honecker32 29.07.08, 14:51 Jakiś idiota z kompleksem boga chciał se "poszczelać" no i się stało Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
art.usa Papier jest cierpliwy przyjmie wszystko. 29.07.08, 17:15 Ciekaw jestem, kiedy artykuły i Legendy Pana, beda poświęcone z taka sama dokladnoscia o zamordowanych polskich zolnierzach, którzy czasu na własna obronę nie mniely. I są tylko liczba w statystyce. Debil z orientu Odpowiedz Link Zgłoś
janmiedzik Re: i po co te zalosne reporterzy o polskiej holo 03.02.09, 22:28 jakiej cholocie?? znasz chocby jednego z tych zolnierzy?? pozatym jak sie nie znasz to nie pisz, do jednostek elitarnych trafjaja w pl najlepsi zolnierze, a oni na pewno nie sa takimi ludzmi jak Ty zeby bez sadu wydawac jakies opinie Odpowiedz Link Zgłoś
goodmood Ten, kto stara się wszystko ukryć - też jest winny 29.07.08, 18:25 Jeśli jest prawdą, że tych psychopatów w mundurach z naszywkami trupich czaszek zakapował Macierewicz - to tzw. "małpie z brzytwą" należy się order. Mówię najpoważniej. Wychodzi bowiem na to, że on jedyny jest na tyle przyzwoity spośród polityków (o wierchuszce wojska nie mówiąc), że morderca, to dlań morderca, a nie... "honor munduru" i tp. gówna Od dawna wiadomo, że przeróżne tchórze, sadyści i inni zboczeńcy garną się do służb i do woja. Ale żyjemy nadal w takim zakłamaniu, że się o tym nie mówi. W latach 50. głośna była historia nastolatka z Krakowa - nazywał się Kot - który sposobiąc się do kariery w wojsku mordował w kościołach (jak na tchórza przystało) modlące się staruszki. Po prostu jest wśród nas ok. 6 proc. różnych zbopków itp. Gdyby ci Osieccy, Ligi, Ole i Bole nie trafili do Afganistanu, lecz urodzili się wcześniej, strzelaliby do górników z "Wujka": "pyk i nie ma łebka"... Nie wiedząc, że po takich dzielnych wyczynach mieć będą owi bohaterowie kłopoty z... erekcją i prędzej czy później żony im się... ten teges. Spytajcie prof. Starowicza... Ale to już inna historia. Nie mniej winni od nich są ci, co ich tam posłali, żeby się przypodobać krajom już zaprawionym w takim procederze Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Ten, kto stara się wszystko ukryć - też jest 30.07.08, 01:22 to jest popadanie w druga skrajnosc.... nie ma podstaw by uznac caly oddzial por.Bywalca i majora Ciesle za psychopatow.... Wciaz nie wszystkie informacje sa znane, choc artykul naprawde wiele wyjasnia i daje podstawy do kilku hipotez... Jedna z nich moze byc taka: ze major Ciesla uczestniczy w jakis spotkaniach z przedstawicielami wladzy (gubernatorem tej prowincji) a takze z wywiadem polskim i amerykanskim... i z tych rozmow, wyciaga wniosek: demonstracja sily jest potrzebna. Jesli dojdzie do wypadku, to sprawa nigdy nie wyjdzie na jaw. Nie dowie sie o niej ani prokurator, ani dziennikarze. Wszystko zostanie miedzy armiami (polska i usa) oraz przedstawicielami wladzy, afganczykami lojalnymi wobec tych armii.... Z takim przeswiadczeniem wydaje rozkaz o ostrzale, ale zabijanie nie jest celem rozkazu, jest mozliwym skutkiem... Watpie czy dochodzi do takiego bezprawia. Ale warto byloby upewnic sie ze nie. Reakcja majora Olo (niech pan mi powie ze nie strzeliliscie do wiosek) rowniez przeczy tej hipotezie. Poza tym, na pewno sa procedury ujawniajace ofiary cywilne dzialan wojennych, na gruncie prawa miedzynarodowego. Inna hipoteza jest taka, ze por Bywalec i chor. Osiecki (Osa) calkowicie nie zrozumieli intencji majora... On powiedzial by postrzelali troche w gory i w wokol wiosek, uzyl zwrotu przypie..c, a oni mysleli ze jak trafia to beda kryci.... Inna wersja, jest taka, ze mysleli ze w tej osadzie przed nangar khel nikogo nie ma...ze jest niezamieszkala...w koncu nikt z nich nie sprawdzil, co tam jest, a zaczeli strzelac... Na pewno nie zakladali ze tam sa talibowie - po 6 godzinach od wybuchu bomb pulapek, zaden talib nie siedzial czekajac na zupe i patrzac jak wokol jezdzi wojsko... Osa i Bolec nie chca powiedziec co mowil im Olo. Wiec sie nie dowiemy co mysleli, co zakladali... Osa nie powie, bo twierdzi ze nie chcial strzelac. A mi sie wydaje, ze on i bolec chcieli strzelac, ze chcieli wykonac jakas "nieoficjalna misje" ktora przedstawil im Olo... Albo nie zrozumieli ze Olo chcial by nastraszyli ludzi, albo mysleli ze w tych budynkach nie ma cywilow, albo Olo mial jakis plan, jakis inny jeszcze zamiar ktorego nie znamy... Odpowiedz Link Zgłoś
goodmood Większość to na pewno ludzie porządni 30.07.08, 07:21 Zlituj się! Co to za facet, który godzi się, że "potrzebna jest demonstracja siły" poprzez rozwalenie kobiety w ciązy, dzieci i tp. Najbardziej cywilizowany naród Europy - "uwiedzony przez Hitlera" - tak robił (np. rozstrzelania uliczne), m.in. tu w Warszawie, czego możesz nie pametać i nie musizsz wiedzieć, ale stąd w Stolicy w różnych miejscach tablice... Nie wolno się godzić na upodabnianie do nich... Ja nie twierdzę, że całe nasze wojsko jest takie (najpewniejsi mogą byc wg mnie, ci co tam pojechal zarobić i nie chcą dać sie umoczyć). Są tam też, jak widać, ludzie z gruntu przyzwoici... Ale te 6 proc. i to, że resorty siłowe przyciągają tchórzy (którzy się tam pozbywają swego tchórzostwa) i różnych zboków (którym nie wystarcza zabicie dla jaj lumpa lub bijatyki na stadionach), to fakt. Może jest tak, że we wszystkich ludziach siedzi w głębi bydlak ( ja w to nie wierzę, uważam wręcz odwrotnie). Ale rządy Polski nie powinny Polaków na takie sprawdziany narażać. Jak w Hiszpanii z Napoleonem... ("Popioły") Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Większość to na pewno ludzie porządni 30.07.08, 09:14 sluchaj, gosciu, wez sie opanuj i nie wchodz na orbite. Ta sprawa wymaga wyjasnienia. Ty porownujesz tych zolnierzy do hitlerowskich zbrodniarzy - juz wydales wyrok, na podstawie artykulu w gazecie! Gdzie tu madrosc i sprawiedliwosc na ktora sie powolujesz? Puknij sie w leb - narod sprawiedliwy tak nie sadzi swoich przedstawicieli. Mi zas zarzucasz ignorancje w kwestii martyrologii narodu - a skad ci sie to u licha wzielo? Gdzie ja wykazalem sie taka ignorancja? Major Cieśla jest doswiadczonym dowodca, zalezalo mu na utrzymaniu spokoju i rozumial ze przemoc, sila, demonstracja sily, traktowanie Afganczykow butem - nic nie daja. Mozesz o tym przeczytac tu: wyborcza.pl/1,92485,4553527.html?as=3&ias=7&startsz=x a artykule Śmierć na Końcu Świata ...ale chyba sie nie chcialo, co? Lepiej zaostac na wiedzy o powstaniu warszawskim i orzekac w sprawie nangar khel powolujac sie na tamte wydarzenia? Major Cieśla mial jakies swoje powody by wyslac te dwie grupy z mozdzierzem. Jednej ufal i powierzyl zadanie. Przedyskutowal je. Watpie by zadanie bylo takie: zniesc z powierzchni ziemi 2 wioski i wymordowac cywilow. Tego by nie zrobili. Chcieli zrobic cos innego i im nie wyszlo. Nie oznacza to, ze pomysl Ciesli byl dobry. Zapewne byl zly - ryzykowny, narazal zycie cywilow. Dlatego rozkaz byl nieoficjalny i skirowany do zaufanych zolnierzy. Bardzo wazne jest aby poznac powody i cele tej dziwnej misji grupy Delta. Dlatego, aby uniknac podobnych sytuacji w przyszlosci. By ludzie w Polsce wiedzieli na czym polega i jak przebiega misja w Aflganistanie. Odpowiedz Link Zgłoś
goodmood Re: Słuchaj Cieślak! 30.07.08, 11:21 Piszesz: "sluchaj, gosciu, wez sie opanuj i nie wchodz na orbite" Odpowiem ci w tym samym stylu: Słuchaj Cieślak - tak się składa, że specjalistą od czytania (i pisania tyż...) jestem ja, a nie ty... Nie porównuję ich do Niemców tylko wskazuję, co nas odróżnia. Nie feruję też wyroków, choć ty wyraźnie występujesz w roli adwokata. Masz prawo, jeśli to ludzie ci bliscy... Ale wyrządzasz im niedźwiedzią przysługę argumentując, że: "Major Cieśla miał jakieś swoje powody..." - bo każdy polemista to skwituje pytaniem: "Żeby rozwalić kobietę w ciąży, kilkoro dzieci i staruszek?" Ale to mój błąd, że w ogóle wdaję się w dyskusje na forum, które są do wyładowania emocji przez gawiedź. Over Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Słuchaj Cieślak! 30.07.08, 22:23 faktycznie, wielkim specjalista od czytania i pisania jestes, skoro zaczynasz odpowiedz na moj od "zlituj sie"... tak sie sklada, ze jestem podobnego zdania co ty - gdybys potrafil ze zrozumieniem przeczytac to co napisalem, to bys to zauwazyl. A "sluchaj gosciu" ci sie nalezy za to co piszesz. Mam podobne zdanie co ty, ale nigdy nie uzylbym takich slow jakie ty uzyles. Wiec nie wiem kto cie uznal za specjaliste od pisania i czytania. Chyba tys sie sam uznal. Ja specjalista nie jestem, ale staram sie formulowac swoje mysli ostroznie. Porownywanie do zbrodniarzy hitlerowskich to nie jest nieostroznosc, to jest glupota. Ocknij sie, to nie powstanie warszawskie, to nangar khel. Zolnierze stana przed sadem za zbrodnie wojenna. Ale na wyrok nalezy poczekac. Nie wierze, ze motywacja ostrzalu z mozdzierza byla jaka kierowali sie oskarzeni zolnierze byla podobna do motywacji hitlerowskich oprawcow. A to znalazlo sie w twoim poscie, spojrz tam, pisze jak wol, ekspercie od pisania i czytania. Nie musze miec zadnego zwiazku z wojskiem by protestowac przeciwko takiemu stygmatyzowaniu ludzi, takim absurdalnym porownaniom. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Słuchaj Cieślak! 31.07.08, 00:13 ten artykul, pod ktorym dyskutujemy, sklonil mnie do zastanowienia sie jakie byly powody i okolicznosci wydawania nieoficjalnego rozkazu przez Ola. To ze taki rozkaz padl wynika z opisanych w gazecie zdarzen - zrekonstruowanych na podstawie relacji roznych ich uczestnikow, wiec nie wszystko w tym tekscie moze byc prawda... Ale dlaczego taki rozkaz padl? Dowodca ktory go wydal, wiedzial ze lamie regulamin i dlatego wydal go "nieoficjalnie". Sam jednak nie wymyslil takiej taktyki ktora uzasadniala ostrzal mozdziezowy celow cywilnych... Musial tez miec pewnosc ze nikt sie o tym ostrzale nie dowie... Dzis w gazecie jest kolejny odcinek - trzeci juz. I tam pokazane sa kulisy sledztwa. Tak naprawde sprawe zatuszowali Polacy i przyklepali Amerykanie. Wiec dowodca mogl czuc sie kryty wydajac taki rozkaz... Odciecie mediow, brak kontroli (to chyba rola zandarmerii albo kontrywiadu albo jakiegos wyslannika prokuratora wojskowego) sklonilo mnie do przedstawienia takiej hipotezy na samym poczatku... Taki byl moj pierwszy wpis... Dzis, w odcinku trzecim historii, napisane jest ze gdyby nie kontrywiad, ta sprawa w ogole by nie wyplynela... Jest tez dziwna uwaga ze "kontrwywiad - dwoch oficerow - siedzi w bazie i nic nie robi, tylko przepytuje zolnierzy wracajacych z patrolu".... Ale to nie jest wywiad, by jezdzic na misje do talibow, tylko kontrwywiad - zajmuje sie patrzeniem na rece dowodcom i zolnierzom. I zdal egzamin. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Cztery szybkie w wioskę 30.07.08, 00:50 Przebacz mi, Panie, bo dalej niewiele robię, by politycy i gó..arze w mundurach nie mordowali na świecie dzieci w moim imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Zolnierze niewinni, ofiary w więzieniu wojskowym. 30.07.08, 02:36 Reportaż o Nangar Khel, jest tez tego dowodem. Afgańska kobieta która niestala pod naciskiem bandy Talibów, i profiteers ze wsi zlorzyla zeznanie, 1 - ze strzały moździerzy uderzały w Góry lezące za wioska, czyli w punkty obserwacyjne bandytów talibańskich. Tylko jedno uderzenie Moździerza trafiło w zabudowania które na karcie nie istniały, ich nazwa należy jednak do Wsi Nangar khel, w związku z przynależnością do bandy rodzinnej wsi Nangar khel. Jedno wje każdy zolnierz z doświadczeniem, ze silą uderzenia moździerza jest tak okrutna, gdyby cztery Moździerze uderzyły w Wieś, nieprzezyje nikt i nic. Przykład: Jeden odłamek Moździerza jest w stanie przebić blachę ochronna wozu opancerzonego, przejść przez ciała 4 zolnierzy i z drugiej strony przebić znów ta blachę i oposcic wóz bojowy. Gliniane Budowle są tu żadna ochrona. 2 -Zarzut ze Pistolety maszynowe strzelały na wieś, jest znów bzdura, sito z lepianek i ludzi za ścianami budynków. Strzały były co prawda oddane, ale nad budynkami wsi na wzgórze Talibow. Później przy kontroli we wsi Nangar khel, nie znaleziono żadnych sladow ostrzału wsi, z broni maszynowej, albo moździerzy i tego zapomnieć nie wolo. 3- Helicopter który odlatywał z rannymi wiesniakamy byl ostrzeliwany przez Bandytów z gór lezących za wioska. Potwierdzenia pilota amerykańskiego, lekarza wojskowego i polskich zolnierzy. 4- slabosc psychiczna zolnierzy, wyrzuty sumienia, jeżeli ja bledu nie zrobiłem zrobił go na pewno mój kolega, przecież są Ofiary. Brakująca solidarnosc zolnierzy, egoismus karierowicza w bazie, aresztowania w ojczyźnie, pranie mózgu przy przesłuchaniach, zolnierzy którzy potrzebowały pomocy psychiatry albo prawnika, zolnierzy trzymano niby bandytów. Dowód: Wyznania zolnierzy które się nawzajem zaprzeczają. W którym kraju zamyka się na lata ludzi chorych którzy potrzebują pomocy, bez wyroku w więzieniu wojskowym. W więzieniu wojskowym w USA?, nie w żadnym innym kraju tylko w wiezieniu wojskowym w Polsce. Debil z orientu. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Zolnierze niewinni, ofiary w więzieniu wojsk 30.07.08, 10:58 dlaczego wiec grupa zolnierzy Pruckiego nie strzelala? Co mial na mysli mowiac "ignoruje te cele"? Przeciez nie zignorowalby celow w gorach gdzie sa talibowie. Dlaczego nie dostal celow wczesniej, a powiadziano mu (Olo) ze dostanie je na miejscu??? Dlaczego wszyscy widzieli ze strzaly spadaja na wioske (Prucki, Nowak) a grupa Bolca nie widziala i nie przerwala ostrzalu??? Wersja oskarzonych zolnierzy nie trzyma sie kupy. Twoja tez, art.usa. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy No to jakby sprawa jest juź jasna? 30.07.08, 09:00 "Żołnierze przyznają, że pojechali do afgańskiej wioski z rozkazem jej ostrzelania." A po afgańsku: "Żołnierze okupanta przyjechali zamiarem wymordowania mieszkańców wsi i zrównania jej ziemią." (jakich to polskich interesów bronimy w tym obcym kraju?) Odpowiedz Link Zgłoś
indris Nie dla wszystkich 30.07.08, 10:08 Widziałem w tv wypowiedź polskiego zbója w mundurze, który powiedział: "musimy ich ganiać po tych górach, żeby nie przyszli do nas". Jeżeli wierzył w to co mówił, to masz odpowiedź na swoje pytanie. Tyle, że głupota tej wypowiedzi budzi wątpliwość co do jej szczerości. Odpowiedz Link Zgłoś
fran Re: Cztery szybkie w wioskę 30.07.08, 11:45 Dlaczego są pretensje do żołnierzy? Dlaczego nie denerwuja was politycy? To politycy wysłali tych ludzi do Afganistanu. - pierwsze akapity- kupująsobie wszystko sami , żebrają u GI - MON im kasy na to nie daje - czy tak zachowuje sie normalna armia?? - czy przed wyjazdem jakiś psycholog bada tych ludzi? - to jest wojna - sorry na każdej wojnie wojsko nie myśli wykonuje rozkazy Odpowiedz Link Zgłoś
krepa20 Cztery szybkie w wioskę 30.07.08, 12:46 Przykro mi,że będąc oficerem WP muszę nazwać kolegów po imieniu: BANDYCI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
buttercuo Cztery szybkie w wioskę 30.07.08, 20:07 Wygląda na to że przynajmniej por. Artur Pracki zachował się jak przystało na Polskiego Żołnierza. Szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
janmiedzik Re: Cztery szybkie w wioskę 03.02.09, 22:30 honecker32 napisał: > Jakiś idiota z kompleksem boga chciał se "poszczelać" no i się stało idiota?? ze kto jest idiota?? Ty Twoi rodzice?? byles kiedys na wojnie?? pewnie byles i to pewnie nie raz jak taki madry jestes?? znasz chocby jednego kto strzelal? wiesz czemu strzelali?? nie wiesz ze sie terrorysci zawsze w wioskach chowaja?? robia sobie zywa tarcze z ludzi? nie wiedziales?? jak nie masz co pisac to lepiej nie pisz bo sie Twoj dizadek co walczyl na wojnei w grobie przewraca na wojne sie nie jedzie "bo chce sie postrzelac" zycze zeby twoj syn kiedys wstapil do wojska i sobei postrzelal, ciekawe co wtedy napiszesz madralo Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Cztery szybkie w wioskę 04.02.09, 08:43 Pojechali na wojne a na wojnie sa ofiary . talibowie lubią się kruć pośród cywilów i niech cywile wiedzą , że mogą stracić . Wtedy nie będa tak chętnie im pomagać . Afganistan to w zasadzie bandycki kraj pełen narkotyków i dlatego tam trzeba zaprowadzić porządek i wykształcić kolejne pokolenie w szkole a nie na podwórku z kałachem . To hańba jak potraktowano polskich żołnierzy . MON za to odpowie Odpowiedz Link Zgłoś
danwrc1 LIGO powiedz prawdę.... nie do koszar tylko do 23.03.09, 07:47 więzienia!!!! Ciekawe że nie chce opowiedzieć jak to było w DELCIE nazwali sami tak swój oddział a teraz sie żalą dupy nie żołnierze Brawo ministrze Strzygło Odpowiedz Link Zgłoś