Dodaj do ulubionych

Murzyni to rasiści!

05.11.08, 14:02
Jest dzień po wyborach. Czytam doniesienia z USA i oczom nie wierzę. 95% tzw. Afroamerykanów głosowało na Baracka Obamę! 95%. W Stanach Zjednoczonych osób o białym kolorze skóry jest ok. 80%. Obama wygrał więc ich głosami. We wczorajszych komentarzach i analizach, dotyczących możliwych rozstrzygnięć, bardzo silnie brzmiał głos niepokoju, mówiący że Obama może przegrać, bo Biali się zmobilizują i po rasistowsku zagłosują przeciw Obamie. Teraz, na wspomnienie tych dywagacji, ogarnia nie pusty śmiech. Kiedy w końcu ludzie zrozumieją, że Czarny nie jest wcale lepszy od Białego w kwestii rasizmu. Obecne wybory pokazały, że jest wręcz odwrotnie.
Obserwuj wątek
    • nick3 Legalistyczne zaślepienie prawicy;) 05.11.08, 14:12

Równą miarę to można stosować, ale do ludzi będących w równej
      sytuacji.

Czarni i Biali nie są w Stanach w równej sytuacji.

Podobnie jak geje i hetero, kobiety i mężczyźni, etc.

To, co w przypadku Białych byłoby rasizmem, w przypadku Czarnych
      jest obrona przed rasizmem.

Wiem, że się na to wściekacie, ale to jest zupełnie uczciwe
      rozumowanie.

To własnie prawicowe "żądanie bezstronności" w podejściu do
      Słabszych i Silniejszych jest krętactwem!

• sugarmice Re: Legalistyczne zaślepienie prawicy;) 05.11.08, 14:35
        Równie, przepraszam za wyrażenie, idiotycznej argumentacji nie czytałem. Jaka obrona przed rasizmem. Przypominam, że w USA oprócz Murzynów, mieszkają tam Latynosi, Chińczycy, Japończycy(ci to mają się czego obawiać)i wiele innych nacji, ale żadna, podkreślam żadna z nich nie kierowała się takimi uprzedzeniami. Obroną przed rasizmem mogę nazwać np. ruch Czarnych Panter(obrona typu "oko za oko"), czy oczyszczenie O.J.Simpsona z zarzutów zamordowania dwojga osób, pomimo dowodów DNA. To po pierwsze. A po drugie, według tego rozumowania, w USA wszystkich prześladują i uciskają biali, młodzi(bo starzy też są dyskryminowani), zdrowi, pracujący, chrześcijańscy, heteroseksualni mężczyźni. Chociaż jeśli się dobrze zastanowić to podczas tej kampani Demokraci ewidentnie dyskryminowali ludzi starszych, zarzucając McCainowi, że ma tyle lat ile ma. To właśnie lewicowe "żądanie równouprawnienia",równouprawnienia w pełni respektowanego pod groźbą wieloletniego więzienia, w podejściu do Słabszych i Silniejszych jest krętactwem!
        • charlie11 Re: Legalistyczne zaślepienie prawicy;) 05.11.08, 14:53
          Amen, borther, amen. Tyle ile jest w tym kraju pomocy dla tzw. Afro-
          Ameryknow w imie wyrownywania szans to nie ma nigdzie. Ale wciaz
          jest za malo i nigdy nie bedzie wystarczajco. Ciekawe, ze nikt nie
          zarzucil murzynom, ze nie glosowanie na bialego kandydata jest
          rasizmem. W mediach rasizm dziala w jedna strone co widac po
          tekstach rzucanych przez tzw. przywodcow typu Jessie Jackson i Al
          Sharpton.
      • landaverde Re: Legalistyczne zaślepienie prawicy;) 05.11.08, 16:42
        > To, co w przypadku Białych byłoby rasizmem, w przypadku Czarnych
        > jest obrona przed rasizmem.

Bill Cosby by się z tobą nie zgodził.
        • sugarmice Re: Legalistyczne zaślepienie prawicy;) 05.11.08, 21:19
          Bill Cosby? Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi?
          • landaverde Re: Legalistyczne zaślepienie prawicy;) 10.11.08, 20:31
            Bill Cosby całe życie zażarcie zwalcza wśród amerykańskich murzynów
            mentalność, którą zaprezentowałeś powyżej. Wyśmiałby cię, o ile nie
            zwymyślał, za wtrynianie ludziom takich schematów myślowych.
      • magnusg Re: Legalistyczne zaślepienie prawicy;) 07.11.08, 17:42
        "Równą miarę to można stosować, ale do ludzi będących w równej
        > sytuacji.
        >
        > Czarni i Biali nie są w Stanach w równej sytuacji.
        >
        > Podobnie jak geje i hetero, kobiety i mężczyźni, etc.
        >
        >
        > To, co w przypadku Białych byłoby rasizmem, w przypadku Czarnych
        > jest obrona przed rasizmem.
        >
        > Wiem, że się na to wściekacie, ale to jest zupełnie uczciwe
        > rozumowanie.
        >
        > To własnie prawicowe "żądanie bezstronności" w podejściu do
        > Słabszych i Silniejszych jest krętactwem!
        "

Hahahaha-lewactwo i logika-poprostu boskie.
        Ale poczekaj niech zrozumiem twoj fajny tok myslenia.
        Rozumiem, ze calkowicie popierasz n.p. bialych w Afryce Poludniowej,
        ktorzy glosuja tylko i wylacznie na bialych i ktorzy zwalczaja ANC?
        Rozumiem tez, ze w stanach i miastach USA, gdzie biali stanowia
        mniejszosc(n.p. Washington D.C) poparlbys plany bialych, zeby w
        ramach wspierania sie i ochrony przed dyskryminacja przez czarna
        wiekszosc miejsca pracy w firmach kierownaych przez bialych
        przydzielac tylko Amerykanom pochodzenia europejskiego?
      • malkontent6 Re: Legalistyczne zaślepienie prawicy;) 07.11.08, 18:00
        nick3 napisał:

> Czarni i Biali nie są w Stanach w równej sytuacji.

Masz rację. Ja jako biały nie mogę nawet marzyć o korzyściach
        wynikających z tzw. akcji afirmacyjnej.
      • darthmaciek i wszystko jasne !! 07.11.08, 18:06
        "To, co w przypadku Białych byłoby rasizmem, w przypadku Czarnych
        jest obrona przed rasizmem."

Przypomina mi to wypisz wymaluj rozumowanie nazistow - jesli
        Aryjczyk zabije "untermenscha", to jest to obrona wlasna;
        jesli "untermensch" zabije Aryjczyka, to jest to zbrodnia. Ty drogi
        nicku zamieniles tylko kolory - ale rozumujesz jak stary dobry
        parteigenosse z NSDAP...
        • strzelec51 Re: i wszystko jasne !! 07.11.08, 18:14
          Nie masz racji.
          Rasizm amerykanskich Murzynow jest wtorny wobec rasizmu Bialych.
          Zwlaszcza w kontekscie niewolniczych poczatkow obecnosci Murzynow w
          Ameryce.

Niewolnictwo zostalo zniesione w latach 60-tych XIX wieku ale
          segregacji rasowej nie zniesiono w USA az do lat 60-tych XX wieku.

Nie znaczy to, ze nalezy tolerowac rasizm Czarnych; wiedziec skad
          sie to bierze jednak warto.
          • darthmaciek nie zgadzam sie 07.11.08, 18:22
            upiorny antysemityzm hitlerowcow byl przede wszystkim wynikiem
            osobistych uprzedzen Hitlera, a takze nadmiernie surowego
            potraktowania pobitych Niemiec przez Entente oraz nedzy i cierpien
            jakich Niemcy doznali w czasie okupacji francuskiej (do 1925 roku na
            rubiezach zachodnich) i w czasie Wielkiego Kryzysu. Poniewaz
            potrzebny byl jakis koziol ofiarny, Hitler latwo znalazl posluch u
            wielu rozjuszonych doznanymi krzywdami Niemcow. Tak wiec wiadomo, co
            lezalo u podstaw antysemityzmu w III Rzeszy. Czy to w jakis sposob
            usprawiedliwia hitlerowcow? Bynajmniej. Tak samo jak dawne
            cierpienia nie tlumacza antybialego rasizumu amerykanskich Murzynow -
            ktory istnieje i miewa sie dobrze. Nawet w "Newsweeku" mozna znalezc
            publikowane opinie Murzynow, ze czarna kobieta, ktora wychodzi za
            maz za bialego "zdradza swoja rase" - i nie wywoluje to zadnego
            sprzeciwu... Zadnemu bialemu oczywiscie nie wolno powiedziec czegos
            takiego o sytuacji odwrotnej, pod grozba spolecznego ostracyzmu, a
            nawet konsekwencji karnych...

Do tego wszystkiego nick3 i jemu podobni lewicowi intelektualisci
            najczesciej Murzynami nie sa... wiec nie maja innych podstaw do
            niecheci wobec bialych, poza swoimi irracjonalnymi uprzedzeniami...
            dokladnie jak skini nie maja zadnych powodow aby nie lubic Murzynow,
            poza swoimi irracjonalnymi uprzedzeniami...

Pozdrowienia
    • strzelec51 Re: Murzyni to rasiści! 05.11.08, 21:31
      sugarmice napisał:

> 95% tzw. Afroamerykanów głosowało na Baracka Obamę!

No i co z tego? Nie przyszlo 'sugarmice' na mysl, ze powodem tego
      moglo zwyczajnie byc to, ze Obama byl lepszym kandydatem niz McCain?
      Bo McCain, choc swoj to chlop, sympatyczny, jednak nie wyzwolil sie
      od Republikanow George'a Busha, ktorzy przez minione 8 lat doprawdy
      dokonali imponujacego wyczynu niemal kompletnego rozwalenia
      gospodarki USA.

Ja sie dziwie, ze mimo tego ponad 50% bialych facetow jednak
      glosowalo na McCaina. To jest rasizm: glosuj na "swego" bez wzgledu
      na kompetencje.
      • sugarmice Re: Murzyni to rasiści! 05.11.08, 23:57
        Doprawdy jestem rozczulony Twoją naiwnością. Po pierwsze, Republikanie nie są Busha, tylko na odwrót; po drugie, jak McCain miał się "uwolnić" od Republikanów, skoro sam nim jest. Kolejna rzecz. Gdybyś bazował na wiadomościach ze świata, a nie z rodzimych gazet, wiedziałbyś, że Bush dla McCaina był ciężarem, z którym się nie zgadzał w bardzo wielu kwestiach, a z którym chcąc nie chcąc, musiał się identyfikować. Twoje ostatnie zdanie natomiast jest potwierdzeniem tego, co napisałem wcześniej. 95% - to zdarza się albo w krajach totalitarnych, albo wśród ludzi strasznie uprzedzonych rasowo. Co do kompetencji. Tu bym na Twoim miejscu głosu nie zabierał. Ogólniki, gładkie słówka typu "change". To fajnie brzmi, ale budżetu nie naprawi. A jedynym rozwiązaniem pana Obamy jest "Święta Redystrybucja", lek na całe zło.
        • primum_non Re:niezbadane są losy Ameryki(Płn.) 06.11.08, 08:40
          Gdyby McCain wygrał,byłby najstarszym prezydentem w historii USA,szczególnie pod
          koniec kadencji.Co zaważyło na jego zwycięstwie ?Nie wiem.Wystarczy
          przypomnieć,że Aleksander Kwaśniewski przed wyborami tańczył i trzymał się
          bardzo młodo.Szczególnie,że był młody.Co niczego oczywiście nie przesądza.
        • strzelec51 'Wszystkowiedzactwo' moich rodakow 06.11.08, 15:50
          Rozczula mnie 'wszystkowiedzactwo' moich niektorych rodakow.
          Jasnowidze jacys. Na przyklad taki 'sugarmice'. Pisze o
          mnie: "Gdybyś bazował na wiadomościach ze świata, a nie z rodzimych
          gazet, wiedziałbyś,..."

Skad wiesz z jakich zrodel informacji korzystam? Nie wiesz! Nie masz
          zielonego pojecia. Nie wiesz, a gadasz.

Drogi sugarmice: ja mieszkam w USA od 25 lat i to co tu sie dzieje
          to ja odczuwam na wlasnej skorze. Informacje z "rodzimych gazet" nie
          sa mi do tego celu potrzebne.

Czym sie rozni typowy Polak od typowego Amerykanina?

Na zadane pytanie:
          Typowy Amerykanin nie ma odpowiedzi z wyjatkiem tych kwestii na
          ktorych sie zna;
          Typowy Polak zawsze ma odpowiedz na kazde pytanie z wyjatkiem tych
          kwestii na ktorych sie zna.

W kwestii zasadniczej... oczywiscie nie wiadomo jak sobie Obama i
          jego administracja poradza z obecnym kryzysem ekonomicznym. Ale
          majac do wyboru ludzi, ktorzy walnie przyczynili sie do zaistnienia
          obecnego kryzysu (wsrod doradcow McCaina sa ci sami co 'doradzali'
          Bushowi i wrecz podejmowali decyzje o "deregulacji") oraz ludzi,
          ktorzy doradzali Clintonowi w latach 90-tych, kiedy budzet ulegl nie
          tylko zbilansowaniu, ale udalo sie wypracowac znaczna nadwyzke a
          dlug panstwowy zaczal malec - to ja zdecydowanie stawiam na tych
          drugich!

• sugarmice Re: 'Wszystkowiedzactwo' moich rodakow 06.11.08, 23:57
            No proszę. Siedzi sobie strzelec51 i "odczuwa na własnej skórze". :-) Oczywiście zanim przeszedł do sedna, obraził mnie żałosnym, rasistowskim pseudokawałem o "typowym Polaku". Nie dziwi mnie jednak taka postawa. Część Białych wyborców, chcąc stawić czoła faktowi, którym jest uzyskanie tak wysokiego "percetage" u Czarnych wyborców przez pana Obamę, stara się być bardziej papieska od Papieża i w ten sposób broni swoich racji. Czarni rasiści? Zobaczcie jak my potrafimy dowalić. I rzucają inwektywy. Na razie. Głosowałeś na McCaina? Jesteś rasistą. Taka tolerancja Kalego. Ups! Przepraszam, ale Kalego to nie ja wymyśliłem :-) Co do Clintona, to kiedy obejmował swój urząd po raz pierwszy, obie Izby Kongresu były opanowane przez Demokratów. Wystarczyły cztery lata jego majstrowania przy podatkach i reformie zdrowia, a obie Izby, po raz pierwszy od ponad 50 lat, przeszły pod panowanie Republikanów. O słynnych "lodach na Kapitolu" z litości nie wspominam. Wszystko to nie zmienia jednego. Murzyni to rasiści.Tak jak my uczymy się tolerancji, tak obywatele Afroamerykańscy, Afroafrykańscy i w ogóle wszyscy Afro powinni lekcję tolerancji solidnie odrobić. Bo 95% to nie powód do dumy, ale powód do wstydu.
            • annaste1 Re: 'Wszystkowiedzactwo' moich rodakow 07.11.08, 04:00
              Re: 'Wszystkowiedzactwo' moich rodakow
              sugarmice 06.11.08, 23:57 Odpowiedz
              No proszę. Siedzi sobie strzelec51 i "odczuwa na własnej skórze". :-) Oczywiście
              zanim przeszedł do sedna, obraził mnie żałosnym, rasistowskim pseudokawałem o
              "typowym Polaku". Nie dziwi mnie jednak taka postawa. Część Białych wyborców,
              chcąc stawić czoła faktowi, którym jest uzyskanie tak wysokiego "percetage" u
              Czarnych wyborców przez pana Obamę, stara się być bardziej papieska od Papieża i
              w ten sposób broni swoich racji. Czarni rasiści? Zobaczcie jak my potrafimy
              dowalić. I rzucają inwektywy. Na razie. Głosowałeś na McCaina? Jesteś rasistą.
              Taka tolerancja Kalego. Ups! Przepraszam, ale Kalego to nie ja wymyśliłem :-) Co
              do Clintona, to kiedy obejmował swój urząd po raz pierwszy, obie Izby Kongresu
              były opanowane przez Demokratów. Wystarczyły cztery lata jego majstrowania przy
              podatkach i reformie zdrowia, a obie Izby, po raz pierwszy od ponad 50 lat,
              przeszły pod panowanie Republikanów. O słynnych "lodach na Kapitolu" z litości
              nie wspominam. Wszystko to nie zmienia jednego. Murzyni to rasiści.Tak jak my
              uczymy się tolerancji, tak obywatele Afroamerykańscy, Afroafrykańscy i w ogóle
              wszyscy Afro powinni lekcję tolerancji solidnie odrobić. Bo 95% to nie powód do
              dumy, ale powód do wstydu.
              ____________________________________________________________________

Tak ogromnie mi przykro ze spisz teraz prawdopodobnie.
              Nic, ale jednak szkoda.
              ""
              No proszę. Siedzi sobie strzelec51 i "odczuwa na własnej skórze". :-) Oczywiście
              zanim przeszedł do sedna, obraził mnie żałosnym, rasistowskim pseudokawałem o
              "typowym Polaku". Nie dziwi mnie jednak taka postawa.""

- Tak, to straszne jak ludzie obrazaja innych bez zadnego powodu,moglby istniec
              jakis powod dla ktorego ten strzelec.. sie obraza, czy to mozliwe?

''
              Część Białych wyborców, chcąc stawić czoła faktowi, którym jest uzyskanie tak
              wysokiego "percetage" u Czarnych wyborców przez pana Obamę, stara się być
              bardziej papieska od Papieża i w ten sposób broni swoich racji.''

No przepraszam ale to juz kwestia powyzsza niezrozumiala chyba bedzie przeze
              mnie. Kompletnie niezrozumiale bazgroly. Dlaczego ty sie tak bronisz? Boisz sie
              czegos konkretnego? Wydaje Ci sie to przerazajace ze jakis innego koloru
              czlowiek, ojejku i jeszcze na dodatek czarny jest teraz PREZYDENTEM ELEKTEM
              STANOW ZJEDNOCZONYCH ? !!!!!!!!
              I jeszcze do tego wszystkiego glosowali na niego biali. I nie jacy tacy biali.
              Mlodziez amerykanska podjela decyzje o wyborze terazniejszego Prezydenta Stanow
              Zjednoczonych niniejszym ukazujac calemu swiatu wszem i wobec ze stac jeszcze to
              Panstwo, a zwlaszcza mloda generacje na wybor demokratyczny i zgodny ze swoim
              WOLNYM WYBOREM bioracym pod uwage profesjonalizm i zdolnosci tej a nie innej
              osoby bez wzgledu na to do jakiej jest rasy i jaka religie wyznaje. Ze tak ku
              przypomnieniu chyba wlasnie dlatego ten kraj jest specjalny, wlasnie przez
              to,przez prawne uznanie swobod swoich OBYWATELI. Maja po prostu prawo odmowienia
              dyskryminacji kogokolwiek i to prawo zademonstrowali calemu swiatu. Gdyby to sie
              nie stalo. Mogloby byc naprawde nieprzyjemnie. Dla nas wszystkich. Osobiscie na
              twoim miejscu bym poczlapala do pierwszego kosciola i zmowila pare zdrowasiek za
              nowego prezydenta ale wiem ze to przekracza twoje mozliwosci! Nie przejmuj
              sie.Wszyscy sie rozwijamy i kiedys tez bedziesz mogl docenic fakt (!) ze miales
              mozliwosc bycia swiadkiem kiedy pierwszy (i nie ostatni) w historii czlowiek o
              czarnym kolorze skory zostal prezydentem STANOW ZJEDNOCZONYCH!

'' Czarni rasiści? Zobaczcie jak my potrafimy dowalić. I rzucają inwektywy. Na
              razie. Głosowałeś na McCaina? Jesteś rasistą. Taka tolerancja Kalego. Ups!
              Przepraszam, ale Kalego to nie ja wymyśliłem :-)''

No nie tylko nie wymysliles Kalego, nie bylbys w stanie.
              Wiekszosc ludzi ktorzy glosowali na McCana z pewnoscia powodowala sie
              bohaterstwem tego kandydata.

''Co do Clintona, to kiedy obejmował swój urząd po raz pierwszy, obie Izby
              Kongresu były opanowane przez Demokratów. Wystarczyły cztery lata jego
              majstrowania przy podatkach i reformie zdrowia, a obie Izby, po raz pierwszy od
              ponad 50 lat, przeszły pod panowanie Republikanów. O słynnych "lodach na
              Kapitolu" z litości nie wspominam. ''

Jakakolwiek alternatywa jest lepsza niz kontynuacja ostanich 8 lat.
              Nie interesuja mnie zycia prywatne innych ludzi tak dalego jak daleko nie
              wykorzystuja dzieci.

''Murzyni to rasiści.Tak jak my uczymy się tolerancji, tak obywatele
              Afroamerykańscy, Afroafrykańscy i w ogóle wszyscy Afro powinni lekcję tolerancji
              solidnie odrobić. Bo 95% to nie powód do dumy, ale powód do wstydu.''

Bardzo, bardzo chcialabym sie dowiedziec jak to jest mozliwe ze jakis "murzyn"
              mialby jakies podtawy zeby byc rasista???
              No rzeczywiscie nie maja zadnych powodow. Julek, no co ty? Kunta Kinte nie
              ogladales czy co? No a co z Polski niepamietasz? Jak to bylo? Wez przestan.
              Takie argumenty to do swojej cioci na imieninach. Ja tam dziekuje Bogu. I za
              Obame i za szczescie jakie ma Ameryka ze mlodzi podjeli decyzje to make a
              difference in this world.

• annaste1 Re: 'Wszystkowiedzactwo' moich rodakow 07.11.08, 04:06
              to wszystko powyzej oczywiscie do sogamice, i jeszcze mam takie pytanie do
              ciebie : A TOBIE TO NIE WSTYD?
              • strzelec51 Mentalnosc Kalego 07.11.08, 17:34
                Sugarmice obraza sie na interpretacje, ze biali to rasisci jezeli
                glosuja na bialego miast czarnego. Ale to konsekwencja jego wlasne
                rozumowania. Jezeli bowiem glosowanie czarnych na czarnego uwaza sie
                za przejaw rasizmu czarnych, to glosowanie bialych na bialego tez
                musi byc przejawem rasizmu.

I kto tu ulega mentalnosci Kalego?

Nawiasem mowiac ciekawym jak by nalezalo zareagowac gdyby kandydatem
                na prezydenta byla, dajmy na to, pani senator Barbara Mikulski (a to
                jest bardzo znana pani senator ze stanu Maryland). Czy gdyby 100%
                Polonii zaglosowalo na te kandydature nazwalby to "polskim
                szowinizmem"? Bo zgodnie z jego interpretacja tak wlasnie nalezaloby
                to rozumiec.
            • strzelec51 Gdzie jest rasizm? 07.11.08, 17:21
              Moze ten kawał i żałosny, moze pseudokawał, niedobry ale - gdzie tam
              rasizm?

> sugarmice napisał:
              > (...) zanim przeszedł do sedna, obraził mnie żałosnym,
              > rasistowskim pseudokawałem o "typowym Polaku".

Oto ten "kawal" jeszcze raz:

"Czym sie rozni typowy Polak od typowego Amerykanina?
              Na zadane pytanie:
              Typowy Amerykanin nie ma odpowiedzi z wyjatkiem tych kwestii na
              ktorych sie zna;
              Typowy Polak zawsze ma odpowiedz na kazde pytanie z wyjatkiem tych
              na ktorych sie zna.

Drogi 'sugarmice': CZYTAJ UWAZNIE!
              Bo tu rasizmu nikomum ja nie zarzucil. O czym innym mowa!

A, ze Polacy czuja sie w obowiazku na kazda kwestie miec swoje
              zdanie - DEFINITYWNE, kategoryczne - to ja to widze jako taka polska
              wade narodowa. Stykam sie z tym na kazdym kroku, a Wasc jest tu tego
              znakomitym przykladem.

• malkontent6 Re: Murzyni to rasiści! 07.11.08, 17:51
          sugarmice napisał:

> 95% - to zdarza się albo w krajach totalitarnych, albo w
          > śród ludzi strasznie uprzedzonych rasowo.

Zawsze mnie zastanawiało dlaczego w Hollywood Demokraci zawsze
          zdobywają ponad 90% głosów. To chyba skutek picia i ćpania. :))
    • grogreg Nie przejmuj się 07.11.08, 17:37
      Może pozwolą Ci - białemu - usiąść z przodu autobusu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka