haniku72 Agata Mróz świętą? 10.06.08, 09:05 Z całym szacunkiem, ale z jakiego powodu dziecko ma dostać "specjalną" rentę? Moja 29 letnia znajoma zmarła miesiąc temu z winy lekarza. Dziecko (5 letnia dziewczynka) wychowywała sama (tatuś znikł był. Dlaczego nikt TEMU DZIECKU nie zaproponował specjalnej renty? Nie ma już nikogo. Wychowuje je babcia (także wdowa). Miałam wielki szacunek dla mądrości ks. Bonieckiego, ale teraz okrzepł. Każda normalna kobieta walczy o dziecko. Takich jak A. Mróz było, jest tysiące. Wszystkie mamy wynieść na ołtarze? Kościół powinien przestać reanimować swą nadwątlona pozycje sławnymi nazwiskami, a raczej rozliczyć pederastów w swoich kręgach. Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Re: Agata Mróz świętą? 10.06.08, 09:57 A mówią, że religia wcale nie idzie w parze z bezdenną głupotą. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle o? grała w hiszpańskim zespole? Panie Orzechowski! 10.06.08, 10:20 panie Orzechowski, liczę że podejmie pan tu odpowiednie kroki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: o? grała w hiszpańskim zespole? Panie Orzecho 10.06.08, 14:07 Posluchaj debulu, grala w zespole , a nie w reprezentacji panstwa i nie przeciw reprezentacji Polski. pavle napisał: > panie Orzechowski, liczę że podejmie pan tu odpowiednie kroki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 ';/////// 10.06.08, 10:35 Odczepcie sie od tej kobiety! Była po prostu dobrą dziewczyną i tyle. Rzadko się to teraz zdarza , niestety. Ale nie zyczę sobie, zeby wszystko co dobre, etyczne, piękne i pełne miłości, poświęcenia zawłaszczać dla kosciola katolickiego i świętości, bo to po prostu perfidne! Ona była wspniała i bez tej waszej idiotycznej świętości. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna373 gbym to ja miala raka 10.06.08, 10:45 nie zdecydowalabym, sie na urodznei dziecka. nei chcilabym zeby taki maluszek wychowywal sei bez opeiki matki :( Odpowiedz Link Zgłoś
magde2 Re: gbym to ja miala raka 10.06.08, 10:48 Dokładnie.Czemu nikt jej nie potępia za świadome skazanie swojej córki na sieroctwo? Odpowiedz Link Zgłoś
justyna373 Re: gbym to ja miala raka 10.06.08, 11:21 magde2 napisała: > Dokładnie.Czemu nikt jej nie potępia za świadome skazanie swojej córki na siero > ctwo? ja jej nei potępiam. ja bym sie po prostu nei zdecydowala na ciaże mając swiadomosc, ze prawdopdiobnei zostawie niemowlę/male diecko bez matczynej opeki. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: gbym to ja miala raka 10.06.08, 14:09 justyna373 napisała: > magde2 napisała: > > > Dokładnie.Czemu nikt jej nie potępia za świadome skazanie swojej > córki na siero > > ctwo? > > ja jej nei potępiam. ja bym sie po prostu nei zdecydowala na ciaże > mając swiadomosc, ze prawdopdiobnei zostawie niemowlę/male diecko > bez matczynej opeki. Jak umiera matka to wedlug debilow trzeba zabic dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna373 Re: gbym to ja miala raka 10.06.08, 18:07 > Jak umiera matka to wedlug debilow trzeba zabic dziecko. > naprwdę madra kobieta która wie ze w kzdej chwili moze umrzec z powdu cieżkiej choroby nie decyduje sie zachodzic w ciąze do czasu wyzdroweinia lecz stosuje antykoncepcję Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 ale nie jesteś nią . 10.06.08, 10:50 Nie sądzę, zeby ona zdecydowała sie specjalnie pośięcać się . W duzym wywiadzie jakić czas temu jasno powiedziała, z e lekarze powieezieli jej, z e po przeszczepie szpiku niemal na 100% nie będzie mogła mieć dzieci. No to zdecydowała się urodzić wczesniej , bo była to jedyna sznasa. Myslę, ze ostatnią mysla, która przychodziła jej do głowy było, to, ze umrze i osieroci to dziecko tak szybko. Wierzyła , z e się uda, w końcu medale zdobywała też juz po jednym długim epizodzie choroby. I własnie dlatego wchrzanianie tu jakiś pro - czy abtyaborcyjnych poglądów kogokolwiek od koscioła po feminzim uważam za czystej wody k u r e s t w o. To była jej autobnomiczna decyzja i wara wszystkim i wszystkim ideologiom od niej. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna373 Re: ale nie jesteś nią . 10.06.08, 11:26 > Myslę, ze ostatnią mysla, która > przychodziła jej do głowy było, to, > ze umrze i osieroci to dziecko tak szybko. to nedobrze, jesli naprawde nie pomyslała o tym :( ale to decyzja jej i jej meza. moja bylaby inna. nei potepiam ich. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Czy wszystkie dzieci którym zmarły matki otrzymaja 10.06.08, 11:01 rentę? Odpowiedz Link Zgłoś
ytst Re: Czy wszystkie dzieci którym zmarły matki otrz 10.06.08, 11:11 tak, nazywamy to rentą rodzinną. I dostają ją wszystkie dzieci zmarłych rodziców, jeśli ci płacili składkę rentową. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Czy wszystkie dzieci którym zmarły matki otrz 10.06.08, 12:29 Tu jest mowa nie o rencie ZUS-owskiej ,a o przyznanej przez państwo. Czyli dziecko dostanie dodatkową rente . Odpowiedz Link Zgłoś
mitbar Re: gbym to ja miala raka 10.06.08, 12:55 Czyli miłosiernie zabiłabyś nienarodzone dziecko? No tak. Każdy powód dobry, żeby dokonać aborcji, nawet udawana miłość. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna373 Re: gbym to ja miala raka 10.06.08, 13:54 mitbar napisała: > Czyli miłosiernie zabiłabyś nienarodzone dziecko? Mylisz sie... Weidząc jak powaznei jestem chora po prstu NEI ZDECYDOWALBYM SIE NA CIĄZE. Jest takei slowo: ANTYKONCEPCJA! Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Polityczna świetość.Polski patent.Niedługo każdy 10.06.08, 11:03 postępujący po ludzku będzie świętym ? Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Polityczna świetość.Polski patent.Niedługo ka 10.06.08, 11:21 No a kto, ty ciężkomyslący, zostaje katolickim świętym? Ten, kto ma jakieś specjalny nadnaturalny dar, czy ten, w ktorym zwycięża człowieczeństwo? Do szkoły na religię, albo wykladowcę zmień. Odpowiedz Link Zgłoś
japas Podolski na swietego!!! 10.06.08, 11:25 Ma takie sliczne polskie serduszko i tak mu bylo zal, ze w... nam dwie szwabskie bomby. Odpowiedz Link Zgłoś
folie Re: Agata Mróz świętą? 10.06.08, 20:07 zgadzam sie. no kurcze co za histeria! codziennie taka decyzje podejmuja tysiace anonimowych kobiet na calym swiecie! wszystkie laczy jedno, przenoszenie dobra dziecka nad wlasne! jedno wiekszosc z nich rozni od zmarlej - nie rozebraly sie wczesniej w CKMie! Odpowiedz Link Zgłoś
kinlej Agata Mróz świętą? 10.06.08, 09:05 Czy ją też zamierzają potem pociąć na relikwie? Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Agata Mróz świętą? 10.06.08, 09:06 co za hieny?zero przyzwoitości.polscy księża. Odpowiedz Link Zgłoś
lockey Re: Agata Mróz świętą? 10.06.08, 09:07 Jak dla mnie spoko :) pierwsza święta z rozbieranymi zdjęciami w historii. Odpowiedz Link Zgłoś
sai_mon Re: Agata Mróz świętą? 10.06.08, 11:39 Idzie nowa fala u czarnych. Czarnym znudzili się chłopcy, teraz czarni będą czochrać pędzla przed świętymi obrazkami. Odpowiedz Link Zgłoś
zonajoanna ile kobiet to święte? 10.06.08, 09:07 Większośc kobiet gotowa jest poświęcić się dla swojego dziecka.... Każdy traktuje to jako "oczywistą oczywistość" :-( Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens Re: ile kobiet to święte? 10.06.08, 09:22 zonajoanna napisała: > > Większośc kobiet gotowa jest poświęcić się dla swojego dziecka.... > Każdy traktuje to jako "oczywistą oczywistość" :-( > Ale ona nie poświęciła swojego życia żeby ratować dziecko. Chciała zajść w ciążę pomimo choroby wiedząc o zagrożeniu. O chorobie nie dowiedziała się będąc w ciąży, tylko na długo przed. Nic w tym "świętego" nie widzę - po prostu taką podjęła decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens Re: ile kobiet to święte? 10.06.08, 09:26 A oto potwierdzenie mojej opinii: „Bądź szczęśliwy, nie żałuję swojej decyzji. Gdybym miała jeszcze raz wybierać, wybrałabym tak samo. Jestem szczęśliwa, odchodzę spełniona”. Te trzy wzruszające zdania to testament Agaty. Źródło: www.tvn24.pl/-1,1553167,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
mieczyslaw.dyrektor Re: Agata Mróz świętą? 10.06.08, 09:07 Będzie pierwszą osobą wyniesioną na ołtarze, która miała sesję w Playboyu. Odpowiedz Link Zgłoś
morte_macabre Re: Agata Mróz świętą? 10.06.08, 10:50 Kościół idzie z duchem czasu. Do tej pory oglądanie gołch fotek było grzechem, teraz będzie można to podciągnąc pod modlitwę do świętej. Przyjemne z pożytecznym - Polak potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
sai_mon Re: Agata Mróz świętą? 10.06.08, 11:41 Czochraj pędzla w imię bozi. Bo bozia pogrozi. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Nie wiedzialem, ze Boniecki jest bezdusznym idiota 10.06.08, 09:09 Uszanuj spokoj Jej rodziny, pajacu! Odpowiedz Link Zgłoś
sapervodicka a dlaczego panstwo? przeciez ma ojca 10.06.08, 09:10 co ma panstwo do dziecka ktore ma ojca? juz jakas hiena polityczna chce kapital zbic na tragedii rodziny, jezeli panstwo chce pomagac finansowo to dlaczego tylko temu dziecku a nie wszystkim?? na jakiej podstwaie chca w ten sposob wydac pieniadze podatnika?? bo jak zwykle chodzi o pokazanie sie jacy to oni dobrzy, Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: a dlaczego panstwo? przeciez ma ojca 10.06.08, 10:07 Rodzice chorych genetycznie dzieci z Łomzy gnieździli sie w jednym pokoiku i nie mogli doprosić sie wiekszego mieszkania.Leczeni dzieci finansuje prywatna firma. Alicji Tysiąc nikt nie zaproponowal pomocy .Tysiące dzieciaków opuszczając Domy Dziecka nie mają sie gdzie podziać. Ludzie emigrują ,bo nie maja za o żyć ,nie stać ich na zakup mieszkania. Księża nie emigruja ,bo państwo polskie zapewnia im utrzymanie i nadmierne bogacenie sie w stosunku do obywateli. Państwo chce brac na utrzymanie dziecko ,które ma kochającą rodzinę ,wspaniałego tate i zapewne otrzyma wsparcie od siatkarskiej rodziny. Potem pisze sie rozpaczliwe artykuły o eurosierotach ,o dzieciach głodnych i maltretowanych ,o dzieciach ,którym panstwo nie chce refundowac drogich leków .Niech nikt nie mówi ,że to normalny kraj w centrum Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
tepicpo Agata Mróz świętą? 10.06.08, 09:13 ks. przy nazwisku bonieckiego to tylko pewna konwencja. Ten podstarzały i zdziwaczały człowieczek nie zna wszystkich faktów,przepisów kościelnych i dawno nie jest traktowany poważnie gdziekolwiek w kręgach KK. Agata byłą wspaniałą zawodniczką, wspaniałym człowiekiem i pewno byłaby wspaniałą matką, ale )tak jak ktoś napisał) takich ludzi jak ona jet tysiące. Tyle, że nie będąc ludźmi sławnymi umierają w ciszy. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: Agata Mróz świętą? 10.06.08, 09:50 tepicpo napisał: > ks. przy nazwisku bonieckiego to tylko pewna konwencja. Ten podstarzały i > zdziwaczały człowieczek nie zna wszystkich faktów,przepisów kościelnych i dawno > nie jest traktowany poważnie gdziekolwiek w kręgach KK Zabawne. Najwyraźniej znamy bardzo różne kręgi KK:-))) (przy czym nie komentuję tu wypowiedzi ks. Bonieckiego). Odpowiedz Link Zgłoś
svetomir Re: Agata Mróz świętą? 10.06.08, 10:42 > Zabawne. Najwyraźniej znamy bardzo różne kręgi KK:-))) > (przy czym nie komentuję tu wypowiedzi ks. Bonieckiego). Obecnie liczące sie kręgi w Kosciele nie traktują poważnie ks. Bonieckiego. W tej chwili w Kosciele wiatr w inna strone wieje. Co nie zmienia faktu, że w sprawie pani agaty sie z księdzem Bonieckim zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
agentwrogiegoukladu z całym szacunkiem dla zmarłej i dla religii 10.06.08, 09:14 ale czy to nie jest już chore przegięcie? za chwilę pojawi się jakiś wariat, który powie, że twarz Agaty przypominała w chwili śmierci twarz Matki Boskiej Licheńskiej. Pozwólcie w spokoju rodzinie zmarłej poukładać sobie to wszystko jakoś. Za chwilę pojawi się tłum nawiedzonych babć i młodzieży pokolenia JPII, którzy będą krzyczeć u nich pod oknami "santo subito". Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper No własnie, czy nie może byc normalnie? 10.06.08, 10:13 Wiekszość kobiet w takiej sytuacji zrobiłaby to samo i znam przypadki ze tak było, jedne miały szczęscie, inne nie.Wola życia i nadzieja sa większe niż zagrożenia i nie widzę tu nic nadzwyczajnego. Proszę o szacunek dla zmarłej, która do końca walczyła ze słaboscią a księży prosze o chwile zadumy nad własną osobą, gdyz wypowiadanie słów niemądrych nie godzi sie z naukami mistrza Jezusa, przynajmniej tak ja to odbieram. Odpowiedz Link Zgłoś
mojzeszzgor Re: Agata Mróz świętą? 10.06.08, 09:16 spoko! zamiast obrazków ze swiętą beda w kościolach rozdawać rozkładówkę z CKM na którym święta Agatka świeci cyckami a potem mogą jej dac pod patronat jakiś zakon żebraczy i będzie git a i sierotkę Lilianke tez niech kościół weźmie na utrzymanie Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Agata Mróz świętą? 10.06.08, 10:38 Po pierwsze - jesteś niesmaczny. A po drugie - fakt, ze tak wstydzimy sie ciała, ze goły cycek wywołuje niezdrowe podniecenie i moralne ocenainie, zawdzięczasz nie komu innemu jak Koasciołowi Katolickiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith.b A co z innymi dziecmi? 10.06.08, 09:17 Postulat wyniesienia Agaty na oltarze jest smieszny i komentowac nie bede. Ale co z innymi dziecmi, ktorych matki zdecydowaly sie je urodzic mimo zagrozenia wlasnego zycia?! Im sie renta nie nalezy, bo ich mamy nie byly slawne? Czy tez wszystkie dzieci w takiej sytuacji ja dostaja? Prosze o odp, jesli ktos wie. Odpowiedz Link Zgłoś
omidas Agata Mróz świętą? 10.06.08, 09:20 Tak jest! Agata Mróz juz za życia była świętą. W obecnej dobie, kiedy w modzie jest aborcja, a dzieci nie zamordowane w łonie matki katuje się, ona postanawia dać życie dziecku. Odeszła do domu Ojca, ale zostawiła na ziemi cząstkę siebie, tę najlepszą, na którą spogląda z nieba i będzie ją pielęgnować, oraz opiekaować się tymi, dla których mimo ciężkiej choroby była przykładem pogod- nego myślenia i podporą psychiczną oraz pomocą. Jest ona przykła- dem prawdziwego sportowca, człowieka, kobiety, która mimo strasznej choroby nie załamała się. Wieczny odpoczynek racz Jej dać Panie, aświatłość wiekuista niechaj Jej świeci. Niech odpoczywa w pokoju wiecznym. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Agata Mróz świętą? 10.06.08, 09:30 nie pomyliłeś internetu z kapliczką? Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Agata Mróz świętą? 10.06.08, 09:45 omidas napisał: > Tak jest! Agata Mróz juz za życia była świętą. W obecnej dobie, > kiedy w modzie jest aborcja, a dzieci nie zamordowane w łonie > matki katuje się, ona postanawia dać życie dziecku. Odeszła do > domu Ojca, ale zostawiła na ziemi cząstkę siebie, tę najlepszą, > na którą spogląda z nieba i będzie ją pielęgnować, oraz opiekaować > się tymi, dla których mimo ciężkiej choroby była przykładem pogod- > nego myślenia i podporą psychiczną oraz pomocą. Jest ona przykła- > dem prawdziwego sportowca, człowieka, kobiety, która mimo strasznej > choroby nie załamała się. Wieczny odpoczynek racz Jej dać Panie, > aświatłość wiekuista niechaj Jej świeci. Niech odpoczywa w pokoju > wiecznym. Amen. ======================================== Ale ci "walnelo w dekiel". Sam to wymysliles, czy dobrodziej pleban kazal oglaszac przy kazdej okazji kruchtowa propagande? A co kazali ci powiedziec o tysiacach kobiet i mezczyzn, ktorzy CALE SWOJE zycie poswiecaja dla swoich (i nie tylko) niepelnosprawnych dzieci? A co z dziesiatkami tysiecy innych kobiet, ktore z narazeniem wlasnego zycia rodza w nadziei przezycia swoje i meza szczescia? Mam nadzieje, ze rownie szczerze i o tych "maluczkich" sie modlisz. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: zostawcie dziewczyne w spokoju czarne sukiene 10.06.08, 09:25 A niby dlaczego? Postawa tej dziewczyny wam do światopoglądu nie pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: zostawcie dziewczyne w spokoju czarne sukiene 10.06.08, 09:31 a dlatego,że nie lubimy pazerności kościoła oraz głupoty i bezczelności kleru. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: zostawcie dziewczyne w spokoju czarne sukiene 10.06.08, 09:38 Tu też wlazleś z ta swoją antyklerykalną fobią? Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: zostawcie dziewczyne w spokoju czarne sukiene 10.06.08, 09:50 Postawa Agaty pasuje nam do człowieczeństwa ,nie pasuje do katolickiej świetości. Ona nie chciała byc swiętą .Ona chciała życ. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: zostawcie dziewczyne w spokoju czarne sukiene 10.06.08, 09:57 No to duzo wiesz o katolickiej świętości, faktycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mockturtle do diabła ze świętością 10.06.08, 10:13 Jeśli świętość polega na tym, co zrobiła Beretta - to do diabła ze świętością! Joanna Beretta Molla zdecydowała się na niewykonanie aborcji z przyczyn religijnych. Urodzenie dziecka w jej sytuacji było praktycznie samobójstwem. Problem w tym, że poza poświęceniem swojego życia, było coś jeszcze - trójka starszych dzieci, w wieku do dwu do sześciu lat, które najwyraźniej jednak nie zasługiwały na to, by mieć mamę, skoro religijny zakaz usuwania ciąży (mimo praktycznie pewnej śmierci) okazał się ważniejszy. Przez przypadek Agata Mróz teraz jest na siłę wpisywana w nowy, katolicki wzór matki AD 2008 w Polsce: dobra matka to martwa matka. Wzorzec kamikadze. Mówię o Beretcie - matce, która osierociła trójkę dzieci w wieku poniżej 6 lat po to, by być w porządku wobec Pana Boga. To jakieś potworne, wynaturzone pogaństwo przecież? Ona nie poświęciła siebie, ona poświęiła trójkę małych dzieci na ołtarzu (dosłownie) cholernego katolicyzmu. Bo w religii katolickiej dziecko, które się już urodzi, automatycznie staje się mniej ważne. Chyba, że matka nie odpowiada chorym standardom religijnym i można dziecko odebrać matce, w ramach przykładnej kary za niewłaściwą orientację seksualną. Beretta popełniła de facto samobójstwo - ponoć potępiane w chrześcijaństwie, w tym przypadku wyświęcone, bo wpisujące się w wątek walki z aborcją, cóż z tego, że wpisała się jako kamikadze. Religia nigdy nie starała się rozróżniać między większym i mniejszym złem. Raz uznawszy, że aborcja jest złem, trzyma się tego jako dogmatu. Przeciwnicy bezwzględnego zakazu podnosili wielokrotnie problem życia i zdrowia matki, które dla KK pozostaje nieistotnym szczegółem wobec wagi utrzymania płodu przy życiu. Przykład Beretty pokazuje, że również los i szczęście trojga małych dzieci, ich wychowanie w pełnej rodzinie itd. - tak na prawdę mało dla kościoła znaczy, chyba, że można to wykorzystać jako argument do walki ze "środowiskami homoseksualnymi". Dla mnie jest aż nadto widoczne, że dogmatyzm przesłania klerowi zdolność odróżniania dobra i zła. W kościele katolickim nie ma już moralności, są dogmaty, w dodatku często pojmowane jedynie jako oręż w walce o rząd dusz. W tym sensie dostojnicy kościelni zacierają ręce na wieść o pseudo- heroicznym "wyczynie" Beretty, zwanym poświęceniem, ślinią się na myśl o tragicznej śmierci Agaty Mróz, oczekiwaliby tego samego od Alicji Tysiąc, ale ta ostatnia zamiast tego stała się wrogiem publicznym numer jeden - Prymas Polski nie cofnął się nawet przed jawnym kłamswem, by tylko ją populistycznie zaatakować. Dlatego sprzeciwiam się zawłaszczeniu Agaty Mróz przez klechów. Agata Mróz, w przeciwieństwie do Beretty, była człowiekiem walki. Walczyła, przegrała, ale miała szansę - i ma wielki sukces, jakim jest zdrowo urodzone dziecko. Nie ma ciemnej strony osieroconych, nieco tylko starszych dzieci. Powoli wyłania się obraz lansowany przez kler: martwa matka jest dobra (Agata, Beretta), ale matka, która odważy się powalczyć o własne życie czy zdrowie, by móc wychować urodzone już dzieci, jest zła (Alicja). Odpowiedz Link Zgłoś
olgierd127 Re: do diabła ze świętością 10.06.08, 10:49 zgazdam się z Toba w 100%. Katolicyzm jest w istocie w pełni pogańskim kultem. Nie wiem czy Bóg istnieje, ale jeżeli istnieje, to koscioł (katolicki) jest najwiekszym dziełem Diabła. Odpowiedz Link Zgłoś
adkalin Re: do diabła ze świętością 10.06.08, 11:11 Brawo, bardzo dobry post. Widzę tylko jeden, ale istotny błąd. W kościele nigdy nie było moralności, tylko dogmaty. Odpowiedz Link Zgłoś
mockturtle Re: do diabła ze świętością 10.06.08, 13:53 Tak, zgadzam się z tym, umknął mi ten drobny fakt. Rzeczywiście, system dogmatyczny jest po prostu przedstawiany jako system tzw. chrześcijańskich wartości moralnych, co samo w sobie byłoby do zaakceptowania, gdyby nie wypływająca z niej tendencja wielu chierarchów do negacji jakiejkolwiek innej moralności nie rozpiętej na ich systemie dogmatycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
priller Re: do diabła ze świętością 11.06.08, 05:45 adkalin napisał: Brawo, bardzo dobry post. Widzę tylko jeden, ale istotny błąd. W kościele nigdy nie było moralności, ani jakiejs "prawdy", tylko dogmaty. poprawione. Odpowiedz Link Zgłoś
madissa Re: do diabła ze świętością 10.06.08, 11:46 Zgadzam się z Tobą .Już słyszałam w jakimś niedzielnym programie katolickim, jak mówiono o niej coś w tym rodzaju: "Prawdziwa Mamusia, kochająca swoje dziecko, tak bardzo, że nie zawahała sie poświęcić życia, prawdziwy wzór...." bla,bla, bla. Dokładnie to ujęłaś: "dobra matka to martwa matka",. To JEST CHORE podejście! Agata - wspaniały sportowiec walczyła do końca: przegrała ze śmiercią, ale pozostawiła po sobie dziecko. Piękna rzecz. I koniec. Wara innym do wykorzystywania ich do swoich brudnych celów! Następna kobieta w jej sytuacji też podejmie SWOJĄ decyzję. I nikt nie ma prawa sugerować jej, że jest jakaś jedyna słuszna decyzja. Moja Mama, mimo ciężkiej wady serca urodziła trójkę dzieci- trzy cesarki. Przy drugim dziecku lekarze pukali się w głowę. Przy trzecim dziecku zaproponowali aborcję, jako coś oczywistego w tym przypadku. Urodziła. Teraz ma 64 lata i od wielu lat jest bardzo chora - niemalże na wszystko. Ale przeżyła, więc, rozumiem, Świętą nie zostanie ogłoszona przez KK ? Szczególnie, że nie lubi ojca Rydza, jest za prawem kobiet do samostanowienia oraz nie ma nic przeciwko Homo, nawet w rządzie? Odpowiedz Link Zgłoś
critic 100 % racji. 10.06.08, 13:41 Podpisuję się obiema rękami. > Teraz ma 64 lata i od wielu lat jest bardzo chora - > niemalże na wszystko. Ale przeżyła, więc, rozumiem, Świętą nie zostanie > ogłoszona przez KK ? Bo KK nie potrzebuje żywych świętych (taki kult jest zarezerwowany tylko dla papieża) - jedynie martwych męczenników "o słuszną sprawę". Odpowiedz Link Zgłoś
lesny_jezyk Re: do diabła ze świętością 10.06.08, 12:51 święta racja, podpisuję się pod tym Odpowiedz Link Zgłoś
sigrid.storrada Re: do diabła ze świętością 10.06.08, 13:21 mockturtle, rozumiem wszystko, co napisałeś, o Baretcie, ja myślę podobnie. Na jej miejscu zdecydowałabym się na aborcję. Z trudem, z płaczem, ale mimo wszystko, dla tych żyjących dzieciaków.Ja nie jestem katoliczką. Problem w tym że dla katolików ciąża to już człowiek, więc z ich punktu widzenia byłoby to zabicie dziecka, po to, żeby matka mogła żyć. Jeśli się tak na to patrzy to każda decyzja jest zła. Odpowiedz Link Zgłoś
krakowianka4444 Re: do diabła ze świętością 10.06.08, 20:54 Wyrazy najgłębszego uznania. Z przyjemnością przeczytałam Twój post. Szkoda, że tak niewielki odsetek ludzi w tym kraju używa zdrowego rozsądku. Ja osobiście zawsze miałam podobne odczucia w związku z Karoliną Kózkówną, która została beatyfikowana za to, że nie pozwoliła się zgwałcić żołnierzowi. Broniła się tak skutecznie, że została bodajże zadźgana bagnetem na śmierć. Czy życie - wartość ponoć nadrzędna - nie powinno być ważniejsze niż dziewictwo? Czy jej matka nie czuła bólu po śmierci córki? Jakim bogiem byłby Bóg, który żądałby takiej ofiary? Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: zostawcie dziewczyne w spokoju czarne sukiene 10.06.08, 10:24 Wystarczająco dużo ,aby zauwazyć komu i czemu te świetości służą. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: zostawcie dziewczyne w spokoju czarne sukiene 10.06.08, 10:43 A niby dlaczego? > Postawa tej dziewczyny wam do światopoglądu nie pasuje A dlatego, ze jakoś nie widzę pwoodu, zeby taką postawę mozna było mieć TYLKO I WYŁACZNIE w związku z katolicyzmem i kosciołem. wyobraż sobie, ze znam rodzinny dom dziecka prowadzony przez ateistkę, a to przeciez niemozliwe wg szufladkowania na swiatopoglądy moralne ( katolickie) i niemoralne( całą resztę ) Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Tylko prosze na mnie nie krzyczec 10.06.08, 09:23 ==================================== Ale gdyby Pani Agata nie byla znana (i niewatpliwie swietna) zawodniczka Kadry, lecz referentka w urzedzie gminy, czy Kosciol tez by zajal podobne stanowisko? Wcale nie mam zamiaru ukrywac swojej fascynacji dla Pani Mroz, bo to byla rzeczywiscie cudowna kobieta. Jednakowoz, podobnie bohaterskich kobiet, acz nie tak ujmujacych i znanych, w Polsce sa dziesiatki tysiecy. Czy procesy wyniesienia ich na oltarze tez beda rozwazane? Odpowiedz Link Zgłoś
potforrrek Głupota totalna 10.06.08, 09:26 Pomysłodawcy chyba nikt wśród rodziny i znajomych nie zmarł na raka. Gratuluję, bo to naprawdę rzadkość. Tysiące ludzi w Polsce walczą z rakiem, wielu z nich umiera zostawiając na świecie rodziny i dzieci, także takie małe. Nie mówi się o tym, bo nie wszyscy z nich są znanymi sportowcami. Ba, nie wszyscy nawet umierają w szpitalu po przeszczepie, bo wielu z nich nie stać na leczenie i nie mają nawet szans na przeszczep. Ludzie, opamiętajcie się. Oczywiście rozumiem, że jest to dla rodziny i dziecka straszna tragedia, ale spójrzcie dookoła, ile jest takich dzieci. Dlaczego pomoc ma uzyskać akurat to konkretne, jedyne? Bo to ładnie wygląda w mediach, prawda? Żałosne, głupota straszna... Odpowiedz Link Zgłoś
aga1a Re: Głupota totalna 10.06.08, 09:46 A dlatego, że ta Kobieta swoim życiem zrobiła wiele dobrego nie tylko dla Siebie ale dla nas wszystkich, dla Polski. Reprezentowała nasz kraj- nas również i robiła to na najwyższym poziomie. Jeżeli w jakiś sposób możemy jej podziękować teraz to chyba tylko tak, że pomożemy jej dziecku (i nieważne czy ono tej pomocy potrzebuje) Jest to nasz dług wobec Niej. I chyba nas na to stać! Doceniajmy ludzi, którzy swoim życiem w nasze szare życie wnoszą radość, dumę, pozwalają cieszyć się dniem codziennym i nie zapominajmy o nich kiedy przestają już być potrzebni. Gdyby Ona żyła - na pewno o pomoc by nie prosiła. Wiem, że tysiące innych osób było w podobnej sytuacji, tysiące jeszcze będzie. Nie możemy im wszystkim pomóc, podziękować, Ale możemy to zrobić dla Niej, więc zróbmy to zanim upływający czas zabierze Ją w zapomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Głupota totalna 10.06.08, 10:11 Dziekuj jej dając datki na przeszczepy szpiku ,na badania dawców ,zamiat sie modlic i wspierać klechów ,których i tak nasze państwo otacza lepsza opieką niz niepełnosprawnych i chorych.O to prosiła i o tym mówił jej mąz. Odpowiedz Link Zgłoś
sai_mon [...] 10.06.08, 09:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mojzeszzgor Re: Agata Mróz świętą? 10.06.08, 09:36 maz odmowil przyjecia medalu, czy przyjmie aureole? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Co złego jest w wypowiedzi Bonieckiego ? 10.06.08, 09:38 Nie bardzo rozumiem o co ten jazgot przeciwko Bonieckiemu Boniecki powiedział: "Postawa Agaty Mróz "świadczy na pewno o ogromnej klasie człowieka" może to nieprawda? " i może być przesłanką do zastanowienia się nad wyniesieniem na ołtarze" - mówi dziennikowi "Polska" ks. Adam Boniecki," może byc, takie sa zasady , reguły (powiedzmy przepisy) w KK. Odpowiedz Link Zgłoś
trusiaa Re: Co złego jest w wypowiedzi Bonieckiego ? 10.06.08, 09:51 Pozostaję z całym szacunkiem dla zmarłej i jej rodziny, ale na litość nie róbmy cyrku z tej śmierci. Była aktywną, wybitną sportsmenką, z chorobą żyła wiele lat, a dziecka pragnęła tak samo mocno jak większość kobiet w jej wieku. W takiej sytuacji nawet poważna choroba rzadko bywa dla matki przeszkodą. Na świętość zasługują (i to z wielu powodów) miliony kobiet, może zamiast wynosić je po śmierci na ołtarze jeszcze za życia okazać im i ich dzieciom szacunek, pomoc, wsparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Co złego jest w wypowiedzi Bonieckiego ? 10.06.08, 10:08 Pozostaję z całym szacunkiem dla zmarłej i jej rodziny, ale na litość nie róbmy cyrku z tej śmierci. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Cała ta wiara KK to jest niestety niezły CYRK z jednym Klaunem w czasie występów na arenie/czyt.== w kościele] Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Nie zrozumiałas wypowiedzi Bonieckiego 10.06.08, 10:15 Przeczytaj jeszcze raz wypowiedź Bonieckiego. Mówił o "przesłance do zastanowienia sie" a nie o przesłance do "wyniesienia..." jak sugerujesz. To zasadnicza róznica. Zastanwiać się chyba nikomu nie zabronisz ? GW po prostu manipuluje a Ty sie na to "łapiesz". Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Co złego jest w wypowiedzi Bonieckiego ? 10.06.08, 09:59 Problemem jest pewna "inflacja" wartości świętości. Tego typu decyzje podejmuje tysiące kobiet - a o niej tylko mowa bo była młoda, ładna i sławna. Dodatkowo do tego dochodzą pewne dylematy moralne czy aby ten czyn na pewno był godny uświęcenia. Zwróć uwagę że zajście w ciąże i donoszenie jej bez wątpienia odbiło się na jej stanie zdrowia. Można więc powiedzieć że rezygnując z antykoncepcji w pewien sposób popełniła samobójstwo. Ok oddanie życia za kogoś już żyjącego - mimo że też jest formą samobójstwa Kościół pochwala. Jednak decyzja zajścia w ciąże? To ewidentne samobójstwo "na raty". Czy naprawde Kościół coś takiego pochwala? Jeszcze jedna sprawa. Jakbyś nie zauważył Kościół składa się i z Kleru i z Laikatu. Jeżeli "szeregowy" członek Kleru ma prawo się wypowiadać w kwestii kto według niego powinien być wyniesiony na ołtarze, dokładnie takie same prawo ma członek Laikatu - które to wypowiedzi ty w sposób niezbyt kulturalny nazywasz "jazgotem". Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Co złego jest w wypowiedzi Bonieckiego ? 10.06.08, 10:11 Boniecki mowiło "przesłance do zastanowienia nad wyniesieniem na oltarze", a nie o "przesłance do wyniesienia na oltarze". To zasadnicza róznica. Zastanawiac się, mysleć , zawsze mozna i warto. Niewykluczone,że po "zastanowieniu" procedury wyniesienia na oltarze by nie bylo. A forumowicze (zmanipulowani artykułem) wypowiadaja sie tak jakby Boniecki mowił o "przesłance do wyniesienia". Ponieważ te wypowiedzi odnoszą się do nieistniejacego stanowiska Bonieckiego , dlatego nazwałem je "jazgotem" , za co przepraszam wszystkich. PS Fakt ,ze mam w kieszeni 5 zł może być przesłanka do zastanowienia sie nad kupnem pączka. Co wcale nie oznacza,ze kupie pączka. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Co złego jest w wypowiedzi Bonieckiego ? 10.06.08, 10:43 Ok więc powiedz mi jaka jest różnica pomiędzy przesłanką do zastanawiania się, a przesłanką do wyniesienia? Jeżeli masz 5 zł to jest przesłanką do zastanawiania się nad zastanowieniem się nad kupnem pączka? Czy jednak tylko przesłanką do zastanowienia się nad kupnem pączka? Jeżeli Boniecki zastanawia się nad sensownością rozpoczęcia procedury wyniesienia jej na ołtarze widać uznaje że warto się nad tym zastanowić czyli zgodnie z jego zasobem informacji powinna być tego godna. Inni twierdzą że jednak informacje jakie oni posiadają (i posiada Boniecki) do tego jej nie predestynują. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Co złego jest w wypowiedzi Bonieckiego ? 10.06.08, 11:00 maaac napisał: > Ok więc powiedz mi jaka jest różnica pomiędzy przesłanką do > zastanawiania się, a przesłanką do wyniesienia? Ta druga przesłanka jest obligatoryjna , mocna. Przesłanka do wyniesienia oznacza,że został spełniony jakiś element bezwzględnie wymagalny do wyniesienia. Załóżmy ,ze do ogłoszenia swięta potrzeba n takich przesłanek (warunków) , a więc pozostało jeszcze n-1. Gdy zostaną spełnione, to z definicji powinno dość do faktu wyniesienia. Przesłanka do "zastanowienia" to tylko próba odpowiedzi na pytanie czy wogóle warto aby te n niezbędnie wymagalnych warunków rozpatrywać. To taka wstepna analiza. Odpowiedz Link Zgłoś
critic Re: Co złego jest w wypowiedzi Bonieckiego ? 10.06.08, 13:43 > Boniecki powiedział: > "Postawa Agaty Mróz "świadczy na pewno o ogromnej klasie człowieka" > > może to nieprawda? > > " i może być przesłanką do zastanowienia się nad wyniesieniem na > ołtarze" - mówi dziennikowi "Polska" ks. Adam Boniecki,". Ciekawe co by powiedział, gdyby była buddystką a nie katoliczką? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Co złego jest w wypowiedzi Bonieckiego ? 10.06.08, 14:24 critic napisał: Ciekawe co by powiedział, gdyby była buddystką a nie katoliczką? Pewnie ,że ciekawe. Chociaż równie ciekawe by było , co wtedy by powiedział mnich buddyjski , taki buddyjski Boniecki. Odpowiedz Link Zgłoś
szymek_50 Agata Mróz świętą? 10.06.08, 09:39 Zgadzam się z tą przesłanką. Agata jest doskonałym wzorem poświęcenia kobiety w obliczy życia i śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
rosi26 Co za zenada! 10.06.08, 09:40 Kosciol jest pelen obludnikow! wzbudza u mnie mdlosci! Za to obecnie sie zostaje swietym, ze bylo sie w druzynie siatkarskiej??? Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Agata Mróz świętą? 10.06.08, 09:42 No nie mogę! A co takiego zrobiła?! Odpowiedz Link Zgłoś
nie_jestem_tofik Re: Agata Mróz świętą? 10.06.08, 11:02 co zrobiła? no wlaśnie chodzi w tym wsztytskim o to, że nie trzeba zrobic Bog jeden wie czego zeby byc świetym, święci naprawde są wokół nas, chodzą z nami do pracy, są członkamni naszych rodzin, jeżdża z nami autobusem. Casus pani Agaty Mróz ma nam pokazac, ze droga do świętości to nie jest odcięcie sie od życia na ziemi, ale właśnie życie tu i teraz do niej prowadzi... Odpowiedz Link Zgłoś
omidas Agata Mróz świętą? 10.06.08, 09:43 Widać, że dorwali się do internetu i tacy ludzie, którzy oprócz krytyki Kościoła nie wiele, albo wcale nie znają nauczania Kościoła, Pisma Swiętego itd. I co z nimi dyskutować, kiedy i tak będą przy swoim. Nie wiedzą bowiem, że nikt nie urodził się świętym, a dopiero swoim postępowaniem, życiem, działaniem zasłużył na świętość. Przecież niektorzy święci w młodości różne rzeczy wyprawiali, ale się nawrócili, zmienili życie i stali się świętymi. Dlatego i ty jeden z drugim wy- pisujący bzdury i niedorzeczności możesz się nawrócić i zostać świętym. Każdy może nim zostać. Ale każdy ma wolną wolę. Tak, żże radziłby się zastanowić zanim wy- powie się lub napisze swoją opinię o innych. I nie wiado- mo czy ci spośsród tych, którzy pomarli choć oficjalnie nie zostali ogłoszeni świętymi już nimi nie są. Niebo jest szeroko otwarte dla ludzi dobrych, uczciwych, ktorzy walczą z grzechem i potrafią zwyciężyć. Życzę wam niedowiarkom, żeby kiedyś św. Piotr otworzy wam drzwi do życia wiecznego w prawdziwej szczęśliwości. Niechaj już dziś otworzą się wasze oczy na dobro i drugiego człowieka. Napewno też kiedyś umrzecie. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Re: Agata Mróz świętą? 10.06.08, 09:51 omidas napisał: > Widać, że dorwali się do internetu ........, a dopiero > swoim postępowaniem, życiem, działaniem zasłużył na > świętość. Przecież niektorzy święci w młodości różne > rzeczy wyprawiali, ale się nawrócili, zmienili życie > i stali się świętymi. Dlatego i ty jeden z drugim wy- > pisujący bzdury ...możesz się nawrócić >i zostać świętym. I..... żeby kiedyś św. Piotr otworzy wam drzwi do życia wiecznego > Napewno teżkiedyś umrzecie. Kometarz: Słusznie! Bo niejaki Rydzyk, różne rzeczy w przeszłości wyrabiał i dalej to czyni, a świętm już został! Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Agata Mróz świętą? 10.06.08, 09:52 ==================================>omidas<, ty chyba naprawde jestes "nawiedzony", albo twoj dobrodziej na plebanii "od tylu" kontroluje twoje wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Agata Mróz świętą? 10.06.08, 09:57 omidas napisał: > Widać, że dorwali się do internetu i tacy ludzie, którzy > oprócz krytyki Kościoła nie wiele, albo wcale nie znają > nauczania Kościoła, Pisma Swiętego itd. I co z nimi > dyskutować, kiedy i tak będą przy swoim. Nie wiedzą > bowiem, że nikt nie urodził się świętym, a dopiero > swoim postępowaniem, życiem, działaniem zasłużył na > świętość. Przecież niektorzy święci w młodości różne > rzeczy wyprawiali, ale się nawrócili, zmienili życie > i stali się świętymi. Dlatego i ty jeden z drugim wy- > pisujący bzdury i niedorzeczności możesz się nawrócić > i zostać świętym. Każdy może nim zostać. Ale każdy ma > wolną wolę. Tak, żże radziłby się zastanowić zanim wy- > powie się lub napisze swoją opinię o innych. I nie wiado- > mo czy ci spośsród tych, którzy pomarli choć oficjalnie > nie zostali ogłoszeni świętymi już nimi nie są. Niebo jest > szeroko otwarte dla ludzi dobrych, uczciwych, ktorzy walczą > z grzechem i potrafią zwyciężyć. Życzę wam niedowiarkom, > żeby kiedyś św. Piotr otworzy wam drzwi do życia wiecznego > w prawdziwej szczęśliwości. Niechaj już dziś otworzą się > wasze oczy na dobro i drugiego człowieka. Napewno też > kiedyś umrzecie. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx OSZOŁOMIE.!!! Od kiedy to wiarę naucza się.??? Baranku.!!! Wiarę należy odczuwać wewnętrznie i nie należy się tym chwalić i obnośić jak ze sznurkiem obwarzanków na podrzędnym jarmarku, które próbujesz sprzedać. W KK nie liczy się ""dobro człowieka"", a jedynie pełna kasa samozwańczych pośredników, którzy "doją baranów". Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Agata Mróz świętą? 10.06.08, 09:45 A czy nie lepiej, dać tej Mądrej Zmarłej i Jej Rodzinie ŚWIĘTY SPOKÓJ? Odpowiedz Link Zgłoś