ontos2 23.07.08, 07:39 I cóż z tego. Za sprawą podwyżek nie rozwiązano problemów pacjentów.Żal, ci co tak buńczucznie obwieszczali wyjazd za granicę dostali argument do pozostania w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aron2004 Lekarze w cenie 23.07.08, 07:42 a wydajność pracy polskiego lekarza nadal jest najniższa w UE Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf wszystko co złe przez KRUSowców i innych złodziei 23.07.08, 08:42 takich jak: górnicy, stoczniowcy, pseudobezrobotni, pseudorenciści no i wreszcie politycy, w rezultacie nie ma pieniędzy na tych, co ratują zdrowie i zycie innych... hańba! Odpowiedz Link Zgłoś
waran_z_komody Re: wszystko co złe przez KRUSowców i innych złod 23.07.08, 09:42 > w rezultacie nie ma pieniędzy na tych, co > ratują zdrowie i zycie innych... hańba! chyba sie przejęzyczyłeś ... czy te zarobkki lekarzy to mało??? Pieniedzy to nie ma nie na tych co leczą bo płacą im jak na polskie warunki znakomicie ale kasy nei ma na zwiekszenie dostepności opieki zdrowotnej zwłaszcza specjalistycznej. Mam nadziejee ze następna kasa pójdzie nie na podwyżki pensji tylko na zwiększenie ilosci swiadczeń i dostępności leczenia u specjalistów Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf płacą znakomicie? - ale nie w szpitalach! 23.07.08, 09:54 Średnia w KGHM Polska Miedź: 10tys. miesięcznie. Powtarzam: średnia. Z uwzględnieniem sprzątaczek. Średnia płaca w skaładazc budowlanych: 12tys. itd. Trudno w tej sytuacji uznać wynagrodzenie 7 tys. miesięcznie dla lekarza - dyżurującego! - za znakomite... To ten sam krej, Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
alex1948 Re: płacą znakomicie? - ale nie w szpitalach! 23.07.08, 10:29 jeden dyżur w szpital to miesięczna emerytura większości na odstawce Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf ??? skad takie dane? 23.07.08, 10:36 Wiem na pewno, że jeszcze 2 lata temu za spędzenie całej nocy, na ogół bez odpoczynku, na Izbie Przyjęć Szpitala Klinicznego w Krakowie płacono 80 zł. Poważnie. A więc co do podwyżek: 50% od zera dalej pozostaje zerem. Potrzebny jest przełom. Odpowiedz Link Zgłoś
ffstv mlody lekarz w UK zarobi 15 tys 23.07.08, 11:00 a w Polsce 2 tys. Doswiadczony lekarz zarobi sporo prawie wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
abnegat.ltd 5000 funtow. 23.07.08, 15:50 Za CZTERDZIESCI godzin pracy tygodniowo wliczajac w to dyzury. A nie 20 tys. za 550 miesiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Kasy fiskalne dla lekarzy-złodzieji !!! Już !!! 23.07.08, 12:12 Kasy fiskalne dla lekarzy-złodzieji !!! Już !!! emigrantbf napisał: > Wiem na pewno, że jeszcze 2 lata temu za spędzenie całej nocy, na > ogół bez odpoczynku, na Izbie Przyjęć Szpitala Klinicznego w > Krakowie płacono 80 zł. Poważnie. > A więc co do podwyżek: 50% od zera dalej pozostaje zerem. > Potrzebny jest przełom. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Kasy fiskalne dla lekarzy-złodzieji !!! Już !!! 23.07.08, 12:12 Kasy fiskalne dla lekarzy-złodzieji !!! Już !!! emigrantbf napisał: > Wiem na pewno, że jeszcze 2 lata temu za spędzenie całej nocy, na > ogół bez odpoczynku, na Izbie Przyjęć Szpitala Klinicznego w > Krakowie płacono 80 zł. Poważnie. > A więc co do podwyżek: 50% od zera dalej pozostaje zerem. > Potrzebny jest przełom. Odpowiedz Link Zgłoś
wykidajlo2 Re: Kasy fiskalne dla lekarzy-złodzieji !!! Już ! 23.07.08, 16:08 Ortografia gimnazjalisto, ortografia... Odpowiedz Link Zgłoś
waran_z_komody Re: płacą znakomicie? - ale nie w szpitalach! 23.07.08, 11:05 Firm pokroju KGHM czy Orlenu jest niewiele a szpitali tysiące. A co do tych skłądów budowlanych to pewnie pracuje tam po 10 pracowników za 1500 i właściciel zgarnia ~125 tys. na m-c. Średnia wyjdzie ponad 12 tys. na łebka. No i nie porównuj wysoko specjalistycznej firmy chemicznej z jakimś śmiesznym skłądem budowlanych gdzie najwiekszym specjalista jest obsługujący wózek widłowy czy suwnicę Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf właściciela nie uwzględniłem!!! 23.07.08, 11:10 Przed rokiem kirownik składu zarabiał w Polsce srednio 14.000 a sprzedawca 10.000. Celowo dałem rózne przykłady, aby pokazać co tak naprawdę znaczy dobrze zarabiać. A teraz pytam: czy lekarz-specjalista nie powinien zarabiać więcej? Jeżeli nie, to znaczy, że w Polsce ważniejsze są dachówki od zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: właściciela nie uwzględniłem!!! 23.07.08, 11:30 proponuje jeszcze porownac zarobki szefa dowolnego funduszu hedge z zarobkami dyrektora jakiegos szpitala, moze byc nawet Cedar Sinai, czy jak on sie tam nazywa. wyjdzie na to, ze pieniadze sa wazniejsze od zdrowia, i to znacznie. o to ci chodzilo? Odpowiedz Link Zgłoś
red_adidas Re: wszystko co złe przez KRUSowców i innych złod 24.07.08, 04:08 emigrantbf napisał: > takich jak: górnicy, stoczniowcy, pseudobezrobotni, pseudorenciści > no i wreszcie politycy, w rezultacie nie ma pieniędzy na tych, co > ratują zdrowie i zycie innych... hańba! Moim zdaniem odwrotnie . Mam min. wiedzę np. o takim uczciwym lekarzu -specjalność stomatolog propedeutyk ,który wykazuje 1/10 dochodu i od tego płaci podatki.:))) No cóż lekarze są biedni .:)) P.S Proteza kosztuje od 3-14 tyś złotych.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re:kota można leczyć z piątku do poniedziałku 23.07.08, 08:48 Kota można leczyć z piątku do poniedziałku, natomiast człowiek ma dożyć do poniedziałku szanownego przyjścia ordynatora i całej ekipy obiegaczy pacjentów. Nie ważne czy to był zawał. Tutaj trzeba jak najszybciej coś zrobić. Niech dają takie pensje na jakie zarobią właściwą opieką medyczną. Czyli oddać im te szpitale niech tacy prawnicy z PiS, co sztuczkami się uwłaszczą doprowadzą do ruiny jak syndyk. A tam gdzie zrobią to z głową to będzie prosperował, czyli za Wisłą leczenie przez pogrzeby, do Odry właściwa opieka medyczna. Ponieważ za Wisłą popierają PiS, będzie weto prężydęta, kot ma lepsze warunki leczenia. Wyborco emerycie. Kochasz zdrowie nad życie. Dlatego jesteś gotowy, dla PiSu umrzeć zdrowy. Lekarze i autostrady, niestety nie dali rady! Nawet nie padniesz w drodze, a jak pies na podłodze! Babciu! W dojeździe do szpitala, PiSiOR wiecznie nawala! Głosuj, w razie potrzeby on leczy przez pogrzeby! PiSiOR = Pieniadze i Swawole, i Orgietki Redyku Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Re: Lekarze w cenie 23.07.08, 11:55 hej dyzurny aron2004 ! Przreklejasz ten swoj wpis z forum na forum juz chyba bez wiekszego przekonania. Napisz jak mierzysz ta "wydajnosc" i czy ma sie to przekladac na ilosc odfajkowanych wizyt bez rozmowy i z powierzchownym badaniem pacjenta ? Prawdopodobnie czas poswiecony na jedno badanie w Polsce jest najkrotszy w EU co owocuje powszechnym niezadowoleniem tychze pacjentow, ale jest zgodne z zasada, ze wszystcy musza byc "przyjeci". No i sa "przyjeci" ale na leczenie czsu juz nie ma. Zdrowia Ci zycze ! Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Kasy fiskalne dla lekarzy-złodzieji !!! 23.07.08, 12:11 Kasy fiskalne dla lekarzy-złodzieji !!! Odpowiedz Link Zgłoś
czysty_jogurt Slownik Ortograficzny dla Wielkiego Mike'a 24.07.08, 00:28 so.pwn.pl/lista.php?co=z%B3odziej so.pwn.pl/zasady.php?id=629323 Odpowiedz Link Zgłoś
futomaki.pl Lekarze w cenie 23.07.08, 07:46 Proponuję już teraz zacząć wymyślać przydomki: "Światło Tatr", "Wizjoner znad Wisły", "Strateg Świata"... Odpowiedz Link Zgłoś
mark.byd Lekarze w cenie 23.07.08, 07:47 ..bardzo ładnie .... a teraz ja jako pacjent prosze .... domagam się ......... traktowania jak człowieka ... nie jak bydło ....... chamskie mordy .... lekarze i pielegniarki ..... traktuja pacjentów jak g ......... nie wspominając o kwalifikacjach zawodowych ...... to tylko mit o wyższości polskiego lekarza - jego wiedzy, umiejetności ... niska kultura.... niski poziom ... niskie standardy ... lekarz który opowiada pacjentom o ich schorzeniach, metodach leczenia, rokowaniach ... doczekał sie wielkich podziekowań w prasie ..... standardy i poziom zasobów kadrowych słuzby zdrowia jest bardzo niski ..... gorzej niż najemni wyrobnicy ... tylko skasować i pocałuj mnie w tyłek ..... Odpowiedz Link Zgłoś
abnegat.ltd Przyjedz do UK 23.07.08, 15:58 Tu jest milo, pacjent moze sobie skakac po scianach a lekarz caly czas jest usmiechniety! nie krzyczy :) Bo po czterech godzinach sesji bierze d. w t. i idzie na ryby. Za 5000 funtow miesiecznie. Chcesz miec mila obsluge to za nia ZAPLAC. W zyciu nie spotkalem milego mechanika ktory by mi cos zrobil za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Zostań w PL 24.07.08, 01:20 abnegat.ltd napisał: > W zyciu nie spotkalem > milego mechanika ktory by mi cos zrobil za darmo. To współczuję, pewnie żyjesz w jakimś socjalistycznym kraju. Pozdrawiam panie Marcinie - mechanik samochodowy, który przy okazji standardowej wymiany oleju za darmo zdiagnozował pożyczonym "od kumpla" komputerem auto i wykrył potencjalnie stopującą awarię. Miał rację (a ja olałem), po tygodniu musiałem holować ponad 20km. Teraz tylko do Niego!:). Tak działa kapitalizm prawdziwy - facet zainwestował/zaryzykował bezinteresowną robotę (pewnie pasjonat czy cóś, zrobił bo lubi) i ma we mnie oddanego klienta. A. Odpowiedz Link Zgłoś
0.err Lekarze w cenie 23.07.08, 07:49 a i tak mają jedne z niższych wynagrodzeń w Europie Odpowiedz Link Zgłoś
janasik Re: Lekarze w cenie 23.07.08, 08:02 Dochody, biednych pacjetow sa tez bardzo niskie. Odpowiedz Link Zgłoś
0.err Re: Lekarze w cenie 23.07.08, 08:31 janasik napisał: > Dochody, biednych pacjetow sa tez bardzo niskie. Za to politykom dobrze się wiedzie. Również uważam że my szaraki zarabiamy gów... pieniądze w porównaniu do cen w sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk40 Re: Lekarze w cenie 23.07.08, 08:02 Uważasz, że jeśli będzie miał tyle samo - wzrośnie jego wydajność( tak jak innych w Europie ) i szacunek do pacjenta np. bezrobotnego lub zarabiającego najniższą krajową pensję ? To tylko rozbestwi jeszcze bardziej tę grupę zawodową, która i tak z nikim i z niczym liczyć się nie będzie , bo przecież zdrowie jest najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
0.err Re: Lekarze w cenie 23.07.08, 08:29 sceptyk40 napisała: > Uważasz, że jeśli będzie miał tyle samo - wzrośnie jego wydajność( > tak jak innych w Europie ) i szacunek do pacjenta np. bezrobotnego > lub zarabiającego najniższą krajową pensję ? Wydajność i szcunek jest na takim samym poziomie jak u innych lekarzy w europie. Wszędzie są ludzie i "ludzie" a mało zarabiający biedacy są głównie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
abnegat.ltd Re: Lekarze w cenie 23.07.08, 16:02 0.err napisał: > Wydajność i szcunek jest na takim samym poziomie jak u innych > lekarzy w europie. Chyba jednak nie wiesz co piszesz. W UK lekarz ktory sie zachowuje jak cham zostaje bez pracy. I to niezaleznie czy w stosunku do pacjenta, pielegniarek czy swoich kolegow. Odpowiedz Link Zgłoś
moria29 Re: Lekarze w cenie 23.07.08, 08:02 I co z tego? Ci ludzie byli bez skrupułów i sa dalej. Szantażem wymusili pieniądze pieniądze nas wszystkich. POdwyżki są finansowane ze składek. Zamiast poprawy warunków leczenia poprawiły się warunki ich pierdzenia... Ciekaw jestem czy zlikwidowano łóźka z gabinetów przecież to nie sypialnie a podczas dyżórów się pracuje a nie śpi.. Jedmego im zazdroszczę tego że nie mieli obiekcji szafować życiem pacjentów. Jestem nauczycielem i te środowisko boi się odejść od tablicy. Odpowiedz Link Zgłoś
0.err Re: Lekarze w cenie 23.07.08, 08:27 > Ci ludzie byli bez skrupułów i sa dalej. Tak jak np nasi beznadziejni politycy którzy zarabiają dużo nie licząc się z tymi którzy zarabiają grosze Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf środowisko nauczycieli boi się 23.07.08, 08:36 nawet własnego cienia - tchórze a nie inteligenci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jjawor Re: Lekarze w cenie 23.07.08, 10:20 moria29.... sama jestem nauczycielem (8 lat w zawodzie, mianowanie), ale to nie tak, że na dyżurze się nie śpi... lekarz, który ma 24h musi też trochę odpocząć. Mieszkam od niedawna w Niemczech i nawet tu lekarz może (co nie jest częste, bo pracy sporo) położyć się. Aha..w tym niemieckim szpitalu jest 7 Polaków:) Żaden nie chce wracać, bo co z tego, że pieniądzę są porównywalne, jeśli system pracy (nie tak hierarchczny jak w Polsce), dostępność techologii i możliwości rozwoju jeszcze długo nie będą a naszym kraju takie, jak na zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
moria29 Re: Lekarze w cenie 23.07.08, 11:53 Jesteś nauczycielem a twój mąż pracuje w szpitalu więc nie musisz zarabiać ty masz misje a mąż zarabia jasne. Moja wypowiedź dotyczy dwóch spraw: 1. dostali podwyżki i co z tego nic jakość pracy buta etc nie chce generalizować bo nie chce by ktoś wkładał nauczycieli do jednego worka 2. kwestia moralna: na wiele zawodów np nauczycieli, kolejarzy etc jest nakładana wielka presja jak strajkują no bo co z dziećmi zrobić ktoś gdzieś nie dojedzie. JAk są strajki to zaraz jest wielki szum. Lekarze mieli to wszystko w d... . Skoro dostali takie pieniądze ok ale niech dalej nie płaczą jak to im jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek252 Re: Lekarze w cenie 23.07.08, 14:18 Jeżeli jesteś naprawdę nauczycielem to trochę mnie podłamałeś. Wypada mieć odrobinę pojęcia o czym się pisze. "Łóżka" ma wiele zawodów których praca polega czekaniu i interweniowaniu w sytuacjach nagłych. Poza tym lekarze nie wystrajkowali podwyzek tylko ich zabrakło co poprawiło ich sytuację na rynku pracy. Akurat w moim przypadku dostałem solidną podwyżkę nawet o nią nie prosząc. Tak na wszelki wypadek żebym nie poszedł do konkurencji. Lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
abnegat.ltd Re: Lekarze w cenie 23.07.08, 16:08 jacek252 napisał: > Jeżeli jesteś naprawdę nauczycielem to trochę mnie podłamałeś. Wypada mieć odro > binę pojęcia o czym się pisze. "Łóżka" ma wiele zawodów których praca polega cz > ekaniu i interweniowaniu w sytuacjach nagłych. Poza tym lekarze nie wystrajkow > ali podwyzek tylko ich zabrakło co poprawiło ich sytuację na rynku pracy. Akur > at w moim przypadku dostałem solidną podwyżkę nawet o nią nie prosząc. Tak na > wszelki wypadek żebym nie poszedł do konkurencji. Lekarz. I o to wlasnie chodzilo. Ci co wyjechali wygrali. Ci ktorzy zostali- rowniez. Skonczyly sie benadziejne wypowiedzi naszych elyt polytycznych ze "lekarz sobie poradzi". Milo slyszec ze sie u was poprawilo :) Odpowiedz Link Zgłoś
dopaminka Re: Lekarze w cenie 23.07.08, 22:35 gratuluje niewiedzy, ze stan kilkunasto/kilkudziesieciugodzinnego braku snu jest porownywalny ze stanem upojenia alkoholowego. Jak sama nazwa wskazuje, dyżur to czas, kiedy lekarz ma szybko reagować gdy ejst potrzebny, a nie praca zmianowa w fabryce. W Polsce większość lekarzy dyżuruje po całym dniu spędzonym w pracy. Twoim zdaniem powinni przez cały czas dyżuru, gdy pacjenci są w dobrym stanie, stać przy ścianie? W Anglii lekarze pracują w 4 godzinnych zmianach, logiczne, że wtedy nie mogą sobie pozwolić na drzemkę. Ale nie można porównywać 4 czy 8 godzinnej nocnej pracy z 24 godzinamI! Odpowiedz Link Zgłoś
eljott Lekarze w cenie 23.07.08, 08:03 O, właśnie widzę dowód na uzasadnienie twierdzenia ekonomistów, że wzrost "naszych" zarobków jest obecnie szybszy od wzrostu cen i nie ma żadnej drożyzny... Odpowiedz Link Zgłoś
inflacja.wyobrazni Re: Lekarze w cenie 23.07.08, 08:07 cudownie, poczekajmy jeszcze jak funt spadnie do 3 zl to podwyzka dojdzie do 1000 funtow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
valana Lekarze w cenie 23.07.08, 08:10 Ciekawe, czy tym samym poprawiła się jakość usług medycznych. Na szczęście jakoś tak nie musiałem z tego korzystać, ale w przychodni, gdzie chadzają moje dzieci, literalnie NIC się nie zmieniło. Ale to tylko drobny element całości. Natomiast JarKacz to miał (i ma nadal) tak "życzliwą" prasę, że gdyby nawet garściami rozdawał tony banknotów, to i tak by wybrzydzano, że a to pogniecione, a to nie dostarczane do domu, a to że deszcz pada... Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf Lekarze w cenie 23.07.08, 08:31 Co za nonsensy!!! Przecież lekarz powinien bez dyżurów zarabiać conajmniej 10tys. a z dyżurami 2 razy więcej! Aktualnie w dalszym ciągu pracując na okrągło przeciętny polski specjalista nie dorównuje dochodami średniej z KGHM Polska miedż. A tam pracuje się tylko kilka godzin dziennie! Polska to kraj kretynów. Nie należy porównywać płac, tylko - tak jak na zachodzie - stawki godznowe. I wtedy poznaje się prawdę. Na wyzysku lekarzy do niczego Polacy nigdy nie dojdą. Odpowiedz Link Zgłoś
test1410 Re: Lekarze w cenie 23.07.08, 10:43 Tylko z tym KGHM się nie zapędź, bo na miedź jest duży światowy popyt i jej cena jest wysoka, więc zarobki wzrosły ale jak cena spadnie to zarobki w KGHM spadną. Dodatkowo średnie płace mają to do siebie (brutto 4528 zł w górnictwie), że tak naprawdę to nikt z pracowników niższego (fizycznych), niższego dozoru (sztygarzy) ich nie widzi, w średnią trafią zapewne nadsztygarzy i dyrekcja (znacznie powyżej średniej) Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf Acha, czyli w Polsce nie ma popytu na zdrowie? 23.07.08, 10:46 Jak jest popyt, to powinne być i godne wynagrodzenia, choćby za notoryczne przemęczenie z przepracowania. Czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Każdy kto wyjeżdża za granicę do pracy, 23.07.08, 08:36 Każdy kto wyjeżdża za granicę do pracy, zmniejsza bezrobocie w Polsce i podwyższa zarobki tym co zostają. Tak trzymać. I nie mówić o "uciekaniu" ale podnieść płace przez pracodawców to nie łaska? Skończy się wyzysk w Polsce i głodowe pensje. Dzięki ci Unio! To co dostają lekarze przechodzi też na inne branże. Co to jest 4 tysiące złotych na miecha za pełny etat? Skończyło się panoszenie kapitalistów. Lech Wałęsa obiecał podwyżki płac o 100% a nawet więcej i obniżki cen o 100% a nawet więcej i tak musi być. A za 170 zł na dzień przy cegłach nie robię. Dawać mi 270 zł albo walę na drugą stronę granicy do Niemiec na roboty i tam już spoko mam na budowie 15 euro za godzinkę czyli 100 euro dziennie a nie złociszy. Odpowiedz Link Zgłoś
net_friend Re: Każdy kto wyjeżdża za granicę do pracy, 23.07.08, 09:32 Podziwiam twoją wiarę w kiełbasę wyborczą. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 a poza kiełbasą to 23.07.08, 11:21 masz jakieś argumenty rzeczowe do dyskusji? Odpowiedz Link Zgłoś
duskj podwyzki przez paranoje i obejscie przepisow 23.07.08, 08:38 A ile z tych podwyzek rzekomych powstalo dzieki obejsciu przepisow - kiedy lekarz zaklada dzialnosc gospodarcza po to, by na zlecenie mogl pracowac dodatkowo, nie przekracajac pozornie swego czasu pracy. To paranoja, bo szpital udaje, jakby to byla inna osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
wilczek1968 Zarobki europejskie, jakość pracy krajowa... 23.07.08, 08:45 Wciąż narzekania, wciąż pogoń za kasą na kilku etatach, wciąż lekceważenie pacjenta, wciąż - i to jest najgorsze - niekompetencja. Co raz większe pensje tego nie zmienią, bo czym skorupka... Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf co za brednie! 23.07.08, 08:58 zarobki europejskie to pensja specjalisty ponad 2,5 większa od średniej danego kraju! Czyli w Polsce lekarz bez dyżurów powinien zarabiać ok.10tys. miesięcznie. Trzeba wiedzieć, co się pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Trzeba wiedzieć, co się pisze." 23.07.08, 09:19 Ano trzeba. Porownania ograniczone do samej pensji sa po prostu glupie. Nie mowiac juz o tym, ze samo porownywanie jak jedyna metoda "myslenia" rowniez nie jest konstruktywna. Piszac o zarobkach naszych lekarzy trzeba pamietac o wszystkich "zlych nawykach", ktore ze wzostem pensji wcale nie zniknely przynoszac nadal dochody (czesto bez podatku), ktorych nie maja lekarze tam gdzie system zdrowia jest zdrowy. Nie wspominajac juz o wydajnosci pracy naszych lekarzy, o jakosci pracy naszych lekarzy i o tym wszystkim (jak na przyklad sredni personel medyczny) co stanowi, ze naszemu systemowi ochrony zdrowia nadal daleko do tych na ktorych opierasz swoje porownanie. Lekarz, jak kazdy zawod, moze i powinien zarabiac sto tysiecy tylko po prostu nie ma wystarczajaco wielu co chcieliby mu tyle placic. Re: co za brednie! Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf Skoro nie chcą płacić, to niech nie narzekają. 23.07.08, 09:26 W USA kto nie płaci, ten umiera. I słusznie, bo płacę za to na czym mi zależy. Jeśli nie zależy mi na własnym zdrowiu, to mój wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "W USA kto nie płaci, ten umiera. I słusznie," 23.07.08, 09:56 To jest Twoje zdanie. Pewnie dlatego, amerykanski system opieki zdrowotnej jest jednym z najdrozszych na swiecie i niekoniecznie najlepszym nie wspominajac juz o zwyklym ludzkim aspekcie tego "systemu" w ktorym miliony (pewnie dziesiatki milionow) ludzi sa pozbawione mozliwosci korzystania z tego systemu. Swiadczy o skrajnej hipokryzji "religijnej" Ameryki w ktorej ochrone zycia nienarodzonego broni sie w oparciu o religijne nakazy a ochrone zdrowia zyjacych pozostawia sie wszechobecnemu $. Ameryka to jest zupelnie inny swiat, ktory nie jest zadnym wzorcem do nasladowania w Europie szczegolnie, ze "wydajnosc" europejskich systemow ochrony zdowia jest skuteczniejsza. Oparta na silniejszym niz wspolnota majatkowa poczuciu wspolnot krajowych wyroslym z naszej przeszlosci i naszej kultury pozostawia na swoim marginesie tylko bardzo nielicznych. Re: Skoro nie chcą płacić, to niech nie narzekają Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf Osobiście hypokryzję widzę w Europie: 23.07.08, 10:07 Politycy obiecują wyborcom "darmowe" leczenie czyli po prostu gruszki na wierzbie. To tak jakby Panu ktoś obiecał mercedesa albo rolls-roysa. Właściwie to jeszcze gorzej, bo te szmochody są tańsze niż niektóre procedury medyczne. Jaki jest efekt tych obietnic? - Są nim oczekiwania społeczne. Wobec kogo? - Wobec lekarzy. Czyli w nieprawidlowym kierunku. To nie lekarze obiecują niemożliwą darmochę. Natomiast im (jakiemu zawodowi bardziej?!) rzeczywiście należą się godne wynagrodzenia. No i dochodzimy do polskiego paradoksu. Niskimi wynagrodzeniami lekarze w gruncie rzeczy fundują leczenie, zamiast z niego dobrze żyć. Na dobitkę wszelkie pretensje o niewydolność niedofinansowanego systemu kierują się w ich stronę... Trzeba polskim politykom pogratulować majstersztyku! Odpowiedz Link Zgłoś
abnegat.ltd Stanczyk, Aron i cala reszta 23.07.08, 16:25 specjalistow od wydajnosci. Czy wyscie cos niedobrego zjedli? Co to znaczy NISKA WYDAJNOSC polskiego lekarza- moze mi ktos to wytlumaczyc? Jezeli sie obliczy wartosc jednej godziny pracy lekarza (w tym dyzurow, w ktorych, jak to jakis inteligent opisal- pierdzimy w lozko) to sie okaze ze pan sprzatajacy klatke ma tyle samo. Macie DOKLADNIE taki serwis za jaki placicie. Dla wszystkich oswieconych: konsultant w UK ma 10 sesji (kazda trwa 4 godziny) z ktorych 6 (dla matolow: 24 godziny) ma zarezerwowane na prace kliniczna. Czyli z pacjentem. Pozostale 4 sesje spedza sobie czytajac prase, doksztalcajac sie oraz wykonujac prace papierowo- dokumentowe dla szpitala. I za to wszystko pensja takiego konsultanta wynosi od 70 do 120 tysiecy funtow brutto rocznie. Do tego ma kilka dyzurow pod telefonem - bo w szpitalu dyzuruja podlegli im mlodsi doktorzy- za ktore maja dodatek od 3 do 11% rocznie. Uprzejmie prosze- przestancie pier(&%^c o wydolnosci polskiego doktora. Zal wam- wio na studia. Za 13 lat bedziecie specjalistami z papierem na pierdzenie wlozko w czasie dyzuru za 25 zlotych brutto za godzine. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Skoro nie chcą płacić, to niech nie narzekają 23.07.08, 16:50 emigrantbf napisał: > W USA kto nie płaci, ten umiera. I słusznie, bo płacę za to na czym > mi zależy. Jeśli nie zależy mi na własnym zdrowiu, to mój wybór. ========================================= Kto ci tych glupot nakladl do glowy? To wlasnie w Stanach Zjednoczonych jest najwyzej rozwimiety system socjalny (zeby nie powiedziec: wrecz socjalistyczny), gdzie ZADEN potrzebujacy nie jest pozbawiony opieki medycznej na najwyzszym, swiatowym poziomie. I to bez wzgledu na jego dochody lub stan majatkowy. Nawet jesli karetka przywiezie biedaka do prywatnej kliniki (bo byla najblizej), uruchamiany jest system pokrywania rachunkow z kasy miejskiej lub stanowej. Jesli nie wiesz, to nie pieprz glupot i nie siej idiotycznej propagandy. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodzikpk tragiczny artykul 23.07.08, 08:52 pracowalem za granica oraz znam srodowisko lekarskie; artykul jest wysoce subiektywny, szczegolnie jesli chodzi o wielkiego glupca PIS, a co do zarobkow jakie sie uzyskuje w artykule wystalapily przklamania do 400%, ale niech sobie lud ponarzeka na lekarzy, a co szkodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf Polacy jako społeczeństwo nie istnieją. 23.07.08, 08:53 Gdyby wielki naród polski był społeczeństwem, to nie mielibyśmy idiotycznych dyskusji o podwyżkach dla lekarzy, bo zarabialiby oni, tak jak wszędzie indziej w świecie, kilka razy więcej na godzinę od busiarzy albo hydraulików. Elita ma zarabiać. Elita musi zarabiać. Inaczej nie będzie elitą. Jeżeli w Polsce nią nie jest, to właśnie efekt błędnych priorytetów i dezorganizacji społecznej. W Polsce najważniejszy był i jest cham. Górnik i rolnik to po prostu święte krowy. Dla nich były i są pieniądze. A nie było i dalej tak naprawdę nie ma na leczenie i na leczących. W efekcie 20% (conajmniej) lekarzy polskich nie nadaje się do wykonywania swojego zawodu. Nie chcecie prawdziwej elety? No to nie macie! Cenicie zdrowie? To na nie płaćcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
homard Re: Polacy jako społeczeństwo nie istnieją. 23.07.08, 09:33 Lekarze to i tak najwiecej pod stołem zarabiaja:_) Niestety znam to srodowisko, za za dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf Społeczeństwo - zorganizowana ludność 23.07.08, 09:40 powinna być żywotnie zainteresowana, aby ci od których oczekuje aby byli lepsi, mieli ze strony społeczeństwa lepiej. Czyli zamiast obgryzać kości pod stołem, aby jedli siedząc za suto zastawionym stołem. Psy pod stołem nie są elitą. Elita ma siedzieć za stołem, na którym wszystko widać. I być z honorem obsługiwana. Tak się składa, że znam doskonale środowisko lekarskie i wiem, że mogąc wybrać woleliby 2-gi wariant. To że on w Polsce nie zafunkcjonował jeszcze to wina polityków. Ale polityków nie wybierają krasnoludki. Problemem Polaków jest brak zgody na elitarność. Ale bez elitarności, nie będzie rozwoju. Gorzej powstaje pseudoelitarność, czyli dominacja bogatego chamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
test1410 Re: Społeczeństwo - zorganizowana ludność 23.07.08, 11:08 Żadna elitarność nie jest dobra, bo potrzeba uczciwych specjalistów a nie elit. Dostęp do zawodu lekarza powinien być wolny (a tak gdzie niegdzie do tej pory nie jest, bo mamusia/tatuś załatwi dzieciątku miejsce na uniwersytecie medycznym) Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf "Żadna elitarność nie jest dobra" - bzdura!!! 23.07.08, 11:16 Elitarność jest niezbędna. Byle elita była rzeczywiście elitą. A do tego potrzeba dobrego naboru i sprawiedliwego odsiewu. A do tego wszystkiego potrzeba gwarancji finansowej dla chętnych. To jest jak 2x2. Żadna reforma nie udała się nigdy bez wsparcia finansowego. Bez pieniędzy nie będzie ani autostrad, ani oświaty, ani dobrych lekarzy. Pozostanie tylko narzekające, bezelitarne, niedorozwinięte, chore "społeczeństwo". Społeczna zgoda na zafunkcjonowanie prawdziwych elit to klucz do sukcesu Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
dopaminka aby sie dostac na medycyne wystarczy dobra matura 23.07.08, 22:42 wyniki sa publikowane online. jak wejdziesz na strone wydzialu lekarskiego uniwersytetu to bez problemu znajdziesz. Wszystko jasnie i czytelnie: kto sie dostal, ile mial punktow na maturze z jakiego przedmiotu. Twoim zdaniem rodzice-lekarze "wyczarowali" dodatkowe punkty? a moze przebrali sie za synka/coreczke i napisali za nich mature? Smieszy mnie takie zdanie, a najbardziej zalosne jest to, ze uwazaja tak tez niektorzy ludzie, ktorzy dostali sie na medycyne "pomimo" braku lekarza w rodzinie (o cholera, jakim cudem??) Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Nie chcecie prawdziwej elety? No to nie macie!" 23.07.08, 09:36 Otoz "prawdziwa elita" to na pewno nie ta, ktorej trzeba placic. Ta, ktorej trzeba placic to jest nic innego jak sprzedajna "elita" i tej w naszym kraju jest obecnie, po uwlaszczeniu majatkiem narodowym pzpr-owskiego szamba, wystarczajaco duzo. Sprawa nie lezy tylko w pieniadzach szczegolnie, ze biorac pod uwage przeszlosc, obecny "narybek" na prawdziwa elite jest bardzo skromny. Elita nie moga byc ci sami, ktorym przez dlugie lata stanowiska panstwowe ordynatorow, chirurgow, profesorow sluzyly jako parawan prywatnej najczesciej nieopodatkowanej dzialanosci, ci sami ktorzy latami kupowani byli przez firmy farmaceutyczne, ci sami, ktorzy zamiast domagac sie rozwiazan systemowych, jak ostatnio, zadawalali sie bezprawnymi rozwiazaniami w ramach swojej korporacji zawodowej doprowadzajac tym nasz system ochrony zdrowia do karykatury! Re: Polacy jako społeczeństwo nie istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf i tak i nie 23.07.08, 10:00 Bo oczywiście można nierealnie idealizować i powtarzać, że elita obejdzie się bez pieniędzy (np. Norwid umarł w przytułku dla bezdomnych). Tylko czy to po prostu mądre i wobec lekarzy uczciwe? I czy to realne, biorąc pod uwagę, że młodzi ludzie, ci zdolni, wybiorą taki zawód, który da utrzymanie ich rodzinom... Aby stworzyli oni elitę, muszą miec gwarancje finansowe. Wszystko inne jest mrzonką. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk To sie nazywa sprzedajnosc a nie "elita" 23.07.08, 10:15 Tego mamy pod dostatkiem i od ladnych kilku wiekow. I juz obecnie w kraju w kwesti zarobkow lekarzy problem nie jest na poziomie "wyboru zawodu, ktory da utrzymanie rodzinom". Sa juz calkowicie poza ta strefa. Obecnie ich zarobki zaleza od stanu posiadania spoleczenstwa. Te zas jest nadal w poczatkowej fazie dorobku. "Aby stworzyli oni elitę, muszą miec gwarancje finansowe." Instytucjami zapewniajacymi gwarancje sa banki i ubezpieczalnie. Zas w zyciu jedyna gwarancja dla wszystkich jest efektywna i wytrwala praca ! Re: i tak i nie Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf otóż: nieprawda! 23.07.08, 10:32 status polskiego lekarza w kraju nie jest proporcjonalny do zamożności Polaków - jest w ostrej DYSproporcji. Exemplum: średnie zarobki lekarzy do średnich zarobków w róznych krajach: USA - specjalista minimum 6xśrednia krajowa, UE - minimum 3średnie krajowe, Etiopia (by nie być podejrzanym o stronniczość) - 50xśrednich krajowych... Dla Polski najbadziej porównywalne są Węgry i Czechy (porównywalne PKB) a jednak biją nas na głowę, nawet biedniejsza Słowacja lepiej płaci lekarzom - i to biorąc sumy bezwzględne a nie srednią! W rezutacie Polacy dużurują po drugiej stronie Tatr... zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Ocena sytuacji nie polega tylko na statycznym 23.07.08, 10:54 porownywaniu sytuacji w danej chwili w roznych krajach: zwykle w ocenach bierze sie pod uwage punkt wyjsciowy i dynamike zmian. W sprawie punktu wyjsciowego nie ma miedzy nami specjalnych rozbieznosci. Obecna dynamika zmian sytuacji materialnej lekarzy w kraju jest korzystna i mniej wiecej odpowiada nie tylko wzrostowi zamoznosci spoleczenstwa ale rowniez poziomowi tych wszystkich niekorzystnym zjawisk jakie dotychczas rozwinely sie w naszym systemie ochrony zdrowia i nie zostaly zlikwidowane w srodowisku lekarskim. Czy bija nas na glowe w pijanstwie lekarzy ? Czy bija nas na glowe w lapownictwie lekarzy ? Czy bija nas na glowe w wykorzystywaniu pelnionych funkcji w panstwowych szpitalach do prywatnej praktyki ? Czy bija nas na glowe w wykorzystywaniu uniwersyteckich profesorskich prerogatyw w prywatnych interesach ? itd itd itd .... Re: otóż: nieprawda! Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf co ma piernik do wiatraka? 23.07.08, 11:06 Co ma rażąco za mały strumień pieniędzy przeznaczany na ochronę zdrowia w Polsce do "łączenia prywatnego z panstwowym"? A jeżeli już ma, to raczej tylko potwierdza moje argumenty. Ponieważ pieniędzy jest za mało, stąd "dorabianie". Czy dorabia ktoś, kto nie musi? Dorabia ktoś, kto potrzebuje. Gdyby nie potrzebował, odpoczywałby... W wolnej Polsce ściga się " za łapownictwo" Bogu ducha winnych ludzi, którzy tylko odbierają co im się należy. tymczasem w komunistycznych, kadarowskich Węgrzech, nikt nie nazywał tego łapówką ale wisiały jawnie listy honorariów. pacjent był w szpital za darmo. A wybierając lekarza, któremu ufał oficjalnie mu płacił. To nie były i nie są żadne łapówki. To są j e s z c z e niezalegalizowane dopłaty. Lekarze nie są przestępcami. I pacjenci nimi nie są. Przestępcami są utrzymujacy status quo politycy. Odpowiedz Link Zgłoś
jmb2 Re: Tak, Polacy jako społeczeństwo nie istnieją 23.07.08, 11:00 W zdezorganizowanym społeczeństwie: -zwykle pierwszy do głosu dochodzą ci co „głośno” krzyczą a i nie zawsze mądrzy, -nie obowiązuje przecież kultura i hierarchia wartości więc najskuteczniej jest siłą lub „ukradkiem” wyrywać to ... co nam się „słusznie” należy ... pogrążając przy tym innych, W każdym społeczeństwie … dezorganizowanie i chaos to … choroba ale i też … „interes” nie każdemu zależy na przejrzystych regułach gry … zaraz po „wojnie”. Na chorobie społecznej i ludzkiej można też dobrze zarobić … dlatego chorobę jak każdy dobry interes - w Polsce się jeszcze pielęgnuje. Pielęgnują ją zarówno ci „nieliczni” co … się leczą jak i Ci „nieliczni” co też udają, że … kogokolwiek leczą i tak aby do pierwszego. A po wypłacie to samo od nowa aby ... przetrwać. Po pierwsze - mistyfikacja i udawanie potrafi zamieszać w umysłach i zwykle tworzy mieszaniną agresywną i wybuchową w każdym społeczeństwie. Po drugie - ten mechanizm sprzężenia zwrotnego będzie w Polsce funkcjonował tak długo aż nie zostaną rozładowane i nie opadną złe emocje (jako pośredni wynik wielkich zmian od 1980): złość, nienawiść i brak szacunku do siebie i do innych, rozgoryczenie i żal wynikające z wykluczenia społecznego i wieloletniego chaosu i niedoceniania … itd. Naszemu społeczeństwu należy się od dawna; - przywrócenie pozytywnej atmosfery i hierarchii wartości oraz ogólnonarodowa … psychoterapia. Po tym dopiero możemy myśleć o powolnym powrocie do równowagi osobistej i społecznej. To jest proces, który wymaga czasu … i tak jak każda choroba … nie ustąpi od razu, ale trzeba próbować coś z tym zrobić !!! Trzeba zacząć leczyć a nie „pielęgnować” chorobę, bo to jest właśnie chore, ale tego na siłę zmienić się nie da a da się tylko poprzez przywrócenie szacunku i godności osobistej i do drugiego człowieka. Ci co nie wytrzymywali i nie potrafili już dłużej czekać wyjechali i nie mamy co się im dziwić. Każdy z Nas, by się móc chociaż trochę zregenerować potrzebuje czasami odetchnąć od tego co zwykle go otacza, odetchnąć by na nowo zaczerpnąć "świeżego powietrza" … i nabrać nowych sił psychicznych od których zwykle zależy pozytywny efekt leczenia całego organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
skuffka Lekarze w cenie 23.07.08, 08:55 trudno obiektywnie wypowiadać się na ten temat jeśli bywa się, niestety, klientem naszej służby zdrowia. trudno mówić, że lekarze powinni zarabiać ileś tam tysięcy, bo patrzy się na to przez pryzmat ich nadętych gęb, ciągłego spóźniania, traktowania pacjenta jak śmiecia. najgorsze jest to, że nawet ludzie młodzi, którzy sami powinni chcieć coś zmienić we wzajemnych stosunkach Polaków, zachowują się tak samo, jak ostatnie chamidła. uważam, że lekarze nie zasługują na kolejne podwyżki, bo ich płace doszły do takiego poziomu, że kultury należy od nich oczekiwać. jak nie wyuczonej, to przynajmniej zapłaconej, choć to przykre jest..... Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Lekarze w cenie 23.07.08, 08:57 Kota można leczyć z piątku do poniedziałku, natomiast człowiek ma dożyć do poniedziałkowego szanownego przyjścia ordynatora i całej ekipy obiegaczy pacjentów. Nie ważne czy to był zawał. Tutaj trzeba jak najszybciej coś zrobić. Niech dają takie pensje na jakie zarobią właściwą opieką medyczną. Czyli oddać im te szpitale, niech tacy prawnicy z PiS co sztuczkami się uwłaszczą, doprowadzą do ruiny jak syndyk. A tam gdzie zrobią to z głową, to będzie prosperował, czyli za Wisłą leczenie przez pogrzeby, do Odry właściwa opieka medyczna. Ponieważ za Wisłą popierają PiS, będzie weto prężydęta, kot ma lepsze warunkileczenia. Wyborco emerycie. Kochasz zdrowie nad życie. Dlatego jesteś gotowy, dla PiSu umrzeć zdrowy. Lekarze i autostrady, niestety nie dali rady! Nawet nie padniesz w drodze, a jak pies na podłodze! Babciu! W dojeździe do szpitala, PiSiOR wiecznie nawala! Głosuj, w razie potrzeby on leczy przez pogrzeby! PiSiOR = Pieniadze i Swawole, i Orgietki Redyku Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf 2 pytania: 23.07.08, 09:04 1. kiedy wreszcie lekarze będą zarabiać dobrze (a nie tylko być w drodze do tychże dobrych zarobków)? 2. kiedy naród polski wypłaci im wyrównanie za całe lata wyzysku i da satysfakcję za opluwanie? No kiedy? Kiedykolwiek to nastapi, będzie to wreszcie 3-cia RP a nie PRL-bis jak dotychczas. Odpowiedz Link Zgłoś
po.niszczyciel zupełnie jak bym Trybunę Ludu czytał 23.07.08, 09:09 napisano - jest tak i tak towarzysze, no nie jest źle! kaczor jak przewidział wzrost płac to źle przewidział. wam wzrosło towarzysze ale pamiętajcie - kaczor to przewidział źle. tak wynika z artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf bo to nadal mentalnie PRL 23.07.08, 09:11 i zarabiać to ma górnik! - a nie lekarz... Odpowiedz Link Zgłoś
bopos NFZ? 23.07.08, 09:10 NFZ w dalszym ciągu morduje ludzi, wyrzuca nieuleczalnie chore dzieci ze szpitali, odwleka badania nowotworowe - i śmie zabierać głos? Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Lekarze w cenie 23.07.08, 09:17 Maly krok do przosu z pewnymi zastrzezeniami. Podobno anestesiolog w Angli 5 000 x 12=60 000 L. Faktycznie jednak 96 000 rocznie za prace do piatku godz 13.00 w tym sroda wolna na doksztalcanie (w domu). Do tego troche dodatkowo platnych dyzurow. Sa wiec jednak "pewne roznice". Poza tym kolosalna roznica w warunkach pracy i w ogolnych warunkach zycia (bezcenne). Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf Inflacja funta do złotego tłumaczy te 800 funtów. 23.07.08, 09:23 Ale niech mi ktoś wreszcie wytłumaczy co innego: to Gazeta wyborcza była inicjatorem akcji "rodzić po ludzku" i także ta gazeta przez długi czas informowała o lekarzach mordercach z łódzkiego pogotowia (sławni "Łowcy skór"). Warunki porodów poprawiły się niebotycznie, ale pensje personelu, pomimo ogromnego wzrostu jakości usług (superspadek umieralnosci noworodków w Polsce) - na przestrzeni lat spadły! Co do lekarzy z Łodzi, okazało się, że byli niewinni. Nie zabijali. Czy Gazeta przeprosiła podobną serią artykulów na pierszych stronach? Nie przeprosiła. A więc niech mi ktos wreszcie wytłumaczy, dlaczego w Polsce okrada się i zniesławia ludzi, którzy ratują zdrowie i życie innych? Osobiście myślę, że to efekt " Nie płacę - nie cenię". Czyli czysto socjalistyczne nieszanowanie prawdziwej wartości uzyskiwanej bez siegania po portfel. I tu jest sedno sprawy. Polacy zaczną dbać o własne zdrowie (wreszcie!) i szanować lekarzy, kiedy zaczną wreszcie s ł o n o im płacić. Ku pamięci nawiedzonym redaktorom z "Wyborczej". Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "okazało się, że byli niewinni. Nie zabijali." 23.07.08, 10:06 Re: Inflacja funta do złotego tłumaczy te 800 fun wiadomosci.onet.pl/1782103,11,1,1,item.html << To drugi proces w ujawnionej przed pięcioma laty aferze "łowców skór" w łódzkim pogotowiu. W czerwcu Sąd Apelacyjny w Łodzi prawomocnie skazał dwóch b. sanitariuszy łódzkiego pogotowia oskarżonych o zabójstwa w sumie pięciu pacjentów - Andrzeja N. - na dożywocie oraz Karola B. - na 25 lat więzienia. Dwóch b. lekarzy pogotowia - Janusz K. i Paweł W. - oskarżonych o narażenie życia 14 pacjentów, którzy zmarli, zostało skazanych na 6 i 5 lat więzienia.>> No comment ! Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf Pański post dowodzi nieznajomości artykułów w GW. 23.07.08, 10:12 W tychże artykułach opisywano aktywny udział lekarzy w zabójstwach. Sam byłem poruszony. Czym innym jest brak nadzoru a czym innym świadome morderstwo. Vide: "Ten pan nikogo już nie zabije" Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Byli winni, czy nie byli winni ? 23.07.08, 10:29 Jeszcze raz : "Dwóch b. lekarzy pogotowia - Janusz K. i Paweł W. - oskarżonych o narażenie życia 14 pacjentów, którzy zmarli, zostało skazanych na 6 i 5 lat więzienia." Brak nadzoru, ktory jest zakwalifikowany jako "narazenie zycia" A ta niezliczona juz ilosc pijanych lekarzy na dyzurach, w przychodniach, nie wylaczajac uznanych krajowych "specjalistow" ! Pewnie slowo elita nie ma dla nas takiego samego znaczenia ! Re: Pański post dowodzi nieznajomości artykułów w Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf Doradzam czytanie ze zrozumieniem. 23.07.08, 10:43 Winny narażenia a winny wstrzyknięcia pawulonu to ogromna różnica. Ktoś wsiada do niecałkiem sprawnego samochodu i naraża innych uczestników ruchu. Fakt. Ale nie jedzie po to, żeby kogoś rozjechać. Sąd lekarzy nie musiał uniewinniać od oskarżenia o zabójstwo z niskich (materialnych) pobudek, bo już sam prokurator wycofał takie oskarżenie. A co do lekarzy-pijaczków: pomyślmy jak rozwiązać problem a nie plujmy. Problemem jest zespół wypalenia zawodowego, który w np. w Niemczech dotyczy 20% lekarzy. W Polsce zapewne więcej. Nauczyciele i np. prokuratorzy mają płatne urlopy dla poratowania zdrowia. Czy wykonywanie zawodu lekarza jest mniej stresujące?! Odpowiedz Link Zgłoś
abnegat.ltd Mysmy ich powinni wykluczyc z naszego grona. 23.07.08, 16:39 Wszystkich pijaczkow, lapownikow - a juz w szczegolnosci ludzi zamieszanych w mordowanie pacjentow. Szanowny Panie Emigrantbf- niech sie Pan zastanowi co Pan robi broniac kryminalistow. Odpowiedz Link Zgłoś
keyti77 Lekarze w cenie 23.07.08, 09:37 Ciekawe skąd autor artykuły ma takie informacje. jestem lekarzem, pracuję w szpitalu i zarabiam 1800 zł brutto. O takich pensjach chyba nikomu się w naszym szpitalu nawet nie śniło. Co więcej Izby lekarskie przeprowadziły ankietę której wyniki są opublikowane w ostatnim czerwocym Biuletynie Lekarskim i wypada to bardzo marnie. Autor ma informacje z kosmosu ! Odpowiedz Link Zgłoś
kalandah Re: Lekarze w cenie 23.07.08, 10:17 autor dostał zlecenie na napisanie kolejnego artykułu z serii - "straszni lekarze", nie pierwszy i nie ostatni. Co do zarobków - próbowałem znaleźć na klinikach kogoś kto zarabia ułamek kwot podanych w artykule, nie miałem za dużo szcześcia, no ale widać szukałem nie tam gdzie trzeba, być może powinienem pojechać do Nibylandii w której żyje autor. Suma podwyżki 800 funtów, niech tam, przeliczona po 3 zł daje nam 2400 zł - wow, piękna suma, szkoda, że z kosmosu. Rzeczywiste podwyżki, te sławetne 30% o których tak trąbiono, auto rzecz jasna też o nich nie zapomniał, ma parę haczyków, o których nie informuje się ludzi, w końcu mają nienawidzić lekarzy, to przecietnie 500 zł - dzięki czemu lekarz zarabia nie 1300 zł brutto a 1800 brutto - no ale to nie wygląda tak ślicznie w artykule jak dwadzieścia tysięcy, którymi epatuje bajkopisarz od "artykułu". Odpowiedz Link Zgłoś
drow82 2 funty na godzinę netto zarabiam 23.07.08, 09:47 w szpitalu... a ile zarabia sie na zmywaku? No tyle, ze na tym zmywaku to masz ogromna odpwiedzialnosc zeby nie potluc tych naczyn bo knajpa zbankrutuje... Odpowiedz Link Zgłoś
chirurg_szczekowy Re: 2 funty na godzinę netto zarabiam 23.07.08, 11:23 drow82 napisał: > w szpitalu... a ile zarabia sie na zmywaku? No tyle, ze na tym zmywaku to masz > ogromna odpwiedzialnosc zeby nie potluc tych naczyn bo knajpa zbankrutuje... drow - niektórzy tego nigdy nie zrozumieją, dla nich praca lekarza nie rózni sie od pracy fryzjera, czy kasjerki w hipermarkecie... Odpowiedz Link Zgłoś
abnegat.ltd Re: 2 funty na godzinę netto zarabiam 23.07.08, 16:47 Drow- a moze chcesz wyjechac? Ostatnio masa ogloszen sie pokazala na krotkoterminowe locum... daj znac to ci namiary podesle. Odpowiedz Link Zgłoś
ocer Re: 2 funty na godzinę netto zarabiam 23.07.08, 11:38 Skoro tak Ci źle, to se zmień miejsce zamieszkania i pracy. Chciałbym zobaczyć jak inna grupa zawodowa strajkuje bo za mało zarabia...dajmy na to informatycy? Ciekawe jaki promil społeczeństwa jest świadom jak wiele od nich zależy.. a zarobki nie licząc wyjątków u nich nikłe.. Ciekawe co by się działo, gdyby zaczęli strajkować technicy elektronicy.. kompleks narodowy wszystko złe! Tylko sie na chapać..a lekarz, polityk i ksiądz to wciąż najwyższe istoty ludzkie w naszym kraju i ciągle im źle..ręka ręke myje... coto znacyz godnie żyć dla lekarza? - willa, 3 auta, wczasy w japonii...okej rozumiem! ale też dajcie coś z siebie! Kultury! Profesjonalizmu! a nie chlew chamstwo i ku..two...wszystkich do okoła za szmaty mają..Ci prawdziwi specjaliści nie marudzą..wiem z doświadczenia i takich Ludzi się szanuje..każdy ich szanuje i nikt na nich nie psioczy ..psioczą "specjaliści" po zaocznej medycynie sponsorowanej przez tatę lek. med. ...beztalencia.. żal.. ale banan na twarz i do przodu :) taki nasz kraj taki jego urok Lubi nas niewielu większość nienawidzi Boją się wszyscy w szczególności Żydzi Polak Cię okradnie, Polak Cię dopadnie Polak nie popuści, gorsi to są tylko Ruscy Mamy tu Meksyk o jakim nawet nie śnisz Wierz mi to świat trzeci ale lubię własne śmieci Teraz powtarzajcie dzieci to dla Was nowy wierszyk Żaden mada faka nie podskoczy do Polaka Wole polskie gó.. w polu niż fiołki w Neapolu Nie ma ładu, nie ma składu Nie ma po nim nawet śladu Tu jest chaos, zęby naostrz Jeśli nie chcesz zlecieć na dół Polska dla Polaków, dla przekrętów i bydlaków Drążeni głęboko w gruncie wychowani na buncie W nienawiści do wroga, w miłości do Boga Fanatyzm niszczy ale bliższy jest mi kraj ojczysty Jak nie zgodnie z prawem to lewą stroną jadę Teraz też jest wojna kto kombinuje ten żyje Taniej kupie drożej sprzedam to wódki się też napije No bo chlejemy za trzech, przecież wypić to nie grzech Glos kraju mataczy - to my Polacy Głos kraju bez pracy - to my Polacy Tu żyjąc walczysz - to my Polacy Wiesz co to znaczy - to my Polacy Bez wódki grymasy -to my Polacy Stale bez kasy - to my Polacy Wieczne cwaniaki - to my Polacy ...to my Polacy...to my Polacy...to my Polacy...to my Polacy...to my Polacy Odpowiedz Link Zgłoś
chirurg_szczekowy Re: 2 funty na godzinę netto zarabiam 23.07.08, 12:16 ocer napisał: > Skoro tak Ci źle, to se zmień miejsce zamieszkania i pracy. > Chciałbym zobaczyć jak inna grupa zawodowa strajkuje bo za mało zarabia...dajmy > na to informatycy? ale przykład dałeś???? Żona jest informatykiem /SQL/ i wierz mi to zupełnie inna klasa zarobków niż lekarze /przynajmniej większość lekarzy/, informatycy /dobrzy/ są w stanie wyciągnąć taką kasę, że szkoda im czasu na strajki... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
drow82 lekarz = hydraulik 23.07.08, 12:52 Zawsze mnie zastanawia dlaczego ten przysłowiowy lekarz jest tak znienawidzony a zarazem kochany jak przyjdzie taka potrzeba. Dlaczego tak nas szanują "pacjenci" jak im się pomaga a tak nienawidzą jak przychodzi do płacenia. Postawmy znak równości hydraulik = lekarz. Pierwszy bierze 50 PLN za naprawę zlewu a ja biorę 50 za wypisanie recepty. Pasuje? A jak się stawka nie podoba to idźcie do hydraulika niech wam wypisze.. Odpowiedz Link Zgłoś
abnegat.ltd Re: lekarz = hydraulik 23.07.08, 16:56 W dawnych - komunistycznych czasach zdazyl sie nastepujacy wypadek. Hydraulik po skonczonej robocie - wiedzac ze pracuje dla lekarza- zacal sie lasic o recepte. Tenze lekarz recepty wypisal. Po czym wreczajac je hydraulikowi powiedzial "Do widzenia". Hydraulik jednakowoz zazadal 500 zlociszow za naprawe kaloryfera. "A to niesamowite"- odrzekl lekarz. "Dostal Pan wlasnie dwie recepty. Za kazda nalezy sie 250". A najfajniejsze w tym wszystkim jest ze to nie jest zart :))) Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantbf Jak na nędzne płace, polscy lekarze są najlepsi!!! 23.07.08, 10:24 Wszędzie indziej w świecie lekarz na godzinę zarabia kilka - kilkadziesiąt razy więcej od hydraulika. W Polsce lekarz zarabia ułamek tego co hydraulik. Dlatego nie można - moralnie - niczego wymagać od polskiego lekarza, chyba że dopłaca mu się godnie (honorarium błędnie nazywane w Polsce łapówką). Bo od okradanego nie można wymagać uczciwości. A okrada każdy, kto chce usługi od lekarza bez należytego odwdzięczenia się tej osobie, której powierza zdrowie i życie. Prawo "polskie" (dalej obowiazujący PRL-owski artykół) czyni jednak i lekarza i wdzięcznego pacjenta - PRZESTĘPCAMI. Ponieważ wszyscy lekarze biorą honoraria. A większość Poaków nie jest niewdzięcznikami. Więc według prawa, które jest bezprawiem urągającym zdrowemu rozsądkowi i logice, większość narodu powinna siedzieć w więzieniu za "korupcję"!!! Czy ktoś mi odpowie na pytanie, dlaczego siedzą tylko lekarze? Odpowiedz Link Zgłoś