libertyni Nawiedzeni - Palikot mówi, że tak 24.03.08, 13:11 Ale sam Palikot nie mówi, że jest kaszubem. Poddaje się badaniom dokładnym. To dotyczy tylko libertynów a więc zboczonych seksualnie liberałow. Może przy okazji badań orientacji seksualnej to wyjdzie czy jest kaszubem czy nie. Żąda by Prezydent i Premier też poddali się takim badaniom. Zapowiada się nerwowy tydzień dla liberałów. Wyniki powinny byc jeszcze przed Prima Aprillis. Odpowiedz Link Zgłoś
1macdonald1 Krzywe zwierciadło zamazane do reszty 24.03.08, 13:27 Pani Ewa Tusk - mówiąc o krzywym zwierciadle - zamazała do reszty dzieje dziadków Donalda. Co innego sugerował Donald niż to wypowiedziała sama rozmówczyni. Przede wszystkim potwierdziła informacje znane z przekazów redaktora J. Kurskiego i dodatkowo przyznała, że go "znielubiła" (to polskie czy kaszubskie słowo?). Pikanterii dodała opisując szczegóły odwiedzin jednego z dziadków przez samego Hitlera. Wielu pomazańców takich mieszkających w pobliżu Kętrzyna od tej wizyty przez wiele lat się nie myło, a rodziny do tej pory trzymają ich ubrania - są to relikwie rodzinne. Wierzą, że Erika Steinbach je kiedyś odkupi. Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Re: Krzywe zwierciadło zamazane do reszty 24.03.08, 13:53 "Znielubic" jest,raczej,polskim neologizmem..."lubic" brzmi,po kaszubsku "ledac" Do uzdrzenio. Odpowiedz Link Zgłoś
1borowiecki Re: Krzywe zwierciadło zamazane do reszty 24.03.08, 14:21 rijselman12.0 napisał: > "Znielubic" jest,raczej,polskim neologizmem..."lubic" brzmi,po > kaszubsku "ledac" > Do uzdrzenio. =================== Dziękuję za Pańską odpowiedź. Wiem troszeczkę o Panu, czytałem Pańskie komentarze. Może różnimy się w szczegółach ale jeśli dobrze zrozumiałem Pana "pisanie" to jest Pan Polakiem a także Kaszubem. Nie wdając się w szczegółową dyskusję - powiem tylko co sądzę. Otóż takich jak Pan potrzeba w Polsce więcej by byli Polakami ale zachowali swoja odrębność narodowa, kulturową itp. itd. Przede wszystkim musimy patrzeć na Polske jako na ojczyznę narodów różnych i rozmaitych. Rzecz w tym żebyśmy widzieli zagrożenia dla Polski jako całości - bo rozbiorą nas na kawałki jak w XVIII wieku. Osobiście widze takie zagrożenia przede wszystkim ze strony Niemiec, a ponieważ Niemcy odgrywają w UE bodajże najważniejszą role - to UE nie jest naszym gwarantem. My jako państwo musimy zabezpieczać się na wszystkie możliwe sposoby by nie utracić państwowości i suwerenności. Walki wewnętrzne w Polsce między polakami, żydami, kaszubami, ślązakami, białorusinami, ukraińcami, łemkami, romami, muzułmanami etc. przynoszą szkodę Polsce czyli nam wszystkim. Nie można pozwolić na serwilizm w stosunku do UE. Służalczość była w odniesieniu do ZSRR - wyciągnijmy z tego wnioski teraz. Pozdrawiam i życzę z okazji świąt Wielkanocnych - wszystkiego najlepszego. Szczęść Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Re: Krzywe zwierciadło zamazane do reszty 24.03.08, 14:36 Cala przyjemnosc jest po mojej stronie.Serdecznie dziekuje za mile slowa i .. Snozej Jasrej i wszetczego belnego! (Dobrej Wielkiej nocy i wszystkiego dobrego) Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Krzywe zwierciadło zamazane do reszty 24.03.08, 14:37 1borowiecki napisała: > rijselman12.0 napisał: > > > "Znielubic" jest,raczej,polskim neologizmem..."lubic" brzmi,po > > kaszubsku "ledac" > > Do uzdrzenio. > =================== > Dziękuję za Pańską odpowiedź. Wiem troszeczkę o Panu, czytałem > Pańskie komentarze. Może różnimy się w szczegółach ale jeśli dobrze > zrozumiałem Pana "pisanie" to jest Pan Polakiem a także Kaszubem. > Nie wdając się w szczegółową dyskusję - powiem tylko co sądzę. Otóż > takich jak Pan potrzeba w Polsce więcej by byli Polakami ale > zachowali swoja odrębność narodowa, kulturową itp. itd. Przede > wszystkim musimy patrzeć na Polske jako na ojczyznę narodów różnych > i rozmaitych. Rzecz w tym żebyśmy widzieli zagrożenia dla Polski > jako całości - bo rozbiorą nas na kawałki jak w XVIII wieku. > Osobiście widze takie zagrożenia przede wszystkim ze strony Niemiec, > a ponieważ Niemcy odgrywają w UE bodajże najważniejszą role - to UE > nie jest naszym gwarantem. My jako państwo musimy zabezpieczać się > na wszystkie możliwe sposoby by nie utracić państwowości i > suwerenności. Walki wewnętrzne w Polsce między polakami, żydami, > kaszubami, ślązakami, białorusinami, ukraińcami, łemkami, romami, > muzułmanami etc. przynoszą szkodę Polsce czyli nam wszystkim. > Nie można pozwolić na serwilizm w stosunku do UE. Służalczość była w > odniesieniu do ZSRR - wyciągnijmy z tego wnioski teraz. > Pozdrawiam i życzę z okazji świąt Wielkanocnych - wszystkiego > najlepszego. Szczęść Boże. sorry, ze sie wtrace. Jezeli Polska byla sluzalcza wobec ZSRR (a miala wtedy inne wyjscie?), UE nie jest gwarantem naszego istnienia (!!!) to wobec kogo mamy byc "sluzalczy" ? Wobec USA? A w ogole to musimy? Chyba koncepcja UE jest troche inna.... Odpowiedz Link Zgłoś
halicz5 Coś z mężczyzny 24.03.08, 14:35 Super historia i fajnie opowiedziana. Najlepsze życzenia dla Pani Ewy Tusk i Pana Premiera. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro2 Co to oznacza "Coś z mężczyzny" 24.03.08, 19:41 To coś z mężczyzny oznacza wg opowieści w GW, to że: gdy w czasie pogrzebu siostra "Sonia się rozpłakała i za żadne skarby nie chciała wejść do kaplicy. A Donek, choć 15 lat nie miał skończonych, twardo stał przy trumnie. Nie płakał, był skupiony. Pomyślałam wtedy, że w tym drobnym chłopcu jest już coś z mężczyzny." Tak rzeczywiście - jest wiele tu piękna. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Czesc klonie - 1zorro2...... 25.03.08, 07:49 cienko cos dzisiaj...Wyplata byla z PISuaru slaba? Odpowiedz Link Zgłoś
2trybun Coś z mężczyzny było w nim już od dziecka 24.03.08, 19:58 Jak Donek organizuje mecze polityków w Sopocie, to na tym boisku, na którym w latach 20. trenował jego dziadek. Donek grał od małego tu, pod domem, na trawnikach. Dosłownie od rana do wieczora mógł kopać piłkę, kiedyś nawet wybił komuś szybę w oknie. I od domu niedaleko jest do stadionu Lechii, więc został kibicem. Ciągle z zachrypniętym gardłem chodził, tak dopingowali swoją drużynę. Donek to był łobuziak. Jak nie szybę piłką wybił, to z kolegami ognisko w piwnicy rozpalił. Zupa mu nie smakowała, to potrafił ją przez okno wylać, sąsiadce piętro niżej szyby przez to obryzgał. Gdy się to wszystko przeczyta - to wpada się w zadumę. Donek zupę przez okno wylewał, a teraz nie wszystkie dzieci w szkole mają talerz zupy. Może Premier Tusk chociaż w tym względzie zrobi coś pożytecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek2235 Nieobiektywne słowa o Kurskim 25.03.08, 08:01 Wywiad jest o wiele ciekawszy niż niedawna opowieść żony Tuska o "misiu który potrafi zaryczeć", ale słowa o Kurskim: "Jacek Kurski ... jakby nie znał historii Pomorza, nie rozumiał w jakiej upokarzającej sytuacji byli tu Polacy podczas wojny. Że teść uciekł z Wehrmachtu do polskiego wojska to już było dla nich mniej ważne" są nieobiektywne. W wywiadzie w Angorze nr 42/2005 Kurski powiedział: "Niczego nie wiem na pewno. Poważne źródła na Pomorzu mówią że dziadek Tuska zgłosił się do WH na ochotnika. NA POMORZU ZDARZAŁO SIE CZĘSTO WCIELANIE DO WEHRMACHTU, ALE SIŁĄ. Cokolwiek było z jego dziadkiem nie winię o to Donalda Tuska. Winię go jedynie za tolerowanie plotek, na TEN TEMAT. Powinien albo zaprzeczyć albo potwierdzić, a nie milczeć" - patrz www.angora.com.pl/dodatek/wyborczy/dod_III.pdf Jacek Kurski WIEDZIAŁ WIĘC o wcielaniu Kaszubów do Wehrmachtu, czyli znał historię II wojny światowej. Formularz jeniecki Josefa Tuska z napisem "24.11.44 to Polish Forces" znany jest dopiero od 15.10.2005 po wizycie reporterów TV i TVN w Deutsche Dienststelle, czyli już po wywiadzie w Angorze. W archiwum w Notholt ( Londyn ) nie ma jednak recordu Józefa Tuska i do dzisiaj nie wiadomo czy ostatecznie służył on w PSZ czy też nie. Nie wiadomo także dokładnie jak dostał się na stronę Aliantów - jego batalion 328 walczył w Huertgenwald przeciwko amerykańskiej 9 Dyw Piechoty - patrz pl.wikipedia.org/wiki/Dyskusja:Józef_Tusk Donald Tusk, deklarujący się jako kaszubski patriota nie zareagował na zniszczenie przez lokalnego działacza PO pomnika wystawionego w miejscu związanym ze śmiercią por. Józefa Dombka - komendanta TOW Gryf Pomorski - patrz sitw.umwp.pl/gryg_pomorski/zal_dambek.htm - pzeciwko czemu protestował Kaczyński. Patrz także o rocznicy śmierci por. Dombka - www.lpr.pl/?sr=!czytaj&id=6321&dz=kraj&x=12&pocz=0&gr= Odpowiedz Link Zgłoś
jacek2235 poprawa adresów 25.03.08, 08:12 sitw.umwp.pl/gryf_pomorski/zal_dambek.htm www.lpr.pl/?sr=!czytaj&id=6312&dz=kraj&x=12&pocz=0&gr= Odpowiedz Link Zgłoś
jacek2235 Re: poprawa adresów 25.03.08, 08:16 sitwp.umwp.pl/gryf_pomorski/zal_dambek.htm Odpowiedz Link Zgłoś
jacek2235 wywiad z synem por. J. Dambka patrz 25.03.08, 08:36 www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20080318&id=po41.txt Odpowiedz Link Zgłoś
jacek2235 Re: wywiad z synem por. J. Dambka patrz 25.03.08, 08:40 www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20080318&id=po43.txt Odpowiedz Link Zgłoś
weganin11 Coś z mężczyzny 25.03.08, 11:33 Człowiek mający HONOR nigdy nie da się zeszmacić. Tendencyjność niemieckiego pochodzenia ludzi trwogę wśród Polaków budzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rokets_w Coś z mężczyzny 28.03.08, 18:07 Rozmowa z Ewą Tusk, matką premiera Donalda Tuska: Zawsze można to pokazać w krzywym zwierciadle: jeden dziadek premiera Tuska był w Wehrmachcie, drugi stracił zdrowie, budując główną kwaterę Hitlera. Tyle że obaj byli Polakami, a ich serca nie biły dla Hitlera. Ani ja, ani mój syn nie mamy się czego wstydzić. Droga Pani kłamie pani jak najęta. Z budowy Hitlera nikt nie wracał, każdy pracujący był jak by to powiedzieć- po wyczerpaniu sil do pracy zostawał na dnie wykopów rozstrzelany. Niech pani nie bredzi, że nie służyli w wermachcie z własnej woli. Prawdziwi patrioci walczyli jako partyzanci przeciw Niemcom i przeciw wermachtowi. Pani i cała wasza rodzina powinna wstydzić się czynu waszych ojców. Wasza rodzina jest hańbą tego narodu. A podczas wyborów zaprzeczaliście, jesteście tyle samo warci co pani ojcowie. Ciekaw jestem ilu prawdziwych polaków patriotów pani ojciec z bratem zabili? I wy macie czelność jeszcze publicznie występować? oszukaliście wyborców, a zdrada jest niewybaczalna, poniesiecie za to karę o jakiej wam sie nie sniło. Odpowiedz Link Zgłoś
rokets_w Re: Coś z mężczyzny 28.03.08, 18:08 dan3iger napisał: > Piękny wywiad. Zawsze lubiłem szanowałem pana Donalda Tuska za to kim jest. > Teraz, lepiej poznając, szanuję i lubię jego rodzinę. Teraz chyba lepiej go > rozumiem. Jesteśmy z Panem, panie Donaldzie! Wstyd za takie kundle jak Jacek > Kur()ski, ale historia zapamięta Pana a nie jego :) Historia zapamięta ale jako zdrajce narodu polskiego a ty jestes tak jak on wermachtowiec Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Może matki serce bije dla Polski 13.04.08, 15:06 Donuś natomiast twierdzi że jego dziadek czuł się zawsze "tutejszy" ani Polak ani Niemiec, Donuś chciał swego czasu oderwać Kaszuby. Pewnie też się czuje tutejszy, ani Polak ani Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
schaffhausen Jestem dumna z moich dzieci - wywiad z Ewą Tusk 07.04.09, 15:49 Wielu ludzi w Polsce,ktorzy atakuja w nacjonalistyczny sposob moze sie wiele nauczyc od tej starszej Pani-i historii i czlowieczenstwa.moze wtedy latwiej zrozumieliby Europe,jej historie i mieszkancow.Nie zapominajmy;na 350 mln tylko 38 mowi po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś