Dodaj do ulubionych

Wisława Szymborska o Leninie (z wiersza "Lenin")

07.04.08, 18:55
Wisława Szymborska - Lenin

Że w bój poprowadził krzywdzonych,
że trwałość zwycięstwu nadał,
dla nadchodzących epok
stawiając mocny fundament -
grób, w którym leżał ten
nowego człowieczeństwa Adam,
wieńczony będzie kwiatami
z nieznanych dziś jeszcze planet.

Obserwuj wątek
    • alsheri Re: Wisława Szymborska o Leninie (z wiersza "Leni 07.04.08, 19:42
      Masz jeszcze coś równie ciekawego do napisania? Widać, że nie bardzo wiesz jak "dosr..", skoro przywołujesz tak stary wiersz Szymborskiej. Poczytaj sobie Broniewskiego lub Jasieńskiego i podziel się z nami "kolejnymi" odkryciami miłości do socjalizmu w polskiej poezji.

Jak to dobrze, że Ci którzy nie gardzą wykształciuchami, potrafią zrozumieć ludzkie przemiany i ślepe miłości.
      • bydlo_prof_wb Kolejny autorytecik zagrożony? 07.04.08, 20:07
        Wierszy pani poetki kiepskich jak buty szewca Rozpędka nie brakuje, jest ich na
        kopy. Pisane na zamówienie piewców czasów chorążego pokoju i nauczyciela narodów
        J.W. Stalina, którego Szymborska musiała być gorącą orędowniczką. Skoro już Ci
        się przejadły, to sięgnijmy do innej szufladki naszej znakomitości Noblowej.

Szymborska z garstką podobnych jej krakowskich intelektualistów domagała się
        przyspieszenia wykonania wyroków śmierci na krakowskich księżach, których
        komuniści kłamliwie oskarżyli o pracę dla obcego wywiadu

Więcej dla bardziej dociekliwych tutaj:

www.polonica.net/Szymborska_zabic_ksiezy.htm
        Takie to te nasze skarby narodowe już są, pracowicie nadymane do rangi
        autorytetów przez media...

Michnik jest manipulatorem. To człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny
        (Zbigniew Herbert)
        • alsheri Re: Kolejny autorytecik zagrożony? 07.04.08, 20:28
          Nie, jej autorytet nie jest zagrożony. Na pewno nie przez to, co wyżej. Przeczytałem tekst, do którego link podałaś i nigdzie nie wyczytałem w rezolucji tego o czym piszesz (zarówno Ty, jak i jego autor). Sam artykuł dr. Stanisława Krajskiego uważam za wulgarny i naciągany. Nie bardzo rozumiem, jak człowiek piszący do katolickiej prasy, może używać inwektyw i takiego tonu wypowiedzi. Sofizmaty użyte w tekście są na niskim poziomie.

Zdecydowanie mnie nie przekonałeś do niczego.
          • bydlo_prof_wb Oczywiście że nie jest zagrożony... 07.04.08, 20:59
            Zdecydowanie nigdy nim nie była a wręcz przeciwnie wielokrotnie zasługiwała na
            pogardę. Wierszy wychwalających stalinizm ma na swym sumieniu bez liku, niektóre
            zupełnie żenujące. No ale jak ktoś się zaprze to i udowodnić mu że 2 i 2 to
            cztery nie poradzi. Tak więc trzymaj się swego, przynajmniej na opinię
            twardogłowego zasłużysz sobie (kiedyś to się mówiło zakuty łeb) i nie popuszczaj
            choćby tam nie wiem co.
            Mam dla Ciebie rezerwowy temacik. Ostatnio odkopano różne tam patriotycznie
            brzmiące wypowiedzi Kuronia też z czasów chorążego pokoju z którym Kuroń jako
            trockista nie do końca się zgadzał (no chyba że w kwestii wzięcia "za twarz").
            Ale miał też piękną wypowiedź o Lwowie w której wyraził radość że "ja Polak ze
            Lwowa dumny jestem z tego że Lwów jest znów miastem ukraińskim" (wypowiedź z
            roku 1995 bodaj). Jak to się ma do skazania Giertycha za pomówienie Kuronia o
            zdradę?

(Zbigniew Herbert)
            • alsheri Re: Oczywiście że nie jest zagrożony... 07.04.08, 21:27
              bydlo_prof_wb napisał:

> Zdecydowanie nigdy nim nie była a wręcz przeciwnie wielokrotnie zasługiwała na
              > pogardę.

To Twoja opinia, mi nie chce się z nią polemizować.

> Wierszy wychwalających stalinizm ma na swym sumieniu bez liku, >niektór
              > e
              > zupełnie żenujące.

Jak się to ma do całej sprawy?

No ale jak ktoś się zaprze to i udowodnić mu że 2 i 2 to
              > cztery nie poradzi. Tak więc trzymaj się swego, przynajmniej na opinię
              > twardogłowego zasłużysz sobie (kiedyś to się mówiło zakuty łeb) i nie popuszcza
              > j
              > choćby tam nie wiem co.

Jak na razie nie podałeś żadnego argumentu oprócz Twojego "widzi-mi-się". Z tym także nie mam zamiaru polemizować

> Mam dla Ciebie rezerwowy temacik.

Naprawdę uważasz, że chcę rozmawiać z TOBĄ na każdy temat?

Jeżeli chcesz coś napisać na temat Szymborskiej to proszę, z chęcią przeczytam.
              Do tej pory powtarzasz tylko to, że chwilowo była zafascynowana socjalizmem. Jak już pisałem, nie była ona jedyną poetką która dała się zwieść i nie jest to argument, który pozwalałby Ci kwestionować jej autorytet. Masz jakiś inny? Mam tylko nadzieję, że nie będzie to coś w stylu tego artykułu, z którego nie wynika nic.
              • bydlo_prof_wb [...] dała się zwieść 07.04.08, 22:30
                No i dla mnie to wystarczający powód, tym bardziej że bez śladu przeprosin i
                skruchy, a wręcz przeciwnie z butą. Ja, gdy miałem 14 lat wiedziałem już że
                stalinizm to zło wcielone, mimo iż aż takiego dostępu do wiedzy jaki miała
                Szymborska nie miałem. To co nazywasz "dała się zwieść" jest zwyczajnym
                zakłamaniem i oportunizmem godnym pogardy. Takie i podobnie brzmiące w tym tonie
                poglądy wyraża do dziś z którymi trudno się identyfikować. Nie jest to chyba
                wynik ograniczoności w pojmowaniu rzeczy. Są jej apologeci, są bezwzględni
                krytycy postawy moralnej, także odmawiający jej nawet talentu. Jej postawa wobec
                ataków na bpa Kaczmarka była tak obrzydliwa, że mądremu powinno być dość. Mnie
                aż nadto...

(Zbigniew Herbert)
                • klara551 Re: [...] dała się zwieść 07.04.08, 23:48
                  No tak Szymborska nie miała prawa w młodości do głupoty rocznik 1923/stalinizm
                  skończył się ze śmiercią Josifa Wisarionowicza/,a co powiesz o tych którzy jak
                  Jaruzelski,Cyrankiewicz,Kociołek i całe mnóstwo pieczeniarzy przez całe lata/do
                  upadku komuny/wisieli u żłobu?Ponoć tylko świnia nie zmienia poglądów,a
                  Szymborska zmieniła!A jak w tym świetle nazwiesz tych wyżej wymienionych?
                • klara551 Re: [...] dała się zwieść 07.04.08, 23:58
                  Jak rozumiem w 1953 miałeś przynajmniej 14 lat i 1956/Poznań/ już organizowałeś
                  opozycję,w 1968 byłeś już po studiach,lub kilkuletnim pracownikiem i dzielnie
                  stawiałeś odpór rozgrywkom wewnątrz partyjnym.W 1976,78, 80 byłeś w czołówce
                  opozycji,biorąc w d....siedząc w pierdlu itd.Pochwal się opozycyjnymi
                  osiągnięciami,udowodnij jak dzielnie walczyłeś z komuną,jak nie dałeś się uwieść
                  no i na koniec -jak nikt nie docenia Twojej walki.Może porównamy Twoje wyczyny z
                  błędami Szymborskiej?
                  • bydlo_prof_wb Kiepsko u Ciebie z rozumieniem 08.04.08, 18:16
                    Kiepsko też bardzo widzę oceniasz Szymborską skoro ta wcale poglądów nie
                    zmieniła, bo niby na jakiej podstawie tak sądzić? Myślisz zaliczyć ją do
                    nierogacizny, coś tak podobnie jak mnie zaliczył Bartoszewski? No to odkrywcze
                    jest i muszę to sobie przemyśleć. W każdym razie przyjemnie jest z noblistką być
                    w podobnej sytuacji...

(Zbigniew Herbert)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka