kolorittan 05.04.08, 15:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kolorittan [...] 05.04.08, 15:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.paker [...] 05.04.08, 16:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Kto dal ci upowaznienie? W czyim imieniu ? 05.04.08, 17:17 Re: Przeprosiny przyjęte! Żyjmy z sąsiadami w pokoju. M: biorac pod uwage, ze powyzszy slogan slyszymy za kazdym razem, kiedy Polacy walcza o historyczna prawde lub kiedy odpieraja ataki na nasza godnosc ciekaw jestem kto tak wzywa do tzw. "pojednania". Chyba nie rodziny pomordowanych, ktorzy od dziesiecioleci wzywaja o sprawiedliwosc. A o dobrosasiedzkich stosunkach trudno mowic kiedy zdecydowana wiekszosc Rosjan holduje imperialnym zachciankom. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab A my nie mamy podobnych zachcianek ? Wystarczy 05.04.08, 18:37 przeczytać głupoty które napisałeś.My mamy też Rosjan za co przepraszać.Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Komuchy moga przepraszac Putina. 05.04.08, 18:49 krzych.korab napisał: > przeczytać głupoty które napisałeś. My mamy też Rosjan za co przepraszać.Niestety. M: No coz Hitler i Stalin wystawil nam w 1939 rachunek, za to ze w 1920 roku zapobieglismy powstaniu Niemiecko-Rosyjskiego raju bolszewikow. W PRL-u tacy jak ty splacili jednak dlug wobec kremlowskich satrapow z co Putin udekorowal Jarizelskiego na Placu Czerwonym. Odpowiedz Link Zgłoś
k_kossakowski Re: Komuchy moga przepraszac Putina. 06.04.08, 02:47 to warte uwagi że w Rosji są media opozycyjne wobec Kremla i takie, które są w niektórych kwestiach są przychylne Polsce. dobrze byłoby tego nie zaprzepaścić atakowaniem Rosjan jak całosci gdy politycy krytykują władze Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Re: Komuchy moga przepraszac Putina. 06.04.08, 03:53 k_kossakowski napisał: > to warte uwagi że w Rosji są media opozycyjne wobec Kremla i takie, które są w niektórych kwestiach są przychylne Polsce. dobrze byłoby tego nie zaprzepaścić atakowaniem Rosjan jak całosci gdy politycy krytykują władze M: Mowienie prawdy nigdy nam nie zaszkodzilo. Wrecz przeciwnie! Pokazywanie szowinizmu wiekszosci Rosjan tylko wzmacnia tam demokratyczna mniejszosc. A PRZEPRASZANIE za nie swoje winy jest wyjatkowa hanba. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Zapomniałeś jełopie że PRL powstał dzięki USA, 06.04.08, 07:06 W.Brytanii,ich szczególnym poparciem i wyprowadzeniem armii Andersa z ZSRR wbrew rozkazowi Sikorskiego.Ucz się historii własnego kraju o ile to jest dla ciebie własny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Jak Jaruzel dostaniesz orderek od Putina 05.04.08, 19:03 Re: Przeprosiny przyjęte ! M: teraz sam przepraszaj za zuzyta w Katyniu amunicje katow z NKWD. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Rosyjska "Nowaja Gazieta" żąda prawdy o Katyn 05.04.08, 16:08 Cieszę się z takiej inicjatywy. Zawsze twierdziłem, że Rosjanie to jedno, a ich władcy na Kremlu to drugie. Przy okazji do pewnych osób: rozumiem że ten artykuł też jest "rusofobiczny"? Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Nie bredz. Rosjanie bez cara to nie Rosjanie :))) 05.04.08, 16:18 > Cieszę się z takiej inicjatywy Inicjatywa jest niezla, ale dotyczy malego procenta . Resdzta chetnie da wiare ze to niemcy mordowali Polakow w Katyniu. Dopoki Kreml nie wyda dokumentow i nie wyjasni do konca sprawy nie moze byc mowy o jakims wybaczaniu i to jeszcze Stalinowi. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Nie bredz. Rosjanie bez cara to nie Rosjanie 05.04.08, 16:30 I po co wyskakujesz z takim tekstem ? Stalin cie o nic nie prosi . Do niektorych spraw musisz jeszcze dorosnac Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Bo maaac gada bzdury o Rosjanach 05.04.08, 16:46 Wiekszosci sie marzy imperialna Rosja, ktora bedzie dyktowac innym warunki, a Polsza niech siedzi cicho. Dla ruskich dobry rząd to taki co ma wszystko w ręku i który doprowadzi, że Rosji znow sie bedzie trzeba bać. Jak mamy być tacy wybaczający to niech wreszcie wszystko sie wyjasni. Niech odtajnia dokumenty i przyznaja ze to ludobosjtwo. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Poznaj jakiegoś Rosjanina. 05.04.08, 16:50 Pogadaj z nim. Poczytaj trochę rosyjskich autorów. Poczytaj trochę o historii Rosji. Dorośnij trochę. Za 10 - 15 lat pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: Poznaj jakiegoś Rosjanina. 05.04.08, 16:56 > Pogadaj z nim. Poczytaj trochę rosyjskich autorów. Poczytaj trochę o > historii Rosji. Dorośnij trochę. Za 10 - 15 lat pogadamy Poznalem troche ruskich na wyjezdzie na turniej pilkarski. Wszyscy byli "co to nie oni". Dogadywalismy sie w miarę, a historii Rosji troche znam. I czytam bukwy :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Poznaj jakiegoś Rosjanina. 05.04.08, 17:04 I oczywiście marzyli wszyscy o Carze? A może Rosjanie, których poznałeś i Rosjanie o których teraz piszesz to zupełnie inni ludzie mający inną ojczyznę? Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: Poznaj jakiegoś Rosjanina. 05.04.08, 17:11 > I oczywiście marzyli wszyscy o Carze? > > A może Rosjanie, których poznałeś i Rosjanie o których teraz piszesz > to zupełnie inni ludzie mający inną ojczyznę? Ci o ktorych pisze byli z obwodu Kaliningradzkiego, byli nieco przyglupi i mecz z nami traktowali jak mecz o honor bo z Polsza nie mogli przegrac. My tez to tak traktowalismy ale w druga strone :)) Tylko oni raczej tak zeby nie przegrac z "gorszymi", a my zeby wkopac kacapom :)) > A może Rosjanie, których poznałeś i Rosjanie o których teraz piszesz > to zupełnie inni ludzie mający inną ojczyznę? Moj kuzyn studiuje filologie rosyjsko - ukrainska i jedyne co tam robi to uczy sie ruskiego i ukrainskiego i chleje z ukraincami i rosjanami. Mowi ze z Ukraicami da sie pic, ale jak sie nachleje z Rosjanami to zaraz p... o wielkiej Rosji i takich bzdetach. Oni maja to genetycznie zakodowane :))) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Poznaj jakiegoś Rosjanina. 06.04.08, 14:03 I na podstawie takich doświadczeń wyciągasz ogólne wnioski? To własnie jest dziecinada. Ty masz szansę jeszcze dorosnąć, co jednak powiedzieć o innych? Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: Poznaj jakiegoś Rosjanina. 06.04.08, 15:01 > I na podstawie takich doświadczeń wyciągasz ogólne wnioski? To > własnie jest dziecinada. Ty masz szansę jeszcze dorosnąć, co jednak > powiedzieć o innych? Nie tylko. A ta ich tesknota za Stalinem? Jakies 15% glosuje na komunistow. Albo dlaczego glosuja na takich ktorzy im obiecuja mocarstwową potęge? Putinow Miedwiediewow. ? Mam wiele powodow by uwazac ich za tak myślących Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Sny o mocarstwowej potedze 06.04.08, 15:51 2_x_duck napisał: > dlaczego glosuja na takich ktorzy im obiecuja mocarstwową potęge? Kazdy narod ma tendencje to mocarstowej potegi. Nawet male kraje moga podgryzac wieksze i zywic sie zawiscia. Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: Sny o mocarstwowej potedze 06.04.08, 16:14 > Kazdy narod ma tendencje to mocarstowej potegi. Nawet male kraje > moga podgryzac wieksze i zywic sie zawiscia. Ale u Rosjan to szczególnie widać. U nas nikt nie wygrywa wyborów bo obiecuje Polske od morza do morza i wyscig z Niemcami na przyklad. Chociaz ta Irlandia to moze to ... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Sny o mocarstwowej potedze 07.04.08, 05:36 Oczywiście, że takie osoby w Polsce miały spore znaczenie polityczne. Tyle tylko że wracając do Twojego wieku, nie pamiętasz jaki miały przebieg poprzednie wybory w Polsce od 89. Nie pamiętasz np plakatów Wałęsy upozowanych na Piłsudskiego. Co do głosowania na komunistów w Polsce jest dokładnie tak samo. Tyle że polskie partie lewicowe tak jak PiS głosząc lewicowy program starannie starają się to maskować. Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: Sny o mocarstwowej potedze 07.04.08, 16:30 > Oczywiście, że takie osoby w Polsce miały spore znaczenie > polityczne Ciekawe jakie?? Kiedy tacy ludzie rzadzili po 1989? yle tylko że wracając do Twojego wieku, nie pamiętasz > jaki miały przebieg poprzednie wybory w Polsce od 89. Nie pamiętasz > np plakatów Wałęsy upozowanych na Piłsudskiego. Moze nie pamietam, bo mnie nawet wtedy nie było, ale troche sobie czytalem. Moze Walesa tak pozowal, ale on obiecywal silna gospodarke i nie uderzal w tony "wielkiej Polski". Poza tym Pilsudski to symbol walki o wolnosc z ZSRR i potem silnego przywodcy, a nie mocarstwa. > Co do głosowania na komunistów w Polsce jest dokładnie tak samo. > Tyle że polskie partie lewicowe tak jak PiS głosząc lewicowy program > starannie starają się to maskować. PiS ma program centrowy, a nie lewicowy. Sa zarowno za socjalem w niektorych sprawach, ale w innych sa liberalni. Obnizenie akcyzy, skladki rentowej, ulga na dzieci to dzialania liberalne moim zdaniem. Tak jak zmiana stawek podatkowych na 18 i 32 % itd. Wiecej pieniedzy w kieszeniach ludzi. Tak sie sklada , ze za PiSu inwestorzy mieli wieksze zaufanie do inwestycji w polsce niz mają teraz. Widac oprocz tego ze na swiecie sie pogarsza koniunktura, to dodatkowo malo kto wierzy w marionetkowy rzad Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
z_b2 Re: Poznaj jakiegoś Rosjanina. 05.04.08, 22:36 Chętnie poczytam "trochę rosyjskich autorów" (Dugina już czytaem) podaj jakiegoś, będę wdzięczny, może dorosnę. Znam wielu Rosjan, tylko dlaczego mają w anusie rasPutina? Poaj jeszcze jakieś wiarygodne opracowania dotyczące Mongolii, może zrozumiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Poznaj jakiegoś Rosjanina. 07.04.08, 05:46 > Znam wielu Rosjan, tylko dlaczego mają w anusie rasPutina? I własnie o to chodzi. Dla "młodego" wszyscy Rosjanie to jego wyznawcy jako nowej inkarnacji cara. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac 14 latek mnie nie będzie pouczał. 05.04.08, 16:32 Idź się dziecko bawić do piaskownicy. Jak uzyskasz prawa wyborcze pogadamy. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=77902919&a=77912018 Odpowiedz Link Zgłoś
jlengiew Re: 14 latek mnie nie będzie pouczał. 05.04.08, 16:38 Twój protekcjonalny stosunek do adwersarza eliminuje Cię jako partnera w dyskusji. Przemyśl to. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac On jest 14 latkiem. 05.04.08, 16:48 Przyznał się do tego. Mogę z kimś kto ma odpowiedni zasób informacji, wiedzy, doświadczenia prowadzić merytoryczną dyskusję. Nie jest to jednak możliwe z kimś komu takiej wiedzy brakuje. Przecież on mógł nawet żywego Rosjanina na oczy nie widzieć, nie mówiąc już o tym, że ruskich bukw ni ponimajet. Pewnie są dziedziny w których może być realnym partnerem w dyskusji, ale na pewno nie jest nią polityka. Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Zamknij twarz 05.04.08, 16:58 Przestan to podkreslac bo to nie ma nic do rzeczy. > Przecież on mógł nawet żywego Rosjanina na oczy nie widzieć, nie > mówiąc już o tym, że ruskich bukw ni ponimajet. Ponimajet. Po rusku nie umiem, ale bukwy znam, bo to wystarczy zeby zrozumiec niektore rzeczy. np. nazwy miast na mapach Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Najwiecej to tu wyzywaja Powcy jak kralik, 05.04.08, 17:12 tw_kaczor, pisubek, pierot6 i cala banda POwcow. To tez "małolaci"?? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Najwiecej to tu wyzywaja Powcy jak kralik, 06.04.08, 14:04 Chodzi o twoje wyzwiska. Nie zasłaniaj się jak przedszkolak innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: Najwiecej to tu wyzywaja Powcy jak kralik, 06.04.08, 15:00 > Chodzi o twoje wyzwiska. Nie zasłaniaj się jak przedszkolak innymi A jak niby ciebie wyzywałem co? Denerwujesz mnie tym wywlekaniem wieku i tyle. Nie wyzwalem cie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Najwiecej to tu wyzywaja Powcy jak kralik, 07.04.08, 05:33 Bo Twój wiek ma znaczenie. A innych oczywiście wyzywasz. Zresztą nie raz spotkałem się z osobami tak "dorosłymi" jak Ty, którym jak wykazało się brak konsekwencji to zamiast grzecznie przyznać się do błądzenia leciały ze stekiem wyzwisk. Dokładnie reagujesz według tego mechanizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: Najwiecej to tu wyzywaja Powcy jak kralik, 07.04.08, 16:39 > Bo Twój wiek ma znaczenie Nie ma. Wazne to co pisze. > A innych oczywiście wyzywasz. Rxzadko najczesciej nie ja zaczynam Zresztą nie > raz spotkałem się z osobami tak "dorosłymi" jak Ty, którym jak > wykazało się brak konsekwencji to zamiast grzecznie przyznać się do > błądzenia leciały ze stekiem wyzwisk. Dokładnie reagujesz według > tego mechanizmu. Ja cie nie zacząlem wyzywac, tylko mnie wnerwiły twoje teksty do mnie. Ja staram sie byc kulturalny, a na tym forum to trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Rosyjska "Nowaja Gazieta" żąda prawdy o Katyniu 05.04.08, 16:27 Niepotrzebnie się "Nowaja Gazieta" kaja. Ja już jej dawno wybaczyłem. Teraz niech się kajają za rzeź Pragi w 1794 roku. Albo jeszcze lepiej, niech wyda nam film z rozstrzeliwania, który kręciła NKWD. Zrobimy sobie miliony kopii i każdy Polak-katolik będzie go sobie puszczał jako dobranockę. Odpowiedz Link Zgłoś
wredny.wielonickowiec Re: Niepotrzebnie się "Nowaja Gazieta" kaja 05.04.08, 16:59 > Ja już jej dawno wybaczyłem A kimże ty jesteś, pajacu ? I dlaczego jakieś twoje "wybaczenie" ma w ogóle obchodzić tak nas, Polaków, jak "Nową Gazietę" ? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Niepotrzebnie się "Nowaja Gazieta" kaja 05.04.08, 17:06 A dlaczego Twoje zdanie, że on jest "pajacem" ma obchodzić mnie? Kimże Ty jesteś że nam/mnie to oświadczasz? Odpowiedz Link Zgłoś
wredny.wielonickowiec Re: dlaczego Twoje zdanie ma obchodzić mnie ? 05.04.08, 17:19 A gdzie napisałem, że "ma obchodzić" ? Twoje zdanie wisi mi nacią od pietruszki. > Kimże Ty jesteś że nam/mnie to oświadczasz ? Na pewno nikim, kto uzurpowałby sobie - prawem kaduka - prawo do pośpiesznego wybaczania (w domyśle - w cudzym imieniu) zbrodniarzom. P.S. Z wybaczeniem (a mam swoje osobiste powody) wobec takich Rosjan, jak zespół "Nowoj Gaziety" nie mam najmniejszych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 [...] 05.04.08, 17:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 prywatnie? 05.04.08, 19:21 prywatnie, to ty mozesz sobie przyjac Polsze do WNP i traktowac jak ruska kolonie pimpus. Mu sie rozmawia o powaznych sprawach, a twoj towarzysz ironizuje z ewidentnej zbrodni, na miare Oswiecimia. podejscie takich nedznikow jak ty sprawia, ze zamazuje sie pamiec historyczna o tym o czym pamietac nalezy. Wiec paluj sie enkawudowska palka pimpus! Wybaczamy ale nie zapomnimy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fifion idioto 05.04.08, 17:13 wyobraź sobie, że tam zginęli prawdziwi ludzie, czyiś dziadkowie, mężowie, bracia... Jakie masz prawo ty, żeby wybaczać? Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 fifion, idioto, poradź się najpierw jakiegoś 05.04.08, 17:53 klechy w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 fifon,zdrajcy tego nie kumaja 05.04.08, 19:25 fifon, szkoda twojego czasu i energii na pimpusiow,efcie,lubatow i podobne proruskie pomioty, ktorych szlag trafia, ze ''ich biedna, idealna rosja'' moze byc oskarzona o ''taka zbrodnie'', a wina jest ewidentna:):):) Ktos o zindoktrynowanym umysle tego nie pojmuje. Tow. pimpus swieci przykladem. Tylko czekac az go szlag trafi z powodu ''tego cholernego Katynia''. Co jest pimpus? Umknelo cos towarzyszom w Maskwu, co? I k......wa dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
carramba7 Re: fifon,zdrajcy tego nie kumaja 05.04.08, 19:32 Daj se luz...ten osobnik świecie wierzy że jankesi zrzucili sovietom stonkę..sowieci tak mają Odpowiedz Link Zgłoś
fifion Re: A gdzie gina nie prawdziwi ludzie? 06.04.08, 07:00 gdybyś miał odrobinę wyobraźni i krztynkę inteligencji, sam byś sobie odpowiedział. ale jako, że akurat tych przymiotów ci brak służę pomocą: w grach komputerowych, komiksach i filmach, które są jedynym źródłem wiedzy takich pustaków jak ty. a także w snach, zabawach, halucynacjach... tyle przykładów wystarczy. teraz zanotuj i zapamiętaj, abyś przy podobnej okazji znów nie wyszedł na głupka. Odpowiedz Link Zgłoś
fifion a tak przy okazji:"nie" z przymiotnikami piszemy 06.04.08, 07:05 łącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 fifion, 06.04.08, 10:45 Jeśli Ci już kultury brakuje, to może pisz bardziej merytorycznie. Po tym co piszesz, sprawiasz wrażenie śmiesznego ciemniaka. A jak już chcesz pouczać nietutejszych w sprawach językowych, rób to złaski swojej bardziej przychylnie, dżentelmeńsko i elegancko Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Rosjanie już przeprosili. Nie muszą przepraszać 05.04.08, 16:29 ponownie. Powinni jednak ujawnić wszystkie akta dotyczące tej sprawy żeby już żadna kremlowska gazeta nie mogła negować tego ludobójstwa. Śmieszy mnie postawa idiotów, którzy wykorzystują Katyń by nawrzucać kacapom, a kpią z prezydenta, który ostatnio wspomniał o polskich ofiarach IIWŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Rosyjska "Nowaja Gazieta" żąda prawdy o Katyn 05.04.08, 16:35 No cóż my mamy Radio Maryja, oni mają kolorittan, Niemcy mają Erikę. Tak każdemu po sprawiedliwości by się za dobrze nie żyło. Odpowiedz Link Zgłoś
kolorittan Re: Rosyjska "Nowaja Gazieta" żąda prawdy o Katyn 05.04.08, 16:48 maaac napisał: > No cóż my mamy Radio Maryja, oni > mają kolorittan, Niemcy mają Erikę. Tak każdemu > po sprawiedliwości by się za dobrze nie żyło. Nie nie - ja do Rydzyka nie dorastam oczywiście. przecież tty jesteś moim polskim odpowiednikiem. Odpowiednikiem Rydzyka jest Kowaliow, był Goebbels. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Rosyjska "Nowaja Gazieta" żąda prawdy o Katyn 05.04.08, 16:49 :) no i nawet kawału nie rozumie.... jak Rydzyk Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Polsko - ruski kocioł. 05.04.08, 16:53 He widać jak nasze narody są podobne. Zebrali się nacjonaliści z obu stron i hajda atakować tych co im psuja najlepszą zabawę - możliwość wzajemnej nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: Polsko - ruski kocioł. 05.04.08, 17:35 Fakt. Panie maaac, podziwiam pańską odwagę. Swoją drogą do tej piaskownicy nie pasujemy. Ciekawe co będzie gdy Rosjanie ujawnią wszystkie dokumenty o Zbrodni w Katyniu? Co nasi domorośli rusofobowie im będą zarzucać? Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Re: Polsko - ruski kocioł. 05.04.08, 18:52 walter62 napisał: > Ciekawe co będzie gdy Rosjanie ujawnią wszystkie dokumenty > o Zbrodni w Katyniu? Co nasi domorośli rusofobowie im będą > zarzucać? Beda zadac uznania "faktu", ze Stalin i wszyscy jego oprawcy byli Rosjanami. Oraz, ze miliony ofiar Gulagu to byli Polacy, Gruzini, Ukraincy a nie Rosjanie. Ze Gulag i system sowiecki byl spiskiem rosyjskich nacjonalistow przeciw mniejszosciom. Ze Bolszewicy zostali przez Rosjan wybrani a w szeregach Bialej Armii nie bylo Rosjan tylko przeciwnicy rosyjskiego nacjonalizmu. No i zeby przepraszali za Hitlera. Jak chce sie bic to kij zawsze sie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Polsko - ruski kocioł. 06.04.08, 14:10 Nie wiem. Ale wiem, że prawda i wzajemne stosunki między narodami wymagają ujawnienia tych akt. Bo na razie ujawnić nie chcą. Zresztą nie mówiłbym w tym kontekście o Rosjanach tylko o ich aktualnym rządzie. Ja też nie czuję się w 100% odpowiedzialny za czyny kolejnych polskich rządów, choć powiem, że za to co było w ich działaniach wg. mnie "nie miłego" odczuwam wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: Polsko - ruski kocioł. 06.04.08, 15:18 Sławną "Notatkę", z której wynika wyłaczna odpowiedzialność bolszewii za ta Zbrodnię, Rosjanie ujawnili za Jelcyna. Rzecz jasna nie oznacza to rezygnacji z konieczności ujawnienia pozostałych akt. Swoją drogą czego po tych aktach się spodziewamy? Co w nich jest tak istotnego by wywoływało z obu stron tak emocjonalne reakcje i uzasadniało upór rosyjskiej generalnej wojskowej prokuratury w utajnianiu tych akt. Może ten "trop" pozwoli zrozumieć przyczyny tak emocjonalnych reakcji. Jak wspomniałem, to że zrobiła to bolszewia jest poza dyskusją i Rosjanie ten fakt nie kwestionują. Rzecz jasna i tam pojawiają się oszołomy, ale ich wypowiedzi w sprawie Zbrodni nawet Rosjanie nie traktują poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Polsko - ruski kocioł. 07.04.08, 05:40 > Jak wspomniałem, to że zrobiła to bolszewia jest poza dyskusją i > Rosjanie ten fakt nie kwestionują. Rzecz jasna i tam pojawiają się > oszołomy, ale ich wypowiedzi w sprawie Zbrodni nawet Rosjanie nie > traktują poważnie. Właśnie co do tego "nie traktowania poważnie" są spore wątpliwości. Wyglada na to że władze Rosji prócz Jelcyna nigdy do tego otwarcie się nie przyznawały. Zresztą jak tam "nic takiego nie ma" to dlaczego tak się bronią przed ich ujawnieniem? Czy ujawniono inne akta z tamtych lat? Czy może to jest największym problemem "trup w szafie", którego strach ruszać? Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: Polsko - ruski kocioł -dla maaac. 07.04.08, 10:21 Dość znamienne, że zwykle nasze gazety przekazując informacje z Rosji w kontekście Zbrodni Katyńskiej odnotowują, że "większość" ich komentatorów nie kwestionuje odpowiedzialności bolszewii za tą zbrodnię. Natomiast stanowiska obarczające odpowiedzialnością faszystów niemieckich są marginalne. Choć marginalne, to wielce hałaśliwe (jest nawet kilka portali "demaskujących" oficjalną wersję)i powiązane bądź z radykalnymi komunistami (tzw. "napilniki"), bądź z faszystami. Problem odpowiedzialności za Zbrodnię Katyńską w płaszczyźnie ideologicznej dla tych formacji posiada istotne znaczenie. Natomiast co do problemu nie ujawniania przez ich władze akt i dalszego "brnięcia" z tą sprawą to prawdopodobnie podyktowane jest to wewnętrzną sytuacją polityczną. Codzienne pogromy ludności nierosyjskiej, urządzane przez bojówki faszystowskie, są normą. Np. w sobotę w takich pogromach zabito trzech Azerów. Przy tym należy zaznaczyć szczególną brutalność tych bojówek - morderstwa nie są "przypadkowe" tylko z góry zaplanowane. Nie ma tygodnia bez śmiertelnych ofiar, a władze robią wrażenie całkowicie bezradnych. Nie przypominam sobie by skazano tam kogoś za morderstwo (a takich było wiele)o podłożu faszystowskim, nie mówiąc o skazaniu za przynależność do tego typu organizacji lub głoszenie haseł rasistowskich. Władze Rosji najwyraźniej nie dają sobie rady z problemem działalności na jej terenie organizacji faszystowskich i rasistowskich w coraz większym stopniu wpływających na bieżącą wewnętrzną politykę. Analogie do Republiki Weimarskiej są oczywiste, natomiast dojście do władzy radykałów jest bardzo prawdopodobne. Nie należy tej wypowiedzi traktować jako argument dla naszych domorosłych rusofobów - w każdym społeczeństwie są elementy radykalne, usiłujące narzucić większości swoją wizję. Niektóre społeczeństwa są w stanie skutecznie je marginalizować, niektóre takie starcia niestety przegrywają. Również obawa jak trafnie ująłeś, koszmaru "trupa w szafie". W danym przypadku lepiej mówić o "trupach w szafie" - kilka dni temu zaczęła się dyskusja o eksterminacji przez bolszewię Estończyków w 1948 r. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Jakie prawo ma "Nowaja Gazieta"? 05.04.08, 17:14 Jakie prawo maja dziennikarze "Nowej Gaziety" prosic o przebaczenie w imieniu komunistow i Gruzinow? Czy ci dziennikarze sa gruzinskimi komunistami? Czy sie z Gruzinami i komunistami konsultowali? Jesli ci dziennikarze biora na siebie odpowiedzialnosc za stalinowskie zbrodnie, to czy sa gotowi poniesc za nie kare? Czy tez oczekuja uznania i nagrod za swoja "szlachetnosc"? Czy ci dziennikarze beda przepraszac narod rosyjski w imieniu Polakow za Dzierzynskiego? Kiedy sie ten cyrk bicia w cudze piersi skonczy? Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Rosyjska " Nowaja Gazieta " 05.04.08, 17:43 O wybaczeniu nie może być mowy ! Tak jak nie może być mowy o wybacze niu Niemcom ich zbrodni. Podłością, ze strony biskupów polskich było wybaczenie i prośba o wybaczenie Niemcom. To nie jedyny akt podłości Kościoła Katolickiego w historii wobec narodu Polskiego. Niestety to przykre, ale te narody niemiecki i rosyjski muszą żyć ze świadomością zbrodni ludobójstwa, którą odziedziczyli w spadku po swych przodkach. Pragnę aby te trzy narody; Polski Niemiecki i Rosyjski, żyły w zgodzie i poszanowaniu. Ale na nowych zasadach, nie w oparciu o doświadczenia historyczne. Dla zbrodni ludobójstwa nie ma przebaczenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Przecież ich przeprosiliśmy 05.04.08, 18:12 Przecież ich przeprosiliśmy za rzeź na Wołyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Katyń every day! śmierdząca propaganda 05.04.08, 18:47 "Nowa Gazeta" tępaka Gorbaczowa i ścierwa Polikowskiej ochoczo utrzymuje ciśnienie w takich baniakach. Innego celu tu nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab A współwinni to USA oraz W.Brytania wspierający 06.04.08, 07:08 Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardfilip Rosyjska...... 05.04.08, 17:55 Spoleczenstwo rosyjskie jest Polsce przyjazne.Narod polski i rosyjski sa sobie bliscy.Zarowno kulturowo jak i historycznie.Wzorem Jelcyna, obecni wladcy Rosji,winni to zrozumiec.Tylko prawda moze Nas wyzwolic z nieufnosci.Brawo redaktorzy z "Nowej Gazety"! Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 A może by tak teraz jakieś ogólnonarodowe modły 05.04.08, 18:06 zmartwychwstanie ojców, mężów, kochanków. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Brawo odważni Rosjanie! 05.04.08, 18:33 Cieszę się, że jest w Rosji ktoś, kto nie chce dalej chować głowy w piasek. Dla Polski to bardzo ważny sygnał, że są w Rosji koła przyjaźnie do nas nastawione i prezypomnienie, że nie ma czegoś takiego, jak jednomyślność narodu. W tych czasach, kiedy za sprzeciwianie się Kremlowi wciąż grozi kulka w łeb, często ze strony skrytobójców, jest to pochwały godny akt odwagi i dążenia do prawdy. Zyczę Wam, Rosyjscy Bracia, zwycięstwa. Niech raz jeszcze pióro okaże się potężniejszą bronią od pistoletu. S priwietom iz dalniego Nowogo Mieksyka, Mark Parker Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Jestem ciekaw kiedy zamkną tą gazetę... 05.04.08, 18:37 > Cieszę się, że jest w Rosji ktoś, kto nie chce dalej chować głowy w piasek. Dla > Polski to bardzo ważny sygnał, że są w Rosji koła przyjaźnie do nas nastawione > i > prezypomnienie, że nie ma czegoś takiego, jak jednomyślność narodu. W tych > czasach, kiedy za sprzeciwianie się Kremlowi wciąż grozi kulka w łeb, często ze > strony skrytobójców, jest to pochwały godny akt odwagi i dążenia do prawdy. > Zyczę Wam, Rosyjscy Bracia, zwycięstwa. Niech raz jeszcze pióro okaże się > potężniejszą bronią od pistoletu. S priwietom iz dalniego Nowogo Mieksyka, > Mark Parker No wlasnie nie ciesz sie za szybko. Jak bea za duzo podskakiwać, to zawsze można: 1. Wykupic gazete przez zaprzyjaznionego biznesmena i wymienic redakcje 2. Zastraszyc naczelnego 3. Oblozyc karami za niewiadomo co, tak zeby gazetka zbankrutowala i wiele wiele innych mozliwosci:/ Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Jestem ciekaw kiedy zamkną tą gazetę... 05.04.08, 18:40 Wracaj odrabiac lekcje . Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: Jestem ciekaw kiedy zamkną tą gazetę... 05.04.08, 18:42 > Wracaj odrabiac lekcje Nie masz nic do powiedzenia to nie pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Re: Jestem ciekaw kiedy zamkną tą gazetę... 05.04.08, 19:02 2_x_duck napisał: > No wlasnie nie ciesz sie za szybko. Jak bea za duzo > podskakiwać, to zawsze można: > 1. Wykupic gazete przez zaprzyjaznionego biznesmena i wymienic redakcje > 2. Zastraszyc naczelnego Tak jak zrobiono z Rolickim, ktory opublikowal teksty w obronie Serbow? (Nie dal sie zastraszyc, wiec usunieto go ze stanowiska redaktora naczelnego Trybuny) Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: Jestem ciekaw kiedy zamkną tą gazetę... 05.04.08, 19:26 > Tak jak zrobiono z Rolickim, ktory opublikowal teksty > w obronie Serbow? (Nie dal sie zastraszyc, wiec usunieto go ze > stanowiska redaktora naczelnego Trybuny) Na przyklad. Przeciez Trybuna kocha wyprobowane kacapskie metody:) Odpowiedz Link Zgłoś
seminanec Re: Brawo odważni Rosjanie! 05.04.08, 18:46 Wszyscy wstydzimy się za rządzących którym tylko poddaństwo obywateli w głowie. Mają manie wielkości. Powinniśmy zlikwidować władze i wprowadzić rządy społeczne.W których immunitety nie miałyby prawa bytu.A u nas w kraju mafiozów jest na pęczki na najwyższych stanowiskach.Bandyci pokomunistyczni. Odpowiedz Link Zgłoś
omcrew bracia rosjanie wszyscy jestesmy slowianami 05.04.08, 18:41 daliscie sie oszukac stalinowi ale my wiemy jak to jest byc oklamywanym... przez 2 lata rzadzil nami PiS Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslawo1 jacy faszyści? 05.04.08, 19:20 Płakać mi się chce jak czytam takie wypowiedzi. To byli faszyści, więc dobrze komuchy zrobili, tak? To miałeś na myśli? Dla Ciebie wystarczy, że nazwiesz kogoś faszystą i już lżej zabijać? K... jacy faszyści? Może jeszcze na matkę Rosję napadli razem Mussolinim? To byli mężowie i ojcowie, którzy bronili swoich bliskich przed nienawiścią do człowieka ze wschodu. Jeśli chciałbyś ze mną faszystą dyskutować, to przedstaw swoją definicję faszyzmu i wykaż dlaczego polskich żołnierzy (dzisiejszych i pomordowanych w Katyniu) nazywasz faszystami. Rusofob. Odpowiedz Link Zgłoś
endzu.1 Ja wam wybaczam 05.04.08, 19:27 bo jestem katolikiem i wiem że to nie naród Rosyjski tylko tylko żydostwo z NKWD Odpowiedz Link Zgłoś
janek344 Nowaja Gazieta o Katyniu 05.04.08, 19:42 Uczciwe i prawdomówne postawienie sprawy.Nasza przyszłość to pojednanie.Inaczej byc nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
carramba7 Re: Nowaja Gazieta o Katyniu 05.04.08, 19:54 Jasne..spółka d.. i bata...wiemy to od trzystu lat...od czasów osadzenia Wettingów na polskim tronie...na siłę zresztą Odpowiedz Link Zgłoś
galakar Ładny gest 05.04.08, 20:11 Co by nie mówić, ładny gest ze strony gazety. Tak naprawdę nie ma już się o co kłócić. Ze strony rosyjskiej już chyba wszyscy oprawcy z drugiej wojny światowej nie żyją, więc nie ma nas kto i za co przepraszać. Przecież to nie naród rosyjski jest za to odpowiedzialny. Do tych wszystkich co się tak wkurzają i rzucają hasłami "Nie wybaczymy!". Chcę wam przypomnieć, że Polacy do tej pory nie przeprosili za swoje przewinienia. Przypomnijmy zajęcie Moskwy (jeśli chodzi o stosunki Polsko - Rosyjskie) - nawet o tym ostatnio film powstał, to jak traktowaliśmy Ukraińców w czasie Rzeczypospolitej Obojga Narodów (wtedy Ukrainiec to był ktoś prawie jak podczłowiek), to jak zdradziliśmy Ukrainców w latach 1918 - 1921, jak traktowaliśmy mniejszość Ukraińską w czasie II RP (Polak - Pan, Ukrainiec - Sługa oraz wynarodowanie ), nasz atak na Litwę oraz zajęcie Wilna. Czy Polacy mają mieć mentalność Kaliego? Kali ukraść krowy - dobrze, Kaliemu ukraść krowy - źle. Zanim zaczniemy atakować wszystkich naokoło spójrzmy też na czarne karty Naszej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
mathieu13006fr Niech przeprosza P O L A C Y najpierw! 05.04.08, 20:19 kiedy Polacy przeprosza za Jedwabne i za wyrywanie zlotych zebow zydowskim trupom w calej Polsce obojetnie czy pod ruskim czy niemieckim okupantem? Kiedy przeprosza za Rydzyka tamtych czasow alias Maxi-maria Kolbe OFM, zrobiony swietym bozkiem przez seryjnego wytworce kato-bozkow JP2? Wystarczy poczytac "Malego Rycerza" z lat 30-tych XX wieku : "Nasz Dziennik" przy tym to pismo skrajnie FILOsemickie i krysztalowywzor rzetelnosci i obiektywnosci dziennikarskiej. Kiedy przeproszą miliony Niemcow wypedzonych z och rodzinnych stron w ktorych mieszkali od pokolen i gdzie sa (byly) groby ich dziadow - pisze 'byly' bo rozkatoliczala Polska oczywiscie w duchu kat-tolerancji jesli nie ukradla cmentarzy i swiatyn ewangelickich, to pozwolila im aby zalazly chwastem i brudem Tak latwo pluc na przyslowiowych ruskich i wymawiac im Katyn Ale co zrobic z setkami i tysiacami tych małych Katyniów jakie Polacy urzadzali Zydom polskim i Niemcom Nie mmowiac o tym ze kat-kosciol po dzis dzien, i to crescendo, urzadza Katyn intelektualny polskiej tolerancji --- PISiorki informuje iz post jesli ocenzurowany, bede puszczac niczym bąki z roznych IP. +amen Odpowiedz Link Zgłoś
galakar Re: Niech przeprosza P O L A C Y najpierw! 05.04.08, 20:24 Nie to żebym się czepiał, ale za wysiedlenia Niemców po II WŚ nie musimy przepraszać. Po pierwsze, przypomnę, że to III Rzesza rozpoczęła wojnę i ją przegrała, więc musiała ponieść zasłużoną karę. Po drugie, zostały one (wysiedlenia) dokonane na mocy prawa jałtańskiego ustanowionego przez ZSRR, USA oraz Wielką Brytanię. Jeśli już ktoś miałby za to przepraszać (choć uważam, że nie należy przepraszać za coś co było ich winą), to właśnie te trzy państwa, nie My. Odpowiedz Link Zgłoś
mathieu13006fr Re: Niech przeprosza P O L A C Y najpierw! 05.04.08, 20:28 galakar napisał: > Nie to żebym się czepiał, ale za wysiedlenia Niemców > po II WŚ nie musimy przepraszać. Churchill ani Roosvelt nie stracili chalupy z ogrodem i 4 krowami na mazurskiej wsi. Grobowce ich dziadow nie posluzyly jako wykladzina na PGR-owskie drogi po ktorych wozono gnoj...... Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Niech przeproszą .... 05.04.08, 21:22 "..Jak prezydent Wałęsa w knesecie przepraszamy was, za co tylko chcecie. Za sprawiedliwych drzewek bez liku przy waszej oceny tak marnym wyniku. Za anarchistów, lewaków, pedałów, za aferzystów i liberałów... Przepraszamy za polskie obozy zagłady za narodowe z rzadka tyrady. Za komunizm Armię Ludową, GL NSZ, AK i PRL. Za podłe te słowa: ŻYDOKOMUCHY czyniąc akt skruchy za marcowe rozruchy. Bo choć chcieliście wiać od nas masowo to wypuszczono was nieprzepisowo do biednych krain z Polski słynącej bogactwem i wasz dorobek trwoniącej..." Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 mathieu13006fr 06.04.08, 16:14 Kilka sprostowan: mathieu13006fr napisał: > kiedy Polacy przeprosza za Jedwabne... Polacy juz dawno przeprosili! Ze nie wszyscy? Znajdz taki kraj, taki narod, w ktorym panuje pelna jednomyslnosc. Stosunkowo nielicznej grupy wrzaskliwych szowinistycznych kretynow nie utozsamiaj z ogolem Polakow. > i za wyrywanie zlotych zebow zydowskim trupom w calej Polsce... To nie jest cecha narodowa Polakow, to cecha ludzi prymitywnych, biednych, ktorych nie tknela cywilizacja. Tacy ludzie wystepuja pod wszystkimi szerokosciami geograficznymi. Na kazdym niepilnowanym polu bitwy "cmentarne hieny" ograbialy zabitych ze wszelkich przydatnych do czegokolwiek rzeczy. > Kiedy przeproszą miliony Niemcow wypedzonych z ich rodzinnych stron Slusznie juz ktos inny zauwazyl, ze wysiedlenia Niemcow byly rezultatem decyzji podjetej przez Stalina, Roosevelta i Churchilla w Jalcie, a Polacy niewiele maja wspolnego z narzuconym im sila rezimem komunistycznym, ktory te decyzje realizowal. Pod nadzore NKWD i Armii Czerwonej, dodam. Zapominasz tez (ciekawe dlaczego?), ze sami Polacy byli masowo wysiedlani z terenow przekazanych ZSRR - mniej wiecej jedna trzecia terytorium Polski sprzed 1 wrzesnia 1939. > Tak latwo pluc na przyslowiowych ruskich i wymawiac im Katyn Zbrodnia katynska jest wymawiana nie "ruskim", Rosjanom, lecz ZSRR. To zbrodnia panstwa sowieckiego. > Ale co zrobic z setkami i tysiacami tych małych Katyniów jakie Polacy urzadzali Zydom polskim i Niemcom Panstwo polskie nigdy nie dopuscilo sie zbrodni analogicznej do Katynia, nie mowiac juz o Holokauscie. Zbrodnie typu Jedwabne, jakich dopuszczali sie niekiedy niektorzy Polacy nie obciazaja "konta" narodu polskiego w takim stopniu w jakim pogromy zydowskie w Rosji, czy mordy na ludnosci polskiej na Wolyniu obciazaja rachunek historyczny Rosjan i Ukraincow. Innymi slowy, bandyci i zbrodniarze zdarzaja sie wszedzie, Polacy jednak nigdy nie dopuscili do utworzenia zbrodniczej organizacji na modle panstwa nazistowskiego Hitlera czy rezimu komunistycznego w ZSRR. > Nie mowiac o tym ze kat-kosciol po dzis dzien, i to crescendo, urzadza Katyn intelektualny polskiej tolerancji Coz to jest ten "Katyn intelektualny"? Oto ukoronowanie calego dotychczasowego belkotu intelektualnego, w ktorym ponad histeryczne zaplucie nie ma jednej rozumnej mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
mathieu13006fr te dziwne cmentarze 05.04.08, 20:34 Polacy chcieliby aby cmentarz w Katyniu byl juz nie tylko eksterytorialny, ale zeby mogli tam w ogole robic co chca Tak samo z innymi cmentarzami jak Monte Cassino czy cmentarze np we GB czy Francji Wiec mam pytanie, jak to sie ma do cmentarzy zolnierzy Armii Czerwonej, na ktore jest teraz w 'bon ton' pluc i sr.....c, bezczescic w kazdy mozliwy sposob Bylem w Polsce na Boze Narodzenie 2007 w przypadkowym miescie. Cmentarz miejski migocze od swiec, jakis nowy zwyczaj widze, kiedys tak nie bylo, ale dobry i cieply zwyczaj Idziemy dalej, w zapuszczonym i razosnietym parku pomnik zolnierzy ruskiej armii poleglych w walce o to miasto w 45 roku. Ciemno, nieoswietlone, zachwaszczone i zalazle odpadami i smieciami Wrocilem tam zapalic swieczke Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: te dziwne przeprosiny 05.04.08, 21:27 "... Przepraszamy natychmiast nie czekając chwili abyście wy pierwsi nas nie przeprosili. A w mediach, was ciągle za "mało". Wiecej, ach więcej by się chciało! Bez wzgardy oddamy wam miliardy, bo aby żyć godnie, wystarczą nam spodnie..." Odpowiedz Link Zgłoś
gabiene a może zainteresuj się cmentarzami we Francji? 05.04.08, 21:36 nie ciekawiło cię nigdy co z Żydami robił rząd w Vichy? jesteś jakimś sprawiedliwym wśród narodów? takie sumienie innych podróżujące po Europie? Odpowiedz Link Zgłoś
mathieu13006fr Re: a może zainteresuj się cmentarzami we Francji 05.04.08, 23:49 gabiene napisał: > nie ciekawiło cię nigdy co z Żydami robił rząd w Vichy? CWIERC WIEKU TEMU przeprosil francuski episkopat i a zaraz pozniej prezydent General de Gaulle doszedlszy do wladzy po wyzwoleniu, przepedzil, wbrew woli watykanu, 90 procent "biskupow" ktorzy tak sao jak polscy, wojenke przezyli w palacach kapiacych zlotem im ni zimno ni glod i kazdy pan dobry, byle zadowolic wlasne d..pe cos à la Paetz w Polsce odrwotnie: najwiekszych polskich kryminalistow i wspoluczestnikow (ideologicznychà ludobojstwa i Holocaustu (np tego Kolbego, robi sie z niego nowego bozka Polska rozwarla uda niczym podstarzala ladacznica, przez tzw konkordat dajac kosciolowi wszystkie mozliwe dziury kryminalisci w habitach i fioletach moha krasc pedofilic i politykierowac i wlos im z glowy nie spadnie do czasu przyjdzie dzien gdy to bydlo zadynda w koncu na latarniach Odpowiedz Link Zgłoś
gabiene Re: a może zainteresuj się cmentarzami we Francji 06.04.08, 00:23 "CWIERC WIEKU TEMU przeprosil francuski episkopat i a zaraz pozniej prezydent" i nie czekali kto uczyni to pierwszy? "General de Gaulle doszedlszy do wladzy po wyzwoleniu, przepedzil, wbrew woli > watykanu, 90 procent "biskupow" ktorzy tak sao jak polscy, wojenke przezyli w > palacach kapiacych zlotem" poczytaj sobie o tej wojence i losach polskich księży, bo na razie bardzo głupi jesteś "w Polsce odrwotnie: najwiekszych polskich kryminalistow i wspoluczestnikow > (ideologicznychà ludobojstwa i Holocaustu (np tego Kolbego, robi sie z niego nowego bozka" "ten Kolbe" oddał swoje życie za drugiego człowieka, zupełnie dobrowolnie, więc zamilcz, bo ciebie na to nie stać, sądząc po jadzie jaki z siebie wypluwasz. Masz w sobie tyle nienawiści, że nie widzę tu większej różnicy z atakowanymi nazistami - tak, tak - twój plugawy język przypomina przemówienia przywódców nazizmu. "do czasu > > przyjdzie dzien gdy to bydlo zadynda w koncu na latarniach" - następny, który się zapluwa z nienawiści na tym forum pisząc na inny temat niż ten, którego dotyczy artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
mathieu13006fr Katyn a Max Kolbe 06.04.08, 13:59 gabiene napisał: > "ten Kolbe" oddał swoje życie za drugiego człowieka, > zupełnie dobrowolnie, więc zamilcz, bo ciebie na to > nie stać Ten Kolbe to byla podla rasistowska KANALIA, a zdechl w myl prawidla ze kto sieje wiatr zbiera burze. W ogole dziwne ze Kolbe padl w Oswiecimiu? Przeciez, jak naucza katolickie szambo w waszych domach ustami swojego goebbelsa tzw. "profesora" (buahahahaha) JR Nowaka, w Oswiecimiu wiezniowie jedli chrupiace biale pieczywko i wysokokaloryczne zupki To co tu jest prawda: hagiografia rasisty i zydozercy Kolbego, czy belkot dawnego UBeka JR Nowaka? Gdyby Rosjanie stosowali w stosunku do Katynia (dzisiaj) taka sama retoryke jak katopolackie bydlo z radiamaryja i PISu w stosunku do trupow zolnierzy Armii Czerwonej, napuszona niczym indor Polska juz dawno by pekla ze zlosci (bo akurat tyle Polska moze w realu, potupac nozkami) Smutne oczywiscie ze byla zbrodnia na jakichs pseudo-inteligentach w Katyniu, smierc jest smiercia. Ale ile Polacy urzadzili w tym samym czasie takich np. Jedwabnych, tych o ktorych sie mowi i tych o ktorych sie milczy I dlaczego Oswiecim, Majdanek i inne, sa w Polsce a nie np w okupowanej naonczas Francji? Otoz, Niemcy wprowadzili tylko w czyn lajdacki rasistowski belkot Kolbego. Kolbe dostal to co szykowal innym. A jak uczy historia, rewolucje pozeraja swoje dzieci, a nawet swoich bękartow takich jak ten katolicki rasista i niezrownowazony psychicznie ojciec chrzestny Rydzyka i JR Nowaka Odpowiedz Link Zgłoś
gabiene jesteś klasyczny internetowy trol 06.04.08, 16:12 i nie powinno się z tobą prowadzić rozmowy, zwłaszcza na tym poziomie, ale nic, matka-ziemia musi dźwigać i takich inteligentnych inaczej. Jesteś z Francji to sobie poczytaj: "Rajmund Kolbe, en religion Maximilien Marie Kolbe, né le 7 janvier 1894 à Zduńska Wola, (Pologne), mort au camp de concentration d'Auschwitz le 14 août 1941 était un frère franciscain conventuel polonais, qui s'est offert de mourir à la place d'un père de famille dans le camp de concentration nazi à Auschwitz I. Il est vénéré dans l'Église catholique romaine sous le nom de « saint Maximilien Kolbe ». Pendant son enfance, il aurait eu une vision de la Vierge de Czestochowa, suite à laquelle il décide de devenir prêtre. Entré au séminaire dans son adolescence, il est ordonné prêtre le 28 avril 1918. En 1917, il avait fondé la Mission de la Vierge Immaculée. Sur la même lancée, il crée en janvier 1922 le journal Le Chevalier de l'Immaculée. En août 1927, il fonde Niepokalanow, « la cité de l'Immaculée », près de Varsovie. Il y met en place une maison d'édition et une station de radio (il était lui même radioamateur sous l'indicatif SP3RN), toutes deux destinées à promouvoir la vénération de la Vierge. En 1939, sa fraternité fournit l'abri à des réfugiés polonais, y compris des juifs. Le 17 février 1941, il est arrêté par la Gestapo, et transféré en mai dans le camp d'Auschwitz , sous le matricule 16670. En juillet 1941, un homme disparaît dans le bloc 14, où se trouve le père Kolbe. Aussitôt, les nazis sélectionnent dix hommes de la même baraque et les condamnent à mourir de faim, afin de décourager les tentatives d'évasion. L'homme disparu a été, par la suite, trouvé noyé dans les latrines du camp. Kolbe se porte volontaire pour remplacer François Gajowniczek, père de famille. Les nazis consentent à la substitution ; les dix prisonniers sont enfermés dans le bunker du souterrain de la baraque. Après deux semaines de famine, seul quatre des dix hommes se trouvent encore en vie. Kolbe en fait partie. La place venant à manquer, ils sont exécutés d'une injection de phénol dans le bras. Leurs corps sont brûlés dans un four crématoire le 15 août. François Gajowniczek survit à la captivité et décède en 1995. Maximilien Kolbe a été béatifié comme confesseur en 1971. Le 10 octobre 1982, il a été canonisé comme martyr par le pape Jean-Paul II. Il est le seul à avoir été honoré d'abord comme confesseur, puis comme martyr. En juillet 1998, l'Église d'Angleterre a inauguré une statue de Maximilien Marie Kolbe sur la porte occidentale de l'abbaye de Westminster, à Londres, en tant qu'élément d'un monument à la mémoire de dix martyrs du XXe siècle." Maximilian Kolbe uznany został za świętego męczennika i takim jest czczony przez Kościół Katolicki. Co do obozów, to znalazły się w Polsce, bo tam było najwięcej Żydów. A dlatego ich było najwięcej, że właśnie w naszym kraju znajdowali najwięcej swobody i ochronę przed prześladowaniami. A teraz o Auschwitz: "Obóz początkowo był przeznaczony do przetrzymywania polskich inteligentów oraz Polaków czynnie walczących z okupantem. Jego założenie było związane z narastającym polskim ruchem oporu, który był zwalczany przez nazistów bezwzględnym terrorem, co szybko doprowadziło do przepełnienia istniejących więzień. Osadzono w nim wielu młodych ludzi, którzy próbowali przyłączyć się do ruchu oporu lub nielegalnie przekroczyć granicę w celu przyłączenia się do polskiej armii. Następnie kierowano tu także radzieckich jeńców wojennych, Żydów, pospolitych niemieckich przestępców kryminalnych, tzw. elementy antyspołeczne oraz homoseksualistów. Liczba uwięzionych wahała się od 13 do 16 tysięcy, w 1942 r. osiągnęła 20 tysięcy. [...] Latem 1941 Himmler wskazał Auschwitz jako miejsce "ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej" Endlösung. Wykonywanie tego zbrodniczego planu rozpoczęło się w tym obozie na wiosnę 1942 roku. Masowa akcja uśmiercania gazem rozpoczęła się najpierw w pierwszej komorze gazowej w obozie macierzystym. Potem, ze względu na łatwość odizolowania, akcję zagłady przeniesiono do dwóch prowizorycznych komór gazowych, które umieszczono w przebudowanych wiejskich chałupach (czerwony domek – od marca, i biały domek – od września - nazwy pochodziły od koloru cegieł i tynku). Ciała najpierw grzebano, później palono w specjalnych dołach spaleniskowych. Po drugiej wizytacji obozów przez Himmlera w połowie lipca 1942 roku i ocenieniu wydajności tych prowizorycznych komór jako niewystarczającej, opracowano plan stworzenia urządzeń unicestwienia na skalę dotychczas niespotykaną. Latem 1942 roku niemiecka firma Hoch und Tiefbau AG z Katowic rozpoczęła budowę czterech potężnych zespołów krematoriów (II, III, IV i V). Krematoria II i III miały podziemne rozbieralnie i komory gazowe. Krematoria IV i V były w całości budynkami naziemnymi. Piece krematoryjne wykonała firma J.A. Topf und Soehne z Erfurtu. Obiekty te oddano do użytku między marcem a czerwcem 1943 roku. Ginęli tu ludzie w niewyobrażalnych mękach, w bólu, poniżeniu, spotęgowanych widokiem umierających w udręczeniu bliskich: rodziców, małżonków, rodzeństwa, dzieci. Skazani na zagładę byli dowożeni transportami kolejowymi, w wagonach towarowych, zazwyczaj w straszliwych warunkach. Niektóre transporty przywożone z Europy Zachodniej przyjeżdżały do obozu w normalnych wagonach pasażerskich. Do połowy 1944 roku końcowym przystankiem transportów była tak zwana Judenrampe umiejscowiona wzdłuż głównej linii kolejowej pomiędzy Auschwitz I a II. W 1944 roku tory doprowadzono do obozu, aby przyspieszyć akcję zagłady, spodziewano się bowiem ogromnych transportów z Węgier. Większość transportów była kierowana w całości do komór gazowych, w zależności od potrzeb stosowano tzw. selekcję i wydzielano więźniów do pracy przymusowej (m.in. w Sonderkommando oraz w samym obozie) lub do zbrodniczych eksperymentów medycznych (m.in. na dzieciach bliźniętach i karłowatych), co na jakiś czas pozwalało im zachować życie. Natomiast pozostali - starcy, chorzy oraz dzieci byli uśmiercani gazem bez wyjątku. Selekcji podlegali tylko więźniowie żydowscy. Więźniowie nie-Żydzi byli włączani do stanu liczbowego obozu." Odpowiedz Link Zgłoś
mathieu13006fr Re: jesteś klasyczny internetowy trol 07.04.08, 15:00 gabiene napisał: > i nie powinno się z tobą prowadzić rozmowy Masz 'racje'. Prowadz rozmowe z abepe Paetzem i 'ksiedzem Andrzejem' o przeciwdzialalniu pedofilii. Z osobnikiem wya pry-MASA Glemp, o fraonskich piramidach typu swoatynia opatrznosci, czy swiatowy mistrz kiczu i tandety - bazylika z Lichenia Z kanoniko-hrabia von Jankowskim, o cnocie ubostwa i stosunkach z ministrantami na plebanii (nie tej z filmu) Z Rydzykiem o milosci do biologicznych pobratymcow p. Jezusa CH i jego mamy. Reszte wycinam, bo mi zasuwasz kopiowane kawalki o Maxie Kolbe OFMConv. ale co mnie to obchodzi ja to wszystko dziecko wiem od czasow kiedy cie jeszcze na swiecie nie bylo Lepiej podaj cytaty z "Malego Rycerza" to naki owczesny "nasz dziennik" choc ten ostatni ze swoja radosna tffffurczoscia jawi sie niczym krynica tolerancji i filosemityzmu w porownaniu do wypocin Kolbego Teksty Kolbego to bylo jedno wielkie szambo nienawisci na tle rasowym, okraszone jakimis glodnymi kawalkami Maryjka tu, Maryjka tam al to nie zmianialo w niczym faktu historycznego, ze dzialalnosc i publicystyka Kolbego przygotowaly doskonale teren pod Auschwitz, Treblinke, Majdanek, Jedwabne itp Niektore z fragmentow "Malego Rycerza" sa tak krwiste i ociekajace nienawiscia, ze moglby sie pod nimi podpisac Gobbels albo jaki inny Rydzyk albo tez Rydzyk bez habitu czyli Jurek Urban bo widzisz jak chcesz ocenic jakas osobe - tutaj Kolbego - to nie bierz tylko zrodel z pseudo uniwersytetu KUL poczytaj rowniez inne spojrzenie na te odrazajaca postac poczytaj jaka skale protestow w swiecie cywilizwoanym (tzn poza granicami Katopolski) wywolalo zrobienie z Maxi Kolbego, nowego bozka przez kogo? ano oczywiscie Wojtyle alias jp2 koleczko sie zamyka Odpowiedz Link Zgłoś
gabiene "koleczko zamyka sie", ale w twojej glowie 07.04.08, 15:24 i kiedy się je przetnie to ci uszy odpadną, bo nic w tej twojej biednej głowie prócz tego kółeczka więcej nie ma. Mojego wieku nie znasz, więc możesz sobie pisać, że jesteś starszy - podstawy masz ku temu tak samo mocne jak te, na których opierasz swoje brednie i insynuacje, jak również to, że cytat nt. Maksymiliana Kolbe ma coś wspólnego z KUL-em - sprawdź sobie francuską wersję Wikipedii - no chyba że wszędzie węszysz katolicki spisek, który zagraża twojej, jakże zagrożonej przez JP II i cały Kościół Powszechny, niewinności. Odpowiedz Link Zgłoś
mathieu13006fr Re: "koleczko zamyka sie", ale w twojej glowie 07.04.08, 15:51 gabiene napisał: > i kiedy się je przetnie to ci uszy odpadną, > bo nic w tej twojej biednej głowie > prócz tego kółeczka więcej nie ma. co tak skromnie z tymi argumentami? tylko o odcinaniu mi glowy? moze najpierw niczym spa&dkobierca Kolbego czyli Rydzyk, "zalej [mi] morde kwasem" o "goleniu glow jak poniemieckim dziwkom" nie mowiac no juz do dziela, daj tu popis tego co nazywasz 'kosciolem powszechnym' mnie nie przeszkadza ZADEN kosciol czy kolko wyznawcow kociej kupy, pod warunkiem ze nie wlazi nieproszone z buciorami w moje zycie, ze sie nie miesza w polityke i nie nawoluje do nienawisci pomiedzy ludzmi jacy by oni nie byli zyje w kraju gdzie prawo tego pilnuje, tutaj tzw. ksiedzu nie wolno wbic gwozdzia w sciane plebanii czy kosciola, bez zgody wlasciciela czy spoleczenstwa (poprzez demokratycznie wybranego mera) rozumiem ze gdyby w PL mozna bylo glosowac na politykierow w sutannach, twoj glos oczywiscie poszedlby na rzecz pp Jankowskiego, Rydzyka, flaszka-Glodzia, Frankowskiego, Stefanka, 'ksiedza Andrzeja' i jego mocodawcow coz, co kraj to obyczaj jest wolnosc, wiec mozesz oczywiscie popierac pedofilow, antysemitow, zlodziei, alkoholikow i cale to towarzystwo oczywiscie w haleczkach i obwieszone wisiorkami niczem choinki ale to o TOBIE swiadczy, nie o mnie Odpowiedz Link Zgłoś
gabiene biedaku, nawet czytać nie potrafisz rozumnie... 07.04.08, 16:58 był taki kawał o blondynce, która cierpiała na ból głowy, kiedy wreszcie zdecydowała się na trepanację, bo jej leki nie pomagały, okazało się, że w głowie ma tylko drucik - kiedy go odcięto, odpadły jej uszy - bo ten drucik właśnie temu służył, by uszy trzymały się mocno...i tę rolę spełnia u ciebie owo kółeczko...a głowa twoja do niczego nie jest mi potrzebna, ani pusta, ani pełna. a co o mnie lub tobie świadczy? właśnie to, co dotąd zostało napisane - poczytaj to sobie jeszcze raz. "rozumiem ze gdyby w PL mozna bylo glosowac na politykierow w sutannach, twoj glos oczywiscie poszedlby na rzecz pp Jankowskiego, Rydzyka, flaszka-Glodzia, Frankowskiego, Stefanka, 'ksiedza Andrzeja' i jego mocodawcow" problem (twój) w tym, że ty nic, a nic nie rozumiesz, choćby ci się tak wydawało... Odpowiedz Link Zgłoś
mathieu13006fr Re: biedaku, nawet czytać nie potrafisz rozumnie. 07.04.08, 21:48 gabiene napisał: > był taki kawał o blondynce (...) przeczytalem wywod na moj temat, szkoda czasu bo zero konkluzji procz wy-cieczek osobistych, co mnie akurat malo interesuje natomiast gdybym mogl przeczytac jakies osobiste refleksje na temat, dane, zrodla, opinie z roznych stron ,to polecam sie na przyszlosc :) Odpowiedz Link Zgłoś
gabiene a teraz to: 06.04.08, 16:13 "Osobnym zagadnieniem było funkcjonowanie na świecie skrótu myślowego tzw. "polskich obozów", pochodzącego od geograficznego położenia tych hitlerowskich konstrukcji. Słaba znajomość historii obcej i geografii w krajach zachodnich powodowała dość częste występowanie, zwykle w prasie codziennej, stwierdzeń o polskich obozach śmierci czy koncentracyjnych, jak też o polskich nazistach. Sugerowało to, że to Polacy, a nie niemieccy naziści byli sprawcami Holocaustu. Autorzy takich stwierdzeń dowodzili, że stwierdzenie polski jest wyłącznie skrótem myślowym i nie ma na celu wprowadzenia w błąd i oczerniania Polski i Polaków. Zdarzenia takie miały miejsce w Anglii, Francji, dość często w USA, również w Niemczech, w Bułgarii, w Rosji, w Kanadzie, a nawet wśród polskich publikacji. Na przełomie roku 2004 i 2005, w okresie przygotowań do 60. rocznicy wyzwolenia Auschwitz, rozpoczęto w Polsce społeczno-rządową akcję przeciwko fałszowaniu historii o sprawcach zbrodni w nazistowskich obozach, a wiosną 2006 roku - kampanię na rzecz zmiany przez UNESCO oficjalnej nazwy obozu na "Były Niemiecki Nazistowski Obóz Koncentracyjny Auschwitz-Birkenau". 27 czerwca 2007 r Komitet Światowego Dziedzictwa UNESCO obradujący w Nowej Zelandii podjął decyzję o zmianie nazwy byłego obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau we wpisie na listę Światowego Dziedzictwa. Zgodnie z propozycją przedstawioną wspólnie przez Polskę i Izrael, od 27 czerwca 2007 r. oficjalna nazwa wpisanego na listę miejsca to: Auschwitz-Birkenau. Niemiecki nazistowski obóz koncentracyjny i zagłady (1940-1945)." poucz się sieroto trochę i pomyśl, zanim coś napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gabiene coś dla ciebie z aktualności 07.04.08, 00:39 Francja. Sprofanowano groby muzułmanów mk 2008-04-06, ostatnia aktualizacja 2008-04-06 22:31 148 muzułmańskich grobów sprofanowano na cmentarzu wojskowym koło Arras w północnej Francji. Prezydent Nicolas Sarkozy potępił ten "ohydny akt rasizmu uderzający w pamięć walczących w I wojnie światowej". Według prokuratury wandale umieścili na grobach napisy "uderzające w islam i francuską minister sprawiedliwości Rachidę Dati o marokańsko-algierskim pochodzeniu". Odpowiedz Link Zgłoś
mathieu13006fr Re: coś dla ciebie z aktualności 07.04.08, 14:35 gabiene napisał: > Francja. Sprofanowano groby muzułmanów Co jakis czas profaowane sa tutaj rozne cmentarze. Najczesciej sa to cmentarze albo dzielnice cmentarzy, z grobami zydowskimi. Tym razem to groby muzulmanskie Wiesz GABIENE, ja nie bede dyskutowac na poziomie Twoim czyli poziomie Chruszczowa : 'a u was biją murzynow' Po 2e, jesli juz mamy mowic o profanacjach cmentarzy we Francji, to gwoli wyjasnienia 1- ile bylo przypadkow profanacji grobow czy pomnikow zolnierzy rosyjskich czy z armii b.ZSRR na terytorium Polski po 1989 roku 2- kto profanuje groby we FR. Jak pokazaly dotychzasowe sledztwa w podobnych koszmarnych sprawach, za tym ZAWSZE stoi Front National Jean-Marie Le Pen'a JM Le Pen, kurdupel ktory wzbogacil sie na handlu plytami z marszami hitlerowskimi i przemowieniami Adolfa Hitlera. OSOBISTY PRZYJACIEL PAPIEZA WOJTYLY ktory tego kryminaliste przyjmowal na herbatkach podobnie jak Pinocheta ludobojce JM Le Pen, oficjalnie i wielokrotnie potepiony przez tutejszy kosciol-kat, znalazl schronienie glownie u lefebrystow czyli parafrazujac, u radiomaryjnego skrzydla tego, co tu z kosciola sier jeszcze ostalo Polecam refleksji. Jak to jest ze wszystko co parszywe, te wszystkie hieny cmentarne, ci ludobojcy, piewcy nazizmu, antysemici (zydzi i arabowie sa wszak semitami) - wzszystko to ma ZAWSZE w podtekscie blizszym lub dlaszym, firme kosciol-kat i JP2 Odpowiedz Link Zgłoś
bob_arctor Niemieccy kolaże stracili trenera 05.04.08, 21:29 Tak właśnie napisane było słowo "kolarze" w tytule materiału Gazety Wyborczej 05.04.2008 o godzinie 21.23. Oraz wcześniej a także później, przy dobrych wiatrach do niedzieli wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczy_don_pedro Nie jesteście odpowiedzialni za winy przodków 05.04.08, 22:24 WAM nie ma czego wybaczać. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Jak zwykle 05.04.08, 22:53 Jak zwykle gazeta.pl sciemnia. Tekst jest troche inny. Ma inna tonalnosc. Ale tak samo bezsensowny jak i inne poczynania 'Memorialu" w ostatnich latach. A tekst jest wlasnie poparciem dla nich. Zreszta ze rozumiem, jak w koncu tekstu jest napisane ze caly zespol "Nowej gazety" (nie wiem od kiedy jest opozycyjna... Bo co w nej opozycyjnego?) wspolne popera apel o (niewiadomo co, bo powtarzam nie zrozumialem o co chodzi w tekscie). A pracuja w nim obywateli Ukrainy, Gruzii, Armenii, Belorussii. Wiec oni wszystcy razem popieraja. Znaczy wszystcy razem nareszcie przyjmuja nasza wspolna przeszlosc! W tekscie "А все мы, жители России, Украины и Белоруссии, граждане всего бывшего СССР, считали почти 50 лет, что преступление в Катыни совершили немецкие фашисты. Такой была политика руководства СССР." Mowa jest nie tylko o Rosji! www.novayagazeta.ru/data/2008/23/29.html Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Panowie ... 07.04.08, 00:51 Zwracam sie do tych z Was, ktorzy usiluja podejmowac jakas dyskusje z nimi. Naprawde nie warto. Cieszmy sie, ze utracili 2/3 swojej strefy wplywow. Ze przestali sie liczyc jako mocarstwo. Spytajcie Rodzicow, jak kiedys bylo. A teraz ? Smieszny kraik. Odpowiedz Link Zgłoś