czlowiek_ksiazka 29.02.08, 18:45 "Debaty były więc szare i nudne" - Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jak_po_nocnym_niebie Rosja to zlo 29.02.08, 19:09 Czy ktos jeszcze ma zludzenia ze z Rosjanami mozna wspolistniec pokojowo? Kisielewski pisal ze na Kremlu zawsze rzadzili faceci o mentalnosci bandytow, i to sie potwierdza. Tak bylo za cara, za komuny, i tak jest teraz. Systemy polityczne i gospodarcze sie zmieniaja, a imperialna mentalnosc Moskwy zostaje TAKA SAMA. Przeciez to tylko kwestia czasu zanim ich nigdy nie zaspokojony imperialny glod nie spowoduje nastepnej wojny. Kiedys ich ekspansja byla napedzana czolgami, a teraz potega petrorubli i gazu ziemnego. A idiota Tusk mowi ze pozwoli Rosjanom wejsc w strategiczne polskie spolki energetyczne. Dla dobra Rzeczypospolitej i calego swiata, Rosja powinna zostac zredukowana do granic z roku circa 1000. A niech to, nawet Moskwa powinna zostac rozbita na oblasty. Odpowiedz Link Zgłoś
karagandak Re : 29.02.08, 19:24 Twoje " jak_po_itd." zapędy "imperialne" są dalej idace niż ruskie. I nie wyzywaj kmiotku Premiera od idiotów! Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re:Jarosław Żyrinowski strzeliby,by w te mordy!!!! 29.02.08, 21:56 Skąd ja to znam? Zapite stra-szszydło. Nie piłbym bym, lecz lżej mi z tym. Te stra-szszydła. Te wier-szszydła. Nie chciałbym by. Po mnie ła-zzi-ły. Białe my-szszy. W krętej ci-szszy. Mlaskałbym bym. Zalany w dym. Cmokam jak kot. Myszy na płot. Nie chciałbym bym, lecz wzrokiem złym. Tych gryzoni, pięści, dłoni. Ważyłbym bym, się podać rym. Po tym winie. Zmora zginie. Zmusiłbym by, zza tej szszy-by. Myszy, szczury, darły skóry. Patrzyłbym bym, z rydzojcem tym. Jego klechy. Dla uciechy. Strzeliłbym bym, w widzie wilczym, gdy tuskuje, gdy cuduje! Odpowiedz Link Zgłoś
jakubowska100 KREML to totalne zło!!! mafia mafia mafia 29.02.08, 22:40 Mam w Rosji wielu przyjaciół. Dużo rozmawiamy i ślemy maile. Kolega już przeprowadził się do Polski. Tam wieledziesiąt lat nic się nie zmieni. Ludzie są zastraszeni, wolą chlać wódę, ćpać dragi i wyjeżdżać z Rosji na stałe. Nie mogą (jak widać po tej 'debacie' - zobaczcie na youtube) za wiele zrobić, bo każda próba 'debaty' kończy się tak jak z panią Politkowską, Chodorkowskim albo z tym co go zabili Polonem. Tam jest źle i bardzo długo będzie źle, ponieważ jest ropa i inne skarby pod ziemią. Tych skarbów starczy na bardzo długo - będzie to ich zasilać przez dziesiatki lat jeszcze. Dlatego nie dbają o rentowność i mają wszystkich w nosie. Nie dbają o dobre stosunki z nikim, bo są samowystarczalni. Ładują w broń jakby ktoś chciał im podskoczyć. Bandyci. Jedyny ratunek może przyjść z zewnątrz - ze świata. To na nas spoczywa odpowiedzialność uwolnienia Rosji od Kremla. Powinniśmy to robić czym się da - utrzymywanie mstosunków z przyjaciółmi stamtąd, słaniem listów, działaniem. Da się. Trzeba dać tamtym ludziom nadzieję w każdej postaci. Wtedy oni będą mieli siłę by myśleć niezależnie, nie bać się. Cały kraj jest przez nich deprawowany, wszyscy cierpią przez Kreml. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: KREML to totalne zło!!! mafia mafia mafia 29.02.08, 23:23 Wlasnie mi papier toaletowy sie skaczyl. Wiem ze to Kreml winen!!! Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Demokracja to dyktatura wiekszosci ! 29.02.08, 23:34 Putin najwyrazniej te wiekszosc posiada . Czy moze zna ktos inna formule demokracji ??? Odpowiedz Link Zgłoś
3krotek Re: KREML to totalne zło!!! mafia mafia mafia 01.03.08, 08:18 Równie dobry tekst byłby, gdybyś zamienił Kreml na Waszyngton, nie widać istotnej różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
jakubowska100 w Stanach walczy się od lat o prawdę 01.03.08, 10:03 w Rosji od zawsze walczyło się z prawdą. Oczywiście Stany mają wiele grzechów (Guantanamo, Irak itp) ale można w Stanach o tym mówić i walczyć o to zaciekle w ramach demokracji. W Rosji masz za to głuche telefony, pobicia (mojego kumpla ostatnio kastetem), zadrapane auta, ludzie się od ciebie odsuwają, w skrajnym przypadku kalectwo albo też w końcu śmierć. Porównywanie Rosji do USA to jakaś skrajna ignorancja i chyba głupota. Mówię chyba bo nie wierzę w taką głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_xcvs Re: Rosja to zlo 29.02.08, 19:32 >Czy ktos jeszcze ma zludzenia ze z Rosjanami mozna wspolistniec >pokojowo? Niestety tacy jeszcze są co mają takie złudzenia, ale tylko do czasu, Rosja sama o to zadba, że przestaną mieć takie złudzenia. > A idiota Tusk mowi ze pozwoli Rosjanom wejsc w strategiczne polskie > spolki energetyczne. Skąd ty masz takie informacje ? Odpowiedz Link Zgłoś
jak_po_nocnym_niebie Re: Rosja to zlo 29.02.08, 20:09 marcin_xcvs napisał: > >Czy ktos jeszcze ma zludzenia ze z Rosjanami mozna wspolistniec > >pokojowo? > Niestety tacy jeszcze są co mają takie złudzenia, ale tylko do czasu, Rosja sam > a > o to zadba, że przestaną mieć takie złudzenia. > > > A idiota Tusk mowi ze pozwoli Rosjanom wejsc w strategiczne polskie > > spolki energetyczne. > Skąd ty masz takie informacje ? Stad: Wydarzenia [Forbes 01/08, str. 12] Orła cień Filip Kowalik, 13.12.07, 00:00 AM Kiedy wicepremiera i ministra gospodarki Waldemara Paw-laka na zapoznawczym spotkaniu z dziennikarzami eko-nomicznymi zapytano o rosyjskie inwestycje w polski sektor energetyczno-paliwowy, a on bez namysłu odpowiedział, że z wyjątkiem infrastruktury o wszystkim będzie decydował wolny rynek, można było myśleć, że się przejęzyczył. Gdy powtórzył to samo dla rosyjskiego "Kommiersanta", można było sądzić, że to wyraz zapału świeżo upieczonego liberała, jakim jawi się dziś szef PSL. Kiedy jednak premier Donald Tusk, zajęty ocieplaniem stosunków z Rosją, nie zdementował słów koalicyjnego partnera, zrobiło się poważnie. Opinia publiczna usłyszała tylko okrągłe zdania o bezpieczeństwie energetycznym. Wydaje się, że nieprzypadkowo. Już przed wyborami szef Platformy Oby-watelskiej w wywiadzie dla "Forbesa" (nr 9/2007) powiedział: "Obserwując działania Rosji i Chin, nie możemy udawać, że energia to wyłącznie rynek. Energia stała się tak naprawdę przedłużeniem polityki, i to w jej najbardziej brutalnym wydaniu. Dlatego w Polsce musimy myśleć o własnym bezpieczeństwie energetycznym i do tego dostosowywać nasze działania". I to było OK, gdyby nie fakt, że gdy Tusk przeszedł do konkretów, zaprzeczył sam sobie: "Jednym z elementów faktycznego bezpieczeństwa kraju, czego ekipa Jarosława Kaczyńskiego nie rozumie, jest zdolność pozyskiwania taniej energii. Dlatego będziemy sceptyczni co do tych pomysłów, które wprawdzie będą dywersyfikować źródła [jej dostaw - red.], ale zarazem mogą prowadzić do radykalnego wzrostu cen energii. Przykładem są plany importu gazu z Norwegii. Znacznie istotniejsze jest przekonywanie Unii Europejskiej, aby zafundowała sobie solidarny system pozyskiwania i przesyłu energii". Tutaj jest caly artykul. www.forbes.pl/forbes/2007/12/13/012_orla_cien.html I bynajmniej nie jestem zwolennikiem PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Rosja to zlo 01.03.08, 07:10 jak_po_nocnym_niebie napisał: > Przeciez to tylko kwestia czasu zanim ich nigdy nie zaspokojony > imperialny glod nie spowoduje nastepnej wojny Ile spowodował, jak dotąd? Zwłaszcza światowych? > Dla dobra Rzeczypospolitej i calego swiata, Rosja powinna zostac > zredukowana do granic z roku circa 1000. A niech to, nawet Moskwa > powinna zostac rozbita na oblasty. Na co więc czekasz? DO dzieła! Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_xcvs Re: Rosja to zlo 01.03.08, 07:21 > Ile spowodował, jak dotąd? Zwłaszcza światowych? Co najmniej jedną, Rosja (wówczas nazywana ZSRR) rozpoczęła razem ze swoim sojusznikiem Niemcami drugą wojnę światową. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Rosja to zlo 01.03.08, 07:50 marcin_xcvs napisał: > > Ile spowodował, jak dotąd? Zwłaszcza światowych? > Co najmniej jedną, Rosja (wówczas nazywana ZSRR) rozpoczęła razem ze swoim > sojusznikiem Niemcami drugą wojnę światową. Czyżby? Jeszcze trochę pożyjemy, a ogólnie obowiązujący pogląd będzie głosił, że II WŚ zaczęła się 17-go września. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_xcvs Re: Rosja to zlo 01.03.08, 20:50 Rosyjska agresja na Polskę 17 września została zaplanowana i przygotowana w ścisłej współpracy z hitlerowcami niemieckimi. Ówczesny car rosyjski Stalin, tylko dlatego czekał do 17go września bo chciał najpierw zakończyć konflikt z Japonią, co też 16 września się stało. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Rosja to zlo 02.03.08, 12:30 marcin_xcvs napisał: > Rosyjska agresja na Polskę 17 września została zaplanowana i przygotowana w > ścisłej współpracy z hitlerowcami niemieckimi. Ówczesny car rosyjski Stalin, > tylko dlatego czekał do 17go września bo chciał najpierw zakończyć konflikt z > Japonią, co też 16 września się stało. Bo gdyby nie to, to na pewno napadłby na Polskę 17-go sierpnia. O! Odpowiedz Link Zgłoś
gejowy.kaczucha Pajacowanie wystawionych "zająców" - najwidoczniej 29.02.08, 19:20 ...dostali zadanie robić za barwne tło dla "poważnego" Miedwiediewa. Ale nic to - Lepper urbi et orbi ogłosi wkrótce, że mieliśmy w Rosji wzorowe wybory ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 atimes ma zawsze celne oceny Rosji 29.02.08, 19:24 Nudno to jest w Szwajcarii i Szwecji. w Rosji kampania była chwilami komiczna, ostra, a nawet niebezpieczna. Sama widziała w tv jak Zyrynowski wziął się do bitki. Masz rację, c_k, to dobry artykuł. Atimes ma jak zwasze celne oceny Rosji. Wynika to z tego, że nie udziela swych łam żadnym ZBiRom lecz ludziom pokroju Petro czy Bhadrakumar ( apropos jego - widzę nowy art., pewnie dobry, jeszcze nie czytałam: www.atimes.com/atimes/South_Asia/JC01Df02.html ) Wracając do Petro, szczególnie mądra jest końcówka: "Rather, it appears that most observers simply underestimated the Russian government's ability to conceive of and carry out its own strategy of democratic modernization, now commonly referred to as the Putin Plan, and also completely missed its purpose, which Medvedev sums up as "an effective civil society ... composed of mature individuals ready for democracy". As a result, according to Medvedev's long-time political advisor, Gleb Pavlovsky, the West essentially "slept through Russia's rebirth". Medvedev's rise is thus a portent of the historic challenge that Russia's first truly post-Soviet generation is about to face - the creation of Russia's first truly liberal society. For the West, this young, dynamic, liberal and patriotic leader offers a singular opportunity to re-engage with Russia, an opportunity that can be realized, however, only if we awake from our long, post-Soviet slumber" Cóż Zachód, zwłaszcza USA, przesypia rozwój. Zupełne jak kiedyś radzieccy komuniści. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: atimes ma zawsze celne oceny Rosji 29.02.08, 19:44 W "ruskim totalitarnym" necie znalazłem jeszcze ciekawe info - coś w rodzaju krótkiego gosp. podsumowania 8 lat rzadów Putina, plusy i minusy. Spodobało mi się, link poniżej, po rosyjsku. www.rian.ru/review/20080228/100224681.html Petro pisze o Medvedevie zbyt optymistycznie. A koncepcja: za Putina - stabilizacja, za Medvedeva - liberalizacja, stanowi pewne uproszczenie. Mnie się jednak spodobało zdanie: "Medvedev will indeed pursue a concerted liberalization of Russian politics, not as an alternative to the Putin Plan, but as the next logical stage in its evolution" - Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 civil society a bydełko wyborcze 29.02.08, 23:08 czlowiek_ksiazka napisała: > Petro pisze o Medvedevie zbyt optymistycznie. A koncepcja: za > Putina - stabilizacja, za Medvedeva - liberalizacja, stanowi pewne > uproszczenie. Wg mnie Petro tak nie myśli. On wyraźnie podkreśla, że wbrew zachodnim interpretatorom liberalizm Miedwiediewa nie jest sztuką dla sztuki i zerwaniem z polityką Putina, a przeciwnie jest jej (co sam później też cytujesz) KONTYNUACJA na innym, kolejnym etapie rozwoju: "But while it is tempting to regard such liberal rhetoric as a dramatic break with the past, Medvedev himself does not see it that way. As he sees it, during the chaos of the 1990s the government had to concentrate on re-establishing central authority, establishing a "unified legal space", shoring up the domestic economy, liberating politics and the media from the control of oligarchs, and laying the foundations for an independent foreign policy. In all these areas, Medvedev not only agreed with Putin's policies - he played a key role in formulating them". Liberalizacja w wykonaniu Miedwiediewa jest instrumentem, czyli pojęciem ściśle podporządkowanym innym celom, ma wzmocnić gospodarkę, ekspansją zagraniczną i stworzyć podwaliny pod tzw. civil society, które mówiąc na skróty oznacza społeczeństwo jako świadomy PODMIOT, a nie przedmiot polityki, czyli nie jako bydełko wyborcze lecz SUWERENA. Civil society to pojęcie-FUNDAMENT zachodnich demokracji z lat ich dawnej świetności, zanim przyszli neotrockiści naprawiający świat terrorem i krwią. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: civil society a bydełko wyborcze 29.02.08, 23:24 Masz rację. W ogóle nie patrzyłem dotychczas na Medvedeva jako tego, który twórczo obrabiając, kontynuuje putinowski plan rozwoju. Ciekawa myśl. Smutna i przykra głównie dla neo-trockistowskich, atlantycko- europejskch krzewicieli permamentnej bombowej demokratyzacji Wschodu. Następny, planowy etap rozwoju. Tak, Petro ma chyba rację. To chyba jest to - tak się kiedyś mówiło o coca-coli. :) Sądziłem, że Medvedev na początku odreaguje trochę (anty) putinowskie "kompleksy". Dla Zachodu, żeby się poczuł dowartościowany, gołopupiec he he... Których (kompleksów) oczywiście nie ma i nie powinny być, bo skąd? A gdyby wygrała opcja Ivanova? Co by wtedy było? Zastanawiam się... Czy Ivanov nie zostanie drugim Kasjanovym albo Illarionowym (był taki sowietnik Putina swego czasu, jeszcze niedawno, teraz żarliwy demokrata w stylu wschodnio-środkowo-europejskim. Może Ivanov nie miał swojego pomysłu na rozwój? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Miedwiediew i Iwanow to 4 ręce i nogi Putina 01.03.08, 00:07 Patrząc wnikliwie Iwanow wygrać nie mógł, skoro Rosja/czyli Putin stawia na rozwój civil society i prężność gospodarczą. Ten cel może, wg wszelkich znaków na niebie i ziemi, lepiej zrealizować Miedwiediew. Gdyby Rosja/Putin podjęła, jak za Reagana, rzuconą rękawicę konfrontacji militarnej, czyli zgodziła się na narzuconą jej (jak wówczas) ostrą konfrontację, to wtedy lepszym kandydatem byłby pewnie Iwanow. Czyli: budowę rosyjskiej potęgi gospodarczej może lepiej zapewnić Miedwiediew, ale NIJAK nie znaczy to, że Iwanow został odsunięty, a już na pewno NIE znaczy, że stanie się w przyszłości kolejnym Kasjanowem. Nie, Kasjanow to "patriota" z US-certyfikatem jakości, Iwanow natomiast to wg mnie druga ręka i noga Putina. Na wypadek wypadku. W pełni sprawny człowiek musi mieć dwie ręce i dwie nogi. Wot... PS. Czemu piszczesz z anglosaska "Medvedev" i Ivanov"? To w PL bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Miedwiediew i Iwanow to 4 ręce i nogi Putina 01.03.08, 00:17 Sporo ostatnio czytałem o "ruskiej" polityce po angielsku. Głównie trockistowski bełkot, ale "Medvedev" się przykleił. Poprawiam się! Od teraz piszę: Miedwiediew. Iwanow to nie jest buraczany militarysta, jakim przedstawiają go polskie "niezależne" media. To facet otwarty na świat, myślący, pro- społeczny liberał, coś jak Putin-Miedwiediew, czyli polityk europejski z lat 50-60-ych. Świetnie mówi po angielsku. Jaką funkcję będzie pełnił w nowym rządzie? Znowu wicepremiera? Cały czas wracam myślami do koncepcji, pomysłu re-integracji państw myślących i działających podobnie na obszarze b. ZSRR. Jako przeciwwagi dla infantylnych Europejczyków czy trockistów- bolszewików z biedniejącego na oczach Imperium Dobra. Myślałem, że Putin w tym kierunku coś zrobi... Myliłem się, albo zobaczymy... Może Putin jednak odejdzie, a premierem będzie Iwanow? Nie, to chyba nie jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Miedwiediew i Iwanow to 4 ręce i nogi Putina 01.03.08, 00:25 Nie, nie, ja też nie widzą Iwanowa jako tępego militarysty. ODWROTNIE - to nowoczesny, inteligentny i faktycznie dobrze znający angielski (słyszałam "tymi uszami"), celny i szybki polityk. Na dodatek jako jedyny z tej trójcy medialny, czyli relatywnie przystojny. Tak pewnie właśnie powinien wyglądać dzisiejszy współpracownik eks-KGB wg Putina, czyli powinien być: elokwentny, nowoczesny i światowy a jednak "staromodnie" patriotyczny i wierny jednej tylko ambasadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Miedwiediew i Iwanow to 4 ręce i nogi Putina 01.03.08, 00:31 Czyli co?..., pro-ludzki Kasparov, a jaki przystojny! :), obejdzie się znowu smakiem? GazWyb podał, że trockistowscy demokraci rosyjscy nawołują do bojkotu wyborów. Pewnie zwracają się do swoich wyborców, circa 1% elektoratu. Z "lewicową opozycją" (nomenklatura GazWybu, obrzydliwa wg mnie, bo limonowcy, z tego co wiem, szanują dorobek Berii, etc.) narodowymi bolszewikami Limonowa - całe 2%! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Beria lekiem na carski upór i niechęć do przewrotu 01.03.08, 00:52 Sympatii do Berii Ty się tak znowu nie dziw. Jakby nie patrzał, Beria z kilkoma innymi rodakami (bodaj trzema), ukręcił łeb samemu carowi rosyjskiemu (z familią). A precież dziś, znów jakby nie patrzał, inny car, co gorsza samozwaniec, wyniesiony na tron jako marionetka, zwariował i zachowuje się skutkiem ohydnego podstępu jak car samodżierżawny, abdykować ani myśli, ba chce nawet kontynuuować system ustanowiając swego "syna"/następcę. Potwornie to to uparte, gorzej z nim niż z Mikołajem II w 1917. I jak tu nie przywoływać Berii???????? Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Beria lekiem na carski upór i niechęć do prze 01.03.08, 00:59 Dobre :). A jeszcze ludzie go lubią, bo "coś tam na nich skapnęło"... Odpowiedz Link Zgłoś
pinokkio Re: civil society a bydełko wyborcze 01.03.08, 01:32 eva15 napisała: > [...] Liberalizacja w wykonaniu Miedwiediewa jest instrumentem, czyli > pojęciem ściśle podporządkowanym innym celom, ma wzmocnić > gospodarkę, ekspansją zagraniczną i stworzyć podwaliny pod tzw. > civil society [...] Władza polityczna ma wykreować społeczeństwo obywatelskie? Chyba tylko w Rosji mogła sie narodzić taka idea. To jest koncepcja wewnętrznie sprzeczna. Społeczeństwo obywatelskie z definicji polega na mnogich NIEZALEŻNYCH od władzy inicjatywach i instytucjach tworzonych przez obywateli. Jeśli ktoś chciał tworzyc w Rosji obywatelskie społeczeństwo, to prędzej już ludzie w rodzaju Politkowskiej. Ale cóż - dla takich jak ona w "społeczeństwie obywatelskim" à la russe zawsze była, jest i pewnie długo jeszcze będzie - kula w łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: civil society a bydełko wyborcze 01.03.08, 01:45 A taki John Locke, ojciec współczesnej demokracji i umowy społecznej na którą powołuje się Miedwiediew to był zwykłym obywatelem z oddolną inicjatywą? Od kiedy postęp pochodzi od prostego ludu a nie od elit z góry? Niezły z ciebie komuszek, poczciwcze, skoro wierzysz w mądrość ludu pracującego miast i wsi. I w dodatku wierzysz, że Politkowska to Rosjanka zmieniająca swój kraj. A w UFO też wierzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
pinokkio Re: civil society a bydełko wyborcze 01.03.08, 03:49 Znamienne, że kiedy chcesz komu ubliżyć, porównujesz go do figur zrodzonych przez rosyjską historię polityczną: "trockista", "komuszek"... Sama nieświadomie przyznajesz, że największe potworności z tej właśnie tradycji się wiodą. Co do meritum: zwracam uwagę, że ja nic nie mówiłem o "ludzie pracującym miast i wsi" - to niegdysiejsza retoryka twoich czekistowskich patronów, nie moja. Pisałem, że społeczeństwo obywatelskie wymaga aktywnosci niezależnej od władzy politycznej, animowanej niekoniecznie przez prosty lud, ale też i nie przez władców ani ich urzędników. W czasach Locke'a, do którego się odwołujesz, ta aktywnosć była wręcz wymierzona PRZECIW ówczesnej władzy, monarszej przecież. Sam Locke był politycznym emigrantem przez wiele lat i wrócił do kraju po rewolucji 1688r. Odpowiedz Link Zgłoś
fawad Re: atimes ma zawsze celne oceny Rosji 29.02.08, 22:05 > w Rosji kampania była chwilami > komiczna, ostra, a nawet niebezpieczna. Sama widziała w tv jak > Zyrynowski wziął się do bitki. Jak to podsumował Jerzy Stuhr w "Deja Vu": "Fantastic country!" - TomiK Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 To zdanie warto zapamiętać. 29.02.08, 19:24 Czurow nie zgodził się z opinią, że kampania była nudna. - To nie jest spektakl czy show. To poważny wybór, który określi rozwój Rosji na najbliższe lata - oznajmił. Odpowiedz Link Zgłoś
fawad Proponuje inne zdanie: 29.02.08, 22:08 W kontekscie wypowiedzi p. Czurowa "To poważny wybór, który określi rozwój Rosji na najbliższe lata" proponuję pamiętać inne zdanie: "Le Roi Est Mort, Vive Le Roi" - TomiK Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod niedźwiadek olał ich dokładnie, szykuje się 29.02.08, 19:59 powtórka z putinizmu Odpowiedz Link Zgłoś
skin-head.pl Prezydencka debata w Rosji: "zastrzelę Cię jak .. 29.02.08, 20:18 wot demokracja... Odpowiedz Link Zgłoś
zenkosuzuki Stalin wyznaczyl Mołotowa na prezydenta! 29.02.08, 21:28 Tak to wyglada wg mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 hahahahahahaha 29.02.08, 22:40 co za chamy ale putka to tez prostak i cham co nieraz udowodnil swoimi wypowiedziami(np to o obrzezaniu) Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Czlowiek ksiazka. Durak jakich mało. 29.02.08, 23:08 To wielka musi byc nobilatacja dla twojego Nikolai skoro przyrownujesz go do profesora (sic!) Kwaśniewskiego. Pozdawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Wartość recenzji jest pochodną rozumu recenzenta 29.02.08, 23:13 A recenzent, poczciwy nieborak: "Takie widzi świata koło, Jakie tępymi zakreśla oczy". /A. Mickiewicz: Oda do młodości/ Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka profanum_vulgus - ekspert jakich nicość! :) 29.02.08, 23:17 Eva15, odpuśc durakom, reagowanie na ich beknięcia nobilituje plankton forumowy :). Dobrze, że głuptas chociaż coś mądrego przeczytał, może się dzisiaj zastanowi i nie od razu zaśnie snem znużonego "demokraty" i "wyzwoliciela" "ruskich"? Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Re: profanum_vulgus - ekspert jakich nicość! :) 29.02.08, 23:30 To, że sam określasz swoje posty jako "coś mądrego" nie świadczy o Twoich postach tylko o Tobie. Ale przynajmniej napisałeś coś śmiesznego - określenie "plankton forumowy" bardzo mnie rozbawiło. Tylko skoro nie należysz do tego plantkonu, bo chyba tak właśnie uważasz, to powiedz jakie kryteria trzeba spełnić, żeby się wyróżnić. BUHAHAHA. Co do "ruskich" nie mam zamiaru ich wyzwalać. Wręcz przeciwnie żałuje, że w Polsce nie znalazł się jakiś polityk, który złapał by za mordę wszystkich Polaków i zrobił tu porządek. "Profesor Kwaśniewski". Ha ha. Muszę do zakładek to forum dodać bo w pracy mi nie uwierzą. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: profanum_vulgus - ekspert jakich nicość! :) 01.03.08, 07:31 profanum_vulgus napisał: > żałuje, że w Polsce nie znalazł się jakiś polityk, który złapał > by za mordę wszystkich Polaków i zrobił tu porządek. Ależ znalazł się! Nawet się starał złapać "za mordę" i zrobić "porządek". Przez dwa lata się starał, tylko mu nie wyszło... > Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: profanum_vulgus - ekspert jakich nicość! :) 29.02.08, 23:38 Kiedy ja już na ogół odpuszczam. Gdy przypomnę sobie, jak wdawałam się jeszcze rok, dwa lata temu w dyskusje z różnymi bystrzakami, to aż śmiać się muszę. Przełączałam się często na forum sporym kosztem, nadrabiając później czas, który zwiał, a praca leżała. Ot choroba forumowego dzieciństwa, z tego się najwyraźnie wyrasta, przeszło jak durny sen, szkoda życia i czasu. Dziś wchodzę głównie po to, by usłyszeć Ciebie, herra7, lubata, królikalesnego i jeszcza kilka osób. Czasem tylko jak mnie najdzie, odszczekuję się jak dawniej. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: profanum_vulgus - ekspert jakich nicość! :) 29.02.08, 23:50 Otóż to! Wirusy forumowe, ty ich nazywasz bystrzakami, ja czasami ekspertami- mędrcami, karmią się naszymi reakcjami. Niech się poprzysłuchują, pobredzą. Na zdrowie im wyjdzie czytanie naszych postów. Nawet nie wiesz jak ich wpienia brak reakcji. :) Ja czytam ciebie, lubata, herra7 i paru innych. Nałogowo! To wszystko. Pod wasze posty się podklejam. Reszta - szkoda czasu. Niedawno zrozumiałem - jest go tak mało. Ewentualnie wykorzystuję posty-brednie (niektórych, raczej większości) ekspertów forumowych jako ciekawy materiał bądawczy, socjologiczny. Czyli utylitarnie. Żeby się czegoś o społeczeństwie, szkoda, że takim w sumie strasznym, w którym żyję, dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: profanum_vulgus - ekspert jakich nicość! :) 01.03.08, 00:00 Lustereczko , powiedz przecie , kto jest najmadrzejszy na swiecie ....:P Odpowiedz Link Zgłoś
asdf401 więzienie 01.03.08, 00:05 Na niepokornych czekają wiezienia rosyjskie: pl.youtube.com/watch?v=svqE3fSmZaA Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: profanum_vulgus - ekspert jakich nicość! :) 01.03.08, 00:15 Możesz tylko lustereczko potłuc, całkiem jak zła macocha z cytowanej bajki, bo i ciebie nie zadowoli. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka ty, indianski - ty NAJpiękniejszy! :) 01.03.08, 00:17 Oraz najmądrzejszy i najbardziej ekspercki! Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: ty, indianski - ty NAJpiękniejszy! :) 01.03.08, 00:30 --Ach Ewo , tys sliczna i madra . --Czlowieku_Ksiazko tys jest najspanialszy .. Moze pogadacie na Ilove.pl ? Zreszta tu tez jest jakis portal randkowy Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Indiański doznał krótkiego oświecenia 01.03.08, 00:57 indianski napisał: > --Ach Ewo , tys sliczna i madra . > --Czlowieku_Ksiazko tys jest najspanialszy .. Pokornie przyznaję, że i tobie zdarzy się mieć rację, czego się nie spodziewałam. Jakim cudem cię olśniło nie wiem, ale faktem jest, że 2 zdania potrafiłeś, jak widać, mądrze napisać. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
pinokkio Re: profanum_vulgus - ekspert jakich nicość! :) 01.03.08, 01:07 eva15 napisała: > Kiedy ja już na ogół odpuszczam. Gdy przypomnę sobie, jak wdawałam > się jeszcze rok, dwa lata temu w dyskusje z różnymi bystrzakami, to > aż śmiać się muszę. [...] Ot choroba > forumowego dzieciństwa, z tego się najwyraźnie wyrasta, przeszło jak > durny sen, szkoda życia i czasu. Dziś wchodzę głównie po to, by > usłyszeć Ciebie, herra7, lubata, królikalesnego i jeszcza kilka > osób [...] Mówiąc inaczej, unikasz już dyskusji z myślącymi inaczej i szukasz jedynie potwierdzenia swych opinii i uprzedzeń czytając podobnych sobie. Widzisz w tym jakiś wyższy szczebel umysłowego rozwoju? Jabym to nazwał uwiądem intelektualnym. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: profanum_vulgus - ekspert jakich nicość! :) 01.03.08, 01:15 Nie, ja coraz częściej unikam dyskusji z "mądrymi inaczej", a to różnica... Odpowiedz Link Zgłoś
pyosalpinx jak na Rosje przystalo... 29.02.08, 23:33 calkiem wysoki poziom tej debaty...tylko naszej burej suki zabraklo Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Gdyby Zyrynowski rzekł te słowa do Putina 01.03.08, 00:17 Zachód jęknąłby z rozkoszy na tyle demokracji i wolności słowa... Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Gdyby Zyrynowski rzekł te słowa do Putina 01.03.08, 00:41 eva15, nie popieram pogladow zirinowskiego, ale jedno trzeba mu przyznac: wie co i gdzie mozna a czego nie. chodorkowski nie wiedzial.... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Gdyby Zyrynowski rzekł te słowa do Putina 01.03.08, 00:59 I tu się zgadzam... Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Gdyby Zyrynowski rzekł te słowa do Putina 01.03.08, 10:50 rooboy napisał: > eva15, nie popieram pogladow zirinowskiego... a znasz te poglady? potrawisz wymienic cos wiecej niz slogany i afery zwazane z zyrikiem? zyrik jest kumatym facetem i jak kazdy polityk ma do odegrania na scenie politycznej swa role, co zreszta jest szanowane przez innych kumatych 'ruskich" politykow. chyba za ktos wierzy ze politycy glosza zawsze i wylacznie swe przekonania to warto takiemu indywidumowi przestudiowac poglady dupka-sikorskiego w sprawie kosowo. wniosek: znikoma ilosc politykow stac na gloszenie swych pogladow (np. putin) wiekszosc albo dostasuje sie do sytuacji albo znika. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Gdyby Zyrynowski rzekł te słowa do Putina 01.03.08, 11:04 eusek11, znam na tyle, zeby ich nie popierac. ale jak przeczytasz moj post uwazniej, to powinienes zauwazyc, ze ja tez sadze, ze to kumaty facet. wiec nie ma sie co podniecac i ciesze sie, ze sie ze mna zgadzasz... Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Gdyby Zyrynowski rzekł te słowa do Putina 01.03.08, 11:19 tooboy, ja sie podniecam gdy widze ladna dupe (kobieca,he) a tera prosze cie, dobry czlowieku sprobowac znalezc roznice miedzy "wie co i gdzie mozna a czego nie" a " to > kumaty facet." Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Gdyby Zyrynowski rzekł te słowa do Putina 01.03.08, 11:29 rusek11, dla mnie jest minimalna, bo ten, co wie co i gdzie mozna jest kumaty, ale skoro ty widzisz roznice, to mysle, ze mnie zaraz oswiecisz... ps. nie interesuja mnie twoje preferencje sexualne Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Gdyby Zyrynowski rzekł te słowa do Putina 01.03.08, 11:54 roooboy, do "oswiecenia" sa inni, ja przed toba moga tylko otworzyc zwykly swiat chlopsko-buraczany,he a mianowicie, z twej wypowiedzi smierdzi manipulacja i kretactwem, twe "wie co i gdzie mozna a czego nie" sugestywnie wskazuje na slugustwo, wassalstwo i calkowita poddanczosc, natomiast me i twe " to > kumaty facet." nie wykluczajac to wyzej powiedzane ma o wiele szerszy zakres pojeciowy, prawda? do tego wszystkiego dochodzi calkowity bezsens porownywania zyrinowskiego i chodorkowskiego, tak jak dupe z cukierkiem,he Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Gdyby Zyrynowski rzekł te słowa do Putina 01.03.08, 12:05 rusek11, kazdy interpretuje wedlug siebie, moja interpretacje juz ci przedtem opisalem, zas akceptuje, ze twoja jest inna. porownanie z chodorkowskim bylo jak najbardziej na miejscu, byla to odpowiedz na sugestie, co by bylo gdyby zirinovski powiedzial do putina, ze go zastrzeli jak psa. moja sugestia, ze zirinovski jest za madry, zeby palnac taka glupote, czego nie mozna powiedziec o chodorkovskim, ktory sie putinowi postawil, ze znanym i bardzo dla siebie nieprzyjemnym skutkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Gdyby Zyrynowski rzekł te słowa do Putina 01.03.08, 12:22 rooboy napisał: > porownanie z chodorkowskim bylo jak najbardziej na miejscu, byla to > odpowiedz na sugestie, co by bylo gdyby zirinovski powiedzial do > putina, ze go zastrzeli jak psa. moja sugestia, ze zirinovski jest > za madry, zeby palnac taka glupote, czego nie mozna powiedziec o > chodorkovskim, ktory sie putinowi postawil, ze znanym i bardzo dla > siebie nieprzyjemnym skutkiem cos mi ucieklo? kiedy chodorkowski powiedzial cos w rodzaju ze "zastrzeli jak psa" putina albo przynajmniej medwediewa czy ivanowa? porownuajac zirika i chodora popelniasz taki sam blad gdybys porownywal kaczynskiego j. i kulczyka czy gudzowatego, to sa rozne klimaty,he do tego jesli polscy oligarchowie zyja w zgodzie z "jedynej slusznej ideologia" w kolonialnej polsce, to chodor przeciwstawil sie kremlowi z calkowicie odrebna wizja panstwowego ustroja rosji. aha, wsadzili chodorkowskiego bo kradl niesamowicie a ze inni zlodzieje siedza cicho i im sie upieklo to nie jest usprawiedliwienie dla chodora. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Gdyby Zyrynowski rzekł te słowa do Putina 01.03.08, 12:32 rusek11, z twoim nickiem powinienes znac te sprawy, chodorkowski nie powiedzial putinowi, ze go zastrzeli, ale postawil mu sie, chcial ograniczyc jego wladze, gdy ten jeszcze ja budowal, wiec palnal glupote jakiej zirinowski by nigdy nie zrobil... Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Gdyby Zyrynowski rzekł te słowa do Putina 01.03.08, 12:44 lubie swoj pseudonim tak samo jak mln polakow,he co to znaczy "postawil mu sie"? zyrik, zuganow i nawet ten smieszny bogdanow caly czas putinowi sie "stawia", co nie? a moze problem chodora polega na czym innym, np. na lobbowaniu w rosji interesow innych panstw? albo na obronie i checi przywrocenia obyczajow z czasow elcyna? a moze sie poklocil z putinem jak w banie razem imprezowali?he nie wazno, faktem jest ze to jest zlodziej szkodzacy rosji i tym sie rozni od zyrynowskiego, zlodzieja nie szkodzacego rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Gdyby Zyrynowski rzekł te słowa do Putina 01.03.08, 12:48 rusek11, poddaje sie, jestes niezniszczalny.... Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Gdyby Zyrynowski rzekł te słowa do Putina 01.03.08, 12:59 > rusek11, poddaje sie, jestes niezniszczalny.... "Чему быть, тому и статься." Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Gdyby Zyrynowski rzekł te słowa do Putina 01.03.08, 13:01 rusek11, w moim kraju nie kopie sie lezacego.... Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Gdyby Zyrynowski rzekł te słowa do Putina 01.03.08, 13:14 chyba zle mnie zrozumiales. удачи. Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Rosjanie mają taką demokracje na jaką zasługują. 01.03.08, 00:32 Nie dziwmy się więc, że kandydaci na prezydenta używają takiego języka. Największym błędem Rosjan było przyjęcia prawosławia. Największym ich szczęściem ukazy Piotra I, który z barbarzyńskiego kraju zrobił kraj pół-barbarzyński, którym Rosja pozostała do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka A my mamy co najlepsze! :) 01.03.08, 00:39 Najsmutniejszy jest chyba los Prawych, Światłych Europejczyków ze środkowego-wschodu kontynentu bardziej lub mniej brutalnie obrabianych w ciągu stuleci przez tych "pół-barbarzyńców", co nie? :) Prawych Europejczyków mogących się szczycić cywilizowanymi osiągnięcami, nie to co te wszystkie barbarzyńskie Tołstoje, Dostojewskie, Puszkiny, Achmatowe, Prokofjewy, Rachmanin, Sołżenicyni, Kandińscy, etc.etc.etc.etc.etc.etc.! My mamy Czarka Pazurę i Kiepskich, nam "ruskie" nie podskoczą. Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Re: A my mamy co najlepsze! :) 01.03.08, 00:46 Gdyby nie maska to spod Twojego Dostojewskiego wyskoczyłby skin i faszysta jakiego nigdzie byś nie znalazł. Gdyby taki "głupi, brudny polaczek" jak Ty mu się przedstawił to splunięcie byłoby najłagodniejszym okazaniem pogardy przez niego. Choć wydajesz się, sądząc po postach, osobą, która rosyjską ślinę nie tylko łapie, ale i połyka. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka ekstrapolacja pro-amerykańskich mar sennych 01.03.08, 00:58 oraz chuci jest niebezpieczna, szczególnie w internecie! Nawet nie wiesz, że myślisz i marzysz o (swoistej) łasce suwerena przez cały czas! Tyle tej "ruskiej" śliny, że nie wiem od czego zacząć... Wiem, "barbarzyńcy", he he... Muzyka - Czajkowski, Skrjabin, Rostropowicz, Szaljapin, Okudżawa, Wysocki, etc,etc,etc,etc,etc???? Awangarda - Malewicz, Szagal, etc,etc? Książki - Turgieniew, Czechow, Majakowski, Cwetajewa, Szołochow, Bułgakow czy chociażby Pelevi, Akunin, etc,etc,etc,etc???? Just name it... Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Prezydencka debata w Rosji: "zastrzelę Cię jak .. 01.03.08, 00:35 Krzyś i Małogosia lubią się ipsować pod ławeczką. Do tego można sprowadzić ich "dyskusje". Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 Trzeba wspierać ruchy separatystyczne u ruskich 01.03.08, 01:17 aby rozwalic ich kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Możesz "se"popierać przedłużanie penisa u Ruskich 01.03.08, 01:40 Możesz sobie co najwyżej popierać przedłużanie penisa u "Ruskich". Tyle twojego, poczciwcze pocieszny: "Polscy emigranci z Wielkiej Brytanii powiększają w Rosji penisy" londyn.gazeta.pl/londyn/1,79739,4973468.html Polak sam nie potrafi jak jest problerm, niech "Ruskie" ratują.. Odpowiedz Link Zgłoś
jan3211 ....przy nich Platforma to europejskie pimpy ? 01.03.08, 02:48 Platforma to europejska kultura w rozdawaniu RP i upraszczaniu procedur wykupywania resztek które w Polsce zostały. Platforma to uosobienie polskiego inteligenta którego wasalizm jest cechą charakterystyczną. Platforma tylko zmieniła kierunek ukłonów, ale wasalizm jest ten sam co dawniej. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb To nienormalny kraj... 01.03.08, 06:55 i długo takim pozostanie. Świadczą o tym choćby gwiazdy, symbol nieludzkich komunistycznych czasów do dzisiaj obecne na murach Moskwy. Prof. Szaniawski zauważył że Tusk czy inni nasi prominenci zapewne nie pojechałby do Niemiec w których na murach byłyby obecne znaki hitlerowskich Niemiec ale w Rosji mu to nie przeszkadzało... __________ Cóż to, zamordowaliście w swoich sumieniach Boga i myślicie że ujdzie to wam bezkarnie? (F.W. Nietzsche) Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: To nienormalny kraj... 01.03.08, 07:42 bydlo_prof_wb napisał: > i długo takim pozostanie. Świadczą o tym choćby gwiazdy, symbol nieludzkich > komunistycznych czasów do dzisiaj obecne na murach Moskwy. Prof. Szaniawski > zauważył że Tusk czy inni nasi prominenci zapewne nie pojechałby do Niemiec w > których na murach byłyby obecne znaki hitlerowskich Niemiec ale w Rosji mu to > nie przeszkadzało... No właśnie! Powinien był powiedzieć: Zaszczycę was wizytą, jeżeli zamalujecie gwiazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb A do Niemiec w których by swastyka falowała... 01.03.08, 17:49 na wietrze to też by pojechał? Być może też by mu to nie przeszkadzało, tylko że Sowieckie gwiazdy są symbolem zamordowanie 100 milionów ludzkich istnień, dużo więcej niż pomordowali Niemcy. Ruskim jakoś to uchodzi, podobnie jak wrzawa ekologów o jakieś ślimaki czy żaby w Rospudzie a totalna katastrofa ekologiczna na Syberii czy żywność modyfikowana GMO to już nie ich sprawa. To weź pod uwagę i przymierz jednakową miarą geniuszu intelektu... __________ Cóż to, zamordowaliście w swoich sumieniach Boga i myślicie że ujdzie to wam bezkarnie? (F.W. Nietzsche) Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: A do Niemiec w których by swastyka falowała.. 02.03.08, 12:39 bydlo_prof_wb napisał: > na wietrze to też by pojechał? Być może też by mu to nie przeszkadzało, tylko ż > e > Sowieckie gwiazdy są symbolem zamordowanie 100 milionów ludzkich istnień, dużo > więcej niż pomordowali Niemcy. Ruskim jakoś to uchodzi, podobnie jak wrzawa > ekologów o jakieś ślimaki czy żaby w Rospudzie a totalna katastrofa ekologiczna > na Syberii czy żywność modyfikowana GMO to już nie ich sprawa. To weź pod uwag > ę > i przymierz jednakową miarą geniuszu intelektu... Właśnie "przymierzyłam" i pojęłam, dlaczego żaden z dwóch super-patriotów Kaczyńskich nawet nie pomyślał o wizycie w Moskwie... Dzięki Ci, o Oświecony! (Chyba że powód jest daleko bardziej prozaiczny: Putin nie za bardzo ich tam chciał widzieć...) Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Prezydencka debata w Rosji: "zastrzelę Cię jak .. 01.03.08, 21:14 Od razu widać, kim naprawdę jest Żyrynowski. To po prostu postać-widmo, stworzona na Kremlu. Postać, której zachowanie i obyczaje mają w oczach Rosjan kompromitować idee demokracji, wręcz samo istnienie znajwiska zwanego "opozycjią". Przeciętny Rosjanin, który nie za bardzo rozumie słowo "demokracja", kiedy ujrzy występy Żyrynowskiego tylko utwierdzi się w przekonaniu o słuszności wyboru Miedwiediewa. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Masz racje, 01.03.08, 21:57 Ale mysle,ze pierwotnie idea byla troche inna. Zirik robil za straszak dla Zachodu - tu taki mily, pijany demokrata Jelcyn, a moze byc szaleniec w rodzaju Zyrinowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś