jacek2235 12.03.08, 07:35 godz.18.00 - Bazylika Św. Krzyża przy Krakowskim przedmieściu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jkdino49 Re: Tournée Nowaka - przystanek Warszawa 12.03.08, 08:36 Jacku - dzięki za informację. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem Rydzyka, ale po przeczytaniu GW tylu artykułów o wystąpieniach Nowaka, w których nie znalazłem merytorycznych argumentów, na pewno się tam wybiorę żeby samemu wyrobić sobie opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Ty, Zorro: dużo masz jeszcze do odsiadki? 12.03.08, 13:43 dozywocie, stary, dozywocie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Kundelki i kundlice z michnikowej sfory ujadają, a 12.03.08, 13:26 Kundelki i kundlice z michnikowej sfory ujadają, a prof. Jerzy Robert Nowak robi swoje. I tak trzymac! Nb. Nie wiem jak można "zelżyć" taką kreaturę jak Gross. Jest to niemożliwe, nie ma określenia które lżyłoby tego kłamcę. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Kundelki i kundlice z michnikowej sfory ujada 12.03.08, 13:44 hau, hau, hauuuuuu! Wrrrrr..... Odpowiedz Link Zgłoś
malpolid Co was to obchodzi? 12.03.08, 09:30 W końcu mamy demokrację, a co GW obchodzą takie sprawy? Widać boicie się, że ludzie mają taki łatwy dostęp do niewygodnych wam treści? Piszcie, piszcie więcej ludzi przyjdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof009 Tournée Nowaka - przystanek Warszawa 12.03.08, 09:30 Byłem kilka lat temu na prelekcji J.R.Nowaka w kościele w Legnicy. Człowiek z wielką wiedzą, każdą wypowiedź opiera na źródłach, które zresztą ma przy sobie (nie wiem jak on się w tym wszystkim orientuje:). W porównaniu z agitką jaką uprawiano ostatnio w warszawskim uniwersytecie (marzec`68) - wykłady Nowaka są na wysokim poziomie, dopuszczające dyskusję... Pomyślcie zresztą logicznie: gdyby Nowak "szkalował" i.t.p. dostałby już dawno wyrok z powództwa "GazWyb" a na tych stronach przeczytalibyście o tym 10 artykułów. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier prof. Nowaka szkaluja ci, ktorzy o jego wykladach 12.03.08, 13:34 prof. Nowaka szkaluja ci, ktorzy o jego wykladach nie maja zielonego pojecia i sa po prostu judzeni tekscikami takimi jak ten. Prof. Nowak w znakomity sposob demaskuje antypolskie klamstwa i to mocno przeszkadza tym ktorzy takie klamstwa (np. Grossa) rozgmlaszaja. Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Tournée Nowaka - przystanek Warszawa 13.03.08, 00:10 jak mozna miec wszystkie zrodla przy sobie? co to za brednie? jaki historyk ma zrodla przy sobie?! archiwa panstwowe przy sobie nosi? Litosci!!!!! krzysztof009 napisał: > Byłem kilka lat temu na prelekcji J.R.Nowaka w kościele w Legnicy. > Człowiek z wielką wiedzą, każdą wypowiedź opiera na źródłach, które zresztą ma > przy sobie (nie wiem jak on się w tym wszystkim orientuje:). > Odpowiedz Link Zgłoś
anarchyintheuk Po raz pierwszy przyjde dosyś mam już hologeszeftu 12.03.08, 09:56 jacek2235 napisał: > godz.18.00 - Bazylika Św. Krzyża przy Krakowskim przedmieściu dzięki za info do zobaczenia ... . Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Tournée Nowaka - przystanek Warszawa 12.03.08, 10:07 Nawiedzony i przychodzi z 'dobrą nowiną'?:) Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Tournée Nowaka - przystanek Warszawa 12.03.08, 10:54 jacek, a o dziadku Tuska ani slowa?! Chory jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
imiona Tournée Nowaka - przystanek Warszawa 12.03.08, 11:06 Tak naprawde ktos tu robi mu darmową reklamę. Gdyby nie te art. w GW nikt by pewnie o facecie nie słyszał. ************************** www.fx4.pl/?szukaj=wywiad Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Tournée Nowaka - przystanek Warszawa 12.03.08, 11:19 Tak, tak. To na pewno Swiatowe Zydostwo wysłało do Naszej Ojczyzny swojego agenta Nowaka, żeby kopał grób Kościołowi Katolickiemu i promował książkę "Strach", by można było wreszcie sięgnąć po te 65 miliardów dolarów. Spieszą się, bo dolar spada... Odpowiedz Link Zgłoś
wieza_babel1 a żałosne tournée Grossa juz się skończylo. 12.03.08, 11:08 Spieprzył do Stanów. I chwała Bogu. Żydom udało się zabić nawet Jezusa, ale PRAWDY nie zabiją. Dlatego się tak wściekają. Odpowiedz Link Zgłoś
przemicha Re: Tournée Nowaka - przystanek Warszawa 12.03.08, 11:48 ciekawe czy przyjdzie wielu studentów - w końcu mają blisko :) Odpowiedz Link Zgłoś
giles Jezus przewraca sie w grobie 12.03.08, 12:29 swoja droga haslo "zydzi nas atakuja" zawiera w sobie ziarno prawdy: gdzie czlowiek nie spojrzy wszedzie krzyze i swiete obrazy z joszua i miriam, pardon jezusem i maria. czy to nie jest atak?? Odpowiedz Link Zgłoś
ottmar Jezusa nie ma w grobie, bo z martwych wstał 12.03.08, 13:25 alleluje alleluja alleluja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Jezusa nie ma w grobie, bo z martwych wstał 12.03.08, 13:45 ale do Zyda Jezusa w niedziele sie pomodlisz, co? Odpowiedz Link Zgłoś
rolf5 Prawda prof J R Nowaka 12.03.08, 12:45 Gdyby prof. Nowak popełnił jakiś błąd w ocenie fakto-historycznej źródłowej dokumentów to by po prostu osoby bądź środowiska (gminy żydowskie). Wystąpiły z powództwem sądowym do prokuratury. I żądały osądzenia "Sprawcy Nowaka". Niestety dla nich profesor JR Nowak jest z wykształcenia co widać po poziomie redagowanych i opracowywanych (artykułów i książek), Doskonale przygotowanym warsztatowo historykiem. Podobnie jak dr.D.Ratajczak z Opola. Dlatego, gdy wchodzące co jakiś czas opracowania historyczne i publicystyczne profesora (o dziejach i kulturze Żydów) są sprzeczne wobec medialnej poprawności politycznej. Żydzi dostają szału. A prawda zawsze wychodzi na jaw Wcześniej czy później. Ponieważ nie mogą zlikwidować zagrożenia w osobie prof.JR Nowaka. Bo brak im po prostu merytorycznych podstaw (nie mogą udowodnić manipulacji). Dlatego próbują na wszelkie sposoby oczernić autora tych opracowań. Gdy popełni prof.Nowak jeden błąd (przekłamanie lub manipulację) to go po prostu żydzi ukrzyżują w sądzie (jako naukowca). A na koniec wykończą materialnie dla przykładu czytaj zastraszenia, innych naukowców co piszą wbrew politycznej poprawności wobec Żydów. Życzę Profesorowi dalej rzetelnej wiarygodnej pracy by ustrzegł się od błędów. PS. Nie jestem zwolennikiem ks.Rydzyka. A, oceniam prace i publikacje historyczną jako student tego kierunku na UJ i przyszły historyk. Chodzi przede wszystkim o rzetelną, dogłębną analizę dokumentów i źródeł historycznych. A opracowanie "Sąsiadów i Strachu" przez prof J.Grossa "historyka" -socjologa który nigdy nie miał do czynienia z warsztatem naukowym historyka. To książki są totalną manipulacją i obliczonym na prowokowanie zachowań agresywnych Polaków w stosunku do Żydów i obywateli polskich wyz. mojżeszowego. Jak ocenił dr.M Chodakowski autor opracowania "Po zagładzie". Obie książki jw. prof.J.Grossa to manipulacja dobieranie pojedynczych wypadków i wypowiedzi do z góry przygotowanej Tezy. Podobnej oceny dokonali naukowcy z IPN i USA oraz Izraela i Niemiec. Z racji wykonywanej pracy i nauki znam wiele osób tego wyznania. Moja ocena subiektywna jako człowieka jest taka kilka osób lubię i cenię innych nie mogę strawić. Człowieka ocenia się w sposób osobowy a nie grupowy. cześć. Historia vitae magistra Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Prawda prof J R Nowaka 12.03.08, 14:48 "przyszły historyku", nie wiem gdzie studiujesz, ale jednego chyba już się nauczyłeś w okresie przedmaturalnym: dyskutuje, albo nawet polemizuje się zawsze tylko z tezą, lub czyimś twierdzeniem. Niedopuszczalne w dyskusji naukowej są ataki personalne typu "łgarz", "kłamca", "manpulator" itd. Niestety wykłady pana profesora Nowaka zasadzają się właśnie głównie na takiej osobliwej selekcji "kto z nami, kto przeciw nam". Praca naukowa, to dociekanie prawdy, (jaka by ona nie była,wygodna czy niewygodna dla poszukującego), a nie walka o prawdę jaką sobie założyliśmy, choćby nie wiem jak byłaby chwytliwa dla tłumu. Myślę, że profesor Nowak uprawia dosyć prostą demagogię na rzecz myśli narodowej i tym niestety różnią się zasadniczo jego prace od prac prof. Grossa. P.S. To, że Gross kończył socjologię, uznałbym raczej za zaletę szczególnie u historyka. Myślę, że uniwersytet w Princeton nie odddał mu katedry historii ot tak, bo stanął za tym układ lub spisek żydowski, tylko ze względu na jego naukowe osiągnięcia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rolf5 Re: Prawda prof J R Nowaka 12.03.08, 15:42 eurig59 napisał: "przyszły historyku", nie wiem gdzie studiujesz Prosił bym o dokładne czytanie postów !!! Prof.Nowak udowadnia manipulacje, różnych autorów nie tylko żydowskich, opierając się na źródłach historycznych. Nie ma tam nic z selekcji .... Ponieważ, starczy aby raz popełnił kłamstwo, lub zmanipulował dokumenty lub źródła. A środowiska żydowskie (gminy i stowarzyszenia), lub ich naukowcy od razu by to wyłapali. I prof.Nowak nie opędził by się od procesów sądowych za zniesławienie i anty-judaizm. (antysemityzm to błąd fakto-antropologiczny, ponieważ większość Semitów to ludy arabskie 92%, a tylko 8% to plemiona Izraela). A na czym polega praca naukowa, to wiem bo mam z tym do czynienia (obecnie). Chodzi o warsztat naukowy. Gross NIE JEST HISTORYKIEM TYLKO SOCJOLOGIEM. O czym stanowi jego wykształcenie. A prace tego "Historyka" ocenili jw. patrz poprzedni post (dr.M.Chodakowski, dr.D.Ratajczak i inni także z IPN-u) jak i Niemiec, USA i Izraela. Gross jako "Historyk" nie ma i nie miał żadnych osiągnięć naukowych. Które, by dostały rzetelną ocenę od środowiska naukowców historyków. A to, że dostał katedrę historii w Princeton to nieodpowiedzialność i manipulacja. Socjolog nie może być prodziekanem katedry historii na jakimkolwiek uniwersytecie. cześć. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Prawda prof J R Nowaka 12.03.08, 16:52 -Antropologia i etnografia nie uznaje "Semitów" za ludy, tak jak nie uznaje "Słowian" - to określenia potoczne, a w sensie stricto odnoszące się tylko i wyłącznie do rodziny językowej. -Przeprowadzanie dowodu logicznego jakoby prawdziwość wypowiedzi prof.Nowaka potwierdzał wyłącznie brak podjęcia kroków prawnych przez "środowiska żydowskie", jest fałszywe i jedynie "poszlakowe". ("gdyby ciotka miała wąsy, toby była wujkiem!") :-) -"Nieodpowiedzalność i manipulacja"? Zrób chłopie najpierw dyplom, a potem komentuj w taki sposób autonomiczne decyzje jednej z pierwszych uczelni cywilizowanego świata. cześć pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
rolf5 Re: Prawda prof J R Nowaka 12.03.08, 22:50 "Semici" bzdura !!! Bardzo ciekawe stwierdzenia ale,niestety błędne ?! Że, jest to określenie potoczne. Określa(grupę),wielu plemion Eurazji rejonu wschodniego m.śródziemnego i m.martwego z stamtąd się wywodzących(etnografia). Jest też taki temat w dziale Judaistyki ludy semickie woli przypomnienia. Ciekawe pojecie fałszywości i poszlak ?!. Kwestia polega na tym,że nie mogą nic Profesorowi zarzucić przekłamań faktów,(zdarzenia takie miały miejsca). A,także doboru dokumentacji i źródeł przez niego opracowanych poprzez ścisłą analizę ich zawartości (złożoności treści danego tematu). Dzięki za propozycję zrobienia dyplomu, ale już zostało parę m-cy do jego odbioru. Po co ten sarkazm ?! Czyżby brak argumentów ?! Można z kulturą dyskutować. A,propos decyzji władz Uniwersytetu, komentuje na podstawie oceny dokonań naukowych J.Grossa("historyka" SOCJOLOGA). w "historii Żydów", facet jest Laikiem,(brak warsztatu naukowego tego działu nauki). Poza tym człowiekiem, który pisze swe "prace naukowe na zamówienie", co widać, że nie liczy sie w tych "dziełach" prawdziwość faktów i źródeł(dokumentacji)oraz rzetelne opracowanie(analiza). Tylko wybiorczość w doborze dokumentów i źródeł by na siłę potwierdzić swą "Prawdę - zawartą w przygotowanej Tezie". Nazywa się to Manipulacja !!! Patrz wypowiedzi dr.M.Chodakowski, dr.D.Ratajczak itd...... PS.Uczelnie w Europie mają moim zdaniem większy dorobek naukowy i o wiele lepszą kadrę dydaktyczną. We Francji, Niemczech, Polsce, Włoszech, Hiszpanii itd.... Absolwenci(większości)tych uczelni(przygotowanie naukowo-zawodowe), jest o wiele lepsze niż w Ameryce Północnej. Co potwierdzają liczne stypendia naukowe, oraz są poszukiwani na całym świecie. Kwestia polega tylko w finansowaniu nauki. To moje prywatne zdanie. Historia vitae magistra cześć. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Prawda prof J R Nowaka 13.03.08, 01:39 Za sarkazm przepraszam. :-) Wejdź na strone własną profesora Nowaka, przeczytaj i odpowiedz sobie sam, czy ta autoprezentacja i teksty zasługują na miano jakiegokolwiek WARSZTATU NAUKOWEGO, bo ja widzę tylko zniekształcenie ideologiczne, ale może się mylę i teraz obowiązują takie standarty...Biada nam jeśli tak! Odpowiedz Link Zgłoś
jn24 Re: Prawda prof J R Nowaka 13.03.08, 07:11 59, Prof. Nowak właśnie nic innego nie robi tylko udowadnia w oparciu o dowody ,ze twierdzenia niejakiego Grossa są kłamstwem , a skoro kłamstwa te z uporem Gross powtarza to musi zostać nazwany po imieniu , czyli łgarzem , manipulatorem i kłamcą. A oto pierwsze z brzegu kłamstwa powtarzane z uporem przez oszusta : - okupik żydowski dla biskupa - Laudański zrywający się z łoża boleści aby pobiec na rynek mordować Zydów. Jeśli twierdzisz,że odsłanianie kłamcy oszusta i manipulatora "to czysta demagogia na rzecz myśli narodowej" to gratuluję ukończonego z wyróznieniem wumlu. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Prawda prof J R Nowaka 13.03.08, 12:32 Nie bądź śmieszny! "Kłamstwo" to co innego niż n.p. "błąd", logiczny, merytoryczny itd., ten można wytknąć przy pomocy antytezy podbudowując ją dowodami/źródłami itd. Na słowo "kłamstwo" nie ma miejsca w dyskusji ani naukowej ani publicznej, bo podważa nie twierdzenia współdyskutanta tylko jego jako osobę. "Kłamstwo" zakłada celowość w złej wierze, jakie masz na to dowody, że ktoś działa w złej wierze? Teorie spiskowe o Zydach którzy chcą od nas 65 miliardów, ci wystarczą, żeby zobaczyć n.p.Grossa jako agenta? dla mnię to za mało. To niepoczytalność - ideologiczne skarzenie i z poszukiwaniem prawdy historycznej nie ma nic wspólnego. Nowak się wygłupia i dyskredytuje jako historyk i publicysta, bo zaprzedał sprawę historii, ideologii "myśli narodowej" i tym samym stał się łowcą ufo,a nie historykiem. Sam myśli jak ideolog,więc nie dopuszcza jak wielu w tych kręgach do siebie myśli, że jego "przeciwnik" może nie być zideologizowany. To taki socdarwinistyczny pogląd na świat: "oni", albo "my" - i ciągła walka, dobra ze złem, nie dopuszczająca myśli o kompromisach i współdziałaniu, synergetycznym tylko wojna. Podobnie, choć mniej radykalnie myśli Kaczyński. Na szczęście cały ten cyrk to przeżytek, bez wpływu na szeroką opinię publiczną, bo ludzie, szczególnie młodzi chcą żyć i współ-żyć z innymi, a nie się zwalczać i szukać winnych, agentów i oszustów. Odpowiedz Link Zgłoś
ninapj Re: Prawda prof J R Nowaka 13.03.08, 09:59 Chciałam podyskutować z Tobą,ale trudno dyskutować z kimś kto ma podobną ocenę osiągnięć pana Nowaka.Dziwię się tylko, jak władze koscielne pozwalają na tego typu wystąpień w kościołach. Odpowiedz Link Zgłoś
preminger GW lży prof. Nowaka 12.03.08, 13:00 Gdzie te treści antysemickie?, jakie obrażanie ludzi?, piszcie prawdę albo zamilknijcie na wieki. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka57 Re: GW lży prof. Nowaka 12.03.08, 23:16 Jakiego "profesora"? Jakiej uczelni? Czy ktos mi wreszcie powie, na jakiej uczelni przyznają tytuły profesorskie J.R.Nowakom? Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: GW lży prof. Nowaka 13.03.08, 00:24 tak w ogole to Nowak nie jest profesorem. nie ma tytuly profesorskiego. jest dr hab. a pracuje na stanowisku profesora uczelnianego (dawniej: docenta) w jakiejs prowincjonalnej szkole w Czestochowie. oto link nauka-polska.pl/dhtml/raporty/ludzieNauki?rtype=opis&objectId=27404&lang=pl Odpowiedz Link Zgłoś
trylinka No i po co Wam to było? 12.03.08, 13:20 pamiętacie jak komuchy obrzydzały jak tylko mogły różnych dziwaków: Kuronia, Michnika, Moczulskiego, Świtonia i innych? Pamiętacie jaka byla reakcja wielu ludzi? Ja pamiętam - "skoro komuna ich obrzydza, znaczy są w porządku". I tak jest teraz, tylko "GW" dla wielu ludzi robi za komunę. Nowaka JR trzeba dać do TV1, drukować w "Rzeczpospolitej", "GW" i 'Dzienniku". Bardzo szybko ci, którzy teraz go nie znają, a popierają bo jest zwalaczny przez 'establiszmęt", zorientowali by się kto to zacz. Czy ktoś dzisiaj pamięta Moczulskiego (nie poetę, rzecz jasna), czy Świtonia? Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: No i po co 12.03.08, 13:27 trylinka napisał: > TV1, drukować w "Rzeczpospolitej", "GW" i 'Dzienniku". zamiast robić klakę Lisowi, warto postawić na Nowaka :), aż dziw bierze, że fachowcy od marketingu jeszcze tego nie kupili, a może nie są fachowcami ? Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: No i po co 12.03.08, 14:11 ddb2 napisała: > Polski Kosciol z geba Nowaka. Wstyd! przepraszam, czy ty masz klapy na oczach, że tylko Nowaka widzisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: ddb2 12.03.08, 14:52 ddb2 napisała: > Polski Kosciol z geba Nowaka. Wstyd! Tyle tylko potrafisz, czerwona laluniu? Jak takas mocna w gebie to siadz w TV naprzeciw prof.R.J.Nowaka i udowodnij mu chociaz jedno klamstwo!!! Wy rozowi, czerwoni,i eurolewacy potraficie tylko obszczekiwac i obrzucac blotem i gnojem. Macie przeciez tylu "fachowcow". Dlaczego zaden z nich do tej pory nie odwazyl sie zmierzyc z prof.R.J.Nowakiem??? Odpowiedz jest prosta - prof. Nowak mowi prawde!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof009 jest jeszcze jeden Nowak - były poseł 12.03.08, 14:50 I ma swoją stronę, z dość ciekawymi materiałami na temat antypolonizmów: www.raportnowaka.pl Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Tournée Nowaka - przystanek Warszawa 12.03.08, 19:09 Nie przypuszczałęm, że po ostatnim występie obywatela Nowaka w Bydgoszczy dowiem się o następnym jego kościelnym show. Nie przypuszcałęm też, ze po raz kolejny miejscem tego show będzie kolejny kościół prowadzony przez Księzy Misjonarzy św. Wincentego a Paulo. Powtórzę to, co powiedziałem o wystęie Nowaka w Bydgoszczy: "Kiedy św. Wincenty a Paulo reformował duchowieństwo francuskie w połówie XVII w był to trudny okres dla Francji. Odcisnął się piętnem na kolejne dziesięciolecia. Św. Wincenty odniósł sukces, między innymi dzięki zasadom jakie wpajał swoim współbraciom zakonnym. Ta zasada głosiła, ,że Misjonarze (ze Zgromadzenia Księzy Misjonarzy) powinni być dobrze zorientowani w problemach politycznych i społecznych wspólczesnego im świata, tak aby uczestnicząć w rozmowie na te tematy potrafili wypowiedzieć sowje zdanie, zgodne z nauką Kościoła i dobre dla Kościoła. W żadnym wypadku nie popierał sytuacji, w której ksiądz miałby stanąć po której stronie debaty lub opwoiadać się za jakąś opcją polityczną, bo szkodziłóby to dobru KOśćiołą. KSiądz ma być obeiktywny i bezstronny. Włąściwie wystarczyłoby na tym zakończyć. Boli mnie, że obywatelowi Nowakowi pozwolono bezcześćić i bluźnić i siać nienawiść w reprezentacyjnym kośćiele Bydgoszczy, wybudowanym w 300-lecie powstania Zgromadzenia Księzy MIsjonarzy św. Wincentego a Paulo. Boli mnie to, bo nie wyobrażalem sobie, ze synowie Św. Wincentego potrafią mieć gdzieś zasady swojego założyciela. Może to ich boleć, ale przywowlenie na pokaż nienawiści i bluźnierstwa boli. Misjonarze przez wieki wychowywali i wychowuja duchowieńśtwo wielu krajów Europy i Świata. Przez wieki prowadzili wiekszość seminariów duchownych na ziemiach polskich. Ale widać, ze można mieć 45 lat i dwadzieśćia lat kapłaństwa aby zapomnieć o tym co jest ważne, mozna zapomnieć, że wszytko mi wolno ale nie wszystko wypada. Chciałbym wierzyć, że bezpośredni zakonny Przełożony proboszcza Bazyliki bydgoskiej potrafi zapytać, dlaczego ten ostatni pozwolił na taki akt bluźnierstwa i zgorszenia Odpowiedz Link Zgłoś
jkdino49 Re: Tournée Nowaka - przystanek Warszawa 13.03.08, 00:02 Droga(i) Makabi: Zachęcony (chyba wbrew intencji autorów) przez ten artykuł, wybrałem się na spotkanie z panem (z obywatelami skończyliśmy w 1989 r.) J. R. Nowakiem, żeby samemu przekonać się o charakterze jego wystąpień, tak ostro potępianych w GW. Pisze Pan(i): „Nowakowi pozwolono bezcześcić i bluźnić i siać nienawiść w reprezentacyjnym kościele Bydgoszczy” – zapewniam, że nic takiego nie miało miejsca w Warszawie. Większą część swego 2,5 godzinnego wystąpienia J. R. Nowak poświęcił polemice z książką „Strach”. Był bardzo konkretny – po każdym kwestionowanym fragmencie cytował negujące go źródła (prace naukowe historyków, w tym wielu pochodzenia żydowskiego, wspomnienia i pamiętniki tak Polaków jak i Żydów, fakty historyczne itp.). Poza tym cytował te fragmenty z oryginalnego, amerykańskiego wydania książki Grossa, które zostały pominięte w polskim wydaniu – bo ich oczywisty fałsz mógł zostać „kupiony” przez Amerykanów, nie mających pojęcia o współczesnej historii Europy, ale w Polsce zdyskredytowałby tę książkę kompletnie. Używa Pan(i) ostrych sformułowań: „pokaz nienawiści i bluźnierstwa”, „zgorszenie”, „bezczeszczenie świętości”, „siać nienawiść i kłamstwo i jakąkolwiek formę nacjonalizmu i dyskryminacji” – nie podając nawet jednego argumentu na ich uzasadnienie. Bo nie jest chyba argumentem krytyczna analiza książki „Strach”? Postulat aby „Episkopat zajął się instrukcją na temat co wolno a co nie wolno w kościołach” przypomina mi postulaty wojskowych władz stanu wojennego, którym było bardzo nie w smak, że Kościół dawał schronienie niezależnym imprezom kulturalnym i oświatowym, odprawiał msze za Ojczyznę i generalnie popierał opozycję. Reasumując, proponuję aby w ramach poszukiwania prawdy historycznej GW zorganizowała publiczną dyskusję z p. J. R. Nowakiem w redakcji GW na Czerskiej i opublikowała jej przebieg (skrót w gazecie, całość na stronie internetowej). Serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Re: Tournée Nowaka - przystanek Warszawa 15.03.08, 11:51 drogi panie jkdino49: >...wybrałem się na spotkanie z panem (z obywatelami skończyliśmy w 1989 r.)... Polska jest republiką. Była nia w okresie międzywojnia, była nią w czasach PRLu, chociaż wtedy włądze uważały, że należy wzbogacić tę nazwe o eufemizmy typu "ludowa" albo "demokratyczna", Stąd określenie osoby posiadającej prawną przynaleźnośc do społęczności republiki OBYWATELEM jest poprawne i nie jest włąściwe tylko dla okresu PRL. Sformułowania per Pan i Pani to zwroty grzecznościowe i nie maja nic wspólnego z ustrojem państwa. Czyż J. Nowak nie jest Obywatelem Rzeczpospolitej Polski, że takie sformułówanie miąłby go obrażąc? J. >... „Nowakowi pozwolono bezcześcić i bluźnić i siać > nienawiść w reprezentacyjnym kościele Bydgoszczy” – zapewniam, że > nic takiego nie miało miejsca w Warszawie. Większą część swego 2,5 > godzinnego wystąpienia J. R. Nowak poświęcił polemice z > książką „Strach”. Był bardzo konkretny ... w takim razie relacje przekazywane przez telewizyjne media inne niż TRWAM były wymyślone? Rozruba i przepychanka słowno-rękoczynna wewnątrz kośćioła i bijatyka na zewnątrz przypomijaca archiwalne nagrania ORMOwcó ścigających ludzi pod tym samym kościołęm to też jakieś wymysły wrogów 'prawdy'? >... Postulat aby „Episkopat zajął się instrukcją na temat co wolno a co > nie wolno w kościołach” przypomina mi postulaty wojskowych władz > stanu wojennego, którym było bardzo nie w smak, że Kościół dawał > schronienie niezależnym imprezom kulturalnym i oświatowym, odprawiał > msze za Ojczyznę i generalnie popierał opozycję. Te czasy włądz wojskowych się skończyły dwie dekady temu. wtedy mieliśmny do czynienia z ograniczeniem prawa do wolności i swobody wypowiedzi. Wtedy udostępnienie bydynków sakralnych do celów patriotycznych czy wolnościowych było usprawiedliwione. Obecnie zyjemy w wolnym kraju. Uciekanie się do instrumantalnego wykorzystywania Kościołą i ludzi Koćiołą do włąsnych przyciemnych celów nie ma uzasadnienia. W Gdańsku biskup miejsca sprzeciwił się wiecom Nowaka w kościołach. Zorganizowano seans propagandowy w Domu Technika. "Oddajcie Panu Bogu co Boże, a cesarzowi co cesarskie". Rok temu proboszcz bazyliki Mariackiej w Krakowie nie pozwolił chórowi uczniów szkoły muzycznej zaśpiewać koncertu pieśni historycznych i patriotycznych w kościele, bo według ks. prałąta Bielańskiego kociól nie nadaje się do takich prezentacji. Tym bardziej dolny czy góny kośćiól w dowolnym mięśćie nie nadaje się do taki pseudo wykłądów naukowych. jeżeli Nowak jest takim naukiowcem, to dlaczego nie wygłąsza odczytó na uczelniach? Obowiązkiem administratoró KOściołą jest wypowiadać się o tym co wolno a czego nie wolno robić i co nie wypada na terenie miejsc kultu. Poza tym, coś musi być na rzeczy, skoro jak podały media, biskup warszawski zapowiedział zwróćenie się do prowincjała księży Misjonarzy o wyjaśnienia w tej sprawie. Pewnie Agora nie odmówiłaby Nowakowi casu i miejsca na dyskusję i prezentację tego co on ma o powiedzenia. O książce Grossa szeroko pisano nie tylko w Wyborczej. Ale zakąłdam, ze zarozumialstwo Nowaka nie pozwala mu na "zniżenie sie" do poziomu Gazety. Jemu wystarcza, ze pokazuja go w TRWAM i przemawia w RADIU MARYJA. Odpowiedz Link Zgłoś
jn24 Re: Tournée Nowaka - przystanek Warszawa 13.03.08, 07:17 makabi tobie się na mózg rzuciło, własnie kosciół jest miejscem z którego trzeba głosić prawdę , którą ty nazywasz "poglądami". Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Re: Tournée Nowaka - przystanek Warszawa 15.03.08, 12:01 jn24 napisał: > makabi tobie się na mózg rzuciło, własnie kosciół jest miejscem z > którego trzeba głosić prawdę , którą ty nazywasz "poglądami". Kościół - świątynia, to miejsce kultu religijnego. Zgoda to miejsce gdzie należy głosić prawdę. Ale nie prawdę ziemską i ludzką a prawdę Bożą. Kośćiół jest 'ambasadą Królestwa Bożego'. A Królestwo Boże nie jest z tego świata. Prawdą jest, że Bóg tak umiłował świat, że Syna swego posłął, aby ten go wybawił". A to co mówi Nowak to raczej podszepty szatana na dachu świątyni niz 'prawda'. Przecież ja nie powiedziałęm, ze poglądy Nowaka nie są prawdą. Ja powiedziałęm, ze światynia nie jest miejscem do głószenia takiej prawdy czy poglądów. Prawda może być względna o czym podobni Nowakowi politycy i ideolodzy przekonują na codzień. Prawdą jest też, ze to kościoły i poklask duchownych są potrzebne Nowakowi aby jego Ego rosłó w siłę a nie Nowak jest potrzebny Kościołowi do wzrostu i trwania. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka57 Tournée Nowaka - przystanek Warszawa 12.03.08, 23:24 Mój przedmówca jasno postawił sprawę. Kiedyś św.Krzyż był dla mnie świętym miejscem. Brałam tam ślub, chrzciłam w Dolnym Kościele swoje dziecko. I teraz to miejsce zostało sprofanowane. W obrzydliwy sposób. Moja noga tam nie postanie dopóki będzie tam ten antysemicki proboszczunio, modlący się do Zyda i Jego zydowskiej Matki i goszczący pod Bożym dachem samozwańczego profesora z jego antysemickim słowem. Odpowiedz Link Zgłoś
jkdino49 Re: Tournée Nowaka - przystanek Warszawa 13.03.08, 00:08 Czy krytyka książki pana Grossa (niewątpliwie z pochodzenia Żyda) jest równoznaczne z antysemityzmem? Czy byłaś na tym spotkaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Re: Tournée Nowaka - przystanek Warszawa 15.03.08, 12:06 jkdino49 napisał: > Czy krytyka książki pana Grossa (niewątpliwie z pochodzenia Żyda) > jest równoznaczne z antysemityzmem? > Czy byłaś na tym spotkaniu? A czy nie zaśmiecanie lasu jest równoznaczne z ochroną środowiska? czy to, ze ktoś nie jada mięsa oznacza, że jest jaroszem albpo wegetarianinem? Czy trzeba być alkoholikiem, żeby poznać jak szkodliwy jest to nałóg? Odpowiedz Link Zgłoś
jn24 Re: Tournée Nowaka - przystanek Warszawa 13.03.08, 07:19 prawda sprofanowała kościół ? kto ci tak wyprał ? Przestań bluźnić. Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Re: Tournée Nowaka - przystanek Warszawa 15.03.08, 12:15 jn24 napisał: > prawda sprofanowała kościół ? kto ci tak wyprał ? > Przestań bluźnić. Prawda wyzwala, ale prawda uniwersalna. A nie prawda relatywna i tendencyjna. Barabasz i Judasz też chcieli prawdziwego Królestwa Izraela Odpowiedz Link Zgłoś
ninapj Tournée Nowaka - przystanek Warszawa 13.03.08, 09:49 Jestem oburzona,że władze kościelne tolerują wystąpienia człowieka,który namawia do nienawiści,który obraża ludzi o innych niż on poglądach,to skandal,że kosciól stał sie areną walki politycznej.Proszę się nie dziwić,że tak dużo młodych ludzi odchodzi od kościoła,bo oni myślą i nie dają się ogłupiać komuś takiemu jak Nowak. Odpowiedz Link Zgłoś