julka.4 Re: premię za to zapewne dostaną 28.01.08, 08:58 jak znam zycie, u nas gość w policji skarbowej wykończył parę firm i za to wysoko awansował. Se la viev chyba tak mawiaja Francuzi Odpowiedz Link Zgłoś
izabello ZUS zgubił składki kobiet 28.01.08, 08:59 No to pieknie. Ja w 2000 urodziłam dziecko. Jestem ciekawa jak moge sprawdzic czy ten .... ZUS przelał mi składki za tamten okres??? Odpowiedz Link Zgłoś
suhar3 ta instytucja mnie rozbraja! 28.01.08, 09:01 fatalnie działa i na dodatek jeszcze zataja własne błędy... Odpowiedz Link Zgłoś
man345 ZUS zgubił składki kobiet 28.01.08, 09:21 Sprawe zglaszalem na roznych forach internetowych w 2001 roku. Wtedy nikt z dziennikarzy sie tym nie zainteresowal... Odpowiedz Link Zgłoś
the_cause jak mając dział. gospodarczą nie płacić ZUS 28.01.08, 09:24 Pytanie do znających się na rzeczy: mam działalność gospodarczą. Czy jest jakakolwiek legalna możliwość, żeby nie płacić składek na ZUS? Zaoszczędzone w ten sposob pieniądze wolę zainwestowac w jakiś fundusz. Odpowiedz Link Zgłoś
heartpumper Re: jak mając dział. gospodarczą nie płacić ZUS 28.01.08, 10:12 Musialbys chyba miec zarejestrowana firme za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: jak mając dział. gospodarczą nie płacić ZUS 28.01.08, 10:59 ten kraj jest chory do potęgi Odpowiedz Link Zgłoś
anna-kozlowska Re: jak mając dział. gospodarczą nie płacić ZUS 28.01.08, 11:07 To mnie właśnie w ZUSie wkurza - nie ma alternatywy. ZUS jest po prostu w tym kraju przymusowy. Zaczyna się dyskusja o zbudowaniu rynku ubezpieczeń zdrowotnych, dlaczego niekt nie pomyśli o zbudowaniu rynku ubezpieczeń społecznych? Składki, które teraz odprowadzane są na ZUS uważam za stracone - zanim ja przejdę na emeryturę, ZUSu dawno nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: jak mając dział. gospodarczą nie płacić ZUS 28.01.08, 12:36 > rynku ubezpieczeń zdrowotnych, dlaczego niekt nie pomyśli o za dużo złodziei z tego żyje - dlatego Odpowiedz Link Zgłoś
rozaniec1 Re: jak mając dział. gospodarczą nie płacić ZUS 28.01.08, 12:35 Zatrudnij się w jakiejś znajomej firmie na umowę o pracę nakładczą, na kwotę minimum połowę minimalnego wynagrodzenia. czyli teraz około 600zł I od tej kwoty płaci się składkę zdrowotną czyli teraz bodajże ok 193 zł, Plus składki odprowadzane przez Twoją znajomą firmę. Razem to wychodzi około 1/2 tego co płacisz teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
mwieczorek11 Re: jak mając dział. gospodarczą nie płacić ZUS 26.02.09, 20:31 Oczywiście że jest: zus.pox.pl/bezskladek.htm . Odpowiedz Link Zgłoś
mietczyslawa nalezy powolac zewnetrznego audytora 28.01.08, 09:24 i dobra firme adwokacka. Adwokaci musza wybronic, audytor wyliczy i dowali skladki. Najwyzej ZUS sprzeda pare swoich palacykow. Nawet nie chce mi sie napisac, ze to oburzajace. Po prostu dowalic odsetki, inflacje, oprocentowanie na najlepszych funduszach plus kare za poniesienie strat na zdrowiu psychicznym i basta!!! A odstetki nie mniejsze od tych, ktore ZUS pobiera. Inflacja jaka byla, kazdy widzial, najlepsze fundusze, bo kto udowodni, ze akutarat tam nie bylyby pieniadze inwestowane. Moze nie hiena roku, ale cos okolo. Odpowiedz Link Zgłoś
askold ZUS zgubił składki kobiet 28.01.08, 09:29 Przypomnę szanownym państwu, iż wtedy rządził rząd AWS z profesorem Jerzym Buzkiem na czele ("Mój rząd zrobił cztery wielkie reformy"). Przesami ZUS - u byli wtedy Stanisław Alot i Lesław Gajek, obaj z Solidarności i obaj tragicznie niekompetentni (ale to ich pan szef rządu za poleceniem pięknego Mariana zrobił prezesami). Niekompetencja Alota była tak skandaliczna (były nauczyciel języka polskiego w technikum), że odwołano go po 8 miesiącach. Zostawił po sobie b..del nie do opisania z rozgrzebanym systemem komputerowym na czele. Dziś Stanisław Alot jest...skarbnikiem nauczycielskiej Solidarności. Tak szanowni państwo, g...no nie tonie i to niezależnie od orientacji politycznej. Dla tych powodów m.in porzuciłem nauczycielską S do której zapisałem się jeszcze będąc studentem w mrokach jaruzelszczyzny (że wyciągnę kartę kombatancką). Wcale tego nie żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: ZUS zgubił składki kobiet 28.01.08, 11:57 Krążył wtedy dowcip taki: ZUS tworzy linie lotnicze. Jutro wylatuje samalot. Odpowiedz Link Zgłoś
cudzoziemka7 ZUS zgubił składki kobiet 28.01.08, 09:44 ZUS-dziala tylko na szkode innych,a nie swoja.Konczac dzialalnosc gosp.w 2001r,chcialam uregulowac zalegle skladki.W/g ich obliczen bylo to ok.1800zl.Zaplacilam,a po5-ciu latach wyslali mi zawiadomienie,ze musze doplacic przeszlo 12.tys.Za pare skladek nie zaplaconych w latach 90-ych.Reszta to ODSETKI.Odwolania nic nie daly.Szlaq mnie trafia-ale place-w ratach. Odpowiedz Link Zgłoś
kgsz ZUS zgubił składki kobiet 28.01.08, 09:45 To miło, że ten pan pozwala złożyć pozew w sądzie; szkoda tylko, że Zakład broniąc się opłaca prawników z pieniędzy na działalność bieżącą, pochodzących w większości z budżetu - co mnie bulwersowało za każdym razem kiedy widziałem np. nienależnie odebraną rentę bądź pracownika zwolnoinego z naruszeniem prawa. ...powyższe jednakże podoba mi się o tyle, że może i sam wystąpię ze swoją sprawą do sądu - wciąż nie przelano części moich składek z lat 1999 - 2004. ...i na koniec taki przytyk - dlaczego za każdym razem kiedy występuje słowo "ZUS" w tytule artykułu musicie, drogie redaktorzyny, umieszczać to samo zdjęcie tego samego oddziału ZUS? Tak się składa, że znakomita większość budynków jest brzydka, stara i brudna - to by nie pasowało do tezy, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ewkka Re: ZUS zgubił składki kobiet 28.01.08, 09:52 Od roku Zus nie odprowadził ani złotówki na mój OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Re: ZUS zgubił składki kobiet 28.01.08, 10:31 Pomyśl o tym, że kilkaset kilometrów stąd zaczyna się normalny świat. Odpowiedz Link Zgłoś
sznicel4 czy to już nie najwyższy czas 28.01.08, 10:03 aby uczciwi politycy stworzyli prawo surowo karające wszystkich nieuczciwych, olewających pracę, niekompetentnych urzędników? tylko takie rozwiązanie może uzdrowić cały ten system administracyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: czy to już nie najwyższy czas 28.01.08, 11:02 oni i tak nie mają co robić Odpowiedz Link Zgłoś
cobra.2 ZUS zgubił składki kobiet 28.01.08, 10:05 Panie Gwiazdowski - Rada Nadzorcza ma prowadzić nadzór a nie tylko pobierać pensyjkę, zajadać ciasteczka i popijać kawką. Pańska wypowiedź jest śmieszna - zarząd nas nie poinformował - poskarż się pan babci!!! Dziecko Pan jesteś czy osioł? Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 jakos mnie to nie dziwi 28.01.08, 10:25 zus dawno powinien zostac rozwiazany, a prezesi i zarzady sadzeni Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: jakos mnie to nie dziwi 28.01.08, 12:10 gekon1979 napisał: > zus dawno powinien zostac rozwiazany, a prezesi i zarzady sadzeni ============================================ To nie stanie sie NIGDY, bo nikt nie zabija kury, ktora znosi zlote jajka. Kierujacy wszelkimi krajowymi firmami ubezpieczeniowymi, to REKINY finansjery, po prostu legalna mafia NIE DO RUSZENIA. Tam przechodzi i daje zyski taki szmal, ze przecietnemu Obywatelowi trudno to nawet pojac. Ci ludzie maja WSZYSTKO i moga WSZYSTKO. Czasami robia kosmetyke polegajaca na sztucznym podziale na rozne fundusze. Dzieje sie tak tylko, zeby np. swojemu dziecku tuz po studiach zapewnic menadzerskie stanowisko. Na poczatek otrzymuje wynagrodzenie liczone w setkach tysiecy zlotych. Jak juz nauczy sie "obracac" wymuszonym przez Panstwo na Obywatelach kapitalem, to po kilku latach musi dla siebie zatrudnic ksiegowego. Bo sam nie jest w stanie ogarnac tych kwot. To nie sa bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
pro13 ZUS, czyli jeden wielki absurd 28.01.08, 10:32 Wpisz w wyszukiwarce: Blogger Adam Kłykow (zapraszam) Odpowiedz Link Zgłoś
bogulo2 Jakie są konsekwencje... 28.01.08, 10:33 ...zaprzestania wpłącania składek do ZUS??? Mam działalność i rozpatruję taką opcję - po prostu przestac płacić i zacząć oszczędzać samemu + ubepziecznie jakieś prywatne ;) Co mogą mi zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
rozaniec1 Re: Jakie są konsekwencje... 28.01.08, 12:46 zależy jakie masz przychody, możesz założyć firmę gdziekolwiek w unii u tam opłacać składki podatki itp. w unii najlepszym tego typu państwem jest Cypr. ale zaczyna się to opłacać przy przychodzie rocznym około 500 tyś. i wtedy to co płaciłbyś na zus itp zostaje w kiszeni, nie muszę dodawać że podatki na Cyprze są dosyć niskie Odpowiedz Link Zgłoś
archicon ZUS zgubił składki kobiet 28.01.08, 10:37 To są jakieś dowcipy. Od 7 lat czekam na rozpatrzenie mojego podania o przekazanie stanu moich oszczędności w ZUS. Chcę zabrać swoje pieniądze i sam nimi rozporządzać bo za opiekę lekarską i tak płacę sam jak większość Polaków. Dentysta 600 pln, internista 250, ortopeda 750 itd. W sumie i tak mi się opłaci bo co miesiąc wywalam na śmietnik 850 pln w postaci składki za którą kolejny minister mówi mi że lekarze nie biorą i on nic o tym nie wie. Musi iść do psychiatry bo takie łgarstwa normalenmu człowiekowi nie przechodzą przez gardło. Oszczędności chce odebrać większość Polaków i w demokratycznym państwie nie wolno im, ZA TO CO CHWILA DOSTAJEMY INFORMACJĘ JAK TA BANDYCKA INSTYTUCJA NAS OKRADA. Odpowiedz Link Zgłoś
megxx ZUS zgubił składki kobiet 28.01.08, 10:55 Tylko widząc swoje skąłdki na OFE wiem, że wpłyneły moje skąłdki do ZUS-bo info, które oni mi przysyłają(zus) to skałdki należne! nie te, które faktycznie wpłynęły. Pewna skladka kilka lat temu nie pojawiła się na OFE-odbyłam drogę przez mękę-bo zapytanie do zusu o jedna składkę jest prawie niemożliwe-od razu wywlekają historie z wszystkich lat. Dopiero osobisty najazd na kierownika: od razu wiedzieli którą szafę otworzyć. Okazało sie, że jest, wpłynęła, ale dane źle wpisane..i musi czekać jak będzie ten rok(2001) rozliczany, wtedy wyślą do pracodawcy notkę o sprostowanie..wrrrrrr, no i ściagna z niego odsetki.. Po 5 latach nadszedł ,ów 2007 rok, w którym mieli obowiązek rozliczenia..no i wreszcie zaksięgowali pieniądze, które leżały tam od 2001 roku, a mój pracodawca za błąd zapłacił odsetki za wszystkie te lata. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria.ewa ZUS zgubił składki kobiet 28.01.08, 11:02 A cóż to znowu za twó ten ZUS. Wszak ma kierownictwo i p. Gwiazdowski powinien to wiedzieć! Kazano im kupić niedziałający program komputerowy od Prokomu. a teraz wszyscy udaja karpie przed wigilią! Czy doprawdy zawsze bedzie sie nas społeczeństwo uważać za idiotów bez pamięci??? Odpowiedz Link Zgłoś
manasonta ZUS nadal śladami Wieczerzaka i Jamrożego!!!!! 28.01.08, 11:36 ZłODZIEJE ! Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Przeciez to dziecinnie proste! 28.01.08, 11:48 ============================================ Te skladki wcale nie zginely, tylko sa "inaczej" zaksiegowane. Prosze zwrocic uwage, ze ZUS wcale nie idzie "w zaparte", a jedynie udaja idiotow. Patrz Narodzie, i ucz sie: 900 tysiecy Kobiet razy srednio 2000 za kazda daje sume 1 miliarda 800 milionow zlotych (900.000 X 2000= 1.800.000.000). Wplacam ta kwote na 5 letnie konto oprocentowane powiedzmy 5%. Po pieciu latach mam czysty zysk 90 milionow zlotych ( 1.800.000.000 X 5%= 90.000.000). A ze sprawa sie rypla, oczywiscie przeksieguje z powrotem na ZUS brakujaca kwote. Na koncie pozostaje mi 90 milionow zlotyc (jakies 40 milionow dolarow). Proste? I gdzie jest oszustwo? Przeciez pieniadze sie znalazly, nikt ich do kieszeni nie wzial! Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Przeciez to dziecinnie proste! 28.01.08, 13:03 gdzie są pieniądze? nie wiadomo, dziury w ulicach pamiętają jeszcze komunę ech... a te twoje wyliczenia, to fakt, ci którzy tam siedzą nad tą kasą nakombinują ile wlezie byle nakraść jak najwięcej ile się da, byle wyssać wszystko, jak organizm zdechnie to może oni i z nim Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates22 Re: Przeciez to dziecinnie proste! 28.01.08, 18:50 darkraj napisał: > ============================================ Te skladki wcale nie > zginely, tylko sa "inaczej" zaksiegowane. > Prosze zwrocic uwage, ze ZUS wcale nie idzie "w zaparte", a jedynie > udaja idiotow. > Patrz Narodzie, i ucz sie: > 900 tysiecy Kobiet razy srednio 2000 za kazda daje sume 1 miliarda > 800 milionow zlotych (900.000 X 2000= 1.800.000.000). > Wplacam ta kwote na 5 letnie konto oprocentowane powiedzmy 5%. > Po pieciu latach mam czysty zysk 90 milionow zlotych ( 1.800.000.000 > X 5%= 90.000.000). Błąd w wyliczeniach.: Przy 5letnich na 5% odsetki nalicza się co rok: 1 rok-105% 2 rok-110,25% 3 rok-115,76% 4 rok-121,55% 5 rok-127,62% Więc odsetki składane wynoszą 27,62% a nie 5%.:))) Więc licząc 1 800 000 000*27,62% wychodzi 497 160 000 a nie 90mln.:)) Przyjmując zainwestowanie wkładu 2000r, grudzień to kwota do "ruszenia" była by 2005r,grudzień Przy kursie średnim 3,2613 w NBP daje -----152mln 442 277$ a nie "jakieś"-----40mln$. To i tak są obliczenia szacunkowe,kwestie np. negocjacji przy takich kwotach prowizji itd..,cena zakupu a nie średnia.,itp:)) Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates22 Re: Przeciez to dziecinnie proste! 28.01.08, 19:01 Przy kursie średnim 3,2613 w NBP -kurs na dzień 30.12.2005r 3,18 w NBP.-kurs na dzień 12.12.2005r.:))) Różnica 8gr na 1$ więc i suma się zmieni.:))) Nic nie jest takie proste. Miłego dnia.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiu.k ZUS to instytucja 28.01.08, 11:55 wypełniająca wszystkie przesłanki organizacji z ustawy o przestępczości zorganizowanej. (przymusowość opłacania haraczu itp). problem w tym, że to instytucja państwowa i nie można ich wszystkich posadzić. ale można zlikwidować. albo administracyjnie (do dzieła rządzie) albo zbombardować jak irak. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Wiadomo, ile zapłacić: 28.01.08, 12:33 Kwota rekompensaty jest moim zdaniem łatwa do określenia: Wystarczy określić ile zarobił dany fundusz. Powiedzmy, że A. Kowalska w 1999r. wpłaciła (poprzez ZUS) 1000 PLN na fundzusz ING, a powinna 1900PLN. Po latach ma z tego 1300PLN. W takim razie powinna mieć 1300 x 1.9 Proste? Uczciwe? Wprawdzie teoretycznie większa składka mogłaby mieć wpływ na rentowność funduszu itd. itp, ale w praktydce - przy tej skali - nie ma to znaczenia. Przy takiej ilości osób trzeba zrobić kawałek programu, który pobierze dane i to wszystko naliczy, ale to nie jest duży kłopot. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_opticum Ku.. i ch..e 28.01.08, 15:17 I nikt nic nie wie, nikt nie jest winny. Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates22 ZUS zgubił składki kobiet 28.01.08, 18:03 A obciążyć szefów ZUS-u od 1999r.niech solidarnie pokryją odsetki dla kobiet. Normalne dziadostwo,ZUS,KRUS,PREFON,SŁUŻBA CELNA,BBN,itd... A za ten cały burdel odpowiadają rządy RP. Do kryminału z dziadami. Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates22 ZUS zgubił składki kobiet 28.01.08, 21:15 W ZUS jest prezes jest rada nadzorcza robione są audyty i nikt nic nie wie. To zgroza,za zarządzanie w taki sposób powinno się iść za kraty. Odsetki jak zawsze zapłaci budżet. Odpowiedz Link Zgłoś