byl do tego zachecany i nauczony nie mozna miec wszystkich
            pretensji swiata, ale tolerancji mozna uczyc sie cale zycie tylko
            trzeba chciec, czlowiek zamkniety na problemy innych nigdy nie
            bedzie tolerancyjny
            • misza1000 Re: Dlaczego Polakow nie lubi sie coraz bardziej? 15.01.08, 16:28
              pies_na_prawizne napisał: "ja nie rzucam klod pod nogi Polakow, bo
              nigdy w Polsce ZADNA TOLERANCJA (nawet dla slabych czy starych,
              ktorzy tak ogolnie nie sa szanowani nawet we wlasnych rodzinach),
              nie byla wpajana do moralnosci i kultury narodowej"

O porządku, nikt mężczyzn i dam nie ustawiał,
              A każdy mimowolnie porządku pilnował.
              Bo Sędzia w domu dawne obyczaje chował
              I nigdy nie dozwalał, by chybiano względu
              Dla wieku, urodzenia, rozumu, urzędu.
              "Tym ładem - mawiał - domy i narody słyną,
              Z jego upadkiem domy i narody giną".
              Więc do porządku wykli domowi i słudzy;
              I przyjezdny gość, krewny albo człowiek cudzy,
              Gdy Sędziego nawiedził, skoro pobył mało,
              Przejmował zwyczaj, którym wszystko oddychało.
              • chateau Re: Dlaczego Polakow nie lubi sie coraz bardziej? 15.01.08, 17:21
                A nie napisał tego przypadkiem spolszczony litewski żyd? ;-)
                • misza1000 Re: Dlaczego Polakow nie lubi sie coraz bardziej? 16.01.08, 20:30
                  chateau napisał: "A nie napisał tego przypadkiem spolszczony
                  litewski żyd? ;-)"

Nie zapomnij dodac, ze Matka Boska byla Zydowka. Lubie dyskusje na
                  poziomie.
                  • mirawayne Re: Dlaczego Polakow nie lubi sie coraz bardziej? 29.01.08, 03:49
                    Misza1000 tak to jest"cytując biblie"Matka boska zydowka która na
                    imię miala Miriam a jej maż Józef tez Żyd, i według wyznania
                    żydowskiego dziecko urodzone przez matkę zydowke to jest
                    automatycznie uznane jako żydowskie dlatego ze w tych czasach bylo
                    dużo wojen i wygnanie do Egiptu do niewoli. Kobiety i dziewczyny
                    były często gwałcone tak ze nie wiadomo kto byl ojcem(do dziś dużo
                    się nie zmieniło) tak żeby nie wiem co byście pisali przeciwko Żydom
                    to nie zmienia tego faktu ze my wszyscy mamy korzenie
                    zydowskie.Chcala bym uświadomić tych którzy nawet swojej religii
                    katolickiej nie znają ze istnieje pierwszy testament i drugi ktory
                    powstał po narodzeniu Chrystusa ktory byl nazwany po urodzeniu
                    Joshua i żydowska religia to jest po prostu pierwszy testament
                    jedynie jest ta ruznica ze Żydzi nie uznali ze Jezus jest Mesjaszem
                    i do tej pory wierzą ze ich Mesjasz przyjdzie bo według pierwszego
                    testamentu jak przyjdzie Mesjasz to ci wszyscy którzy zmarli byli
                    szlachetni powstaną z grobów ale tak się nie stalo i tylko Jezus
                    powstal.Duzo ludzi pisze tutaj przerozne głupoty i nie maja pojęcia
                    co pisza.Ja sama nie jestem religijna tylko po prostu lubię czytać i
                    szukać fakty co radze tez innym a szczególnie przedstawicieli
                    rzymsko-katolickich.
            • highalt Aj Waj Aj Waj Oto moralnosc Samowybrancow 15.01.08, 21:45
              I love internet... ha ha ha

www.youtube.com/watch?v=OqoGiSi0HUo
              www.youtube.com/watch?v=DhVTgK0P6cY&feature=related
              www.youtube.com/watch?v=3--5_eaaSmw&feature=related
    • jakks Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 15.01.08, 14:58
      prawda i sprawiedliwosc zwyciezy.
    • remik.bz Chyba jestem "antysemitą" 15.01.08, 15:00
      Kilka miesięcy temu widziałem jak izraelscy ochroniarze (coś jak CBA
      i ABW razem) pobili na krakowskim Kazimierzu kilku uczniów
      pobliskiego liceum.
      Chlopaki zaczęli "podrywać" izraelskie dziwczyny z "chronionej"
      wycieczki. Dzieczyny były zadowolone.
      Za to zostali rzuceni na glebe i pobici.
      Przyjechali polscy policjanci , gdzies dzwonili i odjechali.
      Nawet nie wylegitymowali izraelskich bandytów.
      Chyba jestem "antysemitą" (bez pomocy Grossa)
      • pies_na_prawizne Re: Chyba jestem "antysemitą" 15.01.08, 15:03
        remik.bz napisał:

> Kilka miesięcy temu widziałem jak izraelscy ochroniarze (coś jak
        CBA
        > i ABW razem) pobili na krakowskim Kazimierzu kilku uczniów
        > pobliskiego liceum.
        > Chlopaki zaczęli "podrywać" izraelskie dziwczyny z "chronionej"
        > wycieczki. Dzieczyny były zadowolone.
        > Za to zostali rzuceni na glebe i pobici.
        > Przyjechali polscy policjanci , gdzies dzwonili i odjechali.
        > Nawet nie wylegitymowali izraelskich bandytów.
        > Chyba jestem "antysemitą" (bez pomocy Grossa)
        ---------------------

czy dlatego ze twoj sasiad kradnie to i ty tez bedziesz???jak skocze
        z mostu do rzeki ty tez skoczysz???
        • praktyczna Re: Chyba jestem "antysemitą" 15.01.08, 15:58
          Piesku .. nie zebym miala cos do Ciebie .. ale skocz :))) moze remik
          tez sie pokusi :)))a z rzeki to ja juz Cie uratuje :)))

pies_na_prawizne napisał:

> remik.bz napisał:
          >
          > > Kilka miesięcy temu widziałem jak izraelscy ochroniarze (coś jak
          > CBA
          > > i ABW razem) pobili na krakowskim Kazimierzu kilku uczniów
          > > pobliskiego liceum.
          > > Chlopaki zaczęli "podrywać" izraelskie dziwczyny z "chronionej"
          > > wycieczki. Dzieczyny były zadowolone.
          > > Za to zostali rzuceni na glebe i pobici.
          > > Przyjechali polscy policjanci , gdzies dzwonili i odjechali.
          > > Nawet nie wylegitymowali izraelskich bandytów.
          > > Chyba jestem "antysemitą" (bez pomocy Grossa)
          > ---------------------
          >
          >
          > czy dlatego ze twoj sasiad kradnie to i ty tez bedziesz???jak
          skocze
          > z mostu do rzeki ty tez skoczysz???
          >
      • peterliberty Re: Chyba jestem "antysemitą" 15.01.08, 15:08
        Spróbuj kiedyś poderwać Marię Kaczyńską. Może znielubisz PiS? :-)

---------------
      • indris Re: Chyba jestem "antysemitą" 15.01.08, 15:47
        Sprzeciw wobec działań państwa Izrael to NIE jest antysemityzm, chociaż
        niektórzy tak to próbują przedstawiać. W tym sprzeciwie uczestniczy wielu Żydów.
        • remik.bz Dlatego był cudzysłów 15.01.08, 22:37
          indris napisał:

> Sprzeciw wobec działań państwa Izrael to NIE jest antysemityzm,

Wiem. Dlatego słowo "antysemita" było w cudzysłowie
    • jakks Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 15.01.08, 15:01
      skad gross to wszystko wie?
      • cloclo80 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 15:04
        Palił zioło?
    • pw2221 ja mu odpowiem krótko i dobitnie spieprzaj dziadu 15.01.08, 15:02
      ... z tymi swoimi obsesjami, my Polacy nienawiści sercach do nikogo
      nie chowamy a wielu życie straciło w okupację żeby ratować twoich
      ziomków a ty zamiast brechać o antysemityzmie pokaż mi teraz ilu
      Żydów zginęło by ratować Polaków ... albo spadaj ???
      • m15 ale jaja,esesman ostrzega przed antysemityzmem 15.01.08, 15:04
        spieprzaj dziadu,hitlerowska mendo
        • pies_na_prawizne m15- czy we lbie sie pomieszalo??? 15.01.08, 15:18
          m15 napisał:

> spieprzaj dziadu,hitlerowska mendo
          ------------------------

jak czlowiek urodzony w 1947 r w Warszawie moze byc esesmanem????to
          po 47 roku byla jeszcze jedna wojna?? Internet sluzy ludziom
          spragnionym swiata, idioci nie potrzebuja wiecej niz "forum"
        • markusk Re: ale jaja,esesman ostrzega przed antysemityzme 15.01.08, 15:44
          O co ci chodzi przygłupie, po....ało?
          • waldemar591 Re: ale jaja,esesman ostrzega przed antysemityzme 15.01.08, 17:22
            Prawdopodobnie pomylono Grossa z Grassem.
          • kerrmit20 Chodzi o Guntera Grassa - esesmana,lewicowca,pasi? 15.01.08, 17:25
    • kgr2 Antysemityzm to reakcja obronna Polaków 15.01.08, 15:03
      • peterliberty Re: Antysemityzm to reakcja obronna Polaków 15.01.08, 15:11
        Jeśli tak, to potwierdza to niestety niemieckie stereotypy o głupich
        Polakach, bo trudno o głupszą reakcję obronną...

---------------
      • markusk Re: Antysemityzm to reakcja obronna Polaków 15.01.08, 15:46
        Reakcja obronna w stosunku do czego? Cóż to za nowatorska teoria?
    • vice_versa Masz rację, Gross jątrzy 15.01.08, 15:08
      Piszę to jako Żyd. Bardzo nie podoba mi się ton, intencja
      publicystyki Grossa. Historia powinna zbliżać narody, rozdrapywanie
      ran i kultywowanie poczucia krzywdy jest świadectwem braku
      dojrzałości i wizji pojednania.

Człowiek który robi z trudnych kart historii źródło dochodu i
      medialnej popularności nie jest wart szacunku, dokładnie w tym samym
      stopniu co inny abnegat z tytułem profesorskim- Bender.

Zawsze można robić niesprawiedliwe uogólnienia dotyczące narodu.
      Niegodziwym jest krytyka innych narodów przy totalnym braku
      zainteresowania własnym narodem. W Polsce ludzie wybitni krytykowali
      własny naród mówiąc mu w oczy prawdy niewygodne.

Kiedy Gross napisze książkę rozprawiającą się z mitem martyrologii
      żydowskiej? Nigdy i to jest łajdactwo intelektualne.

Gross, jakby nie patrzeć Żyd, upodobał sobie wmawianie poczucia
      krzywdy i krytykę narodu polskiego. I jako Żyd uznaję to za
      haniebne. Mam wrażenie że niektórzy Żydzi nie przeskoczyli
      intelektualnie kryterium narodowościowego, mentalnie nie dorośli do
      naszych czasów, intelektualnie tkwią w zabobonie który uznaje naród
      za kategorię podstawową. W dodatku zmusza takich jak ja, do
      posługiwania się tym kryterium jako rzeczywistym, istniejącym i
      realnym. Są to, panie Gross, kryteria RASISTOWSKIE i my Żydzi
      najlepiej wiemy co przez nie straciliśmy na tej polskiej ziemi, i
      właśnie nam Żydom powinno najbardziej zależeć by odesłać te mierne
      kryteria do lamusa, a nie wskrzeszać demony i kultywować własne
      poczucie krzywdy.
      • misza1000 Re: Masz rację, Gross jątrzy 15.01.08, 16:42
        Absolutnie sie zgadzam.

Nie mam recepty na to, jak opisywac takie tragiczne fakty jak
        polskie szmalcownictwo czy korzystanie z cudzego nieszczescia. Nie
        wiem, jak opisywac wspoldzialanie z okupantem zydowskich przywodcow
        w gettach podczas wysylki ich mieszkancow do obozow zaglady.

To sa dla mnie za trudne sprawy. Wlos sie jezy na glowie i
        przyznaje, ze czuje sie bezradny. Ale tez nigdy by mi do glowy nie
        przyszlo aby samemu zaczynac jakies pouczeniowo-rozliczeniowe
        dyskusje z Zydami na takie tematy.

Nie wydaje mi sie, zeby wspolczesne pokolenia mogly cos z tego
        zrozumiec i skorzystac. Przeciez jak mama i tata w domu nie
        nauczyli, iz kopanie kota czy psa jest zle to nastolatek ma sie tego
        nauczyc od policjanta? Wolne zarty. Wtedy jest juz za pozno.
        Sumienie mamy wszyscy i prosze mi nie mowic, ze tak nie jest.

Jatrzyc mozna dla pieniedzy albo/i "prowadzac wojne z calym
        swiatem". Wydaje mi sie, ze zbyt wiele osob robi zarowno jedno jak i
        drugie.
      • vali44 To nie Gross, a historia, jątrzy... 15.01.08, 21:03
        Japonczycy Amerykanom - kamikaze, to Amerykanie Japonczykom - bombe
        atomowa. A mimo to dzisiaj - "kochajmy sie". Jakim sposobem? Bo ni
        jedni, ni drudzy nie oklamuja siebie samych, usprawiedliwiajc
        kamikaze czy minimalizujac bombe. Ja pisze to jako "Polak", ktory
        czytajac to co pisze moj przedmowca nie ma watpliwosci, ze jesli
        tenze jest Zydem, za jakiego sie podaje, to ja jestem tramwaj.
        I jesli mi ten "oburzony" klamca chce udowodnic ze sie myle, niech
        sie ujawni, a otrzyma ode mnie 500 zlotych nagrody. No, prosze...
        To wlasnie on, i tacy jak on, jatrza i warcza, zamiast chciec
        rozumiec co lezalo, czy lezy, y u podstaw rzezi w Kielcach.
        Wygodniej udawac przez 60 juz lat, ze nie bylo tam nic wielkiego.

Dla kazdego historyka jest miejsce na polce, dla Grossa tez. Dla
        mojego przedmowcy-"Zyda", jeszcze troche a tez znajdzie dla Grossa
        miejsce na polce, tyle ze na cmentarzu.

Wysilek pojednania, po obu stronach, to nie upiekszac historie, a
        przyszlosc...
        • vali44 Re: To nie Gross, a historia, jątrzy... 15.01.08, 21:09
          pisalem to w odpowiedzi na jatrzenie 'vice-versa', by bylo jasne,
          jesli nie jest...
    • zdr1 Do wiezienia z nim! 15.01.08, 15:11
      Mozna bylo zamknac Irvinga, to tym bardziej tego antypolaka. W Polsce z
      korzeniami trzeba wyrwac antypolonizm, szeroko rozpowszechniony w mediach,
      instytucjach kultury, itp.
      • cesarz_lodow_smietankowych Re: Do wiezienia z nim! 15.01.08, 15:14
        Jak czytam takie posty jak twój to przestaje mnie dziwić zjawisko ,,antypolonizmu".
        • wet3 Re: cesarz_lodow_smietankowych 15.01.08, 15:25
          cesarz_lodow_smietankowych napisał:

> Jak czytam takie posty jak twój to przestaje mnie dziwić
          zjawisko ,,antypolonizmu.

Z pewnoscia rozumem nie grzeszysz!!! A moze bys przemyslal dlaczego
          holokaust geszeft prawie kazdego dnia wciska nam antysemityzm na
          sile?
          • peterliberty Re: cesarz_lodow_smietankowych 15.01.08, 15:31
            Moze dlatego, ze panicznie boja sie powtorki z rozrywki?

---------------
      • peterliberty Re: Do wiezienia z nim! 15.01.08, 15:15
        OK, kogo jeszcze zamykamy za poglądy? Kwaśniewski? Sierakowski?
        Palikot?

---------------
        • wet3 Re: peterliberty 15.01.08, 15:33
          peterliberty napisał:

> OK, kogo jeszcze zamykamy za poglądy? Kwaśniewski? Sierakowski?
          > Palikot?
          ----------
          > Reality has a well-known liberal bias.

Jak potrafili zamknac Irvinga, to powinno sie zamknac Grossa gdyz on
          klamie wiecej od Irvinga i celowo rozsiewa antysemityzm.
          PS - Palikot powinien byc poddany leczeniu psychiatry, a Kwasniewski
          za parodie w Jedwabnem powinien byc prawidlowo osadzony. Zgodnie z
          Konstytucja jego psim obowiazkiem jest bronic honoru Polski a on na
          zamowienie holokaust inrustry oczernil nasza Ojczyzne.
          • peterliberty Re: peterliberty 15.01.08, 15:41
            Zdaniem Rydzyka Lech Kaczynski tez oczernil ojczyzne. Impeachment?

---------------
      • wet3 Re: zdr1 15.01.08, 15:20
        zdr1 napisała: > Do wiezienia z nim!

> Mozna bylo zamknac Irvinga, to tym bardziej tego antypolaka. W
        Polsce z
        > korzeniami trzeba wyrwac antypolonizm, szeroko rozpowszechniony w
        mediach,
        > instytucjach kultury, itp.

Masz racje. Miejsce dla takich swinskich podzegaczy jak Gross jest
        tylko w pierdlu.
        • pies_na_prawizne wet3- nie gebowac, na szose "tirowko" do roboty 15.01.08, 15:32
          wet3 napisał:

> zdr1 napisała: > Do wiezienia z nim!
          >
          > > Mozna bylo zamknac Irvinga, to tym bardziej tego antypolaka. W
          > Polsce z
          > > korzeniami trzeba wyrwac antypolonizm, szeroko rozpowszechniony
          w
          > mediach,
          > > instytucjach kultury, itp.
          >
          > Masz racje. Miejsce dla takich swinskich podzegaczy jak Gross jest
          > tylko w pierdlu.
          -----------------------

a twoj na szosie albo w Tworkach
          • wet3 Re: czerwony pies 15.01.08, 15:37
            wet3 napisal:
            > Masz racje. Miejsce dla takich swinskich podzegaczy jak Gross jest
            > > tylko w pierdlu.
            > -----------------------
            > a twoj na szosie albo w Tworkach

Widac, ze obok germanofilstwa uprawiasz doglebna i dozgonna milosc
            do narodu wybranego. Ile srebrikow za to dostajesz, czerwony
            psie???!
            PS - Pewnie ruskich tez bardzo kochasz!
            • pies_na_prawizne Re: wet3 bolszewicka-gnido 15.01.08, 15:42
              wet3 napisał:

> pies_na_prawizne napisał:
              > wet3 napisal:
              > > Masz racje. Miejsce dla takich swinskich podzegaczy jak Gross
              jest
              > > > tylko w pierdlu.
              > > -----------------------
              > > a twoj na szosie albo w Tworkach
              >
              > Widac, ze obok germanofilstwa uprawiasz doglebna i dozgonna milosc
              > do narodu wybranego. Ile srebrikow za to dostajesz, czerwony
              > psie???!
              > PS - Pewnie ruskich tez bardzo kochasz!
              ---------------------------

ja i ciebie kocham, ja wszystkich kocham tych co mnie szanuja, a
              tych co mnie nie szanuja, poprostu ignoruje, ty to komuszka jestes z
              krwi i kosci, uwielbiasz czerwony kolor, tak nim szafujesz na lewo i
              prawo, kazdy kto nie PiSkomuna, to czerwony, pewno dlatego zmienilas
              swoje miejsce, juz nie pod Koninem a pod ruska granica uprawiasz
              kszakoterapie
              ps
              nie zapomnij o kondonach!!!!!!!u ruskich wiecej HIV-a niz w Polsce
              • misek-to-ja Re: wet3 bolszewicka-gnido 15.01.08, 17:42
                Czytając Twoje posty wyciągam wniosek, że nie tylko jesteś czerwonym
                psem, ale również zwykłym chamem i sku.....em. Twoje wyzwiska i
                pomówienia wobec adwersarzy najlepiej o tym świadczą. Trochę kultury
                szmaciarzu!!!!
            • drojb Re: Szkoda Wet, że ty kochasz tylko siebie 15.01.08, 21:52
              nie jest ci nudno?
      • pio765 Re: Do wiezienia z nim! 15.01.08, 17:46
        zdr1 napisała:

> Mozna bylo zamknac Irvinga, to tym bardziej tego antypolaka. W Polsce z
        > korzeniami trzeba wyrwac antypolonizm, szeroko rozpowszechniony w mediach,
        > instytucjach kultury, itp.

tak, tak. A najlepiej reaktywować pewną instytucję w oświęcimiu, i wszystkich żydków tam zamknąć. Bo inni też mają japy i mogą gadać na jaśnie panów polaków. Nie tylko Gross...
      • kakareich synek,zapalilbys ty stosy razem z Dziwiszem,co ?! 17.01.08, 01:11
    • ddyzma5 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 15:15
      Zadziwiające jest naprawdę, iż Gross mówi o faktach historycznych.
      Panie Gross, historia to jest przeszłość, a jej nie da się zmienić,
      tak jak to Pan cały czas usiłuje zrobić.
      Historii nie dopasowuje się do własnych potrzeb, nie omija się
      faktów, nie manipuluje się nimi.
      Za jakiego naukowca się Pan uważa, czy Pan wie w ogóle co to jest
      nauka ?
      Ty biedny człowieku, zachowujesz się jakbyś tytuł prof. kupił sobie
      na bazarze.
      Niestety rozumu na bazarze nie da się kupić.
      Powinien Pan być pociągnięty do odpowiedzialności karnej, za te
      kłamstwa w paszkwilach „Sąsiedzi” i „Strach”.
      Powinny być Panu odebrane wszelkie tytuły naukowe, bo jesteś,
      biedny człowieku, pośmiewiskiem nauki. Kpisz sobie z niej.
      Nie masz nawet szacunku do zamordowanych ludzi w Jedwabnym i
      Kielcach.
      Starasz się tylko zrobić na ich zwłokach GESZEFT .
      • peterliberty Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 15:20
        Słowa święte (z początku). Dedykuję je zwolennikom
        prowadzenia "polityki historycznej".

---------------
      • dalatata Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 15:32
        to ja proponuje historykow na Mdagaskar, bo pisza o czyms czego nie
        da sie zmienic. zostawic tylko tych co, pisza ze Polacy byli cacy i
        pod Czestochowa.....i wybitnych polskich patriotach jak Rydzyk i
        Jankowski.

wreszcie bedziemy mieli dobra historie. ale sie naczytamy
        • ddyzma5 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 16:37
          Oceny historycznej można ocenić tylko na podstawie dowodów.
          Dowody są jednak przeciwko tezie Grossa, on po prostu nie chce uznać
          dowodów , które przemawiają przeciwko jego tezie.
          Tak opisała jego twórczość autorską prasa zachodnia.
          Neue Zürcher Zeitung, 12.09.2001
          W tym cytacie jednoznacznie jest napisane że:
          Gross kierował się nie rozsądkiem naukowca, który korzysta
          z Aktów archiwalnych . Ale kierował się przede wszystkim
          przypuszczeniami. Naukowiec który omija Archiwa , jest po prostu
          profanacją nauki.
          Co to ma wspólnego z nauką ??
          Nic.
          Jego książki nie mają żadnej wartości historycznej.
    • partyboi Dziadkowie antysemici 15.01.08, 15:16
      Moi dziadkowie są bardzo porządnymi ludźmi, jednak mam wrażenie, że antysemityzm
      wyssali z mlekiem matki, a wszystko utrwaliło się tuż po wojnie.
      Dziadek opowiadał, że przed wojną w szkole niektórzy smarowali kolegom-Żydom
      usta słoniną.
      Po wojnie każdy człowiek na stanowisku państwowym "pachniał Żydem" - czy to pod
      oryginalnym czy też pod zmienionym nazwiskiem.
      W czasach, gdy byłem w szkole podstawowej (wczesne lata 90.) opowiadało się
      dowcipy o Żydach typu: Ilu Żydów mieści się w Fiacie 126p? 104 - 4 na
      siedzeniach, 100 w popielniczce. Dopiero po latach zacząłem dochodzić do
      wniosku, że coś tu jest nie w porządku.
      Niestety, wydaje się, że antysemityzm Polaków, szczególnie tych starszych to
      rzecz powszechna.
      Nie jestem polonofobem, nie jestem skrajnym lewakiem, nie jestem "żydofilem".
      Po prostu obserwuję i słucham i to wszystko mi się nie podoba.
      • pies_na_prawizne Re: Dziadkowie antysemici 15.01.08, 15:24
        i to jest wlasnie problem, w mojej rodzinie tez tak bylo, mowilo sie
        przy dzieciach i opowiadalo rozne historie o "Zydkach z
        naprzeciwka", probowalem rozgrzeszyc dziadkow czy rodzicow, ze ich
        tez ich nikt nie nauczyl jak postepowac w zyciu, byli ludzmi
        uczciwymi ale prostymi, ale dzis to do mnie nie przemawia, bo skoro
        nauczyli nas szanowac "swoich", dlaczego nie nauczyli tolerancji do
        wszystkiego "co odmienne"???Na szczescie czasy sie zmienialy tak
        szybko jak technika, a my mlodzi spragnieni nowoczesnosci, rowniez
        nowoczesniej i humanitarniej patrzylismy w swiat, na szczescie dla
        naszych dzieci
      • zdr1 Re: Dziadkowie antysemici 15.01.08, 15:29
        partyboi napisał:

> Niestety, wydaje się, że antysemityzm Polaków, szczególnie tych >starszych to
        rzecz powszechna.

Za to ty jestes spreparowanym kretynem, ktoremu wpajano od dziecinstwa zydofilie
        w mediach i szkole. Tacy jak ty uwazaja, ze wspominanie o polskich ofiarach
        wojny to "martyrologia" i "obciach". To jest wlasnie skutek antypolskiej
        propagandy, ktora zalewa Polske od 20-stu lat. Tymczasem wystarczy sobie tylko
        uswiadomic, ze w czasie wojny zginelo 3 mln Polakow, to wystarczy. To daje
        srednio 1500 osob przez ponad 5,5r, dzien w dzien! Ten narod walczyl o
        przetrwanie, a nie byl na wczasach, gdzie dla rozrywki mozna bylo pogonic zyda
        po lesie. No ale tego oczywiscie nie bedzie wiedzial nie tylko amerykanski
        czytelnik, ale nawet spreparowany absolwent polskiej szkoly. Ktos widac zadbal o
        to, zeby nie wychowac "nacjonalistow".
        • pies_na_prawizne Re: Dziadkowie antysemici 15.01.08, 15:37
          zdr1 napisała:

srednio 1500 osob przez ponad 5,5r, dzien w dzien! Ten narod walczyl
          o
          przetrwanie, a nie byl na wczasach, gdzie dla rozrywki mozna bylo
          pogonic zyda
          po lesie.
          -------------------------------

dlaczego Zyda, a nie Polaka np.? w czym jestes superieure od Zyda,
          Chinczyka czy Laponczyka?????
          >
          >
          > >
          • zdr1 Re: Dziadkowie antysemici 15.01.08, 15:42

> dlaczego Zyda, a nie Polaka np.? w czym jestes superieure od Zyda,
            > Chinczyka czy Laponczyka?????

Gosciu... masz rzeczywiscie nasrane pod deklem.
            • pies_na_prawizne Re: Dziadkowie antysemici 15.01.08, 15:48
              zdr1 napisała:

>
              >
              > > dlaczego Zyda, a nie Polaka np.? w czym jestes superieure od
              Zyda,
              > > Chinczyka czy Laponczyka?????
              >
              >
              > Gosciu... masz rzeczywiscie nasrane pod deklem.
              -------------------------

to wszystko co masz do powiedzenia??rzeczywiscie pod twoim deklem
              FULL, wyzej napisales ze Gross to esesman, na urodzonego w 1947 r to
              troche za pozno!! no ale jak elokwencja przemawia..........
            • grendelek Re: Dziadkowie antysemici 15.01.08, 17:10
              zdr1 napisała:

>
              >
              > > dlaczego Zyda, a nie Polaka np.? w czym jestes superieure od Zyda,
              > > Chinczyka czy Laponczyka?????
              >
              >
              > Gosciu... masz rzeczywiscie nasrane pod deklem.

Widzisz piesku, niektorzy na widok nieznanego sobie slowa reaguja jak diablen na
              widok swieconej wody. Trzeba pisac prosto a nie silic sie na wyksztalciuchowska
              erudycje...

MSPANC
        • partyboi Re: Dziadkowie antysemici 15.01.08, 16:00
          Napisałeś o mnie:
          "Tacy jak ty uwazaja, ze wspominanie o polskich ofiarach
          wojny to "martyrologia" i "obciach" -
          wywnioskowałeś to z mojego postu?
          Widać, że jesteś mało inteligentny. Szkoda mi ciebie.
          • peterliberty Re: Dziadkowie antysemici 15.01.08, 16:05
            Nie, po prostu pasujesz do jednego z prostych jak cep schematow myslowych, ktore
            konstruuja calosc jego spojrzenia na czarno-bialy swiat. nie przejmuj sie!

---------------
            • zdr1 Re: Dziadkowie antysemici 15.01.08, 16:18
              peterliberty napisał:

> Nie, po prostu pasujesz do jednego z prostych jak cep schematow myslowych, ktor
              > e
              > konstruuja calosc jego spojrzenia na czarno-bialy swiat. nie przejmuj sie!

Znalazl sie jeszcze jeden pieprzony lewak-zydofil, podziwiajacy wyrafinowane
              mysli grossa.
              • dalatata Re: Dziadkowie antysemici 15.01.08, 16:20
                zdr1 napisała:

> Znalazl sie jeszcze jeden pieprzony lewak-zydofil, podziwiajacy
                wyrafinowane
                > mysli grossa.

znlazl sie prawdziwy Polak, z krwi i kosci. plujacy, obrazajacy...co
                ja mowie: tolerancyjny, otwarty na dialog.
                • zdr1 Re: Dziadkowie antysemici 15.01.08, 16:22
                  dalatata napisał:

>otwarty na dialog.

Tak, rzeczywiscie to jest "dialog" - z Grossem i GW, buuuaahahahaha
                  • dalatata Re: Dziadkowie antysemici 15.01.08, 16:26
                    zdr1 napisała:

> dalatata napisał:
                    >
                    > >otwarty na dialog.
                    >
                    > Tak, rzeczywiscie to jest "dialog" - z Grossem i GW, buuuaahahahaha

no przeciez z toba sie nie da.
              • peterliberty Re: Dziadkowie antysemici 15.01.08, 16:23
                Nie podziwiam i nie cenie sobie prac Grossa, to raz. Jestem programowym
                przeciwnikiem ideologii socjaldemokratyczenj w kazdej postaci, to dwa. Nie
                jestem Zydofilem bardziej niz np. Belgofilem (w jednym z wczesniejszych postow
                pisalem o blogoslawienstwie postawy neutralnej). Lubie tylko pojedynczych ludzi
                i tylko takich nie lubie. Wobec zbiorowisk i wspolnot posiadam zawsze postawe
                neutralna. Jestem skrajnym indywidualista, to trzy.

I tak dla przykladu, nie lubie Ciebie, bo mnie obraziles inwektywami jak zwykly
                cham, Ty ***** ***** *** ******** ***** ************! :-)

---------------
                • zdr1 Re: Dziadkowie antysemici 15.01.08, 16:27
                  peterliberty napisał:

> Wobec zbiorowisk i wspolnot posiadam zawsze postawe
                  > neutralna.

Skoro tak, to nie powinienes brac udzialu w tej dyskusji bo ona wlasnie dotyczy
                  relacji wspolnot.

• pies_na_prawizne Re: Dziadkowie antysemici 15.01.08, 20:53
                    zdr1 napisała:

>
                    >
                    > Skoro tak, to nie powinienes brac udzialu w tej dyskusji bo ona
                    wlasnie dotyczy
                    > relacji wspolnot.
                    > ------------------------

przeczytaj wszystkie swoje posty, a bedziesz zdziwiony, dyskusje to
                    sie prowadzi z ludzimi "ulozonymi", z przyglupami wyuzdanymi zasad
                    moralnych jak ty prostaku, cepem po pustym lbie, nie zwracajac uwagi
                    na elokwencje, bo cep i cham inaczej nie zrozumie jak go nie
                    spierzesz po ryju nie przebierajac w slowach
      • mokradlo5 Re: Dziadkowie antysemici 17.01.08, 04:26
        to co napisales, pachnie zydowska propaganda i klamstwem. Doskonale
        pamietam uprzywilejowana pozycje Zydow w Polsce, zadnych
        tam "pogromow" nie bylo, poza zgrabnie wyrezyserowanymi
        wydarzeniami. Na co stac Zydow widac dokladnie w Izraelu, czy w
        calej komunistycznej Europie. Dzisiaj tez Zydom marzy sie absolutna
        kontrola, a do odwrocenia uwagi potrzebna jest propaganda
        tzw.antysemityzmu,czemu m.in sluzy broszurka Grossa. Oskarzenia o
        antysemityzm mam w nosie, zwlaszcza ze dzisiaj to honor, a nie ujma.
        Mamy prawo we wlasnym kraju, myslec i czuc jak chcemy,bez wzgledu na
        to czy sie to podoba Zydom.

Leslaw Dobrzanski
    • pl2512 Gross podobnie jak Szechterowie i inni ... 15.01.08, 15:20
      przedstawiciele laickiej inteligencji żydowskiej, która była zafascynowana
      marksizmem i stalinizmem, ma żal głównie za 1968 rok. Wtedy bowiem odsunięto ich
      od koryta. Nie szeregowych zwykłych obywateli pochodzenia żydowskiego, tylko
      tych wszystkich, którzy po 1945 roku obsadzali prokuratury wojskowe, uczelnie
      partyjne, sądy i UB. Trochę jednak razi, kiedy pan Gross oskarża
      endecko-katolicki ,,zaścianek polski" odwiedzając Adama Michnika, który tak
      pięknie pokazywał paluszkami znak V na każdej imprezce kościelnej. Trudno się
      dziwić, że ataki na pp. Helenę Wolińską czy Stefana Michnika kończą się
      prostacką kontrą o polskim ciemnogrodzie. Calumnia jak powiada Don Basilio w
      ,,Cyruliku Sewilskim" to broń, która zaczyna się jako cichy szept a kończy
      eksplozją. Pomówienie to straszna broń, w której środowisko ,,kosmopolitycznej"
      inteligencji żydowskiej zawsze celowało. Ktoś się zapyta dlaczego więc w tym
      antysemickim kraju było tak wielu literatów, prawników, aktorów, polityków,
      lekarzy, naukowców i przede wszystkim dziennikarzy pochodzenia żydowskiego? I
      dlaczego teraz tak bardzo w cenie jest odzyskanie polskiego paszportu w
      środowisku ,,wygnanych" w 1968 roku? Jakaś tajemnicza niekonsekwencja?
      Kto bardziej skorzystał na 1968 roku? Czy ci co dostawali błyskawicznie
      paszporty i obywatelstwo Izraela, USA, Szwecji, Wielkiej Brytanii itd. czy ci,
      którzy zostawali na tym szarym zadupiu zbudowanym nota bene właśnie przez to
      środowisko inteligencji żydowskiej? I dlaczego nigdy nie prześladowano w tym
      kraju Brzechwy, Tuwima, Gałczyńskiego czy Szpilmana? Tylko dziwnym trafem
      ,,niepsrawiedliwie" czepiano się Grossa, Wolińskiej czy Stefana Szechtera vel
      Michnika? Jakiś antysemityzm selektywny? I w zasadzie jak można w tak
      antysemickim kraju zbudować takie imperium medialne jak Agora?
      • kakareich wiesz,gdy patrze na "partiotow" z PiS.. 17.01.08, 01:18
        mysle,ze gdyby nie Zydzi w powojennym rzadzie Polska do dzis bylaby
        w gruzach.Nieudolnosc i awanturnictwo to niestety typowo polskie
        cechy narodowe. Ogolne,oczywiscie, bo prywatnie ludzie jakos sobie
        radza.
        • mokradlo5 Re: wiesz,gdy patrze na "partiotow" z PiS.. 17.01.08, 04:36
          napisales "mysle", ale nie pomyslales zydowski idioto. Polska to nie
          okres powojennego siermieznego socjalizmu; to m.in tysiace palacy,
          dworow,kosciolow i innych wspanialych zabytkow, tak wlasnie
          zaniedbanych przez zydokomune i cala Nasza przeszlosc, a nie
          zydowskie nic.

Leslaw Dobrzanski
    • mcgoo Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 15:23
      Gross stawia dziwne tezy: "ksiazkami nie powinny sie interesowac
      sady" "o ksiazkach trzeba dyskutowac".
      Stawiam otwarte pytanie czy o ksiazkach Davida Irvinga tez trzeba
      dyskutowac ?
      pl.wikipedia.org/wiki/David_Irving
      Irving za swoje ksiazki poszedl do wiezienia i to gdzie w
      demokratycznej Austrii.
    • misiogogoo gross - jakis ortodoks miesza 15.01.08, 15:24
      a ludzie się tym przejmują.
      Zakaz wjazdu do Polski powinien załatwić sprawę i tyle.
      • zdr1 Re: gross - jakis ortodoks miesza 15.01.08, 15:41
        misiogogoo napisał:

> a ludzie się tym przejmują.

Ludzie sie tym nie przejmuja, ale niestety na zachodzie nikt nie wie, ze w
        czasie wojny przez prawie 6 lat codziennie ginelo srednio 1500 Polakow. Pozniej
        sa takie sceny jak ta z "Pianisty", gdzie tuz za murem getta stoi stragan pelen
        egzotycznych owocow, podczas gdy prawda jest taka, ze normy zywnosciowe byly
        ponizej granicy biologicznego przezycia.
      • misek-to-ja Re: gross - jakis ortodoks miesza 15.01.08, 18:05
        misiogogoo napisał:

> a ludzie się tym przejmują.
        > Zakaz wjazdu do Polski powinien załatwić sprawę i tyle.
        ==============================================================
        Całkowita racja. Olać go i jego jątrzenie.
    • indris Antysemityzm w Polsce trzeba wyrywać z głową. 15.01.08, 15:26
      Angażowanie w to sądów i prokuratury nic sprawie nie pomoże, podobnie jak głupie
      ustawy typu "kłamstwo oświęcimskie".
      W USA za żadne "kłamstwa oświęcimskie" czy antysemickie wypowiedzi nikogo się
      nie ściga. Znajduje się tam najwięcej antysemickich serwerów ze wszystkich
      krajów tzw Zachodu. A jednak uważany za antysemitę prezes Moskal miał "szlaban"
      w Białym Domu, a posądzenia o antysemityzm powazniejsi politycy boją się jak
      ognia. Może więc zobaczyć jak to zrobiono w USA BEZ angażowania prawa karnego ?
      • peterliberty Re: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrywać z głową 15.01.08, 15:29
        USA od samego poczatku byly panstwem liberalnym, zaden ekstremizm nigdy nie mial
        tam szans. Latwiej im tolerowac prawicowych ekstremistow.

---------------
      • zdr1 Re: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrywać z głową 15.01.08, 15:46
        indris napisał:

>Może więc zobaczyć jak to zrobiono w USA BEZ angażowania prawa karnego

A po co patrzec? Nasze ludzie juz to w Polsce robia, od dawna.
      • zdr1 Re: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrywać z głową 15.01.08, 15:48
        indris napisał:

> posądzenia o antysemityzm powazniejsi politycy boją się jak
        > ognia.

Popieram, u nas powinno byc tak samo z polonofobia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka