hapita 25.02.08, 07:21 I co ? Świat i Unia E. milczy.Kurdów można zabijać.Można ich, w stylu amerykańskim, oszukiwać.Przestroga dla Polski:.Nie wierzmy Wielkiemu Bratu,bo gdy zobaczy gdzieś interes to będzie nas głęboko poważał. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hassprediger Turcy dostali amoku po proklamowaniu niepodległo 25.02.08, 07:33 sći kosowa, a idioci będą twierdzić, że to przypadek i nie ma żadnego związku Kurdów w Turcji jest 20 milionów 10 razy więcej niż Albańczyków w Kosowie. Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: Turcy szturmują Kurdystan 25.02.08, 07:37 a ALLACH PROWADZI ICH DO ZWYCIESTWA Odpowiedz Link Zgłoś
hassprediger granica Gerecji i Kurdystanu, czyli dla czego... 25.02.08, 08:27 Turcy tak bardzo boja się Kurðów www.kurdmedia.com/pix/kurdistan_map3b.jpg www.xoybun.com/gallery/albums/Kurdistan_Map/Newroza_Kurdistan.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
marina.00 Re: granica Gerecji i Kurdystanu, czyli dla czego 25.02.08, 18:09 Co to w ogole jest za mapa czlowieku? Odpowiedz Link Zgłoś
jonturk Re: granica Gerecji i Kurdystanu, czyli dla czego 25.02.08, 18:36 www.youtube.com/watch?v=hvQlxMilzYY&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
jonturk Re: granica Gerecji i Kurdystanu, czyli dla czego 25.02.08, 18:45 Mysle, ze masz zerowe pojeciecie o polityce (niestety)! İlu widziales "greckich Turkow" czy "kurdyjskich Turkow"? Ja urodzilem sie w miescie, ktore wg wyslanej przez Ciebie mapy, mialaby znajdowac sie Grecja, ale niegdy nie widzialem tam Greka. Ja, jako Turek, bardzo lubie Polakow,ale jesli chcesz z latwoscia znajde w necie mape rosyjska, ktora bedzie przedstawiala Polske calkowicie podzielona pomi,edzy Rosje i Niemcy. Okaz troche rozumu, a informacje ktore czerpiesz, niech pochodza z pewnych zrodel. Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Turcy szturmują Kurdystan 25.02.08, 08:54 Rok temu ku mojemu przerażeniu córka pojechała do irackiego Kurdystanu. Relacjonując stamtąd, iż to najbardziej normalna część i Iraku, i Kurdystanu. Gdzie nie ma zamachów bombowych i strzelanin, za to działają normalnie szkoły i szpitale, muzea i kawiarnie. Ze 30 lat temu byłem z tureckim Kurdystanie. Chciałem tam po górach wędrować, bo polscy alpinisci widzieli tam otwory mogace być poczatkiem jednego z wiekszych systemów jaskiniowych świata. Wprawdzie ostatni turecki posterunek był kilkadziesiąt kilometrów od granic Iraku i Iranu, prowadzonych górami porównywanymi do Alp, lecz żandarmeria nas przepędziła. W knajpce nad jeziorem Van nocą jakiś Kurd opowiadał mi o zakazie używania własnego języka (ja jemu o polskich strajkach szkolnych przed 100 laty), on o pacyfikowaniu kurdyjskich wiosek (ja pytałem, dlaczego w nich widzę ślady po nieobecnych już Ormianach). On mi pokazywał gazetę, iż jakiś turecki muzułamnin w czasie postu (ramadanu) zastrzelił swoją żonę, choć Koran dozwala na łamanie postu przez kobiety karmiące niemowlę piersią (ja pytałem, jak może jednoczesnie być w partii walczącej o niepodległy Kurdystan, maoistą i powoływac się na radio Erewań). Bedąca w NATO i chcąca przystapić do UE Turcja daje swym kurdyjskim obywatelom mniej wolności, niż Irak, niż Serbia albańskim mieszkańcom Kosowa. Pacyfikacja irackiego Kurdystanu podejrzanie więc dla mnie wygląda. Jakby inni Kurdowie, w Turcji, Iranie, Syrii zaczęli domagać się takich praw, takiej autonomii - jak w Iraku - do czego by to prowadziło? Że ONZ, NATO i UE spojrzy na Kurdów jak na Kosowo? I pozwoli na własne państwo - i czystki etniczne w drugą stronę? W komentowanym tu tekście GW już pisze o partyzantach, nie zaś terrorystach. Także po wypowiedziach internautów z ubiegłego tygodnia, czy terrorem jest kilkadziesiat zamachów - czy 30000 ofiar armii tureckiej. Plus setka "z hakiem" w ostatnich dniach ofiar w czasie agresji na Irak. Osobiście mam problem - poznałem, polubiłem iluś Turków, Kurdów i Irakijczyków. Izraelczyków i Palestyńczyków. Lubię ich jako ludzi, choć często nie zgadzam się z polityką ich władz, reprezentantów. Po I wojnie światowej Kurdowie równie bliscy byli niepodległości jak Polacy, gdy imperium ottomańskie rozpadało się. W przeciwieństwie do innych narodów nie uzyskali jej. Jak Polacy w XIX wieku pozostali "pod rozbiorami", czasem brutalnymi, czasem łagodniejszymi, kiedyś zgodnie z międzynarodowymi interesami i "mandatami" Wielkiej Brytanii i Francji - dziś częściej firm naftowych... Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Turcy szturmują Kurdystan 25.02.08, 09:01 I co ?--Wielkie G...O !-Mozna,jeszcze dodac,ze turcja(agresor) bedac w stanie wojny z Cyprem(czlonkiem UE)wejdzie(goraco poparta przez zachodnich politykow)do Unii. A propos Wielkiego Brata;-on nas gleboko nie powaza,on ma nas gleboko w d...e! "czyz nie dobija sie koni" Odpowiedz Link Zgłoś
raf4 Turcy szturmują Kurdystan 25.02.08, 09:37 "śmigłowiec typu Cobra. Po południu potwierdziła to Ankara. Na razie nie wiadomo, ilu żołnierzy było na pokładzie".....to smiglowiec uderzeniowy 2 osobowy mniejszy od np:Apacha ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
raf4 mala pomoc.... 25.02.08, 09:53 ..."śmigłowiec typu Cobra. Po południu potwierdziła to Ankara. Na razie nie wiadomo, ilu żołnierzy było na pokładzie. " .....to smiglowiec uderzeniowy 2 osobowy podobny do np. Apacha ;))) po Kosowie sytuacja staje sie dynamiczna.....male przypomnienie dla powyzszych komentarzy....Turcja uznala Kosowo ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
marina.00 Re: Turcy szturmują Kurdystan 25.02.08, 13:31 A Kurdowie ( a raczej partyzantka kurdyjska PKK - bo o nia chodzi) ma prawo do zabijania? do podkladania bomb? podpalania samochodow? czy maja prawo do terryzowania ludzi (i tutaj zarowno Turkow jak i Kurdow)? Latwo jest wydawac takie opinie kiedy nie do konca zna sie temat!!!W ostatnim czasie zamachy terrorystyczne dokonywane przez PKK mialy miejsce na terenach, ktore okresla sie mianem tureckiego kurdystanu. W ostatnim takim zamachu zgineli mlodzi ludzie, dzieci... Czy maja do tego prawo? Czy w naszych mediach mowi sie o tym ilu mlodych chlopakow odbywajacych sluzbe wojskowa ginie podczas cwiczen na wschodzie kraju? Gina oni od min badz kul terrorystow. Czy w naszych mediach pokazuje sie dramaty kolejnych rodzin, ktore grzebia swoich synow??? Zanim zaczniecie wydawac tego typu opinie radze chociaz odrobine zapoznac sie z tematem,a nie kompromitowac sie powielaniem utartych opinii i stereotypow... Odpowiedz Link Zgłoś
marina.00 Turcy szturmują Kurdystan 25.02.08, 13:43 Dla wyjasnienia - Turcy nie walcza w İraku z Kurdami a z partyzantka kurdyjska PKK - a to dwie rozne rzeczy!!! Organizacja ta jest odpowiedzialna za wiele zamachow terrorystycznych i to, w ostatnim czasie, na terenach ktore nazywacie Tureckim Kurdystanem. Czy oni maja prawo do zamachow, w ktorych gina dzieci, niewinni ludzie? Czy w naszych mediach podaje sie takie informacje? Czy nasze media informuja nas o tym ilu poborowych ginie podczas cwiczen na wschodzie Turcji od min badz kul terrorystow? Czy nasze media pokazuja rozpacz calych rodzin i spoleczenstwa po stracie tych mlodych chlopakow? PKK walczy nie tylko z Turkami, wiele jest ofiar wsrod samych Kurdow!!! Zanim zaczniecie pisac komentarze powielajace utarte opinie i stereotypy moze warto by choc troche zapoznac sie z tematem... Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Kto walczy z kim? 25.02.08, 15:22 marina.00 napisała: > Dla wyjasnienia - Turcy nie walcza w İraku z Kurdami > a z partyzantka > kurdyjska PKK - a to dwie rozne rzeczy!!! Wyjasnienie niekompletne. To nie Turcy walcza tylko tureckie wojsko. Tureckie wojsko walczy z kurdyjskimi partyzantami. Lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
aby Polska w roli osiołka Buridana 25.02.08, 20:51 Wydaje się, że inwazja turecka na północny Kurdystan stawia rząd polski w sytuacji osiołka Buridana. Czy Polska ma być po stronie Turcji, do czego obligują ją sojusznicze zobowiązania NATO oraz bezinteresowna sympatia, która każe rządowi w Warszawie lobbować na rzecz przyjęcia Turcji do UE? Czy raczej po stronie Iraku, mając na uwadze to, że właśnie rządowi irackiemu Polska obecnością swoich żołnierzy gwarantuje szczególną i bezpośrednią ochronę przed siłami występującym zbrojnie przeciw legalnej władzy? Odpowiedz Link Zgłoś