axia111 18.02.08, 07:57 "W tym roku nauczyciele dostali 10 proc. podwyżki - po blisko 200 zł brutto. Poszło na to z budżetu 2,7 mld zł. " Ciekawe. Jestem nauczycielką i jeszcze nie dostałam podwyżki. Żaden z moich znajomych nauczycieli też nie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
phlora Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 08:15 Ja też nic nie dostałam! A w ogóle chciałam zwrócić uwagę, że tylko w stosunku do nas, nauczycieli, stosuje się takie pomysły podwyżek - podwyżki tylko dla najlepszych albo teraz zamiast, albo podwyżka i zarobków i ilości świadczonej pracy. Nie słyszałam takich propozycji np. w odniesieniu tylko do NAJlepszych pielęgniarek albo policjantów w zamian za emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
phlora Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 08:20 Ja też nic nie dostałam! A w ogóle chciałam zwrócić uwagę, że tylko w stosunku do nas, nauczycieli, stosuje się takie pomysły podwyżek - podwyżki tylko dla najlepszych albo teraz zamiast, albo podwyżka i zarobków i ilości świadczonej pracy. Nie słyszałam takich propozycji np. w odniesieniu tylko do NAJlepszych pielęgniarek albo policjantów w zamian za emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 11:37 A słyszałaś jakiekolwiek propozycje podwyżej dla policjantów? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 23:47 Ja myślę, że to należałoby rozwiązać inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 22.02.08, 00:14 Dokładnie - i to pracę szeroko pojętą - umowa kodeksowa, umowy cywilnoprawne itd. Odpowiedz Link Zgłoś
witkos Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 08:25 Podwyżki? A jakie podwyżki? Bo my, jak na razie nic nie wiemy - czytamy, słyszymy o nich, ale tak naprawdę nie znamy wysokości podwyżek, nie wiemy, od kiedy miałyby obowiązywać... nie mówiąc o tym, że NA PEWNO nikt ich jeszcze nie dostał. Odpowiedz Link Zgłoś
pjanu Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 08:43 Właśnie jakie podwyżki? Jest prawie marzec, a nie słyszałem nawet o propozycjach. A po drugie ciągle słyszę, ze kosztowało taka czy inna podwyżka tyle, a tyle budżet. Może powiedzmy o kosztach utrzymywania rządu, posłów itd. Bo obawiam się, że przychód większości zawodów przewyższa dużo, dużo koszty... A jakie są przychody generowane przez np. rząd... Odpowiedz Link Zgłoś
asdaa Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 08:57 No właśnie! Informacja o podwyżkach poszła w świat, ludzie myślą: dostali i jeszcze im mało, a tymczasem ja nie dostałam nic i nie znam nikogo, kto dostał... Odpowiedz Link Zgłoś
vaterunser Ach, nauczyciele, nie marudzcie! 18.02.08, 13:52 Wy, nauczyciele, chcecie wychowywac mlodych ludzi, a sami patrzycie tylko jak wyzyskac panstwo. Poza tym wszysciutkie wpisy sa z dzisiejszego przedpoludnia. Kto wlasciwie jeszcze pracuje? Cytat z artykulu: "- To rozwiązanie systemowe, a nie doraźne - chwali była minister pracy, posłanka PiS Joanna Kluzik-Rostkowska. (...) Pytanie tylko, czy nauczyciele na propozycje rządu się zgodzą." Przepraszam bardzo, a kto tu rzadzi? Odpowiedz Link Zgłoś
kriss.s Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 17:09 pjanu napisał: > Bo obawiam się, że przychód większości zawodów przewyższa dużo, dużo koszty... > A > jakie są przychody generowane przez np. rząd... a jakie są przychody generowane przez nauczycieli? jak tak mamy liczyć to "straty" generowane przez nauczycieli są dużo większe Odpowiedz Link Zgłoś
jacekh001 Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 22:04 Wszystkie przychody tego państwa i osób prywatnych to pośrednio przychody nauczycieli. Jeśli ktoś tego nie rozumie, to znaczy, że niczego nie rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
pjanu Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 19.02.08, 09:38 jacekh001 napisał: > Wszystkie przychody tego państwa i osób prywatnych to pośrednio > przychody nauczycieli. Jeśli ktoś tego nie rozumie, to znaczy, że > niczego nie rozumie. Właśnie miałem to powiedzieć. Gdyby nie nauczyciele to kriss.s nie stworzyłbyś tego żenującego postu, bo nie umiałbyś pisać:) Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 22.02.08, 00:15 A to dość ciekawa teoria. Odpowiedz Link Zgłoś
takiebuty Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 08:56 Słuchajcie z tymi emeryturami to naprawdę przekręt. I nie odwracajcie kota ogonem wołając o podwyżki przy każdej okazji. Jak można brac emeryturę i jednocześnie pracować na tym samym stanowisku jak większość emerytów robi. Chociaż w domu siedzi albo zapieprza poniżej kwalifikacji mnóstwo młodych nauczycieli bo nie ma dla nich pracy. Wstydzilibyście sie. A czy wam którzy nie mają prawa do wcześniejszej emerytury nie boli sprytna postawa emerytowanych i pracyjących kolegów po fachu? Lepiej chyba podzielić te pieniądze niż żeby znów obławiali sięsprytniejsi z lepszymi układami Odpowiedz Link Zgłoś
kriss.s Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 17:18 takiebuty napisała: > Jak można brac emeryturę i jednocześnie pracować na tym samym stanowisku > Wstydzilibyście sie. A czy wam którzy nie mają prawa do > wcześniejszej emerytury nie boli sprytna postawa emerytowanych i > pracyjących kolegów po fachu? Lepiej chyba podzielić te pieniądze > niż żeby znów obławiali sięsprytniejsi z lepszymi układami zgadzam się! zwłaszcza, że nauczyciele żyją dłużej i mniej chorują niż reszta społeczeństwa (były badanie chyba w ubiegłym roku) praca 18 godzin (lekcyjnych!!!!) w tygodniu i tak się przemęczają, że muszą wcześniej iść na emeryturę. zaraz ktoś napisze,że jeszcze muszą się przygotowywać do lekcji i sprawdzać prace, ale ile średno prac w semestrze sprawdzają? a konspekty w większości mają te same, lub niewiele zmienione przez pare lat. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekh001 Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 22:11 Jestem nauczycielem fizyki. Pracuję prawie 10 lat i muszę przyznać, że ta praca wypala fizycznie i psychicznie. Znam wielu świetnych nauczycieli którzy po 20 latach pracy wypalają się. Jeśli ktoś chce aby jego dzieci nauczał wypalony człowiek to pewnie można pracować 40 lat do 65. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 23:51 Jacku, to odpowiedz sobie szczerze Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 22.02.08, 00:16 OK, niech idzie na emeryturę i w wieku 22 lat, byle wcześniej SAM odprowadził SOBIE na nią wystarczające składki. Albo znalazł jakiegoś fajnego sponsora, który zrobi to za niego. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 22.02.08, 21:03 Do takie : święta racja Odpowiedz Link Zgłoś
darioes Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 08:57 G..o dostali a nie podwyżki!Jeden niedouczony zmyśli drugi przeczyta i wieść idzie jak to nauczycielom dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
geosas Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 09:24 Nauczycielska płaca jest taka, bo mieliśmy prawo do wcześniejszej emerytury, aby jeszcze mieć na tyle siły, aby móc dorobić. Ale teraz czasy są inne i mając 50 lat mogę się zgodzić pracować w szkole do 65, ale niech związki wywalczą, że np. w najbliższych 4 latach płaca nauczyciela będzie wynosiła 2 średnie krajowe. Na to mogę się zgodzić, ale wiem, że wielu nauczycieli może mieć ze zdrowiem w późniejszym wieku. Ja też nie mam pewności w jakiej kondycji będę po 60-ce. Odpowiedz Link Zgłoś
canisparvus Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 11:31 Wszyscy chcą jakiegoś odniesienia do sredniej krajowej. Lekarze chcą 3 średnie, nauczyciele i pielęgniarki 2. Ale ta średnia bierze się z sumowania wszystkich pensji i podzielenia przez liczbę pracobiorców. To znaczy, że reszta frajerów otrzyma poniżej średniej - i to dużo. Mówi się o zniesieniu ustawy antykominowej (a może już ją znieśli?), tzn. Prezesi dostaną wielokrotność średniej. A jeżeli do tego mamy drugi warunek brzegowy - pensję minimalną, to nietrudno się domyślić, że jeżeli rząd zgodzi się na regulacje płacowe w stosunku do średniej dla bardziej głośnych i dysponujących możliwościami nacisku, reszta będzie musiała się zadowolić tą płacą minimalną właśnie. Byłby to absurd, skrajna niesprawiedliwość i źródło kolejnych konfliktów. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 22.02.08, 21:12 Do cani .. : No właśnie " możliwości nacisku" . Nauczyciele języków jak nie dostaną w szkole to pójdą do firm albo wyjadą . To kto będzie uczył w szkole i jak ? Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 22.02.08, 00:18 A na jakiej zasadzie uważasz, że Ty możesz nie mieć kondycji po 60., a masa ludzi pracujących - także fizycznie - owszem ??? Nikt nie będzie dokładał do Twojej emerytury - jeżeli odejdziesz na nią wcześniej, będzie to oznaczało niższą jej wysokość. Wybór należy do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 22.02.08, 21:07 Do geo : Nikt nie wie jakię będzie mial zdrowie po 60-tce ale statystycznie ludzie sa w coraz lpeszej kondycji w tym wieku . I nalezy to brac pod uwagę . Starzejące się społeczeństwa wydłużają okres aktywności zawodowej . Bo i dłużej żyje się na emeryturze - i na to są potrzebne pieniądze . Odpowiedz Link Zgłoś
radocka Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 09:32 20% podwyżki w zamian za rezygnację z wcześniejszej emerytury to będzie dla nauczyciela stażysty 280zł brutto. Minus 30% wszelkich podatków daje niecałe dwieście! Jakaż to jest kusząca propozycja! Nie sposób się oprzeć! Można zrezygnować też z 18-godzinnego pensum! Za tyle kasy? Ze wszystkiego można zrezygnować! Odpowiedz Link Zgłoś
hatake Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 09:36 Jak nie chcecie kasy, to trudno, znajdą się inni chętni. Prędzej czy później trzeba będzie kopnąć komunistów w klejnoty rodzinne, by uratować przyszłe budżety. Bierzcie teraz, bo potem mogą wam nie dać takiej pięknej propozycji. Jak nie chcesz pracować w publicznej edukacji, zawsze jest prywatna. Ale zaraz, prywatna wymaga kwalifikacji, to niestety tylko margines nauczycielstwa się załapie :P Odpowiedz Link Zgłoś
mapi7 Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 10:07 Hatake, pracuj dobrze w swoim zawodzie, a do nauczycieli nie wtrącaj się z dyskusją, bo nie masz pojęcia o wymaganych kwalifikacjach i istocie pracy nauczycieli w szkołach publicznych, prywatnych i innych placówkach oświatowych. Ta propozycja nie jest dla nauczycieli piękna, choć być może dla Ciebie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 22.02.08, 00:18 Można się uprzeć i dostać g...o. Odpowiedz Link Zgłoś
delll Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 09:38 Ja też nic nie dostałam. Myślę czasem, że to celowe działanie, aby skłócac społeczeństwo. Ludzie reagują alergicznie na wszelkie wieści o naszych żądaniach podwyżek, więc co rusz podaje się jakieś nieprawdziwe informacje o kolejnych pieniądzach dla nas. W rzeczywistości dostajemy guzik, a niechęc pozostaje.To ma ułatwiac kolejnym rządom ignorowanie nauczycieli.Pracuję za 1300 złotych, taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
twboolek Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 09:43 Super podwyżki wszczyscy dostają ... będziemy znowu miliony zarabiać... Ciekawi mnie tylko jedna rzecz w tej propozycji czy już zapomniano iż praca nauczyciela jest równie szkodliwa jak nie bardziej od pracy policjanta, strażaka czy górnika, szaremu obywatelowi przedestawia się nauczyciela który leni się prze 4-6h na dobę bo tyle mniej więcej siedzą w miejscu pracy a zapomnina się o obowiązku nauczyciela do doskonalenia zawodowego o przygotowaniu po godzinach urzędowania ;) do następnego dnia ... praca w hałasie, odpowiedzialność za ludzkie życie i to wszystko za grosze czas prywatyzować szkoły chyba, albo może zamknąć wtedy i podwyżki będą niepotrzebne i emertury... a dzieci ... niech będa głąbami łatwiej będzie nimi POwładać kiedy dorosną i zaczną na serio oglądać TVN i czytać GW pozdrawiam wszystkich przywódców Odpowiedz Link Zgłoś
kriss.s Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 17:33 tak, tak, napisz ile godzin dziennie piszesz konspekty? początkujący nauczyciel ma więcej pracy, ale z każdym rokiem jest jej mniej, bo wystarczy trochę pozmieniać, czasem uzupełnić konspekt i tyle. a hałas, nie jest większy od przeciętnego zakładu pracy. znam wielu nauczycieli i nie widzę żeby musieli dużo czasu poświęcać na "obowiązkowe doskonalenie..." a jeżeli mają czas na 2-2.5 etatu to o czymś swiadczy.. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 22.02.08, 00:19 PRACA NAUCZYCIELA JEST BARDZIEJ SZKODLIWA OD PRACY GÓRNIKA ?????? Fakt, Tobie na mózg padło.. No comments. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 22.02.08, 00:21 A obowiązki o których piszesz to w wielu miejscach, zwłaszcza tam, gdzie jest jedna szkoła i Ci sami nauczyciele od 20-25 lat, fikcja. Odpowiedz Link Zgłoś
janek344 Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 10:02 Jako były długoletni nauczyciel i obecny emeryt uważam projekt rządowy za bardzo mądre rozwiązanie.Dziś załuję, ze ówczesna sytuacja wymusiła niejako na mnie decyzję o przejsciu na emeryture w wiieku 58lat.Sądzę, ze wszyscy nauczyciele, którzy mają więcej niż 10 lat do obecnej emerytury zgodzą się ze mną . Problem tylko jak wysoka powinna byc podwyzka zarobków. Odpowiedz Link Zgłoś
mapi7 Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 10:13 Nauczyciel musi mieć MOŻLIWOŚĆ wcześniejszego przejścia na emeryturę!!! PRAWO a NIE OBOWIĄZEK!!! Wielu nauczycieli nie zakończy wcześniej pracy, tego jestem pewna, ale ci którzy zechcą to zrobić, muszą mieć możliwość takiego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 22.02.08, 00:22 OK, ale za cenę niższej emerytury. I pod warunkiem, że owa emerytura jest powyżej pewnego (kwestia dyskusji - jakiego) poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
takiebuty Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 10:40 O właśnie, dla wielu nauczycieli praca jest sensem życia i chcą pracować, być wśród ludzi itd. Ale korzystają z wcześniejszej emerytury i w świetle prawa zachowują się nieprzyzwoicie zostając w szkole i pracując na pełny wymiar. Trzeba skończyć z tą fikcją Odpowiedz Link Zgłoś
takiebuty Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 10:51 Z tą pensją będzie już wyrównanie, spokojnie... Nie jesteście w niczym lepsi od innych możecie poczekać... Odpowiedz Link Zgłoś
janstefan.g Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 11:08 Chory kraj i chorzy ludzie , wszyscy chca duzo zarabiac , tyle ile na zachodzie i przejsc na emeryture w wieku 50 lat a potem mamy ich wszystkich utrzymywac do smierci czyli nastepne 30-35 lat. Na zachodzie nauczyciele pracuja tyle ile inne zawody to znaczy okolo 40 godzin tygodniwo i przechodza na emeryture w tym samym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
zofiaa6 Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 11:33 Koleżanki i koledzy, nie denerwujcie się aż tak bardzo. Być nauczycielem, to piękny zawód, to powołanie. Jeśli ktoś nie poosiada predyspozycji do wykonywania tego zawodu, to nawet kiedy będzie miał podwójną pensję, to dalej będzie niezadowolony. Przeszłam na wcześniejszą i to był błąd. Nie spieszcie się tak bardzo na tą emeryturę, bo po pierwsze pieniądze małe, po drugie bliżej do starości, po trzecie czujesz się bardzo niepotrzebna, nawet jeśli się bardzo starasz być użyteczną. Można obejść się bez wielu rzeczy, ale dla wielu żyć bez szkoły, to jakby nie żyć. Ale to się wie póżniej. Więc w czambuł wszystkich nie potępiajcie. Pracujcie, jak najdłużej możecie!! Bo kiedy przejdziecie na wcześniejszą, aby zrobić miejsca młodszym od siebie, nikt i tak wam tego pamiętać nie będzie i w końcu i tak napiszą na forum , że jesteśmy darmozjadami, pomimo tylu dobrych uczynków, a koleżanki o was bardzo szybko zapomną. Uważam, że są potrzebne rozwiązania systemowe. Odpowiedz Link Zgłoś
prenatka Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 11:52 Pozwólcie, że dołączę do elitarnego grona tych, na których nasze państwo tyle milionów już wydało, a którzy niestety nawet złotówki najmarniejszej na swych kontach jeszcze z tych kokosów nie zobaczyli, ech... witajcie kochani, witajcie:) Ciekawa, co nasz rząd zaproponuje w zamian za te emerytury? Po oszałamiające 50 zł na łebka? A może, nie, no nie chcę szaleć, ale może i z 60 zł? Ojojojojoj... No nawet nie chcę marzyć o 70 zł...Bo za stówkę dodatkową to każdy z nas już na pewno w szkole zgodzi się do śmierci pracować, możemy też przenieść łóżka i w szkole nocować... A jak dorzucą 200 zł to i może zrezygnujemy z urlopów i będziemy, tak jak Pan Mordasiewicz chciałby, będziemy pracować dwadzieścia cztery godziny na dobę na koloniach i obozach z dziećmi za darmo, bo w końcu taka zawalista podwyżka, to trzeba się dla państwa poświęcić... ech, marzenia, marzenia... Pozdrawiam Pana M.:) Odpowiedz Link Zgłoś
twboolek Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 15:07 a kto ci powiedział że nauczyciele nie pracują 40 godzin tygodniowo??? jesli dobrze pamiętam to pracują 40 godzin tygodniowo tyle że nie wszyscy chcą to dostrzec i poczytać np "Kartę Nauczyciela" pomijam oczywiście pracę wychowawczą i chartytatywną na której sie opiera nauczanie przedewszystkim w naszym pieknym jakże zdrowym kraju (bo ilez trzeba mieć zdrowia fizycznego i psychicznego żeby temu podołać?) gdzie za nadgorliwość do której się wszyscy przyzwyczaili nikt już nie ceni. ps. a matoły rosły rosły rosły łańcuch głupoty kołysał się u stóp ;) Odpowiedz Link Zgłoś
xtonyx Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 12:17 "...W tym roku nauczyciele dostali 10 proc. podwyżki - po blisko 200 zł brutto. Poszło na to z budżetu 2,7 mld zł....". Informuję, iż ani ja, ani żaden ze znanych mi nauczycieli nie otrzymaliśmy ANI GROSZA podwyżki w b.r. Informuję również (także pracowników gazeta.pl) iż dziś jeszcze złożę w prokuraturze rejonowej w Częstochowie, zawiadomienie o dokonaniu przez redakcję gazeta.pl przestępstwa, polegającego na szkalowaniu dobrego imienia mojego i innych nauczycieli, poprzez świadome podawanie fałszywych informacji i wzbudzanie tym samym niechęci i zawiści społecznej do mnie i innych nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
tbl1 Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 13:18 Tak zastanawiam się, że też ci wszyscy nauczyciele (niby) którzy tu się wypowiadają w godzinach porannych niedługo po południu dzieci teraz nie uczą? Wszyscy mają dziś w poniedziałek wolne? Chorują czy prowadzą lekcję informatyki? :) Odpowiedz Link Zgłoś
prenatka Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 14:12 do tbl1: uczniowie mają ferie, stąd jestem tu obecna:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miken1200 Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 13:40 Czepiasz się szczegółów - tak, jeszcze wam nie wypłacili. Ale pewnie będzie tak jak w tamtym roku. Minister Edukacji ogłosi nowe stawki wynagrodzenia i trzeba będzie na łeb, na szyję zmieniać wszystkie składowe (dodatki, stażowe, nadgodziny) oraz, co najgorsze, wyrównywać wynagrodzenie od początku roku. Kto nie przygotowywał list płac nauczycielom ten nie wie, jaka to męczarnia. Ale "biedni" nauczyciele mają krótką pamięć i nie chcą wspominać, że może teraz jeszcze nie dostali, ale będą mieli wyrównanie od stycznia. Zamiast tego wolą straszyć sądem... a co za różnica, czy społeczeństwo już teraz będzie czuć niechęć, czy za dwa miesiące? Efekt będzie taki sam... ale na to widać brak wam logicznego myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 13:56 A jeśli ośmieszysz się składaniem doniesienia na tego rodzaju "przestępstwo" to inni nauczyciele powinni jeszcze oskarżyć Ciebie za ośmieszanie środowiska nauczycielskiego, zmierzające do utrudniania wykonywania obowiązków zawodowych. Sformułowanie "nauczyciele dostali" jest niefortunne, prawda. Ale zapewne dziennikarzynie nie chodziło o fizyczne otrzymanie, tylko o przeznaczenie odpowiednich środków z budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
nieco8 Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 12:57 Brawo PO! Pomysł bardzo dobry, życzę powodzenia w jego realizacji. Mam już dość pracowania na emerytury aktualnych emerytów, czy ktoś za 30 lat sfinansuje moją? Jeszcze jedna sugestia, a może by podobnie z górnikami zadziałać? Odpowiedz Link Zgłoś
tbl1 Wcześniejsze? A niby dlaczego?!?!? 18.02.08, 13:07 Nie rozumiem, dlaczego nauczyciele, którzy na prawdę w ciężkich warunkach (jak marynarze, hutnicy, górnicy) NIE pracują, maja najdłuższe wakacje i masę okienek maja szybciej odchodzić na emeryturę? Przecież to nie jest zawód wymagający jakiegoś wielkiego wysiłku czy specjalistycznej wiedzy i wielkiego wykształcenia! Wcześniejsze emerytury nauczycielom na pewno się nie należą!! Odpowiedz Link Zgłoś
prenatka Re: Wcześniejsze? A niby dlaczego?!?!? 18.02.08, 14:25 Tbl-u 1 ! Zapraszam Cię do mojej szkoły:) Zobaczysz te warunki:) Wrzask na przerwie porównywalny ze startem F-16, zapraszam Cię na moje dyżury na przerwie, szczególnie na półgodzinnej:) Co rozumiesz pod pojęciem masę okienek? Czy chodzi Ci o te nieliczne momenty, kiedy mogę wreszcie skserować testy, skorzystać ze szkolnej biblioteki, zadzwonić do rodziców, wypisać opinię do poradni psychologiczno-pedagogicznej, udać się do toalety po trzech dyżurach na przerwie pod rząd, czy zjeść skromną kanapkę, bez ekstrawagancji typu pomidorek czy ogóreczek, itp itd? Rozumiem, że według Ciebie praca w szkole nie wymaga specjalistycznej wiedzy? To w takim razie dlaczego teraz piszesz i czytasz ze zrozumieniem? Wyuczył Cię tego jakiś laik?Czy mam Ci przesłać moje CV z opisaną ścieżką mego wykształcenia łącznie z czterema kierunkami studiów, które ukończyłam? Wakacje to mają uczniowie, nauczyciele mają zaś urlop, przysługujący chyba każdemu pracownikowi, czyż nie? Dla mnie tam można skrócić wakacje, żeby nikt się nie przyczepiał o nasze niesamowicie długie urlopy, ale może by tak zainstalować klimatyzację w salach? Nie ze względu na nas, ale na dzieci, raczej trudno się uczyć przy trzydziestostopniowym upale...:):):) Pozdrawiam,jeżeli jeszcze jakieś wątpliwości, pisz, dzwoń, opowiadaj, pa Zapomniałabym: mój kolega mawia: abyś tylko utrzymała kredę i mocz do 65 roku życie, wszystko będzie dobrze... Chciałbyś/chciałabyś żeby uczył Twoje dzieci zniedołężniały staruszek, np wf-u? No pa Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 13:10 Godne wynagrodzenia dla nauczycieli ! Ależ tak ! Jak najbardziej ! Ale, ale, ale ! Jak skłonić nauczycieli do rzetelnej pracy ? O ! To już kij w mrowisko ! A jednak mam, a właściwie mamy wątpliwości. Nikt w Polsce nie jest w stanie wykazać duchownemu i nauczycielowi cwaniactwa, lenist wa , bylejakości, i nieumiejętności posługiwania się wiedzą, którą rze komo nabył. Jest jeszcze coś. Jest to poważny problem Ministerstwa Edu kacji Narodowej. Stworzyć taką strukturę kadr, by w szkolnictwie było zatrudnionych przynajmniej 30 % mężczyzn. Nikt nie chce przyznać, że zapaść w szkolnictwie spowodowana jest zupełna emancypacją zawodu. Oczywista oczywistość jest taka, że do wychowywania młodego człowie ka niezbędnym są mężczyzna i kobieta. Wszyscy o tym wiemy. Ale głupo ta w naszym kraju bierze górę nad roztropnością. Tym wyróżniamy się od innych narodów w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
pyra.pozn Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 14:24 Nie wyobrażam sobie 60-65 letniej babci poskramiającej rozwydrzone dzieciaki w podstawówce. A poza tym, jak zwykle, pewnie cała para pójdzie w gwizdek, czyli podwyżki odczują znowu nieliczni, a reszta dostanie po 20 zł. Jak zwykle... Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 E tam 50%, żądajcie 150% od razu i 100% obniżki ce 18.02.08, 14:31 E tam 50%, żądajcie 150% od razu i 100% obniżki cen, a nawet więcej. A tak poważnie: wprowadzić motywację finansową dla nauczycieli, w zależności od wyników i od razu się ruszy. A jak się mierzy poziom wiedzy europejską metodą PISA? Bardzo konkretnie prawda? Wiem, że to nie proste i że są różne klasy ale w każdym zawodzie jest pewne ryzyko: do jakiej firmy trafisz jako pracobiorca, czy będziesz miał dobry rejon jako lekarz mający własną praktykę, czy wypali twoja strategia biznesu jako przedsiębiorcy itp. Dlaczego nauczyciele mieliby być włączeni z systemu wiążącego wyniki z zarobkami? Owszem, można trafiać na lepsze i gorsze klasy ale to się w czasie będzie wyrównywać. To nie jest tak, że drużyna piłkarska ma cały czas pecha, we wszystkich meczach. Jak jest dobra to przegra jeden czy drugi mecz a resztę wygra i też będzie wysoko. A ja mówię nie o absolutnym wyniku klasy tylko o różnicy względnej jaką nauczyciel osiągnął w danym okresie. Czyli pomiar poziomu klasy na początku i końcu danego okresu porównawczego i to w ramach danego przedmiotu. A więc matematyk, który ma matematykę w różnych klasach też nie będzie miał tylko jednej słabej klasy z reguły prawda? To wszystko da się statystycznie zamodelować. Np. odrzucając wyniki skrajne tzn. superzdolnych uczniów najlepszych (i tak się nudzą w szkole a w życiu sobie poradzą) i najgorszych (też się nudzą i powinni być np. przeniesieni do specjalnej). No bo jaką motywację ma nauczyciel żeby uczniowie robili postępy? Przecież niezależnie od wyników dostanie te same pieniądze. Jakaś premia za mierzalne wyniki powinna być. Odpowiedz Link Zgłoś
barbra.b Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 14:35 25 lat temu, kiedy podejmowałam pracę w oświacie liczyłam się z tym, że nie będę zarabiać kokosów, ale wystarczająco na życie na średnim poziomie (średnim tzn. takim, że nie będę się zastanawiać, w którym sklepie kupić 1/2 kg mandarynek - w Tesco, Lidlu, a może w Biedronce?). Teraz często mam podobne dylematy! Do pracy w szkole przekonała mnie przede wszystkim możliwość przejścia na wcześniejszą emeryturę i przez długie lata byłam przekonana, że umowa którą świadomie podpisałam obowiązywać będzie obydwie strony. Dzisiaj okazuje się, że rząd chce zmienić reguły gry bez mojej zgody. Rozumiem niektóre argumenty - za dużo emerytów, biedne państwo itp., ale chciałabym mieć możliwość wyboru. Mam to nieszczęście, że urodziłam się w okresie przejściowym; za młoda na stare zasady, za stara na nowe. Przedstawiciele nauczycielskich związków zawodowych tylko kalkulują, aby sami mogli załapać się na emerytury, "a po nas, choćby potop..." Zmieniajcie zasady od dzisiaj, nie eksperymentujcie na ludziach, którzy zdecydowali się na określone warunki dawno, dawno temu. Proponowane przez PO "ekstra warunki" na pewno przyciągną do pracy w szkolnictwie samych najzdolniejszych i ambitnych studentów uczelni pedagogicznych, oświata będzie kwitła. Nam starym i zmęczonym dajcie spokojnie odeść. Wg wielu dzinnikarzy i innych "specjalistów" od oświaty, którzy wypowiadają się na forum, nauczyciele, to przecież same "miernoty", które nigdzie nie nadawały się do pracy i trafiły do zawodu przypadkowo. O cóż więc ta wojna!!! Dajmy się wykazać młodym. Wcześniejsza emerytura musi zostać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
prenatka Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 15:01 Właśnie, nam, niedouczonym matołkom zostawić wcześniejsze emerytury, żebyśmy już zaszyli się w domach i wreszcie mogli pooglądać sobie wenezuelskie i polskie dreszczowce, w końcu, jak przystało na tępą, niedouczoną i leniwą warstwę społeczną to i tak max naszych możliwości, do akcji niech ruszają młodzi, kreatywni, zupełnie nie tępi i bez krztyny lenistwa, a my na emeryturki, na emeryturki:) Odpowiedz Link Zgłoś
omcemerytka Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 15:25 Całkowicie się zgadzam z wypowiedzią barbra.b i ją popieram. Ja 28,5 roku temu podpisywałam umowę i teraz chciałabym przejść na emeryturę wg takich zasad jakie były , gdy decydowałam sie na ten , wcale niełatwy/jak to niektórzy laicy twierdzą/ zawód. Gdy wchodziła reforma w 1999 r. miałam juz ponad 20 lat pracy, wiec chciałabym mieć możliwość samodecydowania o przejściu na emeryturę. A te szumne podwyżki, 20%...toż policja /a tylko 15 lat pracy w ich przypadku/, celnicy dostają więcej niż nauczyciele. Zresztą juz nie jeden raz obiecanki były a potem kończyło się to na 20 - 30 zł dla zwykłego uczącego nauczyciela. Duże podwyżki to tylko zmyłka , mrzonki. Niech młodzi nauczyciele, jak chcą uczą nawet do 65 lat. My starzy nauczyciele, powinniśmy mieć prawo wyboru, które nam odebrano. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 18.02.08, 23:54 > Niech młodzi nauczyciele, jak chcą uczą nawet do 65 lat. My starzy nauczyciele, > powinniśmy mieć prawo wyboru, które nam odebrano. W porządku, emerytko Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 21.02.08, 23:56 nessie-jp napisała: > W porządku, emerytko Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 22.02.08, 00:34 > Wczoraj rozmawiałam z koleżanką, emerytką - która właśnie wróciła do > pracy. Mam nadzieję, że to oznacza zawieszenie pobierania emerytury? Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 22.02.08, 08:25 Nie. Prawo pozwala bowiem osiągać miesięczne dochody do pewnej wysokości bez zawieszania emerytury - nie tylko nauczycielom, każdemu. Dzięki temu dzieci w przedszkolu mają normalną wykwalifikowaną opiekę, a nie są dzielone codziennie do innej grupy. Problem braku nauczycieli w przedszkolach zaczyna być odczuwalny w niektórych miastach. Za ciężka praca, za małe zarobki. :) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 22.02.08, 14:27 graz.ka napisała: > Nie. Prawo pozwala bowiem osiągać miesięczne dochody do pewnej > wysokości bez zawieszania emerytury - nie tylko nauczycielom, > każdemu. Jasne. Tylko że każdy zapracował na tę emeryturę uczciwie, a nie doi resztę ubezpieczonych. Ta sprytna pani nauczycielka nie dość, że bierze przedwczesną emeryturę (bo takie ma sterane zdrowie, że już by nie mogła dalej pracować), ale jeszcze bierze dodatkowo pensję! To jest po prostu nieuczciwe i chore. Albo wcześniejsza emerytura jest konieczna ze względu na stan zdrowia, albo nie jest konieczna i się jej nie bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 23.02.08, 00:14 Albo jak nie ma chętnych do pracy to trzeba tak zapłacić specjaliście, żeby zechciał przyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 23.02.08, 00:16 I chyba mylisz emeryturę z rentą - od kiedy to emerytura przysługuje ze względu na stan zdrowia? I jeszcze jedno - dlaczego uważasz, że nauczyciel doi społeczeństwo i nie pracuje uczciwie? Każdy nauczyciel? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 23.02.08, 01:54 graz.ka napisała: > I chyba mylisz emeryturę z rentą - od kiedy to emerytura przysługuje > ze względu na stan zdrowia? No jak to Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 22.02.08, 00:29 Słuchaj, na tej zasadzie system emerytalny mógłby do Ciebie rzecz : Ok, ale Ty umierasz zgodnie ze średnią długością życia sprzed 20-30 lat. Emerytura nie bierze się znikąd. Wpłaty i wypłaty w systemie muszą się bilansować. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Podwyżki zamiast emerytur dla nauczycieli 22.02.08, 00:33 To nie jest kwestia "wykazywania się". Jeśli uznajesz, że musisz przejść na emeryturę po 20-25 latach to stań przed córką czy wnuczką i powiedz im : sorki, ale dzięki mnie Wasze emerytury będą sporo niższe, Wy będziecie pracować do 70 roku życia, Wam podniosą podatki, by to wszystko sfinansować. Odpowiedz Link Zgłoś
twboolek ... jak to sie robi na świecie 18.02.08, 16:49 Czytajcie GW ona prawdę wam powie a przynajmniej pół ;) www.przedszkolanki.com/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=0 Odpowiedz Link Zgłoś
chilly Re: ... jak to sie robi na świecie 18.02.08, 17:37 Podwyzki zeżre (rosnąca) inflacja, a podwyższony wiek emerytalny zostanie. Howgh! Odpowiedz Link Zgłoś
zwierzak1085 Wakacje? 18.02.08, 18:44 Robie przegląd całego roku... Dwa tygodnie wakacji w zimie. Tydzień przed swiętami Wielikej Nocy. Dwa miesiące wakacji letnich. Dwa tygodnie przed świętami Bożego Narodzenia. ============= Zwierzak Odpowiedz Link Zgłoś
zwierzak1085 Wakacje? 18.02.08, 18:44 Robie przegląd całego roku... Dwa tygodnie wakacji w zimie. Tydzień przed swiętami Wielikej Nocy. Dwa miesiące wakacji letnich. Dwa tygodnie przed świętami Bożego Narodzenia. ============= Zwierzak Odpowiedz Link Zgłoś
whitenegger Re: Wakacje? 18.02.08, 22:25 Zapomniałeś o możliwości rocznego urlopu zdrowotnego. Niestety nie pamiętam warunków jego przyznania, ale jest. Odpowiedz Link Zgłoś
janbacz ZUS i KRUS trzeba zlikwidować 18.02.08, 21:02 Emerytury z ZUS i KRUS w ogóle trzeba zlikwidować bo to jest złodziejstwo. Młodzi dotąd będą z Polski uciekać dopóki tu będą okradani! Odpowiedz Link Zgłoś
gozal (jeszcze) młoda nauczycielka 18.02.08, 21:25 Nie słuchać tych podstarzałych samolubów, co myślą wyłącznie o własnych czterech literach, tylko wprowadzić tę reformę i wyrównać prawa i obowiązki pracownicze na rynku pracy dla wszystkich, żeby już nikt nie doił reszty społeczeństwa (no jeszcze trzeba by zająć się innymi grupami pracowniczymi). Potwierdzam, że wielu świeżo upieczonych "emerytów" pracuje nadal. Przejście na emeryturę to często czysta fikcja, którą obserwuję w szkołach, w których przyszło mi pracować. Natomiast osoby, którym gminy zaproponowały wcześniejszą emeryturę, dopłacając do tego, aby zatrudnić tańszych i bezrobotnych młodszych nauczycieli, ponoć nie mogą dorabiać. Aczkolwiek znam przypadek, że taka babka wróciła do pracy z powodu trudności z odnalezieniem przedmiotowca - nie na jej, tylko na moje miejsce, bo akurat w tym samym czasie uciekłam z pewnego kołchozu. Nie wiem tylko, czy kazano jej zawiesić pobieranie świadczeń, czy nie. W sumie trudno mi sobie wyobrazić np. przeciętnego w-fistę w wieku przedemerytalnym na zajęciach, ale można zawsze pomyśleć o zmianie zawodu - mam nadzieję, że programy, które zaczęto już teraz wdrażać, zaczną przynosić skutki i będą też działać w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś