ws21 03.02.08, 09:53 I bardzo dobrze. Witamy w europejskiej rodzinie. A komu bliżej do Azji, niech przastąpi do ZBiR-u. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edek47 Kosowo nalezy do Serbii... 03.02.08, 10:03 i tak powinno pozostac.USA i EU prowokuja kolejny konflikt zbrojny. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Tak? 03.02.08, 10:13 W XXI wieku jakieś państwo należy do innego? Na tej zasadzie Polska należy do Rosji, a Wielkopolska do Niemiec. A jeśli Serbia chce następnej wojny, to zapraszamy. Cofniemy ją o następne 20 - 30 lat w cywilizacyjnym rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Do szkoly... 03.02.08, 10:24 BRAK TOBIE WIEDZY NA TEN TEMAT,sama 'poprawnosc polityczna' jest nic nie warta, jest idiotyzmem. PRZYKLAD , KTORY PODALES,WIELKOPOLSKA jako czesc Niemiec,ODPOWIADA DOKLADNIE niepodleglosci Kosowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Czyżby? 03.02.08, 10:32 To wielkopolanie, w 1919 roku wzięli sprawę w swoje ręce i wywalczyli niepodległość, a dokładniej swoją przynależność do Polski. Podobnie Kosowianie wywalczyli, mam nadzieją swoją niepodległość. I przypominam, że wszyscy w Europie jesteśmy gośćmi, poza garstką Finów i Basków. Nie widzę szans na zrozumienie dla serbskiego nacjonalizmu. Serbia wogóle stacza się poza nawias tego, co określamy cywilizacją europejską, ochraniając zbrodniarzy wojennych. Odpowiedz Link Zgłoś
perico Re: Czyżby? 03.02.08, 10:41 To kiedy proponujesz ogłoszenie niepodległości Kraju Basków? Następni w kolejce czekają już Szkoci, Walijczycy, Ślązacy i Kaszubi. No i jest pewien kłopot: co zrobisz z Serbami z Bośni? Konsekwentne byłoby przyłączenie ich terenów do Serbii. A wtedy pojawi się sprawa Krajiny, z której Serbowie zostali przepędzeni. Jeśli dla Ciebie cywilizacja europejska polega na tworzeniu państw etnicznych (typu Kosowo), to powinieneś bardzo dobrze rozumieć każdy nacjonalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Jakiś problem? 03.02.08, 10:52 Baskom oczywiście też nalezy sie niepodległość, podobnie jak Irlandczykom. Irlandia to dobry przykład, byli w niewoli 800 lat. Czy Kaszubi chcą swojego państwa? Nie słyszałem. Oczywiśćie przyszłość jest nie w rozbiciu Europy na 1001 państwewk ale na stworzeniu jednego, wielonarodowego państwa. Ale najpierw musimy pozbyć się europejskiego nacjonalizmu. Trudno cokolwiek zbudować tam gdzie problemem jest religia, kolor skóry, przynależność plemienna. I zamiast akcepatacji i zrozumienia jest wybór - stań się podobny do nas albo zgiń .... Odpowiedz Link Zgłoś
justyna373 islam to problem 03.02.08, 10:53 Trudno cokolwiek > zbudować tam gdzie problemem jest religia, rcja islam jest problemmem i bedzie jeszce dlugo :((( Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Re: islam to problem? 03.02.08, 14:34 Taki sam jak chrześcijaństwo, judaizm, buddyzm i wszystkie inne religie. Wszystko jest ok, do czasu gdy grupa wyznawców nie dojdzie do wniosku, że ich religia jest jedynie słuszna i reszta ma się z tym pogodzić albo zginąć. Chrześcijanie, przez większość swojej historii taką zasadę wyznawali, należy o tym pamiętać. Tak więc czy islam to problem? Wierzą w tego samego Boga co my. A jaki ma być stosunek to innych religii pokazał Jan Paweł II. Nie podobają się Jego nauki? Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: islam to problem? 03.02.08, 14:47 Ws21, nie żyjemy na Księżycu. Wojujący muzułmański ekstremizm jest faktem, i przez niego zginęło wielu ludzi, nie tylko chrześcijan. Ja wiem, była też Inkwizycja itd. tyle że kilkaset lat temu. Papież pięknie mówił, ale kiedy trzeba było poprzeć katolickie faszystowskie państwo Ustaszką Chorwację, to Watykan jako drugi kraj na świecie ją poparł. Więc do jego nauk podchodzę z rezerwą. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Kilkaset lat temu? 03.02.08, 14:58 No to posłuchaj Waść Radia Maryja i jego chrześcijańskiego przesłania miłości. Nie spotkałem sie z sytacją zeby muzułmanin chciał narzucać swoje normy religijne innych, niewiernym. W polskim katolicyzmie to codzienność. Nikogo nie interesuje czy wierzysz czy nie. Masz przestrzegać tego co powie biskup. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Kilkaset lat temu? 03.02.08, 15:00 Nie słucham Radia Maryja ani innego katolickiego radia bo przeszedłem na prawosławie, gwoli ścisłości. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Ja też. 03.02.08, 15:04 Ale jeżdżąc samochodem, zdarzało się, kilka la temu, (dziś już jest lepiej), że RM zagułuszało skutecznie wszelke inne stacje więc z koniecznośc słuchałem. Taka edukacja dla wyrobienia sobie poglądu nie zaszkodzi. Jako chrześcijanin sam ocenisz to przesłanie miłości. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Jakiś problem? 03.02.08, 12:19 Przyszlosc Unii E. to nigdy nie moze byc jednopanstwo z wieloma narodami. To totalna glupota i przynajmniej mojej zgody na to nie bedzie nigdy. Nie chce drugiego ZSRR a to wlasnie by sie stalo gdyby Unia miala byc jednym panstwem z wieloma narodami. Unia to zwiazek wielu niepodleglych panstw!!!! Tylko tak moze byc. Jesli Unia miala by byc 1 panstwem to stworzylby sie nowy narod Europejczycy bo kazde panstwo promuje (i slusznie i ma prawo) jakis narod. Polska promuje i dba o interes Polakow a Austria o interes Austryjaków. Teraz gdyby to było 1 panstwo to coraz wiecej ludzi zaczelo by mowic jako o swojej narodowosci - Europejczycy a nie Polacy. To gruby błąd. Po drugie panstwo (polskie) ma prawo dbac o interes swojego narodu (Polakow) a nawet zwalczac takie idiotyczne przejawy jak narod slaski (ciekawe co na to narod mazowszanski albo pomorzanski?!!! :)). Po drugie od najmlodszych lat podrozuje po Europie i nigdy nie byl problemem dla zadnego obywatela panstwa jakie odwiedzalem moj patriotyzm a nigdy nie wstydzilem sie go okazywac. To jest proste. Nie znaczy to ze kiedykolwiek uderzylbym jakiegos obcokrajowca ktory sie osiedli w Polsce (ja nawet uważam ze dla Polski tacy osiedlency to plus vide taki Pascal Brodnicki czy inni). A wiec akceptacja innosci ok ale presja spoleczenstwa na inność jest normą - jak ktos tego nie rozumie to przepraszam ale prosze sie zapisac do innego rownoleglego swiata. Wiec tak jesli zyjesz w Polsce to musisz sila rzeczy stac sie troche albo bardzo podobny do nas. Musisz zaczac mowic po polsku, zaakceptowac albo zaczac obchodzic nasze zwyczaje (dozynki, topienie marzanny, andrzejki, katarzynki, Boze narodzenie, pryma aprilis, noc Kupały itd.). Po prostu ziemia to gdzie sie mieszka bardzo wplywa na nas i jest to normalne. Miejsce gdzie mieszkamy nas tworzy inaczej sie nie da. Ja przed przeprowadzka do Warszawy nie lubilem Legii ale teraz mieszkam tu juz 10 lat i polubilem Legie ale gdyby ktos mi przed przeprowadzka powiedzial ze polubie ten klub to bym go wysmial. To nie jest i nigdy nie bedzie moj pierwszy i najukochanszy klub ale Legie (L)ubie. Baskom nie nalezy sie ich panstwo. nikomu sie nic nie nalezy. Brutalne ale prawdziwe. Nie wiem czemu dawac panstwo Baskom? Tam jest Hiszpania i bedzie. Irlandia powinna sie stac jednym pastwem no ale tutaj niestety to zacietrzewienie religijne. Kaszubi na razie nie chca swojego panstwa ale ws21 jesli stworzylby sie proceder ciaglego imbecylnego rozbijania panstw vide Baskowie to pewnie w koncu trafi sie taki glupek ktory bedzie twierdzil ze Kaszubom nalezy sie panstwo. Niedlugo kazde miasto bedzie chcialo byc panstwem, potem kazda dzielnica potem kazda ulica. Nie dajmy sie zwariowac. Czy Kosowo bedzie panstwem? mam to gdzies. Ale tam na balkanach sytuacja jest chora od kilku stuleci patrz (Kraj Serbow w Bihu) wiec tam a w innym miejscu Europy to co innego i inaczej nalezy to rozpatrywac. PS kocham granice miedzy panstwami. dzieki temu wiem ze teraz jestem w Polsce a potem przekraczam kordon i jestem w Niemczech a potem w Austrii itd. To piekne. Moze osobom ktore mieszkaly podczas istnienia zimnej kurtyny to co pisze wyda sie chore bo wtedy granice byly wszedzie ale dzis mamy cos odwrotnego czyli brak zadnych granic miedzy panstwami co mi osobiscie przeszadza. Pewnie to takie odreagowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Jakiś problem? 03.02.08, 13:24 > Baskom nie nalezy sie ich panstwo. nikomu sie nic nie nalezy. > Brutalne ale prawdziwe. Nie wiem czemu dawac panstwo Baskom? > Tam jest Hiszpania i bedzie. A czemu dawac Polakom? Tu jest Europa i bedzie. Twoj post jest ogromnie zaangazowany, ale niestety bardzo malo w nim sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
yacek1 Re: Jakiś problem? 04.02.08, 00:41 funia81 napisała: > A czemu dawac Polakom? Tu jest Europa i bedzie. Skad wiesz gdzie jest Europa? Gdzie sie zaczyna i gdzie konczy? Kto i kiedy ustalil jej granice? Dlaczego Polska ma nie miec granic a Europa ma je miec? ZNIESC GRANICE !!! ZJEDNOCZONY SWIAT !!!! GLOBALIZACJA !!!!! SYSTEM NACZYN POLACZONYCH I WYROWNANIE POZIOMOW EKONOMICZNYCH !!!!!! USA i UE DO DOLU, AZJA i AFRYKA DO GORY !!!!!!!!!!! WSZYSCY ROWNI BEZ WZGLEDU NA RASE, RELIGIE, JEZYK, ORIENTACJE SEKSUALNA. kARTKI DO SKLEPOW, MUNDURKI, JEDEN KANAL TV, JEDNA RADIOSTACJA, JEDNA GAZETA I JEDEN W O D Z. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Brak zgody. 03.02.08, 14:43 Jestem ekonomistą. Jedno państwo w Europe to konieczność a nie kaprys. Nie ma szans na przeżycie w towarzystwie olbrzymów gospodarczych - Chiny, Azja, USA, podzielona Europa. Oczywiście wszystko zależ od tego co kto rozumie pod pojęciem niepodległość. Czy przyjęcie Euro (konieczność) to utrata niepodległości, jak głoszą niektórzy wybrańcy? Czy taką utratą jest brak granicy celnej, czeho doświadczamy? A brak polityki zagranicznej? I co pozostanie z XX wiecznego pojęcia niepodległości? Ślad na mapie gdzie kiedyś była granica. Bo nie sądzą aby UE nam zakzazała swiętować Boże Narodzenie od 24 XII. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Brak zgody. 03.02.08, 14:50 Pomyliły Ci się 2 pojęcia: niepodległość i suwerenność. Polecam Kopalińskiego, i nie piszę tego ze złośliwością, bo też i sam z niego korzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Kopaliński? 03.02.08, 15:01 Toż to XX wiek. A mamy XXI. Nowe czasy, nowe pojęcia. Jak powstawała ta książka UE nie było nawet w planach. Równie dobrze można się oprzeć na Platonie. Nie można iść do przodu patrząc wstecz. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Kopaliński? 03.02.08, 15:03 Pisałem o niepodległości i suwerenności, a nie UE. Odpowiedz Link Zgłoś
devojce Re: Jakiś problem? 03.02.08, 14:49 ws21 napisał: > Ale najpierw > musimy pozbyć się europejskiego nacjonalizmu. Trudno cokolwiek > zbudować tam gdzie problemem jest religia, kolor skóry, > przynależność plemienna. I zamiast akcepatacji i zrozumienia jest > wybór - stań się podobny do nas albo zgiń .... Oj to w Kosovie budowa ruszy z kopyta :-/ Tam to normalnie taka tolerancja, ze ho ho. Tubylcy mi odradzali mówienie po polsku na ulicach Prisztyny bo jest to język podobny do serbskiego i moze mnie coś złego spotkać. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Jakiś problem? 03.02.08, 14:54 Tam w ogóle jest raj na Ziemi odkąd UE zarządza tym terenem. A jakie wartości europejskie na każdym rogu ulicy. Przestępczości w ogóle nie ma. I wszyscy ludzie żyją jak bracia. Tolerancja też wzorcowa. Inaczej mówiąc, welcome to Kosovo. Dla wszystkich entuzjastów wolnego Kosowa zorganizuję wycieczkę. W jedną stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 A... 03.02.08, 15:08 Tu mamy inny problem. To reakcja, dla mnie naturana, na ponad 90 lat prześladowań. My Polacy to znamy. Wielu z nas ma problem z akceptacją Niemców mimo że ten konkretny spotkany na ulicy może nie był w Warszawie w 1944. Nie wyobrażam sobie wspólnego życia oprawców i ofiar. Serbowie sami sobie taki los zgotowali. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: A... 03.02.08, 15:13 Już mi się nie chce po raz tysięczny pisać o ponad milionie Serbów wymordowamych w czasie II wojny św., 2 bombardowaniach Belgradu 1941 i 1944, UCK, Ustaszach, renesansie faszyzmu w Chorwacji, ataku na niepodległy kraj 1999, Trybunale w Hadze, porozumieniach lizbońskich odrzuconych przez Izetbegovića, czarnym PR w USA i tysiącach innych szczegółów które powodują że nie masz racji. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Jakiś problem? 04.02.08, 00:13 Naiwny ale i gniewny! Dobre miecho armatnie bedzie z ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Do szkoly ... 03.02.08, 10:42 cymbale !! Historia swiata nie zaczela sie w XX WIEKU. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna373 wyglada na to ze muslimy.... 03.02.08, 10:52 .....zrobily w Srbii to, co zrbia za 80 lat w calej Europei :(( Odpowiedz Link Zgłoś
devojce Re: Czyżby? 03.02.08, 14:46 ws21 napisał: > Nie widzę szans na zrozumienie dla serbskiego nacjonalizmu. Ale dla albańskiego już tak? Skoro serbski nacjonalizm jest be to dlaczego albański jest cacy? Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Re: Czyżby? 03.02.08, 14:53 żaden nacjonalizm nie jest cacy. Ale ten Serbski to miliony ofiar w I Wojnie Swiatowej, mordy na ludności cywilnej po jej zakończeniu, o czym świat zapomniał no i to co pod koniec XX wieku pokazywała TV. Vukowar, Srebrenica, Sarajewo .... czy to sprawka nacjonalistów albańskich? A kto chowa swoich bohaterów, powszechnie uznanych za zbrodniarzy wojennych? Nie słyszałem aby Albania miała taki problem. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Czyżby? 03.02.08, 14:56 MILIONY OFIAR W I WOJNIE ŚWIATOWEJ?????? MORDY PO JEJ ZAKOŃCZENIU???? Ty się historii uczyłeś na biegunie?????? Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 A widzisz. 03.02.08, 15:10 Wiem nieco więcej niż piszą w podręcznikach. Lont do I WS podpalił Serb. To wiedzą wszyscy. O losie Turków po powstaniu Jugosławii niewielu ... Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: A widzisz. 03.02.08, 15:17 Kto WSZYSCY???? Chyba wszyscy ignoranci. Gavrilo Princip był BOŚNIAKIEM, powtarzam jeszcze raz - BOŚNIAKIEM, członkiem organizacji MLADA BOSNA Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: A widzisz. 04.02.08, 00:24 O sprawach, o ktorych raczysz sie wypowiadac, dyskutowalismy na forum kosowskim od ponad pol roku. Obraza moja inteligencje twoja niewiedza i naiwnosc. Wlazles tu dzisiaj pierwszy raz z odkrywczymi ideami i madrzysz sie, z gory wiedzac co i kto. A ignorancja twoja jest tak wielka jak Triglav! Poprubuj moze z Hiszpanami porozmawiac na temat ich wojny domowej, tam do dzisiaj po 70 latach nie maja gotowych recept a try tutyaj jestes taki madry. Serb jest be, a reszta cacy? Smieszny jestes! Odpowiedz Link Zgłoś
yacek1 Albania nie ma problemu 04.02.08, 02:05 Albania wcale nie miala problemow. Pod dowodztwem Enver Hoxha stala sie najbiedniejszym zakatkiem Europy. Slynne 30 km linii kolejowej w calym kraju. Patrzysz w TV to napewno widziales amerykanskich zoldakow w blocie Tiranskiego lotniska gdy szykowali je do ataku na Jugoslawie. Albania to nie Kosowo. Serbowie mordowali w I i II wojnie swiatowej? A 500 lat pod okupacja Otomanska w czasie ktorej muzulmanie albanscy wspolpracujacy z Turkami mordowali Serbow? A terrorysci z KLA ktorzy mordowali nie tylko Serbow ale nawet swoich rodakow za to tylko ze byli lojalnymi obywatelami Jugoslawii? Nie ukrywaja przestepcow wojennych bo przestepcy sa przywodcami. Im nic nie grozi bo sa pod opieka Trybunalu Haskiego, ktory jest finansowany przez USA i Unie. Gdyby ten Trybunal byl rzeczywiscie ramieniem swiatowej sprawiedliwpsci to Ceku, Thaci i cala banda kosowskich przywodcow powinna siedziec na drugiej lawie oskarzonych. Na pierwszej powinni siedziec Clinton, Albright, Wesely Clark, Blair i wielu innych. To za Kosowo. W innej sprawie, [napad na Irak], zasiasc powinni Bush, znowu Blair i wszyscy przywodcy tzw. "coalition of willing" do ktorej weszla rowniez Polska. Hanba. Setki tysiecy zabitych cywilow nie liczac zolnierzy. Malo tego, dla ciebie to co prawda nie wazne bo to przeszlosc, rozkradziono i zniszczono tysiace zabytkow NASZEJ cywilizacji z Bagdackiego Muzeum. Miedzy innymi polscy zolnierze w obozie Babilon. Rzekomym celem bandyckiego napadu NATO na Jugoslawie bylo ztworzenie wieloetnicznego regionu. Chyba wiesz co sie dzialo juz pod "czujnym okiem" KFOR-u i UMNIK-u? Mordowanie pozostalych tam Serbow, palenie domow, demolowanie swiatowej klasy zabytkow EUROPEJSKIEJ kultury. Tak, europejskiej bo Serbowie te kulture tworzyli tak jak my, jak Czesi jak Slowacy, Slowency i Chorwaci. Ale dla ciebie to nie wazne. Aby isc wprzod nie mozna patrzec do tylu. To twoja dewiza. Po co cmentarze, groby, pomniki. Jakie ma znaczenie kim byli twoi rodzice, po co o nich pamietac. Liczy sie tylko przyszlosc. Tak naprawde to wspolczuje tobie i twojej rodzinie, jesli ja masz. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna373 macedonia 03.02.08, 10:58 albanscy musulmanie wymordowali i przpedzili Srbow z Kosova. rozmnoxyli sie i teraz zaberaja srbska ziemie. nastepna w kolejce czeka slowianska Macedonia. za 40 lat bedzie tam jak dzisaj w Kosovwe Odpowiedz Link Zgłoś
wolf34 Dolina Preszewska Serbii ,grecki Epir,Czarnogóra.. 03.02.08, 11:07 justyna373 napisała: > albanscy musulmanie wymordowali i przpedzili Srbow z Kosova. > rozmnoxyli sie i teraz zaberaja srbska ziemie. nastepna w kolejce > czeka slowianska Macedonia. za 40 lat bedzie tam jak dzisaj w Kosovwe Obawiam się ze szybciej-przy takim przyroście naturalnym i zasilani przez setki tysiecy emigrantów z Kosowoa i Albanii ALbańczycy w Macedonii już za 20 lat będą większościa... Mają już tam UCK zasilaną kadrowo i materialnie z Kosowa pod życzliwym okiem "sił pokojowych" NATO która w 2001 wystąpiła zbrojnie zabijając dziesiątki żołnierzy i policjantów a po rozejmie się nie rozbroiła. Macedonia zginie jeśli nie znajdzie silnego sojusznika. A jest jeszcze na drodze do budowy Wielkiej Albanii -sąsiadująca z Kosowem Dolina Preszewska Serbii(gdzie działa już UCPBM) ,jest grecki Epir(gdzie parę lat temu pojawili się już albańscy terroryści jest skrawek Czarnogóry-(Ulcinj i okolice). Kosowo to nie koniec-na drodze do Wielkiej Albanii jest jeszcze kilka etapów. Odpowiedz Link Zgłoś
wolf34 Re: Tak? 03.02.08, 10:42 ws21 napisał: > W XXI wieku jakieś państwo należy do innego? To Kosoow jest państwem?Kto uznaje je za takie? Bo według prawa miedzynarodowego jest to prowincja Serbii. > A jeśli Serbia chce następnej wojny, to zapraszamy. Cofniemy ją o > następne 20 - 30 lat w cywilizacyjnym rozwoju. Kto my-bo kolejnej zbrojnej agresji NATO na Serbię nie bedzie-czasy już nie te co w 1999 . Zgodnioe z twoimi wywodami-Abchazja i Południowa Osetia są niepodległe(bo w XXI wieku żadne państwo nie należy do innego)a jeżeli Gruzja chce nastepnej wojny(po tej z lat 90)-ktoś cofnie ją o nastepne 20-30 lat w cywilizacyjnym rozwoju. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Nie wiem. 03.02.08, 15:15 Nie przyglądałem sie tamtej sytuacji tak jak Bałkanom. Ale uznaję zasadę że kazdy naród ma prawo do samostanowienia. Czesi i Słowacy pokazali jak można to rozwiązać. Zobaczymy co zrobią Anglicy, jak niepodległości zachcę Walijczycy i Szkoci. Z pewnością niepdległość należy się Kurdom i Baskom. No i reszcie Irlandii. Odpowiedz Link Zgłoś
wolf34 Re: Nie wiem. 03.02.08, 15:17 ws21 napisał: > Czesi i Słowacy pokazali jak można to rozwiązać. To był prypadek idealny Czechosłowacja była federacją 2 republik a granice były wytyczone Zobaczymy co zrobią > Anglicy, jak niepodległości zachcę Walijczycy i Szkoci. > Z pewnością niepdległość należy się Kurdom i Baskom. Co na to :Turcja,Iran,Irak,Syria a co do Basków -Hiszpania i Francja? No i reszcie > Irlandii. Słyszałeś coś o krwawej niedzieli w Londonerry? Odpowiedz Link Zgłoś
jolkak11 Re: Tak? 03.02.08, 11:09 Serbowie też by nie pozwolili zabrać Kosowa gdyby nie zbombardowano ich za to niszcząc mosty, szpitale, fabryki i zabijając niewinnych ludzi przy pomocy eksperymentalnych bomb(do dzis owiany jest tajemnicą rodzaj broni której użyto do bombardowania). Muzułmanie do Kosowa zostali zaproszeni w ucieczce przed pogromami i tak odwdzięczyli się po wielu latach Serbom! Gratuluję logiki amerykańskiej typu jak Kali ukradnie to dobrze a jak Kalemu ukradną to źle!Serbia to europejskie państwo, do niedawna bogate i znacznie bardziej rozwinięte niż Polska! Jakim prawem ktoś z ameryki czy inne państwo europejskie chce decydować o zabraniu jej znacznego terytorium aby urządzić sobie takąeuropejską "alaskę"!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Jakim prawem? 03.02.08, 15:19 Ano takim, że cywilizowany świat miał juz dosyć patrzenia na mordy Serbów. No i Ameryka to nie UE, której żołnierze (Holendrzy, Francuzi) patrzyli biernie ja Serbowie mordują ludność cywilną Vukowaru. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Jakim prawem? 03.02.08, 15:30 Jasne, zapewne Gotovina i Pavelic to tez Serbowie dla niepoznaki poprzebierani w mundury Ustasow. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Jakim prawem? 04.02.08, 00:28 Jeszcze jeden frajer zauroczony Ameryka? A moze nam wyjasnisz, co USA ma do roboty na Balkanach? Bo ja mysle ze dokladnie to samo co w Iraku! Ignorant jestes! Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Zauroczony Ameryką. 04.02.08, 18:14 Tak, jak najbardziej. To jedyny znany mi kraj na świecie kierujący się moralnością w polityce. Gotowy wysyłać na smierć swoje dzieci dla ratowania innych, w sytuacji gdy ich ojczyzna w nie jest zagrożona. Moja ojczyzna Polska, zawdzięcza USA bardzo wiele, podobnie jak wiekszość europjczyków. Gdzyby nie USA mielibyśmy z pewnością Kraj Rad do nad Zatoką Biskajską. Nie dziwię się że niektórym to się nie podoba. Co robili na Bałkanach? Odpowiem pytaniem, czego nie zrobili Europejczycy, miesiącami oglądając, siedząc wygodnie w fotelach, mordy na ludności cywilnej, pod koniec XX wieku, w Europie. Kambodża, Rwana, cóż, dzicz ale tu, w Europie? Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Zauroczony Ameryką. 04.02.08, 18:51 To absolutny hit sezonu. USA kieruje się moralnością w polityce. Wydrukuję, oprawię w ramki, zbuduję ołtarzyk, i będę się modlić do tych słów "prawdy objawionej". Odpowiedz Link Zgłoś
piotras_wlkp TAK! Kosovo jest kolebką państwa serbskiego 03.02.08, 11:29 próby zabrania im tego prędzej czy później doprowadzą do konfliktu co najmniej tak zajadłego jak Izrael-Palestyna. Albańczycy w Kosowie powinni zadowolić sie autonomią Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Wielkopolska do Niemiec, Kosowo do Albanii 03.02.08, 12:21 ws21 napisał: > W XXI wieku jakieś państwo należy do innego? Na tej zasadzie Polska > należy do Rosji, a Wielkopolska do Niemiec. > A jeśli Serbia chce następnej wojny, to zapraszamy. Cofniemy ją o > następne 20 - 30 lat w cywilizacyjnym rozwoju. dobry przyklada dales! Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Wielkopolska do Niemiec, Kosowo do Albanii 03.02.08, 12:24 ...a Exxon do gazu Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Re: Wielkopolska do Niemiec, Kosowo do Albanii 03.02.08, 12:54 j23plpol napisał: > ...a Exxon do gazu to ws21 podal ten przyklad, nie ja. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Wielkopolska do Niemiec, Kosowo do Albanii 03.02.08, 12:57 W takim razie sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Tak? 04.02.08, 00:12 ws21 napisał: > W XXI wieku jakieś państwo należy do innego? Na tej zasadzie Polska > należy do Rosji, a Wielkopolska do Niemiec. > A jeśli Serbia chce następnej wojny, to zapraszamy. Cofniemy ją o > następne 20 - 30 lat w cywilizacyjnym rozwoju. Dzieciaku! Mow za siebie, a nie za innych. A z historii i geografii to masz pale. Pojecia nie masz o sprawach w ktorych sie wypowiadasz. Co to znaczy jakies panstwo? Od kiedy Kosowo jest panstwem? Kosowo to serbska prowincja zamieszkala w wiekszosci przez ludnosc albanska. Takich kombinacji jest i w Europie i na swiecie wiele, co nie zawsze musi sie konczyc niepodlegloscia. Temat ten byl tak obszernie dyskutowany na forum, ze sobie jezyka nie bede strzepil. A co do wojny, to przychamuj koles. Juz pokazujesz agresje w Iraku i Afganistanie i to jest dosyc. Odpowiedz Link Zgłoś
wolf34 moralność Kalego u polityków UE- vide (Solana)... 03.02.08, 10:37 "Szef unijnej dyplomacji Javier Solana opowiada się za opóznieniem,na czas po wyborach parlamentarnych w Hiszpanii które odbędą się 9 marca by nie zakłócać kampanii w kraju który ma problemy z separatyzmem baskijskim " Czyli separatyzm kosowski jest cacy a wszystkie inne(nieuzgodnione z USA i wierchuszką UE są be? Javier Solana jeden z czołowych realizatorów i propagatorów agresji NATO na Jugosławię w 1999 roku wspiera separatyzm w Serbii a potępia go u siebie-w Hiszpanii? Jednostronne uznanie(bez zgody Rady Bezpieczeństwa ONZ) jednostronnie ogłoszonej niepodległosci Kosowa bedzie otwartym złamaniem Karty NZ ,rezolucji nr 1244 Rady Bezpieczeństwa ONZ na mocy której ONZ administruje Kosowem,rezolucji z Helsinek o nienaruszalności granic państwowych w Europie i paru innych aktów prawa miedzynarodowego. Bedzie PRECEDENSEM-przypadkiem pierwszej po 1945 roku jednostronnej zmiany granic państwowych w Europie-dokonanym wbrew władzom Serbii której Kosoow jest cześcią i bez zgody Rady Bezpieczeństwa ONZ . Oj żeby się mędrcy z USA i UE nie przeliczyli z rachubami że mają monopol na takie jednostronne zmiany. Jest przecież w Europie Katalonia(ponad 90 % ludności katalońskiej ) i Kraj Basków w Hiszpanii ,jest okupowana przez Francję Korsyka,jest okupowana przez Wielką Brytanię Irlandia Północna,są graniczące z Wegrami tereny Słowacji i Rumunii zwarcie zamieszkałe przez ludność węgierską przemocą oderwane od Wegier w 1919 roku,jest zamieszkały głównie przez ludność rosyjską Krym i wiele innych ciekawych miejsc. Są Abchazja i Południowa Osetia które bacznie obserwują przykład kosowski... Jest na Bałkanach Republika Serbska w Bośnii i sztucznie utrzymywane przez zachód fikcyjne państwo Bośnia i Hercegowina- pańmstwo istnienia którego większośc jego obywateli(Serbowie i Chorwaci) nie chce.Jeżeli USA i zachód odrywa Kosowo od Serbii pod hasłem samostanowienia narodowego to jak chce uzasadnić dalsze utrzymywanie Republiki Serbskiej i chorwackiej Hercegowiny(dawnej herceg-bośni)w składzie Bośni i Hercegowiny?Zasadą nienaruszalności granic państwowych w Europie i poszanowania granic republik związkowych b.Jugosławii?Przecież nie stosuje się jej w Kosowie.... Na Bałkanach(Kosowo i Serbia) oraz Zakaukaziu(Abchazja,Południowa Osetia,Gruzja) szykują się gorące tygodnie -odpowiedzią Serbów kosowskich na ogłoszenie przez Albańczyków secesji Kosowa z Serbii- bedzie bezzwłoczne ogłoszenie secesji regionu Kosowskiej Mitrowicy (serbskiej enklawy w Kosowie przy granicy z Serbią skąd Serbowie nie pozwolili się wypedzić ani wymordować-ku szczeremu żalowi "sił pokojowych" NATO) z Kosowa... Ciekawe jak zachód wytłumaczy różnicę -Kosowo odrywamy od Serbii bo tak trzeba (samostanowienie narodowe przed którym musi ustąpić zasada nienaruszalności granic )a enklawy Kosowskiej Mitrowicy nie wolno(bo nienaruszalnośc granic Kosowaprzed którym musi ustąpić zasada samostanowienia)? W odpowiedzi na niepodległość Kosowa -swoją niepodległośc bezzwłocznie ogłosi Abchazja-ciekawe jak GW wytłumaczy różnice bo chyba nie tym że Gruzja do której Abchazja formalnie należy jest proamerykańska a jednostronnie zmieniać granice świata wolno wyłącznie USA.... Odpowiedz Link Zgłoś
lotnoko Kosowo - Gratulujemy Niepodleglosci ! 03.02.08, 10:42 Kosowo dosc juz dlugo sie naczekalo na niepodleglosc i oto nadchodzi ona wielkimi krokami. Gratulujemy! A co do serbii, to tak jak i Ukraina, lezy ona mentalnie raczej w Azji, wiec nie ma szans na przyjecie do Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wolf34 Abchazja, Osetia,- Gratulujemy Niepodleglosci! 03.02.08, 10:49 lotnoko napisał: > Kosowo dosc juz dlugo sie naczekalo na niepodleglosc i oto nadchodzi > ona wielkimi krokami. Gratulujemy! Abchazja i Osetia już długo naczekały się na niepodległość i oto nadchodzi ona wielkimi krokami.Gratulujemy! Zbyt długo czeka na nią Republika Serbska w BiH i Krym-ale to kwestia czasu. > > A co do serbii, to tak jak i Ukraina, lezy ona mentalnie raczej w > Azji, wiec nie ma szans na przyjecie do Unii Europejskiej. A co do Gruzji -uciskającej swoje mniejszości i mającej nierozwiązane konflikty graniczne -jest ona obecnie s strefie rozpadu (dołączy się jeszcze ormiańska Dżawachetia i tereny zamieszkałe przez Azerów) terytorialnego,politycznego(stopniowy rozklad dyktatury Saakaszwiliego przy aktywizującej się opzycji więc nie ma szans na przyjęcie do UE i NATO . Odpowiedz Link Zgłoś
bf109 Kosowo, Somaliland i inne bantustany 03.02.08, 11:35 Gospodarka oparta na narkotykach, przemycie, handlu żywym towarem i terroryźmie, brawo, nic jak esencja cywilizacji Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
walencja13 Re: Kosowo, Somaliland i inne bantustany 03.02.08, 13:23 Widzę, że ktoś zna realia kosowskie. Bo tam faktycznie tak jest! Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Ty mentalnie nalezysz... 03.02.08, 10:53 do ludzi ograniczonych umyslowo,twoje miejsce jest w szkole specjalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
indiandocholery Re: Ty mentalnie nalezysz... 03.02.08, 10:59 merytoryka typowa dla kacapskiego pacholka Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Parobku ... 03.02.08, 11:07 NIE WYSILAJ SIE,na pacholka sie nie nadajesz.Amerykanie maja juz wystarczajaca ilosc pacholkow,na Polakach im nie zalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 lotnoko napisał: 03.02.08, 11:02 > A co do serbii, to tak jak i Ukraina, lezy ona mentalnie raczej w > Azji, wiec nie ma szans na przyjecie do Unii Europejskiej. Za to Albania, baranie tępy, należy mentalnie do Europy?! Za dużo naczytałeś się GóWna. Nie gratuluję! Jeszcze się te europejskie dupki doigrają z tymi nowymi "Europejczykami". Czego im szczerze życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
dupkapipka Re: lotnoko napisał: 03.02.08, 12:01 To jest jakieś nieporozumienie. Serbia to normalny, europejski kraj. Fakt, że ostatnio trochę zbiedniały i mentalność różni się od naszej, ale akurat na całym Bałkanie tak jest. Ale Albania to nawet nie jest Azja tylko Afryka. Śmieci leżą tonami na ulicach, szczury po nich biegają, w pociągach nie ma okien, vendetta ciągle tam jest żywa. Nie mówię już o gospodarce, bo wszystko stoi na przemycie i pracy albańskich gastarbeiterów w Grecji i Włoszech. W Kosowie nie ma takiego syfu tylko dlatego, że nie zdążyli zepsuć tego co im Jugosławia zbudowała, bo o Kosowarach sami Albańczycy z Albanii mówią, że to dzikusy. Zainteresowanym proponuję spojrzeć na to zdjęcie, to nie jest wysypisko śmieci, tylko centrum albańskiego miasta. www.obiektywni.pl/upload/real/44/216476_473283.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: lotnoko napisał: 04.02.08, 00:35 "Serbia zbiednialy kraj"- nie zapominaj ze walczac o demokracje swiatowa bandyci amerykanscy bombardowali Serbie w 1999. Przez 78 dni spuscili wiecej bomb niz Niemcy hitlerowskie zuzyly przez cala (powtarzam cala!) II wojne swiat.! Potem byly tzw. sankcje. A mimo to, smiem twierdzic, ze w wiekszosci kraj jest bardziej rozwiniety, niz np. polska wschodnia sciana. Odpowiedz Link Zgłoś
cesarz_lodow_smietankowych Niepodległość? 03.02.08, 11:19 Przecież oni zamierzają przyłączyć się do Albanii... Odpowiedz Link Zgłoś
honecker32 Re: Niepodległość? 03.02.08, 12:15 nie maja zamiary, ci z Kosova uwazaja tych z Albani za gorszych od siebie. Albanczycy z Kosova sa ogromnymi nacjonalistami, jesli masz jakies watpliwosci co do ich wyjatkowosci staja sie brutalni Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Niepodległość? 03.02.08, 12:18 A co Ty Erich prasy nie czytasz? Oczywiście że mają zamiar powołać do życia Wielką Albanię, tylko na razie mówią to między wierszami. Odpowiedz Link Zgłoś
honecker32 Re: Niepodległość? 03.02.08, 12:25 Widzisz mialem pogadanke ze znaczna iloscia Albanczykow z Kosova i tworzenie jakiejs Wielkiej Albanii ich rozbawialo, rozwiazanie jest bardzo prozaiczne : pieniadze z UE trzeba by podzielic, a tak wszystko dla nas Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Niepodległość? 03.02.08, 12:28 Erich, zależy kto na jakich Albańczyków trafiał. Ja znałem 2 (obaj zresztą zginęli w porachunkach mafijnych) i byli GORĄCYMI zwolennikami Wielkiej Albanii. Może to zależy od stanu portfela, nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
honecker32 Re: Niepodległość? 03.02.08, 12:34 Pewnie masz racje, na kogo sie trafi to przypadek a wyrobione zdanie pozostaje. Ale gdzies byly sondaze i tworzenie takiego tworu naprawde nie nie mialo poparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
yacek1 Re: Niepodległość? 04.02.08, 02:41 Przegapiasz wiadomosci z GW. Doskonale zrodlo. Zajrzyj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=73531827&a=74094797 Odpowiedz Link Zgłoś
yacek1 Re: Niepodległość? 04.02.08, 02:44 Przepraszam! Artykol jest tutaj: www.gazetawyborcza.pl/1,87294,4778218.html Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Niepodległość? 04.02.08, 00:37 Byl wywiad w GW z jednym sziptarskim wodzem, otwarcie przyznawal sie do planow przylaczenia Kosowa do Albanii. Ale sie EU ocknie z reka w nocniku, tylko ze niestety na utrzymywanie tego potworka beda szly moje podatki! Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Kosowo - Gratulujemy Niepodleglosci ! 03.02.08, 11:36 Różne bzdury czytałem na forach, ale że "Serbia leży mentalnie raczej w Azji" to hit sezonu. Uświadomię Cię, lotnoko, że bywałem w Serbii ostatnio dość często, i "mentalnie" Serbia należy bardziej do Europy niż Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 chyba do tej hitlerowskiej europy 03.02.08, 11:49 chcieli niemcow europejczykow doscignac > Serbia należy bardziej do > Europy niż Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Przeciez nie musisz... 03.02.08, 11:54 sie tak osmieszac.Nie trzeba byc takim glupim, wystarczy troche zainteresowac sie historia. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Przeciez nie musisz... 03.02.08, 11:58 no ostatnie 2 dekady potwierdzaja raczej moje slowa :)) a nie twoje Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Przeciez nie musisz... 03.02.08, 11:59 Jasne, bo historia zaczęła się 2 dekady temu, a kultura od Andy Warhola. Co Ty miałeś na maturze z historii, gekon? Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Przeciez nie musisz... 03.02.08, 12:03 No przeciez napisalem, ze blizej im do hitlerowskich niemcow :D i to prawda jest co pokazaly te ostatnie 2 dekady. Rozumiem, ze dla ciebie to co sie tam dzialo to nieistotny epizod. :)))) zdawalem z biologi Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Przeciez nie musisz... 03.02.08, 12:05 A, z biologii, no to jesteś usprawiedliwiony:) Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Przeciez nie musisz... 04.02.08, 00:41 Dla mnmie nie jest usprawiedliwiony, bo glupoty nie mozna usprawiedliwic, chyba ze wrodzona! Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Re: Przeciez nie musisz... 03.02.08, 12:52 gekon1979 napisał: > No przeciez napisalem, ze blizej im do hitlerowskich niemcow :D i to prawda jes > t co pokazaly te ostatnie 2 dekady. Rozumiem, ze dla ciebie to co sie tam dzial > o to nieistotny epizod. :)))) > zdawalem z biologi A co pokazaly ostatnie 2 dekady nt. Chorwatow, Bosniakow i Albanczykow? Tak sie sklada ze dokladnie to samo co imputujesz Serbom. Zreszta myslac tymi kategoriami Brytolom tez blizej do Hitlera - w koncu do dzis 30% Irlandii jest pod ich okupacja. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: chyba do tej hitlerowskiej europy 04.02.08, 00:39 gekon1979 napisał: > chcieli niemcow europejczykow doscignac > > Serbia należy bardziej do > > Europy niż Polska. Gekon, znowu ci sie zamotalo i nie wiadomo co chciales wyartykulowac? Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Kosowo - Gratulujemy Niepodleglosci ! 04.02.08, 00:08 Ty gratuluj we wlasnym imieniu. Co to znaczy "my"? ja w takim razie, z podobna i poprazajaca logika popieram rozbiory Polski, wszystkie 3! Mentalnie, to ty europejczyku lezysz w Tatarstanie. Sadze ze byles, widziales skoro sie wypowiadasz, co? Ja oceniam ze i ekonomicznie i mentalnie Polska wschodnia lezy odlogiem. Serbia byla ofiara bombardowan i blokady, a mimo to sytuacja jest tam lepsza niz na scianie wschodniej w Polsce. Jezeli fabryka ryb z Grenlandii jest przenoszona do Koszalina, to co ty sie sadzisz, europejczyku? Naiwny jestes! Odpowiedz Link Zgłoś
wolf34 konsekwencje niepodległości Kosowa 03.02.08, 11:29 "Szef unijnej dyplomacji Javier Solana opowiada się za opóznieniem,na czas po wyborach parlamentarnych w Hiszpanii które odbędą się 9 marca by nie zakłócać kampanii w kraju który ma problemy z separatyzmem baskijskim " Czyli separatyzm kosowski jest cacy a wszystkie inne(te nieuzgodnione z USA i wierchuszką UE są be? Javier Solana -jeden z czołowych realizatorów i propagatorów agresji NATO na Jugosławię w 1999 roku wspiera separatyzm w Serbii a potępia go u siebie-w Hiszpanii? > Jednostronne uznanie(bez zgody Rady Bezpieczeństwa ONZ) > jednostronnie ogłoszonej niepodległosci Kosowa bedzie otwartym > złamaniem Karty NZ ,rezolucji nr 1244 Rady Bezpieczeństwa ONZ na > mocy której ONZ administruje Kosowem,rezolucji z Helsinek o > nienaruszalności granic państwowych w Europie i paru innych aktów > prawa miedzynarodowego. > Bedzie PRECEDENSEM-przypadkiem pierwszej po 1945 roku jednostronnej > zmiany > granic państwowych w Europie-dokonanym wbrew władzom Serbii której > Kosoow jest cześcią i bez zgody Rady Bezpieczeństwa ONZ . > Oj żeby się mędrcy z USA i UE nie przeliczyli z rachubami że mają > monopol na takie jednostronne zmiany. > Jest przecież w Europie Katalonia(ponad 90 % ludności katalońskiej ) > i Kraj Basków w Hiszpanii ,jest okupowana przez Francję Korsyka,jest > okupowana przez Wielką Brytanię Irlandia Północna,są graniczące z > Wegrami tereny Słowacji i Rumunii zwarcie zamieszkałe przez ludność > węgierską przemocą oderwane od Wegier w 1919 roku,jest zamieszkały > głównie przez ludność rosyjską Krym i wiele innych ciekawych miejsc. > Są Abchazja i Południowa Osetia które bacznie obserwują przykład > kosowski... > > Jest na Bałkanach Republika Serbska w Bośnii i sztucznie > utrzymywane przez zachód fikcyjne państwo Bośnia i Hercegowina- > pańmstwo istnienia którego większośc jego obywateli(Serbowie i > Chorwaci) nie chce.Jeżeli USA i zachód odrywa Kosowo od Serbii pod > hasłem samostanowienia narodowego to jak chce uzasadnić dalsze > utrzymywanie Republiki Serbskiej i chorwackiej Hercegowiny(dawnej > herceg-bośni)w składzie Bośni i Hercegowiny?Zasadą nienaruszalności > granic państwowych w Europie i poszanowania granic republik > związkowych b.Jugosławii?Przecież nie stosuje się jej w Kosowie.... > > Na Bałkanach(Kosowo i Serbia) oraz Zakaukaziu(Abchazja,Południowa > Osetia,Gruzja) szykują się gorące tygodnie -odpowiedzią Serbów > kosowskich na ogłoszenie przez Albańczyków secesji Kosowa z Serbii- > bedzie bezzwłoczne ogłoszenie secesji regionu Kosowskiej Mitrowicy > (serbskiej enklawy w Kosowie przy granicy z Serbią skąd Serbowie nie > pozwolili się wypedzić ani wymordować-ku szczeremu żalowi "sił > pokojowych" NATO) z Kosowa... > Ciekawe jak zachód wytłumaczy różnicę -Kosowo odrywamy od Serbii bo > tak trzeba (samostanowienie narodowe przed którym musi ustąpić > zasada nienaruszalności granic )a enklawy Kosowskiej Mitrowicy nie > wolno(bo nienaruszalnośc granic Kosowaprzed którym musi ustąpić > zasada samostanowienia)? > W odpowiedzi na niepodległość Kosowa -swoją niepodległośc > bezzwłocznie ogłosi Abchazja-ciekawe jak GW wytłumaczy różnice bo > chyba nie tym że Gruzja do której Abchazja formalnie należy jest > proamerykańska a jednostronnie zmieniać granice świata wolno > wyłącznie USA.... A samo Kosowo będzie dla UCK tylko przystankiem na drodze do celu ostatecznego-Wielkiej Albanii złożonej z Albanii własciwej,Kosowa,Macedonii(gdzie także aktywnie działa już UCK zasilana z Kosowa),Doliny Preszewskiej Serbii(gdzie działa UCPBM) greckiego Epiru(wraz z miastem Janina\Ioannina miejsce sławetnej konferencji UE które UCK tez planuje przyłaczyć do Wielkiej Albanii),skrawkami Czarnogóry(Ulcinj i i okolice) "Wolne Kosowo" bedzie państwem przestępczosci i zbrodni którego główne gałęzie gospodarki to szmugiel heroiny i sutenerstwo ,będzie bezposrednim zagrożeniem dla 4 państw sąsiednich (Serbii,Czarnogóry,Grecji a zwłaszcza Macedonii)bedzie państwem bankrutem(Serbia wprowadzi blokade gospodarczą)utrzymywanym przy zyciu przez dotacje UE-i tak przez całe dziesieciolecia. I co najważniejsze-bedzie najsilniejszym ośrodkiem i bazą wypadową albańskiej irredenty na Bałkanach. Plon tego co Solana i podobni mu idioci posiali w 1999 roku i sieją obecnie forsujac jednostronną niepodległośc Kosowa -będą musieli zbierać na Bałkanach i w całej Europie nawet nie przez kolejne lata-a przez całe dekady . Odpowiedz Link Zgłoś
ennuit Re: konsekwencje niepodległości Kosowa 03.02.08, 13:02 wolf, choć uważam, że troche przesadzasz, masz bardzo dużo racji i ja równiez naprawdę dziwię się dlaczego tyle ludzi, z politykami i rządzącymi na czele tak ochoczą chcą zgodzić sie na niepodległe Kosowo. Jest to precedens i to niebezpieczny precedens, ze względu na wymienione tu wcześniej na forum podobne Kosowu regiony (Abchazja, BiH, Albańczyków w Macedoni i Serbii, kraj Basków i dodałabym również jeszcze Czeczenię), a także na fakt, że żaden inny naród w Europie (a może i na świacie, tego nie wiem) nie posiada dwóch oddzielnych państw. Jeśli wspólnota międzynarodowa popiera niepodległośc Kosowa, dlaczego nie wywiera takich samych nacisków na Rosję, aby przyznać niepodlegość Czeczeni?? Problem polega na tym, że Serbia po tych wszystkich wojnach i akcji Nato jest politycznie osłabiona i nie jest w stanie w żaden sposób realnie przeciwstawić się naciskom UE i USA (mówię tu, oczywiście, o politycznym przeciwstawieniu się). Jest to niesprawiedliwe, że korzysta sie z takiej sytucji, zaprzecza to pojęciu równości wszytskich państw w prawie międzynarodowym. Można oczywiście współczuć również Kosowarom, ponieważ oni również nie mieli łatwego życia zwłaszcza za czasów Milošecića, gdzie różne formy prześladowania były na porządku dziennym, ale czasy się zmieniły, rządy w Serbii również, a Kosowarzy skorzystali z okazji i wzięli na miejscowych Serbach równie brutalny odwet. najbardziej szkoda właśnie tych miejscowych Serbów, którzy mieszkają tam od lat (ich ilość się zmniejsza, bo coraz więcej i więcej decyduje się wyjechać ze swojej rodzinnej ziemi). Warto też zajrzeć do bardziej odległej historii tych ziem, czasów okupacji osmańskiej, kiedy to na terenach kosowa mieszkali tylko Serbowie, a ponieważ buntowali się stale, Turcy wypędzali ich i osiedlali muzułmańskich Albańczyków. Stąd się wzięli Albańczycy w Kosowie. Jeśli kosowscy politycy uważają, że Kosowo jest gotowe do niepodległości, ja zastanawiam się też, z czego to państwo ma zamiar się utrzymywać...? Po tylu latch promowania na Bałkanach przez wspólnotę międzynarodową państw wieloetnicznych, jak można wracać znowu do idei - która stała się zarzewiem wojen - państw narodowych? Tym którzy uważają Serbię za trzeci świat, polecam wyprawę do tego pięknego kraju. W żadnym momencie nie można mieć wątpliwości, że jest to mentalnie i kulturowo Europa, a ludzie są naprawdę przemili. Nie próbuję tutaj zaprzeczyc pewnym oczywistym winom i okrucieństwom, których dokonywali Serbowie w czasie bałkańskich wojen, ale należy podkreślić, że takich czynów dokonywali wszyscy uczestnicy owych wojen, ale propadanda zachodnich stacji tv, musiała znaleźć tego "złego", aby móc przedstawić obraz w czarno-białych barwach, aby był bardziej strawny dla zachodnich widzów. I niestety, chociaż w Serbii od tamtych czasów zmieniło się bardzo wiele, w świadomości wielu ludzi wciąż pokutuje ten obraz Serbów. Ja po prostu uważam, że powinno się stosować jednakowe standardy w roztrzyganiu podobnych kwestii, aby słabszemu państwu nie narzucać konieczności pozbycia się części swojego terytorium, podczas gdy silnemu państwu nawet słowem nie zwraca się uwagi na jawne łamanie praw człowieka. A jeśli Kosowarzy w cytowanych w artykule wypowiedziach, nie mają nic przeciwko wieloetnicznemu państwu i chcą aby Serbowie w Kosowie czuli się "jak w domu" (a gdzie oni niby swoją drogą są teraz?), może najpierw chociaż podejmą PRÓBĘ poczucia sie "jak w domu" w granicach Serbii. I nie wierzę, że Serbowie będą im to obecnie utrudniać. No chyba że w wyborach wygra Nikolić, ale to już jest inna kwestia. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: konsekwencje niepodległości Kosowa 04.02.08, 00:46 Narod koreanski ma 2 panstwa, narod chinski ma 2 panstwa, narod turecki ma 2 panstwa, narod grecki ma 2 panstwa. Jak bym pomyslal, to by sie jeszcze dalo nawyliczac! A narod arabski- ile panstw ma? Odpowiedz Link Zgłoś
ennuit Re: konsekwencje niepodległości Kosowa 04.02.08, 22:12 dziękuję, Korea to rzeczywiście dobry przykład; natomiast co do Chin, to już niekoniecznie, podobna kwestia jest z Chińczykami na Tajwanie co z Turkami na Cyprze; miałabym też wątpliwości przed nazwaniem Arabów narodem, ale z Koreą to racja. Tyle, że drugie państwo albańskie nie powstałoby przez podział, a rozmnożenie...Przykład z Chinami nasuwa też myśl o kolejnych podwójnych standardach: dlaczego przyznaje się prawo do niepodległości Kosowu takie same, jakiego odmawia się Tybetowi? Dlatego że Serbia nie posiada broni nuklearnej, stałego miejsca w RB ONZ i jednej szóstej mieszkańców globu? a może także utworzymy 3 państwa kurdyjskie, po jednym w Turcji, Iraku i Iranie? Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 dlaczego sie zgadzaja? 04.02.08, 09:35 Przewazajaca wiekszosc politykow (szczegolnie europejskich) to "robactwo" - ludzie bez przekonan, ludzie do wynajecia przez kazdego kto wiecej zaplaci. W najlepszym razie sa to sprawni technokraci. Polityka europejska jest calkowicie odideologizowana. Trudno dyskusje nt. malzenstw gejow uznac za istotny spor polityczny. A takie sa w obecnej Europie najwazniejsze polityczne problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
jolkak11 Kosowo po niedzieli ogłosi niepodległość? 03.02.08, 11:16 nii niech ogłosi. Mam szczerą nadzieję że bez Kosowa Serbia zyska bo Kosowo z muzułmanami to kraj bezprawia, to wylęgarnia bandytów i terrorystów a w dodatku dla Serbii worek bez dna! Serbia już dawno byłąby w UE gdyby nie rozbito Jugosławii! Serbia to piękny kraj zasługujący aby być w UE a na pewno bardziej rozwinięta jest od Litwy Rumunii czy Bułgarii, a kraje te przyjęto. To polityka bo śmieszne aby pretekstem zatrzymania negocjacji był jeden czy troje ludzi ukrywających sie od wielu lat, a może już dawno w innym kraju!!! Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Nie jest owa niepodległość zasługą Albańczyków. 03.02.08, 11:23 Mafia albańska w calej Europie robi im wyjątkowo czarny "pijar". Ale po wywołaniu przez Serbów 3 wojen, ma zmasakrowanu tysięcy Chorwatów i Bośniaków, po czystkach etnicznych i wywołaniu jeszcze wojny w Kosowie, ukaranie Serbii jest niezbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 [...] 03.02.08, 11:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 admin ja piszę prawdę fakt, że niewygodną 03.02.08, 21:32 Więc nie pie..,że łamię regulamin. Gdybyś ty przyjął pod swój dach uciekinierów a oni ci w podzięce ten dom zabrali w 3/4 to byś ich błogosławił za to?. Jeśli byś ich osobiście nie zabił to byś się modlił żeby ich szlag trafił. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: admin ja piszę prawdę fakt, że niewygodną 04.02.08, 09:12 Admin działa wybiórczo, na tej zasadzie wszystkie posty abhaoda powinny być usunięte, o co wnosiłem, a nie są. Admin, do boju!:) Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 A to dlaczego ? 03.02.08, 11:33 Polska nie ma zadnego interesu popierac Albanczykow - islamcow.NIKT ROZSADNY TAK NIE POSTAPI. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Poska nie powinna? 03.02.08, 15:47 A może jednak jest inaczej? Tak historycznie, to "islamcy" Turcy to jedyny kraj któru nie uznał zaborów. Więcej ostentacyjnie, wobec innych dyplomatów wzywał przedstawaiciela nie istniejącego państwa. Na taki gest Papież się nie zdobył. Mimo że niczym w XVIII i XIX wieku nie ryzykował. Ci "islamcy" przxygarnęli wielu emigrantów z Polski, więcej były plany budowy na ich terytorium naszj armii. Ja nic nie mam przeciko "islamcom", żydom, prawosławnym, buddystom itd. Mnie nie interesuje wyznanie drugiego człowieka. To nie moja sprawa. To jego życie wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Poska nie powinna? 04.02.08, 00:49 Ty ze swoimi pogladami moze jeszcze troche wstecz sie cofnij, co? Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Nauka. 04.02.08, 18:19 Historia to nauka wyciągania wniosków z przeszłości. Czy to tak trudno zrozumieć? Cóż mi, Polakowi muzułmanie za krzywdę zrobili? Chrześcijanie, "Gott mit uns" owszem. I mam kochać tych drugich a nienawidzić tych pierwszych, wbrew doświadczeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Nauka. 04.02.08, 18:53 A pragmatyzm to nauka wyciągania wniosków na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
vasileeminescu Re: Nauka. 04.02.08, 18:58 ws21 napisał: > Czy to tak trudno zrozumieć? Cóż mi, Polakowi muzułmanie za krzywdę > zrobili? > Chrześcijanie, "Gott mit uns" owszem. > I mam kochać tych drugich a nienawidzić tych pierwszych, wbrew > doświadczeniu? Twoja argumentacja pozbawiona mija się tez z prawdą. Tak się złożyło, że Polska leży w Europie Środkowej i za sąsiadów mamy kraje chrześcijańskie i z nimi toczyliśmy wojny. Jak zdarzyło się mieć w przeszłości muzułmańską Turcję za sąsiada to toczylismy z nia same wojny i ci muzułmnanie robili naszym przodkom jak piszesz "krzywdę". Kolego poducz się trochę z historii, bo twoje argumenty są takiego typu: np. Korea Północna to dobe państwo, nie mieliśmy z nimi żadnych konfliktów granicznych, nie napadaliśmy na siebie, więc ich lubię, TEGO CIEBIE UCZY LOGIKA TWEGO DOŚWIADCZENIA ale już... Czesi są dużo gorsi (np. za Zaolzie), Niemcy to w porównaniu do Koreańczyków to dzikusy, bo jak oni mogli tak z "Gott mit uns" napadac na Polskę. Szwedzi to chamy okrutne jak mogli tę Częstochowę tak oblegać...a Litwini, Ukraińcy o Rosjanach nie wspominając...itd Więc przenieś sie najlepiej ze swoimi pogladami i ukochanymi Albańczykami do Teheranu albo Damaszku. Życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Nie jest owa niepodległość zasługą Albańczykó 03.02.08, 11:39 Ty karasz nas wszystkich, i to bardzo surowo, za niezawinione winy. SOBĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
bf109 Niepodległość za kolaborację z hitlerowcami 03.02.08, 11:41 Ci dzielni bojownicy o wolność znaleźli się tam w nagrodę za serwilizm wobec Tureckich najeźdzców i kolaborację z hitlerowcami. Wystawili nawet własną dywizję SS. Jeśli Serbów kara się na wojny bałkańskie to albańczyków za ich serwilizm, kolaborację i zbrodnie wojenne porównywalne wręcz z wyczynami upa powinno się przesiedlić na Marsa. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nastepny 'znawca' historii... 03.02.08, 11:50 sie odezwal.Pomylil ,baran ,Serbow z Chorwatami. Odpowiedz Link Zgłoś
bf109 SS Skandenberg była albańska nie chorwacka 03.02.08, 12:11 Chorwaci swoją drogą to fakt ale w walce z partyzantką jugosławiańską najdzielniej spiswywali się albańczycy, zwłaszcza w wyrzynaniu cywili. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Albanczycy m.in. likwidowali Powstanie Warszawskie 03.02.08, 12:29 Niemcy wyslugiwali sie takimi ciurami przy brudnej robocie i dlatego Albanskie oddzialy zostaly skierowane do likwidacji Powstania Warszawskiego. Wslawili sie nieprawdpopodobnie wynaturzonymi zbrodniami m.im. "insceniazacja" drogi krzyzowej. bf109 napisał: > Chorwaci swoją drogą to fakt ale w walce z partyzantką > jugosławiańską najdzielniej spiswywali się albańczycy, zwłaszcza w > wyrzynaniu cywili. > Amen Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Nie jest owa niepodległość zasługą Albańczykó 04.02.08, 00:48 Ciebie, jak wiadomo na forum juz ukarano. Bog cie skaral bezmozgowcze! Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod jeszcze nie ogłosili, a już Serbowie z Rosjanami 03.02.08, 11:28 szykują się do nowej wojny, Serbia zbiera żniwo swojej zaborczej polityki i ukrywania przestępców wojennych Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: jeszcze nie ogłosili, a już Serbowie z Rosjan 03.02.08, 11:41 Osobnicy typu abhaod i l.o.r.t.e.a powinni zostać przebadani przez specjalistów. Czy jest na sali lekarz? Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: jeszcze nie ogłosili, a już Serbowie z Rosjan 03.02.08, 11:42 upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Internet_Troll_velu_ill_artlibre_jnl.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: jeszcze nie ogłosili, a już Serbowie z Rosjan 04.02.08, 00:53 j23plpol napisał: > Osobnicy typu abhaod i l.o.r.t.e.a powinni zostać przebadani przez > specjalistów. Czy jest na sali lekarz? Jestem! I wydaje swiadectwo ze to przypadki nieuleczalne. Diagnoza: Ignorantia maxima et servilismo albanorum. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Rosja postepuje ... 03.02.08, 11:46 w tym przypadku madrze , popierajac Serbie.EKSPANSJE islamcow trzeba zatrzymac, jesli to sie nie uda ,to pozniej trzeba bedzie ich zabijac... tak jak w Iraku. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Rosja postepuje ... 03.02.08, 11:56 pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:DoNotFeedTroll.svg Odpowiedz Link Zgłoś
honecker32 No i okolejne zacofane panstwo 03.02.08, 11:38 z drugiej strony niepodleglosc byla pewna i nie do powstrzymania - ostatecznie politycznie drugi Tajwan: twoje pieniadze dobre ale ambasador nie (beda jakies pieniadze, kolejna mafia przemoc i narkotyki tak) Bardzo ale to bardzo zly przyklad dla innych nacjonalistycznych panstw z duzymi miejszosciami powstaje casus beli, oj biena Rosja Turcja czy Gruzja. Przyklad Baskow czy kogos z UE jest glupi i bledny, bedzie 55% w referendum i co - zaklepane, Madryt co najwyzej kwasno bedzie sie smial. Jesli beda nadal w Unii to Slazacy niech sie odlaczaja zwykly czlowiek nie zauwazy roznicy. Na przykladach secesji widac ktore panstwo jest naprawde demokratyczne i dojrzale: Serbia dno, Hiszpania jako tako, Brytania prawie perfekcja. Szkoci oglosza niepodleglosc i tak naprawde nic sie nie stanie Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: No i okolejne zacofane panstwo 03.02.08, 12:03 Kiedy przyjdzie Sziptar do Twojego domu i zabierze Ci klucze, tez zapewne nic się nie stanie Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Wlasciwie Kosowo to juz osobne cialo polityczne 03.02.08, 11:40 ogloszenie niepodleglosci bedzie tylko fromalnoscia czy to sie komus podoba czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
wolf34 Właściwie Abchazja to już osobne ciało polityczne 03.02.08, 11:45 gekon1979 napisał: > ogloszenie niepodleglosci bedzie tylko fromalnoscia > czy to sie komus podoba czy nie Piszesz o Abchazji? Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Właściwie Abchazja to już osobne ciało polity 03.02.08, 11:47 ja pisze o kosowie, ale w twoim wypadku tez wlasciwie mowimy o niezaleznym panstwie Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 no to zobaczmy co cie tak bawi 03.02.08, 12:06 -98% mieszkancow Kosowa to Albanczycy -od interwencji NATO Serbia nie ma wladzy nad Kosowem -oni nawet granice maja :D -maja wlasna administracje, niezalezna od Serbi -nie wiem jak dokladnie jest np. w Abchazji ale mysle, ze podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: no to zobaczmy co cie tak bawi 03.02.08, 12:11 Na jakie dane powołujesz się pisząc że 98% mieszkańców Kosowa to Albańczycy? Administrację i granicę mają - a jakże - no przecież muszą kontrolować przemyt narkotyków do Włoch i Czarnogóry. Wiesz, gekon, ja przez przypadek byłem i w Albanii i w Kosowie, a także w Serbii, więc proszę Cię, zaprzestań pisania głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 moja wina przepraszam 88% 03.02.08, 12:14 en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Kosovo A most comprehensive (October 2002) estimate (for the 1.9 million populace) for these years: 88% Albanians 6% Serbs 3% Muslims (Bosniacs and Gorani) 2% Roma 1% Turk Odpowiedz Link Zgłoś
wacekw1 Re: moja wina przepraszam 88% 03.02.08, 18:41 Po zakończeniu nalotów wprowadzono do Kosowa siły NATO. Obecność sił KFOR nie zapobiegła atakom na ludność cywilną przez oficjalnie rozbrojoną WAK, która w rzeczywistości zachowała swój arsenał i sprawowała rzeczywistą kontrolę nad prowincją. W konsekwencji ponad 270 tysięcy Serbów oraz 80 tysięcy Czarnogórców, Romów, Muzułmanów, Goranców, Turków i innych nie-Albańczyków zostało wyrzuconych z Kosowa. Według przedstawicieli rządu serbskiego, na ten teren przybyło około 200 tysięcy Albańczyków, którzy nigdy tam nie mieszkali, zmieniając skład etniczny ludności. Tak więc interwencja NATO miała również skutki demograficzne - stąd te słynne 90%. To można sprawdzić -Ryszard Bilski, Rezolucja zawieszona na kołku,Wielki Post w osiemnastym batalionie. Bałkany na przełomie dwóch tysiącleci, s. 157; Jarosław Sozański, Konflikty etniczne na obszarze byłej Jugosławii (1990-2000) a ochrona mniejszości narodowych. Zarys problemu, s. 131. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: moja wina przepraszam 88% 04.02.08, 00:57 gekon1979 napisał: > en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Kosovoa > A most comprehensive (October 2002) estimate (for the 1.9 million populace) for > these years: > 88% Albanians > 6% Serbs > 3% Muslims (Bosniacs and Gorani) > 2% Roma > 1% Turk > HA HA! Gdy zaczynalismy te dyskusje w sprawie kosowskiej jakies pol roku temu, to sziptarow bylo jakoby 95%, potem 90% a teraz juz "tylko" 88%? Oj, zeby to w takim tempie szlo, to sprawa sama sie wyjasni.. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Właściwie Abchazja to już osobne ciało polity 03.02.08, 12:01 Kosowo jest tak samo niezależne, jak Twoje myślenie, gekon Odpowiedz Link Zgłoś
piotras_wlkp Witamy w eurpejskiej rodzinie? To własnie Serbowie 03.02.08, 11:41 są bardziej europejczykami niż Albańczycy. Okrutne wydarzenia ostatnich lat mimo wszystko nie powinny być pretekstem do degradowania Serbii, tak samo jak Niemcy nie zostały wymazane z mapy Europy po IIgiej wojnie , bo mądrzy wiedzieli że przynisoło by to więcej złego niz dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: Witamy w eurpejskiej rodzinie? 03.02.08, 12:02 Ciekawe kto tą Wielką Albanię w końcu weźmie na garnuszek? Kosowo nawet teraz - po dziewięciu latach niezależności - jest całkowicie zależne od patronów... i Serbii. Bezrobocie tam chyba jakieś 60% Rozmnażanie się to jedyna rzecz, która tym szczrom dobrze wychodzi. Finansują to teraz mafia i głupcy z EU - wcześniej oczywiście cała Jugosławia. Dziwiłbym się, gdyby oni inaczej odpłacili się pożytecznym idiotom niż Serbii. Odpowiedz Link Zgłoś
wolf34 Witamy Kosowo na garnuszku UE.. 03.02.08, 12:18 Serbia w odpowiedzi na niepodległość Kosowa i dokonywane przez Albańczyków czystki etniczne ludności serbskiej i czarnogórskiej wprowadzi ścisłą blokadę gospodarczą Kosowa i wstrzyma dostawy prądu. Bezrobocie w Kosowie pod władzą UNIMIK wynosi okolo 70-80%(zależy jak liczyć drobnych bazarowych handlarzy.Główne "gałęzie gospodarki" Kosowa to masowy szmugiel i handel heroiny na rynki europejskie oraz sutenerstwo.Unia Europejska bedzie musiała wziąć na utrzymanie "wolne Kosowo" na całe dziesięciolecia. W zamian "wolne Kosowo" odwdzięczy się Europie -szmuglem heroiny,kobiet a przede wszystkim-eksportem albańskiej irredenty do 4 sąsiednich państw:Macedonii,Serbii,Czarnogóry,Grecji..... miasto Janina(Joannina w Epirze) UCK tez planuje przyłączyć do Wielkiej Albanii. Czyż to nie świetny biznes robi UE -w zamian za miliardy euro unijnych dotacji-Koswowo odwdzieczy się szmuglowaną masowo heroiną,zbrojną albańską irredentą i narastającą agresją wobec 4 sąsiednich państw w tym także wobec unijnej Grecji(Epir). Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Witamy Kosowo na garnuszku UE.. 03.02.08, 12:22 Do miłośników wolnego Kosowa, kontynuując wątek wolfa34: DOBRZE BY BYŁO, GDYBYŚCIE ZDALI SOBIE SPRAWĘ, ŻE BĘDZIECIE UTRZYMYWAĆ TEN CHORY TWÓR Z WŁASNYCH PODATKÓW! Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Re: Witamy Kosowo na garnuszku UE.. 03.02.08, 12:34 wolf34 napisał: > Bezrobocie w Kosowie pod władzą UNIMIK wynosi okolo 70-80%(zależy > Główne "gałęzie gospodarki" > Kosowa to masowy szmugiel i handel heroiny na rynki europejskie oraz > sutenerstwo.Unia Europejska bedzie musiała wziąć na > utrzymanie "wolne Kosowo" na całe dziesięciolecia. > W zamian "wolne Kosowo" odwdzięczy się Europie -szmuglem > heroiny,kobiet a przede wszystkim-eksportem albańskiej irredenty No i jeszcze podrabianie eurosow. W tym tez sa mocni oraz rozne szkoly islamistyczne finansowane przez Turcje. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 O Grecję się martwisz? 03.02.08, 15:56 Być może oni udają Greka, jak to mają w zwyczaju, ale ja veta Grecji nie słyszałem. Jedyny odgrażający się kraj to miłująca pokój maitiuszka Rossija. Nie martwi ich Naddniestrze, niekwestionowana przez nikogo część Mołdowy, gdzie mają wszystkie karty w ręku ale Kosowo. Taka Moskiewska logika. Mieszać w kotle a może się coś ugotuje .... Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: O Grecję się martwisz? 03.02.08, 17:37 Ale mam nadzieję, że słyszałeś veto: Słowacji, Rumunii, Hiszpanii, Chin, Indonezji, Indii. Nie jest prawdą, że tylko Moskwa miesza. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: O Grecję się martwisz? 04.02.08, 01:00 I Malty i wlasnie Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos To i niepodległość Mitrovicy i podział Bośni 03.02.08, 12:17 Skoro Albańczycy to Serbowie z Kosowa i Bośni też mają niezaprzeczalne prawo secesji - nie można mierzyć różną miarą takich samych aspiracji. Albańczycy zresztą zgodzą się na to, bo wtedy mogą mówić o swojej secesji z Macedonii i Grecji. Otwiera się puszkę Pandorry. Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Muslimy znowu gora dzieku poparciu USA... 03.02.08, 12:20 ach jak to USA nienawidzi muslimow: -wytrenowali Osame i sfianansowali Alkaide -dali zielone swiatlo Turasom do inwazji na Cypr -poparli bosniackich muslimow -a teraz Kosowo dla Albanii Pewnie niedlugo oddadza polowe Grecji i Bulgarii Turcji... Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Muslimy znowu gora dzieku poparciu USA... 03.02.08, 12:26 nie zapominaj też o Czarnogórze i Macedonii pozdrav Odpowiedz Link Zgłoś
wolf34 Cele programowe albańskiej organizacji UCK z lat90 03.02.08, 13:21 Założona w początkach dekady lat 90 zbrojna albańska organizacja terrorystyczna UCK postawiła wówczas przed sobą nastepujące cele programowe: 1.Utworzenie UCK głównej siły politycznej i militarnej pośród kosowskich Albańczyków(cel został osiągniety); 2.Spowodowanie interwencji militarnej mocarstw zachodnich i wycofanie sił serbskich z Kosowa(cel osiągnięty); 3.Utworzenie przez UCK własnego rządu w Kosowie(cel osiągniety- premierem jest b.szef wywiadu UCK Thaci zaś partia wyłoniona z UCK wygrała ostatnie wybory parlamentarne w Kosowie); 4.Zjednoczenie Kosowa z Albanią własciwą i rozszerzenie granic Albanii na wszystkie obszary Bałkanów zwarcie zamieszkale przez Alańczyków(Macedonię,Dolinę Preszewską Serbii,Epir,część Czarnogóry (Ulcinj i okolice)-realizacja idei Wielkiej Albanii.-cel w trakcie realizacji stworzeniem punktu wyjścia do jego realizacji jest niepodległośc Kosowa); 5.Utworzenie Wielkiej Albanii która bedzie jako regionalna potęga panować w regionie i sprawować kontrolę nad szlakami handlowymi z Turcji do centralnej Europy; Czy któryś z tych euromatołków współdecydujacych w 1999 roku o bombardowaniach Jugosławii a obecnie popierających niepodległośc Kosowa zapoznał się z pierwotnym programem i długofalowymi celami UCK?Czy polytycy i "wolne media" zdają sobie sprawę z dalekosiężnych celów UCK i ich konsekwencji dla Bałkanów i stabilności Europy? amentarne) Odpowiedz Link Zgłoś
remeq [...] 03.02.08, 13:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
neiden terorysci chca niepodleglosci? 03.02.08, 13:17 historia sie powtarza. czy pamietacie polska historie? wlasinie w widniu po przegranej wojnie napoleonskiej.podzielono polske, dzisiaj w austrji chca powtornie zniszczyc suwerenne panstwo serbskie.dla panstw zachodnich trudno sie dziwic ze chca nastepnego pretekstu do rospetania nastepnej wojny.jezeli polscy politycy - kaczynski poprze ten barbarzynski akt bedzie mi wstyd.pozatym kto wie czy polska nie bedzie nastepna. Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Re: Kosowo po niedzieli ogłosi niepodległość? 03.02.08, 14:03 ws21 napisał: > I bardzo dobrze. Witamy w europejskiej rodzinie. A komu bliżej do > Azji, niech przastąpi do ZBiR-u. Tak ogłosi a potem Bruksela dostanie list od Busha by przyjąć ją do UE. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Kosowo po niedzieli ogłosi niepodległość? 03.02.08, 14:58 Po co list? Wystarczy telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 Gdyby te jankeskie śmierdziele i ich NATO 03.02.08, 21:26 Gdyby te jankeskie śmierdziele i ich przydupiste NATO nie napadło na Jugosławię to Mladić już dawno rozwiązałby problem Kosowa. I wpuść muzułmańskich śmierdzieli na swoją ziemię to ci ją potem z pomocą wszawych jankesów odbiorą. Ale nic to pamięć narodów jest długa więc prędzej czy później Serbowie ich w tym Kosowie wyrżną Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Wygrał Tadić 03.02.08, 21:46 Według nieoficjalnych informacji z Cesidu wybory prezydenckie w Serbii wygrał minimalnie Tadić. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Juz raz Europa umierala za Sarajewo (w 1914)... 03.02.08, 23:34 .....taki pryszcz na d... Europy moze spowodowac duza infekcje.... lepiej go wyciac niz pielegnowac.... Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Nastepnie niepodległość dla Kraju Baskow, Slaska, 03.02.08, 23:50 ....Transylvanii, Prus Wschodnich, Alzacji..... Odpowiedz Link Zgłoś
yacek1 Kosowo po niedzieli ogłosi niepodległość? 04.02.08, 03:20 To w odpowiedzi na duzo wczesniejsze wywody ekonomisty "ws21" Albania wcale nie miala problemow. Pod dowodztwem Enver Hoxha stala sie najbiedniejszym zakatkiem Europy. Slynne 30 km linii kolejowej w calym kraju. Patrzysz w TV to napewno widziales amerykanskich zoldakow w blocie Tiranskiego lotniska gdy szykowali je do ataku na Jugoslawie. Albania to nie Kosowo. Serbowie mordowali w I i II wojnie swiatowej? A 500 lat pod okupacja Otomanska w czasie ktorej muzulmanie albanscy wspolpracujacy z Turkami mordowali Serbow? A terrorysci z KLA ktorzy mordowali nie tylko Serbow ale nawet swoich rodakow za to tylko ze byli lojalnymi obywatelami Jugoslawii? Nie ukrywaja przestepcow wojennych bo przestepcy sa przywodcami. Im nic nie grozi bo sa pod opieka Trybunalu Haskiego, ktory jest finansowany przez USA i Unie. Gdyby ten Trybunal byl rzeczywiscie ramieniem swiatowej sprawiedliwpsci to Ceku, Thaci i cala banda kosowskich przywodcow powinna siedziec na drugiej lawie oskarzonych. Na pierwszej powinni siedziec Clinton, Albright, Wesely Clark, Blair i wielu innych. To za Kosowo. W innej sprawie, [napad na Irak], zasiasc powinni Bush, znowu Blair i wszyscy przywodcy tzw. "coalition of willing" do ktorej weszla rowniez Polska. Hanba. Setki tysiecy zabitych cywilow nie liczac zolnierzy. Malo tego, dla ciebie to co prawda nie wazne bo to przeszlosc, rozkradziono i zniszczono tysiace zabytkow NASZEJ cywilizacji z Bagdackiego Muzeum. Miedzy innymi polscy zolnierze w obozie Babilon. Rzekomym celem bandyckiego napadu NATO na Jugoslawie bylo ztworzenie wieloetnicznego regionu. Chyba wiesz co sie dzialo juz pod "czujnym okiem" KFOR-u i UMNIK-u? Mordowanie pozostalych tam Serbow, palenie domow, demolowanie swiatowej klasy zabytkow EUROPEJSKIEJ kultury. Tak, europejskiej bo Serbowie te kulture tworzyli tak jak my, jak Czesi jak Slowacy, Slowency i Chorwaci. Ale dla ciebie to nie wazne. Aby isc wprzod nie mozna patrzec do tylu. To twoja dewiza. Po co cmentarze, groby, pomniki. Jakie ma znaczenie kim byli twoi rodzice, po co o nich pamietac. Liczy sie tylko przyszlosc. Tak naprawde to wspolczuje tobie i twojej rodzinie, jesli ja masz. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Niech oglosza... 04.02.08, 09:17 to zobaczymy jak zacznie sie walic EU,a USA WYCOFA SIE NA 'Z GORY UPATRZONE POZYCJE'. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Kosowo po niedzieli ogłosi niepodległość? 04.02.08, 09:20 Ledwo ciebie przyjeli "Europejczyku" a juz sie sadzisz i witasz terrorystow? Im jest jeszcze bardzo daleko do Europy. A refleksji zadnych nie masz na temat zabierania komus 15% terytorium wbrew prawu miedzynarodowemu? W szkole cie chyba uczono o rozbiorach. To znaczy, ze je popierasz, tak? A o Jalcie slyszales? Tam tez cudzymi rekami podarowano cos komus co do niego nie nalezalo, bez pytania wlasciciela o zgode. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatore77 Przyganiał kocioł garnkowi ... 04.02.08, 15:52 a sam smoli Ceku jak chce Mladicia do Hagi niech sam sie zgłosi bedzie to dobry przykład dla tego drugiego Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Przyganiał kocioł garnkowi ... 04.02.08, 16:37 Dokladnie jest tak jak napisales. A co do wystapien Ceku: od kiedy to parobek wyglasza swoje opinie? Przeciez laskawy pan Bush jeszcze sie waha, bo cos sie z prezentami pospieszyl. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Przyganiał kocioł garnkowi ... 04.02.08, 18:58 Ceku będzie występował. W cyrku albo po ogłoszeniu wyroku za zbrodnie wojenne. Zgodnie z odwieczną turecką tradycją proponuję karę ustawową: nabijanje na kolac. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Przyganiał kocioł garnkowi ... 04.02.08, 18:55 Osądzi się go w Belgradzie, jako obywatela Serbii, zgodnie z prawem międzynarodowym. Odpowiedz Link Zgłoś