Dodaj do ulubionych

Pątnicy lecą do Las Vegas. Pozwiedzać, pomodlić...

14.08.08, 07:11
Ciemnota wszystko łyka, niech jeżdżą i nawet nie wracają a w Las Vegas niech
nie zapomną że striptiz mozna tez obejrzeć w ramach "chrześcijańskiej" pielgrzymki
Obserwuj wątek
    • mrlusiek nie pątnik tylko płatnik ?! 14.08.08, 07:12
      kasa kasa kasa kasa kasa kasa
      • noducks zadne pielgrzymki 14.08.08, 07:31
        to zwykle biura turystyczne oczywiscie jak to u kleru nie placace
        podatkow. i gdzie tu uczciwa konkurencja???
        • nabrok A co ty wiesz o uczciwości ? 14.08.08, 07:59
          Gdybyś był uczciwy, to byś głosił swoje "szlachetne prawdy", a nie zwalczał innych!
          Ale przecież twoim celem jest zwalczanie, a nie polemika!
          • 4g63 [...] 14.08.08, 08:58
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • wyznawca.mysli.wiekszej.polowy bardzo powolne zmiany w kosciele 14.08.08, 12:36
              swiat sie zmienia nieublaganie... stary porzadek i dominujaca rola kosciola w
              zyciu spolecznym rowniez... kosciol jezeli chce przetrwac musi wychodzic z
              postepowymi inicjatywami jak ta... koniec koncow - ile razy przecietny wierny
              moze chodzic do czestochowy?
              prawde mowiac, sam bym pojechal na taka pielgrzymke najchetniej do meksyku ;)
              pozdrawiam;
              wyznawca
              • poszeklu Nic sie nie "ukryje" przed GWnem 14.08.08, 14:45
                Wyborowa wszystko "wykryje" i pokaze cale zlo Kosciola
                i cale dobro judaizmu. To taka ich cecha. W koncu
                nie od parady nazywaja ich "gazeta koszerna".
                Ojciec T. Rydzyk w Maybachu widziany przez redaktorow.
                • bobcat0210 Re: Nic sie nie "ukryje" przed GWnem 14.08.08, 14:57
                  Skoro tak Cię mierzi GW - to po co tu wchodzisz? Jak mnie jakieś
                  towarzystwo nie odpowiada to po prostu tam nie bywam. Czy jesteś tu
                  tylko po to, aby puścić bąka w towarzystwie?
                  • poszeklu Re: Nic sie nie "ukryje" przed GWnem 14.08.08, 15:24
                    bobcat0210 Cieszy Twoja swiadomosc na poziomie
                    pralki Frania z wyrzymaczka, akurat cos nad czym
                    pracowal za pol litra pozniejszy TW Bolek.
                    • bobcat0210 Re: Nic sie nie "ukryje" przed GWnem 14.08.08, 15:31
                      Wyżymaczka się pisze przez samo "ż". Lżyć należy gramatycznie. Ty
                      umiesz tylko bluzgać i ubliżać? Charakterystyczne dla niektórych
                      kręgów tzw. "prawicy". Na poziomie rynsztoka dyskutować ne
                      zamierzam. EOT.
                      • maruda.r Re: Nic sie nie "ukryje" przed GWnem 14.08.08, 20:27
                        bobcat0210 napisał:

> Wyżymaczka się pisze przez samo "ż". Lżyć należy gramatycznie. Ty
                        > umiesz tylko bluzgać i ubliżać? Charakterystyczne dla niektórych
                        > kręgów tzw. "prawicy". Na poziomie rynsztoka dyskutować ne
                        > zamierzam. EOT.

Miej litość. 'poszeklu' ma tylko pięć lat podstawówki, co oznacza, że skończył
                        edukację na 2-3 klasie.

• nabrok Re: nie pątnik tylko płatnik ?! 14.08.08, 07:49
        Czy ktoś zmusza cię siłą, abyś płacił? (no chyba, że jesteś z tego roju "tawariszczi" na forach, to może pop cię zmusza).
        Ja nie płacę i nie mam z tego powodu żadnych problemów!
        Jak się do tej kasy nie dokładasz, to się nią nie interesuj. Każdy dba o swoją kasę, bo na "padole łez" bez niej nie da się żyć".
        • guru133 Re: nie pątnik tylko płatnik ?! 14.08.08, 07:55
          nabrok napisał:

> Czy ktoś zmusza cię siłą, abyś płacił? (no chyba, że jesteś z tego
          roju "tawari
          > szczi" na forach, to może pop cię zmusza).
          > Ja nie płacę i nie mam z tego powodu żadnych problemów!
          > Jak się do tej kasy nie dokładasz, to się nią nie interesuj. Każdy
          dba o swoją
          > kasę, bo na "padole łez" bez niej nie da się żyć".
          A niech organizują co chcą, nawet agencje towarzyskie, ale niech tak
          jak każdy inny obywatel płacą od tego podatki.
          • michalng Re: nie pątnik tylko płatnik ?! 14.08.08, 08:48
            > A niech organizują co chcą, nawet agencje towarzyskie, ale niech tak
            > jak każdy inny obywatel płacą od tego podatki.

a od kiedy agencje płacą podatki ? ;)
        • 4g63 [...] 14.08.08, 08:59
    • ksks3 [...] 14.08.08, 07:19
      • nabrok Która ciemnota jest większa? 14.08.08, 07:54
        To, czym sowiecka agentura rzyga na każdym forum wynika, że takiego ogłupienia, jak w imperium cara Władimira Tuhajbejowicza Putina nie może być. Dyskusja z nimi, to jakby czytać podręcznik dla komunistycznych aktywistów partyjnych!
        Nawet mnie, liberała, rzuca to o glebę.
        A inwazja szarańczy kacapskiej na polskie fora to analogia do inwazji na Gruzję inne kraje. I nie jest to pospolite ruszenie, ale zorganizowana ofensywa!!!
        • guru133 Re: Która ciemnota jest większa? 14.08.08, 07:59
          nabrok napisał:

> To, czym sowiecka agentura rzyga na każdym forum wynika, że
          takiego ogłupienia,
          > jak w imperium cara Władimira Tuhajbejowicza Putina nie może być.
          Dyskusja z n
          > imi, to jakby czytać podręcznik dla komunistycznych aktywistów
          partyjnych!
          > Nawet mnie, liberała, rzuca to o glebę.
          > A inwazja szarańczy kacapskiej na polskie fora to analogia do
          inwazji na Gruzję
          > inne kraje. I nie jest to pospolite ruszenie, ale zorganizowana
          ofensywa!!!
          Nabrok z xciebie taki liberał jak z Łukaszenki demokrata. zapewne
          jesteś jednym z watykańskich urzędasów, który kradnie w Polsce co
          tylko i jak tylko może i szlag cię trafia iż naród zaczyna powoli
          mądrzeć i dostrzegać jak grabicie kraj. Komuchy to przy was
          niedouczeni czeladnicy w złodziejskim fachu.
          • nabrok Oj pomyliłbyś się ! 14.08.08, 08:07
            Do niedawna pisałem i mówiłem podobnie, jak ty. Widząc zalew forów w Polsce przez kacapskich szpionów, ich prowokacje (dwie grupy, jedna udaje PIS, druga PO) i srajac na siebie prowokują nas Polaków do nienawiści! Typowe sowieckie metody! Znam j>rosyjski, znam wielu Rosjan, ale kacapstwo też znam. I historię też znam! (zwłaszcza tę Od XVIII do XXI wieku). I dlatego nie chcę być "pożytecznym idiotą", nieświadomie działającym na rzecz kacapów (bo Rosjanie, to ludzie typu: Kowaliow, Politkowsa, Wysocki i paru innych. Niestety, większość nie żyje).
            Liberał nie oznacza naiwniak !!!
            • uwolnic_cyce Re: Oj pomyliłbyś się ! 14.08.08, 08:57
              nabrok napisał:

dlatego nie chcę być "pożyteczn
              > ym idiotą", nieświadomie działającym na rzecz kacapów

Popożytecznym czy nie, to jednak idiotą jesteś.
        • ksks3 Re: Która ciemnota jest większa? 14.08.08, 09:27
          Nie pal więcej tego świństwa, przynosi to (jak widać) opłakany
          skutek.
    • baba-jaga a do Los Angeles 'Sladami upadlych Aniolow' n/txt 14.08.08, 07:19
      • nabrok Czy już twoja miotła jest gotowa do lotu ? 14.08.08, 08:01
        Jeśli tak to: WPIERIOD !
        Priwiet Baba Jaga! :)))
    • anwb Pątnicy lecą do Las Vegas. Pozwiedzać, pomodlić... 14.08.08, 07:19
      Te biura, to przyklad realizacji przykazania NIE KRADNIJ. Ciekaw jestem
      dlaczego redaktor napisal o wpywach a nie napisal o podatkach. Sam sie bal czy
      cenzura nie puscila. Oni podatkow nie placa, nie musza spelniac jakichkolwiek
      warunkow prawnych, ubezpieczeniowych, ich autobusy nie podlegaja kontroli. Jak
      jakis spadnie w przepasc to narod sie zlozy a i rzad da odszkodowanie. Prawda?
      Przyklad szolne wycieczki. Milony formalnosci trzeba zlatwic. Pisma,
      zobowiazania pieki, ubezpieczenia itd itd. Nauczycielu nie badz glupi! Napisz,
      ze to pielgrzymka, wrzycasz bachory do autobusu jak leci i nic! Nic nie
      trzeba! A jak cos sie stanie to znaczy, ze Bog tak chciaL. Ciekawe jak dlugo
      ta instytucja bedzie kradla na Jego rachunek. A oni powinni wierzyc, ze On
      rachunek zawsze wystawi. Chyba, ze sa niewierzacy!
      • mala.mi74 Re: Pątnicy lecą do Las Vegas. Pozwiedzać, pomodl 14.08.08, 11:29
        anwb napisał:

> Te biura, to przyklad realizacji przykazania NIE KRADNIJ. Ciekaw
        jestem
        > dlaczego redaktor napisal o wpywach a nie napisal o podatkach. Sam
        sie bal czy
        > cenzura nie puscila. Oni podatkow nie placa, nie musza spelniac
        jakichkolwiek
        > warunkow prawnych, ubezpieczeniowych, ich autobusy nie podlegaja
        kontroli.
        Od kiedy to biura pilegrzymkowe maja własne autobusy? Słyszałes o
        czyms takim jak biura przewozowe?
        Przeciez autobusy ,a buira turystyczne to dwie rózne firmy,jedna
        wynajmuje drugą.
        Siedz lepiej na wsi wsioku i nie pisz takich pierduł,ktore sa
        wytworem Twojej chorej wyobraźni, bo jeszcze jakis drugi wsiok
        uwierzy.
      • mala.mi74 Re: Pątnicy lecą do Las Vegas. Pozwiedzać, pomodl 14.08.08, 11:30
        anwb napisał:

> Te biura, to przyklad realizacji przykazania NIE KRADNIJ. Ciekaw
        jestem
        > dlaczego redaktor napisal o wpywach a nie napisal o podatkach. Sam
        sie bal czy
        > cenzura nie puscila. Oni podatkow nie placa, nie musza spelniac
        jakichkolwiek
        > warunkow prawnych, ubezpieczeniowych, ich autobusy nie podlegaja
        kontroli. Jak
        > jakis spadnie w przepasc to narod sie zlozy a i rzad da
        odszkodowanie. Prawda?
        > Przyklad szolne wycieczki. Milony formalnosci trzeba zlatwic.
        Pisma,
        > zobowiazania pieki, ubezpieczenia itd itd. Nauczycielu nie badz
        glupi! Napisz,
        > ze to pielgrzymka, wrzycasz bachory do autobusu jak leci i nic!
        Nic nie
        > trzeba! A jak cos sie stanie to znaczy, ze Bog tak chciaL. Ciekawe
        jak dlugo
        > ta instytucja bedzie kradla na Jego rachunek. A oni powinni
        wierzyc, ze On
        > rachunek zawsze wystawi. Chyba, ze sa niewierzacy!
    • yaicarz Robią co chcą, bo RP to wolny kraj ! 14.08.08, 07:35
      Ja nie płacę na Kościół, nie chodzę do niego, ale go nie atakuję, bo w wolnym kraju jest wolność sumienia i wyznania!
      Jedynie bronię swojej wolności do swojego światopoglądu i sposobu na zycie!
      I nie jestem bardziej zdemoralizowani niż inni, wyznający takią czy inną religię!
      -------
      Voltaire: "Mogę nie zgadaż się ztym co mówisz, ale oddałbym życie za to, abyś mógł to głosić!"
      • akami Re: Robią co chcą, bo RP to wolny kraj ! 14.08.08, 08:59
        >Ja nie płacę na Kościół...

Jesteś głupi czy naiwny? Płacisz na KK no chyba, że nie płacisz
        podatków. Ale wtedy jesteś takim samym złodziejem jak kler.
        • michalng Re: Robią co chcą, bo RP to wolny kraj ! 14.08.08, 09:14
          Płacisz podatki dla państwa. Nie płacisz na KK. To na co potem państwo wydajane
          swoje pieniądze to już całkiem inna sprawa. Czy to będzie KK czy budowa stadionu
          ,nowy Bojowy Wóz Piechoty czy Polski Związek Gry w Palanta albo dotacje dla
          producentów wykałaczek to już sprawa państwa. Podobnie jak wydajesz swoje
          pieniądze u pana Czesia w sklepiku a pan Czesio potem przeleje je Rydzykowi to
          nie znaczy ze Ty płacisz na Rydzyka.
          • bobcat0210 Re: Robią co chcą, bo RP to wolny kraj ! 14.08.08, 09:19
            Pokrętna logika. Służba zdrowia leży leży, autostrad brak, na szkoły
            nie ma pieniędzy. Nie zgadzam się aby moje podatki szły na
            spełnianie zachcianek rozpasanego kleru. Państwo powinno działać w
            interesie całego społeczeństwa, nie tylko klechów. Problem polega na
            tym, że na całym świecie - wiara jest to oddawanie czci Bogu. W
            Polsce natomiast wiara - jest to oddawnie czci księżom.
            • michalng Re: Robią co chcą, bo RP to wolny kraj ! 14.08.08, 09:32
              Jako polski obywatel masz pośredni wpływ na co są wydawane podatki państwa
              polskiego. Tylko ze to prawo wynika z obywatelstwa a nie z płacenia podatków. To
              ze w wakacje przebywałem w Niemczech i na Białorusi - kupowałem tam rożne rzeczy
              , płaciłem VAT, Akcyzę itp. nie daje mi prawa żeby żądać by moje podatki nie
              szły na finansowanie berlińskiej parady gejów czy palki dla białoruskiej milicji.
              • bobcat0210 Re: Robią co chcą, bo RP to wolny kraj ! 14.08.08, 09:41
                Bo tam byłeś na prawach gościa. Gość nie wymądrza się i nie mówi
                gospodarzowi jak ma dysponować swoją kasą. To nieeleganckie. A tu
                jestem u siebie. Taka różnica. Próbujesz za pomocą myślowej
                ekwilibrystyki "uzasadnić" chorą sytuację, że najpierw są potrzeby
                kleru, potem dłuuuuuugo nic i jeśli coś zostanie, to dopiero wtedy
                zaspokaja się inne potrzeby społeczeństwa, np. służba zdrowia (do
                lekarza się ludziom zachciewa, we łbach się poprzewracało, nie
                lepiej to w kościółku pomodlić się o zdrowie?)
                • michalng Re: Robią co chcą, bo RP to wolny kraj ! 14.08.08, 09:53
                  Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Jako obywatel masz prawo pośrednio
                  decydować na co są wydawane pieniądze twojego państwa. Prawo to realizujesz w
                  wyborach. Nie podoba ci sie ta "chora sytuacja" to głosuj a nie marudź na forum
                  :) Polska tak wydaje swoje pieniądze jak zadecyduje wybrany w wyborach
                  parlament. To parlament zadecyduje czy pieniądze pójdą na lekarzy, kościół czy
                  nowy stadion.
                  • bobcat0210 Re: Robią co chcą, bo RP to wolny kraj ! 14.08.08, 10:06
                    Widzę że jesteś pięknoduchem. Widzisz rzeczy takimi, jakie powinny
                    być. Nie takimi jakie są. Co mówić o wyborach, skoro znacząca część
                    elektoratu głosuje pod dyktando z ambony lub Radia Maryja? Co mowić
                    o demokracji, skoro zwolennicy innej niż przykościelna opcji nie
                    mają radia/TV odpowiadająych ich poglądom? A mieć nie mogą, bowiem
                    na straży stoi ustawowy "obowiązek przestrzegania wartości
                    chrześcijańskich". Cenzorski zapis rodem z najgłębszego stalinizmu.
                    • michalng Re: Robią co chcą, bo RP to wolny kraj ! 14.08.08, 10:24
                      > Widzę że jesteś pięknoduchem. Widzisz rzeczy takimi, jakie powinny
                      > być. Nie takimi jakie są.

Właśnie ze nie. widzę takimi jakimi są.

> Co mówić o wyborach, skoro znacząca część
                      > elektoratu głosuje pod dyktando z ambony lub Radia Maryja?

Głosuje tak jak chce. Ci ludzie chcą zęby państwo dawało kasę na KK. Dlatego
                      państwo daje. Jeśli większość ludzi glosowała by pod dyktando organizacji
                      antykatolickich czy Gazety "Fakty i Mity" to państwo kasy na KK by nie dawało.
                      I moze zdradzisz w jakiej ustawie jest zapis o tych "wartościach" bo ciężko mi
                      polemizować :) choć i tak wzywanie do zniesienia dotacji państwowych dla KK
                      nijak nie ma sie do "wartości chrześcijańskich" :)
                      • bobcat0210 Re: Robią co chcą, bo RP to wolny kraj ! 14.08.08, 10:43
                        Różnica jest taka, że owe organizacje antykatolickie czy "Fakty i
                        Mity" nie przeprowadzają w okresie, gdy umysł człowieka się dopiero
                        kształtuje (w przedszkolu mianowicie) ideologicznej indoktrynacji
                        (ukrytej pod nazwą "nauki religii"), w dodatku za pieniądze
                        podatników. Najpierw pranie mózgów, a potem - głosują jak chcą? Nie,
                        jak zostali zaprogramowani. Wprowadzić na wzór niemiecki podatek
                        kościelny i zero dotacji z budżetu. I będzie po temacie. Nasz kler
                        przeciwko temu zażarcie protestuje, bowiem w takim modelu prędko
                        okazało by się ile u nas jest naprawdę katolików i mit o 90% prysł
                        by jak bańka mydlana. Owe 90% to ulubiony "argument"
                        sukienkowych: "90% narodu to katolicy, więc mamy prawo wypowiadać
                        się w ich imieniu". 90% narodu to lud pracujący miast i wsi. PZPR
                        miała więc tak samo dobrą legitamcję do rządzenia. Ustawowy
                        obowiązek przestrzegania tzw. "wartości chrześcijańskich" jest w
                        Ustawie o Radiu i Telewizji. Jest jeszcze drugi podobny zapis (w
                        Kodeksie Karnym) o "obrazie uczuć religijnych". I pod ten paragraf
                        próbowano zahaczyć kogoś kto się źle wyraził o kierowniku Radia
                        Maryja. Zawsze myślałem ze to Bóg i Święci są przedmiotem kultu.
                        Okazuje sie że pan Rydzyk również.
                        • michalng Re: Robią co chcą, bo RP to wolny kraj ! 14.08.08, 11:43
                          > Różnica jest taka, że owe organizacje antykatolickie czy "Fakty i
                          > Mity" nie przeprowadzają w okresie, gdy umysł człowieka się dopiero
                          > kształtuje (w przedszkolu mianowicie) ideologicznej indoktrynacji
                          > (ukrytej pod nazwą "nauki religii")

Jesli taka "indoktrynacja" ma miejsce to tylko dlatego ze chcą tego rodzice.
                          Zresztą ja jako dziecko dziecko z woli moich rodziców odebrałem tez solidna
                          dawkę "indoktrynacji" i jakoś to nie zmusza mnie do głosowania "na czarnych". :)
                          Naprawdę tak ci przeszkadza ze spora czesc naszego społeczeństwa w cos sobie
                          wierzy. Co do Ustawy to masz na myśli Ustawę o Radiofonii i Telewizji ? Nie ma
                          tam zapisu o "konieczności przestrzegania" tylko "konieczności szanowania" to
                          dość poważna różnica. Co do "obrazy uczuć". To możesz zgłosić do prokuratury ze
                          to ze kot twojej sąsiadki nazywa sie "Mruczuś" obraza twoje uczucia religijne.
                          Tylko to nieznaczny ze sąd skarze twoja sąsiadkę :) Podobnie jest z Rydzykiem ;)
                          • bobcat0210 Re: Robią co chcą, bo RP to wolny kraj ! 14.08.08, 12:09
                            >>Jesli taka "indoktrynacja" ma miejsce to tylko dlatego ze chcą
                            tego rodzice.<<
                            A rodzice którzy nie chcą stają się przedmiotem społecznego
                            ostracyzmu. Wskazuje się ich palcem z ambony jako "bezbożników", a
                            tzw. "nieznani sprawcy" tłuką im szyby w oknach i przecinają opony w
                            samochodach. W wielkich miastach może nie ma tego problemu, ale w
                            miasteczkach i na wsiach - jaknajbardziej. Że nie wspomnę, jak to
                            przedszkolni równieśnicy prześladują nie uczęszczające na religię
                            dzieci (z rodzin niewierzących, lub innego wyznania), wymyślając im
                            od "Żydów" i "ateistów", choć pewnie nie znają znaczenia tych słów.
                            Same tego dzieci nie wymyśliły. Ktoś im musiał
                            wskazać "trędowatych". Tak, chodzi o Ustawę o Radiofonii i
                            Telewizji. Nie bawmy się w grę słów. "Przestrzeganie"
                            czy "szanowanie" - na jedno wychodzi. Cenzorski zapis i knebel na
                            pewne wypowiedzi. Absolutnie mi nie przeszkadza, że ludzie w coś
                            wierzą. Przeszkadza mi natomiast, że w miejsce PZPR mamy oto nową
                            Kierowniczą Siłę Narodu. Ideologia w tle wprawdzie odmienna, reszta
                            wszystko to samo. Ubawiłeś mnie z tym Mruczusiem. Z czymś takim
                            byłbym napewno w prokuraturze wyśmiany. Inni natomiast mogą
                            publicznie lżyć Małżonkę Prezydenta Rzeczypospolitej, przeprowadzać
                            publiczne zbiórki pieniędzy bez wymaganych ustawą zgód (a następnie
                            wogóle się nie rozliczać z zebranej kasy) - i włos im z głowy nie
                            spadnie.
                            • michalng Re: Robią co chcą, bo RP to wolny kraj ! 14.08.08, 13:18
                              My chyba jednak żyjemy w jakiś innych krajach :) W moim taki problem może nie
                              istnieje dlatego ze dzieci na wsiach i małych miastach nie chodzą do przedszkoli
                              :) Jeśli przestrzeganie i szanowanie dla ciebie to samo to sory. Nie widzisz
                              różnicy pomiędzy np: szanowaniem diety wegetariańskiej a przestrzeganiem jej ??
                              :) Szanowanie wartości to nie ich popieranie, przestrzeganie czy podzielanie.
                              Nie masz pojęcia jak działa prokuratura. Jeśli wpłynie do niej zawiadomienie o
                              przestępstwie to ona musi wszcząć śledztwo. Nie może cię wyśmiać, musi uruchomić
                              procedury i po jakimś czasie pisemnie poinformować cię o wynikach. Jak bardzo by
                              nie było debilne twoje doniesienie. Tak właśnie dzieje sie w sprawach "obrazy
                              uczuć za rydzyka". Co do "Zbiórki na stocznie" to Rydzyk nie potrzebował zdanych
                              zgód na zbiórkę. Związki wyznaniowe mogą zbierać kasę od wiernych. Zawsze to
                              robiły. :) Zarzuciłeś komuś tam schizofrenie bo wszędzie widzi ruskich szpiegów.
                              Zastanów sie czy Ty wszędzie nie widzisz "czarnych macek kleru" :)
                              • bobcat0210 Re: Robią co chcą, bo RP to wolny kraj ! 14.08.08, 13:30
                                Powtarzam: czepiasz się słówek: zapis o "szanowaniu" też jest
                                zapisem cenzorskim do kneblowania swobody wypowiedzi. Próbujesz mnie
                                wypunktować na skrótach myślowych, ale słabo Ci to idzie: na wsi też
                                są przedszkola (gminne). Związki wyznaniowe mogą zbierać kasę od
                                wiernych (zapomniałeś dodać: nie płacąc podatku dochodowego) na cele
                                kultu religijnego. Stocznia nim nie jest. Schizofrenia (o ile wiem)
                                objawia się widzeniem rzeczy nieistniejącyh. Widzenie macek kleru
                                nazwałbym realizmem. Ale to ulubiony sposób prowadzenia dyskusji
                                przez niektórych: odbijanie piłeczki z przywieszką "ty też",
                                pozornie logiczne wywody i metoda "łapaj złodzieja".
                                • michalng Re: Robią co chcą, bo RP to wolny kraj ! 14.08.08, 14:02
                                  Takich okrutnych cenzorskich zapisów jest tam więcej ;) np zapis o zakazie
                                  propagowania dyskryminacji ze względu na rasę, płeć i narodowość albo sprzyjaniu
                                  zachowaniom zagrażającym środowisku naturalnemu :) Ale może konkretnie, tez
                                  zapis o "szanowaniu" jakie ważne dla ciebie wypowiedzi on knebluje ? Kościoły
                                  nie zbierają tylko na "obiekty kultu" zajmują sie także szeroko pojęta
                                  działalnością dobroczynną. Nie chciałem Cie obrazić ale jak wcześniej pisałem
                                  żyjemy chyba w innych krajach. W moim nie wybijają szyb i nie przecinają kół jak
                                  ktoś nie wyśle dziecka na religie.
                                  • bobcat0210 Re: Robią co chcą, bo RP to wolny kraj ! 14.08.08, 14:44
                                    Ulubioną Waszą (przy-kościelnych) metodą dyskusji jest próba albo
                                    ośmieszenia przeciwnika, albo (przepraszam, nie gniewaj
                                    się) "rżnięcie głąba". A to z braku merytorycznych argumentów. W
                                    zakresie zakazu dyskryminacji ze względu na płeć, rasę i narodowość
                                    (jak się ma egzekwowanie tego paragrafu do antysemickich wybryków
                                    Rydzyka & Co?), czy w sferze środowiska - jest społeczny konsensus.
                                    Natomiast w sferze "poszanowania" i szerzej: ideowum tego konsensusu
                                    nie ma. To jest próba narzucenia jednej opcji ideologicznej całemu
                                    społeczeństwu. Jakie ważne wypowiedzi knebluje? A chociażby uczciwą
                                    dyskusję o aborcji, gdzie swoje racje mogłyby przedstawić obie
                                    strony (tu się mówi, że "pewne kwestie są poza dyskusją"; w
                                    demokracji nie ma takich kwestii, dyskutować można o wszystkim). A
                                    chociażby prawdziwą historię kościoła (wojny krzyżowe, inkwizycja,
                                    poparcie Hitlera, a po wojnie rola Watykanu w zapewnieniu
                                    bezkarności zbrodniarzom wojennym - zaraz pewnie powiesz że to
                                    nieprawda?). A chociażby nie zawsze chwalebną rolę kościoła w
                                    historii naszego kraju. A chociażby nie zawsze zgodne z prawem
                                    postępowanie kleru (np. wypadki spowodowane przez nietrzeźwych
                                    duchownych za kierownicą). Mam wymieniać? Słyszałeś o czymś takim w
                                    TV lub radiu? Nie wolno. Byłoby to "nieposzanowanie wartości
                                    chrześcijańskich" (bo tu się zawsze stosuje rozszerzającą
                                    nadinterpretację). Jak jakiś policjant odważy się wlepić mandat
                                    nieprawidłowo jadącemu księdzu - to zaraz jest krzyk
                                    o "prześladowaniu kościoła w Polsce". Czy żyjemy w innych krajach?
                                    Znane są konkretne przypadki, o których pisałem.
                                    • michalng Re: Robią co chcą, bo RP to wolny kraj ! 14.08.08, 16:57
                                      Teraz Zostałem przy-kościelnym :) Dobre :) muszę cię rozczarować w ciągu
                                      ostatnich 5 lat byłem w kościele może z 3 razy z okazji ślubów albo chrzcin.
                                      Twoje personalne wycieczki zaczynają przypominać wyzwiska. zapewniam Cie ze
                                      dyskusja na temat aborcji nie jest w żadnym stopniu kneblowana przez zapis o
                                      "szanowaniu systemu wartości". Zresztą taka dyskusja odbyła sie ostatnio chyba z
                                      2 lata temu podczas próby zaostrzenia obecnej ustawy przez Marka Jurka.Wcześniej
                                      jak przypłyną do Poski "Statek aborcyjny" z Holandii. Wszystkie inne poruszone
                                      przez ciebie sprawy nijak sie maja do poszanowania chrześcijańskiego systemu
                                      wartości. Nawalony ksiądz za kółkiem to nie system wartości ;) Ty naprawdę chyba
                                      z innego państwa piszesz. Biedni policjanci nie mogą dawać księdzem mandatów :)
                                      na TVN turbo jest program "Uwaga Pirat" nie wiem czy kojarzysz. Pokazują tam
                                      piratów drogowych, kilka tygodni temu ksiądz był jednym z "bohaterów" :)
      • nabram Re: Robią co chcą, bo RP to wolny kraj ! 14.08.08, 09:08
        Płacisz jajcarz,płacisz,nawet nie wiesz jak dużo ,za pośrednictwem
        urzędników wszystkich szczebli, to oni dają na oświetlenie
        i ogrzewanie parafii, tam w pierwszej kolejności finansują
        nowe ulice i tak bez końca.To z Twoich podatków opłacają katechetów
        jedynej słusznej wiary, i tak bez końca.
        To z Twoich popdatków finansują czarnej mafii szkolnictwo
        zawodowe i wydziały teologii na Uniwerkach, to z Twoich
        podatków wypłacają odszkodowania za wszystkie urojone
        winy od czasów Piasta Kołodzieja.
        I ta czarna agentura "nabrok" też dyżuruje na tym forum za Twoje.
    • wanda43 Pątnicy lecą do Las Vegas. Pozwiedzać, pomodlić.. 14.08.08, 07:37
      Kasa, to jest prawdziwy bóg kleru katolickiego. Zaden pieniądz im nie smierdzi.
      Maluczko a znow zaczną otwierac burdele dla pielgrzymow.
      • nabrok A innego kleru to nie jest? 14.08.08, 07:44
        A czy w innych religiach jest inaczej. Jako człowiek niereligijny powiem chłodno: TAK BYŁO, JEST I BĘDZIE I NIE MA SIĘ CO BULWERSOWAĆ!
        Oni mają tak samo prawo wierzyć, jak inni nie wierzyć, bo: "Ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało". Każdy w tym temacie wybiera sam. No chyba, że się mieszka w kraju wyznaniowym (Iran i większosć krajów islamskich). Wtedy za wolny wybór płaci się życiem!
    • guru133 Już widzę mocherowe babcie pielgrzymujące 14.08.08, 07:49
      do Las Vegas pod przewodnictwem Belzebuba z Torunuia:))))
    • maaestro Pątnicy lecą do Las Vegas. Pozwiedzać, pomodlić... 14.08.08, 07:54
      A wszystkie przychody, wolne od podatku, bo wakacje zakamuflowane
      jako patnictwo! Ciemny lud to kupi....
      • nabrok Ty szpionie i tak nie płacisz, to się nie martw! 14.08.08, 07:55
        • guru133 Ale za to ty się zacznij martwić, bo już niedługo 14.08.08, 08:02
          podatkowy raj się skończy i wam też fiskus dobierze się do tyłka.
          Stop czrnej stonce.
          • nabrok Re: Ale za to ty się zacznij martwić, bo już nied 14.08.08, 08:11
            Już pisałem, że nie jestem wierzący.
            Bardziej boję się kacapskiej nawały (wiem, co mówię, bo z racji działalności zawodowej mam do czynienia z Ruskami). I romantyczna mgła dawno mi z oczu zeszła.
            Jeśli ty ich reprezentujesz to: Priwiet tawariszcz :)
            • guru133 Re: Ale za to ty się zacznij martwić, bo już nied 14.08.08, 08:48
              nabrok napisał:

> Już pisałem, że nie jestem wierzący.
              > Bardziej boję się kacapskiej nawały (wiem, co mówię, bo z racji
              działalności za
              > wodowej mam do czynienia z Ruskami). I romantyczna mgła dawno mi z
              oczu zeszła.
              > Jeśli ty ich reprezentujesz to: Priwiet tawariszcz :)
              Guru jest ponad podziały ideologiczno - polityczne, ale jakoś nie
              zauważyłem żadnych kacapów ograbiających polski naród, natomiast
              prowatykańska czarna stonka powoli pożera nasz kraj - patrz
              działalność Komisji Wspólnej Rządu i Episkopatu.
    • pos3gacz Pątnicy lecą do Las Vegas. Pozwiedzać, pomodlić... 14.08.08, 08:45
      >>Do niedawna pisałem i mówiłem podobnie, jak ty. Widząc zalew forów
      w Polsce przez kacapskich szpionów, ich prowokacje <<--------
      ----------------------------
      Oto typowe zachowanie ""katolika"".
    • sarmata [...] 14.08.08, 08:52
      • michalng Re: Zamiast w kosciele niech sie modla w kasynie 14.08.08, 08:59
        Jakiej głupocie ? Te biura są często sporo tańsze niż biura "komercyjne". A i
        mniej jest w trakcie "wycieczek" np: pijaństwa czy chamstwa które jest wśród
        polskich "turystów" dość nagminne. Moi sąsiedzi (Małżeństwo w wieku 60-65)
        pojechało z taka pielgrzymka do Meksyku. Wrócili bardzo zadowoleni.
        • guru133 Re: Zamiast w kosciele niech sie modla w kasynie 14.08.08, 09:03
          michalng napisał:

> Jakiej głupocie ? Te biura są często sporo tańsze niż
          biura "komercyjne". A i
          > mniej jest w trakcie "wycieczek" np: pijaństwa czy chamstwa które
          jest wśród
          > polskich "turystów" dość nagminne. Moi sąsiedzi (Małżeństwo w
          wieku 60-65)
          > pojechało z taka pielgrzymka do Meksyku. Wrócili bardzo zadowoleni.
          Jak się nie płaci podatków, to można byc tańszym, tylko według
          Konstytucji RP ponoć wszyscy są wobec prawa równi, więc?
          • michalng Re: Zamiast w kosciele niech sie modla w kasynie 14.08.08, 09:23
            > Jak się nie płaci podatków, to można byc tańszym, tylko według
            > Konstytucji RP ponoć wszyscy są wobec prawa równi, więc?

a Ty jak byś mógł podatków nie płacić to byś płacił ? Jeśli te biura mogą w
            świetle obowiązującego prawa podatków nie płacić to niech nie płacą. Nawet jeśli
            to prawo jest złe to wina leży po stronie "prawodawców". Jeśli uważasz ze jest
            niezgodne z Konstytucja to można je przed Trybunał Konstytucyjny zaskarżyć ale
            nie można nazywać ludzi którzy korzystają z lepszej i tańszej oferty biura
            głupcami :)
    • janina1_3 Pielgrzymi - najlepszy sposób poznawania świata! 14.08.08, 08:56
      Pielgrzymki to najlepszy sposób poznawania świata! W 2006 roku
      byłam, razem z pielgrzymką zorganizowaną przez Komisję Krajową
      NSZZ „Solidarność” (w rocznicę śmierci Ojca Świętego)w Wenecji,
      Rzymie, Watykanie, Loreto, Monte Cassino, San Giovanni Rotondo. W
      tym samym roku pojechałam na Pielgrzymkę Stowarzyszenia Pomocników
      Mariańskich po sanktuariach Europy (Lyon, La Salette, Lourdes,
      Santiago de Compostella, Lizbona, Avilla, Segovia, Toledo, Madryt,
      Montserrat, Barcelona, Ajaccio). We wrześniu również z Marianami
      byłam w Sanktuariach Podlasia (Białowieża, Grabarka, Leśna Podlaska,
      Kodeń, Kostomłoty, Pratulin). W 2007 roku w marcu Stowarzyszenie
      Pomocników Mariańskich zawiozło mnie do Ziemi Świętaj (Egipt z Górą
      Mojżesza na Synaju oraz klasztorem Świętej Katarzyny i Izrael z
      Morzem Martwym, Massadą, Jerozolimą, Betlejem, Nazaretem, Kaną
      Galilejską, Cezareą Filipową, Emaus, Górą Tabor, Hajfą i Górą
      Karmel, Jaffą, Cezareą Nadmorską, Akko). Pięć dni mieszkaliśmy w
      kibucu Mizra w Dolinie Galilejskiej, ponadto byliśmy w Kafarnaum, na
      Górze Błogosławieństw, Tyberiadzie. Płynęliśmy łodzią po wodach
      Jeziora Galilejskiego. Potem, już w Polsce pielgrzymowałam śladami
      Jana Pawła II. W tym roku modliłam się w Ostrej Bramie w Wilnie,
      byłam na cmentarzu na Rossie. W czerwcu z Patron Travel
      pielgrzymowałam do Medjugorie w Bośni i Hercegowinie. Wracając
      zwiedziłam Dubrownik, Split, Park Narodowy Jeziora Plitwickie gdzie
      rozpoczęła się wojna serbsko-chorwacka (16 jezior krasowych
      połączone setką wodospadów!). Na deser było zwiedzanie Wiednia na
      kilka dni przed Euro 2008. W lipcu wraz z Rodziną Radia Maryja
      Pielgrzymowałam na Jasną Górę. Jeszcze we wrześniu odwiedzę Krym z
      Sewastopolem, Jałtą, góra Al. Petri, Sudakiem, Teodozją, Czufut
      Kale. W przyszłym roku wybieram się z Biurem Frater do Turcji na
      pielgrzymkę śladami Świętego Pawła, oraz (być może?) do Meksyku wraz
      z franciszkańskim Patron Travel do Matki Boskiej z Guadelupe.
      Pielgrzymki to rekolekcje w drodze – obok programu turystycznego
      bardzo istotna jest wspólna modlitwa w intencjach własnych, naszych
      rodzin i Ojczyzny. Dla mnie ważne jest również to, że urlop spędzam
      bez wyznawców kielni, cyrkla i fartuszka – młodzieżówki PO
      zaprawiającej się kolejnymi piwkami w przerwach między zadanymi
      lekcjami opluskwiania przeciwników politycznych. Miłego dnia -
      zapraszam na pielgrzymi szlak!!
      • zigzaur Re: Pielgrzymi - najlepszy sposób poznawania świa 14.08.08, 12:52
        Byłaś na urlopie czy na delegacjach?
        A może jesteś emerytką z wiadomego resortu?
        • janina1_3 Re: Pielgrzymi - najlepszy sposób poznawania świa 14.08.08, 13:05
          zigzaur napisał:

> Byłaś na urlopie czy na delegacjach?
          > A może jesteś emerytką z wiadomego resortu?

Wszystkie pielgrzymki wyłącznie w ramach urlopu wypoczynkowego. W
          ramach delegacji jeździ Słońce Peru. Nie jestem emerytką - nadal
          pracuję zawodowo (i to nie w "wiadomym resorcie"). Pozdrówko!
          • bobcat0210 Re: Pielgrzymi - najlepszy sposób poznawania świa 14.08.08, 13:17
            >>W ramach delegacji jeździ Słońce Peru.<<
            I Księżyc Gruzji.
      • turgaj Re: Pielgrzymi - najlepszy sposób poznawania świa 15.08.08, 07:05
        a w Krużewnikach była, a?
    • bobcat0210 Pątnicy lecą do Las Vegas. Pozwiedzać, pomodlić.. 14.08.08, 09:01
      Jeżeli ktoś za każdym krzakiem widzi agenturę KGB (czy tam obecnie
      SVR), za każdym rogiem rosyjskich szpiegów i w każdym działaniu -
      efekt manipulowania przez Moskwę - to jest to schizofrenia.
      Jednostka chorobowa, którą można i należy leczyć. W szczególnie
      ciężkich przypadkach - pod przymusem. Proszę mnie nie pytać czy
      (skoro wygłaszam taką opinię) jestem lekarzem psychiatrą. Nie, nie
      jestem. Ale po aby aby wiedzieć że 2 x 2 = 4 nie trzeba od razu być
      profesorem matematyki. Zastanawiające ponadto jest, co na tym forum
      robią osoby w tak oczywisty sposób ziejące nienawiścią do GW i
      prezentowanego przez nią spojrzenia na świat. Także jej czytelników
      i forumowiczów wygłaszającuch poglądy Z którymi ktoś się nie zgadza.
      W eleganckim towarzystwie nie wszystcy mówią jednym głosem (jak na
      zebraniu PZPR), ale dysktuje się na argumenty. Nie na epitety,
      obelgi, chamstwo i bluzgi. Po co więc takie osoby tu wchodzą? Nas,
      naszych poglądów nie zmienią i tylko puszczają bąki w towarzystwie.
      Jeśli mi jakieś towarzystwo nie odpowiada - po prostu tam nie bywam.
      • michalng Re: Pątnicy lecą do Las Vegas. Pozwiedzać, pomodl 14.08.08, 09:43
        Mi to bardziej na paranoje wygląda a nie na schizofrenie. (ale tez nie jestem
        psychiatrą :) )
    • voytaz001 Pątnicy lecą do Las Vegas. Pozwiedzać, pomodlić... 14.08.08, 10:09
      No i co w tym złego że istnieją takie biura???
    • mcbet podstawowe pytanie do tekstu 14.08.08, 10:12
      Autor nawet nie sprobowal odpowiedziec (zatrzymal sie na ciekawostce) czy
      pielgrzymkowe biuro odprowadza podatki, tak jak zwykle biura podrozy?
      TU caly klucz do takich ekskluzywnych pielgrzymek (na ktore zabieraja tez jak
      mowia niewierzacych)
      • michalng Re: podstawowe pytanie do tekstu 14.08.08, 10:37
        Dla biura podroży i tak większość kosztów jak i odprowadzanych podatków znajduje
        sie za granicą :) Jesli chodzi o Polskę to zleży jaka jest forma prawna. Inaczej
        podatki płaca spółki inaczej fundacje. Nie mniej jakieś podatki płaca zawsze.
      • and_nowak Bo to oczywiste 14.08.08, 11:27
        Biura podróży PŁACĄ PODATKI. Jeżeli biuro jest własnością np. pallotynów, to TEŻ
        PŁACI PODATKI. TAKIE SAME.

Nie szukaj sensacji, tam gdzie jej nie ma. Uczulenie na kler rozładuj u
        antyklerykałów.

BTW: Ciekawe, czym się kieruja ateiści zapisujący się na takie imprezy. Czyżby
        gwarancja jakości? Bo raczej nie cena, przecież kler to zdziercy... ;-)
        • mcbet Ad rem 14.08.08, 21:21
          Ja nie wyczytalem w tym tekscie, ze Pallotyni prowadza biuro podrozy.
          Wyczytalem, ze organizuja pielgrzymki - to spora roznica i o tym pisalem w
          poprzednim poscie.

Bo organizator pielgrzymki - np. moj proboszcz w parafii to nie firma, ktora ma
          dochody i placi podatek.
          Proste?

A jesli Pallotyni organizuja pielgrzymke na Hawaje, to mam nadzieje - non
          profit? Inaczej powinni zalozyc normalne biuro podrozy.
          • polkainaczej Re: Ad rem 14.08.08, 21:57
            pallotynie maja leb do interesow - w ich rekach jest najwiekszy
            kosciol na swiecie

pl.wikipedia.org/wiki/Bazylika_Matki_Boskiej_Kr%C3%B3lowej_Pokoju_w_Jamusukro
    • michalparadowski To samo ale inaczej 14.08.08, 10:17
      Aja bym się przejechał na przelgrzymkę do Amsterdamu, póki ta sławna
      dzielnica jeszcze funkcjonuje!
      Gdzie się można zapisać?
      Czy jest potrzebne zaświadczenie od proboszcza?
      • asskela Re: To samo ale inaczej 14.08.08, 12:50
        gdybys przeczytal cos wiecej niz tytul wiedzialbys, ze nie jest
        potrzebne
      • polkainaczej Re: To samo ale inaczej 14.08.08, 22:14
        zaswiadczenie nie jest potrzebne, ale musisz poswiadczyc, ze
        nawdychales sie kadzidla :)
    • 3miastoorg a jak z podatkami z pielgrzymek? 14.08.08, 11:07
      czy księża mają jakieś preferencyjne ulgi podatkowe związane z
      organizowaniem pielgrzymek? Pytam, bo pamiętam parę lat temu czym
      skończylo się sprowadzanie na "cele religijne" samochodów bez cła i
      akcyzy z Zachodu. Był to dochodowy interes, wielu księży, ludzi
      Kościoła nachapało się...
      • mavro Kosciol Katolicki jest zwolniony z podatku! 14.08.08, 11:24
        ustawa mowi, ze Kosciol nie placi podatku, jesli
        zysk jest przeznaczony "na cele zwiazane z kultem".
        dlatego to sa pielgrzymki, a nie wycieczki.
        oczywiscie one nie maja nic wspolnego z pielgrzymowaniem.
        to normalny biznes - jak kazdy inny.

osobiscie uwazam, ze jest to swinstwo.
        to, ze organizatorzy klamia i kradna malo mnie obchodzi,
        ich sumienie, ich grzech.
        ale to, ze okradaja kase panstwowa - to juz sa moje pieniadze.

i to sie nie zmieni, bo nie ma i nie bredzie odwaznego posla,
        ktotry by to glosno powiedzial.
        a zwlaszcza probowal cos zmienic.
        kazda nowa wladza natychmiast uklada sie z czarnymi:
        (my wam ulge podatkowa, zakaz aborcji i platne z kasy panstwowej
        lekcje religii w szkole, a wy nie mowicie, ze jestesmy
        czerwonymi swiniami albo zgnilymi liberalami - zalezy kto wygra)
        bo dobrze wie, ze kilka kazan powtorzonych w calej Polsce
        wysadziloby ja z siodla. Rydzyk to maly margines zlodziejstwa.
        prawdziwe okradanie Polakow odbywa sie w swietle reflektorow
        i w zgodzie z litera zwasalizowanego prawa.

• and_nowak Ale biura podróży nie sa. Nie emocjonuj się 14.08.08, 11:32
          Nie denerwuj się tak, bo nie warto. ;-)
          KK nie płaci podatków od wpływów na kościół, np. datków wiernych.
          Jeżeli jednak ksiądz prowadzi jakąś działalność, lub jest biuro podróży, to jest
          to normalny podmiot prawa handlowego i płaci normalne podatki.
          Nie ma co szukać władzy układającej się z czarnymi, czerwonych swiń, zgniłych
          liberałów (kogo tam jeszcze chcesz opluć?) mafii w sutannach, LEPIEJ ZAPOZNAĆ
          SIĘ Z FAKTAMI. Poruszać się w rzeczywistym świecie.
          • mavro Re: Ale biura podróży nie sa. Nie emocjonuj się 14.08.08, 12:42
            and_nowak napisał:

> Jeżeli jednak ksiądz prowadzi jakąś działalność,
            > lub jest biuro podróży, to jest
            > to normalny podmiot prawa handlowego i płaci normalne podatki.

ani ksiadz ani biuro ktorego wlasciciwlem jest kosciol nie placi,
            zajrzyj do art. 17 ustawy o prawie podatkowym.
      • polkainaczej Re: a jak z podatkami z pielgrzymek? 14.08.08, 22:11
        na pewno jest zapis w ksiegach parafialnych, przeciez Rada
        Parafialna w kazdej chwili moze sprawdzic saldo i porownac to co na
        plus z tym, co na minus.
        Tak jest w kosciolach w Wielkiej Brytanii (w tym katolickich). rada
        Parafialna jest wybierana demokratycznie i to Rada Parafialna
        publikuje wszystko w swoim biuletynie i informuje parafian, czy
        parafia mocno stoi na ziemi.
    • mala.mi74 I bardzo dobrze robią!!!!!!! 14.08.08, 11:21
      Bardzo dobrze robią,ze w ten czy inny sposób zarabiaja.
      W koncu Kosciół musi się z czegos utrzymywac,a datki na tace (wiem
      to od osób kompetentnych) nie starczaja nawet na uregulowanie
      podstwowych rachunków za budynek koscioła i plebanie.
      Wiec nie wiem o co szum?
      sama byłam kilka razy na takich wycieczkach/pielgrzymkach i
      rzeczywiscie mucha nie siada: wszystko zapiete na ostatni guzik,
      dosc tanio ,warunki swietne,towarzystwo spokojne,nikt się nie spija
      i nie rozrabia, wszyscy zgodnie ogladają zabytki.Super!
      Wiec o co Wam chodzi zazdrośnicy?
      • mavro naprawde nie rozumiesz czy zgrywasz debilke? 14.08.08, 11:28
        o podatki, duszyczko, o podatki.
        gdybym ja prowadzil biuro turystyczne, nusialbym odprowadzic
        p o d a t e k. a jakbym nie odporowadzil, poszedlbym siedziec.
        moja cena automatycznie musialaby byc wyzsza o wartosc podatku.

klecha w s z y s t k i c h okrada dajac Tobie nizsza cene.

czy to naprawde tak trudno zrozumiec?
        • mala.mi74 Re: naprawde nie rozumiesz czy zgrywasz debilke? 14.08.08, 11:34
          mavro napisał:

> o podatki, duszyczko, o podatki.
          > gdybym ja prowadzil biuro turystyczne, nusialbym odprowadzic
          > p o d a t e k. a jakbym nie odporowadzil, poszedlbym siedziec.
          > moja cena automatycznie musialaby byc wyzsza o wartosc podatku.
          >
          > klecha w s z y s t k i c h okrada dajac Tobie nizsza cene.
          >
          > czy to naprawde tak trudno zrozumiec?

To Ty zgrywasz chyba głupa. Kazda taka firma wszytsko jedno przez
          kogo załozona MUSI PŁACIC NORMALNE PODATKI.
          Skad w Waszej chorej wyobrażni wzieły się pomysły,ze oni nie płaca
          podatków jak kazde inne buiro??No skad?
          Moze skontaktuj się z Urzedem Skarbowym albo kimkolwiek zajmujacym
          się podatkami bo sie tylko osmieszasz jak reszta tych bezpodstawnie
          zazdrosnych wsioków co tu piszą.
          A swoją drogą jak ktos tak wszędzie weszy spiski w dziedzinie
          pieniadza to nie dosc ,ze sam jest materialistą to jeszcze ma
          osobowosc psychopatyczną. Tyle psychologia...

• and_nowak Chyba sam wychodzisz na debila. Podatki są płacone 14.08.08, 11:36
          mavro napisał:
          > o podatki, duszyczko, o podatki.
          > gdybym ja prowadzil biuro turystyczne, nusialbym odprowadzic
          > p o d a t e k.

Ksiądz też musi, duszyczko. Biuro podróży prowadzone przez księdza NIE JEST
          ZWOLNIONE Z PODATKÓW. Możesz mi nie wierzyć, bo ja jestem na usługach czarnej
          mafii (a czasami różowej, innym razem żydowskiej) - sprawdź sam. Np. zadzwoń do
          pierwszego lepszego biura i sprawdź ich NIP. Albo zapytaj, czy dostaniesz
          fakturę VAT. VAT - zwrócę uwagę.

A potem przeproś na forum za bzdurne wypowiedzi. O ile masz odwagę przyznać się
          do błędu. ;-)))
          • mavro Chyba sam wychodzisz na debila. RE: Czyzby? 14.08.08, 12:40
            zanim zaczniesz rzucac oskarzenia, zechcij zapoznac sie
            z ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych, ok?
            cytat z ustawy na koncu.

oczywiscie, ze od kazdej faktury placony jest VAT,
            ja pisalem o opodatkowaniu uzyskanego dochodu.
            firme sie prowadzi aby osiagnac dochod.
            ja od tego place podatek, Ty placisz podatek - klecha nie, jasne?

cala dzialalnosc gospodarcza Kosciola, jesli da sie podciagnac
            dotyczy to takze spolek zaleznych - czyli wlasnie tych biur.

jak poszperasz, to znajdziesz jeszcze specjalne zwolnienie
            kosciola z cla - tu chodzi o te auta o ktorych ktos juz pisal.
            i o cale pociagi benzyny, ktore sprowadzaja Pallotyni
            (a jakze - na cele kultowe!).

zupelnie osobnym skandalem jest groszowe opodatkowanie
            zryczaltowanym podatkiem osobistym, uzaleznione nie od dochodu
            a wylacznie od liczby mieszkancow miejsca zamieszkania
            osoby duchownej. sam sobie poszukaj odpowiedniej ustawy.

czy teraz zechcesz mnie przeprosic za nazwanie mnie klamca?

Mavro

dla ulatwienia, co jest w ustawie:
            w art. 17 wspomnianej ustawy jest napisane,
            że wolne od podatku są dochody kościelnych osób prawnych:

a) z niegospodarczej działalności statutowej (np.: datków
            na "tacę"); w tym zakresie kościelne osoby prawne nie mają obowiązku
            prowadzenia dokumentacji wymaganej przez przepisy Ordynacji
            podatkowej,

b) z pozostałej działalności (w tym gospodarczej) - w części
            przeznaczonej na cele: kultu religijnego, oświatowo-wychowawcze,
            naukowe, kulturalne, charytatywno-opiekuńcze oraz na konserwację
            zabytków, prowadzenie punktów katechetycznych, inwestycje sakralne w
            zakresie: budowy, rozbudowy i odbudowy kościołów oraz kaplic,
            adaptację innych budynków na cele sakralne, a także innych
            inwestycji przeznaczonych na punkty katechetyczne i zakłady
            charytatywno-opiekuńcze,

Wolne od podatku są również dochody spółek, których jedynymi
            udziałowcami (akcjonariuszami) są kościelne osoby prawne - w części
            przeznaczonej na cele, o których mowa powyżej w pkt. b).

• and_nowak Dalej kłamiesz Dlaczego po prostu nie odszczekasz? 14.08.08, 12:52
              mavro,
              KŁAMIESZ. Zwyczajnie łżesz, żeby pognębić znienawidzony kler.
              Sprawdż sobie dane tych biur - są dostępne na ich stronach, np.
              nomada.waw.pl
              patrontravel.pl

Wyraźnie stoi: sp. z o.o.
              Spółka taka płaci VAT i CIT.
              Tzn. w praktyce płaci VAT, a CIT tylko wtedy, gdy księgowy jest do kitu. Zapytaj
              kogokolwiek, kto prowadzi sp. z o.o.

Ksiądz zatrudniony np. jako dyrektor pobiera wynagrodzenie obarczone podatkiem
              PIT i status księdza NIE ZWALNIA GO Z TEGO PODATKU.

Zwolnienia z cła, o których piszesz, a które nie mają tu nic do rzeczy miały
              miejsce w stosunku do samochodów, a nie paliwa. I paru księży dostało za to
              wyroki skazujące. Co ciekawe ów durny przepis spowodował wysyp "nowych wierzeń",
              bo zwolnienie dotyczyło np. MAVROistów, byleby się zarejestrowali. Ale jeszcze
              raz: to inny temat. Proponuję również nie poruszać pedofilii i schizmy
              wschodniej, BO TO NIE TEN TEMAT.

Mavro - jeszcze raz zapytam: kiedy odszczekasz swoje kłamstwa?
              Bo wcześniej mogłeś się mylić, teraz już kłamiesz świadomie.

• mavro Dz.U. 1992 Nr 21 poz. 86 art. 17. czytac umiesz? 14.08.08, 13:29
                Dz.U. 1992 Nr 21 poz. 86, Ustawa z dnia 15 lutego 1992 r.
                o podatku dochodowym od osób prawnych, art 17.

tam przeciez jest wszystko co Ty twierdzisz, ze nie ma!
                czy Ty w ogole nie umiesz czytac, czy tylko czytanie
                ze zrozumieniem sprawia Ci trudnosc?

and_nowak napisał:

> mavro,
                > KŁAMIESZ. Zwyczajnie łżesz,
                przeczytales wreszcie?
                moze teraz zechcesz odszczekac?
                jak nie - niech inni ocenia Twoje zachowanie.
                podalem Ci podstawe prawna - mozesz sprawdzic na www.sejm.gov.pl.

> żeby pognębić znienawidzony kler.
                nie nienawidze kleru.
                uwazam tylko, ze kazdy powinien byc rowny wobec prawa.

> Sprawdż sobie dane tych biur - są dostępne na ich stronach, np.
                > nomada.waw.pl
                > patrontravel.pl
                > Wyraźnie stoi: sp. z o.o.
                > Spółka taka płaci VAT i CIT.

jesli wlascicielem tych biur jest kosciol, zgodnie z ustawa
                nie placa podatku - sprawdz zanim sie kolejny raz skompromitujesz
                (art 17, ust 4b)
                vat wszyscy placa, tu nie ma zwolnien, ja nie mowie o vacie.
                citu nie placa.

> Tzn. w praktyce płaci VAT, a CIT tylko wtedy, gdy księgowy
                > jest do kitu. Zapytaj kogokolwiek, kto prowadzi sp. z o.o.
                firme prowadzi sie w celu osiagania ZYSKU i wtedy placi sie CIT.
                KOSCIOL GO NIE PLACI.
                jesli ktos nie osiaga zysku, to albo zamyka firme,
                albo doplaca z innej dzialalnosci, albo - jak sugerujesz oszukuje.
                rozumiem, ze masz na mysli tzw. kreatywna ksiegowosc,
                czyli kolejna forme oszustwa - tego czarni nie musza robic.

> Ksiądz zatrudniony np. jako dyrektor pobiera wynagrodzenie
                > obarczone podatkiem
                > PIT i status księdza NIE ZWALNIA GO Z TEGO PODATKU.
                ksiadz musialby byc chory na glowe, zeby zatrudnic sie
                na umowe o prace i zaplacic od tego ZUS.
                ksiadz jest dyrektorem, bo tak sobie napisal na wizytowce.
                prawo gwarantuje mu rozliczanie sie ryczaltowe z osiagnietych
                dochodow osobistych - pisalem Ci, poszukaj sobie tego.
                najwyzsza stawka tego ryczaltu to ok. 1000 zl.

> Mavro - jeszcze raz zapytam: kiedy odszczekasz swoje kłamstwa?
                > Bo wcześniej mogłeś się mylić, teraz już kłamiesz świadomie.
                kiedy odszczekasz swoje klamstwa?
                wczesniej tez nie mogles sie mylic, bo podalem Ci podstawe prawna.
                jakis przyspieszony kurs czytania?

tego juz sie nie da jasniej wytlumaczyc.
                o fakty nie nalezy sie klocic - fakty sie sprawdza.
                przytoczylem Ci fakty kawa na lawe.
                lacznie z linkiem gdzie mozna je sprawdzic.
                zaden ksiadz w Polsce nie zaplacil ZLOTOWKI podatku dochodowego.
                zadna spolka zoo ani akcyjna nalezaca do kosciola rowniez.
                to sa w skali kraju grube miliardy.
                Ty placisz, ja place - oni nie placa. that's it.

wiecej polemiki nie bedzie.

• and_nowak Umiem, a ty nadal kłamiesz 14.08.08, 14:05
                  mavro napisał:
                  > Dz.U. 1992 Nr 21 poz. 86, Ustawa z dnia 15 lutego 1992 r.

Która mówi o możliwości zwolnienia z podatku, o ile pieniądze pójdą na określone
                  cele. Nie ma automatu ksiądz=zero podatków.
                  Nie ma zwolnienia z VAT, a to jest w praktyce jedyny podatek płacony przez sp. z
                  o.o.
                  Czy umiesz czytać ZE ZROZUMIENIEM?

> ksiadz musialby byc chory na glowe, zeby zatrudnic sie
                  > na umowe o prace i zaplacic od tego ZUS.
                  Albo zwyczajnie uczciwy. Może też pracować bez wynagrodzenia, zwłaszcza jako
                  prezes.
                  Tak np. pracują księża w noclegowniach, czy przytułkach. Tam też zarabiają krocie?

> zaden ksiadz w Polsce nie zaplacil ZLOTOWKI podatku dochodowego.
                  > zadna spolka zoo ani akcyjna nalezaca do kosciola rowniez.
                  Znowu łżesz.
                  Dowód: Pamiętam sprawę, gdzie księdzu zarzucono nieprawidłowe odliczenia, ergo
                  PŁACIŁ PODATKI. Podejrzewam, że da się to wguglać. Ale ty wolisz kłamać.

• pan.tofelek Re: Umiem, a ty nadal kłamiesz 14.08.08, 16:48
                    and_nowak - jednak jesteś ...!
                    Twój rozmówca W Y R A Ź N I E napisał że z VATu nie ma zwolnienia.
                    a Ty powtarzasz swoje jak jakąś ku...a mantre.
                    Daje Ci podstawę prawną jako uzasadnienie swojej wypowiedzi a Ty dalej...

nie lubię obrażać ludzi ale w Twoim pójdę na odstępstwa.

luuudzie kretyn normalnie!!!!
            • turgaj Re: Chyba sam wychodzisz na debila. RE: Czyzby? 15.08.08, 07:34
              Masz rację Mavro, ja tylko dodam, że to z naszej państwowej i
              gminnej kiesy idą pieniązki na poniższe cele, więc trudno, żeby KK
              płacił od tego podatki, i tak:
              w art. 17 wspomnianej ustawy jest napisane,
              że wolne od podatku są dochody kościelnych osób prawnych: b) z
              pozostałej działalności (w tym gospodarczej) - w części
              przeznaczonej na cele: kultu religijnego, oświatowo-wychowawcze -
              SZKOŁY NIEPUBLICZNE OTRZYMUJĄ DOTACJE Z BUDŻETU, CZĘSTO DOSTAJĄ
              BUDYNKI ZA "PSI GROSZ", CZĘSTO RODZICE DOPŁACAJĄ Z WŁASNEJ KIESZENI,
              naukowe - KK PROWADZI JAKIEŚ PRZYDATNE SPOŁECZEŃSTWU BADANIA???,
              kulturalne, charytatywno-opiekuńcze - ZNOWU DOTACJE Z BUDŻETÓW GMIN
              I MINISTERSTW, SŁYNNY FUNDUSZ ALKOHOLOWY, KONKURSY GMINNE DLA
              STOWARZYSZEŃ CZY FUNDACJI KOŚCIELNYCH, oraz na konserwację
              zabytków - KTO ŁYKNĄŁ PIENIĄŻKI UNIJNE NA REMONTY - WYSTARCZY
              POCZYTAĆ, prowadzenie punktów katechetycznych - ŚMIECH! JAKIE
              PUNKTY? SALKA PRZY KOSCIELE COŚ KOSZTUJE OPRÓCZ KALORYFERA?,POZA TYM
              MIESZCZĄ SIĘ W SZKOLNYCH KLASACH I FINANSOWANE SĄ Z BUDŻETU, SALKI
              W SZPITALACH, Kk ZA NIE PŁACI?, inwestycje sakralne w
              zakresie: budowy, rozbudowy i odbudowy kościołów oraz kaplic - np.
              DOTACJA NA ŚWIĄTYNIĘ OPATRZNOŚCI, DAWANIE ZIEMI ZA DARMO POD BUDOWĘ
              KOŚCIOŁÓW, adaptację innych budynków na cele sakralne, a także
              innych inwestycji przeznaczonych na punkty katechetyczne, i zakłady
              charytatywno-opiekuńcze FINANSOWANE Z KONTRAKTÓW Z NFZ, OPŁAT SAMYCH
              PACJENTÓW, ZGODNIE Z PRAWEM MAJĄ ODDAĆ DO 75% SWOICH RENT CZY
              EMERYTUR, JAK NIE MA KONTRAKTU PACJENT PŁACI NP. 2 TYS. M/C

ehh....
              • polkainaczej Re: Chyba sam wychodzisz na debila. RE: Czyzby? 15.08.08, 08:48
                jakis dziwny ten Pan Bog - patrzy i nie reaguje. Ale widac w tym
                szalenstwie ma jaks metode. Tylko jaka?????? Mnie zycie "potem" nie
                interesuje, wiec tego typu argumenty mnie nie biora.
        • polkainaczej Re: naprawde nie rozumiesz czy zgrywasz debilke? 14.08.08, 22:12
          a biuro turystyczne przyjmujace zlecenia od parafii na taka fajna
          pielgrzymko-wycieczke pewnie nalezy do brata, siostry lub kochanki
          proboszcza :)))
      • janina1_3 Re: I bardzo dobrze robią!!!!!!! 14.08.08, 12:14
        Chodzi im (zazdrośnikom) o to, że sami nie jeżdżą. Wolą turystykę
        pubową i gimnastykę klawiaturową na forach internetowych gdzie do
        woli mogą rozwijać swoje kompleksy.
    • siris Zdelegalizować Kościół katolicki 14.08.08, 12:12
      Zdelegalizować i osądzić wszystkich aktywistów Kościoła katolickiego za
      nieprzestrzeganie prawa skarbowego, pracy, handlowego, karnego. Nie do
      pomyślenia jest, aby tak potężna organizacja nie płaciła podatków, emerytury
      swych aktywistów opłacała z pieniędzy podatników często innych wyznań lub
      niewierzących. Najwyższy czas zdemaskować organizację służącą mocą ciemności,
      zdrady i mordu.
      • janina1_3 Re: Zdelegalizować Kościół katolicki 14.08.08, 12:18
        siris napisał:

> Zdelegalizować i osądzić wszystkich aktywistów Kościoła
        katolickiego za
        > nieprzestrzeganie prawa skarbowego, pracy, handlowego, karnego.
        Nie do
        > pomyślenia jest, aby tak potężna organizacja nie płaciła podatków,
        emerytury
        > swych aktywistów opłacała z pieniędzy podatników często innych
        wyznań lub
        > niewierzących. Najwyższy czas zdemaskować organizację służącą mocą
        ciemności,
        > zdrady i mordu.

Powiedział co wiedział. A że wiedział niewiele to i napisał smutną
        głupotkę.
        • bobcat0210 Re: Zdelegalizować Kościół katolicki 14.08.08, 12:24
          Ty natomiast piszesz same mądre rzeczy wg wskazówek jakie otrzymałaś
          od księdza proboszcza.
          • janina1_3 Re: Zdelegalizować Kościół katolicki 14.08.08, 13:09
            bobcat0210 napisał:

> Ty natomiast piszesz same mądre rzeczy wg wskazówek jakie
            otrzymałaś
            > od księdza proboszcza.

Dziękuję za uznanie. Zwrócę się do proboszcza o modlitwę w Twojej
            intencji - o rozum i wszelkie łaski.
            • bobcat0210 Re: Zdelegalizować Kościół katolicki 14.08.08, 13:16
              Dziekuję, nie wysilaj się.
    • u-520 Najbardziej na kasę lecą ŻYDZI !!! 14.08.08, 12:13
      Którzy nie mogą patrzec na to, że ktoś oprócz nich też może robic
      kasę. Stąd ta żydowska zazdrosc, zawisc i chęc ekonomicznego
      zniszczenia mądzrejszych od siebie, katolickich przedsiębiorców.
      • janina1_3 Re: Najbardziej na kasę lecą ŻYDZI !!! 14.08.08, 12:16
        u-520 napisał:

> Którzy nie mogą patrzec na to, że ktoś oprócz nich też może robic
        > kasę. Stąd ta żydowska zazdrosc, zawisc i chęc ekonomicznego
        > zniszczenia mądzrejszych od siebie, katolickich przedsiębiorców.

Jeszcze bardziej na kasę lecą kasiarze. Starszych braci zostawmy w
        spokoju.
      • mavro dyskusja z katolikami zawsze tak sie konczy... 14.08.08, 12:50
        dobrze, ze ksiadz tym razem tylko zaszczekal - moglby
        przeciez walnac, ku uciesze gawiedzi.
        zazdrosc wam czarni zlodzieje, ze Zydzi umieja zarabiac
        lepiej, niz wy krasc.

• and_nowak głupców nie brak po obu stronach 14.08.08, 12:56
          Głupota i zacietrzewienie nie mają ani wyznania, ani preferencji politycznych,
          czego ty mavro i ów u-520. Jesteście siebie warci.
          • mavro spadaj 14.08.08, 13:33
            nauczyles sie juz czytac?
            nie wystarczy Ci, ze jestes notorycznym klamca,
            musiszz jeszcze dokladac?

jasne - ten co broni sie przed napascia czarnych
            jest co najmniej tak samo winien jak ten co napada.

• and_nowak Ojej, argumenciki się skończyły? ;-) 14.08.08, 14:06
              mavro, nie emocjonuj się, bo się zgrzejesz, policzki się zrobią czerwone...

• mavro nie argumenciki: cierpliwosc. 14.08.08, 20:38
                ile mozna znosic dyskusje z notorycznym klamca i swinia?
                patafiana, ktory przekrca argumenty adwersarza,
                ktory udaje, ze nie dostal odpowiedzi na swoje argumenty.

czy to ja naskoczylem na Zydow, czy twoi katoliccy poplecznicy?

jak mowila moja babcia: na smierc i na bezczelnosc nie ma rady.
                chamstwo mozna tylko chamstwem zatrzymac.
                dotyczy to wlasnie takich bezczelnych dupkow jak ty.

wiec jeszcze raz: spadaj, dupku.
                • rijselman12.0 Re: nie argumenciki: cierpliwosc. 14.08.08, 22:12
                  Daj spokoj,Mavro...olej tepaka,nia odpowiadaj...-to ,nawet,nie ma
                  sensu.
      • rijselman12.0 Re: Najbardziej na kasę lecą ŻYDZI !!! 14.08.08, 22:00
        bedac niebogatym pragne Ciebie poinformowac,ze najwieksza kase na
        Las Vegas sciagaja...Mormoni(serio).
        Chec zarobienia szmalu nie wynika z zazdrosci...Zydzi,po prostu, sa
        w tym dobrzy,a maja to do siebie,ze sa SOLIDARNI.
        Madrzy,katoliccy przedsiebiorcy pracuja z Zydami.
        Smierc frajerom - znasz to?
    • zigzaur A na Sankt Pauli do luterskiego Hamburga można? 14.08.08, 12:45
      W Hamburgu kobieta jest biskupem. Co za luterstwo! To trzeba zobaczyć.
      • and_nowak Zapewne tak 14.08.08, 13:00
        Organizacje kościelne nie zamykają się przed innymi wyznaniami. Gdzieś tu były
        opisane wyprawy na Grabarkę, czy do Pratulina. Grabarka jest nazywana
        prawosławną Częstochową. Swoją drogą polecam!
        Łódzki KIK swego czasu zorganizował cykl wycieczek i spotkań z innwiercami,
        m.in. prawosławnymi i Żydami. Zwiedzanie i rozmowa, dyskusje. Wszytko w
        KULTURALNEJ atmosferze, żadnego moheru, zacietrzewienia - zupełnie inaczej, niż
        na tym forum. :-(((
        • janina1_3 Re: Zapewne tak 14.08.08, 13:12
          and_nowak napisał:

> Organizacje kościelne nie zamykają się przed innymi wyznaniami.
          Gdzieś tu były
          > opisane wyprawy na Grabarkę, czy do Pratulina. Grabarka jest
          nazywana
          > prawosławną Częstochową. Swoją drogą polecam!
          > Łódzki KIK swego czasu zorganizował cykl wycieczek i spotkań z
          innwiercami,
          > m.in. prawosławnymi i Żydami. Zwiedzanie i rozmowa, dyskusje.
          Wszytko w
          > KULTURALNEJ atmosferze, żadnego moheru, zacietrzewienia - zupełnie
          inaczej, niż
          > na tym forum. :-(((

W pełni się zgadzam z Twoim zdaniem. Pozdrawiam
        • zigzaur Re: Zapewne tak 14.08.08, 14:45
          Oby tak było!
          A Grabarkę znam.
    • alex-alexander Pątnicy lecą do Las Vegas. Pozwiedzać, pomodlić... 14.08.08, 13:31
      No i dobrze. Moze polskie barany boze zrozumieja czym jest Kosciol.
      a tym bezmozgowym polskim baranom przypomne: mordy, palenie na
      stosie, libacje alkoholowe, orgie seksualne (czesto z dziecmi),
      okradanie ludnosci a narodu polskiego w szczegolnosci, rzadzenie za
      kulisami krajem, itd., itp. Amen!
      • janina1_3 Re: Pątnicy lecą do Las Vegas. Pozwiedzać, pomodl 14.08.08, 13:47
        Lecz się! Może jeszcze nie jest za późno.
    • karoltutaj Pątnicy lecą do Las Vegas. Pozwiedzać, pomodlić... 14.08.08, 18:27
      czy to stoi w sprzecznści z jakimiś zasadami? czy nie żyjemy w
      wolnym kraju?
    • croco Pątnicy lecą do Las Vegas. Pozwiedzać, pomodlić... 14.08.08, 20:02
      Black Jack, ruletka. To są modły.
      • sarmata Re: Pątnicy lecą do Las Vegas. Pozwiedzać, pomodl 14.08.08, 20:54
        Msza odprawiana w otoczeniu jednorekich bandytow jest niezapomnianym przezyciem
        i zapierajacym dech w piersi spotkaniem z bogiem. Uduchowienie na najwyzszym
        kabaretowo-hazardowym poziomie.
        • polkainaczej Re: Pątnicy lecą do Las Vegas. Pozwiedzać, pomodl 14.08.08, 23:39
          patnicy, jak na patnikow przystalo, odziani sa w worki po
          ziemniakach i po Las Vegas zasuwaja na kolanach biczujac sie przy
          tym okrutnie. Inaczej nie wyobrazam sobie patnika. jak patnik byczy
          sie w kasynie, popija szampanem kawior, to juz jest tylko dziany
          turysta o kiczowatym guscie... Chocby i nawet byl rano na jakiejs
          napredce zorganizowanej mszy i odmowil przed snem paciorek. Mozna
          sie wyspowiadac mowicie? Jasne, na takiej pielgrzymce tu grzeszek,
          tam grzeszek... A co bedzie jak przechrzci sie na mormona? :))))
    • r1111111 Pątnicy lecą do Las Vegas. Pozwiedzać, pomodlić... 14.08.08, 21:47
      Do autorki Pani Katarzyny Wiśniewskiej.
      Pani Katarzyno. Podobne pielgrzymko-wycieczki organizowane są od
      wielu, wielu lat. Były nawet za komuny. Pani dopiero teraz je
      zauważyła? Widocznie z racji bardzo, bardzo młodego wieku. Chyba
      Pani Koledzy z GW są lepiej poinformowani? I oni nie powiedzieli o
      tym Pani?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka