przyladek.dobrej.nadziei 26.05.08, 07:08 Koledzy. Niech nas nie chcą, skończą tak, jak z Amerykanie z wizami. Jak zniosą zakaz pracy, to już nikt nie będzie chciał tam jechać. Wprost przeciwnie, to Niemcy będą się pchali u nas do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1zorro Re: Europopyt na Polaka 26.05.08, 07:21 Niemcy nie chca, bo bezrobocie prawie 10 % a i leni z bylego DDR tez by bylo ciezej do roboty zagonic....A poza tym ceny za uslugi jakie maja dla rzemieslnikow sa tak wysrubowane, ze kazdy rzemieslni z Polski byly niebezpieczna konkurencja. 40 Euro za godzine dla malarza, 65 Eur0 dla stolarza to lekka przesada? Odpowiedz Link Zgłoś
jakubowska100 PO PROSTu róbmy swoje 26.05.08, 09:37 a i tak każdu z nas dojdzie do tego czego bardzo chce. Ciężką pracą. Niemcy nas nie chcą? hmm jakoś nie zauważyłem - w Warszawie cały czas poszukują ludzi na uniwersytecie do pracy i nikt się tam nie pcha, więc są w kropce. Róbmy swoje, róbmy to z wiarą i pasją i nikt nam tego nie odbierze, a dojdziemy do wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
udtudtudt Re: Europopyt na Polaka 26.05.08, 07:24 "Tylko w Wielkiej Brytanii (9 proc. imigrantów) Polacy dostali nieco gorsze oceny na tle dobrze zintegrowanych przybyszów z dawnego imperium (Indii, Pakistanu, Bangladeszu)." A z kim są te narody zintegrowane? Ze sobą chyba? Był autor w UK, czy napisał ten artykuł rano w drodze do pracy na kolanie? po wizycie w uk mozna zmienić zdanie na temat wielokulturowośi. Jak 16 letnia dziewczyna bez męża jest uznawana przez pakistańczykow za starą pannę !! Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Europopyt na Polaka 26.05.08, 07:29 udtudtudt napisał: > "Tylko w Wielkiej Brytanii (9 proc. imigrantów) Polacy dostali nieco > gorsze oceny na tle dobrze zintegrowanych przybyszów z dawnego > imperium (Indii, Pakistanu, Bangladeszu)." A z kim są te narody > zintegrowane? Ze sobą chyba? Był autor w UK, czy napisał ten artykuł > rano w drodze do pracy na kolanie? po wizycie w uk mozna zmienić > zdanie na temat wielokulturowośi. Jak 16 letnia dziewczyna bez męża > jest uznawana przez pakistańczykow za starą pannę !! Teraz rozumiem, dlaczego Brytyjczycy tak długo tam siedzieli :) Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Europopyt na Polaka 26.05.08, 08:34 Hindusi i Pakistanczycy przyjezdzaja z dawnych kolonii brytyjskich wiec nic dziwnego, ze sa Brytyjczykom znacznie blizsi kulturowo niz ludzie z Europy kontynentalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
olek_01 Re: Europopyt na Polaka 26.05.08, 10:18 udtudtudt - dawaj mi 18 letnią starą panne z Pakistanu ;-) wezmę chętnie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Europopyt na Polaka 26.05.08, 10:47 Przez wszystkich pakistańczyków 16 latka jest uważana za starą pannę? Chyba chodzi o jakąś b. ortodoksyjną grupę... Pozatem wydaje mi się, że mylisz asymilację z integracją, a to spora różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
goopee Co to za naglowek? Pijani jestescie? 26.05.08, 07:28 "Międzynarodowy sondaż "Gazety". Francuzi, Anglicy i NIEMCY dobrze oceniają imigrantów z Polski. Już tylko NIEMCY nie chcą, i to bardzo, Polaków na swoim rynku pracy" Ej, no to zastanowcie sie, albo - albo.. Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Co to za naglowek? Pijani jestescie? 26.05.08, 07:30 goopee napisał: > "Międzynarodowy sondaż "Gazety". Francuzi, Anglicy i NIEMCY dobrze oceniają > imigrantów z Polski. Już tylko NIEMCY nie chcą, i to bardzo, Polaków na swoim > rynku pracy" > Ej, no to zastanowcie sie, albo - albo.. Niemcy nas lubią ale na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Co to za naglowek? Pijani jestescie? 26.05.08, 07:43 bo taniej....Ale sie skonczy. Za dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
arek47 Re: Nie chcialbym byc polskim emerytem ! Kto to za 26.05.08, 18:43 placi ten potworny skok cen na uskugi ? Przy okolo 1500 Zl emerytury ? Przy rewaloryzacji 6 % ? Kto sie w kraju cieszy z tych cen w Niemczech ? 40 Euro za godzine pracy rzemiochy ? Emeryt..do roboty !! Stac na parkingach, pracowac na lewo, az do usranej smierci !!! Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Jak maturę zdałeś? 26.05.08, 10:00 goopee napisał: > "Międzynarodowy sondaż "Gazety". Francuzi, Anglicy i NIEMCY > dobrze oceniają imigrantów z Polski. Już tylko NIEMCY nie chcą, > i to bardzo, Polaków na swoim rynku pracy" > Ej, no to zastanowcie sie, albo - albo.. Nie "albo albo", bo jedno nie wyklucza drugiego! Odpowiedz Link Zgłoś
mozart A ch. ak im w smak! 26.05.08, 07:44 Niemiaszki same mi chcialy dac robote, z pocalowaniem w doope wlacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gibki Re: A ch. ak im w smak! 26.05.08, 07:57 ale pewnie stwierdziłeś p.i.erdolę nie robię i dalej grzebiesz codziennie rano po śmietnikach Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: A ch. ak im w smak! 26.05.08, 10:49 mozart napisała: > Niemiaszki same mi chcialy dac robote, z pocalowaniem w doope wlacznie. prawdziwy z ciebie bohater narodowy! Odpowiedz Link Zgłoś
ich_sehe_tote_menschen i co? 26.05.08, 15:54 ... domyślam się że "robota z pocałowaniem w doopę" to w branży - że tak powiem - "erotycznej". Słusznie że nie brałeś(aś). Prostytucja to nic dobrego... Odpowiedz Link Zgłoś
stix Praca dla Niemca = wstyd i hańba dla Polaka. 26.05.08, 08:11 Trzeba zakazać Polakom pracy w Niemczech w trybie natychmiastowym. Honor jest rzeczą najważniejszą. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa W jaki sposób wyegzekwujesz taki zakaz? 26.05.08, 08:43 Zwłaszcza w Unii Europejskiej, gdzie obowiązuje swobodny przepływ osób, towarów i usług? he he he Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Praca dla Niemca = wstyd i hańba dla Polaka. 26.05.08, 09:36 W późnym średniowieczu polska szlachta uchwaliła prawo o "zakazie parania się łokciem i miarką" przez szlachcica. Ku temu znowu idzie? Odpowiedz Link Zgłoś
eye-witness Re: Praca dla Niemca = wstyd i hańba dla Polaka. 26.05.08, 09:43 Stix, nie masz pojecia o czym piszesz! Honor? Wiekszosc Polakow nie ma pojecia co to znaczy, caly swiat sie z nas smieje, ale tacy jak ty nic nie rozumieja i dalej siedza w bagnie! Wstyd to dawac sie wykorzystywac przez wlasnych rodakow, PATRIOTOW! Pewnie pracujesz od rana do nocy i zarabiasz marne grosze, co? Albo sam zatrudniasz ludzi za 600 zl! To jest wstyd. Pracuje w Niemczech, skonczylem tu studia, awansuje, zarabiam dobrze i smiac mi sie chce, jak czytam takie zasciankowe, ograniczone komenty, jak twoj. Proponuje, zeby jeszcze granice pozamykac, paszporty pozabierac, wtedy Polaczek bedzie dumny! Ino smiech! Odpowiedz Link Zgłoś
propagandhi Re: Praca dla Niemca = wstyd i hańba dla Polaka. 26.05.08, 09:48 to jestes wyjatkiem, bo 95% Polakow pracujacych w niemczech to dobrowolni robotnicy przymusowi Odpowiedz Link Zgłoś
hintaro_aono Re: Praca dla Niemca = wstyd i hańba dla Polaka. 26.05.08, 10:58 jak moga byc dobrowolni robotnicy przymusowi albo dobrowolni albo przymusowi :) i skad Ty masz takie dane ze 95% to owi przymusowi robotnicy sondaz zrobiles haha :) stek bzdur Odpowiedz Link Zgłoś
eye-witness Re: Praca dla Niemca = wstyd i hańba dla Polaka. 26.05.08, 11:04 Skad wiesz, ze 95%? Znam calkiem sporo Polakow, pracujacych w niemieckich firmach, legalnie i za godziwe pieniadze. Nie twierdze, ze Niemcy nas kochaja, co to, to nie, gdyby mogli, postawiliby nas wszystkich pod murem, ale sa tez tacy, ktorzy odbili sie od przeszlosci i chetnie daja szanse tym, ktorzy umieja o swoje walczyc i cos potrafia, poza wiecznym jojczeniem, jacy to Polacy sa biedni i wciaz tacy przesladowani, oj, oj. Z drugiej strony, dlaczego nikt nie zastanowi sie, dlaczego taki Polak woli wyjechac i pracowac na czarno, niz zostac w kraju. Moze dlatego, ze w Polsce musial codziennie zastanawiac sie, jak przezyc, co? Nikt dla przyjemnosci nie sprzata kibli. Jak czytam komentarze pod tego typu artykulami, widze, jak Polacy sa wsciekli, wiecznie piane tocza, nic im nie pasuje, wciaz czegos zazdroszcza, ale tylka nie rusza, zeby cos ze swoim zyciem zrobic. Lepiej jeczec i narzekac. Odpowiedz Link Zgłoś
stix Ja wiem co to jest honor. 26.05.08, 10:01 Nie myję garnków u obcych. Są rzeczy ważniejsze od pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
eye-witness Re: Ja wiem co to jest honor. 26.05.08, 10:57 Ja rowniez nie myje garnkow u obcych i tez uwazam, ze sa sprawy wazniejsze od pieniedzy. Ale jesli mozna robic cos, co sie robic chce, a czego Polska nam nie daje, nie widze problemu, zeby z tego skorzystac. Polecam wytrzec piane z buziaka i otworzyc sie troche, poniewaz myslenie w stylu - guzik znacze, guzik mam, ale jestem patriota, jest delikatnie mowiac smieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
hintaro_aono Re: Ja wiem co to jest honor. 26.05.08, 11:03 a co to za roznica gdzie kto myje garnki przeciez ktos to musi robic praca nie hanbi! obojetnie czy w polsce czy gdzie indziej z jedna zasadnicza roznica w polsce dostane z łaska te pieniadze i bede sie zastanawial jak do konca miesiaca przetrwac a tak to chociaz na wakacje pojade na Kanary :) wszyscy by chcieli zaraz na zajebistych posadkach siedziec i brudnej roboty sie nie wezma... Odpowiedz Link Zgłoś
eye-witness Re: Ja wiem co to jest honor. 26.05.08, 11:06 o, wlasnie o to chodzi. od razu pieniazki, najlepiej za nic. raczke po to, co nie jego, Polak potrafi wyciagac... Odpowiedz Link Zgłoś
hintaro_aono Re: Ja wiem co to jest honor. 26.05.08, 11:11 eye-witness napisała: > o, wlasnie o to chodzi. od razu pieniazki, najlepiej za nic. raczke po to, co > nie jego, Polak potrafi wyciagac... godziwe pieniazki do zycia potrzebne niestety tak jest skonstruowany ten swiat moga byc one dla Ciebie niewazne ale bez nich nie jestes w stanie zyc Odpowiedz Link Zgłoś
eye-witness Re: Ja wiem co to jest honor. 26.05.08, 11:36 Dla mnie pieniadze sa wazne, jak wiele innych spraw. Chodzi o to, ze przyjezdza taka Polka, ktora nie mowi ani po niemiecku, ani po angielsku, po polsku tez srednio jej idzie (gdzie ta duma? nie wstyd to we wlasnym jezyku ojczystym nie potrafic wyslowic sie?;-)) i od razu chcialaby dostawac 20 euro na godzine, sprzatajac u Polakow, u Niemca pracy nie dostanie. Od razu chcialaby byc prezesem, tak za darmo, bo len w tylku siedzi, zeby zrobic cos wiecej. W sobote zas skoczy na polskie dicso, obciagnie Turasowi za kilka dodatkowych euraczy i jest DAMA. Sorry, ale tak to niestety czesto wyglada, no ale przeciez, my mamy swoje dume, ojjjj tak!;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
praktyczna Re: Ja wiem co to jest honor. 26.05.08, 11:20 Juz samo pojecie "mycie garnkow u obcych" jest dla mnie smieszne. Tylko "honorny Polak" uwaza, ze praca typu "mycie garnkow" czy "wycieranie staruchom tylkow" jest czyms uwlaczajacym .. Uwlaczajace jest wyciaganie lapy po nieswoje i zycie na czyjs koszt oraz argumentowanie "dla 1000 zl nie oplaca mi sie wstawac". Szlag moze czlowieka trafic ... wstawac sie nie oplaca ale zazdroscic sasiadom, ze maja kase auta i wyjezdzaja na urlopy to a jakze .. chetnie.. Wiecznie narzekac, winic cala okolice za niepowodzenia i leniwie siedziec na lawce malkontencko marudzac o na wszystko to honorowo jak cholera .. Ale przeciez to niehonorowe szanowac kogos kto pracuje by zarobic na swoje utrzymanie. Lepiej czekac na lawce w parku na Irlandie.. Odpowiedz Link Zgłoś
stix Matka jest chora, a Ty ją opuszczasz...Wstyd... 26.05.08, 11:52 Polska potrzebuje pomocy, skutecznych programów naprawczych, nowych polityków, a Ty sobie uciekasz i wysługujesz się obcym. Wstyd i hańba. Odpowiedz Link Zgłoś
hintaro_aono Re: Matka jest chora, a Ty ją opuszczasz...Wstyd. 26.05.08, 11:55 wlasnie po to ludzie wyjechali by sie tez czegos nauczyc, by nie powtarzac tych samych bledow i nie kopiowac tego samego, my jako kraj mamy wielka szanse tylko tego nie zaprzepascmy, nie martw sie czesc wroci troche zmieniona ale to chyba wyjdzie na dobre szczepionki nam sie przydadza :) Odpowiedz Link Zgłoś
eye-witness Re: Ja wiem co to jest honor. 26.05.08, 11:09 I jeszcze cos. Niemcy i spolka traktuja nas tak, jak my traktujemy Rosjan, Ukraincow, itd. Jak my nimi pomiatamy, to jest OK, ale jak nas ktos wykorzystuje, to od razu szabelka w dlon i bawimy sie w Soplicowo, ha ha!;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
hintaro_aono Re: Ja wiem co to jest honor. 26.05.08, 11:13 eye-witness napisała: > I jeszcze cos. Niemcy i spolka traktuja nas tak, jak my traktujemy Rosjan, > Ukraincow, itd. Jak my nimi pomiatamy, to jest OK, ale jak nas ktos > wykorzystuje, to od razu szabelka w dlon i bawimy sie w Soplicowo, ha ha!;-))) wszystkich sasiadow tak traktujemy bo w nas jest duma :) i jestesmy honorowi powinnismy wprowadzic honorowa smierc jak u japonczykow :) Odpowiedz Link Zgłoś
eye-witness Re: Ja wiem co to jest honor. 26.05.08, 11:31 tiaaa, duuuuma;-))) Polacy maja nieco wypaczone pojecie dumy;) Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Niemcy maja racje, jak zawsze. 26.05.08, 20:19 Aktualnie w Niemczech jest ok. 3,5 miliona bezrobotnych, ok. 2 milionow pracuje w systemie za 1,- Euro na godzine, ok. 2,3 miliona pracuje w systemie Zeitarbeit czesto za stawke 7,34 Euro na godzine brutto, lacznie ok. 6 milionow pracujacych zarabia 5 Euro netto na godzine i w tej sytuacji mieliby jeszcze szeroko otwierac rynek pracy dla innych. Jesliby przyjac, ze w tej liczbie bezrobotnych jest 1 milion, ktorych juz nikt i nigdzie nie zatrudni ( uzaleznieni od plynow zawierajacych alkohol, chorzy, uposledzeni umyslowo itp. ) to reszta jest gotowa wyuczyc sie nowego zawodu i zarabiac i to jak najwiecej. Braki sily roboczej na lokalnych rynkach wsstepuja od zawsze jednak generalnie nikogo nie brak, sa regiony , gdzie okresowo bezrobocia doswiadczaja ,, lekarze, inzynierowie, informatycy gdyz nie kazdy moze rzucic wszystko i jechac za praca 400 km dalej i tak jezdzic co pol roku jak tulacz bez swej malej ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Praca dla Niemca = wstyd i hańba dla Polaka. 26.05.08, 10:51 stix napisał: > Trzeba zakazać Polakom pracy w Niemczech w trybie natychmiastowym. Honor jest > rzeczą najważniejszą. tak tak: Wróg, Horror i Ostra schiza! Odpowiedz Link Zgłoś
f_a_k_y Europopyt na Polaka 26.05.08, 08:15 >>> dobrze zintegrowanych przybyszów z dawnego imperium (Indii, Pakistanu, Bangladeszu).>>> Sa zorganizowani w temacie benefitow i innych socjalnych gadzetow:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
zibuumgo Polak nwet samochodu nie umie prowadzić! 26.05.08, 08:32 Większość polaków nie umie prowadzić samochodu . Jeżdzą jak debile . Brak poszanowania życia i prawa do życia dla innych. Polacy w ostatnich latach zwariowali. Dobrobyt im odbił i nie wiedzą już w jaki sposób się pokazać. Odpowiedz Link Zgłoś
zibuumgo Bravo Niemcy! 26.05.08, 08:26 Mają racje polak tylko kradnie i oszukuje , chleje wódkę i jest nie najlepiej pachnący , bo się nie myje i nie pierze ciuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
ciass No niewolnicy pakować tobołki i do kieratu. 26.05.08, 08:32 Europa łaskawie zgadza się na to aby posprzątać im toalety, umyć naczynia i odetkać rury. Zaczynam wierzyć , że jestesmy narodem wybranym. Tyle , że do posługi innym za miske kaszy. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Biorę pracę za połowę pensji 26.05.08, 09:54 ciass napisała: > Europa łaskawie zgadza się na to aby posprzątać im toalety, umyć > naczynia i ...i robić badania w nanotechnologii. Jako doktorant otrzymam połowę tego, co dostaje niemiecki doktor, ale to wystarczy na utrzymanie rodziny, bo to więcej, niż otrzymuje polski doktor. Plus będę mieszkać wśród ludzi, którzy nie ciągną żydów za pejsy i nie plują na parady gejów. > odetkać rury. Tego ci chyba brakuje ;) > Zaczynam wierzyć, że jestesmy narodem > wybranym. Tyle, że do posługi innym za miske kaszy. Kaszy w Niemczech nie jedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
ciass O tak Niemcy to pacyfiści. 26.05.08, 10:04 Jesteś mniej zdolny od Niemca? Pracujesz o połowe gorzej?Raczej masz połowe jego ambicji. Bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
majkelos13 Re: O tak Niemcy to pacyfiści. 26.05.08, 10:31 Szkole to chyba widzialas na obrazku. Jak dziala szkolnictwo akademickie chyba nie masz takze zbytniego pojecia. Polecam wygoglowac roznice miedzy doktorem a doktorantem. Druga sprawa, pokaz mi jakies polskie autorytety w dziedzinach naukowych znane na calym swiecie. Tylko nie mow o Skolodowskiej-Curie ani o Koperniku. Wystarczy spojrzec gdzie w lidze swiatowej jest nasze szkolnictwo, a dopiero potem oceniac mozliwosci jakie ma czlowiek doktoryzujac sie w innym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
ciass Drogi emigrancie! Zasmuca mnie Twój oportunizm. 26.05.08, 11:03 Powinieneś poszerzyć swoje horyzonty bo cię zadepczą na tej emigracji. Głowa do góry. Nie jesteś nikim a przynajmniej nie musisz nim być. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Biorę pracę za połowę pensji 26.05.08, 10:07 Niemcy czy Francuzi.Sa bardzo nastawieni narodowo.Bez wzgledu co slyszy sie w mediach.Ten sam Francuz czy Niemiec wystepujacy oficjalnie(nawet posrod znajomych) powie ze jest za wszelkimi formami rownouprawnienia i przeciw dyskryminacji.Zmienia sie to we wlasnym domu czy posrod swoich (naprawde znajomych)ktorych sie dobrze zna.Mowi odwrotnosc tego.Jest rasista,jest ksenofobem itd..... Zaklamanie jest straszne.Ale to jest moda.Moda na oficjalna poprawnosc polityczna.My juz to przezywalismy.Za PRL.Oficjalnie bylo OK.W domu czy posrod znajomych-bylo inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
propagandhi Re: Biorę pracę za połowę pensji 26.05.08, 10:49 a co jestes zydem i gejem? Odpowiedz Link Zgłoś
praktyczna Re: Biorę pracę za połowę pensji 26.05.08, 11:26 propagandhi napisał: > a co jestes zydem i gejem? to wszystko co zrozumiales z powyzszej wypowiedzi? faktycznie jestescie zaprogramowani na wybiorcze slowa .. jak zobaczysz Zyd albo gej to juz mozna po kims pojechac prawda ? Nie lapiesz niuansu, ze nawet gdyby nim byl to ten fakt "przynaleznosci" nie zmienia jego wartosci jako czlowiek, naukowec, wspolobywatel .. przynajmniej dla (dzieki Bogu) wiekszosci ludzi, do ktorych sie szczesliwie zaliczam .. Odpowiedz Link Zgłoś
propagandhi Re: Biorę pracę za połowę pensji 26.05.08, 14:26 naprawde rozbawilas mnie. znam duzo ludzi takich jak ty, co uwazaja sie za lepszych od innych, za wyksztalconych a tak naprawde sa poprostu oszolomami, ktorzy w dyskusji nie maja nic do powiedzenia poza jakimis banałami. nigdzie nie napisalem ze cos zmienia jego wartosc jako czlowieka ale pisanie ze wyjezdza bo tam sie nie ciagnie zydow za pejsy jest dla mnie smieszne. co to w ogole za tlumaczenie? pomijajac fakt ze to ogromna manipulacja i uogolnienie. gardze takimi ludzmi bo oni sa tak zakompleksieni, ze za granica beda gadac kazda glupote byle tylko ponajezdzac na polske i przypodobac sie niemcom. a to juz jest dzialanie na nasza szkode. Odpowiedz Link Zgłoś
praktyczna Re: Biorę pracę za połowę pensji 26.05.08, 15:16 propagandhi napisał: > naprawde rozbawilas mnie. znam duzo ludzi takich jak ty, co uwazaja sie za leps > zych od innych, za wyksztalconych a tak naprawde sa poprostu oszolomami, ktorzy > w dyskusji nie maja nic do powiedzenia poza jakimis banałami. > nigdzie nie napisalem ze cos zmienia jego wartosc jako czlowieka ale pisanie ze > wyjezdza bo tam sie nie ciagnie zydow za pejsy jest dla mnie smieszne. co to w > ogole za tlumaczenie? pomijajac fakt ze to ogromna manipulacja i uogolnienie. > gardze takimi ludzmi bo oni sa tak zakompleksieni, ze za granica beda gadac kaz > da glupote byle tylko ponajezdzac na polske i przypodobac sie niemcom. a to juz > jest dzialanie na nasza szkode. Wiesz Kotus .. czytanie ulatwia zycie ..czytanie ze zrozumieniem - nie do zaplacenia :P pozwolisz, ze zacytuje Lmblmb Biorę pracę za połowę pensji lmblmb 26.05.08, 09:54 Odpowiedz cytując Odpowiedz ciass napisała: > Europa łaskawie zgadza się na to aby posprzątać im toalety, umyć > naczynia i ...i robić badania w nanotechnologii. Jako doktorant otrzymam połowę tego, co dostaje niemiecki doktor, ale to wystarczy na utrzymanie rodziny, bo to więcej, niż otrzymuje polski doktor. Plus będę mieszkać wśród ludzi, którzy nie ciągną żydów za pejsy i nie plują na parady gejów.(...) Pozwol, ze Ci wytlumacze co autor chcial przez to powiedziec .. wyjezdza z powodow naukowych natomaist DODATKOWA atrakcja jest zamieszkanie wsrod ludzi, ktorzy nie ciagaja zydow na pejsy .. Nigdzie nie pisze, ze wyjezdza dlatego bo TAM nie ciagaja ;P Uwazam, za pocieszne wyzywanie mnie od oszolomow nie majacych nic w temacie do powiedzienia przez kogos kto zadaje pytanie "jestes gejem czy zydem" ... Pytanie jest faktycznie w temacie i argumentem powala praktycznie ... kazdego :P Odpowiedz Link Zgłoś
propagandhi Re: Biorę pracę za połowę pensji 26.05.08, 15:49 ale ja glupi i niekulturalny. poza tym jak cytujesz to cytuj dokladnie, w moim pytaniu bylo "i" a nie "czy". taki maly niuans. znowu uwazasz sie za lepsza bo zadalem takie pytanie. co ci sie w nim nie podoba? jest nie ladne? za bardzo konkretne? ja naprawde nie uwazam nikogo za gorszego tylko jestem ciekawy. jezeli dla kogos jest to argumentem, i to nie wazne czy pierwszym czy drugorzednym, to jestem ciekaw czy to dotyczy go osobiscie. bo jezeli tak to jestem w stanie to zrozumiec, ale jezeli nie to jest to nic innego jak najezdzanie na Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
praktyczna Re: Biorę pracę za połowę pensji 27.05.08, 10:30 propagandhi napisał: > ale ja glupi i niekulturalny. poza tym jak cytujesz to cytuj dokladnie, w moim > pytaniu bylo "i" a nie "czy". taki maly niuans. znowu uwazasz sie za lepsza bo > zadalem takie pytanie. co ci sie w nim nie podoba? jest nie ladne? za bardzo ko > nkretne? ja naprawde nie uwazam nikogo za gorszego tylko jestem ciekawy. jezeli > dla kogos jest to argumentem, i to nie wazne czy pierwszym czy drugorzednym, t > o jestem ciekaw czy to dotyczy go osobiscie. bo jezeli tak to jestem w stanie t > o zrozumiec, ale jezeli nie to jest to nic innego jak najezdzanie na Polakow. Wsluchaj sie w siebie i zastanow sie czy wolabys mieszkac w blokach z wielkiej plyty czy w dworku na obrzezach miasta? To na tej samej zasadzie - mieszkac mozna wszedzie ale przyjemniej jest .... i tu sobie dopisz. Nie uwazam sie za lepsza od Ciebie czy kogokolwiek innego. Ja po prostu uwazam, ze kazdy ma prawo zyc wg wlasnych upodoban i jezeli nie morduje, nie kradnie, nie dreczy i nie meczy bliznich oraz zwierzat jest mi prawde mowiac ryba w co czy kogo wierzy, jak i z kim sypia (nie dotyczy pedofilii). Dlatego uwazam, ze Twoje pytanie tak naprawde z tematem Polaka jako taniego pracownika -jak ktos pieknie nazwal "do zmywania cudzych garow"- nic wspolnego nie mialo. Nie wiem jak inni ale ja odebralam je jako obrazajace rozmowce. Moze to mial byc zart - jednak w moim odczuciu on po prostu niewypalil ;((( Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Europopyt na Polaka 26.05.08, 08:42 wyłazi niemiecka dwulicowość, Polak im pasuje, ale na czarno, jako niewolnik. Nie chcą by polski robotnik w Niemczech miał jakiekolwiek prawa Testy IQ: www.iq-test.pl/?d=5087 Nagrody za darmo: www.look4win.pl/rejestracja.php?polec=fredator Odpowiedz Link Zgłoś
krepelx Europopyt na Polaka 26.05.08, 08:50 Jeśli jesteś Polakiem i masz paszport Unii Europejskiej to można pracować w Niemczech. Ja mam podwójne obywatelstwo i pracuję w Niemczech już od kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Europopyt na Polaka 26.05.08, 08:51 Pies ich trącał. Juz żeśmy się dla nich napracowali, i to za darmo. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
skunk Kiedy Francja? 26.05.08, 08:58 Kiedy Francuzi otwierają rynek bez ograniczeń? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Kiedy Francja? 26.05.08, 09:30 Francuzi narazie nie otwieraja rynku , jednak masa Polakow pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
123i321 a my nie chemy mafijnych nielieckich firm w PL 26.05.08, 09:15 przecz z nimi! Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ..Integracja Polakow.......... 26.05.08, 09:29 Skomplikowana sprawa.Nastepuje zderzenie ze starymi demokracjami gdzie nalezy przestrzegac prawa.Nie ma wolnosci -jak stosuja ja Polacy we wlasnym kraju.Podstawowymi fundamentami panstwa jest prawo. U nas dziala to jeszcze jak za szlacheckiej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin czekam na obiecany przez Donka cud :) 26.05.08, 09:37 ciekaw jestem czy autorzy sondażu kiedykolwiek zastanowili się głebiej nad drugą stroną medalu. przecież mały donek obiecał, że w polsce lepiej będzie, że życie wreszcie stało się weselsze. ciekawe dlaczego gazwyb dalej bezkrytycznie propaguje emigrację z polski? dlaczego ciągle z niedowierzaniem odkrywa, że obcokrajowcy mają lepszą opinię o polakach niż nasze zaściankowe tzw. autorytety w styli michnika? w jakim świetle stawia to Donka? czyż nie czuje się teraz jak ostatni idiota? ja proponuję, żeby przytulił się do piersi marcinkiewicza :) p.s. Donek ty nierobie, dawaj cud który obiecałeś, natychmiast! Odpowiedz Link Zgłoś
hintaro_aono Re: czekam na obiecany przez Donka cud :) 26.05.08, 10:52 hehe dobre chcialbys zeby ten cud sie zdarzyl w ciagu paru miesiecy? marzyciel przeciez na to potrzeba czasu by zmienic najpierw nasza mentalnosc zasciankowosc, prostactwo, wyksztalcic masy, otworzyc wiecej na swiat, nauczyc wiecej kultury, wiecej tolerancji wszystkie te potegi europejskie nie dokonaly cudu w pare miesiecy tylko w kilkadziesiat lat, a z drugiej strony to jak rzadzila szlachta (sarmaci)to jakos u nas wiecej tolerancji i wolnosci bylo :)) Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin Re: czekam na obiecany przez Donka cud :) 26.05.08, 11:16 ale bzdury opowiadasz, świadczące o twojej zaściankowości, kompleksach, prostactwie, braku kultury i nietolerancji. w końcu sam napisałeś, że żeby ciebie wychować trzeba kilkudziesięciu lat :) rozumiesz przytyk, czy będziesz głupa walił że opinia, którą sam wygłosiłeś ciebie nie dotyczy? Odpowiedz Link Zgłoś
hintaro_aono Re: czekam na obiecany przez Donka cud :) 26.05.08, 11:18 tow.stalin napisała: > > ale bzdury opowiadasz, świadczące o twojej zaściankowości, > kompleksach, prostactwie, braku kultury i nietolerancji. w końcu sam > napisałeś, że żeby ciebie wychować trzeba kilkudziesięciu lat :) > > rozumiesz przytyk, czy będziesz głupa walił że opinia, którą sam > wygłosiłeś ciebie nie dotyczy? > nie mam kompleksów i nie piszę ze bzdury gadasz uszanuj zdanie innych i nie lecz komplekow wlasna glupota :) Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin Re: czekam na obiecany przez Donka cud :) 26.05.08, 11:37 ja tylko zacytowałem wielce szacownego inteligenta... czyżby inteligent nie zrozumiał przytyku? czyżby nie rozumiał co sam pisze, oraz tego, że mozna to odnieść bezpośrednio do szacownego inteligenta? Odpowiedz Link Zgłoś
hintaro_aono Re: czekam na obiecany przez Donka cud :) 26.05.08, 11:46 tow.stalin napisała: > > ja tylko zacytowałem wielce szacownego inteligenta... czyżby > inteligent nie zrozumiał przytyku? czyżby nie rozumiał co sam pisze, > oraz tego, że mozna to odnieść bezpośrednio do szacownego > inteligenta? > jak moglem zrozumiec duma i honor za duze u mnie i myje tylko garnki :) a z drugiej strony mozna to rowniez odniesc do mnie dlatego postanowilem to zmienic uczac sie innej techniki mycia garnkow i naucze innych polakow :) Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: czekam na obiecany przez Donka cud :) 26.05.08, 11:02 tow.stalin napisała: > > ciekaw jestem czy autorzy sondażu kiedykolwiek zastanowili się > głebiej nad drugą stroną medalu. przecież mały donek obiecał, że w > polsce lepiej będzie, że życie wreszcie stało się weselsze. ciekawe > dlaczego gazwyb dalej bezkrytycznie propaguje emigrację z polski? > dlaczego ciągle z niedowierzaniem odkrywa, że obcokrajowcy mają > lepszą opinię o polakach niż nasze zaściankowe tzw. autorytety w > styli michnika? w jakim świetle stawia to Donka? czyż nie czuje się > teraz jak ostatni idiota? ja proponuję, żeby przytulił się do piersi > marcinkiewicza :) > > p.s. Donek ty nierobie, dawaj cud który obiecałeś, natychmiast! > Donek cudów nie obiecywał, tylko mówił, że "Polska zasługuje na cud", chyba się zdziebko przesłyszałeś. A nastawienie to masz typowe: DAWAJ! Sam sobie wypracuj i dziel się z innymi, a nie tylko żądania! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin Re: czekam na obiecany przez Donka cud :) 26.05.08, 11:32 > Donek cudów nie obiecywał, tylko mówił, że "Polska zasługuje na > cud", chyba się zdziebko przesłyszałeś. A nastawienie to masz > typowe: DAWAJ! > Sam sobie wypracuj i dziel się z innymi, a nie tylko żądania! :-) donek-nierobek naobiecywał że hej, np. autostrady. póki co z tego wyszły mu drogi ekspresowe. niedługo się dowiemy, że drogi, które pobudował gierek tak naprawdę zbudował donek :) póki co ani widy ani słychu min o: *podatku liniowym, *reformie slużby zdrowia (obecny pomysł rozdania majątki szpitali jest po prostu debilna. szpitale (budynki, wyposarzenie, grunty) chyba lepiej sprzedać lub wynająć by zasilić w ten sposób budżet, wydawałoby się że nawet donek to zrozumie :)) *reformie KRUS (rolniki wytwarzają całe 2% pkb) donek składał wiele obietnic żeby tylko wygrać wybory. najbardziej podoba mi się ten stalinowski spot "zycie stało się lepsze towarzysze, zycie stało się weselsze". donek dodał tylko od siebie: "dla wszystkich". jako obywatel i podatnik mam niezbywalne prawo ŻĄDAĆ od tego NIEROBA skutecznych działań ułatwiających moje życie w kraju, mam prawo żadać od niego właściwego przygotowania polski do euro 2012, mam prawo żądać spełnienia jego obietnic. oceniając sarkastycznie brednie donka, po prostu oczekuję spełnienia jego obietnic. biorąc pod uwagę, że mamy premiera który jarał ziele i pił mózgojeby, mam prawo nazwać całość jego wyborczych obietnic obietnicą cudu :) zatem donek, dawaj nierobie mój cud! chce mieć autostrady, stadiony, niższe podatki i sprawną służbę zdrowia! gó.. mnie obchodzi jak to zrobisz, masz to zrobić donek bo to obiecałeś i dostałeś na to wielki kredyt zaufania naiwnego społeczeństwa. a przez pół roku co? a gó.. :( ja przez tego nieroba trace... Odpowiedz Link Zgłoś
hintaro_aono Re: czekam na obiecany przez Donka cud :) 26.05.08, 11:36 tow.stalin napisała: > a przez pół roku co? a gó.. :( ja przez tego nieroba trace... > zacznij najpierw od siebie gó.. sprzatac a nie nierobie na cud czekasz :) "Nie pytaj, co twój kraj może zrobić dla ciebie, zapytaj, co ty możesz zrobić dla swojego kraju" (ang. Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country). J.F.K Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin Re: czekam na obiecany przez Donka cud :) 26.05.08, 11:53 kolega nie ma żadnych argumentów prócz bluzgów, typowe dla wyznawców donka :) to co ja robie dla kraju, to płacę podatki, a to co nierób donek robi dla kraju, to marnotrawi moje podatki. moje podejście nazywamy podejściem obywatelskim, ciebie trza będzie jeszcze kilkadziesiąt lat tego uczyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
hintaro_aono Re: czekam na obiecany przez Donka cud :) 26.05.08, 12:05 tow.stalin napisała: > kolega nie ma żadnych argumentów prócz bluzgów, typowe dla wyznawców > donka :) > > to co ja robie dla kraju, to płacę podatki, a to co nierób donek > robi dla kraju, to marnotrawi moje podatki. moje podejście nazywamy > podejściem obywatelskim, ciebie trza będzie jeszcze kilkadziesiąt > lat tego uczyć :) > oj zadne bluzgi trzeba to wszystko brac troszke z przymruzeniem oka :) nie wiem jak dlugo placisz podatki ale chyba nie od 6 miesiecy dopiero i teraz to taki powazny problem z marnotrawieniem, juz od 1989 sie marnotrawia a jak Ci to przeszkadza europa otwarta mozesz przeniesc sie np. do Lichtensteinu lub Andory i nie bedziesz mial takich klopotow, niestety dobro ogolne jest wazniejsze od jednostki i nie mozna miec wszystkiego :) i jesli mi sie uda pozyc jeszcze te kilkadziesita lat moze sie uda mnie tego nauczyc, choc dla mnie wazniejsze jest by te mlodsze pokelenia uczyc, czym skorpuka za młodu nasiąknie tym na starość trąci P.S mniej zlosci wiecej usmiechu Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_xcvs Najważniejszy cud Donek już dokonał 26.05.08, 11:25 Odsunął J.K., Ziobrę i ten cały orszak z IVRP od władzy. I chwała mu za to. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin Re: Najważniejszy cud Donek już dokonał 26.05.08, 11:33 cud zaiste stalinowski :) Odpowiedz Link Zgłoś
oldbruno Europopyt na Polaka 26.05.08, 10:16 Bardzo dobrze, że choć Gazeta doprowadza do takich badań! Nie odpowiadam na: >przyladek.dobrej.nadziei napisał: > Koledzy. Niech nas nie chcą, skończą tak, jak z Amerykanie z wizami. Jak zniosą zakaz pracy, to już nikt nie będzie chciał tam jechać. Wprost przeciwnie, to Niemcy będą się pchali u nas do roboty. co mi sugeruje programista tej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszewicz Niemcy wiedzą co robią. 26.05.08, 10:23 Niemcy wiedzą co robią. Tak jest lepiej i dla nas i dla nich. Co mamy z otwarcia rynku pracy w Anglii i Irlandii? Tyle, że wszędzie tam już zdążyli znienawidzieć prymitywnych wschodnich europejczyków wpieprzających łabędzie w parku. W Niemczech póki co reputację niszczą Polakom złodzieje i tanie dziwki. Odpowiedz Link Zgłoś
stix Żałosny sondaż. 26.05.08, 10:26 Amerykanie, Francuzi czy Rosjanie nie robią takich sondaży i nie podniecają się tym, że gdzieś tam są lubiani lub nie. Odpowiedz Link Zgłoś
hintaro_aono Re: Żałosny sondaż. 26.05.08, 10:55 nie ma to jak zalosny stix :) siedzi troll pod ziemia i nie wylezie bo za glupi! Odpowiedz Link Zgłoś
stix Szukamy parobków z Polski do zmywania garnków. 26.05.08, 10:28 Za pół stawki. Anglik, Niemiec, Francuz, Szwed. Odpowiedz Link Zgłoś
eye-witness Re: Europopyt na Polaka 26.05.08, 11:27 Pomijajac bzdury wypisywane przez szanownych komentatorow... Autor artykulu w temacie sie zupelnie nie orientuje i przerzucili go chyba z dzialu 'pogoda', bo kolezanka akurat zachorowala;-) Przede wszystkim stawianie nas na rowni z Turkami, Irakijczykami, itd., to calkowita pomylka. My nie powolujemy co roku na swiat kolejnego proroka, nie biegamy z gromada bachorow po zasilki, nie mieszkamy w mieszkaniach socjalnych. Owszem, pracujemy na czarno, ale pracujemy, uczymy sie jezyka i szukamy. Pewnie nie wszyscy, ale wieszkosc Polakow, ktorych tu poznalem. Odpowiedz Link Zgłoś
hintaro_aono Re: Europopyt na Polaka 26.05.08, 11:32 eye-witness napisała: > Pomijajac bzdury wypisywane przez szanownych komentatorow... > Autor artykulu w temacie sie zupelnie nie orientuje i przerzucili go chyba z > dzialu 'pogoda', bo kolezanka akurat zachorowala;-) > Przede wszystkim stawianie nas na rowni z Turkami, Irakijczykami, itd., to > calkowita pomylka. My nie powolujemy co roku na swiat kolejnego proroka, nie > biegamy z gromada bachorow po zasilki, nie mieszkamy w mieszkaniach socjalnych. > Owszem, pracujemy na czarno, ale pracujemy, uczymy sie jezyka i szukamy. Pewnie > nie wszyscy, ale wieszkosc Polakow, ktorych tu poznalem. sa Turcy i Turcy tak jak Polacy i Polacy i sa tacy ktorzy leca na zasilkach siedza w mieszkaniach socjalnych sa i rowniez tacy ktorzy ciezko pracuja ja takich tez znam a to co piszesz to przejaw dyskryminacji i polskiej nietolerancji :), i jak nie powolujemy proroka a radio maryja co robi :) nawoluje do wyprawy krzyzowej przeciw odmiencom i niewiernym :) Odpowiedz Link Zgłoś
eye-witness Re: Europopyt na Polaka 26.05.08, 11:46 Za duzo juz tutaj widzialem... My przynajmniej nie 'bawimy' sie w rodzinne egzekucje... Dla Turka zbiorowy gwalt (ojciec, bracia, wujowie) na wlasnej corce, ktora nie chce byc rodzic gromady i byc posluszna swemu 'panu', potem wyslanie jej na koniec swiata, albo ostatnie, 2 dosc glosne sprawy - strzal na ulicy i zabicie siostry - to calkiem normalne. Moze i jest Turek i Turek, ale tego drugiego 'i Turka' nie dane mi bylo poznac. Odpowiedz Link Zgłoś
hintaro_aono Re: Europopyt na Polaka 26.05.08, 11:52 dlatego nie generalizujmy :) poznales ta skrajna czesc Turkow pochodzacych z ciemnogrodu anatolijskiego zamknietych na swiat, ktorzy sie nie integruja to samo mozna mowi o nas Polakach sa Ci ktorzy przyjechali pokombinowac i sa Ci ktorzy przyjechali ciezko na chleb pracowac Odpowiedz Link Zgłoś
eye-witness Re: Europopyt na Polaka 26.05.08, 11:56 Pisze o tym, co widze. Jak poznam cos innego, wtedy zmienie zdanie. I nadal twierdze, ze stawianie nas na rowni, to nieporozumienie. 2 calkowicie odmienne swiaty. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Europopyt na Polaka 26.05.08, 14:11 Popyt na europejskiego "Meksykanina"! Odpowiedz Link Zgłoś
praktyczna Re: Europopyt na Polaka 26.05.08, 15:41 eye-witness napisała: > Pisze o tym, co widze. Jak poznam cos innego, wtedy zmienie zdanie. I nadal > twierdze, ze stawianie nas na rowni, to nieporozumienie. 2 calkowicie odmienne > swiaty. Tyle. To ja Cie bardzo przepraszam ale wynika z tego, ze malo widziales. Ja tez mieszkam w Niemczech i to od dluzszego czasu i powiem Ci, ze widze tureckich lekarzy, adwokatow, inzynierow (obojga plci) - panie bez chustek i obawy, ze maz czy brat je zabije. Ale przyznaje, ze czasami widze rowniez nasza biurowa pania sprzataczke,zakutana po oczy z ktora do pracy przychodzi brat zeby nie byla w pomieszczeniach biurowych sama. Widze tez Polakow zapitych pod kosciolem w niedziele - po mszy :P Widze ich pod ratuszem jak odbieraja socjal, widze ich w biednych dzielnicach jak wegetuja - ale czy to oznacza, ze kazdy Polak jest wegetujacym emigrantem? Nie - bo Ty nie jestes, ja nie jestem i z tego co pisze Hotaro on/ona tez nie :) Dlatego wiec mnie (i jak sadze wielu innych Polakow zyjacych poza granicami kraju) boli uogolnianie, ze kazdy Polak to zlodziej aut i pijus? Jak sadzisz - czy Turkow tez boli opinia jaka o nich wydales? ze sa narodem z ociekajacym krwia siostry czy zony nozem w reku? Nie wszyscy Turcy morduja swoje zony czy siostry - jak i nie wszyscy Polacy zyja z socjalu. I to (skoro jak wyzej napisales skonczyles studia) powinienes jako wyksztalcony czlowiek wziasc pod uwage. Niemniej pozdrawiam i zycze Ci bys w koncu mial szczescie poznac "cos innego" ... Odpowiedz Link Zgłoś
praktyczna Re: Europopyt na Polaka 26.05.08, 15:44 Sorry Hintaro - przekrecilam Twoj Nick :))) Odpowiedz Link Zgłoś
hintaro_aono Re: Europopyt na Polaka 26.05.08, 18:19 praktyczna :) ale ja nie wiem o co chodzi i co z tym przekreceniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
propagandhi Re: Europopyt na Polaka 26.05.08, 16:00 nie mieszkam w niemczech wiec co do sedna sprawy sie nie wypowiadam. napisalas "Nie wszyscy Turcy morduja swoje zony czy siostry - jak i nie wszyscy Polacy zyja z socjalu." widzisz roznice? mordowanie rodziny a zycie z socjalu? bo jak dla mnie to mimo wszystko 2 swiaty. Odpowiedz Link Zgłoś
praktyczna Re: Europopyt na Polaka 27.05.08, 11:04 propagandhi napisał: > nie mieszkam w niemczech wiec co do sedna sprawy sie nie wypowiadam. napisalas > "Nie wszyscy Turcy morduja swoje zony czy siostry - jak i nie wszyscy Polacy zy > ja z socjalu." widzisz roznice? mordowanie rodziny a zycie z socjalu? bo jak d > la mnie to mimo wszystko 2 swiaty. Propaghandi na Boga - prosze czytaj ze zrozumieniem. (...)Pomijajac bzdury wypisywane przez szanownych komentatorow... Autor artykulu w temacie sie zupelnie nie orientuje i przerzucili go chyba z dzialu 'pogoda', bo kolezanka akurat zachorowala;-) Przede wszystkim stawianie nas na rowni z Turkami, Irakijczykami, itd., to calkowita pomylka. My nie powolujemy co roku na swiat kolejnego proroka, nie biegamy z gromada bachorow po zasilki, nie mieszkamy w mieszkaniach socjalnych. (...) To napisal eye ..i to sie nazywa uogolnianiem. i ja na to odpowiadalam, ze i my Polacy biegamy po zasilki i my Polacy mieszkamy w socjalnych mieszkaniach. Wiesz oni morduja by ratowac wyimaginowany wg mnie honor rodziny - ale sa to przypadki marginesowe. Eye przedstawil to tak jakby codziennie po sniadaniu w kazdej rodzinie tureckiej mordowano jakiegos zenskiego czlonka rodziny. Tak rozumujac mozna powiedziec, ze wszyscy Polacy maltretuja dzieci. Polewaja je wrzatkiem, wala nimi o sciane i katuja do zgonu bo nie chcialy zawiazac sznurowadel .. Naprawde uwazasz, ze prymitywzm nie jest taki sam? Ze bicie dziecka do zgonu ma sie nijak do zarzniecia siostry? W kazdym narodzie sa ludzie tacy i tacy - i fakt, ze urodzilismy sie na innej szerokosci geograficzney niz obywatele Turcji nie oznacza ze jestesmy przez to lepsi. Roznimy sie kulturowo, inaczej nazywamy naszego Boga, mamy odmienne rysy twarzy i jasniejsza karnacje skory - ale nie jestesmy lepsi. To jest to co Ty mi zarzucasz caly czas - ze ja czuje sie lepsza od kogos. Otoz ja nie ... ale jak widac Polacy w osobie Eye. Jak wspomnialam mieszkam w Niemczech i nie czulam sie nigdy obywatelem drugiej kategorii, mam dobra prace, traktuje kazdego napotkanego czlowieka z szacunkiem, to owocuje i wraca w takiej samej formie. Naturalnie, ze spotkalam Niemcow prymitywnych, glupich i aroganckich - ale jestem ponad to. Pajaki tez mnie draznia :))) jednak wiem, ze sa potrzebne :))) Reasumujac - nie jestesmy jako narod gorsi ani lepsi od Turka, Niemca czy Rumuna i pora by to do naszych umyslow dotarlo. Mamy inna historie, mamy inna mentalnosc, inne spojrzenie na swiat i zycie .. ale inny nie oznacza gorszy czy lepszy .. inny to po prostu inny. Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszewicz Re: Europopyt na Polaka 27.05.08, 09:58 eye-witness napisała: > Przede wszystkim stawianie nas na rowni z Turkami, Irakijczykami, > itd., to calkowita pomylka. Z twojego punktu widzenia. Ale na to, ze zachodzie widza nas (slusznie czy nieslusznie) "na rowni z Turkami, Irakijczykami, itd." nic nie poradzisz. Odpowiedz Link Zgłoś