koloratura1 30.09.08, 10:36 "Prawda was wyzwoli"? Jaka prawda? Czyja prawda (np. Gwiazdy czy Wałęsy)? W mądrych krajach (np. W.Brytania) archiwa zamyka się na 50 lat... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mauzonka Ludzie! Pieronek, nie Bieronek! 30.09.08, 10:46 Skąd tyle takich podstawowych błędów u Was ostatnio? Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz Jarek ukrył dowody że jest pedałem i trudno się dz 30.09.08, 13:11 iwić, chociaż nie mam nic do pedalstwa, póki nie organizuje agresywnych kampanii. Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 prawda nas wyzwoli 30.09.08, 10:46 Lepiej chować głowę w piasek? I proszę ni mówić o "ubeckich papierach" i o tym że to fałszywki - Gocłowski nie kwestionował wartości dokumentacji z IPN, tylko powiedział, że lepiej nie poznać prawdy. Nia zgadzam się. Prawdę trzeba znać Odpowiedz Link Zgłoś
jwojnar Półprawda nie wyzwoli nikogo 30.09.08, 12:11 Szans na poznanie pełnej, obiektywnej prawdy o każdym czlowieku odnotowanym w archiwach bezpieki nie mamy, a półprawdy tworzą fałszywy obraz. Wolszczan jest świetnym przykładem. Na pierwszy rzut oka był szmatą: chętnie i długo donosił, brał prezenty, dostawał paszport. Na drugi rzut oka - w zamian dał nam być może największe odkrycie dokonane przez Polaka od czasów Kopernika (jeśli uznać za pewnik, że Kopernik była Polakiem). Na trzeci rzut oka, Wolszczan rolował bezpiekę, jak chciał. Donosił tak, żeby nic z tego nie wynikało, a jednocześnie, żeby bezpieczniki były zadowolone. Doniósł na brata, że ten nie zamierza wracać do PRL-u. Straszne! Zapomniał donieść, że jego kolega z pokoju redaguje podziemną gazetkę - pewnie z roztargnienia? O innych naukowcach donosił, że nie ma z nimi prywatnych kontaktów. A co wynika z tego wszystkiego na czwarty, piąty rzut oka itd? Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: Półprawda nie wyzwoli nikogo 02.10.08, 15:42 Jeśli tak jest, to każdy może się wczytać, i wyrobic sobie własne zdanie jwojnar napisał: > Szans na poznanie pełnej, obiektywnej prawdy o każdym czlowieku odnotowanym w > archiwach bezpieki nie mamy, a półprawdy tworzą fałszywy obraz. Wolszczan jest > świetnym przykładem. Na pierwszy rzut oka był szmatą: chętnie i długo donosił, > brał prezenty, dostawał paszport. Na drugi rzut oka - w zamian dał nam być może > największe odkrycie dokonane przez Polaka od czasów Kopernika (jeśli uznać za > pewnik, że Kopernik była Polakiem). Na trzeci rzut oka, Wolszczan rolował > bezpiekę, jak chciał. Donosił tak, żeby nic z tego nie wynikało, a jednocześnie > , > żeby bezpieczniki były zadowolone. Doniósł na brata, że ten nie zamierza wracać > do PRL-u. Straszne! Zapomniał donieść, że jego kolega z pokoju redaguje > podziemną gazetkę - pewnie z roztargnienia? O innych naukowcach donosił, że nie > ma z nimi prywatnych kontaktów. A co wynika z tego wszystkiego na czwarty, > piąty rzut oka itd? Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 A co się stało z teczkami z V departamentu?? 30.09.08, 10:48 Były to teczki hierarchów kościoła rzymskokatolickiego przekazane Episkopatowi. Jednym z przekazujących był senator Kozłowski. Była to skondensowana wiedza zaczerpnięta z tych teczek które pozostały (nie wszystkie) w IPN. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ..To sa proste sprawy............. 30.09.08, 10:48 Opuszczaja kraj ze wstydu, byli trybikiem komunizmu w walce ze spoleczenstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: Gocłowski o archiwach: lepiej nie wiedzieć 30.09.08, 10:49 koloratura1 napisała: > "Prawda was wyzwoli"? > > Jaka prawda? > Czyja prawda (np. Gwiazdy czy Wałęsy)? > > W mądrych krajach (np. W.Brytania) archiwa zamyka się na 50 lat... UK o ile wiem nie straciło niepodległości na parwie 50 lat... i nie było w tm czasie rządzone przez dyktaturę z nadania obcego mocarstwa... raczej lepszen porwnaniem jest to co zrobiono z archiwami STASI w byłym NRD - szybkie chirurgiczne cięcie Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Gocłowski o archiwach: lepiej nie wiedzieć 30.09.08, 11:18 mirekp70 napisał: > koloratura1 napisała: > > > W mądrych krajach (np. W.Brytania) archiwa zamyka się na 50 lat... > > UK o ile wiem nie straciło niepodległości na parwie 50 lat... i nie > było w tm czasie rządzone przez dyktaturę z nadania obcego > mocarstwa... Może właśnie dlatego, że MĄDRE? A może dzięki swemu położeniu geograficznemu? Tylko co to ma do rzeczy? > raczej lepszen porwnaniem jest to co zrobiono z > archiwami STASI w byłym NRD - szybkie chirurgiczne cięcie Nie koniecznie... Wcale ich to nie uwolniło od kłopotów. (Wolno Ci mieć własne zdanie, ale pozwól mi mieć moje.) Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: Gocłowski o archiwach: lepiej nie wiedzieć 30.09.08, 11:26 Co jest MĄDRE? :-) To że UK nie było rządzone przez dyktaturę komunistyczną i nie miało u siebie UB/KGB/STASI przez 50 lat i nie ma się z czego rozliczać? :-) No to jest mądre, też bym chciał żebyśmy tak mieli :) Chodzi o to, że porównianie z UK jest bez sensu, bo oni nie mają w społeczeństwie utajonej zgrai byłych kapusiów, którzy mogą być szantażowani i mogą szantażować innych. Ich archiwa zawierają ich tajemnice państwowe, a nie spis armii agentów działających przez 50 na szkodę własnego narodu A Niemcy są jakims tam przykladem w miarę nieźle rządzonego i zorganizowanego kraju, który w jakiś sposób rozwiązał im ten problem, i wydaje się że już na dzisiaj mają go z głowy. Oczwywiście, że nie unukneli problemów, nikt ich nie uniknie. Ale lepiej problemy rozwiązywać, niż udawać, że ich nie ma. koloratura1 napisała: > mirekp70 napisał: > > > koloratura1 napisała: > > > > > W mądrych krajach (np. W.Brytania) archiwa zamyka się na 50 > lat... > > > > UK o ile wiem nie straciło niepodległości na parwie 50 lat... i > nie > > było w tm czasie rządzone przez dyktaturę z nadania obcego > > mocarstwa... > > Może właśnie dlatego, że MĄDRE? > A może dzięki swemu położeniu geograficznemu? > > Tylko co to ma do rzeczy? > > > raczej lepszen porwnaniem jest to co zrobiono z > > archiwami STASI w byłym NRD - szybkie chirurgiczne cięcie > > Nie koniecznie... Wcale ich to nie uwolniło od kłopotów. > (Wolno Ci mieć własne zdanie, ale pozwól mi mieć moje.) Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Gocłowski o archiwach: lepiej nie wiedzieć 01.10.08, 13:32 mirekp70 napisał: > Co jest MĄDRE? :-) To że UK nie było rządzone przez dyktaturę > komunistyczną i nie miało u siebie UB/KGB/STASI przez 50 lat i nie > ma się z czego rozliczać? Pewnie mieli własne problemy; każy ma... > Chodzi o to, że porównianie z UK jest bez sensu, bo oni nie mają w > społeczeństwie utajonej zgrai byłych kapusiów, którzy mogą być > szantażowani i mogą szantażować innych. A skąd Ty to wiesz? Czy jak KAPUŚ, to tylko KOMUNISTYCZNY? I czy tylko tacy mogą być szantażowani? (Coś chyba kiepsko z Twoją wyobraźnią, o oczytaniu w pewnego rodzaju literaturze - a jakże: FAKTU! nie wspomnę...) > Ich archiwa zawierają ich > tajemnice państwowe, Na pewno > a nie spis armii agentów działających przez 50 > na szkodę własnego narodu Ponownie pytam: skąd wiesz? Czy tylko agenci KOMUNISTYCZNI działają na szkodę własnego narodu? O innych, innej proweniencji, nie słyszałeś? > A Niemcy są jakims tam przykladem w miarę nieźle rządzonego i > zorganizowanego kraju, który w jakiś sposób rozwiązał im ten > problem, i wydaje się że już na dzisiaj mają go z głowy. Skąd wiesz? O, przepraszam, WYDAJE CI SIĘ (to już lepiej...). > Oczwywiście, że nie unukneli problemów, nikt ich nie uniknie. Ale > lepiej problemy rozwiązywać, niż udawać, że ich nie ma. Każdy rozwiązuje problemy jak potrafi i niekiedy udaje (słusznie!), że ich nie ma. Powtórzę raz jeszcze: > > Wolno Ci mieć własne zdanie, ale pozwól mi mieć moje. Odpowiedz Link Zgłoś
tepicpo arcygon jest wyjątkowo żałosnym 30.09.08, 10:51 przedstawicielem hierarchii Kościoła. Nie ma moralnego prawa wypowiadać się na jakikolwiek temat, po tym czego dopuścił na obszarze swojej diecezji."dramat jego przyjaciela" wolszczana - jeśli ten żałosny ksiądz ma takich przyjaciół, to już wiem jak zachowywał się czasach prl....Nazywanie podłego i podyktowanego z niskich pobudek moralnych donosicielstwa naukowca - mianem "dramatu" karze mi zrewidować całe postępowanie tego biskupa. Zapomniałeś biskupie, że żeby wybaczyć i rozgrzeszyć konieczne jest przyznanie się do winy i pokuta????? W którym miejscu twój "przyjaciel" w ostatnich dniach tego dokonał .... bezczelnie marginalizuje swoje zachowanie się niegodne człowieka, czyniąc z siebie cynicznego sb-ckiego donosiciela. Zamykanie prawdy na 50 lat ma być lekarstwem????? Już wiem dlaczego straciłeś stanowisko. nie z powodu wieku, nie z powodu stella maris - ale z tego raczej powodu, ze zasadniczo mijasz się z doktryna katolicką. Zamilcz lepiej bo jesteś tylko powodem zgorszenia. Zabawiaj się dalej ze swoimi SB -ckimi donosicielami, bo to tylko ci świetnie wychodzi. Życzę dobrego samopoczucia - a zważywszy twoja zewnętrzną powłokę - używać sobie potrafisz. Więcej pokory "biskupie" Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 ale z grubej rury 30.09.08, 10:54 Nie wal tak z grubej rury, bo to nie przekonuje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tepicpo Re: ale z grubej rury 30.09.08, 11:11 mirekp70 napisał: > Nie wal tak z grubej rury, bo to nie przekonuje :-) ale ja cię wcale nie chce do niczego przekonać. Każdy ma swój rozum i swoje zdanie. Wyrażam tylko opinię o stwierdzeniu "biskupa" w kontekście zachowania się jego "przyjaciela" - nie tyle wówczas, co teraz. I zapewniam cię, nic z tego, co napisałem, nie jest nieprawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: ale z grubej rury 30.09.08, 11:19 Nie chodzi mi że nieprawdziwe tylko, że styl jakis taki pompatycznay :-) tepicpo napisał: I zapewniam cię, nic z > tego, co napisałem, nie jest nieprawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
tepicpo Re: ale z grubej rury 30.09.08, 11:23 mirekp70 napisał: > Nie chodzi mi że nieprawdziwe tylko, że styl jakis taki > pompatycznay :-) > > tepicpo napisał: > > I zapewniam cię, nic z > > tego, co napisałem, nie jest nieprawdziwe. a słuchałeś kiedyś arcygona - jak się nadymał - kiedy coś mówił - niczym pierwszy arcykapłan - jaki "biskup" taki styl :P Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra mądrze powiedział, coś jest na rzeczy. Ale... 30.09.08, 10:52 nie każdy sobie z prawdą poradzi. jak mówi stare mądre porzekadło "czego oczy nie widzą tego sercu nie żal..." Poza wszystkim należy jednak pamiętać, że krk istniał w PRL i miał sie całkiem dobrze. Pytanie, jaka była tego cena? Biskupi madrze wzięli ewentualne winy na siebie, są daleko od parafian za wysokimi płotami. W innym przypadku niejedna wiejska parafia pewnie z dymem by poszła... w małych wiejskich społecznościach często xionc był jedyną osobą z zewnatrz, mającą już na stacie ogromne zaufanie... Prawda o tych mechanizmach byłaby tragedia dla krk w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: mądrze powiedział, coś jest na rzeczy. Ale... 30.09.08, 10:57 Co mądrze? Nie uznaje chowania głowy w piasek. Daleki jestem od dogmatycznego moralizowania, ale wiem z własnego doświadczenia, że po uciekanie od trudnej prawdy w niczym nie pomaga. Tylko potem jest trudniej. abrahadabra napisał: > nie każdy sobie z prawdą poradzi. > jak mówi stare mądre porzekadło "czego oczy nie widzą tego sercu nie > żal..." > > Poza wszystkim należy jednak pamiętać, że krk istniał w PRL i miał > sie całkiem dobrze. Pytanie, jaka była tego cena? > Biskupi madrze wzięli ewentualne winy na siebie, są daleko od > parafian za wysokimi płotami. > W innym przypadku niejedna wiejska parafia pewnie z dymem by > poszła... w małych wiejskich społecznościach często xionc był jedyną > osobą z zewnatrz, mającą już na stacie ogromne zaufanie... > > Prawda o tych mechanizmach byłaby tragedia dla krk w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Ale kleru to nie powinien kryć... 30.09.08, 11:35 Zwykłych ludzi, takich najzwyklejszych można by ocalić wszak mineło już wiele lat. Ale sługusów przeróżnych organizacji którzy cynicznie korzystali z przywilejów nalezy ujawnić. Inaczej wciąż się syfi wkoło tego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
kelob3 Gocłowski pracujesz w Wybiórczej? 30.09.08, 11:01 co za bzdury gada ten klecha Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Ty biskup, kler też chcesz kryć przez lat 50? 30.09.08, 11:02 Gocłowski dziwne są twe słowa o prawdzie. W odniesieniu do zwykłych ludzi to jeszcze można zrozumieć, ale kler? Chcesz ukryć prawde o kleszej współpracy z bezpieką? Może zaprzeczysz faktowi istnienia takowej? Jaki z ciebie xionc? oj Gocłowski Gocłowski rozczarowaliście mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
jendrek121 Re: Ty biskup, kler też chcesz kryć przez lat 50? 30.09.08, 11:18 A może prawda o Katyniu też nie jest ważna? Co nam to da? Tylko budzi nienawiść. Z drugiej strony - po co Żydom prawda o Jedwabnem? Były rzecznik Watykanu za usprawiedliwienie wobec Jaruzelskiego bierze jego wiek, teraz relatywizuje się prawdę. Myślę, że ważny jest tu sposób podania. Czy jeśli ktoś dostał kotlet na brudnym talerzu to powinien do końca życia nie jeść kotletów? Kościół w ukrywaniu prawdy ma dużą wprawę i takie wypowiedzi pogarszają tylko jego i tak już fatalną opinię po tym co się działo z Wielgusem, jak walono z ks. Isakowicza Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski U nas chyba lepiej zalać betonem. 30.09.08, 11:08 Niby prawda nas wyzwoli, ale nasze społeczeństwo o tego nie dorosło. Trzeba było otworzyć archiwa od razu, nie udało się to może rzeczywiście trzeba przetrzymać. Te wszystkie teczki służą teraz do politycznych gier i podkładania świń bo tak się u nas ludzie bawią. Dali przedszkolakom broń i widać co z tego wynika. Niestety chyba nie dojrzeliśmy moralnie do tego aby rozliczać innych. Nie zamierzam nikogo usprawiedliwić, ale to są delikatne sprawy. Niestety w Polsce traktuje się zbrodniarzy z drobnymi oszustami na równi, czy to normalne? Miała być prawda a zrobił się syf i zemsta małych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: U nas chyba lepiej zalać betonem. 30.09.08, 11:15 Co za bełkot? Jake delikatne sprawy? Dlaczego niby "społeczeństwo nie dorosło"? Jakoś nie zauważyłem tych lińczów gawiedzi nad byłymi agentami. To raczej "elity" nie dorosły - jakoś nie mogą pogodzić się z faktem, że to, iż ktoś był wybitnym naukowcem czy artystą nie wyklucza tego, że jednocześnie mógł być świnią i donosicielem. Teczki są przedmiotem gierek, właśnie dlatego, że archiwa nie zostały otwarte kompletnie, tak jak w byłym NRD, tylko bo dostęp do nich mają tylko "wybrani". Wystawić ten syf na świało dzienne, niech bedzie jasne, kto donosił a kto nie, przynajmniej nie będzie można nokogo szantażować mikewodzowski napisał: > Niby prawda nas wyzwoli, ale nasze społeczeństwo o tego nie dorosło. Trzeba był > o > otworzyć archiwa od razu, nie udało się to może rzeczywiście trzeba przetrzymać > . > Te wszystkie teczki służą teraz do politycznych gier i podkładania świń bo tak > się u nas ludzie bawią. Dali przedszkolakom broń i widać co z tego wynika. > Niestety chyba nie dojrzeliśmy moralnie do tego aby rozliczać innych. Nie > zamierzam nikogo usprawiedliwić, ale to są delikatne sprawy. Niestety w Polsce > traktuje się zbrodniarzy z drobnymi oszustami na równi, czy to normalne? Miała > być prawda a zrobił się syf i zemsta małych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Re: U nas chyba lepiej zalać betonem. 30.09.08, 11:30 Bełkot? Trochę kultury w rozmowie proszę. Jeśli nie potrafisz posługiwać się językiem cywilizowanych ludzi nie odzywaj się. Ale to jest właśnie argument na to że "społeczeństwo nie dorosło". To są delikatne sprawy bo chodzi o ludzkie życia. Trzeba było wystawi ten syf ale nie wystawiono, teraz codziennie mamy z Archiwum X, codziennie nowy agent się objawia. Powtarzam że nikogo nie bronię i nie usprawiedliwiam, tu jednak coś zostało źle zrobione. Prostu zaczęto od pupy strony. Teraz mamy konsekwencje: codzienny mały thriller, a prawdy i tak się nie dowiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: U nas chyba lepiej zalać betonem. 30.09.08, 11:49 Określenie "bełkot" raczej się mieści w standardach ostrej polemiki. Bo ja uważam że to jets jakiś bełkot, takie frazesy które nic nie znaczą, bardzo za to często używane przez różnej maści "autprytety moralne". Jeszcze raz poroszę o przykład sytuacji w której "społeczeństwo nie dorosło"? W jakiej sytuacji zaszczuto biednego, niewinnego człowieka, który naprawdę tylko "coś tam podpisał", a potem w ogóle nie współpracował? A może gdzieś to społeczeństwo zlinczowało jakiegoś agenta? Za to mam mnówstwo przykładów sytuacji, gdzie zamykano usta, wyrzącanio na margines ludzi próbujących dojść do prawdy, i gdzie w pojedyńczych przypadkach, gdy ludziom tym udało się zdemaskować jakąs wyjątjkową świnię, następował taki sam ciąg wymówek: 1) wszystko to kłamstwo 2) ok, coś tam podpisałem, ale ale nie współpracowałem 3) no ok, spotkałem się parę razy, ale podawałem nic nie znaczące informacje, które nikomu nie zaszkodziły. I we weszystkich tych przypadkach, te właśnie znane i szanowane osoby ze świecznika były na wszystkioe możliwe sposoby bronione przez tzw "elity" włącznie z podopisywaniem różnychj apeli i listów, i dalszym zaszczuwaniem ludzi, którzy starali wydobyć się prawde na światło dzienne. I gdzie tu jest niedojrałość społeczeństwa? ja tu raczej widzę niedojrzałość części elit, które nie chcą, by społeczeństwo poznało prawdę. mikewodzowski napisał: > Bełkot? Trochę kultury w rozmowie proszę. Jeśli nie potrafisz posługiwać się > językiem cywilizowanych ludzi nie odzywaj się. Ale to jest właśnie argument na > to że "społeczeństwo nie dorosło". > To są delikatne sprawy bo chodzi o ludzkie życia. > Trzeba było wystawi ten syf ale nie wystawiono, teraz codziennie mamy z Archiwu > m > X, codziennie nowy agent się objawia. Powtarzam że nikogo nie bronię i nie > usprawiedliwiam, tu jednak coś zostało źle zrobione. Prostu zaczęto od pupy > strony. Teraz mamy konsekwencje: codzienny mały thriller, a prawdy i tak się ni > e > dowiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Nie dla radykalizmu. 30.09.08, 12:08 No dobra I co z tym zrobić? Społeczeństwo nie dorosło bo takie informacje to żer dla tabloidów, kojarzy się z wywieraniem zemsty a nie analizowaniem poszczególnych przypadków. Nie można wszystkich wrzucić do jednego worka. Wmawianie sobie sprawy są tuszowe przez "elity" to teoria spiskowa. Na pewno cześć takich spraw można pod to podpiąć ale tylko małą cześć. Nie ciepie radykalizmu bo tu każdy przypadek jest inny, a jeżeli Mierzysz ich wszystkich jedną miarą jako świnie, to życzę Ci abyś nigdy nie musiał podejmować ważnych życiowych wyborów. Ktoś kiedyś może potraktować Cię tak samo: jedno liniowo. Można w takim razie otworzyć archiwa i wszystkich na których coś jest rozstrzelać i po kłopocie. Sprawa się skończy. Problem zacznie się wtedy gdy ktoś odkryje że akta były zmanipulowane, wtedy co? Pośmiertne rehabilitacje. Ja bym chciał żeby ktoś zrobił to z głową i żeby Ci mają oberwać oberwali, nie wszyscy. Podczas plenia czarownic może się zdarzyć fakt że ktoś z Twojej rodziny jest np zamieszany. Wtedy będzie tak zwana ironia losu. Więc spokojniej i delikatniej tak dojdziemy do celu. Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: Nie dla radykalizmu. 30.09.08, 12:28 Każda sensacyjna informacja to żer dla tabloidów. I co z tego? W wydobyciu tego wszystkiego na światło dzienne nie widzę zadnego radykalizmu - i nie doprowadzaj mojego rozumowania do absurdu, bo nie proponowałem żeby nikogo ozstrzeliwać, ani w ogółe karać. A proceudry jakie należy zastosować - można wziąć przykład z urzędu Gauckka z Niemiec - jakoś nie słyszałem żeby ktoś je krytykował za nierzetelość. Spokojnie, powoli??? Minęło juz dwadzieścia lat. Ile jeszcze mamy czekać??? Wydaje mi się, że żądanie, żeby pozowlono ludziom dowiedzieć się prawdy, jest mniej radyklane, niż żądanie, aby utaić ją na 50 lat. Jeszcze raz powtarzam - na razie nie słyszałem o żadnym przypadku, gdy kogos naprawdę skrzywdzono, za to wszyscy wiemy o wielu, gdy ludzi będących ewidentnie donosicielami broniono z zapałem godnym lepszej sprawy. Na przykład, mam ciekawe pytanie: czy gdyby Wildsztain, po swoich pierwszych rozmowach z kierownictwem "Wyborczej" w sprawie przeszłości Maleszki, gdy opieprzono go za grzebanie w życorysach, zrezygnował z dalszego nagłaśniania sprawy, cz Maleszko nadal by pracował nie pracował dloa Gazety, jako jeden z ważniejszych redaktorów? A to co pisze o elitach to nie są żadne teorie spiskowe - po prostu wiadomo że które środowiska - np te skupione wokół gazety na której portalu gościmy - są z zasady przeciwne lustracji i prawie zawsze bronią ludzi ze świecznika oskarzonych o donosicielstwo. Tak od razu, bez srawdzania oskarżeń. Po czym najczęściej wychodzą na głupa... mikewodzowski napisał: > No dobra I co z tym zrobić? > Społeczeństwo nie dorosło bo takie informacje to żer dla tabloidów, kojarzy się > z wywieraniem zemsty a nie analizowaniem poszczególnych przypadków. Nie można > wszystkich wrzucić do jednego worka. Wmawianie sobie sprawy są tuszowe przez > "elity" to teoria spiskowa. Na pewno cześć takich spraw można pod to podpiąć al > e > tylko małą cześć. Nie ciepie radykalizmu bo tu każdy przypadek jest inny, a > jeżeli Mierzysz ich wszystkich jedną miarą jako świnie, to życzę Ci abyś nigdy > nie musiał podejmować ważnych życiowych wyborów. Ktoś kiedyś może potraktować > Cię tak samo: jedno liniowo. > Można w takim razie otworzyć archiwa i wszystkich na których coś jest > rozstrzelać i po kłopocie. Sprawa się skończy. Problem zacznie się wtedy gdy > ktoś odkryje że akta były zmanipulowane, wtedy co? Pośmiertne rehabilitacje. Ja > bym chciał żeby ktoś zrobił to z głową i żeby Ci mają oberwać oberwali, nie > wszyscy. Podczas plenia czarownic może się zdarzyć fakt że ktoś z Twojej rodzin > y > jest np zamieszany. Wtedy będzie tak zwana ironia losu. Więc spokojniej i > delikatniej tak dojdziemy do celu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Re: Nie dla radykalizmu. 30.09.08, 12:47 Jasne. Ja tez nie chce nikogo rozstrzeliwać, ale takie są nastroje społeczne. Jest winny - musi być kara. Ponoć katolickie społeczeństwo a bazują na odwecie. Twierdzę ze nieotwarcie w odpowiednim czasie archiwów spowodowało patologię. Polega też na tym ze powstały dwa obozy: albo za lustracją albo przeciw. Są dwie drogi, albo zalać betonem albo otworzyć. A tymczasem jesteśmy po środku, coś wycieka i mamy serial z domniemanymi agentami w tle. Nie twierdzę ze to dobrze szukam rozwiązania, widzę bowiem ze nikt się ni pali do otwarcia archiwów więc może je zlikwidować. Myślę także ze naprawdę można kogoś skrzywdzić teczkami, niby dlaczego mam dać wiarę ze te akta są wiarygodne. Ja po prostu nie chce do tej sprawy podchodzić emocjonalnie bo sprawa nie osobiście nie dotyka (za młody jestem), dlatego mam taki punkt widzenia. Nie chce nikogo kryć i usprawiedliwiać, uważam że wokół tej sprawy są złe emocje i do niczego dobrego to nie doprowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: Nie dla radykalizmu. 30.09.08, 13:24 Wcale nie jasne. Ja nie widzę żadnych dowodów na tezę, że społeczeństwo pali się do odwetu i rozztrzeliwania. Jeszcze raz pytam - gdzie widzisz przykład jakiegos prawdziwego odwetu na dawnych donosicielach? Chyba że odwetem jest wg Ciebie samo to, że o jakiejś osobie publicznej, która była donosicielem, można było przeczytać prawdę w gazetach. Należy otworzyć archiwa, są przykłady procedur które można przy tym zastosować, i już. Wszyscy mamy prawo do prawdy. To takie moje "ceterum censeo" Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: Nie dla radykalizmu. 30.09.08, 13:26 Jeszcze jedno - pytasz dlaczego są wiarygdne? Dlatego, ze nikt nie podał rzeczywistego przykładu, gdy ktoś fałszywie został oskarżony. Jak na razie wszystkie głośne sprawy kończyły się potwierdzeniem, że pomimo zaprzeczeń delikwent agentem jednak był mikewodzowski napisał: > Jasne. Ja tez nie chce nikogo rozstrzeliwać, ale takie są nastroje społeczne. > Jest winny - musi być kara. Ponoć katolickie społeczeństwo a bazują na odwecie. > Twierdzę ze nieotwarcie w odpowiednim czasie archiwów spowodowało patologię. > Polega też na tym ze powstały dwa obozy: albo za lustracją albo przeciw. Są dwi > e > drogi, albo zalać betonem albo otworzyć. A tymczasem jesteśmy po środku, coś > wycieka i mamy serial z domniemanymi agentami w tle. Nie twierdzę ze to dobrze > szukam rozwiązania, widzę bowiem ze nikt się ni pali do otwarcia archiwów więc > może je zlikwidować. Myślę także ze naprawdę można kogoś skrzywdzić teczkami, > niby dlaczego mam dać wiarę ze te akta są wiarygodne. Ja po prostu nie chce do > tej sprawy podchodzić emocjonalnie bo sprawa nie osobiście nie dotyka (za młody > jestem), dlatego mam taki punkt widzenia. Nie chce nikogo kryć i > usprawiedliwiać, uważam że wokół tej sprawy są złe emocje i do niczego dobrego > to nie doprowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: U nas chyba lepiej zalać betonem. 30.09.08, 11:53 To że nie zrobiono, to nie argument, że nie należy tego zrobić. Należy, raz a porządnie. Wyczyścić, wydobyć na swiatło dzienne, niech nie zatruwa powietrza przez następne 50 lat mikewodzowski napisał: > Trzeba było wystawi ten syf ale nie wystawiono, teraz codziennie mamy z Archiwu > m > X, codziennie nowy agent się objawia. Powtarzam że nikogo nie bronię i nie > usprawiedliwiam, tu jednak coś zostało źle zrobione. Prostu zaczęto od pupy > strony. Teraz mamy konsekwencje: codzienny mały thriller, a prawdy i tak się ni > e > dowiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
kangur1313 Re: U nas chyba lepiej zalać betonem. 30.09.08, 11:18 To możemy zalać betonem Moskwę? I Berlin też ?! Odpowiedz Link Zgłoś
nanabun Zgadzam się z biskupem 30.09.08, 11:28 Wreszcie jakiś mądry głos - brawo ks. biskupie. Niewielu ma odwagę to powiedzieć. Hasełka o miłosierdziu na gębach, a w życiu już gorzej. Jak lustracyjne szaleństwo ma się do nauki Ewangelii? Jak dla mnie, to nie tyle zalać betonem, a spalić to całe ub-ckie badziewie. Co to za dziwna sprawiedliwość jak świadectwa moralności są wystawiane na podstawie ub-ckich wypocin? A ile nienawiści i agresji budzą - wystarczy poczytać wypowiedzi na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Gocłowski o archiwach: lepiej nie wiedzieć 30.09.08, 11:09 Na kogo by pluli obecni rycerze polityczni.Takiej okazji nie można zaprzepaścić.Na papierach IPN zbudowano już niejedną karierę.Będę wielki,jak udowodnię,że ktoś kto jest wielki jest liliputem.Ot i cała polityka. Odpowiedz Link Zgłoś
jendrek121 Re: Gocłowski o archiwach: lepiej nie wiedzieć 30.09.08, 11:25 no oczywiście że taka kreatura jak Kaczyński nie może żyć bez dowalania przeciwnikom czym się da. Teraz jest tak używana dyskusja nt. wcześniejszego pójścia do szkoły. Czy to znaczy, że nie powinno się ruszać tematu bo bandyci z PIS się tym bawią? Politycy używają wszystkiego by zaszkodzić przeciwnikom. To nie znaczy, że mamy niczego nie robić. IPN bardzo źle zrobił że dał w dziwny sposób akta Mularczykowi i wg mnie to jest jeden jedyny grzech tej instytucji. Publikacja Cenckiewicza i kolegi czy innych akt są wg. mnie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
kangur1313 Re: Gocłowski o archiwach: lepiej nie wiedzieć 30.09.08, 11:21 A w takiej III rzeszy otworzono. Z dobrym skutkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Otworzyc archiwa IPN jak najszybciej 30.09.08, 11:24 Trzeba w koncu wiedziec ktos byl swinia, a kto uczciwym czlowiekiem. Nie chodzi mi wcale o rozliczenia, ale o prawde i zwykla ludzka uczciwosc. Odpowiedz Link Zgłoś
jendrek121 Re: Otworzyc archiwa IPN jak najszybciej 30.09.08, 11:31 przeciwnicy otwarcia akt częśto okazywali się mniejszymi lub większymi współpracownikami. np. Boni czy Maleszka Dzięki aktom można zobaczyć że Boni nic wielkiego nie zrobił a Maleszka owszem. Boni się przyznał, przeprosił nie kłamał, nie wykręcał się (przynajmniej z tego co ja wiem) i dzięki temu ma sprawę raczej załatwioną. Błąd-przyznanie-przeproszenie-wybaczenie. Koniec kropka, zajmujemy się dniem dzisiejszym. Najgorzej jak się kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra ot i klesze rozumienie prawdy i sprawiedliwości... 30.09.08, 11:42 zataić ukryć przemilczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
polonski i tu jest wlasnie pies pogrzebany.. 30.09.08, 12:58 Zamazac, zamieszac, zamydlic, zachachmecic. Abra kadabra i cud sie stal: biskup zrobil ludziom z mozgu wode. Swolocz. Polska historyczna prawda: nigdy nie wiemy jak zaczac i jak skonczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
arctgx Dystans do esbeckiej literatury 30.09.08, 13:35 Moim zdaniem to nie ujawnianie robi szkodę. Szkodzi brak dystansu do tych treści i zachłystywanie się kolejnymi sensacjami przez masy ludzi wykorzystywane później do podlewania słupków poparcia niektórych politycznych (tutaj skrajnie prawicowych) działaczy. Niby powtarzane jest to co jakiś czas, a jednak "ciemny lud" jest głodny sensacji na poziomie "dziadka z Wehrmachtu". Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Dystans do esbeckiej literatury 01.10.08, 08:47 arctgx napisał: > politycznych (tutaj skrajnie > prawicowych) działaczy. Kogo nazywasz "skrajnie prawicowym działaczem"? Odpowiedz Link Zgłoś
never06 Gocłowski o archiwach: lepiej nie wiedzieć 30.09.08, 13:41 Lech Wałęsa wielki zuch Co wystarczy na ich dwóch! Tak do Lecha rzekł uprzejmie Najważniejszy człowiek w Sejmie Jakich dwóch? Pojąć nie umiem Ach…. domyślam się, …rozumiem! To jest jak na całe zło lek Że dwóch w jednym? Lech i Bolek? O, nieładnie, nasz Marszałku! W gości iść przy poniedziałku I żartować tak niesmacznie Aluzyjnie i dwuznacznie Lech to jest laureat Nobla Takim żartom szlaban! Grobla! Proszę takich słów nie głosić Żart wycofać i przeprosić Odpowiedz Link Zgłoś
never06 Re: Gocłowski o archiwach: lepiej nie wiedzieć 30.09.08, 13:41 Lech Wałęsa wielki zuch Co wystarczy na ich dwóch! Tak do Lecha rzekł uprzejmie Najważniejszy człowiek w Sejmie Jakich dwóch? Pojąć nie umiem Ach…. domyślam się, …rozumiem! To jest jak na całe zło lek Że dwóch w jednym? Lech i Bolek? O, nieładnie, nasz Marszałku! W gości iść przy poniedziałku I żartować tak niesmacznie Aluzyjnie i dwuznacznie Lech to jest laureat Nobla Takim żartom szlaban! Grobla! Proszę takich słów nie głosić Żart wycofać i przeprosić Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006a Bezczelnosc sukienkkowych nie ma granic,oni grabia 30.09.08, 16:05 Polske dla obcego panstwa jakim jest Watykan i smia pouczac innych. Goc oddaj cos ukradl przy pomocy Stella Maris, zlodzieju. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Gdański abp Tadeusz Gocłowski.Zapomniec i wybaczac 30.09.08, 18:59 Gdański abp Tadeusz Gocłowski ma racje tak jak i ja czy inni piszacy po polsku.Zapomniec i wybaczac.Na tym traca pokolenia dzieci ofiar i innych.Przestanmy karac ludzi z bloku wschodniego, gdyz na ich miejscu przyszli by inni mowiacy rowniez po polsku. Byl podzial Europy przez Rosjan i USA!!!!!!!!! Nie wspominam Francji czy UK. Jestem jednym z niewielu ktorzy PRL i system podobny do socjalizmu, chwalili i nie pomylilem sie:EU po bloku wschodnim przejela nauke i medycyne za darmo,lacznie z lekarstwami dla ciezarnych, dla porodow,dla dzieci i maksymalne popieranie rodzin z dziecmi. Domy kultury,odrodki dla dzieci,przedszkola,wakacje(kolonie), sanatoria,doplacanie do kultury,muzyki,filmu,nauki i to za kazda cene. Przestancie w koncu z procesami przeciw Wojtkowi i innym. Nie ma rodziny w Polsce i w bloku wschodnim,bez powiazan. Abp Tadeusz Gocłowski i jego Caritas(Watykan),tak jak inne organizacje religijne,jako pracodoawcy milionow obywateli w EU, ma racje.5 minut i ustawa zamyka przeszlosc. Pa ,z Berlina. Marek Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: marek.lipski 30.09.08, 19:27 Glupoty opowiadasz. Mieszanie dora i zla daje zawsze taki sam wynik jak mnozenie plusow i minusow w algebrze. Zawsze wychodzi MINUS!!! Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 typowe dla kleru 30.09.08, 19:27 nawet racinger twierdzi, że żądza wiedzy to współczesny bożek. niemniej jednak sami tworzą przepastne bazy danych mogące zawstydzić niejedne służby. pewnie ku chwale niewiedzy. a nie otwierać bo co? gdy wszyscy będą już wszystko wiedzieć straci aktualność powiedzenie, że im mniej wiesz tym lepiej śpisz. cała jednak polityczna zgraja włącznie z wszelakiej maści przewodnikami duchowymi zrobią wszystko aby akta takie nie były odtajnione. jedni bo nie będzie niedomówień i możliwości szantażu inni bo nie można przecież dopuścić że o kimś tam prawda na jaw wyjdzie. a, że mogą być fałszywe? wszystko może być fałszywe. jest na świecie wiele fałszywych tworów i wytworów. i nikomu to jakoś nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
czan-dra Re: typowe dla kleru 30.09.08, 20:15 Eee... carpaccio4, czy Ty się nie pomyliłeś? Tam nie ma ( w Twoim poście) ani słowa o Tusku, blantach i tanim winie, aaaa..i jeszcze nie ma nic na temat rzeczy które jadasz, a My nie potrafimy wymówić ich nazw. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 Re: typowe dla kleru 30.09.08, 22:18 czan-dra napisał: > Eee... carpaccio4, czy Ty się nie pomyliłeś? Tam nie ma ( w Twoim poście) ani > słowa o Tusku, blantach i tanim winie, aaaa..i jeszcze nie ma nic na temat > rzeczy które jadasz, a My nie potrafimy wymówić ich nazw. fakt, z dodatkiem ciuffo di prezzemolo..... Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Prawda was wyzwoli 30.09.08, 20:34 Biskupie, nie ma co owijać gówna w bawełnę, tylko wyłożyć karty na stół. Koniec z zamiataniem śmieci pod dywan. Trzeba oczyścić szeregi z czarnych owiec albo inaczej mówiąc odsiać ziarno od plew. Pisma świętego biskup nie czyta?! Odpowiedz Link Zgłoś
tadjan Gocłowski o archiwach: lepiej nie wiedzieć 30.09.08, 22:11 a jak nazwać w takim razie tych co nie chodzili po paszporty, talony na samochody, po awanse i nie ślinili się do bolszewi i ubecji? No jak księże biskupie? Frajerami, nieudacznikami, głupkami? No coś im trzeba też powiedzieć, ..... oni też dźwigają na sobie ciężar półwiecznego zniewolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 filozofia Goclowskiego ? 02.10.08, 16:15 sprawki przyjaciela Wolszczana ujawniac - to niedobrze sprawki konkurenta Wielgusa ujawniac - to dobrze Skad ja ten typ filozofii znam? Coz to za szkola filozoficzna? Odpowiedz Link Zgłoś
preminger lepiej nie wiedzieć 02.10.08, 16:16 motto nad konfesjonałem "lepiej nie wiedzieć" :)) Odpowiedz Link Zgłoś