asmall4 16.11.08, 00:56 Globalny system się ruskiemu marzy . Do tego trzeba mieć kasę a nie marzenia . Poza tym wystarczy że ruski pozbędzie się broni masowej zagłady u siebie . Wtedy tarcza zniknie w umysłach Zachodu :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krakus24a karzełek putina spotulniał? 16.11.08, 01:03 i tak dostaniemy rakiety od USA aby bronić się przed bandycką rosją. Odpowiedz Link Zgłoś
zlomas1 Re: karzełek putina spotulniał? 16.11.08, 09:07 > i tak dostaniemy rakiety od USA aby bronić się przed bandycką rosją. Nie dostaniemy. Każą nam je kupić. Oczywiście koniecznie amerykańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Rosja jest słaba, ale zdeptać się nie da. 16.11.08, 13:26 Nie dlatego politycy prawicowi w takich krajach jak Polska czy Gruzja podskakują niedźwiedziowi i bawią się w demonstracje swojej siły, że chcą boja się o bezpieczeństwo swoich krajów. Przeciwnie, robią to, ponieważ uważają, że Rosja jest słaba. I pomimo całego mocarstwowego zadęcia Putina, mają w sumie rację. Ale "jastrzębia" polityka wobec Rosji polegająca na nieograniczonym dążeniu do jej zgniecenia jest w obecnej sytuacji najgłupszą rzeczą, którą można zrobić. Rosja jest słaba, ale nie tak słaba, żeby dała się zgnieść. Natomiast sytuacja osaczenia kraju zawsze wynosi do władzy najpaskudniejszy nacjonalizm. I wtedy naprawdę będziemy mieli z Rosją przepały. Nie ma czegoś takiego jak "eliminacja Rosji", drodzy Polacy. Zapomnijcie o takich "reaganowskich" mrzonkach mile łechcących wasz nacjonalizm. Rosja jest cywilizacją i nie zniknie od amerykańskich tarcz i podskakiwania Saakaszwilego. A prowadząc wobec niej nieodpowiedzialna politykę agresji i lekceważenia można sobie naputać biedy wynoszą w Rosji do władzy zupełnie już "patriotyczne" nastroje. I Polska znowu będzie miała "bohaterską" historię:) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rosja jest słaba, ale zdeptać się nie da. 16.11.08, 18:04 nick3 napisał: "Rosja jest cywilizacją" A ja się nie zgadzam z tym stwierdzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Rosja jest słaba, ale zdeptać się nie da. 16.11.08, 23:00 Może ci się to nie podobać, ale nawet Chiny są cywilizacją;) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rosja jest słaba, ale zdeptać się nie da. 17.11.08, 01:38 Ależ Chiny SĄ cywilizacją, jedną z najstarszych w świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Rosja jest słaba, ale zdeptać się nie da. 17.11.08, 14:15 Rosja, co by nie mówić, jest kontynuatorką Bizancjum:) (A własny alfabet i religia dowodzą, że można tu mówić o odrębności cywilizacyjnej od Zachodu.) Odpowiedz Link Zgłoś
wildcatapollo Miedwiediew: Jesteśmy gotowi rozmawiać z Obamą 16.11.08, 01:29 Kraje, ktore w dzisiejszych czasach maja najwiecej do powiedzenia, reprezentuja ludzie, ktorzy nic obecnie nie znacza tak naprawde (Bush i Medwiediew; tak na marginesie). Moim zdaniem administracja Obamy bedzie tak dlugo grala na zwloke, az wszyscy o tarczy zapomna. Nie dojsc ze jest to studnia bez dna, jesli chodzi o finanse, to w dodatku skuteczna niczym rozlozony parasol, ale bez plotna. Oba kraje maja inne zmartwienia, czytaj: wazniejsze pomysly do zrealizowania. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 z terrorystami się nie rozmawia 16.11.08, 01:37 więc miedwiediwiew nikt z tobą nie będzie gadał. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz62 Miedwiediew: Jesteśmy gotowi rozmawiać z Obamą 16.11.08, 01:45 no jak się oni zgadzają ,to mamy IV ROZBIóR Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Miedwiediew: Jesteśmy gotowi rozmawiać z Obam 16.11.08, 07:56 od poczatku wiadomym było że z przygłupami-wolakami nikt poważny rozmawiac nie będzioe. a uny dalej szabelkami wywijaJą. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Tu chodzi o porozumiewanie się 16.11.08, 02:02 ponad naszymi głowami. Sprawa amerykańsko-polska ma być wg Kremla rozpatrywana na szczeblu amerykańsko-rosyjskim. Czyżby powrót Jałty? Rosji nie stać na Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Miedwiediew: Jesteśmy gotowi rozmawiać z Obamą 16.11.08, 08:14 country first,my dear Dymytreeey Russia...Russia...,where is this ??? and what is this ?? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Miedwiediew: Jesteśmy gotowi rozmawiać z Obam 16.11.08, 12:36 maureen2 napisała: > country first,my dear Dymytreeey > Russia...Russia...,where is this ??? and what is this ??,< ty maly czlowieczku moze i nie wiesz gdzie jest Rosja ( w co napewno nie wierze,bo o ile potrafisz pisac to do szkoly chodziles),to reszta swieta napewno wie.A jak by, tak dla eksperymenta ,apytac Amerykanow zeby oni wskazali na mapie gdzie lezy Rosja,a gdzie Polska,to ty by napewno przestal byc takim butnym. Odpowiedz Link Zgłoś
sonyw27 Miedwiediew: Jesteśmy gotowi rozmawiać z Obamą 16.11.08, 08:15 W sprawie tej przekletej tarczy ja na miejscu Rosjan zglosilbym skarge do Strasbourga .Przeciez to zwykla beszczelnosc myslec o obronie przed ich rakietami. Odpowiedz Link Zgłoś
stix Rosję trzeba okrążyć i zniszczyć. 16.11.08, 08:18 Zniszczona Rosja nikomu już nie podskoczy. Nikogo już nie będzie straszyć i szantażować. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Rosję trzeba okrążyć i zniszczyć. 16.11.08, 08:36 z jednej strtony prezlechkacz, z drugiej jarek, srodkiem antek policmajster i już ruskie otoczone. wolacy, nikt was o zdanie pytał nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 tiaaaaa 16.11.08, 11:28 Zaszczekasz inaczej gdy zbudujemy tarcze. Bedziesz sobie mog wtedy zjesc swoje Iskanderki i Toczki, bo nic innego procz kory w Rasiji nie zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mirekb411 Miedwiediew: Jesteśmy gotowi rozmawiać z Obamą 16.11.08, 08:45 mysle ze nie powinno sie ustepowadz f.rosyjskiej przynajmniej do 2020 roku. Jesli Obama im ustapi ameryka straci swoj prestiz a prezydent Obama ,,będzie malućki ,, Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod niech kundelek fiutina poszczeka z Pekinem... 16.11.08, 09:12 TARCZA ! natychmiast ! Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: niech kundelek fiutina poszczeka z Pekinem... 16.11.08, 09:18 trzeba zorganizować parę demontracji i pikiet MY CHCEMY TARCZY ! POLSKA OD MORZA DO MORZA /oczywiście wszerz na dziś/,ale potem mogą nastąpić zmiany,he,he Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: niech kundelek fiutina poszczeka z Pekinem... 16.11.08, 09:21 a ja jestem za " chcemy fiutina za prezydenta" i "Rosja über alles" Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: niech kundelek fiutina poszczeka z Pekinem... 16.11.08, 09:41 a któż to jest ta Rosja ???? Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: niech kundelek fiutina poszczeka z Pekinem... 16.11.08, 09:44 ty ! www.medcartoons.ru/wall/gameover.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: niech kundelek fiutina poszczeka z Pekinem... 16.11.08, 09:44 wyobraż sobie,że nie ma religii,krajów,to i Rosji też a wszyscy żyją do dziś,tralala Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: niech kundelek fiutina poszczeka z Pekinem... 16.11.08, 09:47 a nawet do samej naturalnej śmierci... www.cartoonstock.com/newscartoons/cartoonists/kni/lowres/knin221l.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Co to jest Rosja? 16.11.08, 11:15 Rosja to jest taka proznia zarosnieta lasami, ktora trzeba skolonizowac. Mamy juz w tym doswiadczenie, kolonizowalismy kiedys Dzikie Pola:) Trzeba powiekrzyc Granice! Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 abhoad nie strasz ludziej:) 16.11.08, 11:11 Wystarczy ''Ein Volk, Ein Reich, Ein Fjutin!!!!:)'' Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 No prosze jak malcziki spotulnialy 16.11.08, 11:26 A jeszcze tydzien temu bylo tak glosno o Iskanderach:). Caly czas mam wrazenie ze to kolejny kacapski trik, i koniec koncow Jankesi beda musieli zawrzec umowe rozbrojeniowa w zamian za stworzenie np. globalnego systemu obrony, ktorego czescia byla by i Rosja. Jankesi doskonale zdaja sobie sprawe z jednej prostej rzeczy - oni nie maja kasu z powodu kryzysu, ale nie ma jej i rosja. tym bardziej, ze pudel jebjediev wstepnie daz juz do zrozumienia, ze nie che kolejnej zimnej wojny. wystarczylo 3 miesiace ''zimnej wojny'' a kacapstwo przypomianlo sobie stare dobre czasy Brezniewa. spirale zbrojen rozpedzic latwo, pytanie kto za to zaplaci. Jankesi sobie poradza, kacapstwo niet. Smie watpic, iz obama zmieni zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 do pentagona,abhaod i maureena. 16.11.08, 12:42 To w szpitalach psyhiatrycznych tez sa przepustki?Czy nie czas wam wroczyc pod opieke lakarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: do pentagona,abhaod i maureena. 16.11.08, 12:47 wrócić pisze się jak widać, psychiatrycznych też, u was są prezydentami i nikt ich nie wsadza, w końcu to norma na kremlu... www.youtube.com/watch?v=Mgu9GxRg1V8 Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: do pentagona,abhaod i maureena. 16.11.08, 12:53 abhaod,dzieki za lekcje ortografii polskiej,ale przez to ,ze ty pierwszy sie odezwal,to ja przegral zaklad(zakladalem sie sam z soba),uwazalem ze pirwszy odszczeka maureen,a ty bedziesz dopiero drugi.A nawet mnie mile zaskoczyl,az tak ostro ne zaatakowal,moja prowokacja chiba nie udalas,ale zaczekam na reszte. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: do pentagona,abhaod i maureena. 16.11.08, 20:34 nie przejmuj się kacapku, przecież zawsze wygrywacie Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Igorku 16.11.08, 12:52 Jezeli juz kogos zamknac w psyhuszce, to jedynie Putina. Swiat bylby piekny i pelen pokoju bez imperilaistow! Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Igorku 16.11.08, 13:04 A coz to za pytanie towarzyszu Igor:). Zaklad ty i tak przegral, prawda:). I i nie wskazal za durzo. W psyhyszcie Putin, i reszta bantydot sowieckich:) Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: do pentagona,abhaod i maureena. 16.11.08, 12:53 nie wiem czy są przepustki,jest Lot nad kukułczym gniazdem,tez... pozdrawiam- Mc Murphy,he,he Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: do pentagona,abhaod i maureena. 16.11.08, 12:55 siostro Rachel,he,he Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: do pentagona,abhaod i maureena. 16.11.08, 13:00 mareen2,a ciebie zauwazylem pierwszy raz.Ale odpowiedz ,tez -tak sobie.Chlopaki,to wszystkich,naprawde nie wiem co myslec!!!Spodziwalem sie naprawde innej reakcji,cos w rodzaju zigzaura- ty rusko swinja,na drzewo...To moze i potrafimy pogadac jednak ,wzglednie kulturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Re: do pentagona,abhaod i maureena. 16.11.08, 13:07 Najlepiej przy wodce Igor, wtedy rozmowy najleprze. No chyba ze chesz rozmawiac jak partyzant z czekista Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: do pentagona,abhaod i maureena. 16.11.08, 13:23 wódz Bromden nie pije Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: do pentagona,abhaod i maureena. 16.11.08, 18:09 Ja nigdy nie wysyłam ruskich świń na drzewo. Co najwyżej pod lufy niemieckich karabinów. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Igor, tak swiat widzi Rosje:). 16.11.08, 12:57 uk.youtube.com/watch?v=yWUfKRErJa0 Generalnie powiem ci tak, wiesz kiedy rosja pozna zachodnia kulture? Wras z uderzeniem pierwszego ladunku nuklearnego:) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Igor, tak swiat widzi Rosje:). 16.11.08, 13:06 pentagon8,nie opowiadaj mnie ,jak swiat widzi Rosje,pisalem cie juz,mieszkam w Anglii,posluguju sie jezykiem angielskim.Czytam prase zachodnia.Tak co to ty mozesz opowiadac komus innemu,ja tego nie kupie.A codotyczy kultury zachodniej w Rosji,nie wiem jak tam jest,od dluzszego czasu nie meszkam w ojczyznie,ale tu rosyjskiej KULTURY nie brakuje.Widac i w teatrach,muzeach,w filgarmoniach. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Igor, tak swiat widzi Rosje:). 16.11.08, 13:11 Igor, ja sie nie dziwie ze w Rosji nie ma kultury zachodniej, skoro Rosja nie pozwala dzialac British Council:). Jak swait widzi rosje, wiem sam, to co mysla zwykli brytyjczycy to bzdura, oni zatrzymali sie na upadku ZSRR i nic nie wiedza. Podobnie jak amerykanie. Zapytaj kazdego wykrztalconego czlowieka, ktory czyta F.T i timesa. od razu zmienisz zdanie. co przecietny Brytyjczyk moze wiedziec o Rosji. Pewnie tylko tyle, ze Putin zamordowal Litwinienke:) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Igor, tak swiat widzi Rosje:). 16.11.08, 13:20 pentagon8 napisała: > Igor, ja sie nie dziwie ze w Rosji nie ma kultury zachodniej,< ,penatagon trudno dyskutowac z czlowiekiem,kto caly czas kategorycznie stwierdza .Mam pytanie,wiesz co to jest British Council? Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Jasne 16.11.08, 13:34 British council jest organizacja zajmujaca sie edukacja i dostarczaniem szans edukacyjnych zwiazanych z kultura i jezykiem angielskim. Igor, kategorycznie stwierdzic mozna, ze BC zostalo zamkniete w rosji za oskarzenia rzadu brytyjskiego dotyczace smierci Litwinienki. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Jasne 16.11.08, 14:03 pentagon8,nie napisales najwazniejszego.B.C to organizacja pozarzadowa i wlasnie na tym tle byl z ta organizacja w Rosji.Po pierwsze w S.Petersburgu ta organizacja miala swoja siedzibe w budynku konsulata brutyjskiego,po drugie ,zgodnie z prawa rosyjskim,kazda pozarzadowa organizacja nie moze dzialac za piejadze rzadowe,a co za tym idzie,finanse tych organizacyj musza byc jawne.B.C nie chcial dostosowac sie do prawa rosyjskiego,rzad rosyjski cierpial to dosc dlugo i(a wtym ja moge z toba zgodzic sie),jak nastalo ochlodzenie stosunkow Rosyjsko-Brytyjskich,to jedenz krokow odqwetowych,bylo wlasnie zamkniecie B.C w Rosji.Oczewiscie ,opinii wielu dosc powaznych badaczy brytyjskich sluzb specjalnych ,ciebie nie interesuja.Mnie zreszta do knca oni tez nie przekonuja.Takich co widza spisek we wszystkim,to ja by wyslal do psychologa. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Igor, tak swiat widzi Rosje:). 16.11.08, 13:29 pentagon8,odpowiadam na twoj post na rate,bo zbyt ciekawie ty to wszystko rozumujesz,nawet nie wiem co mam o tym myslec.Napisales >Jak swait widzi rosje, wiem sam, to co mysla zwykli brytyjczycy to bzdura<,pies juz sral to co mysla Brytyjczyki(no bo zwykli Brytyjczyki ,to tez sa ludzi) ale co ty wypisujesz o F.T. i The Times.Kiedy ty ostatni raz kupil chociaz by jedna z tych gazet? Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Igor, tak swiat widzi Rosje:). 16.11.08, 13:37 Igor, niech cie nie interesuje kiedy kupilem ostatnie F.T lub timesa. Wydania internetowe sa tak samo rzeczowe jak drukowane wersje. Co masz myslec. Mysla tak Igor - zwykly Brytyjczyk wie niewiele poza tym ze Rosja istnieje. I malo go obchodzi czy jest demokratyczna czy nie. Edukowani ludzie mysla inaczej, zwracaja uwage tak na stan gospodarki jaki na dyktatorskie zamiary Putina. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Igor, tak swiat widzi Rosje:). 16.11.08, 13:52 pentagon8,trudno z toba dyskutowac,raczej niemozliwie.Ty swoje wiesz i nic tego nie zmieni.Ale co do meritum.Wydanie papierowe rozni sie od internetowego tym,ze wychodzi raz dziennie.Dla tego tam sa tylko najwazniejsze sprawy,a w internetowym co 5-10 minut podaja nowa,a najczescie odnowiona informacje.Powazne ludzi maja prace i tak jak ty nie moga siedziec caly dzien przed ekranom monitora i wyczekiwac,a nuz cos jeszcze zlego pojawi sie z Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Igor 16.11.08, 14:07 Twoj post jest usprawedliweniem twojego lenistwa. Jezeli kupujesz wydanie papierowe, ok. Najwazniejze artykuly dotyczace rosji znajdziesz w glownej czesci F.T ( International News) jak i w Markets & Companies. Tych artykulow trzeba szukac Igor, nie znajda sie same!. Inna sprawa, ze F.T i times pisza tak o sytuacji gospodarczej w rosji, jak i Putinai i Miedviedievie i sprawach politycznych. Nie widzisz tych spraw, bo sie nie interesujesz lub chcesz ich nie widziec. Czy ze mna da sie gadac...jasne, ale nie mow mi, ze w F.T i timesies nie ma krytycznych artykulow o rosji. Znajduje je i cytuje na tym forum. Sami ch nie pisze Igor. Twoja ignorancja tylko! Odpowiedz Link Zgłoś
1234-5aa Miedwiediew: Jesteśmy gotowi rozmawiać z Obamą 16.11.08, 12:51 Rosjanie poraz kolejny popełnili fatalny błąd. Po tym ostatnim szantażu rakietami Iskander Obama nie ma wyjścia i nie może zrezygnować z tarczy bo to oznaczałoby przestraszenie sie Rosji a USA nie mogą sobie na to pozwolić szczególnie teraz w czasie kryzysu. USA muszą cały czas dbać o prestiż w świecie, natomiast uleganie szantażom jest słabością i Amerykanie z całą pewnością na to ie pójdą. Natomiast Rosjanie rozgrywają sprawę tarczy bardzo dobrze. Udaje im się wciągnąć w dyskusje n/t temat niektóre kraje europejskie. Sarkozy jest tu dobrym przykładem wyjątkowej sklerozy i głupoty, ale to już taka cecha przywódców starej Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Rosja nie jest strona 16.11.08, 13:01 Zgadza sie, rosjanie rozgrywaja sprawe tarczy dobrze, zapominaja jednak o jednym bardzo osobliwym fackie: kto decyduje o tarczy?. Nawet gdyby ''sovietom''udalo sie przekonac gros panstw NATO, jankesi maja jeden pewny agrument - Iskandery i Toczki w Kaliningradzie. Poza tym ''sovieci'' nie przekonali calego NATO, nawet z nim nie rozmawiali. Generalnie rosja nie jest strona, wszak powszechnie wiadomo, iz ''tarcza nie jest przeciwko rosji''. O czym wiec rozmawiac z panstwem, ktorego ta kwestia nie dotyczy! Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Rosja nie jest strona 16.11.08, 13:17 pentagon8,maly szczegol."Iskanderow" tam napewno nie ma,a "Tochka" ma wartosc bojpwa ,jak na dzien dzisiejszy bardzo mala,o tym mozesz porozmowiac z polskimi wojskowymi,bo te rakiety jeszcze sa na uzbrojenie WP.O tym kto jest,a kto nie jest strona dyskutowac nie chce,bo to nie ma sensu.Tylko nie zpominaj ,ze swiat dzis to taki wiekszy "kolchoz".Wlasnie dla tego uwazam,ze jak Rosja chce polozyc rure ,co omija Polske,to nie moze mowiec ,ze gowno was to obchodzi,zreszta tak i nie mowi,a caly czas zaprasza do wspolpracy. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 odpowiem Igor 16.11.08, 13:27 Igorku, sama obecnosc ''toczek'' W kaliningradzie jest kontrowersyjna. A moga byc uzbrojone we wszystko, od konwencjonalnej, poprzez chemiczna a skonczywszy na nuklearnej glowicy/ladunku. to juz wywoluje zagrozenie, tym bardziej ze to bron krotkiego zasiegu - jak myslisz przeciwko komu Igor? Ja sie wypowiem co do tego, kto jest strona. Jest to dyskusja pomiedzy USA a sojusznikami NATO. Doskonale wiesz Igor, ze tarcza nie jest w stanie zagrozic mozliwosci uderzenia wyprzedzajacego z Rosji. W czym zatem problem? O gazrure ''sovieci''z kremla nie pytali Polski. Malo tego, rosjanie szukaja zloz ropy na dnie morza, potencjalnie mogac krasc zasoby panstw baltyckich. Rura to tylko powod... Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: odpowiem Igor 16.11.08, 13:43 a co konrowersyjnego jest w tym,ze "Tochki" sa rozlokowane W Kaliningradzie?Masz cos przeciw "Tochkam" rosyjskim,ale nic przeciw polskim.A o tym ze tarcza sama w sobie nie zagraza Rosji,ja wiem,powiem wiecej,o tym caly czas mowia i przedstawicieli wladz rosyjskich.Tylko widze problem w braku twojej checi poznac to co mowia Rosjanie,a i nie tylko.W Polsce ,celowe ,starjam sie przedstawic spor wokol tarczy,jako spor miedzy Polska,USA z jednej strony,a Rosja z drugiej.Oczewiscie to mam pomoc w zwalczniu przeciwnikow tarczy,bo sama defenicja,ze cos nie podoba sie Rosji,to znaczy napewno jest korzystne dla Polski,jest w Polsce obowjazkowa(ale to jest inny temat)Moim zdaniem ty rowniez padl ofiara tej manipulacji,bo ten problem ma o wiele szerszy zakres,niz tylko stosunki Polsko-Rosyjskie,czy Rosysko-Amewrykanskie.A co dotyczy gazrury,to twoja wiedza w tym zakresie jest tez na poziomie hasiel.Ten projekt byl od samego poczatku jawny i otwaarty i takowym jest po dzien dzisiejszy.Rosja igdy ne ukrywala dla czego chce ta rure poprawadzic podnu Baltyku,Rosja tak samo jak Polska szuka dywersyfkacji dostaw ,tak samo Rosja drog eksportowych.Tak jak Polska niechce byc uzalezniona od kaprysow Kremla,tak samo Rosja od kaprysow wladz krajow tranzytowych. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Igor 16.11.08, 14:02 Polsce ,celowe ,starjam sie przedstawic > spor wokol tarczy,jako spor miedzy Polska,USA z jednej strony,a Rosja z > drugiej. Jezeli sam media ktore to przedstawiaja w ten sposob, to tylko i wylacznie z powodow postawy Kremla. Powiedz mi, jak deyzje o wycelowaniu Iskanderwo w Polske mialyby byc zinterpretowane. Tarcza Antyrakietowa jest naturalnie szerszym tematem niz tylko stosunku USA -RUS - PL. Niestety zgodzic sie z toba nie moge ze prezentowane jest to jako spor polsko - rosyjski. W Polsce duzo mowi sie o rozmowach amerykansko - rosyjskich oraz poczynieniach rosji wzgledem tarczy na arenie miedzynarodowej. Nie tylko w kontekscie polskim. Inna sprawa, ze rzad sam zdaje sobie sprawe ze jest to kwestia miedzynarodowa. Nie dalej nak pol roku temu bylo glosno na temat rozmow polski z czlonkami NATO odnosnie tarczy. Nie tylko w kontekscie polsko rosyjskim, lub polsko -amerykanskim. Jedynae co mnie martwi Igot , to to, ze Rosjanie zwracajac sie do nas mowia ''jezeli zainstalujecie tarcze, wycelujemy w was rakiety''. To rzad rosji proboje sprawic, bysmy rozmawiali z nimi bezposrednio, bez USA i zgodzili sie lub nie na dane ustalenia. A jak sam zauwazyles problem jest szerszy. Ale to stala taktyka Rosji, rozmawiac z poszczegolnymi czlonkami, a potem mowic, ze ''europa sie nie zgadza''. Przeszkadzaja mi Toczki w kaliningradzie, dlatego, ze sa wymierfzone w Polske. Dwa, popatrz\ jakia jest roznica potencjalu pomierzy Polsak a Rosja. skoroa wszyscy wiedza, ze tarcza nie zagraza nikomu, po co te Toczki Igor i poco Iskandery. Widzisz, Rosja nasz szantarzuje, chcac nas przekonac, zw tarczy nie chcemy. Co do gazrury, Igor...rosja ma durzo gazrur na zachod, nie sposob by byla uzalezniona od panstw tranzytowych. nigdy sie jej nie zdarzylo by z panstwami jak Polska czy bialorus miala problemy. Natomiast i Polska i Ukraina i Bialorus mialy problemy z Rosja. Roja chce miec bezposrednie dostawy do Niemiec i jednoczesnie moc nam zakrecic gaz ...to oczywiste. I nie mow ze rosja nie zakreca gazu, po wygranej Juszczenki i Szakashiwlego Rosja gaz zakrecila. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Igor 16.11.08, 14:16 pentagon8,trudno dyskutowac ,bo ciagniemy na raz dwa watki.Ale co tam glupi my nie sa.mozemy pociagnac i wiecej.Czytam to co ty napisal,czy wypowiedzi co okazuja sie w Polsce i mam nie odparte wrazenie,ze bariera jezykowa jest do nie przebicia.Dla mnie ,Rosjanina" wypowiedz Miedwiedziewa,czy innych ofocjeli rosyjskich,nie wygladaja na grozbe,a to dla tego ,ze oni nie mowia ,ze my zinstalujemy "Iskandery" ,ponewaz musimy ich tam miec.A mowia to w inny sposob,a mianowicie.Ze ak powstanie tarcza,to zeby zneutralizowc to potencjalne zagrozenie,my bedziemy musieli podjac kroki odwetwe i nie ukrywaja,ze jedna z mozliwosci,to wlasnie dyslokacja tych rakiet,jak najblizej tej bazy.A nie razu nie slyszl,zeby bylo powiedziano,ze jak tarcza w Polsce powstanie,to my skierujemy rakiety a Belweder,czy na inny objekt w Polsce.Jako cel bedzie wlasnie ta tarcza,jako objekt wojskowy. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Igor 16.11.08, 14:28 Igor, mylisz sie. Jeszca zanim Miedviediev wspominal o Iskanderach, a bylo wiadomo ze Polska zgodzi sie na instalacje, Rosja, w postaci Lawrowaq i swoiuch generalow oswiadczyla, ze wyceluje w nas pociski nuklearne. Jakie i skad, nie podali, ale powiedzieli ze bedziemy na celowniku. Malo tego, podobna sytuacja miala miejsce przed wstapieniem Polski do nato. Wtedy Jelcyn i wasi generalowie mowili o ''nacelowaniu pociskow nuklearnych'' na Polske. Po co , pytam. Po to by nas przestraszyc i zmusic rzad do zmiany zdania. Z drugiej strony Igor wszyscy wiedza ( amerykanie, rosjanie, Polacy) ze Rosjanie nigdy by tych pociskow nie wystrzelili. Igor, gdyby ktos na kremlu to zrobil, juz byscie nie istnieli!. Ale szantarzujecie nas i tak, chcac straszyc zwyklych luszi. Igor, ty zdaje sie nie rozumiesz jednej rzeczy. Jakie zagrozenie bedziecie muslieli zneurralizowac? Przeciez tarcza nie jest przeciwko rosji, sam tak stwierdziles:)?To wasz rzad che wam rosjanom wmowic, ze Ameryka i Polska sa przeciwko Wam, to nie my was straszymy Igor. Caly czas mowicie ze musicie sie bronic, wiedzac ze nie ma przed czym. Odrzucacie negocjacje w sprawie miedzynarodowego systemu antyrakietowego, a potem narzekacie ze nikt z wami nie rozmawia. Mowicie o wycelowaniu nuklearnych rakiet w Polske, i macie pretensje ze jestesmy za tarcza!. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Igor 16.11.08, 14:46 pentagon8 ,napisdales >Rosja, w postaci Lawrowaq i swoiuch generalow oswiadczyla, ze wyceluje w nas pociski nuklearne.<,nigdy nie bylo mowy o rakietach z glowicami atomowymi.A tak mnie bardzo ciekawi,czy ty przeczytal wypowiedz Lawrowa,czy opinie poskiego komentatora,o tym co powiedzial Lawrow,bo to nie jest to samo.Lawrow,tak samo jak i ja ,tak samo jak i rosyjskie generale,mowil,ze jak tarcza powstanie,to Rosja bedzie zmuszona skierowac na nia rakiety,oczewiscie,ta tarcza ma powstac na terenie Plski i taki komentarz,ze rosja grozi skierowac na Polske rakiety,az tak od prawdy nie odbiega,ale to nie jest to samo.Pytasz,jakie zagrozenie ta tarcza niesie Rosji?Naprawda nie wiesz?Czy cie naprawda nigdy nie interesowalo co mowi Rosja,czy ty nigdy nie slychales,ze ta tarcza niesie w sobie duzy potencjal nowego wyscigu zbrojen,w ktory beda wciagniety wiele panstw? Odpowiedz Link Zgłoś
zarat.hustra Re: Igor 16.11.08, 14:51 igor_53 napisał: > wiesz?Czy cie naprawda nigdy nie interesowalo co mowi Rosja,czy ty nigdy nie > slychales,ze ta tarcza niesie w sobie duzy potencjal nowego wyscigu zbrojen,w > ktory beda wciagniety wiele panstw? Dlaczego w takim Razie, Rosji nie przeszkadza instalacja systemu antybaliostycznego we Wloszecha, aprzeszkadza w Polsce ? Putin: Instalujcie sobie ta tarcze gdzie chcecie, tylko nie w Polsce. We wloszech (pociski KEI - lepsze niz "polskie" GBI) juz nie grozi wyscigiem zbrojen? Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Igor 16.11.08, 15:58 A jakie inne rakiety moze skierowac na swoich przeciwnikow rosja? Rakiety z nieuzbrojonymi glowicami? Podobnie bylo w 1998 - Jelcyn i generalowie takze wspominali o ''cenowaniu''. Czy tarcza niesie za soba wyscig zbrojen? Przed 2 godzinami napisales Igor, ze rosja ity wieci ze tarcza nie zagraza nikomu:). Zadaniem tarczyu jest eliminowanie zagrozenia ataku nuklearnego, bez wzgledu na ilosc posiadanych glowic. Przy istnieniu MD jakikolwiek wyscig zbrojen stanie sie bezcelowy. W czym widzisz problem? chyba tylko w tym, ze ''sovieci'' z kremla chcieli by dozbroic obowod kaliningradzki. Kto wiec zaczyna wyscig zbrojen? Polska, ameryka, Francja? Jedynym ktory sie zbroi, mowiac ze tarcza nikomu ''mu nie zagraza '' jest rosja Igor. skoro macie pokojowe zaiary i checie przyjaznych stosunkow ze swiatem, po co te zbrojenia Igor. a moze po prostu klamiecike, jak Sovieci, majac imperialistyczne zamiary? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Igor 16.11.08, 14:31 zeby nie odpowiadac w dwoch miejscach,odpowiem tu.Czlowieku o jakim moim leniwstwie mowisz? Ja jestem czlowiekim pracujacym,nie mam tyle czasu,a nie obsesji antyrosyjskiej,zeby wyszukiwac w internete krytycznych opinij o Rosji.Uwierz tak jak ja,tak samo i Anglicy,te wyksztalcone,rowniez nie szukaja krytycznych uwag o gospodakie w Rosji,a indeks RTS ich interesuje nie wiecej niz indeks WIG.Jak mnie,tak i ich bardziej interesuje co sie dzieje z gospodarka brytyjska,albo Amerykanska,bo to w UK jest wazne.Mnie bardziej interesuje,ze w tej miejscowosci,co ja mieszkam zamyka sie kolejna firma(tym razem firma co buduje domki kampingowe,80% zalogi-to Polace),bardziej mnie obchodzi to,ze ja dostal list z banku"Barclays",ze w zwiazku z kryzysem bankowym,moi mozliwosci,tak samo jak i mozliwosci millionow brytyjczykow,kredytowe sa nizsze,niz byli jeszcze pol roku temu.Ja prawda nie mialem zamiaru skorzystac z kredytu,ale to swiadczy o naprawda powaznych problemach,co nadchodza.Bardzo mnie interesuje,czy artykuly,co w naglowku nie maja slowa Rosja,ty czytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Igor 16.11.08, 15:49 Igor , zauwarzylem, ze jestes tu przez caly dzien. Jak widac, ja sledze ''tylko zle informacje o rosji'' a ty siedzisz przez caly dzien piszac bzdury. Ad rem. Igor to tylko i wylacznie twoje lenistwo i ignorancja, bo takie artykuly pojawiaja sie w tych gazetach codziennie. widzisz, roznica pomiedzy mna a toba polega na tym, ze ja czytam cale wydanie, a ty tylko fragmenty informacji. Nic dziwnego, ze nie wiesz co sie dzieje... Mylisz sie co do tego czego szukaja wykrztalceni Anglicy. tysiace z tych ktorzy maja swoj biznes lub handluja akcjami codziennie , co godzine obserwuje tak NASDAQ jak i RTS. dlaczego - bo tak jeden jak i drugi wskaznik sa dzis miernikiem wielkosci kryzysu. Tylko idiota poprzestaje na zwyklej prasowce Igor. Wiesz dlaczego Barclays oferuje nizsze kredyty w tym roku/ bo nie przyjal pomocy od rzadu brytyjskiego. skad to wiem Igor? Z F.T wydania internetowego. Podobnie jak to, ze RTS spada, a rosja kiepsko przedzie i bedzie musiala zdenominowac rubla. Jestes ignorantem do kwadratu Igor! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Igor 16.11.08, 16:01 pentagon8 napisała: > Igor , zauwarzylem, ze jestes tu przez caly dzien. Jak widac, ja sledze ''tylko > zle informacje o rosji'' a ty siedzisz przez caly dzien piszac bzdury. > > Ad rem. > > Igor to tylko i wylacznie twoje lenistwo i ignorancja, bo takie artykuly > pojawiaja sie w tych gazetach codziennie. widzisz, roznica pomiedzy mna a toba > polega na tym, ze ja czytam cale wydanie, a ty tylko fragmenty informacji. Nic > dziwnego, ze nie wiesz co sie dzieje... > > Mylisz sie co do tego czego szukaja wykrztalceni Anglicy. tysiace z tych ktorzy > maja swoj biznes lub handluja akcjami codziennie , co godzine obserwuje tak > NASDAQ jak i RTS. dlaczego - bo tak jeden jak i drugi wskaznik sa dzis > miernikiem wielkosci kryzysu. Tylko idiota poprzestaje na zwyklej prasowce Igor > . > > Wiesz dlaczego Barclays oferuje nizsze kredyty w tym roku/ bo nie przyjal pomoc > y > od rzadu brytyjskiego. skad to wiem Igor? Z F.T wydania internetowego. Podobnie > jak to, ze RTS spada, a rosja kiepsko przedzie i bedzie musiala zdenominowac ru > bla. > > Jestes ignorantem do kwadratu Igor! Obawiam sie ze po prostu jest jak wiekszosc Rosjan - czyta i przyjmuje do wiadomosci tylko te informacje, ktore potwierdzaja ich wiare w wielkosc i nieomylnosc ich genialnego wodza... Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Igor 16.11.08, 16:10 pentagon8,na dlugo cie nie starczylo.Za chwile zacznie sie -Wania,bo idiota juz jestem,a i ignorantem do kwadratu rowniez.Napisalem cie wczesniej.Mam urlop,siedze w domu,bo pogoda nie zacheca do spacerow,ale od jutra koniec mojej labie,i na forumie mnie zauwazysz tylko pod wieczor i to nie dlugo.Pamjetasz, opisalem twoj portret psychologiczny na podstawie twojego zachowania na forum?Mialem racje,jestes wlasnie tym ,na kogo wygladal mnie od samego poczatku. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Igor 16.11.08, 16:19 A mi sie wydaje panie Igorze, ze pan sie myli i to do kwadratu. Dziwnym trafem tych ktorzy maja podobne do mojego zdanie jest wielu. Fiksacja psychiatryczna? Watpie! Mylisz sie, nie musze cie wyzywac, by udowodnic ze nie masz racji. A to ze przyjmujesz do siebie tylko argumenty z ktorymi sie zgadzasz, coz...wierzysz w Rosje i Putina. Na jedno wychodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
zarat.hustra bzdury igor 16.11.08, 14:35 igor_53 napisał: > a co konrowersyjnego jest w tym,ze "Tochki" sa rozlokowane W Kaliningradzie?Mas > z > cos przeciw "Tochkam" rosyjskim,ale nic przeciw polskim. Polska na dzien dzisiejszy nie posiada ani jednego pocisku balistycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
zarat.hustra Re: Rosja nie jest strona 16.11.08, 14:33 igor_53 napisał: > pentagon8,maly szczegol."Iskanderow" tam napewno nie ma,a "Tochka" ma wartosc > bojpwa , I jeszcze przez co najmniej 5 lat nie bedzie. Rosji nie stac w tej chwili na ich produkcje w odpowiedniej liczbie. jak na dzien dzisiejszy bardzo mala,o tym mozesz porozmowiac z polskimi > wojskowymi,bo te rakiety jeszcze sa na uzbrojenie WP. Toczek w polsce nie ma juz od dawna - wszystkie zostaly skasowane lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Rosja nie jest strona 16.11.08, 14:54 zarat.hustra ,musze przyznac cie racje,rzeczewiscie w Polsce te rakiety nie stoja na uzbrojenie,z tym ze z innych przyczyn co ty podal.A tu troche informacji >Do 2002 r. zlikwidowano wszystkie pułki rakiet taktycznych (i wycofano Łuny ) a pododdział Toczek stał się częścią 1. Mazurskiej Brygady Artylerii z Węgorzewa. W latach 1988-1999 dywizjon odbył cztery, zakończone wynikiem pozytywnym, strzelania bojowe. Mimo braku wsparcia producenta do końca istnienia pododdziału wszystkie cztery wyrzutnie 9P129, rakiety i pojazdy pomocnicze posiadały pełną sprawność bojową, a polscy artylerzyści opracowali, bez udziału producenta, kompletną dokumentację techniczną zestawu.W związku z brakiem części zamiennych i wyczerpaniem resursów sprzętu dywizjonu (przede wszystkim rakiet) oraz brakiem odpowiedniej bazy remontowej podjęto decyzję o likwidacji dywizjonu. Rozpoczęła się ona 1 kwietnia 2005 r. i trwała do 30 września tego roku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zarat.hustra Re: Rosja nie jest strona 16.11.08, 15:00 igor_53 napisał: > zarat.hustra ,musze przyznac cie racje,rzeczewiscie w Polsce te rakiety nie > stoja na uzbrojenie,z tym ze z innych przyczyn co ty podal.A tu troche > informacji >Do 2002 r. zlikwidowano wszystkie pułki rakiet taktycznych (i > wycofano Łuny ) a pododdział Toczek stał się częścią 1. Mazurskiej Brygady > Artylerii z Węgorzewa. W latach 1988-1999 dywizjon odbył cztery, zakończone > wynikiem pozytywnym, strzelania bojowe. Mimo braku wsparcia producenta do końca > istnienia pododdziału wszystkie cztery wyrzutnie 9P129, rakiety i pojazdy > pomocnicze posiadały pełną sprawność bojową, a polscy artylerzyści opracowali, > bez udziału producenta, kompletną dokumentację techniczną zestawu.W związku z > brakiem części zamiennych i wyczerpaniem resursów sprzętu dywizjonu (przede > wszystkim rakiet) oraz brakiem odpowiedniej bazy remontowej podjęto decyzję o > likwidacji dywizjonu. Rozpoczęła się ona 1 kwietnia 2005 r. i trwała do 30 > września tego roku. Pozdrawiam Nie wiem o jakie "podane przeze mnie przyczyny" Ci chodzi, bo ja nie podalem zadnych przyczyn. Napisale tylko ze Polska juz od dawna nie ma pociskow baliostycznych, bo wszystkie ktore byly zostaly skasowane. Nie wnikajac w przyczyny skasowania. Wiec twoj argument, ze rosyjskie pociski balistyczne w kaliningradzie sa zrownowazone polskimi, jest zwyczajnie czy, bo Polska nie posiada zadnych pociskow balistycznych. Jedyne co moze zrobic w razie czego, to wykonac uderzenie wyprzedzajace na rosyjskie wyrzutnie za pomoca lotnictwa, zanim te wystrzela pociski na Warszawe. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Rosja nie jest strona 16.11.08, 15:03 zarat.hustra,opowiem cie na post o rakietach we Wloszach.Rosja protestuje przeciw powstaniu globalnego systemu bezpeczenstwa,budowanego przez USA.Troche przewrotnie proponuje,zeby ten system stal miedzynarodowym,zbudowanym we wspolprace wszystkich Panstw. Odpowiedz Link Zgłoś
zarat.hustra Re: Rosja nie jest strona 16.11.08, 15:06 igor_53 napisał: > zarat.hustra,opowiem cie na post o rakietach we Wloszach.Rosja protestuje > przeciw powstaniu globalnego systemu bezpeczenstwa,budowanego przez USA.Troche > przewrotnie proponuje,zeby ten system stal miedzynarodowym,zbudowanym we > wspolprace wszystkich Panstw. A dlaczego nie chciala sie zgodzic na taki wspolny system w 2001 roku, gdy otrzymala z Waszyngtonu note o wypowiedzeniu ukladu ABM, ktora obok samego wypowiedzenia zawierala formalna propozycje wspolnej budowy systemu. Wowczas Kreml zupelnie to zignorowal. Raczysz zartowac, z ta przewrotnoscia w przypadku Wloch. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 I co wtedy? 16.11.08, 16:03 Jasne jasne igor, to co piszesz to powtarzanie propagandy kremla. Miedviediev i Putin mowia, ze ''tarcza stanowi zagrozenie'' dla interesow strategicznych rosji, a nagle pojawia sie propozycja radaru i systemu w Azerbejdzanie, ktora '' jest jak najbardziej wsparciem dla wspolpracy miedzynarodowej w dziedzinie systemow antyrakietowych''. Zwykle brednie i zwykle oszustwo. dosc dodac, ze rosja odrzucila amerykanskie poropozycje utoworzenia globalnego systemu obrony antyrakietowej. Ujme to inaczej, jezeli dojdzie kiedykolwiek do tworzenia takiego sydtemu,polskie elementy tarczy beda jednym z istotnych elementow obrony. I co wtedy, tez bedziecie protestowac? Odpowiedz Link Zgłoś
zarat.hustra Busg juz proponowal Rosji wspolny system globalny 16.11.08, 13:54 W oficjalnym dokumencie oswiadczenia woli o wypowiedzeniu traktatu ABM, zawarta byla propozycja wspolnej budowy jednego systemu antybalistycznego, ktora zostala wowczas przez kreml odrzucona. Odpowiedz Link Zgłoś
1234-5aa Miedwiediew: Jesteśmy gotowi rozmawiać z Obamą 16.11.08, 15:14 Igor, masz tylko trochę racji. Oczywiście że wszystkim zależy na bezpieczeństwie i tak naprawdę nikt nie chce wojny. Jednak polityka Rosji jak zapewne wiesz zakłada ekspansję i odnowienie wpływów tam gdzie się tylko da. Rozmieszczenie tarczy w Polsce i Czechach powoduje, że na stałe zostaną tu ulokowani Amerykanie, że w przyszłości obecne bazy mogą ulec rozbudowie a to wszystko spowoduje że plany Rosji odbudowy wpływów w tej części Europy przy ewentualnym rozpadzie UE na co Rosja bardzo liczy nigdy nie zostaną zrealizowane. I o to tylko chodzi, o nic więcej! My oczywiście dobrze życzymy Rosji - a w szczególności jej obywatelom, jednak chcemy żyć w zachodniej strefie która w sposób zasadniczy różni się jednak od rosyjskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Miedwiediew: Jesteśmy gotowi rozmawiać z Obam 16.11.08, 15:21 1234-5aa,co mozno odpowiedziec na taki post.Sami kategoryczne stwierdzenia,na podstawie tych bardzo kategoryczny wnioski,ze Rosja to agressor,dla tego jest be i USA nas uratuja.Nic dodac,nic ujac.Krok wlewo,krok wprwo traktuje sie jako icieczka,strzelamy bez uprzedzenia.Taka postawa,co ty pokazujesz, nie daje miejsca na dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
1234-5aa Re: Miedwiediew: Jesteśmy gotowi rozmawiać z Obam 16.11.08, 15:36 No ale czy tak nie jest? Ciągłe próby dzielenia UE, rura bałtycka(przecież ta rura z punktu widzenia ekonomicznego i środowiskowego to gigantyczny absurd - to dlaczego powstał taki pomysł?)różne embarga, szantaż energetyczny, ignorowanie niedawnej historii(Katyń, Ribbentrop-Mołotow) itd., itd. Inne państwa tego nie robią. Popatrz na tą znienawidzoną przez Was USA jakie ma stosunki ze swoimi sąsiadami - Meksykiem i Kanadą. Niestety, Rosja straciła zaufanie głównie w dawnych krajach ZSRR ale i zależnych od ZSRR i nic nie robi żeby to zaufanie nastąpiło tylko cały czas podgrzewa sytuację. Takie są niestety fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Miedwiediew: Jesteśmy gotowi rozmawiać z Obam 16.11.08, 15:56 A popatrz jhaki stosunki ma Rosja z Kazachstanem,Chinami,Niemcami,Francja,Wlochami.....moge dalej.Czyli z kazdym panstwem,co nie ma uprzedzenia do Rosji.1234-5aa,popatrz,ja mam 47 lat,mieszkam na Zachodzie.Zyje wsrod Anglikow,a i Polakow spotykam duzo,naprawde bardzo duzo.Nie mam uprzedzen do zadnego czlowieka,z racji jego pochodzenia,nie mam uprzedzenia do zadnego Panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Miedwiediew: Jesteśmy gotowi rozmawiać z Obam 16.11.08, 15:59 ciag dalszy,nie wiem jak to sie stalo,ale przerwalo.Tak jak pisalem,nie jestem uprzedzony.Ale nie wiem ile lat masz ty,ale widze,ze juz masz uprzedzenia i podejrzewam ,ze nie tylko do Rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
1234-5aa Re: Miedwiediew: Jesteśmy gotowi rozmawiać z Obam 16.11.08, 16:22 Igor, jakie uprzedzenia??? Mówimy o faktach. Ja bardzo szanuję Rosjan ale mam wiele zastrzeżeń do polityki rosyjskiej, do Putina. Przezcież tę politykę krytykują ostro również sami Rosjanie jak np. dawny premier Kasjanow. Polacy nie są żadnymi rusofobami, natomiast bezbłędnie odczytujemy posunięcia Rosji i to jest nasza nielubiana przez niektórych wada. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Miedwiediew: Jesteśmy gotowi rozmawiać z Obam 17.11.08, 00:06 cały jad do rosji polacy wysysają z mediów, które usilnie dążą do zasiania nienawiści. Przykłady możnaby mnożyc. Używanie słów "putin grozi" jest nagminne, nawet w przypadku gdy ten wcale nie grozi a jedynie stwierdza, że w jeśli nie będzie wystarczających kontraktów na odbiór gazu z bałtyckiej rury, to jej budowa zostanie wstrzymana. Gdzie tu groźba? Szczególnie dla polski która się jej sprzeciwia... Ale wszystkie media, łącznie z publiczną TV używają słów : "putin grozi". Bo tak ma byc, tak im kazano, to nie jest przypadek. Podobnie było z "groźbami" o wycelowaniu rakiet w polskie miasta. Media grzmiały że putin wyceluje rakiety w poskie miasta. Putin wówczas powiedział dokładnie o wycelowaniu rakiet w amerykańskie instalacje w polsce i czechach. Nic więcej. Ale co tam, polskie niezależne media przetłumaczyły przypadkiem zapewne, amerykańskie instalacje na polskie miasta. I oburzenie społeczeństwa gotowe. Idźmy dalej, pamiętacie komisję rosyjsko polką do spraw trudnych? Pod tym linkiem jest ciekawy artykół jak się pracuje nad poprawą naszych wzajemnych relacj:|www.rmf.fm/blogi/?bid=3250&pg=0 a to wszystko to tylko namiastka, kłamstw, manipulacji i pieczołowicie budowanych uprzedzeń, dzięki którym później wy tak "bezbłędnie odczytujecie posunięcia Rosji". Tak samo bezbłędnie jak ów profesor z podanego przezemnie zródła. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Dobre stosunki ze swiatem 16.11.08, 16:16 wystarczy ze uprzedzenia do Europy Srodkowej i Wschodniej ma twoj rzad Igor, na czele z dyktatorem, imperialista Putinem. dobre stosunki? A macie dobre stosunki z Gruzja, Ukraina, Bialorusia, Litwa, Estonia, Lotwa? Kazachstanem? Wielka Brytania? Mam dalej wymiecniac Igor? Wlochy jak pokazala to wypowiedz Berlusconiego i Frattiniego sa beneficjentami rosyjskiej ''pomocy energetycznej'' oraz interesow ktore Eni robi z Rosjanami. dlatego utrzymuja z wami dobre stosunki. Niemcy? dostarczace im gaz, zawarliscie ze zdrajca schroederem kontrakty na miliony rubli, z ktorych Merkel nie moze teraz zrezygnowac. Chiny? toleruja was tylko dlatego, ze dostarczacie tam gaz, rope oraz drewno. Jestescie faktycznie ich wasalami. F.T pisze o tym rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Rosja i strefa wplywow 16.11.08, 16:11 Igor, ty chialbys dyskutowac o tym jak chialbys widziec rosjie i twojego Putina. Nie dyskutujesz o jawnych przykladach krytyki, bo ich po prostu nie przyjujesz do wiadomosci. Fakt jest prosty, tarcza i obecnosc amerykanow w Polsce zmienia rownowage regionu i zamkna rosjanom furtke do odzyskania wplywow w bylych krajach bloku socjalistycznego. I dlatego tez protestujecie i szantarzujecie te rzady ktore obiara opcje prozachodnia - Gruzje i Ukraine. Dziwnym trafem odlaczenie dostaw gazu i konflikty dyplomatyczne nie zdarzaja sie wszedzie tam gdzie rzady sa prorosyjskie. Gdyuby Ukraina i Gruzja byly w NATO i EU, nigdy nie odwazylibyscie sie ani ka konflikt dyplomatyczny ani na jawna agresje. Instytucje takie jak NATO maia to gwarantowac i spelniaja swoja role. I moze dlatego wywieracie tak silne naciski, oraz rozdajecie paszpoerty...kolejne nieczyste ruchy majace zaspokoic wasza rzadze roszerzenia wplywow! Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Rosja i strefa wplywow 16.11.08, 16:18 pentagon8,ja wogole niechce dyskutowac o Putinie,Rosji,Polsce,ja chce tylko normalnego wspolzycia wszystkich na tej ziemie,ale takim jak ty obecnosc Rosjan(czuli i mnie rowniez),wyraznie przeszkadza.Dla tego bede unikac dyskusji z takimi ludzmi jak ty.Bo moge rowniez zachorowc na jakoms fobie.A staram sie zyc z ludzmi w zgodzie.Koniec urlopu,koniec pustych dyskusij z ludzmi ogarnietymi roznymi fobijami. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Re: Rosja i strefa wplywow 16.11.08, 16:21 Fobie zaczynaja sie Igorze tam, gdzie koncza sie twoje argumenty. nigdy nie powiedzialem, ze chce sie z toba klocic. Tylko tak sie stalo, ze bog dal ci inne poglady Igor. I kazal wierzyc w cos innego niz otwarty, normalny swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Rosja i strefa wplywow 16.11.08, 16:44 pentagon8,zaraz ,zaraz,kto zaczyna uzywac takich argumentow-tylko idiot,ignorant do kwadratu.?Ale nie pomysl .ze jestem kaprysna dziwczynka,co sie obraza.Ostatni raz odpowiadam na twoj post.I postaram sie spokojnie wytlumaczyc o co mnie chodzi,mowiac ,ze ty jestes ogarniety fobijami.Czytajac F.T,czy The Times,ty zauwazasz(i slusznie),ze sytuacja gospodarcza w Rosji pogarsza sie,ale pogarsza sie wszedzie i w Polsce rowniez.Piszac o tym ,ze ja dostalem list z "Batclays",ja tylko sie podzielil z toba informacja ,a w odpowiedz dostalem caly wyklad,czy ty uwazasz,ze ja nie wiem co sie dzieje z moim bankiem,ja o tym nie musze szukac wzmianek w internetie,ja mam bezposredni(jako powazny klient)wglad w sytuacju biezaca banka.Mam mozliwosc wejscie na zastrzezone,dla klientow,strone.Mam kod dostepu.MOGE NA BIEZACO SLEDZIC,NIE WYCHODZAC Z DOMU,wszystkie transakcje na moim kontie.A co ty wiesz o moich pogladach?Ja nie jestem ,a nie Putinowcem,a Nie Panrosjaninem.Ale mam dostep do wielu zrodel informacj,nie mam zaslepionego spojzenia na swiat.Ale i mam poczucie patryotyzma,a tylko emigranci maja patryotyzm rozdmuchany do nienormalnych rozmiarow. Napisales >innego niz otwarty, normalny swiat. <,i w tym pokazal cala swoja kulture,caly "szacunek",co dazysz swego adwersaza. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Re: Rosja i strefa wplywow 16.11.08, 17:00 Igor, gdybym chial cie obrazic dokonalbym tego w swoim pierwszym poscie. to czy bedziesz mi odpisywac czy nie, jest twoja sprawa. Ja sie bede z toba dzieli informacjami wolontarystycznie. Co do serwisu w banku Barclays, winszuje, mam dokladnie taki sam. Wglad w konto, wglad w sytuacje banku, tak roczna jak i miesieczna. Powiem ci tak Igor, nie jest to nic nadzwyczajnego. kondycje finansowa bank publikuje zobligonwany prawem, tak robi karzda szanujaca sie firma, bank zachodni. A internet service, to w bankach tanich jak NAT West, Barclays, Halifax, Lloyds TSB czy HSBC to standard. Ciesze sie, ze jem asz, podobnie jak i ja! ty jestes ogarniety fobijami.Czytajac F.T,czy The Times,ty > zauwazasz(i slusznie),ze sytuacja gospodarcza w Rosji pogarsza sie,ale pogarsz > a > sie wszedzie i w Polsce rowniez Zgodze sie po raz trzeci, jest jedno ale Igor...nasze kraje roznia sie potencjalami. to raz. Dwa, jak pisal F.T, opierajac sie na wypowiedzi Miedviedieva, Rosja miala byc remedium, spodobem na kryzys, a jest jemu poddana. Pozostawiam to bez komentarza. a nie Putinowcem,a Nie Panrosjaninem.Ale mam dostep do wielu zrodel > informacj,nie mam zaslepionego spojzenia na swiat.Ale i mam poczucie > patryotyzma,a tylko emigranci maja patryotyzm rozdmuchany do nienormalnych > rozmiarow. Igor, nie weryfikuje twoich zrodel, nie oceniam twojego partiotyzmu. Uwazam jednak ze twoj patriotyzm odrobine przyslania ci calkowita ocene sytuacji twojego kraju. Oceniasz ja z punktu widzenia tylko rosji...wbrew temu co mowisz. Powioem ci tak, swiat che rosji ktora jest silnie gospodarczo a nie militarnie. Z ktora mozna wpolpracowac a nie targowac sie lub rozpoczynac wyscig zbrojen. Dopoki tego nie zrozumiesz, nie ma o czym mowic. Odpowiedz Link Zgłoś
wrog_podsluchuje Ludzie jak on wyglada ? 16.11.08, 17:29 Ludzie proponuje zrobic zrzutke dla zastepcy ryzawego szczurka . Ludzie jak on wyglada w tej ciasnej marynarce czyzby fiutin dal mu ja ponosci , a moze nosza na zmiane No i ta jego glowa i waskie ramionka wyglada jak by mial wodoglowie uwazny czytelni dojrzy tez fatalne protezy w gebie zastpcy putina Nie wykorzysta pobyt w USA i poprosi Busha o nowe zeby a moze nawet implanty dostanie jak bedzie grzeczny ... Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Miedwiediew: Jesteśmy gotowi rozmawiać z Obamą 16.11.08, 17:34 Rozmowy z Rosją o tarczy w Polsce to tak jakby Izrael miał rozmawiać o swojej broni nuklearnej z Arabami ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Ciemny Igorku ... 16.11.08, 17:46 dla twojego info o Toczkach w PL : "4 retired in 2005, because of lack of rockets and service parts" en.wikipedia.org/wiki/SS-21_Scarab :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: Ciemny Igorku ... 16.11.08, 21:31 ciemny asmall4.Przeczytaj uwaznie moj post,dotyczacy rakiety "Toczka",ale uwaznie.OK? Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: Ciemny Igorku ... 16.11.08, 22:55 to nie ja pisałem "a co konrowersyjnego jest w tym,ze "Tochki" sa rozlokowane W Kaliningradzie?Masz cos przeciw "Tochkam" rosyjskim,ale nic przeciw polskim." :) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Miedwiediew chce rozmawiać z Prezydentem Obamą, a 16.11.08, 18:03 będzie rozmawiał co najwyżej z zastępcą Sekretarza Stanu. "Znaj proporcją, mocium panie!" Aleksander Fredro, "Zemsta" Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Re: Miedwiediew chce rozmawiać z Prezydentem Obam 16.11.08, 18:14 To z kim bedzie rozmawial fjutin? :) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Z kim? Z następcą Johna C. Woodsa! 16.11.08, 20:14 To był taki sierżant, który rozmawiał sobie z niemieckimi politykami: Ribbentropem, Seys-Inquartem, Keitlem, Jodlem, Frickiem, Kaltenbrunnerem, Frankiem, Sauckelem, Stricherem i paroma innymi. Rozmowa odbyła się w połowie października 1946 w mieście Norymberga. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Jak dotąd to USA boją się Międzynarowego Trybunału 16.11.08, 23:03 To USA jako jeden z niewielu krajów odmawiają uznania międzynarodowych instytucji prawa wojennego i nie chcą poddać się ich jurysdykcji. Nie Rosja. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Jak dotąd to USA boją się Międzynarowego Tryb 17.11.08, 01:39 Jak dotąd, to wszystkie akcje na rzecz ścigania zbrodniarzy-ludobójców były wszczynane i prowadzone przez USA. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 A w Maskie probki... 16.11.08, 18:16 ...a Kreml che instalowac Iskandery. Ludzie stoja w korkach, a obwodnica jak nie zbudowana tak nie zbudowana. I gdzie ten boom gospodarczy fjutin! Odpowiedz Link Zgłoś
igor_53 Re: A w Maskie probki... 16.11.08, 21:53 pentagon8,zawozil tesciow na Luton,przyjechalem,wszedlem na forum,zobaczylem twoj post od pentagon8 16.11.08, 17:00 i nie wiem co o tym myslec.Zaczynam podejrzewac,ze moi podejrzenia ,odnosnie twojej samotnosci nie sa bezpodstawne,tylko nie obraz sie,to nie jest zadna ironia czt proba wysmiac cie.Chiba,ze sie myle i ty naprawda chcesz dyskutowac ze mna ,tylko dla czego akurat ze mna?Poczatk naszych dyskusij nie wskazywal ze moze cie zainteresowac rozmowa z Rosjaninem,pamjetam twoi zwroty do mnie.Ale nic,kto stare pomianie,temu ....Wezme wszystko za czysta monete,moze rzeczewiscie nie miales takiego sczescia jak ja,czyli mozliwosc normalnej rozmowy,bez obraz i wyzwisk.Mnie chodzi o rozmowe miedzy Rosjanami i Polakami.A c do tam tego posta,o ktorym ja wspomnialem.Wiesz co ,ja bardzo uwaznie czytam,ale ty chiba nie.Przeciez pisalem do ciebie,chiba to bylo wczoraj,ze sytuacja gospodarcza Zachodu jest o wiele lepsza niz w Rosji,miedzy innym z racji tego ja mieszkam tu,a nie tam.I napewno ,jak dla mnie ,wazno jest,zeby ROSJA BYLA NORMALNYM PANSTWEM.Moge cie powiedziec,ze do tego jeszcze daleko,ale ja(i wtym akurat my sie roznimy) wierze ze ona jest na dobrej drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: A w Maskie probki... 16.11.08, 22:53 Jak Pederacja będzie na "zielono" wtedy mało kto powie złe słowo ... pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Freedom_House_world_map_2008.png :) Odpowiedz Link Zgłoś