Dodaj do ulubionych

Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojczyzną"

19.09.08, 11:32
dziwne, dlaczego miałby się z ojczyzną tak pożegnać...
Obserwuj wątek
    • piotrek_meteorolog Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojczyzną" 19.09.08, 11:37
      Czy profesor Wolszczan łaskę Polsce robi?! Czy on za swoje
      niewątpliwe zasługi ma być traktowany inaczej niż inni obywatele w
      kwestii podpisania lojalki?! Podpisywał i jeszcze ma pretensje?!
      Wstydu pan nie ma. A niech pan jedzie gdzie chce. Płakał za panem
      nie będą. Fochy sobie robi, bo on się obrazi i wyjedzie. Nezły tupet
      ma ten gość. Panie profesorze trzeba sprostać czoła piwu, które się
      nawarzyło! Nie ma podstaw by inaczej pana traktować niż zwykłego
      zjadacza chleba. Ja pana nie osądzam, jesli nikomu pan nie szkodził
      to w porządku, ale bez odgrywania obrażonego na cały świat, bo sam
      za panskie czyny pan odpowiada!
      • loppe Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 11:40
        no właśnie - ojczyzna jest nie tylko od dopieszczania honorowymi
        różnymi wyróżnieniami
        • edek47 [...] 19.09.08, 12:04
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • koles751 Grass nie strzelał, Wolszczan nie szkodził ... 19.09.08, 12:59
            ... mały Jasio w szkole też mówi, że tam tylko był.

Niby profesor, a tak bez klasy.
            Co tutaj ma PiS do rzeczy? (ja popieram PO).

Polecam lekturę Leona Kruczkowskiego "Niemcy".

Problem jest uniwersalny.

wolszczan nie jest fiarą polskiego piekiełka, a sam je tworzył
            wówczas i tworzy je teraz (swoją histeryczną reakcją).

Tamten system tworzyły takie postawy. One byłe rzeczywistością.
            Przykra i bolesną. Konformizm zawsze był atrakkcyjny. Jest i
            dzisiaj. Wolszczan woli uciec i schować się w Ameryce aniżeli uznać
            swoje błędy, do których zresztą każdy ma prawo, bo kto jest bez winy
            niechpierwszy rzuci kamień.
            • edek47 Po co ma sie upolarzac?... 19.09.08, 13:06
              I to przed kaczymi lbami i innymi popaprancami.
              • piotrek_meteorolog Re: Po co ma sie upolarzac?... 19.09.08, 14:16
                Nikt pana profesora nie upokarza! On sam siebie upokorzył
                podpisaniem lojalki i swoimi wypowiedziami!
                • edek47 Prof Wolszczan zle zrobil... 19.09.08, 14:27
                  ze sie zaczal tlumaczyc, czego mu nigdy zawistni rodacy nie
                  wybacza,BO TERAZ KAZDY POLSKI REDAKTORZYNA,kazdy polski smiec czuje
                  sie jego sedzia.
                  • www.openmind.desk.pl Dr Jekyll i Mr Hyde, czyli ile wart jest człowiek? 19.09.08, 14:40
                    Właśnie toczy się spór o kolejnego donosiciela SB, dobry czy zły, warto szargać
                    autorytet czy nie. W tym kontekście warto zwrócić uwagę , że w kapitalizmie
                    promowany systemowo jest jednowymiarowy model człowieka. Ważne jest aby zarobić
                    pieniądze i odnieść sukces. Inne oblicza tego samego tworu nie są ważne.Wartość
                    człowieka mierzy się wartością przychodu, którą przynosi pracodawcy. Pracownik,
                    który jest promowany w pracy za zasługi, jednocześnie dla najbliższych jest
                    kanalią bo ich zaniedbuje, nie wychowuje dziecka bo nie ma czasu, gdy jest w
                    domu to tylko po to żeby odpocząć, jest jak Dr Jekyll i Mr Hyde. Społeczeństwo
                    widzi dobrą stronę ludzkiej podłości, ponieważ ta jedna strona przynosi
                    korzyści. Ja chciałbym, aby z pracy wyrzucano nie tylko za złamanie regulaminu
                    lub molestowanie podwładnych, lecz również za zbrodnie popełniane poza pracą.
                    Chciałbym widzieć autorytet wielowymiarowy a nie specjalistę, którego jedną małą
                    część wystawiono na widok publiczny.
                    • edek47 Czlowieku, za duzo wymagasz od ludzi. 19.09.08, 14:49
                      Ludzie od tysiecy juz lat zyja w ku...kim swiecie , ktorzy sami
                      sobie stworzyli i tworzyc beda do osranego konca ludzkosci.Jedyna
                      rada: TRZEBA SIE DOSTOSOWAC !!
                      • rynsztokowy-blazen_niesiol Może_Poleci_Na_Planetę_Esbolię__: ))))))))))))))))) 19.09.08, 23:32
                        maleszkowe GWno kabluje:

Wolszczan w pożegnalnym emailu do szwabskiego
                        brukowca "der Dziennika" napisał :

myślę, ze moje przeczucie, iż przyjdzie mi
                        pożegnać się z esbecką ojczyzną,
                        tym razem już bez powrotu.

Wolszczan zapewnił w TVN24-WSI, że swoją współpracą z SB
                        w latach 1973-1981 nie skrzywdził żadnych ludzi.
                        Kontakty z SB nazwał "niewygodą życiową".
                        ......................................................................................

Ten Wolszczan to perfidny niewdzięcznik :(((

Przecież bez Esbecji nie dostałby ani paszportu
                        ani stypendium w usa
                        ani nie odkryłby żadnych planet :)

W podzięce mógły chociaż nazwać
                        jedną ze swoich planet imieniem Esbecji :)))))
                        • murakami2 Re: Może_Poleci_Na_Planetę_Esbolię__: ))))))))))) 20.09.08, 12:43
                          > Ten Wolszczan to perfidny niewdzięcznik :(((
                          >
                          > Przecież bez Esbecji nie dostałby ani paszportu
                          > ani stypendium w usa
                          > ani nie odkryłby żadnych planet :)
                          >
                          > W podzięce mógły chociaż nazwać
                          > jedną ze swoich planet imieniem Esbecji :)))

SB nikomu łaski nie robiła dając pozwolenie na wyjazd.
                          • shithead Re: Może_Poleci_Na_Planetę_Esbolię__: )))))))))) 20.09.08, 18:27
                            No cóż, czy to PRL czy III albo IV RP - syf dalej ten sam bo to poprostu taki
                            naród. Zamiast brać się za budowanie wspólnej przyszłosci i bogactwa to
                            najlepiej narzekać, żądać i sztachetami się napier...lać.
                          • konstanty52 Re: Może_Poleci_Na_Planetę_Esbolię__: )))))))))) 23.09.08, 15:50
                            Młody jesteś, murakami: właśnie na tym polegało draństwo tamtego
                            systemu, że co chwila ktoś ci łaskę robil - SB "w drodze łaski"
                            mogła dać ci paszport. Lub zabrać. Z czystego kaprysu. Żebyś
                            sobie "nie myślał" (jest świetna anegdota Franca Fiszera na
                            temat "żeby im się w głowach nie poprzewracało").
                            A Wolszczan - WON. Nie masz klasy, mały człowieczku. Astronom z
                            ciebie wielki, ale człowiek - tyci tyci.
                    • inzynier2 Tradycja bezprawia w Polsce 19.09.08, 17:21
                      www.openmind.desk.pl napisał:
                      > W tym kontekście warto zwrócić uwagę , że w kapitalizmie promowany
                      > systemowo jest jednowymiarowy model człowieka. Ważne jest aby
                      > zarobić pieniądze i odnieść sukces.

To prawda, że na Zachodzie w kapitaliźmie pieniądze są używane do motywowania
                      ludzi, a nie zebrania partyjne lub kazania. Ponieważ kapitalizm jest bardziej
                      efektywny ekonomicznie to ZSRR i PRL zbankrutowały.

Drugim bardzo ważnym elementem Zachodu jest demokracja i praworządność.
                      Kapitalizm bez demokracji nie da sukcesu ekonomicznego. Wszyscy ludzie w
                      demokracjach zachodnich mają tam te same prawa. Nowo uchwalane prawa nie
                      dzialają wstecz.

Niestety wielu Polaków nie może wyzbyć się komunistycznej mentalności i
                      zaakceptować te zasady prawne. Prof. Wolszczan działał zgodnie z prawem
                      obowiązującym w PRL podpisując papiery, które wymagano od niego aby podpisał
                      jeśli chciał jeździć na Zachód aby korzystać z tamtejszych teleskopów i
                      współpracować z naukowacami w tamtych krajach. W tej chwili jest, jak mi się
                      wydaje przypadkową ofiarą, walki politycznej i polowania na czarownice zwane
                      "współpracownikami SB".

Nie jestem pewien kto tę nagonkę zorganizował. Służy ona do utrzymania się przy
                      władzy obecnemu Prezydentowi Kaczyńskiemu. Podobnie w Chinach kiedyś Mao
                      zorganizował nagonkę na agentów kapitalizmu. Hunweibini pomogli mu utrzymać się
                      przy władzy.

Polska jest chyba najbiedniejszym krajem Unii Europejskiej. Jeśli będzie tu
                      panowało bezprawie i najzdolniejsi ludzie zmuszani do emigracji to tak długo
                      pozostanie. Sam wyemigrowałem z PRL. Zastanawiałem się czy nie wrócić na
                      emeryturę. Ale przy rosnącej w Polsce pospolitej przestępczości, korupcji, braku
                      poszanowania prawa cieszę się, że jestem daleko od tego "polskiego piekła".
                      Smutne, że dyskutanci są z niego dumni.
                      • jola_z_dywit_2006a Moze jestes dobrym inzynierem ale gadasz nie majac 19.09.08, 20:19

pojecia.

Kazdy, kazdy system od zarania ludzkosci istnial tak dlugo jak potrafil
                        "polykac" innych. Gdy nie bylo juz co grabic albo system byl za slaby na to
                        nastepowala stagnacja. Nastepnie proba akcji militarnej ( a nuz sie uda zagrabic
                        cos nowego) a jak nie udalo sie to nastepowal koniec systemu. Raz szybciej raz
                        wolniej.
                        Poczytaj ksiazki historyczne pod tym katem, moze sam zrozumiesz.

Czy nie widzisz ze obecne dzialania rzadu USA sa typowo komusze ? Wolny rynek
                        jest zastepowny przez panstwo. Jak to wytlumaczysz ze za Clintona tego nie bylo.

inzynier2 napisał:
                        > www.openmind.desk.pl napisał:
                        > > W tym kontekście warto zwrócić uwagę , że w kapitalizmie promowany
                        > > systemowo jest jednowymiarowy model człowieka. Ważne jest aby
                        > > zarobić pieniądze i odnieść sukces.
                        >
                        > To prawda, że na Zachodzie w kapitaliźmie pieniądze są używane do motywowania
                        > ludzi, a nie zebrania partyjne lub kazania. Ponieważ kapitalizm jest bardziej
                        > efektywny ekonomicznie to ZSRR i PRL zbankrutowały.
                      • africsimone Re: Tradycja bezprawia w Polsce 20.09.08, 19:16
                        te inzynier, nie myl praworzadnosci z obowiazujacym prawem. wg prawa
                        obowiazujacego w Generalnej Guberni 1939-1945, kazdy kto nie
                        denuncjowal Zydow lamal prawo, kto denuncjowal prawa przestrzegal. a
                        w PRL nie bylo takiego przepisu ktory nakazywalby osobie ktora
                        ubiega sie o wyjazd zagraniczny podjecie wspolpracy z sb
                        PS "kapitalizm bez demokracji" swietnie prosperowal np. na Tajwanie
                        czy w Korei Pld.
                • craftwork Piotrek_meteorolog i koles751 mają absolutną rację 19.09.08, 14:29
                • grubymisiek1 Re: Po co ma sie upolarzac?... 19.09.08, 15:01
                  piotrek_meteorolog napisał:

> Nikt pana profesora nie upokarza! On sam siebie upokorzył
                  > podpisaniem lojalki i swoimi wypowiedziami!
                  On się niczym nie upokorzył. Ale to nieposiężne dla umysłów wychowanych na
                  ziobrzyźnie.
                  • absurdello Ciekawe co będa mówić ci co teraz podpisali różne 19.09.08, 15:36
                    lojalki jak im to wyciągną za ileś lat ...

• 2444grzesio Re: Grass nie strzelał, Wolszczan nie szkodził .. 19.09.08, 13:59
              Ależ on się przyznał, nie zaprzecza tego co robił. Jak każdy
              człowiek w jakiś sposób się tłumaczy..
              A w USA on właściwie siedzi na stałe i nie musi nigdzie jechać.
              Pewnie bardziej on chce/musi zrezygnować właśnie z tego "polskiego
              piekiełka" które nasi oficjele (również z PO - które popierałem)
              tworzą.
              Ja pomimo tego, że siedzę w Polsce też najchętniej bym zrezygnował z
              tej "piepiełkowej ojczyzny".
              • koles751 Re: Grass nie strzelał, Wolszczan nie szkodził .. 19.09.08, 14:55
                Nic dodać. Nic ująć.

Po co tylko człowiek się dziwi, że ponosi odpowiedzialność za swoje
                czyny?

Mając prawo do błędów, mamy też obowiązek ponoszenia ich
                konsekwencji.

Donosił. Wydało się. Może przeprosić. Może żałować. Może mieć to w
                dupie. Może dalej donosić. Może się obrazić ...

Mnie to ani grzeje, ani ziębi.

Natomiast jest różnica pomiędzy byciem ofiarą systemu, a jego
                współtwórcą. Wolszczan jest tutaj beneficjentem. Podpisał, bo chciał
                robić karierę naukową. Udało mu się.
                • trzy.14 To jakaś paranoja 19.09.08, 17:35
                  Wolszczan postąpił brzydko i zdaje sobie z tego sprawę. Ale czy aż tak brzydko,
                  by zasługiwać na społeczne potępienie? Towarzyską ekskomunikę? Śmierć cywilną?
                  To było ponad 30 lat temu. SB była elementem legalnego państwa, instytucją
                  rządową, która miała trwać wiecznie. Każdy kłos, który wyrastał ponad
                  przeciętność, musiał mieć z nią styczność. A SB dbała, by kłos ten nie urósł
                  zbyt wysoko bez jej wiedzy i w niewłaściwym kierunku...

Jeśli Wolszczan wobec kogoś się ma dług, jeśli ma się komuś tłumaczyć, to nie mi
                  i nie wam, ale tym, którzy będąc w podobnej
                  do niego sytuacji podpisu nie złożyli i - w konsekwencji - nigdzie nie wyjechali...
                  A więc pewnie i kilku kolegom z pracy...

W Niemczech jakiś czas temu pewien paranoik zaszczepił ludziom ideę, że wszelkie
                  zło bierze się z Żyda. U nas inny paranoik doprowadził do tego, że na śmierć
                  cywilną zasługuje każdy, kto cokolwiek miał do czynienia z SB. Co to za
                  kryterium? Każdy ksiądz, każdy kierownik, każdy wyjeżdżający za granicę słał
                  raporty. I czyż nie ma gorszych przewin? Zdrada małżeńska dla mnie jest czymś
                  gorszym niż podpisanie papieru wzamian za paszport. Pijaństwo, narkomania,
                  oszustwa podatkowe - to powinno prowadzić do śmierci cywilnej, ale u nas to
                  oznaka swojskości i zaradności życiowej. Mógł Lepper na dziwki chodzić? Kogo to
                  obchodziło? Ale niechby tylko papier jakiś Macierewicz na niego znalazł... Nie
                  trzeba by ani CIA, ani CBA...
                  A co z funkcjonariuszami PZPR? Co z samymi SB-kami? Wychodzi na to, że najlepiej
                  było być dozorcą i fryzjerem wybijających się kłosów lub też być w szarej masie
                  przeciętności - wszyscy inni dziś zasługują na potępienie. Co za ironia losu! I
                  cóż za zwycięstwo SB!

W kogo uderzyła lustracja? Wałęsa, Jurczyk, Moczulski - wszyscy wówczas drogo
                  płacili za działalność opozycyjną. A dziś są agentami?
                  A Kiszczak i cała wierchuszka partyjno-SBcka tylko się z was/nas śmieją...
                  Kapuściński, Wolszczan, Miodek - a gdyby byli homoseksualistami, to byłoby to
                  gorzej czy lepiej?

Dlaczego nie rozlicza się za przynależność do PZPR? Pracę w SB? Czyżby
                  koniunkturalny strach przed konsolidacją wroga i wzmocnieniem SLD? Dlaczego
                  prowadzi się lustrację? Czyżby chodziło
                  o frakcyjne walki o władzę wewnątrz obozu Solidarności? Bo przecież lustracja
                  dotyczy niemal wyłącznie tego obozu... A jedynym widocznym jej skutkiem jest
                  kompletna dezintegracja i rozbicie Solidarności.
                  Komu na tym mogłoby najbardziej zależeć?

• koles751 another brick in the wall 19.09.08, 18:29
                    weź sobie drinka, posłuchaj, pooglądaj, przemyśl.

to nie są proste sprawy.

nie rozwiąże tego proste "to nie ja, to oni".
                    Dramat tamtych czasów polegał na tym , że każdy z oddzielna czuł się
                    mały, a to dawało siłę systemowi totalitarnemu.

Ja byłem wtedy dzieckiem więc można powiedzieć co mogę o tym
                    wiedzieć, jakie mam prawo oceniać.

Nie czuje się władny, aby oceniać Wolszczana. Pozostawiam to jego
                    sumieniu.

Mam natomiast swoją opinię na temat tego problemu jako
                    uniwersalnego. I do tego mam prawo. Wolszczan też ma pewnie swoje
                    zdanie na temat konfidentów Gestapo. I chociaż był wówczas dzieckiem
                    to ma do tego prawo.

Do Wolszczana mam żal wyłącznie o to, że swoimi małymi, złymi
                    postępkami bruka ojczyznę. To nie jest godne zachowanie. W swoje
                    błędy Polski nie powinien wciągać.
                    • maaac Re: another brick in the wall 19.09.08, 21:31
                      Najpierw:
                      > Nie czuje się władny, aby oceniać Wolszczana. Pozostawiam to jego
                      > sumieniu.

Potem:
                      > Do Wolszczana mam żal wyłącznie o to, że swoimi małymi, złymi
                      > postępkami bruka ojczyznę. To nie jest godne zachowanie. W swoje
                      > błędy Polski nie powinien wciągać.

Logika i konsekwencja w wypowiedzi to naprawdę trudna sprawa. Nie
                      każdy jej podoła.
                      • z.wyspy tacy oni są, ci nasi moralisci, :). 20.09.08, 22:24
                        kolejna grotecha, tym razem psy dopadły astronoma, wrrr! za
                        ojczyznę! grhhh! za Naród! bauhahaha!
                  • milo_1 Re: To jakaś paranoja 19.09.08, 18:37
                    trzy.14......
                    Ale wyłuszczyłeś sprawę....miodzio...:))))
                    Być może normalni ludzie zrozumieją sens tego co było kiedyś i co się dzieje teraz ......
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=84374543&wv.x=2&a=84374718
              • mangusta3 przynajmniej o tym opowiedział i nie unikał wywiad 19.09.08, 15:12
                u, nie kreował się na ofiarę zmuszoną do kontaktów ale raczej uznał to za wyraz
                niezręcznej sytuacji do jakiej wszędzie dochodzi z pobudek konformistycznych, w
                dzisiejszych czasach w wielu prywatnych firmach są całe tabuny kapusiów
                donoszących swoim przełożonym na inne osoby (i nie chodzi tu o zaniedbywanie
                obowiązków pracowniczych), czy ktoś tych szpicli rozliczy? premiuje i promuje
                się wazeliniarzy i przydupasów, niektórzy na to idą, byli wcześniej okey a dziś
                są kupionymi palantami noszącymi głowę w chmurach...
          • edek47 Nie wycinaj... 19.09.08, 14:56
            bo jest to sprzeczne z konsytucja RP, redaktorku.
      • ferrment Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 11:53
        "trzeba sprostać czoła piwu" Że co??? Tego to nikt nie zrozumie, a co dopiero wykona.
        • vitabravo Re: SB-ecja zachęca do emigracji, jak dawniej 20.09.08, 21:42
          Jak za dawnych, dobrych dla SBeków lat żydokomuny,
          proponują emigrację.
      • buka.buka.buka A żebyś wiedział, że bardziej on Polsce łachę robi 19.09.08, 11:55
        Tak się zabawnie składa, że strata człowieka tej miary naukowej jest nierównie boleśniejsza dla polskiej nauki, niż dla niego zrezygnowanie z kraju, w którym nie mieszka i który ma go w teczkowym poważaniu :-)
        • ferrment Re: A żebyś wiedział, że bardziej on Polsce łachę 19.09.08, 12:34
          Przesada. Nie on pierwszy i nie ostatni. Lepsi nam powyjeżdzali. Nie wiem jak tam prawo, bo była lustracja i najwyraźniej się nie przyznał. Na pewno zakazu wjazdu do Polski mieć nie będzie, tylko może etatu nie będzie mógł mieć.
          • buka.buka.buka Lepsi? Wymień kilku i tych najlepszych, co zostali 19.09.08, 12:47
            Bo jak rozumiem, to dla nas żaden kłopot, przecież uczonych tej klasy światowej mamy na pęczki :-)
            • edek47 Tak sie zastanawiam... 19.09.08, 12:57
              co by Polacy teraz zrobili ze Stefanem Banachem, gdyby zyl
              obecnie.Pewnie potraktowaliby go tak samo , jak kiedys hitlerowcy.
            • ferrment Re: Lepsi? Wymień kilku i tych najlepszych, co zo 19.09.08, 13:13
              Dlaczego akurat o tych co zostali? Problem jest z tym, że wyjeżdżają. Tej klasy światowej - co przez to rozumiesz? Tych co współpracują z CERNem, czy tych którzy pracują przy projekcie OGLE? Czytaj prasę poszukaj w Internecie, po co zamieszczać tu listy nazwisk. Nie chcę umniejszać zasług Wolszczana jako obserwatora. Jest wybitnym naukowcem, ale jak nie będzie chciał tu przyjeżdżać, to będzie nam szkoda, ale przeżyjemy.
              • buka.buka.buka Och, przeżyjemy, jasne. Na Kubie też przeżyli... 19.09.08, 13:37
                Wybitny, tak najkrócej i najmniej kontrowersyjnie, bo mierzalnie - to ten, którego gęsto cytują. Zgadnij, ilu Polaków jest wyżej od Wolszczana w IC albo na łamach prasy światowej? Czytaj prasę, poszukaj w Internecie, mosterdziejku, zanim palniesz, że szkoda, ale przeżyjemy. Szkoda to tych, co studia dobrze skończyli, a na zmywak musieli jechać - tu skala jest nieco inna.
                • ferrment Re: Och, przeżyjemy, jasne. Na Kubie też przeżyli 19.09.08, 14:16
                  Jak jesteś ciekaw to szukaj. Nie będe sprawdzać indeksów cytowań dlatego, że Ty jesteś ciekaw. Wymienianie Kuby w tym kontekście jest zwykłą demagogią. Zrobił to co zrobił, a że jest postacią mocno spopularyzowaną przez media to i szum jest duży. Takie są blaski i cienie popularności. Nikt go za współpracę z SB do więzienia nie chce wsadzić. Myślę, że może być mu niekomfortowo współpracować teraz z polskimi kolegami i vice versa. Nie będzie chciał przyjeżdżać, to nie będzie przyjeżdżał. Nie przeżyjemy?
                  • piotrek_meteorolog Re: Och, przeżyjemy, jasne. Na Kubie też przeżyli 19.09.08, 14:20
                    Polska się nie zawali bez profesora Wolszczana. Jeśli nie umie
                    sprostać temu co zrobił, to niech wyjeżdża. Obraził się jak małe
                    dziecko. Pan profesor nie ma wieliego wpływu na życie przeciętnego
                    zjadacza chleba! Psy szczekają karawana jedzie dalej!
                    • absurdello Tia, nasr... wszystkim na głowy z namaszczenia IPN 19.09.08, 16:54
                      Mam nadzieję, że za parę lat będą obecnym współpracownikom wyciągać
                      teczki i udowadniać, że byli BE, bo nie za tych rządów donosili albo
                      nie za tego prezesa IPN.

A na naukowców nie sr... bo to jest dobro narodowe, szczególnie w
                      dzisiejszych czasach. Całowanym obecnie w d... Amerykanom jakoś nie
                      przeszkadzała przeszłość takiego Wehrnera von Brauna, chociaż przy
                      okazji jego badań czy przygotowań do nich zginęło sporo ludzi (a i
                      sporo zamordowano, by nikt się nie dowiedział co robiono).

My się sami zniszczymy tą metodą !!!
                    • kwanta29 Re: Och, przeżyjemy, jasne. Na Kubie też przeżyli 19.09.08, 17:06
                      Właśnie, dobrze powiedziane. Tyle tylko, że to szczeją nie psy,
                      ale kundle.
          • wj_2000 Re: A żebyś wiedział, że bardziej on Polsce łachę 19.09.08, 15:46
            ferrment napisał:

> Przesada. Nie on pierwszy i nie ostatni. Lepsi nam powyjeżdzali.
            > Nie wiem jak tam prawo, bo była lustracja i najwyraźniej się
            > nie przyznał.

Jak nie wiesz, to nie pier_dol! Lustracja MIAŁA BYĆ dla profesorów,
            ale TK Ustawę w tym zakresie zakwestionował i nikt z profesorów nie
            musi się autolustrować (poza pełniącymi wyliczone funkcje, w
            szczególności rektora, dziekana, etc.)

A co do etatu, to on go ma w Stanach. W Polsce spełniał wspaniałą
            rolę promocji nauki, promocji współpracy Polaków z Zachodem w
            zakresie astronomii i była to działalność czysto patriotyczna, a nie
            dochodowa. I się skończyła, przez takich durniów jak Ty.
            • ferrment Re: A żebyś wiedział, że bardziej on Polsce łachę 19.09.08, 15:57
              "to nie pier_dol!
              ...
              durniów jak Ty."

Pozdrawiam wzajemnie.
              • vitabravo Re: SB-eki proponują emigrację, jak dawniej 20.09.08, 21:45
                Do licha, nic się nie zmieniło w Polsce dla agentury?
        • kauzyperda dokładnie łaskę to on robi Polsce 19.09.08, 13:34
          przyznając się że jest Polakiem. To jedna z niewielu osób, które
          powodują że nie wszyscy na świecie uważają Polaków za kartoflanych
          drobnych złodziei opanowanych manią prześladowcza na punkcie swojej
          niespecjalnie wyjątkowej historii (ot mały narodek w europie
          wschodniej co od wszystkich obrywał, sporo takich) bez praktycznie
          żadnych własnych naukowych osiągnięć.

Ale skoro różnym szujom co nigdy nic w życiu nie osiągnęły nie
          podoba się Pan Profesor to na jego miejscu olałbym ten kraik.

Tu cenzurę morlaności wyznaczają nic nie znaczące śmieci, które
          reprezentowały sobą tak mało, że nawet SB się nimi nie
          zainteresowała.

Na szacunek trzeba sobie zasłużyć. Pan Profesor to zrobił swoimi
          osiągnięciami. Polska nie. Więc rachunek prosty.
          • edek47 Zrobcie lustracje Polsce!!! 19.09.08, 14:20
            Polska ma ciagle ksztalt PRL-u.Oddajcie Niemcom ziemie
            zachodnie,Gdansk, Prusy i Slask.Bedziecie wtedy moralnym narodkiem w
            moralnym panstewku.
          • e-marlowe Re: dokładnie łaskę to on robi Polsce 19.09.08, 14:40
            Polsce nikt i nic łaski nie robi,a tym bardziej taki śmieć jakim
            okazał się Wolszczan.Niech jedzie gdzie chce,śmieci i esbeckich
            kapusiów i bez niego (niestety) w naszym pięknym kraju dostatek.
            A o historii Polski może byłoby warto poczytać...
            • kauzyperda Re: dokładnie łaskę to on robi Polsce 19.09.08, 14:53
              e-marlowe napisał:

> A o historii Polski może byłoby warto poczytać...

Polecam poczytac i historię Polski i innych krajów. Wtedy szybko
              wyparowuje z głowy wyjątkowość chrystuska narodów, bo to co w Polsce
              jest ozdobą i najlepszymi kartami historii w wielu krajach nie
              załapało by się nawet do przypisów.
          • clint_eastwood Re: dokładnie łaskę to on robi Polsce 19.09.08, 15:06
            Kauzyperda, odp. się od tego narodku...
            • kauzyperda Re: dokładnie łaskę to on robi Polsce 19.09.08, 15:52
              a wała, za dużo tu nierobów utrzymuję z moich podatków żebym miał
              jeszcze się powstrzymywać.

Płacę, wymagam, jak mi się nie podoba krytykuję albo wyśmiewam, np.
              łachudrów osądzających człowieka któremu do pięt nie dorastają.
              • vitabravo Re: SB-ek zachęca do emigracji, jak kiedyś. 20.09.08, 21:46
        • piotrek_meteorolog Re: A żebyś wiedział, że bardziej on Polsce łachę 19.09.08, 14:15
          Człowieku ten pan i tak rzadko w Polsce bywa, więc żadnej łaski nie
          robi.
      • junkier Jednego kapusia mniej, po co ten szum 19.09.08, 12:24
        jEDNEGO kapusia mniej.
      • trollskog rolnik z Małopolski 19.09.08, 12:51
        No tak, jakby był rolnikiem z Małopolski to by był prawym człowiekiem.
        "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono." - to bardzo trafne słowa.
        To, że podpisał, to naprawdę nic nie znaczy. Ja pewnie też bym podpisał dla
        świętego spokoju.
        Ważne jest tylko co potem z tym zrobił, ale to już muszą ocenić ludzie, którzy
        mają dostęp do sprawy. Uzewnętrznianie swoich frustracji na forum ma chyba na
        celu tylko poprawę samopoczucia plujących.
        -TS
      • pisdzielce_na_ural może meteorolog piotruś tęsknił nie bedzie 19.09.08, 13:49
        ale to nie ma żadnego znaczenia dla Polski. Natomiast wyjazd Wolszczana - jak najbardziej. Profesor ma pełne prawo obrazania się na imbecyli z IPN-u, za to Amerykanom żadna lojalka nie będzie przeszkadzała, żeby zatrudnić Wolszczana u siebie i czerpać korzysci z jego olbrzymiej wiedzy na swoje konto. A temu śmiesznemu krajowi pozostaną takie tuzy "nauki" polskiej, jak "profesorowie" Bendery, Zybertowicze, Wieczorkiewicze, "doktorzy" Kaczyńscy i im podobni. No i Piotrusie-meteorolodzy, co to "sprostać czoła piwu" potrafią....Zgroza.
      • grubymisiek1 Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 14:59
        Tępy buraku! Profesor ma w dupie kraj, w którym nie ocenia się realnych
        umiejętności wiedzy czy zasług ale wydumaną martyrologię i jakieś popie...ne
        zasady kto podpisał a kto nie. Jeden z największych astronomów na świecie a ci
        mu zarzucają, że musiał się użerać z gównem, które mu się do obcasów
        przyczepiało. Z gównem o takiej samej mentalności jak dzisiejsi moraliści i
        histerecy z IPN. Kopernik też paktował z Krzyżakami. Ogłośmy, że bankrut
        moralny. Niemcy chętnie wezmą go do swojego Panteonu. A tu nie, najważniejsze,
        że ktoś okręcil sobie troki od gaci o cholewy, pogardłował i dawaj jaki
        antykomunista. A dzisiaj co z tego antykomunizmu jak jeden ćwierćgłówek z drugim
        w sejmie pieprzą trzy po trzy. Najwięcej ten, którego lojalka była "fałszowana".
        Ale taki IPN to dobra instytucja. Każda miernota, która wtedy nie miała nic do
        stracenia, mogła się postawić, za parę razów w tyłek pałą teraz może patrzeć z
        góry na Wolszczana. Tylko, że wiedzy i rozwoju ludzkości nie budują odważne
        półgłówki tylko ludzie rozumni. I czas to wreszcie zrozumieć.
        • sadusx Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 16:11
          Brawo grubymisiek !!!
          • pisubek PiS = zjednoczenie kapusi i esebeków oraz 19.09.08, 16:14
            komuchów i narodowych socjalistów.
        • wioocha Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 16:36
          >> grubymisiek1 19.09.08, 14:59 Odpowiedz cytując Odpowiedz
          Tępy buraku! Profesor ma w dupie kraj, w którym nie ocenia się realnych
          umiejętności wiedzy czy zasług ale wydumaną martyrologię i [...]

Zgadzam się z Tobą w 100%
      • nor70 Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 15:03
        Jesli był to pewnie mało ważnym i mało wartościowym
        współpracownikiem ,skoro jego teczki nie zniszczono, a poza tym
        chyba po 1989 roku prof. nie kształtował ponurej politycznej
        rzeczywistości w Polsce.Ciekawe dlaczego jego ujawnili, aby
        zniszczyć autorytet? Powinno sie ujawniac przede wszystkim czynnych
        i byłych polityków którzy mieli wpływ na polską polityke po 1989roku.
        Po 1989 wspołpracownicy byli najbardziej potrzebni aby jako politycy
        okrągłostołowi na wszystkich szczeblach władzy chronic komunistów i
        dzielić sie z nimi polską gospodarką,przywilejami.
      • pawka55 Wiele osob podpisalo lojalke, ale... 19.09.08, 15:32
        niewielu otrzymywalo prezenty od UB. Czyzby otrzymywali je "za nic"?

Polak z US
      • jola_z_dywit_2006a Przedtem byl Pawka Morozow teraz Piotrek i okolice 19.09.08, 20:33

Za 20 lat nastepne przyglupy jak dzisiejsi z S i KORu dorwa sie do koryta. A
        poniewaz nie beda nic umieli (tak jak ci z S i KORu) to zrobia lustracje. I
        dzisiejsze Tuski, Kaczory, Kwachy, Maciory z Wasserwanna na Ziobrze pojda kiblowac.

Moze i ty tez sie zalapiesz bo nowy WildSchwein poda do wiedomosic publicznej i
        twoje dane osobowe.

P.S.
        Profesor Wolszczan robi łaskę takim jak ty przyznajac sie do wspolnej Ojczyzny.

piotrek_meteorolog napisał:

> Czy profesor Wolszczan łaskę Polsce robi?!
    • kupidon Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojczyzną 19.09.08, 11:43
      Doprawdy gdy czytam wyjasnienia "złapanych" donosicieli, to zawsze
      dowiaduję się, że 1/ same bzdury mówili, więc nikomu nie szkodzili,
      2/ pieniądze lub inne podarki brali, ale z nich nie korzystali (jak
      Dulska co pieniądze od kurtyzany na podatki przeznaczała)3/ to taki
      żart niepoważny ogólnie był ( jak Piwowski)
      Z tego jasno wynika, że SB w Polce zatrudniała samych debili,
      których każdy potrafił przechytrzyć i tak naprawdę nikt na nikogo
      nie donosił. Gdzie honor i poczucie przyzwoitości panie profesorze?
      • mark.parker Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 12:02
        Nie pierwszy on i nie ostatni pożegna się na zawsze z Polską. Tak pożegnali się
        również ci, którzy z żadnymi służbami nigdy nie mieli nic wspólnego, wyjechali
        za komunizmu i już nigdy do Polski nie wrócą na stałe, bowiem komunizm tkwi w
        wielu Polakach, zwłaszcza tych "najpatriotyczniejszych" genetycznie, tylko nie w
        czerwonej, a w brunatnej odmianie, jak w "najpierwszejszych" bliźniakach
        niedoszłej IV Reszypospolitej. Na co Polsce genialny uczony? Nie wystarczą
        Giertych i Orzechowski? I znów możemy sobie podśpiewywać o złotym rogu i
        sznurze. I znów Polska może się kołysać w chocholim tańcu i stawiać pomniki
        bandytom.
        • zasmucony1 Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 12:46
          Rzecz w tym, że moralność jest dużo ważniejsza niż nauka ect., ale relatywiści
          już tego nie pojmują...
          • edek47 Moralnosc dotyczy spraw osobistych czlowieka. 19.09.08, 13:42
            NAUKA dotyczy ludzkosci.
            • inzynier2 Różnica między Stanami i Polską 19.09.08, 17:43
              Mieszkam od około 25 lat w Stanach. Są tu ludzie z niemal wszystkich krajów
              świata wyznający około 1000 różnych religii. Są oni równi wobec prawa. "Brain
              drain" czyli przyciąganie najzdolniejszych ludzi aby pracowali dla Stanów jest
              jednym z przyczyn sukcesu tego kraju.

Polska natomiast stara się być krajem tylko Polaków czystej rasy, katolików,
              którzy podpisali "lojalki". Miliony ludzi już wyemigrowały z Polski. Zwykle
              emigrują ci z największą inicjatywą. W efekcie Polska jest jednym z
              najbiedniejszych krajów w Unii. Z czego tu być dumnym - ze swojej głupoty i
              nietolerancji? Że jeszcze jeden wybitny człowiek jest zmuszany do emigracji?
              • zomo-ormo Re: Różnica między Stanami i Polską 20.09.08, 14:32
                Polska zadluza sie co roku na ok. 5 mld USD, a USA na okolo 800 mld
                USA...
      • patman Udowodnij 19.09.08, 12:02
        Widzę, że nie znając zupełnie sprawy, od razu wydajesz wyrok. Widziałeś dokumenty, które poświadczałyby, że ktoś ucierpiał w wyniku współpracy Wolszczana z SB?
        Pójdźmy krok dalej - dlaczego nie czepiasz się współpraconików czarnej mafii, zwanych popularnie "wiernymi"? Zbrodnie SB przy wyczynach KK to pikuś. Wszyscy katolicy są winni?
        > Z tego jasno wynika, że SB w Polce zatrudniała samych debili,
        Dlatego w końcu PRL padł.
    • sq9dde Moze Kuba ?Bialorus juz nie przyjmuje ! 19.09.08, 11:45
      Coraz mnie jest krajow gdzie moze Pan Profesor dobrze sie czuc ? Białorus juz
      nie przyjmuje .Zostaje Rosja ,Kuba moze Korea ?
      • buka.buka.buka Obawiam się, ciołku, że zostaje USA, WB, Francja.. 19.09.08, 11:52
        Niemcy, Japonia i jeszcze trochę krajów, gdzie mają w dópie polskie piekiełko i prawe proste na odlew teczką :-) Ale dumną ojczyznę stać na to, w końcu mieliśmy już Kopernika! Kij z tym, że nawet po polsku nie mówił...
        • avin Re: Obawiam się, ciołku, że zostaje USA, WB, Fran 19.09.08, 12:27
          buka.buka.buka napisał:

>Ale dumną ojczyznę stać na to, w końcu mieliś
          > my już Kopernika! Kij z tym, że nawet po polsku nie mówił...
          Ale byl poddanym polskiego krola a nie slugusem sowieckiego
          okupanta.
          • edek47 To wedlug ciebie... 19.09.08, 12:39
            USA jest sowieckim okupantem ?...Glupszym od ciebie chyba nie mozna
            byc.
            • presentation1 Re: To wedlug ciebie... 19.09.08, 12:46
              Ten Profesorek wspolpracowal dla SB,SB dla PZPR,PZPR dla PRLu, A PRL byl sowieckim satelita.Zreszta wes 1968 rok.Razem z Sowietami uderzyli na Czechoslowacje.Tak.To byl trybik machiny sowieckiej ,dzieki tami PRL przetrwalo tak dlugo.Dzieki takim system dzialal.
              • pisubek A najbardziej hańbi służba dla zdradzieckiego PiSu 19.09.08, 12:47
                Ohyda!
              • ready4freddy Re: To wedlug ciebie... 19.09.08, 15:59
                > Tak.To byl trybik machiny sowieckiej ,dzieki tami PRL przetrwalo tak dlugo.Dzie
                > ki takim system dzialal.

Leslaw, daj juz spokoj z ta samokrytyka... ty sie tu jakiejs schizofrenii
                nabawisz :D
      • edek47 Ale z ciebie jest pacan ?... 19.09.08, 12:25
        Prof WOLSZCZAN ze swoimi osiagnieciami naukowymi nie musi prosic o
        azyl ,WSZEDZIE BEDZIE PRZYJETY z otwartymi rekoma.Tylko glupich
        POLAKOW TRUDNO O TYM PRZEKONAC,BO W POLSCE LUDZI CIAGLE WERYFIKUJE
        SIE WEDLUG TECZEK SB.
        • pisubek Pisowcy donosiciele! Partia wam dziękuje. Plujcie 19.09.08, 12:30
          dalej na każdego, kto nie z PiSu!
    • kiddo5 Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojczyzną 19.09.08, 11:49
      Ludzie urodzeni po roku 80 mają głęboko w czterech literach kto donosił a kto
      nie, nie bardzo im sie tylko podoba, że nadal muszą spłacać gierkowskie kredyty
      z których sobie nie poużywali.
      • loppe Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 11:54
        owszem, to jest sprawa między tymi na których donoszono i
        donosicielami, ludzie urodzeni jak piszesz powinni siedzieć cicho
        gdy te sprawy są między zainteresowanymi załatwiane
        • swantevit Pierwszy uchodzca polityczny III RP 19.09.08, 11:57
          Z pewnoscia uwaza ze PRL to bylo dobre panstwo, a obecne jest zle
          skoro ON jest "przesladowany"
          Troche pohamletyzuje i pojedzie sie realizowac tam gdzie jego
          ojczyzna..
          • gshegosh81 Re: Pierwszy uchodzca polityczny III RP 19.09.08, 14:36
            Przedstaw jakieś dowody, że Wolszczana donosy zrobiły Tobie lub Twoim bliskim
            jakąś krzywdę, a jak nie masz - to nie opluwaj jednego z nielicznych Polaków
            których nazwisko i - przede wszystkim - działalność się na świecie liczą. Nie
            wiem jaki w tym Twój albo Twoich dzieci interes, by opluć i wypędzić wszystkie
            niewybitne jednostki z tego kraju. Kto będzie pchał ten kraj do przodu by nie
            został z tyłu konkurencji i kto będzie wypracowywał Twoją emeryturę, rentę czy
            inne zasiłki, co?
            • vitabravo Re: SB-ecja znowu proponuje emigrację ! 20.09.08, 21:48
      • gosforth Jan nie mam a jestem 'rodzony' po roku 80 19.09.08, 12:49
        ... w dodaktu uwazam ze trzeba byc moralna dziwka by miec to d... donoszenie na
        kolegow.
        Wsplpraca z rezimem jest zlem ktore nalezy napietnowac niezaleznie od czasow.
        • michael.vandererst Re: Jan nie mam a jestem 'rodzony' po roku 80 19.09.08, 15:50
          gosforth napisała:

> ... w dodaktu uwazam ze trzeba byc moralna dziwka by miec to d... donoszenie na
          > kolegow.
          > Wsplpraca z rezimem jest zlem ktore nalezy napietnowac niezaleznie od czasow.

A współpraca z legalnie panującą władzą też? :P
      • zomo-ormo Gierkowskie kredyty to... 20.09.08, 14:30
        ... dawno temu splacilismy. Gierek wszytkiego pozyczyl w ok. 10 lat
        ok. 10, gora 20 mld USD, a od czasow Balcerowicza zadluzamy sie o
        okolo 5 mld USD rocznie, tyle, ze o tym sie dzis nie pisze i nie
        mowi, mimo iz oficjalnie nie ma cenzury...
        No i przy zadluzeniu USA, ktore co rok rosnie o ok. 800 mld USA, to
        nasz dlug nie robi specjalnie wrazenia...
    • presentation1 ..Co o tym sadzi Bolek? 19.09.08, 11:56
      Czy pojdzie w slady kolezki?
      • presentation1 Re: ..Co o tym sadzi Bolek? 19.09.08, 11:58
        i jeszcze cos.Naukowiec pracowal dla SB,SB dla PZPR , PZPR dla PRL a PRL dla Zwiazku Radzieckiego.Trybik w systemie komunistycznym
        • te_rence Re: ..Co o tym sadzi Bolek? 19.09.08, 12:12
          wszyscy co pracowali gdzieś w PRLu to byli zdrajcy hehe każdy kto
          uznawał władze państwowe i współpracował z jakimkolwiek organem
          państwowym był zdrajcą zaslugującym na kulke w łeb...
          • presentation1 Re: ..Co o tym sadzi Bolek? 19.09.08, 12:32
            Wiekszosc ludzi za PRL-pracowala.Inni wspolpracowali.Wspolpraca dla ciolka byla owocna.Jezdzil na Zachod,kablowal a komunisci go honorowali kasa czy nawet kielbasa.Dlaczego nie uciekl w tamtych latach na Zachod?Bylo mu dobrze.Uciekl wtedy jak jego system sie zawalil.A zachod przyjmowal nawet mordercow, zeby byli tylko przeciw komunie.
            • pissglowki o, widzę, pierdzielejszyn1 że o sobie piszesz? 19.09.08, 12:50
              "Dlaczego nie uciekl w tamtych latach na Zachod?Bylo mu dobrze.Uciekl wtedy jak
              jego system sie zawalil"

dokładnie.
              a teraz zbiera kupy po francuskich plażach i udaje polskiego patriotę.
            • edek47 Mordercow ?...Gratuluje samokrytyki. 19.09.08, 12:51
    • pol3di niech spada ! i Lesława Maleszkę niech zabierze ! 19.09.08, 11:56
      niech spada !
      i Lesława Maleszkę niech zabierze !
    • zg13 jak na prawdziwego esbeckiego patriote przystalo 19.09.08, 11:57

• drakaina Poparcie dla prof. Wolszczana 19.09.08, 12:03
      A może byscie w Gazecie stworzyli możliwosć wysyłania maili z wyrazami
      solidarnosci z profesorem? Uważam, że to, co się wokół niego dzieje, to wstyd
      dla polskiej nauki. Nie liczą się, panowie profesorowie z UMK, osiągnięcia
      naukowe, tylko jakis nieszczęsny papierek? W NRD nie dało się robić kariery
      naukowej bez jakiejs tam lojalki, więc uniknęli problemu lustracji naukowców. A
      prof. Wolszczan to nie jakis Łysenko, który dzięki partii zrobił karierę będąc
      naukowym hochsztaplerem, tylko wybitny uczony. Lepiej by było, gdyby cierpiał
      dla ojczyzny i nie zrobił w nauce tego, co zrobił?

Panie profesorze, nie wszyscy w Polsce Pana potępiają!
      • b52h Re: Poparcie dla prof. Wolszczana 19.09.08, 12:06
        >W NRD nie dało się robić kariery
        > naukowej bez jakiejs tam lojalki, więc uniknęli problemu lustracji
        > naukowców.

zwykła nieprawda--konfidenci Stasi zostali zwyczajnie wywaleni
        z pracy. A Wolszczan? Przecież nikt od niego niczego
        nie chce...BTW na `rozważaniach` się skończy--gdzie mu będzie
        tak dobrze jak w PL?
      • 13monique_n Re: Poparcie dla prof. Wolszczana 19.09.08, 12:08
        Dokładnie tak!!! Odpi...ć się od profesora Wolszczana. Naszego kraju
        naprawdę nie stać na utratę takiego naukowca!
        Panowie "profesorowie" z UMK to z zawiści chorzy byli. Aż wreszcie -
        hurra!, polskie piekiełko dało szansę miernotom naukowym na wzięcie
        odwetu - nienaukowego.

Chętnie prześlę wyrazy poparcia dla profesora Wolszczana.
      • xolaptop Kwestia podejścia. 19.09.08, 12:14
        Są dwie kategorie ludzi. Pierwsza komformistyczna, druga uważająca, że pójście
        na łatwiznę jest prymitywną formą życia.
        Przecież ci zamykani w więzieniach, bici i tak dalej też mogli, na przykład,
        zapisać się do PZPR albo podpisać Volksliste argumentując swoje zachowanie
        otaczającą ich rzeczywistością. Czy ten uczony uważa, że byli oni frajerami,
        którzy zniszczyli sobie życie?
        • xolaptop Re: Kwestia podejścia. 19.09.08, 12:18
          W pytaniu nie mam na myśli takich osób, które sobie w wolnej Polsce odkuły
          różnymi kombatanckimi dodatkami albo ciepłymi posadkami doznane krzywdy, bo ci
          zrobili korzystny interes.
        • pissglowki ta pierwsza to jakieś 99% społeczeństwa. 19.09.08, 12:52
      • avin Re: Poparcie dla prof. Wolszczana 19.09.08, 12:21
        > A może byscie w Gazecie stworzyli możliwosć wysyłania maili z
        wyrazami
        > solidarnosci z profesorem? Uważam, że to, co się wokół niego
        dzieje, to wstyd
        > dla polskiej nauki.
        Solidarnosc z szuja, kapusiem, platnym donosicielem. Pisz sobie sam
        maile. Nikt Wolszczanowi krzywdy nie robi. Krzywde wyrzaddzil
        sobie sam i mysle ze jest na tyle inteligentny ze to rozumie.
        Zamiast belkotac, ze bycie platnym agentem to byla normalka
        powinien przeprosic ludzi swego blizszego i dalszego otoczenia.
      • ukos Zbyt lekko to bierzesz 19.09.08, 12:33
        drakaina napisała:

> (...)W NRD nie dało się robić kariery naukowej bez (...) lojalki,
        > więc uniknęli problemu lustracji naukowców. A
        > prof. Wolszczan to nie jakis Łysenko,
        > (...) tylko wybitny uczony. Lepiej by było, gdyby cierpiał
        > dla ojczyzny i nie zrobił w nauce tego, co zrobił?
        >
        > Panie profesorze, nie wszyscy w Polsce Pana potępiają!
        >

Prof. Wolszczan to wybitny uczony, ale też, jak widać, nie żaden
        przecież moralny autorytet. Współpraca z SB to nie lojalka, która
        często jest najwyżej powodem do drwin ze zbyt strachliwej osoby. A
        negatywna ocena postępowania prof. Wolszczana to jeszcze nie
        potępienie. Jest wiele osób, które się nie ugięły, a kariery
        naukowej im nie zniszczono. Sam profesor raczej sugeruje, że powodem
        był jego konformizm, a nie realna obawa o karierę, zaprzecza jakoby
        mu grożono. Obiektywnej oceny dokonają kiedyś historycy.
        • michael.vandererst Re: Zbyt lekko to bierzesz 19.09.08, 15:55
          ukos napisał:

Obiektywnej oceny dokonają kiedyś historycy.

Z IPN-u może?
      • poddanywujasama Re: Poparcie dla prof. Wolszczana 19.09.08, 14:31
        Popieram w 100%.
    • calcinus Niech stąd spada kapuś! 19.09.08, 12:11
      Bialoruś chetnie go przyjmie, tam lubia takich jak on.
    • maryko.m po 30 latach przedawnia się nawet zbrodnia!!! 19.09.08, 12:21
      Co za bzdury!!! Esbecy, którzy zmuszali tych wszystkich ludzi do współpracy -
      żyją sobie dobrze i nikt ich nie opluwa. Tak samo socjalistyczni milicjanci,
      prokuratorzy, sędziowie, ex-członkowie KC i komitetów dzielnicowych,partyjniacy,
      którzy dzięki legitymacji robili kariery naukowe, dostawali mieszkania i
      paszporty. Ex-partyjni byli już wolnej RP naszymi prezydentami i premierami, a
      nawet ministrami w rządach ultraprawicy. A teraz będziemy opluwać ludzi, którzy
      38 lat temu podjęli pewną grę ze służbami bezpieczeństwa.Bo przecież zwykle to
      było podjęcie gry, a nie chęć współpracy! Idąc dalej tym tokiem myślenia Hansa
      Klossa taż powinno się zlinczować za zdradę Polski!

Chwała tym wszystkim bohaterom polskim, którzy żyjąc w socjaliźmie nigdy do
      partii dla celów koniunkturalnych nie zapisali się. Tym, którzy czynnie
      walczyli i dzięki którym mamy dzisiaj wolny kraj. Może zamiast wydawać miliony
      na dyszący nienawiścią IPN należy wspomóc finansowo tych ludzi, wyryć ich
      nazwiska w spiżu i wprowadzić do podręczników szkolnych.

Może najpierw należałoby skazać esbeków i robiących kariery dzięki czerwonej
      legitymacji.
      (ach poprawka - przecież już są opinie prawne, że esbecja działała w ramach
      ówczesnego porządku prawnego, zatem esbecji skazać się nie da ani według dawnego
      porządku ani nowych przepisów. Więc tylko werbowanych można ukarać??? Że nie
      jest to logiczne???)

Może w następnej kolejności należałoby odtajnić tajne akta, żebyśmy mogli sobie
      ocenić, czy rzeczywiście zwerbowany skrzywdził kogoś, czy nie (tyle, że jak
      wiadomo, akta były często preparowane....) i czy nie działał on w "stanie
      wyższej konieczności" - np. czy aparat bezpieczeństwa nie użył wobec niego gróźb
      karalnych albo przemocy psychicznej czy fizycznej.

Wreszcie - może ktoś łaskawie zauważy, że wszystkich ludzi poniżej ...32? roku
      życia g....to wszystko obchodzi ( w delikatniejszej wersji - sprawą powinni się
      zająć OBIEKTYWNI (czyli nie IPN-owscy) historycy).

A Profesor Wolszczan wiele osiągnął w życiu, rozsławił Polskę w świecie, i jeśli
      faktycznie, tak jak mówi, nikogo nie skrzywdził, to dochodzenie sprawiedliwości
      powinno się zostawić tym, których bezpośrednio ewentualnie skrzywdził swoją
      współpracą - na drodze zwykłego postępowania sądowego.

Żadne knypki, które w latach 70-tych i 80-tych co najwyżej z pieluch wyrastały,
      nie mają prawa nikogo oskarżać.
      • tfu.tfu Re: po 30 latach przedawnia się nawet zbrodnia!!! 19.09.08, 13:48
        dokładnie, mnie nie obchodzi, wszystkie te nagonki są co najmniej niesmaczne...
        po co to plucie jadem, dyszenie nienawiścią? w szkole mnie zmuszano do bycia
        zuchem i powiewania wstążeczkami na pochodach 1-majowych, znaczy też jestem
        winna, bo urodziłam się jeszcze za komuny! i wierszyki na cześć Lenina i Związku
        Sowieckiego, a jakże, na akademiach recytowałam, pieśni śpiewałam nawet, o zgrozo!
        serio, mam gdzieś kto co podpisał! a profesor Wolszczan jest wspaniałym
        naukowcem i to z jego dokonań w tej dziedzinie powinno się go rozliczać, jeśli już.
        • inzynier2 Podział społeczeństwa polskiego 19.09.08, 18:02
          tfu.tfu napisała:
          > wszystkie te nagonki są co najmniej niesmaczne...
          > po co to plucie jadem, dyszenie nienawiścią? w szkole mnie
          > zmuszano do bycia zuchem i powiewania wstążeczkami na pochodach
          > 1-majowych, znaczy też jestem winna, bo urodziłam się jeszcze za
          > komuny!

To prawda co piszesz. Macierowicz, Kaczyński i propaganda PiSu podzieliła
          polskie społeczeństwo według tego kiedy człowiek się urodził (tych co wyznawali
          inną religię dawno z kraju wypędzono). Ciekawe, że ci dumni ze swego katolicyzmu
          najbardziej szerzą nienawiść, nietolerancję i podziały. Zgaduję, że członkowie
          tego kościoła nie zaglądają do ewangelii, bo Jezus uczył miłości bliźniego.
          Jeśli mieszkasz w Polsce to możesz jedynie pocieszyć się, że młodsi nie zaczęli
          jeszcze mordować starszych tak jak Hutu wymordowali Tutsi w Rwandzie.
          Psychologiczne motywy nienawiści są identyczne w obu krajach.
    • gonzales.wroclaw Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojczyzną 19.09.08, 12:22
      No cóż, kolejny przykład, że można być wybitnym naukowcem i miernym człowiekiem - ani nikt nie odbierze Wolszczanowi dorobku, ani też go nie rozgrzeszy ze współpracy z SB, która - jak się okazuje, była płodna i nie sprowadzała się tylko do "podpisania jakiegoś tam papierka", jak to się zazwyczaj trywializuje.

Mam natomiast pewną uwagę do tej sytuacji i innych poddobnych. Mianowicie chciłem zauważyć, że tak długo jak będziemy realatywizować czyny moralnie, i nie tylko moralnie naganne, tak długo nie zbudujemy ani normalnego państwa, ani normalnego społeczeństwa, a partie typu PiS będą miały pożywkę do swoich kampanii.
      Oto bowiem kapowanie do SB jest naganne, ale jeżeli robi to dzisiejszy autorytet naukowy to na siłę szuka się usprawiedliwienia. Oto molestowanie w pracy, branie łapówek czy znęcanie się nad rodziną jest złe i zasługuje na karę, ale jeżeli robi to lekarz klasy Mirosława G. to w żadnym wypadku - bo jego miejsce jest przy stole operacyjnym. I tak możnaby dalej wymieniać.

A co do deklaracji Wolszczana - no cóż, moim zdaniem niech spada na drzewo. Wprawdzie wizyty w Polsce raz na miesiąc czy dwa to duży splendor dla nas, ale myślę że świetnie sobie nasi naukowcy poradzą bez niego i jego wykładów - tym bardziej, że jego macierzysta uczelnia znajduje się w USA i tam odbywa się gros jego pracy naukowej. Jak podkreśliłem na początku, nic i nikt nie odbierze mu dokonań jak i tego, że dokonał ich jako polski naukowiec. A jeżeli obraża się na Polskę, zamiast na swoją przeszłość ty tym lepiej, że taki człowiek nie będzie występował na prawach autorytetu moralnego.
      • uniaeuropejska1 Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 12:28
        Cóż to za kpina z tym pożegnaniem się z Ojczyzną.Bo pan
        prof.współpracował z kontrwywiadem SB? A kto miałby szpiegować
        Niemców? Święty Mikołaj? Wprawdzie jego meldunki nie tylko dotyczą
        sytuacji w Niemczech ale nie donosił on na osoby prowadzące
        działalność na rzecz niepodległości Polski.O Przekrętach i
        konfliktach na uczelni wolno władze informować.
      • cyklista Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 12:35
        > gonzales.wroclaw napisał:
        > ... ale myślę że świetnie sobie nasi naukowcy poradzą bez niego i jego wykładów

W zasadzie się zgadzam, ale tu się okrutnie mylisz. Polska to naukowy i
        technologiczny piąty świat. Najlepsza polska uczelnia to jakieś 500 miejsce na
        świecie. Strata Wolszczana, nawet gdyby przyjeżdżał raz na miesiąc, będzie nie
        do naprawienia.
        • ferrment Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 13:01
          Ciekawe na jakiej podstawie takie rzeczy sobie wypisujesz? Jaki to ranking? Wymień te 499 uczelni przed Uniwersytetem Warszawskim czy Uniwersytetem Jagiellońskim. Z Polski ciągle wyjeżdżają i wyjeżdżali wybitni naukowcy i ciągle pojawiali się następni. Wolszczan jest jednym z wielu w tym strumieniu. Szkoda, ale czasu się już nie cofnie. Jak nie będzie chciał przyjeżdżać to nie będzie. Jednym Wolszczanem się wypływu naukowców z Polski nie powstrzyma, tak jak nie stało się to do tej pory. Tu potrzebne są, jak zwykle, pieniądze, których nasz kraj zawsze nauce skąpił.

cyklista napisała:

> Polska to naukowy i
          > technologiczny piąty świat. Najlepsza polska uczelnia to jakieś 500 miejsce na
          > świecie. Strata Wolszczana, nawet gdyby przyjeżdżał raz na miesiąc, będzie nie
          > do naprawienia.
          • cyklista Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 13:23
            > Ciekawe na jakiej podstawie takie rzeczy sobie wypisujesz? Jaki to ranking
            A zagoogluj sobie mądralo. UJ i UW znajdują się w grupie 300-500, daleko za
            Meksykiem, Argentyną czy Chinami. Nie ma ich w pierwszej setce uczelni
            Europejskich. To nie jest kwestia jednego astronoma, setki najlepszych dawno z
            tego kraju wyjechało. Jednemu Wolszczanowi chciało się parę projektów w Polsce
            pociągnąć, teraz pewnie zdechną.
            • ferrment Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 16:11
              To chyba pod kątem informatyki szukałeś:-)
              • vitabravo Re: SB-ecja znowu wysyła na enigrację? 20.09.08, 21:50
                Tak było w okresie rządów żydokomuny, jak nie mogli
                potajemnie zabić to proponowali emigrację.
      • piorun51 Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 12:49
        A może IPN zainteresował by sie kapusiami z II wojny swiatowej
        Polakami którzy donosili na gaestapo przez ich denuncjacie całe
        rodziny polskie żydowskie ginęły w obozach .Niech tych pseudo
        patryiotów zlustrują czy kapusie robili to z zemsty lub korzyści
        majątkowej te osoby upublicznić napiętnować napewno jeszcze żyją
        A osoby pokroju profesora Wolszczana są znani na całym świecie więc
        Polskę mogą z ichnym IPN osr....Splendor jego sławy spłynął na Poskę
        i jego rodaków maluczcy miernoty dobrali się do archiwów i według
        swoich pseudo historycznych fobi wyciągają na światło dzienne tonie
        jest istotne
        Urban parę lat temu pisał na łamach "NIE że rewolucję solidarnoscią
        zrobiło SB oni sami obalili komunę
        Młode pokolenie ma to w dupie oni nawet nie wiedzą co to za data 17
        września
        • bliskopis Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 16:16
          > Urban parę lat temu pisał na łamach "NIE że rewolucję
          solidarnoscią
          > zrobiło SB oni sami obalili komunę

No prosze, a kiedy to samo stwierdza IPN (Walesa agentem etc) to
          wszyscy sie oburzaja...
    • pinczer0 Profesor Wolszczan obraził się na naród 19.09.08, 12:24
      Prof Wolszczan obraził się na naród polski,że nie docenił jego heroicznej
      współpracy z SB. Naród nie musi tego doceniać.Prof Wolszczan został przecież
      wielokrotnie przez SB nagradzany nagrodami pienięznymi
      i rzeczowymi. Czy tego mu jeszcze mało???
    • cleryka Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 12:29
      On sobie poradzi w każdym miejscu na Ziemi,a polska będzie
      biedniejsza o jedną sławę.Ot i tyle!
      • uniaeuropejska1 Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 12:35
        Ciekawe czy inni prof też rozważają pożegnanie z Ojczyzną bo
        współpracowali z służbami PRL-u? Jest to jeden wielki idiotyzm gdyż
        od lat naukowcy współpracują ze sferą wojskową i wywiadowczą.A kto
        testuje materiały na pancerze,kto łamie szyfry?
    • paboz Czy nasz kraj jest już tak bardzo chory? 19.09.08, 12:34
      Może wreszcie ktoś sensowny,oczywiście poza PIS-owskim prymitywem,wyjaśni dlaczego tych,którzy akceptowali,bądź godzili się z poprzednią formą ustroju,albo też uzyskiwali osobiste korzyści (a było takich przeszło 90%)i dlatego współpracowali z władzą określa się teraz mianem donosicieli,przyrównując ich postępowanie np.do donosicielstwa okupantowi podczas wojny.Zgoda,ich działania można uznać za naganne z moralnego punktu widzenia.Jednak moralność,jak i wiara nie podlegają jednoznacznym, generalnym ocenom i są prywatną i intymną sprawą człowieka.
      • ferrment Re: Czy nasz kraj jest już tak bardzo chory? 19.09.08, 12:48
        Jakoś ludzie mają obrzydzenie dla konfidentów większe niż dla działających jawnie. To trochę tak jak wybitny chirurg co bierze łapówkę. Z jednej strony wybitny, z drugiej strony przekupny. Po prostu przykre.

paboz napisała:

> Może wreszcie ktoś sensowny,oczywiście poza PIS-owskim prymitywem,wyjaśni dlacz
        > ego tych,którzy akceptowali,bądź godzili się z poprzednią formą ustroju,albo te
        > ż uzyskiwali osobiste korzyści (a było takich przeszło 90%)i dlatego współpraco
        > wali z władzą określa się teraz mianem donosicieli,przyrównując ich postępowani
        > e np.do donosicielstwa okupantowi podczas wojny.Zgoda,ich działania można uznać
        > za naganne z moralnego punktu widzenia.Jednak moralność,jak i wiara nie podleg
        > ają jednoznacznym, generalnym ocenom i są prywatną i intymną sprawą człowieka.
      • zasmucony1 Re: Czy nasz kraj jest już tak bardzo chory? 19.09.08, 12:54
        :))) W tym własnie rzecz, że nie są !
    • bobdywro Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojczyzną 19.09.08, 12:37
      Panie profesorze "szlachectwo zobowiązuje" .
      Zamiast odgrywać obrażoną gwiazdę nie lepiej poprostu przeprosić
      tych na których pan donosił . No ale do tego trzeba być mężczyzną i
      mieć honor .
    • presentation1 Profesor Wolszczan...........Czyli?....... ... 19.09.08, 12:38
      Byl ukrytym agentem SB az do dzisiejszych czasow?Dopiero przyznal sie gdy znaleziono na niego dokumenty.
      Co to jest swinia?
      • pissglowki odpowiedź: pierdzielejszyn1 19.09.08, 12:54
    • stasioau Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojczyzną" 19.09.08, 12:40
      Polak ktory zdobyl uznanie zagranica i w kraju, niezaleznie czy jest naukowcem, politykiem, biznesmanem, szybciej czy pozniej jest atakowany przez wspolobywateli. Wytyka mu sie roznie:zydowskie pochodzenie, ze byl cyklista, jako mlody chlopak w okreslonych warunkach cos podpisal itd. Kiedy kardynal Wojtylla zostal papiezem ponury polski dowcip byl powielany: "mowi jeden chlop do drugiego = wiesz polski ksiadz zostal papiezem; na to drugi chlop = o k...a a dlaczego nie ja".Przypadek Prof Wolszczana, jak wiadomo nie jest odosobniony, a lista nagonek na ludzi madrych lub slawnych w Posce jest dosyc pokazna. Jako naukowcowi jest mi wstyd za to co sie w Polsce nie tylko w tej dziedzinie dzieje. Panie Profesorze, tyle problemow naukowych ma Pan przed soba. Niech Pan odpocznie w pieknym stanie PA gdzie tylko Pana wiedza i moralnosc beda podstawa oceny.Stasiek_Kanada
      • presentation1 Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 12:43
        Bo gdyby w USA dzialal jako agent SB, nie ujzalby swiatla dziennego.Niech do pary wezmie Bolka.
    • frygan Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojczyzną" 19.09.08, 12:41
      Polska nie zasłużyła na tak wielkiego człowieka. Polska poniża nie
      tylko profesora Wolszczana, ale też miliony Polaków każdego dnia.
      Polska to państwo, które dało nielicznym prawo do pastwienia się nad
      ubogimi milionami.
      • wet3 Re: frygan 19.09.08, 13:59
        frygan napisał:

> Polska nie zasłużyła na tak wielkiego człowieka. Polska poniża nie
        > tylko profesora Wolszczana, ale też miliony Polaków każdego dnia.
        > Polska to państwo, które dało nielicznym prawo do pastwienia się
        nad
        > ubogimi milionami.

Piszesz beznadziejne glupoty. Pamietaj, ze ludzie wybitni moga (i
        czesto posiadaja) posiadac podle charaktery.
    • aa_6 Czy profesor Wolszczan robi nam łaskę, 19.09.08, 12:42
      że już więcej do Polski nie przyjedzie? To jego problem, skoro nie
      umiał i nadal nie umie się stosownie zachować. Jeśli kiedyś podjął
      dla kariery na Zachodzie współpracę z SB, np. w myśl zasady, że cel
      uświęca środki, to niech to przyzna i szczerze przeprosi wszystkich,
      na których to czy owo opowiadał esbekom. Moim zdaniem, problem prof.
      Wolszczana polega przede wszystkim na tym, że okazał się tchórzem,
      jak chyba prawie wszyscy "zdemaskowani" współpracownicy SB (vide
      Maleszka), i nie przyznał się do tej współpracy po rewolucji 1989
      roku. A skoro ją zatajał, to najwyraźniej obawiał się jakichś
      konsekwencji (jakich?) przyznania się do kontaktów z SB. Teraz
      tłumaczy się ze wszystkiego mętnie i wręcz niesmacznie, z pewnością
      nie na miarę jego poziomu umysłowego. Rzecz jasna, odkrycia
      pierwszego układu planetarnego nikt mu nie odbierze. Wraz z tym
      wszedł do światowej historii nauki i może dostanie (oby, bo, moim
      zdaniem, absolutnie powinien) Nagrodę Nobla, a na Zachodzie ma
      lepsze możliwości dokonywania dalszych odkryć (których mu szczerze
      życzę). Szkoda, że w wymiarze czysto ludzkim nie jest tak wielki.
      Niestety, w moim odczuciu, splamił swój honor nie tak może tą
      współpracą, ile zatajaniem jej przez te wszystkie lata i raczej
      żenującymi wywodami, które mają go usprawiedliwić, a
      pogrążyć "demaskatorów".
    • marzena.alicja Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojczyzną 19.09.08, 12:43
      Był kiedyś taki człowiek który powiedział "kto jest bez winy niech pierwszy
      rzuci kamieniem". Bardzo proszę o rzucenie kamieniem wszystkich bez winy którzy
      robili kariery naukowe w latach 70-tych.
      • justas32 Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 12:48
        Taki to już Panie profesorze wredny kraj. Najpierw zmuszają człowieka do
        współpracy z bezpieką. Potem wyciągają mu tą współpracę i podają do gazet. Tu
        naprawdę nie warto życ ...
        • zasmucony1 Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 12:58
          :))) w latach 70 nikt go już nie zmuszał i dlatego wychodzi na szczególną świnę.
      • bobdywro Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 12:56
        To że całe środowisko było obok środowiska artystycznego najbardziej
        serwilistyczne wobec komunistów nie usprawiedliwia WSPÓŁPRACY Z
        POLICJĄ POLITYCZNĄ . A problemem jest nie sam fakt współpracy ale
        dzisiejszy stosunek Wolszczana do tego faktu . Za swoją ówczesną
        słabość wini współczesną Polskę i obraża się na nią . A
        wystarczyłoby trochę pokory .
    • wva1 Profesorze Wolszczan. Przepraszam za ..... 19.09.08, 12:53
      Panie Profesorze, przykro mi że prezentują tu swoje opinie
      intelektualne zera. To głupcy zaślepieni własnym "ego", nigdy nie
      zrozumieja czym był naprawdę dla polaków okres PRL. Tego rodzaju
      fobie, razem z kaczyzmem za kilka lat przeminą wraz z bzdurnym IPN,
      i wrócimy do normalności. Z krajem niech się rozstają te twarde
      głowy, bo my obywatele lat powojennych odbudowaliśmy naszą ojczyznę,
      i mamy prawo żyć tutaj godnie. Nam potrzeba życia w pokoju i
      atmosferze twórczej pracy,do czego Ci krzykacze nie są stworzeni.
      Za kaczyzm i IPN mozna sie wstydzić, ale na szczęście to nie cała
      Polska na która obrażać się nie można. Polska to równiez i nasza
      przeszłość. Zyczę ta drogą Panu wszystkiego najlepszego.
      • zasmucony1 Re: Profesorze Wolszczan. Przepraszam za ..... 19.09.08, 13:00
        hehehehe...
      • mark6 "urażony" SBek pokazał prawdziwe oblicze!!! 19.09.08, 13:00
        a ty durniu nie będziesz mnie uczył jak wyglądało życie w PRLu.
        Jeżeli uważasz za "normalne" zapomnienie SBekom tego co uczynili
        to proponuję abyś z "profesorem" zmienił "ojczyznę".
        Nie jestem "głupcem zaślepionym własnym ego", czy też "kaczystą"
        uważam jednak , że jeżeli ktoś się ZEŚWINIŁ to przynajmniej powinien
        się do tego przyznać.
    • hurdy-gurdy Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojczyzną 19.09.08, 12:57
      Wolszczan donosił o tym, co się dzieje na innych systemach planetarnych i
      dlatego był tak cennym agentem :-) Szkoda że inni TW nie prowadzili takiej
      działalności, bylibyśmy światową potęgą w astronomii.

A tak na serio, to niestety obawiam się że wielu naukowców, zwłaszcza tych
      wyjeżdżających "na zachód" w latach 70-80 może mieć podobne karty. Na każdej
      uczelni był "smutny pan" który przepytywał przed i po wyjazdach i od jego
      opinii zależały często dalsze wyjazdy. Ja na takich rozmowach nigdy nie byłem
      (bo nie wyjeżdżałem :-), wszyscy sobie z nich żartowali, ale co tam sobie pan
      zapisał, to nie wiadomo. I myślę, że jeśli chciał jakiś raportów, o
      zagranicznych uniwersytetach itp. to je dostawał. Wtedy wszyscy się dużo
      bardziej bali takich służb, mogli łatwo zniszczyć człowieka, a wydawało się, że
      wystarczy byle co opowiedzieć i napisać i mieć spokój. Oczywiście inną sprawą
      była stała wspólpraca, "sypanie kolegów" i kariera po ich trupach. Tacy ludzie
      też w nauce na pewno byli. Dlaczego upadła lustracja wśród wykładowców???

Co do Wolszczana, to uważam,że osiągnął swoją pozycję dzięki wiedzy i talentowi,
      a nie przepychaniu przez SB, no ale gdzieś ten cyrograf na początku podpisał.
      Ale nie słyszałem ani nie czytałem nigdzie żadnych jego wypowiedzi na temat
      polityki, lustracji itp. Były takie? A teraz moim zdaniem zachowuje się honorowo.
    • miastomakow Konfident komunistyczny 19.09.08, 12:57
      niech sie wynosi do Koreii Północnej, przez takich jak on komuna
      istaniał tyle lat i zginęły miliny ludzi.
    • kaszpir2 Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojczyzną 19.09.08, 13:00
      śmieszy mnie te "polowanie na "czarownice (czytaj współpracowników SB).

Czy naprawdę Polska nie ma większych problemów niż grzebanie w historii ?

Proponuję tak jak zrobili to Czesi ujawnić WSZYSTKIE teczki IPN (skany i pełen
      dostęp przez internet dla każdego) i będzie po sprawie ...
      A nie co chwilę coś "się znajduje" aby kogoś "skompromitować" ...

Polska ma większe problemy niż "teczki" , ale widać nienawiść niektórych aby
      kogoś skompromitować i być na "fali" nie zna granic...

Lepiej szukać w "teczkach" niż zabrac się za budowę stadionów , autostrad i itd ...

Typowe nasze "polskie" piekiełko ...
      • zasmucony1 Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 13:03
        Nie ma kolego tak dobrze.:)) Za swoje czyny MUSI SIĘ prędzej czy później
        otrzymać nagrodę lub ponieść karę inaczej świat nie miałby żadnego sensu.Proste?
        • cyklista Re: Profesor Wolszczan rozważa "pożegnanie z ojcz 19.09.08, 13:34
          > otrzymać nagrodę lub ponieść karę ...
          Wolszczan już nagrody otrzymał. A karani będziemy my sami, tymi ręcami.
          > inaczej świat nie miałby żadnego sensu.Proste ?
          Proste, i bez sensu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka