frant3 29.02.08, 19:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zezzem Meteorolodzy ostrzegają przed huraganowym wiatrem 29.02.08, 22:15 A jak nasze służby sie przygotowują? Będzie znowu mądry Polak po szkodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tekameka Jedyne wyjście dla PO - powstrzymać wiatry 01.03.08, 12:30 czyli: nie pierdzieć ze strachu przed nieunikniona klęską Tusku Odpowiedz Link Zgłoś
mikael.pl Re: Jedyne wyjście dla PO - powstrzymać wiatry 01.03.08, 17:48 Irytują mnie już i nużą teksty i komentarze polityczne pod każdym newsem. Ludzie opanujcie się trochę. Czy Wy tylko tym żyjecie? Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Jedyne wyjście dla PO - powstrzymać wiatry 01.03.08, 18:01 za to im płacą Odpowiedz Link Zgłoś
teraz.k.wy Re: kara Boska za Tuska i Gazetę Wyborczą!!! 01.03.08, 15:10 U nas już orkan Emma był, wywiało wszystkie zapasy z lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Meteorolodzy ostrzegają przed huraganowym wia 01.03.08, 08:42 Żeby mi tylko choinki z balkonu nie zwiało, bo w grudniu nie będzie co postawić. -- frant.one.pl Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Meteorolodzy ostrzegają przed huraganowym wia 02.03.08, 08:08 Choinka jest, ale potłukło wszystkie bombki.... -- Frant Odpowiedz Link Zgłoś
lokke być może.... 29.02.08, 22:15 No to pięknie, ale na prognozach serwisów pogodowych jakoś tego nie widać. Dla Szczecina na jurto: windfinder.com/forecast/szczecin# Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 jednak widać... 29.02.08, 23:56 Prognoza dla Warszawy na następne dwa dni: meteo.icm.edu.pl/java2/mgram.php?x=18&y=13&pol_x=356&ikonka=1 ICM rzadko się myli. Odpowiedz Link Zgłoś
lokke Re: jednak widać... 01.03.08, 01:20 Niby widać, ale 60 km/h to raczej nie huragan. Jak miał być Kirył prognozy były na 80 km/h we Wrocławiu. A jak nie było społeczeństwa informacyjnego to przed takim wiatrem nawet nie ostrzegali w dzienniku TV. I mimo, że na spiegel.de piszą, że jutro wycieczka po lesie to igranie z życiem to ja biorę rower i jak zawsze jadę do lasu bo huragan 30km/h to chyba jeszcze nikogo nie zabił. windfinder.com/forecast/szczecin Odpowiedz Link Zgłoś
mdzj Re: jednak widać... 01.03.08, 08:04 > Niby widać, ale 60 km/h to raczej nie huragan. Ja bym się dzisiaj bez potrzeby na świeże powietrze nie wystawiał ;) Prognozy podają prędkość wiatru _średnią_ wyliczoną z przemieszczania całych mas powietrza na dużym obszarze. Dla człowieka ważne są maksymalne prędkości w lokalnych porywach. A te (zwłaszcza w czasie burz związanych z silnymi prądami pionowymi) mogą się _znacznie_ różnić od wartości średnich. Zatem średnia 20m/s (czyli 72km/ h - tyle przewiduje na wieczór ICM-owska prognoza wiatru przyziemnego dla Szczecina) może łatwo ukryć w sobie lokalne porywy sięgające 130km/h. Oto cytat z dzisiejszego (01.III) komentarza synoptyka do prognozy ICM (meteo.pl): "Przed nami dwa najbliższe dni pod znakiem pogody cechującej się ogromną dynamiką i nie będzie żadnym błędem, jeżeli powiem, że w tej sytuacji mogą wystąpić niemal wszystkie zjawiska pogodowe, za wyjątkiem mgły. Najbardziej uciążliwym będzie bardzo silny, porywisty wiatr, w porywach osiągający prędkość o ponad 50 procent wyższą od prędkości średniej, który sam w sobie posiada dużą siłę niszczącą, a trzeba wiedzieć, że będzie ona potęgowana ciężarem spadającej wody deszczowej. Ponadto możliwe są burze z wyładowaniami atmosferycznymi i opadami gradu, a po ich ustąpieniu opady śniegu z deszczem. Powolne uspokojenie w atmosferze następować będzie dopiero jutro wieczorem i w nocy, ale przede wszystkim na zachodzie kraju." Odpowiedz Link Zgłoś
jantar15 Re: jednak widać... 01.03.08, 10:15 Jak wrócisz z tej wycieczki po lesie, lokke, opisz wrażenia. Niezmiernie pali mnie też ciekawość, czy po niej zmądrzałeś i czy teraz poważniej traktujesz prognozę pogody.... Odpowiedz Link Zgłoś
lokke Re: jednak widać... 01.03.08, 11:28 Jak wrócę to opiszę, ale nie będzie to większych wrażeń nie przewiduję bo na cały dzień mam prognozę na wiatr do 8m/s i w tej chwili się nie sprawdza bo jest 6. Odpowiedz Link Zgłoś
jantar15 Re: jednak widać... 02.03.08, 11:08 ...a jednak zabił...,że nie Ciebie, lokke, to tylko dlatego, że miałeś więcej szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Co znaczy słowo Emma? 29.02.08, 22:21 Czy to młoda dama? Z wielkim temperamentem! Odpowiedz Link Zgłoś
meteo_expert Re: Co znaczy słowo Emma? 29.02.08, 22:39 Ośrodki niżowe jak i wyżowe mają swoje nazwy...;) w tym roku niże mają imiona żeńskie.. www.lowcyburz.pl/forum Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg tajfuny Jarosław i Przemysław Edgar pustoszą 29.02.08, 22:42 niziny wschodniej Europy nie od dziś Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Re: tajfuny Jarosław i Przemysław Edgar .. imiona 01.03.08, 18:31 ..meskie nosza wyze. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Ale każde imię coś mówi.Co mówi to imię. 29.02.08, 22:55 Jaka jest jego etymologia. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 To Jankesi mają pie..a na tym punkcie 29.02.08, 23:22 żeby nadawać nie tylko zwierzętom, ale też rzeczom i zjawiskom ludzkie imiona. To oni też potrafią małpę nazwać Mozart, a huragan Lucy czy jakoś tam, a Europejczycy naśladują tę nowomodę. Właściwie po cholerę to komu - nie wiadomo. Można napisać: huragan z dnia 29.02.2008. Dodatkowo szczegółowe dane potrzebne będą naukowcom - i koniec. Domyślam się, że dożyjemy czasów, w których zalewająca miasta powódź będzie się nazywała Kasia, a susza, która spali zboże na pniu zostanie ochrzczona jako Sylwia. Trzeba by się puknąć w łepetynę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarooll Re: To Jankesi mają pie..a na tym punkcie 29.02.08, 23:54 ty to chyba jestes jakims sfrustrowanym idiota? zajmij sie czyms chociaz troche pozytecznym zostawiajac te swoje glupie wynurzenia dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
frank.west Re: To Jankesi mają pie..a na tym punkcie 01.03.08, 01:38 Ty to się nudzisz jeszcze bardziej bo na to dopisujesz. A gościu ma rację, czekam na ból brzucha 'Adam' i kaca 'Bogdana' Odpowiedz Link Zgłoś
realny.esteta Re: To Jankesi mają pie..a na tym punkcie 01.03.08, 03:20 A pewnie że ma rację. Trzymaj się Jasiu, we believe!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarooll Re: To Jankesi mają pie..a na tym punkcie 02.03.08, 09:43 czasami idiocie trzeba dac do zrozumienia, ze jest idiota. taki wlasnie, obywatelski obowiazek, tym samym spelnilem ;) na forum i tak jest mnostwo zkretynialow balwanow, ktorzy nawet np. w tym forum potrafia wklejac jakies niezrozumialem idiotyzmy rodem z polityki (ze ten orkan to niby wina Tuska czy Kaczynskiego). im tez trzeba dac odpor! Odpowiedz Link Zgłoś
hexabc1 Re: To Jankesi mają pie..a na tym punkcie 01.03.08, 05:11 wuk4 napisał: > Można napisać: huragan z dnia 29.02.2008. A jesli będą dwa huragany w różnych częsciach swiata? Nie prosciej nadać im imiona aby wiadomo było o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
cieknaca_podpaska Re: To Jankesi mają pie..a na tym punkcie 01.03.08, 10:33 Akurat nazywanie huraganów imionami zapoczątkował gubernator z Australii coś koło 188któregoś roku i przyjęło się to na całym świecie bo bardzo ułatwia opis zjawisk i lepiej dociera do zwykłego zjadacza chlebka. Imiona są ustalane na kilka lat do przodu przez WMO (Swiatowa organizacja Meteorologiczna). Nazwy dla niżów i wyżów zaczęły nadawać media niemieckie w latach 50-tych za inspiracja pewnej pani - Karli Wege. Czyli jest to wynalazek czysto europejski. Zerkinj kiedyś na mapy pogodowe Europy i bedziesz wiedział dlaczego nazwanie konkretnego niżu ma sens i bardzo ułatwia sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
majajekukubzdziongvamajaje Dawno temu satyryk Marian Załucki napisał wierszyk 02.03.08, 00:37 pt. "Tajfun Dziunia". Odpowiedz Link Zgłoś
ivulspirit Zdjęcia satelitarne 29.02.08, 23:29 oiswww.eumetsat.org/IDDS-cgi/listImages już widać że coś się zbliża Odpowiedz Link Zgłoś
ivulspirit Re: Zdjęcia satelitarne 29.02.08, 23:59 a tu Cyryl dla porównania www.hurikany.info/foto/kyrill/animace-cb.html i zniszczenia pl.wikinews.org/wiki/Pot%C4%99%C5%BCne_wichury_nad_Europ%C4%85 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,86767,3860757.html serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34239,4250009.html www.money.pl/archiwum/wiadomosci/artykul/huragan;cyryl;szaleje;po;europie,75,0,216907.html Odpowiedz Link Zgłoś
ivulspirit Re: Zdjęcia satelitarne 01.03.08, 00:19 Bo ja wiem, ja się nie znam:), ale moim zdaniem chmury nad Europą nie wyglądają zbyt wesoło i należy się spodziewać czegoś podobnego co rok temu. Tu są "Łowcy Burz": www.lowcyburz.pl/index.php?function=show_all&no=15 Odpowiedz Link Zgłoś
sztos-1 Re: Zdjęcia satelitarne 01.03.08, 00:33 to przez cala Europe przejdzie?, czy tylko przez Polske , jak zwykle ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ivulspirit Re: Zdjęcia satelitarne 01.03.08, 01:28 www.zamg.ac.at/fix/sat_anim/Lsat_anim.php wygląda na to że najbardziej oberwie Dania, Niemcy i Polska a tu relacja "na żywo" (lol) www.lowcyburz.pl/forum/viewtopic.php?f=121&t=338 Odpowiedz Link Zgłoś
welcometopoland To dopiero przedsmak 2012r. 29.02.08, 23:33 Może roczek się nacieszymy autostradami, stadionami i podatkiem liniowym 14% Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Obys dozyl do tego 2012r....... 01.03.08, 00:32 ....autostrady beda juz niepotrzene, bo ropa bedzie 500 USD/barylka.. Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnik.prasy 500 USD/baryłka a USD po 50 gr ;) 01.03.08, 07:26 W 2012 jednocześnie nad Ziemię będzie się zbliżac horda asteroid,ciepłe prądy zmienią kierunki i będziemy mieli to co w filmie "Pojutrze",wybuchnie wojna nuklearna na Bliskim Wschodzie,powstaną wielkie tsunami,narodzi się Antychryst,wybierzemy czarnego papieża,na niebie pokaże się Znak...i cóż tam jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
derek_from_kaihoro Re: 500 USD/baryłka a USD po 50 gr ;) 01.03.08, 07:39 cóż tam jeszcze? Najgorsze! Internet przestanie działać. Odpowiedz Link Zgłoś
anitasz30 Re: Obys dozyl do tego 2012r....... 02.03.08, 13:30 alez beda potrzebne!! Hurra!!! autostrady dla rowerzystow!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
rakieter [...] 01.03.08, 00:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bosy.mnich Kurcze, jak ja bym się chciał dowiedzieć, co było 01.03.08, 10:08 w tych pousuwanych postach. Odpowiedz Link Zgłoś
bosy.mnich Re: Kurcze, jak ja bym się chciał dowiedzieć, co 01.03.08, 10:10 Kiedyś usuwali posty za złamanie "netykiety". To były czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
zpisinski Re: Kurcze, jak ja bym się chciał dowiedzieć, co 01.03.08, 12:46 Miłym zwyczajem były tez linki. oto link do tego hasła na wiki.pl: pl.wikipedia.org/wiki/Netykieta. z przyjemnościa sobie przypomniałem. najbardziej podoba mi sie "zakaz pisania nie na temat". ciekawe, co to znaczy?:) i jak rozumieją to nasi płatni wielbicele "jarków", "tuskow", "lepperow" itp. impotenci. job jewo mat', a miał ja nie pisać o polityce, jak mi nie zapłacą:) wracam jednak do nałogów młodości. dobrowolnie poddaje sie karze "wypicia trzeciej kawy". Odpowiedz Link Zgłoś
jerry.uk Głupie straszenie! 01.03.08, 01:44 Takie samo straszenie jak z tym satelitą. A głupi ludzie wierzą. Mieszkam w środkowej Anglii, zgodnie z Waszymi przepowiedniami to już tu powinno dachy zrywać. Nic takiego się nie dzieje, trochę mocniej wieje i tyle. Napijcie się herbatki z melisy! Odpowiedz Link Zgłoś
lwowiak5 Re: Głupie straszenie! 01.03.08, 03:24 Czekam na ten wiatr już pół godz.niewiem czy już znosić narty do samochodu,czy jeszcze poczekać.Pada taki mały deszcz.W Spindleruym Młynie jest wiatr do 15m/h.Czekam do 6-tej i hajda. Odpowiedz Link Zgłoś
mloda.jg Re: Głupie straszenie! 01.03.08, 03:54 głupie straszenie? to co powiesz na to co dzieje się teraz? Mieszkam w zalesionej okolicy, tuż nad kanałem Basingstoke i tylko czekam kiedy ten huragan przejdzie... nie da sie spac, wieje okropnie, wciąz słychać jak coś w coś uderza, a deszcze wali po szybach... a ja czekam na chłopaka ktory na szczeście zdążył wylądować przed huraganem i wraca teraz z lotniska... Odpowiedz Link Zgłoś
cz27 Re: Głupie straszenie! 01.03.08, 06:09 Kociu,jestes niezła walewska,ten twój chłopak zrobi Ci niezły Huragam,Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: Głupie straszenie! 01.03.08, 09:03 straszny kozak z ciebie, ze normalny człowiek nie moze napisać co mysli bo zaraz sie taki znajdzie, któremu sie wszytsko kojarzy. u nas na północy spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
gdkj Re: Głupie straszenie! 01.03.08, 09:56 ja tam patrzę w okno, jak zawieje antenkę sat wciągam do środka i barykaduję okna. nie wiem, może wojsko przyjedzie... :) Odpowiedz Link Zgłoś
babb Re: Głupie straszenie! 01.03.08, 11:05 W Holandii wieje jak wsciekle od nocy. Byla burza z piorunami,grad, deszcz. Teraz tylko duje,huczy i pada. Fajnie nie jest. Wieje z polnocnego zachodu wiec w kierunku Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
sznicel4 mędrcy myślą 01.03.08, 09:29 a oszołomy oblegają miasta. to prawda. nikt tego przysłowia nie dokumentuje tak dobrze jak internetowi wyborcy platformy obywatelskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
gdkj Emma atakuje 01.03.08, 09:53 "W związku z nadciągającym orkanem kolej postawiła w stan gotowości setki pracowników. Straż pożarna radzi ludziom, żeby w sobotę i w niedzielę w ogóle nie wychodzili z domów, jeśli nie będzie to absolutnie konieczne." a wojsko polskie łapie satelitę :) Odpowiedz Link Zgłoś
sznicel4 Re: ty złośliwcze! donald i emma ? brzmi jak roma 01.03.08, 10:08 gdkj napisał: > ja tam nie wiem, co ten donald robi. i z kim. Odpowiedz Link Zgłoś
sznicel4 Re: ale masz rację, jego żona narzeka, gdzieś to 01.03.08, 10:18 gdkj napisał: > życzmy jej zdrowia. będzie taniej dla podatnika. Odpowiedz Link Zgłoś
boleclaw nic nie wieje 01.03.08, 10:46 narazie spokuj i cisza 0 wiatru tylko deszczyk siąpi Odpowiedz Link Zgłoś
cherry07 a huraganu nie ma! ^^ 01.03.08, 10:50 To miał być orkan czy zwykla mżawka bo nie wiem czy chować sie już do schronu czy nie ^^. A huraganu jak nie było tak nie ma. ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
nepirg Re: a huraganu nie ma! ^^ 01.03.08, 11:28 Przecież napisane we wszystkich ostrzeżeniach jak byk, że wieczorem i w nocy mają być największe prędkości wiatru. Poczekaj troche niecierpliwy człowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry07 Re: a huraganu nie ma! ^^ 01.03.08, 13:41 Niecierpliwa, niecierpliwa na poczatku mialo wiać w weekend - piatek to weekend -nie wialo. Mialo wiać w piatek wieczorem - nie wialo. Mialo wiać w nocy z piatku na sobote - nie wialo. Mialo wiać od rana w sobote - nie wialo. Jest po poludniu a nie wieje. UWIELBIAM TAKIE PROGNOZY ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
bbsbb trąby to zapowiadały wiosnę i 20st. 01.03.08, 12:04 radzę się tak nie wysilać z długo terminową, bo tylko siebie krzywdzicie Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Kilka uwag 01.03.08, 13:04 Straszenie trochę na wyrost bo będzie spokojniej niż w połowie stycznia ale na czole frontu, który przejdzie w nocy mogą się trafić nieprzyjemne zjawiska i w niektórych miejscach może być gorzej. Nie wiem skąd biorą się podawane prędkości wiatru, zwykle jest tak, że porywy są o ok. 40% większe od stałej prędkości wiatru (np. w Łodzi ma być max 55km/h, czyli porywy do 80 km/h, nic wielkiego), większe w trakcie burz ale skąd 150? Najwięcej strachu nasieli "łowcy burz", przejąłem się trochę i poszukałem kto zacz i natrafiłem na spotykanego już na kilku forach eksperta od pogody na teraz, znanego pod nickiem 'meteo_expert' - nie mam więcej pytań ;) Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz z zachodu na wschód idzie? A da się z tą Emmą 01.03.08, 13:43 jakoś tak przy okazji kierunku jej marszu załatwić by wywiała z tego kraju wszelkiej maści politycznej debili ? Emma proszę cię; zrób coś z nimi a wdzięczny naród postawi ci pomnik Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz.knapik teraz Europa dorobiła się już nawet huraganów 01.03.08, 13:56 Jest jak w Hameryce. Nie trzeba już nigdzie wyjeżdżać, żeby kawałek odległego swiata zobaczyć:). Sam do nas przyleci. Odpowiedz Link Zgłoś
servicio Grad 6 cm i korekta! 01.03.08, 14:08 > Zapowiada wichura dotarła już do zachodniej Polski. Czy GW słyszała może, że redakcje to zazwyczaj zatrudniają korektę!?? Przy okazji: 6 cm grad to będzie spadał z nieba w trakcie Apokalipsy, a nie "Emmy":) Odpowiedz Link Zgłoś
marcelam Re: Grad 6 cm i korekta! 01.03.08, 14:44 A na główne tytuł ,,Orkan Emma dotarł już na zachdonie granice Polski'' Polski język trudny dla GW Odpowiedz Link Zgłoś
pliop Porwany przez tornado 01.03.08, 14:28 I nagle wstaję i patrzę i widzę jak się wznoszę wzwyż a pode mną jakby się wszystko zapadało chyliło zniżało pruło przestrzeń ku dołowi a między mną a lądem już ta pustka i ta obcość bo nie ma mnie tam gdzie byłem kiedy się jeszcze nie wznosiłem Odpowiedz Link Zgłoś
gdkj podobno wojsko polskie stoi na zachodniej granicy 01.03.08, 15:00 ponoć w huraganie latają szczątki jakiegoś zbombardowanego satelity z usa. nasi dzielni chłopcy będą je wyłapywać ku powiększeniu chwały naszego obecnego szefa mon. sikorski przehandluje to potem za wizy. nowa jakość polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Re: w poznaniu jest spokojnie 01.03.08, 16:02 huragan - troche powialo i katastrofa wielka w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Błąd w podpisie! 01.03.08, 18:29 Duże zdjęcie nad artykułem jest źle podpisane. To ulica Tysiąclecia, nie Zawiszy Czarnego :) Odpowiedz Link Zgłoś
reden6 Okolice Sosnowca na Górnym Śląsku??? 01.03.08, 18:38 A mądrzy dziennikarze Gazety dalej swoje... "okolice Sosnowca na Górnym Śląsku". Szkoda słów, z geografią bo znowu na bakier. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Huragan Emma łamie drzewa w Polsce 01.03.08, 20:08 "Na Górnym Śląsku najwięcej interwencji strażacy notują w okolicach Gliwic, Sosnowca i na południu regionu." Sosnowiec, to nie jest Górny Śląsk. Nie był i nie jest! Myślę, że najbardziej denerwuje taka zdeformowana optyka prawdziwych Ślązaków. Ale i Zagłębiacy nie lubią przypisywania ich Śląsku. Sosnowiec, to JUŻ Małopolska! Naturą granicy jest to, iż kilometr w lewo, to państwo A. Kilometr w prawo, to państwo B. Między Sosnowcem (czy jednostkami na jego dzisiejszym terenie istniejącymi, jak wieś Pogoń, czy folwark Sielec), a Katowicami, odległymi o ok. 10km, przez WIELE stuleci istniała GRANICA. Ludzie do Sosnowca, rosnącego jak na drożdżach od momentu poprowadzeniu odnogi kolei Warszawskmo Wiedeńskiej do sąsiednich PRUS, płynęli z terenów KONGRESÓWKI. Z kieleckiego, rejonów na zachód od Krakowa. Ich cywilizacja ( można przyznać, że niższa), ich język, nie miały, nie mają niemal nic wspólnego z cywilizacją ludzi zza Brynicy. Czyli ze Śląska. Tam (nad złożami tego samego węgla) gromadzili się ludzie z okolic na zachód od Brynicy. Ludzie żyjący w strukturze państwa Habsburgów, a potem Prusaków, przez prawie całą naszą historię. Jedni drugich, tak naprawdę, nie rozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś