presentation1 07.10.08, 07:03 Ciekawe.Na ateistycznym portalu rzuca sie temat o kosciele.Chyba po to zeby forumowicze mieli szanse popluc na wierzacych.A wiec?Pora pluc........ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie 07.10.08, 07:07 No dobra, państwo dziennikarze. A gdzie jest adres tego bloga arcypiskupa?? Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Dialog w Kościele 07.10.08, 07:14 Dziennikarze GW nie umieją korzystać z google. Na szczęście ja jeszcze umiem: www.archpoznan.pl/blog/ Teraz pytanie do księdza arcybiskupa. "Przed odlotem metropolity do Rzymu jego rzecznik ks. Maciej Szczepaniak tłumaczył, że blog ma być rodzajem rozmowy z internautami." Rozmowy? To gdzie, u ciężkiej cholery, jest możliwość komentowania tego bloga?! Jak mówił kiedyś Pietrzak w kabarecie Pod Egidą: "My będziemy mówić, a wy będziecie słuchać. To się teraz "dialog" nazywa w Polsce". Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Dialog w Kościele 07.10.08, 07:35 To tradycja - ksiądz mowi ,wy słuchacie i wierzycie ,pytan nie zadając. Odpowiedz Link Zgłoś
arcyfioletowy Re: Dialog w Kościele 07.10.08, 07:47 eee tam z takim blogiem, nie można sobie napisać komentarza, piszą tylko klechy (może mają jakąś specjalną sieć), ale w jakim stylu piszą : ""Komentarz: Czcigodny Księże Arcybiskupie! bardzo dziękuje za podjęcie trudu pisania bloku z Synodu, jest dla mnie wielką radością to, że mogę przez słowa Księdza uczestniczyć w obradach. Rozesłałam info o bloku do znajomych katechetów, studentów z Bydgoszczy i wszystkich sympatyków egzegezy wg Księdza Arcybiskupa. Serdecznie pozdrawiam, życzę sił, zdrowia i tchnienia Ducha Świętego. Z darem modlitwy: s. Krystyna Szweda ssps."" Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk A może by tak zajęcia fitnes wprowadzić... 07.10.08, 09:33 Np. w czasie komunii, ale koniecznie jeszcze przed błogosławieństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz Myślę że ta zmiana kolejności może nawrócić muzułm 07.10.08, 10:08 anów. Z trzeciej strony, nie dojrzeliśmy jeszcze do tak radykalego odwrócenia się od Tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
gregkopen Mam nadzieję, że to koniec tej organizacji. 07.10.08, 10:40 Uważam, że to organizacja szkodliwa i oficjalne informowanie o tym, ze 250 starych pierników radzi jak nas dalej oszukiwać to po prostu skandal. I niech mnie tu nie atakują jacyś gorliwcy, że nie wiem o czym mówię. 20 lat byłem ministrantem. Dziś omijam tę zarazę z daleka. Ludzie! Przebudźcie się! www.youtube.com/watch?v=Q5fUMq6RhH8 Odpowiedz Link Zgłoś
gazaj Gądecki chce zrobić bałagan 07.10.08, 19:29 Teraz właśnie jest logicznie: Stary Testament, Listy Apostolskie, aktualna Ewangelia i kazanie, do ostatniego punktu nawiązujące. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Dialog w Kościele 07.10.08, 13:45 > eee tam z takim blogiem, nie można sobie napisać komentarza, piszą tylko klechy > (może mają jakąś specjalną sieć) > ""Komentarz: > > Czcigodny Księże Arcybiskupie! bardzo dziękuje za podjęcie trudu pisania bloku > z Synodu, jest dla mnie wielką radością to, że mogę przez słowa Księdza uczestn > iczyć w obradach. Rozesłałam info o bloku do znajomych katechetów, studentów z > Bydgoszczy i wszystkich sympatyków egzegezy wg Księdza Arcybiskupa. Serdecznie > pozdrawiam, życzę sił, zdrowia i tchnienia Ducha Świętego. Z darem modlitwy: s. > Krystyna Szweda ssps."" Haaaahahaha, a to przednie! Dialog w Kościele jako żywo. Tylko osoby duchowne mają tajny login i mogą się odezwać. Z odpowiednią wazeliną. ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: Dialog w Kościele 07.10.08, 14:36 Trafne spostrzeżenie: dialog W KOŚCIELE. Masz jakąś szczególnie nieodpartą potrzebę zaangażować się weń? Odpowiedz Link Zgłoś
wojo.b Re: Dialog w Kościele 07.10.08, 16:48 No proszę, jacy wstrętni, nie chcą mieć rynsztoka u siebie, steku obelg, wyzwisk i innego chamstwa. A skoro tego nie chcą, oznacza to, że nie chcą również dialogu. Bo dialog wg typowego trolla to wyśmiewanie cudzych wypowiedzi, błędów oraz obrażanie. No, średniowiecze! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dialog w Kościele 07.10.08, 07:48 A pamiętacie "linię dialogu i porozumienia" Rakowskiego i Jaruzelskiego z lat osiemdziesiątych? Nie inaczej było? Odpowiedz Link Zgłoś
gregkopen Racja! Toczka w toczkę! 07.10.08, 10:42 Ta zaraza ułożyłaby sięnawet z diabłem byle tylko dale czynić swój darmozjadzki, szkodliwy proceder. Szczęśliwie znajdują się już na początku równi pochyłej i już niebawem zobaczymy ostry pik w dół! www.youtube.com/watch?v=Q5fUMq6RhH8 Odpowiedz Link Zgłoś
kibic1-only Re: Dialog w Kościele 07.10.08, 08:27 Rewolucyjne zmiany się szykują w demokracji katolickiej!? Odpowiedz Link Zgłoś
gregkopen Zmiany to to czego kościół nigdy nie lubił. 07.10.08, 10:43 Reagował zawsze ze średnio 300-letnim opóźnieniem. Kiedyś to oblatywało, dziś... dziś ich to zgubi. I bogu dzięki ;) www.youtube.com/watch?v=Q5fUMq6RhH8 Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Dialog w Kościele 07.10.08, 08:55 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > Rozmowy? To gdzie, u ciężkiej cholery, jest możliwość komentowania tego bloga?! *************************************** Tak właśnie wygląda "dialog" w kościele. Liczba odwiedzających portal zostanie zakwalifikowana, jako dyskutanci podzielający zdanie biskupa. Cieszysz się? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Dialog w Kościele 07.10.08, 11:24 E tam, jeszcze jacyś "lefebryści" by tam wpadli. I co? Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 dwie zdrowaski zamiast trzech... :( 07.10.08, 07:10 Nie wiem co zrobic... Przez nieuwage dzis rano zamiast trzech zdrowasiek odmowilem tylko dwie... O ja nieszczesny! Co zrobic??? Jak zjednac sobie przycholnosc boska po takim przewinieniu??? Odpowiedz Link Zgłoś
gronostaj8 nie ma dla ciebie ratunku... 07.10.08, 09:30 Możesz przelać trochę pieniedzy na RM, lub wybrać się na klęczkach do Częstochowy. Ale myślę że niewiele to da :( Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk A jednak jest ratunek!!!! 07.10.08, 09:35 Wszak boskie młosierdzie nie zna granic. Jeśli zamiast jednego zrobisz trzy przelewy na Radio Maryja, to odkupienie masz jak w banku podczas recesji. Odpowiedz Link Zgłoś
kac_moralny Re: Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie 07.10.08, 07:14 presentation1 napisał: > Ciekawe.Na ateistycznym portalu rzuca sie temat o kosciele.Chyba po to zeby for > umowicze mieli szanse popluc na wierzacych.A wiec?Pora pluc........ - Odpowiedz Link Zgłoś
bagienne_dno pytanie co presentation1 nawiedzony katol 07.10.08, 12:36 robi na tym ateistycznym forum Odpowiedz Link Zgłoś
hugow to jest forum w ponad 90% katolickie - 08.10.08, 10:46 wszak 90% polskiego spoleczenstwa to katolicy, zatem jest to dialog wewnatrzkoscielny to co sie odbywa tu Odpowiedz Link Zgłoś
barbaramd Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie. .. 07.10.08, 07:16 Mnie interesuje, kiedy kazania będą rzucać mądre myśli w 5 minutach. Myśli takie, które się z kościoła zabierze do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Otóż to: kazanie ma być "nauką" jak za dawnych... 07.10.08, 07:41 Otóż to: kazanie ma być "nauką" jak za dawnych czasów, a nie bezładnym pustosłowiem o wszystkim i niczym - jak najczęściej jest teraz: przyznaję się, że pod koniec kazania najczęściej nie pamiętam ani jednej myśli z jego początku ... Prosiłbym też hierarchów, aby zabrali się za istotne problemy Kościoła: bezwzględną likwidację obecności w nim występnych - zwłaszcza w dziedzinie obyczajowej - kapłanów, ekumenizm - ale bez watykanocentrycznego prozelityzmu, większa skromność hierarchów i kapłanów - w myśl ewangelicznych wytycznych ... Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Otóż to: kazanie ma być "nauką" jak za dawnyc 07.10.08, 11:01 > teraz: przyznaję się, że pod koniec kazania najczęściej nie pamiętam taki jest cel, żeby ludzie nie wiedzieli o co chodzi, wtedy najłatwiej przekazuje się informacje które robią z ludzi żywe marionetki i to się raczej nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
bella96 Re: Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie 07.10.08, 09:08 Są takie kościoły, w których kazania nie są nudne i docierają do wiernych - z moich obserwacji wynika, że najlepiej wychodzi to Jezuitom. Kazania trwają czasem 5min., czasem 10min. a czasem są jednozdaniowe lub hasłowe. Ale powiem Ci, że więcej jednak zależy od nastawienia (choć przyznaję, że czasem się nie da wysiedzieć ;-) ). Spróbuj na to spojrzeć jak na wyzwanie - w każdym kazaniu jest jakaś myśl przewodnia. To że księża nieraz nie potrafią jej przekazać w sposób akceptowalny dla ludu to inna sprawa, ale w końcu są przecież tylko ludźmi. P. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 I ja też tylko jestem człowiekiem ... 07.10.08, 10:17 I ja też jestem tylko człowiekiem i do tego zmęczonym życiem, który od homilii oczekuje jakiejś otuchy, jakiegoś bodźca do przetrwania, lub choćby przeżycia estetycznego! Ksiądz który mi tego nie potrafi dać, nie jest ani prawdziwym kaznodzieją, ani nie posiada kwalifikacji na duszpasterza, może powinien ograniczać się do czytania mszy świętej lub zostać zakonnikiem kontemplacyjnym? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie 07.10.08, 11:26 > Spróbuj na to spojrzeć jak na wyzwanie - w każdym kazaniu jest > jakaś myśl przewodnia. Owszem jest. W 90% przypadków ta myśl to "Jezus pomaga". Nie żebym się nie zgadzał, ale w to akurat wierzę a chciałbym usłyszeć coś więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
nachite Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie. ... 07.10.08, 07:20 Abra kadabra, czy kadabra abra? - oto jest pytania... Odpowiedz Link Zgłoś
stantrzc Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie. ... 07.10.08, 07:21 Propozycja ciekawa, tyle że tym rozwiązaniem nie zlikwiduje się problemu aktywnego uczestnictwa w Liturgii Słowa, które - zdaje się - najlepiej przybliżyłoby katolikom Biblię. Dobre propozycje już dawno zostały podane i są stosowane w celebracjach wielu tzw. małych grup wiernych. Przykłady: komentarze do Czytań, tzw. echo Słowa, odkrywcza i poprawna teologicznie homilia, którą w spisanej formie można przeanalizować w domu itp. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie 07.10.08, 11:32 > Propozycja ciekawa, tyle że tym rozwiązaniem nie zlikwiduje się > problemu aktywnego uczestnictwa w Liturgii Słowa Propozycja z cyklu "zmiany dla samych zmian". Jak można AKTYWNIE uczestniczyć w Liturgii Słowa polegającej na SŁUCHANIU? > tzw. małych grup wiernych. Otóż to. Małych, a nie parafialnych, gdzie na Mszę przychodzi czasem i kilkaset luda. > odkrywcza i poprawna teologicznie homilia, którą w spisanej form > ie można przeanalizować w domu itp. Sprowadzająca się w 90% do mało odkrywczego aczkolwiek poprawnego teologicznie stwierdzenia "Jezus pomaga". Ile można? > Przykłady: komentarze do Czytań, Po co? Przecież jest kazanie. > tzw. echo Słowa Jak sobie to wyobrażasz w pełnym dużym kościele? Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ja222 Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie. .. 07.10.08, 07:39 A dlaczego bluzgać? Ja mam tylko takie pytanie, jakie to ma znaczenie dla życia ludzkiego? Odpowiedz Link Zgłoś
szellheliks Re: Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie 07.10.08, 08:53 takie, ze łatwiej pojmiesz na czym polega zbawienie i jak je osiągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie 07.10.08, 11:02 najprostsza droga - dawać na tacę, robić przelewy na rzecz watykanu i jeszcze raz dawać na tacę, nie ma w tym niczego skomplikowanego Odpowiedz Link Zgłoś
o90 gdy tekst bylby o dykcji przy czytaniu Tory 07.10.08, 07:51 forum wybiorczej byloby ciche i spokojne Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszek1972 nie bardzo rozumiem tytuł 07.10.08, 08:00 Biblię czy tylko Nowy Testament? Zdaje się że tzw Stary Testament nie do końca jest uznawany przez prowadzących za Biblię. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Jest na to sposób. 07.10.08, 08:12 "Od niedzieli 253 hierarchów Kościoła katolickiego zastanawia się w Rzymie, jak przybliżyć Biblię katolikom." Do organizacji przyjmować tylko pełnoletnich, umiejących czytać i rozumiejących to, co czytają. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Jest na to sposób. 07.10.08, 08:34 Nawet wtedy bedzie z tym problem ,bo wiele sprzecznosci wystepujących w boskim słowie rozumienie utrudniają. Poza tym nie wiadomo co traktowac jako metaforę ,a co dosłownie. Odkąd ludzie zaczęli samdzielnie czytac ,a niektórzy nawet ze zrozumieniem ,to okazuje sie ,że coraz wiecej w Biblii jest przenośni. A może ktoś wie kiedy powstał ST taki ,jakim znamy go dzis. Niedawno dowiedziałam sie ,że jeszcze 2000 lat temu był to zbiór luźnych opowieści. Odpowiedz Link Zgłoś
norbertrabarbar Re: Jest na to sposób. 07.10.08, 09:20 Jako prawdziwy katolik i zwolennik biblijnego podejścia do religii zgłaszam chęć przywrócenia świętego dnia w sobotę, a nie w niedzielę i przywrócenia kamieniowania tych, którzy ten przepis łamią. Odpowiedz Link Zgłoś
henyk Re: Jest na to sposób. 07.10.08, 22:44 norbertrabarbar napisał: > Jako prawdziwy katolik i zwolennik biblijnego podejścia do religii zgłaszam chę > ć > przywrócenia świętego dnia w sobotę, a nie w niedzielę i przywrócenia > kamieniowania tych, którzy ten przepis łamią. Prawdziwy katolik jest niepiśmienny. Tak, zresztą, jak prawdziwy Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
rogal30 Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie. ... 07.10.08, 08:31 No toż to zwykły kabaret... A co sie stało ze Kosciół Katolicki zwrócił sie w strone Biblii??? Ale niech czytają Katolicy,,,niech sie dowiedza że Biblia nakazuje ksiedzu by miał zone i rodzine i dawał swoim owieczkom dobry przykład... Odpowiedz Link Zgłoś
serwal Biblia, księża, rodzina. 07.10.08, 09:14 A czy uwzględniłeś kto będzie dawał pieniądze na rodzinę księdza? Czy będziesz dawał więcej "na tacę"? Pomysł, aby ksiądz miał rodzinę, to nie tylko kwestia interpretacji Biblii. W związku z "nowymi" pomysłami, będą wydatki, a na te wydatki trzeba zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
sai_mon Re: Biblia, księża, rodzina. 07.10.08, 09:28 Pani ksiendzowa może zarabiać pupcią, tak samo jak laska Dżizusa, Maryjka Magdaleniak. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie 07.10.08, 09:20 A gdzież to taki NAKAz się pojawił... Bo chyba UMIESZ czytać i wiesz, że nakaz był, ale posiadania jednej żony (a nie kilku), jak ktoś już musiał i miał żonę... Paweł dawał tu wybór akurat. Inna sprawa, że KrK nie pozwala de facto (bo jakies tam świeckie kapłaństwo mają, na odczepnego) mieć żon... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie 07.10.08, 09:44 rogal30 napisała: > A co sie stało ze Kosciół Katolicki zwrócił sie w > strone Biblii? Sobór Watykański II, małe 47 lat temu, mówi Ci to coś? Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie 07.10.08, 11:13 To, że KrK dał coś na papier to jedno, a że *próbuje* to wprowadzić w życie to drugie... Też jednak jestem ciekaw dlaczego tak późno - co też im po głowach chodzi...? Odpowiedz Link Zgłoś
rogal30 Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie. ... 07.10.08, 08:34 Hmmm no szkoda ze w synodzie nie wziął udziału JE Juliusz Paetz ..może by wygłosił przewówienia na teman propagowania mowy ciała wśród kleryków..koniecznie z demostracja , z pokazami,, Odpowiedz Link Zgłoś
tupkal Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie. ... 07.10.08, 08:37 "253 hierarchów Kościoła katolickiego zastanawia się w Rzymie, jak przybliżyć Biblię katolikom. 59-letni metropolita poznański abp Stanisław Gądecki chce zaproponować zmiany w przebiegu mszy świętej" Staszek Gądecki - świetny pomysł. Koleś jak widać orbituje bez cukru! tupkal Odpowiedz Link Zgłoś
nec1 Nie mój cyrk, nie moje małpy 07.10.08, 08:39 Nie wiem o czym ten czarny mówi? Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Cyrk i małpy? 07.10.08, 08:55 Chyba mówisz o swoim środowisku. Nie musisz chamstwem "odważnie i anonimowo" manifestować swoich poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
serwal Nie mój cyrk - To wracaj do swojego cyrku. 07.10.08, 09:17 Chyba nigdy nie byłeś w Kościele Katolickim. Wracaj do swojego kościoła - o ile jesteś w stanie wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
norbertrabarbar Re: Nie mój cyrk - To wracaj do swojego cyrku. 07.10.08, 09:21 W kościele katolickim śmierdzi naftaliną. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Sam wracaj 07.10.08, 16:24 serwal napisał: > Chyba nigdy nie byłeś w Kościele Katolickim. Bardzo nietrafione. Ostatnio byłem jakieś 48h temu (niedziela) > Wracaj do swojego kościoła - o ile jesteś w stanie wierzyć. Nie mam dokąd, bo nigdy nie opuściłem Kościoła (jako instytucji). A co do wiary - to ty też tylko WIERZYSZ, że Boga nie ma. Wierzysz, bo nie masz na to żadnych dowodów. W czym twoja wiara miałby być lepsza? Odpowiedz Link Zgłoś
skaflok Re: Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie 07.10.08, 08:48 śliny szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
norbertrabarbar A nie lepiej znieść religię w ogóle? 07.10.08, 08:53 Jeżeli zmienią porządek mszy to muszą się liczyć z rozruchami społecznymi ludzi powyżej 80 roku życia - czyli jedynymi aktywnymi katolikami w tym kraju. Jaki pan taki kram i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
uburama Ale co tak powolutku - 07.10.08, 08:56 zmieniać śmiało i od razu. Przebieg mszy A.D. 2014: Wprowadzenie: projektor wyświetla najnowsze teledyski girlssexbandów. Kwadrans korzystania z telefonów komórkowych. Podziękowania za udane aborcje. Prośby o udane kradzieże, wypadki i nieszczęścia. Złorzeczenia. Kwadrans smakowitych i pikantnych plotek o bliźnich. Uczta: wino + zimne zakąski. Orgia. Straż miejska rozwozi wiernych. Odpowiedz Link Zgłoś
killkamill Mam nadzieję, że masz rację:D 07.10.08, 10:50 Może wreszcie zacząłbym wówczas chodzić do kościoła:P Odpowiedz Link Zgłoś
maciej508 Re: Ale co tak powolutku - 07.10.08, 12:03 Świetne,daj adres tego kościoła,PLIS???? Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak presentation1 nie bredź 07.10.08, 08:58 presentation1 napisał: > Ciekawe.Na ateistycznym portalu rzuca sie temat o kosciele. > Chyba po to zeby forumowicze mieli szanse popluc na wierzacych. > A wiec?Pora pluc........ Pieniaczy na forum jest dużo - jesteś jednym z nich. A Wyborcza - gdybyś ją kiedyś przeczytał - dostarcza DUŻO artykułów nt. Kościoła i jego członków. Często wręcz opracowań. Twoja chorobliwa nienawiść ci to przesłania. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Muzułmanie przyjeżdżają do Europy ze względów gosp 07.10.08, 09:06 Muzułmanie przyjeżdżają do Europy ze względów gospodarczych a swoje idee zabierają do nas ze sobą i przekształcają Europę na swoją modłę, skoro my jesteśmy ideologicznie dla nich równie nieatrakcyjni jak ich gospodarki dla nas. To są naczynia połączone i skoro maleje liczba praktykujących chrześcijan w Europie zachodniej a rośnie liczba praktykujących muzułmanów to będą zamykane kościoły i będą powstawać meczety. Zakazami tego się nie powstrzyma. Być może nawet religia w Europie będzie się w przyszłości rozwijać na bazie islamu. Odpowiedz Link Zgłoś
bed-e45 Będą zmiany w mszy świętej? Biskupi radzą 07.10.08, 09:17 w obliczu kryzysu finansowego - kasa bliżej biskupa.Trzeba przede wszystkim wyjaśnić "owieczkom" dlaczego są strzyżone.A kościoły są po to aby dach był dziurawy i rynny przeciekały. Odpowiedz Link Zgłoś
36krzysiek Będą zmiany w mszy świętej? Biskupi radzą 07.10.08, 09:20 To jest wręcz niewiarygodne, jak na bajce z tysiąca i jednej nocy udało się zbudować taką potegę ekonomiczną i polityczną. W ramach zmian w kulcie proponuję wnieść na obrazy Czerwonego Kapturka. Odpowiedz Link Zgłoś
grubymisiek1 Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie. .. 07.10.08, 09:27 Proponuję, żeby wreszcie Kościół zajął się naprawdę poważnymi tematami i rozstrzygnął wreszcie ile diabłów zmieści sie na końcu szpilki... Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma ciekaw jestem czy ten pan w kapeluszu 07.10.08, 09:43 (na zdjęciu) to....biskup Jerozolimy ? Odpowiedz Link Zgłoś
delargo Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie. .. 07.10.08, 09:44 czy jest to tak naprawede sensacyjna wiadomosc, ktora wymaga wzmianki.... a kogo to obchodzi co, gdzie, i jak jest czytane... skoro wiekszosc kleru bardziej interesuje, jakby zebrac tace; raz przed msza - za mozliwosc uczestnictwa w mszy, raz po mszy jako oznaka dziekczynienia za bycie uczestnikiem mszy i moze jeszcze w trakcie, najlepiej po kazaniu, jako akt wdziecznosci za skierowane wysokiej klasy intelektualnej dyrdymalki Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Pierwsze czytanie, Ewangelia, drugie czytanie 07.10.08, 10:15 I proponuje ustawowo zakazac głoszenia kazań dłuższych niż 10 minut, 5 minut na mszach dla dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś